Page 10

10

HÄTÄKESKUKSET

Epävarmuus on uusi normaali? Rauli-myrsky ruuhkautti useita hätäkeskuksia. Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen varoittaa mitoittamasta turvallisuusviranomaisten resursseja vain normaaliolojen mukaan.

L

auantaina 27. elokuuta Suomen yli matkansa aloittanut Rauli-myrsky katkaisi sähköt samanaikaisesti noin 200 000 kotitaloudelta ja toi pelastuslaitoksille 2 000 tehtävää. Hätäkeskuksia myrsky kuormitti Porissa, Vaasassa, Kuopiossa ja Turussa. Keravalla ja Oulussa myrskyllä ei ollut merkittäviä vaikutuksia. Missään keskuksessa ei esiintynyt teknisiä ongelmia. Suurimmillaan työkuorma oli Porissa, jossa lauantaiaamun ja sunnuntai-illan välisenä aikana kirjattiin yli 3 300 tehtävää, mikä on yli kaksi kertaa enemmän normaaliin toimintaan nähden. Vilkkaimman tunnin aikana keskukseen tuli yli 400 hätäpuhelua. Jonotusaika nousi keskimäärin yli 10 minuutin. Jonossa oli useita kymmeniä soittajia samanaikaisesti. – Äkillisenä piikkinä 400 puhelua tunnissa yhteen keskukseen on hyvin poikkeuksellista. Myrskyn suurin vaihe kesti alueellisesti noin kolmen tunnin ajan. Poikkeuksellista oli se, että tilanne kuormitti samanaikaisesti useaa keskusta. Yleensä poikkeukselliset luonnonilmiöt tuovat piikin tehtäviin yksittäiselle keskukselle, hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoo. Hätäilmoituksista merkittävä määrä oli vahingontorjuntatehtäviä, mutta Hätäkeskuslaitoksen karkean arvion mukaan liikenneonnettomuuksistakin soitettiin tavallista enemmän. Pelastuslaitoksille aiheutui myös huomattava määrä tarkastustehtäviä automaattisten ilmoitinlaitteiden vikatiloista. – Täytyy muistaa, että myrskyn aikana muu elämä jatkuu eli sairaskohtauksia tulee normaaliin tapaan, ehkä enemmänkin, Nieminen toteaa.

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

Ruuhkaa helpottamaan hälytettiin Porin hätäkeskukseen lisää työvoimaa, mutta jonotusaikojen venymistä ei silti pystytty täydellisesti estämään. – Kun normaali suunnitteluvahvuus tuohon aikaan on yhdeksästä–kymmeneen henkilöä salissa, saimme nyt kolme henkilöä lisää.

Pelastusalan ammattilainen 6/16  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you