Page 12

12

PELASTUSTOIMEN UUDISTUS:

Virkoja siirtyy johdosta kentälle? Joka kolmas päällystövirka voi eläköitymisen jälkeen jäädä täyttymättä. Virkoja voidaan siirtää operatiiviseen toimintaan, nähdään sisäministeriössä.

S

iirtämällä pelastustoimi 22 alueelta viidelle maakunnalle on henkilöstömenoista mahdollista saada merkittäviä säästöjä, kun hallinto-, talous-, tuki- ja ICT-toimintoja yhdistetään, arvioi sisäministeriön pelastusosasto. Kesäkuun lopussa julkaistussa pelastustoimen järjestämislain luonnoksen perusteluosassa laskettiin näiden tehostamistoimien tuovan 2,1 miljoonan euron säästön vuodessa. Säästö olisi saatavissa ilman että operatiivinen toiminta vaarantuisi, pelastusosasto vakuuttaa. – Tehostaminen ei tarkoita sitä, että raha olisi pois pelastustoimesta. Ajatus on että säästynyt summa on mahdollista käyttää uudella tavalla jossain muualla — parantaa ihmisten luona tehtävää palvelua, pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä selventää. Pitkällä jänteellä tulee Koskisen mielestä katsoa kriittisesti sitä, mistä pelastustoimi saa ”kehittämispotentiaalia” eli rahoituksen kehittämistoimintaan. – Lähtökohta ei voi olla se että otetaan operatiivisesta henkilöstöstä. Potentiaali täytyy löytää seinistä, päällekkäisyyksistä ja hallinnosta — tämän tyyppisistä asioista. Meillä on nyt 22 aluetta, jotka pyörittävät hallintoa, kun esimerkiksi rajavartiolaitoksella on yksi talous- ja henkilöstöhallinto, Koskinen vertaa. Ministeriön arvion mukaan uudistuksessa yhteensä noin 40 pelastusjohtajan, pelastuspäällikön ja riskienhallintapäällikön virkaa voidaan näiden viranhaltijoiden luonnollisen poistuman jälkeen jättää täyttämättä tai siirtää operatiiviseen toimintaan. Pelastustoimen ja ensihoidon operatiivisesta ja tukipalveluiden henkilöstöstä noin kymmenen pro-

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

Pelastusylijohtaja Esko Koskinen avasi pelastustoimen uudistuksen periaatteita Turvallinen Suomi -seminaarissa toukokuussa.

Pelastusalan ammattilainen 5/16  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you