Pelastusalan ammattilainen 2/19

Page 34

34

Palomies Jari Saario Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta on Vuoden palomiesurheilija 2018.

S

uomen Palohenkilöstön Urheiluliitto SOPU valitsi vuoden palomiesurheilijan kahdeksannetta kertaa. Nimitys julkistettiin 112-päivänä Espoon Sellossa järjestetyssä tapahtumassa Tittelin ja kiertopalkinnon Saario otti vastaan lämpimin ajatuksin. Sisäsoutu on ollut aina "palomieslaji", joten SM-voitoillaan Saario jatkaa alan urheiluperinnettä. – Perinteisesti palokunnassa on kova kilpailu kaikesta urheiluun liittyvästä. Paloasemilla on aina soudettu ja myös kilpailtu tuloksista. Tällaisen tunnustuksen kun saa, niin tosi hyvälle tuntuu.

Valintaa tehtäessä huomiotiin Saarion menestys viime vuoden sisäsoudun SM-kilpailujen 500 metrin lähdöissä. Maaliskuussa Imatralla käydyissä kisoissa Saario voitti ensin 40-vuotiaiden miesten sarjan uudella SE-ajalla 1.17,8. Tämän jälkeen hän otti SM-kultaa myös avoimessa luokassa. Kolmas mestaruus tuli joukkuesoudussa. Koko ikänsä urheilua eri muodoissa harrastanut Saario aloitti aiempaa määrätietoisemman soutu-

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

harjoittelun vasta vähän aikaa sitten ja tämä näkyy tuloksissa. – Olen nyt pari vuotta keskittynyt täysillä soutuun. Soutu on aina tuntunut itselleni sopivalta lajilta, minulla on lajiin hyvät välitykset. Ajatkin ovat olleet hyviä ja olen niitä vertaillut muiden aikoihin. Lopulta tuli ajatus hoitaa myös tekniikkapuoli kuntoon ja kilpailla tavoitteellisemmin. Avuksi tuli kuopiolainen soutaja Joel Naukkarinen, joka auttoi treeniohjelmien laatimisessa. – Viikkoharjoituksissa hiottiin tekniikkapuolta, voimapuoli minulla onkin ollut aina hyvä.

Olen koko elämäni asunut niin, että meren ranta on ollut lähellä.

Urheilu on Saariolle voimien ja taitojen mittelyä muiden kanssa, mutta vähintään yhtä paljon myös sisäistä taistelua, omien rajojen testausta. – Varsinkin palomiehelle on tärkeää tuntea omat rajansa. Se että tietää mihin kykenee, on paras henkivakuutus itselle ja työkavereille, kun kova keikka tulee. Kun oman jaksamisen rajat kokeilee urheilussa, tietää myös työtehtävissä mihin kykenee. Ei tule yritettyä mitään yliluonnollista. Meri on ollut Saariolle tärkeä elementti lapsesta alkaen. – Olen koko elämäni asunut niin, että meren ranta on ollut lähellä. En oikeastaan osaisi kuvitellakaan asuvani kauempana. Tuntuu kotoisalta. Itämeren suojelutyö on tärkeää, Saario sanoo. Lapsuudesta hän muistaa, miten pinnalta näkyi pohjaan asti, kun rakkolevä heilui. >

Teksti MIKKO TERÄVÄ Kuvat MAURI RATILAINEN

Omien rajojen tunteminen on paras henkivakuutus


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.