Page 10

10

Toimintaympäristö muuttuu huimaa vauhtia. Hätänumeroon halutaan lähettää videokuvaa ja käyttää sosiaalista mediaa ilmoituksen tekoon. – Toiveita palveluiden suhteen tulee paljon, mutta ne eivät aina ole yksinkertaisia järjestää teknisten syiden tai lainsäädännön johdosta, johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta sanoo.

Hätäkeskus on resurssien portinvartija Hätäilmoitus otetaan vastaan joka 12. sekunti. Päivystäjä tekee jokaisesta puhelusta riskinarvion. Uusia hälytystehtäviä välitetään joka 26. sekunti. Yli puolet hätäpuheluista ei johda hälytykseen. Hätäkeskus ei ole taksipalvelu — se säätelee ensihoidon, pelastuksen ja poliisin resurssien käyttöä.

PELASTUSALAN AMMATTILAINEN

V

iime vuonna hätäkeskukset käsittelivät lähes 2,7 miljoonaa hätäilmoitusta sekä noin miljoona muuta ilmoitusta, kuten viranomaisten oma-aloitteisia tehtäviä ja automaattisten paloilmoittimien testauksia. Viranomaisille välitettiin 1,2 miljoonaa tehtävää. – Volyymit ovat niin merkittäviä, että erilaiset toimintaohjeet ja prosessit sekä järjestelmän luotettavuus ovat äärimmäisen tärkeitä, kertoi johtaja Marko Nieminen Turvallinen Suomi -seminaarissa. Nieminen avasi yleisölle Hätäkeskuslaitoksen nykytilannetta sekä tulevaisuuden näkymiä. Hätäkeskuslaitoksen henkilöstön kokonaisvahvuus on 580 henkilöä, josta päivystäjiä on vajaa 500 henkilöä. Muu osa tekee hallinto-, tuki- ja kehitystyötä. Keskimäärin työvuorossa saleissa on koko ajan 85 henkilöä, mutta vaihteluväli on merkittävä. Päiväsaikaan vahvuus on suurempi, yöllä pienempi.

Pelastusalan ammattilainen 2/17  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Pelastusalan ammattilainen 2/17  

Suomen Palomiesliitto SPAL ry:n jäsenlehti

Advertisement