Page 1

Πλήρης διαθωρακική ηχωκαρδιογραφία, όλου του φάσματος των καρδιακών νόσων και παθολογίας των μεγάλων αγγείων της καρδιάς (υπέρταση, αθηροσκλήρωση, ισχαιμική νόσο της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων, καρδιοογκολογία) Δυναμική ηχωκαρδιογραφία φόρτισης (stress echo) Διοισοφάγειος ηχωκαρδιογραφία Ηχωκαρδιογραφία αντίθεσης (contrast echocardiography, bubble study)

Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκης

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΌΣ ΤΟΜΈΑΣ Αιματολογικό, Καρδιολογικό, Νεφρολογικό, Ογκολογικό, Παθολογικό ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΌΣ ΤΟΜΈΑΣ Αγγειοχειρουργικό, Γενικής Χειρουργικής, Γυναικολογικό - Μαιευτικό, Ενδοσκοπικό, Κέντρο Μαστού, Νευροχειρουργικό, Ορθοπαιδικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Πλαστικής Χειρουργικής, Ω.Ρ.Λ.

Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας

ΜΟΝΆΔΕΣ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) Νεογνική Μονάδα One Day Clinic (ODC)

Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο

ΕΙΔΙΚΆ ΤΜΉΜΑΤΑ Επειγόντων Περιστατικών Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Ψηφιακής Αγγειογραφίας

2310 372 600

ΕΞΩΤΕΡΙΚΆ ΙΑΤΡΕΊΑ Αγγειοχειρουργικό, Αθλητικών Κακώσεων, Αιματολογικό, Ανδρολογίας, Γαστρεντερολογικό, Γυναικολογικό – Μαιευτικό, Δερματολογικό, Ηπατολογικό, Ιατρείο Μαστού, Ιατρείο Πόνου, Ιατρείο Ρύθμισης Βάρους, Ιατρείο Σιελογόνων Αδένων, Καρδιολογικό, Νευροχειρουργικό, Νεφρολογικό, Ογκολογικό, Ορθοπαιδικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Παθολογικό, Πελματογραφίας, Πλαστικής Χειρουργικής, Ρευματολογικό, Χειρουργικό, Ω.Ρ.Λ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΆ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΑ Αιματολογικό, Ακτινοδιαγνωστικό, Ανοσολογικό, Αξονικός Τομογράφος, Επεμβατική Ακτινολογία, Καρδιολογικοί Έλεγχοι, Λοιποί Υπέρηχοι, Μαγνητικός Τομογράφος, Μαστογραφία, Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, Μικροβιολογικό – Βιοχημικό, Μοριακής Βιολογίας, Ορμονολογικό, Παθολογοανατομικό, Τέστ Κοπώσεως, Υπέρηχοι Γυναικολογικοί ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ 24 ώρες το 24ωρο

ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μητροπόλεως 86, 546 22 Θεσσαλονίκη Τ 2310 372 600 F 2310 273 703 the.bioclinic@bioclinic.gr

www.bioclinic.gr

BIO- HEART-echo_3P-2018-V1-GR

Στο Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης (πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο καρδιολογικών υπερήχων ενηλίκων με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα) πραγματοποιούνται οι εξής εξετάσεις:


Δυναμική ηχωκαρδιογραφία

Διοισοφάγειο ηχωκαρδιογράφημα

(stress echocardiography, stress echo)

Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι μία ειδική εξέταση που πραγματοποιείται από πιστοποιημένο καρδιολόγο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, για να διερευνηθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι καρδιακές κοιλότητες, οι βαλβίδες και τα μεγάλα αγγεία της καρδιάς, όταν η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφία είναι δυσχερής (σε ασθενείς με παχυσαρκία, δυσμορφία θώρακα, αναπνευστική νόσο, κ.ά.), ή δεν επαρκεί για την αξιολόγηση συγκεκριμένων καρδιακών δομών.

Η μέθοδος του stress echo συνδυάζει την ηχωκαρδιογραφική εκτίμηση της καρδιάς του εξεταζόμενου τόσο σε ηρεμία όσο και μετά από κόπωση. Η κόπωση του ασθενή επιτυγχάνεται είτε με σωματική κόπωση (κυλιόμενο τάπητα ή εργομετρικό ποδήλατο), είτε φαρμακευτικά. Στην κλινική μας εφαρμόζουμε φαρμακευτική κόπωση με δοβουταμίνη και για την καλύτερη απεικόνιση της καρδιάς χρησιμοποιούμε παράγοντα αντίθεσης (contrast).

Για αυτήν την εξέταση χρησιμοποιείται μία ειδική ηχοβόλος κεφαλή που εισάγεται στο στόμα και προωθείται στον οισοφάγο. Με αυτή την τεχνική, χάρη στην ανατομική θέση του οισοφάγου, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά, επιτυγχάνεται η λήψη εικόνων της καρδιάς μεγάλης ευκρίνειας.

Πότε κάνουμε Stress Echo; Σ τεφανιαία νόσος: εξέταση αυτή χρησιμεύει για τη διάγνωση H ισχαιμίας του μυοκαρδίου (λόγω κακής αιμάτωσής του). Σε ασθενείς δηλαδή που έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (κάπνισμα, χοληστερίνη, αρτ.πίεση, σακχ,διαβήτη κλπ) ή που έχουν ύποπτα συμπτώματα που επιδεινώνονται ή είναι πρωτοεμφανιζόμενα σε ηρεμία ή σε κόπωση Σε ασθενείς που έχουν γνωστή στεφανιαία νόσο (έχουν περάσει οξύ στεφανιαίο επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου) και πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουν βιώσιμο μυοκάρδιο, ώστε να υποβληθούν -αν χρειάζεται- σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) στεφανιαίας αρτηρίας ή σε bypass Σε ασθενείς που έχουν ήδη stent ή bypass και θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της νόσου

 Β αλβιδοπάθειες: Η μέθοδος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση κυρίως της βαλβιδικής αορτικής στένωσης και ανεπάρκειας, όπως και της στένωσης μιτροειδούς

 Π ροεγχειρητικοί ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιολογικές ή μη επεμβάσεις

 Α σθενείς με πνευμονική υπέρταση Η μέθοδος του stress echo είναι ισοδύναμη με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου με Θάλλιο για τη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου, χωρίς όμως να επιβαρύνεται ο εξεταζόμενος με ακτινοβολία. Είναι μέθοδος ανώδυνη και ασφαλής.

Ηχωκαρδιογραφία αντίθεσης (contrast echocardiography)

Η εξέταση είναι βραχείας διάρκειας και ανώδυνη.

Πότε γίνεται διοισοφάγειο ηχωκαρδιογράφημα;

Η λήψη καλών υπερηχογραφικών εικόνων είναι συχνά δυσχερής (σε ασθενείς με παχυσαρκία, δυσμορφία θώρακα, αναπνευστική νόσο, κ.ά.). Αυτές οι τεχνικά δύσκολες εξετάσεις μπορούν να βελτιωθούν με τη χορήγηση παράγοντα αντίθεσης (contrast), ο οποίος βελτιώνει την ποιότητα των εικόνων που λαμβάνονται.

Σε κάθε περίπτωση στην οποία η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική απεικόνιση της καρδιάς δεν προσφέρει καλής ποιότητας εικόνες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

 Δ ιερεύνηση ύπαρξης τρημάτων (οπών) στο

Πότε κάνουμε ηχωκαρδιογραφία αντίθεσης; Διερεύνηση ύπαρξης τρημάτων (οπών) στο μεσοκολπικό και μεσοκοιλιακό διάφραγμα

 Διερεύνηση για ύπαρξη θρόμβων Καλύτερη απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων και αξιολόγιση της λειτουργικότητας τους (π.χ. σε καρδιακή ανεπάρκεια)Σε βαλβιδοπάθειες

μεσοκολπικό και μεσοκοιλιακό διάφραγμα Α ποκλεισμός διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής Π ιθανότητα ενδοκαρδίτιδας Δ ιερεύνηση για ύπαρξη θρόμβων Ε μβολογόνος καρδιοπάθεια Β αλβιδοπάθειες Ε κτίμηση προσθετικών βαλβίδων Λ οιμώδης ενδοκαρδίτιδα Κ ολπική μαρμαρυγή Ό γκοι της καρδιάς Σ υγγενείς καρδιοπάθειες

Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης  
Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο, Βιοκλινική Θεσσαλονίκης  
Advertisement