Page 1

1

PAGINA 7

4

PAGINA 9

2

3

PAGINA 7

PAGINA 7

5

6

PAGINA 9

PAGINA 11

7

8

PAGINA 9

9

PAGINA 13

10

12

16

11

PAGINA 15

PAGINA 19

17

PAGINA 17

PAGINA 11

PAGINA 19

PAGINA 11

13

PAGINA 21

I4

PAGINA 23

15

PAGINA 23

18

PAGINA 21

19

PAGINA 27

20

PAGINA 17

22

PAGINA 17

21

PAGINA 25

23

PAGINA 29


Hoe breng je een wijk een hotelkamer in? Wanneer je de opdracht krijgt een hotelkamer in de Afrikaanderwijk in te richten dan pak je die natuurlijk met twee handen aan. Voor ons een uitdaging om de ziel van de wijk in de hotelkamer te vatten. De reden waarom mensen zich zo prettig voelen, zo thuis. Natuurlijk pakken we deze opdracht aan maar hoe doe je dat dan eigenlijk, die wijk naar de hotelkamer brengen? Ga je dan op zoek naar de geschiedenis van de wijk. De Afrikaanderwijk is namelijk een wijk met een bewogen verleden. Ontstond de wijk immers niet rond 1900 toen de havens op Zuid werden gegraven, was het niet de eerste wijk waar een meerderheid van de bevolking allochtoon was en was de wijk ook niet het toneel van rellen in de jaren ’70? Ja, dat is allemaal waar. Deze feiten kunnen we niet weerleggen. Het zijn de gebeurtenissen die de wijk haar unieke karakter hebben gegeven. Om er twee te noemen. De wijk heeft bewoners van veel verschillende culturen. En dan is er de Afrikaandermarkt met 40.000 bezoekers per week. Aan de andere kant zijn er ook littekens. De Afrikaanderwijk heeft door de gebeurtenissen niet altijd een goede naam gehad. Daar wordt nu hard aan gewerkt door verschillende partijen. De wijk krabbelt op, de identiteit wordt sterker en langzaam maar zeker wordt de wijk een plek met een positief karakter, met mooie verhalen en heeft ze aantrekkingskracht op mensen van buiten de wijk. Maar is deze geschiedenis dan een weerspiegeling van het dagelijks leven in de wijk? Nee. Het zegt eigenlijk te weinig over het dagelijks leven. Het vergroot momenten uit de geschiedenis uit. Maar het gaat dan minder over hoe bewoners nu in de wijk wonen, leven en met elkaar omgaan. Dat staat vaak niet in boeken beschreven, het wordt niet getoond in films en het is al helemaal niet op internet te vinden.


Pal Maas presenteert hotelKAMER PRETORIALAAN 35 B – 1

Willen weten hoe bewoners in de Afrikaanderwijk leven betekent de straat op gaan, bij mensen thuis komen en met hen praten. Het betekent een stukje van jezelf aan de buurt geven, zodat de buurt weer een stukje terug kan geven. Het betekent ruilen, voor wat hoort wat. Het betekent een ruilactie. En zo gebeurde het. Samen met een aantal jongeren gingen we de straat op en langs de deuren bij buurtbewoners. De opdracht. ‘Probeer bewoners zover te krijgen dat ze een voorwerp van zichzelf willen ruilen of doneren aan het woonhotel. Een voorwerp met een verhaal, iets dat een kijkje in de keuken geeft van bewoners in de Afrikaanderwijk’.

En zie hier het resultaat van deze ruilactie. Een bijzondere collectie met spullen uit de buurt en de verhalen die daarbij horen. En soms ook met spullen van buiten de buurt. Maar hoe dan ook met een persoonlijk verhaal. In deze catalogus hebben we deze verhalen gebundeld. Lees ze daarom eens door en kom erachter waar die kopjes in de keuken vandaan komen en wat het verhaal is achter het fotolijstje. Of wat denk je van dat kleine roze lampje? Raak je nu echt enthousiast? Schroom niet om zelf ook een rondje door de buurt te maken en een voorwerp te ruilen. Deze inrichting is voor een dag van jou. Maak hem alsjeblieft rijker. Schrijf mee aan de geschiedenis van de Afrikaanderwijk.

Met goede moed gingen we op stap en sloegen we aan het ruilen en onderhandelen. Soms vroeg dat wat doorzettingsvermogen dat tot succes leidde. En het gebeurde ook dat alle inzet nauwelijks iets opleverde of dat mensen zelfs niet opendeden. Maar dan opeens stond de buurvrouw bij atelier de BUURT SUPER met een flinke donatie. Of was één van de stoelen geruild voor een hondenmand. Uiteindelijk was geen enkele keer aanbellen voor niets. Iedere druk op de bel bracht weer een stukje van de wijk naar deze hotelkamer.

pagina 1


ontwerpers Daan van den Berg Daphne Heemskerk Johanneke van Helden Jolien van Gorkum Sander van der Ham Wouter Roeterink directie en uitvoering YD+I Dennis Lohuis Peik Suyling ontwerp Daphne Heemskerk teksten interviews Sander van der Ham printen Tripiti

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met Vestia en bureau M.E.S.T. www.kus-en-sloop.nl

Pal Maas is powered by Vestia. Samen met Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting DOEN, YD+I, Pal West, OBR Creatieve Economie, Pact op Zuid, Museum Boijmans Van Beuningen, Zadkine en andere partners willen zij jongeren de kans bieden hun eigen toekomst vorm te geven en positieve ontwikkelingen in RotterdamZuid stimuleren. Pal Maas Pretorialaan 8 – 10 3072 EM Rotterdam www.palmaas.nl

Pal Maas en Pal West zijn initiatieven van stichting Young Designers & Industry. YD+I wordt meerjarig ondersteund door het ministerie van OCW en de Gemeente Amsterdam. Stichting YD+I Postbus 15273 1001 MG Amsterdam www.ydi.nl 020 – 486 26 30


INDEX

1

PAGINA 7 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

6

PAGINA 11 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

11

PAGINA 11 Locatie Pretorialaan 4 Donateur Trees Wagemakers

16

PAGINA 17 Locatie BUURT SUPER Donateur Sander van der Ham

2

PAGINA 7 Locatie BUURT SUPER Donateur Dennis Lohuis

7

PAGINA 9 Locatie BUURT SUPER Donateur Daan van den Berg

3

PAGINA 7 Locatie BUURT SUPER Donateur BUURT SUPER

8

PAGINA 11 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

4

PAGINA 9 Locatie BUURT SUPER Donateur Wouter Roeterink

9

PAGINA 13 Locatie BUURT SUPER Donateur Onbekende buurtbewoonster

12 13 14

PAGINA 19 Locatie Herman Costerstraat 22 a Donateur Samira Belkaid

17

PAGINA 21

Locatie BUURT SUPER Donateur Sander van der Ham

PAGINA 23

Locatie Putselaan 207 B Donateur Ridha Ul haq

5

PAGINA 9 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

10

PAGINA 15 Locatie BUURT SUPER Donateur Daphne Heemskerk

15

PAGINA 23 Locatie BUURT SUPER Donateur Daphne Heemskerk

18 19 20

PAGINA 19

PAGINA 21

PAGINA 27

Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

PAGINA 17

Locatie BUURT SUPER Donateur Johanneke van Helden

21 22 23

PAGINA 25 Locatie Pretorialaan 4 Donateur Trees Wagemakers

PAGINA 17

Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

PAGINA 29

Locatie Herman Costerstraat 20 b Donateur De heer Koç

pagina 3


PRODUCT 23 PRODUCT 11, 21 PRODUCT 2, 3, 4, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 20 PRETORIALAAN 35 B – 1 PRODUCT 1, 5, 6, 8, 17, 18, 19, 22

PRODUCT 14

pagina 4


pagina 5


1

pagina 6

2


3

1 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

3 Locatie BUURT SUPER Donateur Buurt Super

Met deze spullen hadden we ons huis ingericht. We vonden dit passen bij hoe wij wilden dat ons huis eruit zag. In de loop van de tijd gingen sommige van deze spullen kapot en hebben we ze vervangen met andere meubels en spullen.

De stoelen en tafels hebben we gekregen van Zadkine, en werden gebracht in een klein busje door de conciërge. Sindsdien kom ik die man nog wel eens op straat tegen en groeten we elkaar.

Toch vinden we het moeilijk om dingen weg te gooien, zoals deze bureaustoel. Hier zaten we altijd op als we achter de pc zaten. Of het servies bijvoorbeeld. Dit doet me denken aan eten en als er familie op bezoek kwam. De andere spullen hebben we gebruikt en waren onderdeel van ons leven.

2 Locatie BUURT SUPER Donateur Kringloopwinkel

In september 2010 ging het woonatelier Pal Maas van start. Zeven ontwerpers en 22 jongeren gingen aan de slag om twee ruimtes in de Afrikaanderwijk in te richten. Het resultaat bestond uit muurschilderingen, een foto van de wijk als behang, een demontabele keuken, lampen, een loungebank en nog veel meer. Deze zwart geverfde stoel was één van de ontwerpen. Met hulp van ontwerpers schilderden de jongeren van de BUURT SUPER de tafels en stoelen helemaal zwart. Samen met de laaghangende lampen boven de tafels, transformeerde de ruimte plotseling tot een aangename werkruimte. De stoelen gaven een bijzondere sfeer mee aan de ruimte.

Ik had deze stoel nodig voor een bijzondere modeshow. Op 9 december was de opening van ‘Zuid on Ice’: een feest om de schaatsbaan in het Afrikaanderpark te openen. Tijdens de grote opening kreeg het publiek een aantal shows te zien. Deze stoel schaatste samen met een paar andere meubels mee in een modeshow op het ijs. De stoel heeft zijn sporen in de Afrikaanderwijk al achtergelaten. De groeven in het ijs zijn slechts het begin. In deze hotelkamer gaat zijn verhaal verder. Samen met iedere hotelgast schrijft deze stoel een nieuw stukje geschiedenis van de Afrikaanderwijk.

pagina 7


4

pagina 8

5


7

4 Locatie BUURT SUPER Donateur Wouter Roeterink

7 Locatie BUURT SUPER Donateur Daan van den Berg

Aan deze lamp zit een hele geschiedenis vast. Ik ben een keer spontaan naar Istanbul gegaan om een vriend uit Berlijn op te zoeken. Hij studeerde daar aan de kunstacademie. Doordat hij een aantal mails van mij nooit heeft beantwoord, heb ik hem nooit gevonden. En Istanbul is een miljoenenstad met tenminste drie academies, wist ik veel!

Deze lamp hebben de bewoners achter gelaten in het huis dat wij hebben gekocht. Hij hing op de gang. Van de buurvrouw begreep ik dat de vorige bewoners vaak naar een brocante gingen. Zij zochten dan spullen voor hun huis. De buurvrouw verteld nog eens expliciet dat het om een echte brocante ging, ‘zo’n Franse!’. Dan kwamen ze terug met een hele auto vol met ‘nieuwe’ spullen.

Toen ik daar was ontmoette ik wel een meisje met extreme passie voor de kleur groen. Toen ik weer terug was in Nederland mailde ze mij daar foto’s over. Van mailen kwam sms-en en dat ging al snel over in heftig heen en weer sms-en. Een maand later kwam ze aan in Rotterdam. Ze bleef uiteindelijk drie maanden. In mijn huis dat ‘under construction’ was. Deze lamp, met groene cirkels heeft ze ergens gescoord en hij hing boven een houten tafeltje dat aan het raam stond. Zij woont nu in Berlijn en we hebben nog af en toe contact. Maar deze lamp is verleden tijd.

Ik heb de lamp zelf nooit gebruikt, maar herinner met wel dat ik de lamp een keer aan een vriendin heb gegeven. Ze vond hem heel mooi en was er erg enthousiast over. Tot ze zich realiseerde dat ze hem op de fiets mee moest slepen. Toen was de lamp ineens een stuk minder mooi!

5 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren We gebruikten deze lampenkap boven de grote tafel in de woonkamer. Enige tijd geleden hebben we een andere gekregen en hebben deze er toen afgehaald. Naast deze lampenkap hebben we meer spullen in ons huis gehad met dit soort ontwerpen. Dat komt omdat mijn man antiekhandelaar is. Soms neemt hij wat mee naar huis. We vinden het mooi om te hebben.

pagina 9


11 8 6

pagina 10


11 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie G端lseren Het is een blauw kleedje. Dit matje lag altijd bij ons boven bij de badkamer. Wanneer we dan uit de douche kwamen dan hoefden we niet gelijk met onze blote voeten op het koude zeil te gaan staan. Het kleedje doet me het meest denken aan de koude winterdagen. Dan was de vloer altijd een stuk kouder en was het eigenlijk best wel fijn om eerst nog even op het kleedje te kunnen staan, je voeten te drogen en dan pas door te lopen.

8 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie G端lseren

6 Locatie Pretorialaan 4 Donateur Trees Wagemakers (a.k.a. Buurvrouw Trees) Het is een restant van stoelbekledingsstof. Buurvrouw Trees is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij het atelier de Buurt super. Ze toont altijd veel interesse in wat er bij haar buren op de begane grond gebeurd. Ze komt regelmatig kijken en samen met haar man was ze ook bij de opening van de Buurt super aanwezig. Bent u op zoek naar een buurtbewoner die veel over de buurt kan vertellen en er veel in investeert, dan bent u bij Buurvrouw Trees aan het juiste adres.

Het is een witte deken die eigenlijk iedereen in ons gezin kon gebruiken. Inmiddels hebben we nieuwe dekens, maar deze hebben we nog op de zolder bewaard. Nu is het een mooi moment om hem te doneren aan het woonhotel. Deze deken roept het gevoel op van samen zijn. Iedereen gebruikte hem. Vaak als we film of televisie keken maar ook zomaar als we met elkaar zaten te praten in de woonkamer. Het was een heerlijke warm deken die echt een gevoel van thuis geeft als je het om je heen slaat.

pagina 11


9

pagina 12


9 Locatie Buurt super Donateur Onbekende buurtbewoonster Geruild voor een roze, doorzichtige stoel gedoneerd door Jolien van Gorkum. Mijn hond gebruikte deze bak altijd. Hij was mokkakleurige met hier en daar een karamelkleurige vacht. Op 1 januari 2010 verdween hij spoorloos. Sinds die tijd zoek ik tevergeefs naar hem. Ik hou erg veel van mijn hond. Het was altijd erg fijn om ’s avonds thuis te komen en kwispelend tegemoet gekomen te worden door mijn hond. Ik weet wel zeker dat ik hem niet meer terug zal zien. Hopelijk heeft hij een fijn nieuw huisje gevonden. Voor mij is dit een mooi moment om afstand te nemen en zijn bak een nieuw plekje en een nieuw doel te geven.

pagina 13


pagina 14


10 Locatie Buurt super Donatie Daphne Heemskerk Ik heb deze boeken in mijn straat gevonden. Ik denk dat ze van één van mijn buren zijn maar ik zou niet weten wie. Maar ik ben er wel erg blij mee. De boeken fascineren me omdat ze zo oud zijn en een mooie oude typografie hebben. Maar ook het papier dat zo’n heerlijke sterke geur heeft.

10

pagina 15


12

pagina 16

17


21

12 Locatie BUURT SUPER Donateur Sander van der Ham

21 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren

Het is een lampje met een knopje om de sterkte van het licht te verstellen. Dit lampje stond in mijn woonkamer naast mijn boekenkast.

Dit klein roze lampje hebben we lang gebruikt. Het lampje komt uit de antiekwinkel van mijn man. We hadden twee lampjes, maar er ging er één kapot. We hebben ze nog een tijdje op zolder gelegd. Nu is het een mooi moment om weg te geven.

Als ik het lampje zie dan doet het me denken aan de schemering. Ik deed dit lampje altijd als eerste aan als het donker begon te worden. Het licht van dit lampje vond ik heel fijn. Het maakte mijn woonkamer sfeervol en zorgde ervoor dat ik me gelijk thuis voelde. Ik vond het dan heerlijk om dit lampje als leeslamp te gebruiken. Ik had er expres een gemakkelijke stoel naast gezet.

Mijn jongste dochter vond dit een erg mooi lampje. Ik weet niet of dat kwam door de kleur of het ontwerp, maar ze wilde hem graag hebben.

17 Locatie BUURT SUPER Donateur Johanneke van Helden Voordat ik ga slapen doe ik hem aan. Dan kan ik nog wat lezen bijvoorbeeld. Het mooie is dat ik het lampje vanuit mijn bed uit kan doen. Ik heb het lampje bij IKEA gekocht toen ik voor de tweede keer ging verhuizen in Utrecht. Ik wilde een sfeerlampje op mijn drukke studentenkamer.

pagina 17


13

pagina 18


13 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie Gülseren Het is een fotolijstje waar we altijd een foto van de familie in hadden staan. Dit fotolijstje roept geen specifieke herinneringen op. Het roept wel op dat familie belangrijk is. We zijn iedere dag samen en kunnen niet zonder elkaar. In ons huis hebben we wel meer fotolijstjes hangen met familiefoto’s.

18

18 Locatie Herman Costerstraat 22 a Donateur Samira Belkaid Het is een fotolijstje waar je vier kleine foto’s in kunt zetten. In dit fotolijstje had ik vier foto’s van mijn twee lieve kinderen zitten. Ze waren toen nog heel klein, ze waren nog baby. Dit lijstje doet me daarom denken aan de tijd dat ze nog klein waren. Het lijstje pas nu helaas niet meer bij de inrichting van mijn huis.

pagina 19


14

pagina 20


14 Locatie BUURT SUPER Donateur Sander van der Ham Het is een zwarte bloempot met een kerstster erin. De bloempot stond altijd midden op de eettafel in de hoek van de kamer. Deze bloempot is al minimaal vijftien jaar oud, ik woonde nog bij mijn ouders en ging nog naar de middelbare school.

19

Het bijzondere aan deze bloempot is dat het me doet denken aan de maaltijd met het gezin. Mijn moeder kookte altijd. Soms vroeg ze me haar te helpen met dekken van de tafel voor het eten. Deze bloempot moest dan natuurlijk ook van de tafel. Hij symboliseert voor mij de gezelligheid en de warmte van familie. Nu is het een mooi moment om de bloempot door te geven.

19 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie G端lseren Het is een kunstplant die we altijd op een laag kastje in de gang hadden staan. De gang vinden we een belangrijk gedeelte van het huis. Hier ontvangen we mensen en zien zij als eerste ons huis. We willen graag dat dit er goed uitziet. Tegelijkertijd is het ook een ruimte die veel gebruikt wordt en dat is niet altijd goed voor planten. We hebben er daarom op een gegeven moment deze kunstplant neergezet.

pagina 21


16

pagina 22


16 Locatie Buurt super Donateur Daphne Heemskerk Ik heb meerdere wekkers. Twee analoge wekkers, één wekkerradio en twee mobiele telefoons die ik gebruik als wekker. Deze verzameling staat op mijn slaapkamer. Tijdens het opstaan is het vaak een ware kakofonie. Toch slapen we er bij het ochtendgloren geregeld doorheen. De analoge wekkers vind ik het mooist. Het opwinden ervan, de tijd goed zetten en het oorverdovende gerinkel.

15

15 Locatie Putselaan 207 B Donateur Rhida Ul haq Lang geleden kochten we deze klok. We kochten er toen vier voor de prijs van één. Mijn oma, mijn tante, mijn nichtje en ik hebben er toen allemaal één genomen. Jammer genoeg past de klok niet meer in ons huis. Deze klok doet me aan mijn familie denken. Mijn oma, tante en nichtje hebben allemaal dezelfde klok. Ik vind familie belangrijk en deze klok is daar voor mij een symbool van.

pagina 23


pagina 24


22 Locatie Pretorialaan 4 Donateur Buurvrouw Trees (a.k.a. Buurvrouw Trees) Ik ben dol op bordspelletjes. Vroeger speelden we dat altijd met de kinderen en later met onze kleinkinderen. Maar tegenwoordig speelt iedereen met computers. Ik heb ze heel lang netjes bewaard. Het is eigenlijk zonde dat ze niet meer gebruikt worden.

22

Ik woon al een lange tijd in de Afrikaanderwijk en ken dus ook veel mensen hier. Mijn man en ik krijgen graag bezoek of gaan bij anderen hier in de buurt op bezoek.

pagina 25


pagina 26


20 Locatie Schalk Burgerstraat 5 Donateur Familie G端lseren Het zijn borden uit een servies dat we lange tijd hebben gebruikt voor het gezin. Nu gebruiken we het niet meer en staat het al een tijdje bij ons op zolder. Het servies doet niet echt aan iets specifieks denken. Het zijn simpele borden om wat van te eten. We hebben nu nieuwe borden gekocht die we gebruiken. We zijn daarom blij om deze borden weg te kunnen geven.

20

pagina 27


pagina 28


23 Locatie Herman Costerstraat 20 b Donateur De heer Koç Het zijn koffiekopjes. De koffiekopjes zijn kleiner en lager dan normale kopjes zodat ik er Turkse koffie uit kan drinken. Ik dronk uit deze kopjes altijd mijn Turkse koffie. Deze koffie is sterker en wat dikker dan normale koffie. Toen mijn kinderen nog thuis woonden maakte ik deze koffie nog voor mezelf. Dit dronk ik dan uit deze kopjes. Nu mijn kinderen het huis uit zijn ben ik normale ‘snelle koffie’ gaan drinken.

23

pagina 29


Anchalee van der Ree

Angela Davids

Daan van den Berg

Daphne Heemskerk

Dennis Lohuis

Djurny Hooi

Jayanti Biharie

Johanneke van Helden

Jolien van Gorkum

Peik Suyling

Quimarich Burleson

Ridha Ul haq

Sander van der Ham

Wouter Roeterink

Publicatie Hotelkamer Pal Maas  

December 2010. Ontwerpers: Daan van den Berg, Daphne Heemskerk, Johanneke van Helden, Jolien van Gorkum, Sander van der Ham, Wouter Roeteri...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you