Page 1

sportsfan Danmarks ultimative sportsmagasin

MAJ 2010

Real Madrid i vildrede

Nu skal der købes ind igen

Guide til Sydafrika Forførende og farligt

+

På togt med fodboldvikingerne

Ishockey

A-VM

Danmark kan overraske igen

Danske HSV-fans til fest med dåsebajere og langt nakkehår

Plus:

Ove Pedersen, Sölvi Ottesen, John Daly, Julie Goiorani, VM-nyheder, masser af konkurrencer

MAJ 2010 · BK 29.04.10 > 03.06.10 · Pris 49,95

> Den lille, syge dreng blev verdens største spiller

Mysteriet om Messi Men hjemlandet tvivler stadig på Barcelona-stjernen


NEW HIGH RISE STYLES REACH NEW HEIGHTS

Ny h책rd voks fra REDKEN FOR MEN som giver maksimalt kontrol og langvarigt hold.

hard wax


All rights reserved. 2009

GET INSPIRED. BE PART OF IT. Get inspired. SEE YOUR STYLIST. REDKEN.COM REDKEN.DK


indhold maj 2010

Upfront 8 leder

42 Kongeklubben i vildrede Real Madrid har masser af stjerner, der scorer mange mål og vinder mange kampe. Alligevel har sæsonen været et flop, og endnu en gang skal man have nyindkøb og en ny træner.

46 Sydafrika – forførende og farligt Billetsalget har været tæt på katastrofalt, og fodboldturisterne frygter for sikkerheden. SPORTSFAN har besøgt VM-værtslandet op til slutrunden

10 Kort om sport

Motor

14 Tilbageblikket

52 Månedens bil – Audi A1

18 SPORTSFAN sætter odds 20 VM-nyheder 26 Månedens profil – Sölvi Ottesen 28 Klumme af Karsten Krogh

Fodbold 26 ”En sæson som denne sker kun hvert 10. år” Interview med Esbjerg-træner Ove Pedersen om Superligaen og hans egen mærkelige sæson.

30 Vikingerne kommer Den danske HSV-fanfraktion, HSV Vikinger, tager flere gange om året på bustur til den tyske storby. SPORTSFAN tog med.

52

34 Månedens forside: Lionel Messi - noget overjordisk, næsten unaturligt

Ishockey

I denne sæson har argentineren taget det afgørende skridt til verdens

54 Danmark er underdog - igen-igen

bedste fodboldspiller. Vi prøver at forklare fænomenet.

Hårde modstandere som USA, Finland og Tyskland venter det danske ishockeylandshold ved A-VM. Men vi har overrasket før.

34

54

Golf

Golfens skrøbelige ener John Daly har fantastisk talent for både golf og kunsten at rage skandaler til sig.

Bagude 58 Mode og shopping 66 Krop og duft 68 Gadgets 70 One to watch

34 Messi-mysteriet

72 Sport og lir

I hele verden hyldes han,

74 Tegneserie – Severin & Co. / Læserservice

men i hjemlandet Argentina

75 Konkurrence

er man i tvivl, om han overhovedet

76 Konkurrence

skal spille til VM.

78 It’s a man’s world – Julie Goiorani

6 sportsfan


L

ad os være ærlige; dette forår har været nogle store, tunge skridt tilbage for Superligaens udvikling. Efter mange år med flotte europæiske resultater, nye stadions, flere fans og øget tv-dækning har dette forår stået på kedelige kampe på sumpede baner. Finanskrisen har fået skylden for meget, men den undskyldning kan ikke bruges dette forår, hvor der bestemt ikke har været spillerflugt. I dette forår har det tværtimod handlet om banerne og det mentale. Det har været en hård vinter, og det har selvfølgelig haft en betydning. Men man kan ikke bebrejde vejret, at Parkens plæne har været fin, mens HB Køges bane på intet tidspunkt har været egnet til boldspil. Hvis jeg var chef på Viasat, TV 2 Sport eller en anden kanal, som var med til at betale samlet 200 millioner kroner årligt for at vise Superliga-kampe, ville jeg være rødglødende over det produkt, jeg har fået. Endnu en gang har det vist sig, at der langt op i hierarkiet i klubberne stadig mangler fokus på, hvad det egentlig drejer sig om. Det handler nemlig ikke kun om at please sponsorer, medier og bankforbindelser. Det altafgørende er produktet – kampen på banen. Alt uden om en klub bør handle om at bygge op til søndagskampen, hvor tusindvis af tilskuere kommer for at se holdet og organisationens anstrengelser. Det skal være underholdende at gå til fodbold, for det er, hvad det er: et underholdningsprodukt. Det giver sig selv, at rammerne derfor bør være i orden. Hvis man kan spille juleprogram i England, kan man også spille forårskampe i Superligaen. Det er ikke atomfysik. Det er græssåning. Men det er ikke kun de fysiske rammer, der har haltet. Mentalt har flere klubber, som AGF, Brøndby, Esbjerg, Silkeborg og især OB, vist katastrofalt tegn på gummiben, og resultaterne har svinget fra søndag til søndag. Hvis man blot spillede to kampe i træk uden nederlag, var man pludselig bronzekandidat. Aldrig har medajler været så billigt til salg. Nu er der en god lang sommerferie og en VM slutrunde, hvor man forhåbentlig kan få lidt inspiration. Tiden bør bruges til at rydde op i undskyldninger, udskydelser og almindelig uduelighed. Fra næste sæson skal der renses ud oppe i hovedet på spillerne, så de er klar over, at de fede tider er forbi over hele Europa, og at man ikke længere får en fed kontrakt på enkelte gode præstationer. Klubberne bør styrke det, som det hele handler om: rammerne (det vil især sige banerne og stadions), og indholdet (det vil primært være det mentale, så man kan præstere kontinuerligt).

Forfærdeligt forår

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02 Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Martin Andersen ma@sportsfan.nu Tlf. 27 22 33 00 Skribenter Karsten Krogh, Mads Davidsen, Kåre Welinder, Kristian Leider, Jeppe Horskjær, Raphael Honigstein, Michael Søvsø, Peter Nygaard og Stine Hansen Fotografer Jørgen Brinks, Niclas Persson, Alex Tehrani, Anders Kartik Jensen og Peter Nygaard Korrektur Susanne Andersen Illustration Thomas Bentsen og Martin Pop Tryk Zeuner Grafisk as Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4320 Lejre info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

Hvad angår rammer og indhold, har SPORTSFAN også været under forandring – men til det bedre. Du kan tjekke vores nye hjemmeside www.sportsfanplus.dk, hvor du i løbet af den kommende tid vil kunne læse nyheder, blogs og få masser af konkurrencer. Op til VM vil vi også lancere et gratis web-magasin med en udvidede optakt til årets fantastiske slutrunde.

www.sportsfanplus.dk God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN (og vores nye hjemmeside) Emil Norsker, chefredaktør

8 sportsfan

Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign., som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.


UPfront Kort om sport 160 km/t i Horsens Havn

Den 22. maj kan man i Horsens opleve spektakulært race på vand. Her lægger byens havn nemlig ramme om PowerBoat Grand Prix med den første afdeling af både Scandinavian F2 Open og Nordisk Mesterskab i F2-klassen.

Nu endnu mere SPORTSFAN på nettet

SPORTSFAN byder alle velkommen til vores nye digitale univers på www.sportsfanplus.dk Her kan du få endnu flere nyheder, klummer og features på vores nye hjemmeside i den kendte kvalitet. Her vil det være muligt at deltage i attraktive konkurrencer, debatforummer og få gode abonnementstilbud. Op til VM lancerer vi også et helt nyt digitalt magasin. Her vil du kunne få den helt store optakt med profilinterviews, analyser og kampprogram – helt gratis.

”Vi er utrolig glade for at kunne præsentere det Nordiske Mesterskab i F2 racerbåde i Danmark. Dels fordi Horsens Havn er en fantastisk motorbådsarena meget tæt på bymidten, dels fordi vi håber, at det Nordiske Mesterskab tilføjer denne energiske sport endnu flere vitaminer,” siger Pelle Larsson, formand for den nordiske F2 komité. ”Det er en spektakulær sport med teams og kørere, der udkæmper tvekampe på vandet med 160 km/t. Og det bliver endnu mere intenst, når de skal dyste om det største Nordiske Mesterskab i mange år.” Publikum inviteres således til åbningen af den formodentlig vildeste sæson i Europa, når der fyres op for de store Mercury V-6 motorer i Horsens Havn. ”Med deltagelse i Horsens af blandt andet verdens nummer et, to og tre bliver det et sportsligt meget stærkt felt. Sidste års løb i Horsens var en rigtig stor oplevelse for alle de involverede, så kørerne og jeg glæder os ekstra meget til årets race i Horsens Havn. Her er banen perfekt for publikum til at opleve F2 bådenes høje hastighed og store motorkraft,” siger eventpromotor Leif Alhborg, der er ansvarlig for afviklingen af løbet. Racet sker i forbindelse med byarrangementet Havnens Dag, der under temaet ’Havnen i bevægelse’ tilbyder sjove aktiviteter og spændende oplevelser for børn og voksne. PowerBoat Grand Prix og Havnens Dag finder sted lørdag den 22. maj 2010 klokken 10-18 på Horsens Havn. Der er gratis entré.

Manchester United fastfryser billetpriserne

I hvad der ligner et forsøg på at vinde lidt popularitet, har Glazer-familien valgt at aflyse en ellers planlagt stigning i billetpriserne fra næste sæson. Beslutningen kommer som en overraskelse og sker formentlig på grund af den massive kritik, der har været fra fans den seneste tid. Det er især den aggressive green-and-gold-kampagne, hvor en gruppe fans har solgt grønne og gule halstørklæder (klubbens oprindelige farver), som har fået massiv omtale. Hos fanklubben The Manchester United Supporters’ Trust’s (MUST), giver formand Duncan Drasdo ikke meget for Glazer-familiens nye charmeoffensiv. “Glazer-familien ville aldrig gøre det her, hvis det ikke var for det store pres, der har været. Nu prøver de at købe supporterne med det her, men jeg tror ikke, det vil kunne lade sig gøre. Vi ved, at 75 pence fra hvert pund, der bliver skabt i overskud, forlader klubben. Glazer-familien er dårlig for klubben. Vi havde ikke de høje priser, før de kom, og at de fryser dem nu, betyder bare, at de bliver fastholdt på et højt niveau.” 10 sportsfan


Kort om sport

Pletskud 1. De store afteners tid Det er nu, alle ligaerne afgøres og cupvinderne skal findes. Altid spændende at se afslutningen på, hvem der får guld, europæiske pladser, og hvem der rykker ned. Selv om alt dermed også slutter, mindskes separationsangsten ved, at der 14. juni sparkes en vis turnering i gang i Sydafrika. 2. VM nærmer sig En måned til alle tiders fodboldfest. Det bliver en fantastisk sommer. 3. Liverpool sat til salg Endelig slipper Merseyside-klubben for de to blodsugende amerikanere. Nu kan de formentlig få tilført nogle arabiske eller kinesiske ejere, der kan pumpe milliarder i klubben, så den også kan blive økonomisk dopet som Manchester City og Chelsea.

UPfront

Vejletalent til USA

Vejle udlejer deres kantspiller Brian Nielsen til New York Red Bulls. ”Jeg har været rigtig glad for min tid i Vejle Boldklub, selvom den har budt på op- og nedture. Jeg har lært en masse, og så er jeg blevet en bedre fodboldspiller, ellers var jeg vel heller ikke interessant for andre klubber. Først og fremmest har jeg udviklet mig fysisk, for jeg var kun en lille spinkel knægt, da jeg kom til Vejle Boldklub, og så er jeg blevet klogere på fodbold, og hvad der kræves for at være professionel,” siger Brian Nielsen. Flere gamle kendinge af dansk fodbold repræsenterer New York Red Bulls. Sportsdirektøren er den tidligere AGF-nordmand, Erik Soler, træneren er eks-AaB’ og FCK-træner Hans Backe, mens Brian Nielsen atter bliver holdkammerat med den forhenværende Vejle-spiller Ibrahim Salou. Brian Nielsen nåede at spille i Vejle i lidt mere end fire år.

Forbier 1. Gummiben i SAS Ligaen Mens guldet var uhyre dyrt til salg sidste år, i skarp konkurrence mellem OB, FCK og Brøndby, har FCK i år fået det alt for billigt. Et skuffende forår, især beskæmmet af dårlige baner i starten. 2. AGF uden gnist Hvor er det skuffende, at man ikke har fået mere ud af det. Man kan til dels undskylde sig med mange skader. Men alligevel… Man må tvivle på projekt Erik Rasmussen (selv med Tøfting siddende på skulderen). 3. Superligaens VM-spillere i manglende form Potentielle VM-spillere som Jakob Poulsen, Martin Jørgensen, Anders Møller Christensen, Rajko Lekic og mange flere er enten i dårlig form eller har præsteret skidt. Man må håbe, at Morten Olsen ikke tager nogle med for gammelt venskabs skyld.

deltag i debatten

SPORTSFAN vil rigtig gerne høre din mening. Kig forbi sportsfanplus.dk og kommenter vores artikler, deltag i vores debatforum eller del din ynglingsartikel med dine venner.

Arsenal har næststørste transferbudget

Når transfervinduet åbner til sommer, vil Arsenal være blandt de rigeste i Premier League. I hvert fald målt på transferbudget, afslører en kilde i klubben til goal.com ”Arsenal er økonomisk meget robust. Derfor vil Wenger have omtrent 255 millioner kroner til rådighed til nye spillere, og måske så højt som op til 380 millioner kroner.” Blandt de spillere, som ventes hentet til Emirates til sommer, er den eftertragtede Bordeaux-angriber Marouane Chamakh og brasilianske Felipe Melo, der spiller i Juventus, samt Inters angriber, Mario Balotelli. I denne sæson har Wenger forlænget kontrakter med 17 Arsenal-spillere og givet lønstigninger på knap 100 millioner kroner, men det forhindrer ifølge goal.com ikke Arsenal i at være den klub i Premier League med det næststørste budget – kun overgået af stenrige Manchester City. sportsfan 11


UPfront Kort om sport så er det sagt ”Vi er ikke specielt populære. Men det skyldes også, at vi rent ud sagt har spillet som lort, mens håndboldholdet har gjort det godt. Kvindernes fodboldlandshold har også gjort det godt, så vi er i bunden af fødekæden på Island lige nu.” Den Islandske fodboldlandsholdsspiller Olafur Skulason. ”Jeg er ikke i tvivl om, at langt de fleste spillere kommer til at mærke nye vinde ved de næste kontraktforhandlinger eller klubskifte. Der er ingen tvivl om, at virkelig mange spillere med kontraktudløb vil få tilbudt en forlængelse til en lavere løn.” AaB’s sportsdirektør Lynge Jakobsen

Danmarks starter mod Island i EMkvalifikationen

Landstrænerne i Danmarks EM-kvalifikationspulje kunne ikke blive enige, så UEFA måtte trække lod for at fastlægge kampprogrammet i gruppe H, hvor Danmark er i pulje med Portugal, Norge, Cypern og Island Lodtrækningen har givet Danmark fri på den første spilledato, fredag 3. september, og hjemmekamp i Danmarks første kamp mod Island, tirsdag den 7. september. Derefter venter Portugal på udebane fredag 8. oktober. Få dage senere spiller Danmark mod Cypern på hjemmebane. Foråret 2011 byder på kun to spillerunder, og her sender lodtrækningen Danmark til Norge allerede lørdag den 26. marts og til Island lørdag den 4. juni. Kampprogrammet Fredag den 3. september 2010: Portugal-Cypern, Island-Norge Tirsdag den 7. september 2010: Danmark-Island, Norge-Portugal Fredag den 8. oktober 2010: Portugal-Danmark, Cypern-Norge Tirsdag den 12. oktober 2010: Danmark-Cypern, Island-Portugal Lørdag den 26. marts 2011: Norge-Danmark,Cypern-Island Lørdag den 4. juni 2011: Island-Danmark, Portugal-Norge Fredag den 2. september 2011: Cypern-Portugal, Norge-Island Tirsdag den 6. september 2011: Danmark-Norge, Island-Cypern Fredag den 7. oktober 2011: Cypern-Danmark, Portugal-Island Tirsdag den 11. oktober 2011: Danmark-Portugal, Norge-Cypern 12 sportsfan

”Vi havde forventet vækst i tilskuertallet efter Martin Jørgensens ankomst, men den er ikke kommet. Jeg mener dog ikke, at det er Martins skyld. Det er simpelthen fordi, at vi startede forårssæsonen så ringe. Det må vi være ærlige at sige. Hvis vi gerne vil have flere tilskuere, og det vil vi, er der ikke noget alternativ til at vinde fodboldkampe. Derfor håber jeg meget på, at vi snart får vundet nogle kampe.” Århus Elites administrerende direktør Jan Christensen. ”Jeg har også oplevet perioder i Nordsjælland, hvor det ikke lige kørte. Men jeg har aldrig været så ked af noget i forbindelse med fodbold, som jeg er i øjeblikket. Det går mig virkelig på.” AGF-spiller Stephan Petersen

endnu mere sport sportsfanplus.dk


*


UPfront Månedens tilbageblik og efter har sat deres præg på den danske fodboldhistorie, begyndende helt nede fra målet, hvor en ung Peter Schmeichel stod. Foran ham var et solidt forsvar med Brøndbys nuværende assistenttræner, Bjarne Jensen, samt Henrik Hansen og de senere europamestre Kent Nielsen og anfører Lars Olsen. På midtbanen fortsatte stjerneparaden med Kim Vilfort, Henrik Jensen, Per Frimann samt Per Steffensen, mens angrebet såmænd var Brian Laudrup og Bent ’Turbo’ Christensen. En sammentælling viser, at Brøndby dermed til finalen i 1989 stillede med 11 spillere, hvoraf kun en enkelt (Henrik Hansen) ikke opnåede A-landskampe, mens resten spillede ikke færre end 480 kampe for Danmark tilsammen. Alligevel var det Ikast, der åbnede scoringen i det, der skulle vise sig at blive en forrygende Årets pokalfinale bliver traditionen tro spillet i Parken på underholdende pokalfinale med to hattrick, ni mål, skiftende føringer samt forlænget spilletid. Kristi Himmelfartsdag torsdag den 13. maj. DR Sportens Den 32-åriger Klaus Granlund havde godt nok Andreas Kraul ser her tilbage på den måske bedste finale ikke samme stjernestatus, men han forstod gennem tiderne - en varm majdag i 1989. betydningen af at stå på det rette sted i feltet som for eksempel efter fem minutters spil, da han efter et par returbolde hamrede finalens orsdag den 4. maj 1989 var en usædvanlig første mål ind bag Peter Schmeichel fra kort afstand. varm og solrig dag i København. Vi taler Herefter bølgede angrebene frem og tilbage. Brøndby fik allerede korte bukser og øl i Nyhavn allerede fra om efter et kvarter udlignet med scoring af Brian Laudrup efter oplæg formiddagen, selv om det kun var meget fra Kim Vilfort, mens de to spillere byttede roller seks minutter før pausen, da favoritterne kom på 2-1. tidligt på sommeren. DSB havde sat særtog ind på strækninEfter pausen vendte kampen så igen. Lynhurtige Ove Hansen gen fra Ikast til hovedstaden. ramte stolpen for Ikast, og endnu engang var Klaus Granlund over Årsagen til det sidste skulle findes i riposten, ligesom angriberen scorede sit tredje mål til 3-2 præcis årets finale i landspokalturneringen, som stod mellem de forsvarende midtvejs i anden halvleg. Nu kunne man for alvor høre de mange danske mestre fra Brøndby med en perlerække af profiler samt medrejsende tilskuere fra Ikast, men overraskelsen udeblev. 12 undertippede Ikast fS, der til gengæld havde lagt en hel stationsby minutter før tid udlignede Kim Vilfort til slutfacit 3-3 i den ordinære øde. Cirka 12.000 mennesker boede der på det tidspunkt i den kamp, og i den forlængede spilletid havde Brøndby klart flest kræfter. midtjyske flække, og det er ikke helt forkert, at ni ud af ti af dem Brian Laudrup og indskiftede Leif Nielsen scorede til 4-3 og 5-3, enten var taget med til Københavns Idrætspark, eller også sad de inden Vilfort med sit tredje mål lukkede en fantastisk finale. klar med skærekage foran tv-apparatet eller radioen for at følge Brøndby fejrede dermed klubbens første pokaltriumf, mens Ikast kampen fra hovedstaden. trods tre ture til pokalfinalen aldrig vandt den - og i dag er klubben Her var forventningerne til finalen store, selv om pokalturneringen en del af FC Midtjylland. Klaus Granlund blev dog kåret til ’årets op gennem 1980’erne havde levet en lidt glemt tilværelse med helt pokalfighter’, mens tabernes målmand - ved navn Mogens Krogh ned til kun godt 5.000 tilskuere til et par af slutkampene. Dette år var - fik en lang og fin karriere hos netop Brøndby. Og selve finalen vil altid blive husket som en af de bedste. der imidlertid lagt op til en særdeles underholdende finale mellem to af Danmarks mest offensive hold. Og så spillede vejret i den grad Brøndbys hold den 4. maj 1989 med denne Kristi Himmelfartsdag. (med antal A-landskampe i parentes): Brøndby bestod af en fornem samling spillere, som både før Peter Schmeichel (129) - Bjarne Jensen (4), Lars Olsen

Den bedste finale

T

14 sportsfan

(84), Kent Nielsen (54), Henrik Hansen (0) - Kim Vilfort (77), Per Steffensen (6), Henrik Jensen (1), Per Frimann (17) - Brian Laudrup (82), Bent ’Turbo’ Christensen (26).


UPfront Kort om sport Mandagskampe er en succes

Fansene hader dem. Mandagskampene i superligaen. Men både tilskuer- og seertal er gode. Tilskuertallene er steget siden indførelsen af mandagskampe, og en gennemgang af kampene i efterårssæsonen viser, at mandagskampene i gennemsnit blev set af flere end kampene om lørdagen og søndagen, skriver Jyllands Posten.

Der har været mange fan-protester, og man er især utilfreds med, at man kan komme til at køre mange timer frem og tilbage på en almindelig hverdag. Derfor ønsker flere, blandt andre formanden for AGF Fanclub Aarhus, Jan Jensen, at man lægger lokalopgør om mandagen. Men så simpelt er det bare ikke, mener Lene Ugilt Hansen, pressechef ved TV 2 Sport, der viser kampene om mandagen. ”Vi vil gerne tage hensyn, så længe det ikke går ud over vores produkt, men vi betaler altså en masse penge for de her rettigheder, og så vil vi selvfølgelig ikke lægge de mindre seervenlige kampe i prime time.”

Tilskuertal

Gennemsnit for efteråret 2009: Lørdagskampe: 7.464 Søndagskampe: 8.614 Mandagskampe: 9.210

Seertal

Gennemsnit for efteråret 2009: Lørdagskampe: 75.098 Søndagskampe: 103.986 Mandagskampe: 126.824

Proceduren

Viasat vælger første kamp (søndag kl. 18) Canal9 vælger anden kamp (søndag kl. 16) TV 2 Sport vælger tredje kamp (lørdag kl. 17) TV 2 Sport vælger fjerde kamp (mandag kl. 19) Canal9 vælger femte kamp (søndag kl. 14) TV 2 Sport vælger sjette kamp (søndag kl. 16)

16 sportsfan

Top 10: Årets værste indkøb i Serie A

Goal.com har lavet en liste over de 10 værste indkøb i denne sæson i den italienske Serie A. 1. Diego (Juventus) 2. Felipe Melo (Juventus) 3. Fabio Grosso (Juventus) 4. Oguchi Onyewu (Milan) 5. Marco Amelia (Genoa) 6. Cristiano Lucarelli (Livorno) 7. Ricardo Quaresma (Inter) 8. Eliseu (Lazio) 9. Klaas Jan Huntelaar (Milan) 10. Sergio Floccari og Hernan Crespo (Genoa)


UPfront Kort om sport SPORTSFAN sætter odds

Med hundredvis af bettingsites kan man spille på næsten alt i sportens verden. Men der er stadig nogle ting, SPORTSFAN gerne ville vædde om. Der oprettes endnu en sportskanal, hvor man kan se SAS-ligabold, så man skal betale for endnu flere kanaler for at kunne se alle kampe.

Odds: 1,20

Efter at have ansat den tidligere kommunikationsmedarbejder fra Venstre, Ditte Okman, svarer Tiger Woods på spørgsmålet om hans mange sidespring: ”Fordi jeg kan, I psykisk syge idioter”.

Odds: 30

Ove Christensen inviteres med som deltager i Paradise Hotel efter at have vist sine fremragende taktiske evner med Randers FC.

Odds: 60

Dennis Rommedahl stopper efter VM karrieren for at læse atomfysik på universitetet.

Odds: 3000

DEN ULTIMATIVE HYBRID:

ECCO ‘GOLF STREET’

Den har storsolgt i USA, og nu kommer den ultimative ’hybride’ golfsko endelig til Danmark. Skoen, der er skabt af ECCO, er beregnet til brug både på og uden for golfbanen.

D

en glatte læderoverdel med fuld narv og smarte, iøjnefaldende effekter fås i flere forskellige farver og appellerer til stilfulde mænd i alle aldre. Denne unikke sko, der bygger bro mellem mode og funktionalitet, er desuden særdeles holdbar, takket være de formstøbte forhøjninger af slidstærkt TPU på ydersålen. Den bekvemme Golf Street , der blandt andet bruges af den anerkendte amerikanske golfspiller Fred Couples, er det perfekte valg til både sport og fritid, uanset om det er regnvejr eller solskin. Det betyder, at man kan have dem på hele dagen, både om morgenen, i bilen på vej til golfbanen, når man spiller golf, på indkøbsturen om eftermiddagen og sammen med familien om aftenen. Med andre ord: en sko, der passer til ethvert formål. Netop den store funktionalitet er en af de primære årsager til den store succes i USA. Her lancerede man skoen i november sidste år, og den har lige siden gået som varmt brød. Nu får vi danskere også chancen, og du kan oven i købet vinde et par. Værdi: 1.500 kr. Deltag i konkurrencen ved at svare på følgende spørgsmål på www.sportsfanplus.dk: Hvilken turnering har Fred Couples senest vundet? 18 sportsfan

Premiere 6. maj på SPORTSFANs helt nye hjemmeside Kig ind på sportsfanplus.dk og oplev vores nye digitale univers! nyheder · debat blogs · klummer features · events konkurrencer...


UPfront VM update Støttekoncert før VM

Navne som The Black Eyed Peas, Shakira og Alicia Keys vil 10. juni headline en storstilet støttekoncert som åbning på en måned med fodbold. Overskuddet fra koncerten vil gå til at bygge tyve centre, hvor der tilbydes lægehjælp, uddannelse og fodboldtræning i fattige afrikanske nabolag. Udover de nævnte hovednavne vil en lang række afrikanske navne som Angelique Kidjo, Amadou & Mariam, The Parlotones og Tinariwen også medvirke til koncerten.

Danmark møder Australien – inden VM

Morten Olsen og den danske VM-trup skal møde Australien i en testkamp den 1. juni. Kampen bliver spillet i Sydafrika før slutrunden og er blandt andet planlagt for at forberede sig på forholdene som fx højden. Kampen skal afvikles i forbindelse med en uges træningslejr i det nordøstlige Sydafrika, hvor man når målsætningen om at komme op i højderne. ”Det er en rigtig god aftale, vi har fået i hus med forberedelseskampen og træningslejren i højderne, hvor både vi og de enkelte spillere ser, hvordan de reagerer individuelt på at træne og spille i denne højde,” siger landstræner Morten Olsen til dbu.dk og tilføjer: ”Vi har valgt Australien, fordi holdet er stærkt og har en hollandsk træner, Pim Verbeek. Med hans spillestil er det en optimal sparringspartner for os inden vores åbningskamp mod Holland to uger senere ”. Derudover forhandler DBU fortsat om en træningskamp mod VMværterne Sydafrika den 5. juni. Den danske VM-trup udtages endeligt den 10. maj.

TV 2 viser VM-fodbold i HD

De kampe, der sendes direkte på TV 2, vises også på en ekstra HDfrekvens, der giver en bedre billedkvalitet, hvis tv’et kan vise og modtage HD-kanaler. ”Under VM i fodbold i 2006 var det også muligt at se VM-kampe i HDkvalitet, og det var her, at mange danskere fik øjnene op for, at topfodbold, der er superprofessionelt produceret i HD-kvalitet, er en ekstraordinær og flot oplevelse. Vi glæder os til at dele den oplevelse med endnu flere seere, når en VM-slutrunde med dansk deltagelse udsendes i HD-kvalitet. Det her er Danmarks Største Fællesskab - i endnu bedre kvalitet,” siger TV 2’s sportschef, Frederik Lauesen. TV 2 er i gang med at forhandle distributionsaftaler på plads med bl.a. YouSee, Stofa, Canal Digital og Smile Content. 20 sportsfan


UPfront Landsholdstrøjer af plastikflasker VM update

Fans bør frygte hajer

De sydafrikanske VM-arrangører har øget overvågningen af kystlinjen op til slutrunden for at undgå, at badende fodboldfans ender som hajføde. Der sker nemlig jævnligt hajangreb langs Sydafrikas kyster, og arrangørerne frygter, at eventuelle hajangreb vil lægge en dæmper på festen. ”Vi er bekymrede for sikkerheden for de udenlandske fodboldfans, der kommer til VM. Vi har derfor indført ekstraordinære tiltag for at højne sikkerheden og sikre, at badende ikke udsættes for fare,” siger Harry Mbambo, der er talsmand for Sydafrikas Sharks Board (nationalt haj-udvalg, red.). Mange af Sydafrikas hajangreb sker omkring byen Durban, der er en af værtsbyerne under VM. Og selv om slutrunden foregår i den sydafrikanske vinter, forventer arrangørerne, at mange af de forventede 450.000 tilrejsende fodbold-fans vil blive fristet til en badetur, da Durban ligger i det subtropiske bælte, og derfor byder på behagelige temperaturer trods årstiden.

S

portsbrandet Nike har udviklet et usædvanligt koncept til VM. Alle spilletrøjer fra Nike til lande som Brasilien, Holland og USA er fremstillet i 100 % genanvendt polyester, der direkte stammer fra lossepladser i Japan og Taiwan. Nike har indsamlet i alt 254 ton af disse plastikflasker og vasket dem, før de er blevet skåret i småstykker og omdannet til tyndt polyestergarn, der kan laves trøjer af. Denne proces genanvender ikke blot flaskerne, men sparer op til 30 % af den energi, der bruges på at fremstille en trøje fra bunden. Normalt bliver mange af verdens brugte plastikflasker blot anbragt på lossepladser, hvor de ligger uden at kunne kompostere, da plastik er op til 1000 år om at nedbrydes. De 254 ton kan virke som et noget abstrakt tal, men hvis alle plastikflaskerne lægges i forlængelse af hinanden, måler de mere end 3.000 kilometer, hvilket er mere end Sydafrikas samlede kystlinje.  Trøjen er ikke kun miljøvenlig, men skulle også give den enkelte spiller flere fordele. Dragterne er designet til at holde spillerne koldere og tørrere og dermed give den optimale kropstemperatur, så spillerne kan yde deres bedste, uanset forhold. Ved de sidste fem slutrunder, fra Italien i 1990 til Tyskland i 2006, er næsten halvdelen af de afgørende kampe endt i forlænget spilletid. Derfor er de nye spilletrøjer udviklet til at være lettere og give bedre svedtransport. Følgende lande spiller i denne nye, miljøbevidste og innovative spilletrøje fra Nike: Brasilien, Holland, Portugal, USA, Sydkorea, Australien, New Zealand, Serbien og Slovenien.  sportsfan 21


UPfront Månedens profil: Sölvi Ottesen

Blandt ligaens mest eftertragtede

På trods af tilbud fra store europæiske ligaer er Sölvi Ottesen stadig at finde på holdkortet i SønderjyskE. Men til sommer er han formentlig tabt. Af Kåre Welinder

S

underland. Hannover 96. Twente. Fulham. Glasgow Rangers. Disse storklubber er blot nogle af dem, danske medier har nævnt som mulig kommende arbejdsgiver for SønderjyskEs bomstærke stopklods, islandske Sölvi Ottesen. Foreløbig er der dog ikke kommet noget ud af forespørgslerne. ”Der har været kontakt fra mange klubber, men ikke noget konkret. SønderjyskE har heller ikke været tilfredse med tilbuddene, og derfor spiller jeg stadig her,” fortæller Sölvi Ottesen kort før Superligaen slutter og transfervinduet igen åbner. ”Men det er helt fint, for jeg kan rigtig godt lide at være i SønderjyskE.” Og det er de rigtigt glade for i SønderjyskE. Sölvi Ottesen er om nogen manden, der har været med til at holde SønderjyskE i live i SAS-Ligaen – også i denne sæson. Ifølge journalist Jacob Ravn, der er avisen Jyske Vestkystens faste mand i SønderjyskE, kan Sölvi Ottesens kvaliteter slet ikke værdsættes højt nok. ”Han er utrolig vigtig for SønderjyskE. Han har en forrygende attitude og går altid forrest med en enorm gejst, både på træningsbanen og til kamp. Sölvi har en enestående kombination af galskab og vindermentalitet, og det betyder rigtigt meget for holdet.” Man skal ikke lade sig snyde af islændingens lettere afvisende væremåde, når han optræder i medierne, mener Jacob Ravn. ”Han siger næsten ingenting, når han bliver interviewet, men sammen med gutterne på holdet har han et meget smittende humør. Han er vanvittig på den fede måde. Der er altid fis og ballade.” Profil i England I vinterpausen var der daglige rygter om et skifte til Brøndby. Men Sölvi Ottesen har drømme om at komme til en større liga. Dog ikke for enhver pris. ”Det perfekte for mig ville være en god kontrakt og rigeligt med spilletid. Jeg er ikke i fodbold for pengenes skyld, fordi det vigtigste for mig er at være på banen. Jeg elsker fodbold, og jeg er i sporten for at spille,” siger Sölvi Ottesen, der har engelsk Premier League som drømmeligaen med Liverpool som ønskeklubben. 22 sportsfan

Jacob Ravn tror dog ikke, at turen går til Premier League for islændingen. ”Jeg ser ham snarere som en profil i den engelske The Championship eller en af de nederste klubber i Premier League. Sölvi har denne vilde spillestil med en fantastisk attitude, men det er jo begrænset, hvad han kan fremad, og det mener jeg ikke er godt nok til de bedre hold i Premier League.” Selv om evnerne måske ikke rækker til højeste niveau, skal SønderjyskE ikke regne med at holde på den islandske diamant i endnu et transfervindue. ”Jeg tror, SønderjyskE sælger ham til sommer. Både for stadig at få penge for ham, men også fordi han gerne selv vil,” siger Jacob Ravn, der samtidig spår en dyster fremtid uden Ottesen. ”Sidste sæson var Sölvi og Anders Egholm helt fantastiske. Nu vakler det lidt uden Egholm, og hvis også Sölvi forsvinder, så ser det skidt ud.” SønderjyskE rykker ikke ned Med blot få runder tilbage af SAS Ligaen, udspiller der sig en drabelig nedrykningsduel mellem SønderjyskE, Randers FC og AGF. Men Jacob Ravn tror på, at holdet fra Haderslev overlever i den benhårde kamp. ”SønderjyskE ender over stregen. Der er faktisk kun fire kampe i hele sæsonen, hvor klubben ikke har været med i kampen. De har været stabile, og jeg mener, de er for gode til at rykke ned,” siger Jacob Ravn og udpeger Randers til at trække den helt store fodboldnitte. Og troen på overlevelse har islændingen også. ”Vi har troet på overlevelse i SAS-Ligaen fra første sekund af sæsonen, og det bliver vi ved med, siger Sölvi Ottesen, der endnu ikke ved, om han efter sommerpausen tager endnu en krigerkamp for SønderjyskE. FAKTA ”Ingenting er endnu konkret. Først skal vi overSölvi Geir Ottesen Jónsson leve i SAS-Ligaen, og min Nationalitet: Island kontrakt med SønderjyskE Alder: 26 år løber endnu en sæson. Så Position: Midterforsvar Klubber: hvem ved. Måske spiller 2001-2004: Vikingur, Island 2004-2008: Djurgården, Sverige jeg også i SønderjyskE 2008-???: SønderjyskE efter sommerpausen.” Landskampe: 4


SønderjyskE er afhængig af Sölvi Ottesen og forsvinder han til sommer, ser det sort ud for klubben.


UPfront Ekspert-analyse

Stop snyd i fodbold

Journalist og tv-kommentator Karsten Krogh er træt af det evige skuespil i fodbold og vil have dommere til at straffe det langt mere konsekvent. VM kunne passende være starten. Jeg sidder på en bar i Washington og ser Real Madrid mod Barcelona. De lokale går mere op i, at deres elendige baseball-hold, Washington Nationals, er ved at vinde årets kun tredje kamp mod Philadelphia Phillies, der ellers har gennembanket dem to gange de sidste to dage. Det er ellers El Clasico, måske den største kamp i klubfodbold overhovedet, men den bliver vist på en perifer skærm og optager kun nogle få mennesker – deriblandt mig og et par amerikanske kammerater.

til. Der bliver ingen straf til Puyol. ”Det er en af de ting, jeg hader ved soccer,” siger min kammerat bittert. ”Snyd er tilladt. Det er da pinligt, at en voksen mand smider sig ned på den måde. Hvor er hans stolthed?” Det er et godt spørgsmål. Hvor er spillernes stolthed, når de smider sig rundt på fodboldbanen som små forkælede børn? Et endnu bedre spørgsmål er: hvorfor finder vi, publikum, os i det? Spansk fodbold er slemt, men hvis man tilfældigvis ser en kamp fra Argentina, Brasilien og endnu værre, Tyrkiet eller Grækenland, er det endnu mere gement. Folk filmer og snyder i et væk. De prøver konstant at påvirke dommeren til at tage tydeligvis forkerte beslutninger. Og det bliver sjældent straffet, selv om det i allerhøjeste grad er usportslig opførsel.

”Snyd er tilladt. Det er da pinligt, at en voksen mand smider sig ned på den måde. Hvor er hans stolthed?” På et tidspunkt i slutningen af den skuffende kamp støder Carlos Puyol sammen med Sergio Ramos og kaster sig til jorden, som ramt af en riffelkugle, mens han tager sig til hovedet, nærmest grædende. Han håber tydeligvis på at fremtvinge et rødt kort til Ramos. Missionen lykkes ikke. Som sædvanligt i spansk fodbold rejser Puyol sig op 30 sekunder senere og spiller videre. Min amerikanske kammerat spørger mig, om spilleren nu får karantæne eller bliver straffet af træneren, når det nu var helt tydeligt, at han slet ikke blev ramt. Det kan jeg kun svare nej 24 sportsfan

Var der ikke en VM-turnering for nogen år siden, hvor man talte om, at nu skulle der slås hårdt ned på film? Så blev der givet et par gule kort mere end normalt; nu er det glemt igen, og spillerne snyder stadig. En kammerat har fortalt mig, at hans søn på fem år og alle hans holdkammerater på fodboldbanen ofte kaster sig på plænen og tager sig til hovedet – ligesom stjernerne. De er nok ikke de eneste purke, der gør det. Tillykke til de hovedrige rollemodeller. Alt skuespil skulle straffes med gult kort. Alt. Så længe gevinsten ved et eventuelt vundet straffespark er så enorm, som den er, vil spillere selvfølgelig blive ved med at filme – især hvis de kan gøre det helt ustraffet. Skuespil og snyd er pinligt for fodbold. Straf spillerne. Det er den eneste måde at få dem til at opføre sig ordentligt. Når de nu ikke selv har formatet til at spille ærligt spil.


”En sæson som denne sker kun hvert 10. år” Superligaen har i år været præget af mærkværdige succeser og store nedture. Esbjerg-træner Ove Pedersen har selv været blandet ind i begge dele. Af Emil Norsker

D

et bedste sted at fange Ove Pedersen er på landevejen. Når han ikke står i spidsen for Esbjerg, eller ser live-kampe på stort set alle danske stadions, kører han frem og tilbage gennem landet. 110.000 km om året. Få har som han styr på, hvad der sker fra de lavere rækker til toppen af dansk fodbold. I går var han i Parken, hvor Esbjerg spillede mod FCK, og når han nu alligevel er på Sjælland, bliver han en dag ekstra og tager dagens Superligakampe med, inden han vender hjem til Esbjerg. Arbejdstid og fritid kan ikke skilles ad, for det giver ingen mening. Det er fodbold. Altid og hele tiden. Derfor må han også bedre end andre kunne forklare forårets mærkværdige sæson. Alt har været vendt på hovedet. Efterårets positive overraskelser som Silkeborg og Esbjerg kurede ned i en krisesump, og med sig fik de medløb af store hold som AGF, Brøndby og ikke mindst OB, der var spået guldfavoritstatus. Samtidigt gik den totale bundskraber, Randers FC, i udbrud og kværnede ubesejret stort set alle, selv FCK, der trods alt har været tættest på driftsikker. Alligevel har også hovedstadsklubben smidt hovedet flere gange og tabt kampe mod FC Nordsjælland, Randers FC og FC Midtjylland, der alle i efteråret lå i bunden. Hvis man skal have den positive klaphat på, har uforudsigeligheden været underholdende. Ikke mindst i en tid, hvor mange ligaer som den spanske bliver beskyldt for ensformighed som følge af få klubbers dominans. Men Ove Pedersen afviser, at det er en positiv udvikling. ”Det har været et atypisk forår, og det er ikke noget, du kommer til at se i næste sæson. Det nægter jeg at tro på. Hvis du tager 10 sæsoner, sker det måske kun en gang. Det har været umuligt at forudsige, og 26 sportsfan

Ove Pedersen

Født: 30. oktober 1954 (55 år)

Karriere som spiller

1980 – 81 Ikast FS 1982 – 86 Herning Fremad Stoppede i 1986 på grund af skade.

Karriere som træner: 1987 Viborg FF 1988-1990 Vildbjerg SF 1991-1995 Herning Fremad 1996-1997 Qatar U17 1997-1999 Herning Fremad 1999-2002 FC Midtjylland 2002-2005 Esbjerg fB 2006-2008 AGF 2009-Esbjerg fB

• Bedste placering: Bronze med både FC Midtjylland og Esbjerg • Kåret til Årets Træner i sæsonen 2001/2002. Nomineret tre gange på fire år fra 2000-2004. • Den højeste træneruddannelse herhjemme og har som en af de få den internationale overbygning.


”Det har været et atypisk forår, og det er ikke noget, du kommer til at se i næste sæson. Det nægter jeg at tro på. Hvis du tager 10 sæsoner, sker det måske kun en gang.”

sportsfan 27


”Da jeg var yngre, sagde jeg til mig selv: jeg skal aldrig være træner på Sjælland. Men nu ser jeg helt anderledes på det. Der er ikke noget i geografien, der er til hindring for det. Danmark er et så lille land, at der ingen forskel er på, om du træner i København eller Hjørring. Jeg kører alligevel så mange kilometer, at det ikke betyder noget.” man skal også passe på at drage forhastede konklusioner ud fra det. Der kommer bare nogle gange en mærkelig turnering, og det er det, der er sket i år. Jeg tror ikke, der er nogen, som ønsker sådan en liga. Alle klubber vil gerne arbejde med kontinuitet og stabilitet, som er nøgleord og forudsætning for succes. Derfor ønsker ingen en helt uforudsigelig liga,” siger Ove Pedersen. Den forklaring, der ligger lige for, er alle forklaringers moder for tiden: finanskrisen. Klubberne har simpelthen været tvunget til at skære mere ind til benet og skrue ned for aktiviteterne, men det forklarer langt fra de store udsving hos Brøndby, AGF og især OB, der alle stadig har store lønudgifter. De to førstnævnte har godt nok solgt profiler i vinterpausen, men at det skulle betyde stimer af nederlag, har ingen endnu undskyldt sig med. Spillerflugt ikke skylden I Esbjerg og i Silkeborg formåede man også at holde på profilerne, så her kan man ikke give spillerflugt skylden for turen fra positiv overraskelse til stor skuffelse. Et af de få hold, der for alvor tog en dyb udrensning i vintervinduet, var FCM, der på grund af dårlige resultater og endnu værre økonomi skød (løn)tunge spillere som Danny Califf, Arek Onyzko, Claus Madsen og Christopher Poulsen af. Det viste sig som en klog aktion, og til de flestes forundring kom klubben flyvende ind i foråret med ny, frisk energi. Ove Pedersen mener, at FCM og Esbjerg er de første hold herhjemme, der har tilpasset sig den nye økonomiske virkelighed i Superligaen. I FCM slog man i mange kampe rekorden for unge spillere på holdet med et snit omkring de 21 år, og i Esbjerg gik man allerede i januar 2009 i gang med at lave lange kontrakter med flere helt unge spillere for fremtiden. Mange af dem har allerede i løbet af foråret fået mange kampe. Selv i store kampe har den bare 17-årig Jonas Knudsen været med i startopstillingen, mens en anden ungdomsspiller, Peter Ankersen, for nylig fik debut i ligaen - på Danmarks nationalarena. Han blev på det tidspunkt Esbjergs sjette debutant i foråret, og den niende spiller fra klubbens egne ungdomsrækker. Mange ramt af dårlig økonomi Den nye økonomiske virkelighed kan godt rokke ligaen godt og grundigt de kommende år, vurderer Ove Pedersen. ”Det er godt nok svært at spå om, hvordan det vil gå. Der er mange, der er ramt af dårlig økonomi, og det bliver spændende at se, hvem der kan klare sig. Der er nogle klubber, der først skal til at tilpasse sig nu, og nu skal til at køre med på Esbjerg og FCM’s strategi om at benytte unge spillere af egen avl.” 28 sportsfan

Er det en klub som Esbjergs chance? ”Jeg vil sige det sådan, at jeg i hvert fald ikke frygter det her scenarie. Jeg vil være påpasselig med at kalde det en chance, men det er klart, at det giver os nogle muligheder. Jeg tror ikke, at vi kan bruge krisen til at etablere os i toppen af dansk fodbold, for når krisen ebber ud, vil nogle af de store klubber begynde at købe igen og gå væk fra egen avl. Man kan måske tegne et billede af de kommende år af, hvem der vil klare sig godt. Men at skulle se længere frem i tiden er helt umuligt.” En sæson med succes for unge spillere giver heller ikke nødvendigvis et helt retvisende billede af et holds stabilitet, mener han. De unge er skrøbelige og kan falde igennem. ”En ting er, at FCM og Esbjergs unge spillere kan præstere her i foråret, hvor der ikke er noget præstationspres, men kan de gøre det igen næste år? Der bliver det sværere.” Speciel rolle I forhold til andre trænere har Ove Pedersen mere direkte føling med krisen på det europæiske transfermarked i kraft af sin rolle som manager i Esbjerg. En speciel rolle i Danmark, hvor man normalt ellers efter kontinentalt forbillede er vant til at have træner og sportschefsrollen adskilt. Men i det vestjyske har man som i Storbritannien splejset de to funktioner sammen. Derfor er Ove Pedersens meget rejseri mellem stadions i Danmark heller ikke kun for at aflure kommende modstandere. Det er i lige så høj grad for at finde nye spillere og talenter. ”Her har vi en fordel. Der er ingen tvivl om, at dem, der gider lave noget, hvad angår scouting, også bliver belønnet. Der er mange, der de seneste år har haft deres øjne og ører på det svenske og norske marked, og de skal først til at lære det danske marked at kende. Der er flere klubber, der slet ikke ved, hvad der foregår i de lavere rækker,” mener Ove Pedersen. Dårlige baner Ud over dårlig økonomi har en anden fællesnævner for foråret været dårlige baner. Muligheden for moderne pasningsspil gør sig ikke på jordede, knoldede baner med mere sand end græs. Esbjerg er et af de steder, hvor det har set værst ud, selv om man har et helt nyrenoveret stadion. Alligevel nægter Ove Pedersen at bruge det som undskyldning. I det hele taget vil han nødig ind på nogle forklaringer på, at hans hold overraskede alle i efteråret, for derefter at tage et iskoldt styrt i foråret. ”Vores store succes i efteråret skyldtes mange små ting, der gik op i en højere enhed. Det samme gælder nedturen. Man kan ikke pege på én ting, som er skyld i det. Det er igen en masse små ting, der går


imod en. Det giver ikke mening at begynde at remse dem op, for det giver karakter af undskyldninger. Det er der ingen grund til. Når man har succes, sluger alle dine forklaringer råt, men hvis man er inde i en dårlige stime og prøver at forklare det, får det hurtigt karakter af dårlige undskyldninger, og det vil jeg gerne undgå. I mine første år som træner gjorde jeg meget ud af at forklare, hvorfor det gik, som det gik, men det er jeg gået væk fra, for jeg blev ofte kaldt tudefjæs.” Selv om han ikke vil give forklaringer på nedturen, ville han dog godt kalde krisen ved sit rette navn, da man kollapsede mod AGF i slutningen af marts. ”Det hjalp at kalde det, hvad det var – en krise. Jeg kan godt lide at sige sandheden. Den er nogle gange ilde hørt, men efterhånden som spillerne lærer én at kende, ved de godt, at jeg ikke kritiserer dem for at finde en syndebuk. Der er bare nogle ting i en krisesituation, der skal lægges på bordet, og vi tager meget konkret fat.” Den gamle skole Ove Pedersens trænerstil er, hvad nogle måske ville kalde af den gamle skole. Mens yngre trænere i ligaen prøver at skabe en flad struktur og hierarki, vil Esbjerg-træneren fastholde en autoritet som den bedste vej frem, hvis man vil skabe succes. ”Jeg er ikke så god til meget af det, der foregår uden for banen. Hvis der er nogle, som ikke kan finde ud af at rydde op og alt sådan noget. Det må andre tage sig af. Det ser jeg ikke. Men hvad angår taktikken og træningen, er jeg hård. Jeg undrer mig egentlig, hvis nogle trænere kan sige, at de er det modsatte, for der er bare noget i fodbold, hvor man ikke kan bryde reglerne. Det kan man bare ikke. Man må ikke bryde reglerne på kollektivets bekostning. I mange henseender af tilværelsen, som f.eks. børneopdragelse, duer det ikke uden faste regler. Det er bevist gang på gang, at der altid er nogle typer, der vil bryde nogle grænser. Sådan er det. Men det betyder, at der også er nogle, der er nødt til at sige fra og få dem tilbage igen.” Fælles værdier Der skal være frigjorthed i angrebsspillet, mener han, og det er ikke spørgsmål om, at man ikke må bruge hælafleveringer. Men man skal have respekt for de fælles værdier. ”Hvis man har nogle værdier sammen, må de ikke brydes. Hvis nogle bryder dem, kan det ikke nytte noget af have en laissez faire-tilgang. Der skal man prompte ind og dele øretæver ud. De trænere, der har mest styr på det rundt omkring i verden, kører alle deres hold med meget hård hånd. Hvis du tager en længere periode, vil en strammere styring altid vinde over en laissez faire-stil. Der er nogle ting, der skal være hård disciplin omkring, primært fordi det er en holdsport. Det er ikke for, at nogle skal stækkes. Tværtimod. Det handler om at få det bedste ud af alle mennesker, men det kan også sagtens ske inden for en stram disciplin,” fortæller Ove Pedersen. Han nægter at snakke om andre klubber og trænere, selv om det ville være menneskeligt med en trang til at være skadefro over for især hans tidligere klub AGF, der fyrede ham og ansatte noget nær hans diametrale modsætning i Erik Rasmussen. Den århusianske klub er måske den klub, der point- og placeringsmæssigt har taget det største dyk i sæsonen, fra en 1. plads i efteråret for at slutte sæsonen i en beskidt bundstrid. Kender turen Selv om det måske har set værst ud i Århus, kender Esbjerg og Ove Pedersen dog godt turen. Men undervejs har de to klubber og trænere

haft forskellige måder at håndtere det på – ikke mindst succesen. Erik Rasmussen var hurtigt ude at sige, at klubben gik efter medaljer, mens Ove Pedersen konstant prøvede at nedtone mulighederne og sige, at målsætningen stadig var top seks og overlevelse. ”Det er ikke for at underspille for enhver pris, men jeg melder ud, som jeg ser verden. Jeg vidste, at vi havde et skrøbeligt fundament, og vi var også selv overraskede over, hvor godt det gik. Man er nødt til at være realist.” Det handler om at stå fast, når mediernes konklusioner og forudsigelser skifter nærmest uge for uge, forklarer han. En prøve for ikke bare trænere, men også spillerne og hele organisationen. ”Hvis vores humør svingede i takt med profetierne, ville vi være ilde stedt. Der er det op til os at finde den rigtige virkelighed.” Men kan man overhovedet det? Kan man holde spillernes hoveder fri? ”Det tror jeg godt, man kan. Man kan ikke holde dem helt fri, men man kan gøre meget. Pointene tæller selvfølgelig meget, men alligevel kan jeg godt være sur efter en sejr og positiv efter et nederlag. Det handler om at bevare sin egen målestok efter, hvornår noget er godt og skidt.” Kan du også selv blive påvirket af medierne? ”Jeg er ikke fejlfri. Men jeg mener, at jeg har en styrke omkring det her. Du ser aldrig mine arme komme rigtig højt op, når det går godt, og omvendt går jeg heller ikke og gemmer mig, hvis det går skidt. Man må aldrig lade sig rive med og begynde en zigzag-kurs, for så når man aldrig noget. Når det går dårligt, er du selvfølgelig nødt til at vende alle spillere og alle sten, men man skal aldrig lave om for bare at vinde næste kamp. Hvis jeg laver ændringer, gør jeg det fordi, jeg tror på, det er en langsigtet løsning. Du må aldrig som træner ofre nogle af hjørnestenene på dit hold for at vinde nogle hurtige point.” VM om hjørnet Superliga-sæsonen går nu på hæld. For en gangs skyld vil der være en længere sommerferie på grund af VM, hvilket giver klubberne mulighed for at afstive fundamenterne og forhindre samme udsving næste år. Der kan også ske store udskiftninger på trænerposterne. I første omgang skal Ove Pedersen ikke have nyt job, bedyrer han, især fordi han har en femårig kontrakt med Esbjerg. Han vil gerne være med til at bygge klubben op til stabilt at befinde sig i top seks, som han synes byens størrelse berettiger. Direkte adspurgt om han eksempelvis kunne lokkes til et af de ledige sæder, der kommer i Brøndby og snart i FCK, vil han ikke lukke nogen døre. ”Da jeg var yngre, sagde jeg til mig selv: jeg skal aldrig være træner på Sjælland. Men nu ser jeg helt anderledes på det. Der er ikke noget i geografien, der er til hindring for det. Danmark er et så lille land, at der ingen forskel er på, om du træner i København eller Hjørring. Jeg kører alligevel så mange kilometer, at det ikke betyder noget.” Den store slutrunde i Sydafrika kan blive lige så mærkelig og uforudsigelig som den bedste danske række har været det i foråret, mener Ove Pedersen. Ligesom banerne har haft en stor betydning for kvaliteten herhjemme, vil vejret og omgivelserne have en afgørende betydning. ”Det bliver en helt mystisk slutrunde. Nogle vil spille i kulde, nogle i varme, og nogle vil spille i store højder. Alt det vil have stor betydning for, hvem der vinder VM. Sydafrika er så specielt et land med så specielle vilkår, at det er næsten umuligt at forudsige. Det bliver et mærkeligt VM.” Hvordan går det Danmark? ”Jeg forventer, at Danmark går videre, og derfra er det plat eller krone. Men alt andet end at vi går videre, vil være en fiasko.” sportsfan 29


Vikingernes ture til Hamburg har det hele. Had til Bayern Mßnchen, store fadøl, grimme, tyske cowboyveste og hjemmelavet merchandise.

30 sportsfan


Vikingerne kommer

Hamburger SV har mange dedikerede danske fans, og fraktionen HSV Vikinger er blandt de mest entusiastiske. Flere gange årligt fyldes busser med dåseøl, hjemmelavet merchandise og godt humør på vej mod Volkspark Stadion. SPORTSFAN åbnede en dåsebajer og tog med. Tekst og foto: Kåre Welinder

”Tanner er en legendarisk fan af HSV. Han er så fed og doven, at i togene på vej til kamp, gider han ikke gå på toilettet. Han pisser bare i bukserne, så åbner han vinduet, stiller sig ved siden af og tørrer bukserne. Så mener han, det er fint.” Jacob Hessellund griner højt. Historien om Tanner er blot en af mange højlydte HSV-anekdoter, der blandet med slagsange, og tsscchhhh fra Ceres’ berømte grønlænder-rundstykker fylder godt i den fyldte dobbeltdækkerbus, der roligt tøffer af sted mod Hamborg. Jacob er en af stifterne af HSV Vikinger, der med omkring 120 medlemmer er Danmarks største fanklub for dyrkere af HSV. SPORTSFAN er blevet inviteret med på en af de fire årlige ture til ’hjemmebanen’. Vikingebussen letter anker fra Hinnerup Station, ca. 15 kilometer fra Århus, og bevæger sig ned gennem Jylland for at nå frem til topkampen mellem HSV og Schalke 04. På denne tur er en af passagererne ægte tysker. Manfred hedder han, og han har støttet HSV i 50 år.

”Den bedste tid var fra 1978 til 1982. Dengang Keegan spillede,” fortæller han. Manfred forklarer, hvordan han begik sit livs største fejl, da han giftede sig og flyttede til Danmark. Væk fra Keegan. Væk fra HSV. ”Min ekskone var en strigle,” som han siger. Manfreds nordtyske dialekt forvandler ordet til schtrigle, og hans gråtonede, flotfønede hår bølger blidt, da fejlen endnu engang går op for ham. ”Det var mit livs største fejl, at jeg giftede mig og flyttede til Aalborg i 1977. Der var hverken tysk tv eller tyske aviser. Og jeg flyttede sgu, lige inden Keegan kom til klubben. Det var dumt.” Jacob bryder ind fra sædet skråt bag Manfred for at fortælle flere historier om HSV. Denne gang om de mere end 200 slagsange, der er skrevet til klubben. ”Det er da også kun på tysk, at ordet håndgranat rimer på sæsonkort,” siger Jacob med henvisning til slagsangen på bussens anlæg med rimet Handgranate og Dauerkarte. Ud af bussens forrude anes en Ausfahrt til rastepladsen Hüttener Berge, der er et fast holdepunkt på vikingernes fire årlige hjemmebaneture. Ligesom den formentlig også er kodet ind på GPS’en på de mange private bilture, vikingerne foretager. For få år siden så Jacob 18 af HSV’s kampe på en sæson, ligesom han og andre af og til overværer klubbens træning. Både i Hamburg og på træningslejre uden for sæsonen. Underlig stemning Stemningen i HSV Vikinger er kærlig og hyggelig. Og lidt underlig. De fleste kender hinanden, nogle har børn med, og de årlige busture minder lidt om en familietur med øl, slik og sodavand, men samtidig fortælles der masser af historier om vanvittige drukture, vold, nazistiske fans og mærkelige mennesker. Alt sammen tilsat en stor portion kærlighed til det, det hele drejer sig om. HSV og god fodbold. sportsfan 31


Deltagerne på vikingetogterne er en god blanding af unge og gamle fans, men fælles for alle er passionen for HSV. Den tyske fodboldkultur en vigtig del af vikingernes kærlighed til klubben. HSV er ægte klubfølelse, hvor mange andre lande ifølge vikingerne har ødelagt sporten.

Bagerst i bussen sidder en flok unge mænd fra Hinnerup. Under opholdet på Hüttener Berge er den klassiske rastepladspølse med karrykrymmel på toppen kørt indenbords i stor stil. ”Det var 2-0 til mig i Currywurst, ” proklamerer en mand ved navnet Henning. Han får dog hurtigt svar tilbage. ”Nej nej, jeg har fået to franske, så stillingen må være 2-2,” råber en mand, som også hedder Henning. De og mange andre i bussen har købt lodder i HSV Vikingers traditionsrige buslotteri, hvor præmierne er tørklæder, spilletrøjer, polos og andet merchandise, som HSV Vikinger selv får trykt i stor stil. Numrene i lotteriet udtrækkes, og både fra Henningerne og resten af bussen lyder der spredt jubel over lotteriet, der afsluttes med endnu en tissepause. Uden for bussen deler folk sig i små grupper, hvor nye og gamle vikinger udveksler erfaringer om, hvorfor de i det hele taget er med i HSV Vikinger. ”Jeg har været med hernede seks gange. Jeg vil ned og se et ordentligt stadion med ordentlig stemning og ordentlig fodbold. Det er meget bedre end i Danmark,” siger en viking, og får anerkendende nik fra flokken. Kærlighed til fodbolden Det, denne fan har til fælles med Jacob, Manfred, Henning 1, Henning 2 og alle de andre på bussen, er, at de elsker HSV. De elsker fodbold, og de elsker at stå på den Nordtribune på Volkspark Stadion, der er alle HSV pilgrimmes Mekka. Fra Nordtribune kan de se ud over de næsten 57.000 pladser, hvortil der er omkring tre års ventetid for et sæsonkort. Men som medlem af HSV Vikinger eller en af de 300 andre officielle fanklubber, er man sikret en række billetter til hver kamp. Alligevel skiller Jacob sig ud fra de andre i bussen. ”Jeg vil ikke have en ny spilletrøje på. Enhver kan købe en ny trøje og kalde sig fan.” Han viser sit tilhørsforhold gennem de mange mærker på sin slidte lædervest. Blandt andet de små mærker Bayern Nein Danke og HSV ist meine Religion. ”Det er en slags religion, og alle fans er med i et fantastisk broderskab. Det er en udpræget følelse hos klubbens fans, at vi elsker HSV. Ikke spillerne. De er bare lejesvende, og vi betaler deres løn. Vi er der stadig om 50 år, det er spillerne ikke. HSV værner om fodboldkulturen. Sådan er det generelt i hele Tyskland, men HSV er noget helt specielt.” 32 sportsfan

Med rød skrift slynger det, der kunne være HSV’s motto, sig da også nederst i billettens højre hjørne. ”Leidenschaft verbindet – lidenskab forbinder/forpligter.” Penge har ødelagt England Jacob fortsætter. ” I England har de mange penge, men det har ødelagt kulturen. De er helst fri for skældsord på stadion, og der er ingen ståpladser tilbage. Det har de genindført i HSV. Vil man opleve rigtig fodboldkultur i England, så skal man faktisk helt ned og se den tredje- eller fjerdebedste række. Der findes de inkarnerede fans, og det er synd, at de, der har holdt med en klub hele livet, skubbes ud på grund af de mange penge, dyrere billetter med mere.” Bussen svinger fra Autobahn ind mod Volkspark Stadion. Pludselig skriger en kommentator sin begejstring igennem bussen. “Mein Gott ist das Gut. Butt Butt Butt.” Lyden er kommentatorsporet fra en berømt 4-4 kamp mod Juventus, hvor den storjublende stemme med en hyldest til den tidligere HSV-keeper Hans-Jörg Butt er sat til discorytmer og gjort til endnu en slagsang. Med den Gute Gott Butt frisk i erindringen går det nu mod Block 27C. Som fra en biflod sejler vikingerne fra P-pladsen ud i en Amazonas af mennesker, der alle er på vej til Volkspark Stadion, som alle HSVfans stadig kalder HSH Nordbank Arena, der tidligere hed AOL Arena. Klubbens fans var så utilfredse med udsalget af en vigtig del klubbens sjæl, at motorvejsskilte med AOL-Arena igen og igen blev skruet ned. Til slut gav klubben efter, og i dag finder man på den tyske Autobahn kun skilte til Volkspark Stadion. Tysk fankultur Fadøl og fan-gear langes i stor stil over diskene i boderne og campingvognene foran indgangen til Block 27C. På få kvadratmeter opleves i komprimeret udgave alt det, der i Danmark kendetegner tysk fankultur. Frynsede cowboyveste og slidte læderveste fyldt med badges og rygmærker. Fadøl. Pølser. Rundstykker med sild. Saltkringler. Internationale hits ændret til schlagere, så Coldplay får tilsat trommemaskine og ændrer karakter til i stedet at blive en kopi af Modern Talking. Krøllet, fønet, glat og uglet hår. Det er utroligt, at en bustur to timer sydpå fra den tyske grænse kan give en så radikal ændring af hårmode.


Ved Volkspark Stadion hersker der slet ingen tvivl om, hvordan ordet Bundesliga-garn er opstået. Kampen er i gang og efter 40 minutter går Volkspark Stadion Amok. Fra block 27c, række 17, der er så højt oppe, at duer og svaler har deres egen sektion under stadions bærende elementer, runger et dybt brøl fra 50.000 ellevilde HSV-fans. 7.000 Schalke-fans i modsatte ende må give op. ”Ruud, Ruud, Ruud, Ruud.” HSV’s nye, hollandske helt har som ofte før været helt anonym, men dukker efter frispark op og scorer til 1-0, hvorefter angreb efter angreb bølger ned mod Schalke-keeper Neuers mål modsat Nordtribune. Stillingen holder til pause, og sælgerne med kringlekurve på ryggen, der vandrer op og ned ad de stejle betontrapper, har 15 gyldne minutter. Pludselig stilhed Vikingernes hjemmeproducerede og flagrende fantørklæder holder pludselig stille. Øldrikkeriet og snakken om Europa Cup standser. Hardcore-fanfraktionen Chosen Few til højre for vikingerne stopper, og 50.000 HSV-fans leger mausoleum. Alt, der høres, er et jublende hjørne med 04-fans, der efter 62 minutter endelig kommer til orde. Den mest hadede Schalke-spiller har udlignet. Kevin Kuranyi har ødelagt festen, og bare fem minutter bliver det endnu værre. Schalke får straffe. Der opstår tumult i vikingernes egne rækker. Efter 68 minutter kan Jacobs glødende Vikingehjerte ikke rumme, at sidevikingen synes, at det dømte straffespark var fortjent. ”Nu lukker du, dit magre skur. Der var fand’me ikke skyggen af straffe.” En viking prikker SPORTSFAN i siden. ”De er jo bare venner. Alt er ok.” Ivan Rakitic øger til 2-1 på straffespark, og Bundesliga-garnet flagrer voldsomt i ærgrelse foran række 17 på Block 27c. Stor spænding Spændingen stiger. Spillet bredes ud. Schalke har overtaget. Chancer til begge hold. Jacob skal tisse, men de mange betontrin er for meget med den tiltagende spænding. Vild jubel. Pitroipa udligner. 2-2 efter 82 minutter. Jacob skal tisse endnu mere. ”Nej. Fandme nej.” Jacob finder et tomt plastickrus, knæler på den ene ben, og leverer

skjult en halv liter lun Faxe Kondi i kruset, der dampende gemmes væk under sædet. Kampen fløjtes af, og en utilfreds stemning med det ene point præger vikingerne. I bussen diskuteres kampen. Var der straffespark? Var et af skuddene over linjen? Var resultatet retfærdigt? Hvornår mon Bruno Labbadia bliver fyret, for han har jo ikke opnået en skid. Hvornår kører bussen mod Volkspark Stadion i næste sæson. Og hvem skal med? Turen stopper i Bramdrupdam, men Henningerne fortsætter. Både med dåsebajerne og turen – hele vejen til Hinnerup.

Hamburger Sport-Verein - HSV

Dannet 1887 Har som eneste tyske klub altid spillet Bundesliga Tysk mester: 1923, 1928, 1960, 1979, 1982, 1983 Internationale resultater: Pokalvinder 1976, Europacup for pokalvindere 1977, Vinder af europacup for mesterhold 1983, vinder af UEFA Intertotocup 2005 Hjemmebanen HSH Nordbank Arena: 57.000 overdækkede pladser, heraf 5.000 ståpladser Off. fanklub har 67.974 medlemmer Klubbens store stjerner: Kevin Keegan, Anthony Yeboah, Rafael van der Vaart  Danskere i HSV: Ole Bjørnmose, Lars Bastrup,, Allan Hansen, John Jensen, Stig Tøfting, Jakob Friis Hansen, Thomas Gravesen, Allan K. Jepsen, Lars Jacobsen, Michael Gravgaard  

HSV Vikinger

Stiftet foråret 2004 Ca. 120 medlemmer fra hele Danmark Medlemskab koster 150 kr., 75 for børn/ 300 for familie Cirkapris for bustur til hjemmekampe: 500 for medlem /600 for ikke medlem Vil du være medlem eller vide mere om HSV Vikinger, så læs mere på www.hsvvikinger.dk

sportsfan 33


Noget overjordisk, næsten unaturligt

Det er nærkontakt af tredje grad, når Lionel Messi har bolden, og hver gang holder modstandere og fans vejret. Alle har en fornemmelse af, at alt kan ske. Denne mærkelige, lavmælte dreng, der var tæt på at ende som dværg, kan nu i stedet vinde det hele og overgå legenden Maradona. Af Emil Norsker

K

an man forestille sig udtrykket på Maradonas ansigt, hvis Lionel Messi ved VM dribler forbi ham, hans præstationer og hele historien? Hvis Messi vinder pokalen til Argentina, vil der så være fryd eller forbandelse at spore på den gamle legendes ansigt? Messi og Maradona er de to måske største spillere i landets (og måske verdens) historie, og deres skæbne er ikke blot forbundet af en evig lyst til sammenligninger, men af et helt konkret fælles mål til sommer: VM-titlen. Med Maradona på sidelinjen. Messi i frontlinjen. Flere gange har Maradona kritiseret Messi, på trods af, eller måske lige netop på grund af, at den unge Barca-spiller er den, der nogensinde er kommet tæt på i folks bevidsthed at være i nærheden af den efterhånden aldrende træner. De har ikke alene et fælles mål. De har også et fælles problem. Messi fungerer ikke under Maradona, selv om den unge stjerne forguder sit gamle idol. Forklaringerne er flere og vil blive uddybet senere. Men først vil vi undersøge selve fænomenet Lionel Messi. Overnaturlige episoder som hans fire mål i kvartfinalen mod Arsenal kræver en form for forklaring. Hvordan kan det være, at han i denne sæson er taget skridtet fra ’en af de bedste i verden’ til ’af en anden verden’? ”Vi glemmer måske lidt, at han har været rigtig god i mange sæsoner. Men flere skadesforløb har skygget for, hvor fantastisk han egentlig har været. I den her sæson har han stort set ikke været skadet, og det 34 sportsfan

skyldes i høj grad træner Josep Guardiola, der har indført langt større fokus på hans ernæring og træningsmængde. Messi bliver simpelthen doseret på den helt rigtige måde nu. Og det gør forskellen,” siger ekspert på TV3+, Luna Christofi, der er bosat i Spanien. Netop kosten og træningen er så vigtig for lille Lionel Messi, der som barn led af væksthormonmangel. I flere år måtte han indsprøjte de manglende hormoner i lårene, og derfor har man i Barcelona nøje fulgt hans fysiske udvikling. I de helt unge år fik holdkammeraterne besked på ikke at tackle ham, og stadig sætter selv mindre skader alle alarmklokker i gang i klubben, fortæller Luna Christofi. ”Der er ingen tvivl om, at man skal passe mere på Messi end på en helt almindelig spiller. Derfor var Guardiola også så meget imod, at Messi tog til OL i 2008. Men han fik lov, mod at han skulle under skrap kontrol, når han kom hjem. Messi fik sin OL-guldmedalje, og Guardiola fik lagt et program for ham med blandt andet en kostomlægning, som ifølge familien skulle have været hård for Messi. I Barcelona har man øje på alle spillere, men især på Messi.” Større målfarlighed Tidligere landsholdsspiller og ekspert på TV3+, Per Frimann, mener også, at Messi har lagt noget til sit spil i form af blandt andet en større målfarlighed. Den er kommet især på grund af hans ændrede position på banen, hvor han er rykket fra kanten ind som hængende angriber på midten i en fri rolle. Et træk, som Guardiola allerede benyttede i sidste års Champions League-finale, der overraskede Manchester United, og som selv de største hold har haft svært ved at finde en formel imod. ”Jeg tror, de mange mål i den her sæson kommer af, at han på et ubevidst plan er blevet mere vant til at stå i målscorerens rolle. Han bliver ikke presset eller overivrig. Når han skal gøre, hvad der skal gøres, er han samlet og i kontrol. For Messi er der ikke den store forskel på, om han lægger en aflevering midt på banen, eller han afslutter foran mål. Han er altid afslappet i øjeblikket.”


Der er god forbindelse mellem Messi og de højere magter. Denne sæson har han været over alt og alle. Nu står VM for døren, og alle spekulerer i, om han kan overgå den gamle mester, Maradona.

sportsfan 35


Tre mand forsøger at fange Messi, men lige meget hjælper det. Det er ikke mindst hans hurtige, små skridt og mange boldberøringer, der gør, at det er svært at få den fra ham.

Den tidligere Barcelona-spiller og spanske landsholdsspiller, Thomas Christiansen, der stadig bor i byen, giver igen en stor del af æren for Messis fantastiske udvikling til træner Pep Guardiola. ”Messi er blevet en holdspiller under Guardiola. Alle skal være lige i truppen, og der skal være en god stemning. Det er noget, træneren lægger meget vægt på, og det passer en spiller som Messi godt. Hurtighed er altafgørende i moderne fodbold, og Messi har en utrolig speed, ikke bare uden, men især med bolden. Hvis du kan bevæge dig fremad i fart med bolden, er meget vundet. Det er meget svært at tage bolden fra ham, for han bruger mindre end en meter per skridt, og hvert skridt er næsten en boldberøring. Det er hans store styrke. Han har samtidigt i denne sæson taget større ansvar og taget holdet på sine skuldre, når det er nødvendigt.” En enmandshær I flere situationer denne sæson har Lionel Messi lignet en enmandshær, ikke mindst i de perioder, hvor angrebskollegaerne Thierry Henry og Zlatan Ibrahimovic har været ude med enten skader eller formnedgang. Per Frimann mener dog, at Messis succes i høj grad er grundlagt i en holdpræstation. 36 sportsfan

”Det her Barcelona-hold vil vi snakke om i mange år. Det er større end Ronaldinho og Romarios Barcelona-hold. De kommer som hold til at sætte nogle helt nye standarder. Messi kan ligne en enmandshær, men man glemmer ofte, at der ved siden af ham ligger en Xavi med en pasningsrate på 99 procent. Messi er en af de bedste til at gå i pres, og de giver alle sammen noget til holdet. Det er deres virkelige styrke.” Ud over Lionel Messis ultra-talent er noget af det mest bemærkelsesværdige ved ham, hans væsen. I en verden af kæmpe egoer er han genert, nærmest sky og selvudslettende uden for banen. Med så store penge i spil vil spillere lade sig falde, slå, sparke og snyde sig til hvad som helst, men Messi virker fjernt fra alt det, og det næstmest pudsige er, at det ikke engang påvirker hans spil. Mens de andre store konkurrenter til titlen som verdens bedste spiller, Cristiano Ronaldo og Wayne Rooney, er markante personligheder, befinder Messi sig bedst langt fra rampelyset. Åbenlys spilleglæde lyser til gengæld ud af ham, og som Per Frimann påpeger, bliver han aldrig mæt. Mange målscorere ville se sig tilfreds og sole sig resten af kampen, hvis de havde scoret et par mål i en Champions League-kamp, men Messi bliver ved som det mest naturlige og nærmest leger sig til i alt fire mål.


Messi er den bedst lønnede Ifølge magasinet France Football er Messi den bedst lønnede spiller i verden i øjeblikket. Beløbene er spillerens årsløn i 2009, inklusive bonusser og sponsorkontrakter. 1. Lionel Messi, FC Barcelona - 246 mio. kr. 2. David Beckham, AC Milan og LA Galaxy - 226 mio. kr. 3. Cristiano Ronaldo, Real Madrid - 223 mio. kr. 4. Kaká, Real Madrid - 140 mio. kr. 5. Thierry Henry, FC Barcelona - 134 mio. kr. 6. Ronaldinho, AC Milan - 128 mio. kr. 7. Carlos Tevez, Manchester U og Manchester C - 115 mio. kr. 8. Zlatan Ibrahimovic, Inter og FC Barcelona - 108 mio. kr. 9. Frank Lampard, Chelsea - 106 mio. kr. 10. Samuel Eto’o, FC Barcelona og Inter - 103 mio. kr. Årslønningerne er en sammentælling af spillerens løn i sin klub og bonusser, og ifølge France Football var Messis årsløn i FC Barcelona 75 mio. kr. Det hjalp derfor Lionel Messi gevaldigt, at FC Barcelona vandt hele seks titler i 2009. Han tjente således 30 mio. kr. på at vinde den spanske pokalturnering, mesterskabet, Champions League, den spanske Super Cup, verdensmesterskabet for klubhold og den europæiske Super Cup. Den største post på Messis samlede bankudtog er dog sponsorkontrakterne. Tøjfirmaet Adidas er Messis hovedsponsor, og ifølge France Football tjente Messi 105 mio. kr. på sponsorkontrakter i 2009.

Lionel Messi

Født 24. juni 1987 (22 år) Startede i den lokale argentinske klub, Grandoli, som 5-årig. I en alder af kun 13 år blev han optaget på FC Barcelonas fodboldskole, La Masia. 1. maj 2005 blev han den yngste målscorer for Barcelona nogensinde.

Uskyldighed og glæde Efter den kamp mod Arsenal var Guardiolas og flere andre kommentatorers reaktion da også, at de manglede ord. For hvad var det, man havde overværet? Det burde næsten ikke være muligt i moderne fodbold, at en lille spiller kan drive gæk med hærdebrede modstandere, beskyttet af snedigt udtænkte forsvarssystemer. Sidst, en spiller med en uskyldighed og glæde ved selve spillet, boltrede sig i Barcelona, hed han Ronaldinho. Også han var frontfigur i, hvad alle betragtede som Det nye Drømmehold, men boblen brast hurtigt. Efter et par fantastiske sæsoner virkede spillerne mætte. Samuel Eto’o gik rundt uden for banen i alfonslignede kostumer, og Ronaldinho begyndte at lægge sin drengede charme og energi i nattelivet frem for i målfeltet. Da Ronaldinho afdanket og næsten uden glans forlod Barcelona, arvede Messi hans prestigefyldte trøje nummer 10. Men kan det samme ske for Messi? Kan man bibeholde en uskyldighed på toppen af en til tider korrumperet fodboldverden? Det mener Luna Christofi godt, han kan. ”Messi og Ronaldinho har ikke samme karakter. Messi har slet ikke den hang til det liv ved siden af, som Ronaldinho og den brasilianske Ronaldo har det. Når man møder Messi uden for banen, er han virkelig

Sygdom: Da Messi var ni år, blev han diagnosticeret med GHD eller væksthormonmangel. En tilstand, hvor kroppen ikke selv producerer nok væksthormon. En mangel på væksthormon går ikke kun ud over højden, men har også betydning for muskel- og knogle-funktion, fedtvævet og sukkerbalancen. I dag måler Messi 169 cm, men han ville ikke være blevet mere end 150 cm, hvis han ikke havde fået behandling. FIFA World Player I 2007 blev han nomineret til FIFA World Player of the Year sammen med Cristiano Ronaldo og Kaká, men måtte tage til takke med en 2. plads, slået af Kaká. Ved 2008-afstemningen blev han ligeledes nr. 2, slået af Ronaldo.[3] Han blev nomineret til FIFA World Player of the Year igen i 2009, og denne gang vandt han. Klubber: 1995–2000 Newell’s Old Boys 2000 – Bacelona National karriere: 2005 Argentina U20: 7 (kampe) 6 (mål) 2008 Argentina U23: 5 (kampe) 2 (mål) 2005 Argentina 43 (kampe) 13 (mål)

genert. Jeg er en kvinde på nogle og fyrre, og alligevel rødmer han, når jeg kigger på ham. Han kan ikke fingere eller forstille sig, hvilket jo er definitionen på uskyldighed. Jeg tror godt, han kan holde sig på toppen, også mentalt, hvis skaderne ellers tillader det.” sportsfan 37


Passer godt til Barcelona Rammerne i Barcelona, hvor alle er opmærksomme på Messi, er også medvirkende til, at han i øjeblikket har stort overskud. Det er ikke sikkert, at Messi ville kunne udfolde sig helt på samme måde i andre storklubber. Derfor tror Per Frimann også, at den unge argentiner vil blive i klubben hele sin karriere. ”Det er trygt for ham i Barcelona. Han er ikke en stor personlighed i omklædningsrummet, og jeg tror ikke, han ville befinde sig godt et andet sted med mange markante spillere. I Barcelona derimod kender han alle og føler sig godt til rette.” På det argentinske landshold har han derimod ikke samme omgivelser, og han præsterer heller ikke, selv om hele nationen sætter deres lid til ham. Den største forhindring for Den Nye Maradonas succes skal muligvis findes hos Den Gamle Maradona. Selv om sidstnævnte var en stor spiller, er han en skandale som træner, mener Per Frimann. ”Maradona ved ikke, hvordan man skal spille. Det er trist at sige det, men sådan er det. Han kan ikke sætte et system op som i Barcelona. Han spiller mere defensivt og afventende. Messi ville faktisk passe bedre på det danske landshold. Argentina kan dog godt få resultater på det argentinske hold, for de har mange gode spillere, og faktisk har de et bedre hold end i 1986, hvor de vandt, men taktisk formår de ikke at spille op til Messi.”

der har tidligere været flere tidsler end roser i Maradonas omtale af Messi, og han har blandt andet kritiseret ham for at være for egoistisk (!). ”Nogle gange spiller Messi kun for Messi. Han føler sig så højt på strå, at han glemmer sine holdkammerater,” har Maradona sagt. Skarp kritik Især i begyndelse af sin træner-periode var Maradona ude med skarpe bemærkninger, der nærmest kunne tolkes som om, at Messi ikke skulle tro, han var noget. Men det er ikke sikkert, at det er den rigtige måde at tackle Messi, vurderer Luna Christofi. ”De ord har gjort så ondt på den her lille dreng. I sådanne situationer ville en portion egoisme gøre Messi godt, så han bare kunne være ligeglad, men det har han jo netop ikke. Det er dog ikke kun Messi, der har spillet dårligt på det argentinske hold. Det er hele holdet, der er en skandale. Man får fornemmelsen af, at de ikke kender deres mission, og det er et særligt problem for Messi. Han er autoritetstro og ser op til Maradona.” Diskussionen om, hvor meget de ligner hinanden, og hvem der er bedst, stiger i takt med Messis utrolige præstationer denne sæson, og jo mere VM nærmer sig. Slutrunden i Sydafrika er den helt store eksamen for Barcelona-spilleren. Kritikerne, der mener, at Messi stadig har et stykke vej endnu, fremhæver altid VM 1986 i Mexico, hvor Maradona førte et middelmådigt argentinsk landshold til trofæet, og siden var med til at føre det til finalen i 1990. Da Maradona stoppede, var det også forbi med Argentinas store præstationer ved slutrunderne. Hvis man skal overgå Maradona, skal man vinde et VM – nærmest alene.

”Maradona ved ikke, hvordan man skal spille. Det er trist at sige det, men sådan er det. Han kan ikke sætte et system op som i Barcelona. Han spiller mere defensivt og afventende. Messi ville faktisk passe bedre på det danske landshold. Afgørende taktisk forskel Over hele Europa prøver storklubber ellers at kopiere Barcelonas presspil. I det catalanske system går man op og presser modstanderen med det samme og kan derfor erobre bolden længere fremme på banen. Derfra er det nemmere at sætte Messi i scene. På det argentinske landshold derimod lader de sig falde, når de skal forsvare, og når de så erobrer bolden, er ikke bare Messi, men hele holdet længere tilbage på banen. Det er en helt afgørende taktisk forskel, forklarer Per Frimman. ”Da Maradona blev verdensmester i 1986, blev der gjort ting for at gøre ham god. På samme måde er han nødt til at lave nogle taktiske tiltag for at gøre Messi i stand til, hvad han kan. Desværre har Maradona gjort lige det modsatte. Hvis man lægger de taktiske problemer på det argentinske hold sammen med, at Messi er en følsom og lidt skrøbelig dreng, kan man forestille sig, at VM kan blive en hård opgave for ham.” På det seneste har Diego Maradona lovprist Messi og med sædvanligt blik for den svulmende retorik sammenlignet ham med Jesus. Men 38 sportsfan

Virkeligheden en anden Det er umuligt at stille sådanne krav, mener Luna Christofi. Den fodboldmæssige virkelighed er i dag en helt anden. ”Vi vil aldrig mere se, at et VM kan afgøres af en enkelt spiller. Der er sket så meget. Bolden, støvlerne og meget andet har helt ændret sig. Det er en unfair sammenligning” Mens spillet i dag er langt hurtigere og måske mere teknisk, var der dog ikke samme beskyttelse af driblerne og de offensive spillere, fortæller Per Frimann. ”Det, der taler til Maradonas fordel, er, at spillet dengang var langt hårdere. Det var langsommere, men det var hårdere. Man måtte sparke hinanden ned bagfra, uden at det gav så meget som en henstilling. Maradona blev sparket langt mere ned, end Messi gør. De ville tage livet af ham i Serie A, som var meget rå.” Han mener også, at en sammenligning er uretfærdig, men alligevel har de mere end deres ringe højde til fælles. Det er især måden, de scorer mål på, mener Per Frimann. ”De mål, de laver, er sådan nogle, man aldrig bliver træt at se på, og deres scoringer har nogle gange den samme karakter. Det er mål, hvor man ikke nødvendigvis skal skyde hårdt, men bare puffe den ind over stregen. De er scoret på en måde, som kun rigtig gode spillere kan det. De har noget overjordisk, næsten unaturligt over sig. Dengang Maradona spillede, havde man altid blikket på ham, og den samme fornemmelse har man i dag med Messi. Ham skal man holde øje med. Han er en unik spiller.”


Messi-mysteriet

I hele verden hyldes han som verdens bedste fodboldspiller, men i hjemlandet Argentina diskuterer man stadig, om han overhovedet har en plads på VM-holdet. Af Søren Møberg, Buenos Aires

D

et var Messis bedstemor, Celia, der tvang den lokale klubs træner til at sætte Messi på banen. Efter længere tids pres indvilligede han. “Ok. Men jeg placerer ham tæt på kanten, så du er tæt på, hvis han begynder at græde, den lille fyr,” sagde træneren Salvador Aparicio. I dag fortæller han med glæde anekdoten om lille Leos første træningsdag i det slidte arbejderkvarter ‘La Tablada’ lidt uden for provinsbyen Rosario i Santa Fe. ”Han var noget helt specielt. Det, han kunne, lærte jeg ham ikke. Det var han født med. Og når jeg ser ham på TV, genkender jeg hans bevægelser med det samme.” Der er mange i Argentina, der elsker Messi, men næsten lige så mange er frustrerede over, at det endnu ikke er lykkedes at få verdens bedste spiller til at skinne på landsholdet. Noget af forklaringen på den manglende anerkendelse i hjemlandet skal findes i hans opvækst. Som 9-årig målte Loppen; som Lionel stadig kærligt kaldes, kun 127 cm og lignede en, der var to år yngre. Den lægelige vurdering var en stofskiftesygdom. Kroppen producerede ikke af sig selv nok væksthormoner, og han måtte begynde en behandling med daglige injektioner i begge ben. Lionel sad selv hver aften inden sengetid med sprøjterne. Men efter et par år kunne familiens sygesikring ikke længere overskue de høje månedlige udgifter. Newells Old Boys hjalp en kort overgang, men det stoppede. Og trods en positiv prøvetræning i storklubben River Plate fra hovedstaden, kunne man heller ikke der blive enig om en vedvarende dækning af Lionels hormonbehandling.

Redning fra Barcelona Hjælpen kom fra Barcelona. I år 2000 fik Messi-familien via en spansk talentspejder chancen for et 15 dages træningsophold i FC Barcelona. ”Det var 14 dage for meget,” har den tidligere topspiller og cheftræner på det tidspunkt i FC Barcelona, Carlos Rexach, udtalt. Under bare en enkelt træning imponerede den lille argentiner så meget, at Carlos Rexach på en café underskrev en serviet, der lovede familien Messi hjælp til hormonbehandlingen og en fremtidig ungdomskontrakt. Godt tre måneder senere flyttede hele familien på seks medlemmer fra Rosario til Catalonien, og den 1. marts 2001 blev Lionel Messi officielt FC Barcelona-spiller. Begyndelsen var problematisk. Familien havde svært ved at falde til, og Lionel kunne som udlænding ikke spille kampe i den første tid. Efter en svær beslutning blev kun Lionel og hans far i Spanien, mens resten af familien vendte hjem til Argentina. Tre år senere, godt 17 år gammel, debuterede han på FC Barcelonas førstehold mod Espanyol.

Den argentinske identitet Opvæksten i Spanien og i den catalanske klub betyder, at det argentinske fodboldfolk ikke har fulgt hans enestående udvikling som med landets andre store stjerner. Og det har stor betydning, mener idrætspsykolog Diego Rojas. ”Man kan sige, at Messi på en måde mangler at fuldende sin argentinske identitet. Ligesom dele af det argentinske fodboldfolk mangler at acceptere Messi 100 procent som en national folkehelt. I den argentinske fodboldkultur spiller de lokale klubhold en vigtig rolle. Hele familiegrene eller specielle byområder identificerer sig stærkt med et bestemt klubhold.” sportsfan 39


”Man skal vinde VM-titlen for at blive en legende,” udtalte Messi selv for nylig, trods utallige titler og priser. Han kender betingelserne for den sidste hæder i det fanatiske hjemland, der tørster efter en ny VM-titel, 24 år efter Maradonas magi. Maradona debuterede som 16-årig i Argentinos Juniors, og blev senere idol i storklubben Boca Juniors. Hele nationen oplevede hans indtog på fodboldscenen fra nærmeste hold, inden han rejste til Europa. Lignende historier har andre store landsholdshelte som Marío Kempes, Daniel Passarella, Ariel Ortega og Román Riquelme. Og i de seneste år har Juan Sebastián Verón vundet sin popularitet tilbage efter VMskuffelsen i 2002, netop ved at komme hjem og triumfere i sin barndomsklub, Estudiantes La Plata. “Lionel derimod rejste ud allerede som 13-årig. Trods tilknytningen til Newells Old Boys fik han aldrig sin fodbolddåb i Primera, der betyder så meget i Argentina,” fortæller Roja. Den evige sammenligning Et andet åg over Messis skuldre er den evige sammenligning med Diego Maradona. Visse skeptikere mener, at Messi kun har triumferet på et overlegent medgangshold som FC Barcelona. Maradona derimod vandt ene mand VM i Mexico og gjorde et ringeagtet arbejderhold som Napoli til mestre i Italien. I et meget svagt 2009 landsholdsår tog kritikken for alvor til imod Messis stjernestatus på nationalmandskabet. Ofte blev han vurderet til at spille uden personlighed og ‘Corazón’, hvilket for argentinerne betyder hjerte og er altafgørende i deres passion både på og uden for banen. De mest nationalistiske kritikere beskyldte Barcelona-idolet for, at han ikke kunne nationalsangen. Samt at han ikke jublede over målene med samme intensitet som på klubholdet. Måske er han stor i Europa, men i Sydamerika er han ikke gjort af det fornødne stof til at triumfere, lyder det stadig fra tvivlerne Kun 22 år Forsvarere af Messis landsholdskarriere påpeger, at verdensnavnet kun er 22 år gammel, som da Maradona ikke slog igennem ved VM i Spanien 1982, mens de utålmodige modargumenterer, at Messi har optrådt fast på nationalmandskabet i næsten fem år uden at skabe det forventede. Til VM i Tyskland 2006 var Messi lige kommet tilbage fra en slem Champions League skade. Landstræner José Pekerman byggede sit mandskab op omkring Román Riquelme og viste manglende tillid til 40 sportsfan

Messi er blevet kritiseret for ikke at give sig nok i landskampene og for ikke at synge med på nationalsangen.


en meget ung Messi. Copa América i Venezuela 2007 begyndte godt. Med hjælp fra specielt Cambiasso, Verón og Riquelme funklede Messi endelig i landsholdstrøjen. Men et flovt 0-3 finalenederlag til ærkerivalerne Brasilien uden flere topnavne skæmmede dog den korte optur. I Argentinas 18 kvalifikationskampe til dette VM har Messi skuffet fælt i de fleste. Men det samme har Mascherano, Tévez, Agüero med flere også. Uden at undskylde nogen, er det sandsynligt, at selv en Cristiano Ronaldo ville blegne under hårde udebaneforhold i Paraguay, ligesom Lampard og Gerrard ikke ville holde deres vanligt høje tempo og energi, hverken i La Paz’ højde eller Colombias hede. Et strejf af irritation Den nationale stolthed over at have verdens bedste fodboldspiller, blandes næsten med et strejf af irritation, når Messis scoringer og genialiteter fra La Liga eller Champions League gengives uge efter uge i de argentinske nyheder. Messi-mysteriet diskuteres fra ekspertpaneler på TV til kaffebaren på hjørnet. Idrætspsykolog Diego Rojas har for kort tid siden sammenfattet følgende i en klumme om Messi og landsholdsproblematikken: ”I FC Barcelona har man arbejdet i årevis efter samme stil. Guardiola, Xavi og Iniesta gør alle Barcelona til en perfekt enhed. Et sammenspillet symfoniorkester, hvor Messi glimter som solist. Modsat har Maradonas spillekoncept aldrig været klart under VM-kvalifikationen. Og tingene er for ofte lagt alene over på Messis skuldre. Hvorfor har man ikke kunnet kopiere Guardiolas stil, så Messi føler sig bedre tilpas og udfolder sig som i FC Barcelona?” Egenrådige Maradona Svaret er, at Maradona ikke lader sig råde af andre. Han foretrækker sine egne veje og hælder mere til Doktor Bilardos afventende taktik end Guardiolas sats på offensivt fodbold. Udtalelser om vilje til at gøre Messi til stjernen og lederen på landsholdet er til stede, både hos Maradona og landsholdskammeraterne, men stadig er det ikke lykkedes at udføre i praksis. Taktisk set har Maradona på det seneste bestemt sig for en forsvarskæde uden offensive backer. På midtbanen bryder anfører Javier Mascherano mere, end han kreerer. Jonás Quiterrez og Angel de Marías løber sidelinjen træt, og trods stor spilintelligens og pasningskapacitet kan den aldrende Juan Sebastián Verón ikke alene få boldcirkulationen til at køre i Barcelona-takt. Splitsekund for sent For Messis vedkommende betyder det, at han modtager bolden for upræcist og et splitsekund for sent. Oftest skal han accelerere fra en alt for tilbagetrukket position på banen. Med sig fremme har han ofte kun en spydspids, der for tiden ser ud til at blive Madrid-topscoreren Higuaín. Stilen, rammerne og tilliden er ikke den samme som hjemme i Barcelona. VM afgøres på bare fire uger. Argentina kom til Mexico i 86 efter en forfærdelig optakt under Doktor Bilardo, og Brasilien havde et historisk dårligt kvalifikationsspil før deres VM-titel i 2002. Det trøster dele af argentinerne sig ved efter den skuffende kvalifikation. Faktum er, at potentialet til noget stort er der. Trods problemer og kritik er det åbenlyst, at man i Messi har det stærkeste es af alle i hånden, hvis man forstår at spille ham ret.

I kvalifikationen er det ikke lykkedes. Og spørgsmålet er, om man har lært, at alene vinder hverken Maradona fra bænken eller Messi på banen. Ikke engang i FC Barcelona vinder Messi alene. Selv i Mexico havde Diego hjælp af Ruggeri, Batista, Burruchaga og Valdano foruden ‘Guds Hånd’. ”Man skal vinde VM-titlen for at blive en legende,” udtalte Messi selv for nylig, trods utallige titler og priser. Han kender betingelserne for den sidste hæder i det fanatiske hjemland, der tørster efter en ny VM-titel, 24 år efter Maradonas magi. Messi har på sin stille facon holdt sig uden for polemikken i hjemlandet om sine landsholdspræstationer. Hans eneste og bedste svar er hans forrygende moment for tiden i FC Barcelona, som både får ham selv og hans værste tvivlere til at håbe på, at Messi fra Barcelona fuldender sin argentinske identitet.

Argentinas cheftræner, Diego Maradona, har mange angribere at vælge imellem, og selv om Messi af mange regnes for verdens bedste, kan han blive sorteper blandt et uhyre stærkt felt. Diego Milito – Inter

Alberto Diego Milito skiftede i sommer fra Genoa til Inter og har i 28 Serie A-kampe scoret 18 mål.

Sergio Aguero - Atlético Madrid

Maradonas svigersøn og træneren har en speciel forkærlighed for den dygtige angriber, som også menes til en af de store klubber som Chelsea til sommer. Har i sin klub et snit på et mål i hver anden kamp.

Gonzalo Higuaín - Real Madrid 24 mål i ligaen i kun 20 kampe for den kun 22-årige Higuaín. Meget populær i Argentina.

Carlos Tevez - Manchester City

Etableret angriber med flot karriere i blandt andet Manchester United og nu Manchester City.

Ezequiel Lavezzi - Napoli

Spiller for Maradonas gamle hold – Napoli – hvor den 24-åriges præstation har gjort flere storklubber i Europa interesseret.

Lisandro López - Lyon

Har i denne sæson vist gode takter for det franske tophold, Lyon, samt i Champions League, men alligevel er han et stykke fra en plads på det argentinske landshold.

sportsfan 41


42 sportsfan


Kongeklubben i vildrede Real Madrid har haft en rekordsæson, hvad angår point og scoringer, og alligevel kan det ende med endnu et år uden trofæer. Sidste sommers dyre indkøb har ikke slået til, og den catalanske overmagt har sendt Pellegrini tæt på en fyreseddel. Af Mathias de Stordeur, Madrid

sportsfan 43


Ronaldo har haft en fantastisk sæson med masser af scoringer. Alligevel kan hans første år i Madrid ende uden noget som helst sølvtøj.

”Jeg har allerede sagt det to gange, og jeg siger det gerne igen. Det er ikke en fiasko, hvis vi ikke vinder nogen titler i år.”

T

re gange blev Real Madrid-præsident Florentino Pérez stillet det samme spørgsmål i et interview på den spanske TV-station Cuatro tilbage i oktober måned 2009. Dengang var Florentino sikker på, at succesen nok skulle komme, men her syv måneder senere er billedet et ganske andet. Kasseapparatet på Bernabéu gløder godt nok, og pengene strømmer ind, men sportsligt er det ikke gået som planlagt. Klubben oplyste for nyligt, at der alene i Madrid allerede er solgt over en million trøjer med Ronaldos 9-tal på ryggen, og fortsætter tendensen, er de fremtidige indtægtsmuligheder enorme. Økonomisk succes, sportslig nedtur. Har man hørt historien før? Selvom det skulle lykkes Real Madrid at overhale Barcelona i den spanske mesterskabskamp, var det tidlige exit i Champions League til Lyon og ydmygelsen i Cup’en mod 3.divisionsholdet Alcorcón langt fra, hvad man havde forventet. Halvanden milliard kroner brugt på spillerindkøb i sæsonen skulle have kulmineret i en Champions League-finale på egen hjemmebane. I stedet har ærkerivalerne fra Barcelona nu chancen for at vinde titlen for andet år i træk, som det første hold i historien, og endda i hjertet af Madrid. Real-tilhængernes ultimative skrækscenarium er uhyggelig tæt på at blive til virkelighed. 44 sportsfan

Højeste målgennemsnit Kigger man på statistikken, virker det utroligt, hvis Real Madrid slutter sæsonen uden titler. Klubben kan prale af Europas højeste målgennemsnit, med 2,5 scoringer per kamp, og makkerparret Cristiano Ronaldo-Higuaín er samtidig Europas mest målfarlige angrebsduo. Pellegrinis tropper er det mest scorende Real Madrid-mandskab i 20 år, og ikke siden 1997 har forsvaret lukket så få mål ind bag egen keeper. Javier Canals, redaktør på den catalanske sportsavis Sport, har svært ved at se, hvad mere man kan forlange. ”Før man begynder at pege på, hvad der er gået galt, bør man rose Real for deres sæson indtil nu. Havde det ikke været fordi, at Barcelona selv er i gang med en rekordsæson, ville Real være en stensikker spansk mester,” forklarer Sport-redaktøren. På trods den høje målscore og solide pointhøst i ligaen, er der en rød tråd, som gennem hele sæsonen har karakteriseret kongeklubbens problemer. Klubben har simpelthen været ude af stand til at slå til mod de stærkeste modstandere. Et stykke fra den absolutte top Otte opgør mod Milan, Lyon, Barcelona og Sevilla har kun resulteret i én sejr hjemme over Sevilla, og kigger man på kampene mod Milan og Lyon i Champions League, er det tydeligt, at klubben stadig halter et stykke efter den absolutte europæiske top. Ifølge Juan Ignacio Ochoa, redaktør på den Madrid-baserede sportsavis Marca, skal svaret på Real Madrids problemer findes tilbage under udformningen af den nuværende trup sidste sommer. ”På trods af de store investeringer i spillertruppen, har det nuværende hold stadig for mange svage punkter, ikke mindst omkring midtbanen,” forklarer han.    Cheftræner Pellegrini har sæsonen igennem uden held forsøgt at finde den perfekte partner til Xabi Alonso. Navne som Lass, Guti, M. Diarra, Granero og Gago er alle blevet forsøgt, og denne konstante udskiftning har især kostet i de afgørende kampe, hvor Real Madrids midtbane gang på gang er blevet overspillet.


Real-tilhængernes dom: Efter 0-2 nederlaget til Barcelona den 10. april, konkluderede 85 % af over 10.000 deltagere i en meningsmåling, foretaget af Sportsavisen Marca, at det ville være en fiasko at slutte sæsonen uden et eneste trofæ. ”Den store fejl sidste sommer var ikke at købe en offensivt orienteret central midtbanespiller,” fortsætter Juan Ignacio Ochoa fra Marca. ”Salget af Sneijder efterlod et kreativt tomrum på midtbanen, som aldrig blev udfyldt, og det har kostet dyrt”. Skiftende navne Netop Sneijder var udset en nøglerolle på Pellegrinis tegnebræt, og efter hollænderens afsked har kun Guti i glimt formået at styre det offensive midtbanespil med manér. Set over en hel sæson har de andre midtbanespillere, som Van der Vart, Kaká, Marcelo og Granero, ligeledes været for svingende, og den franske talisman, Lass Diarra, der i starten af sæsonen altid var en af holdets bedste, er på det seneste fuldstændig forsvundet.     Kigger man på spillerpræstationerne, havde alle forventet mere af Kaká og Benzema. To af Florentinos tre dyreste spillerindkøb har ganske enkelt ikke slået til, og især Kaká, der for få år siden blev kåret til verdens bedste, har været en skygge af sig selv. 7 mål i 21 kampe, og diverse skader, er hvad Kaká indtil nu har bidraget med, og da han blev udskiftet i Champions League-returopgøret hjemme mod Lyon, fik han kærligheden at føle hos hjemmepublikummet, der piftede brasilianeren af banen. Bernabéu havde tydeligvis forventet mere af en spiller, der kostede klubben næsten en halv milliard kroner. ”Kaká og Benzema har ikke engang opfyldt ti procent af de forventninger, folk havde til dem. Over 100 millioner Euro på to spillere, der ikke har gjort en forskel, må siges at være en kæmpe skuffelse,” fortæller Juan Ignacio Ochoa fra Marca. Javier Canals fra Sport er enig. ”Kaká og Benzemas svage præstationer har været afgørende. Havde Kaká spillet som han gjorde i Milan, kunne tingene have set helt anderledes ud.”       Pellegrini i en tynd tråd Sidst, men ikke mindst, må cheftræner Pellegrini selv tage sin del af skylden, hvis sæsonen igen i år ender uden titler. Selvom chileneren har været i stand til at skabe attraktivt og offensivt fodbold, er han blevet stærkt kritiseret for et par kontroversielle taktiske dispositioner tidligere på sæsonen. Beslutningen om at starte med to defensive midtbanespillere hjemme mod Alcorcón i Cup’en, hvor et 0-4 nederlag skulle indhentes, og inddragelsen af M. Diarra uden kamptræning i startopstillingen ude mod Lyon i Champions League er eksempler på usikkerhed og rysten på hånden fra Pellegrinis side. ”Pellegrini har i perioder haft svært ved at læse både kampene og modstandernes taktiske udspil, ” forklarer Marca-redaktøren Juan Ignacio Ochoa og fortsætter: ”De største trænere kan ofte kendes på deres evne til taktisk at forudse og overrumple modstanderen i de afgørende kampe, og der har Pellegrini fejlet. Han har virket handlingslammet på de vigtige

tidspunkter, og det er der ganske enkelt ikke råd til i Real Madrid.” Kun en lille chance Hvorvidt han får lov til at fortsætte afhænger i høj grad af, hvem der i sidste ende løber med mesterskabet, og selvom det skulle lykkes Real Madrid at fravriste Barcelona førstepladsen, tyder meget på, at det for chilenerens vedkommende allerede nu synger på sidste vers. Javier Canals tror, at Pellegrini er en færdig mand til sommer. ”Hvis det lykkes Real at vinde mesterskabet, har Pellegrini måske en lille chance for at fortsætte næste sæson, men jeg tvivler. I mine øjne har han været dødsdømt lige siden ydmygelsen i Cup’en til Alcorcón,” konstaterer Sport-redaktøren. Juan Ignacio Ochoa fra Marca supplerer. ”Kun et mesterskab kan redde Pellegrini, og sker det ikke, bliver han med garanti udskiftet. Han har gjort det godt, men alle havde forventet mere efter den enorme investering sidste sommer.”   Flere stjerner Sæsonafslutningen i Real Madrid er traditionen tro lig med storindkøb, og skal man tro eksperterne, bliver de kommende sommermåneder ingen undtagelse. ”Klubben har ikke de samme midler til rådighed som sidste år, men der kommer alligevel med garanti 3-4 nye forstærkninger,” siger Marca-redaktøren. ”Det er stadig en anelse for tidligt at nævne navne, men det skulle overraske mig meget, hvis ikke enten Ribery, Silva eller Villa skifter til Madrid til sommer.” Javier Canals fra Sport spår ligeledes en særdeles aktiv sommer i den madrilenske svingdør. ”Jeg tror, at de vil investere i én stor stjerne og supplere denne med et par mindre indkøb, måske til backpladserne, hvor det har haltet lidt.” Tiden vil vise, om Florentino får held med sit projekt, men på trods af skuffelserne nyder præsidenten stadig stor opbakning. 90 % af klubbens medlemmer støtter stadig Florentino, og alle er enige om, at projektet har brug for mere tid. ”Barcelonas succes i øjeblikket har været fem-seks år undervejs, og man kan ikke forvente mirakler af Real Madrid, når Barcelona spiller, som de gør,” konstaterer Javier Canals fra Sport. ”Der er stadig stor tiltro til Florentino, men står klubben i samme situation i slutningen af næste sæson, kan tingene hurtigt ændre sig.”  

Ingen sejre i årets sværeste kampe

Resultater og skiftende startopstilling på midtbanen: 04.10.09 Sevilla-R.Madrid 2-1: Alonso, M. Diarra, Kaka og Guti 21.10.09 R.Madrid-Milan 2-3: Alonso, Lass, Kaká og Granero 03.11.09 Milan-R.Madrid 1-1: Alonso, Lass, Kaká, Marcelo 29.11.09 Barcelona-R. Madrid 1-0: Alonso, Lass, Kaka, Marcelo 16.02.10 Lyon-R.Madrid 1-0: Alonso, M.Diarra, Kaká og Granero. 10.03.10 R.Madrid-Lyon 1-1: Lass, Guti, Kaká og Granero 10.04.09 R.Madrid – Barcelona 0-2: Alonso, Gago, Van der Vart, Marcelo

sportsfan 45


Sydafrika forførende og farligt

FIFA og Sydafrika havde forventet 450.000 fodboldturister til VM i sommer. Men man er lige nu ikke engang tæt på halvdelen. Priserne for at komme derned er for høje, og mange frygter den hårde kriminalitet. SPORTSFANs Karsten Krogh har besøgt landet op til turneringen 46 sportsfan


I

lufthavnen i Johannesburg spørger jeg to sydafrikanere om forskellen mellem Cape Town og Johannesburg. De kigger på hinanden med et smil på den måde, hvor man ved, at man har spurgt om noget dumt. Den ene af dem svarer med et grin: ”Johannesburg is a multimillion dollar city, the heart of African business and a really dangerous place – Cape Town is a holiday resort.” Sydafrika er et land af enorme kontraster. Når man lander i lufthavnen i Cape Town, skal man for at nå ind til selve byen gennem nogle townships, hvor hvide mennesker ikke ville overleve ret længe. Men når man først kommer ind til Cape Town, er der masser af luksusre-

stauranter, malls, der ligner noget fra Singapore, og natteliv med gode natklubber, der har drinksene i orden. Forskellen kan på en kilometer være helt enorm i Sydafrika. Det første, man lægger mærke til i Sydafrika, er, at der er mange smil på læberne. Selv om de lokale godt ved, at turister har flere penge, end de nogensinde kommer til at se, er de stadig venlige, også hvis du ikke sportsfan 47


Priser og tilbud Øl: Castle og Windhoek er de mest almindelige lokale – hverken bedre eller værre end andre lokale øl over det meste af verden. En øl på en bar koster 10 kr. eller mindre.

Idyllisk landskab og god mad. Sydafrika kan byde på mere end skræmmende kriminalitetsstatistikker.

Restauranter: Thai, italiensk, sushi, mexicansk. I de sikre kvarterer i byerne er der alle former for glimrende mad til meget rimelige priser. Restauranterne er så gode og billige, at der ikke er grund til selv at lave mad. Vin: Sydafrika er i høj grad et vinland, og kysten tæt på Cape Town er simpelthen et paradis for vinelskere. Masser af vinture bliver arrangeret til Stellenbosch, der ligger omkring 30 kilometer Cape Town, og der er god vin til små priser overalt i Sydafrika. Shopping: I byerne er der malls, der ligner malls fra hele verden. Blandt de lokale er der ikke meget af interesse at købe. Townships: Er du interesseret i en rundvisning i en af disse mange slumbyer, skal det gøres med en guide, man stoler på. Forsøger du med en hyggelig lille tur alene, kan du nemt ende røvet og halvnøgen med et brændende bildæk omkring dig. Og det er, hvis du er heldig. Townships – eller shantytowns – er ikke for sjov. Steder at bo: Det er ikke tilrådeligt at bo andre steder end på internationale hoteller eller hostels. Der er en backpacker-scene i Cape Town, der er nogenlunde sikker, men de fleste andre steder tager man chancer, hvis man ikke indlogerer sig på rigtige hoteller eller hostels. Kriminalitet: Den er slem i Sydafrika, men det skal heller ikke gøres værre, end det er. Hvis man tænker sig om, følger rådene fra guides og lokalkendte og ikke vifter med kameraer og mobiltelefoner, skal man nok klare sig fornuftigt. På den anden side bliver der ifølge officielle statistikker slået 52 mennesker ihjel om dagen, og det estimeres, at der er omkring en halv million voldtægter om året. Så lad være med at lade kæresten vente alene på dig et mørkt sted i downtown Johannesburg. Og hvis du ikke kender ham den ellers flinke, lokale fyr med alle guldringene på fingrene, der inviterer dig og vennerne på diskotek et sted, du aldrig har hørt om – så sig pænt nej.

Raceproblematik Der bor omkring 50 millioner mennesker i Sydafrika. Fem millioner er farvede – efterkommere af slaver fra andre lande – og fem millioner er hvide. Resten er sorte, og selv om de sorte i Sydafrika nu har demokrati og dermed er voldsomt repræsenteret i parlamentet, er der mange sorte, der mener, at de hvide – som har langt de fleste af pengene i landet – skal dele pengene med alle andre. I øjeblikket er der relativ harmoni racerne imellem, og noget så eksotisk i andre lande som blandede par er ikke et sjældent syn i Sydafrika. Det er i høj grad Nelson Mandelas fortjeneste, men den 91-årige tidligere præsident lever ikke evigt, og der er god grund til at frygte, hvad der kan ske i Sydafrika efter hans død. Præsidenten i Sydafrika hedder Jacob Zuma, og han har blandt andet udtalt, at man ikke kan få AIDS, hvis man tager et bad efter samleje, og derfor bliver han konsekvent afbilledet med en badehætte på hovedet i vittighedstegninger. Zuma er nærmest et løsgående missil, der kan gå begge veje, når Mandela dør. Sydafrikas redning kan være, at befolkningen udmærket er klar over, at en decideret udplyndring af de hvide sydafrikanere ikke gør landet noget godt. Således gør man – ligesom resten af verden – meget nar af Robert Mugabes konkursbo i Zimbabwe, hvorfra enormt mange flygtninge i Sydafrika kommer. Sydafrikanerne er stolte over at bo i, hvad de selv ser som det eneste stabile land i Afrika. Derfor blev rygterne om, at FIFA overvejede at aflyse VM på grund af sikkerhedsproblemer også modtaget med bange anelser hos politikere i Sydafrika. Det ville i høj grad have ramt landet på stoltheden – især de sortes, da fodbold er den sorte sport i Sydafrika, mens rugby er de hvides. Efter Sydafrikas meget hvide triumf i VM i rugby i 1995, som Mandela opfordrede de sorte til at dele med de hvide, føler de sorte nu, at det er deres tur til deres sport. Og det må man ikke tage fra dem.

48 sportsfan

køber noget. Vi finder hurtigt ud af, at taxichauffører snyder os med et smil, men en tur kommer alligevel sjældent til at koste mere end 40 kroner. Mad og drikke er en oplevelse i sig selv. Især vin er billigt og godt, og behandlingen på restauranter og barer er over al forventning. Den snobbede og inkompetente betjening fra danske barer og cafeer er der ikke noget af. I Sydafrika kræses der om kunderne, og vi kan leve som store konger for små penge. Når vi går i byen om aftenen, ser vi os godt for, men efter en flok billige øl og lidt drinks med væsentligt højere spiritusindhold end i Danmark, bliver vi lidt mere medgørlige og lidt mindre forsigtige. Vi møder en flink fyr ved navn Washington, der siger, at han er på besøg fra Botswana. Han inviterer os med til en privat fest et andet sted i Cape Town, hvor han lokker med søde piger og god musik, og vi overvejer det. Men på toilettet overhører vi ham tale i telefon med en ven, hvor han siger, at han har fundet to danskere, der har masser


Nogle skøre briller er altid sjovt, og hvis man oven i købet har et særligt blik i øjnene, går det hele op i en højere enhed.

af penge, som snart kommer forbi. Så taler vi lige et alvorsord med ham, men gør ellers ikke mere ved det. Han har jo ikke gjort os noget. Sådan er det bare i Sydafrika. Der er hele tiden folk, der prøver at snyde dig, fordi du har penge. De gør det med charme og godt humør. Man skal være på vagt uden at være så meget på vagt, at oplevelsen bliver ødelagt. Bykvartererne er farlige Det er mest naturligt at opholde sig i byerne, og der er mest sikkert – lad os bare indrømme det – i de hvidere områder i byerne. Bevæger du dig først ud i bykvarterer, du ikke kender, bør du faktisk vende om, selvom du er i bil. Der er mange såkaldte car-jackings i Sydafrika, og hvis der står en fyr og peger på dig med en pistol gennem vinduet, hjælper det ikke meget, at du dytter ad ham. Sikkerheden er en af grundene til, at de fleste ture til VM er relativt dyre. Det er ikke kun på grund af flybilletten hele vejen derned. Der skal også betales for busser, sikkerhedspersonale til busserne og lokale

guides – ikke at forglemme gode og sikre hoteller. Man kan ikke bare indlogere folk på det første det bedste sted med en flok senge. Vi bor under udmærkede forhold uden at have den store pengepung fremme, men det bliver anderledes under VM, siger folk. Der er priserne skruet op, også fordi mange værelser på hotellerne allerede er reserveret. Det kan sagtens blive svært at finde noget fornuftigt at bo i. Nogle rejsebureauer, blandt andet det FIFA-godkendte MyPlanet, vil lave deres egen VM-lejr, da der er mangel på hoteller. De bygger simpelthen en lejr med storskærm, øltelt og villatelte i Durban. Det lyder da hyggeligt. Men det er altså vinter i Sydafrika, og temperaturen kan svinge mellem 30 grader om dagen til frysepunktet om natten. Og så er der spørgsmålet om sikkerheden i disse lejre. Sydafrikas regering har insisteret på, at det er sikkert under VM, men fodboldtilskuere over hele verden stoler tydeligvis ikke på de oplysninger. Det var forventet, at 450.000 tilskuere ville komme til VM, men nu regner man kun med 150.000. Billetterne er altså til at få fat på. I så høj grad, at det engelske fodboldforbund, FA, nu har sportsfan 49


Danmarks hotel: Danmark skal forberede sig på luksushotellet Simola Golf and Country Estate, der ligger ved sydkysten med udsigt over Knysnalagoonen og Det Indiske Ocean. Vi er ikke gået efter overdreven luksus, men vi får det næsten alligevel. Vi taler om en periode på minimum tre uger, hvor det er vigtigt, at spillerne skal kunne vågne op med et smil på læben. Og når vi er ude at bo på transithotellerne i de byer, hvor vi skal spille vores kampe, vil det også være et sted, de vil savne at komme tilbage til,” siger Morten Olsen. Det kan godt være, at Olsen og staben ikke er gået efter luksus, men hvis Danmark skal have et relativt isoleret område at træne og forberede sig i, så kan de næsten ikke undgå luksus. Når man bor, som landsholdet kommer til, vil kontakten med de lokale være absolut minimal. Det kæmpestore hotelområde er fuldstændig afspærret fra omverdenen og med sikkerhed i højeste klasse. Til golf-folket er der 18-hullers golfbane, designet af Jack Nicklaus, og hvis der også skal spilles lidt fodbold, har hotellet netop anlagt en helt ny træningsbane, og der er en anden komplet træningsbane lige i nærheden. Frankrig er i øvrigt næsten naboer med danskerne.

Stadions, hvor Danmark spiller Soccer City Stadium, Johannesburg

14. juni: Holland-Danmark Soccer City Stadium er moderskibet til VM. Det nyrestaurerede stadion kan rumme den pæne slat af 94.500 tilskuere. Åbningskampen mellem Mexico og Sydafrika skal spilles på Soccer City Stadium 11. juni, og præcis en måned senere spilles finalen også på det enorme stadion.

Loftus Versfeld Stadium, Pretoria

19. juni: Cameroun-Danmark Loftus Versfeld Stadium fra 1906 er Sydafrikas ældste stadion. Der blev først lavet ståpladser i 1923, og dermed føjede man lidt volumen til de knap 2000 pladser, der var dengang. Seks dage efter Danmarks kamp mod Cameroun, spiller Spanien mod Chile på banen i noget, der godt kunne blive VM’s mest underholdende kamp.

Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg

24. juni: Danmark-Japan Royal Bafokeng Stadium er det eneste privatejede stadion i VM-turneringen, og det er det eneste stadion med løbebane. Royal Bafokeng Stadium ligger 90 minutters kørsel fra Johannesburg, og braget mellem England og USA 12. juni bliver spillet her.

50 sportsfan


Trods landets flotte natur er turisterne stadig skeptiske ved at tage derned. Priserne er for høje, og kriminaliteten for grov. Lige nu er der kun solgt en tredjedel af de beregnede billetter.

garanteret, at interesserede kan få billetter. Det er usædvanligt. Det er også usædvanligt, at de lokale ikke vil købe billetter. Der er ikke solgt mere end godt 100.000 billetter til de seks deltagende afrikanske deltagere under VM. Chefen for VM, Danny Jordaan, er desperat. ”Det vil være første gang i historien, at et værtsland ikke topper listen for solgte billetter. Det er tragisk, hvis den trend fortsætter, og jeg appellerer til lokale fans om at støtte deres land.” Tro på egne evner I Sydafrika selv tror man på egne evner. Det skal nok lykkes at afvikle slutrunden tilfredsstillende. Det mener Clinton Cerf, en tv-producer vi møder på en restaurant, i hvert fald. ”Vi ved godt, at resten af verden tvivler på, at Sydafrika kan håndtere en opgave så stor som VM. ”Men Sydafrika er ikke ligesom resten af Afrika, og jeg er ikke i tvivl om, at opgaven nok skal blive løst. Hele Sydafrikas befolkning – især de sorte – er så stolte over at være VMværter, at der vil blive løftet i flok. De fattige kan også lide fodbold. Turisterne skal nok få en god oplevelse i sikkerhed.” Her er han på linje med Vishnu Naidoo, der er talsmand for det sydafrikanske politi. ”Der vil være sikkert 24 timer i døgnet. Der vil være politi i biler, på heste, cykler og til fods og masser af overvågning fra sikkerhedskameraer overalt.” Vishnu Naidoo er træt af den store skepsis om sikkerheden i Sydafrika. ”Det er Afro-pessimism. Vi bliver desværre aldrig opfattet som pålidelige. Sydafrika er et af de få lande, der har helt åbne og tilgængelige kriminalitetsstatistikker. Og netop vores gode research gør, at det er

nemmere for politiet at skabe sikkerhed. Derfor er der ikke megen eller slet ingen kriminalitet her.” Røvet af politiet Det er muligt, at Sydafrikas sikkerhed er bedre end resten af Afrikas, men ellers er det et udsagn, man skal tage med et gran salt. Og derudover vil voldsomme mængder af politi måske heller ikke nødvendigvis levere megen tryghed. For eksempel er det ikke sikkert, at Reuters fodboldredaktør, Mike Collet, føler sig voldsomt beroliget. Under Confederations Cup for to år siden blev han holdt op og frarøvet alle sine værdier – af færdselspolitiet. Det skal siges, at vi på ingen måde føler os usikre ved hverken politi eller de sikkerhedsassistenter, vi møder på vores tur. Tværtimod virker det som om, at man på alle måder beskytter rejsende, og vi ser også fulde turister, der slipper af sted med en opførsel, som de lokale næppe ville få lov til. En flok unge amerikanske frat boys laver nærmest grin med politiet, fordi de ved, at de ikke kan røre dem. Om det er godt eller skidt for sikkerheden kan sikkert diskuteres, men turister vil få lang snor af politiet. Og det kan jo godt tænkes, at der er en fodboldfan eller to, der får en enkelt øl for meget og laver noget dumt. Det ryger man næppe i fængsel for i Sydafrika. Danskere kan købe deres billetter gennem DBU, og der skulle angiveligt være 9000 danske billetter til kampen mod Holland, og cirka 4000 til hver af kampene mod Japan og Cameroun. Indtil nu er der solgt ganske få. De sidste tal fra DBU tyder på, at der endnu ikke er solgt over 1000 billetter til nogle af kampene. Med andre ord er det muligt at komme til VM, hvis man virkelig vil. Og det er ikke kun fodbolden, der er en stor oplevelse i Sydafrika. Der ligger en hel verden af eventyr og venter. Hvis man tør. sportsfan 51


A1 - den nye store Audi

Til efteråret får du mulighed for at stige om bord i det nyeste medlem af Audifamilien, A1.

A

udi A1 byder på masser af køreglæde overalt, takket være den sportslige opsætning, den optimerede vægtfordeling og det meget direkte styretøj. Stabilitetsprogrammet ESP med elektronisk tværspærring er standard, og det giver endnu mere præcise og sportslige køreegenskaber, samtidig med at kørselssikkerheden øges. Ved introduktionen tilbyder Audi den nye modelrække med tre forskellige 4-cylindrede motorer, og ydelsen fra den ene TDI- og de to TFSI-benzinmotorer ligger mellem 86 hk (63 kW) og 122 hk (90 kW). Alle motorer er konstrueret ud fra downsizing-princippet - slagvolumen erstattes af turboladning, og brændstoffet tilføres ved hjælp af direkte indsprøjtning.  Alle varianter af Audi A1 overbeviser med et lavt forbrug - med normværdier på mellem 18,5 og 25,6 km/l. Alle motorer er udstyret med et 52 sportsfan

rekuperationssystem, der genindvinder energien under opbremsning og deceleration, og koblet sammen med et start-stop-system. I forbindelse med 1.2 TFSI bidrager et nyt temperaturstyringssystem med en vandpumpe, der kan tilkobles, til det lave forbrug. Interiøret i Audi A1 virker rummeligt og let. Instrumentpanelet henleder tankerne på en flyvinge, og de fire runde luftdyser minder om turbinerne på et jetfly. Mange detaljer i kabinen, som er udført med stor omhyggelighed, viser tydeligt Audi A1’s karakter. Den tilbydes i to udstyrslinjer: Attraction og Ambition. Det giver mange muligheder for at tilpasse A1 til sin egen stil; selv tagkanten fås i forskellige lakfarver. Køberne kan også bestille mange af disse udstyrsdetaljer efterfølgende - helt efter smag og humør. Udbuddet af infotainment- og multimediesystemer stammer fra biler i luksusklassen. Topversio-


nen er MMI Navigation plus, som er en mediecentral, der sætter nye standarder i kompaktklassen. Det er baseret på systemerne fra de større Audi modeller, både når det gælder skærmen, der drejer ud fra instrumentpanelet, og betjeningsenheden, der betjenes som MMI. Af andre udbygninger kan nævnes Bose Surround Sound-systemet med en effekt på 465 watt. Hightech og effektivitet Effektivitet er altid ensbetydende med hightech hos Audi - til A1 kan man vælge den 7-trins S tronic-gearkasse som kraftoverføring. Denne dobbeltkoblingsgearkasse skifter ekstremt hurtigt, komfortabelt og uden mærkbar afbrydelse af trækkraften; den kan betjenes automatisk eller manuelt, som ekstraudstyr via skiftekontakter på rattet. Audi A1 bliver introduceret i Danmark til september. sportsfan 53


Danmark er underdog - igen-igen

54 sportsfan


Det danske ishockeylandshold har endnu engang odds imod sig, når A-VM spilles i Tyskland fra den 7.-23. maj. Men den rolle har Frans Nielsen og kompagni før udfyldt med stor succes. Af Jens Arnborg

D

et er ikke underligt, at Danmark måske er en smule undervurderet. Når den nemmeste modstander er tændte Tyskland, der hjemme i Lanxess Arena i Köln har 18.000 ellevilde tilskuere i ryggen, står man over for en svær udfordring. ”Danmark er kommet i en ufattelig hård gruppe med USA, Finland og så Tyskland på hjemmebane. USA og Finland er jo pr. definition rigtigt svære modstandere, og jeg tror, at der bliver en eufori uden lige omkring det her VM, der kommer tyskerne til fordel,” siger den tidligere landsholdsspiller Olaf Eller og udtrykker dermed en bekymring, der deles af mange, også af Søren True, der selv har repræsenteret Danmark ved A-VM flere gange: ”Jeg så Tyskland ved OL, og dér var de altså ikke så dårlige. Vi har oddsene imod os. Men meget afhænger af, hvem af NHL-spillerne, der kommer hjem, og hvor tidligt eller hvor sent, de kommer. Vi skal ikke have ret mange afbud fra de udenlandske spillere, før vi kan få problemer. Niveauet er faldet dramatisk i den danske liga, og de hjemlige spillere har ikke spillet på så højt niveau i år som tidligere. Det kan godt bekymre mig.” Situationen er som sådan ikke ny for Frans Nielsen, Jesper Damgaard og alle de andre danske ishockeyhelte. Siden gennembruddet ved A-VM i 2003 har de danske spillere været næsten kroniske underdogs, men landsholdet har krydset hver en bro og er derfor nu med ved A-VM for ottende gang i træk. Og selv om både Søren True og Olaf Eller som udgangspunkt placerer favoritværdigheden ved Danmarks modstandere, giver de også udtryk for den holdning, der har hjulpet dansk ishockey de seneste år. Troen på, at alt kan lade sig gøre. ”USA kan vi slå. De kommer i hvert fald ikke velforberedt. De skal altid spille sig i gang ved VM, og vi har jo stolte traditioner mod dem, så det er et klart 1-tal,” siger Søren True og griner med reference til mirakelkampen ved A-VM i Finland, hvor Danmark slog USA med 5-2. ”Ligesom dengang møder vi USA tidligt i turneringen, og så kan vi altid overraske. Og Finland? Ja, traditionelt har vi jo haft det svært mod dem, men en eller anden gang skal vi jo slå dem. Kampen skal jo spilles. Ellers kan man ligeså godt blive i sengen,” mener Søren True. Tidligere har det vist sig, at den nordamerikanske spillestil passer godt til Danmark, vurderer Olaf Eller, der under VM i Tyskland sidder bag mikrofonen som tv-kommentator. ”Vi har jo lavet nogle af vores største resultater mod USA og Canada, og vi har faktisk også ved åbningskampen ved VM i Innsbruck i 2005 været tæt på at slå Finland.” OL en dansk fordel 2010 er som bekendt olympisk år. Ved de nyligt afholdte vinterlege i Vancouver var cremen af cremen samlet - også på isen. Lande som USA, Canada, Rusland, Tjekkiet, Sverige og Finland stillede med stjernespækkede hold. Det kan her knap tre måneder senere blive en fordel for det danske landshold. ”USA og Finland kan sagtens komme med lidt dårligere hold, fordi mange spillere efter OL i Canada vil melde fra. Så jeg tror, at vi igen kan sportsfan 55


I den første kamp skal vi møde USA, som ikke vil vÌre helt i gear i starten. Det er vores chance, mener eksperterne.

56 sportsfan


få en dansk overraskelse. Og det vil være en stor dansk overraskelse, hvis vi går til mellemrunden. Det skal man være fuldstændig klar over,” fortæller Olaf Eller. Spørgsmålet er, hvor mange af de danskere spillere, der melder fra, ikke på grund af OL, men fordi deres forpligtelser for deres respektive klubhold tvinger dem til det. I skrivende stund vides det ikke, hvor mange af de danske NHLspillere, der dukker op i det sydtyske, men landstræner Per Bäckman vil ligesom resten af landets ishockeyfans vendte spændt på at se, hvem man har til rådighed i Köln. ”Hvis vi får alle med, eller næsten alle med, så kan vi sagtens overraske,” siger Søren True. Han bakkes op af Olaf Eller: ”Jeg har på fornemmelsen, at det godt kan lade sig gøre for Danmark at komme i mellemrunden, hvis NHL-spillerne kommer hjem. Det ser meget ud til, at Frans Nielsen bliver klar til at spille. Det ser også ud til, at Lars Eller bliver klar, og hvis Ottawa Senators ikke kommer videre fra første runde i slutspillet, kommer Peter Regin formentlig også hjem. Det ville være en stor hjælp. Det er usikkert, om Mikkel Bødker bliver holdt fast af Phoenix Coyotes, og mon ikke Vancouver Canucks går langt, og så får vi heller ikke Jannik Hansen at se den her gang. Men med tre af fem spillere i Nordamerika, så er vi også godt hjulpet.” Målet er overlevelse A-VM i Mannheim og Köln forventes at blive domineret af de syv store ishockeynationer: Canada, USA, Rusland, Sverige, Tjekkiet, Slovakiet og Finland. Sådan har det været i umindelige tider, og sådan bliver det igen i år. Niveauet under dem ligger lande som Letland og Schweiz, og et eller andet sted mellem disse lande og VM’s på papiret ringeste hold (Italien, Frankrig m.fl.) ligger Danmark. På de allerbedste dage, hvor alt flasker sig, kan danskerne godt matche eksempelvis Schweiz og Letland, men omvendt kan Danmark på mindre gode dage sagtens tabe til et land som Italien. Derfor må målsætningen i første omgang være konservativ, mener Olaf Eller. ”Målsætningen for Danmark må være at blive i A-gruppen, for med største sandsynlighed bliver det nedrykningsspil. Og hver gang man spiller et nedrykningsspil, skal man være glad, hvis man overlever. Men det er klart, at man også skal have den høje målsætning, og den vil være at vinde over enten Finland, Tyskland eller USA og dermed gå til mellemrunden. Det ville være fantastisk.” Nedrykning en katastrofe Der er med andre ord tre realistiske scenarier, og to af dem vil få smilene frem på de danske ansigter: 1) Danmark går i mellemrunden og får endnu et år i det fine selskab. 2) Danmark ryger i nedrykningsspillet, men overlever. 3) Danmark rykker ud. Skulle hverken den konservative målsætning eller den aggressive blive opfyldt, står den på landsholdsishockey på anden klasse i 2011, og det kan for en tid bremse den ekstremt positive udvikling, som dansk ishockey har gennemgået siden slutningen af 1990’erne. ”Nu vil jeg gerne se, hvordan det danske landshold ser ud, før jeg siger, at det vil være skuffende, hvis de rykker ud - men selvfølgelig vil det være ærgerligt, hvis det sker,” siger Søren True og fortsætter: ”Det er super-super vigtigt for dansk ishockey at blive oppe. Hele programmet omkring seniorholdet og ungdomslandsholdene skal

fastholdes. Hele det program er jo årsagen til, at vi kan blive ved med at være i A-gruppen og blive ved at få dygtige A-landsholdsspillere. Hvis Danmark rykker ned, og Team Danmark pludselig trækker tingene væk under holdet... ja, det tør jeg slet ikke tænke på. Det ville ganske enkelt være katastrofalt.” Både han og resten af ishockey-Danmark krydser fingre og håber på, at Danmark også i 2011 skal spille rollen som underdog.

DANMARK VED A-VM: 2003 i Finland: Nummer 11 efter én sejr i det indledende gruppespil (5-2 over USA) og én uafgjort i mellemspillet (2-2 mod Canada) 2004 i Tjekkiet: Nummer 12 efter én sejr i det indledende gruppespil (4-3 over Japan) og tre nederlag i mellemspillet 2005 i Østrig: Nummer 14 efter tre nederlag i det indledende gruppespil og to sejre i nedrykningsspillet (4-3 over Østrig og 3-2 over Tyskland). 2006 i Letland: Nummer 13 efter tre nederlag i det indledende gruppespil og én uafgjort plus to sejre i nedrykningsspillet (3-3 mod Slovenien, 5-0 over Italien og 3-2 over Kasakhstan) 2007 i Rusland: Nummer 10 efter én sejr i det indledende gruppespil (4-3 over Ukraine) og én sejr i mellemspillet (5-2 over Italien) 2008 i Canada: Nummer 12 efter én sejr i det indledende gruppespil (6-2 over Italien) og én sejr i mellemspillet (3-2 over Hviderusland) 2009 i Schweiz: Nummer 13 efter tre nederlag i det indledende gruppespil og tre sejre i nedrykningsspillet (3-1 over Tyskland, 5-1 over Ungarn og 5-2 over Østrig) DANMARKS KAMPE I TYSKLAND: Lørdag den 8. maj klokken 20.15: DANMARK - Finland Mandag den 10. maj klokken 16.15: DANMARK - USA Onsdag den 12. maj klokken 16.15: DANMARK - Tyskland Alle Danmarks kampe spilles i Lanxess Arena i Köln. ÅBNINGSKAMPEN: Den første kamp ved et verdensmesterskab er altid noget specielt, men ved A-VM i Tyskland bliver åbningskampen mellem Tyskland og USA en ganske unik oplevelse for både spillere og tilskuere. Arrangørerne har nemlig flyttet kampen ud af de normale skøjtehaller og ind på selveste VELTINSArena i Gelsenkirchen, Schalke 04’s normale hjemmebane. Kampen er for længst udsolgt, og derfor vil næsten 76.000 tilskuere sidde klar på lægterne, når Tyskland fredag den 7. maj klokken 20:15 løber på isen til kampen mod USA. En spektakulær ramme, inspireret af NHL’s årlige udendørskamp: The NHL Winter Classic. Åbningskampen er den eneste, der spilles på VELTINS-Arena ved dette A-VM, men den vil formentlig blive husket lige så længe som finalen. LANDSTRÆNEREN: Navn: Per Bäckman Alder: 59 år (født den 22. juli 1950) Nationalitet: Svensk Karriere som spiller: 1965-1981 (blandt andet for Färjestads BK) Karriere som træner: 1978-???? Største meritter: SM-guld med Färjestads BK i 1997

sportsfan 57


Ben Sherman 1.099 kr.

Esprit 999 kr.

Poloen og den lette jakke skal nu i brug. SĂŚt dem sammen med jeans og et par

Wrangler 1.000 kr.

58 sportsfan

Dr. Denim 699 kr.


Paul Frank 500 kr.

Matinique 399 kr.

sneakers, og du er forĂĽrsklar.

Lyle & Scott 500 kr.

Marc O´Polo Organic 599 kr

sportsfan 59


...vĂŚlg din favorit lomme... Wrangler Bootcut 900 kr.

Pepe Jeans Streight fit 999 kr.

Blend Loose fit 449 kr.

60 sportsfan

Feiyue 400 kr. og 750 kr.


Lacoste 799 kr.

Ecco 900 kr.

...og en sko i lĂŚder eller lĂŚrred!

Lyle & Scott 500 kr.

Replay 999 kr.

sportsfan 61


Et liv i røg og damp. John Daly har altid levet som en sund rollemodel og Ìgte sportsmand.

62 sportsfan


Golfens skrøbelige ener John Daly er unik. I et spil domineret af overklassefyre har han bandet, kæderøget og drukket sig gennem et liv fyldt med skandaler. Men på golfbanen har han et touch som ingen anden. Af Karsten Krogh

John Daly

er to over par, da han gør sig klar til at slå ud på sjette hul om søndagen i Bay Hill Invitational i 1998. Sjette hul på Bay Hill er et C-formet par 5-hul, der går rundt om en sø. Det er muligt at slå henover søen, hvis man kan slå et drive, der holder sig i luften 300 meter. Det havde Daly gjort på en træningsrunde tidligere på ugen i medvind. Nu er der sidevind, men den store mand prøver alligevel at drive hen over søen. Bolden når næsten over. Daly flytter sig tredive meter længere frem, dropper bolden på jorden og forsøger med sin trekølle at slå over søen. Plask. Han prøver igen. Plask. Han vender sig om og griner til sin caddie og sin medspiller, legenden Tom Watson. Tilskuerne er nu ellevilde bag afspærringen. ’Go again, John’, bliver der råbt. Daly prøver igen. Og igen. Og igen. På sin sjette bold – den sidste han har i bagen – når han over på den anden side. Efter et approach-slag, der rammer nogle sten på kanten af søen og ryger i bunker, gør han sig endelig færdig. I 18 slag. Da han efter runden bliver spurgt af en af de andre spillere, hvordan han kunne lave 18 på sjette hul, siger han tørt: ”Jeg missede et halvanden meters put for en 17’er.” Beretningen om John Daly er speciel. Han har fantastiske evner, vandt British Open på spektakulær vis i 1995 og blev dengang spået en gylden fremtid. Siden er meget dog gået skævt. Skandalerne, drukturene og de sportslige nedture har været talrige, og i dag reklamerer han for Hooters, sit eget tvivlsomme tøjmærke – som han sælger ud af sit mobile home. På golfbanen er det stort set kun sponsorinvitationer, der holder ham i gang. Men måske er den kun 42-årige golfspiller fra arbejderklassen på vej tilbage. Talent er der stadig masser af. Hvis bare han kan skrue sit

personlige liv ordentligt sammen. ”John Daly er det største rå golftalent, jeg nogensinde har set”, siger Leif Nyholm, tv-kommentator og Thomas Bjørns tidligere træner. ”Hvis man tager en spiller som Tiger, har han selvfølgelig en god portion talent, men han har også arbejdet hårdt. Det har Daly ikke, og i forhold til rå føling med bolden, er han helt unik. Thomas Bjørn er i øvrigt ikke langt efter, men John Daly har endnu mere af det, og han har sin egen helt unikke stil. Til gengæld kan Thomas Bjørn slå 75 bolde i træk fuldstændig ens. Der er Daly gået hjem for lang tid siden. Han er nærmest kun på driving range for at komme væk fra journalisterne.” Talent uden hjælp John Patrick Daly lærte sig selv at spille golf på en nihullers-bane i Dardenelle, Arkansas. Han så ikke meget til sin far som barn, og moderen arbejdede døgnet rundt for at forsørge sine børn. Daly måtte fiske golfbolde op af søen om natten for at have noget at spille med næste dag. Men han havde talent, og gennem et scholarship kom han på University of Arkansas, hvor han også spillede football og baseball. Det var dog tydeligt, hvor talentet var størst, og i 1987 blev han professionel golfspiller. I begyndelsen af karrieren var der ikke mange, der lagde mærke til den lidt tykke, temperamentsfulde unge mand. Han kunne godt nok slå bemærkelsesværdigt langt med sin driver – faktisk havde de ikke set noget lignende – men det fik han jo ikke meget ud af, når han oftest skulle ind mellem træerne for at finde sin bold til andetslaget. Først da Daly vandt sin første turnering i 1990, begyndte man at lægge mærke til ham, men han gik stadig fra et topresultat den ene uge til et misset cut den næste, og derfor var han heller ikke kvalificeret sportsfan 63


John Dalys kaotiske liv uden for golfbanen • Daly har fået flere bøder end nogen for det, der officielt hedder failure to give best effort – altså ikke gøre sit bedste på banen. Det er trods alt bedre, end når han bare skrider – som for eksempel i U.S Open i 2000, da han lavede en 14’er på 18. hul om torsdagen og derefter ikke mødte op om fredagen. • Dalys personlige mappe hos PGA er efterhånden 456 sider lang med over 100.000 dollars i bøde, fem suspensions og elleve gange uacceptabel opførsel. Flere gange har PGA krævet, at Daly tager på alkoholafvænning, og den store mand har da også prøvet det flere gange, men aldrig ret længe. ”Not for me,” har han sagt om den slags. • Daly har været gift fire gange. Det første ægteskab varede to år. Hans anden kone beskyldte ham for at skubbe hende ind i en mur, mens han var fuld. Hun trak senere anklagerne tilbage, men Daly endte alligevel med at lade sig skille, efter at han fandt ud af, at hun var ti år ældre, end hun sagde, hun var. I 2001 vandt han en stor turnering og fejrede det ved at tage på kasino og spille halvanden million kroner væk. Den aften mødte han Sherrie Miller, og det blev hans næste kone. De fik en datter sammen i 2003. Det holdt indtil juni 2007 ved turneringen St. Jude Classic, hvor de to var i slagsmål på en restaurant. Dagen efter mødte Daly op på golfbanen med rifter i ansigtet og påstod, at hans kone havde angrebet ham med en kniv. Et stykke tid senere blev Sherrie Miller arresteret for at have handlet med narkotika – noget som Daly ikke vidste noget om. • Daly estimerer selv, at han har vundet omkring 40 millioner dollars på kasinoer – og tabt omkring 60 millioner. Han har konstant pengeproblemer på trods af, at han har vundet millioner af dollars i sin karriere og har haft kæmpestore sponsorindtægter oveni. Ved Masters i 2009 parkerede Daly, der ikke var i nærheden af at kvalificere sig, sin husvogn uden for banen og solgte Daly-souvenirs og tøj til alle, der var interesseret. ”Afdøde Ely Callaway var en stor fan af Daly og lavede en sponsoraftale med Daly, men det stod i kontrakten, at han skulle holde sig fra alkohol, og Daly er glad for øl og Jack Daniels og har faktisk haft alkoholproblemer helt fra highschool. Han får ikke længere de store sponsorer. Der er for mange linjer, han skal underskrive”, siger Leif Nyholm. • Tiger Woods’ tidligere træner, Butch Harmon, stoppede i 2008 samarbejdet med John Daly og sagde derefter, at ”det vigtigste i John Dalys liv er at blive fuld.”

64 sportsfan · promotion


til den mindste major, US PGA, i maj 1991. Men torsdag morgen stod han alligevel klar på første tee på Crooked Stick i Carmel, Indiana. Han havde kun været 9.-reserve, men afbuddene var kommet i en lind strøm, og da Nick Price besluttede sig for at blive hjemme ved sin kone, der var ved at føde en søn, stod John Daly pludselig i sin første major efter at have kørt som en gal hele natten fra sit hjem i Tennessee. Flybilletter var der ikke råd til. Den første major Fire dage senere havde Daly ikke bare spillet, men også vundet sin første major. På en bane han aldrig havde set før. Han havde vist kort spil, som ingen vidste, han havde, og hans drives havde fundet sine fairways. Og Long John drivede langt. Banen var blevet forlænget, og det var en fordel for Daly, der rutinemæssigt slog 50 meter længere end sine partnere. ”Da John Daly vandt US PGA i 1991, tænkte jeg som golftræner, at han var så naturlig at se på. Jeg håbede virkelig, at der ikke var nogen, der ville ændre hans sving,” siger Leif Nyholm. I 1995 vandt Daly karrierens største sejr – British Open i 1995. ”Jeg var slet ikke i tvivl om, at han ville vinde det omspil med Constantino Rocca. Han så simpelthen så godt ud derude. Med sit kæmpedrive havde han en naturlig fordel på en bane, hvor der ikke var meget rough. Folk mente, at han ikke havde det korte spil til at vinde The Open, men de undervurderede hans lag-put. Alle Dalys lange put var fantastisk præcise, og det var en stor grund til hans sejr. Der er så meget touch i den store mand.” Efter den sensationelle US PGA-sejr i 1991 fik Daly en stor fanbase – især blandt den del af golfpublikummet, der gerne får sig en øl eller to under en runde golf. I USA er golf i langt højere grad end i Danmark en sport for alle – også blandt de der ikke har råd til medlemskabet af en dyr golfklub. Stort publikum Der er masser af private og offentlige baner i USA, hvor man bare kan booke en tid og spille uden at være medlem eller have et handicap, og man kan spille disse baner for en flad hundredelap. Der er med andre ord et stort golfpublikum, der gerne ser, at en almindelig mand vinder foran alle de sædvanlige overklassefyre. Pludselig kom John Daly ind fra sidelinjen med sit lange nakkehår, sit tynde overskæg, sin ølmave og sine enorme drives. Og han brokkede sig aldrig over publikum. Tværtimod opmuntrede han sine efterhånden mange fans til at råbe endnu højere, når han uden at holde det mindste igen knaldede sine drives 350 meter eller længere ud på fairway. Og det var ikke kun hans drives, der var spektakulære at se på. Wild Thing spillede næsten altid højt spil på banen. Når det gik godt, var det fantastisk. Når det ikke gjorde, var der altid en turnering næste weekend. Historien om John Daly er dog fyldt med mindst lige så mange ulykkelige anekdoter som sjove episoder. Et af lavpunkterne kom for to år siden, da han blev samlet op af politiet uden for en restaurant, hvor han sov i sin bil. Politiet rapporterede, at Daly virkede ”ekstremt fuld og usamarbejdsvillig.” Han endte i fængslet. Det viser sig, at han tidligere på aftenen blev smidt ud af natklub, da han nægtede at tage på hospitalet, fordi personalet vurderede, at han var så fuld, at han var i fare for at gøre skade på sig selv. Billedet af Daly i orange fængselsuniform gik verden rundt, men det chokerede efterhånden ikke ret mange længere. Dertil har der været for mange historier om hans vægtproblemer, hans fire forliste ægteskaber og hans store alkoholforbrug.

Populær på trods I dag vinder Daly en turnering en gang imellem og misser derefter en bunke cuts i træk, før det vender. Efter de dårlige resultater de sidste ti år er han ikke længere kvalificeret til ret mange turneringer, men på grund af sin popularitet får Daly mange sponsorinvitationer. Også i Europa er han populær, og så sent som dette efterår blev han nummer to i Italian Open. På banen ser Daly ud til at finde lidt ro, men skandalerne forfølger ham. I januar 2010 meddelte han, efter endnu et misset cut, at han ville stoppe karrieren. Dagen efter dementerede Daly sine egne informationer og meddelte via Twitter, hvor han er meget aktiv, at han ”blot ville tage en pause, indtil han følte sig klar igen.” Leif Nyholm mener, at der godt kan være mere i Daly på golfbanen. ”Han er så dygtig en golfspiller, og når han er i det, jeg kalder ’honeymoon-perioden’ – altså når en spiller har fået en ny caddie, en ny kæreste eller nyt udstyr, han er glad for – så kan han godt strikke fire gode dage sammen i en turnering. John Daly har netop fået en sød kæreste, og hvor hans tidligere veninder og koner nærmest bare bar brænde til bålet, virker det som om, at den her pige faktisk støtter ham og forsøger at holde ham væk fra alle fristelserne. Og så er han altså også blevet 42. Det hjælper vel også lidt. Jeg kunne godt unde ham nogle succeser i fremtiden. Han er virkelig et friskt pust.” Ikke ondt skabt i ham ”Der er ikke ondt skabt i John Daly, og rygterne om at han har slået sin kone, tror jeg simpelthen ikke på,” siger Leif Nyholm og fortsætter. ”Jeg har mødt John Daly mange gange, og Thomas Bjørn og jeg sad sammen med ham en hel aften i Dubai for nogle år siden og snakkede. Han er helt nede på jorden – bare en ærlig og rar fyr. Han har slet ikke noget skjold, og en af grundene til, at han er så godt materiale for journalister, er, at han altid siger lige hvad han mener. Han er nærmest lidt dum-naiv – og så har han heller ikke været god til at vælge sit selskab med omhu.” Måske skal man bare nyde John Dalys farverige tøj, de bramfri bemærkninger og den spektakulære og risikofyldte golf, så længe han stadig kan spille. En mand med hans alkohol- og cigaretforbrug lever næppe, til han er 80, og sponsorinvitationerne tørrer nok også ud på et tidspunkt. Historien om Big Johns ligefremme væsen, fantastiske golfsejre og store golfhjerte er fantastisk, men der er næppe nogen happy ending.

Facts om JD Han er meget musikalsk og har lavet en cd, hvor hittet hed: ”All my exes are wearing Rolexes.” Efter en dårlig runde gav han en gang en dreng sin golfbag med alt indhold. Han blev dog nødt til at finde drengen senere, fordi han havde glemt bilnøglerne i bagen. Han har på et tidspunkt vejet over 150 kg, men efter såkaldt lap-band surgery er han nu jævnligt under 100 kg. En ven mente, at den slankere version af Big John havde tabt en Backstreet Boy et eller andet sted. Han sagde i 1994, at der var et stort kokain-problem i golf og blev derefter nærmest udstødt af resten af golfverdenen.

sportsfan 65


66 sportsfan 路 promotion


Træn din hud

Selv om vi lever i en tid med højteknologiske cremer og avancerede kosmetiske behandlinger, som lover at gøre det hele for os, så er basishudpleje stadig en af de bedste måder at holde din hud sund og stærk på. 3 simple øvelser to gange dagligt er nok. Også selvom du er en mand.

F

lot hud er ligesom en flot krop et spørgsmål om gode og sunde rutiner. Ligesom din krop kræver træning, aktivitet og sund mad for at holde sig i form, har din hud også behov for regelmæssig pleje og for at holde sig smuk og udsætte tegn på alder og undgå skader. Du kan opnå en smuk, stærk og sund hud ved hjælp af tre enkle øvelser to gange om dagen. Et system bestående af rens, eksfoliering og fugt er en effektiv måde at holde huden sund på. Cliniques klassiske 3-Trinssystem består netop af de tre dele. Systemet er udviklet af Cliniques grundlægger, hudlægen Dr. Norman Orentreich, og produkterne og filosofien har været den samme, siden Clinique så dagens lys første gang i 1968! Hvad er de 3 trin? Trin 1: Rens din hud med Liquid Facial Soap hver dag som det første trin. Skum sæben op og fordel den over ansigtet, undgå øjenområdet. Skyl omhyggeligt af med lunkent vand. Sæben fjerner fedt, snavs og andre urenheder fra huden og løsner de døde hudceller. Trin 2: Følg op med den Clarifying Lotion, der passer til din hudtype. Eksfolieringen fjerner de døde hudceller, styrker cellefornyelsen og lader en mere strålende og ensartet hud komme til syne. Stryg Clarifying Lotion let over huden med en vatrondel én enkelt gang. Trin 3: Afslut med at fugte huden med fx Dramatically Different Moisturizing Lotion eller Gel. Den blødgør og udglatter huden og bevarer dens optimale fugtbalance. Resultatet er en sundere og stærkere hud i perfekt balance. Få lagt et huplejeprogram Hvis du vil opnå de bedste resultater, skal du bruge de rigtige produkter og kende din hudtype, inden du går i gang med at pleje den. Cliniques 3-Trinshudplejesystem er skræddersyede produkter til netop din huds behov. Sørg for at få lavet en hudplejeanalyse, så du får netop de produkter, der passer til dig. Tip: Vil du intensivere træningen af din hud, kan du give den en ekstra grundig eksfoliering 2-3 gange om ugen - afhængig af din hudtype med 7 day Scrub Cream Rinse-off Formula.

Den rigtige kost og de rette vitaminer er med til at holde huden sund. Bibehold en blød og sund hud ved at spise rigeligt med A-vitamin, så som gulerødder og broccoli. Din daglige dosis af C-vitamin kan du få fra citrusfrugter, jordbær og tomater. Anbefales: Frisk frugt og grøntsager som mellemmåltider og ved hvert måltid. Fakta: En løbende, varieret diæt fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter sikrer hudens vitale funktioner og sikrer en sund hud. 3) Brug solbeskyttelse året rundt Har du ikke hørt det? Clinique har anbefalet solbeskyttelse i 40 år. Alle, uanset hudtype, bør bruge solbeskyttelse. Beskyt din hud mod solen, så dagens soleksponering ikke bliver morgendagens misfarvninger og rynker. Anbefales: Minimum SPF 15 hver dag hele året rundt Fakta: Solen ansvarlig for omkring 90 % af vores synlige aldersforandringer. Uanset om du er i solen fem minutter eller fem timer, kan den bidrage til udvikling af linier og rynker, misfarvninger og ændringer i hudens forsvarssystemer. 4) Få rigeligt med søvn Det kaldes skønhedssøvn af gode grunde. Om natten reparerer kroppen sig selv, og huden er ingen undtagelse. Med tilstrækkeligt søvn har huden mere tid til at forny sig selv, og dermed modvirker du også mørke rande, som kan skyldes for lidt søvn. Anbefales: Ifølge søvnspecialister er 7 til 8 timers søvn optimalt for de fleste. Fakta: Får du bare en smule for lidt søvn, kan det let påvirke din hud. Ligesom det påvirker dit humør, energi og din ydeevne. Alle Cliniques produkter er udviklet af hudlæger, allergitestede og 100 % uparfumerede.

4 simple ting, du også kan gøre for at holde din hud sund 1) Drik masser af vand Menneskets krop består af 70 % vand, og hvis kroppen tørster, er huden den første, som lider. Den nyeste forskning viser, at selv den mindste dehydrering af kroppen kan føre til skader i huden. At drikke rigeligt med vand renser kroppen for giftstoffer. Anbefales: Minimum 8 glas dagligt. Fakta: Når du føler dig tørstig, er du allerede dehydreret. 2) Spis rigtigt Mor havde ret – du bliver, hvad du spiser – især når det gælder huden.

Kom så drenge - 4 enkle øvelser og du er godt i gang med at få din hud i topform. promotion · sportsfan 67


Burberry Summer for men EdT 100 ml 345 kr. Azzaro Chrome Sport EdT 100 ml 550 kr.

Jean Paul Gaultier Le Male Summer Fragrance EdT 125 ml 390 kr. Davidoff Cool Water Ice Fresh EdT 125 ml 350 kr.

Foråret er kommet, og det er tid at stille de tunge vinterdufte bagerst på hylden og sætte de lette og friske forrest. Sommeren er fuld af dufte, og her er et udvalg.

cK one Summer EdT 100 ml 325 kr. Givenchy Play summer Vibrations EdT 100 ml 420 kr. Gucci by Gucci Sport EdT 50 ml 455 kr. Aramis Cool Blend EdT 110 ml 485 kr.

Hugo Boss element EdT 60 ml 435 kr. Lacoste Essential Sport EdT 75 ml 410 kr. David beckham Instict Ice EdT 50 ml 240 kr. Calvin Klein Eternity for Men Aqua EdT 50 ml 410 kr.

68 sportsfan


Lancôme Aroma Blue Body Treatment Fragrance 100 ml 360 kr. Elizabeth Arden Green Tea Lavender EdT 50 ml 275 kr.

Davidoff Cool Water Woman ice Fresh EdT 100 ml 350 kr. Bvlgari Eau D’été Summer EdT 30 ml 340 kr.

Jean Paul Gaultier Classique summer fragrance EdT 100 ml 430 kr. Givenchy Very Irréstible Summer Vibrations 75 ml 420 kr.

Trésor in Love EdT 75 ml 585 kr. Jean Paul Gaultier Ma Dame EdT 100 ml 430 kr.

PureDKNY EdT 100 ml 585 kr. Eau Demoiselle de Givenchy EdT 50 ml 410 kr. Stella McCartney Sheer EdT 100 ml 485 kr. Burberry Summer for Women EdT 100 ml 390 kr.

sportsfan 69


Fodbold

27. maj Danmark – Senegal

Den sidste optakt før afgang til Sydafrika for det danske landshold. Kampen spilles på Energi Nord Arena i anledning af AaB’s imponerende 125 års jubilæum. Modstanderen vil være en god forsmag på Cameroun, der er Danmarks anden modstander til VM.

70 sportsfan

FODBOLD 5. maj Manchester City – Tottenham, Premier League Kampen om den forjættede fjerdeplads til Champions League 9. maj Manchester United – Stoke, Premier League 9. maj Chelsea – Wigan, Premier League 9. maj Arsenal – Fulham, Premier League Sidste spillerunde i den bedste engelske række. 9. maj Inter – Chievo, Serie A Sidste spillerunde i den bedste italienske række 16. maj F.C. København – SønderjyskE, SAS Ligaen Sidste spillerunde i den bedste danske række. 16. maj Barcelona – Valladolid, Primera Division 16. maj Malaga - Real Madrid, Primera Division Sidste spillerunde i den bedste spanske række. 22. maj Champions League finale I år spilles finalen på Real Madrids hjemmebane Santiago Bernabéu Stadium. Derfor havde kongeklubben sat alle sejl (og adskillige milliarder kroner) til, at de skulle gå hele vejen i år, men sådan endte det som bekendt ikke. For første gang i mange år vil der heller ikke være engelsk deltagelse i finalen, og der er gode muligheder for en overraskende vinder. 30. maj England – Japan, venskabskamp En af de store favoritter, England, skal prøve kræfter med Danmarks tredje gruppemodstander ved VM. Et interessant formtjek af begge mandskaber.


Diverse

MOTORSPORT 7. maj Formel 1 i Europa Efter dramatiske løb i Bahrain, Australien, Malaysia og Kina rammer Formel 1-touren Europa, hvor der køres løb den 7.-9. maj på Catalunya-banen i Montmelo, Spanien, hvorefter touren drøner videre til Monte Carlo, hvor Monacos Grand Prix afholdes weekenden efter. Sidste løb i Europa, før feltet drager mod Nordamerika, køres på i Istanbul, Tyrkiet fra 28. – 30. maj. Feltet i årets Formel 1 virker mere jævnbyrdigt end nogensinde før, og både Fernando Alonso, Jenson Button, Sebastian Vettel m.fl. har hidtil vundet løb. Derfor kan maj måneds tre løb i Europa måske give et fingerpeg om, hvem der skal overtage Formel 1-tronen efter 2009-vinderen Jenson Button. DIVERSE Ishockey: Danmark spiller med ved A-VM i Ishockey i Tyskland fra 7. – 23. maj. Håndbold: 8.-9. maj spilles første finale i damernes Champions League. Returopgør 15.–16. maj. Håndbold: 29.-30. maj spilles herrernes Champions League-slutspil i tyske Köln. Atletik: Copenhagen Marathon løbes i Københavns gader 23. maj. Golf: BMW PGA Championships afholdes 20. – 23. maj på Wentworth Club i England. Atletik: Diamond League-stævner afholdes 14. maj i Qatar og 23. maj i Shanghai. Speedway: 14. maj køres VM-Grand Prix i svenske Göteborg og igen 22. maj i Prag, Tjekkiet. Badminton: Finalerne i Uber Cup og Thomas Cup spilles fra 9. – 16. maj i Malaysia. BMX: Verdens bedste kørere afholder Supercross World Cup i København fra 7. – 8. maj.

8. maj Giro d’Italia

Det traditionsrige etapeløb er et af verdens største cykelløb, og selvom løbet begynder med tre etaper i Holland, så er der italiensk guf for cykelelskere, når feltets 22 hold rammer Italien 12. maj. Lance Armstrong og hans nyoprettede Team Radioshack er ikke inviteret til løbet, og Tour-giganterne Alberto Contador og Mark Cavendish samt Giro-vinderen fra 2009, Denis Menchov, har valgt at satse på Tour de France. Dog kører stjerner som Carlos Sastre, Cadel Evans, Alexandre Vinokourov, Stefano Garzelli, Ivan Basso og Damiano Cunego, ligesom vi forhåbentlig vil se Team Saxo Bank øverst på sejrsskamlen, når det 93. Giro d’Italia afsluttes med 15,3 km enkeltstart i Verona 30. maj. sportsfan 71


1 Sport & Lir 1) Den hotteste sommernyhed fra Nokia Nu kan du tage din computer med uden at skulle slæbe på en stor computertaske og en kluntet strømforsyning. Nokia har lavet en mini-computer i et super lækkert design, som holder batteriet i op til 12 timer. Den lille lækre Booklet 3G kommer i tre forskellige farver, sort, hvid og himmelblå. Den er ca. 2 cm tyk, skærmen er 10 tommer, og så vejer den kun 1,2 kg. Kort sagt: Den er rigtig lille. Nokia Booklet 3G kan erstatte en almindelig bærbar computer. Den har nemlig alt det, en almindelig bærbar også har. Den lille Booklet er det perfekte accessory, også når du skal ud at rejse og sidde i lufthavnen i mange timer, på en travl dag væk fra kontoret, eller en dag på studiet. Du kan altid holde dig online, den har direkte adgang til Nokias OVItjenester, herunder OVI-kort med GPS, så den kan vise dig vej, hvis du har brug for det! Nokia Booklet 3G har plads til dit SIM-kort, så du kan overføre alle informationer fra mobilen til computeren. SIM-kortet er let at skifte fra telefon til Booklet, fordi hullet til kortet sidder på siden af computeren. Af mere tekniske detaljer kan også nævnes, at den har det nye Windows 7 styresystem, den har 3 USBindgange, en indgang til hukommelseskort og en HDMI-indgang (det betyder, at den kan sættes til et fladskærms-tv og at du kan se film direkte på din lille nye accessory). Den kommer også med Nokias brede spekter af Ovi-tjenester, så du kan synkronisere alt fra mobilens kalender, kontakter, musik, billeder og videoer mellem mobilen og computeren. Vejl. pris ca. 6.000 kr. uden tilskud.

72 sportsfan

2) Elegante Burberry Denne elegante Burberry solbrille med tern på stelkanten giver brillerne et elegant touch og fører tankerne mod fine jagtselskaber. Sporty and dashy, og de kan blive dine for 1.549 kr. hos Synoptik. 3) Ikonisk ruskind fra Puma Under de Olympiske Lege i Mexico City 1968 slog Tommie Smith verdensrekorden såvel som den olympiske rekord med en tid på 19,83 sekunder og blev således Olympisk guldvinder på 200 meter distancen. Puma Suede blev ikonisk, da Tommie Smith, iført sorte handsker og strømper, satte skoen øverst på sejrsskamlen ved de olympiske Lege i 1968. Den selv samme sko er netop nu kommet i butikkerne igen. Suede er den mest solgte Puma-sko verden over nogensinde. Sneak´eren er lavet af ruskind i en fin struktur, der gør den ekstra blød. Den fås i 8 forskellige farver. Vejl. pris 600 kr. 4) Certina´s F1 ur til de sporty! DS Action Limited Edition Robert Kubica er et limiteret ur, kun produceret i 4000 nummererede eksemplarer og fremstillet i forbindelse med samarbejdet med Formel 1- teamet BMW Sauber. Et yderst sporty og robust ur med en fed skive og specielt nok til at skille sig ud fra mængden. Vejl. pris 4.500 kr. 5) Allergivenlige solbriller Paul Frank brillestel er baseret på bomuld og ikke petroleum eller nylon, som de fleste andre brillestel.

Materialet zyl gør brillerne ideelle til følsom hud, da de ikke indeholder hverken skadelige metaller eller plastiktyper, der kan udsætte huden for nogen form for allergisk reaktion. Stel, lavet i bomuld, giver nogle store kreative muligheder. For eksempel kan stellet lægges i lag, sådan som Paul Frank gør. Stel med en lysere farve inderst kan få det til at virke, som om man ikke har briller på, da brillen virker som om den ’forsvinder’ fra dit synsfelt. Denne teknik bruges flittigt af Paul Frank, der som altid sætter pasform, kvalitet og ikke mindst komforten i højsædet. Ice Blue brillen koster 1.350 kr. 6) Sony Ericsson XPERIA™ X10 XPERIA X10 er flagskibet i en serie af Sony Ericssontelefoner, som kombinerer åbenhed, kommunikation og underholdning. Samtidig introduceres den nye UX-platform med applikationer som Mediascape, som er den smarte vej til musik, billeder og videos og Timescape™, der håndterer al kommunikation med en person på et og samme sted. UX-platformen bygger på Open OS og giver en unik brugeroplevelse ved at kombinere de bedste underholdningsfunktioner med tilpassede applikationer, integration af sociale medier og en rig grafisk brugergrænseflade. Den åbne platform giver blandt andet brugeren mulighed for at downloade applikationer direkte fra Play Now™ eller Android Market™.


2 3

5

4

6 sportsfan 73


Af Thomas Bentsen og Emil Norsker

LÆSERSERVICE Aramis Tlf. 36 39 44 00 Azzaro Tlf. 44 99 90 99 Ben Sherman Tlf. 33 95 01 00 Blend Tlf. 79 43 30 00 Burberry Tlf. 44 99 90 99 Bvlgari Tlf. 44 82 23 00

74 sportsfan

Calvin Klein underwear Tlf. 40504645 Certina Tlf. 88 13 60 60 cK duft Tlf. 44 99 90 99 Clinique Tlf. 36 39 44 00 David Beckham Tlf. 44 83 23 00 Davidoff Tlf. 44 99 90 99

DKNY Tlf. 36 39 44 00 Dr. Denim Tlf. 27 28 28 26 Ecco Tlf. 00800 6776 6776 Elizabeth Arden Tlf. 43 28 48 00 Feiyue Tlf. 51 25 02 15 Givenchy Tlf. 44 83 23 00

Gucci Tlf. 44 99 90 99 Hugo Boss Tlf. 44 99 90 99 Jean Paul Gaultier Tlf. 44 99 90 99 Lacoste Tlf. 44 99 90 99 Lacoste Sko Tlf. 33 95 01 00 Lancôme Tlf. 43 24 60 20

Lyle & Scott Tlf. 20 18 57 47 Nike Tlf. 4918 5050 Marc O’Polo Tlf. 00800 667 72537 Matinique Tlf. 70 30 28 28 Paul Frank Tlf. 35 10 17 45 Pepe Jeans Tlf. 33 95 01 00

Puma Tlf. 87 93 99 00 Replay Tlf. 45 86 16 19 Stella McCarthny Tlf. 43 24 60 20 Synoptik Tlf. 36 73 77 55 Tresor Tlf. 43 24 60 20 Wrangler Tlf. 49 22 26 66


Konkurrence

Kom på stranden med Calvin Klein Swimwear Calvin Klein byder den danske sommer velkommen med deres karakteristiske, sexede badetøj.

D

enne sæson bliver Calvin Klein Swimwear en fabulous tilføjelse til strande og swimming pools rundt omkring i verden, og stilen er sofistikeret og fashion forward både i og ude af vandet. Badetøjet er i klassisk, minimalistisk design med et trendy twist og det perfekte valg for den moderne kvinde og mand, som vil have sexet design og exceptionel pasform og kvalitet.

VIND

BADETØJ FRA CALVIN KLEIN

Badebukser til herre kun i str. M og bikini kun i str. M/75b. Så er du og din kæreste disse størrelser, så skynd dig ind på vores nye hjemmeside www.sportsfanplus.dk og deltag. Du skal blot svare på: Hvem vandt Champions League-kvartfinalen mellem Manchester United og Bayern München?

sportsfan 75


Konkurrence

SUMMER VIBRATIONS fra

Givenchy

Dagene på stranden, hvor vibrationerne i sandet mærkes, hver gang en beachvolly-spiller lander i sandet. En dejlig eftermiddag i byen, hvor sommervinden får bladene til at vibrere. Vibrationerne i luften, når man mødes… Oplev den kriblende følelse af sommeren 2010 med Givenchys nye sommerdufte: VERY IRRESISTIBLE GIVENCHY SUMMER VIBRATIONS til pigerne og PLAY SUMMER VIBRATIONS til mændene. Farver og livsglæde, ladet med et strejf af adrenalin, er på dagsordenen med to parfumer, som legemliggør solens brændende vibrationer, når den står i zenit. En intens bølge af friskhed giver duften ekstra liv. De to duftkompositioner har den samme mellemakkord af frisk søsprøjt som en bølge, der slår mod stranden. 76 sportsfan

Flakonerne og æskerne genspejler samme moderne livsstil som parfumerne og udtrykker en højteknologisk enkelthed, præget af moderne designbevidsthed. Det frostmatterede glas i de pink og hvide flasker giver en særlig friskhed og følelsen af små vanddråber på huden. Vind dem på www.sportsfanplus.dk Du skal blot svare på: Hvilken dato går VM i Sydafrika i gang?


SOLBESKYTTELSE

SOLBESKYTTELSE UDEN SYNLIGE SPOR

Ingen gør solen sikrere

GARNIER ER DET ENESTE solbeskyttelsemærke, der støtter ECL

GARNIER er det eneste solbeskyttelsemærke, der støtter ECL for at forebygge hudkræft FOR AT FOREBYGGE HUDKRÆFT


I

it's a man's world Julie Goiorani

håndboldens verden gør man uendeligt meget for sin sport, som for eksempel at bytte lunt og lækkert middelhavsvejr ud med koldt og kedeligt kystklima i Aalborg. ”Det sydlige Frankrig er fantastisk. Det er varmt, det er smukt, og jeg føler mig virkelig godt tilpas,” siger 21-årige Julie Goiorani, der netop nu spiller i en af Frankrigs bedste håndboldklubber, Handball Cercle Nimes, få kilometer fra middelhavsbyen Montpellier. Men i juli river Julie rødderne op fra den klub, der har gjort hende til fransk landsholdsspiller samt et af Europas største stregspilstalenter. ”Jeg rejser til Danmark og Aalborg DH for håndboldens skyld. Og vejret, jamen det må jeg bare vænne mig til. Det tager jeg med.” Julie Goiorani har ikke grebet den første den bedste kontrakt fra udlandet. Hun forklarer til SPORTSFAN, at hun ikke har forceret et skifte til en udenlandsk storklub, selvom hun havde flere tilbud fra andre klubber på hånden. Spillestilen i den nordjyske håndboldstolthed var harpiksen på vægtskålen. ”Jeg tænkte meget over tilbuddet. Jeg snakkede med folk fra klubben, og deres måde at tænke og spille på fandt jeg meget interessant. For mig var det også vigtigt med en ny spillemæssig udfordring, og jeg tror Danmark er det sted, hvor jeg bedst kan udvikle mig som håndboldspiller. Den danske liga er meget anderledes end den franske, og i det hele taget har Danmark en helt anden håndboldkultur,” fortæller Julie Goiorani, der med sit benhårde forsvarsspil og aggressive stil glæder sig til udfordringen i verdens bedste liga, hvor hun uden tvivl vil blive et fransk, flot og forfriskende pust i en tid, hvor glansen falmer i dansk kvindehåndbold. ”Selvom jeg er ung, så får jeg en helt ny oplevelse med et andet spil og en ny kultur. Det tiltrækker mig, og derfor blev det Danmark. Jeg håber, at jeg kan bidrage med forsvarsmæssig knowhow til klubben, hvor jeg dog ikke føler mig sikker på en plads på holdet. Der er hård konkurrence om pladserne i Aalborg, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan og holde ud. ” Fortsætter Julie Goiorani i den stil, der har ført til opmærksomheden fra Aalborg DH, så skal hun formentlig ikke bekymre sig om manglende spilletid. I hvert fald ikke hvis det står til adm. direktør i Aalborg DH, Jan Hansen. Han ser hende nemlig som en pige, der i sin spillestil minder meget om verdens måske bedste stregspiller. ”Julie er en rigtig terrier. Hun har en god fysik, er dygtig i forsvaret, og hun passer rigtigt godt ind på det hold, vi gerne vil have. Hun minder meget om vores ønskestregspiller, og måske verdens bedste, norske Heidi Løke,” siger Jan Hansen, der vurderer Julie Goioranis nuværende styrke til at placere hende i Top 10 over stregspillere i den danske liga. Men det ændrer sig. Til det bedre. 21-årige Julie Goiorani bliver en glædelig forandring ”Hun har været meget skadet, og er på vej tilbage. Når hun i dansk kvindehåndbold, når hun til sommer skal først kommer ordentlig i gang efter skaden og finder sig rigtigt forstærke Aalborg DH. Det er jagten på eventyr og til rette i Aalborg, så bliver det meget, meget bedre. Desuden er hun et stort talent og kun 21 år, og derfor kan vi stadig nå lysten til at forbedre sig, der får hende til at flytte fra det at forme hende som håndboldspiller i Aalborg DH. ”

it's a man's world

Fransk, flot og forfriskende

sydfranske til det høje, kolde nord. Af Kåre Welinder

78 sportsfan


WWW.DECUBAL.DK

DECUBAL FOR MEN Serien består af fire produkter, særligt udviklet til mænd. Produkterne er uden farve og parfume. BARBERING UDEN RØD OG IRRITERET HUD! Trin 1: Ansigtsvask Med Decubal Face Wash Gel fjerner du fedt og snavs. Gelen indeholder frugtsyrer, der fjerner døde hudceller og derved forebygger indgroede skæghår.

Trin 2: Barbering Ved hver barbering fjerner du hudens eget beskyttende lag. Decubal Shaving Gel forebygger, at huden bliver rød og irrirteret under barberingen.

Trin 3: Ansigtspleje Decubal 2 in 1 Face Cream. I et og samme produkt får du fugtgivende ansigtscreme og beroligende after-shave på én gang, så du slutter barberingen af nemt og hurtigt. Decubal tilbyder også en Deodorant Stick uden parfume, som er god til sart hud. Læs mere på

www.decubal.dk


L I V E STRON G E R

F orce t h e f r ag r a n c e

sportsfan_50_maj2010  

i vilDreDe på togt MeD foDbolDvikingerne plus: Men hjeMlanDet tvivler staDig på barcelona-stjernen blev verDens største spiller ishockey MAJ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you