Page 1

CULES

1


E-MAGASINET FOR CULES NR. 8 – DECEMBER 2008 Forside…….…………………………………………………………….……………………….…s.1 Indhold…………….…………………………………………………………………………….....s.2 Intro……………………………………………………………….………………………………..s.3 CULES’ Skribenterne………………………………………………………………………….....s.4 TAK………………………………………………………………………………………………...s.5 Lige før deadline……………………………………………………………………………...…...s.6 Vejen tilbage til toppen synes kortere og kortere!......................................................................s.10 CULES’ eksklusivt interview med rapper U$O…………………….……………………….…s.13 Michael Laudrup- Største gennem tiderne?...........………………………….……………..…..s.22 Rejseberetning: Min tur til Camp Nou.……………….……………………….….……………s.25 Farvel til Catalonien…………………………………………….……………….………………s.28 Analysen: FC Barcelonas mest defensive spillere………………………………...………....…s.31 Messi, nu med mål,,,,……………………………………………………………….…………….s.34 En anderledes strategi……………………………………………………………….……….….s.36 Peps taktiske grundlag……………………………………………………………….………….s.39 Barca 1999-2008……………………………………………………………………….…………s.41 Rejsevejledning Barcelona…………………………………………………………….…….…..s.42 Drengene fra La Masia-skole………………………………………………………….………...s.45 Er trøjen ægte eller falsk?.............................................................................................................s.47 Barca, nu officielt på min krop!....................................................................................................s.49 Den ultimative kærlighedserklæring.....…..………...………….......…………………...………s.51 Ideer til julegaver……………………………………………...…………….…………….…..…s.54 CULES’ SPORLØS.…………………………………………………………………..……..…..s.60 Klummen: Det skal gøres ordentlig..………………….………………………………..………s. 62 CULES’ destination: Japan………..…………………………………….……………...………s.63 CULES’ brugerundersøgelse......…………………….…………………………………….……s.69 CULES’ Julekonkurrence……….………………………………………………………….…...s.73 Partner…………………………………………………………….………………………….......s.74 Læserbrev…………………………………………………………………………………..……s. 75 Frivillige skribenter søges………………...………………………….……………………….…s.76

FRIVILLIG SKRIBENTER SØGES 2


Intro Nyd nuet. Vi ligger nr. 1 i La Liga. Vi ligger nr. 1 i Champions League og er videre i 1/8 finale. Vi er videre i 1/8 finale i Copa Del Rey. Lad os banke under bordet 7-9-13. Det er kommet et par nye tiltag i magasinet CULES. Der tilføjes et billede på forsiden af månedens mest opsigtvækkende artikel eller interview og der kommer også en indholdsfortegnelse, hvor man kan se hvilke artikler på hvilke sider.

Det er skrevet i dette nummer:

Glæd dig allerede til CULES’ eksklusive interview med det højtrespekteret rapper U$O fra Århus V om hans kærlighed til FC Barcelona, om at være berømt og meget mere samt mulighed for at vinde hans album ”Hold Nu”.

Artiklen om ”Vejen tilbage til toppen synes kortereog kortere!

Tusind tak til jer, som brugte jeres fritid på at besvare CULES’ brugerundersøgelse. Det er en vigtig undersøgelse for magasinet CULES. Det giver CULES et indblik om hvad I mener om CULES. Der kommer naturligvis et resultat om brugerundersøgelsen her. CULES holder en julekonkurrence. Du har muligt at vinde de spændende præmier fra MM Sport. Husk at holde øje med hvornår CULES bliver opdateret på BARCA.dk. Og ikke mindst Mikkel Vallentins klumme, ”Det skal gøres ordentlig”.

Der er dog ingen tvivl i mit sind om, hvad der er den største forandring på Barcamandskabet i forhold til før Guardiola. Smilet er kommet tilbage!

Jeg begyndte at lægge mærke til FC Barcelona dengang Dream Team var på toppen. Men jeg begyndte seriøs at holde med FC Barcelona dengang Rivaldo spillede i klubben Fra interview med U$O

Nu hvor jeg har fået den synes jeg det er fedt når folk kommentere på at jeg er Barca fan. Hver morgen betragter jeg også min tatovering i spejlet, og det gør mig faktisk stolt. Artiklen om ”Barca, nu officielt på min krop!

Skriv endelig til mig på cules@cules.dk hvis du ønsker at have CULES nr. 8 i Microsoft Word. Du er hjertelig velkomme at skrive til breve@cules.dk hvis du har noget på hjertet om magasinet CULES. CULES ønsker dig en rigtig glædelig jul og godt nytår! Vi ses i det næste år samt rigtig god læselyst! Palle Madsen, ejeren af CULES.

3


CULES’ skribenter for magasinet nr. 8/2008. Tonny Vorm Esben Oxenvad Ronni Bendtsen Bo Aalund Hansen Tore Hamming Pierre Monot Jesper van Gynther Nikolaj Petersen Lasse Andreasen Mikkel Vallentin (Klummen) Lukas Sloth Folting Ulrik Blaabjerg Palle Madsen

4


Tak Jeg, Palle Madsen, synes personligt at det er meget vigtigt at takke de mennesker, som helt frivilligt og ulønnet har bidraget med deres artikler og klummer til magasinet CULES siden hjemmesidens fødsel i februar 2008. Uden dem vil magasinet CULES ikke være det som det er i dag. Og jeg takker også webdesigneren, Kumaran Kumarathurai, for hans ihærdige arbejde med at vedligeholde hjemmesiden www.cules.dk og ikke mindst magasinets læsekorrektør, Elisa Klejs Nielsen for hendes ihærdige arbejde for at mindske stavefejl og grammatiske fejl. Og jeg skylder John B. Jensen fra www.barca.dk et kæmpe tak for hans støtte til mit projekt, CULES.

ET STORT TAK TIL: Esben Oxenvad, Bo Sættem, Martin Schlander, Ronni Bendtsen, Michael Toft, Jesper van Gynther, Peter Hansen, Bo Aalund Hansen, Ole Stig, Murtaza Osmani, Tonny Vorm, Tore Hamming, Brian Johansen, Pierre Monot, Kristian Kjærluff, Lasse Andreasen, John B. Jensen, Mikkel Vallentin, John B. Jensen, Andreas Adamsen, Michael Nielsen, Glen Clinder-Hansen, Nikolaj Låge Petersen, Lukas Sloth Folting, Jorge Fernandez, Jonas Svennson, Mads Junggren og Ulrik Blaabjerg. 5


Lige før deadline CULES stiller 2 brændende spørgsmål til folk om Guardiolas evne som cheftræner.

2 brændende spørgsmål lyder herpå: - Har Guardiola som cheftræner indfri dine forventninger? Hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvorfor? - Nu ligger det såkaldte Mount Everest foran os (Sevilla,Valencia, Madrid, Villarreal). Spørgsmålet er så, kan Peps drenge holde stilen og fortsætte med at udradere modstanderne? Kenneth Vestergaard #1. Guardiola har efter min mening gjort det rigtigt godt. Det virker som om han har fået en spilleglæde og disciplin ind i truppen som har manglet de forrige par sæsoner. Jeg må indrømme, at jeg, da han oprindeligt fik jobbet, en kort overgang var en smule skeptisk på grund af hans begrænsede trænererfaring, men allerede i forsæsonen blev jeg ret begejstret for nogle af de tiltag han satte i gang, og han har så også efterfølgende vist, at han kan levere resultaterne. Så ja, han har helt klart indfriet mine forventninger. #2. Det håber jeg da! Men ingen tvivl om at det bliver svært. Nogen udradering tror jeg ikke vi skal satse på, men knebne sejre er også helt fint med mig.

6


Abdul Dezkam #1. Ja! Et af mine store kritikpunkter fra sidste års fiasko, var den manglende mentale styrke hos spillerne. Vilje- og fighterinstinkt var en stor mangelvare. Mange hang med hovederne hvis spillet ikke lige fungerede, og spillet virkede derfor ret fantasiløst pga. manglende bevægelse. Med andre ord, var det en mere eller mindre selvskabt krise - synes jeg. Netop det punkt synes jeg at Guardiola har formodet at rette op på. Spillerne virker utrolig stærke rent mentalt. De løber utrolig godt for hinanden. Det giver plads til mere kreativitet i opspillet og derfor et mere uforudsigeligt spil. Mange vil nok sige at det blot er fordi Barca ridder på en bølge af sejre lige pt. men det kan forsvares ved at understrege de to første skuffende kampe som pludselig blev vendt til sejre og overbevisende spil efterfølgende uger. Dertil kan man glæde sig over den defensive linje hos Barcelona som virker ganske solidt, til trods for de mange skader. Spillerne er blevet utrolig gode til at samle returbolde op, og ikke mindst presspillet fungerer utrolig godt for tiden. Dette kan give pote mod de mere offensive indstillede hold. Selvom mange synes at Barcelona er mere "tålmodige", så er holdet faktisk blevet meget bedre til at være direkte i deres spil, og det tror jeg også skyldes Guardiolas filosofi. Jeg er derfor uenig når folk påstår at der næsten intet er ændret - rent spillemæssigt - i forhold til Frank Rijkaards tid. Jeg mener netop at Guardiolas nye filosofi med direkte spil, solid forsvar og mere bevægelse har givet utrolig meget variation i Barcelonas spillestil. Flere dybdeløb (Selv Xavi tager dem nu!!), flere kombinationer(ikke bare 2-kanter men 3- og 4-kanter), mere kontrolleret spillekoncept, hvor bolden holdes i egne rækker - dog med hurtigere boldomgang end før. Alt i alt, har Guardiola uden tvivl indfriet mine forventninger. For netop en "ung" træner, kan give masser af frisk energi i truppen og det giver som regel en god mental styrke, som er absolut must for en klub i den størrelse. #2. Disse 4 kampe bliver naturligvis en stor eksamen for spillerne. Jeg tror Guardiola gør godt, når han skruer ned for forventningerne under et pressemøde, hvor han siger at intet vil blive afgjort efter disse 4 kampe. Det handler netop for spillerne om at se tackle de næste 4 kampe med 1 kamp ad gangen. For meget fokus på at det er 4 store hold efter hinanden, kan påvirke spillernes mentalitet - vil jeg mene. Netop mentalitet - som nævnt før - vil være alfa omega i disse kampe. Koncentrationen skal være der i alle minutter. Ingen dumme fejl - for de vil blive straffet af de hurtige kontraspillende hold. Jeg tror der venter Barcelona en rigtig stor udfordring, og jeg tror næppe det bliver en udradering bare sådan. Jeg skruer i hvert fald forventningerne i bunden og tager den derfra. Nøgleordet for at snubbe alle 12 points må være, effektivitet, vilje, tålmodighed og koncentration igennem alle kæder.

7


Jeg glæder mig vanvittig meget - og må nok have handskerne på, for ikke at bide neglene helt til bunden. Bo Sættem #1 Guardiola har i høj grad indfriet mine forventninger. Andet havde været urimeligt. Han har overtaget Barca på et meget vanskeligt tidspunkt. Holdet har haft et par svære sæsoner med meget modgang. De største stjerner præsterede ikke. Den allerstørste slet ikke. Der skulle et enormt arbejde med mentaliteten på holdet til at vende skuden. Der lod til at mangle sult, og modgang lod til at have plantet et frø af tvivl på egne evner. At Guardiola, uprøvet som cheftræner på højeste niveau, formår at sætte sig igennem, som han har gjort det, er meget meget imponerende. Holdet er igen duks i la Liga, og i CL tromler maskinen også over modstanderne. Guardiola har tilmed fået Eto'o til ikke blot at lave mål, det har han altid gjort, han har fået Eto'o til også at kanalisere sin energi og sit vildskab positivt. Eto'o er vel aldrig set bedre - hverken på eller uden for banen. Guardiola har haft modet til at skille sig af med Ronnie og Deco - det har været gunstigt for holdet, på dette tidspunkt. To vanvittigt store talenter er væk, men synergien på holdet er styrket. Man kan ikke forlange mere af Guadiola, end det han har præsteret. Roret bliver styret med rolig hånd, og der er, oven på Rijkaard, kommet tiltrængt disciplin på holdet. Barca ser stærkere ud end længe. #2 Det bliver en svær periode. Det er uomtvisteligt. Kvaliteten på modstanden stiger nu. Men Barca har af alle været bedst spillende. Det er ingen grund til at tro, at Barca ikke kommer ud af vinterperioden med øget forspring. Jeg ser det så simpelt. Der vil være vanskelige momenter undervejs - i kampene, og mellem kampene. Men Guardiola har vist - med sin sans for detaljer og sin disciplin - at han er kompetent til at håndtere, de vanskelige situationer. Modstanderne vil ikke bliver knust som tidligere, men Barca skal nok bestige bjerget i overlegen stil.

8


Brian Rønn #1 I starten ønskede jeg Van Gaal tilbage , det var lige før jeg synes han var bedre. Men så lidt efter lidt er de kommet godt med. Han (Guadiola) er jo en del af noget at det største i Barça`s historie, og som spiller var han jo helt fantastisk. Så lad os se om han ikke er det fra bænken også, og "består" prøven. Jeg håber det . Det giver også ro og selvtillid i truppen , når de kan se at trænerens arbejde bære frugt. Det ville lune med et spansk mesterskab. Jeg personligt er ikke så sulten efter CL. Men set overall synes jeg han har gjort det ok. #2 Puha, den var svær. Jeg håber da selvfølgelig på 12 point, men der taler hjertet nok mere end hjernen. Men en ting ligger helt fast. Det bliver svært. Alle disse ville elske slå Barça og omvendt. Man skal glemme alt om placeringerne og bare spille op til sit bedste - ellers taber man. Der ligger mange følelser bag. Det er jo f.eks. ikke det samme at tabe til Real Madrid, som at tabe til Valladolid. Ikke i min verden i hvert fald. Jeg ser helst Barça vinde hver gang, men som vi alle ved kan det ikke lade sig gøre. Så må man bare tabe til de rigtige hold. Og det er nok ingen af de 4 du nævner. Men som sagt mange gange, alt ske i fodbold. Bare se den gang Skagen slog Brøndby ud i landspokalen. Jeg håber på det bedste og beder til at de må vinde og undgå skader. Lars Jensen Det er jo begge ret hypotetiske spørgsmål. #1 Efter den bedste sæsonstart i La Liga i mange år så er det da klart at Guardiola har opfyldt forventningerne. #2 Jeg kan jo af gode grunde ikke svare på. Det er jo svært at spå om fremtiden.

Tak til Kenneth Vestergaard, Abdul Dezkam, Bo Sættem, Brian Rønn og Lars Jensen for jeres deltagelse til CULES’ interview ”Lige før deadline”.

9


Vejen tilbage til toppen synes kortere og kortere! Af Jesper van Gynther

Fodboldhorisonten er blevet noget mere behagelig at se på den seneste stykke tid – i hvert fald hvis man er barcafan! Så behagelig at cules over hele kloden virker immune overfor depressioner. Og det i tider hvor finanskriser og diverse bankkrak ellers præger mediebilledet. Det ser nemlig ud til at 'Cataloniens Stolthed' er kommet tilbage på rette kurs igen og virker klar til at erobre både den nationale og internationale fodboldscene! Et billede som unægtelig er noget anderledes fra det vi alle sammen var vidne til før sommerferien. En skuffende 3.-plads i ligaen hele 18 point efter ærkerivalerne fra hovedstaden var det tydeligste eksempel på at sæsonen ikke forløb som man kunne have ønsket sig. Ingen pokaler kom i hus, men til gengæld fik Barca en chance for forandring...

FC Barcelona gennemgik, som i nok ved, en større ændring af spillertruppen i løbet af sommeren samt anskaffede sig en ny træner! Guardiola-projektet blev sat i værk og det har indtil videre taget størstedelen af tilhængerne med storm. Mange af problemerne fra de sidste to sæsoner synes langt borte og det er sket på trods af, at Guardiola har brugt mange af de samme spillere, som også var her sidste år. Om det gør Guardiola til en bedre træner end Rijkaard er uvist, men det ser da i hvert fald ud til, at Guardiola har formået at frembringe nogle nye sider og kvaliteter frem ved både den enkelte spiller, men også på selve holdet som helhed. Det var tydeligt at der var brug for både forandring og forbedring efter sidste sæson. Det har Guardiola indtil videre haft held med at tilføre – og det er ellers ikke så let! Det var nemlig nogle rimelige komplekse problemer Barca var rendt ind i den senere tid. En blanding af metaltræthed, dårlig disciplin og skidt sammenhold havde nemlig ramt størstedelen af spillerne og holdet i det hele taget. Det var med andre ord psykiske forhindringer, som var hovedårsagen til nedturen. Og det er jo som regel også de sværeste at løse. Guardiola startede, som en anden gartner, med at fjerne roden til problemerne. 10


Ronaldinho, Deco og Eto´o, som alle hverken havde præsteret på banen eller skabt ro udenfor, blev bedt om at finde andre klubber, mens Rijkaards ideologi ”frihed under ansvar” blev skrottet. Interne regler for spillerne blev opført og som noget af det vigtigste fik Guardiola ændret spillernes arbejdsdag, så spillerne nu tilbringer langt mere tid sammen i ventetiden imellem de to træningspas per dag. Det skulle gerne give bonus i et langt bedre sammenhold til kampene, hvilket vi allerede har set tegn på! I denne sæson har vi indtil videre vundet flere kampe i overtiden med lokalopgøret imod Espanyol som det mest mindeværdige, hvor Messi scorede på straffespark i det allersidste sekund! At vinde en kamp i overtiden mindes jeg ikke at vi havde held med sidste år, hvor situationen var noget nær den omvendte. Den ene føring efter den anden blev bogstaveligt talt smidt væk på må og få. Det problem er vi ligeledes ved at være over nu. Og hvis vi skulle have fået en udligning imod os, har vi ikke givet op, men i stedet kæmpet sejren hjem alligevel som fx i hjemmekampen mod Betis hvor vores 2-0-føring blev hentet og hvor vi alligevel hjembragte sejren på 3-2! Det ville igen have været utopi at tro, at man kunne have gjort det før sommerferien..! Disse resultater har vi kun fået fordi sammenholdet er blevet bedre. Spillerne bakker hinanden meget mere op og tager hver især mere og mere ansvar på kollektivets vegne. Det er en forandring, som vi ene og alene kan takke vores træner Guardiola for! En anden grund til at vi sidste sæson mistede point i kampe, hvor vi ellers havde en sikker føring, var at spillerne mistede koncentrationen. Om det havde en direkte reference til at mange af spillerne lavede mange reklamefilm (og dermed mistede fokus på hvad der er vigtigt – fodbolden) er uvist. Men dette er i hvert fald også en af de ting Guardiola har strammet op på; færre reklamefilm når sæsonen er i gang! I forhold til Frank Rijkaard, som man ligeledes kunne anklage for at miste fokus og overblikket med hensyn til udskiftninger, så har Guardiola vist at han er en handlingens mand! Når modstanderne har kommet tilbage – eller foran – i kampene, så har der ikke været nogen tøven ude fra bænken af! Det kan godt være, at satsningerne ikke vil virke hver gang i resten af sæsonen, men han vil i hvert fald forsøge – og det er noget, man kan lide på Camp Nou!

Man kan nu heller ikke komme udenom, at det også i høj grad har været på grund af skader, at resultaterne ikke har været som man har kunnet håbe de seneste to sæsoner. Messi har været hårdt ramt og Eto´o har haft vrøvl med knæskader over to omgange. 11


Hvis de to igen ryger udenfor i en længere periode med skader, så kan det blive svært at opretholde det flotte spil, der er blevet vist indtil videre. Derfor er det også et godt tegn, at Guardiola ikke er bange for at spare dem selvom tilhængerne på hjemmebanen hårdnakket kræver, at de spiller hver gang! På den lange sigt kan det være yderst gavnligt, at især Messi ikke er med i truppen, når vi fx møder Sporting Gijon eller Almeria. Det handler om at prioritere fornuftigt, hvis titlerne skal i hus. Frank Rijkaard prioriterede også – men ikke fornuftigt! Det er måske den største forskel på de to trænere? Der er dog ingen tvivl i mit sind om, hvad der er den største forandring på Barca-mandskabet i forhold til før Guardiola. Smilet er kommet tilbage! Den basale glæde over at spille fodbold har vundet indpas i spillernes hjerter og det er en sand fryd at se. For uden spilleglæde når man ikke langt på et fodboldhold. Som man siger: Man kan trække hesten til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Sådan er det også med fodboldspillere. Og det er uanset om man spiller i Primera Division eller i Motionsligaen. Selv en halvgnaven spiller som Eto´o viser nu åbenlys glæde, når vi har scoret. Og det endda på trods af at han selv lige er blevet skiftet ud. Men det er ikke kun Eto´o. Hele holdet syder af vilje og lyst til at vinde. Se bare på Atleticokampen hvor madrillerne blev kørt over med 6-1! Om det er et resultat af spillerglæde (eller bare Guardiolas højtråbende gloser) – det kollektive presspil er i hvert fald blevet bedre! Og det er ikke kun sliderne; Keita, Yaya og Gudjohnsen som presser. Selv de allerstørste stjerner som Messi og Eto´o er blevet ivrige bolderobrere! Tiderne hvor der var én spiller (gæt selv hvem), som fik lov til at melde fripas til det defensive arbejde er væk. Alle arbejder sammen i nærmest narkotisk symbiose. Det har medvirket at vores defensiv er blevet meget stærkere. Ikke fordi forsvarspillerne er blevet bedre, men fordi hele holdet hjælper til nu! Men som John B. Jensen har nævnt på barca.dk – at juble før man har vundet nogle titler er ikke smart. Selvom vores hold er nået et langt stykke ad vejen rent fodboldmæssigt, så nytter det ikke noget hvis vores endelige mål ikke indfries. Titlerne skal i hus. At gå igennem 3 sæsoner uden at have vundet noget som helst vil simpelthen være en katastrofe og så kan det sgu´ være lige meget at vi har fået en god start på sæsonen. Det vil nemlig altid være det sidste indtryk som man husker. Og hvis det sidste indtryk er en sæson uden titler, så vil Guardiola blive betegnet som en fiasko. Så selvom vejen til toppen er blevet noget kortere så er der stadig lang vej til champagnepropperne kan springes..! … Indtil da kan vi kun krydse fingre…!

12


U$O: Det var Rivaldo jeg begyndte at se Barca kampen

Af Palle Madsen Da jeg fik en aftale i huset med U$O om et interview med ham om FC Barcelona og hans musik, var jeg ret glad og strakte mine arme op. Jeg var ret stolt, fordi jeg synes selv at det er stort at kunne få et interview med U$O og han er ikke let at fat i. U$O er kendt som en højt respekteret rapper i hele Danmark og han er en travlt mand, da han har en stor musikkarriere foran sig. For min vedkommende er interviewet med U$O en scoop i magasinet CULES’ historiebog. Lidt før jeg mødte U$O, var jeg lidt nervøs om U$O havde glemt vores aftale, hvilke han naturligvis ikke havde. Jeg gik rundt og fandt et stikkontakt under bordet på Sherlock Holmes Pub til min langsommelige bærbare computer. Steffen Jensen skulle skrive interviewet ned, mens det foregik. Tegnsprogstolken fra Midtjyllands Tolkecenter kom som aftalt, og så bippede mobilen og jeg tog min mobil og læste en mail-besked fra Steffen Jensen, at han var rigtig ked af at han måtte melde afbud, fordi han blev indlagt på sygehuset og kunne ikke komme. Åh nej tænkte jeg straks, fordi det var mening at Steffen Jensen skulle hjælpe mig som skrivetolk. Men jeg valgte så at påtage mig begge opgaver. U$O dukkede op 5 minutter senere i højt humør. Vi hilste på hinanden med et godt håndaftryk. At have forklaret ham om situationen og trods omstændigheden tog U$O det ret pænt da han blev bedt om at have lidt tålemodighed. Steffen Jensen har hjulpet mig med at lave disse spørgsmål til U$Os interview. Uden ham ville jeg have færre spørgsmål.

Har du tænkt over, hvad der får en højt respekteret rapper til at elske FC Barcelona? Hvad har Ronaldinho råbt til ham? Så får du svaret her.

13


Interviewet er foretaget den 19. oktober 2008 på Sherlock Holmes Pub i Århus C. U$O fik en kop kaffe og han nikkede og gav et tegn at han var klart til mit interview.

Hvad betyder FC Barcelona for dig? FC Barcelona betyder ret meget for mig. Jeg vil altid elske at se FC Barcelona spille. Det er et show hvor alle store stjerner skal fungere sammen. Det er ligesom at man skal vælge en film med masse gode skuespillere. FC Barcelona har også hjulpet mig at fjerne fokus væk på musikken. Jeg nyder at se FC Barcelona spille i 90 min. Det har jeg behov for.

Hvad er din bedste oplevelse med Barca? Det var en stor oplevelse da Barca tog Champions League trofæet i Paris og ligaen samme år. Det var især da de slog Madrid da Ronaldinho var på toppen, var ikke inde at se kampen, desværre. Og mange andre kampe hvor Barca vandt. Det er svært at pege på en præcis kamp.

Hvad er din værste oplevelse med Barca? At se Barca tabe til et hold. Jeg var ret knust over at Barca tabte 4-1 til Real Madrid i sidste sæson. Min gode ven er Real Madrid-fan, så det gjorde ondt værre. Vi har en aftale at når Barca vinder mesterskabet i La Liga, skal min gode ven gå ind i butikken og købe en Barca-trøje til mig og også omvendt. Det pinte mig at jeg skulle gå i butikken 2 gange i de sidste 2 sæsoner og købte en Real Madrid-trøje til ham. Det må ikke ske igen i denne sæson. Det er min tur at have håneretten overfor min gode ven. Hvorfor begyndte du at holde med Barca? Hvornår? Jeg begyndte at lægge mærke til FC Barcelona dengang Dream Team var på toppen. Men jeg begyndte seriøs at holde med FC Barcelona dengang Rivaldo spillede i klubben. Han er absolut min yndlingsspiller. At se Rivaldo spille i klubben var en nydelse. Jeg blev trist over da Rivaldo forlod klubben i en stor skuffelse pga. en konflikt med Van Gaal.

Du nævner ind imellem Barcelona i dine sange – Hvorfor? Grunden til at jeg nævner Barca i mine sange er, at jeg tager tit udgangspunkt i mit eget liv når jeg skriver tekster og da Barca er en af de ting jeg godt kan lide, er det meget naturligt at nævne Barca i nogle af sangene. Barcelona betyder noget for mig. Byen Barcelona og klubben FC Barcelona er en del af mit liv. Er du medlem af FC Barcelona - hvorfor? 14


Ja jeg er medlem af FC Barcelona, fordi jeg synes selv at de tilbyder mange gode ting fx førsteret til billetter til alle turneringer, gode magasiner og rabat på merchandise og naturligvis min kærlighed til klubben. Jeg har valgt at tilmelde mig i FC Barcelona fordi det ikke har en fanklub her i Danmark. Beskriv dig selv som Barca fan - stille, larmende eller højråbende? Jeg er stille og ret koncentrere under kampen, men når Barca scorer, er jeg ellevild og råber højt, men jeg kunne også blive gal. Jeg kunne godt finde på at løfte en stol op i luften i glædesrus eller en kammerat.

Hvordan mødte du Ronaldinho som man kan se på din hjemmeside www.uso.nu ? Ja jeg læste på en hjemmeside at rejseselskabet tilbød en VIP-rejser, hvor man rejste sammen med FC Barcelona. Jeg greb chancen og min ven LOC kom også med. Mest fordi jeg tvang ham, hehe. Jeg og LOC ventede i 2 timer i Barcelona Lufthavn på FC Barcelona. Vi og FC Barcelona skulle til Sevilla. Så kom Ronaldinho og ventede bag mig og LOC. Jeg så ham og jeg bad ham høflig om autograf og tog et billede med ham. Hvis man gerne vil have en oplevelse som jeg har haft, kan jeg anbefale jer at kigge på dette link http://www.fcbarcelona.cat/web/english/empresa/club_empresa/fcbtravel/fcbtravel.html

Fik du en snak med Ronaldinho om musik og hvordan var han mod dig? Ronaldinho lavede sjov sammen med Giuly på vej op i flyet, og da han så at jeg havde en Snoop Dogg trøje på, råbte han Snoop Dogg! Snoop Dogg! ret højt og lod mig vide at han også godt kunne lide ham. Han pjattede godt. Folk kiggede på os og grinede. Han var stadig meget høflig overfor mig. Havde du mødt flere Barca-spillere end Ronaldinho? Ja, det var hele holdet, præsidenter og holdets ledere. Jeg mødte Laporta helt tilfældigt efter AGFBarca kampen i Århus. Jeg og et par kammerater tog på diskoteket Buddy Holly i Århus, og efter en times tid kom Laporta og et par andre Barca folk ind på stedet. Vi faldt i snak. Og da han så min trøje, spurgte han mig hvor jeg havde fået den fra, for den var lige kommet i butikkerne. Jeg sagde at jeg skulle have den inden der kom sponsor på (det var før UNICEF snakken). Han tog mig til siden og fortalte mig om klubbens økonomi, for at give mig et billede af hvordan situationen var. Jeg var meget beæret over at han havde en tid til mig. Han var en travl mand. Alligevel ville han bruge sin tid på mig. Det var sgu fedt! Hvordan mødte du dem? Fik du deres autografer? 15


Jeg mødte dem i flyet og jeg synes ikke om at forstyrre dem fordi de tog deres lur og de havde brug for at slappe af. Jeg har respekt for at de har brug for fred og ro. Jeg ville gerne have deres autograf, men fik Deco, Ronaldinho og Giuly til at skrive på trøjen.

Synes du at Pep er den rette træner for FC Barcelona eller vil du helst have at det skulle være Jose Mourinho? De kampe jeg ikke har set på tv er Barca Atletic kampene, så derfor er det svært at sige hvordan han er som træner ellers ser jeg alle de kampe jeg kan komme til med Barca i TV. Hvis jeg ikke kunne se kampen, plejer jeg jo at kigge efter FC Barcelonas resultater i avisen og på nettet. Men indtil videre synes jeg han gjorde det fint. Jeg bryder ikke om Mourinho. Jeg synes selv at han er for kontroversiel og det faldet ikke i min smag. Synes Pep er den type som er flink og glad. Mourinho er bare så kontroversiel.

Hvem er din yndlingsspiller pt.? Hvorfor? Som jeg sagde før: Rivaldo. Men også Romario og jeg må indrømme, at jeg kan lide Ronaldinho. Grunden til at jeg kan lide Ronaldinho er, at fodbold på et tidspunkt var alt for taktisk og kedeligt at se på, fik han det sjove tilbage i fodbold. Ronaldinho kom og han ofte altid havde spillet flot og scorede flot mål også selvom han brændte, smilede han altid. Det giver godt humør og glæde. Det kan jeg lide. Jeg kan også lide Messi. Han er sgu god. Jeg synes jo at det er ikke let at pege på spillere da det kommer af og til nye generation på holdet.

Og all-time favorit? Rivaldo. Det var ham jeg begyndte at se Barca kampen og interesse mig meget i klubben.

Synes du at det er forkert at Ronaldinho forlader FC Barcelona til fordel for AC Milan Hvorfor? Nej. Jeg synes selv at Ronaldinho følte sig ret presset af omgivelsen, fordi folk forventer sig mere af ham hele tiden. Han spillede dårligt nogle gange og nogle gange stabilt. Jeg synes jo at han skal få sin glæde igen. Jeg er fan af fodbold, og hvis det er AC Milan der skal til for at Ronaldinho får sit gammel spil tilbage, støtter jeg hans klubskift. Selvfølgelig vil jeg vil have ham til at blive, men vil ikke tvinge ham, når han er nedtrykt og har mistet glæde ved fodbold.

16


Hvad er din foretrukne formation og holdopstilling for FC Barcelona hvis du var cheftræner for FC Barcelona? Jeg vil altid have Rivaldo på holdet, Messi, Ronaldinho og Laudrup. Jeg synes bare at det er bedst at se holdet i offensiv stil og fedt show, selvom måske hold ikke fungeret pga. for offensiv stil, men jeg kan bedste lide offensiv stil. Jeg kan ikke rigtig vælge en målmand på holdet fordi jeg synes Valdes er noget gang lidt virker flagrende og lidt sær. Jeg påstår ikke at han er dårlig. Jeg synes selv at Barca aldrig har haft en rigtig verdensklasse målmand. Synes bare det er sgu svært at vælge en lige nu. Jeg skal tænke. Jo i forsvarskæden vil jeg vælge Puyol og Koeman. Koeman er sgu fedt fordi han kan sparke knaldhårdt. Kan bedste lide formation 4-3-3.

Hvem bliver topscorer for FC Barcelona? Tror det bliver Messi eller Henry. Måske Eto’o kan gør det hvis han får sin topform.

Hvilke titler tror du realistisk set Barca vinder i denne sæson? Jeg tror de kan vinde det hele, for de har været meget undervurderet efter 2 sæsoner uden titler. Man undervurder FC Barcelona og fokusere mere på andre store hold. Det er en plus for Barca.

17


Om U$Os musikkarriere

Hvornår hører vi igen fra dig mht. musikken? Vi er faktisk i gang med at udgive en plade, men jeg kan ikke sige hvornår fordi det kan ske mange tinge som kan påvirke os og det er svært at sige hvornår, fordi man skal tage hensyn til andre samarbejdspartner. Jeg laver også sangtekster til andre, derfor hører man ikke ret meget om mig i dag.

Du har tidligere lavet musik med fx Johnson og L.O.C. - Bliver det igen aktuelt? Ja bestemt. Vi kan godt finde på at lave en plade, men ingenting er aftalt omkring det. Men vi laver altid sange sammen og der har ikke været tale om en plade endnu. Vi er venner privat, og jeg synes det er utroligt fedt at arbejde med dem. Jeg er sikker på at vi kan lave ny, at jeg bare ringe til LOC og siger: nu skal vi ikke lave en ny, ik? Så er det bare om at komme i gang.

Hvordan er det at være kendt ansigt i Århus? Jeg har det fint med det. Folk møder mig i strøget og kommenter om mine sange. De snakker med mig om det. Jeg synes ikke at jeg er bedre end dem, bare fordi jeg er et kendt ansigt. Jeg er bare et menneske ligesom dem. Jeg er et kendt ansigt bare fordi jeg laver musik og laver tv reklame osv. Jeg synes selv, at det var værre når jeg og Johnson spiser i byen. Det kan jeg ikke holde ud. Med LOC er det ret vildt. Jeg kan lide folk når de behandler mig med respekt og høflighed, så behandler jeg dem på præcis den samme måde. Jeg er samme, den person som jeg er før og nu i dag.

Negativ? 18


Jo, jeg har oplevet negative ting. Men jeg ved at folk ikke mener det ondt om det de siger til mig. De vil bare prale overfor deres venner, når de råber ad mig og siger noget dumt. Det følger med til når man er kendt ansigt. Sådan er det bare i livet.

Hvad betyder postnummer 8210 for dig? Jeg begyndte som rapper i denne bydel. Jeg er blevet den person som jeg er fra denne bydel. LOC og Johnson er også fra denne bydel. Vi begyndte vores karriere som rappere og det hele fra denne bydel, så postnummer 8210 betyder ret meget for mig personligt. Man kan høre vores dialekt at vi er fra 8210. Det er lidt anderledes toner/stemmer og stil. Det er derfor jeg holder af denne bydel som jeg kommer fra. Hvad er din hobby udover FC Barcelona og musik? At rejse. Når jeg har tid og har fri. Jeg har ikke rigtig andre hobby end Barca og musik. Musik er min hobby og nu arbejde. Jeg bruger meget tid på musik og Barca. Udover har jeg min egen hjemmeside www.uso.nu

Hvad betyder musik for dig? Det betyder meget. Hele tiden hører jeg musik. Jeg arbejder med musik. Når jeg er hjemme, hører jeg musik. Når jeg er udenfor, optræder jeg med musik, så er musik altid med i mit liv. Derfor er det godt at jeg holder af Barca for jeg kan undgå at tænke på musik og høre musik. Det er meget rart at undgå musik i 90 min. Hvordan kom du i gang fra i bunden til i dag? Det hele starter med jeg begyndte i en ungdomsklub med musik. Jeg har et hold og LOC har et andet hold og de havde bedre musikinstrumenter, så jeg spurgte LOC om jeg måtte med på hans hold. Han sagde ja, så begyndte det hele. Jeg og LOC samarbejder meget. Vi lavede vores rapsange på engelsk og folk spurgte os om hvorfor ikke lave en rapsang på dansk. Vi tænkte, ” jo ok hvorfor ikke”. Så begyndte vi at lave sangtekster på dansk. LOC er en stor stjerne og jeg stod bag LOC og motiverede ham. Folk blev nysgerrige over hvem jeg var og hvad min stil var. Medierne snakkede om mig også. Alle folk ville vide hvem jeg var. På det måde blev jeg et kendt ansigt i dag. Jeg var med til en konkurrence om rap i Århus og vandt. Det var en konkurrence om rap i hele Danmark. Så de bedste fra Jylland, Fyn og Sjælland kom videre til finalen i København. Jeg tog til København og tog med i konkurrence om DM i rap og jeg blev nr. 4. Det var jeg ret tilfreds med.

19


U$Os møde med FC Barcelona

Rijkaard

Ronaldinho

Xavi

20

Giuly

Deco

Ronaldinho


Vind U$Os album ”Hold Nu”

CULES kommer med en konkurrence, hvor man kan vinde U$Os album ”Hold Nu”. For at deltage i konkurrencen skal man svare rigtigt på følgende to spørgsmål: Spørgsmål 1: Hvad er U$Os borgelig fornavn? a.Mohammed

b.Ausamah c.Naser

Spørgsmål 2: Hvem er U$Os største idol? a.Ronaldinho. b.M. Laudrup

c.Rivaldo

Send dit svar til konkurrence@cules.dk - husk at mærke ”U$O” og skrive navn og adresse i din mail, så vi kan sende præmien frem hvis du vinder. Den sidste frist for konkurrence er den 26. december 2008.

Tak til Midtjyllands Tolkecenter:

Hjemmesiden: www.midtjyllands-tolkecenter.dk

21


Michael Laudrup – Største gennem tiderne? Af Ulrik Blaabjerg Som kun nittenårig kom Michael Laudrup til Rom for at begynde sin karriere som professionel fodboldspiller, og her blev han hurtigt konfronteret med den intrigante fodboldverdens skyggesider. Alligevel har Michael Laudrup med sin kompromisløse indstilling til sporten og sin veludviklede strategiske sans styret sin karriere i Italien og Spanien med sikker hånd, og blandt andet været spiller under én af de største ”Barca koryfæer”, Johan Cruyff.

Det er sommeren ”89”. En forholdsvis ung mand præsenteres som Barcas nyeste indkøb, navnet er Michael Laudrup og han er dansker. Det er godt 5 år siden, sidst der var en dansker og finde på Barcas holdkort. Navnet var dengang Allan Simonsen, som havde nogle af sine bedste år i den catalanske hovedstad foruden hans tid i tyske, Borussia Münchengladbach. ”Spurven” som Allan blev kaldt gennem sin karriere var meget, var meget populær og afholdt i sin tid i Barcelona. Derfor var der også store forventninger til Michael, fordi man netop havde haft så stor succes med Allan. Der havde været travlt på direktions gangene den sommer, for efter et par magre år rent titelmæssigt, skulle der nu nye boller på suppen. Johan Cruyff var blevet ansat som træner, men hans første år som træner i klubben havde ikke budt på noget nævneværdigt, så der lå samtidig et maksimalt pres på Cruyff. Der blev nu satset stort, og Barca havde den helt store pengepung oppe den sommer. Ind hentede man blandt andet: Josep Guardiola, José Mari Bakero, Txiki Beguiristáin, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov, og så Michael Laudrup. Generelt var Michaels første sæson i spansk fodbold acceptabel. Men i Barca havde man ikke hentet spillere ind, der spillede acceptabelt. Man ville se sprudlende fodbold, og det skulle gerne ske allerede fra første kamp. Udover én sekundær placering i ligaen, kunne Barca og Michael dog tage til takke med triumf i pokalturneringen. I sin anden sæson i klubben, blev Michael undervejs ramt af skader.

22


De fik delvist spoleret hans anden sæson i klubben, men når han var skadefri viste han i glimt hvorfor Barca i sin tid havde hentet ham til klubben, på bekostning af blandt andet, Gary Lineker. Sæsonen sluttede med at Barca og Michael kunne lade sig fejre i åben bus gennem Barcelonas gader.

Barca havde endelig vundet mesterskabet efter seks år. Gætterierne fra pressen som gennem Michaels første sæson, som gik på at Cruyff var en færdig mand, forstummede straks. Dette mesterskab skulle vise sig at være det første af i alt fire i træk. Michael havde undervejs i sæsonen fundet ind i et godt samarbejde med den store bulgarske “okse”, Stoichkov. Laudrups tredje sæson i Barca, skulle vise sig og blive historisk god. Ikke kun for ham selv, men så sandelig også for hele Barcelona. Det startede ellers skidt, og Barca lagde ud med at tabe sæsonens to første kampe. Barca lå under nedrykningsstregen og nu begyndte medierne igen, at snakke om en fyreseddel til Cruyff. Men ”allerede” i tredje kamp vendte det, og siden hen så Barca sig ikke tilbage. Michael spillede det bedste fodbold der nogensinde er set fra hans fødder, og efterhånden blev hans ” Kik væk, mens lobbe bolden over forsvaret” finte et allemandseje, og i tv så man spots fra Barcas træningen med Michael der lærte sine medspillere den eminente finte/aflevering. Michael blev undervejs i sæsonen to gange kåret til månedens spiller, og det hele kapitulerede da Koeman på Wembley med et frispark i den forlængede spilletid, bankede bolden ind bag Sampdorias målmand, og dermed sikrede Barca’s første sejr i, ”Europa Cuppen for Mesterhold”. Senere på måneden vandt Barca også Super Cuppen samt Supercopa de España, som sammen med sejren i La Liga gjorden sæsonen 91-92 til den bedste nogensinde for FC Barcelona. Laudrups 4 sæson i Barca, blev igen i perioder ødelagt af skader. Dog var der ingen tvivl om at han havde været én af grundene til at Barca trods middelmådigt spil, alligevel strøg til tops i ligaen for tredje gang i træk. Mere blev det ikke til i den sæson, men sæsonen var stadig anset som god. Det var samtidig også sæsonen hvor Cruyff på et pressemøde forud for én liga kamp, i efteråret 92, “officielt” gav hans hold tilnavnet: “Dream Team”, som følge af det amerikanske basketball hold som havde gået knussende igen OL til sejren, da det blev afholdt i sommeren 92 i netop Barcelona. Undervejs i Laudrups femte sæson i Barcelona, blev Laudrup ved flere lejligheder bænket. Rygter gik på at Cruyff og Laudrup ikke kunne være i samme lokale, og Cruyff påstod at Laudrup var for dominerende på hans Barca hold.

23


Det hele kapitulerede da Michael måtte starten på bænken, i “El Classico” mod Real Madrid på Camp Nou. Her så man flere gange under kampen, tv billeder der afslørede en skuffet men samtidig også ked Michael. Dette ansås blandt mange som momentet hvor Laudrup og Cruyff ikke længere kunne arbejde sammen, og snakken gik på at Laudrup var væk til sommer. Sæsonen sluttede med at Barca for fjerde gang i træk vandt mesterskabet, og man havde samtidig spillet sig i finalen i Europa Cuppen for Mesterhold endnu engang. Michael var fløjet med resten af truppen til Athen hvor finalen skulle spilles, men kun for at kunne sætte sig til rette på tribunen. Barca tabte finalen 04 og Michael følte egentlig at det var det rigtige resultat. Laudrups sidste tid i Barcelona havde bestemt ikke været nogen dans på roser, og sidenhen tog han i sommeren 94 til Real Madrid, and the rest is story...

24


Min Tur Til Camp Nou Af Lukas Sloth Folting Vi sidder i metroen, min mor, min onkel og jeg selv. Vi har lige skiftet tog på stationen Sants Estació, og er nu på vej mod Coll Blanc, hvor vi skal gå resten af vejen til stadion. Jeg begynder så småt at mærke sommerfuglene i maven, efter en dag hvor jeg ikke har kunnet tænke på andet end kampen, og hvor de førnævnte sommerfugle har været forbavsende fraværende. Men nu kommer de, mens jeg står i metroen sammen med en masse andre Barca-fans. Vi kommer op fra metroen på Coll Blanc, og begynder at gå mod Camp Nou. Man kan ikke se det fra stationen, men jeg har efterhånden været der så tit, at jeg kan vejen i hovedet. Kort efter kommer vi til stadion, og vi finder hurtigt den indgang vi skal ind ad, og går op til vores pladser.

Billede fra vores pladser på Camp Nou.

Der går ikke lang tid, før spillerne kommer ud og går i gang med opvarmningen. Jeg er fuldstændig oppe at køre over at se idolerne live. Jeg begynder så at sidde og udpege alle spillerne for min onkel, der ikke er nogen stor fodboldentusiast. Efter det går vi lidt rundt på tribunerne, for at finde noget at spise og drikke, før kampen går i gang.

25


Barca varmer op til kampen.

Så kommer vi tilbage til pladserne, lige i tide til at se spillerne komme på banen, til lyden af klubhymnen. Og så er de i gang! Og jeg går straks i gang med, at forklare min onkel hvor lige en kamp det vil blive, men at Barca nok vil hive en god sejr hjem. Jeg forklarer ham, at Atlético er et af de svære hold, og at det ikke bliver en nem sejr. I samme øjeblik, lægger Xavi et hjørnespark ind til Márquez, der header bolden i mål. Vild jubel, og vi har knap nok sat os ned, før Barca får et straffespark. Jeg sidder og tænker, at det er for godt til at være sandt, men nej, Eto’o sender stensikkert bolden ind, 2-0. Så går jeg i gang med, at fortælle min onkel at det godt nok er federe end jeg turde håbe på, da Messi lægger et frispark ind i mål. Ingen af os kan tro rigtigt på det. Syv minutter spillet, og 3-0 til Barca. De kører bare. Derefter holder de op med at score hvert andet minut, og jeg kan endelig følge rigtigt med i kampen. Barca spiller bedre end jeg længe har set dem spille, men en dum aflevering af Busquets efter 12 minutter, giver Atlético en reducering. Jeg bliver lidt nervøs, da det nærmest var et varemærke for Barca at smide føringer væk i den foregående sæson, men jeg vælger at tro på mit hold. Og jeg fatter ikke at jeg kunne tvivle ét sekund. For ikke alene spiller de gudebold. Fem minutter efter gør Eto’o det til 4-1, efter bare 17 minutter. Derefter spiller Barca simpelthen Atlético baglæns ud af banen, og man sidder bare og venter på næste mål. Det kommer så også, for efter et stolpeskud fra Iniesta, gør Gudjohnsen det til 5-1. Derefter spiller Barca bare 1. halvleg hjem, og går til pause efter en fantastisk præstation.

26


I anden halvleg går Barca stille til sagerne, og kører det bare hjem. Jeg sidder og nyder det i fulde drag, og føler at jeg er i himlen. Midt i halvlegen, får vi et ønske opfyldt, da der kommer et mål mere. Efter et fantastisk opspil, kan Henry gøre det til 6-1, kampens resultat. Efter en fantastisk kamp, sidder vi først lidt, og nyder stemningen, på det snart affolkede Camp Nou. Derefter tager vi tilbage til vores hotel, efter en af de største oplevelser i mit liv.

Og her sidder jeg så, efter en røvfuld til Atlético.

27


Farvel til Catalonien Tilbageblik Allan Simonsens afsked med FC Barcelona er en af de helt store gåder i dansk fodbold. Nu, næsten 30 år efter, fortæller den tidligere stjerne, hvorfor han valgte at sige farvel til Catalonien.

Afsked. Allan Simonsen var en af FC Barcelonas store stjerner, men valgte blot 29 år gammel at skifte til Charlton i den engelske 2. division. Nu fortæller han hvorfor. Foto: Palle Hedemann/Scanpix

Af Tonny Vorm En varm sommerdag i 1978 gik en mand i jakkesæt rundt i et jysk sommerhusområde. Han ledte efter Allan Simonsen, der et halvt år forinden var blevet kåret som Europas bedste fodboldspiller og nu holdt ferie hjemme i Danmark, inden han skulle tilbage til sin tyske klub, Borussia Mönchengladbach. "Det var totalt malplaceret at se denne her mand komme gående ned ad vejen," siger den i dag 55årige Allan Simonsen, der er i København for at promovere sine erindringer, Europas bedste 30 år efter (People's Press). "Fyren var agent, og han sagde, at Barcelona var interesseret i at købe mig. Det lød interessant, jeg havde lyst til at prøve noget nyt efter fem år i Tyskland, og Middelhavet var lige mig - sol, god mad og vin og så videre." Men Gladbach sagde nej, så i stedet lavede danskeren en aftale med FC Barcelona om, at han sæsonen efter, når hans kontrakt med tyskerne udløb, ikke ville skrive under med andre klubber, før spanierne fik lov at give deres bud. Og selv om der var tilbud fra både Hamburg og Juventus og arabiske klubber, hvor han kunne tjene formuer, skrev Allan Simonsen under med FC Barcelona. 28


Sådan er historien om, hvordan en af de to største danske fodboldspillere nogensinde endte i Spanien, og den er der mange, der kender. Selv prisen blev i sin tid offentliggjort: 13 millioner kroner til den tyske klub og mere end fem millioner til Simonsen. Det er afskeden tre år senere, der er i dag står som en af de helt store gåder i dansk fodboldhistorie. En anden verden 30. juli 1979 mærkede Allan Simonsen første gang presset. Tidligere i sin karriere havde han blandt andet lavet en tunnel på Franz Beckenbauer og vundet tre tyske mesterskaber og to UEFA Cuptitler, men alligevel blev han overrasket over opmærksomheden, da han første gang trak sin nye klubs blå og vinrøde trøje over hovedet foran presse og fans. "Det vrimlede med folk, og jeg måtte stå og jonglere med en bold i en evighed, mens der blev taget billeder til fem aviser," siger Simonsen, der oplevede, at det blev endnu mere hektisk, da han fik debut på hjemmebanen Camp Nou i træningsturneringen opkaldt efter klubbens stifter, Juan Gamper. "Jeg kan huske, at jeg kom ind på stadion og kiggede op og tænkte: 'det er løgn' - så kiggede jeg endnu længere op, og der var sgu lige så mange mennesker. Totalt fuldt hus til en træningskamp! Det var jeg ikke vant til." I dag er Simonsen er flyttet tilbage til Barcelona efter en tid som træner for Færøerne og Luxemburg, og han er ofte på Camp Nou, hvor han genkender stemningen. "Men det var mere elektrisk dengang. Du skal huske på, at Franco døde i 75, demokratiet blev indført i 77, og jeg kom derned to år efter, hvor de så muligheden for at få mere indflydelse. I starten kendte jeg ikke til spændingerne mellem centralstyret og Catalonien, men jeg kunne mærke, at der var et eller andet. Det summede på stadion." Kidnapningstrussel Specielt i kampene mod Real Madrid var stemningen spændt, også blandt spillerne, der hvæsede, sparkede og spyttede efter hinanden allerede under opvarmningen. Det var de kampe, der virkelig betød noget. Så meget, at en lokalavis en aften - efter at Simonsen havde scoret til 4-0 i 5-0-sejren over Sevilla - fik et tip om, at danskeren ville blive kidnappet, hvis ikke klubben betalte 50 millioner pesetas og satte spilleren af holdet til kampen mod Real Madrid. "Jeg var rystet. Ikke nok med, at jeg til daglig ikke kunne gå på gaden uden at blive overfaldet af folk, der ville snakke fodbold, nu skulle jeg også spille med livet som indsats," mindes Allan Simonsen, der dog var på holdet, der tabte 3-2 til ærkerivalerne, uden senere at blive kidnappet. Det gjorde til gengæld hans holdkammerat Quini, der foråret 1982 lå bagbundet 25 dage i en kælder i Zaragoza, inden politiet stormede adressen. Paradoksalt nok var netop de to spillere afgørende for, at FC Barcelona kort efter vandt UEFA Cuppen for pokalvindere. Allan Simonsen scorede det første mål og lagde op til det andet, som Quini scorede i 2-1 sejren over belgiske Standard Liege. Ikke desto mindre var danskeren klar over, hvor det bar hen, da han kort efter erfarede, at klubben havde købt argentinske Diego Maradona. 29


Dengang måtte de spanske klubber kun have to udlændinge på holdet, og risikoen for at ende som tredjevalg efter tyske Bernd Schuster og Maradona var stor, indså han. "Min stolthed sagde mig, at 'det der vil du sgu ikke finde dig i'. Det var jo den bedste sæson, jeg lige havde haft! Så jeg bad simpelthen om at blive løst fra min kontrakt med det samme, og det blev jeg." En klovn Atter strømmede det ind med tilbud til spilleren, der blot var 29 år gammel. I stedet for Real Madrid eller Tottenham valgte han til fodboldverdenens overraskelse Charlton fra den engelske 2. divison. "Det var på mange måder rart at have succes, men det var fandeme hårdt psykisk," forklarer Allan Simonsen. "Tyskland var hårdt, men Spanien var 10 gange hårdere, og det var også en af årsagerne til, at jeg så mit snit til at sige farvel. Nu ville jeg leve mere roligt, så jeg valgte en middelmådig klub - dog med ambitioner og penge (der slap op tre måneder efter, hvor Simonsen vendte hjem til Vejle, red.) - ligesom jeg også senere valgte at træne små lande." - Var du forsat i Barcelona, hvis Maradona ikke var kommet til klubben? "Ja, det var jeg nok." - Han blev hurtigt alvorligt skadet, så du kunne have spillet masser af kampe. Har du spekuleret over det? "Jeg kigger ikke så meget bagud. Jeg overvejer tingene grundigt, og jeg gør det alene. Min daværende hustru var grædefærdig, da hun fik at vide, at jeg ville til en forstad til London. Men når det drejer sig om min profession, træffer jeg selv beslutningerne. Så er det kun mig selv, jeg kan kalde klovn, hvis noget går galt." - Hvad er den værste beslutning, du har truffet i din karriere? "Man vil vel meget nødig sige, at man har lavet fejl, men det er jo noget vrøvl, og ... ja, jeg lyver nok lidt over for mig selv, når jeg siger, at det var godt, at jeg flyttede fra Barcelona." - De spanske aviser skrev, at du græd i lufthavnen, da du skulle af sted? "Allerede da jeg holdt afskedsmiddag med mine venner i byen, var jeg ked af det. For vi havde det dejligt i byen, alle behandlede mig godt i klubben. Så tag ikke fejl, det var ikke en let beslutning. Og det er vel også derfor, jeg i dag bor dernede igen. Jeg elsker Catalonien - specielt nu, hvor jeg kan hygge mig på en café med sportsaviserne og grine lidt af alt det, der bliver skrevet."

Tonny Vorm er journalist på magasinet EUROMAN. Med jævne mellemrum bidrager han til magasinet CULES om arbejdet med hans og Martin Tønners bog om FC Barcelona, Den våbenløse hær, der udkommer februar-marts næste år på People’s Press. Interviewet med Allan Simonsen har tidligere været bragt i dagbladet Information.

30


Analysen: FC Barcelonas mest defensive spillere Af Lasse Andreasen

FC Barcelonas mandskab har i år fået stor ros, især angrebet har været midtpunkt for opmærksomhed, men Barcelona havde ikke vundet 9 sejre i træk i ligaen og allerede sikret sig ret til videre deltagelse i Champions League og Copa del Rey, hvis ikke forsvaret til trods for skadesproblemer havde lukket så fantastisk af som de har. Her er en analyse af Barcelonas mest defensive spillere. Også Busquets, Yaya Touré og Keita har spillet godt på den defensive midtbane. Her er analysen:

Victor Valdes Arribas: En af verdens 5 bedste målmænd står på mål for Cataloniens stolthed klubben FC Barcelona. Valdes har sammen med Casillas de hurtigste reflekser i verden, han er efter Buffon den bedste i mand til mand situationer (altså friløbere) dette er meget vigtigt da de fleste chancer Barcas modspillere får er store og få. Han er ’’kun’’ omkring den 10. bedste til at kaste sig. Han er en af de målmænd med allerbedst teknik, hvilket dog ikke betyder alverden som målmænd. Men det er rart at kunne spille den tilbage til sin målmand velvidende at han 100 % gør noget klogt med bolden, han har også stort overblik som da han lagde en assist til Ronaldinho i kampen mod Sevilla. Hans rygte som en usikker keeper er helt fortjent ved at fordufte, han har i de seneste to sæsoner lavet et drop. Og tror ikke han laver et eneste i denne sæson. En verdensklassekeeper som fortjener sin plads i Barca!

José Manuel Pinto Colorado: Pinto fortjener alt den spilletid han kan få I Copa del Rey, en sikker 2. keeper. Han har stået ikke lukket et eneste mål ind i år i Copa del Rey, i 2005/06 lukkede han færrest mål ind da han stod samtlige ligakampe for Celta Vigo. Celta Vigo var rykket op forrige sæson, derfor var dette helt fantastisk. Han hjalp Celta Vigo til at kvalificere sig Uefa Cuppen og derefter Champions League, så da Barca meldte sig mistede Celta deres anfører og bedste spiller.

Albert Jorquera Fortiá: Verdens bedste 3. målmand finder man i Cataloniens hovedstad, der skal dog ikke så meget til at være dette. Altså verdens bedste 3. målmand, han er måske den 40. bedste i verden. Men en god mand at have i truppen da han kender alt til klubbens systemer og hjælper de unge spillere, også et godt eksempel da han giver sig 100 % til hver trænings-session selvom han intet spilletid får.

31


Carles Puyol Saforcada: Barcelonas måske bedste forsvar gennem tiderne. Migueli, Rivaldo, Puyol, Guardiola, alle Barcas anførere er legendariske, Puyol har lige nu spillet 5. flest kampe for Barca siden klubben blev stiftet i 1899 han kan hvis han ligesom Nesta kan holde niveauet komme op over Migueli som lige nu har 1. pladsen i flest spillede kampe. Puyol går altid forrest og op-ildne culésne der er mødt op for at støtte hans hold. Carles er Mr. Barcelona, den dag Barca mister ham skal der stå en ny anfører parat til at fighte og fører klubben til nye titler! Han er verdens bedste capajn og største anfører. Kun Steven Gerrard kan sammenlignes med Carles Puyol Saforcada! Cataloniens muskelbundt på kun 176 cm er aldrig blevet skubbet omkuld og bliver det nok heller aldrig!

Rafael Márquez Álvarez: En sand Barcelona-mand, han så sidste år ud til at skulle sidde på bænken, han var ligeglad! Han blev og kæmpede for det og spiller nu helt fortjent næsten hver kamp! Han er ekstrem stabil og ofrer sig altid ligesom Puyol. En hård hund der spiller lige så godt på den defensive midt som i midterforsvaret. Jeg beundrer ham og skal snart have en trøje med ham! Han har opnået næsten alt en fodboldspiller kan men er stadig sulten det er denne indstilling en pro. fodboldspiller skal have! Læser spillet til perfektion og dummer sig aldrig. Når Milito vender tilbage fra hans lange skade får han virkeligt svært ved at komme tilbage i startopstillingen.

Gerard Piqué Bernabeu: Barcelonas højeste spiller har en overraskende god teknik og et meget uheldigt efternavn. Piqué har fået meget spille tid da den uheldige Éric Abidal har været skadet og den alsidige Puyol blev rykket ud på venstrebacken. Piqué har kun lavet en fejl hele denne sæson. En god teknik trods hans højde skyldes hans opvekst i la masia. Han har allerede vundet Champions League og Premier League, men mon ikke han gerne vil vinde Champions League med mere spilletid end under 3 kampe. Et stort og vigtigt talent.

José Martín Cáceres: Han har ikke rigtig fået chancen i år, og kommer nok næppe i startopstillingen indenfor de næste 2 sæsoner, men at have José som dårligste forsvarsspiller er intet mindre end fantastisk, Cáceres kan miste hovedet nogle gange, men med Guardiolas hårde og disciplinere træning og omgangstone tror jeg Martín kan blive en af Barcelonas 4 bedste forsvarer om ca. 4-5 sæsoner og indtil der bliver han bare bedre og bedre!

32


Henrique Adriano Buss: Et af Brasiliens største forsvarstalenter tilhører FC Barcelona men spiller lige nu med enorm succes I Bundesligaens førende hold Bayer Leverkussen! Selvom Hoffenheim må siges at være en større overraskelse så har Rene Adler, Henrique, Helmes og Kiessling overrasket positivt. Henrique spiller stabilt i midterforsvaret og på den defensive midt. Det helt store spørgsmål er om hans gode indsats i Bundesligaen er nok til at Pep Guardiola indlemmer ham i truppen til næste sæson, han får jo stor konkurrence fra Barca Athletic der levere talenter konstant.

Gabriel Alejandro Milito: Sidste sæson beviste Milito sit værd da han erobrede pladsen ved siden af Puyol. Ekstrem stabilitet og fight gjorde Milito til fast inventar i de startende 11. Marquez er bedre til at føre bolden frem ad banen, men Milito er venstrebenet og supplere derfor Puyol godt og giver et bedre flow. De er lige gode defensivt og mener derfor de bør skiftes til at spille, ikke mindst for at spare Militos knæ. Der gjorde at Real Madrid i sin tid ikke skrev under med forsvarsspilleren.

Daniel Alves da Silva: Verdens bedste back blev i sommers hentet til Barca fra Sevilla for en rekord-stor sum! Han er faldet perfekt til i Barca, knaldhårde præcise skud, perfekt skruede indlæg, farlige pasninger (som den skjulte til Messi) hurtighed og smarte driblinger gør ham til den perfekte offensive back. Han er også stabil defensivt, meget aggressiv uden at få for mange kort og laver perfekt timede glidende tacklinger. Også er han næsten vigtigst af alt ekstremt sulten! Han vil vinde hver turnering hver kamp og med så meget som overhovedet muligt! Éric Bilal Abidal: Da Barca sidste sæson hentede Abidal blev han hentet som verdens bedste back, hvilket han også startede som, derefter faldt han uforklarligt i niveau, men i denne sæson er han atter den back han blev hentet som! Abidal er ikke en typisk back i det han er mere defensivt orienteret end Daniel Alves, der kommer så til gengæld næsten aldrig en eneste spiller forbi ham, derfor kan han også spille midterforsvar, hvilket dog næppe bliver nødvendigt da Puyi kan spille back og Barca har Cáceres, Piqué, Márquez og Milito udover Puyol og den udlejede Henrique. Abidal er verdens 2.-4. bedste back og Barca har de to bedste backs i verden tilsammen. Abidals hurtighed gør ham også i stand til at hente en spiller der er sluppet forbi ham eller at gå med i et overlap.

Silvio Mendes Campos: Sylvinho er 34 år og spiller stadig på det absolutte top-plan, han var på et tidspunkt verdens bedste back og er stadig en af dem, ved godt mange ikke-Barca-fans er uenige, men sammen med Ronaldinho var han fantastisk og han dribler, skyder og læser stadig spillet fantastisk. Han mangler noget i fysikken hvilket er hans eneste svaghed.

33


Messi, nu med mål Af Tore Hamming Lionel Messi er FC Barcelonas ypperste stjerne. Efter Ronaldinho’s afgang til AC Milan er det nu op til den unge argentiner at skabe glæde blandt det kræsne publikum på Camp Nou. Tilmed overtog han det eftertragtede 10-tal efter brasilianeren, som i høj grad fungerede som Messi’s mentor. Alt dette er selvfølgelig med til at skabe kolossale forventninger til Messi, men ikke mange er i tvivl om, at han nok skal leve op til dem. I hvert fald ingen cules. Han er kun 21 år, men har allerede været inde omkring 1. holdet en del sæsoner. Derfor har han da også allerede vist sit enorme potentiale, og endte tilmed som verdens næstbedste, da FIFA sidste år uddelte priser. En fantastisk bedrift, som vel ikke er overgået siden Ronaldo blev kåret til verdens bedste for første gang som 20årig. Og nu kan man så spørge sig: ”Hvad så nu med Lionel Messi?”. Selvfølgelig er der mange mål for ham forude. Både med klub og landshold, men også individuelle priser må fylde Messi hoved. Og de skal nok komme. For med det talent som Messi har, så er der ikke mange, der kan udfordre ham, når de kommende gyldne bolde og FIFA priser skal uddeles. Men én ting har Messi manglet; nemlig at score nok mål. Dette kan måske lyde en smule underligt, da han i de sidste to sæsoner har scoret henholdsvis 16 og 17 mål. Begge er da flotte antal, men med Messi’s antal af chancer og talent taget i betragtning, så burde han score endnu flere mål. Ofte bringer han sig selv i oplagte scoringsmuligheder for derefter at brænde dem. En entydig forklaring er vanskelig at give, men jeg ser det som et resultat af koncentrationssvigt og det til tider svage skud, han har. De seneste sæsoner er holdets mål primært kommet fra Ronaldinho og Eto’o, hvorfor der aldrig rigtig har været fokuseret på Messi’s manglende scoringer. Nu er tiden lidt en anden. Ronaldinho er væk og afløserne på venstrekanten Iniesta/Henry scorer ikke samme antal. Selvom Eto’o er fortsat med at score på samlebånd, så er der stadig kommet større behov for mål fra Messi’s fødder. Især da vi ikke har en Lampard eller Gerrard løbende på midten til at score. Men endelig ser det ud til, at Messi har droppet de sløsede afslutninger og i stedet sparker boldene ind. Syv mål i ligaen, fire i Champions League og et enkelt i Copa del Rey. Allerede er han ved at overgå tidligere sæsoners antal af mål, og vi er endnu ikke halvvejs med sæsonen. Noget er forandret, men om det entydigt kan tillægges Messi’s egen udvikling, ved jeg ikke. Pep Guardiola har givet Messi en lidt anden rolle end den, som han havde under Rijkaard. Pep vil have Messi tættere på feltet, så han kan indgå i mere småspil og komme til flere afslutninger.

34


Indtil videre ser det ud til at lykkes, da man ser Messi i mange løb på tværs af feltet, hvor han kommer i gode scoringssituationer. De flere mål hænger selvfølgelig også sammen med, at Messi pludseligt sparker en del straffespark og tilmed har scoret på et frispark mod Atletico. Det første af slagsen for førsteholdet.

Men det er godt at se den næsten konstante forbedring, der har været på dette aspekt gennem Messi’s karriere. Det større ansvar og modenhed ser ud til at have en god effekt på ham. Lad os håbe, at han fortsætter sæsonen ud og de kommende sæsoner. Dog ser jeg ikke Messi som en født målscorer. Det er han simpelthen for glad for bolden til at være. Det er ikke hans stil. Og da det er sammenligningernes tid, så vil jeg følge denne trend. Ligesom Maradona så har Messi tendens til at ville drible bolden over stregen. Skud udefra har aldrig rigtig været noget vi har set fra ham, selvom det dog er sket et par gange de sidste par kampe. Han vil hellere de små tætte kombinationer eller de lange løb med bold. Men at kritisere dette og kalde det for indirekte vil være forkert, for det er jo netop af denne grund, at vi alle elsker den lille argentiner. Det er hans stil, magi og charme. Igen en sammenligning. Messi bliver aldrig Ronaldo hvad angår mål. 42 på én sæson vil han aldrig opnå. Det er ikke et resultat af, at Ronaldo er mere talentfuld eller de spiller forskellige positioner, da ingen af delene er tilfældene. Begge uhyre offensive kantspillere med frie roller, hvor holdets spil er opbygget omkring dem. Dog er der en smule forskel i, at mens United’s spil er bygget op om, at Ronaldo skal afslutte, så skal Barca’s angreb primært afsluttes af Samuel Eto’o. Men at Ronaldo scorer flere mål er fordi, han er langt mere direkte. Jovist han sparker og header bedre, hvilket da også har stor betydning, men forskellen ligger i, at han forsøger sig hele tiden. Altid sparker han eller forsøger løb ind i feltet, så han kommer til afslutninger. Her er Messi mere assistsøgende, da han i langt højere grad sætter sine medspillere i favorable scoringssituationer. Ronaldo må derfor karakteriseres som den mest effektive hvad angår personligt antal af mål, men set over en sæson, så tror jeg, at Messi deltager i og skaber flere mål end tilfældet er med portugiseren. Faktum er, at Messi ser ud til at udvikle sig og blive mere træfsikker. Det sidste aspekt af spillet, som jeg synes han manglede. Selvfølgelig er der hovedspillet, som han ikke mestre, men dette er og behøver ikke være en del af hans spil, hvorfor han ikke skal fokusere på det. Fortsætter Messi med målene er han komplet. Han udfordrer, afleverer og scorer. Han kan det hele, hvilket gør ham så uforudsigelig og til tider umulig at stoppe. At han aldrig bliver Ronaldo hvad angår mål og scorer 42 skal vi ikke begræde. Tværtimod! For det er et resultat af hans vidunderlige stil. Den stil vi alle elsker ham for.

35


En anderledes strategi Af Pierre Monot F.C. Barcelona har de sidste par år prøvet at nytænke en moderne version af deres gamle motto ”Més que un club” og sprede det til resten af verden. Grundstenen i arbejde dette har været et unikt og nyskabende samarbejde med bl.a. UNICEF. Denne artikel vil via en mindre undersøgelse prøve at sætte fokus på om dette projekt er lykkedes. Det skal dog understreges, at undersøgelsen er ganske uvidenskabelig og ikke skal tages for mere end det. Da Joan Laporta overtog præsidentstolen i 2003, blev det indledningen på en ny æra i mange henseender. Først og fremmest skulle der ryddes op i det der med rette blev kaldt galehuset efter mange års dårlig ledelse i klubben. Økonomien var et kaos da den tidligere præsident havde efterladt en kæmpe gæld og dundrende underskud på den daglige drift. Derfor var første prioritet for Laporta og hans ledelse i første omgang at få omstruktureret gælden så Barcelona fremadrettet kunne blive en velkonsolideret klub med styr på økonomien. Da denne første hurdle var overstået for Laporta, begyndte han at lægge en langsigtet strategi for klubbens fremtid. Han ville synliggøre Barcas motto der altid har været ”Més que un club” (mere end en klub), så det ikke kun var folk i Katalonien eller Spanien der kendte til det. Barcas motto skulle moderniseres til det 21 århundrede og spredes til resten af verden. De værdier man ønskede Barca skulle identificeres med var socialt, humanitært og solidarisk arbejde blandt nødhjælpsorganisationer der opererede i udviklingslande. Konkret er der indgået aftaler med FN’s underorganisationer i form af UNICEF og UNESCO. Specielt Barcelonas aftale med UNICEF vil nok være kendt af de fleste Cules og medførte bl.a. i 2006 at Barca for første gang nogensinde fik reklamesponsor på brystet af deres spillerdragt. Barca stillede ovenikøbet reklamepladsen til rådighed helt gratis, samtidig med, at de forpligtigede sig til at donere 0,7% af deres overskud til FC Barcelona Foundation der hører under UNICEF og bidrager til dennes aktiviteter. Alene i 2006 var der tale om en donation på mere end $2 mio. dollars. Tallet 0,7% er naturligvis heller ikke grebet ud af den blå luft. FN anbefaler nemlig de vestlige lande at donere netop min. 0,7% af deres BNP til udviklingslandende i form af u-landsbistand. Ved at donere dette beløb signalerer Barca at de lever op til deres ansvar som virksomhed der operer i en global verden. Denne slags ”sponsor”aftaler ser man ikke mange af i sportens verden, men selvom formålet er at udbrede mottoet ”Més que un club” gør Barcelona det heller ikke kun for deres blå øjnes skyld. Generelt har UNICEF et godt ry og det er naturligvis utrolig værdifuldt hvis fodboldfans rundt omkring i verden begynder at identificere Barca med de samme værdier som UNICEF står for. Derudover får Barca mulighed for at koble sig på diverse arrangementer under UNICEF og kan bruge navnet i forskellige sammenhænge. Skeptikere vil sige, at man i stedet ville kunnet have scoret meget store millionbeløb ved at sælge reklamepladsen på brystet til en sponsor i et traditionelt sponsorat. Andre vil måske mene, at Barca uanset hvad burde holde deres trøje ”ren” af respekt for traditionen.

36


Hvilken af disse løsninger der er mest korrekt skal jeg ikke gøre mig klog på. Men uanset hvad må man beundre modet hos Laporta til at gennemføre denne strategi der bryder med en over 100 år gammel tradition og går imod alt hvad man normalt ser i fodboldverdenen. I forbindelse med et studieophold i Frankrig har jeg lavet en rundspørge blandt mine udenlandske medstuderende om deres syn på F.C Barcelona. Disse studerende kommer fra alle dele af verden og tæller både mænd og kvinder. Jeg har talt med 31 forskellige mennesker og stillet dem nedenstående spørgsmål. Det skal dog understreges, at denne undersøgelse er meget uvidenskabelig men blot giver et sjovt bud på hvordan nogle unge mennesker fra forskellige dele af verden opfatter Barcelona. Kender De klubben F.C. Barcelona? Ja 76%

Nej 24%

Hvis ja, hvad forbinder De ved navnet F.C.Barcelona? Fodbold Håndbold Basketball 100% 11% 9% De adspurgte har haft mulighed for at krydse af i flere felter.

Hockey 5%

Andet 3%

Hvis De kender klubben, Ved De da hvem der er klubbens trøjesponsor? Ja Nej 19% 81% Hvis ja, hvem? UNICEF 67%

Andre end UNICIF nævnes 33%

Ved De hvad UNICEF-organisationen arbejder med? Ja Nej 61% 39% Hvis ja, Hvilke værdier tillægger De så arbejdet organisationen UNICEF udfører? Positive værdier Negative værdier Ved ikke 84% 2% 14% Vidste De, at F.C. Barcelona også prøver at tage et socialt ansvar uden for banen ved hjælp af diverse donationer og velgørenhedsprojekter? Ja Nej 11% 89% Hvad er Deres overordnede opfattelse af F.C. Barcelona? Positiv Negativ 21% 15%

Ved ikke 64%

Af ovenstående kan det konkluderes, at de fleste adspurgte tillægger UNICEFs arbejde positiv værdi. UNICEF er dog også en global og meget anerkendt organisation, så derfor forekommer dette ikke overraskende. 37


Forbavsende nok, er der ikke særlig mange der er klar over, at Barcelona og UNICEF har indgået et samarbejde og der er næsten heller ikke nogen der er klar over at klubben donerer til fordel for udviklingslandene. En af årsagerne til dette skyldes dog nok, at en del af de adspurgte ikke var særlig interesseret i fodbold, og det er nok alligevel ikke denne målgruppe Barca først og fremmest skal henvende sig til. Derudover er talmaterialet ikke særlig stort. Resultatet af denne lille undersøgelse må derfor være, at man ikke kan sige hvorvidt Laporta har ramt plet med hensyn til hans nytænkte sponsorstrategi. Men mange kender klubben og forbinder samtidig UNICEF med noget positivt hvilket skaber et godt fundament for det videre arbejde i Barcelona. Der er heller ingen tvivl om, at et sådant samarbejde er noget der skal vurderes på den lange bane. Derfor bliver det helt sikkert interessant at se hvordan fodboldfans verden over har kendskab til og opfatter samarbejdet om nogle år ud i fremtiden.

Kilder: http://branddunk.wordpress.com/2008/02/25/unique-fc-barcelona-sponsorship-aides-charity/ www.wikipedia.org http://www.fcbarcelona.com www.un.org

Pep's taktiske grundlag 38


Af Ronni Bendtsen

Pep’s foretrukne 4-3-3 (som jeg umiddelbart tror den er): Victor Valdés D. Alves – Márquez – Puyol – Abidal Busquets Xavi Messi

-

Eto’o

Keita -

Iniesta

En 4-3-3 formation som vi kender den fra Rijkaards tid. Og konceptet er også det samme. Dog er der ændret markant på arbejdsindsatsen, effektiviteten og disciplinen. Men som sagt er konceptet det samme; angriberne er stadig angribere, midten styrer stadig tempoet og backsne er stadig offensive – især med tilgangen af Alves. Men hvad er det så der gør at Pep’s Barcelona i øjeblikket har så stor succes? Arbejdsindsatsen og hele mentaliteten bag det ”at arbejde for holdet”, blev af Pep udråbt som et af holdet absolut største problemer inden han trådte til. Under Rijkaard’s tid var arbejdsindsatsen til både kampe og til træningen ”doven” og ”afslappet”. Noget der i sidste ende gav bagslag. Hver enkelt spiller arbejdede for meget for sig selv, for lidt for holdet, og oven i det, arbejdede de slet ikke nok. Under Pep er der kommet meget mere sammenhold på og udenfor banen, ved blandt andet at spillerne spiser sammen før og efter træning. Der bliver løbet mere for hinanden både offensivt og defensivt og med og uden bold. Træningen er blevet klart mere fysisk og der bliver gået meget mere til den end før hen. Derudover er der blevet gjort meget mere ud af dødbolde end førhen, hvilket klart kan ses – under Rijkaard scorede vi på 1/189 og under Pep 1/16. Effektiviteten er steget en del, og vi er i forlængelse heraf blevet langt mere direkte end vi var under Rijkaard. Vi både angriber og forsvarer effektivt, hvilket i øjeblikket gør os til det mest scorende og det mindst indkasserende hold. Disciplinen kommer lidt i forlængelse af arbejdsindsatsen, og dog. Pep har indført helt klare regler for hvad spillerne må, og hvad de ikke må. Samtidig er dem som ikke har kunnet indordne sig under dette blev kasseret og solgt, bl.a. Ronaldinho og Deco – spillere der begge var glade for nattelivet. Og beviser man det modsatte, er man selvfølgelig velkommen til at blive – som Eto’o. Herudover er der kommer en masse små-bøder for f.eks. at komme for sent til træning og lignende. Forsvaret er godt besat i denne sæson, med 4 centrale forsvarsspillere, 2 venstrebacker og 1 højreback, er der masser at tage af. Alves har været fast på højre, Abidal i venstre og så har Puyol, 39


Piqué og Márquez roteret centralt. Vi har i denne sæson 4 cleansheets og lukker kun 0.7 mål ind per kamp, hvilket må siges at være godt. Som sagt tidligere så har Pep rusket godt og gevaldigt op omkring dødbolde, hvilket har kunnet ses tydeligt. Sidste sæson lukkede vi stort set mål ind ved hver dødbold, hvilket vi slet ikke gør mere, dels pga klart bedre ”positionering” og mere koncentration, og så selvfølgelig en god hovedstødsstærk Piqué. Alves tilgang har gjort noget lidt sjovt ved vores 4-back kæde, da det mere virker som om Pep har givet ham en ”fri” rolle på højrekanten end en traditionel wingback – hvilket han dog løser rigtig godt. Forsvaret er dog generelt rykket langt længere frem på banen, end det tidligere er set. Pep’s presspil som starter med Eto’o i front, og slutter med Valdés i målet, ser forsvaret og holdet generelt stå langt fremme på banen.

Midtbanen er lige så godt besat som forsvaret, hvis ikke bedre. Med spillere som Xavi, Iniesta, Gudjohnsen, Yaya, Keita og Sergio Busquets er den godt dækket ind. Xavi har som den eneste været fast mand på midten, hvor Gudjohnsen, Yaya, Keita og Busquets har kæmpet om de to sidste pladser. Pep foretrækker at have en ”defensiv” midtbane spiller med i hver kamp, enten i form af Busquets eller Touré Yaya. En strategi som indtil videre har fungeret upåklageligt, og som også har givet bl.a. Xavi mere plads en han normalt får. Xavi indtager i denne sæson en lidt mere offensiv position end tidligere, men stadig med samme funktion; at styre holdet og holdets tempo. Grundet der enten er én eller to lidt defensive midtbanespillere kan Xavi samtidigt frit komme frem til afslutninger helt oppe omkring feltet eller gå med i feltet. Midtbanen arbejder langt mere under Pep end den gjorde under Rijkaard, både offensivt og defensivt. Der bliver løbet mere, både med og uden bold, og der bliver tacklet og presset langt mere, hvilket har givet pote. Samtidig er der kommer langt mere fart og direkte spil end tidligere, som blandt andre Keita og Gudjohnsen har medvirket fint til, men også Yaya og Busquets har kunnet.

Angrebet er ligeledes stærkt besat med Eto’o, Messi, Henry, Bojan, Iniesta og Hleb. Der er egentligt ikke så meget nyt under solen angrebsmæssigt. Eto’o sidder stærkt på centerforward pladsen, Iniesta på venstre (inden hans skade) og Messi på højrekanten. Dog er der en lille ændring omkring Messi position. Efter Pep’s tilkomst har han fået en langt friere rolle, eller rettere sagt, fuldstændig fri rolle, end han tidligere har haft, dvs at han som udgangspunkt husere på højrekanten, men lige så tit trækker ind i banen eller trækker helt over i venstreside. Som sagt tidligere er arbejdsindsatsen på holdet steget ufatteligt, det ses blandt andet ved at vores angreb er de første til at forsvare når vi mister bolden. Et højt og solidt pres som bakkes op af midten og forsvaret.

Barca 1999-2008 40


Af Lasse Andreasen

I kan se at Barca i 1999 var i en krise, Rijkaard og Laporta kom til og reddede Barca, siden gik det underligt nok galt igen, men nu er vi tilbage måske stærkere end nogensinde. De 97 point er det antal point Barca får hvis de bliver ved som de er startet i denne sæson, har regnet det nøjagtigt ud. Jeg tror dog ''kun'' Barca ender med 88 point i år da Barca ikke har mødt Real Madrid, Valencia, Sevilla og Villarreal endnu. Hvordan tror i ligaen ender? Skriv til breve@cules.dk og giv din mening til kende.

REJSEVEJLEDNING BARCELONA 41


Af Bo Aalund Hansen At rejse til Barcelona kan gøres på mange måder. Mange vælger de første gange automatisk en pakkerejse med flybillet, hotel og billet til fodbold samlet i en pakke, hos for eksempel Travel Sence og lign., men det skal siges at der findes nemme alternativer hvis man ønsker dette og gider sætte sig lidt ind i tingene. I dag er det faktisk blevet så nemt at man kan ordne det hele over computeren. De følgende eksempler er kun vejledende og skal IKKE ses som reklame.

FLYREJSE Man kan i dag uden problemer booke en flybillet tur/retur via langt de fleste flyselskabers hjemmesider. De er faktisk meget nemt, man skal blot huske at have sit kreditkort og i de fleste tilfælde også pas parat. Man starter med at vælge det flyselskab man vil flyve med. Udbuddet er rimelig stort og der er mange flyselskaber der flyver dertil (British Airways, Air France, Lufthansa KLM osv.), men prismæssigt kan det være en jungle at finde den rigtige billet. Et godt råd er at gå ind på søgesider hvor man kan se forskellige flyselskabers priser og afgangstider. Et eksempel kan være www.flybillet.dk eller www.tv2.da.momondo.com. Her kan så skrive den dato man planlægger at rejse på og hvorhen man vil rejse – i dette tilfælde Barcelona. Når siden så har fundet nogle flyselskaber der passer på dette kan man se vælge den afgang man finder bedst og derefter købe den via hjemmesiden. Man skal betale med kreditkort og kan blive bedt om ens pasnummer. Samtidig bliver man bedt om ens navn, og her er det vigtigt at man skriver hele det navn som står på ens pas, da det vil komme til at stå på billetten. Når ordren er godkendt får man en mail, hvor ens billet er. Billetten kan man så printe ud, og ja så er man faktisk klar. Man kan selvfølgelig også gå ind på det enkelte flyselskabs hjemmeside og gøre det samme. Forholdsvis nemt og smart. Der er ikke mange flyselskaber der flyver direkte fra Danmark til Barcelona. Fra København er det det SAS ejede SpanAir som flyver direkte 2 gange om dagen. Ind til for kort tid siden fløj Steerling også direkte både fra København og Billund, men efter det gik konkurs er dette ikke længere muligt, og det vides aktuelt ikke om der kommer flere. Flyvetiden direkte mellem København og Barcelona er knap 3 timer. Alle andre selskaber har en mellemlanding undervejs som kan være London, Paris, München, Amsterdam eller Madrid. Længden af opholdet under mellemlanding varierer meget, men man skal være opmærksom på at der i de store lufthavne skal bruges en del tid på at komme fra ankomst terminal og videre til afgangsterminal.

HOTEL 42


Via Internettet kan man i dag nemt booke hotelværelser centralt i Barcelona. Der findes efterhånden adskillige søgesider der hjælper en med at finde netop det hotel der passer en, og langt de fleste står enten på dansk eller engelsk. Et eksempel kan være www.hotels.com, hvor nemt kan søge mellem forskellige kategorier af hoteller i Barcelona og omegn. Det eneste man skal have ved sin side er sit kreditkort. Man vælger blot det værelse man ønsker og betaler herefter over nettet. Man får så en mail med en kvittering som blot skal printes ud og medbringes på hotellet. TRANSPORT I BARCELONA At komme rundt i Barcelona er meget nemt. Der er selvfølgelig altid Taxa, men dette er dyrt og kan tidsrummet før og efter en kamp, nemt blive en dyr fornøjelse da der normalt er et medfølgende trafikkaos når folk skal til og fra stadion. Hvis man ankommer med fly, kan man med fordel tage toget der kører fra lufthavnen i Barcelona. At finde vej dertil er nemt, da der er skilte overalt, og gåturen tager ca. 5-15 min. Afhængig af hvor meget bagage man har med sig. Fra stationen går der tog hvert 20 min. Ind mod centrum og billetten kan købes i automater ved stationen, eller ved en billetskranke men man skal dog være forberedt på at ikke alle kan engelsk, hvorimod man i automaten kan vælge mellem spansk og engelsk. Når man har købt sin billet skal man blot stikke billetten ind i en port for at komme ud til toget. Husk altid billetten da man på visse stationer skal bruge den for at komme ud af stationen, og at der stikprøve kontrol i visse tog og at manglende billet kan resultere i en større bøde. Hvis man vil til Placa de Catalunya kan man med fordel tage toget ind til Barcelona Sants (er Barcelonas hovedbanegård hvor langt de fleste lokal og tog mod det øvrige Spanien udgår fra) og herfra skifte til metro eller S-tog der kører til stationen der ligger under Placa de Catalunya. Man kan dog også tage bussen fra lufthavnen, men man skal være forberedt på at disse ofte er meget fyldte og turen længere end med tog. Prismæssigt er bussen kun minimalt billigere end med tog. I selve Barcelona kan man med stor fordel benytte Metroen der kører over hele byen og har flere stationer i nærheden af Camp Nou. Man kan for eksempel stå af ved Les Corts og herfra er der ca. 10-15 min. gang ind til hovedindgangen på Camp Nou hvor også den store FCBotiga ligger. Barcelona har dog også et nyt sporvogns net som konstant bliver udvidet. Prismæssigt kan det at rejse med Metro og sporvogn være en klar fordel. Man køber billetten i en automat hvor man kan vælge at købe den på engelsk. En enkelt billet gælder til en enkelt rejse over hele Barcelona og koster ca. 3 Euro. Man kan dog med fordel købe en 10 turs billet, hvor man får 1 rejse gratis.

BILLET TIL BARCA KAMP 43


At købe billet til en kamp hvor FC Barcelona spiller hjemme på Camp Nou, kan gøres på flere måder. En måde er at købe den via en dansk rejse arrangør eller via den danske billetforhandler arte udland. Jeg har ikke prøvet nogle af disse muligheder selv og ved derfor ikke om man selv kan vælge hvor på stadion man ønsker at sidde. Man kan dog også købe billetten via La Caixa banken som har filialer overalt i Barcelona. Man køber blot billetten på nettet og så stikker man det kreditkort man købte billetten med ind i en La Caixa automat og så printer den automatisk billetten ud. Man kan selvfølgelig også købe den via FC Barcelonas hjemmesidde (en klar fordel hvis man er medlem, hvor man selv kan vælge nøjagtigt hvor på stadion man vil sidde) hvor man så kan få sin billet udleveret ved Camp Nou FORDELE ULEMPER Der er som så ofte både fordele og ulemper ved at booke hele rejsen selv. Ulempen er at hvis ens flyselskab går konkurs, ja så får man ikke pengene tilbage og rejsen ud eller hjem refunderet, hvorimod hvis man valgte en rejsearrangør fik dækket den tabte rejsearrangøren eller i værste tilfælde rejsegarantifonden. En anden fordel ved at købe turen via en rejse arrangør er at man i langt de fleste tilfælde kan få hjælp til sine specifikke behov, hvorimod hvor man selv booker hele rejsen, ja så er man helt på egen hånd. Fordelene ved at booke selv kan dog også være gode. Man kan for eksempel selv vælge hvilket flyselskab og afgang man ønsker, samt et hotel man har set billeder og vurderinger af inden man booker værelset. Ulempen er generelt at man skal have en del tålmodighed og tid til at planlægge rejsen, men det kan sagtens lade sig gøre. Belønningen er ikke til at tage fejl af. Er det første gang man oplever Camp Nou, ved man hurtigt at det ikke bliver den sidste….

Drengene fra La Masia-skole 44


Af Palle Madsen Kampen mod Atletico Madrid den 5. oktober 2008 stillede FC Barcelona ikke mindre end 7 spillere fra La Masia-skole i startopstillingen. Det slags har man ikke set i lang tid. Jeg er personligt stolt over at folk bag La Masia-skole er utrolig dygtige til at finde spillere hos andre mindre klubber i Spanien og omkring i verdenen og udvikler dem som klassespillere på højt plan og kun få tilfældige bliver verdensklassespillere. Ser blot på Messi, Iniesta, Xavi og Puyol. I truppen har vi 12 mænd fra La Masia-skole. Barça kan sagtens uden tøven stille op med 11 mænd fra starten fra La Masia-skole og en mand på bænken, hvis de har lyst, ikke at de dermed vil få det stærkeste hold, men de kan. Kan du nævne mig blot en anden klub på samme niveau i verden, som kan det? Måske tænker man straks på Atl. Bilbao, rigtigt nok har de spillere kun fra deres region, Baskerlandet. Men deres hold er næppe på niveau som vores hold med La Masia-drengene. Så jeg kan ikke komme i tanke om nogen. Desværre findes der mange spillere som havde været i La Masia-skole, men var mindre heldige og forlod La Masia for at søge lykke hos andre klubber. Det er omkring 50 spillere tilsammen efter min vurdering i La Liga og Segunda som FC Barcelona havde med til at opfostre. Det tæller bla. Diego Capel (Sevilla), Albert Luque (Malaga CF), Ivan de la Pena (Espanyol), Luis Garcia (Atl. Madrid), Jose Manuel Reina (Liverpool), Francesc Arnau (Malaga CF), Mikel Arteta (Everton), Giovanni Dos Santos (Tottenham), Fran Merida (Arsenal) og Cesc Fabregas (Arsenal) og så videre. At kunne blive udtaget til førsteholdet kræver ekstremt hårdt arbejde og ekstraordinære talenter. Der vil komme flere ret talentfulde spillere fra La Masia-skole i førsteholdet om nogle år. Jeg har store forventinger til spillere som Gai Assulin, Jonathan Dos Santos, Ruben Rochina, Zacharie Lionel Enguene Onana. Lad os se om de vil slå gennem om nogle år.

Assulin Dos Santos Rochina Enguene På billedet: De fodboldspillere i starteopstillingen mod Atletico Madrid den 5. oktober 2008. Grå kulør = Købt uden fra Farvede = Er fra La Masia-skole 45


Og endnu flere fra La Masia-skole…

Sanchez

Busquet

Pedro

Jorquera

Er trøjen ægte eller falsk?

46

Bojan


Internettet giver utallige muligheder til køb af Barcelona trøjer. Specielt online ”markedspladser” som f.eks. ebay giver utrolig mange muligheder for at købe Barca-trøjer til langt billigere priser end herhjemme. Men hvordan kan man nu vide om den trøje man køber er ægte? CULES forsøger at give nogle råd, der kan hjælpe. Af Nikolaj Låge Petersen Den første ting, som der er væsentlig at kigge på er selvfølgelig om trøjen er udstyret med et Nikelogo. Det er selvfølgelig tydeligt at se om trøjen er eller ej, så det er ikke på dette punkt at folk bliver snydt. Man skal dog være opmærksom på om Nike skiltet er forfalsket hvilket kan betyde at logoet f.eks. er lidt for langt eller lidt for kort. Derefter er det vigtigt at tage et ordentligt kig på Barcelona-logoet. En uægte trøje vil som regel være udstyret med et logo i dårligere kvalitet eller ligefrem indeholde fejl (hvilket dog er sjældent, da kopi varerne efterhånden kan være svære at skelne fra de originale). Tag f.eks. et kig på dette billede:

Til venstre ser man Barcelonas logo på en original trøje fra producenten Nike. Til højre ses et ret typisk logo for en kopi-trøje. Som det kan ses her er forskellen ikke enorm, men kigger man ordentligt efter er den der. Den næste ting, der oftest er til at se forskel på er UNICEF trykket midt på trøjen. En uægte trøje kan have påtrykt en anderledes form for UNICEF end de originale. Se f.eks. disse billeder:

47


Som de fleste selvfølgelig er klar over er sættet til venstre uoriginalt, mens trøjen til højre er ægte. Bemærk alligevel forskellen i Unicef-trykket. Trøjen til højre har et typisk falsk Unicef tryk, men det kan være svært at se hvis man ikke er klar over, at man skal kigge efter det. I de nye Barcelona trøjer er der kommet en fin lille finesse, nemlig at den velkendte Barca-hymne er trykt ind i nakken på trøjerne. Det er en detalje som de fleste kopier ikke har med. Se f.eks. på dette billede af en original Barcelona trøje:

Hvis man køber en trøje med navn og nummer er det selvfølgelig også vigtigt at kaste et blik på trykket, da det er her mange uægte trøjer bliver afsløret. Det er også her det som regel er nemmest at se forskel, men det er ikke altid lige nemt. Her er et eksempel:

Trøjen til venstre med Xavi er selvfølgelig den originale, mens trøjen til højre, der har påtrykt Messi er uægte. Så kort sagt skal man være opmærksom på følgende når man køber sin Barcelona-trøje: -

48

Nike-logo Barca-logo Unicef-reklamen Hymnen i nakken på trøjen Det eventuelle tryk Hvis du handler på ebay så kig efter sælgerens ’feedback’ der efterlades af kunderne. Ligger den oppe omkring 98 % positive kommentarer eller derover kan du være ret sikker på at han er pålidelig.


Barca, nu officielt på min krop!

Af Esben Oxenvad I løbet af de sidste 2 år, har jeg gået med tanken om at få lavet en tatovering. Jeg har altid syntes at det kunne være flot med en tatovering, og har altid vidst jeg en dag skulle have en. Derimod har jeg været meget i tvivl om hvad den skulle forestille. Jeg kom frem til det ligeså godt kunne symbolere noget der havde betydning for mig selv, for jeg finder det fuldstændigt meningsløst bare at have tatoveret en drage, eller noget lignende. Så derfor faldt valget på, at tatoveringen skulle have noget med FC Barcelona at gøre. Hvor på kroppen den skulle være og ”hvad” den skulle forestille, var jeg derimod mere i tvivl om. I mine overvejelser var bl.a. at få skrevet ”Mes que en Club” eller F.C. Barcelona hen over brystet, men valget faldt dog på at det blev klubbens logo der skulle ”pryde” min krop. Hvorfor spørger mange måske om? Det er der sikkert mange delte meninger om, der er nogen der ville synes at det er flot eller ”sejt” at vise at man holder med Barca, mens andre vil synes det er decideret grimt at få en tatovering. Nogle helt tredje vil sætte spørgsmålstegn ved om det ikke er plat at skulle have en tatovering for at vise man er Barca fan. Jeg gjorde det pga. jeg for det første syntes det ville være flot, og så ville jeg også gerne vise min omverden at min kærlighed til klubben ikke bare er et ”one night stand”, men er for evigt. Jeg har altid været en fan der ikke er bange for at proklamere hvem jeg holder med. Jeg elsker at tage en diskussion om FC Barcelona, og skal nok sørge for at få fortalt min omgangskreds om hvor fantastisk FC Barcelona er. Synlighed er for mig en vigtig ting i det af være Barca fan. Det er netop også en af hovedgrundende for at få lavet tatoveringen. Jeg vil gerne sætte en ekstra TYK streg under hvem jeg holder med, og at jeg er en stolt og loyal Fan. For hvis der er noget der kan sætte mit pis i kog, er det når ordet ”medgangsfan” bliver brugt overfor mig, alle de typer som første gang de møder en hurtigt for konstateret at det er kun når Barca ligger nummer 1, jeg støtter dem. Det er en fryd at kunne lukke munden på dem.

49


Nu hvor jeg har fået den synes jeg det er fedt når folk kommentere på at jeg er Barca fan. Hver morgen betragter jeg også min tatovering i spejlet, og det gør mig faktisk stolt, at se Barca på min hud, og vide at der vil den altid sidde. Synes jeg så jeg er blevet en større fan pga. tatoveringen? Nej det er jeg nok ikke, men som tidligere nævnt har jeg bekræftet min loyalitet til klubben både overfor mig selv og mine omgivelser. Jeg kan også mærke på nogle af mine venner, at det kom bag på dem, at jeg tog skridtet. En ting er at snakke om det, men det noget helt andet at få det gjort. Nu er der nok nogen der tænker om jeg skal have lavet flere tatoveringer, men lige pt. er det ikke mit ønske at få flere. Men som min tatovør sagde, så er der mange overvejelser ved første tatovering, hvorimod der er meget lidt ved de næste, så det da ikke udelukket helt. Hvis jeg skulle have en Barca tatovering til, kunne jeg aldrig finde på at få lavet noget med en af spillernes navne. Min favorit spiller har siden 2003 været Andrés Iniesta. Men på trods af min kærlighed til ham, kunne jeg aldrig finde på at få hans navn ”trykt” på min krop, af den simple årsag at i fodbold kan alt ske, og selvom jeg ikke tror at han vil spille for andre klubber i verden, er intet sikkert. Tag bare og kig på Luis Figo, det var nok de færreste der havde regnet med han ville skifte til Real Madrid, han var min yndlings spiller dengang, og jeg kan huske hvor knust jeg var da jeg læste på Tekst-tv at han var skiftet. På grund af det, vil Iniesta eller andre spilleres navne aldrig blive tatoveret på mig.

Samme tatovering i forskellige perspektiv Jeg syns bestemt det er en vigtig beslutning om man vil have lavet en tatovering, så det ligegyldigt hvad den skal forestille. Husk på at den vil sidde der hele ens liv, så det skal virkeligt overvejes grundigt, og man skal bestemt ikke lade sig påvirke af andre, for så tror jeg netop at man kommer til at fortryde det. Hvis det er fordi man er lidt bange for hvor ondt det kommer til at gøre at få lavet den. Vil jeg sige at ja det gør ondt, men det er det hele værd! Visca El Barca.

50


Den ultimative kærlighedserklæring Af Palle Madsen Denne artikel er relateret til Esbens Oxenvads artikel om hans forhold til hans nye Barca-tatovering. Det må være den ultimative kærlighedserklæring, at få tatoveret sit livs kærlighed et sted på kroppen. En hyldest til FC Barcelona. Her får vi et unikt muligt at se folks Barca-tatovering. Jeg skylder et stort tak til Tore, Esben og Jesper for CULES må bringe deres billede her.

Esbens nytatoverede Barca-emblem.

Tores Barca-emblem og sloganet Mes que un club.

Et spejlvendt Barca-emblem. Gad vide, om der også mon er et Barca-emblem midt i hendes kavalergang? 51


Jesper med hans Barca-emblem på højre bryst. Han stod og pegede til FC Barcelonas verdensberømt slogan ”Mes que un club”. Billedet var taget på Camp Nou.

Et Barca tatovering med et catalansk flag. Han har intet skjult for hans tilhørersforhold. 52


Barca-emblem + dødningehoved.

Barca-emblem + kirken.

Klubbens navn i gotiske bogstaver.

Boixos Nois. Barcas jubilæum-emblem. ”Barca o Muerte” betyder Barca eller død.

53


Ideer til julegaver Af Palle Madsen

Går du og mangler en ide om hvad du ønsker dig i julegave, har CULES fundet 6 ideer til dig.

1.

Denne DVD er en must at eje for enhver Barca-tilhænger. Beskrivelse om DVD: Kampen mellem de to spanske mandskaber fra henholdsvis F.C Barcelona og Real Madrid tiltrækker ekstremt meget opmærksomhed over hele verden. La Liga's Greatest Game fortæller om: historien, stjernespillerne og trænerne, alle målene og selvfølgelig de uudnværlige fans, som gør dette opgør til meget mere end blot en normal fodboldkamp. Bed din kæreste eller dine familie at skaffe den. Den kan købes hos unisport.dk. Link til denne DVD er: http://www.unisport.dk

54


2.

Denne lækker Barca-jakke ”Line Up Jakke Marine 08”. Beskrivelse til jakke: En lækker overdel som er god til at holde på varmen og som samtidig er let og funktionel. Kan naturligvis også anvendes til almindelig fritidsbrug. Det er 100% polyester.

Bed din kæreste eller dine familie at skaffe den. Den kan købes hos unisport.dk. Link til denne jakke er: http://www.unisport.dk

55


3.

Enhver Barca-tilhængers drøm er at eje dette køleskab. Det koster en bondegård, men lad det være en hovedpine for dine nærmeste… Bed din kæreste eller dine familie at skaffe den. Den kan købes hos bagarenochkocken.se. Link til dette køleskab er: http://www.bagarenochkocken.se

56


4. Forestille dig at du skal være cheftræner for FC Barcelona. Her er disse spil som du kan ønske dig i julegave… Bed din kæreste eller dine familie at skaffe den.

FIFA Manager 09

Pro Evolution Soccer 2009

Football Manager 2009

Championship Manager 09 udkommer første i april 2009, så er det muligt at ønske dig Champions Manager 2008 i julegave…

Linket: cdon.dk, coolshop.dk, billigespil.dk eller forhøre dig i butikkerne som sælger computerspil...

57


5. Hvis du går og ikke aner hvad du vil give dine lille familiemedlem i julegave, så har her nogle fede ideer til dig. Senere når de bliver store, vil de takke dig fordi de bliver Barca fan for livet på grund af en julegave fra dig…

  

  

FC. Barcelona-spillere: Lionel Messi, Thierry Henry og Rafael Marquez 08/09 Det findes jo også flere slags plakater af Barca på posterland.dk fx klubbens logo, billedet af Camp Nou, billedet af holdet fra sæson 07/08 og meget mere.

 

Linket: http://posterland.dk

58


6.

At få et gavekort som du ikke kan afslå, er at du vil få en VIP-oplevelse med FC Barcelonaspillere som du aldrig vil glemme Dette gavekort er inklusiv:

• • • • • • • •

At få en VIP-bilpark i Barcelona lufthavn At sidder i flyet sammen med FC Barcelona-spillere At spise lækker mad og drikke sammen med FC Barcelona-spillere i flyet At spise eksklusivt mad i restauranten inden kampen sammen med FC Barcelonaspillere At få en masse autograf af FC Barcelona-spillere VIP-gaver fra FC Barcelona At få en god plads med god udsigt i stadionet At få et eksklusivt foredrag af Pep Guardiola

Print den og giv videre til dine nærmeste… Kryds fingrer om dine ønsker bliver opfyldt. Det virker bedst, hvis du ligeledes giver gode gaver til dem.

Linket: http://www.fcbarcelona.cat/web/english/empresa/club_empresa/fcbtravel/fcbtravel.html

59


CULES’ SPORLØS: ABELARDO – HVAD SKETE DER MED HAM?

Af Bo Aalund Hansen Abelardo Fernández var en af de bærende kræfter i FC Barcelona i en lang årrække og var i en periode anfører, men hvad skete der egentlig med ham. Abelardo der var en udpræget centerforsvarer startede sin karriere FC Barcelona i 1995 og opnåede i denne periode 2 mesterskaber, 2 pokaltitler samt europacuppen for pokalvindere i 1998. Han var en stabil forsvarer der havde sine styrker i de fysiske og placeringsspillet, mens han havde sine svagheder i det løbemæssige og det tekniske spil. Efter at have spillet en årrække hos Barca var Louis Van Gaal kommet tilbage som cheftræner i sommeren 2002. Han lavede en oprydning i truppen der indebar at spillere som Abelardo og Rivaldo måtte finde sig nye klubber. Abelardo skiftede derfor til den lille klub Alavés der kort forinden havde formået at komme i finalen i europacuppen for pokalvindere som de dog tabte knebent til Liverpool. Det var derfor en klub i medvind som Abelardo skiftede til. Skiftet skulle dog vise sig ikke at blive en stor succes. Alavés havde efter den store succes i Europa mistet flere af de bærende kræfter til større klubber der uden større problemer kunne mønstre kapital som Alavés ikke kunne sige nej til, deriblandt topscorer Javi Moreno som skiftede til AC Milan. Det var derfor et noget amputeret hold som Abelardo skiftede til i sommeren 2002. Resultaterne var ikke overraskende dårlige og det stod hurtigt klart at Alavés vil kæmpe hårdt for at undgå nedrykning til Secunda Division. Abelardo blev hurtigt en af de bærende kræfter på holdet, men kunne intet stille op mod specielt de store hold og led blandt andet et 6-1 nederlag på hans gamle hjemmebane Camp Nou til Barcelona i en kamp hvor Patrick Kluivert scorede hattrick. Da sæsonen var slut stod det klart at Alavés rykkede ned og Abelardo valgte efterfølgende at stoppe sin aktive karriere. Han forblev nogen tid efter i og omkring klubben Alavés, hvor han var hjælpetræner på div. Ungdomshold. Hvad han laver i dag er lidt svært at finde ud af, men jeg er dog kommet frem til at han engang imellem laver artikler i div. Spanske aviser og blade og derudover vist nok planlægger en trænerkarriere. Om det sker og hvad det evt. fører til må tiden visse… 60


Aberledos karriere som Barca-spiller i billederne

61


KLUMMEN: Det skal gøres ordentligt Af Mikkel Vallentin

Det er sikker gået de færreste forbi, at FC Barcelona overvejer at udvide på den anden side af Atlanten. Nærmere betegnet ønsker man, sammen med en række forretningsmænd, og byen Miami, at byde på en licens i den amerikanske MLS. Der er endnu ikke kommet mange detaljer frem om projektet, og det giver anledning til nervøsitet. Spørgsmålet er dog hvorvidt dette træk er klogt? Det er flere ting der bør gennemtænkes, inden man kaster sig ud i et projekt af denne art, jeg vil i det følgende søge at diskutere de punkter jeg finder mest væsentlige. Først og fremmest må man søge at få motivet afdækket. Hvad er det Laporta vil til Miami efter? Kritiske røster vil nok fremhæve at præsidenten enten har bevæget sig ud på usikker grund, eller at han er i gang med et personligt projekt, der skal gavne hans egen person over there. Dette vil ikke alene være usmageligt, men også i direkte konflikt med klubbens vedtægter, om at alle aktiviteter skal være til gavn for klubben. Med et lidt mere objektivt syn på tingene, må man dog konstaterer at MLS er i kraftig fremmarch. Amerikanerne spiller fodbold som aldrig før, og alene det faktum at ligaen på så få år, er vokset fra amatørstadie til at kunne tiltrække spillere som David Beckham, taler sit eget sprog. Hvis Barça skal deltage i MLS bør motivet være at styrke Barças egen position på et marked i vækst. Hvordan ligger det med økonomien? Hvor meget kommer FC Barcelona til at betale, for klubbens medvirken i dette projekt? De runde tal er nok knap så interessante, men når bundlinjen gøres op, bør der stå plus på kontoen. Dette vil kræve at den nye klub i høj grad identificeres med Barça, således at indbyggerne i Florida vil begynde at interessere sig for Barça og købe merchandise. Den nye klub bør kunne markere sig kraftigt i MLS, det tjener ingen, og allermindst Barças brand at medvirke i en andenrangsklub. Endvidere bør Barça være sikret førsteoption på den nye klubs spillere, så vi I fremtiden vil kunne sikre os de nye Adu’er. På det sportslige plan må man også stille en række krav. Amerikanerne ser i høj grad op til deres gamle kolonimagt, England, når de spiller fodbold. Dette må den nye klub aldrig falde ind under. Den nye klub må for enhver pris spille efter samme hollandske principper som Barça er elsket for verden over. Ikke mindst fordi det vil gavne Barça at kunne hente amerikanere der er vant til den made at spille på, men også fordi den nye klub sandsynligvis vil blive et sted, hvor man I fremtiden kan udleje unge talenter til. Alt i alt bør denne beslutning være gennemovervejet. Er den ikke det, kan det meget nemt blive en fiasko, med en segundaklub i bunden af MLS, og endnu et nyt økonomisk drama for Barça. Omvendt, kan det med den rette vilje blive et eventyr af endnu uset grad, der kan støtte Barça både sportsligt og økonomisk. Hvis der er nogen klubber i verden der kan gennemføre dette projekt, er det FC Barcelona. Fordi vi er verdens største klub, og fordi vi er mere end en klub. - Men: Skal det gøres – skal det gøres ordentligt. Visca Barça 62


CULES’ destination: JAPAN

Sugwi med hans flag som han selv har designet. Billedet blev taget i 2006, hvor FC Barcelona var med i verdensmesterskabet for klubhold i Japan.

Af Palle Madsen Interviewet er blevet foretaget den 28. oktober 2008. Jeg har valgt ordet CULES’ destination fordi jeg vil give læsere en fornemmelse af hvordan folk i andre lande er, som ligge langt væk fra vores hyggelige andedam. Det eneste vi har en fælles med dem, er at de holder af FC Barcelona som vi gør. At stikke en finger i jorden og mærke efter om det er noget værd at høre om hvordan folk er andre steder. Min destination begynder i Osaka i Japan. Der møder CULES, Barca-tilhænger Sugwi.

Beliggende af Osaka 63


Hvad er dit navn? Sugwi.

Hvor gammel er du? Hemmelig, sorry.

Hvilket land kommer du fra? Japan.

Hvor bor du i Japan? Osaka.

Hvad er dit arbejde? Grafik designer.

Hvad er din hobby? At spille basketball, samler på basketballsko, se komedie og sport i tv.

Hvilken sport kan du lide? At spille: Basketball. At se: Fodbold, Baseball og Basketball.

Hvad betyder FC Barcelona for dig? Hvis jeg kan sige, at det er mit liv, er det ret sejt, men der er nogle fantastiske mennesker. FC Barcelona er en vigtig del af mit liv.

Hvorfor, hvordan og hvornår begyndte du at interesse dig for FC Barcelona? Oprindeligt jeg kun var interesseret i fodbold. Og jeg har sympati for FC Barcelonas historie. Jeg tog på en rejse til Barcelona for første gang i 2002 og oplevede El Clasiso, men denne kamp var ligegyldig for mig.

64


Hvem er dine favorite spillere i FC Barcelona og hvorfor? Fordi de tilhører FC Barcelona, kan jeg lide alle medlemmer af holdet. Men hvis jeg bliver presset, vil jeg sige at Iniesta er mit favorit spiller.

Hvad er din bedste oplevelse med FC Barcelona i dit liv og hvorfor? 1. I sæson 05/06: Champions League finale hvor Arsenal blev besejret med 2-1. Det har opfyldt mit ønske. 2. I sæson 05/06: Champions League i kvartfinal hvor Chelsea tabte til FC Barcelona fordi FC Barcleona endelig havde vundet over det hadefulde Mourinhos hold.

Hvad er din værste oplevelse med FC Barcelona i dit liv og hvorfor? I sæson 03/04 I La Liga, kampen nr. 14, hvor FC Barcelona tabte til Malaga på La Rosaleda med et pinefuld nederlag på 1-5. Jeg var helt ny som FC Barcelona-tilhænger. Denne kamp var grusomste jeg har oplevet. Jeg slukkede for tv før kampen var slut. Jeg kunne ikke holde ud at se FC Barcelona i opløsning.

Mener du at Pep Guardiola ikke er den rette træner for FC Barcleona og hvorfor? Nej. Det er for tidligt at drage en konklusion. Jeg synes at vi skal vente med at vurdere Guardiolas evner som træner efter et år, og jeg synes at han går denne rette vej for tiden.

Hvilke spillere fra dit fædreland som FC Barcelona bør købe og hvorfor? Jeg har ikke tænkt over det her, og synes det er et interessant spørgsmål. Jeg nævner 2 spillere som jeg synes FC Barcelona bør holde øje med: 1/ Nakamura Kengo fra Kawasaki Frontale.

Hans stil minder meget som Xavi og Iniesta. Jeg synes selv at han er en genial spiller i Japan. Info om ham: http://en.wikipedia.org/wiki/Kengo_Nakamura

65


2/ Abe Yuki fra Urawa Red Diamonds.

Han er Japans mest fleksible spiller på et ret højt niveau. Han kan spille fra forsvarer til midtbaner lige meget om det bliver til højre, centrale eller venstre. Hans stil minder meget som vores Cocu og Edmilson, men han ikke er ret høj ligesom dem. Info om ham: http://en.wikipedia.org/wiki/Yuki_Abe

Beskriver dig selv som FC Barcelona-tilhænger? Er du stille, højtråbende eller larmende? Når jeg ser FC Barcelonas kampe i tv med mine venner, er jeg ret larmende, men kampen i Japan foregår kl. 3 om midnat, så jeg må beherske mig ved at dæmpe min stemme.

Har du mødt nogle FC Barcelona-spillere før? Hvis ja, hvordan? Jeg har mødt en spiller fra FC Barcelona, men hun ikke er en fodboldspiller. Hun er en kuglestøder. Hun hedder Irache Quintanal. Hun var med til OL i Athens i 2004.

Irache Quintanal Jeg mødte hende ved turneringen IAAF World Championships i atletik i Japan 2007. Vi tog til turneringen for at støtte Irache fordi hun er en FC Barcelona-spiller. Det vakte glæde hos hendes venner, som så os hylde Irache. De fortalte det til Irache og naturligvis blev Irache utroligt beæret over vores støtte, så hun spurgte os, om vi havde lyst at spise med hende i byen. Vi spiste sammen og vi råhyggede os. Det var et utroligt glædeligt minde for mig. I dag er vi venner. 66


Du sagde at du havde besøgt Camp Nou før. Hvad synes du om atmosfære på Camp Nou? Jeg så to kampe på Camp Nou i sæson 01/02. Den først kamp var Champions League hvor Liverpool var gæster. Kampen foregik den 13. marts 2002. Den anden kamp var El Clasiso i La Liga. Kampen foregik den 16. marts 2002. Jeg var ikke FC Barcelona-tilhænger denne tid. Jeg var meget overrasket over at stadionets speaker havde sunget Himno, som er en sang om FC Barcelona. Jeg har fortrudt meget over, at jeg ikke vidste noget om Himno. Det var et højspændt atmosfære på Camp Nou, det var utroligt fantastisk.

Hvem bliver topscorer for FC Barcelona i denne sæson? Mr. Eto’o.

Hvad synes du om at Ronaldinho ikke længe er FC Barcelona-spiller? Er det godt eller dårligt? Hvorfor? Jeg synes selv at Ronaldinho har ikke noget valg. Han er træt af FC Barcelona og cules er træt af ham. Udskiftning af ham er uundgåelig. Det er hverken dårligt eller godt. Jeg føler selv at det er en overstået kapitel for FC Barcelona og Ronaldinho. Jeg kan godt lide Michael Jordan og jeg fik at vide at Ronaldinho har sagt at han også kan lide Michael Jordan, så jeg kommer i tanke om at Ronaldinhos liv i Barcelona ville have været bedre, hvis Ronaldinho lærte noget om Jordans personlighed. Jeg er skuffet over at Ronaldinho at han ikke lader sig inspirere af Jordans personlighed.

Har du nogle all-time favorite spillere? Det er et meget svært spørgsmål fordi mit kendskab til FC Barcelonas historie er ikke stort, fordi min interesse for FC Barcelona begyndte for 5 år siden, så mit kendskab til tidligere spillere er lidt begrænset. Min speciale følelse for de tidligere spillere er ret lille. Jeg kan bedre lide nuværende spillere end tidligere spillere. Hvis man spørger mig om nuværende spillere, kommer jeg i tanker om Puyol, Iniesta, Xavi, Bojan, Etoo, Messi osv. Om de tidligere spillere kommer jeg til at tænke på Gabri, Oleguer, Ronaldinho, Cocu, Edmilson.

Hvordan er dit forhold til Real Madrid? Jeg bryder mig ikke om Real Madrid. Jeg ønsker at de bliver nedrykket til Segunda meget snart. Jeg vil altid latterliggøre dem når det går rigtigt dårligt for dem.

67


Kan du fortælle lidt om FC Barcelona fans i dit land? Har i en fanklub for FC Barcelona i dit land? Hvor stor er denne fanklub? Er du medlem af denne fanklub og hvorfor? Det er over 1500 medlemmer i 2 FC Barcelona fanklub i Japan. Vi har en FC Barcelonas tv program, som viser rigtigt godt tilstrækkelig mængde tv i forhold til andre europæiske klubber og faktisk bedre end Real Madrid. Dette er i en betalings tv-kanal. FC Barcelonas tv program indeholder kampe fra La Liga, Champions League, Barca informationsprogram, Cantera information program, Copa del Rey (få dages forsinket). Der er 2 fanklubber i Japan, hvor ene er i Tokyo. Jeg er ikke medlem af fanklubben, fordi jeg bor langt væk derfra. Jeg bor i Osaka. Det er ingen der tager initiativ at stifte en FC Barcelona fanklub i Osaka. I stedet inviterer jeg mine venner til at overvære FC Barcelona kampe i en sportsbar. Sugwi fortæller hermed til magasinet CULES at han selv har designet disse billeder nedstående til mobilen. Læs mere på hans hjemmeside: http://homepage.mac.com/sugwino/guapoBG/mobile1/mobilePE.html

Målmænd:

Forsvarere:

Midtbanere:

Angribere:

68


CULES’ BRUGERUNDERSØGELSE 14 personer deltog i brugerundersøgelsen

Alder Det er 10 personer er i en alder fra 21 år til 40 år og 4 personer er i en alder fra 11 år til 20 år.

Bopæl 8 personer fra Sjælland og øerne. 2 person fra Fyn og 4 personer fra Jylland.

Hvad synes de om magasinet CULES 7 personer synes fantastisk om magasinet CULES, mens 7 andre personer synes nogenlunde om magasinet CULES og de skriver deres mening om magasinet CULES: -Jeg synes at det er et fantastisk initiativ at bruge egen fritid (og penge fra egen lomme) på et online magasin for cules. Der findes trods alt sider som barca.dk og fcbarcelona.dk men i CULES er det mere dybdegående artikler som sætter perspektiv til andre holdninger. Hvis man er culé (som jeg selv) er det godt læsestof. -Der er nogle rigtig gode artikler om FC Barcelona, og de er spændende at læse. Det er også rigtig godt at i skriver om andet end bare klubben i dag, men også om dens historie og hvordan den er blevet til den klub den er i dag. -Som stor Barca-fan elsker man vel alt skrevet om FC Barcelona Flot layout og interessante artikler, men til tider er teksterne dårligt gennemarbejdede både hvad angår sprog og tegnsætning i al almindelighed. -Endelig et blad udelukkende om FC Barcelona, der har mange artikler, der går hele vejen rundt om klubben, modsat div. blade -Det gode er at jeg elsker at læse om Barca, om synes at det er fedt at andre i Danmark kan dele passionen. Enkelte af artiklerne er dog udelukkende positive, hvilket bliver lidt kedeligt. Savner desuden 'originalt' indhold, interview med Barca-folk eller ligning selvom det er vanskeligt at gennemføre pga. afstanden til Spanien. Jeg synes desuden at debat er noget af det mest interessante, som artikler hvor forskellige synspunkter fremføres efterlyses. Tak -Der er meget sjældent, næsten aldrig, læst korrektur på. Det er meget hæmmende for læseoplevelsen. Desuden er der meget "fyld" med. I mine øjne var det bedre at bladet fyldte halvt så meget, men at der så var mere substans i det der var bragt!

69


-Fint indhold og man fornemmer det store engagement, hvilket er særdeles positivt. Godt format. For mange stavefejl, grammatiske fejl samt dårligt sprog. Det ødelægger desværre den samlede oplevelse. -Lidt negativt først. Grafisk mangler der en hel del. Fonte og opsætning er vidt forskellig for artikel til artikel, hvilket gør det sværere for læseren. Udover det virker nogle af artiklerne udokumenterede. Men de positive ting er at der er stor variation i emnerne som der bliver skrevet og de er som oftest rigtig interessante at læse og skrevet på en spændende måde. -Unikt. -Magasinet er nogenlunde. Grunden til det ikke er fantastisk er selvfølgelig at skribenter ikke er uddannede, og derfor er det selvfølgelig ikke professionelt journalistik. Men når dette så er sagt, så synes jeg faktisk der bliver skrevet nogle helt udemærkede artikler. Magasinet er også stadig forholdsvis nyt, og skal finde sit standpunkt og holdninger, og derudover selvfølgelig stadig mangler at blive helt etableret. Men ellers godt. -Mange gode vinkler på fodboldens og den katalanske verden. -Nogle af artiklerne lærer man ikke noget af da det er børn der skriver dem, men der er også rigtig mange interessante artikler, og folk der lægger kræfter i det!

Hvor meget tid bruger de, når de læser et nummer af magasinet CULES 9 personer bruger ca. 1-2 timer og 5 personer bruger ca. 2-3 timer.

Sprogligt niveau i magasinet CULES 12 personer synes at sprogligt niveau i magasinet CULES er rimelig. 1 person synes det er lidt svært og 1 person synes det er meget svært. Der tilføjes et par bemærkninger: Jeg synes at det sproglige niveau er let, men det kunne ikke vælges. Det er svært at læse magasinet pga. de mange sproglige "forhindringer".

Hvad kan de mest lide ved magasinet CULES 11 personer kan bedste lide artikler og 3 personer foretrækker analyser. Der tilføjes et par bemærkninger: Jeg har egentlig ikke tænkt på ovenstående, men skulle prikke noget af, så det blev artikler. Det gode ved cules.dk er vel egentlig mangfoldigheden. Den med Analyser, Artiker og Essays er ekstremt lige. 70


Hvordan vil I gøre CULES til et bedre magasin Måske en samlet layout Medvirke aktivt, når studie/arbejde tillader det. Få læst korrektur på artikler - og så ville jeg kigge meget nøje på det stof man overvejer at bringeDer kan sagtens sorteres i det - ikke alt er lige interessant. Måske med en bedre struktur. Altså så der var nogle ting der gik igen hver gang. Bruger en lidt hårdere tone og mere ironi. Specielt når der skrives om Real Madrid Æm, evt. få en uddannet journalist til at skrive en klumme i ny og næ, hvis det altså kunne lade sig gøre, og helst en der ikke er Barcelona fan, men som stadig ser kampene og følger med i den spanske liga. Ville give et godt blik udefra, og hermed gøre bladet mere end bare et "fan" magasin. Interviews med folk fra Spanien/Catalonien/FCB (evt. Barca B?) Kun ansætte folk over 15-16.

Har du tænkt dig at være frivillig skribent for magasinet CULES Ja x Nej xxxxxx Ved ikke xx Er allerede xx

Ris og ros/forslag til forbedringer i magasinet CULES -At du måske bestemmer hvad folk skal skrive om. -Det er i forvejen et godt blad, men man kunne lave en test/quiz hvor der stilles en masse spørgsmål vedrørende Barca og hvis man scorer mellem diverse intervaller kan man se hvor stor culé man er. -Nogle gange er det lidt for mange analyser. Gerne flere artikler, og de må også gerne handle om andet end bare fodbold. (som artiklen i sidste nummer " katalansk og spansk er to forskellige sprog") -Det er også rigtig godt at interviewe Barca fans. -Primært fokus mener jeg bør være på at få rettet stavefejl samt grammatiske fejl. -Igen mere debat hvor forskellige syn på klubben, spillere, taktik, diskuteres. -Jeg synes det er fedt at vi, skribenter og redaktør, gider ligge det arbejde i som vi gør. Thumbs up her fra. 71


TILLYKKE!

Tillykke til de personer som har vundet en DVD "FC Barcelona - Special Edition" som præmie. Vinderne får en besked pr. mail.

Øzgur Halitoglu, Farum Line Vesterdal, Århus Kim Nissen, Odense Morten Pedersen, Holmegaard Martin Nielsen, Tønder

Tak igen for jeres deltagelse til CULES’ brugerundersøgelse 72


CULES’ Julekonkurrence

Da juleferie nærmer sig, markere CULES med en julekonkurrence, hvor man kan vinde spændende Barca-merchandice. Tak til MM Sport (www.mmsport.dk), der er venlige at sponsere de spændende præmier. For at deltage i konkurrencen skal man svare rigtigt på følgende to spørgsmål: Spørgsmål 1: Hvad er Joan Gampers mellemnavn? a.Ludwig b.Müller c.Max

Spørgsmål 2: Hvor mange røde striber i catalansk flag i Barcas emblem? a.3. b.4 c.5

Send dit svar til konkurrence@cules.dk - husk at mærke ”julekonkurrence” og skrive navn og adresse i din mail, så vi kan sende præmien frem hvis du vinder. Den sidste frist for julekonkurrence er den 26. december 2008.

Præmier:

73


Partner Besøg WWW.BARCA.DK og du får en hel masse viden og inspiration om Barcas 107 års lang historie i medgang og modgang. Og du bliver klogere efter du har besøgt BARCA.DK. BARCA.DK tilbyder også en masse artikler om daværende og nuværende spilleres historie samt mange spændende og gode interviewe med spillere og trænere, som ejeren af BARCA.DK, John B. Jensen, selv har oversat.

Besøg www.norskefans.com/spania/barcelona Denne hjemmeside er en norsk fanside for FC Barcelona og denne hjemmeside er ikke en selvstændig hjemmeside for FC Barcelona, da denne hjemmeside hører under www.norskefans.com. Det er ikke svært at læse hvad de skriver, da deres sprog minder meget om dansk med få undtagelser. De skriver rigtige fine nyheder og artikler om FC Barcelona med deres synsvinkler. Lars Hagen, Thomas Bergli og Ståle Dahl Eriksen sørger for at det sker noget godt på hjemmesiden med nyheder, artikler og layout

Besøg www.barcelona-rejser.dk. Hjemmesiden er en informationsportal med oplysninger om Catalonien og Barcelona, der kan lette informationssøgningen i forbindelse med rejser til eller ophold i regionen. Kasper Christiansen står bag hjemmesiden. Han har boet mere end 6 år i Barcelona og har gennem de sidste år arbejdet med rejser og kurser forbundet med Barcelona og resten af Spanien. I øjeblikket holder Kasper kurser på Folkeuniversitetet om Barcelonas og Cataloniens rige kulturhistorie. Kasper Christiansen er flydende i såvel spansk som catatalansk.

Besøg www.fcbarcelona.no. Denne hjemmeside er en uofficiel norsk fanside for FC Barcelona og denne hjemmeside indeholder mange gode artikler og nyheder. Det er ikke svært at læse hvad de skriver, da deres sprog minder meget om dansk med få undtagelser.

74


Læserbreve

Du er velkommen at skrive et læserbrev til CULES på mail breve@cules.dk Det er op til dig, hvad der skal stå på denne side. Hvis dit brev bliver trykt, vil du få et svar fra os. Vi modtager læserbreve med kyshånd.

75


FRIVILLIG SKRIBENTER SØGES Har du en lille sportsjournalist i maven og har lyst at være frivillig skribent på det nystiftet ”CULES”? Da jeg på CULES er en kaptajn og jeg søger en ny frivillig besætning på skibet, der kan føre os ud på nye vande.

Du kan opfylde: • • • • • •

Du følger med Barca i tykt og tyndt Du kan lide at skrive en artikel på minimum en A4 side Du kan skrive dansk Du vil bruge noget af din fritid på at skrive om Barca Du har gode ideer om hvad du vil skrive Emner må gerne dreje sig alt om himlen og jorden, bare det skal handle om Barca.

Hvis ovenstående har fanget din interesse, hvorfor så vente? Skriv gerne til mig på mail:

cules@cules.dk 76

Cules8  

fc barcelona, barca

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you