Page 1

sportsfan Danmarks ultimative sportsmagasin

April 2008

Invasionen

fra Østeuropa Superligaen kan nu få landsholdsspillere Stor analyse

SAS Ligaens

m ålmænd En afgørende faktor i mesterskabskampen

Slaget om Sjælland

Slagelse, Næstved eller Holbæk slås om at komme først i Superligaen?

Prof. på 2. klasse

Leon Andreasen

Danskere knokler for føden i de nedre rækker i udlandet

NFL Sæsonen afgøres i Draft weekenden

April 2008 · BK 03.04.08 > 01.05.08 · Pris 49,95

Aggressiv ambitiøs arbejdsnarkoman

”Jeg hader stjernenykker”

Plus Thomas Thomasberg, Sidste kapitel i sagaen Diego Maradona, Erik Hamrén, Lars Daneskov, Hjemme hos Kristian Bak Nielsen, Stem på Danmarks bedste sportsvært.


INTR ODUCI NG

T HE

NE W

M E N’S

FRAG RANC E

B Y

RALPH

L A U R E N


MADS L AUDRUP


+"1*3"03. 0"%#,#02'-,

SOCCER IS MY LIFE COT TONFIELD SPORT IS MY BR AND  COTTONFIELD SPORT PRESENTS THE MADS LAUDRUP COLLECTION - EXCLUSIVELY AVAILABLE AT SPORTMASTER STORES ACROSS DENMARK FROM MARCH 2008

W W W.COT TONFIELD.DK


/9990

LĂŚs altid det med smĂĽt


SIMPLY CLEVER

Tænk engang, at tre små bogstaver kan betyde så meget. For at forstå det fuldt ud, skal du nok sidde bag rattet i en Octavia, der er udstyret med den nye 1.8 TSI turbo benzinmotor. Den sætter helt nye standarder for, hvor meget saft og kraft der kan være i en almindelig benzinbil. Med et omdrejningsmoment på 250 Nm, topfart på 223 km/t og acceleration fra 0-100 på 8,1 sekund er der fuld køreglæde på alle parametre. De 160 heste gør heller ikke turen kedeligere, og der er altså stadig tale om en familiebil, der kører 13,5 km/l. For de særligt interesserede kan vi oplyse, at forkortelsen står for Turbo Stratefied Injection. For alle andre er det nok at vide, at man kan prøve den hos din lokale Škoda-forhandler.

ŠkodaOctavia 1.8 TSI fra 284.000 kr. Priserne er inkl. moms og ekskl. lev. omk. (3.580 kr.) og laktillæg. Forbrug 13,5 km/l. CO2 176 g/km. Få din Octavia attraktivt finansieret gennem Škoda Bilfinans.

www.skoda.dk


April ’08 Upfront

66 Professionel på 2. klasse

10 leder

Livet som fodboldspiller omtales ofte som et liv i overdådig luksus, men

12 Kort om sport

en række danske spillere må kæmpe for en indtægt i udlandet langt fra

14 OL-profil Christina Scherwin

spotlyset.

16 Spot på Susanne Kullar 18 Hjemme hos Kristian Bak i Heerenveen

70 Diego Maradona – gennembrud og kollaps

20 Klumme af Anders Sigdal

2. og sidste kapitel i den utrolige historie om en af fodboldens bedste

22 Fanpanelet

spillere – og ukronede krukke.

24 Anmeldelse 26 Tilbageblikket af Jeppe Lisdorf

NFL

28 Stil et dumt spørgsmål… med Erik Hamrén 30 Formel 1 - nu med hjulspin

82 Fremtiden skabes nu

32 One-to-watch motorsport

I april trækker NFL-holdene lod om de største talenter fra college.

33 One-to-watch golf

SPORTSFAN sætter fokus på fænomenet og ser på nogle af de kommende

34 One-to-watch håndbold

stjerner.

35 One-to-watch ishockey 36 One-to-watch fodbold

Sport og økonomi

37 One-to-watch fodbold 38 One-to-watch diverse

96 Dansk ishockey har blodrøde tal på isen

40 Månedens profil – Thomas Thomasberg

Odense Bulldogs er den seneste i rækken af klubber i økonomiske

42 Klumme af Andreas Kraul

vanskeligheder. Turneringsstrukturen får en del af skylden.

Fodbold 44 Den østeuropæiske forbindelse SAS Liga klubber som FCM, FCK og Viborg har alle hentet landsholdsspillere i den tidligere østblok, men trods spillernes kvaliteter mangler de en del, før de bliver profiler herhjemme.

50 FC epidemi rammer Sjælland Tre vestsjællandske klubber kæmper om at præsentere regionen i Superligaen.

96 Sport og psyke 104 Klumme af Rasmus Ankersen

54

Sport og Medie 108 Hvem er Danmarks bedste sportskommentator?

Bagude

54 Superligaens sikre hænder

88 Mode

Viasat ekspert og tidligere målmand Peter Kjær deler karakterer ud til

100 Shopping

ligaens målmænd.

106 Krop & duft 110 Konkurrence

60 Månedens forsidehistorie: Leon Andreasen

111 Læserservice

SPORTSFANs Jakob Illeborg har mødt den arbejdsomme

112 Sport og udstyr

dansker i London.

114 Månedens fan – Lars Daneskov

8 sportsfan


Produced under license of Ferrari Spa. FERRARI, the PRANCING HORSE device, all associated logos and distinctive designs are trademarks of Ferrari Spa.

From 0 to 100 in a drop.

The new Ferrari fragrance for men.


A

lt for ofte ender jeg i en diskussion med folk, der ikke kan forstå, at så mange danskere og medier som SPORTSFAN går så meget op i Superligaen. ”De spiller jo langsomt og dårligt i forhold til i Champions League og de andre store europæiske ligaer. Hvorfor nøjes med kedelig dansk leverpostej, når man kan få kaviar og champagne (bling, bling)?” lyder argumentet. Nu er det for ægte fodboldelskere aldrig en spørgsmål om enten-eller, men om både-og. Jeg vil nødig undvære nogen af delene. Men der er alligevel en anderledes duft i luften, når SAS Ligaen er i gang, og følelsesmæssigt når jeg ofte længere op og ned på følelsesbarometeret over en dansk kamp end en udenlandsk. Det er ikke fordi, jeg ikke kan se, at de spiller hurtigere i Premier League og generelt bare bedre i Champions League, men fodbold er (heldigvis) ikke kun et spørgsmål om teknik og taktisk kunnen. I dette på overfladen simple spil er der så mange facetter og dybder, at det nødvendigvis ikke er den smukkeste kamp, der er den bedste. Folk, der kun vil se Champions League og ikke andet, har forstået meget lidt af spillets skønhed. Hvis andre kunstarter også skulle vurderes ud fra teknisk kunnen (hvilket mange også gør), skulle

Skønheden ved det uperfekte vi alle sammen bedst kunne lide stort anlagte symfonier eller opera. Jeg hader begge dele. Selv om jeg accepterer, at de sikkert kan deres kram, vil jeg til enhver tid helst høre tre simple akkorder fra et rockband. Jeg vil også altid foretrække Leonard Cohen, der knap nok kan kaldes sanger i traditionel forstand, i forhold til Celine Dion, som kan spænde vidt med sin vokal, men aldrig ramme en følelse større end kedsomhed. Vores identitet forankres i det lokale, og det er hyggeligt at gå i det lokale teater, selv om der sandsynligvis spilles bedre på større scener. Det er også altid sjovere vinde over naboen, man ser hver dag, end blot en turist. Alle, der har haft et lokalt hold, ved dette. Alle, der har set Danmark erobre EM-guldet med smukke sejre over de på papiret større nationer Tyskland og England. Er det ikke også sjovere at se den uperfekte lykkes med en bedrift større end forventet end blot det forudsigelige fuldendte? Man kan derfor altid spotte en person, der aldrig rigtig har forstået kærligheden fuldt ud, når de siger, at det handler om form over indhold.

Administrerende direktør / ansvarshavende Jørgen Brinks jb@sportsfan.nu Tlf. 31 78 60 02 Chefredaktør Emil Norsker en@sportsfan.nu Tlf. 28 58 27 09 Mode- og produktredaktør Lotte Lund ll@sportsfan.nu Tlf. 31 77 60 02 Art director Martin Andersen ma@sportsfan.nu Tlf. 27 22 33 00 Skribenter Andreas Kraul, Anders Sigdal, Theis Marquard Otzen, Jakob Illeborg, Jens Arnborg, Claus Henriksen, Jeppe Lisdorf, Peter Nygaard, Peter Bruun, Michael Søvsø, Thomas Johansen og Karsten Krogh Fotografer Jørgen Brinks og Peter Nygaard Illustration Martin Pop Korrektur Susanne Andersen Tryk Franzen Distribution Bladkompagniet Udgiver SPORTSFAN Aps Hovedvejen 155 4000 Roskilde info@sportsfan.nu Tlf. (+45) 70226002 Fax (+45) 46497040 Annoncer Jørgen Brinks Tlf. 31 78 60 02 Abonnement abo@sportsfan.nu Abonnement skal opsiges skriftligt til abo@sportsfan.nu.

www.sportsfan.nu Alle henvendelser i redaktionelle spørgsmål bedes stilet skriftligt til redaktionen, der intet ansvar påtager sig for manuskripter, fotografier og lign.,

God fornøjelse med det nye nummer af SPORTSFAN

som indsendes uopfordret. De i magasinet nævnte priser er vejledende, og redaktionen påtager sig intet ansvar for eventuelle fejl. Artikler, billeder eller

Emil Norsker, chefredaktør

annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse fra SPORTSFAN Aps.

10 sportsfan


Nyd de suveræne mål og den åndeløse spænding i fantastiske farver. Den nye BRAVIA X-serie viser dig de flotteste kampe nogensinde.

‘Sony’, ‘BRAVIA’ og ‘like.no.other’ er registrerede varemærker, der tilhører Sony Corporation, Japan.

Den ultimative fodboldoplevelse


UPfront Kort om sport Nøgen linjevogter tilbage på banen

Den kvindelige brasilianske linjevogter, Ana Paula, er tilbage på sidelinjen, efter hun blottede sine yndigheder i mandebladet Playboy. Dermed har hun overstået den karantæne på 245 dage, hun fik af såvel det brasilianske fodboldforbund som FIFA for at vise sig frem. ”Jeg er meget glad,” jubler Ana Paula, der formentligt har benyttet en del af den ufrivillige ferie på at spendere nogen af de knapt 1,5 mio.

Sagt og skrevet... ”Han insisterede på at sidde omme på min datters barnesæde og synge Ray Charles ’I’ve got a woman’ helt oppe i diskanten. Det var meget mærkeligt, og nu kan jeg se, at det var starten på sammenbruddet.” Paul Gascoignes tidligere kæreste, Jenny Wilkins, fortæller i The Mirror om sine oplevelser med Gazza. ”Overordnet skal vi udvikle os 10-15 procent om året, bare for at følge med de andre. I mange østeuropæiske lande - bl.a. Polen - udvikler tingene sig så stærkt, at vi ikke længere er konkurrencedygtige på lønninger. Derfor kan konsekvensen meget vel blive, at vi om tre til fem år ikke kan hente så stærke spillere, som vi har kunnet. Og det vil være skidt for udviklingen.” Sportsdirektør i FCM Jens Ørgaard ”Hvis man i Danmark har en halv time ekstra, går man måske ud for at lege med bolden, mens man i Norge tager en ekstra tur i styrketræningslokalet. Det er ikke fordi, der er enorm forskel på Danmark og Norge, men generelt er man bare lidt mere professionel og mere veltrænet i norsk fodbold.” Tidligere AaB-spiller Allan Gaarde, nu den norske klub Viking FK ”I min verden er det simpelt. Jeg har brug for et halvt til et helt år, hvor jeg fjerner mig fra det pres og de forventninger, der altid er, når man er cheftræner i en af de mest ambitiøse og succesrige klubber i Danmark. Jeg har brug for tid til at få andre input i tilværelsen og forfølge og undersøge nogle af de aspekter, jeg udover fodbold også finder ekstremt interessante i livet.” Erik Rasmussen om bruddet med FCM

kroner, hun tjente på at smide kludene. Paula gjorde comeback i 1-1 kampen mellem Sao José og Taquaritinga, og slap fornuftigt fra opgaven. ”I har ingen anelse om, hvor glad jeg er. Det føles som at dømme en VM-finale,” siger Ana Paula.

www.sportsfan.nu 12 sportsfan


Kort om sport

UPfront

Pletskud 1. Fodbold uden filter TV3 + har genoplivet debatprogrammet ’Ren fodboldsnak’, nu bare under navnet ’Fodbold uden filter’ og med Carsten Werge som vært. Det er indsigtsfuld diskussion, men samtidigt underholdende. Se det søndag efter Onside. 2. Thomas Rasmussens genkomst Folk har rystet på hovedet over Tom Køhlerts omskoling af Thomas Rasmussen som venstre back. Sidste år så det heller ikke altid godt ud, men nu blomstrer han og er et godt eksempel på, hvad Tom Køhlert har fået ud af suppedasen i Brøndby. Nu må han snart anerkendes som måske Danmarks bedste træner. Vi løfter i hvert fald hatten. 3. Leon Andreasen og Tøffe som trænerteam I interviewet med SPORTSFAN fortæller Leon Andreasen, at han en dag godt kunne tænke sig at blive assistent for Stig Tøfting. Sprængfarlig duo? Det kan du bande på.

Forbier 1. Hooligans Er der noget mere ynkeligt? Folk, der har undersøgt fænomenet fortæller, at det ofte er velfungerende familiefædre, der keder sig i velfærdssamfundet, og fodboldvold er deres eneste ventil. Prøv at høre: Hvis I savner spænding, hvad så med at tage til Afghanistan, eller begynde at redde babyer ud af brændende bygninger? Gør jer lidt nyttige. Idioter. 2. Eriks exit Selvfølgelig skal toptrænere også have lov til at realisere sig selv og tage ud at rejse. Men let’s face it: FCM er sat et år eller to tilbage nu. CSC dropper cykling Så fik også computergiganten nok. Hvad nu, Bjarne?

konkurrence – ESTEE LAUDER Fra Estee Lauder kommer disse to dufte. Intuition for men er en klassiker, der allerede står på mange danske mænds badeværelseshylder. Flakonen er som en sten, der er glattet ud af årenes erfaring og duften er dyb, maskulin og fyldt med varme. – En rigtig ”herre” duft. Til tøserne kommer denne nye duft Emerald Dream skabt i overensstemmelse med Mrs Estée Lauder’s filosofi: ”En parfume er mere end en dejlig duft; der må også være en tanke bagved. Dufte eksisterer i sjælen og ikke kun i næsen.” Se blot på billedet og filosofer videre....! Du kan nu vinde en duft til dig selv og en til kæresten, hvis du deltager i konkurrencen på www.sportsfan.nu og svare på følgende spørgsmål xxxxxxxxxxx

Don Ø vil have reserveholdsturnering

En turnering for SAS Ligaholdenes reservehold (som man har det i England) har længe været på tale, og nu gør FC Københavns formand Flemming Østergaard sig til talsmand for projektet. SAS Ligaklubbernes reservehold har de seneste tre sæsoner kunnet deltage i 2. division, men står det til FC Københavns bestyrelsesformand, Flemming Østergaard, er det snart slut. ”Jeg er absolut talsmand for, at man laver en reserveholdsturnering i Danmark. Det ville også gøre turneringen mere sportsligt retfærdig. Hvis der er mange skader hos for eksempel FCK eller Brøndby, så taber vi til mindre hold, som får foræret tre point,” siger Østergaard til Berlingske Tidende. Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, vurderer, at der på sigt vil blive dannet en reserveholdsturnering. sportsfan 13


På vej til OL foto: polfoto

UPfront

Navn: Christina Scherwin Født: 11. juli, 1976 i Viborg Klub: Sparta, København Største sportslige præstationer ifølge Christina selv: ”Da jeg blev nummer fire ved VM tilbage i 2005. Det var en stor overraskelse for mange, og en kulmination på et år, hvor jeg bare var gået fremad. En fantastisk oplevelse. Andre præstationer: Nummer fem ved EM i 2006. Seksdobbelt dansk mester. Nummer tre ved World Athletics Final i 2006.

Hvordan er træningen delt op? ”Jeg genoptræner stadig min skulder. Gerne under morgenens træningspas. Ellers har jeg for det meste både morgen- og aftentræning. Det varer omkring halvanden til to timer. Indimellem passer jeg så alle mine huslige pligter og forsøger også så vidt muligt også at få slappet af. Der er faktisk nok at se til, så jeg er glad for at være så privilegeret, at jeg ikke skal passe et job ved siden af min sport.” Er der noget, du særligt arbejder på at forbedre op til OL? ”Ikke noget specifikt, men vi forsøger at arbejde efter den formel, der gav succes i 2006, som var mit bedste år. Mere ville have mere, og måske gav vi den lige en tand for meget i 2007 i forhold til træningens hårdhed. Nu er det med at geare lidt ned igen og ramme den rette dosering af træning. Lidt ned til OL i Beijing. Hver måned frem til åbningen ligesom en madopskrift, på de danske medalje-kandidaters forberedelser. faktisk.”

Lidt som en madopskrift

SPORTSFAN tæller 8. august vil vi tage pulsen Denne gang er det spydkasteren Christina Scherwin. Af Michael Søvsø Spydkasteren Christina Scherwin blev i fjor opereret i skulderen, fordi hun gennem længere tid havde haft store smerter, når hun fyrede spyddet af sted. Den danske superkaster fik på grund af skaden ødelagt det meste af sin 2007-sæson, men er nu klar til at forsvare de danske farver i Beijing. Hun er bosat i Eugene, Oregon i USA, syd for Portland, hvor hun forbereder sig til det, der måske kan ende med en dansk medalje til sommer. 14 sportsfan

Hvordan går træningen her i OL-året? ”Det går faktisk rigtig godt. Det er omkring fem måneder siden, jeg blev opereret i min skulder, og siden dengang er det kun gået fremad og fremad. Nærmest hver eneste uge kan jeg mærke fremgang, og det er skønt.” Hvor meget træner du? ”For øjeblikket træner jeg omkring 10 pas om ugen.”

Hvad er dine forventninger til OL? ”Lige nu er det svært at sige, hvordan min skulder reagerer, når den kommer i konkurrence. Det er jeg spændt på. Men når det kommer til OL, vil jeg helt sikkert gerne i finalen. Jeg bliver skuffet, hvis ikke jeg kommer så langt. Til gengæld kan alt ske, hvis det kommer så vidt. Som jeg ser det lige nu, er der en fem-seks piger, inklusive mig, der kæmper om medaljerne i finalen, og så er det jo lige, hvem der rammer dagen.”


Skagen Sport powerful, functional, sporty design

Vejl. pris

Vejl. pris

747LSTXM

747LSLD

Kr. 1.998,-

Kr. 1.798,-

Vejl. pris

Kr. 1.698,745XLSLD

www.skagendesigns.dk | NĂŚrmeste forhandler tlf. 4588 3460


UPfront Kort om sport

SVERIGES NYE SUPERSTAR Zlatan Ibrahimovi, Peter Forsberg, golfpigen Annika Sorenstam og syvkæmperen Carolina Klüft er nogle af de svenske superstjerner, som vi danskere drømmer om var nogle af vores egne. Nu er der dukket endnu en ny superstar op på den svenske stjernehimmel: Hækkeløberen Susanna Kallur, som er blandt favoritterne til at vinde olympisk guld senere på året. I løbet af de seneste par år har den charmerende Sanna løbet og sprunget sig ind i alle svenskeres hjerter ved at vinde europamesterskabet i 2006 og ved at sætte indendørs verdensrekord i 60 meter hækkeløb i januar i år. I 2008 vil hun blive kendt langt uden for Sveriges grænser. Allerede i januar 2007 modtog Susanna Kallur Sveriges mest betydningsfulde svenske idrætshæder, da hun fik Jeringprisen foran Trekronor, ishockeylandsholdet, som i 2006 vandt såvel olympisk guld som VM. Alligevel føler Sanna sig ikke som en superstjerne, der er hævet højt over omgivelsernes mere almindelige mennesker. ” Jeg ser mig selv som en god hækkeløber. Det er meget mærkeligt, at folk ser på en som en superstar,” fortæller Susanna Kallur til SPORTSFAN, men accepterer dog, at en Zlatan kan have et andet syn på den sag. Løber for Ghanas børn Sammen med sin sponsor, tøjfirmaet Cottonfield, er Sanna gået ind i projektet School for Life, hvor hækkeløberens store sportslige sejre 16 sportsfan

sender ghanesiske børn i skole på Cottonfields regning. Alene inden for det seneste år har Susanna Kallur ”sendt” 40 børn i skole. ”Det betyder rigtig meget for mig at hjælpe børnene i Ghana, udtaler Susanna Kallur og fortsætter: ”Når jeg laver en stor præstation, er det ikke bare vigtigt for mig selv og min sportskarriere. Det betyder, at nogle ghanesiske børn, som ellers ikke havde mulighed for det, kommer i skole. Derfor ser jeg projektet som en stor bonus og motivationsfaktor.” Fokus på forberedelsen Årets store mål er De Olympiske Lege i Beijing i august. Selv om hele Sverige tror på guld til Sanna, er hun selv mere beskeden. ”Mit fokus er ikke at vinde, men at være så velforberedt som muligt. Selvfølgelig vil jeg gerne vinde, men det handler først og fremmest om at gøre mit bedste,” siger den nye svenske (kommende verdens) stjerne. Af Claus Sømod

Susanna Kallur, hækkeløber

27 år. Bor i Falun i Midtsverige Vinder af 100 m hækkeløb EM i 2006 Vinder af indendørs EM i 60 m hækkeløb i 2005 og 2007 Verdensrekord i 60 m indendørs hækkeløb i januar 2008 i tiden 7,68 sekunder. INDENDØRS VM 2008?????? 7.-9. MARTS


ALLE HOLD HAR BRUG FOR EN KUNSTNER

ALLE HOLD HAR BRUG FOR EN POWER MAN

adidas.com/football

Š 2008 adidas AG. adidas, the 3-Bars logo and the 3-stripes mark are registered trademarks of the adidas Group.

ALLE HOLD HAR BRUG FOR ET STREJF AF ELEGANCE


UPfront Kort om sport

Sofatid

Kristian Bak foran fladskærmen derhjemme, hvor der bliver ladet op mellem træningssessionerne. ”Det er vigtigt, at man føler sig godt tilpas i hjemmet, og det ville være løgn at sige, at den her sofa ikke bliver brugt en del. Det sker da også, at der bliver spillet lidt PlayStation herfra.”

Abe Lenstrastadion

Bak foran Heerenveens hjemmebane, det supermoderne Abe Lenstrastadion, der også fungerer som træningsanlæg. Her bruger Bak mange timer, og den fighterglade dansker har allerede formået at blive en af det lokale publikums favoritspillere. ”Det er et fedt anlæg, vi har herinde, og så ligger det lige rundt om hjørnet fra, hvor jeg bor. Det er i øvrigt ikke hjerter på logoet, men rosenblade,” siger Bak om Heerenveens blårøde logo.”

Gensyn med vennerne

Heerenveen er kun seks-syv timers kørsel fra Herning, og Bak får heldigvis ret ofte besøg af venner, bekendte og familie derhjemmefra. Også derfor har han og kæresten Diana hele tre soveværelser i huset. ”Jeg kommer fra en lille by i Vestjylland, der hedder Kibæk og har stadig kontakt med folk derfra. På billedet står jeg sammen med brødrene Spring, som jeg spillede fodbold med i min barndom. Det er tvillingerne Michael og Kenneth på hver sin fløj og lillebror Lennart på min højre side – stort set hele Tjørrings kval-rækkehold.”

Autobahn

Baks bilpark – skal fungere på motorvejen, da Kristian og Diana ofte sætter sig bag rattet og tager turen nordpå. ”Audien er praktisk, når der er gæster på besøg. Man kan være syv mennesker i den, så det er nærmest en minibus. Men den er meget behagelig at køre i på de mange lange ture hjem til Danmark.”

Hjemme hos Kristian Bak

Den tidligere ulvefører, Kristian Bak, blev i sommer solgt til hollandske Heerenveen efter nogle år som en af de absolutte profiler hos FC Midtjylland. Han er hurtigt faldet til hos De Superfriezen - Heerenveens øgenavn – nede i Frisland, der ikke er helt ulig Danmark på mange punkter. Bak er blevet opereret for en brækket ankel og kommer først tilbage næste sæson. Så er det ekstra vigtigt, at man har det fint uden for banen, og danskeren har sammen med sin kæreste fået indrettet sig godt i det hollandske.

18 sportsfan


UPfront Canal + skruer op for gassen Kort om sport

Kæresten

Betalingskanalen Canal + har sikret sig rettighederne til at vise Speedway, DTM, BTCC og F3 de næste tre år. Det betyder, at du allerede fra april har rig mulighed at få masser benzin i næsen. Du kan følge DTM-sæsonen, der går i gang den 12. april, og CANAL+ sender hver søndag. I løbet af elleve weekender vil 21 kørere kæmpe om titlen. Reglerne for weekenderne er enkle – et race, en vinder. Konkurrencen er åben for kørere fra alle lande. Den største stjerne er Bernd Schneider, som har vundet titlen fem gange, men med 7 Le Manssejre er Tom Kristensen også at regne blandt de mest prominente. I år vil den største interesse dog nok rettes mod Ralf Schumacher,

Baks kæreste, Diana Bach, der ligesom den midtjyske forsvarsspiller rykkede teltpælene op i sommeren, da Bak blev solgt til Heerenveen. ”Det er Diana, der har stået for al indretningen i vores hus. Det er hun marginalt bedre til end jeg, vist nok. I det hele taget ville jeg sgu blive sindssyg, hvis hun ikke var hernede sammen med mig. En overscoring af mig i sin tid,” griner Bak.”

Stamcaféen

Èn af metropolen Heereveens tre caféer og faktisk ikke et stamsted for Bak – på trods af navnet. ”Hvis man skal i byen hernede, er det mest oplagt at tage til Amsterdam, der ligger halvanden times kørsel herfra. Det ville være løgn at sige, at nattelivet er fantastisk her i lille Heerenveen – men Café Bak er faktisk et ok hyggeligt sted, hvis man bare skal have sig en øl.”

der efter elleve år som F1-kører nu skal deltage i DTM. Samme dag som DTM får premiere, den 12. april, starter F3 eller Formula 3 Euro, baneracing med formelbiler for unge talenter, som sigter højt. Mesterskabet er åbent for alle lande, og den regerende mester er franskmanden Romain Grosjean. 32 kørere kan man følge i løbet af 10 weekender med to konkurrenceløb per weekend, et om lørdagen og et om søndagen. I år vender amerikaneren Charlie Kimball tilbage til F3 efter at have haft succes i 2006. Mange motorsportsstjerner har fået deres start i F3, fx F1-kørerne Lewis Hamilton og Christian Klien. Endelig den 29. april går speedwaysæsonen i gang. Ti hold udgør eliteserien, og holdene er spækket med internationale stjerner, såsom den regerende verdensmester, danske Nicki Pedersen, samt Jason Crump, Greg Hancock, Tomasz Gollob, Leigh Adams, Rune Holta og Scott Nichols. Blandt de øvrige danskere, som drejer på gashåndtaget i Eliteserien, finder man bl.a. regerende danmarksmester Hans Andersen, Kenneth Bjerre, Niels Kristian Iversen og Bjarne Pedersen. sportsfan 19


UPfront Ekspert-analyse

Tigerens år

Året rundt spilles der et utal af professionelle golfturneringer rundt omkring i verden. Men selvom vi allerede har været vidner til spændende golfturneringer, set nye stjerner blomstre op og været vidner til endnu en Tiger-opvisning, så er det først nu, golfsæsonen starter for alvor med US Masters, mener TV 2 Sport vært, Anders Sigdal. Nu er det slut med almindelige turneringer på PGAog Europatouren. Nu er det Major-tid, som de siger i USA. Det er tid til US Masters på Augusta National. Det er blevet forår i golfverdenen. Og ligesom blomsterne, så springer verdens bedste golfspillere først ud her i april. Tiger Woods har allerede bevist, at han nok er alletiders bedste golfspiller, men han mangler et vigtigt, synligt bevis, måske endda to. Han vil slå tidligere store spilleres rekorder,

men dengang var det ikke de fire Majors, vi kender i dag, så det kan ikke helt sammenlignes. Tiger lever for Majorsejre. Han bygger hele sin sæson op omkring Masters i april, US Open i juni, British Open i juli, og så US PGA i august. Han har allerede vundet dem allesammen flere gange, og da han i 2001 vandt den grønne jakke på Augusta, havde han vundet alle fire Majors i træk. En Grand Slam i nogles øjne, men i andres talte den ikke rigtig, fordi sejrene ikke var vundet i samme år. Derfor blev den enestående bedrift hurtigt døbt ’Tigerslam’, men i år tror jeg på fire på stribe.

”Tiger Woods har allerede bevist, at han nok er alletiders bedste golfspiller, men han mangler et vigtigt, synligt bevis, måske endda to. Han vil slå tidligere store spilleres rekorder” og den rekord, han ønsker mest, er rekorden for flest vundne Majors. Dem har han i en alder af 32 år allerde vundet 13 af. Kun overgået af Jack Nicklaus’ 18. Tigeren mangler altså seks Major-sejre, for at nå den rekord, og jeg tror han snupper fire allerede i år. Ingen spiller har vundet alle fire Majors i samme kalenderår. En såkaldt Grand Slam. Legendariske Bobby Jones gjorde det godt nok i 1930, 20 sportsfan

Sidste år vandt han godt nok kun en enkelt Major, men to andenpladser, blandt andet i Masters cementeredes hans position som verdens bedste golfspiller. Og med den form, han har vist gennem efteråret, og de turneringer, han har spillet i år, så bliver han svær at slå. Og får han først hul på bylden med en sejr på Augusta, så er der ingen tvivl om hans fokus år. En Grand Slam.

Han har allerede vundet fire gange på Augusta. Første gang som bare 21-årig i 1997, og sidste gang i 2005. Han kender banen, dens svære greens, og så har han evnen til at fokusere og nærmest skræmme modstanderne til at de ikke tror på sig selv. Han baserer hele sin sæsonplan på at toppe i netop de fire Major-uger, noget som kun han, og måske Phil Mickelson gør. Og især fokuseringen på de fire store turneringer giver ham en enorm fordel i forhold til konkurreterne. Derfor vinder han US Masters i år, og derfor vinder han også sæsonens tre øvrige Majors.


Fanpanelet

FAN LET

PANE

Claus Helgesen, formand Brøndby Lene Stubgaard, formand OB

Hvordan se du Erik Rasmussens fremtid?

”Han kommer tilbage. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Han er jo rigtig dygtig. Når han har været lidt væk, kommer han tilbage til en topklub.”

”Det kan meget vel tænkes, at hans næste klub ligger på Sjælland. Det er vel heller ikke utænkeligt, at den ligger på Vestegnen. Jeg kan i hvert fald sagtens se ham i Brøndby. Jeg tror også, der ligger mere bag stoppet i FC Midtjylland, end vi har hørt. Jeg tror, han har en plan.”

Hvilket stadion har de bedste forhold for

Hvilket stadion har de bedste forhold for

udeholdets fans?

udeholdets fans?

”Der er jo flere gode stadions. Viborg og FC Midtjylland er gode steder. Det er hyggelige stadions med en god stemning. Desværre hænger det jo stadig lidt i Randers.”

”Jeg må nok sige FC Midtjylland. Det er et dejligt, lukket stadion, hvor der virkelig kan larmes, og der er samtidig et godt udsyn. Farum Park er faktisk også et vildt godt sted. Det dårligste sted var helt klart Parken. Det er godt, de har revet tribunen ned. Den var simpelthen så klam.”

”Det er svært, men nok SAS Arena i Herning. Det er et fedt, intimt stadion. Farum Park er også rigtig godt. Og så er det nærmest som at spille på hjemmebane, når vi er på besøg. Det dårligste sted er helt klart Parken. Det er der ingen tvivl om. Det bliver spændende at se den nye tribune.”

Hvor mange penge bruger du på at følge dit

Hvor mange penge bruger du på at følge dit

Hvor mange penge bruger du på at følge dit

hold om måneden?

hold om måneden?

hold om måneden?

”Det ved jeg faktisk ikke. Selvom jeg ser alle kampene, synes jeg ikke, at det er så galt. Men jeg holder ikke styr på det.”

”Uha, det skal slet ikke ud. Det holder jeg hemmeligt. Vi er jo en familie på tre, der tager med til alle kampene, så det løber jo hurtigt op.”

”Det har jeg ikke tal på. Det bliver selvfølgelig lidt dyrt. Især hvis der kommer nye trøjer eller anden merchandise. ”

Michael Hansen, næstformand Randers Hvordan se du Erik Rasmussens fremtid?

”Det er svært at sige. Umiddelbart tror jeg, at han vil få nemt ved at få job igen. Jeg tror ikke klubberne er specielt bange for at brænde fingrene.” Hvilket stadion har de bedste forhold for udeholdets fans?

22 sportsfan

Hvordan se du Erik Rasmussens fremtid?

foto: polfoto

UPfront


Byg selv din helt nye F50 TUNiT. Med udskiftelig overdel og knopsystem kan du være lige så kreativ med dine støvler, som du er med bolden. ’ALLE HOLD HAR BRUG FOR EN KUNSTNER’ LIONEL MESSI, ARGENTINA & BARCELONA

adidas.com/football

© 2008 adidas AG. adidas, the 3-Bars logo and the 3-stripes mark are registered trademarks of the adidas Group.


Vind billetter til UEFA EURO 2008 hos INTERSPORT Vi har 300 billetter, hvor 2 af dem, kan blive dine! Besøg din lokale Intersport og se hvordan!*

Den nye adiPURE støvle – fås nu hos INTERSPORT! *Konkurrencen er ikke købsbetinget. Du kan deltage i en af de medvirkende forretninger fra 21.01.2008 til 12.04.2008. Vi trækker vinderne 21.04.2008. Se konkurrenceregler og betingelser på www.wherefootballstarts.com © 2008 adidas. adidas, adidas Logo og figurmærket med 3 striber er registerede varemærker hos adidas Group.

The Jørgen Leth Collection Sportsfilmene ✱✱✱✱✱✱ Jørgen Leths samlede værker bliver langt om længe udgivet på en række DVD-bokse. Boks nummer to samler filmskaberens bedste sportsfilm og giver et smukt gensyn med blandt andet ’En Forårsdag i Helvede’ fra 1976. Af Jens Arnborg Jørgen Leth ville skabe et nyt filmsprog. Det var hans mission, da han tilbage i 1960’erne begyndte at lave film. Han ville bryde med normerne. Starte forfra. Missionen lykkedes. Han skabte et nyt filmsprog - enkelt og dog komplekst - styret af de kunstneriske udfordringer, som Leth hele tiden gav (og stadig giver) sig selv. Det blev et lethsk filmsprog. Meget karakteristisk. For hvem laver film som Jørgen Leth? Han har sin egen fortælleteknik. Sit eget sprog. Nogle kan ikke lide det og kommer nok aldrig til det. De fleste holder meget af det. Nyder hvert et sekund. Alle Jørgen Leths film udgives nu (læs: endelig) på DVD, fordelt over seks bokse de kommende år. De Antropologiske Film udkom sidste år og blev efterfulgt af Sportsfilmene - en række af Leths flotteste og mest nyskabende sportsfilm. Blandt andet de fascinerende og motiverende ’En Forårsdag i Helvede’ (1976) og ’Stjernerne og Vandbærerne’(1974), der ellers har været meget svære at få fat i, og den intense skildring af Ole Ritters forsøg på at generobre timerekorden: ’Den Umulige Time’ (1975). Det er cykelperler. Meget gode film med en klar fortælling. Knap så klar er fortællingen i film som Kinesisk Bordtennis (1972) og Motion Picture (1970). Motion Picture: En eksperimenterende og ganske særpræget film om tennisspilleren Torben Ulrich - eller rettere sagt: Om Torben Ulrichs bevægelser. Det er en mystisk film med frustrerende og dog fængslende beskæringer. En meget lethsk film, der siger lige som meget om filmskaberen som om hovedpersonen. Nogle vil sige, at det er meningsløst. Andre vil lade sig inspirere og fascinere. Jørgen Leths sportsfilm er klassikere i dansk filmhistorie, og her serveres de enkelt og omhyggeligt, uden voldsomt meget ekstramateriale. Kun et enkelt interview og en filmmontage med billeder fra 1969-2007. Det er formentlig sådan, Jørgen Leth gerne vil have det. Man kan næsten høre ham sige det: ”Det skal kun være filmene. De skal ses uden forstyrrelser. Sådan vil jeg gerne have det. Det skal være en ren og god samling af mine film.” Jørgen Leths film ”Michael Laudrup - en fodboldspiller” udkommer til efteråret som en del af The Jørgen Leth Collection - Portrætfilmene.


g til elegante spillere. lavet. Naturlig boldfølin e adiPURE støvle er hånd adidas .com/football Den helt nye, superblød KRIG & JUVENTUS DAVID TREZEGUET, FRAN

© 2007 adidas AG. adidas, the 3-Bars logo and the 3-stripes mark are registered trademarks of the adidas Group.

‘ALLE HOLD HAR BRUG

FOR ET STREJF AF ELEGA

NCE’


UPfront Månedens tilbageblik

Månedens tilbageblik VM 1986 Jesper Olsen

Danmark var høj på ReSeppten, klaphatten, roligan-kulturen, Danish Dynamite og den massive tidsforskel i forhold til Mexico. Men midt i al euforien fandt den største og mest grusomme historieforvanskning sted. Det vil SPORTSFAN rette op på. Af Jeppe Lisdorf

D

et var mange års forberedelse, der var kulmineret, da vi kvalificerede os til denne slutrunde. Da vi gik ubesejrede gennem gruppespillet og endda overraskende slog de tyske forhåndsfavoritter med 2-0 i den sidste puljekamp, var det svært ikke at lægge janteloven til side. Det lignede starten til noget stort. Jesper Olsen havde tilføjet en ny detalje til kunsten at sparke straffespark. Det var helt uhørt. Når han sparkede, fintede han målmanden til en side og placerede bolden i den anden. Den detalje var måske ikke så ny. Det ekstraordinære var den måde, han gjorde det på. Hans elegance. Bolden blev ikke bare hamret ind i den modsatte side, men trillet. Og bolden trillede langsomt. Så langsomt, at målmanden kunne nå at kaste sig (til den forkerte side), rejse sig igen og se bolden trille ind i den modsatte side af nettet. Jesper Olsen skabte historie med det spark.

26 sportsfan

Kølig placering Derfor var det også naturligt, at da vi fik straffespark i ottendedelsfinalen mod Spanien, var det Jesper Olsen, der fik lov at sparke. Nu havde alle jo set ham lave sparket, hvor han fintede til den ene side og langsomt lod bolden trille over til modsatte stolpe - ville han gøre det igen? Ville det ikke være for nemt for målmanden at gennemskue? Ja og nej. I nævnte rækkefølge. Han placerede køligt bolden helt ude ved den ene stolpe, så den trillede ind i netmaskerne bag den spanske målmand, Andoni Zubizarreta. Danmark var foran. Og så kom detaljen, vi ikke behøver nævne, for alle, der læser dette blad, ved præcis hvad der skete. Det kan godt være, at de endelige cifre blev 5-1 til Spanien, men de cifre fortæller ikke noget om den monumentale ydmygelse, det var at være dansk på det tidspunkt. Det kunne lige så godt have været 28-1. Det virkede, som om Emilio Butragueño scorede 8 mål den aften. Og hvad er mere dansk end at finde en syndebuk, man kan skyde hele skylden på? Gik til pausen med 1-1 Når vi ser tilbage på den kamp, glemmer vi for det meste, at vi rent faktisk gik til pausen med stillingen 1-1. Man kan med rette bebrejde Jesper Olsen, at han lavede den fejlaflevering, der ødelagde vores momentum. Men det var holdet som kollektiv, der fejlede, da de lagde sig ned på maven og lod sig køre over af den spanske armada. Profiler som Preben Elkjær, Michael Laudrup, Frank Arnesen og Morten Olsen magtede ikke at tage ansvaret for at bringe holdet tilbage i kampen, og det er deres fejl og mangler, vi bør huske, når vi tænker på den kamp. Jesper Olsen bør huskes for hans brillante straffespark.


Kort om sport

UPfront

Dumme skader

Det er altid ærgerligt at sidde udenfor med en skade, men nogle er mere ærgerlige end andre. Fodboldhjemmesiden Indkast.dk har kigget lidt i historiebøgerne og fundet nogle af de lidt pudsige. • FCK’s Michael Steensgaard slog skulderen af led, da han skulle forsøge at slå et strygebræt op. • PSG’s Lionel Letizi fik hold i ryggen, da han skulle samle et stykke legetøj op. • Arsenals Steve Morrow brækkede engang sin arm i en jubelscene. • Allan Nielsen måtte engang sidde over i en kamp for Tottenham, efter hans datter havde prikket ham i øjet. • Robbie Keane pådrog sig engang en ankelskade, da trådte på en fjernbetjening. • Den spanske landsholdsmålmand Santiago Canizares kom ikke med til VM2002. Han havde trådt på et glasskår på badeværelsesgulvet, efter han havde tabt en aftershave. • Målmanden Kasey Keller slog engang sine tænder ud, da han skulle hive sine golfkøller ud af bagagerummet. • Rio Ferdinand sad en gang og så fjernsyn med benene strakt oppe på en fodskammel. Da han så skulle rejse sig måtte han sande, at han havde forstrukket ledbåndene i knæet. Skaden holdt ham ude en enkelt kamp. • Men den mest vanvittige må være Manchester Uniteds Ryan Giggs, som overbelastede sin fod, da hans Ferrari ikke havde en ergonomisk speeder. Puha, det er hårdt at være rig.

Østrigere frygter for deres sexliv

Det kommer til at koste på lagnerne, når EM i Østrig/Schweiz løber af stablen til sommer. Det er i hvert fald frygten hos østrigerne. 30 procent vurderer, at der bliver mindre sex i de tre uger, hvor EM afvikles. Kun 14 procent vælger at være optimister og tro på, at der bliver mere sex. Det er et af resultaterne af en undersøgelse, gennemført af Institut for Marketing på universitetet i Wien, som det tyske telegrambureau DPA har gennemlæst. Overordnet set viser undersøgelsen, at mange forventer stort pres på parforholdene, når først bolden triller. Det er dog kun et lille antal, der ligefrem tror, at fodboldslutrunden vil føre til brud eller skilsmisser. Udover at manglende sex kan lægge pres på samværet på hjemmefronten, så er der også udsigt til kamp om fjernbetjeningen. Halvdelen af de adspurgte forudser, at der vil blive skænderi om, hvorvidt tv’et skal være stillet ind på en EM-kvartfinale eller en romantisk komedie. ”Det ser ud til, at EM vil have indflydelse på både arbejde og privatliv for østrigere i alle sociale lag,” forklarer Reinhard Grohs, der er forfatter til undersøgelsen.


UPfront Stil et dumt spørgsmål

Kunne en dårlig træner tage jakkesæt på og derved få mere autoritet? ”Måske udadtil, men spillerne ville altid gennemskue ham. Da jeg begyndte som træner, besøgte jeg ofte George Graham, der var manager for Arsenal, og han fortalte mig, at ’der er to ting, du skal forbedre, hvis du vil være en god manager: 1. du skal lære at synge, og 2. du skal købe en yderjakke’. Jeg har ikke lært at synge.”

Det er ikke den gode, danske øl, men morgenbrødet, der lokker svenske trænere til landet i stor stil. Det afslører AaB’s Erik Hamrén, som også løftet sløret for sin bizarre hang til Fleknes. Af Jeppe Lisdorf

I vinterpausen tog I til La Manga for at varme op til denne sæson - var det, fordi det ikke var til at få pladser på Ibiza? ”(griner) måske skal vi prøve det næste år. Jeg tror, det er lidt for koldt på Ibiza. Jeg har været der som ung en sommer, så jeg ved godt, hvad man kan på Ibiza. Det er nok ikke det bedste sted for en træningslejr.” Er det, fordi priserne på øl er så lave i Danmark, at der er så mange svenske trænere her? ”Nej, jeg tror mere, det er brødet. Det, synes jeg, er fantastisk. Når jeg flytter fra landet, kommer jeg til at savne at kunne gå ned til bageren og kunne købe frisk brød.” Der er ingen tvivl om, at du er den bedst klædte træner i SAS-Ligaen. Hvor kommer den trang fra? ”Det var egentlig i min tidligere klub Örgryte I.S., hvor nogle af vores supportere spurgte, om ikke jeg ville gå i jakkesæt til kamp. Det prøvede jeg og følte mig godt tilpas, så det blev jeg ved med.”

28 sportsfan

Hvor langt kommer AaB i Champions League næste år, når de ikke har dig som træner? ”Spørg mig igen til juni, så skal jeg svare på det. Først skal vi jo kvalificere os.” Hvis AaB spillede i Allsvenskan, hvilken plads ville de så få? ”De ville helt klart ligge i top. Allsvenskan er meget jævnbyrdig, ligesom SAS-ligaen også er blevet det i min tid i Danmark.” Kunne du nogensinde finde på at takke ja, hvis du fik tilbuddet om at træne F.C.K.? ”Det er jo et hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke kan svare på. Det er ikke noget, man går og tænker over som træner. Jeg er et klubmenneske, og jeg har meget stærke følelser for AaB efter mine år her i klubben. Men nu skal jeg til Norge, og hvad der sker derefter, kan man ikke svare på.” Du kører i en Peugeot, men burde du ikke køre i en svensk bil? ”Jo, det gjorde jeg måske, men den slags er ofte noget, der er afhængigt af, hvilke aftaler og kontakter klubben har.” Hvem er sjovest - Dirch Passer eller Marve Fleksnes? ”Jeg har nok grint mere ad Fleksnes end Dirch Passer, for det var det, der blev vist i TV, da jeg voksede op. Men jeg har også set nogle film med Dirch Passer, der var sjove.” I tv-serien ”Riget” går Ernst Hugo Järregaard op på taget af hospitalet og raser ud, når han bliver træt af Danmark - hvad gør du? ”Jeg er faktisk ikke blevet træt af Danmark.” Hvilke ting - udover Jomfru Ane Gade - vil du savne fra Aalborg, når du flytter? ”Jomfru Ane Gade kommer jeg ikke til at savne, for jeg har ikke været der. To gange er jeg gået igennem den i dagtimerne, men ikke om aftenen. Før jeg blev træner, har jeg været der en enkelt gang, men ikke siden.”

foto: polfoto

Stil et dumt spørgsmål til Erik Hamrén

Jeg remser op; ABBA, Ace of Base, Robin, Roxette - der er jo masser af gode svenske bands at tage af! ”Ja vist.”


Løbet tør for energi?

Få fornyet energi!

Vind en tur til Formel1! Læs mere på www.lorealparis.dk

HYDRA ENERGETIC Fugtgivende ansigtscreme

Anvendes hver dag for at modvirke hudens 5 træthedstegn. Indeholder C-vitamin, som styrker huden og giver ny energi. Fedter ikke. 1 - Mørke rande under øjnene 2 - Udtryksrynker 3 - Tør hud 4 - Tab af spændstighed 5 - Mat hud

Hudplejeserie til mænd


UPfront Kort om sport

Formel 1 - nu med hjulspin

Et elektronisk ’traction control’-system, der sørger for, at baghjulene ikke drejer igennem, sløjfes nu. Det stiller langt større krav til kørernes tekniske færdigheder. Af Peter Nygaard. Foto: Grand Prix Photo Hjulspin gør i år comeback i Formel 1. Siden starten af 1990’erne har et elektronisk ’traction control’-system sørget for, at baghjulene ikke drejede igennem, men kunne håndtere præcis den mængde power, som skulle overføres effektivt til asfalten.     Når kørerne kom ud af et sving, var det uden traction control op til deres højre fod at dosere gassen, så bilen kom effektivt af sted uden hjulspin og udskridninger. MED traction control, der har været benyttet siden starten af 1990’erne, var det mere et spørgsmål om at “sigte” ligeud med forhjulene og så trampe speederen i bund - elektronikken sørgede herefter for, at bilen accelererede med optimal traction.     Bilsport-forbundet FIA har altid været imod traction control. “Vi afvikler et VM for kørere og ikke for computer-ingeniører,” har været FIA-præsident Max Mosleys mantra. Alligevel har FIA i årevis accepteret traction control - simpelthen fordi det var umuligt at håndhæve et forbud. Et traction control-system har nemt kunnet “gemmes” i F1-bilernes avancerede onboard-computere - for så at slette sig selv, når løbet var slut (inden den tekniske kontrol). Men fra denne sæson skal alle F1-biler af omkostnings-hensyn køre med identiske, elektroniske styrebokse, og så kan FIA helt uproblematisk tjekke, om forbuddet mod traction control overholdes.     Det kan virke paradoksalt, at FIA, hvis primære rolle er at sørge for kørernes sikkerhed, nu hilser et forbud mod traction control velkommen. Men Mosley mener, at kørerne sagtens kan håndtere hestekræfterne: “Det er jo, når alt kommer til alt, et spørgsmål om at afpasse farten efter forholdene,” siger han. Kørerne hilser det velkomment     FIA-præsidenten bakkes op af hovedparten af kørerne. “Vi er jo i princippet verdens bedste racerkørere - selvfølgelig kan vi køre uden traction control,” siger Toyotas Timo Glock. 30 sportsfan

  Den unge tysker kører i år sin første Formel 1-sæson, men er samtidig en af de kørere i feltet, der har størst erfaring i at køre uden traction control. “I GP2 er der forbud mod traction control,” siger Timo Glock, der sidste år efterfulgte Lewis Hamilton som GP2-mester. “Men samtidig med, at jeg kørte GP2 uden traction control, testede jeg masser af Formel 1 MED traction control. Og helt ærligt: Der var andre og langt større forskelle på GP2 og F1 end traction control,” fortsætter Timo Glock. F1-bilerne presses ned i asfalten     Én af de forskelle, Glock hentyder til, er GP2- og F1-bilernes downforce. Mens GP2-bilerne takket være et ’stramt’ reglement har relativt beskeden downforce, sørger utallige større og mindre vinger for, at F1-bilerne presses ned i asfalten. “På tør bane spiller traction control faktisk kun en beskeden rolle - aerodynamikkens downforce sørger for, at bagdækkene presses ganske effektivt ned i asfalten,” siger Timo Glock.     De største teams startede allerede sidste år med at udvikle den nye 2008-generation af biler uden traction control, og Ferrari indkaldte for eksempel Michael Schumacher til ny test-tjeneste. “Jeg er jo en af de få F1-kørere, der kan huske hvordan det er af køre uden traction control - jeg håber, teamet kan få udbytte af mine


erfaringer og inputs,” siger den syvdobbelte verdensmester, der halvandet år efter sin “førtidspension” har testet flittigt hele vinteren. Påvirker ikke omgangstiderne   Erfaringer i vinterens tests og sæsonens første løb tyder ikke på, at forbuddet mod traction control kommer til at påvirke omgangstiderne mærkbart. “I hvert fald ikke over enkelte omgange i kvalifikationen,” siger Timo Glock og fortsætter: “Men i løbene er der klart, at vi skal passe bedre på bagdækkene - ellers bliver de for slidte inden pit-stoppene. Men helt ærligt: Efter tre-fire løb har vi vænnet os til de nye regler og glemt alt om traction control. I hvert fald i tørvejr.”     Men så er der risikoen for regnvejr. “Det er på våd bane, at forbuddet mod traction control kommer til at spille den hele store rolle. Det bliver uhyre svært at kontrollere bilerne i regnvejr. Hvis vi i år får et løb a la Japans Grand Prix sidste år, hvor det øsede ned, tror jeg ikke, vi får én eneste bil i mål,” siger Timo Glock. sportsfan 31


UPfront One to watch - motorsport

27. APRIL: SPANIENS GRAND PRIX

Efter tre oversøiske løb kommer Formel 1 ’hjem’ til Europa med Spaniens Grand Prix den 27. april. Løbet finder sted på Catalunya-banen uden for Barcelona, der de seneste år har været totalt udsolgt: “Alonso-feberen” raser i Spanien, og der er stemning og fest, når de lokale tilskuere fejrer deres helt (og håner hans ærkefjende, Lewis Hamilton, med mere eller mindre pæne tilråb og bannere).   Circuit de Catalunya byder på næsten alle typer sving og er derfor den mest benyttede testbane i Formel 1. Banen afslører ubarmhjertigt eventuelle fejl ved bilernes design, og senest i Spaniens Grand Prix vil det reelle styrkeforhold i Formel 1-VM 2008 blive afsløret.     De mange vinter-tests på Circuit de Catalunya betyder også, at Spaniens Grand Prix sjældent byder på deciderede nærkampe. Kørerne kender hver en millimeter af banen, og bilerne er for længst justeret optimalt. Derfor kommer der uhyre få af de småfejl, der er nødvendige for, at der kan overhales i moderne Formel 1.     For at øge overhalings-mulighederne ændrede bane-ejerne i 2006 det sidste sving. Den highspeed-kurve, der tidligere havde ført ud på start/mål-langsiden, blev ændret til en langsom sving-kombination. Teorien om, at en lavere indgangshastighed til langsiden ville give flere overhalinger inden det første sving, viste sig dog ikke holdbar, og overhalinger er derfor stadig en sjældenhed på Circuit de Catalunya.     Der er dobbelt dansk deltagelse i support-programmet ved det spanske Grand Prix: Christian Bakkerud stiller op i første afdeling af den internationale GP2-serie, mens det unge stortalent, Michael K Christensen, debuterer i formel BMW.

32 sportsfan

6. april: Bahrains Grand Prix, GP2 Årets tredje Formel 1-løb finder sted i ørkenstaten Bahrain. Samtidig lægger banen asfalt til næstsidste afdeling af den asiatiske GP2-serie, hvor danske Christian Bakkerud er med for topteamet Super Nova. 13. april: DTM-premiere i Hockenheim Sidste år crashede Tom Kristensen alvorligt i DTM-premieren. I år skal han grundlægge en titeloffensiv på ulykkes-banen i Hockenheim. Det er også her, Ralf Schumacher debuterer i DTM. 27. april: DTC-præsentation på Jyllands-Ringen Mange af stjernerne - John Nielsen, Casper Elgaard, Kurt Thiim og måske Jason Watt - er forsvundet. DTC-præsentationen på Jyllands-Ringen giver et fingerpeg om, hvorvidt dansk motorsports superliga stadig er ’super’.


One to watch - golf

UPfront

3.-6. april: Estoril Open de Portugal Estoril er et yndet sted for mange danskere at tage på golfrejse, og man kan jo passende tage derned i starten af april, når årets afdeling af den europæiske tour spilles. Sidste sæson skrev turneringen historie, da spanieren Pablo Martin blev den første amatør nogensinde til at vinde på European Tour. 17.-20. april: Volvo China Open En af de større turneringer på den europæiske tour – selvom den bliver spillet i Kina. Thomas Bjørn var i sin storhedstid stærkt kørende i Asien, og Bjørnen fra Silkeborg, der efterhånden er ude af top 100 på verdensranglisten, kunne godt bruge en sejr til cv’et igen. Måske kommer den i Kina. 24.-27. april: Byron Nelson Championship Sergio Garcia vandt en sjælden europæisk sejr på den amerikanske PGA Tour i 2004, da han slog Robert Damron og Dudley Hart i omspil. I det hele taget plejer hele verdenseliten at være til start i Texas ved Byron Nelson Championship, hvor der spilles om hele 6,4 millioner dollars. Det kan godt være, at dollaren er i krise, men det er alligevel en pæn slat.

10.-13. april: US Masters 2008 i Augusta, USA

For første gang i historien stiller Danmark med hele to mand til start i US Masters, der er en af de fire majors på golfkalenderen. Søren Hansen og Anders Hansen er begge kvalificeret qua deres placering på verdensranglisten pr. 1/1 2008. Pr. tradition er US Masters en turnering, som amerikanerne plejer at dominere – således er den grønne jakke i 8 af de sidste 11 år gået til en amerikaner. I 1997 slog en 21-årig amerikaner alle rekorder i verdens måske største golfturnering. Den yngste vinder nogensinde vandt US Masters med den hidtil laveste score i historien – og der var hele 12 slag ned til andenpladsen. Navnet på spilleren var Tiger Woods, og de fire majors blev aldrig de samme igen. Masters 2008 ligner igen en kamp mellem Woods og alle de andre. Siden 1997 har amerikaneren vundet Masters yderligere tre gange. Sidste år slog Zach Johnson den permanente verdens-etter, men Woods har vist skræmmende form i 2008, og en sejr til alle andre end verdens suverænt bedste golfspiller vil være en overraskelse. I 2002 blev Thomas Bjørn nr. 18, og det er det bedste danske resultat nogensinde. Sidste år missede Bjørn cuttet – bl.a. efter to dobbeltbogeys på det frygtede 12.hul med tilnavnet Golden Bell. Det hul kan to gange Hansen godt begynde at glæde sig til, når de tee’er off torsdag 10. april i Augusta. sportsfan 33


UPfront One to watch - ishockey

10. april: Danmark-Sverige

Der er god chance for fuldt hus med 5000 tilskuere i Aalborgs Gigantium Isarena, når Danmark tager imod et af verdens mest berømte hockeylandshold på hjemmebane. De rød-hvide spillere er efterhånden blevet så respekterede, at selv toplandsholdene gider spille træningskampe mod dem, og kampen mod Sverige er i den grad et bevis på, at dansk ishockey bliver taget alvorligt ude i den store verden. Billetsalget er gået strygende fra start, og hvem ved? Måske kan danskerne overraske de blå-gule stjerner og komme foran 2-0, som det var tilfældet ved sidste års VM i Rusland, hvor svenskerne – slet ikke uden problemer – fik vendt den miserable start til en sejr.

13. april-24. april: VM for U18-landshold For første gang nogensinde har Danmark i denne sæson været repræsenteret ved A-VM for både seniorlandshold, U20-landshold og U18-landshold. I maj er det seniorernes tur til at træde op, og U20 har allerede været i aktion i Tjekkiet, hvor det desværre blev til nedrykning efter en ganske respektabel indsats. I april bliver det så U18-holdets tur, og det bliver i fjerne egne, for gutterne skal helt over til Kazan i Rusland for at spille mod verdens bedste. Slovakiet, Rusland, Canada og Tyskland er modstanderne i den indledende runde, hvor slovakkere og tyskere helt sikkert bliver de to hold, danskerne skal slås med om en af tre pladser i slutspillet. Kommer det ikke så vidt, må Danmark ud i et nedrykningsspil. 6. april: Colorado AvalancheMinnesota Wild Hele ishockey-Sverige led med Peter Forsberg, det absolut største navn i broderlandets hockeylandskab, da han gennem efteråret og vinteren forsøgte at genoptræne sine hårdt plagede ankler og fodled. Der var flere comebackforsøg og også et karrierestop på tale, men hele sagaen endte med, at ’Foppa’ rykkede til Colorado for at tørne ud for sin tidligere NHL-klub, der med Forsberg på holdet (hvis han nogensinde rammer formen igen) er en bejler til Stanley Cup-trofæet.

foto: polfoto

3. april: Finale 3 af 7 i AL-Bank Ligaen 6. april: Finale 4 af 7 i AL-Bank Ligaen 25. april: Tyskland-Danmark (opvarmning til VM, spilles i Frankfurt)

34 sportsfan


UPfront

foto: polfoto

One to watch - håndbold

12. april: Bjerringbro/Silkeborg/ Voel-AaB Håndbold, Herreligaen Før sæsonen – og langt ind i den, for den sags skyld – var det ventet, at denne kamp skulle være et vaskeægte topopgør. Det bliver det ikke – svingende form og skader har for længst sendt AaB ud af medaljekampen. Til gengæld er opgøret storsatsende BSV´s sidste chance for at holde slutspilsdrømmen i live. En hjemmesejr er et must mod Boldsen og co., der til gengæld gerne vil slutte sæsonen anstændigt af og næppe giver sig så let. 16. april: HSV Hamburg-THW Kiel, Bundesligaen Nordtysk derby og samtidig et af de afgørende opgør om det tyske mesterskab, der jo, i modsætning til i Danmark, ikke afgøres i et slutspil, men efter at ligaen er færdigspillet og alle har mødt alle to gange. I fjor blev mesterskabet først afgjort til Kiels fordel på sidste spilledag – og netop i direkte duel med HSV, der også i denne sæson bejler kraftigt til titlen. Der bliver drøn på i Colorline Arena! 26. april: TV Grosswallstadt-SG Flensburg Handewitt, Bundesligaen 12. april: FC Barcelona-Portland San Antonio, den spanske Liga Asobal 26. april: Portland San Antonio-Ciudad Real. Ciudad Real, Liga Asobal

5. april: Århus GF-Skjern Herreligaen

Der er kampe, man bare ikke MÅ tabe. For Skjerns vedkommende er det her en af dem. Mens hjemmeholdet allerede har løst billet til DM-slutspillet og kun kæmper for den bedst mulige udgangsposition til semifinalerne, er det sidste udkald for vestjyderne. Holdet fra stationsbyen skal simpelthen vinde i NRGI Arena for at bevare chancen for at komme i det forjættede land – altså blandt de sidste fire, der skal kæmpe om DM-guldet.

Det er imidlertid lettere sagt end gjort. I denne sæson har det nærmest været umuligt at besejre det for en gangs skyld stabile Århushold i Arenaen. Til gengæld er Skjernspillerne altid garanter for god fight og for aldrig at give op, så der skulle være gode chancer for et drama af dimensioner. sportsfan 35


UPfront One to watch -fodbold

8. april: Arsenal-Liverpool

Der har været rygter om snyd ved lodtrækningen til årets kvartfinale, og underligt så det da også ud. Angiveligt skulle snyderiet været foregået for at stække englændernes totale dominans i årets turnering ved af placere to engelske hold i en af kampene, så mindst ét hold ryger ud. Snyd eller ej. Vi får i hvert fald et brag af en kvartfinale, når to af verdens største taktiske genier i Arsene Wenger og Rafael Benitez sætter deres væld af verdensstjerner mod hinanden. Kampen her 8. april er returopgøret, og Arsenal har som udgangspunkt fordelen i at slutte hjemme på et fyldt Emirates Stadium. Det er små faktorer som disse og den aktuelle dagsform, der skal afgøre det, for de har begge deres styrker og meget få svagheder. Begge hold har vaklet lidt i Premier League i afgørende situationer, men i Europa har de samtidigt fundet en formel, der gør dem meget svære at slå. Det hold, der vinder her, har gode chancer for at nå finalen. De andre Kvartfinaler: Roma - Man. United, Schalke - Barcelona, Fenerbahce - Chelsea De første kvartfinaler afvikles 1. og 2. april med returkampe 8. og 9. april. Semifinalerne indledes allerede to uger senere, mens finalen er 21. maj i Moskva. Semifinaler: Arsenal/Liverpool - Fenerbahce/Chelsea Schalke/Barcelona - Roma/Man. United

7. april: AGF – Viborg, SAS Ligaen Bundgyser i Århus. Udeholdet skal vinde her, hvis de skal gøre sig forhåbninger om endnu en sæson i den bedste række, mens AGF på deres side tidligt i foråret med en sejr kan sige farvel til bundstriden. En kamp om meget prestige og i sidste ende også mange penge. 9. april: Brøndby – FC Midtjylland, pokalsemifinale Tom Køhlert og Brøndby satser alt i pokalturneringen, der er den sidste, men stadig realistiske mulighed for europæisk fodbold næste år. FCM var flere gange hårde mod Vestegnen sidste år, hvor særligt et 5-0 nederlag på SAS Arena i Herning var et lavpunkt. 2. semifinale: F.C. København - Esbjerg 10.april: Getafe - Bayern München, UEFA CUP, kvartfinale, returopgør Michael Laudrup har haft masser af held (og dygtighed) til at drille de helt store. I februar fik han sin foreløbig største skalp, da Getafe besejrede selveste Real Madrid på Bernabeu, men kan han lave noget lignende mod selveste Bayern München?

foto: polfoto

5. april Arsenal – Liverpool, Premier League 12. april Werder Bremen - Schalke 04 13. april Juventus - AC Milan, Serie A

36 sportsfan


UPfront

foto: polfoto

One to watch - fodbold

13. april: OB - FC København Ulrik Laursen skal ’hjem’ til Fiona Park og konfronteres med en stribe(de) utilfredse OB-fans. Ingen tvivl om det bliver en varm velkomst. Man må blot håbe, at alle holder sig inden for grænserne. Kampen i sig selv bliver formentlig tæt og intens, men målfattig. 14. april: FC Midtjylland – AaB, SAS Ligaen Slaget om Jylland og en spændende kamp om de primære pladser. FCM kommer nedefra, både geografisk og i liga-sammenhæng, og skal kæmpe for mindst en europæisk plads, mens AaB skal prøve at fravriste svære point på SAS Arena i kampen for guld. Det bliver med garanti højdramatisk. 26. april: Chelsea - Manchester United, Premier League Hjemmeholdet har på dette sene tidspunkt formentlig spillet sig ud af mesterskabskampen og vil se frem mod en ny sæson med store ændringer i form af ny træner og nye spillere. Men de vil nok stadig gerne spænde ben for United og på den måde spille en afgørende rolle. 20. april Viborg - FC Midtjylland, SAS Ligaen 20. april Brøndby IF – OB, SAS Ligaen 26. april FC Midtjylland - Brøndby IF

13. april: Manchester United – Arsenal, Premier League

Kampen om det engelske mesterskab afgøres formentlig på Old Trafford, når de to stærkeste titelaspiranter støder sammen i en af de sidste runder. Sidst de to hold mødtes var i F.A. Cuppen, hvor Arsenal fik en ordentlig snitter på 4-0 og nærmest blev ydmyget af en uhyre oplagt United-offensiv. Wengers unge hold vil være sat op for revanche. Set over hele sæsonen har disse to hold leveret ikke bare de bedste resultater, men også det flotteste spil med en lille smule overvægt til Arsenal på æstetikken, hvor United til gengæld kan bryste sig af størst erfaring og flest profiler. Det fås ikke meget bedre.


foto: polfoto

UPfront One to watch - diverse

21.-27. april: Tennis – ATP Masters Series Monte Carlo

Sidste sæson slog Rafael Nadal Roger Federer 6-4, 6-4 i finalen i Monte Carlo, og dermed vandt verdens ukronede gruskonge en af de allerstørste europæiske titler for tredje år i træk. Måske skal Nadals modstandere bare løbe over på den anden side af nettet og klippe hans strenge over – det virker som om, at det er den eneste måde at slå spanieren, når underlaget vel at mærke er grus. Nadals farligste modstandere er naturligvis igen i år verdens nummer et, Roger Federer, men også Novak Djokovic, der vandt Australian Open – og sidst men ikke mindst – den argentinske grusekspert David Nalbandian. Turneringen er en sikker indikation af, hvem der vinder årets anden Grand Slam, French Open. 38 sportsfan

12.-20. april: Badminton – EM i Herning En af årets største idrætsbegivenheder kommer til provinsen, når der spilles europamesterskaber i Messecenter Herning. Der er altså anden sport end blå ræve og rød/sorte ulve i det midtjyske. Hos Danmarks herrer skal man især holde øje med the usual suspects, Peter Gade, Kenneth Jonassen og Joachim Persson, mens de rød-hvide forhåbninger hos kvinderne først og fremmest knytter sig til Tina Rasmussen. 7. april – resten af året: Major League Baseball Historisk set starter Major League Baseball i USA altid deres sæson første mandag i april, og det er også tilfældet i 2008. Sidste sæson vandt Boston Red Sox deres anden titel i fire år, og det var ikke velset i New York, hvor storklubben Yankees holder til. New York Yankees er klart den mest vindende klub gennem tiderne i baseball med hele 26 World Series-titler, men den sidste ligger helt tilbage i 2000, og derfor gør det også specielt ondt, at ærkerivalerne fra Boston har så megen succes. Yankees skilte sig efter 2007-sæsonen af med trænerlegenden Joe Torre, der havde været i klubben de sidste 11 år. Det skal være spændende at se, om afløseren Joe Girardi kan leve op til de enorme forventninger, der altid er til Major League Baseballs svar på Juventus eller Real Madrid.


Den nuværende assistent, Thomas Thomasberg, skal efter sommerferien stå i spidsen for FCM og en helt ny trænerkonstellation, hvor han får hele to assistenter.

40 sportsfan


Månedens profil

UPfront

Rolleskift i ulveflokken

FCM’s kommende cheftræner, Thomas Thomasberg, skal efter sommerferien have hele to assistenttrænere i en ny og anderledes konstellation. Men der bliver ikke lavet voldsomt om i filosofien, lover han, og spillerne vil heller ikke mærke ændringer i træningen det sidste halve år med Erik Rasmussen. Af Michael Søvsø

H

an er blot 33 år, men til sommer tiltræder han som cheftræner i en af SAS Ligaens mest profilerede klubber. FC Midtjylland er siden begyndelsen tilbage i 1999 katapulteret fra at være en upåagtet fusionsklub til at være med i Danmarks fodboldtop, og gennem hele den unge klubs historie har den nye mand i chefstolen, Thomas Thomasberg, været med. Først som solid midtbaneslider, indtil fysikken ikke kunne holde, og derefter som assistenttræner for Erik Rasmussen, der trådte til hos Ulvene på Heden for fire et halvt år siden. En blæsende torsdag i marts valgte Erik Rasmussen overraskende at træde tilbage. Ikke mindst fordi han ikke ret længe forinden havde forlænget sin kontrakt med FC Midtjylland frem til 2010. Men pludselig tiltalte en fodboldsabbat den altid flyvske Rasmussen. Hos FC Midtjylland mente man, at den nye mand skulle være en fra familien, og at Thomas Thomasberg havde optjent så megen erfaring, at han nu er klar til den varme stol. Som assistenter får Thomas Thomasberg to andre FC Midtjylland-mænd. Den til sommer forhenværende U17-landstræner, Glen Riddersholm og klubbens ITU-træner, Kenneth Andersen. ”Dem glæder jeg mig til at arbejde sammen med. Begge er yderst dygtige personer, som jeg kender fra klubben og organisationen. Jeg er sikker på, at strukturen i vores samarbejde bliver den samme, som den Erik og jeg har arbejdet med. Hvis jeg har haft noget at byde ind med, så har jeg fået lov at byde ind, og det samme kommer til at gælde for Kenneth og Glen. Hvordan vi helt nøjagtigt fordeler vores roller i det nye trænerteam, har vi ikke diskuteret hundrede procent endnu, for det er der rigelig tid til, når den her sæson er færdig i slutningen af maj,” fortæller Thomas Thomasberg og fortsætter: ”Der bliver ikke lavet voldsomme ændringer i den linje, Erik har kørt i FC Midtjylland. Vi er stadig en klub, hvor glæden og muligheden for forskellighed i truppen, både spillemæssigt og menneskeligt, er et vigtigt element. Der er selvfølgelig nogle ting, som vi i det nye trænerteam ikke kan gøre nøjagtig som Erik, men igen – overordnet set vil spillerne ikke kunne mærke den store forskel,” siger Thomas Thomasberg. Vant til pres og presse Med Thomas Thomasberg får FC Midtjylland en træner, der altid har været kendt som en taktisk yderst kompetent person. Har man fulgt FCM’ernes kampe på SAS Arena og på banerne rundt omkring i Danmark, så har man sjældent kunnet undgå at se Thomasberg drøne rundt med sin mappe under armen og notere og give taktiske instrukser – både til spillerne på banen og de spillere, der skulle skiftes ind. Han er

blevet karakteriseret som hjernen i trænerduoen med Erik Rasmussen, og skal altså nu bevise, at han også kan selv. Og han er klar, understreger Thomasberg, der som knægt var yderst talentfuld – både som fodbold- og badmintonspiller. Allerede i 1995 kulminerede karrieren på græsset, da han vandt DM-guld med AaB, men siden han skiftede til FC Midtjylland, har Heden været hjemmebane for ”Berg”, som han kaldes i klubben. Og Thomasberg tøvede ikke, da han blev spurgt om han ville være chef for klubbens bedste mandskab. ”Overhovedet ikke. Det er ikke noget, man planlægger, det er en chance, man tager. Jeg havde ikke de mindste betænkeligheder,” konstaterer den nye træner, der i sin tid som assistent ofte har været manden, som pressen har henvendt sig til før og efter kampene i SAS Ligaen. Derfor er han i store træk vant til at håndtere pressen og presset. ”Jeg har hele tiden spillet en rolle i forhold til pressen, og journalisterne har godt vidst, at de ikke altid har behøvet at ringe til Erik. Men det er klart, at jeg bliver mere eksponeret, og det har jeg da også tænkt på i forhold til min familie,” siger Thomas Thomasberg. Stadig guld i 2011 Målsætningen hos FC Midtjylland er ikke ændret med trænerskiftet, for det gælder stadig guld til Heden i 2011, som sportsdirektør Jens Ørgaard tidligere har proklameret. Og der er ingen tvivl om, at Thomasberg tror på, at han er manden, der kan nå netop det. Den 33-årige tidligere topspiller er virkelig en mand, der er sprængfyldt med selvtillid og tro på både egne og holdets evner. Det er sjældent, man har hørt ham omtale FCM og egne præstationer: ”Thomas er en af de mest spændende, unge trænere herhjemme. Han kommer med stor friskhed, og jeg tror på, at han sammen med de andre i teamet udnytter og udfordrer potentialet i truppen,” siger FCM-sportsdirektør Jens Ørgaard, der for nylig af Ekstra Bladet er blevet kåret til landets bedste af slagsen. Den kommende sæson vil vise, om Ørgaards næste opfindelse, Thomas Thomasberg, også bliver en succes. Lige nu koncentrerer midtjyderne sig dog ikke om tiden efter Erik Rasmussen. Fokus er på medalje i SAS Ligaen og en plads i pokalfinalen Kristi Himmelfartsdag. Og den pludselige afsked med cheftræneren vil ikke mudre det projekt, forsikrer den kommende cheftræner. ”Du kan jo spørge spillerne, om de har mærket nogle ændringer under træningen, siden Erik stoppede. Det tror jeg ikke, de har. Vi koncentrerer os hundrede procent om at nå vores mål i den her sæson, og derefter er der rigelig med tid til at se fremad til efter sommerferien. Hvordan det skal foregå, har vi slet ikke tid til at tænke på lige nu,” siger Thomas Thomasberg. sportsfan 41


UPfront Ekspert-analyse

Pokalens glæder DR Sportens fodboldkommentator, Andreas Kraul, er fortaler for, at de store danske klubber træder yderligere en runde tidligere ind i pokalturneringen. Skagens sejr over Brøndby er efterhånden forældet. Der var fest i Varde tilbage i slutningen af oktober måned. Altså ikke sådan en tilfældig 50-års eller Verner og Ullas sølvbryllup, men rigtig byfest med skolefri, fællesskabsfølelse og besøg af landsdækkende tvstationer ude på Lerpøtvej, hvor der for første gang nogensinde var regulær kødannelse for at komme ind på det nye fodboldstadion. Årsagen var simpel. FC Københavns danske mestre med Niclas Jensen, Morten Nordstrand, Brede Hangeland, William Kvist, Ståle Solbakken og andre profiler kendt fra tv var på besøg til pokalfodbold i provinsen. Her var i alt 3.279 mennesker med til at sætte stadionrekord den onsdag eftermiddag i Varde, og den lokale pølsemand var også glad;

år er en lang række af muligheder for at ramme den Skagen-sejr over Brøndby, som der stadigvæk bliver talt om i Danmark, selv om det er over 20 år siden, det skete. Charmen ved FA Cuppen er jo netop, at klubber som Harvant & Waterlooville lige pludselig kan få udsigt til et opgør med stjernerne fra Premier League - ligesom da Lennart Kruse og Jan Bojsen fra Varde IF fik oplevelsen af at spille mod FC København. Derfor mener jeg, at der er basis for at udvide pokalens glæder i Danmark endnu mere. Som det er nu, træder de bedste danske hold først ind i 16-delsfinalerne, altså med 32 mandskaber tilbage i turneringen. Lad da bare FC København og de andre tophold få en udfordring mere i efteråret, så hold som Herlev, Odder og Tåsinge kan få sig en oplevelse ligesom Varde.

Charmen ved FA Cuppen er jo netop, at klubber som Harvant & Waterlooville lige pludselig kan få udsigt til et opgør med stjernerne fra Premier League - ligesom da Lennart Kruse og Jan Bojsen fra Varde IF fik oplevelsen af at spille mod FC København. han solgte en pølse for hver tilskuer! Beretningen fra Varde er et eksempel på, hvordan det har været en rendyrket succes at give den danske pokalturnering en gevaldig ansigtsløftning - blandt andet ved at lade de ’store’ hold som FC København, FC Midtjylland, OB, AaB og Brøndby træde ind i turneringen tidligere, end der ellers har været tradition for i Danmark. Her skal vi ikke mange år tilbage, før pokalen var en halvvejs døende patient, der først blev taget rigtigt alvorligt omkring finaledagen i Parken, ikke mindst fordi det var nogenlunde lige så svært for et mindre hold at nå frem til kampene mod de helt store, som det normalt er at sælge rigtig mange pølser til en fodboldkamp i Varde. Heldigvis kiggede Dansk Boldspil-Union (DBU) misundeligt til England, hvor pokaltraditionerne i FA Cuppen har overlevet to verdenskrige, og hvor den legendariske 3. runde stort set hvert år byder på mirakelhistorier om miniputhold fra ’non-league’-rækkerne, der skaber sensation mod et af de professionelle mandskaber af multimillionærer. Årsagen til det er naturligvis, at samtlige klubber fra Premier League - selv Chelsea og Manchester United - træder ind i turneringen, mens der stadigvæk er over 80 hold tilbage, og at der derfor hvert eneste 42 sportsfan

Eller som spillere, tilskuere og ledere i Næstved og Skive fik, da de to hold fra 1. division i sidste måned spillede kvartfinaler mod henholdsvis FC København og Esbjerg. Godt nok vandt ingen af de to undertippede hold, mens en lille flok idiotiske, såkaldte ’fans’ fra FCK også fik spoleret lidt af oplevelsen for de knapt 7.500 tilskuere i Næstved, men i alt var der godt 30.000 tilskuere til de fire kvartfinaler, og selv om overraskelserne udeblev, så vidner det om liv og glade dage på pokalfronten. Mere af det, tak - og så skylder jeg vist lige at sige, at Vardes drømme om den store triumf mod FCK-stjernerne ikke varede længe, da kampen først gik i gang. De prominente gæster scorede efter to minutter, og vandt i sidste ende med 4-0, men de lokale helte havde haft chancen. Og en sjælden gang vil de også vinde. Der behøver ikke gå 20 år imellem. Pokalsemifinaler: FC København - Esbjerg Brøndby - FC Midtjylland Holdene mødes ude og hjemme den 9. og 16. april.


BioAcceleration Technology

TM

Train Harder Play Longer Recover Faster

Med gradueret kompression opnås øget blodgennemstrømning og reduceret ophobning af mælkesyre

Du finder den rette størrelse med Body Mass Index

Koncentrerer din muskelkraft og reducerer musklernes vibrationer radikalt

Den svedtransporterende effekt fjerner fugt fra huden og holder dig tør

Optimerer din kropstemperatur i varme og kolde konditioner

Antibakteriel behandling forhindrer bakterievækst og hjælper med at modvirke dårlig lugt

Svarer til solfaktor 50+

Daniel Batman – Australsk mester på 200m & 400m og Olympisk deltager på 400m

Uanset om du er eliteatlet som Daniel Batman eller motionist giver Skins™ øjeblikkelige resultater og får dig til at yde mere. Hvad er Skins™?

Hvordan virker Skins™?

Hvem bruger Skins™?

Skins™ er banebrydende, præstationsfremmende kompressionsbeklædning for aktive sportsfolk. Uanset om du træner eller konkurrerer får Skins™ dig til at præstere bedre og længere samt restituere hurtigere.

Hemmeligheden bag Skins™ er den revolutionerende BioAcceleration Technology™ som er udviklet af førende sports-terapeuter. Teknologien giver øget blodgennemstrømning og reducerer dermed ophobningen af mælkesyre. Skin>>muscle+ støtter de store muskelgrupper så de arbejder optimalt og samtidig hjælper Skins™ med at holde huden tør og tilpasse kropstemperaturen under både kolde og varme forhold.

Skins™ benyttes af en lang række internationale sportsstjerner. Du kan finde en komplet oversigt, sammen med flere informationer om Skins™, på www.skins.net

Nærmeste forhandler henvises på tlf. 4648 0575 eller www.energysport.dk

Skins™ er officiel leverandør af kompressions - og terapeutisk beklædning til:

FURNACE/SKI5441

Anbefalet og godkendt af


Libor Sionko er et af de mest succesrige eksempler på den øgede tilgang af østeuropæiske spillere til SAS Ligaen.

44 sportsfan


SAS Liga-klubberne har i høj grad sat fokus på spillere fra Rumænien, Tjekkiet og andre fra den gamle østblok i takt med, at priserne på vesteuropæiske og sydamerikanske spillere stiger drastisk. Senest har FCM, FCK og Viborg hentet landsholdsspillere, og generelt er kvaliteten blevet bedre de seneste år efter en øget fokus på scouting. Men mange af spillerne giver stadig et gråt indtryk på banen og i mediebilledet. Af Emil Norsker

Den Østeuropæiske forbindelse Muren er faldet.

Ikke bare den fysiske slags som den i Berlin, der blev revet ned for snart 20 år siden, men nu også de fleste barrierer for handel og arbejdets fri bevægelighed. Det kan man opleve på enhver større byggeplads rundt om i landet og i flere af de allerstørste Superliga-klubber som OB, FCM og FCK, hvor det flyder med forskellige sprog. Træningen foregår ofte på fællesnævneren engelsk og vidner om stigende internationalisering i landets bedste række. Nu er det ikke længere chanceryttere fra eksotiske egne, der prøver heldet i desperate bundklubber (selv om de stadig findes). Men oftere og oftere er det landsholdsspillere med erfaring fra andre store europæiske klubber, som går direkte ind i startopstillingen. Flere af dem kommer med en klar målsætning om at ville spille europæiske fodbold og senere videre til de allerstørste ligaer. En af dem er FC Midtjyllands rumænske midtbane-spiller, George Florescu, der kom til fra russiske Torpedo Moskva for ca. fire millioner kroner i vinterens transfervindue. sportsfan 45


Omkring 11 millioner kroner lagde københavnerne for backen Zdenek Pospech fra Sparta Pragh, og med sidste års markante indkøb, Libor Sionko, er hele højresiden nu tjekkisk.

”Jeg kom til Danmark, fordi der her er meget bedre muligheder for at udvikle mig. Trænerne her er mere professionelle. Det her er en ny start for mig,” fortæller George Florescu. Egentlig er det overraskende ud fra et økonomisk perspektiv, at det kan lade sig gøre for danske klubber at hente spillere som, Libor Sionko og Zdenek Pospech (to sidstnævnte FCK). I Østeuropa generelt og Rusland i særdeleshed oplever man en voldsom vækst i økonomien og dermed muligheden for at tiltrække spillere, ikke mindst i takt med tilstrømningen af russiske rigmænd i klubbernes ejerskab. Selv storhold fra de største ligaer har de seneste år måttet give op i konkurrencen med russiske klubber om flere store profiler. Turen går den anden vej Et eksempel på det er den nigerianske angriber, Peter Odemwingie, som var glad for og havde stor succes hos franske Lille, der egentlig 46 sportsfan

også gerne ville beholde ham. Men de havde svært ved at sige nej til et kæmpe bud fra FC Lokomotiv Moscow på omkring 120 millioner kroner. Ruten går altså lige så ofte fra vest mod øst nu. Men alligevel valgte George Florescu at forlade Torpedo Moskva, som på trods af nylig nedrykning, alligevel kunne betale mere i løn end FC Midtjylland. ”Jeg er kun 23 år, og penge er ikke alt. Selvfølgelig har det en betydning, men jeg har valgt at prioritere at udvikle mig som fodboldspiller,” fortæller George Florescu og uddyber yderligere SAS Ligaens attraktionsværdi: Nemmere at blive opdaget i DK ”Det er nemmere at blive opdaget i Danmark af de store klubber. Der er alt for langt for de fleste scouts at tage til Rusland, og alle agenter og klubber ved, at man i Danmark hvert år uddanner mange gode spillere. De har en stor tro på dem, der kommer ud herfra.”


Zdenek Pospech er kommet flyvende fra start og et godt eksempel på, at det nu lykkes flere danske klubber at hente store profiler fra Østeuropa.

Han mener, at det stadig er god fornuft for de danske klubber at gå på fangst i Østeuropa, eksempelvis Rumænien, hvor han er fra. ”Der er gode muligheder, for der er stadig mange talentfulde spillere. Men de får ikke den rette træning. Det er dog ved at blive bedre. Mange af de nye trænere har spillet i udlandet og er blevet mere professionelle. Næste år har to rumænske hold mulighed for at komme i Champions League og fire-fem i UEFA Cuppen, så niveauet stiger,” fortæller George Florescu. FCK’s højre fløj Ud over FCM’s indkøbsture til Østeuropa de seneste sæsoner (f.eks. Serghei Dadu og Maros Klimpl) falder især FCK’s nye højre back i øjnene. Omkring 11 millioner kroner lagde københavnerne for backen Zdenek Pospech fra Sparta Pragh, og med sidste års markante indkøb, Libor Sionko, er hele højresiden nu tjekkisk. Og det er ikke tilfældigt. Landet har kun ca. dobbelt så mange indbyggere som Danmark, men

producerer langt flere klassespillere end langt større lande. I øjeblikket rangerer landet på FIFA’s verdensrangliste som nummer seks foran større nationer som Frankrig, Portugal og Holland. Danmark kommer ind på en langt sørgeligere plads som nummer 33. Det er også årsagen til, at FCK ud fra en overordnet strategi om at se uden for Skandinavien de seneste tre år har haft fokus på Østeuropa og et særligt godt øje til netop Tjekkiet. ”Vi vil som udgangspunkt helst uddanne alle vores spillere selv, men hvis vi skal fortsætte vores udvikling og hele tiden blive større, vil vi også gerne se, om der er nogen ude i Europa, der kan bringe os videre. De fem største ligaer er stadig uden for vores rækkevidde. Derfor er Østeuropa interessant,” forklarer Sportschef i FCK Carsten V. Jensen. Rykker sine grænser Tidligere hentede FCK næsten udelukkende sine spillere fra Skandinavien, men har langsomt rykket sine grænser. De seneste indkøb sportsfan 47


Udviklingsmulighederne er bedre i Danmark end i Rusland, mener George Florescu, der inden denne sĂŚson kom til FCM for ca. fire millioner kroner.

48 sportsfan


inkluderer ud over de to tjekker også de to brasilianere, Ailton Almeida og Jose Junior. Fælles for de sidstnævnte er, at de har været i andre skandinaviske klubber før og dermed gennemgået en akklimatisering til det kolde nord. På den måde sikrer en storklub som FCK kun få integrationsproblemer. Man har kort tid til at køre spillere ind, og de skal helst præstere fra første dag. I det hele taget bruger man mange ressourcer på at bringe fejlprocenten ved spillerkøb ned. ”Der bliver i dag brugt langt flere penge på scouting end for 10 år siden, og på sigt vil det afspejles i et mindre antal af fejlkøb. Men man kan aldrig helt gardere sig. Det er meget komplekst med mange usikre faktorer, og det er langt fra sikkert, at det altid er spilleren, der er noget galt med,” siger Carsten V. Jensen, der også gør meget ud af at finde ud af, om spilleren passer ind i helheden. ”I FCK er vi og tænker vi som et kollektiv. Derfor skal man ikke have for mange spillere, der ikke kan det, før det bliver negativt.” Succesen smitter Hos mesterskabskonkurrenten AaB har man tidligere prøvet spillere fra Østeuropa, men har i dag en bevidst strategi om at holde sig i Skandinavien. Sportsdirektør Lynge Jakobsen forstår dog godt, at mange klubber kigger mod øst i disse år. ”Det smitter jo. Hvis der er nogle, der har haft succes med det, så følger andre efter,” fortæller Lynge Jacobsen, der for år tilbage havde de to spillere fra Estland, Andres Oper og Indrek Zelinski, i klubben. ”Det var så vores forsøg, og det var da okay. Men det får mig ikke til at sige, at vi skal have mindst én spiller fra Estland på holdet,” siger Lynge Jakobsen. AaB har siden haft en brasiliansk satsning, hvor de hentede flere unge spillere med udviklingspotentiale, uden at det har været den store succes. En af dem, Tulio de Melo, er dog ved at få et internationalt gennembrud, men det er ikke noget, AaB får glæde af. De lod ham gå for to år siden, da han aldrig rigtig slog til i Nordjylland, og selv om man overvejede at beholde ham, var prisen for høj i forhold til meritterne på banen. Brasilianeren tog turen til den franske 2. divisionsklub Le Mans, som han var med til at spille op i den bedste række med stor personlig succes og mange mål. Nu er efter sigende flere store klubber interesseret i ham. ”Han kan måske gå helt vejen, og der var vi måske ikke tålmodige nok. Men det vurderede vi dengang,” siger Lynge Jacobsen, der egentlig ikke går så meget op i nationalitet. ”Det fungerer sådan, at hvis vi mangler en højre back, så tager vi den bedste, der er på markedet, om han så kommer fra Israel, Irak eller et andet sted.”

Ingen har slået igennem Det er stadig for tidligt at vurdere storklubbernes nye satsning i Østeuropa, men indtil nu har ingen slået igennem for alvor – og flere har floppet fælt. En af dem er angriberen Serghei Dadu i FCM fra den russiske storklub CSKA Moskva. Han fik kun et enkelt år på heden, før han røg retur til Rusland i en lejeaftale for resten af året. med 2. divisionsklub FC Alania Vladikavkaz. FCM har stadig Maros Kliml og Martin Raska i truppen, der har præsteret udmærket uden at brillere. I OB balancerer den serbiske angriber Srdjan Radonjic også på kanten af fiasko efter udlejning til Viborg i efteråret uden succes. Nu er foråret formentligt hans sidste chance hos OB. Gennem tiden har der dog været flere enkelte lyspunkter fra Østeuropa, som f.eks. albanske Besart Berisha fra AC Horsens, esteren Urmas Rooba, der spillede i både FCM og FCK, og ikke mindst tidligere

”Der er nogle forhindringer i sproget, der gør det svært for dem at folde sig ud i medierne for os fodboldforbrugere. De kommer ikke med så meget personality og er ikke markante profiler som Rade Prica og Johan Elmander var det. Der er ikke nogen af dem, der har braget igennem. I stedet har de efterladt et lidt gråt indtryk – både på og uden for banen. Det bekræfter formentlig også det indtryk, mange danskere har af østeuropæisk fodbold.” nævnte Libor Sionko fra FCK, som spillede et flot efterår og allerede er på vej til at blive en Superliga-profil. ”Det er interessant at se, hvad man får for sine penge i Østeuropa, og her er indtrykket lidt gråt,” mener ekspertkommentator på Kanal 5, Morten Bruun, og fortsætter: ”Der er nogle forhindringer i sproget, der gør det svært for dem at folde sig ud i medierne for os fodboldforbrugere. De kommer ikke med så meget personality og er ikke markante profiler som Rade Prica og Johan Elmander var det. Der er ikke nogen af dem, der har braget igennem. I stedet har de efterladt et lidt gråt indtryk – både på og uden for banen. Det bekræfter formentlig også det indtryk, mange danskere har af østeuropæisk fodbold.”

sportsfan 49


50 sportsfan


D

er er visse nøgleord, der står på side 1 i opskriften på, hvordan man får banket en fodboldklub op fra bunden til landets bedste rækker, hvor det flyder med opmærksomhed, prestige og de senere år store penge. Start med at se under fusion, fysiske rammer (læs: stadionudvidelse), professionel management, events og kommunal støtte, og du er godt i gang. Det er heller ikke noget problem med navnet. Det skal bare være FC i starten, og læg så det område til, som du ikke nødvendigvis dækker, men gerne vil erobre. I dag er der 13 divisionsklubber med FC i navnet. Den seneste er Nordvest FC. En professionel overbygning på moderklubben Holbæk Bold- og Idrætsforening. Ikke langt derfra i Slagelse vil man meget gerne tage navnet FC Sjælland, og man har foreløbig spurgt DBU to gange om lov, men fået nej begge gange. FC Sjælland er for vidtræk-

FC epidemi rammer Sjælland

Slagelse, Holbæk og Næstved har indledt et indædt kapløb om at blive den klub, som skal repræsentere Sjælland i Superligaen. Alle ved, der højst er plads til en. Men ingen af dem er parate til at fusionere, som man tidligere har set med succes i Midtjylland. Dertil er kulturforskellene og fordommene mellem byerne for store. Alene det, at én af dem tog munden for fuld og kaldte sig FC Sjælland, udløste hovedrysten hos de andre. Af Emil Norsker. Illustration Martin Pop

kende et geografisk område og ikke dækkende for Slagelses rækkevidde. Man kan heller ikke kalde sig FC Jylland. Det handler ellers om positionering i et område, hvor der tidligere har været spillet topfodbold, men hvor det efterhånden er mange årtier siden. Man skal ikke lade øjnene hvile længe på danmarkskortet, før man kan se et hul i landskabet sydvest fra Nordsjælland og København, når det gælder repræsentation i Superligaen. Huller i markedet er som bekendt til for at blive fyldt. Dermed er kapløbet i gang, mellem naboer og rivaler. Overhaling indenom ”Vi ville gerne have været ude før, men jeg har en fornemmelse af, at de andre nåede at overhale os indenom,” siger formand for det nye Nordvest FC, Anders Kloppenborg, med henvisning til Slagelses overraskende hurtige lancering af FC Sjælland. En præsentation, der sportsfan 51


Faktisk oplevede man allerede en duft af storhed i år, da FCK kom forbi 8. marts til pokalkvartfinale. Her oplevede byen på godt og ondt, hvad moderne SAS Liga bold også er i dag med voldelige casuals på tribunerne og brasilianske skarprettere på banen. ikke virkede helt gennemarbejdet, da det få dage senere viste sig, at DBU ikke ville godkende navnet, og at konkurrenten Næstved i øvrigt allerede brugte navnet i en af deres forretningskonstruktioner. Det havde de i øvrigt fået etableret dagen før Slagelses præsentation. Tilfældigt eller bevidste drilleri? ”Det er et kildent spørgsmål. I Næstved mener man, at FC Sjællandnavnet er helt til grin, men hvorfor søgte de så om at bruge navnet? De siger, det er helt tilfældigt, men det er lidt svært at tro på,” mener sportsredaktør på Sjællandske Medier, John Ringstrøm, der dækker især Næstved og Slagelse. Et scoop i kampen Det er ikke underligt, at det kløede i aftrækkerfingeren hos Slagelses ledelse. De har nemlig intet mindre end et scoop i kampen mod konkurrenterne. Han hedder Kurt Andersen og har før hjulpet storklubben i svøb, AGF, ud af deres vanskeligheder og ind på en rentabel kurs. I løbet af hans første fodboldeventyr rystede mange på hovedet af hans konstante tilførsel af midler til AGF, men da han trak sig ud af klubben, var det med en anselig millionprofit. Nu ved hele fodbold-Danmark, at onkel Kurt ved, hvordan man skaber storklubber og større summer. En slags Don Ø på hobby-niveau. Men det var ikke den eneste kanin, de har hevet op af hatten. Som sportsdirektør har man fået tidligere landsholdsspiller og sportschef i Kaiserslautern, Michael Schjønberg, på en seksårig (!) kontrakt. Det er ham, der skal bygge selve holdet op fra bunden af 2. division til SAS Liga status. Konkurrencen byerne i mellem ser han som noget positivt. ”Det er godt for dansk fodbold og talentudviklingen. De mange initiativer er med til at løfte standarden generelt. Der er konkurrence i alt. Det betyder, at man må slås om mange af de samme spillere. Man må også bare erkende, at fodbold i dag også handler om penge. Nogle vil falde fra, og sådan er det bare” siger Michael Schjønberg, der starter efter sommerferien. Udefra virker det mest logisk, at de tre store byer slår sig sammen og skaber en stærk enhed i stedet for at slide hinanden op. Det afviser Michael Schjønberg heller ikke – på sigt. ”Selvfølgelig burde man det. Men der er altid nogle små ting, der står i vejen. Det her er et kæmpe område uden en Superliga-klub, og det er alles mål at ændre på det. Man skal arbejde sammen og ikke se hinanden som fjender,” mener Michael Schjønberg. Urealistisk fusion Men hvis man spørger i Næstved, er en fusion dog bestemt ikke lige om hjørnet. ”Udefra set kan det virke logisk. Menigmand synes sikkert også, det ville være en god ide, hvis Bilka og Kvickly fusionerede, for så ville de have hele landet. Men når man bevæger sig ned i det, er det lidt mere komplekst,” forklarer formand for Næstved Boldklub, Steen Hansen, der mener, at hans klub er tættest på Superliga-niveau. De spiller i 1. division og er dem, der sidst var i den bedste række i sæsonen 1995/1996. 52 sportsfan

Faktisk oplevede man allerede en duft af storhed i år, da FCK kom forbi 8. marts til pokalkvartfinale. Her oplevede byen på godt og ondt, hvad moderne SAS Liga bold også er i dag med voldelige casuals på tribunerne og brasilianske skarprettere på banen. Næstved har også længe barslet med planer om at blive regionens sportshovedstad. Som tidligere beskrevet i SPORTSFAN (nr.21 februar) regner kommunen med at bruge omkring 100 millioner kroner til nye sportsfaciliteter i en helt ny bydel de kommende år. Onkel Kurt spøger Kurt Andersen har også været inde over Næstved og forhandlet med dem. Men han var ikke interesseret i den blandingsmodel, som man arbejder på der. Man satser nemlig på en slags FCK-model med basketball og events som en del af en samlet forretningsmodel, og Kurt Andersen var angiveligt kun interesseret i den rene fodboldklub. En af de ting, der skiller byerne fra en fusion som mellem Ikast og Herning i FC Midtjylland, er, at rivaliseringen mellem dem ikke er ny, fortæller sportsredaktør ved Sjællandske Medier, John Ringstrøm. ”Man vil nødigt indrømme det, for der er ingen grund til at puste til ilden. Men der er meget gammelt had og fordomme om hinanden. Der er store kulturforskelle mellem byerne,” forklarer han og tilføjer, at de geografiske afstande også udgør et problem. Mens der kun er 10 kilometer mellem Ikast og Herning, er der 30 kilometer mellem Næstved og Slagelse. En afgrund for dyb. Horsens er forbilledet I Nordvest FC er det ikke så meget FCM, der er forbilledet, men de mere langmodige Horsens og Randers. Formand Anders Kloppenborg er imponeret over det image, den tidligere lidt støvede fængselsby Horsens har fået de senere år. Han kunne godt tænke sig, at Holbæk fik noget af den samme goodwill gennem fodbolden. ”Vi er lidt bagud i forhold til de andre, Næstved og Slagelse. Vi skal først til at rodfæste os, og vi er lidt skrøbelige endnu. Men vi håber, at fodbolden bliver det fyrtårn, der kaster lys over hele regionen” siger Anders Kloppenborg. Men hvorfor melder de alle ud om Superliga-ambitioner? Burde de ikke være mere beskedne i starten? ”Vi har meldt ud, at vi gerne vil i Superligaen om fire til seks år, og det kan godt være, at det snarere bliver fem til otte, men det er ligesom i erhvervslivet, at man melder nogle målsætninger ud,” fortæller Anders Kloppenborg. I erhvervslivet ruller der hoveder, hvis man ikke når sine målsætninger? ”Jamen, det er ikke anderledes her. Det er også en forretning. I sidste ende kan det godt være, at det ikke lykkes, men det er bedre, at vi bliver bebrejdet det, end at vi bliver beskyldt for ikke at prøve,” siger Anders Kloppenborg, der har ansat tidligere topdommer Knud Erik Fisker til at skabe fundamentet. Han var egentlig også direktør i klubben for to år siden, men gik i vrede, da han mente, bestyrelsen stod i vejen for en professionalisering af forholdene. Nu er han tilbage, men det skete


Det er ikke første gang, at en bestemt måde at navngive sin klub på har været på mode i Danmark, hvilket klubberne B93, B1901, B1903, B1908, B1909, B1913 og B1921 vidner om.

ikke uden problemer. Det fortæller sportsjournalist ved Holbæk Amts Folkeblad, Brian Jensen. ”Dagen efter, Knud Erik Fisker blev ansat, gik to medlemmer af bestyrelsen, Frank Petersen og Søren Østergaard, af. Her havde den ene, Frank Petersen, været kasserer i klubben i 23 år,” fortæller Brian Jensen, som aldrig har fået en officiel forklaring, men angiveligt skulle det både være et spørgsmål om ambitioner og personlig kemi. Knud Erik Fisker ville gøre forholdene mere professionelle, mens de andre hældede mere mod foreningsvejen. På trods af de interne skærmydsler, mener Brian Jensen, at stemningen i Holbæk blandt den almindelige befolkning er positiv over for Nordvest FC. Ny begejstring ”Der er en helt ny begejstring omkring klubben. Nogle er selvfølgelig også lidt skeptiske, men langt de fleste er positive,” fortæller Brian Jensen og understeger, at der faktisk er et potentiale for topfodbold i byen. ”Holbæk var i tre år med i toppen af 2. division, og der kunne man samle 1500-2000 tilskuere til de største lokalopgør. Da det ikke lykkedes at rykke op, skruede man ned for ambitionsniveauet, og straks faldt tilskuertallet med et brag. Men hvis det lykkes at rykke op i 1. division,

vil man kunne få omkring 2000 til hver kamp, og det er flere end mange af de nuværende hold,” vurderer han. Det samme potentiale findes også i Næstved, mener sportsredaktør ved Sjællandske Medier, John Ringstrøm. Man havde f.eks. heller ingen problemer med at fylde stadion, da FCK som tidligere nævnt kom på besøg, og til kampene i 1.division har man et snit omkring de 12-1300. Det er straks mere uberegneligt, hvad der vil ske med Slagelse. Her skal man håbe på en slags Anja Andersen-effekt. Hun formåede i otte år at holde håndboldklubben Slagelse DT i den absolutte top, og nu skal Michael Schjønberg med Kurt Andersens penge forsøge at gøre det samme for fodbolden. ”Nu, hvor Anja Andersen forlader byen, kommer fodboldklubbens lancering perfekt. Nu har man det at glædes over og se frem til,” siger John Ringstrøm, der mener, at konkurrence byerne imellem kan sætte nyt liv i sporten i hele området. ”I det hele taget ser det hele spændende ud. Selv om der nok kun er plads til en klub af de tre i Superligaen, kan det være, at den hiver de andre med længere op, end de er i dag.”

sportsfan 53


Superligaens

Der er plads til EN enkelt - ikke to - store fejl fra en målmand i løbet af en sæson, mener ekspertkommentator på Viasat, Peter Kjær.

54 sportsfan


sikre hænder Målmandens rolle er afgørende og i et utroligt tæt forår vil han få stor betydning for sit holds endelige placering. Derfor har SPORTSFAN fået den tidligere landsholdsmålmand Peter Kjær til at vurdere SAS Ligaens 12 målmænd inden for fem kategorier. Af Jens Arnborg

SAS Ligaen

står foran et voldsomt spændende forår: AaB, FC København, Horsens, FC Midtjylland og OB har alle en reel chance for at vinde det danske mesterskab. Lyngby, Viborg og AGF kæmper med næb og kløer om at undgå nedrykning - og flere hold kan blive aktører i kampen om både top- og bundplaceringer, hvis marginalerne falder ud (eller ikke falder ud) til deres fordel. Tag bare et hold som Esbjerg fB, der inden forårspremieren kun havde otte point fra bronzemedaljerne, men også kun var otte point fra nedrykningsstregen. SAS Liga-spillerne står med andre ord foran et forår, hvor deres præstationer vil sætte deres tydelige og umiddelbare præg på en tabel, der på dette forholdsvis sene tidspunkt på sæsonen virker mere påvirkelig end længe. Spil en god kamp og få point. Så vil I kunne se det på stillingen i morgen! Det gælder naturligvis også målmændene, hvis præstationer kan betyde forskellen på succes og fiasko for flere af holdene. ”Jeg synes jo altid, at målmændene kan gøre forskellen, men det er klart, at jo tættere tingene er, jo mindre plads er der til fejl,” siger den tidligere landsholdsmålmand Peter Kjær, der selv blev dansk mester med Silkeborg i 1994 efter en meget tæt guldduel med F.C. København. ”Jeg forventer et meget tæt forår med mange tophold, og det kan godt blive et hundeslagsmål. Så duer det jo ikke, at have en målmand, der kaster bolden i eget net. Så kan du godt glemme alt om det. Jeg plejer at sige, at du som målmand maksimalt må lave to markante fejl over en hel sæson. Her taler vi ikke om de fejl, hvor det kan diskuteres, om målmanden skulle have været ude eller ej - nej, vi taler store fejl, der koster en scoring. Derfor vil jeg sige, at én enkelt STOR fejl i det her forår er legalt, men der er IKKE plads til to eller tre afgørende fejl af en målmand. Det er SAS Ligaen for tæt til,” siger Peter Kjær, der i dag fungerer som ekspertkommentator for TV3 og som målmandsinstruktør i DBU. I sine vurderinger af både nationale og internationale topmålmænd i både SAS Ligaen og Champions League lægger Peter Kjær blandt andet vægt på især fem grundkvaliteter, der SKAL være i orden. Det er i disse fem kategorier, SPORTSFAN bad den tidligere Vejle-, Silkeborg-, Besiktas- og Aberdeenmålmand om at bedømme SAS Ligaens målmænd. De fem kategorier er: sportsfan 55


Evner som shot-stopper: Peter Kjær: ”I min verden er en shot-stopper én, der redder mange bolde. Og så ser vi helt bort fra, om målmanden giver returbolde på de redninger, eller om han ikke formår at holde bolden. En shotstopper er én, der kommer i vejen for mange bolde - og det er jo selvfølgelig en kvalitet at kunne redde boldene. Men fordi du er verdens bedste shot-stopper, er du ikke nødvendigvis verdens bedste målmand. Man skal huske på, at der kan være mange negative grunde til, at man bliver tvunget til at have mange redninger i en kamp: At man ikke får afværget i tide, dårlig placeringsevne, dårlige indgreb osv. Derfor skal man i hvert enkelt tilfælde også spørge sig selv: Hvorfor kommer målmanden i de situationer, hvor han er nødt til at redde mange bolde?

pondus; at stole på det, du gør, og stå ved dine beslutninger. Man kan sagtens være rolig og stadig have udstråling. Problemet med udstråling er, at det jo ikke er noget, du bare lige går ned i Brugsen og køber. Det er enten noget, du har, eller noget, du får i kraft af dine præstationer. Det handler om at vise sine modstandere: Jeg er god. I kan bare komme an!”

Evner i feltet: ”Når jeg snakker om en målmand med fodboldeksperter fra hele verden, bliver der i ni ud af ti tilfælde sagt om ham: Han kan forbedre sig i feltet. Det er, fordi det er noget af det sværeste overhovedet som målmand. Der er så meget, der kan gå galt, og fejlene bliver meget tydelige - og ofte kostbare. Hvis du går ud til bolden, så er der intet alternativ: Du SKAL have fat i bolden - eller i hvert fald få bokset den væk. Ellers kan du i langt de fleste tilfælde vende dig om og se, at bolden ligger i målet bag dig. Det er SÅ vigtigt at træffe de rigtige beslutninger, og man skal huske på, at indlæggene bliver bedre og bedre - og boldene udvikles jo også af hensyn til spillerne og ikke af hensyn til målmanden. Og så har man som målmand brug for hjælp: Spillere, der skærmer af for dig og råber til dig. Det er enormt svært at løbe baglæns og springe samtidig - endda uden at vide, hvem der kommer bag dig. Det kan være en havnearbejder, der til daglig render og trækker skibe op på havnen, der bare siger: Den bold skal jeg først på, og så er jeg ligeglad med, hvordan det sker. Derfor SKAL man som målmand have hjælp af sit forsvar. Det er ikke altid, man får det!”

Hvid stjerne lig med en halv stjerne.

Evner som markspiller: ”Jeg plejer altid at sige, at 50 procent af en målmands boldberøringer i en kamp er med fødderne, og kan du behandle bolden godt med fødderne, er du med til at tage trykket af forsvaret. De ved, at de i en presset situation altid bare kan lægge bolden tilbage til dig. Og så vil jeg også sige, at en målmand, der også er en god markspiller, ofte vil være bedre til at læse spillet og være på forkant med situationen. Spillet med fødderne er meget vigtigt for en målmand, og derfor mener jeg også, at målmændene en gang imellem skal træne med i marken.” Stabilitet: ”Et fodboldhold starter med målmanden. Han skal give tryghed. Det får man af stabilitet. Dine holdkammerater skal kunne sige: Vi ved, at han leverer varen hver gang. Du kan sammenligne det med en golfspiller. Hvad nytter det at lave en 66’er den ene dag, hvis du laver en 80’er den anden. Det får du ikke noget ud af. Og så er jeg også overbevist om, at hvis dit niveau er højt hele tiden, så kommer den gode redning også helt af sig selv - og kommer den gode redning, ja, så får du den selvtillid, der også som målmand er så vigtig.” Udstråling: ”At snakke om udstråling hos målmænd er noget, der er blevet populært efter, at Peter Schmeichel kom frem. Mange gange bliver målmænd jo på det punkt sammenlignet med Schmeichel. Men hvad er udstråling? I min verden er det ikke bare én, der råber og skriger hele tiden. Gør du det, kan du godt blive ukoncentreret, når det gælder. Nej, udstråling kan også godt være at være rolig; at have 56 sportsfan

Det er altså inden for disse fem kategorier, at SAS Ligaens målmænd skal tildeles fra 1-5 stjerner - og det bliver de vel at mærke efter danske standarder og forhold. De 12 målmænd er med andre ord ikke målt op imod verdens bedste, men i forhold til hvad man kan forvente af en SAS Liga-målmand.

JOHN ALVBÅGE, VIBORG FF Evner som shot-stopper: ★★★✩ Evner i feltet: ★★★ Evner som markspiller: ★★✩ Stabilitet: ★★★ Udstråling: ★★★ I alt: 15 stjerner Peter Kjær om John Alvbåge: ”For et par år siden skulle jeg kåre efterårets hold i SAS Ligaen, og dér var John Alvbåge min mand, men jeg må sige, at han er dykket kraftigt siden da. Det har været en rutsjetur både for holdet og for ham. Han har tidligere været helt fantastisk for Viborg, og til Alvbåges forsvar må jeg også sige, at det er enormt svært for alle målmænd at levere varen, når holdet ikke gør det. Det er helt naturligt, at han er dykket. Det er bare gået for hurtigt. Og så mener jeg, at han i Viborgs svære efterår skulle være trådt noget mere i karakter. Han skulle vist noget mere udstråling og sagt hej, jeg er svensk landsholdsmålmand. Jeg går forrest. Det kunne han godt have gjort. Han har jo noget at have det i!”

12

RUNE PEDERSEN, LYNGBY Evner som shot-stopper: ★★★✩ Evner i feltet: ★★★ Evner som markspiller: ★★★ Stabilitet: ★★★✩ Udstråling: ★★★ I alt: 16 stjerner Peter Kjær om Rune Pedersen: ”Da han forlod F.C. København tænkte jeg, at ’her smutter en rigtig god målmand’, men så skete der noget med karrieren, som var lidt svært at følge med i. Væsentligst er det dog nok, at han ikke fik lov at spille en masse kampe i Modena og senere i Nottingham Forest. Havde han fået lov til det, havde vi set en endnu bedre Rune Pedersen i dag. Han er lidt svær at bedømme efter et halvt år i Lyngby, men umiddelbart tror jeg, at man ville få det bedste ud af ham på en anden type hold end Lyngbys. Jeg ser ham som den type målmand, der snupper to-tre afgørende redninger i løbet af en kamp, og giver tryghed til holdet, så på den måde ligner som type i min verden mere Jesper Christiansen end eksempelvis Kim Christensen.

9


Arek Onyszko i hed omfavnelse med sin bedste ven, bolden. Peter Kjær vurderer OB-målmanden til at være en af ligaens absolut bedste.

sportsfan 57


LARS WINDE, ESBJERG Evner som shot-stopper: ★★★✩ Evner i feltet: ★★★✩ Evner som markspiller: ★★★ Stabilitet: ★★★ Udstråling: ★★★ I alt 16 stjerner Peter Kjær om Lars Winde: ”Lars står på mål for et hold, der historisk set lukker mange mål ind, og så siger man jo nærmest pr. automatik, at så er målmanden dårlig. Nej, den køber jeg ikke i det her tilfælde. Men jeg har set Lars bedre. Hvis vi går et år eller to tilbage, var han meget stabil, spillede med større udstråling og tro på tingene. Det er den største forskel, som jeg ser det. Han er næppe blevet en dårligere målmand, men når forsvaret ofte slår revner, så rammer det også dig som målmand.”

9

KARIM ZAZA, AaB Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★✩ Evner som markspiller: ★★★★ Stabilitet: ★★★✩ Udstråling: ★★★ 17 stjerner Peter Kjær om Karim Zaza: ”Karim Zaza er fantastisk på træningsbanen. Han har en vindermentalitet, der er helt unik, og et utroligt gå-på-mod. I kamp har han mange redninger og spiller nærmest med en overdreven ro. Bolden kan jo nærmest ramme underkanten af overlæggeren og hoppe ned på stregen, og Karim vender sig bare lige så stille om og går hen og samler bolden op. Dér må man bare sige, at det virker for ham. Han hviler i sig selv.”

7

MARTIN RASKA, FC MIDTJYLLAND Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★★ Evner som markspiller: ★★★ Stabilitet: ★★★✩ Udstråling: ★★✩ I alt 16 stjerner Peter Kjær om Martin Raska: ”Da han kom til Danmark, var jeg en smule skuffet over hans præstationer. Til hans forsvar skal dog siges, at han ankom med en skade, men jeg var alligevel ikke overbevist om, at han ville blive ved med at være førstevalg i FC Midtjylland. Jeg havde svært ved at se, hvad det var, han kunne, som var ekstraordinært. Vi taler om en 31-årig målmand, der spiller bag et forholdsvist ungt forsvar, der har brug for støtte og styring, som i min optik gerne skulle komme fra målmanden, og det har jeg savnet hos Raska. Jeg har dog en tro på, at vi inden for det næste års tid vil se en Martin Raska løfte sit spil og vise FC Midtjylland og os andre, at her står en målmand, der kan gøre en forskel.

9

SØREN JOCHUMSEN, HORSENS Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★✩ Evner som markspiller: ★★★★ Stabilitet: ★★★★ Udstråling: ★★★ I alt 17,5 stjerner Peter Kjær om Søren Jochumsen: ”Han gør det godt, og han har gjort det godt i mange sæsoner. Han er en håndværker i ordets positive forstand: Du ved, hvad du får. Jeg har fulgt ham i flere år og set ham være til prøvetræninger i flere klubber blandt andet OB - uden at det er blevet til noget. Mon ikke der er nogle klubber, der sidder tilbage og ærgrer sig lidt over, at de ikke fik skrevet kontrakt med ham? Søren er en rolig målmand, der godt kan råbe af sit forsvar, men jeg synes godt, at han kan skyde brystkassen fem procent mere frem og på den måde få endnu mere pondus. Det kan han godt tillade sig, for han har noget at have det i.”

6

STEFFEN RASMUSSEN, AGF Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★✩ Evner som markspiller: ★★★★ Stabilitet: ★★★★ Udstråling: ★★✩ I alt 17 stjerner Peter Kjær om Steffen Rasmussen: ”Jeg synes, at han er en god målmand. Han har altid spillet i en klub, hvor der har været meget turbulens og mange udskiftninger - også i forsvaret - og han har ikke altid fået lige meget hjælp. Og ofte har spørgsmålet, om han er god nok, meldt sig Han er så at sige kommet igennem på den hårde måde, man skal også huske på, at der evig og altid stilles spørgsmålstegn ved Steffens størrelse og ved hans fysik, og det er hårdt for en ung målmand. Men han står der stadigvæk, og det syntes jeg er meget fortjent, for han har virkelig gjort det godt!”

7

KIM CHRISTENSEN, FC NORDSJÆLLAND Evner som shot-stopper: ★★★★✩ Evner i feltet: ★★★ Evner som markspiller: ★★★★ Stabilitet: ★★★✩ Udstråling: ★★★✩ I alt: 18,5 stjerner Peter Kjær om Kim Christensen: ”Her har vi SAS Ligaens bedste shot-stopper. Han har mange redninger og er en helt klar årsag til, at FC Nordsjælland har kunnet være med i kampen om medaljer. Hvorfor er han så god en shot-stopper? Han spiller på et offensivt hold, og det rammer ham som målmand. Ikke at FC Nordsjælland spiller Hawaii-fodbold, for de kan også godt forsvare sig, men Kim Christensens arbejdsbetingelser er anderledes i Nordsjælland, end de ville være i eksempelvis F.C. København. Man kan næsten sige, at han er perfekt castet til FC Nordsjællands hold.”

5

Vurderingen er sket før Kim Christensen skiftede til IFK Göteborg. 58 sportsfan


KEVIN STUHR ELLEGAARD, RANDERS FC Evner som shot-stopper: ★★★✩ Evner i feltet: ★★★★✩ Evner som markspiller: ★★★✩ Stabilitet: ★★★★ Udstråling: ★★★✩ I alt: 19 stjerner Peter Kjær om Kevin Stuhr Ellegaard: ”En spændende målmand, der har overrasket mig meget positivt. Jeg var meget begejstret, da han valgte at tage hjem til Danmark, men jeg var ikke sikker på, at det ville gå godt. Dér har han overrasket meget. Hans udstråling er meget atypisk for så ung en målmand: Han er meget rolig, og det er en stor kvalitet. Men der måtte gerne være lidt mere her-kommer-jeg over ham. Det skylder han sig selv med de gode præstationer, han har leveret.”

2

STEPHAN ANDERSEN, BRØNDBY Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★★★ Evner som markspiller: ★★★✩ Stabilitet: ★★★✩ Udstråling: ★★★★ I alt: 19 stjerner Peter Kjær om Stephan Andersen: ”En dygtig målmand uden de store mangler, men havde du spurgt mig for et halvt år siden, havde jeg været et spørgsmålstegn. Så ville jeg ikke have vidst, hvad jeg skulle have sagt om ham. Da han forlod AB, var han virkeligt god. Han tog de rigtige beslutninger og havde ingen blackouts. Men så skete der noget, og da han kom hjem til Brøndby, manglede han for det første kamptræning, og for det andet kom han tilbage på et hold, der havde store problemer. Det har heldigvis for Stephan Andersen ændret sig, og i den sidste del af efteråret så vi den rigtige Stephan Andersen. Jeg tror, at det er ham, vi får at se fremover. Inde bag skrællen kan jeg i hvert fald se en rigtig god målmand.”

2

Arek Onyszko, OB Evner som shot-stopper: ★★★★ Evner i feltet: ★★★✩ Evner som markspiller: ★★★ Stabilitet: ★★★★ Udstråling: ★★★★✩ I alt: 19 stjerner Peter Kjær om Arek Onyszko: ”Jeg ser nogle ligheder mellem ham og Jesper Christiansen, men jeg har en fornemmelse af, at der er mere brug for Arek i kampene. Det synes jeg, at han klarer godt. Han er meget på og virker passioneret. Han kan godt blive en lille smule stresset i enkelte situationer - eksempelvis ved tilbagelægninger - men det er en topmålmand, vi her har med at gøre.”

2

JESPER CHRISTIANSEN, FC KØBENhAVN Evner som shot-stopper: ★★★✩ Evner i feltet: ★★★★ Evner som markspiller: ★★★★ Stabilitet: ★★★★ Udstråling: ★★★★✩ I alt: 20 stjerner Peter Kjær om Jesper Christiansen: ”I min verden er han ikke den bedste shot-stopper, og det understreger lidt min opfattelse af begrebet. For det er klasse ikke at have noget at lave, og så alligevel nappe en friløber i det 89. minut. En god målmand har ikke de store mangler, og det er også tilfældet med Jesper. Og som med Kim Christensen passer Jesper også perfekt ind på sit hold. F.C. København har ikke brug for en shot-stopper. De har brug for en rolig målmand med stor karisma. Det har de i Jesper Christiansen.”

1

Konklusion 1. Jesper Christiansen, FC København (20 stjerner) 2. Arek Onyszko, OB (19 stjerner) 2. Stephan Andersen, Brøndby (19 stjerner) 2. Kevin Stuhr Ellegaard, Randers (19 stjerner) 5. Kim Christensen, FC Nordsjælland (18,5 stjerner) 6. Søren Jochumsen, Horsens (17,5 stjerner) 7. Karim Zaza, AaB (17 stjerner) 7. Steffen Rasmussen, AGF (17 stjerner) 9. Martin Raska, FC Midtjylland (16 stjerner) 9. Lars Winde, Esbjerg (16 stjerner) 9. Rune Pedersen, Lyngby (16 stjerner) 12. Johan Alvbåge, Viborg FF (15 stjerner)

I alt uddelte Peter Kjær 210 stjerner til SAS Ligaens 12 målmænd. Det giver et gennemsnit på 17,5 stjerner pr. målmand - eller 3,5 pr. målmand pr. kategori. Tilfredsstillende? Ja, meget, siger Peter Kjær. ”Niveauet i SAS Ligaen er meget godt, og det er jeg glad for at kunne sige. Det er nemt at stå på sidelinjen og være negativ, men jeg er oprigtigt stolt af niveauet i SAS Ligaen. Også fordi det er 12 forskellige målmænd. Da jeg spillede i Skotland, var alle målmændene ens. Havde de samme basiskundskaber. Sådan er det ikke i Danmark. Det, synes jeg, er spændende,” siger Peter Kjær.

sportsfan 59


Efter 9. klasse kom Leon Andreasen på Hessel Gods Fodboldkostskole, hvor han lærte ydmyghed og hårdt arbejde. Når han skulle hjem fra træningen på skolen, skulle han vente to timer på bussen.

60 sportsfan


”Mit blod koger over stjernenykker” Når Leon Andreasen går på banen, forvandles han til en anden. Det får ham til at løbe 13 kilometer i en kamp og nogle gange gå over stregen. Men uden for banen vil han behandle alle med respekt. Han har intet til overs for stjernespillere, der ikke kan tåle at håndtere deres eget vasketøj. Af Jakob Illeborg. Foto: Jørgen Brinks

D

a jeg træder ind på The Cannizaro House i Wimbledon i det sydvestlige London, er Leon Andreasen i fuld gang med at tale med nogle engelske business-typer. Det handler om et hus, han og kæresten havde håbet at kunne købe, men en anden interesseret har netop tilbudt ejeren penge under bordet, og dermed er handelen gået i vasken. ”Det bliver min kæreste sgu lidt ked af, tror jeg. Vi håbede lige at have sikret det her hus og så… men sådan er livet, vi må finde et andet – fandens også”. Vi kører i Leons bil ned til den lokale italienske restaurant. Det er tydeligt ikke første gang, den danske landsholdsspiller spiser der. Alle tjenerne hilser smilende på ham. Jeg har netop dækket nyheder for DR og er i jakkesæt. Leon kigger lidt på mig. ”Lad mig sige, at jeg altså ikke er sådan en smart fyr. Jeg er helt nede på jorden, ikke fancy eller højt på strå eller noget.” Jeg skynder mig at forsikre om, at jeg bestemt også er nede på jorden, og går i gang med interviewet. En af mine venner er den danske skuespiller Ulrich Thomsen. Han fortalte mig engang, at det for ham var en stor skuffelse at møde alle sine idoler, da han blev en kendt skuespiller – fordi de var lige så almindelige som alle andre, men for ham havde de været en slags overmennesker. Du er en dreng fra Hammel i Jylland, der med et er blevet landsholdsspiller og fast mand på et Premier League-mandskab. Har du oplevet noget lignende? ”Det kan jeg faktisk ikke sige, for det lidt mærkelige ved mig er, at jeg faktisk aldrig var særlig vild med fodbold som dreng. Jeg havde f. eks. ikke noget favorithold. Fodbold var noget, jeg spillede, og jeg fulgte ikke rigtig med i, hvad der skete, før jeg kom på fodboldskole i tiende klasse. Jeg sagde godt nok altid som dreng, når man blev spurgt, hvad jeg ville være, når jeg blev stor, at jeg ville være fodboldsspiller. Men det var for mig helt urealistisk. Det var ikke engang en drøm, for jeg var overbevist om, at det ikke ville ske. Jeg har bare været en, der knoklede, og stille og roligt har jeg udviklet mig. Selvfølgelig var det ret vildt, da jeg som helt ung skrev kontrakt med AGF. Jeg var da enormt

stolt. Og det var da også underligt, at jeg lige pludselig tjente lige så mange penge som min mor og far. Men jeg ser ikke mig selv som en stjerne eller noget i den stil.” Men du kommer vel ikke uden om en form for stjernestatus. Der er vel folk, der genkender dig? ”Ja selvfølgelig. Når jeg er hjemme i Århus er der da mange, der genkender mig, og nogle der kommer over og vil snakke. Men for mig er der ikke noget, der er federe end at få et par bajere med nogle gamle AGF-drenge. Sådan noget er lige mig.” Intet særligt talent Det kan virke besynderligt, at en dreng, der lige så godt kunne lide bordtennis og badminton som fodbold - og som selv siger, at han ikke var noget særligt talent i sine unge år i lokalklubben Hammel - har lavet en så relativt stor karriere i en alder af bare 24 år. I sin selvbiografi skriver den tidligere hollandske midtbanespiller og verdensstjerne Ruud Gullit, der tilhørte den såkaldte Surinam-klike fra Amsterdam (Sammen med blandt andre Frank Rijkaard, Clarence Seedorf og Aron Winther), at det ikke var de mest talentfulde, der nødvendigvis endte som stjernerne. Gullit skrev, at da de spillede på pladser i Amsterdam i de tidlige teenageår, var der mange, der var bedre end dem, men dem, der blev til noget, var nok de mest vedholdende. Jeg bad Leon Andreasen om at vurdere, hvorfor han blev til noget, hvis han ikke var et lysende talent: ”Da jeg var ynglingespiller hos AGF, hørte vi altid om de store talenter i Brøndby og KB. Dem, man regnede med ville blive de nye stjerner. Men det var sjovt nok ikke nødvendigvis de største boldbegavelser, der klarede den hele vejen. Den eneste grund til, at jeg sidder her i London i dag, er, at jeg kom på Hessel Gods Fodboldkostskole efter niende klasse, hvor jeg ikke rigtig vidste, hvad jeg ville. Hvis jeg ikke var kommet derud, var nok blevet politimand, men derude lærte jeg en masse, jeg stadig kan bruge. Jeg lærte ydmyghed og hårdt arbejde. Jeg tog jo bussen til Århus for at træne hver dag klokken halv to. Efter træning skulle jeg vente to timer på bussen, og jeg var først hjemme igen klokken halv ti om aftenen. Det var nogle lange dage, og kostskolen lærte mig at være ydmyg, at knokle og at have hjertet på rette sted. Mit råd til unge drenge med ambitioner er at arbejde hårdt og sportsfan 61


”Når jeg går på banen, så er jeg ikke længere Leon. Jeg er en anden. Det er svært at forklare, men man er bare ligesom en anden person. Man er jo helt oppe og køre.” målrettet, for så kan man komme langt. Det var viljen til at lære og en erkendelse af mine svage sider, der gjorde mig bedre. Det var ikke, fordi jeg var noget stort boldtalent. Det tror jeg, at mange, der kendte mig, vil skrive under på”. Ikke længere Leon Du taler om ydmyghed og begge ben på jorden, og du virker meget rolig, men på banen er det ikke altid roen, der præger dig. I din første kamp for Fulham slog du klubrekorden ved at løbe 13 kilometer i løbet af kampen, og du indkasserede også et rødt kort nogle uger senere. Er der en ild, der brænder inde i dig? ”Når jeg går på banen, så er jeg ikke længere Leon. Jeg er en anden. Det er svært at forklare, men man er bare ligesom en anden person. Man er jo helt oppe og køre. Jeg synes ikke, at jeg har problemer med at tøjle temperamentet, men man går jo helt til stregen – det gør alle spillere. Nogen gange går man over stregen og gør noget, man fortryder bagefter. Men sådan er det jo også i det virkelige liv.” Har du en ballademager gemt inde i. Lavede du f. eks ballade, da du var dreng? ”Ja for fanden! Jeg har lavet min del ballade, det kan du tro. Og det var guld værd for mig, at komme på fodboldskolen, hvor de fik kanaliseret al min energi over på noget konstruktivt. Der, hvor jeg kommer fra, har alle drenge en vildbasse gemt i sig. Da jeg så kom til AGF og det hele pludselig gik lidt hurtigt, da var jeg heldig at have et par garvede herrer, der gad hjælpe mig. Jeg har set meget op til Stig Tøfting og Brian Steen Nielsen, og de har begge holdt snor i mig og sørget for, at jeg holdt tungen lige i munden og fik brugt al energien konstruktivt.” Gode gamle dag i britisk fodbold Leon Andreasen kom i januar til bundklubben Fulham fra Werder Bremen. Fulham FC er nok den London klub i den bedste række, der bedst afspejler gamle dage i britisk fodbold - med stærk lokal support og slet ikke samme internationale profil som de store London-klubber. Craven Cottage, Fulhams stadion, er også et levn fra fortiden, men så absolut et af de hyggeligste stadions i byen. Placeret midt i det familieorienterede Fulham, klods op af Themsen, er der noget tabt engelsk idyl over omgivelserne. Faktisk ligger stadion så tæt på vandet, at det siges, det er muligt at losse bolden i floden. Men på banen er det umiskendeligt Premier League. Fulham kæmper en indædt kamp for overlevelse i den bedste række, og Leon Andresen er udset til at være manden, der skal holde sammen på midtbanen. Slideren, som skal give holdet den kant, der manglede i efteråret. Den britiske presse kan godt lide en spillertype som Leon. Han ofrer sig for holdet, og sætter altid kollektivet før egen interesse. En The Independent journalist fortalte mig, da vi sad og så klubben tabe ufortjent til West Ham United: ”Det kan godt være, Fulham rykker ned, men det gør din landsmand i hvert fald ikke. Ham er der gods i”. Lige lovligt meget gods I den kamp var der måske lige lovligt meget gods. Leon spillede en god kamp, men blev kort før tid smidt ud for at protestere. 62 sportsfan

”Den kamp var måske meget symptomatisk for, hvordan den første tid i klubben har været. Vi spillede faktisk godt, men resultatet udeblev – og så blev vi snydt, så vandet drev. Jeg var selvfølgelig ærgerlig over udvisningen, men når dommeren dømmer så meget imod en, mister man nogle gange overblikket. Jeg synes, vi har spillet godt, men vi mangler i den grad at få point på kontoen, og det er det eneste, der betyder noget lige nu,” fortæller Leon Andreasen. Hans træner, Roy Hodgson, forsvarede efter kampen sin danske midtbanespiller med ordene: ”Jeg har ikke noget at udsætte på Leons reaktion. Den var helt naturlig, for vi blev frarøvet et point af dommeren. Hans reaktion viser, hvor meget det at vinde betyder for ham. Det ville have bekymret mig mere, hvis han ikke havde reageret.” Forskellen på tysk og engelsk fodbold Du siger, at du er faldet godt til herovre. Der er blevet snakket meget om forskellene på tysk og engelsk fodbold, og en stjerne som Mikael Ballack skulle bruge mere end et år på virkelig at falde til. Er det bare tempoet, der er anderledes, eller er der andre ting, som spiller ind? ”Jeg ved ikke, hvad det er herovre, men man har simpelthen ingen tid på bolden. Du skal reagere lynhurtigt for, at den ikke bare bliver pillet fra dig. For mig at se, er bolden meget mere i luften i England end i Tyskland, hvor man har muligheden for at spille den lidt rundt. Der er mange flere lange bolde og kampe om anden-bolden i Premier League, og det er helt naturligt, når tempoet er så opskruet. Der er tit ikke tid til andet end at slå en lang aflevering. Det passer jo egentlig mig ret godt. Jeg kan lide at løbe og at arbejde. Jeg er ikke typen, der får bolden med ryggen til målet og så slår en lang, fantastisk aflevering. Hvis man er en kreativ spiller, der måske ikke er vant til, at modstanderne sidder helt tæt på kroppen hele tiden, så er det nok lidt sværere.” Hvad med disciplinen. Tyskland er kendt for sin disciplinære fodboldkultur. Kan du mærke forskel på opholdet i Bremen og dit nye liv i London? ”Ja, der nok lidt mere fritid trods alt herovre. I Bremen var vi i gang hele tiden, og det kan godt være trættende. Der var jo både UEFA-Cup og Champions League, foruden liga og træning. Og der kunne vi godt blive kaldt til træning dagen efter en kamp. Vi havde næsten aldrig fri. Roy Hodgson er også en træner, der kræver disciplin, men hvis man overholder mødetidspunkter, og gør hvad der bliver sagt, får man også fritid. Det nyder jeg. Jeg tror, at disciplin er en nødvendighed, men den skal helst være tillært, mens man er ung. Når man når til den del af karrieren, jeg er i nu, så skal det helst falde naturligt.” Rødt blod Leon Andreasen er nu fast mand i landsholdstruppen, og han er ikke i tvivl om, hvor landsholdet rangerer. Jeg spørger ham, hvordan det var at trække A-landsholdstrøjen over hovedet første gang? ”Det var kæmpestort. Jeg fik min debut på Bernabeu i kampen mod Spanien, og det er en af de øjeblikke, jeg aldrig vil glemme. Det var noget helt specielt. Det største øjeblik i min karriere indtil videre var da også, da jeg scorede mod Sverige i Parken. Landsholdet for mig


Stig Tøfting og Brian Steen Nielsen har været forbilleder for den unge Leon Andreasen, og med den indflydelse mangler man kun lidt glasskår til morgenmad og et par flyversjusser, så skal man nok nå langt. Man kan næsten ikke undgå at blive en hård negl.

sportsfan 63


”Det kan godt være, Fulham rykker ned, men det gør din landsmand i hvert fald ikke. Ham er der gods i”. Sådan siger en The Independent journalist til SPORTSFAN.

64 sportsfan


er det allerstørste, og jeg er usigelig stolt over at måtte være med. Det var en kæmpe skuffelse for os alle, at vi ikke kvalificerede os til EM, og for mig som ung spiller ville det have været fantastik at komme med til en slutrunde. Vi må vel konstatere, at vi bare ikke var gode nok denne gang. Jeg var ikke med i de første kampe, hvor det gik skidt, og vi var også uheldige nogle gange, f. eks mod Sverige. Men der var også kampe, hvor vi bare spillede skidt, og det er en skam, for vi har kvaliteten til at kunne gøre det godt til en slutrunde”. Der har været megen kritik af, at Morten Olsen forsætter som landstræner. De fleste er vel enige om, at han har været en rigtig god træner for landsholdet, men der er mange. der pointerer, at der kommer en tid på ethvert hold, hvor der må nyt blod til. Kan du forstå kritikken? ”Nej. Jeg synes, Morten er en fantastisk træner, og han har altså gjort det godt med landsholdet. Jeg er sikker på, at langt de fleste i truppen er enige med mig. Han bliver offer for, at vi spiller nogle dårlige kampe, men det er jo ikke ham, der spiller dårligt. Der er ikke noget galt med taktikken eller indstillingen hos landstræneren, han bliver bare offer for de dårlige resultater. Sådan er det desværre altid i topfodbold. Nogen skal have skylden, og det er nemmest at bebrejde træneren. Jeg håber oprigtigt, at Morten Olsen er landstræner i mange år endnu.” Hvidt hjerte Leon er meget åben omkring sine forbehold for spillet, især den opkørte stjernestatus og de forkælede fodboldmillionærer, der tror,

efter. Han bryder sig ikke om, at folk tror, de er noget, bare fordi de kan sparke til en fodbold. ”Der er desværre mange, der får stjernenykker og ter sig fuldstændigt åndssvagt. De føler sig højt hævede over andre, fordi de er fodboldspillere og tjener penge - og sådan noget kan jeg slet ikke have. Hvorfor tror folk, at de er bedre end andre, fordi de tjener mange penge? I professionelle klubber er der altid nogen, som gør ting for en, pudser støvler, vasker tøj og sådan noget. Der står så nogle store baljer, hvor vi smider vores snavsede tøj, og jeg har været ude for spillere, der ikke gider lægge deres trøjer i de baljer, for det føler de sig for store til. Hvad fanden sker der for dem? Hvor hårdt er det lige at kaste trøjen over i baljen? Sådan nogen typer kan jeg slet ikke arbejde med. Den mangel på respekt for andre mennesker er uacceptabel. De folk, der hjælper til i klubberne, gør alt for spillerne, og får næsten ingen penge for det, og alligevel er der ingen taknemmelighed eller bare venlighed. Sådan noget får mit blod til at koge.” Stort af Laudrup Vores middag er ved at være forbi, og vi småsnakker om løst og fast. Selvom Leon ikke vil spekulere om fremtidsudsigterne, så kan han ikke lade være med at svare, da snakken falder på Michael Laudrups gode præstationer i Getafe, og jeg spørger ham, om det kunne være en udfordring for ham, at komme til at spille under Laudrup? ”Det ville da være en udfordring, både rent sportsligt og i forhold

”Der er desværre mange, der får stjernenykker og ter sig fuldstændigt åndssvagt. De føler sig højt hævede over andre, fordi de er fodboldspillere og tjener penge - og sådan noget kan jeg slet ikke have.” at de kan tillade sig alt, fordi de tjener mange penge. Han er forsigtig i forhold til egen fremtid, jeg kan ikke få ham til at tale om ambitioner om større klubber i Premier League, men han lægger ikke skjul på, at han kan lide at være i London. Han føler sig dog ikke bundet til topfodbold for enhver pris. Hvis det ikke flasker sig, eller han mister gnisten, så skal han hjem til Danmark igen. Det skal han under alle omstændigheder, når han om mange år når sin karrieres efterår. Og der er kun et sted, der er hjemme: ”Jeg skal sgu da hjem og spille for de hvide (AGF red.) og det skal du huske at skrive i din artikel. Det er 100 % sikkert, at jeg slutter min karriere i GF. Det er klubben over alle klubber, og det er der, mit hjerte ligger. Jeg kunne godt tænke mig at vende hjem til udgangspunktet engang, og så måske blive assistenttræner eller sådan noget. Jeg har snakket med Tøffe om at blive hans assistenttræner.” Sprængfarlig duo? ”Det kan du bande på. Vi får nok lidt svært ved at danne makkerpar i AGF!,” griner Leon. Fornuft og respekt Selv hvis Leon Andreasens karriere forsætter med at udvikle sig med samme fart, som den har gjort hidtil, bliver det svært at tage Hammeldrengen ud af landsholdsstjernen. Værdier som fornuft, respekt og begge ben på jorden, er han vokset op med, og er dem, han lever

til sproget osv. Jeg synes fandme det er flot, det Laudrup har gjort i Getafe. Det kan godt være, at han underspiller forventningerne til ham. Men han er jo Michael Laudrup, og alle forventer noget specielt. Jeg er virkelig imponeret, for han har jo ikke særlig stor trænererfaring. Han prøvede faktisk engang at hente mig til Brøndby fra AGF, men jeg ville ikke til Brøndby. Sådan er det, når man er hvid. I forhold til at spille under Laudrup på et tidspunkt, ville det da være en ære – og man skal aldrig udelukke noget i fodbold”. Hård overlevelseskamp Leon kører mig tilbage til hotellet, hvor han bor, og må undervejs overbringe de dårlige nyheder om huset der røg i svinget, til kæresten. Forude venter en hård overlevelseskamp med Fulham FC, og formodentlig også en række eventyr med klubber, der ikke spiller om nedrykning, men om medaljer. I denne del af karrieren er blusen hvid - ligesom hjemme i Århus, og der er ingen planer om andet end at slå sig ned og lære London at kende. Men Leon Andreasens kvaliteter er efterspurgte i Premier League, og det skulle ikke undre, om han på et tidspunkt får et tilbud fra en større klub end Muhammed Al Fayeds. Sker det, vil han utvivlsomt gå lige så fyrigt til opgaven, som han har gjort siden AGF-dagene, og sker det ikke, skal man ikke forvente at høre et kny fra den jordbundne jyde - om hvem man må sige, at stjernenykker, det har han ikke. sportsfan 65


66 sportsfan


sportsfan 67


68 sportsfan


Diego Maradona – gennembrud og kollaps

Han kommer til Barcelona som dengang verdens dyreste spiller, og det hurtige liv omgivet af et følge af gamle venner og letlevende damer tager for alvor fart. En livsstil, der senere kulminerer i Napoli, hvor mafiaen hjælper ham med at skaffe kokain og dække over det for dopingkontrollen. Dette er det andet og foreløbig sidste kapitel i fortællingen om en af verdens største fodboldspillere og hans lige så utrolige liv.

Resume fra første kapitel: Maradona blev født under trange kår. Hans fattige forældre gjorde deres bedste for at tjene til dagen og vejen, men ofte var der bare ikke mad nok til hele den store Maradona-familie. Den ældste søn, Diego Armando, viser sig at være et usædvanligt fodboldtalent, og han begynder at spille på et af de bedste ungdomshold i hele Argentina, da han er otte. Allerede da Diego er omkring de 12 år, kender de fleste trænere i Buenos Aires ham, og han får tilbud fra flere forskellige klubber, men Argentinos Juniors holder fast i deres lille guldfugl – der som 11-årig, på et berømt filmklip udtaler, at hans største drøm er at vinde VM for Argentina. Han får debut for Argentinos som 16-årig og bliver efter halvandet år solgt til storklubben Boca Juniors. Maradona får også debut på landsholdet, men bliver til sin store fortrydelse ikke udtaget til VM i 1978 i Argentina. I 1982 bliver han verdens dyreste fodboldspiller, da mægtige FC Barcelona betaler 60 millioner for ham. VM i 1982 og derefter et spansk eventyr venter den lille boldkunstner.

D

et var forventeligt, at den første tid i Europa ville blive svær for Maradona. Han var stadig bare en stor dreng og meget tæt på og afhængig af sin familie, som rejste med den lille stjerne hele tiden. I Barcelona var der forventninger om et mesterskab, og qua den enorme sum, man havde betalt for Maradona, var det naturligvis i første omgang den lille argentiner, der skulle levere varen. Et stort pres for enhver. Da Maradona tiltrådte i sin nye klub, pressede han en anden lille troldmand, danske Allan Simonsen, ud på bænken. Dengang måtte man kun have to udlændinge på banen på samme tid, og da Barcelona også havde den tyske midtbanestrateg Bernd Schuster på lønningslisten, så det ikke godt ud for danske Allan Simonsen, der ellers havde været en populær figur i Barcelona siden 1979. Allan Simonsen blev i Barcelona i efteråret 1982, men fik ikke meget spilletid og foretog derefter et katastrofalt og chokerende skift til den engelske 2.-divisionsklub 70 sportsfan

Charlton, der hverken kunne spille fodbold eller betale Simonsens lønninger. Her var Allan Simonsen kun indtil sommeren 1983, hvor han vendte hjem til barndomsklubben Vejle og sluttede karrieren med seks sæsoner i Danmark. Maradona skulle i form Problemerne tårnede sig op for Maradona fra starten i hans nye liv. Den tyske træner, Udo Lattek, kendt som en hård hund, var glad for hård fysisk træning, og udover adskillige hårde daglige løbetests, var der også træning med 10-20 kilo tunge medicinbolde for at forbedre styrken og fysikken i det hele taget hos spillerne. Det huede ikke Maradona. Han var mest vant til at spille til to mål, at jonglere og spille lidt fodtennis. Uover det fuldstændig ublu krav, at Maradona skulle løbe, når han var til træning, var Udo Lattek også morgenmenneske og sendte altid sine spillere ud på en gåtur tidligt om morgenen. Det nægtede Maradona pure. Han var vant til at sove til omkring middag, og det kunne han ikke se nogen grund til at ændre på. Søren Møberg, fodboldekspert bosiddende i Buenos Aires, forklarer den store mentalitetsforskel på sydamerikansk og europæisk fodbold. ”Mange af de argentinere, der har været i Europa at spille, kommer hjem med stor respekt for de europæiske træningsmetoder. Specielt er de imponeret over, hvor velorganiseret det er i Europa, og selvfølgelig er der også stor respekt for de teknologiske forspring.” Søren Møberg tog selv til Buenos Aires i sin tid for at spille professionel fodbold, og han var med på træningslejr for en lokal klub i Buenos Aires. ”Vores opstartstræning før sæsonen var ikke ligefrem imponerende. Hvor man i Europa bliver målt og vejet, og der bliver lavet massevis af tests i starten af sæsonen, så tog vi ud til en stor sø, hvor vi bare løb uden at se en bold i tre dage. Det var simpelthen mere gammeldags hernede, og det er det stadig,” forklarer Søren Møberg.


Den livsglade og legende Diego Maradona kom til Barcelona som dengang verdens dyreste spiller. Men opholdet blev aldrig en succes. Den lille argentiner tog dog revanche i nattelivet.

sportsfan 71


Maradona og mafiaen I Napoli begyndte Maradonas sociale liv at ændre sig. Han blev nære venner med Don Vittorio Guiliano - overhovedet i Camorraen, den frygtede napolitanske mafia. I Camorraen festede man ikke inde i selve byen. Den slags var alt for farligt for mennesker med mange fjender, og i øvrigt var det nemmere at gøre, hvad man ville, når det blev holdt under private, kontrollerede forhold. Det passede både Camorraen og den hæmningsløse Maradona fint. Snart frekventerede han og hans venner mest mafia-festerne, der blev holdt i kæmpe-palæer i forskellige forstæder til Napoli. Det foregik langt væk fra nysgerrige fotografer og journalister, og der var aldrig mangel på smukke kvinder, eksklusiv sprut og hvidt pulver. Denne form for rekreation var lige Maradonas kop te. Han var træt af forgudelsen i Napoli, hvor han efterhånden ikke kunne møde op i hverken barer eller restauranter, uden at være anledning til et kaos af hysteriske dimensioner. Folk i Napoli lod ham aldrig være i fred, og Maradona kunne ikke længere tolerere napolitanernes mangel på høflighed og almindelig distance. Efter Napolis mesterskab i 1987 var Maradona således slet ikke til stede ved selve festen i gaderne – han befandt sig langt væk fra de festende masser. Få journalister blev inviteret med til Maradonas private fest, men det var Bruno Passarella, den Rom-baserede journalist for El Gráfico (legendarisk argentinsk fodboldmagasin), der senere kom bare tæt på at beskrive den verden, som Maradona nu var en del af. Passarella gav denne beskrivelse af festen, men nægtede at give flere detaljer: ”Den aften valgte Maradona at fejre mesterskabet i Nola, en af de små forstæder, der som paddehatte er poppet op overalt omkring Napoli. Da vi spurgte, hvem der ejede huset, blev hverken fornavn eller efternavn afsløret. Paladset, for det var, hvad det var, var bygget som en bunker. Lågen blev åbnet med fjernstyring, der var interne tv-kameraer overalt og en enorm lænkehund ved hovedindgangen. Det var en ekstravagant og grandios aften med Möet et Chandon-champagne, der bare flød som vand i glas med sølvkant, en kæmpe videoskærm, der konstant viste Maradonas mål, og en masse gæster med enorme ringe på fingrene. Det var en atmosfære med et sikkert stempel af nyrige med penge, der er vasket hurtigt og nemt, den slags penge som i Napoli har sikret uventet rigdom til bestemte mennesker. Sent den nat vendte vi hjem til Napoli uden at vide, hvem vi havde været gæst hos,” slutter Passarella sin beretning fra Maradonas mesterskabsfest. Man må gætte sig til resten.

Fra bunden af samfundet

Maradona har i sin egen biografi forklaret, at han ikke var klar over, hvilken slags mennesker, han omgikkes i Napoli. Men sandheden er snarere, at det var folk, der – ligesom han selv – kom fra bunden af samfundet og havde kæmpet sig til tops, og hvor kun den stærkeste overlever. Simple mennesker, der ligesom Maradona selv talte lige ud af posen og tog, hvad de ville have, uden unødig skæven til moral og andre snerrende restriktioner. I Napoli fik han et nyt værdisæt, stærkt inspireret af de stærke, hårde regler, hans nyerhvervede sociale relationer levede efter. Det gav sig bl.a. udslag i, at Maradona begyndte at skille sig af med nogle af sine ældste venner. Nogle af dem havde været loyale siden barndommen i Fiorito. En af dem var hans manager og bedste ven siden barndommen, Jorge Cyterzspiler, der blev sønderknust af beskeden. Men Maradona havde fået nok af vennens dårlige investeringer og fyrede ham, ikke blot som manager, men også som ven. Maradonas store medfølelse med de gamle venner og støtter var ved at forsvinde. Hans hjerte var blevet hårdt i det syditalienske.

72 sportsfan

Ensomhed væk fra Argentina Det var ikke nemt for den afslappede sydlænding at vænne sig til at være en disciplineret vesteuropæer, men her endte problemerne ikke for Maradona. Han var ensom i det store udland, og han begyndte han at omgive sig med folk fra hjemlandet. Maradona havde købt et kæmpestort hus – nærmest et palads – og fået bygget en tennisbane, en lille fodboldbane og en pool i Barcelonas farver. Her var hans venner altid. Herudover varede det heller ikke så længe, før kæresten Claudia og mor Tota slog sig permanent ned i Barcelona. Alle disse venner, bekendte og generelt bare hangarounds blev til den frygtede Maradona-klan. De efterlod regninger overalt i Barcelona, som bare skulle betales af Maradona. Både med og uden Maradona var der konstant byture på programmet, der altid blev afsluttet hjemme i Maradonas hus – ofte med prostituerede. Disse fester endte nærmest i orgier i Maradonas pool, og på aviserne i Barcelona væltede det ind med personer, der for penge ville fortælle deres personlige historie om Maradona og hans venner – og med hvem og hvor højt oppe i hierarkiet denne person var, de havde været i seng med. Ikke sjældent var det Maradona selv, der var blevet kærligt betjent. Leverbetændelse Fodbold blev der ikke så meget af, fordi han fik sig en slem omgang leverbetændelse, der holdt ham fra banen i mere end tre måneder den første sæson. I stedet for at få afløb for sin energi på banen, skete det mere og mere på restauranter, barer og ved orgierne hjemme på Casa Maradona i Petresco. Det var også i denne periode, at Maradona begyndte at sniffe kokain. Barcelonas ledelse har altid påstået, at Maradonas narkotikamisbrug begyndte i Napoli, men i 2005 afslørede Maradona selv, at han allerede jævnligt tog stoffer i Barcelona-tiden. Hele Maradonas entourage var nærmest ansat af Maradona til at være hans professionelle kammesjukker, så Maradona aldrig følte sig alene eller kedede sig. Det var fra starten en økonomisk katastrofe for Maradona. Selvom han tjente mange penge, kunne hans løn ikke bære, at 15-20 mennesker skulle leve som konger i Barcelona, der ikke er nogen billig by. Som sædvanlig var der ikke nogen, der turde eller kunne fortælle Maradona, at han skulle nedjustere forbruget, og Maradonas enorme økonomiske vanskeligheder var en af de vigtigste grunde til, at han senere skiftede til Napoli. Argentineren var simpelthen fallit. Feste sig ud af problemerne Morten Bruun, ekspertkommentator i spansk fodbold for Kanal 5, siger, at fænomenet med fodboldspillere, der fester sig ud af personlige problemer, ikke kun har været forbeholdt Maradona. ”I nyere tid har man jo også set spillere som Ronaldinho, Ronaldo og Adriano bruge lige rigeligt mange ressourcer på diskotekerne og barerne. Specielt når fodboldspillet ikke kører, om det så er pga. sygdom, skader eller bare almindelig formnedgang. Man kunne nok også godt forestille sig, at det er lidt nemmere at give efter for fristelserne med at søge ”trøst” i byen, når man kommer fra usle kår og nu pludselig har opnået en status, som man ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig”, siger Bruun og uddyber: ”Med hensyn til Maradona må det have været utroligt frustrerende næsten konstant at være skadet og syg og ikke at kunne få lov til at vise sit værd på fodboldbanen, når man er købt som verdens dyreste spiller. Hans psyke var nok ikke ligefrem konstrueret til at håndtere modgang, og han valgte altså at omgive sig med og feste med folk han kendte. Egentlig en meget logisk løsning for Maradona, men den har næppe hjulpet hans karriere eller tilværelse i Barcelona.”


Fodbold i FC Barcelona og Slagteren fra Bilbao Barcelona i 1982 var langt fra at være det kraftværk, det er i dag. De havde ikke vundet et mesterskab i næsten 10 år, og mens Maradona var i byen, var det i høj grad de hårdt spillende bøller fra Athletic Bilbao, der dominerede La Liga. Barcelona havde med sit rekordkøb af Maradona i 1982 signaleret, at de var klar til at vinde mesterskabet igen. Men da argentineren endelig var fuldt rehabiliteret igen efter sin leverbetændelse og klar til at starte sæsonen i efteråret 1983, stod en mand ved navn Andoni Goikoetxea Olaskoaga - bedre kendt som Slagteren fra Bilbao - i vejen. Han ødelagde Maradonas anden og sidste sæson i Barcelona.

tidligere ved så mange andre spark. Men jeg mærkede slaget, hørte lyden, der lød som træ, der brækker midt over, og med det samme var jeg klar over, hvad der var sket. Da Miqueli kom over og spurgte, hvad der var sket, hvordan jeg havde det, sagde jeg grædende til ham: ’Han brækkede det hele, han brækkede det hele’,” fortæller Maradona i sin selvbiografi. Sølle tredjeplads Da sæsonen 1983/84 var ovre, og Barcelona måtte nøjes med en sølle tredjeplads, ville Maradona væk fra Spanien. Hans økonomiske

Maradona og VM VM 1982 i Spanien Argentina ryger allerede ud i mellemrunden efter ’Dødens pulje’ med Brasilien og verdensmestrene fra Italien. Maradona spillede fuld tid i fem kampe og scorede to mål, men fik rødt kort i den sidste kamp efter at have sparket brasilianske Batista i maven. Nils Idskov, journalist på Tipsbladet: ”En Maradona, der ikke var helt moden og klar til VM endnu. Hele Argentinas hold spillede en dårlig turnering.” VM 1986 i Mexico Argentina vinder VM med Maradona som den helt store spiller og topscorer i turneringen. Nils Idskov: ”Maradona var selvfølgelig fantastisk spillende, men han har også fået den kredit for turneringen, som han skal have. Man skal huske på, at Argentina generelt havde et bedre hold, end folk husker. Det var ikke kun Maradona.” VM 1990 i Italien Argentina taber i finalen til Tyskland. Maradona er stort set skadet i hele turneringen, men spiller alligevel alle kampene – på halv kraft. Nils Idskov: ”Destruktivt og brutalt fodbold fra Argentinas side. Bestemt ikke Argentina fra deres charmerende side, og Maradona havde ikke andre end Caniggia at læne sig opad. Der var meget lidt kvalitet på holdet, men om ikke andet, kunne de i hvert fald spille til nul, og havde Andreas Brehme ikke scoret på det straffe i finalen, havde de sikkert spillet endnu.” VM 1994 i USA Argentina taber i 1/8-delsfinalen til Rumænien i en fantastisk kamp. Maradona bliver dømt for doping og bliver sendt hjem efter den indledende runde. Han påstår, at det er indholdet i en energidrik, der fælder ham. Nils Idskov: ”Argentinas hold i 94 var meget spændende, og var Maradona ikke blevet dømt for doping, kunne de måske have vundet turneringen. Dette hold spillede offensivt og havde andre profiler som Gabriel Batistuta, Diego Simeone og Fernando Redondo på holdet, og dermed var det ikke – som i 90 – Maradona, der skulle trække hele læsset. Maradona spillede godt, så længe han var med. Faktisk imponerende, at han kunne spille så mange slutrunder på så højt et niveau.”

”Da Miqueli kom over og spurgte, hvad der var sket, hvordan jeg havde det, sagde jeg grædende til ham: ’Han brækkede det hele, han brækkede det hele’.” Under den senere spanske landsholdstræner Javier Clemente – der altid var i hadefuld krig med Barcelona – var ’Slagteren’ lederen af det voldsomt hårdt spillende Athletico-hold. Det har været antydet, at Javier Clemente før nøglekampen mod Barcelona 24. september 1983 fortalte sin forlængede arm på banen, ’Slagteren’, at hvis Athletico skulle genvinde mesterskabet, måtte Maradona ikke spille flere kampe i sæsonen. Barcelona kom hurtigt foran 3-0. Kampen var allerede afgjort, og ikke meget var på spil. Så slog han til. Slagteren. ”På banen havde jeg ikke set ham komme. Hvis jeg havde set ham komme, havde jeg undveget, som jeg havde gjort så mange gange

vanskeligheder var overvældende, og Maradona havde brug for en stor overgangssum for at holde sit vanvittige liv kørende. Men den mest presserende grund til, at Maradona kunne komme ud af Barcelonas kløer, var, at Maradona endnu engang havde overgået sin egen skandaløse opførsel. I den spanske pokalfinale i foråret 84 havde Barcelona endnu engang mødt de frygtede Athletic Bilbao og tabt 0-1 i en forfærdelig og ond fodboldkamp. Efter kampen var Maradona gået amok på en Bilbao-spiller, og det hele havde udviklet sig til et regulært slagsmål, hvor slagteren Goikoetxea var tæt på at gøre arbejdet færdigt med at invalidere Maradona.

sportsfan 73


”Med hensyn til Maradona må det have været utroligt frustrerende næsten konstant at være skadet og syg og ikke at kunne få lov til at vise sit værd på fodboldbanen, når man er købt som verdens dyreste spiller. Hans psyke var nok ikke ligefrem konstrueret til at håndtere modgang, og han valgte altså at omgive sig med og feste med folk, han kendte. Egentlig en meget logisk løsning for Maradona, men den har næppe hjulpet hans karriere eller tilværelse i Barcelona.” Ikke en helt i Spanien Heldigvis kom et par holdkammerater fra Barcelona i vejen, og Maradona slap med et par skrammer fra masseslagsmålet. Problemet var, at kong Juan Carlos var til stede, og han så hele den sørgelige seance efter kampen fra tilskuerpladserne. Barcelonas ledelse sydede over at blive ydmyget på den måde og var enige om, at de ikke længere kunne lade Maradona bære den rødblå trøje. Maradona måtte væk, og det kom han. Morten Bruun mener ikke, at Maradona i dag bliver set som en stor Barcelona-spiller. ”Alt i alt har Maradona ikke ligefrem sat et særligt positivt aftryk i Spanien. Tiden i Barcelona var uden titler og sluttede med et kæmpemæssigt slagsmål i pokalfinalen. Og da Maradona senere kom til Sevilla i 1992, var han reelt færdig som fodboldspiller. Problemet var nok, at selvom Maradona var en stor spiller, da han kom til Barcelona, var han nok alligevel ikke så god, at man ville bygge hele Barcelonas hold op omkring ham. Hvis man ser på Maradonas karriere, så er alle hans succeser kommet de steder, hvor han var det helt store omdrejningspunkt. Selvom Napoli er en stor by, var det jo ikke en stor klub, og Maradona var helt unik i Napoli. Ligesom Argentinas landshold i 86 og 90 var helt og aldeles bygget op rundt om Maradona. Det har helt 74 sportsfan

sikkert appelleret til Maradonas ego – som jeg formoder ikke er blandt de mindste i denne verden – at det hele drejede sig om ham. Modsat kunne man sagtens forestille sig, at han blev lidt småfornærmet, hvis han bare blev set som én af mange spillere,” siger Morten Bruun, der ikke mener, at Maradonas sparsomme succes i Spanien skyldes den spanske spillestil. En kombination af uheld og umodenhed ”Faktisk burde FC Barcelona på mange måder have været en perfekt klub for Maradona. Traditionelt set tager man jo ikke så tungt på det forsvarsmæssige i Spanien i forhold til Italien, og et storhold som Barcelona vil jo, i modsætning til Napoli, næsten altid have bolden mere end modstanderne, og dermed er det nærmest optimale forhold for en type som Maradona. En mindre klub som Napoli i en stærk defensiv liga som den italienske burde egentlig være mindre passende. Men for det første blev holdet i Napoli bygget op omkring Maradona, og for det andet var Maradona bare så hamrende god, at han kunne vinde kampe og mesterskaber overalt i verden, da han først blev modnet. En kombination af uheld og umodenhed gjorde, at Maradona ikke fik succes i Spanien.” Efter Maradonas relative fiasko på fodboldbanen og hans personlige


kaos uden for banen, skulle man tro, at han ville være svær at slippe af med til en ordentlig pris. Men det var ingenlunde tilfældet. Maradona havde været relativ ukendt, da han skiftede til Barcelona, men selvom han havde siddet meget udenfor i det spanske, havde han alligevel i glimt vist et niveau, som scouts og trænere ikke havde set før overhovedet – og så var Maradona jo stadig kun 24. Især i Italien var der stor interesse for argentineren, og mægtige Juventus var fremme med den helt store pengepung for Maradona, der skulle være arvtager for fantastiske Platini, der var ved at være lidt på retræte. Men Maradona havde fået nok af store traditionsklubber med deres stolte traditioner, bugnende pokalskabe og rige forretningsmænd. Da Napoli meldte sig på banen med en stor transfersum og løfte om en enorm løn, var Maradona straks mere interesseret. Godt nok var Napolis økonomiske situation lidt speget; man var ikke helt sikker på, hvor pengene til transfersummen og Maradonas løn kom fra i mafiakontrollerede Napoli, men det spekulerede Maradona ikke så meget på. Hadet og foragtet Napoli passede Maradona godt. Med sin fattige opvækst i Argentina og efter den miserable tid i Barcelona kunne han sagtens sympatisere med de diskriminerede og forhadte napolitanere. Når klubben kom på besøg i nord, der anså sig for mere kultiveret end det primitive syd, var der banner på alle stadions med meget grimme tekster. ’Lavatevi - Vask jer’ var det mest almindelige budskab. Arrogancen, hadet og foragten fra resten af Italien tirrede kun argentineren i hans nye hjemby, og nu var han endda skadefri og klar til at vise sit sande, skræmmende talent. Maradona havde aldrig været mere motiveret, og det skulle de store klubber i nord få at mærke. Søren Møberg, bosat i Argentina, forklarer, at stoltheden er en af de afgørende og mest påskønnede drivkræfter hos de mange argentinere i europæisk fodbold. ”Argentinerne synes generelt, at europæerne spiller med for lidt lidenskab og hjerte, og de mener, at der er mere engagement i argentinsk fodbold. De forstår f.eks. ikke, at et bundhold i Italien kan være tilfreds med at tabe 1-0 på udebane til Juventus. Det er ikke ualmindeligt, at halvdelen af holdene i ligaen hernede går efter mesterskabet før sæsonen. De er meget stolte på banen hernede – og de finder sig f.eks. ikke i, at der bliver lavet tunneller på dem, hvis de bagud. Så vanker der et frispark, og det kan sagtens gøre ondt,” forklarer Søren Møberg. Oprustningen i Napoli Maradonas motivation var dog ikke nok til at bryde de traditionelle storklubbers dominans i begyndelsen i Napoli. Dertil var Napolis spillertrup slet ikke god nok. I den første sæson formåede Maradona dog næsten på egen hånd at spille napolitanernes håbløse hold til en 8.-plads. Argentineren passede perfekt til italiensk fodbold, hvor man ikke har problemer med, at de afgørende spillere tager nogle solide pauser i løbet af kampen – bare de afgør tingene, når de skal. Og det gjorde Maradona. Napoli scorede sølle 34 mål i sæsonen; men byens nye frelser scorede 14 af dem, og den præstation gjorde, at der blev lyttet til Maradona. Napoli blev lige så stille bygget op om Maradona, og de spillere, der kom til klubben, var håndplukkede af den lille argentiner. Allerede sæsonen efter – 85/86 - formåede Napoli at snuppe en uventet tredjeplads i Serie A, og opkomlingene fra syd var efterhånden et hold, man frygtede blandt de store klubber. Napoli var især svære at slå på Stadio San Paolo, hvor tilskuerne var mere end fanatiske. I Maradonas tredje sæson kom det endelige gennembrud. Klubben

Maradona og kvinderne Både i Barcelona og i Napoli var Maradona en ’ladies man’, der aldrig gik af vejen for en fest eller en smuk pige. Men selvom Maradona væltede sig i kvinder, var der alligevel nogle få, der var helt specielle. Et halvt år før Maradona tog på sit triumftog til Mexico i 1986, blev han forelsket i den napolitanske Christina Sinagra. Hun var en stille, naiv pige, og Maradona, der jo til daglig mængede sig med alt andet end uskyldige kvinder, faldt netop for hende af denne grund. Selv mor Tota godkendte denne pige som Diegos nye kæreste. Dermed så det ud til, at Maradona havde fundet sig en lokal pige i Napoli - lige indtil Christina erklærede, at hun var gravid. Så løb Diego det bedste, han havde lært. Han nægtede alt kendskab til Christina og de omstændigheder, hun var i. Det var på trods af, at Christina og hendes far tiggede og bad Maradona om i det mindste at indrømme, at barnet var hans – simpelthen for at redde pigebarnets ære. Men Maradona var hverken til at hugge eller stikke i. Da Christina fødte sin søn, kaldte hun ham Diego Armando og begyndte en faderskabssag mod drengens far – som hun senere vandt. På trods af Maradonas gudestatus i Napoli, sled denne sag på hans renomme blandt Napolis indbyggere. Christina Sinagra var jo en af deres egne. Maradonas opførsel var skændig, var den almindelige mening. Diego var ligeglad. Han tog til VM i 1986, og det gik som bekendt meget godt. I november 1989 blev Maradona hjemme i Buenos Aires endelig gift med Claudia Villafañe, og hans barndomskæreste blev mor til hans to døtre, før de blev skilt i 2004. Maradona har selv indrømmet, at han ikke var Claudia tro i de 15 år, de var gift – man tror for en gangs skyld på argentinerens udsagn.

havde fået samlet en række profiler sammen til et stærkt hold, og med alle disse nyindkøbte klassespillere var man i stand til at true giganterne i nord, Juventus, Milan og Inter. Evig frygt for dopingkontrol Samtidig havde klubben erhvervet sig den dygtige Ottavia Bianchi til trænerbænken, og selvom den hårde træners forhold til Maradona var anstrengt i perioder – intet nyt på den front - forstod han at få det bedste ud af troldmanden og få resten af holdet til at arbejde for argentineren. Udadtil virkede Bianchi kold som is, men indeni var han konstant bekymret for Maradona. Den tidligere danske storspiller, Harald Nielsen, var tidligere holdkammerat med Bianchi, og han husker, at Bianchi altid var bange for, at Maradona skulle ødelægge det hele for holdet. ”Hvis folkene fra dopingkontrollen kommer, er vi færdige. Maradona er på kokain, og hvis de snupper ham, så får vi så stor en pointstraf, at vores sæson er ovre,” sagde Bianchi til Nielsen, da de to tidligere holdkammerater talte sammen efter Napoli-tiden. Det var nu ikke så sandsynligt, at Maradona blev dopingtestet, og slet ikke at han skulle blive erklæret positiv. Den napolitanske Camorra havde indflydelse mange steder, og de havde mange penge investeret i Maradona. Så længe Maradona makkede ret, blev han ikke dopingdømt – men hvis han kom ud af kontrol, kunne man aldrig vide. Det fandt Maradona ud af på den hårde måde flere år senere. Solen, havet og Maradona S.S.C. Napoli vandt klubbens første mesterskab i 1987 – tre point foran rivalerne Juventus - og byen sang og dansede i en uge i træk bagefter. Én sang var specielt populær på de napolitanske gader, og det var sangen om Napolis tre vidundere – solen, havet og Maradona. Den blev sunget meget den uforglemmelige sommer, hvor de nordlige


”Selvfølgelig var han en superkrukke, og alle hans medspillere var helt underdanige på banen. Men jeg synes alligevel ikke, at der var så mange stjernenykker, når han var på banen. Så lagde han krukkeriet lidt til side og kunne godt tage en sjov bemærkning.” klubber endelig blev ydmyget efter så mange år, hvor det havde været den anden vej rundt. Magtfordelingen havde ændret sig i støvlelandet, og da Napoli til sæsonen efter købte det brasilianske fænomen Careca, som sammen med Maradona og Giordano formede det legendariske MA-GI-CA-angreb, forventede Napoli nærmest endnu et mesterskab. De blå kom da også flyvende fra start og spillede nok den bedste sæson nogensinde i klubbens historie. Maradona gik med det samme i et flydende partnerskab med Careca – de to blev også bedste venner uden for banen – og anføreren selv blev topscorer i Serie A med hele 15 mål, men på trods af Napolis styrke og favoritværdighed vandt de alligevel ikke mesterskabet. De forsvarende mestre førte ellers på et tidspunkt med hele fem point, men et mesterligt Milan-hold med de unge hollændere Ruud Gullit, Frank Rijkaard og Marco van Basten snuppede tre point mere end Napoli og vandt derefter også Champions League to sæsoner i træk. Blandt Napolis tilhængere var der ingen tvivl om, at visse spillere på holdet havde smidt mesterskabet med vilje, og i et land, der traditionelt set altid har væltet sig i skandaler med aftalt spil og svindel, var det faktisk kun Maradona og Careca, man virkelig stolede på i Napoli. Til 76 sportsfan

gengæld vandt Napoli klubbens første UEFA Cup mod Stuttgart, ført an af en ung Jürgen Klinsmann. Det var da fint nok i Napoli, men det var generobringen af mesterskabet, der blev sat klart højest i klubben og byen. Berggreen næsten arbejdsmand for Maradona Den tidligere danske stjernespiller, Klaus Berggreen, spillede i årene 1982-88 i Serie A-klubberne Pisa, Roma og Torino, og han husker sine kampe mod Maradona ganske glimrende. ”Jeg spillede mod Maradona mange gange, og faktisk ville Napoli købe mig i 1987. Meningen var, at jeg skulle have været arbejdsmand for Maradona, og det ville jeg egentlig ikke have haft noget imod - faktisk ville det have været en ære – men det endte med, at jeg tog til Torino i stedet for. Hvordan ville mit liv have været i Napoli? Hvis du går udenfor en dør dernede, så æder de dig. Sådan kunne jeg slet ikke leve,” siger Klaus Berggreen, der husker Maradona som den bedste spiller, han nogensinde har spillet imod. ”Han var kongen på banen, og selvom alle hold mandsopdækkede ham, så afgjorde han alligevel kampene. Man kunne simpelthen ikke


holde ham. Han havde det der meget lave tyngdepunkt og mindede nærmest om de der figurer, man ikke kan skubbe omkuld. Det var en kæmpefordel for ham. Han var helt uhyggelig, selvom han ligesom f.eks. Preben Elkjær tog nogle solide pauser på banen,” griner Klaus Berggreen, der på banen fornemmede en vis kollegial respekt fra Maradonas side på det personlige plan. Superkrukke ”Selvfølgelig var han en superkrukke, og alle hans medspillere var helt underdanige på banen. Men jeg synes alligevel ikke, at der var så mange stjernenykker, når han var på banen. Så lagde han krukkeriet lidt til siden og kunne godt tage en sjov bemærkning,” husker Klaus Berggreen, der specielt husker én kamp mod Maradona i 1986. ”Vi kom ned i løvens hule i Napoli med lille Pisa og var ikke spået en chance mod Maradona og de andre stjerner. Men vi kom derfra med en 1-0-sejr, og jeg lavede målet. Efter kampen byttede jeg trøje med Maradona, og den trøje hænger på hæderspladsen derhjemme. Det er et ret fint minde.” I 1990 vandt Napoli sit andet og foreløbig sidste italienske mesterskab, men i modsætning til i sæsonen 1987 var de blå fra syden alt andet end godt spillende. Spillet var langt mere defensivt og lurende, og da brasilianeren Alemao faldt dramatisk til jorden i en tabt kamp mod Atalanta og påstod, at han var ramt af en mønt, fik Napoli tvivlsomt tilkendt tre point, der kom til at afgøre et tæt mesterskab. Nok af Napoli Endnu engang blev der festet til de lyse morgener i Napoli, men deres allerstørste stjerne var på vej væk fra klubben. Maradona havde i lang tid været træt af al hysteriet i Napoli, og han længtes efter at komme væk. Den lille argentiner var via sine tætte forbindelser med den lokale mafia kommet derud, hvor han ikke længere kunne bunde, og selv om hans enorme behov for god mad, endnu bedre kvinder og kokain blev mere end opfyldt i syndens hule i Napoli, ville den lille argentiner ikke længere leve som en tiger i et bur i den bindegale, syditalienske by. Han nægtede at komme tilbage efter sommerferien og VM i Italien i 1990, og da han endelig mødte op, var han mere end 10 kg overvægtig og påstod konstant, at han var skadet. De folk, der havde beskyttet ham i dopingkontrollerne i al hans tid i Napoli, besluttede at ophæve beskyttelsen, og i marts blev Maradona dømt for doping og fik et års karantæne. Den lille argentiner – efterhånden bare en skygge af den kraftfulde troldmand, han engang var – vendte hjem til Buenos Aires i vanære for alle andre end det argentinske folk. Maradona svor ved sine døtre, at han aldrig ville vende tilbage til Napoli. Skaderne og slutningen Efter at Maradonas dopingkarantæne var afsonet i 1993, forsøgte Napoli at få argentineren tilbage med henblik på, at Maradona stadig manglede at opfylde et år af sin kontrakt. Men det nægtede den lille mand pure. Med hjælp fra FIFA blev Maradona løst fra sin kontrakt og tog i stedet til Sevilla i Spanien, hvor hans gamle landstræner fra de glade Mexico-dage, Bilardo, var træner. Her spillede Maradona kun få kampe på grund af sine evige skader. Han var i realiteten nærmest en krøbling. Maradona havde allerede problemer med sine hofter, før han kom til Italien og kunne stort set kun spille, fordi han tog den ene smertestillende indsprøjtning efter den anden. Han led voldsomt af inflammation i anklerne og blev i nogle kampe – bl.a. stort set hele VM-turneringen i 1990 - nødt til at spille med fodboldstøvler flere numre for store på grund af voldsomme hævelser i anklerne. Det blev efterhånden et fast ritual, at Maradona straks efter afslutningen på hver sæson blev kørt på hospitalet, hvor læger simpelthen bortopererede de lommer af kortison, der var blevet sprøjtet ind i argentineren i løbet i sæsonen. I realiteten betød det, at Maradonas karriere stort set var forbi i en alder af 32. Han ville aldrig være i stand til at træne regelmæssigt igen. Den sidste tid som spiller Siden har Maradona forsøgt adskillige comebacks i Argentina. Først spillede han en kort periode i Newells Old Boys, hvor han nåede syv kampe, indtil han fik en dopingdom til VM i 1994. Herefter startede han som 35-årig i hjerteklubben Boca Juniors, hvor han spillede 31 kampe i to sæsoner, men han gjorde sig mest bemærket ved i et tæt mesterskab at

Youtube og Maradona Der er et væld af Youtube-videoer med Diego Maradona – hans præstationer var fra før rettighedernes dage, så stort set alt, hvad han har bedrevet, er til at finde på Youtube. Prøv selv at taste Maradonas navn ind i søgefeltet – så er der underholdning til en lille weekend. Vil man gerne have hjælp til nogle af de største stunder i karrieren – mange af dem er nævnt i disse to Maradona-artikler – så er her en lille guide. Det er meget simpelt. Gå ind på www.youtube. com og tast de nedenstående keywords ind i søgefeltet – den første mulighed, der kommer frem, vælger man bare. Ligesom i artiklen er de tre VM-turneringer, som Maradona har deltaget i, nedprioriteret, men det er ikke svært at finde Maradonas VM-mål selv. 1. Maradonas berømte indlæg til Ramon Diaz bag eget støtteben i en venskabskamp mod Schweiz. De to spillere er dødelige uvenner i dag. Keywords: diaz, maradona. http://www.youtube.com/watch?v=kIQPLWCjae0 2. Kæmpe slåskamp mod Bilbao umiddelbart før Maradona forlod Barcelona. Keywords: maradona fight http://www.youtube.com/watch?v=_QxFZdxcBoY 3. Maradona vinder ungdoms-VM i Japan – i et par meget små shorts. Keywords: young maradona japan http://www.youtube.com/watch?v=2EZSkacZaJc 4. En række klip fra meget tidligt i Maradonas karriere. Keywords: maradona genius 10 http://www.youtube.com/watch?v=DG6wzhbL-_o

5. Højdepunkter fra tiden i Napoli – to stk. Keywords: maradona in napoli Keywords: maradona napoli goals compilation http://www.youtube.com/watch?v=J1IrIdlRjao 6. Kontroversiel reklame, hvor Maradona poserer i brasiliansk landsholdstrøje. Keywords: maradona guarana http://www.youtube.com/watch?v=J1IrIdlRjao 7. 50 minutters interessant film om Maradonas karriere – i fem afdelinger. Keywords: maradona’s life one http://www.youtube.com/watch?v=1WWrJKaGj5U 8. Højdepunkter – mål og driblinger - fra Maradonas første tid med Boca Juniors. Keywords: youngster Maradona with boca http://www.youtube.com/watch?v=s-sTtdNFLTA 9. Goikoetxea – slagteren fra Bilbao – brækker Maradonas ankel. Keywords: butcher, bilbao, maradona http://www.youtube.com/watch?v=XpcBkpOf4z8 10. Verdens to bedste fodboldspillere bytter trøjer og header til hinanden i Maradonas talkshow. Keywords: pelé the god of football 0018 http://www.youtube.com/watch?v=euICTPGhyGs 11. Tykke Maradona skidefuld og på rulleskøjter til en Boca-kamp. Keywords: maradona drunk http://www.youtube.com/results?search_ query=maradona+drunk&search_type= 12. Maradona jonglerer med en tennisbold og en golfbold. Ikke nemt – prøv selv. Keywords: maradona juggling tennis golf http://www.youtube.com/watch?v=6vJVykLQrhs

sportsfan 77


I 2007 blev Maradona igen indlagt – denne gang for alkoholforgiftning og leverbetændelsen, som han i sin tid pådrog sig i Barcelona. Det menes, at han nu forsøger at leve sundere, end han hidtil har gjort. Det bliver ikke svært.

formå at brænde hele fem straffespark i træk. ”Hekse har nedkaldt en forbandelse over mig,” mente han. I en af de sidste kampe på Bocas berømte hjemmebane smed Maradona sine støvler ud til publikum efter kampen – hvorefter de smed dem tilbage i hovedet på ham. Det var på tide at stoppe karrieren. Den 18. april 2004 blev Maradona indlagt med et voldsomt hjerteanfald efter en overdosis kokain. Han blev lagt i respirator og svævede mellem liv og død i fem dage, hvor det halve af Buenos Aires sov uden for hans hospital og konstant bad for Maradona. Han blev udskrevet fra hospitalet 10 dage senere, og rygterne siger, at han ”for mine døtres skyld” helt droppede stofferne efter sin nærdødsoplevelse. Stadig stor appetit Til gengæld havde han stadig en stor appetit på både mad og sprut, og han lignede nærmest en levende ballon, da han i 2005 fik opereret sin mavesæk væsentligt mindre i Colombia. Siden operationen har argentineren set væsentlig tyndere ud, og i 2006 fik Maradona sit eget talkshow, hvor prominente gæster som Zinedine Zidane, Ronaldo, Hernan Crespo, Pelé og også Fidel Castro og Mike Tyson har været præsenteret. Showet består i høj grad i, at Maradona taler om sig selv og sin karriere, ofte har han en lille samtale med sin mor og far, der sidder blandt publikum – og engang imellem kommer der en kærlighedserklæring til hans døtres mor, hans fraskilte kone Claudia, som nu er hans manager. Kærligheden til Maradona er stadig enorm i Argentina, og programmet blev hurtigt populært. 78 sportsfan

Miraklet fra Argentina Christian Frederiksen fra TV2 Sport frekventer ganske ofte Buenos Aires og mener, at Maradona nærmest stadig har en unik status blandt argentinere trods de mange nedværdigende nedture: ”En af den argentinske tangomusiker Osvaldo Puglieses mest berømte sange er skrevet i 1943 og hedder El Sueño del Pibe (om en dreng) og handler stort set om Maradonas liv. Historien om at komme fra absolut ingenting og blive til noget stort er en klassisk argentinsk fortælling. For argentinerne kan Maradona ikke gøre noget forkert,” fortæller Christian Frederiksen og fortsætter: ”De er blinde over for hans kokainmisbrug, utroskab, druk og arrogance. I deres øjne er Maradona det største, der nogensinde er kommet ud af Argentina. De er et stolt folk, og de sidste 30 års politiske ustabilitet, militærregime og økonomiske gigantkrise har tæret hårdt på deres selvfølelse. På mange måder har Argentina virket lidt som et uland i de senere år, men de har trods alt Maradona, og han er deres øjesten,” siger Christian Frederiksen og forklarer, at der i Argentina ikke er nogen debat om, hvem der er den bedste spiller nogensinde: Griner af Pelé ”Dernede griner man af Pelé og andre spillere, der bliver sammenlignet med Maradona. For argentinerne er Maradona i en kategori for sig selv, og jeg er faktisk enig med dem. Han vandt et VM stort set alene og førte fire år senere Argentina til finalen. Herudover leverede han to mesterskaber til en italiensk bundklub i verdens måske stærkeste liga, og han var også den absolutte ener, da Argentina i 1979 vandt U-VM. Sidst, men ikke mindst, må man ikke glemme, at han vandt det argentinske mesterskab i 1981 med Boca Juniors – og det var altså dengang, den argentinske liga var en af de stærkeste i verden, fordi de bedste spillere ikke rejste væk endnu,” fortæller Christian Frederiksen, der ligesom alle andre synes, at det er sørgeligt at se Maradonas personlige deroute efter karrierens slutning. ”Jeg synes, at man kan drage en parallel til mesterbokseren Mike Tyson. Et utroligt talent, kombineret med elendig rådgivning. Og ligesom tilfældet var med Tyson, har Maradona aldrig formået få livet uden for sportsarenaen til at virke. Hans liv er jo nærmest et show, og havde han ikke haft godt med held i sprøjten, havde han jo allerede været død. Det er en tragisk historie,” siger Christian Frederiksen.


SUMMER 2008

W W W.COT TONFIELD.DK


Den nye Audi A4 Avant - en ny dimension af køreglæde A4 Avant er den mest succesfulde premiumstationcar i klassen og medbringer foruden høj køredynamik og kompromisløs kvalitet stor anvendelighed i forbindelse med sport og fritid. Her mødes elegance og intelligent funktionalitet.

D

esignet af den nye Audi A4 Avant er spændingsfyldt og dynamisk, som man er vant til det fra det designorienterede mærke Audi. I forhold til forgængermodellen er proportionerne i ny og endnu mere sportslig balance. Det forreste overhæng er forkortet, mens motorhjelmen og akselafstanden er blevet meget længere. De skrå D-stolper giver Audi A4 Avant en dynamisk, coupéagtig silhuet, bagendens design understreger bredden med kraftfulde horisontale linjer. Den nye A4 Avant måler 4,70 m, hvilket er næsten 12 cm mere end dens forgænger. Dens karrosseri er betydeligt mere stift og sikkert end forgængermodellens, men samtidig har det tabt sig ca. 10 procent i vægt. Med en volumen på op til 1.430 l har det nyeste medlem af Audi familien det største bagagerum blandt konkurrenterne, uden udvidelse rummer det 490 l. 80 sportsfan

Bagsæderyglænet er delt i forholdet 1/3 til 2/3, som ekstraudstyr fås en skiklap med separat ski- og snowboardtaske. Den bageste del af A4 Avant er beklædt med lækker bundbeklædning og rummer intelligente detaljer som fx en vendbar bagagerumsbund og en bagagerumsafdækning, som kører ind ved et kort tryk. Som ekstraudstyr fås luksusfunktioner som en elektromekanisk motor til bagklappen eller et fastgørelsessæt til bagagen. Cockpittet er orienteret mod føreren, og det har lånt mange detaljer fra den store A8. Takket være den nye elektromekaniske parkeringsbremse kunne håndbremsearmen undværes. Også klimaanlægget, der er standard, er nyudviklet helt fra bunden. Det giver 10 procent mere køleydelse og arbejder mere effektivt end det tidligere aggregat – således sparer det ca. 0,2 l brændstof pr. 100 km.


Den nye Audi A4 Avant går til start med 2 stærke benzinmotorer og 2 dieselmotorer og spænder dermed fra 143 hk til 265 hk. Programmet bliver senere suppleret med 2.0 TDI med 170 hk. Alle motorer har direkte indsprøjtning efter FSI- og TDI-princippet, og med turbolader opnår de tre 4-cylindrede motorer et stort drejningsmoment. I gennemsnit er motorernes ydelse i modelrækken steget med næsten 8 procent. Samtidig er benzinmotorernes forbrug faldet med næsten 12 procent, og TDI-motorernes med knap 9 procent. Den dynamiske undervogn i den nye Audi A4 er nyudviklet helt fra bunden. Pinollejet og de 5 bærearme på forakslen er fremstillet af aluminium ligesom det ophæng, der afstiver forvognen. Styrehuset er placeret langt fremme og langt nede, så styrekræfterne ledes direkte ned til hjulene via sporestængerne. Den fintfølende tandstangsstyrings særdeles effektive servopumpe reducerer brændstofforbruget med ca. 0,1 l/100 km. En pakke innovativ teknologi giver køreoplevelsen endnu mere dynamik og fascination. Reguleringssystemet Audi drive select, der fås som ekstraudstyr, aktiverer forskellige tekniske komponenter, alt efter hvilken version kunden har valgt. I basisversionen påvirker det motorens speederrespons, skiftepunkterne i tiptronic og multitronic og servosty-

ringen samt styretøjets styrevinkel. Føreren vælger med et tryk på en knap, om disse komponenter skal arbejde på en komfortabel, middel eller sportslig måde. Hvis bilen har MMI, står en fjerde og individuelt programmerbar indstilling til rådighed. Den anden komponent er Audi dynamisk styring, der arbejder med et overlejringsdrev. Den ændrer styreudvekslingen trinløst med næsten 100 procent, afhængigt af bilens hastighed, i kritiske situationer stabiliseres den nye A4 Avant via små, lynhurtige styreindgreb. Også ved understyring er systemet yderst hjælpsomt. Ved køb af det dynamiske S line-udstyr vælges mellem en S lineeksteriørpakke og en S line-sportspakke. Til det brede udvalg af ekstraudstyr hører luksusklassefunktioner som klimakomfortsæder med ventilation, 3-zoners klimaanlæg, advanced key, som ved tryk på en knap gør det muligt at få adgang til og starte bilen uden nøgle, samt det dynamiske kurvelys, adaptive light. Det store panoramaglastag giver masser af lys i kabinen. En ny fjernlysassistent vil på et senere tidspunkt supplere udvalget. Salget af A4 Avant starter i Danmark til maj. sportsfan 81


NFL Draft på TV 2 Sport TV 2 Sport sender i år direkte fra årets NFL Draft, hvor holdene i den amerikanske football-liga håndplukker unge talenter til den kommende sæson. Det er første gang, at NFL Draft transmitteres på dansk tv. Værten bliver Claus Elming og til at hjælpe de danske seere på vej får Claus Elming besøg i studiet af Jørgen Bach og Jakob Kähler, som vil bidrage med analyse og kommentarer.

82 sportsfan


Fremtiden skabes

nu

Hvert år i april mødes en hær af professionelle spejdere, cheftrænere og agenter i New York City for på en weekend at fordele hundreder af unge, håbefulde talenter, frisk fra college til NFL-holdene. Afgørende skridt mod næste sæson tages her. Af Claus Henriksen

D

e fleste af de unge mænd har aldrig tidligere haft et jakkesæt på. Mange sveder mere, end de nogensinde har gjort på fodboldbanen. Øjnene flakker nervøst rundt. Desperat forsøger de at lytte til beskederne i højttalerne, men de fleste finder i stedet en af de store elektroniske tavler, hvor de kan følge begivenhederne. Det er Draft Weekend. Dagene, hvor de 32 NFL-hold vælger de spillere, der gennem de næste forhåbentlig mange år skal danne grundstammen på holdet og måske være med til at vinde Super Bowl-titler til klubberne. Gennem de seneste to, måske tre år har spillerne forsøgt at imponere en lang række scouts, der hyppigere og hyppigere har været at finde blandt publikum til både kampe og træninger. Små indledende følere er blevet stukket ud på kaffebarer, over telefonen eller uden for omklædningsrum rundt om i hele landet. Men nu er dagen kommet. De bedste spillere har med deres familie lejet et hotelværelse tæt på Radio City Music Hall, så de kan klare eventuelle sidste-minuts forhandlinger med agenter, trænere, scouts. De øvrige flakker nervøst rundt i den kæmpe underholdningsbygning og venter på at blive kontaktet, før deres navn kommer på tavlen, og de bliver råbt op. Draft Weekend har altid været de vigtigste dage for NFL-holdene – uden for den almindelige sæson. Den 26.-27. april skal de nye talenter og kommende stjerner vælges. Men efter New England Patriots før sidste sæsons Draft Weekend allerede havde gjort deres vigtigste handler og skabt grundlaget for den utrolige succes, der blot var et enkelt pass fra at blive den mest perfekte sæson i NFL’s historie, er flere NFL-skribenter og kommentatorer begyndt at stille spørgsmålstegn ved vigtigheden af den store dag i New York. De foreslår i stedet, at man opdaterer systemet, som man gjorde fra 1992 til 1994, da man gik fra 12 runder til 7 runder og derved fik tyndet godt ud i feltet af ansøgere. Det hævede kvaliteten på spillerne i draften og gjorde den endnu vigtigere for klubberne. sportsfan 83


Ikke i tvivl Men den danske NFL-ekspert, Jesper Elming, er dog ikke i tvivl. Draften har stadig om muligt mere end nogen sinde sin berettigelse. Og faktisk er netop New Englands succes i sidste sæson det bedste eksempel. ”Netop New England draftede quarterback Tom Brady i 6. runde i 2000. Se, hvilken stjerne, han er i dag. Og se på rekorderne, han var med til at sætte i sidste sæson.” Tom Brady blev draftet fra University of Michigan som nummer 199 i det, der stadig kaldes ’et dårligt quarterback-år’ – altså hvor der ikke var særlig meget umiddelbar kvalitet blandt de college quarterbacks, der gik ind i draften. ”Men der er mange, der sidder derude nu og siger: ”Hvorfor f... så vi ikke det? Hvorfor så vi ikke mulighederne i Tom Brady?” siger Jesper Elming og fortsætter: ”Derfor investerer klubberne i dag meget mere i deres scouting departments. De har masser af folk, der hele tiden sidder og evaluerer spillere fra hele landet. Hele processen er blevet vigtigere end nogensinde.” Det vildeste talent Med tiltrædelsen af ligaens nye kommissær, Roger Godell, er der desuden lagt et yderligere pres på klubberne. Godell er om nogen manden, der vil ’rydde op’ i NFL og de mange skandaler. ”Med så mange ’forbrydere’ i ligaen, gør NFL-holdene meget ud af personlighedsevaluering. Se på en mand som ’Pacman’ Jones hos Tennessee Titans. Han var det vildeste talent, man længe havde set. Men han var også en bandit. Det var et sats at drafte ham. Ledelsen har uden tvivl siddet og tænkt: ’Tør vi tage chancen? Har vi nogen, der kan bringe ham på rette spor?’ NFL er utrolig opmærksom på deres position som rollemodeller,” forklarer Jesper Elming. Det er endnu ikke lykkedes at få Adam Bernard ’Pacman’ Jones tilbage på sporet. I hele 2007 var han suspenderet fra NFL, og i stedet blev han en del af det store amerikanske wrestling show, der turnerer rundt i landet og kan i dag kalde sig ’verdensmester for par’ i det populære show. ”Man skal ikke tage fejl af NFL. De sælger ikke nok ’merchandise’, hvis de har forbrydere til at løbe rundt i deres tøj. Det handler om dollars, og de skal bruge rollemodeller,” siger Jesper Elming. Som en 14-årig på speed Et godt eksempel på en mand, der har ændret billedet for sig selv og ligaen, er quarterback hos Green Bay Packers. Han blev draftet af Atlanta Falcons i 2. runde i 1991. Men han var en rod og en festabe, og allerede året efter blev han solgt til Green Bay, hvor han siden har omskrevet snart samtlige sider i rekordbøgerne. ”Favre er et godt eksempel på, hvad man leder efter, når man går ind i draften. Han er 38 år gammel, men han løber rundt ude på banen og opfører sig som en 14-årig dreng på speed. Han har så dyb en kærlighed til sporten, at det simpelthen smitter af på holdkammeraterne,” siger Jesper Elming og fortsætter: ”Og stod det til mig, så ville jeg hellere bygge mit hold op med spillere, der har hjertet på rette sted end med stortalenter.” Mange fejlskøn Til gengæld bliver der begået så mange fejlskøn, når der draftes, at det kan koste millioner af dollars på kontoen. Er dit hold blandt de bedste, der stort set altid kommer i slutspillet, så tjener du millioner 84 sportsfan

College draft for dummies Hvert år vælger størstedelen af de bedste amerikanske college football-spillere at gå ind i årets NFL draft. Det betyder, at de stiller sig til rådighed for en karriere som professionel football-spiller i NFL. • De 32 NFL-hold vælger college-spillere i syv runder. I alt vælges altså 224 spillere. • Der vælges spillere over to dage. I år er det den 26.-27. april i New York City. • Vælger et hold en spiller, har de førsteret til at forhandle en kontrakt på plads med ham. Han kan altså ikke sige, at han ikke vil spille for det hold og så skrive kontrakt med et andet. • Bliver en spiller valgt i 1. runde, har han et godt udgangspunkt til forhandling. Bliver han valgt som én af de allerførste i 1. runde, så er hans økonomiske fremtid sikret. • Mange spillere bliver slet ikke valgt, men bliver inviteret med i training camp som ’undrafted free agents’ af nogle af holdene. For klart de fleste brister drømmen om NFL, men nogle forsøger at holde liv i drømmen ved at tage til Canada og spille i CFL, ved at spille Arena Football (indendørs) eller endda at tage til Danmark og spille.

Disse tre spillere glæder Jesper Elming sig til at se: 1. ”Alle vil gerne have running back Darren McFadden. Han kan blive lige så dominerende en spiller, som Adrian Peterson var som rookie i 2007.” 2. ”Matt Ryan er en rigtig franchise quarterback-type. Han vil blive en solid krumtap på et meget heldigt hold i mange år.” 3: ”Chris Long er en fantastisk defensive end. Han er en solid og stærk spiller – en rigtig Reggie White-type.”


på merchandise og skal samtidig ikke betale lige så høje lønninger til dine nye spillere, der jo af samme årsag bliver draftet blandt de sidste i hver runde. Men klarer du dig dårligt, sælger du mindre merchandise og tjener derved færre penge. Samtidig ryger du højt op på draft-listen og skal bruge flere penge på kontrakter med dine nye spillere, der jo godt ved, de er større stjerner med en bedre fremtid, end mange af deres kolleger. Har du så til gengæld valgt de rigtige spillere, burde du også have alle muligheder for at avancere i ligaen og nå en af de forjættede pladser i slutspillet. På den måde opnår man i NFL en langt større retfærdighed og ligevægt blandt holdene, end det overhovedet er muligt i dansk og europæisk fodbold. ”Tag wide receiver Troy Williamson, som Minnesota Vikings draftede i 1. runde i 2005,” siger Jesper Elming. ”Der var kæmpeforventninger til ham, fordi han var og er lynende hurtig. Vikings har lige fritstillet ham, fordi han stort set ikke kan gribe en bold. Og hvad har spejderne set i ham? De har set, at han var hurtig. De glemte bare, at han ikke ’har nogen hænder’.” Gibber lidt i én Når dette års Draft Weekend tager sin begyndelse, kigger alle spændt mod de valg, der træffes af Miami. Dolphins havde en skidt sæson sidste år, hvor de kun vandt en enkelt kamp og tabte 15, hvilket giver dem ret til at vælge først i hver af de syv runder. Det betyder, at Miami ville kunne gå ud og vælge en rigtig stjerne, en såkaldt franchise-spiller, altså en spiller, der vil blive i klubben og være med til at forme den i mange år fremover. Men de kan også vælge noget andet. ”Det gibber vel lidt i én, når man kører ned mod Dolphins’ hjemmebane, Pro Player Stadium og ser, at vejskiltet siger Dan Marino Boulevard,” siger Jesper Elming med reference til én af ligaens allerstørste quarterbacks gennem historien, Dan Marino, der blev draftet i 1983, og indtil 1999 var stjernen på holdet. ”Men tænk på, hvad de skal hoste op med for at skrive kontrakter med de helt store navne fra college? Miami Dolphins har så mange huller, der skal fyldes, at det ikke er helt utænkeligt, at de måske vælger

Draft er umuligt i Danmark Sportschef på Viasat Sport, Peter Nørrelund, kan godt se det attraktive for europæerne i at have et system som i USA, hvor det dårligste hold får lov til drafte spillere fra universiteterne først. Men uden overhovedet at nævne, at under ti procent af universiteterne i Europa har nogen form for organiseret idræt, understreger han, at det er helt uladsiggørligt. ”Det er en meget sympatisk tanke, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre med vores divisionssystem,” siger Peter Nørrelund. ”Den eneste grund til, at de kan gøre det i USA, er, at det er et lukket system. Der er 32 forretninger/klubber, der er fælles om at køre en liga. Der er helt andre mekanismer på spil i Danmark og Europa.” I det europæiske system er vi meget afhængige af at kunne rykke op og ned, mener Peter Nørrelund. ”De mindre klubber kommer frem ved at skabe gode spillere, og de får bedre økonomi ved at sælge deres spillere til de bedste klubber,” siger han. ”Hvis man forsøgte at indføre et lignende system i Europa, ville klubberne tabe kæmpe summer, så det kan simpelthen slet ikke lade sig gøre.”

sportsfan 85


Det store valg

Der er om muligt endnu mere fokus på årets draft, både fordi Patriots har fået frataget deres 1. runde valg, og fordi den bedste spiller måske ikke bliver taget før i 6. runde. Da New England Patriots sidste år fik NFL historiens største straf i form af fratagelsen af deres første runde valg, fordi en assistent blev taget i at filme på modstanderens sidelinje i kampen mod Jets, var alle spændt på effekten. Men den udeblev. For det første spillede holdet bedre end nogensinde, og det manglende draft pick havde de allerede handlet sig til gennem 49’ers, da de erhvervede sig Randy Moss fra Oakland Raiders. Faktisk kan Patriots i år drafte allerede som nummer syv. Men hvem vil egentlig ende hos dette årtis i særklasse bedste hold? Og hvem vil vælge årets bedste college-spiller? Når de enkelte hold skal til at vælge, handler det ikke altid om at få den bedste spiller, der er tilgængelig på markedet. Som I Miamis tilfælde kan det, at der er helt andre huller, der skal lukkes, end det, som den bedste spiller vil kunne klare. I år hedder den i særklasse bedste spiller i draften Darren McFadden. De sidste to år er running back’en fra Arkansas blevet nummer to i kampen om Heisman Trophy (givet til den bedste college spiller det pågældende år), og McFadden kan meget vel gå ind og blive lige så stor en spiller som Adrian Peterson var hos Vikings sidste år. Miami skal vælge som nummer 1, men hvis de vælger McFadden, så er de helt galt i byen, idet de allerede har en meget stærk running back i Ronnie Brown. Steven Jackson er en super running back hos St. Louis Rams, og derfor bliver det heller ikke her, han lander. Men er det så Atlanta Falcons, der skal have glæde af ham? SPORTSFAN kommer her med et bud på hvilke 10 spillere, der først bliver taget i 1. runde.

1. Miami Dolphins har ytret stor interesse for quarterback Matt Ryan, men det er højst sandsynligt, de kan handle med deres 1. runde pick. Miami har helt andre behov end på quarterbackpladsen og vil med al sandsynlighed ende med at tage den super talentfulde defensive end Chris Long fra Virgina. 2. St. Louis Rams har brug for beskyttelse til quarterback Marc Bulger og vil nok gå efter en offensive lineman. Den bedste derude er offensive tackle Jake Long fra Michigan. 3. Hvis Miamis plan er lykkedes, står Atlanta Falcons nu med valget mellem Darren McFadden og den lovende unge quarterback Matt Ryan fra Boston College. Falcons har skrevet kontrakt med running back Michael Turner, og efter tabet af super quarterback Michael Vick, tror vi på, at de går efter Ryan.

7. New England Patriots viste svaghedstegn på forsvaret i slutningen af sæsonen, og deres linebackere bliver ikke yngre. Vi tror dog, de vil styrke linjen med defensive tackle Glynn Dorsey. 8. Baltimore Ravens har forsvarsproblemer, og de fleste mener, det er på cornerback-pladsen. Vi mener, de vil styrke deres defensive linje med defensive tackle Sedrick Ellis fra USC, hvis han da stadig er her på dette tidspunkt.

4. Det bliver meget svært for Al Davis og Oakland Raiders at sige nej til McFadden, men lad os lege med tanken. Justin Fargas gjorde det ikke dårligt sidste år, og de har mere brug for en mand som Vernon Gholston, defensive end fra Ohio State.

9. Cincinnati Bengals har også brug for at styrke forsvaret, der i 2007 var forfærdeligt. Èn måde er at tage en stærk defensive end, der med det samme kan få betydning. Da Long på dette tidspunkt med al sandsynlighed er taget, så går de nok efter Philip Merling fra Clemson.

5. Kansas City Chiefs er konsekvent stærke på løbesiden, men grundet en skidt offensive line producerede de ikke stort i sidste sæson. Derfor tror vi på, de vælger offensive tackle Ryan Clady fra Boise State.

10. New Orleans Saints er meget potente i angrebet og skal også styrke forsvaret. Hvis de ikke vælger en cornerback, så bliver det nok outside linebacker Keith Rivers fra USC, der skal have the Superdome som hjemmebane.

at handle med deres 1. valg i 1. runde og måske få 2-3 gode spillere samt et senere valg. Det kan være, de vurderer, at de vil få mere ud af det.” Draften har ikke samme betydning for alle Jesper Elming er ikke i tvivl om, at draften er vigtigere for nogle hold end andre. Igen nævner han New England som eksempel. ”Mens Patriots var en enkelt pass fra at vinde Super Bowl her den 4. februar og dermed krone en helt fænomenal sæson med en meget fortjent titel, så var de året før kun en enkelt play fra at komme i Super Bowl i stedet for de senere vindere, Indianapolis Colts,” fortæller han. ”De manglede med andre ord meget få spillere, og dem gik de ud og handlede efter allerede inden Draft Weekend. Holdet var stort set på plads, før der var skrevet kontrakt med en eneste college spiller. De hentede receiverne Randy Moss, Donte Stallworth og Wes Welker 86 sportsfan

6. Så er vi her. New York Jets har brug for en running back, især for at gøre deres receivere bedre. Hvis han stadig ikke er taget, så tager Jets Darren McFadden.

samt linebacker Adalius Thomas. Og derfor kunne de drafte ’på sigt’. De satsede på defensive back Brandon Merriweather, der er lidt af en forbryder. Det kunne de tillade sig, fordi de ikke akut stod og manglede nogen på den position.” Desperate Dolphins Så mens hold som Dolphins og Raiders står og er desperate efter at få hentet gode spillere til flere positioner, så er New England også i år godt dækket ind og kan satse på at drafte spillere, der langsomt, men sikkert kan gå ind og tage over. For college-spillerne er der stor forskel personligt og økonomisk på at blive valgt som nummer et eller nummer tre og fire. Det kan f.eks. gå ud over det måske hotteste navn på listen over college spillere i år, nemlig running back Darren McFadden fra Arkansas.


2007 draft 1. runde: Valg spiller position

Hvis Miami vælger at beholde deres første valg, så bliver McFadden ikke valgt som nummer 1, for Dolphins har allerede en rigtig god running back i Ronnie Brown. Nummer to til at vælge er St. Louis Rams, der i forvejen har Steven Jackson, og altså heller ikke har brug for McFadden. Atlanta Falcons, der er nummer tre, vil sandsynligvis også vurdere, om det er vigtigst for dem at få en ny quarterback eller en ny running back. ”Dermed kan McFadden ende med at blive taget som nummer 4 af Raiders, og det kommer han til at kunne mærke på kontrakten,” siger Jesper Elming. Brug for en stor helt Da den store college-stjerne og Heisman Trophy-vinder, Reggie Bush i 2006 kom ind i ligaen, var det forventet, at han ville blive valgt af Houston Texans i 1. runde. Men samme år fik holdet ny træner i Gary Kubiak, der kom fra Denver Broncos og ændrede forsvarssystem. Han mente, holdets running back, Domanick Williams, var god nok, og i stedet draftede han defensive end, Mario Williams. Det fik han meget skæld ud for, især efter at Williams allerede før sæsonen blev skadet, og Mario Williams havde svært ved at markere sig stærkt, som forventet. Reggie Bush kom i stedet til New Orleans Saints, der i den grad havde brug for en stor helt, efter orkanen Katrina havde blæst det meste håb ud af byen. I år er der ingen, der peger fingre ad Kubiak. Holdet har netop haft deres bedste sæson, siden de i 2002 kom ind i ligaen, og Mario Williams er deres helt store stjerne. Spillernes egne chancer ”Nogle gange vælger spillerne også selv at tage chancer,” forklarer Jesper Elming og fortsætter: ”Som da Joe Namath i 1965 valgte New York Jets i AFL frem for den etablerede NFL. Eller da John Elway i 1983 blev valgt som den første spiller i 1. runde af Baltimore Colts og nægtede at spille for dem. Han truede med at begynde at spille baseball i stedet, og problemet blev først løst, da Colts lavede en handel med Denver Broncos.” Det nyeste og mest aktuelle eksempel er den netop kårede Super Bowl MVP, quarterback Eli Manning fra New York Giants. Han blev i 2004 valgt som første spiller i 1. runde af San Diego Chargers og nægtede at spille for klubben. Han blev handlet til Giants, og alle var glade. ”Hvis Cardinals quarterback Matt Leinart var gået ind i draften året før, var han med al sandsynlighed blevet valgt som nummer 1. I stedet blev han på University of Southern California og færdiggjorde sine studier og faldt i stedet til nummer 10, da han i 2006 blev valgt af Arizona Cardinals. Så det er absolut ikke kun holdene, der satser i draften. Det er også spillerne. Og Matt Leinart ville have muligheden for at vinde et nationalt mesterskab sammen med sine holdkammerater. Det lykkedes ikke, men han mener stadig, det var mere værd end den større kontrakt, han havde kunnet tegne.”

skole

hold

1. JaMarcus Russell QB Louisiana State Oakland Raiders 2. Calvin Johnson WR Georgia Tech Detroit Lions 3. Joe Thomas OT Wisconsin Cleveland Browns 4. Gaines Adams DE Clemson Tampa Bay Bucs 5. Levi Brown OT Penn State Arizona Cardinals 6. LaRon Landry SS Louisiana State Washington Redskins 7. Adrian Peterson RB Oklahoma Minnesota Vikings 8. Jamaal Anderson DE Arkansas Atlanta Falcons 9. Ted Ginn Jr. WR Ohio State Miami Dolphins 10. Amobi Okoye DT Louisville Houston Texans 11. Patrick Willis ILB Mississippi San Francisco 49ers 12. Marshawn Lynch RB California Buffalo Bills 13. Adam Carriker NT Nebraska St. Louis Rams 14. Darrelle Revis CB Pittsburgh New York Jets 15. Lawrence Timmons LB Florida State Pittsburgh Steelers 16. Justin Harrell DT Tennessee Green Bay Packers 17. Jarvis Moss DE Florida Denver Broncos 18. Leon Hall CB Michigan Cincinnati Bengals 19. Michael Griffin FS Texas Tennessee Titans 20. Aaron Ross CB Texas New York Giants 21. Reggie Nelson FS Florida Jacksonville Jaguars 22. Brady Quinn QB Notre Dame Cleveland Browns 23. Dwayne Bowe WR Louisiana State Kansas City Chiefs 24. Brandon Merriweather DB Miami (Fla.) New England Patriots 25. Jon Beason MLB Miami (Fla.) Carolina Panthers 26. Anthony Spencer OLB Purdue Dallas Cowboys 27. Robert Meachem WR Tennessee New Orleans Saints 28. Joe Staley OT Central Michigan San Francisco 49ers 29. Ben Grubbs G Auburn Baltimore Ravens 30. Craig Davis WR Louisiana State San Diego Chargers 31. Greg Olsen TE Miami (Fla.) Chicago Bears 32. Anthony Gonzalez WR Ohio State Indianapolis Colts

1. valg i draften 1980-2007 År Spiller

Pos. Skole Hold

2007 JaMarcus Russel QB LSU Raiders 2006 Mario Williams DE N.C. St. Texans 2005 Alex Smith QB Utah 49ers 2004 Eli Manning QB Mississippi Chargers 2003 Carson Palmer QB USC Bengals 2002 David Carr QB Fresno St. Texans 2001 Michael Vick QB Virginia Tech Falcons 2000 Courtney Brown DE Penn St. Browns 1999 Tim Couch QB Kentucky Browns 1998 Peyton Manning QB Tennessee Colts 1997 Orlando Pace OT Ohio St. Rams 1996 Keyshawn Johnson WR USC Jets 1995 Ki-Jana Carter RB Penn St. Bengals 1994 Dan Wilkinson DT Ohio St. Bengals 1993 Drew Bledsoe QB Washington St. Patriots 1992 Steve Emtman DT Washington Colts 1991 Russell Maryland DT Miami (Fla.) Cowboys 1990 Jeff George QB Illinois Colts 1989 Troy Aikman QB UCLA Cowboys 1988 Aundray Bruce LB Auburn Falcons 1987 Vinny Testaverde QB Miami (Fla.) Bucs 1986 Bo Jackson RB Auburn Bucs 1885 Bruce Smith DE Virginia Tech Bills 1984 Irving Fryar WR Nebraska Patriots 1983 John Elway QB Stanford Colts 1982 Kenneth Sims DT Texas Patriots 1981 George Rogers RB South Carolina Saints 1980 Bill Sims RB Oklahoma Lions

i NFL

Pro Bowls

1 2 3 4 5 6 6 8 6 10 11 11 8 13 14 8 10 13 12 4 21 4 18 15 16 8 7 5

0 0 0 0 2 0 3 0 0 8 7 4 0 0 4 0 1 0 6 1 2 1 11 5 10 0 2 3

sportsfan 87


always sporty Fotograf: Jørgen Brinks Styling: Lotte Lund Hår & Makeup: Rosie Model: Michael Vig / Scoop Models Læserservices: Se bagerst i bladet

Buks DRYKORN 999 kr. T-shirt SAMSØE SAMSØE 299 kr. Bælte OAKLEY 199 kr.

88 sportsfan


Polo REPLAY We Are 1.299 kr.

sportsfan 89


Buks FILIPPA K 900 kr. T-shirt THOMAS BURBERRY 300 kr. Skjorte FILIPPA K 800 kr.

90 sportsfan


Taske TOMMY HILFIGER 880 kr. Tørklæde EPICE 525 kr. Ur TISSOT 8.495 kr. Halskæde DK MAN, Galvin 800 kr. Sko REPLAY 699 kr. Solbriller OAKLEY 1.650 kr. Duft PACO RABANNE BLACK XS 50 ml 320 kr. KONKURRENCE: Er du en rå fyr med blødt hjerte, så er denne duft noget for dig. Deltag på www.sportsfan.nu og svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder assistenttræneren i Randers FC?


Computeromslag MISMO 1.250 kr. Mobil NOKIA N95 8GB. Masser af plads til musik, film og billeder. Halskæde DK MAN, Ritchie 600 kr. Ring DK MAN, Deep III 300 kr. Ring DK MAN, Ryan III 500 kr. Mobil SONY ERICSSON W580i. Lækker design i den kendte Sony Ericsson kvalitet. Sko JEAN-BAPTISTE RAUTUREAU 2.599 kr. Solbriller OAKLEY 1.650 kr. Duft PRADA MAN 50 ml 425 kr. KONKURRENCE: Første duft til mænd fra modehuset Prada. En markant og forførende balance mellem frisk og sensuel, ren og læderagtig. Vind den på www.sportsfan.nu ved at svare på følgende spørgsmål: Hvad hedder assistenttræneren i Randers FC?

92 sportsfan


Buks PEAK PERFORMANCE 800 kr. T-shirt COTTONFIELD 249 kr. Skjorte MARLBORO CLASSICS 700 kr. Bælte MARLBORO CLASSSICS 800 kr. Sko C&CO 600 kr. Ur CERTINA 3.995 kr.

sportsfan 93


Buks DOCKERS 800 kr. Bluse ARMANI 2.299 kr. Sko ADIDAS 1.100 KR. Bælte SAND 599 kr. Halskæde DK MAN, Steve 700 kr. Ur RADO 13.700 kr.

94 sportsfan


nearest dealer call Vernon +45 39 16 17 40


Odense Bulldogs gik pü røven lige inden slutspillet. Turneringssystemet presser klubberne til at have urealistiske ambitioner og budgetter, mener ekspert.

96 sportsfan


SPORT & økonomi

Dansk ishockey har blodrøde tal på isen

Så skete det igen: Endnu en ishockeyklub – denne gang velrenommerede Odense Bulldogs – i økonomiske vanskeligheder. Det er selve turneringssystemet, der er lig med russisk ishockeyroulette, den er gal med, mener sportsøkonom og sammenligner situationen med dansk topfodbold for 10 år siden. Af Michael Søvsø

I

shockey i Danmark har efterhånden været igennem og overlevet en del vintertider. Og på mange områder er sporten i fremgang. Tilskuertallene er helt på højde – for det meste endda højere – end i den ellers så populære håndboldsport, og landsholdet skal for sjette gang i streg spille med om VM-guldet, når det i maj går løs i Quebec i Canada. Men succesen har også en slagside. De notoriske økonomiske problemer, der længe har plaget de danske ishockeyklubber, er endnu engang poppet op til overfladen. Denne gang i begyndelsen af dette års altid festlige højdepunkt på sæsonen. Netop som slutspillet skulle til at gå i gang, kom det frem, at en af de klubber, der ellers sjældent har haft rod i regnskaberne, Odense Bulldogs, havde et gigantisk hul på den berømte bundlinje. Midt mellem tredje og fjerde kvartfinale måtte klubben gå i betalingsstandsning. Fynboerne fik dog lov at spille videre i serien mod AaB, hvor spillerne – der i sportsfan 97


første omgang måtte se langt efter deres løn for marts – ydede en fremragende indsats på trods af problemerne. ”Jeg havde hørt rygterne omkring problemer i Odense, men jeg var ikke helt klar over, at det stod så elendigt til, som det var tilfældet,” siger Divisionsforeningens formand, Klaus Rasmussen. Men det bør ikke komme bag på nogen, mener sportsøkonom ved Copenhagen Business School, Troels Troelsen. ”De danske klubber spiller russisk ishockeyroulette – hver eneste sæson,” konstaterer han og fortsætter: ”Sådan er turneringssystemet jo indrettet. For at få forventningerne til at stemme, skal klubberne inden sæsonen tilfredsstille omgivelserne ved at sige, at de skal videre i turneringen og dermed få de ekstra hjemmekampe. Dem kan de så budgettere med, men alle klubber får selvfølgelig ikke de der 7, 14 eller 21 kampe i slutspillet,” siger Troels Troelsen, der mener, at ishockeyklubberne bevæger sig på et stadie, hvor de danske topklubber i fodbold bevægede sig for 10 år siden. De forkerte mennesker ”Klubberne bruger alt for få ressourcer på at finde de rigtige mennesker til at sælge produktet. De ender med at have mennesker fra nærmiljøet ansat, som ikke har de rette kompetencer, og så kan man generelt sige, at ishockeyklubberne stadig nøjes med at sælge sponsorater og ikke partnerskaber. Ishockeyklubbernes sponsorer får ikke noget ud af at tage i hallen, andet end at de lægger deres penge i klubbernes kasser. Klubberne tænker overhovedet ikke på, at deres partnere skal have noget ekstra,” siger Troels Troelsen. Odense-tilfældet er langt fra første gang, lederne i de danske ishockeyklubber har vist, at der er problemer med at få tallene til at stemme i jagten på sportslig succes. I store træk er der ikke den eliteklub, der på et eller andet tidspunkt ikke har været ude at svømme (hvor de skulle have skøjtet). Mest grelt stod det til tilbage i sæsonen 2002/2003, hvor Hvidovre gik konkurs inden turneringen var ovre, mens den daværende Vojens Ishockey Klub (nu SønderjyskE) gik i betalingsstandsning to kampe før samme sæson sluttede. Det betød, at ligaen, allerede inden sæsonen var ovre, blev reduceret fra ti til otte hold. Det fik Danmarks Ishockey Union (DIU) til at indføre en licensordning, der skulle sikre, at holdene før sæsonstart havde styr over regnskaber og budgetter, sådan, at ingen gerådede i problemer igen. 98 sportsfan

’Falsk’ egenkapital Blandt andet må udgifterne til spillere kun være fire gange højere end klubbernes egenkapital, men da mange af klubberne endnu ikke kan leve op til det, har man givet klubberne en såkaldt ’goodwill-egenkapital’, som i den indeværende sæson har været på to millioner kroner. Det har betydet, at klubberne rent faktisk har kunnet budgettere med spillerlønninger på otte millioner kroner, selv om de i princippet ikke har haft penge til det. I den kommende sæson falder goodwillegenkapitalen med en halv million, og skulle på et tidspunkt så ende på nul. Derefter falder hammeren, for hvis man ikke kan fremvise de rette tal, vil det ikke være muligt at deltage i den bedste række, AL-Bank Ligaen, der for øjeblikket tæller ti hold og muligvis udvider til elleve eller tolv mandskaber i de kommende sæsoner. ”Efter at jeg har tænkt over modellen med egenkapitalen, synes jeg egentlig, det er en ganske god idé. Et eller sted skal man jo begynde,” siger sportsøkonom Troels Troelsen, mens Divisionsforeningens formand, Klaus Rasmussen, konstaterer, at modellen med den kunstige egenkapital i hvert fald vil blive kigget efter i sømmene, når liga-klubberne omkring sæsonafslutningen mødes og evaluerer på begivenhederne. Ingen sanktioner Tilbage til tilfældet Odense: Da fynboerne midt i sæsonen konstaterede, at pengekassen var tom, var der altså ikke nogen sanktioner. Odense fik lov at spille videre ud fra den begrundelse, at det var den interne rapportering i klubben, der havde fejlet. Ligesom man hos ishockeyunionen mente, at en eventuel rekonstruktion af klubben – en overgang fra forening til selskab – ville gå nemmere med indtægterne og den goodwill, der kom med deltagelsen i slutspillet. Men burde fynboerne ikke have været udsat for sanktioner af en slags? ”Jeg troede, at vi var kommet over de børnesygdomme. Det er dybt beklageligt, at endnu en klub kan komme ud på så dybt vand. Jeg er skuffet og håbede, at vi var langt bedre kørende i dansk ishockey. Men omvendt er det uhyre vigtigt, at vi bevarer de klubber, der er ombord på skibet. Vi er en lille familie, og vi må værne om vores medlemmer, og derfor er jeg enig i den beslutning, unionen traf, om at lade Odense spille videre i slutspillet. Det ville alt andet lige give dem en bedre mulighed for, at deres kreditorer kunne få flere af pengene tilbage,” siger Klaus Rasmussen.

Nyt selvstændigt selskab Han håber, at Odense i den kommende sæson kommer til liga-spil i et helt nyt, selvstændigt og professionelt selskab. ”At ledelserne bliver mere professionelle og forretningsorienterede er helt klart vejen frem for dansk ishockey. Så håber jeg, at vi undgår flere af de her trælse situationer. Og så vil jeg helt klart mane til lidt mere forsigtighed omkring spillerlønningerne, for det er til tider helt vildt, hvad der bliver budt på spillerne. Det har vi i hvert fald mærket hos os i SønderjyskE, hvor vi nogle gange ryster på hovedet over de tilbud, som spillerne får fra andre klubber i ligaen. Det er skidt, for der må simpelthen ikke gå ragnarok i lønningerne,” siger Klaus Rasmussen, der påpeger, at ishockeysporten også rammes hårdt i medierne, når det går galt for en af klubberne i ”familien”. Ingen undskyldning ”Vi er ikke særlig mange i forhold til for eksempel fodbolden, hvor rod hos klubber som Frem og Køge drukner i den megen omtale, som fodbolden og deres højeste liga ellers får. Og der er jo også flere håndboldklubber, hvor det har rodet, men hvor al anden omtale skygger lidt for de problemer, der måtte være. Men selvfølgelig er det ikke nogen undskyldning,” fortæller Klaus Rasmussen. Men hvad med fremtiden for ishockeysporten og ligaen? Troels Troelsen tror på, at dansk sport på et eller andet tidspunkt rammer den amerikanske model, hvor liga-klubberne får loft på budgetterne, så der på den måde skabes økonomisk lighed og ansvarlighed. ”Og hvis ishockeysporten i første omgang skal generere flere indtægter, så duer det ikke, at hallerne er små, lukkede miljøer, hvor der udelukkende er larm, øldrikkeri og pølsespisning. De mennesker repræsenterer ikke en gruppe, der har værdi for de rigtige og store sponsorer,” siger Troels Troelsen.


”Jeg troede, at vi var kommet over de børnesygdomme. Det er dybt beklageligt, at endnu en klub kan komme ud på så dybt vand.”


Shopping

Tørklæde SPARRE 499 kr. Bluse GIO-GOI 449 kr. Snøresko NIKE 900 kr. Buks LACOSTE 900 kr. Bælte i kroko SAND 2.599 kr. Boxer CALVIN KLEIN 179 kr. T-shirt PUMA 250 kr. Sneakers NIKE 700 kr.

100 sportsfan


Forår i farver Jakke FILIPPA K 1.200 kr. Skjorte SAND 799 kr. Boxer FRANK DANDY 169 kr. Blå sko FLY LONDON 899 kr. Solbriller RUBBER DUCK 499 kr. Støvle CREATIVE RECREATION 1.799 kr. Hat D.A.T.E. 1.000 kr. Lilla sko LE COQ SPORTIF 899 kr. Pullover COTTONFIELD 599 kr. Skjorte REPLAY 699 kr.

sportsfan 101


Sneaker ALEXANDER MQUEEN / PUMA 1.800 kr. T-shirt PUMA 150 kr. Ternet skjorte COTTONFIELD 449 kr. Halstørklæde MID MUNK 199 kr. Rød støvle D.A.T.E. 1.399 kr. Langærmet polo PEAK PERFORMANCE 550 kr. Blå sko RELPAY 699 kr.

102 sportsfan


Shopping

Skjorte FRANK Q 400 kr. Slips TOMMY HILFIGER 499 kr. Bælte SAND 599 kr. Grå Bluse TOMMY HILFIGER 999 kr. Sort bluse ANDERSEN & LAUTH 859 kr. Fløjls shorts ENCORE 699 kr. Sko ADIDAS 1.100 kr.

sportsfan 103


Man hører ofte, at det handler om at have folk, der tror på en. Men for at få succes, skal man hellere have modgang, mener SPORTSFANs nye klummeskribent.

104 sportsfan


SPORT & psyke

Supertalenter

når sjældent til tops Massiv modgang og mennesker, der ikke tror på dig, er de mest afgørende faktorer for at nå til tops, mener forfatter og SPORTSFANs nye klummeskribent, Rasmus Ankersen.

Ingen af de 24 bedste danske sportsfolk var de bedste, da de var unge. Hvorfor? Fordi det ikke er det, du kan, der afgør, hvor langt du når. Betyder det så, at jeg med en højde på halvanden meter kan komme til at spille i NBA, hvis bare jeg vil det nok? Eller at jeg kan overtage den offensive midt i FC Barcelona fra Ronaldinho, hvis bare jeg selvtræner nok derhjemme i haven? Desværre ikke helt. Det er klart, at et medfødt fysisk eller teknisk fortrin ikke skader. Men det er langt fra en garanti for succes. Derfor er det de færreste supertalenter, der også bliver verdensstjerner. I virkeligheden er talentbegrebet misforstået i den forstand, at talent ofte forveksles med færdigheder. Naturligvis kræver et talent færdigheder, men det er langt fra det samme. Langt mere afgørende faktorer for at nå til tops i såvel sportens verden som erhvervslivet er villigheden til at betale prisen i tid, energi og træning og ikke mindst evnen til at håndtere modgang. Det er et klart mønster i mine studier og i mit arbejde med topsportsfolk, at der ofte går massiv modgang og massiv frustration forud for en stor succes. Og at evnen til at vokse i den proces er den måske mest betydningsfulde faktor i skabelsen af en vinder. Det er den, der har afgjort, at Tom Kristensen i dag er syvdobbelt Le Mans vinder og ikke sidder som bankfuldmægtig i Himmerlandsbanken. Og den, der er afgørende for, at Christian Poulsen spiller i Sevilla og ikke i Holbæk. Ofte stiller jeg trænere og ledere i både sportens verden og i erhvervslivet spørgsmålet, hvad der er vigtigst: at de tror på deres spillere eller ikke tror på dem? Det virker provokerende, fordi vi naturligt er betinget til at mene, at god ledelse handler om at tro på sit hold. Og naturligvis er tro med til at skabe optimisme og positiv energi. Jeg kan blot konstatere, at de,

der når længst, undervejs har måttet kæmpe med et hav af mennesker, endda kompetence-mennesker, som ikke har troet på dem. Meget få mennesker, heriblandt fagfolk, troede på, at det kunne lade sig gøre for en dansker at nå til tops i atletik. Og da slet ikke i kast. Fordi vi ingen kultur har for det i Danmark. Det var den attitude, Joachim B. Olsen måtte kæmpe mod. Og overvinde. Men det var også den, der testede ham for, hvor meget han brændte for sit mål, og hvor meget han ville det. Og det er netop evnen til at se sin modgang som tests og muligheder for at vokse, der skaber vindermentalitet. Selv i dag leder Joachim B. Olsen efter folk, der ikke tror på ham. Fordi han er overbevist om, at det er modgangen, der har skabt fundamentet for, at han til sommer har en realistisk mulighed for at vinde OL guld.

”I virkeligheden tror jeg ikke, at vi inderst inde ønsker, at det skal være nemt” Min tese er, at udviklingen af et talent, forløsningen af et potentiale, sker på en knivsæg mellem ubetinget tro og manglen på samme. At der nødvendigvis må være mennesker, der tror på dig, når du ikke selv gør det. Men at der samtidig skal være andre og gerne mange, der tester din ide, dit talent og din vilje til at nå dit mål. I virkeligheden tror jeg ikke, at vi inderst inde ønsker, at det skal være nemt, og at alle skal tro på os. For det handler mindre om de mål, vi når, og mere om den person, vi vokser til at blive undervejs.

Rasmus Ankersen

Rasmus Ankersen er tidligere cheftræner på FC Midtjyllands fodboldakademi. Derudover er han personlig coach for en række topsportsfolk på internationalt niveau og har undervist både landstrænere, topledere, lærere og familiemødre i udviklingen af de psykologiske mekanismer, der skaber en vinder. Han driver virksomheden Winners Lab (www.winnerslab.com), er personlig sparringspartner for en række personligheder inden for erhvervslivet og den professionelle sportsverden og har skrevet bestselleren ’En vinders DNA’. Til efteråret kommer opfølgeren ’Vinderledelse”’, der afdækker strategien bag de 25 største danske ledelsespersonligheder.

sportsfan 105


Krop & duft

Er din hud klar til barberbladets skarpe tur hen over huden? En 4-trins behandling vil give dig det bedste resultat. Det lyder måske lidt omstændeligt, men det er det slet ikke. De nye produkter, der findes på markedet, er udviklet til den travle mand, så du behøver ikke at bruge timer foran spejlet hver morgen. En barbering kan deles op i 4 trin. 1 trin: Rengøring af huden. Et godt renseprodukt fjerner snavs og døde hudceller. 2 trin: Forbehandling af huden. Et pre-shave produkt løfter skægstubbene og gør det lettere at få en tæt og perfekt barbering. 3 trin: Selve barberingen. En god gel eller skum, der passer til din hudtype. 4 trin: Efterbehandling af huden. En fugtgivende behandling i form af creme eller balm.

LAB SERIES. Trin 1. Multi Action Face Wash 100 ml 180 kr. Trin 3. Maximum Comfort Shave Gel 100 ml 175. Trin 4. Daily Comfort Shave Cream 50 ml 135 kr. En komplet hudplejeserie til mænd. BIOTHERM HOMME Trin 3. Sensitive Skin Shaving Foam 200 ml 145 kr. Trin 4. Active Shave Repair 50 ml 225 kr. Køler, lindrer, reparerer og beroliger huden. SKIN DOCTORS. M/K Ingrow Go. Fjerner indgroede hår på 24 timer. 100 ml 150 kr. Ingrow Go easy wipes 50 ml 200 kr. Praktisk løsning til indgroede hår og brændende hud efter hårfjerning. AHAVA MEN. Trin 1. Deep Cleansing Gel 100 ml 129 kr. Trin 4. Soothing After Shave Moisturizer 100 ml 199 kr. Baseret på fugtighedsfremmende mineraler og beroligende planteudtræk. CLARINS MEN. Trin 4. After Shave Soother 75 ml. 230 kr. Lindrer og beroliger. NU SKIN FOR MEN. Trin 3. Dividends Shave Cream 200 ml 145 kr. Trin 4. Dividends After Shave Balm 50 ml 219 kr. Beskytter mod nedbrydning og ældning af huden. SHISEIDO MEN. Trin 3. Shaving Cream 100 ml 170 kr. Passioneret forskning. Praktisk hudpleje. WELEDA. Trin 3. Shaving Cream 75 ml 57 kr. Trin 4. After Shave Balm 100 ml 149 kr. Blødgør og beroliger huden. NIVEA FOR MEN. Trin 3. Extreme Comfort Shave Gel 200 ml 49 kr. Trin 4. Extreme Comfort After Shave Balm 100 ml 79 kr. Skånsom og komfortabel barbering.

106 sportsfan


Krop & duft

CLINIQUE MEN . Trin 3. M Shave Aloe Gel 125 ml 105 kr. Trin 4. Post-Shave Healer 75 ml 175 kr. Trin 4. Happy After Shave Balm 100 ml 300 kr. Designet til mænd på farten. ORIGINA FOR MEN. Trin 2. Easy Slider Pre-shave Oil 50 ml 165 kr. Trin 3. Blade Runner Energizing Shave Cream 150 ml 125 kr. Trin 4. Fire Fighter After Shaving Soother 50 ml 180 kr. Naturlige og ukomplicerede produkter til mænd. GANT LIQUID. Trin 4. After Shave Balm 150 ml 285 kr. Plejende og velduftende. LANCOME MEN. Trin 2. High Definition Shave Foam 100 ml 245 kr. Trin 4. Hydrix Moisturizing Balm 50 ml 335 kr. Trin 4. Energizer Total 50 ml 375 kr. Individuel ansigtspleje til den travle og bevidste mand.BOSS SKIN. Trin 4. Shine Control Moisture Gel 50 ml 335 kr. Slut med glinsende hud. LAVADAL Professor Lang. Trin 4. Face Cream 75 ml 155 kr. Trin 4 Lotion 150 ml 99 kr. Creme til hele familien. God til alt fra teenage hud til brug efter barbering. VICHY HOMME. Trin 3. Anti-irritation Shaving Foam 200 ml 85 kr. Trin 4. Comfort Balm Sensitive Skin 75 ml 139 kr. Maskulin hudpleje til mænd. SANTE HOMME. Trin 3. Shavefoam 150 ml 54 kr. Trin 4. After Shave 100 ml 109 kr. Sante Homme har hvad mandehud har brug for.

sportsfan 107


Hvem er Danmarks bedste kommentator, ekspert og studievært? SPORTSFAN kårer i næste nummer Danmarks bedste sportsværter og kommentatorer. Du kan være med til at bestemme, hvem der skal løbe med hæderen og samtidigt vinde flotte præmier. Illustration Martin Pop 108 sportsfan


SPORT & medie

Du kan stemme på følgende kandidater på www.sportsfan.nu eller du kan komme med dit eget forslag på red@sportsfan.nu Afstemningen slutter 10. april. Bedste mandlige studievært Jeppe Horskjær, TV 2 Sport Anders Sigdal, TV 2 Sport Peter Møller, TV 2 Sport Peter Palshøj, TV 3+ Peter Schmeichel, TV 3+ Claus Elming, TV 2 Sport Jimmy Bøjgaard, TV 2 Sport Henrik Skovgaard, TV 2 Sport Morten Ankerdal, TV 2 Thomas Kristensen, TV 2 News

Bedste ekspertkommentator Jan Mølby, TV 3+ Morten Bruun, Kanal 5 Peter Kjær, TV 3+ Brian Laudrup, TV 3+ Preben Elkjær, TV 3+ Per Frimann, TV 3+ Poul Hansen, TV 2 Sport Bent Nygaard, DR

Bedste kvindelige studievært Michelle Bager, TV 2 News Heidi Frederikke, TV 2 Signe Krarup, DR/TV 2 News Line Ernlund, TV 2 Camilla Martin, TV 3+

Bedste kommentator Jens Jørgen Brinch, TV 2 Sport Flemming Toft, TV 2 Anders Lund, TV 3+ Carsten Werge, TV 3+ Karsten Krogh, Canal + Henrik Hvillum, Eurosport Andreas Kraul, DR Morten Hausborg, DR Peter Piil, Kanal 5 Christian Frederiksen, TV 2 Sport

sportsfan 109


Konkurrence

Le Coq Sportif hylder Yannick Noah Du husker måske den 5. juni 1983... Yannick Noah skrev historie, da han vandt French Open finalen på Roland Garros. Frankrig havde ventet på det øjeblik i 37 år. Yannick Noah gjorde det. En legende var født.

S

om stolt og loyal sponsor hylder Le Coq Sportif hans triumf. Le Coq Sportif har skabt en kollektion inspireret af det gyldne år. Kollektionen tager udgangspunkt i de modeller, som Yannick Noah bar på triumfdagen. Designet er inspireret af den tids grafiske prints, tekniske tennissko og tennisbaner. Le Coq Sportif udlodder i alt 20 par ’Yannick Noah Off Court 25’, til en samlet værdi af 15.980 kr. Skoen tager udgangspunkt i datidens tekniske tennissko med sliderhæl, og har fået tilføjet en mere spids snude og lavere sål. Skoene er signeret af Yannick Noah. Vind et par Le Coq Sportif ’Yannick Noah Off Court 25’ sko på www.sportsfan.nu ved at svare på følgende spørgsmål: For hvor mange år siden vandt Yannick Noah French Open? A: 10 B: 20 C: 25 110 sportsfan


Buks LEE DENIM 800 kr. Polo MARLBORO CLASSICS 600 kr. Læderjakke MARLBORO CLASSICS 8.000 kr.

læserservice Adidas Tlf. 77 55 15 55 Ahava Tlf. 70 22 08 18 Andersen & Lauth Tlf. 70 27 08 00 Armani Tlf. 33 13 61 63 Assos Tlf. 46 48 05 75 Biotherm Tlf. 43 24 60 02 Boss Skin Tlf. 44 99 90 99 Calvin Klein Tlf. 40 50 46 45 Certina Tlf. 88 13 60 60 Clarins Tlf. 44 99 90 99 Clarks Tlf. 44 91 84 17 Clinique Tlf. 36394400 Cottonfield Tlf. 33 78 28 28

Creative Recreation Tlf. 39 16 17 40 D.A.T.E. Tlf. 39 16 17 40 DK Man Tlf. 35 38 39 30 Dockers Tlf. 70 26 64 10 Drykorn Tlf. 20 91 10 08 Epice Tlf. 33 12 13 43 Encore Tlf. 86 19 99 59 Filippa K Tlf. 33 98 18 00 Fly London Tlf. 45 88 89 04 Frank Dandy Tlf. 45 86 16 19 Frank Q Tlf. 76 35 35 35 Gant Tlf. 43 28 48 00 Giant Tlf. 46 48 29 70

Gio-Goi Tlf. 86 19 99 59 High5 Tlf 46 48 05 75 Jean-Baptiste Rautureau Tlf. 39 16 18 66 Lab Series Tlf. 36 39 44 00 Lacoste Tlf. 35 42 44 55 Lancôme Tlf. 43 24 60 02 Lavadal Tlf. 75 95 40 88 Le Coq Sportif Tlf. 39 16 17 40 Lee Tlf. 49 22 26 66 Marlboro Classics Tlf. 98 10 90 22 Mid Munk Tlf. 86 93 65 55 Mismo Tlf. 38 34 30 39 Nike Tlf. 49 18 50 50

Nokia www.nokia.dk NuSkin Tlf. 80 24 10 20 Oakley Tlf. 80 01 06 31 Origins Tlf. 36 39 44 00 Paco Rabbane Tlf. 44 99 90 99 Peak Performance Tlf. 33 78 28 28 Prada Tlf. 44 99 90 99 Puma Tlf. 87 93 99 00 Rado Tlf. 88 13 60 60 Replay Tlf 70 21 02 42 Replay Sko Tlf. 45 86 16 19 Rubber Duck Tlf. 39 16 17 40 Sand Tlf. +47 22 00 16 20

Sante Tlf. 75 95 40 88 Seiko Tlf. 45 93 22 33 Shiseido Tlf. 44 99 90 99 Skin Doctors Tlf. 44 83 23 00 Skins Tlf. 46 48 05 75 Sony Ericsson www.sonyericsson.dk Sparre Tlf. 45 89 40 40 Thomas Burberry Tlf. 33 36 12 34 Vichy Homme Tlf. 43 24 66 99 Tissot Tlf. 88 13 60 60 Topeak Tlf. 46 48 05 75 Weleda Tlf. 75 95 40 88

sportsfan 111


sport og udstyr

1

3 4

2

5

Ud i det blå på den tohjulede 1 TOPEAK Micro Rocket cykelpumpe i carbon vejer så lidt som 55 gram, men pumper helt op til 11 bar. Den findes også i alu med en vægt på 65 gram med samme pumpeeffekt. Vejl. pris for pumpen i carbon er 499 kr. og i alu 249 kr.

giver en ultra let og stiv cykel, og med kun ét gear slipper du stort set for vedligeholdelse. Så hvis du altid har drømt om at ligne et cykelbud fra New York, er Bowery lige sagen. Vejl. pris 3.799 kr.

2 GIANT Anthem er, der er den ultimative mountain bike til cross country, som er de forhold, man oftest møder i Danmark. I denne serie kan de fleste finde en model, som passer til deres pengepung. Som det ses mere og mere på den internationale scene, har cyklen affjedring i både for- og baggaffel, hvilket giver følelse af, at man svæver hen over bump og ujævnheder i skoven. Den viste model, GIANT Anthem Advanced Zero, er den absolutte topmodel med stel i kulfiber, Shimano ZTR gear og hydrauliske skivebremser. Vejl. priser fra 11.999 kr. Den viste model koster 44.999 kr.

4 SKINS Travel & Recovery tights hjælper dine muskler til hurtigere at restituere efter en tur på cyklen. De øger blodgennemstrømningen i musklerne, og derfor fjernes mælkesyre hurtigere, og musklerne bliver hurtigere friske. Som navnet også siger, kan Skins T & R tights også bruges, når man rejser, hvor de forhindrer væske i benene under længere flyvninger. Vejl. pris 799 kr.

3 Endnu en cykel fra GIANT Bowery er en super fancy single speed bycykel i retro design. Både stellet og alle komponenter er fremstillet i aluminium, hvilket

112 sportsfan

5 ASSOS er verdensberømt for at lave de ultimativt bedste cykelbukser. I 2008 lancerer Assos en helt ny kollektion af cykelbukser med det nye S_5 indlæg. Indlægget har været under udvikling i 5 år og er blevet testet af de mest krævende professionelle cykelryttere i de mest udfordrende løb. Assos kombinerer designelementer fra modeverden med en unik komfort og funktionalitet. Vejl. pris fra 999 kr.


sport og udstyr

7 9

6 8

10 6 Er du til stejle bjerge, luftige hop og svedige tricks? PEAK PERFORMANCE introducerer en helt ny mountainbike-linje, der giver plads til bevægelighed og tåler masser af støvede tæsk. Trøjen er fremstillet så den er lettere oversized, hvilket giver plads til kropsbeskyttelse. Bukserne er fremstillet i en kraftig vævet Cordura, der sikrer, at de kan klare hårdt brug. Af detaljer kan nævnes: 3D beskyttelse ved hofterne, formsyede knæ og stretch paneler. Vejl. pris for trøjen 600 kr. Bukserne 1.100 kr. 7 Fra GIANT kommer også konceptcyklen CityStorm. Det er et samarbejde mellem cykelproducenten Giant og den engelske designer Michael Young. Resultatet har været så succesfuldt, at cyklen har vundet den eftertragtede EuroBike Innovation Award, og er sat i produktion, så alle kan få glæde af den til sommer. Af designmæssige perler kan nævnes de integrerede lygter, låsen som kommer ud af selve stellet, og det digitale ur, som ses på frempinden, når man cykler. Den viste CityStorm er unisex og kan altså bruges af både dig og kæresten. Vejl. pris forventes at blive 6.999 kr. 8 Skal der lidt ekstra til? HIGH5 EnergySource 4:1 er et relativt nyt produkt på markedet for energidrikke. High5 var blandt de første til at finde frem til, at en

kombination af protein og kulhydrat under træning, giver bedre udholdenhed samt sikrer, at restitutionen optimeres straks efter træning. Dermed kan du træne mere effektivt og hurtigere være klar til næste træningspas. Fås med citrus og berry smag. Vejl. pris 349 kr. for 1,6 kg. 9 Pas på knoppen! Det er vigtigt at køre med en hjelm. GIANT Melon Hjelme er i et design, som får folk, der ellers aldrig bruger hjelm, til at begynde. De er lette og super komfortabel med mange ventilationshuller, god pasform og justerbare stropper. Vejl. pris 299 kr. 10 Et lys i mørket. Dette forår præsenterer PUMA Glow Rider den tredje udgave af Puma-cyklen. Den er både sjov og funktionel, og adskiller sig ved at lyse glødende op i mørket. Cyklen er en del af Urban Mobility kollektionen, som er designet til at opfylde behovet hos storbymennesket. Med kun ét gear og dobbelt bremsesystem er den ideel til byen, og så kan den let foldes sammen og tages med i busser og tog. Desuden er cyklen udstyret med et integreret wirelås system, der giver stor tyverisikring. Bliver den stjålet uden wirelåsen, vil den ikke kunne køre. Vejl. pris 8.000 kr.

sportsfan 113


månedens fan Ibi Støvring og Lars Daneskov har styr på sin klubs historie. ”Den største Vejle-spiller nogensinde er selvfølgelig Allan Simonsen. Årets fodboldspiller i Europa 1977 foran Kevin Keegan og Michel Platini. Den slags argumenterer man ikke imod. Når vi spillede fodbold efter skoletid, var vi altid Allan Simonsen eller Jørgen Markussen. For mig har der bare aldrig rigtig været andre klubber end VB,” fortæller Lars Daneskov.

Vejle for altid

Selvom det måske nogle gange ville være nemmere, hvis man holdt med et mere vindende hold. ”Min ældste søn har for mange år

Flyttet til hovedstaden Han er uddannet journalist, og var i mange år et af DR P3’s stærkeste kort. Nu er han hos TV2 Radio og er i mellemtiden flyttet til hovedstaden, men det forhindrer ham ikke i at følge de røde helte i aktion. ”De sidste 12-13 år har jeg omtrent set alle de kampe, Vejle har spillet øst for Storebælt. Så snart DBU offentliggør årets turneringsplan, bliver Vejles kampe plottet ind i kalenderen. Det er ikke de søndage, man lægger andre aftaler. Derudover ender det som regel også med et par udvalgte hjemmekampe, hvor jeg bliver nødt til at starte bilen og trille en tur fra København til Nørreskoven,” fortæller Lars Daneskov. Og når han turnerer rundt på Sjælland for at følge Vejle, betyder det samtidigt, at han får set noget, som mange af de store klubbers fans sjældent ser. Nemlig de små stadions, som 1. divisionsholdene har hjemmebane på. ”Man får set nogle af alle de dejlige små stadions rundt om i landet, som supporterne i en topklub aldrig får at se. Kaffevognen i Sundby Idrætspark, hvor man kan købe kaffe med snaps og chips. Ølstykke Stadion, hvor der altid er så meget blæst, at man burde sætte drager op i stedet,” siger Lars Daneskov.

siden foreslået mig, at jeg begyndte at holde med et bedre hold, så jeg ikke altid var så sur om søndagen, når Vejle igen havde tabt. Men det er jo ikke noget, man bare kan beslutte sig for. Man skifter jo heller ikke sin cykel ud, bare fordi den punkterer engang imellem,” fortæller Lars Daneskov fra TV2 Radio, der nu i mere end 35 år har støttet trofast op om holdet fra Nørreskoven. Selvom Vejle Boldklub igennem tiden har vundet fem danske mesterskaber, har den de senere år haft svært ved at leve op til fortidens triumfer, hvor en af Danmarks bedste spillere igennem tiderne, Allan Simonsen, var synonym med klubben fra Nørreskoven. Men minderne om storhedstiden lever endnu,

God udvikling Tabellen i 1. division antyder, at vi har snart har Vejle tilbage i landets stærkeste liga, og der tror Daneskov sagtens, at de kan blive. ”Det har været en fornøjelse at følge udviklingen i Vejle Boldklub de sidste par år. For første gang i rigtig lang tid følges økonomi, bagland og spillertrup ad, så VB lige nu med nyt stadion og det hele fremstår som et VB version 2.0. Selv da vi rykkede ned sidste år, blev alle stjerner og nøglespillere i klubben. Oven i købet er der købt ekstra ind og oprustet, mens vi har ligget i 1. division. Derfor burde VB være en del bedre rustet end sidst, vi rykkede op, hvor vi jo fanme stadig efter ni runder stod uden point. Det kommer ikke til at ske igen,” siger Lars Daneskov.

Radioværten Lars Daneskov mindes stadig de gode Allan Simonsen-dage, men ser samtidigt lyst på fremtiden for den hæderkronede klub, der er på vej tilbage til den bedste række. Af Theis Marquard Otzen Der er de fans, der vælger hold efter, hvem der vinder flest kampe. Og så er der de fans, der står ved, uanset hvor dårligt det går for yndlingsholdet. Den kendte radiovært Lars Daneskov tilhører uden tvivl den sidste kategori. Hvis andet var tilfældet, ville det da også tangere egnsforræderi. For når man er født og opvokset i Vejle i 1960’erne og 1970’erne, er det kun naturligt, at man holder med den lokale fodboldstolthed. 114 sportsfan


dockers.com


SUPREME GOLF JACKET, STRIPE SHORT SLEEVE, RUGBY CAP. PEAKPERFORMANCE.COM

april2008  

SAS LIgAENS prof. på 2. KLASSE AggrESSIv AMBITIØS ArBEJDS- NArKoMAN NfL Sæsonen frA ØSTEuropA Plus Thomas Thomasberg, Sidste kapitel i sagae...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you