Page 1

„A pálinka gonosz ital, aki issza korán elhal ki nem issza az is meghal. Így is úgy is elpusztulunk, akkor meg hát miért ne igyunk.” (népi mondóka)

Hogyan kóstold pálinkát? avagy mi az a néhány egyszerő dolog, amivel emelheted a pálinkafogyasztás élményét és a társas összejövetelek hangulatát!

A pálinkafogyasztás a mi felfogásunkban a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztást jelenti.

A 18 év alattiak még gyermekek. Nekik semmiképp sem javasoljuk az alkoholtartalmú italok fogyasztását – helyette ott van nekik pl. az ásványvíz vagy a gyümölcslé!

Ez a kiadvány – változtatás nélkül – szabadon terjeszthetı!

www.palinkanet.com Weboldalunkon egy egyedülálló, 7 részes, ingyenes sorozat vár rád hazánk nemzeti italáról a pálinkáról – hogy több téma legyen a baráti összejöveteleken.


A pálinkafogyasztásnak is megvannak a maga szabályai. Nem mindegy, hogy mibıl, milyen minıségőt és hogyan iszol! Íme néhány aranyszabály.

1. El a hőtıtıl! Mi magyarok valamilyen oknál fogva minden röviditalt elıszeretettel lehőtünk. Ez a pálinkánál nem jó! Elsı és legfontosabb "szabály", hogy a pálinkát tedd jó messze a hőtıtıl. Igazából kb. 18-20 fokosan, vagyis „szobahımérsékleten” az igazi, így adja ki ugyanis a gyümölcs ízét, finom aromáját. Hidegen csak az alkohol illata érvényesül, vagyis „bezáródnak”, míg ha túl melegen fogyasztod, akkor pedig gyorsan eltőnnek az illatok.

2. Színe Mielıtt megkóstolod, nézd meg a látványt: a jó pálinka homogén, átlátszó. Persze ez alól az ágyas és az érlelt pálinkák kivételek, elıbbi esetében a gyümölcságy módosítja a színét, az érlelt pálinka színe pedig a halvány sárgától a sötét sárgáig változhat (ugye tudod, hogy mézes pedig nincs!). Tipp! Kapcsold le a villanyt, gyújts egy gyertyát, és körkörösen forgasd az italt a gyertya fényében: figyeld meg a kirajzolódó gliceringyőrőt, ami az ital testes mivoltát mutatja!

3. Illata Ez tetszeni fog! Hogyan tudod megállapítani, hogy valóban gyümölcsbıl készült-e az, amit iszol (vagy épp inni készülsz)? Ha „beleszagolsz” az italba, és érzed a gyümölcsízt, akkor már van remény. Ha viszont belenyúlsz, és a tenyeredre kensz néhány cseppet (elıtte azért moss kezet), majd miután elillan az alkohol és megszagolod a tenyered: ha ezután is a gyümölcs illatát érzed, akkor biztos lehetsz benne, hogy valódi pálinkáról van szó - ha aroma lenne benne, akkor az alkohollal együtt

www.palinkanet.com Weboldalunkon egy egyedülálló, 7 részes, ingyenes sorozat vár rád hazánk nemzeti italáról a pálinkáról – hogy több téma legyen a baráti összejöveteleken.


elillanna. Ennek pepitája a szárazteszt: miután megittad a pálinkát célszerő, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követıen - ha valódi pálinkával van dolgod - a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot érezhetsz. Van egy dolog az illattal kapcsolatosan, amit feltétlenül tudnod kell: a pálinkafızés során az elején és a végén nemkívánatos párlatok keletkeznek (ami a kettı között van, az az igazi…). Az elıpárlat - vagy más néven „rézeleje” - metilalkoholt tartalmaz, ami nem kerülhet bele a pálinkába - ekkor az anyag ragasztószagú, karcos íző. Könnyen felismerheted az utópárlatot is, ez ugyanis kozmaolajokat tartalmaz, vagyis odakozmált, kátrányos, büdös szaga és íze van a párlatnak.

4. Mibıl igyál – a stampedlis pohár már a múlté! Felejtsd el a régi, stampedlis poharakat. Az igazi pálinkáspohár – nem véletlenül – tulipánformájú. Célszerő, ha az öblös rész maximum feléig töltöd a pálinkát, ekkor ugyanis teret hagysz az illatoknak. Az öblös rész elég párolgási felületet ad az italnak, az illatokat pedig a szők felsı rész egyenesen az orrodba irányítja.

Elıször lassan hintáztasd, körkörösen mozgasd a poharat – fontos, hogy ne csinálj benne „forgószelet”, mint azt sokan teszik, mert ilyenkor az alkohol illata kerül elıtérbe, nem pedig a lényeg – majd szagolj bele, ekkor már érezheted a tiszta gyümölcs aromáját.

5. Húzd le mindet kontra apró kortyonként… Ha a fentiekkel megvagy, jöhet a kóstolás, de ne feledd: ne azonnal a gallér mögé…! Szoktasd magad hozzá, hogy két-három apró kortyonként fogyasztod el, ekkor jön ki ugyanis a tiszta gyümölcsíz. Hidd el ez csak elıször nehéz, hamar „legyőröd” a rossz beidegzıdést, nevezetesen, hogy egybıl lehúzod! Az élmény kárpótolni fog ezért!

www.palinkanet.com Weboldalunkon egy egyedülálló, 7 részes, ingyenes sorozat vár rád hazánk nemzeti italáról a pálinkáról – hogy több téma legyen a baráti összejöveteleken.


Ha bátrabb vagy, miután lenyelted, vegyél egy jó levegıt és fújd ki az orrodon: ekkor a teljes garatodban érzed az ízvilágot. Kóstolásnál mindig tartsd szem elıtt az alábbiakat: • • • •

Ha többféle pálinkát kóstolsz, mindig a kevésbé intenzív íztıl haladj az intenzívebbek felé Ha kóstolón veszel részt célszerő nem éhgyomorral tenni ezt, ekkor ugyanis az alkohol hamar ledönthet Pálinkakóstolónál sajt, rágcsálnivaló, ásványvíz segíthet, így pihenıt tartasz a különbözı ízek között Használj pálinka kiöntıt: ezzel nemcsak hogy pontosabb mennyiségeket tudsz magadnak önteni, de az élményt is fokozod.

Mennyit kóstolj? Tudnod kell, hogy – a borral ellentétben – a pálinkát mindig le kell nyelni. Ettıl függetlenül két centekkel számolva 7-8 pálinkát úgy el tudsz fogyasztani, hogy nem történik bajod, képben maradsz. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy az ízlelıbimbóid is csak ennyit bírnak megkülönböztetni egymástól.

Ha a fentieket megfogadod, garantáltan igazi élményekben lesz részed! Kívánunk hozzá felhıtlen társas összejöveteleket, baráti beszélgetéseket! Egészségedre!

„Egy kupica reggelire, Abból bajod nem lehet, A magyarnak csak ez adhat ihletet.” (Magna Cum Laude)

www.palinkanet.com Weboldalunkon egy egyedülálló, 7 részes, ingyenes sorozat vár rád hazánk nemzeti italáról a pálinkáról – hogy több téma legyen a baráti összejöveteleken.

pálinkanet  

eza description

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you