Page 1

1


PALATSET + SKOLAN = SANT Palatset ska bli en svensk nationalscen med alla sorters kulturupplevelser och aktiviteter för barn och unga. I ett unikt bevarat åttavåningshus från 1891 – Gamla riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm – ska traditionella kulturformer blandas med nya. Palatset ska vara öppet för alla, men verksamheterna anpassas för dem mellan 6 och 18 år. Besökarna ska bjudas på både upplevelser och möjligheter att delta aktivt och få utlopp för fantasi och kreativt skapande. Palatset öppnar hösten 2011. VARFÖR VILL PALATSET ARBETA MED BARNEN PÅ SKOLTID? Vi ser inte Palatset som något som knackar på skolans dörr. Kulturen är en del av livet, av barnens verklighet, av skolan och skolämnen som svenska, samhällskunskap, idrott, NO, historia... Vi har valt att se skolan som en självklar del av Palatset. Vi har skolpersonal med i alla processer för att kultur och skola på riktigt ska få en mötesplats. Då kommer den inspiration, lust och det allvar de möter fortsätta leva och blomstra långt efter besöket. Skolan är självklar för Palatset och vi hoppas att Palatset kommer att bli självklart för skolan. Skolan är viktig för barnen, för många av dem är det i skolan, och bara där de får sina kulturupplevelser. Därför har skolan ett stort ansvar. Ett ansvar Palatset gärna delar. Vi vi vill göra ert jobb lättare och bli en guide i det stora kluturutbudet. I besöket finns mervärden som integration, teambuilding och inspiration för skolpersonalen. Vi har tänkt större för att göra kulturskapande lätttillgängligt för fler! Välkomna! Lotta Nilsson, konstnärlig ledare, Palatset 2

Vi sprängfyller åtta våningar och 5 000 kvadratmeter med kultur, upplevelser och skapande. Där kan både proffs och besökare delta, dela med sig och inspirera varandra. Palatset blir er guide i det stora utbudet av inspiratörer, föreställningar, utställningar, konserter, artister, media och annan kulturell verksamhet. Allt på en plats där vi erbjuder en heldagsupplevelse för ungefär samma pris som en biobiljett.

3


STÄLL UT DIN KOST FOTOWORKSHOP FOTOSTUDIO SKULPTUR MÅLA I OLJA

BILDKONST

BOKOMSLAG

VERNISSAGER

GÖR TV MED PROFFS RADIOPROGRAM TESTA ANIMATION INTERVJUA IDOLER

MEDIA

BILDPRODUCERA

MEDIEVERKSTAD

BETONG

PROVFILMA

LASERGRAFFITI SKAPA KONST AV SKROT TRÄFFA FOTOGRAFER

MÖT NY TEKNIK

MUSIKVIDEO GREENSCREEN

BÄSTA UNGDOMSFILMERNA

DESIGNA DATASPEL RYMDEN DA VINCI-RUMMET

CAD

GÖR SKOTTHÅL FÖRHANDSVISNING

MÖT REGISSÖREN FILM STUNTSKOLA SPECIALEFFEKTER 4D-BIO PREMIÄRER SKÅDESPELARE FILM FRÅN HELA VÄRLDEN GÖR DINA LAJVKLÄDER SKOLBIO MODEDESIGN PIMPA

VETENSKAP, DESIGN, TEKNIK

KULTURACTION 3D MODELLER KREATIVITET=INNOVATION VIRTUELLA VÄRLDAR INTERAKTIVA RUM

TEXTIL, SLÖJD, SMYCKEN TRÄFFA EN SILVERSMED

SCENKLÄDER SMIDESKONST

CAT-WALK SCREENTRYCK TRYCK TRÖJOR BAND DATING SMINK STÅ UPP JONGLERA

MUSIKAL NYCIRCUS

ÖPPEN SCEN ÖPPEN SCEN

SCENKONST GÖR SCENOGRAFI

GÖR LÅTTEXTER

MÖT SKÅDESPELARE

BOKUPPLEVELSER

PERFORMANCE STÅ PÅ SCEN

ORIENTALISK DANS LINDY HOP GÖR EGNA DANSER BATTLA

DANS

FLASH MOB STREET DANCE TRÄFFA KOREOGRAFER

PROVA BALETT 4

ARTISTER SPELA IN I STUDION

SING & SONGWRITER

TEATER TEATERLJUS

MUSIK

JAMMA

TRÄFFA EN FÖRFATTARE SKRIV POESI

LITTERATUR

SERIER MANGA

DIGITALT BERÄTTANDE

SKRIVA FILMMANUS BOKSLUKERI POETRY SLAM 5


FÖR ÅRSKURS F-3

FÖR ÅRSKURS 4-6

Här erbjuder Palatset två alternativ som ger dig och din klass flera timmars inspiration i husets många magiska rum. Aktiviteterna sker i hel- eller halvklass under handledning.

Här erbjuder Palatset två alternativ som ger dig och din klass flera timmars inspiration i husets många magiska rum. Aktiviteterna sker i hel- eller halvklass under handledning. Eleverna har möjlighet att helt styra sitt val av aktiviteter under den öppna verksamheten.

PÅ ÄVENTYR I PALATSETS MAGISKA VÄRLD Eleverna får möjlighet att lära sig hitta i huset, prova på, upptäcka, bli överraskade, skapa och uppleva kultur i många olika former. En lustfylld introduktion till många olika konstformer.

PÅ ÄVENTYR I PALATSETS MAGISKA VÄRLD Eleverna får möjlighet att prova på, upptäcka, bli överraskade, skapa och uppleva kultur i många olika former. Eleverna får delta i den öppna verksamheten där de på egen hand utforskar möjligheterna och får välja vad de vill göra av ett antal aktiviteter. Det kan vara workshopar, skapande verkstäder, möten med skådespelare, musiker, författare etc.

PALATSETS LILLA KULTURDAG Inför besöket får du och din klass välja två ämnen/aktiviteter som ni vill fördjupa er i. Det kan vara film, teater, konst, litteratur, musik, dans eller media. Eleverna får upplevelser genom t.ex. en föreställning eller film och får också själva vara med att skapa och delta i t.ex. en workshop eller kreativ verkstad.

PALATSETS KULTURDAG Inför besöket får du och din klass välja två ämnen/aktiviteter som ni vill fördjupa er i. Det kan vara film, teater, konst, litteratur, musik, dans eller media. Eleverna får upplevelser genom t.ex. en föreställning eller film och får också själva vara med att skapa och delta i t.ex. en workshop eller kreativ verkstad.

”Palatset är en dröm... eller en historia” Zeam, 12 år

6

7


FÖR ÅRSKURS 7-9 Här bygger besöket på elevernas egna val och därför sker inte aktiviteterna i helklass utan i de grupper som bildats genom valen. Det betyder att eleverna kommer att blandas med elever från andra högstadieklasser som gjort samma ämnesval. SKAPA DIN EGEN KULTURDAG Före besöket får dina elever gå in på Palatsets webbplats och välja ämne. Det kan vara film, teater, konst, litteratur, musik, dans, media. Kulturdagen avslutas med en gemensam helklass-aktivitet som du och dina elever valt tillsammans.

PALATSETS SKOLPAKET LILLA SKOLPAKETET

PALATSET OCH SKAPANDE SKOLA Genom ett stort utbud av kulturaktörer och samarbetspartners kan Palatset tillsammans med din skola genomföra Skapande Skolaprojekt utifrån era behov och önskemål.

Vi har en bra överblick av kulturutbudet och kan inspirera och handleda dig i planeringsarbetet och ansökningsförfarandet.

STORA SKOLPAKETET

Obs! Alla skolpaket är endast förslag. Tillsammans med dig vill vi skapa ett besök som passar just era, och era elevers önskemål.

Inför besöket kommer Palatset ut och arbetar med eleverna i deras egen miljö på skolan. Vi tror att det ger eleverna ett upplevelserikt avstamp och lärarna en bra möjlighet att förbereda klassen inför besöket. • Klassen besöker Palatset med ett specialutformat program. • Som uppföljning på besöket kommer Palatset ut till skolan och träffar dig och eleverna igen för att samla upp reaktioner och ge tips på hur ni kan arbeta vidare.

• Vid ett antal tillfällen kommer Palatset ut och jobbar med eleverna med utgångspunkt i det tema som är aktuellt på Palatset. Här får arbetslag, elever och lärare stora möjligheter att påverka arbetets innehåll. • Klassen besöker Palatset med ett specialutformat program. • Veckan efter besöket fortsätter Palatset arbetet på skolan med möjlighet till fördjupning.

8

9


BOKNING OCH PRISER Entré 120 kronor Lunch 25 kronor Mellanmål 5 kronor Med menyer skapade av stjärnkockar, serverade på ett spännande sätt i en magisk miljö, blir maten en del av kulturupplevelsen. FINANSIERINGSFÖRSLAG: • Vi hoppas att många kommuner ska välja att subventionera era besök på Palatset så att det bara kommer att kosta 60 kronor per elev. Hur är det i din kommun? • Skolbiopengen i kommunen kan vara en del av Palatsetbesöket. • Vi hjälper gärna dig med en Skapande Skola-ansökan där Palatset ingår som en del av din satsning. • Finns det en lokal näringsidkare eller företag i närheten av skolan, eller i föräldragruppen? Palatset har fina erbjudanden till företag som bjuder skolor på ett Palatsetbesök. Kontakta oss för mer information. • Förhoppningsvis kan din skola avboka skollunchen så att du kan välja att lägga lunchpengen på Palatsetbesöket.

BOKA NÄSTA HÖST REDAN NU

Palatset kommer löpande att erbjuda ett stort utbud av fortbildning och inspirationsdagar för skolpersonal. Inspirationsdagarna, skolbaren, workshopar och seminarier börjar redan våren 2011. Håll utkik på hemsidan palatset.se eller anmäl dig till Palatsets nyhetsbrev.

”Bygg ett hus med mycket eget skapande för eleverna!” Kulturombud i Farsta

PALATSET FÖR SKOLPERSONAL • • • • • • • • • • •

Livskunskap Estetiska läroprocesser Kreativa processer Kultur och hälsa Kultur och vetenskap Delaktighet Teambildning Skapande Skola Utbudsdagar Eget skapande för lärare Eller kom gärna med förslag på vad DU är intresserad av

Vill du att dina elever ska vara med redan på premiären? Kontakta oss så kan vi göra en bokning, intresseanmälan eller en preliminärbokning till höstens program - Skräck och Rädsla - tillägnat vårt husspöke Gideon.

INSPIRATIONSKVÄLLAR I SEPTEMBER 2011- PLANERA IN NÄSTA HÖST NU!

boka@palatset.se eller 08-522 507 00

Måndagar och onsdagar under september 2011 har vi inspirationskvällar med olika teman.

Vill din klass vara en del av temat och jobba med att samla rädslor redan i vår? Kontakta skolan@palatset.se

10

Program och bokning finns fr.o.m. februari 2011 att hitta på palatset.se

11


PALATSET ERBJUDER OCKSÅ: • • • • • • • • • •

Skolresor och övernattning på Palatset Hela skolan på Palatset Studiedagar för skolpersonal på Palatset Den senaste tekniken, programmen och utrustningen Vårt stora nätverk med kulturaktörer Tillgång till den senaste forskningen och utvecklingen Praktikplatser Praoplatser Vänklasser Samarbeten med näringslivet

För mer info: palatset.se

”Ett hus där man kan pröva allt! Med proffs som vägledare! Jag är avundsjuk, jag vill också vara 11 år” Dan Höjer, författare

12

13


METODIK – SKAPANDE PÅ RIKTIGT

INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET – BARN OCH VUXNA TILLSAMMANS

Vi tror på att börja med kultur som ligger nära barnen och sedan utvidga intresset som ringar på vatten. Det är viktigt att barns och ungdomars skapande tas på allvar, att det blir på riktigt. Detta, menar vi, sker genom god och inspirerande vägledning så att det som barn och ungdomar skapar verkligen blir konst, film, design mm. På Palatsets smörgåsbord av kultur får barnen testa, leka, lära och upptäcka i en unik, spännande och kreativ miljö. Palatset ska vara en trygg plats, vilket är en förutsättning för kreativitet och för att kunna ta till sig nya upplevelser.

Forskning visar att känslan av delaktighet, att ha egna val och inflytande över sin kultur, gör att barn blir mer positivt inställda till aktiviteterna och mer nöjda med den kultur de möter. Palatset är ett delaktighetsprojekt där barn och ungdomar är med i besluten. Redan två år innan Palatsets öppnande har barn och ungdomar varit med och tyckt till om allt från hur toaletterna ska se ut till vilka aktörer som faktiskt ska in i huset. Delaktighetsprojektet genomsyrar allt vi gör och är en arbetsmetod i ständig utveckling med målet att alla våra beslut som kommer att påverka målgruppen är välgrundad hos densamma. På Palatset kommer eleverna ha stort inflytande i valet av kultur, samtidigt som de också ska möta kulturen de inte visste att de ville ha.

TEMA – FRÅN KÄRLEK TILL SKRÄCK Verksamheten kommer att ha övergripande teman. Dessa teman är en metod för Palatsets sätt att arbeta. Temat kan vara t.ex. drömmar, kärlek, rymden, eller skräck & rädsla. Utifrån temat väljs föreställningar, filmer, musik, litterär verksamhet. Kring detta kopplas också workshopar och skapande verksamhet genom att den konstnärliga ledningen bjuder in relevanta och inspirerande konstnärer, lärare, pedagoger, barn, ungdomar, teatergrupper, musiker och författare för att tillsammans utforska och sätta ihop programmet. Vi har samarbeten med många av de stora och små aktörerna i barnkulturen men också från den traditionellt vuxna kulturen som passar för barn och unga inom alla konstformer.

14

TILLGÄNGLIGHET OCH INTEGRATION – PALATSET FÖR ALLA! Tanken är att utveckla en verksamhet på Palatset som verkligen är för alla. Man ska känna sig välkommen oberoende av etnicitet, ursprung, klass, funktionsskillnader, kön eller ålder. Alla ska ha samma möjlighet. Det behövs mötesplatser där gemensamma intressen suddar ut fördomar och rädslor för olikheter. Mötesplatser som i det stora och det lilla främjar mötet mellan människor och gör att alla, oavsett ursprung, känner sig lite mer inbjudna och inkluderade i vårt samhälle.

PALATSET OCH STYRDOKUMENTEN SKOLANS LÄROPLAN I läroplan för förskola och grundskola påtalas vikten av ett mångsidigt lärande. Eleverna ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. I skolarbetet ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas.

BARNKONVENTIONEN Kulturuppdraget vilar ursprungligen på FN:s konvention om barns rättigheter som slår fast rättighet till yttrandefrihet och delaktighet i konst och kulturliv.

KULTUR OCH HÄLSA “Goda kulturupplevelser är väsentliga för barns och ungas utveckling och gör tillvaron djupare, rikare och mer meningsfull.” (Kultur för hälsa. En exempelsamling från forskning och praktik” av Statens folkhälsoinstitut, R2005:23, sid. 32-33)

KULTUR I ÖGONHÖJD “Alla barn och unga i Stockholm ska ha likvärdig tillgång till professionella kulturupplevelser och likvärdiga möjligheter till eget skapande. Kultur och estetik ska vara en integrerad del i lärandet.” (Kultur i ögonhöjd 2009-04-20, Stockholms stads kulturplan)

PALATSETS KULTURSYN Vi vill att alla barn och ungdomar ska få tillgång till kultur. Upplevelser som kan bidra till drömmar och en bättre förståelse av världen de lever i, vilket i sin tur förhoppningsvis kan öka deras livskvalitet.

VIPP = Very Important Palatset People VIPP är för dem mellan 6 och 18 år som vill vara delaktiga i hur Palatset ska se ut och vad det ska innehålla. Barn och unga är vår ledstjärna.

PALATSET FÖR ALLA! Vi vet alla att ett samhälle utvecklas allra bäst och snabbast om vi ger barn och unga skratt, positiva upplevelser, kunskap och drömmar.

15


PALATSET MUNKBROGATAN 2, 111 27 STOCKHOLM

KLIPP ut och skicka eller fyll i enkäten på palatset.se/vuxen/skola Namn: Skola: Företag/organisation: Jobbar som: E-post: Telefon:

Kontakta mig, jag vill veta mer om Palatset. Jag vill ha Palatsets nyhetsbrev. Jag vill att Palatset kommer ut till vår skola och informerar om verksamheten.

16

/Palatset_skolfolder  
/Palatset_skolfolder  

http://palatset.se/files/2010/11/Palatset_skolfolder.pdf

Advertisement