Page 1

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ… …ΚΙ ΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΠΙΣΩ… …5000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!


Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες που εμφανίστηκαν στη γη εγκαταστάθηκαν μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Στην περιοχή της Μεσοποταμίας.

Αυτή η περιοχή ευνοούσε την ανάπτυξη της γεωργίας, της αλιείας, του εμπορίου άρα και της οικονομίας.


Οι λαοί αυτοί ήταν: • Οι Σουμέριοι (4η Χιλιετία π.Χ.) • Οι Ακκάδιοι (3η Χιλιετία π.Χ.) • Οι Βαβυλώνιοι (18αι. π.Χ.) • Οι Ασσύριοι (12αι. π.Χ.)


Σουμέριοι Οι Σουμέριοι ήταν ένας λαός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Χαλδαίας, οργανώθηκε σε οικισμούς και αναπτύχθηκε στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της τέχνης. Επιπλέον: 1. Ανακάλυψαν τον τροχό. 2. Επινόησαν τη χρήση της ψημένης στον ήλιο πλίνθου ως οικοδομικού υλικού. 3. Έχτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς, τα ζιγκουράτ. 4. Ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς, και εφηύραν τα πρώτα νομίσματα.


Οι Σουμέριοι πίστευαν πως κάθε πόλη προστατεύεται από έναν θεό, στον οποίο και ανήκει. Προς τιμήν αυτού του θεού έχτιζαν τα ζιγκουράτ, τα οποία ήταν ναοί, αλλά στέγαζαν και το θησαυροφυλάκιο, το διοικητήριο, την αποθήκη της πόλης και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, οι Σουμέριοι, ανακάλυψαν και χρησιμοποιούσαν τη σφηνοειδή γραφή, την οποία υιοθέτησαν και οι μεταγενέστεροι λαοί. βασιλιάς

γη

χώρα

θεός

Την σφηνοειδή γραφή αποκρυπτογράφησαν στις αρχές του 19ου αι. οι Grotefend και Rawlinson.

Για τους Σουμέριους ξέρουμε επίσης πως ήταν λάτρεις της μουσικής. Σε βασιλικούς τάφους έχουν βρεθεί αυθεντικές άρπες και άλλα όργανα.


Οι Ακκάδιοι εγκαταστάθηκαν στις βόρειες περιοχές της Χαλδαίας στη Μεσοποταμία, όπου οργανώθηκαν σε πόλεις.

Ακκάδιοι Συγκρούστηκαν με τους Σουμέριους, και κυριάρχησαν στη Μεσοποταμία, όπου δημιούργησαν το πρώτο μεγάλο βασίλειο με πρωτεύουσα την πόλη Ακκάδ.


Βαβυλώνιοι Οι Βαβυλώνιοι ήταν λαός σημιτικής καταγωγής που εμφανίστηκε στη Μεσοποταμία στην περιοχή Σεναάρ. Στη Μεσοποταμία κατοικούσαν εκείνη την εποχή οι Σουμέριοι και οι Ακκάδιοι. Στα 2060 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι, κατόρθωσαν να ιδρύσουν ένα μικρό κρατίδιο και να θέσουν τα θεμέλια μιας νέας πόλης, της Μπαμπ - Ιλού (Βαβυλώνα), ιδρύοντας την πρώτη βαβυλωνιακή δυναστεία. Η Βαβυλώνα, γρήγορα έγινε ένα σημαντικό κέντρο που συγκέντρωσε κατοίκους από όλα τα σημεία της χώρας, που την είχε μεγαλώσει με τις κατακτήσεις του ο Σουμουαμπού ο πρώτος βασιλιάς της. Το έργο του Σουμουαμπού το συνέχισε ο διάδοχός του ο Σουμουλαϊλού και το συμπλήρωσε ο Χαμουραμπί, που κατάλυσε οριστικά το Σουμεροακκαδικό κράτος και ανακηρύχθηκε βασιλιάς: του Ακκάδ, του Ελάμ, της Ασσυρίας και της Βαβυλωνίας. Στην πολύχρονη βασιλεία του ένδοξου Χαμουραμπί οργανώθηκε η διοίκηση του κράτους πάνω σε νέες βάσεις και καθιερώθηκαν νέοι νόμοι, που λαξεύτηκαν πάνω σε μια μεγάλη στήλη και είναι γνωστή με το όνομα Κώδικας του Χαμουραμπί.


Η Βαβυλώνα παραμένει ακόμα και σήμερα η μεγαλύτερη πόλη που χτίστηκε ποτέ από ανθρώπινο χέρι. Στην εποχή της ακμής της, υπήρξε παγκόσμιο πολιτισμικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά της.


Σύμφωνα με το μύθο, ένας απ’ τους βασιλιάδες της Βαβυλώνας είχε παντρευτεί μία γυναίκα από την Περσία, η οποία νοσταλγούσε τη πλούσια βλάστηση και τους καρπούς της πατρίδας της. Για χάρη της ο βασιλιάς έχτισε αυτό το μεγαλοπρεπές πολυόροφο οικοδόμημα, που σε κάθε όροφο είχε κήπο με δέντρα και λουλούδια από όλο τον κόσμο.

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας


Στη Βαβυλώνα χτίστηκε και ο περίφημος πύργος της Βαβέλ. Μπορούμε με τη φαντασία μας να δούμε το ασύγκριτο αυτό κατασκεύασμα που για να χτιστεί χρειάστηκαν 85.000.000 τούβλα, τούβλα και είχε ύψος 90 μέτρων και τα θεμέλιά του είχαν πλάτος 50 μέτρα. 36 μέτρα ήταν το ύψος του πρώτου πατώματος, 18 του δεύτερου, 6 μέτρα του τρίτου, του τέταρτου, του πέμπτου και του έκτου και 15 μέτρα ο ναός του Μαρντούκ, του θεού της Βαβυλώνας, στην κορφή, σκεπασμένος με χρυσάφι και στολισμένος από γαλανά τούβλα, λάμποντας πέρα, μακριά και χαιρετώντας τους ταξιδιώτες.


O kΩ∆Ika∑ TOY xamOYPam∏I Να μερικοί α π ό τους νόμους του Βαβυλώνιου βασιλιά : " Αν κά π οιος δανείστηκε σ π όρο και το σιτάρι του δε φύτρωσε , γιατί έλειψε το νερό ή γιατί οι π λημμύρες σκόρ π ισαν την σοδειά του , το χρόνο εκείνο δε θα ε π ιστρέψει το σ π όρο και δε θα π ληρώσει φόρο ". " Αν ένα π αιδί χτυ π ήσει τον π ατέρα του , θα του κόψουν τα χέρια ". " Αν κά π οιος έσ π ασε το μέλος ελεύθερου


Η Ασσυρία ηταν αρχαία χώρα της Μεσοποταμίας στην κοιλάδα του Τίγρη που έλαβε την ονομασία της από την αρχική πόλη-κράτος Ασσούρ, που έφερε το όνομα του ομώνυμου θεού.

Οι Ασσύριοι βασιλείς έχτιζαν μεγάλα και πολυέξοδα παλάτια, τα οποία στόλιζαν με πολλές ανάγλυφες παραστάσεις από κυνήγια και από πολεμικές νίκες. Στην αρχιτεκτονική έκαναν μεγάλες προόδους, παρόλο που χρησιμοποιούσαν, όπως οι Βαβυλώνιοι, μονάχα πλίνθους και πηλό.

Από τις επιστήμες πιο πολύ ασχολήθηκαν με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία, έκαναν αρδευτικές εγκαταστάσεις, και επιβλητικές οικίες. Τέλος ασχολήθηκαν και με την αστρονομία. Αρκετά και ίσως περισσότερα στοιχεία του πολιτισμού τους τα είχαν πάρει από τους Βαβυλώνιους.

Ασσύριοι


Καταλήγοντας, είναι αναμενόμενη η απήχηση αυτής της τεράστιας πολιτισμικής ανάπτυξης από αυτούς τους λαούς στη σύγχρονη εποχή. Ας παρακολουθήσουμε ένα σχετικό παράδειγμα:

Λαοί της Μεσοποταμίας  

Παρουσίαση της Βάσιας Μπάρμπα Α6

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you