Pakkaus 2/18

Page 1

2/2018 Huhtikuu

Potilasturvallisuus on tärkeintä. Ilari Vahtila, pakkausasiantuntija, Bayer


HUOMINEN RAKENTUU TEOISTAMME OLEMME OLEMASSA MYÖS TULEVAISUUDEN SUKUPOLVIA VARTEN.

WWW.WALKI.COM


PÄÄKIRJOITUS/Antro Säilä

2/2018 Huhtikuu

Potilasturvallisuus on tärkeintä.

Kiertotalouspaketin sisältö varmistui – mitä paketista paljastuu?

Ilari Vahtila, pakkausasiantuntija, Bayer

2018 nro 2 54. vuosikerta Julkaisija Suomen Pakkausyhdistys ry Aikakauslehtien liiton jäsen Vastaava päätoimittaja Antro Säilä puh. 040 5891 891 antro.saila@pakkaus.com Toimituspäällikkö Johanna Nikunen puh. 050 3143 562 johanna.nikunen@pakkaus.com Taitto Elli Kultanen puh. 044 0330094 elli.kultanen@pakkaus.com Ilmoitusmyynti Mediabookers oy Janne Murtomaa puh. 050 377 0333 janne.murtomaa@mediabookers.fi Toimitus Ritarikatu 3 b A, 00170 Helsinki Uusi osoitteemme on 25.4. alkaen: Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki www.pakkaus.com Toimitusneuvosto Elina Holamo, Päivittäistavarakauppa ry Kati Lök, Stora Enso Packaging Oy Maija Olkkonen-Seppo, Packdesign ID Oy Pia Kontunen, Valio Oy Marjo Halonen, Metsä Board Oyj Antro Säilä, Suomen Pakkausyhdistys ry Johanna Nikunen, Suomen Pakkausyhdistys ry Tilaushinnat vuosikerta 140 euroa vuosikerta ulkomaille 200 euroa Ilmoitushinnasto www.pakkaus.com tai ilmoitusmyynti

Kannen kuva: Bayerin Ilari Vahtilan kuvasi Elli Kultanen Paino

puh. (03) 423 51 faksi (03) 4235 736 www.forssaprint.fi fkp@forssaprint.fi

Lehden sisältöä saa lainata lähteen mainiten. Lehdessä esitetyt mielipiteet ja näkökulmat ovat haastateltujen tai kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä edusta Suomen Pakkausyhdistys ry:n kantaa.

Joulun alla Euroopan unionin instituutiot eli komissio, parlamentti ja neuvosto pääsivät lähes vuorokauden ympäri kestäneiden neuvottelujen päätteeksi yhteisymmärrykseen kiertotalouspaketin sisällöstä. EU:n jäsenmaiden ympäristöministerit allekirjoittivat juhlallisesti paperit kaksi päivää myöhemmin salamavalojen loisteessa ja nauttivat hyvin ansaitut samppanjat kovan urakan kunniaksi.

Nyt kevään korvalla alkaa vähitellen muillekin selvitä mitä oikein tuli päätettyä. Virallisiin lehtiin paketti ilmestynee kesän kuluessa mutta käytännössä lopulliset asiakirjat kiertävät jo joka puolella Eurooppaa. Pakkausalan kannalta kiertotalouspaketin keskeinen sisältö liittyy jäte- sekä pakkaus- ja pakkausjätedirektiiveihin tuleviin muutoksiin. Näistä ensin mainittu on ympäristönsuojelullinen ja jälkimmäisen alkuperäinen tarkoitus on EU:n sisämarkkinan toimivuuden varmistaminen. Merkittävänä torjuntavoittona pakkausalan kannalta voidaan pitää pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin säilymistä sisämarkkinaperusteisena. Kiertotalouspaketin neuvottelujen tiimellyksessä oli esillä Ranskan ja Italian aloite pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin muuttamiseksi myös ympäristönsuojeluperustaiseksi. Muutos olisi mahdollistanut protektionismin ympäristönsuojeluun vedoten. On pienen jäsenmaan teollisuuden etu, että tulevaisuudessakin yhdessä jäsenmaassa hyväksytty pakkaus on automaattisesti hyväksytty koko EU:ssa.

Vuonna 2030 pakkausjätteestä pitää kierrättää 70 %. Elinkeinoelämälle kiertotalouspaketti tuo jonkin verran lisää kustannuksia, mutta kun kuorma jakautuu oikeudenmukaisesti, kenenkään kilpailukyky ei romutu vaan lopulta me kuluttajat saamme maksaa laskun. Kun samalla varmistetaan että elinympäristö säilyy myös tuleville sukupolville, tuntuu siltä, että kaikki voittavat.

Lyhyellä tähtäimellä kustannuksia lisää pakkausjätteen kierrätysvaatimusten kiristyminen: 2030 pitää kaikesta pakkausjätteestä kierrättää 70 % kun nykyinen vaatimus on 55 %. Kaikkien materiaalien kierrätystä pitää tehostaa – suhteellisesti eniten muovin ja puun. Tuottajien vastuuta tavoitteiden täyttämisen edellyttämistä kustannuksista on tarkennettu – pakkausten tuottajien kustannusvastuu tulee olemaan vähintään 80 %.

Virallisten lehtien painomusteen tuskin vielä kuivuttua alkaa kansallisen lainsäädännön muokkaus vastaamaan uusia direktiivejä. Aikaa direktiivien toimeenpanoon on kaksi vuotta. Aikaa siis on, mutta ei hukattavaksi asti. Pakkausalan kansallisen kilpailukyvyn varmistamiseksi on tärkeää, että alan toimijat yhdistävät voimansa ja muodostavat yhtenäiset viestit viranomaisten suuntaan. Yhtenäisellä ja yksimielisellä edunvalvonnalla varmistetaan hyvä lopputulos suomalaiselle pakkausalalle.

ISSN 0031-0131

www.pakkaus.com

Suomen Pakkausyhdistys ry


Sisältö 6

6 Pyöreitä Arcwise-muotoja Adaralta

SCA Containerboard ja Adara aloittivat yhteistyön. Aaltopahvista voi valmistaa myös jäykkiä ja pyöreitä muotoja.

7 Scanstar 2018

Ilmoita vuoden parhaat pakkaukset Scanstar-kilpailuun 7.6. mennessä.

7 Pakkausbarometri

Mikä on hot pakkausmaailmassa juuri nyt?

8 Ruokavirastot yhteen

Evira, Mavi ja osa Mitpaa yhdistyvät Ruokavirastoksi 1.1.2019 lähtien.

9 Pakkausala kokoontuu toukokuussa

Vuoden tärkein pakkausalan tapahtuma PacTec Helsinki2018 avaa ovensa 29.-31.5.2018.

10 Lidlockille designpalkinto

Metsä Boardin kehittämä kartonkikuppirakenne sai iF Design Award-muotoilupalkinnon.

10 Remes & Packard osaksi Heku-ryhmää

Tuotannollinen mainostoimisto Heku osti pakkaussuunnittelutalon.

12

11 Lidlin lohen älytarra takaa kylmäketjun

Jos kylmäketju katkeaa, älytarran neste laajenee ja tuhrii viivakoodin eikä kassalaite hyväksy tuotetta.

4

16

12 Ässä hihassa

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu uskoo, että hintojen laskeminen ja laadun parantaminen samaan aikaan on mahdollista.

16 Pakkaus kuljettaa miljardin vientituotteen

Pakkaus on merkittävä osa suomalaiskeksintö Mirenan logistiikkaketjua. Potilasturvallisuus on tärkeintä lääketieteellisiä erikoistuotteita pakattaessa.


20 Kalajuttu

Kuluttajat haluavat lohta ja pitkälle jalostettuja tuotteita.

23

23 EGP laajentaa pakkauksen väriavaruutta

24 Kierrätystavoitteet kasvavat

24

Suomelle haastavinta on kokoinaistavoitteiden saavuttaminen, ja muovi- ja puupakkauksilla on eniten kirittävää.

29 Kolumni: Miksi muovi ärsyttää kuluttajaa?

Virpi Korhonen on selvittänyt suomalaisten suhdetta pakkauksiin ja toteaa, että materiaalin aiheuttama ristiveto ei katoa toinen toisiaan syyttelemällä.

30 Kaura edellä markkinoille

Helsingin Mylly saa Lidliltä tukea kauratuotteensa vienninedistämiseen. Kauratuotteiden menekki on kovassa kasvussa.

32 Kun kädenjälki kasvaa, jalanjälki pienenee

30

Tuotteen valmistamisen aiheuttamista ympäristövaikutuksista voi viestiä myös positiivisesti.

34 Pakkauksia hädän keskelle

SPR kuljettaa avustuksia hätää kärisville vaikka aasin selässä. Avustuskuormissa kuljetetaan mm. puoli miljoonaa vaatekappaletta vuodessa.

38 SPY tiedottaa

Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimisto ja samalla tietysti myös Pakkaus-lehden toimitus muuttavat.

39 Kalenteri ja nimitykset

34

5


2

Pystypussi on leipurin apulainen Lejos oy on lanseerannut muovisen pizzajauhopakkauksen. Lejosin Hungry Chef 00-vehnäjauhoa saa muovista valmistetussa 750 g korkillisessa pakkauksessa. Pizzajauhoa on aiemmin saanut vain erikoisliikkeistä ja satunnaisista päivittäistavarakaupoista. Tuote voitti Iltalehden järjestämän Kultainen Pippuri -palkinnon ”Leipurin apulainen” kategoriassa tammikuussa 2018.

– Halusimme tuoda jauhohyllyyn jotain oikeasti uutta. Materiaali on herättänyt kysymyksiä ja keskustelua, mutta oikeasti sisältö on se, mikä ratkaisee. Löysimme valmistajan, joka jauhaa todella laadukkaita tuotteita ja pakkaa jauhot fiksusti kätevän kokoisiin pakkauksiin pienillekin kotitalouksille, kertoo

Pyöreitä Arcwise-muotoja Adaralta Adara Pakkaus Oy on tehnyt yhteistyösopimuksen SCA Containerboardin kanssa aaltopahvista valmistettavien Arcwise -pakkausten suunnittelusta, myynnistä ja valmistuksesta. Uusi tekniikka on suojattu kansainvälisillä patenteilla ja Adaralla on yksinoikeus valmistaa näitä pakkauksia Suomessa. Valmistus aloitetaan tänä keväänä. Yhteistyösopimuksen myötä Adaran tuote- ja palveluvalikoima kattaa koko pakkausprosessin entistä kokonaisvaltaisemmin. Arcwise lisää pakkausmateriaalien hankintamahdollisuuksia sekä edesauttaa myymälänäkyvyyden hyödyntämistä.

Arcwise mahdollistaa uudenlaisten aaltopahvirakenteiden valmistamisen ja kehittämisen. Aaltopahvi itsessään on luja ja jäykkä pakkausmateriaali, mutta Arcwise lisää aaltopahviin uuden ulottuvuuden – mahdollisuuden tehdä myös jäykkiä, pyöreitä muotoja.

6

Kuluttajapakkaukset, vähittäismyyntipakkaukset sekä myynninedistämisratkaisut ovat esimerkkejä käyttöalueista.

– Tekniikka avaa uusia mahdollisuuksia Adaran asiakkaille kehittää pakkauksiaan, toteaa Adaran toimitusjohtaja Kari Ollila.

– Pyöreät pakkaukset ovat tavoittavat kuluttajien huomion. Uskon, että tuotemerkkien omistajat kokevat tämän uuden mahdollisuuden mielenkiintoiseksi, sillä myymälämateriaaleilla on tuotepakkausten ohella suuri ja jatkuvasti kasvava rooli kilpailussa kuluttajien huomiosta, Ollila sanoo. Rakenteen lisäksi Arcwise mahdollistaa kevyempien pakkausratkaisujen toteuttamisen, joka parantaa logistiikkaa ja pienentää hiilijalanjälkeä.

Hungry Chef:in tuoteryhmäpäällikkö Jukka Kamula.

Pakkaus on suunniteltu laadukkaita tuotteita arvostavalle ja pizzaa itse tekevälle kotikokille ja se sopii hyvin myös hieman harvemmin leipovalle, joka osaa arvostaa pakkauksen uudelleensuljettavuutta. Pakkaus on valmistettu PET 12- ja PE 120 -muovista.

– Etuina pakkauksessa on siisteys, helppokäyttöisyys ja se, että raaka-aineen puhtauden pystyy näkemään heti. Uskomme, että niissä talouksissa, joissa leipominen ei ole aivan jokapäiväinen juttu, säilyvä ja uudelleen siististi suljettava pussi tekee ympäristöteon pienentyneen hävikin muodossa, Jukka Kamula toteaa.


2

ScanStar 2018 tulee ScanStar 2018- kilpailun ilmoittautuminen on alkanut! Viime vuonna Suomeen tuli ennätysmäärä, yhteensä kuusi ScanStarpalkintoa.

Määrä on huikea, kun koko kilpailussa jaettiin 10 palkintoa eli Suomi oli yksinään parempi kuin muut Pohjoismaat yhteensä. ScanStar-kilpailuhan on portti pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuun WorldStariin, joita niitäkin saatiin Suomeen neljä.

Nyt on siis aika varmistaa tämänvuotinen kilpailumenestys ja ilmoittaa parhaat pakkaukset ScanStariin. Ilmoittautumislinkki on auki 7.6. saakka. Kilpailun vastuullisena järjestäjänä toimii tänä vuonna Tanska ja siellä The Danish Technological Institute. Suomea edustaa tuomaristossa Markus Joutsela Aalto-yliopistosta.

Lisätietoa Scanstar-kilpailusta suomeksi ja englanninkielinen ilmoittautumislomake osoitteessa: www.scanstar.org

PAKKAUSBAROMETRI

Pakkausbarometri kertoo alan kuumimmat puheenaiheet ja sijoittaa ne nelikentälle. Hyvä lukija, onko sinulla mielessäsi jokin alaa koskeva puheenaihe? Kerro siitä meille ja lähetä oma ehdotuksesi barometriin osoitteella info@pakkaus.com

juhla Pääsiäisruokien lajittelemattomat pakkaukset

PacTec Helsinki 18 Pääsiäismunien pakkaukset ScanStar 2018

not

Hot

Pakkauksettomat kaupat

Kiertotalouspaketti valmistui Pakkausyhdistys muuttaa

Mikromuovit meressä Likaiset pakkaukset Rinki-ekopisteessä

Tuotenäytepakkaukset aikakausilehtien välissä

arki

7


2

Virastot yhdistyvät Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuonna 2017 hankkeen, jolla valmistellaan maatalous- ja elintarvikehallinnosta vastaavien virastojen yhdistämistä. Yhdistettäviä virastoja ovat Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseutuvirasto Mavi sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikkapalvelukeskus Mitpasta. Elintarviketurvallisuusvirastosta, Maaseutuvirastosta ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta syntyvän Ruokaviraston toiminta käynnistyy 1.1.2019. Ruokaviraston tehtävänä on edistää, valvoa ja tutkia elintarvikkeiden sekä maa- ja metsätalouden tuotantopanosten turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä kasvinterveyttä. Virasto vastaa Euroopan unionin maataloustukija maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa, toimii Suomen maksajavirastona ja hallinnoi EU- ja kansallisia tukia. Yhdistettävissä virastoissa työskentelee yhteensä noin tuhat henkeä ja toimipaikkoja on 20 paikkakunnalla. Lisäksi teurastamopaikkakunnilla eri puolilla Suomea toimii noin 100 työntekijää lihantarkastustehtävissä.

Teillä on tuote ... Meillä on ratkaisu Olemme johtavien laitevalmistajien virallinen edustaja Pohjoismaissa. Tarjoamme monipuolisia ratkaisuja kaikille elintarviketeollisuuden aloille. Palvelemme sekä pientuottajia että suuria teollisuuslaitoksia, toimitamme kaikkea yksittäisistä laitteista kokonaisiin tuotantolinjoihin. Voit aina luottaa Nemcon ystävälliseen ja nopeaan palveluun, kaikissa laitehankintojen vaiheissa, toimituksista kattaviin huoltopalveluihin asti.

Nemco Machinery Oy Bulevardi 7 | FI-00120 Helsinki Puh. 020 792 8050 www.nemco.fi


2

Pakkausala kokoontuu Messukeskukseen toukokuussa lanseerauksia. Toki osastolla on myös aina joku kilpailu, Janhunen paljastaa.

Ohjelmassa megatrendejä, uusia teknologioita ja pakkauspalkinto Toukokuun lopussa Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävät PacTec-messut kokoaa pakkausalan yhteen keskustelemaan alan ajankohtaisista aiheista ja tulevaisuudesta. Maaliskuun alkuun mennessä tapahtumaan oli ilmoittautunut mukaan jo yli 80 yritystä. Yksi tulevien PacTec-messujen näytteilleasettajista on Antalis, joka on Euroopan suurin pakkausmateriaalien toimittaja. Yrityksessä vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja messuvalmistelut ovat hyvällä mallilla.

– Messuosastolla esittelemme tuotteitamme, mutta mukana on myös yhteistyökumppaneitamme, joiden avulla voimme tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista laatua ja palvelua. Messut ovat meille erinomainen tilaisuus näyttää konkreettisesti tuotteitamme asiakkaille sekä näin todentaa heille, että olemme Euroopan ykkönen pakkausmateriaalien sekä -tarvikkeiden toimittamisessa, sanoo Antaliksen liiketoimintapäällikkö Risto Janhunen. Janhunen on toiminut pakkausalalla yli 20 vuoden ajan ja ollut mukana lähes kaikilla PacTec-messuilla. Hänen mukaansa messut on tärkeä paikka tavata asiakkaita sekä verkostoitua.

– Antalikselle PacTec-messut on tärkeä tapahtuma. Messuja suunnittelemme pitkäjänteisesti ja tulemme tekemään siellä merkittäviä

Klassikkopizza uudistui Saarioisten 200 gramman klassikkopizzojen pakkaus on uudistunut. Näitä “roiskeläpiksi” kutsuttuja pizzoja myydään vuodessa yli 10 miljoonaa kappaletta. Eniten syödään jauhelihapizzaa, mutta hyvin lähellä tulevat myös kinkku-, meetvursti- ja tonnikalapizza. Vuonna 2017 pizzaperhe täydentyi ajan hengen mukaisella vegepizzalla.

PacTec-messujen ohjelmassa käsitellään muun muassa pakkausmateriaalien ekologisuutta ja kestävää kehitystä, pakkausalaan vaikuttavia megatrendejä, uusia teknologisia ratkaisuja sekä pakkausalan tulevaisuutta.

Osana messujen ohjelmaa julistetaan myös pakkauskilpailun voittajat. Alan opiskelijoille suunnattu kilpailu käynnistyi maaliskuussa, ja sen tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja ja luovia ideoita tulevaisuuden pakkauksiksi. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Suomen Pakkausyhdistys ja PacTec-messut. 5 000 euron arvoisen palkintorahan lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

PacTec Helsinki -tapahtumassa on mukana koko pakkausalan arvoketju suunnittelusta käyttöön sekä markkinointiin ja raaka-aineisiin. Messujen kävijäkunta koostuu muun muassa elintarviketeollisuuden, kemian- ja lääketeollisuuden, metalli-, paperi- ja muoviteollisuuden, graafisen teollisuuden sekä kaupan alalta. PacTec Helsinki 18 -messujen kanssa samaan aikaan Messukeskuksessa järjestetään myös metsäklusterin johtava tapahtuma PulPaper, uusi mekaanisen puunjalostusteollisuuden Wood sekä Bioenergy. Messukokonaisuus mahdollistaa tehokkaan verkostoitumisen eri teollisuudenalojen toimijoiden kesken. PacTec 18 Messukeskuksessa Helsingissä 29.–31.5.2018

Olemme mukana PacTec -messuilla 29.-31.5. Helsingin Messukeskuksessa. Tervetuloa osastollemme 6M78

Pizzoja on valmistettu Saarioisten Valkeakosken tehtaalla jo 37 vuotta. Suosikkimautkin ovat pysyneet melko samoina vuodesta toiseen. Nyt pizzat saivat uudet, iloisen värikkäät pakkaukset. Klassikkopizzat pakataan kartonkialustalle ja saumattuun muovipussiin.

9


2

Lidlockille designpalkinto Metsä Boardin kehittämä Lidloc-kartonkikuppirakenne on voittanut iF-muotoilupalkinnon. Lidlocin rakenne perustuu tavanomaisen kuppirakenteen lisäosaan, jonka voi taivuttaa kupin kanneksi. Erillistä kantta ei tarvita. Rakenteelle on haettu patenttia.

Metsä Boardin design- ja innovaatiojohtaja Cyril Drouet on ollut tiimeineen tiiviisti mukana uuden rakenteen kehittämisessä. – Erillistä muovikantta ei tarvita, koska kuppi on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi, Drouet kertoo. – Se on helppo taitella ja koota, ja kuppiin yhdistetty kansi estää läikkymisen ja vuodot. Koska kansi voidaan painattaa osana muuta kuppia, se myös lisää brändinäkyvyyttä. Kannessa on juomisaukko kuumia juomia varten, ja lisäksi kuppiin voidaan yhdistää pilli kylmiä juomia varten.

Palkinto iF Design Award -kilpailussa on ollut osoitus huipputason suunnittelusta jo yli 60 vuoden ajan. Voittajan valitsi kansainvälinen tuomaristo, joka arvioi yli 6 400 kilpailutyötä 54 eri maasta.

Ecobarrieerikartonki tarjoilupakkauksiin Metsä Board tuo markkinoille uuden ecobarrier-kartongin. Uusi tarjoilupakkauksiin kehitetty kartonki on biopohjainen, kierrätettävä ja biohajoava. Ympäristöystävällisyyden lisäksi uusi tuote tarjoaa myös painatus- ja jalostushyötyjä.

Markkinoilla on selkeä tarve kartongeille, joissa on fossiilipohjaisen barrierin sijaan biopohjainen barrier. Uusi ecobarrier-kartonki, MetsäBoard Pro FSB EB1, on tuote, jonka barrieerikäsittely on biopohjainen ja biohajoava eikä se sisällä fluorokemikaaleja. Uusi kartonki soveltuu elintarvikkeille, jotka vaativat enintään tason 5 KIT-arvon rasvankestossa. Kartongin barrieeriominaisuuksia voidaan parantaa edelleen lisäämällä lakkakerroksia jalostuksessa. Painotalo OffsetKolmio Oy on hyödyntänyt uutta ecobarrier-kartonkia Huovisen Leipomon patonkipakkauksissa. – Saimme alennettua painokustannuksia kartongin laadusta tai barrieeriominaisuuksista tinkimättä. Barrieerikäsittelyn ansiosta painatusaika väheni 50 prosenttia ja lakkaa tarvittiin 65 prosenttia vähemmän. Muoviton kartonki on hengittävä, pitää muotonsa ja säilyttää täytetyn patongin

Remes & Packart osaksi Heku-ryhmää Heku on ostanut 1.3.2018 pakkaussuunnittelutalo Remes & Packartin osaksi Heku-ryhmän design-liiketoimintaa. Heku on tuotannollinen mainostoimisto, jonka palvelut kattavat kaikki perinteisen ja digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin muodot, kanavat ja asiakastarpeet.

Remes & Packart on erikoistunut brändeihin, pakkaussuunnitteluun ja -muotoiluun sekä muuhun graafiseen suunnitteluun. Remes & Packartin koko henkilöstö siirtyy Heku-ryhmän tiloihin Merimie-

10

hyvin, kertoo OffsetKolmio Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Jokinen.

MetsäBoard Pro FSB EB1 on kevyt kartonki, jota on saatavilla 195– 290 g/m2 pintapainoissa ja jonka kaikki kerrokset ovat kovaliimattuja. Se mahdollistaa molemminpuolisen korkealaatuisen painatuksen ja soveltuu offset- ja fleksopainatukseen. Se on liimattavissa tavallisilla dispersio- ja kuumapuristusliimoilla. Uusi tuote on turvallinen suorassa elintarvikekontaktissa eikä siinä ole käytetty optisia kirkasteita (OBA) tai fluorokemikaaleja. Kartonki on saatavilla PEFC- tai FSC-sertifioituna. Se on täysin kierrätettävissä tavallisissa kierrätysjärjestelmissä.

– Takeaway-ruoan kulutus jatkaa kasvuaan, mikä tekee tarjoilupakkauskartonkien kierrätettävyydestä ja biohajoavuudesta entistä tärkeämpää. Uusi kartonki tuo asiakkaillemme sekä ekologisia hyötyjä että tuotantotehokkuutta, kertoo Mika Joukio, Metsä Boardin toimitusjohtaja. Metsä Board kertoo jatkavansa edelleen innovatiivisten barrieeriratkaisujen kehittämistä.

henkadulle. Remes & Packartin toimitusjohtaja Matti Remes jatkaa Heku-ryhmässä Senior Advisorina ja hallituksen jäsenenä.

– Olemme iloisia ja ylpeitä saadessamme Matin vahvan tiimin porukkaamme. Tämä strateginen hankinta on luonnollinen jatkumo vuosia kestäneelle Hekun palvelukokonaisuuden kehittämiselle ja vahvistaa merkittävästi design-liiketoimintamme palveluja asiakkaillemme, kertoo Hekun toimitusjohtaja Petri Telaranta.

– Hekussa ymmärretään design-liiketoimintaa ja sen kehittäminen on Hekun toiminnan keskiössä. Hekun laaja palveluvalikoima yhdistettynä Remes & Packartin osaamiseen synnyttää merkittävää lisäarvoa sekä Remes & Packartin olemassaoleville että Hekun nykyisille ja uusille asiakkaille. Koko tiimimme on innoissaan liittouman tuomista uusista mahdollisuuksista, sanoo Matti Remes.


2

Älytarra vahtii kylmäketjua Lidlin D-leikatun Isokari-lohifilepakkauksen etikettiin kiinnitetty tarra valvoo kylmäketjun säilymistä. Pienen määrän nestettä sisältävä älytarra on sijoitettu etiketin viivakoodin viereen. Neste reagoi lämpötilan muutoksiin ja jos tuote on liian kauan lämpimässä, neste laajenee ja tuhoaa viivakoodin tehden siitä lukukelvottoman kassalla. Tarran on valmistanut ruotsalainen Tempix.

Lidlille jakelukeskus Järvenpäähän Kauppaketju Lidl on aloittanut kolmannen jakelukeskuksen rakennustyöt Järvenpäässä. Terminaali otetaan käyttöön loppuvuonna 2018. Investoinnin arvo on noin sata miljoonaa euroa.

60 000 kerrosneliömetrin kokoinen jakelukeskus työllistää valmistuttuaan noin 300 henkilöä. Sen kautta toimitetaan tuotteet aluksi muutamaan kymmeneen, myöhemmin noin sataan Lidl-myymälään eteläisessä Suomessa. Lidlillä on ennestään jakelukeskukset Hämeenlinnan Janakkalassa ja Laukaassa Keski-Suomessa. Pääkonttori on Vantaalla. Suomen 10 ensimmäistä Lidl-myymälää avattiin vuonna 2002 ja nyt ketjulla on 160 myymälää. Lidl on saksalainen perheyhtiö ja Euroopan suurin päivittäistavaraketju. Viime vuonna sillä oli toimintaa 28 maassa.


Teksti: Johanna Nikunen

Kuvat: Elli Kultanen ja S-ryhmä

Ä

ä hihassa

Halpuuttamiskierrosten jatkaminen sekä tuotevalikoiman ja digipalvelujen kehittäminen ovat S-ryhmän strategisia kulmakiviä. – Osuuskaupan tulevaisuus Suomessa on valoisa. Siihen viittaavat kaikki merkit, uskoo S-ryhmän vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu. Suomi on yksi maailman osuustoiminnallisimmista maista.

– Kaikki merkit näyttävät mielestäni sitä, että osuustoiminnan merkitys vain nousee ja toiminnalla on hyvä tulevaisuus Suomessa. Se liittyy arvoihin, mutta myös osuustoiminnan perimmäiseen tarkoitukseen tuottaa etuja ja palveluja omistajilleen, sanoo Ilkka Alarotu. – Tämä on S-ryhmän toiminnan luonne. Kun osuustoiminta onnistuu toteuttamaan omaa tarkoitustaan eli menestymään ja pysymään kilpailukykyisenä, sillä on paljon kysyntää. Samaa kertoo muidenkin osuustoiminnallisten yritysten, kuten Valion tai Atrian menestys. Myös tuottajaosuuskunnissa on periaatteessa samat arvot kuin kuluttajien omistamassa osuuskunnassa – sama tapa toimia, luoda lisäarvoa omistajilleen ja vahva tausta, josta ponnistaa.

Halvempia tuotteita, isommat bonukset

Ilkka Alarotu kertoo osuuskaupan ässän, halpuuttamisen jatkuvan. Se on S-ryhmältä selkeä linjaus, jolla katsotaan olevan suora taloudellinen ja hyvinvoinnillinen merkitys asiakkaille. – Ruokamenoista on hankala säästää. Jos me pystymme oman tehokkuutemme kautta

12

tarjoamaan halvempaa ruokaa, niin asialla on yhteiskunnallista merkitystä hyvinvoinnin lisäämisessä. Negatiivistakin mediahuomiota on halpuutuksesta joidenkin eturyhmien nostamana tullut, mutta kun osuustoiminta onnistuu, se on hyväksi asiakkaille. Myös jäsenten bonusjärjestelmän parantamisella on suuri taloudellinen merkitys asiakasomistajille. Halpuuttaminen aloitettiin vuonna 2015. S-ryhmän markkinaosuus on tänä aikana kasvanut ja vaikutus suomalaiseen kuluttamiseen on ollut selkeä tuona aikana. Esimerkiksi kasvisten kulutus on kasvanut, kun niiden hintaa on laskettu. Toki yksi kokonainen kauppaketjuryhmäkin on hävinnyt markkinoilta tänä aikana, ja myös sen takia markkinaosuudet ovat jakautuneet uusiksi.

Monipuolisempi valikoima ja parempi laatu

Toinen strateginen linjaus on tuotevalikoiman kehittäminen.

– Haluamme parantaa tarjoamaamme kehittämällä monipuolisesti tuotteiden ja palvelujen laatua. Monen mielestä on mahdotonta laskea hintoja ja parantaa laatua samaan aikaan, mutta me uskomme että se on mahdollista ja olemme siinä onnistuneetkin. Laatutyö on isossa roolissa ja sitä tehdään aktiivisesti kaiken aikaa.


2

Uskomme, että hintojen laskeminen ja laadun parantaminen samaan aikaan on mahdollista. Ilkka Alarotu, kaupallinen johtaja S-ryhmä

,,

Yksi esimerkki S-ryhmän valikoiman kehittämisestä on viime vuonna kauppojen hyllyille tuodut Tescon kaksi tuotesarjaa. Tesco Finest ja Tesco Free From -tuotesarjojen menestys on ollut hyvä. Herkullisia erikoistuotteita on selvästi kaivattu. – Tesco Free From, jossa on allergia- ja gluteenittomiin ruokavalioihin sopivia erilaisia tuotteita, otettiin rajuilman tavoin vastaan. Se kertoo siitä, että kaupan tarjonnassa on ollut puutteita, esimerkiksi keliaakikkojen näkökulmasta katsottuna. Näissä tuotteissa tarjolla on makua ja laatua. Tesco-tuotteiden tullessa valikoimiin ne saivat aikaiseksi ison ilmiön sosiaalisessa mediassa, joka kertoo asian merkityksestä niiden kuluttajille.

– Menekki oli niin hyvä, että tuotteet pääsivät jopa loppumaan. Free From-valmistajat ovat selvästi pystyneet tuottamaan kuluttajille jotakin uutta ja mielenkiintoista. Sarjoja kehitetään edelleen ja niihin on tulossa lisää tuotteita. – Valikoiman parantamisessa tärkeässä roolissa on myös lähiruoka ja luomutuotteet. Kehitämme molempien tarjontaa ja kerromme myös niistä entistä enemmän. >>

13


Digikauppa tulee

on ollut hyvää. Kaupan näkökulmasta on aina parempi, että elintarvike päätyy asiakkaalle eikä hävikiksi. Tämä on ollut hyvä operaatio sekä kuluttajapalautteen että kaupan ruokahävikin vähenemisen kannalta.

– Kyllä ruokakauppamaailma mullistuu, kun bonus- tai maksukortteja ei tarvita. Tulevaisuudessa asiakkaan ei välttämättä tarvitse asioida perinteiseen tyyliin kassalla. Riittää, kun laittaa tavarat kassiin. Maksu hyväksytään hipaisemalla puhelinta tai jopa täysin automaattisesti.

Alkoholilaista ei merkittäviä muutoksia

Digitaalisten palvelujen kehittäminen on kolmas tärkeä asia kauppaketjun strategiassa. Tulossa on isoja asioita tällä saralla, joista MobilePay ja vastaavat muovikortittomat maksutavat ovat yksi osa.

Myös S-ryhmän verkkokauppaa on uudistettu. Uudistustyö on aloitettu viime vuonna ja isompi uusien digitaalisten palveluiden lanseeraus tapahtuu kesään mennessä. – On oma haasteensa saada ruuan verkkokauppa kannattavaksi Suomessa, mutta uskon että se on kuitenkin mahdollista.

Aukioloajoilla iso vaikutus arkeen

– Vahvempien juomien myynti on jäänyt pieneksi. Osaltaan tähän vaikuttaa alkoholivero, joka on vahvemmissa juomissa suurempi ja siksi niistä ei koskaan tule massatuotteita. Oluenystävät haluavat maistella yhden tai kaksi tuotetta. Heille tämä on ollut iso asia, mutta kokonaisuutena muutoksella on ollut vain vähäinen merkitys.

Aukioloaikojen vapautus on hyvä esimerkki sääntelyn purkamisesta

Aukioloaikojen vapauttamista Ilkka Alarotu kiittelee hyvänä esimerkkinä sääntelyn purusta. – Kun koko lainsäädäntö lakkasi olemasta voimassa, sen vaikutukset ovat olleet hämmentävän isoja. Tänä päivänä kuluttajan olisi vaikea ymmärtää, että kauppa ei olisi lauantaina klo 18 jälkeen auki. Arki on hektinen ja siihen liittyy töitä, lapsiperheen aikatauluja, omia ja perheenjäsenten harrastuksia. Nyt on saatu enemmän liikkumatilaa kaupassa asiointiin. Näimme heti, kun aukioloajat vapautuivat, että se oli tosi monelle ihmiselle helpotus. Aukiolon vapauttamisella on ollut myös positiivinen työllistämisvaikutus, onhan viikoittaisiin aukioloaikoihin tullut tunteja lisää. Muutamien Prismojen ovet ovat auki 24/7. – Kaupan henkilökunta on ottanut asian positiivisesti vastaan. Viikonloppu- ja ilta-ajoista maksetaan vähän enemmän. Osalle työntekijöistä tämä on hyvä juttu ja vuorot ovat olleet haluttuja. Osana vastuullisuutta S-ryhmässä tuplataan päiväysvanhenevien tuotteiden alennusprosentti illan viimeisenä aukiolotuntina. Se lisää vastuullisuutta kahta kautta. – On paljon ihmisiä, jotka pyrkivät ostamaan näitä tuotteita ja sillä on merkittävä vaikutus ruokakuluihin. Kuluttajien palaute

14

Myös talvella voimaantullut alkoholilain muutos on puhuttanut yhteiskunnassa. Vaikutukset vähittäiskaupassa myytävien juomien suurimman alkoholiprosentin kasvattamisesta 4,7:stä 5,5 prosenttiin ovat olleet odotetun maltillisia.

,,

Kuten odotettua, long drink-juomiin lakimuutos on vaikuttanut enemmän. Puolet S-ryhmän kaupoissa myytävistä lonkeroista on nyt 5,5 prosenttisia. – Lonkeron myynti siirtyy Alkosta ja laivoilta vähittäiskauppaan, uskoo Ilkka Alarotu.

Ympäristöasioiden merkitys kasvaa

Muovit puhuttavat myös vähittäiskaupassa. Kaupat saavat osansa luonnon roskaantumisesta huolestuneiden asiakkaiden palautteista.

– Saamme paljon palautetta siitä, että myymme tuotteita muovisissa pakkauksissa. Globaalisti muoviasiasta onkin syytä melskata. Mereen joutuneet muovit ovat valtava ongelma, tätä olen itsekin todistanut ollessani kalastamassa maailmalla. Suomessa merien roskaantuminen ei kuitenkaan ole samankokoinen ongelma, vaikka kierrätyksen merkitystä toki sopii pitää esillä pontevasti meilläkin. Vähittäiskaupan asiantuntija tietää, että pakkauksen – myös muovisen – vaikutus ruokahävikin torjunnassa on huomattavasti suurempi kuin pakkauksen itsessään aiheuttama


ympäristövaikutus. Kuluttajalle asia on epäselvempi ja lisäinfoa tarvittaisiin.

– Välillä kuluttajilla menee sekaisin, mikä on ympäristön kannalta paras ratkaisu. Joissakin tapauksissa muovi voi olla hyväksi. Tarvittaisiin paljon lisää kuluttajille oikeaa tietoa avaavaa informaatioita, ja eri materiaalien välillä pitäisi välttää juupas-eipäs keskustelua. Näin se, mikä on ympäristölle oikeasti parasta, selviäisi kuluttajille. Paras ratkaisu vaihtelee tilanteen ja käyttötarkoituksen mukaan. On tärkeää, että ruokahävikkiä ei tule ja siinä pakkauksen merkitys on todella iso. S-ryhmä on mukana muiden kaupparyhmittymien kanssa Kaupan liiton ja ympäristöministeriön muovikassisopimuksessa, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien käyttöä. Tavoitteena on, että muovikassien käyttö laskisi Suomessa 40 kappaleeseen vuodessa kansalaista kohden.

– Suurin kysymys S-ketjulle on muovikasseista käytävä keskustelu. Ohuisiin pikkupusseihin kohdistuu paljon kritiikkiä ja olemme vähentäneet pisteitä, joissa asiakkaat ottavat pusseja itse rullista. Osa rullista on poistettu kokonaan ja vaihtoehtona tarjotaan sekä biohajoavia pusseja että hevi-kestopusseja.

Myös niissä pisteissä, joissa muovikassit ovat olleet aiemmin ilmaisia, peritään nyt maksu. – Olemme kaupan puolella reagoineet tähän. Asia on sinänsä ihan oikea ja monet startupit, jotka kehittävät muista materiaaleista kestävämpiä pakkausratkaisuja, ovat todella kiinnostavia. Seuraamme tarkasti, mitä sillä rintamalla tapahtuu. Ympäristöasioiden merkitys kasvaa. Tämä näkyy esimerkiksi vegaaniruoan suosion nousussa. Haluamme olla mukana uusissa ilmiöissä ja kehittää tarjontaamme. Kuluttajan tahtoa pitää kunnioittaa.

Herkun tulevaisuus Stockan Herkku on kuulunut S-ryhmälle nyt parin kuukauden ajan. – Olemme jo onnistuneet rauhoittamaan kauppansa tasosta huolestuneet kanta-asiakkaat. Palautteen mukaan laatu on pysynyt korkeana, ja jopa parantunut. Tahtotila Herkun kehittämiseen on kova – asiakkaiden toiveita on kysytty sekä kanta-asiakastilaisuusissa että nettikyselyllä. – Tarkoitus on ollut selvittää asiakkaiden odotuksia. Euroopan parhainta tasoa olevaa ruokakauppaa on toivottu: erottuvia ja herkullisia tuotteita, joita muualta ei saa. Tästä tulemme varmasti pitämään kiinni.

3

KYSYMYSTÄ

Ilkka Alarotu, mikä on suosikkipakkauksesi? Pidän pienistä kivennäisvesipulloista, joita myydään 24:n pullon erässä. Ne ovat todella käteviä ja ne sisältävät juuri sopivan määrän tuotetta. Myös pullon muotoilu on hyvä, käteensopiva. Mistä et luovu? Elintarvikepakkaukset ovat tyypillisesti sellaisia, että kun ne ovat hyviä, niitä ei ajattele. Ne ovat osa elämää, maitopurkista juustonkääreeseen. Jos ne eivät toimisi, tulisi iso ongelma.

Miten kierrätät? Täytyy myöntää, että rouva on taloudessamme aktiivisempi kierrättäjä. Muovinkeräystä ei ole lähialueellamme, joten emme lajittele muovia. Olen kuullut, että kun muoveja alkaa kerätä erikseen, on sen paljous herättävä kokemus.

15


2

Teksti: Johanna Nikunen

Kuvat: Elli Kultanen ja Bayer

Pakkaus kuljettaa miljardin vientituotteen Kun pakattava tuote on lääketieteellinen erikoistuote, nousee siltä vaadittavien ominaisuuksien lista pitkäksi. Bayerin Turun tuotantolaitoksella prosessinhallinta on pitkälle kehitetty ja pakkaus on merkittävä osa sitä. Bayerin toimitilat kylpevät lopputalven auringonvalossa Turun Artukaisissa. Talossa vallitsee rauhallinen tunnelma eikä ulospäin mikään kieli siitä, että rakennuksessa valmistetaan suomalaisen lääketeollisuuden suurinta yksittäistä vientituotetta, polymeeripohjaiseen annosteluteknologiaan perustuvaa ehkäisyvälineiden tuoteperhettä. Kuuluisimman tuoteperheen tuotteen kauppanimi on Mirena-hormonikierukka. Nykyään Mirena-tuoteperheeseen kuuluu alkuperäisen Mirenan ohella myös Jaydess- ja Kyleena -ehkäisimet.

16

Bayerin Turun-yksiköstä näitä hormoniehkäisimiä myydään noin 130 maahan. Lisäksi tehtaassa valmistetaan samaan polymeeripohjaiseen tekniikkaan perustuvia ehkäisyimplantaatteja ja kuparikierukoita.

Nykyisin yli miljardin euron vuosittaiset vientitulot tuova Mirena -tuoteperhe on alkujaan suomalainen keksintö. Professori Tapani Luukkainen aloitti kierukan kehitystyön jo 1970-luvulla, mutta sen tuotteistamisessa meni vuosikymmeniä. >>


2

“

Tärkeintä on potilasturvallisuuden varmistaminen Ilari Vahtila, pakkausasiantuntija, Bayer

,,

17


2

Polymeeri annostelee lääkeainetta ja helpottaa käyttäjän elämää – lääkettä ei tarvitse muistaa ottaa, koska käytettävä teknologia annostelee lääkeaineen kohdennetusti. Polymeeriteknologian avulla voidaan tehdä tuotteita, joiden käyttöaika on muutamasta kuukaudesta jopa viiteen vuoteen.

Suomessa hormonikierukan myyntiluvan sai vuonna 1990 Leiras Oy, joka siirtyi myöhemmin Scheringin omistukseen. Kansainvälinen lääkejätti Bayer osti Scheringin vuonna 2006. Turun tuotantolaitos kuuluu nyt Bayerin Pharmaceuticals Product Supply Medical Devices -divisioonaan ja siitä on tehty yrityksen pitkäkestoisten ehkäisymenetelmien strateginen tuotantopaikka. Turun tuotantolaitoksessa valmistetaan ehkäisyvälineiden lisäksi myös tabletteja. Tablettituotanto on Turussa Bayerin mittakaavassa pientä, ja yhtiön strategisena linjauksena on keskittyä polymeeripohjaisten lääkeannostelijoiden valmistukseen.

Pakkaus takaa potilasturvallisuuden

Lääketieteellisten laitteiden valmistus on tarkkaa, joten tuotantolaitoksen tilat on kunkin valmistusvaiheen tarpeiden mukaan jaettu moniin eri moduuleihin, joissa vallitsee eri puhtausluokat. Itse tuotteiden valmistus, samoin kuin niiden pakkaaminen primaaripakkaukseen tapahtuu paineistetuissa puhdastiloissa. Niihin ei vierailijoita viedä, mutta lasin läpi näkee, kun vientituotteita pakataan nopeaan tahtiin. Lääketieteellisen laitteen pakkauksen perustehtävä on sama kuin kaikilla muillakin tuotteilla.

– Pakkauksen tehtävä on suojata tuotetta niin, ettei hyvää tuotetta menetetä logistiikkaketjun aikana, kertoo Bayerin pakkausasiantuntija Ilari Vahtila, joka vastaa tuotteiden primaaripakkauksista Turun tuotannossa.

Silloin kun pakkaamisen ja pakkauksen on huolehdittava potilasturvallisuudesta, pitää pakkauksen suunnittelussa ottaa huomioon iso lista asioita. Tärkeintä on varmistaa potilasturvallisuus aina käyttöhetkeen saakka.

Potilasturvallista pakkausta suunniteltaessa on ensinnäkin valittava sellaiset materiaalit, jotka sopivat lääkepakkauksiin. Pakkausmateriaalien on suojeltava itse tuotetta parhaiten mikrobikontaminaatiolta ja niiden on sovelluttava niin kemiallisilta kuin fysikaalisiltakin ominaisuuksiltaan lääkepakkauksiin. Polymeeripohjaisia lääkeannostelijoita pakatessa materiaalien on oltava myös steriloinnin kestäviä. Tuotteen steriiliyden on myös säilyttävä koko elinkaaren ajan aina käyttöön saakka. Ominaisuuksien on siis säilyttävä logistiikkaketjun ajan, samoin kuin varastoitaessa kaikissa sallituissa olosuhteissa. Lisäksi primaaripakkaus pitää suunnitella siten, että se on helppokäyttöinen, avattavissa ja hallittavissa siten, että avausvaiheessa tuote ei kontaminoidu. – Prosessimme on tuotettava jatkuvasti sellaisia pakkauksia, jotka takaavat omalta osaltaan tuotteen turvallisen käytön. Pakkauksen on täytettävä sille määritellyt vaatimukset erilaisissa rasitustilanteissa ja sen pitää kestää normaalit kuljetusolosuhteet ja niille tehdään kuljetustestejä simuloiduissa olosuhteissa. Pakkaussuunnittelussa tarvitaan prosessiymmärrystä lämpömuovauksesta, saumauksesta ja prosessin monitoroinnista, sanoo Ilari Vahtila. Lisäksi prosessissa käytettävien laitteiden on oltava kvalifioituja, kriittiset parametrit on määriteltävä ja todennettava niiden soveltuvuus. Turun tuotantolaitoksessa käytettävät laitteet on osittain räätälöity täyttämään tarvittavat erikoisvaatimukset. Myös prosessin kriittiset laatuattribuutit, kuten sauman eheys ja lujuus, on ennakkoon määritelty. – Pakkausprosessi on validoitu ja todettu sen täyttävän ennakkoon asetetut vaatimukset jatkuvassa tuotantotoiminnassa. Seurantaa pitää toki tehdä jatkuvasti.

18


Bayer Suomessa: Tuotantoa, tutkimusta ja tuotekehitystä Turun lisäksi Bayerilla on toimipiste myös Espoossa, jossa sijaitsee muun muassa yksi Bayerin suurimmista globaaleista kliinisen tutkimuksen yksiköistä. Espoon kliinisen tutkimuksen henkilöstö ohjaa uusien lääkkeiden tutkimuksia Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Samassa osoitteessa Espoossa on myös yrityksen Pohjois-Euroopan alueorganisaation, Bayer Nordicin, pääkonttori. Tuotteiden valmistusta Espoossa ei ole. Bayerin Suomen-tytäryhtiö on kiistaton menestystarina ja yritys on Kauppalehden mukaan maan suurimpia yhteisöveronmaksajia.

Konseptin toimivuutta todennetaan standardin mukaisilla testeillä. Testeissä pakkaus altistetaan kuumalle ja kylmälle, iskuille, pudotuksille ja muille haavereille, joita pakkaukselle voisi kuljetuksen aikana tapahtua. Testejä tehdään nopeutetusti simuloiden, mutta myös reaaliaikaisesti, jotta todennetaan ajan kulumisen vaikutus.

Viranomaisten säätelemää toimintaa

Pakkausten kehitystä tehdään Turussa paikan päällä, sillä siellä on paras osaaminen tuotteesta ja sen vaatimuksista. – Osin käytämme myös Bayerin globaaleja pakkausteknologiaosastojen palveluita ja ulkopuolisia suunnittelutoimistoja. Primaaripakkausten elinkaaren hallinnassa ja jatkokehittämisessä muutoksien hallinta hoidetaan pääasiassa omin paikallisin voimin. Tuotteen pakkaamista sääntelee viranomaisvalvonta, mm. EU:n lääkeväärennösdirektiivit. Polymeeripohjaisten kierukoiden tuoteperheen primaaripakkauksena käytetään jämäkkää muovista PET-alustaa, joka muotoillaan lämpömuovaamalla. Ihon alle asetettavat implantaatit pakataan joustavampaan chevron-pussiin. PET-alustaan saumataan kuitumainen polyeteenikalvo, joka suojaa mikrobikontaminaatiolta mutta mahdollistaa steriloinnin. Pakkauslinja on täysin automatisoitu. Kun tuote on pakkauksessa ja osat saumattu, pakkaus sisältöineen menee steriloitavaksi ennen sekundaaripakkaukseen pakkaamista.

Pakkaukset yksilöitävissä

Sekudaaripakkaminen tapahtuu automatisoidulla linjalla, jossa primaaripakkaus pakataan kartonkikoteloon. Kartonkikotelon muodostuksen jälkeen automaatio sijoittaa laatikkoon steriloidun tuotteen ja lisää laatikkoon tarvittavat ohjevihkoset. Linjan päässä oleva robotti sijoittaa pakkaukset pahvilaatikoihin ja ne lavoille lähtövalmiiksi.

Iso osa tuotteista menee Turusta vientiin ja siksi myös pakkaustuotteiden varasto on laaja. Kartonkikoteloita ja ohjevihkosia on painettu monia eri kieliversioita. Näitä Bayerille toimitetaan eri painotaloista.

Lääkeväärennösdirektiivi astuu EU:ssa voimaan helmikuussa 2019. Tavoitteena on estää väärennettyjen lääkkeiden pääsy lääkkeiden lailliseen toimitusketjuun. Turussa on tähän mennessä tehty paljon valmistelevia toimenpiteitä ja suunnitelmia mukaan lukien uusia laiteinvestointeja, jotka mahdollistavat yksilöllisten tunnisteiden tulostamisen. Yksilöillinen tunniste tulee sekundaaripakkauksena käytettävään kartonkikoteloon. Kartonkikotelo on serialisoitu eli se on täysin jäljitettävissä yksilöllisesti. Pakkauksessa pitää myös olla peukaloinnin estävä mekanismi, kuten liima. Lääkkeen jakelussa voidaan varmistaa, että kyseessä on aito lääke ja pakkaus on avaamaton.

19


2

Kalajuttu Teksti ja kuvat: Elli Kultanen ja iStock

Kiinnostus kalaa kohtaan kasvaa koko ajan, ja Suomessa kalan kulutus kasvaa tasaisesti. Kaupasta myydyn kalan kokonaisvolyymi on tuplaantunut 40 vuodessa. Ruokavalion monipuolistuminen, kaupungistuminen ja jakelukanavien kehittyminen lisää kalatuotteiden kysyntää, ja esimerkiksi kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa nykyistä useammin. Tämä on lupaavaa kalatoimialan kannalta – markkinoilla on potentiaalia, joka vain odottaa hyödyntämistään. Kehittyvien maiden väestön tulojen kasvu kohdistaa kulutusta eläinvalkuaisiin, ja samalla myös terveellisen ja kestävästi tuotetun ruoan arvostus nousee. Kalaa voidaan tuottaa talouden ja ympäristön kannalta tehokkaasti ja se sopii muutoinkin hyvin nykyaikaisen kuluttajan vaatimuksiin.

Silakka (Clupea harengus membras)

– Vaikka kalan kulutus on Suomessa kaksinkertaistunut sitten 1980-luvun, on kotimaisen kalan kulutus vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Esimerkiksi silakan rooli on ollut laskussa. Silakkasaaliistamme hyödynnetään tällä hetkellä elintarvikkeena vain murto-osa, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä.

Setälän mukaan kuluttajat ovat nykyään varsin valveutuneita.

Kotimaiseen kestävän kehityksen periaatteilla kalastettuun kalastettuun silakkaan perustuvat tuotteet sopivat kuluttajille, jotka kantavat huolta maailman meristä ja vyötärölinjoistaan. Kalansyönnin terveysvaikutuksista ollaan tutkijapiireissä yksimielisiä.

Jari Setälä, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus

20

Silakkasaaliistamme hyödynnetään tällä hetkellä elintarvikkeena vain murto-osa.

,,

Luonnonkalojen ajoittainen epävarma saatavuus on vaikuttanut siihen, että kalatuotevalikoima ei ole siinä määrin kehittynyt kuin vaikkapa viljeltyjen kalojen valikoima. Luonnonkaloista on tullut erikoistuotteita, ja siksi esimerkiksi muikun, ahvenen ja hauen tuottajahinnat ovat nousseet. Myös kulutustottumukset vaikuttavat valikoimaan.

– Elintarviketuotteiden ja vielä pidemmälle jalostettujen lisäarvotuotteiden kohdalla raaka-aineen pitää luonnollisesti olla ensiluokkaista. Esimerkiksi kirjolohen tuotanto ja kysyntä on vakaata, jolloin siihen voi investoida ja sitä voi jalostaa pidemmälle. Tuotanto pyörii lohikalan varassa, Jari Setälä toteaa.

– Esimerkiksi särkituotteiden tarjonta markkinoille on lisääntynyt. Särkeä on nostettu aiemmin järvien hoitokalastuksena


valtavia määriä suoraan kaatopaikoille, mutta nyt se on vuosikymmenien työn jälkeen saanut ansaitsemaansa arvostusta, Jari Setälä kertoo.

Kirjolohi (Oncorhynchus mykiss)

Siialla, kuhalla ja ahvenella olisi kotimarkkinoilla enemmänkin kysyntää, mutta niiden tarjonta on kausiluonteista. Ammattikalastajien määrä laskee koko ajan. Myös vapaa-ajankalastuksen saaliit ovat huvenneet. Kasvatettu kala ja tuontikala ovat vuosien mittaan korvanneet kotimaista luonnonkalaa. Kala, joka ei päädy elintarvikkeeksi jalostetaan esimerkiksi turkiseläinten rehuksi, tai kalaöljyksi tai -jauhoksi. Käytännössä pyydetty kala ei mene koskaan hukkaan.

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin

Kuluttajat haluavat lohta ja pitkälle jalostettuja tuotteita Pääosa kotimaisesta alkutuotannosta on kirjolohta, ja seuraavaksi merkittävin kalalaji on siika. Jalostustuotannossa eniten käytetty raaka-aine on kuitenkin kasvatettu norjalainen lohi. Vaikka kotimaista alkutuotantoa on pyritty monipuolistamaan, on muiden lajien osuus määrästä pysynyt pienenä. Lohi on tuorekaloista suomalaisen ruokapöydän ykkönen, mutta kolme neljästä Suomessa syötävästä lohikalasta tulee ulkomailta.

Kalaa ostettaessa laatua ja tuoreutta pitää tärkeänä*

13–15 kg

Pakkaus puoltaa kalatuotteiden laatua, säilyvyyttä ja saatavuutta.

94 %

,,

kalafilettä

Pro Kala ry:n toukokuussa teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan kalaa ostettaessa ostopäätökseen vaikuttaa erityisesti laatu, tuoreus ja hinta. Suomalaisista vajaa puolet ostaa kalansa kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista. Kuluttajapakattujen kalatuotteiden suosio on kuitenkin hienoisessa kasvussa ja lähes 40 prosentille vastaajista kumpikin myyntitapa on yhtä mieluisa.

Valikoimien ja myymälöiden muuttuessa enemmän itsepalvelusuuntaan on myös kala siirtynyt pikku hiljaa tuoretiskiltä kylmähyllyihin. Kokonaisen kalan sijaan halutaan käyttövalmiita ja esikäsiteltyjä tuotteita.

– Päivittäistavarakaupassa kalatiski on ollut kuluttajille laaduntarkistusrasti. Kuitenkin logistisesti tehokkaasti ja hygieenisesti käsitelty pakattu kala on laadultaan erinomaista, ja sen säilyvyys ohjeen mukaan säilytettynä on taattu. Varsinkin kun käsitellään näin herkästi pilaantuvaa tuotetta, on sen suojauksen oltava kunnossa, kertoo Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen.

Kuluttajien ostotottumuksiin pyritään vaikuttamaan kalamyönteisempään suuntaan, ja esimerkiksi viime vuosien aikana erilaiset kalaeinekset ovat lisääntyneet. Särjestä on tullut kalaeinesten hittituote, ja einesvalikoimasta löytyy kalapitsaa ja erilaisia pullia ja murekepihvejä. Pakattu kala on myös sisäänheittotuotteena kestosuosikki.

Lohi (Salmo salar)

*Pro Kalan ”Kala suomalaisten ruokapöydässä 2017” -tutkimus: www.prokala.fi/mediapankki/

Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala ry

21


Slicing. Packaging. Weber.

Everything from a single source: Tehokkaat kokonaisratkaisut kokolihatuotteiden, makkaran, pekonin ja juuston siivutukseen ja pakkaamiseen – Weber tekee tämän mahdolliseksi. Tarjoamme integroidun ja automatisoidun kokonaisen tuotantolinjan kaiken samalta toimittajalta. Turvallisempi, tehokkaampi ja luotettavampi ratkaisu koko tuotannolle. Lisätietoja osoitteesta www.weberweb.com

Weber Machinery AB Hakamäenkuja 11 B · 01510 Vantaa · Finland Paavo Köntti · Telephone: +358 (0) 20 755 8091 paavo.kontti@weberweb.com


EGP laajentaa painatuksen väriavaruutta EGP (Expanded Gamut Printing) on tekniikka, jonka avulla pakkaukseen saadaan painettua entistä

enemmän värisävyjä. Painatuksessa yleisesti käytetyt CMYK-värit (cyan, magenta, yellow, black) pystyvät kattamaan noin puolet Pantone-sävyvärien skaalasta. Tämän takia painatuksen väriskaalaa täydennetään ottamalla tarvittaessa mukaan 1–3 lisäväriä, esim. OGV-värit (orange, green, violet), jolloin laajennettu väriavaruus kattaa jopa 90 prosenttia kaikista Pantone-sävyistä. EGP:n eli laajennetun väriavaruuden teoria itsessään on jo lähes 30 vuotta vanha, mutta tekniikoiden kehittymisen myötä menetelmän käyttökelpoisuus on laajentunut ja toistettavuus parantunut erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana. Fleksopainossa menetelmä on ollut nouseva trendi, ja myös pakkausten digipainaminen on kasvattanut laajennetun väriavaruuden käyttöä viime vuosina. Tekniikka pystyy korvaamaan ison osan nykyisestä manuaalisesti toteutetusta värien sekoittamisesta eli sekoiteväripainatuksesta fleksossa. EGP-tekniikan etuna on laadun paraneminen. Lisäksi tekniikka mahdollistaa kustannussäästöjä, kun painovärien kulutus laskee. Kun värilogistiikka vähenee, se tehostaa tuotantoa ja vähentää entisestään myös painamisen ympäristökuormitusta.

Painoille ja brändinomistajille tuottavuuden nousu ja joustavuuden lisääntyminen tuo ajallisia ja rahallisia säästöjä. Brändinomistaja pystyy tilaamaan entistä pienempiä eriä kustannustehokkaasti sekä saa värikkäämmin ja laadukkaammin erottuvia pakkauksia. Myös mahdollisuus erilaisiin versio- ja promootioratkaisuihin kasvaa, kun työn toteutus suunnitellaan yhdessä painon kanssa.

Tekniikkaa käytettäessä painovärin ja liuottimien kulutuksen pienentyminen voidaan havaita konkreettisesti. Esimerkiksi Elecster on hyödyntänyt EGP:tä pakkauspainatuksissaan vuodesta 2015. – Yhteistyössä Marvacon kanssa implementoidun EGP-reprolaattatekniikan avulla painatuksen tehokkuus on noussut yli 30 prosentilla, painovärien kulutus vähentynyt kolmasosalla ja liuottimien käyttö on puolittunut. EGP:n positiivinen vaikutus ympäristön kuormitukseen on ollut merkittävä lisäarvo, kertoo Elecsterin tuotantojohtaja Timo Juvonen.

tuoteryhmiään, kuten Lays -sipseissä ja Nestlé -vesissä Pohjois-Amerikassa. Ajan kuluessa Nestlé Waters on pyytänyt toimittajiaan siirtymään laajennetun väriavaruuden tekniikkaan. Myös Esko Graphics ennustaa, että vuonna 2020 pakkauksista puolet painetaan tällä tekniikalla Pohjois-Amerikassa. Käyttäjien määrä kasvaa koko ajan. – Kuluttaja huomaa eron painojäljessä, koska EGP:n avulla tuotettu jälki on tarkkuudeltaan jopa kolmanneksen parempi ja värien kirjo laajempi kuin tavallisessa pakkauspainatuksessa. Tämä tarkoittaa, että pakkauksista saadaan entistä värikkäämpiä ja korkealaatuisempia samalla kun säästetään resursseja, Kai Lankinen Marvaco Oy:stä kertoo. Yritys edistää voimakkaasti menetelmän käyttöönottoa Suomessa. Myös painokonevalmistajat näkevät tekniikan käyttöönoton lisäävän fleksopainatuksen tehokkuutta ja kasvua.

– Menetelmän käyttöönotto vaatii hyvää prosessinhallintaa kaikilta osapuolilta, erityisesti painossa prosessiolosuhteet tulee säilyttää mahdollisimman tasaisina. Reprolaattatoimittajalta vaaditaan osaamista sekä ohjelmistot tehdä värierottelu uudella tavalla ja kykyä ratkaista prosessipainamiseen liittyvät haasteet. Kokemuksen kautta kertyvä tieto on isossa osassa prosessin hallinnassa, minkä takia käyttöönotto vie aikaa noin puolesta vuodesta muutamaan vuoteen. Menetelmän käyttöönoton pituus riippuu niin brändinomistajan kuin painotalon aktiivisuudesta, Lankinen toteaa. Digipainatuksessa vakioidun ja laajennetun väriskaalan painaminen kasvaa nopeasti. Fleksopainatuksessa Marvaco on toistaiseksi ainoa toimija Pohjoismaissa, joka on ottanut menetelmän aktiiviseen käyttöön kumppaniensa kanssa. Yritys myös sertifioi EGP-kumppaneitaan.

Nestepakkauskartonkipainatus on hyödyntänyt laajennetun väriavaruuden tekniikkaa jo vuosia. Myös esimerkiksi Pepsico ja Nestlé ovat käyttäneet menetelmää osassa

23


24


Teksti: Johanna Nikunen

Kuvat: Elli Kultanen ja Shutterstock

Kierrätystavoitteet kasvavat EU:n jätealan direktiivien uudistus tiukentaa pakkausjätteiden kierrätystavoitteita.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Riitta Levisen mukaan Suomelle haastavinta uusien tavoitteiden saavuttamisessa on pakkausjätteiden kokonaistavoit-

teeseen pääseminen. Nykyisestä 55 prosentista vuoden 2025 tavoite nousee 65 prosenttiin ja vuoteen 2030 mennessä jo 70 prosenttiin. Yksittäisistä materiaaleista muovi- ja puupakkauksilla on eniten kirittävää. Euroopan unionin neuvosto, parlamentti ja komissio saavuttivat kolmikantaneuvotteluissaan jätealan direktiivien uudistamisesta alustavan sovun juuri ennen viime joulua. Neuvosto hyväksyi alustavan sovun sisällön helmikuussa ja parlamentti kevään kuluessa.

– Neuvosto hyväksynee direktiivin lopullisessa muodossaan vielä tänä keväänä tai alkukesästä. Sen voimaantulosta kullakin jäsenmaalla on kaksi vuotta aikaa saattaa kansallinen lainsäädäntö direktiivien tasalle, kommentoi direktiiviehdotuksen valmistelussa tiiviisti mukana ollut ympäristöneuvos Riitta Levinen. Levisen vastuulla on ollut toimia Suomen edustajana direktiiviehdotuksen valmistelussa muiden EU-maiden virkamieskunnan kanssa. Edessä on iso työ, ja lainsäädännön valmistelu täytyy aloittaa mahdollisimman nopeasti. Jätelainsäädäntöä on Suomessa aika paljon, jätelain lisäksi voimassa on yli 10 asetusta. Lähestulkoon näihin kaikkiin EU:n kuuden jätealan direktiivin muuttuminen edellyttää muutoksien tekemistä. Myös ympäristönsuojelulakia voi olla tarpeen eräiltä osin muuttaa. Pelkkä lakien päivitys ei riitä, on myös suunniteltava tavoitteiden toteutuskeinoja. Kierrätystavoitteet nousevat aika lailla ja sekä yhdyskuntajätteiden että pakkausten tavoitteisiin on tulossa merkittäviä korotuksia. Pakkauksille on määritelty kokonaistavoite sekä materiaalikohtaiset kierrätystavoitteet. – Pakkaukset ovat merkittävässä roolissa myös siinä, miten tiukka yhdyskuntajätteen kierrätystavoite voidaan saavuttaa Suomessa. Tarvitaan paljon toimia pakkausten kierrätyksen edistämiseksi, jotta yhdyskuntajätteen kierrätysastetta saadaan nousemaan.

Nykyinen yhdyskuntajätteen kierrätysaste Suomessa on 42 prosenttia ja sen pitää nyt voimassa olevan jätedirektiivin mukaan olla noussut 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Uudessa direktiivissä tavoite kasvaa portaittain niin, että vuonna 2035 sen pitää olla jo 65 prosenttia.

– Näin kovien tavoitteiden saavuttaminen vaatii Suomessa monia rinnakkaisia toisiaan tukevia toimia sekä eri tahojen hyvää yhteistyötä, miettii Levinen.

Rejektiä ei lasketa

Tavoitteen saavuttamisen haastetta lisää kierrätyksen laskentamenetelmien muutos. Lajittelurejektejä eli jakeita, jotka on viety kierrätykseen, mutta syystä tai toisesta eivät ole kelvanneet prosessiin, ei saa enää laskea kierrätysasteeseen mukaan.

– Ainakin jonkin verran rejektiä lasketaan tällä hetkellä mukaan. Tästä on käynnistymässä Tilastokeskuksen johtama arviointihanke, miten uudet laskentamenetelmät vaikuttavat tiedon keruuseen ja raportointiin Suomessa ja myös siihen, miten se vaikuttaa meidän lähtötasoomme kierrätysasteissa. Hankkeen on määrä valmistua syksyllä. Kuluttajamuovipakkausten kierrätysasteeseen laskentamenetelmällä tulee todennäköisesti olemaan isoin vaikutus.

Puupakkausten osuus kokonaisvolyymistä iso

Haastavinta on saavuttaa pakkausjätteiden kokonaistavoite. Nykyisestä 55 prosentista vuoden 2025 tavoite nousee 65 prosenttiin ja vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttiin. Prosentuaalisesti tavoitteen nousu ei vaikuta suurelta, mutta ongelmalliseksi Suomessa tekee se fakta, että puupakkausten osuus pakkausjätteen kokonaisvolyymistä on suuri, noin 30 %. >>

25


2

– Puupakkauksille hyväksyttiin varsin matalat kierrätystavoitteet, mutta kun materiaalin volyymi on suuri ja kierrätysaste matala se dominoi kokonaisuutta. Vaikka muiden materiaaliryhmien kierrätysasteet nousisivat tavoitteisiin ja ylikin ja jos puupakkausten kierrätysasteessa päästään tavoitteisiin, niin kokonaiskierrätysaste ei nouse juurikaan. Kokonaiskierrätystavoitteisiin voidaan päästä vain, jos puupakkausten kierrätysaste nousee selvästi yli asetettujen tavoitteiden. Tai sitten puupakkausten osuuden kokonaisvolyymistä pitäisi pienentyä. Volyymi voi pienentyä puisten kuormalavojen uudelleenkäytön lisäämisellä.

– Tärkein tavoite jätehierarkiassa on ehkäistä jätteen syntymistä. Tietojeni mukaan markkinoille saatettujen puisten lavojen uudelleenkäytön osuus Suomessa on noin 60 % eli siinä voisi olla mahdollisuuksia uudelleenkäytön lisäämiseen, vaikka se on hyvällä tasolla nytkin. Levinen kertoo, että puulavojen kierrätyksen esteenä on mm. sahoilla syntyvä, lavoja helpommin käytettävässä muodossa oleva markkinoille tuleva sahausjäte, joka laskee lavojen kysyntää esimerkiksi lastulevyn valmistuksessa.

– Puupakkausten korjaus voidaan onneksi nykyiseen tapaan laskea mukaan kierrätysasteeseen. Neuvottelujen kuluessa oli vaarassa, ettei sitä olisi sallittu jatkaa.

Muovin tavoite tuplaantuu

Muovin kierrätystavoitteet ovat haastavat: vuoteen 2025 mennessä tavoite kaksinkertaistuu.

– Suomessa tarvitaan paljon lisätoimia, jotta uudet tavoitteet saavutettaisiin, mutta useimmat muutkin maat ovat saman haasteen edessä. Kierrätysmuovin markkinat ovat epävarmat, kun Kiina lopetti vastaanoton ja Euroopassa ei ole riittävästi kapasiteettia. Levinen näkee Kiinan tuontikiellon myös mahdollisuutena, toimiihan se impulssina siihen, että kierrätysmahdollisuuksia ja -tekniikkaa voidaan alkaa kehittää Euroopassa.

– Muoviin liittyy huolta kierrätysmateriaalin puhtaudesta. On helpompi kiinnittää laatuun huomiota, kun kierrätys tapahtuu Euroopassa. Vientimahdollisuuden vaikeuduttua uskalletaan Euroopassa investoida, kun uskalletaan paremmin luottaa siihen, ettei jäte lähde virtaamaan muualle.

Uudet kierrätystavoitteet Materiaalit yhteensä

55 %

Lasi

Nykyinen tavoite

2030 70 %

60 %

Nykyinen tavoite

2025 70 %

Rautametallit 2025 65 %

2030 80 %

Paperi ja kartonki 2030 80 % 60 % 2025 75 %

26

2030 75 %

50 %

Nykyinen tavoite

Alumiini 2025 70 % 2025 50 %

Nykyinen tavoite

2030 60 %


Riitta Levinen on direktiivin etenemisestä helpottunut. Parin-kolmen viimeisen vuoden aikana valmistelutyöt ovat pitäneet hänet kiireisenä, ja lentoja Brysseliin on kertynyt monia kymmeniä. Niiden lisäksi päivää ovat pidentäneet pikaisillakin aikatauluilla tulleet kommenttipyynnöt valmistelun eri vaiheissa.

Suomessakin muoviala selvittää erilliskeräyksen tehostamista ja pakkausjätettä koskevaa tavoitetta. – Mielenkiintoisia uusia teknologioita on Euroopassa kehitteillä paitsi mekaaniseen kierrätykseen, myös kemiallisen kierrätykseen sekalaisemmille muovijakeille. Kemiallisessa kierrätyksessä kierrätetty muovi jalostetaan takaisin kemikaaleiksi, joita voidaan käyttää raaka-aineina. Tähän komissiokin viittasi julkaisemassaan muovistrategiassa.

Erilliskeräystä tehostettava

Pakkausten erilliskeräysvelvollisuutta on täsmennetty uudessa direktiivissä. Nykyinen direktiivi edellyttää, että eri materiaalit on kerättävä erikseen, jos se on taloudellisesti, teknisesti ja ympäristönsuojelullisesti perusteltua. – Uudessa direktiivissä määritellään, että erilliskeräys on järjestettävä, mutta siitä voidaan poiketa tietyin perustein ympäristönsuojelullisista tai teknis-taloudellisten syiden vuoksi.

Muovi 23 %

Nykyinen tavoite

2025 50 % 2030 55 %

Puu 15 %

Nykyinen tavoite 2025 25 % 2030 30 %

– Kriteereitä täsmennetään ja jos poikkeuksia myönnetään, velvoitetaan jäsenmaita uudelleentarkastelemaan säännöllisesti asiaa ja raportoimaan poikkeuksista. Tämä tarkoittaa, että jäsenmaita valvotaan tarkemmin asian suhteen. Suomen nykyisessä jätelainsäädännössä erilliskeräysvelvollisuudet on määritelty aika yleisellä tasolla. Pakkausten keräyspisteiden vähimmäislukumäärä on toki määritelty asetuksessa. – Keräysverkoston riittävyyttä joudutaan direktiivin takia arvioimaan uudelleen ja itse asiassa se olisi ollut tarpeellista muutoinkin tehdä. Yhdyskuntajätteen ja pakkausjätteen kiristyvien kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi on erilliskeräystä tehostettava, jotta kierrätysastetta saadaan nostetuksi.

Tuottajavastuun toimivuus arvioidaan

Valtioneuvoston pakkausasetuksesta päätettäessä vuonna 2014 ympäristöministeriö velvoitettiin tarkastelemaan pakkausten tuottajavastuujärjestelmän toimivuutta kolmen vuoden päästä asetuksen voimaantulosta. – Toimivuuden arviointihanke käynnistyy tänä syksynä osana valtioneuvoston VNTEAS-tutkimushanketta ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Hankkeessa tarkastellaan muun muassa, mikä on Rinki-pisteistä kerätyn pakkausjätteen määrä suhteessa kuntien järjestämän täydentävän keräyksen kautta saatuun pakkausjätteen määrään, keräysverkoston palvelutasoa sekä tuottajayhteisöjen ja kunnan välisen yhteistyön sujuvuutta. Lisäksi tarkastellaan kustannustehokkaita keinoja lisätä tuottajavastuunalaisten jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä. Direktiivistä tulee arvioinnin tekemiseen lisäperustetta. Jätedirektiivissä hyväksytyistä tuottajavastuun vähimmäisvaatimuksista suurin osa täyttyy Suomessa, mutta joitakin muutoksia on tulossa.

– Suurin ja haastavin asia on tuottajan kustannusvastuu. Trilogineuvotteluissa päädyttiin ratkaisuun, että tuottajan tulee lähtökohtaisesti vastata käytöstä poistetun tuotteen erilliskeräyksen järjestämisen kaikista kustannuksista sekä erilliskerätyn jätteen >>

27


2 jätehuollosta aiheutuneista kustannuksista, ja tähän liittyvästä tiedottamisesta, raportoinnista ja neuvonnasta. Täydestä kustannusvastuusta voidaan hyväksyä myös poikkeuksia, mutta direktiivin mukaan esimerkiksi pakkausten tuottajan on katettava vähintään 80 % edellä mainituista kustannuksista.

Suomessa käytäntönä on ollut, että kunnat täydentävät tuottajien järjestämää pakkausten keräysverkostoa. Kiinteistökohtainen keräysverkosto on suurelta osin kuntien kustantamaa. – Keskeinen tehtävämme on arvioida, mitkä kokonaiskustannukset ovat, mikä on tuottajan osuus niistä ja tehdä tarvittavat muutokset erilliskeräysjärjestelmään.

Uudelleenkäytöstä hyvitystä

Tuottajayhteisöt perivät hyötykäyttömaksuja tuottajayhteisön jäseniltä. Tuottajavastuumaksut edellytetään uudessa direktiivissä porrastettavaksi sen mukaan, millainen uudelleenkäytettävyys, kierrätettävyys tai korjattavuusmahdollisuus tuotteella on.

– Esimerkiksi helposti uudelleenkäytettävät tuotteet voisivat saada tuottajavastuumaksuissa hyvitystä. Tällaista on jonkin verran Suomessa jo tehtykin, esimerkiksi puupakkausten tuottajayhteisössä on maksuja jo porrastettu ja uudelleenkäytettävien lavojen maksut ovat olleet pienempiä kuin kertakäyttölavojen. Tavoitteena on saada materiaaleista helpommin uudelleenkäytettäviä.

Suomen keskeinen tavoite direktiivin valmisteluvaiheessa oli saada pakkausten suorasta uudelleenkäytöstä hyvitystä. Tässä ei onnistuttu toivotusti. – Lopputuloksena pakkausjätteen kierrätystavoitteisiin hyväksytään maksimissaan 5 prosentin hyvitys uudelleenkäytettävistä myyntipakkauksista, esimerkiksi uudelleentäytettävistä lasipulloista voisi saada

hyvitystä niitä markkinoille tuotaessa. On hyvä, että uudelleenkäyttö jollakin tavalla noteerataan kierrätystavoitteessa, mutta tapa millä tämä tehtiin ei ole mielestämme ideaali. Rajaus pelkkiin myyntipakkauksiin ei ole hyvä, koska uudelleenkäytettävien pakkausten volyymit - ja todennäköisesti myös sen lisäyspotentiaalikin tulevat yrityksistä. Laskentatapakaan ei ole Levisen mielestä paras mahdollinen, koska määrä lasketaan ensimmäistä kertaa markkinoille tulevasta uudelleenkäytettävästä pakkauksesta, eikä se ota huomioon, kuinka monta kertaa pakkaus kiertää. Jotkin pakkaukset voivat kiertää kymmeniäkin kertoja.

– Ehkä seuraavissa kehitysvaiheissa tämä asia etenee paremmin meidän toivomaamme suuntaan. Raportointia uudelleenkäytöstä kuitenkin edellytetään, joten komissio saa tietoa uudelleenkäytöstä, jonka pohjalta voi suunnitella uusia askelia. Suomessa pakkausala kerää tietoja uudelleenkäytöstä jo nyt eikä mistään muusta EU-maasta löydy yhtä hyvää seurantatietoa.

Selvitys biomuoveista käynnistymässä

Pakkausten biohajoavuus- ja biopohjaisuusasioita aletaan selvittää EU-tasolla, onko perusteltua edistää näiden käyttöä. Muovistrategiassa otetaan vain varovasti kantaa korvaaviin materiaaleihin. – Komissio aikoo käynnistää elinkaaritarkasteluja biohajoavista ja biopohjaisista materiaaleista. Asian perusteellinen ja neutraali selvittäminen on tärkeää, jotta saadaan selvä käsitys tästä monimutkaisesta kentästä. Monet asiat puhuvat fossiilisia raaka-aineita korvaavien puolesta. Selvitysten tuloksia voimme odottaa lähivuosina. Elinkaaritarkastelut ovat haastavia tehdä, ja usein niiden tulokset riippuvat siitä millaisia oletuksia on. Toivottavasti komissio pystyisi tekemään riittävän monipuolisia tarkasteluja.

E KO LO G I S TA PA K K A A M I S TA LU O N N O L L I S I M M I L L A A N Viking ecoecho® -rasiat ja niiden kannet on valmiiksi taiteltu ja saumattomia, jonka vuoksi ne eivät vuoda. Modulaarisuus ja pinottavuus tehostavat varastointia ja kuljetusta. Rasiat ovat mikroaaltouunin kestäviä. L I SÄ Ä PA K K AU S R AT K A I S UJA O S O IT T E E S SA D U N I . F I


KOLUMNI Miksi muovi ärsyttää kuluttajaa? Pakkaaminen on tiivis osa kuluttajien arkea, sillä moderni yhteiskuntamme ei toimisi ilman pakkauksia. Osalle kuluttajista on syntynyt tietynlainen viha-rakkaussuhde pakkauksiin. Niin kauan kuin tuote on pakkauksen sisällä, pakkaus palvelee ja auttaa. Kun tuote on loppu, pakkauksesta syntyy turhake, roska ja vaiva. Jotta pakkauksen arvoa voisi lisätä, sitä pitäisikin alkaa keriä kulutussyklin loppupäästä, eli vaikkapa lisäämällä kierrätyspisteitä tai kiinteistökohtaista pakkausmateriaalien keräystä. Kymmenisen vuotta sitten osallistuin tutkimusprojektiin, jossa selvitettiin suomalaisten suhdetta pakkauksiin. Tutkimme, miten kuluttajien suhde pakkauksiin oli muuttunut sitten 90-luvun, jolloin pakkausten ekologisuus oli suosittu puheenaihe. 90-luvun lopulla ekologinen pakkaus miellettiin lähinnä painamattomaksi, ruskeaksi paperipakkaukseksi. Kun kysyimme samaa asiaa kymmenen vuotta myöhemmin, oli nähtävissä, että kasvava osa kuluttajista oli sitä mieltä, että ekologinen pakkaus voi ja saa olla myös kaunis.

Kiinnostuin ilmiöstä ja pyrin selvittämään, että keitä ovat nämä kuluttajat, jotka arvostavat sekä ekologisuutta että estetiikkaa. Törmäsin LOHAS-ilmiöön, joka on segmentoinnille tyypillinen tapa kuvata kuluttajaa. LOHAS on lyhenne sanoista Lifestyles of Health and Sustainability eli terveyden ja kestävän kehityksen elämäntapa. Noin kolmannes eurooppalaisista kuuluu LOHAS Heavy- tai Medium -segmentteihin, jotka edistävät jokapäiväisillä kulutusvalinnoillaan omaa arvomaailmaansa.

Käynnistimme aiheen piirissä kolmivuotisen LOHASPACK-tutkimushankkeen, jossa tutkimme LOHAS-kuluttajien suhdetta pakkauksiin. Selvisi, että LOHAS-kuluttajat kokevat ahdistusta siitä, ettei heille tarjota riittävästi valinnanmahdollisuuksia. LOHAS Heavy -kuluttajat, jotka edustavat noin 10 % prosenttia väestöstä, ovat korkeasti koulutettuja ja aktiivisia somevaikuttajia. Heidän huolensa yhteiskunnan tilasta on globaalia, eli jätepyörre Tyynellämerellä huolestuttaa yhtä paljon kuin se kelluisi Suomenlahdella. LOHAS Medium -kuluttajan (n. 23 % väestöstä) huoli rajoittuu sen sijaan omaan lähiympäristöön. Medium-kuluttajilla on myös pragmaattisempi tapa arvioida pakkausten ekologisuutta esimerkiksi ympäristömerkintöjen kautta, kun taas Heavy-kuluttajat pohtivat asiaa laaja-alaisemmin monesta eri näkökulmasta. LOHAS-kuluttajat ovat edelläkävijöitä ja määrittelevät pitkälti yhteiskunnan kehityksen ajurit. LOHAS-ilmiön kulmakivet ovat • terveys ja hyvinvointi

• eettinen ja sosiaalinen vastuu ja • ekologisuus.

pitkän aikavälin vientituote, sillä kierrätysinfran rakentaminen on kallista ja aikaa vievää. Lisäksi on koulutettava kuluttajat, mikä sekin on varsin työlästä.

Tietyllä tavalla koen muoviin kohdistuvan vihan epäoikeutettuna, koska muovi on monella tapaa ylivertainen pakkausmateriaali suhteessa kaikkiin muihin tarjolla oleviin materiaaleihin. Se suojaa painoonsa nähden monin kymmenkertaisen määrän pakattua tuotetta. Tällä hetkellä mitkään biopohjaiset ja -hajoavat materiaalit eivät yllä samaan. Pakatun tuotteen hiilijalanjälki voi olla esim. leivän tai lihan tapauksessa 20-kertainen muovipakkauksen hiilijalanjälkeen nähden. Paluuta entiseen ei ole, koska pakkaamattomuus lisäisi ruokahävikkiä. Ruokajäte rasittaa myös ympäristöä enemmän kuin pakkaukset. Suurin osa maapallon nälkää näkevistä ruokittaisiin elintarvikkeilla, jotka heitämme roskiin, mutta nekään eivät kulkeudu avustuskohteeseen pakkaamatta.

Muovivihan aiheuttama ristiveto ei katoa syyttelemällä. Kuluttajat pelkäävät terveytensä ja ympäristönsä puolesta, teollisuudella loppuvat keinot saada ruoka pilaantumatta kuluttajille. Kierrätyksen ja pakkausmateriaalien hyötykäytön lisääminen edellyttää koko arvoketjun yhteistyötä, jossa kuluttajat ja teollisuus pitää saada toimimaan samaan suuntaan, eikä hukkaamaan aikaa kiistelemällä siitä, että kuka oli oikeassa. Kuluttajille tulee tarjota oikeaa ja merkityksellistä tietoa muovipakkausten turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista. Tiedon merkityksellisyyttä voi kasvattaa asettumalla kuluttajan asemaan. Me alan asiantuntijat olemme liian kontaminoituneita aiheeseen, jotta osaisimme asettua kuluttajan asemaan. Aito ymmärrys syntyy vuorovaikutuksessa kuluttajan kanssa, jossa me voimme tutkimuksen avulla auttaa.

Virpi Korhonen

Toimitusjohtaja, Package Testing & Research Co-founder of Sense N Insight

Jos pohdimme muovia tämänpäiväisten keskustelujen valossa, se voidaan nähdä kaikkien LOHAS-arvojen vastaisena. Muovi uhkaa terveyttämme ja hyvinvointiamme, muovilautat ovat eettisesti ja sosiaalisesti kestämätön ilmiö, koska ne rantautuvat maapallon kaikkein köyhimmän väestönosan riesaksi, ja merissä uiva muovijäte on ekologisesti kestämätöntä. Muovin haitat ovat tulleet myös median välityksellä hyvin konkreettisiksi.

Kuka on vastuussa muovin haitoista? Teollisuus syyttää kuluttajaa ja kuluttaja teollisuutta. Muovin paikka ei ole meressä, mutta jos yhteiskunnassa ei ole toimivaa kierrätys- ja jätteenkäsittelyinfraa, voimme suurella todennäköisyydellä olettaa pakkausjätteen päätyvän ympäristöön.

Suomessa tuotteiden pakkaajat ovat vastuussa pakkausmateriaalien kierrätyksen järjestämisestä, mutta suuressa osaa maailmaa kierrätys on retuperällä. Kierrätyksestä syntyisi Suomelle eettisesti kestävä ja

29


Teksti ja kuvat: Elli Kultanen

Kaura edellä markkinoille Helsingin Mylly voitti vuoden 2017 lopulla Overnight Oats Mix -tuorepuurollaan Lidlin järjestämän Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailun. Raati perusteli Helsingin Myllyä asiakaslähtöiseksi yritykseksi, joka toimii jo nyt viennin edistämiseksi. Tuorepuuroa kehuttiin myös kansainvälisiin ruokatrendeihin sopivaksi ja potentiaaliseksi menestyjäksi eri markkinoilla. Helsingin Mylly on Suomen suurin luomuviljan jalostaja. Kolmasosa yrityksen liikevaihdosta tulee viennistä, ja tuotteita viedään ympäri maailmaa. Tähän asti vientiin on mennyt pääosin luomukaurasta jalostettuja tuotteita, kuten hiutaleita, jauhoja, leseitä ja rouheita yritysasiakkaille.

– Kaurayksikkömme Vaasassa kasvaa koko ajan, sillä kauratuotteiden kysyntä on kovassa kasvussa. Suurin osa vientituotteistamme valmistetaan siellä. Suomalainen luomukaura on maailmalla tunnettu ja arvostettu, kertoo Helsingin Myllyn markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela. Viennissä Helsingin Mylly toimii Helsinki MIlls -brändillä. Tähän asti

brändin kuluttajatuotteita on ollut valikoimissa Venäjällä, jatkossa vientiä tullaan laajentamaan myös muihin maihin. Tätä varten kuluttajabrändiä on uudistettu merkittävästi. Mainostoimistokilpailutuksen ja kuluttajatestauksen jälkeen uusi ilme on nyt viittä vaille valmis lanseeraukseen.

– Testasimme brändin ja pakkausdesignin usealla markkinalla. Tarkoitus oli löytää ilme, joka on universaali ja toimiva eri maissa. Pakkauksella on erittäin tärkeä rooli erityisesti silloin, kun ei ole mahdollisuutta suuriin mediainvestointeihin.

Pakkauksen rooli korostuu kun mediainvestoinnit eivät ole mahdollisia. Riitta Salenius-Mela, markkinointijohtaja,

Helsingin Mylly

30


2 Pakkaus viestii vastuullisuutta

Kaikissa Helsingin Myllyn yksiköissä on käytössä vihreä sähkö. Kaurahiutaleiden jalostus ja kauran käsittely vaatii paljon lämpöenergiaa. Helsingin Myllyn Vaasan yksikössä on oma biovoimalaitos, joka tuottaa kaurankuorijätteestä lämpöenergiaa, minkä ansiosta kaikki siellä jalostetut tuotteet on valmistettu ilman fossiilisia polttoaineita. Aiemmin kaurankuorijäte meni rehuksi, tai kaatopaikoille. – Hiutalepakkauksissamme on merkintä siitä, että tuote on valmistettu sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Pakkauksemme viestivät myös suomalaisuudesta, aitoudesta, herkullisuudesta ja puhtaudesta, Riitta Salenius-Mela toteaa.

Kuluttajat ovat kommentoineet, että yrityksen gluteenittomien tuotteiden liilat pakkaukset löytyvät muuten samankaltaisesta valikoimasta helposti.

Brändiin panostaminen on kannattanut

Riitta Salenius-Mela asettelee pöydälle valtavan määrän tuotteita toisensa jälkeen. Esille tulee niin värikkäät Muumituotteet - murot, puurot ja lettujauho, myslit ja jauhot, kuin violetit gluteenittomat tuotteet ja lisäksi perinteisemmät hiutalepakkaukset. Myös voitokkaan tuorepuuron pakkaukseen pääsee tutustumaan lähemmin. – Uudistimme Myllärin -brändin ja pakkaukset vuonna 2013. Uudistuksen pohjalla oli kattava kuluttajatutkimus. Halusimme tietää, miten kuluttajat tuntevat brändimme, käyttävät sitä sekä mitä mieli-

kuvia siihen liitetään ja miten se pärjää kilpailijoita vastaan. Nyt tutkimus tehdään joka toinen vuosi, jotta saamme tietoa brändin kehityksestä, sekä tunnettuuden ja käyttäjämäärien kasvusta. Joka kerralla olemme suoriutuneet aina edellistä paremmin, Riitta Salenius-Mela iloitsee.

Helsingin Mylly Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys, joka kehittää, val-

mistaa ja myy erilaisia viljatuotteita kuluttajille, ammattikeittiöille, leipomoille ja muulle teollisuudelle.

Yrityksellä on takanaan pitkä historia, joka alkaa jo 1930-lu-

vulta. Pääkonttori siirtyi Sörnäisistä Järvenpäähän 1992, jolloin rakennettiin myös uusi, moderni jauhomylly.

Yrityksellä on myös kaksi muuta tuotantolaitosta: Vaasassa sijaitseva kauramylly sekä Närpiössä muro- ja myslitehdas.

Wipak ProDirect ® Digipainetut paperilaminaatit Taloudellisesti, tehokkaasti ja ympäristöä säästäen food.packaging@wipak.com www.wipak.com/prodirect


2

Kun kädenjälki kasvaa, jalanjälki pienenee Millainen on yrityksesi kädenjälki? Tuotteen valmistamisen aiheuttamista ympäristövaikutuksista on mahdollista viestiä myös positiivisesti. Tuotteiden valmistamisen aiheuttamilla ympäristövaikutuksilla on yhä kasvava merkitys valmistavalle teollisuudelle. Usein ympäristövaikutuksia mitataan tuotteiden valmistamisen aiheuttamien päästöjen tai luonnonvarojen kulutusta mittaavilla mittareilla – asioilla, jotka yritykset yrittävät saada minimoitua toiminnassaan. Niistä ja varsinkin vaikutuksiin tehdyistä vähennyksistä raportoidaan esimerkiksi yritysten ympäristöraporteissa. Tätä kutsutaan ympäristöjalanjäljeksi.

Tuotteilla voi kuitenkin olla myös myönteisiä ympäristövaikutuksia ja niitä on alettu kutsua kädenjäljeksi. Ekologinen kädenjälki on Harvardin yliopiston tohtorin Gregory Norrisin lanseeraama termi, joka tähtää elinkaariajatteluun ja kanavoi tuotteen valmistajia miettimään, miten tuote pienentää loppukäyttäjänsä eli asiakkaan tai tämän asiakkaan jalanjälkeä eli ympäristövaikutusta. Osaoptimoinnin sijaan on tärkeää katsoa koko tuotteen ketjun kokonaisuutta alkaen raaka-aineen hankinnasta ja käytöstä tuotantoon, tuotteen käyttöön, käytöstä poistoon ja kierrätykseen ja aina tuotteesta syntyvän jätteen loppusijoitukseen. – Ympäristökädenjäljillä tarkoitetaan mittareita, jotka tarkastelevat yrityksen toiminnalla aikaansaatuja myönteisiä ympäristövaikutuksia. Näkökulma on sikäli tuore, että näitä asioita halutaan katsoa nimenomaan positiivisessa valossa ja kiinnittää huomiota lisäarvoon, jota yritys ratkaisuillaan luo ympäristömittareilla tarkasteltuna, kertoo Motivan materiaalitehokkuuden ja kiertotalouden johtava asiantuntija Henrik Österlund.

– Tarve tällaiselle näkökulmalle tulee yrityksiltä, jotka kokevat, että niiden tuottamilla ratkaisuilla on voittopuoleisesti positiivinen vaikutus ympäristöön. Toistaiseksi melko harvat yritykset viestivät tällä tavoin. Yleisempi tarkastelutapa on edelleen haitallisten ympäristövaikutusten välttäminen tai vähentäminen. Tämän näkökulman muutoksen jälkeenkin on oleellista, että mittarit ottavat huomioon elinkaariajattelun mukaisesti koko arvoketjun ja tunnistavat ja mittaavat oleellisia ympäristönäkökohtia.

32

– Tässä mielessä en kannata esimerkiksi pelkästään yksittäisiin ympäristövaikutusluokkiin perustuvien mittareiden käyttöä. Mielestäni on tärkeää, että otettaessa käyttöön ympäristökädenjälkimittareita pidetään huolta niissä tarvittavan tiedon tuottamisen laadusta ja jäljitettävyydestä. Tästä tulee huolehtia vähintään samalla tasolla kuin mihin elinkaariajattelua soveltavissa menetelmissä tähän saakka on totuttu.

Henrik Österlund suosittelee yrityksiä ottamaan kädenjälkiajattelunsa lähtökohdaksi kaikenlaisten ympäristönäkökohtiin liittyvien mittareiden ja erityisesti niiden pohjalta tehtävän viestinnän soveltamisessa periaatteet, jotka on kuvattu ISO 14000 -sarjan ympäristöjohtamisstandardeissa. – Kädenjälkiajattelun ei tässä suhteessa tule muuttaa hyvään mittarointiin ja viestintään liittyviä perusperiaatteita ja -vaatimuksia.

Miten kädenjälkeä luodaan ja saadaan positiiviset vaikutukset näkymään?

– Näkyviä tuloksia luodaan ympäristökädenjälkimittareilla kehittämällä ja toteuttamalla ratkaisuja, jotka oleellisesti parantavat ympäristön tilaa arvoketjussa. Näillä mittareilla halutaan korostaa erityisesti hyviä vaikutuksia arvoketjussa eteenpäin, eli ketjussa yrityksen asiakkaiden suuntaan. Kuten todettua, on kuitenkin


Teksti: Saija Vatanen ja Tiina Pajula, VTT

oleellista, että myönteiset vaikutukset näkyvät oleellisissa ympäristönäkökohdissa ottaen huomioon koko arvoketjun.

Ympäristökädenjälkien käyttäminen voisi olla hyvä väline esimerkiksi yrityksille, joiden ratkaisut on lähtökohtaisesti tarkoitettu vähentämään tai poistamaan jotain tiettyjä ympäristöongelmia. Tällaisia ovat esimerkiksi monet cleantech-alan yritykset. Esimerkiksi Outotec ilmoittaa yritysvastuuraportissaan yrityksensä kädenjäljen olevan positiivinen, koska yrityksen asiakkaat käyttävät heidän kehittämiään ympäristömyönteisempiä teknologioita ja ratkaisuja.

Miten yritykset voivat kasvattaa kädenjälkeä ja sen avulla pienentää omaa tai loppuasiakkaan jalanjälkeä?

– Oleellista on, että yritys osaa tunnistaa arvoketjun oleelliset ympäristönäkökohdat, ja sen jälkeen kykenee kehittämään ratkaisuja, jotka vaikuttavat niihin myönteisesti. Joskus tämä saattaa edellyttää ajattelutavan ja näkökulman muutosta. Tärkeää on ymmärtää syvällisesti potentiaalisen asiakaskunnan toimintaa ja siihen liittyviä ympäristöhaasteita. – Yrityksellä voi olla esimerkiksi jokin mahdollistava teknologia, jolla asiakkaan laajamittainen kestävän kehityksen mukainen ratkaisu saadaan toimimaan varmemmin.

Pakkausten kohdalla ympäristökädenjälki voisi olla esimerkiksi niiden iso merkitys hävikin pienentämisessä.

– Pakkaukset ovat hyvä esimerkki teknologiasta, jolla parhaimmillaan voi olla myönteinen ympäristökädenjälki. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa oleva ruokahävikin puolittaminen koskee koko Eurooppaa ja myös Suomea. On pitkään tiedetty, että elintarvikkeiden pakkauksilla on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että itse elintarvikkeeseen käytetyt panostukset eivät menisi hukkaan. Hyvä esimerkki pakkausalalta on esimerkiksi Atrian jauhelihapakkaus. Toisaalta pakkausalalla on myös omia sille ominaispiirteisiä haasteita, kuten luontoon pitkäaikaisesti päätyvän roskan välttäminen erilaisissa arvoketjuissa globaalisti. Tässä näen suomalaisella pakkausteknologialla isoja mahdollisuuksia mutta oma arvoketju on tarkasti mietittävä, onko se voittopuolisesti kädenjälki, sanoo Henrik Österlund.

VTT kehittää kädenjäljelle laskentasääntöjä Monet yritykset pyrkivät pienentämään omaa jalanjälkeään, mutta samalla yhä useampi yritys kehittää tuotteita tai prosesseja, jotka tähtäävät asiakkaan tuotteen tai palvelun jalanjäljen pienentämiseen. Tällöin toiminta aiheuttaa myös positiivisen ympäristövaikutuksen. Positiivisen vaikutuksen mittaaminen ja siitä viestiminen on ollut tähän asti hankalaa. VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteisessä Handprint-hankkeessa laaditaan laskentasäännöt ja viestintäohjeistus tuotteiden ilmastohyödyille. Tavoitteena on tehdä standardoitua hiilijalanjälkeä täydentävä mittari: Hiilijalanjälki viestii tuotteen elinkaaren aikana syntyneistä kasvihuonekaasupäästöistä, kun taas hiilikädenjälki kertoo tuotteen ansiosta vähentyneistä kasvihuonekaasupäästöistä. Hiilikädenjälki syntyy, kun asiakas ottaa yrityksen tuotteen käyttöönsä, jonka seurauksena kasvihuonekaasupäästöt pienentyvät. VTT ja LUT julkaisevat tänä vuonna opaskirjan, jota yritykset voivat käyttää arvioidessaan ja viestiessään tuotteidensa positiivisista ympäristövaikutuksista. Lähtökohtana on kehittää yrityksille viestintäväline, joka pohjautuu tieteellisiin ja yleisesti hyväksyttyihin laskentaperiaatteisiin. Hiilikädenjälki-menetelmä pohjautuu elinkaarimallintamisen ISO-standardeihin. Elinkaariajatteluun perustuva lähestymistapa on tärkeä, jotta vältytään osaoptimoinnilta ja nähdään ratkaisujen laajemmat kokonaisvaikutukset. Jokainen elinkaaren vaihe kuluttaa resursseja ja aiheuttaa jätettä tai erilaisia päästöjä suoraan tai välillisesti esimerkiksi energian kulutuksen kautta synnyttäen tuotteelle ympäristöjalanjäljen. Tuotesuunnitteluvaiheessa tehdään ratkaisevat valinnat mm. raaka-aineisiin, tuotantoprosesseihin ja kierrätettävyyteen liittyen. Kädenjälki voi syntyä yrityksen tarjoamalle tuotteelle, palvelulle, teknologialle tai välivalmisteellekin. On monta tapaa, joilla nämä voivat vaikuttaa asiakkaan hiilijalanjäljen pienentämiseen, kuten pienemmän tai ympäristömyötäisempien materiaalien ja energian käytön, päästöjen ja hävikin vähentämisen tai tuotteen suorituskyvyn ja eliniän kasvattamisen kautta.

Projektiin osallistuu esimerkiksi Paptic, jonka teknologia mahdollistaa puukuitutuotteen valmistuksen, jolla on muovinkaltaisia ominaisuuksia. Puukuidulla voidaan korvata esimerkiksi muovikalvoa pusseissa ja pakkauksissa. Papticin kädenjälki syntyy, kun se on kehittänyt ja tuonut markkinoille ympäristömyötäisemmän kassin, jonka kauppaketju valitsee käyttöönsä muovikassin sijasta. Pakkausten kädenjälki voi syntyä muillakin tavoin. Tyypillisesti pakkaaminen saattaa esimerkiksi vähentää hävikkiä ja lisätä tuotteiden käyttöikää. Merkittävää on kuitenkin myös pakkauksen oma jalanjälki. Sen on oltava riittävän pieni suhteessa vaihtoehtoihin, jotta positiivinen ympäristövaikutus ja kädenjälki muodostuu.

www.handprinter.org

33


Teksti: Matti Välimäki

Kuvat: Punainen Risti

Teksti: Matti Välimäki

Kuva: Stephen Ryan, Punainen Risti

Pakkauksia hädän keskelle

Punaisen Ristin avustuspakkaukset ja katastrofivalmiusyksiköt pelastavat ihmishenkiä. Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereen Kalkusta on lähdössä kaksi rekka-autollista vaatteita Ukrainaan. Logistiikkakeskuksessa lahjoituksena saadut vaatteet on lajiteltu kymmeniin eri kategorioihin. Esimerkiksi 7–15 vuotiaiden tyttöjen talvitakit on pakattu puristimella tiukaksi paaliksi. Paalin päällä on muovikääre, jossa lukee lukuisilla eri kielillä, mitä paketti pitää sisällään. SPR:n logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara kertoo, että Suomen Punainen Risti ottaa jatkuvasti vastaan ehjiä ja puhtaita arkivaatteita, joita lähetetään hätäapuna esimerkiksi luonnonkatastrofi- ja sotatilaalueille. Kansainvälisestä avustustoiminnasta puhuttaessa törmätään toisinaan epäilykseen, että ’meneekö apu varmasti perille’.

Katastrofivalmiusyksikköjä ovat esimerkiksi kenttäsairaala-, terveysasema-, logistiikka- ja it-telecom-yksiköt. Ne pitävät sisällään niin materiaalia kuin koulutetun henkilöstön, joka pystyy pyörittämään toimintaa avustuskohteessa. Luonnollisesti myös katastrofivalmiusyksiköissä materiaalien ja välineiden pakkaaminen on mietitty pitkälle.

– Esimerkiksi kenttäsairaalassa kaikki mahdollinen pyritään pakkaamaan 40x80x40 cm:n alumiinipakkauksiin, joita käytetään sitten myös itse sairaalassa, esimerkiksi hyllyinä. Lisäksi tulee sitten vielä samankokoisia pahvilaatikoita, jotka toimivat täyttöpakkauksina. Kummatkin pakkaukset menevät eurolavoille, Mäntyvaara kertoo.

– Apumme menee varmasti perille. Vastaamme itse koko avustusketjusta, emmekä esimerkiksi lähetä tavaraa jonnekin, missä joku ihan toinen osapuoli ottaa sen vastaan. Esimerkiksi Ukrainan Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat nämä vaatteet paikan päällä apua tarvitseville, Mäntyvaara kertoo.

Apua vaikka aasin selässä

Sairaala paketissa

Kenttäsairaala ja poliklinikoiden lääkkeet ja rokotteiden kohdalla tarvitaan tietenkin usein myös kylmäketjua.

Vaateavun organisointi on vain osa logistiikkakeskuksen toimintaa. Tampereen Kalkussa ylläpidetään myös jatkuvassa lähtövalmiudessa

34

olevia katastrofivalmiusyksiköitä.

Tärkeä sääntö on myös että kaikki pakkaukset olisivat sellaisia, että niiden liikuttelemiseen ei tarvittaisi enempää kuin kahta henkilöä. – Pakkauksethan voivat kulkea lopulliseen määränpäähänsä vaikkapa aasin selässä.

– Tilanteen mukaan käytössä ovat joko kylmäakut tai vaikkapa


2

kuljetusjääkaappi, joka kytketään lentokoneessa töpselillä seinään.

Ei turhaa kierrätystä Suomen kautta

Logistiikkakeskus tekee katastrofi- ja kehitysyhteistyöhankkeisiin tarvittavat hankinnat. Se huolehtii avustustarvikkeiden varastoinnista, pakkauksesta ja kuljetuksesta. Lisäksi keskuksessa esimerkiksi ylläpidetään kotimaan valmiusvarastoa katastrofitilanteiden varalta. Kriisitilanteissa voidaan tarvita esimerkiksi telttoja, huopia, vesikanistereita, suojapeiteitä, hyttysverkkoja, hygieniapakkauksia, ruokatarvikkeita, kamiinoita, käymälöitä.

Ari Mäntyvaara kertoo, että kaikkia näitäkin löytyy logistiikkakeskuksesta. Punaisen Ristin toiminta on kuitenkin kansainvälistä, eikä avustusmateriaalia kannata aina kierrättää Suomen kautta. SPR:n vaateapu on poikkeus säännöstä.

– Monet avustusmateriaalit, esimerkiksi huovat, ovat tarkkaan standardoituja. Huovat tehdään vuosisopimuksilla isoissa tehtaissa Intiassa ja Kiinassa. Ne voivat matkata avustuskohteeseen suoraan tehtaalta tai jostakin isosta kansainvälisen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta. Maataloustuotteet ja elintarvikkeet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä avustuskohdetta. Näin varmistetaan sekin, että tuotteet sopivat vaadittaviin olosuhteisiin ja että ulkopuolinen apu ei syrjäytä kohdemaassa valmistettuja tuotteita markkinoilta eikä aiheuta työttömyyttä.

Kansainvälistä yhteispeliä

Syyrian ja Ukrainan tapaisiin vuosia kestäneet sotiin, joille ei loppua näy, avustusmateriaalit tulevat yleensä suoraan tehtailta.

Mutta miten apu organisoidaan nopeasti ja tehokkaasti perille, jos huomenna jossakin kaukana, vaikkapa Papua-Uusi-Guineassa, sattuisi tuhoisa maanjäristys?

– Avun organisonnissa on jälleen hyötyä Punaisen Ristin kansainvälisyydestä. Paikallinen Punainen Risti antaa aluksi ensiapua ja he voivat sitten kutsua tuekseen kansainvälisen Punaisen Ristin arviointi- ja koordinointiryhmän. Jos tältä tulee kansainvälinen avunpyyntö, niin sitten ryhdytään katsomaan, mistä mitäkin materiaalia saadaan paikalle mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Käytännössä tilannetta seurataan koko ajan nettisivulta, joka kertoo reaalitilanteen, mitä tarvitaan ja mitä mistäkin maasta on jo lähdössä. – Tässä tapauksessa jotain lähtisi varmasti läheltä PapuaUusi-Guineaa, esimerkiksi Australiasta ja Japanista. Ja jos vaikkapa Suomesta lähtee kenttäsairaala – ja koneessa on tilaa – niin mukaan voidaan ottaa kenttäsairaalan lisäksi myös muuta materiaalia, Ari Mäntyvaara kertoo. Käytännössä mukaan voisi lähteä eurolavojen päällä vaikkapa vaatepaaleja, huopia – yhdessä huopapaketissa on 20 huopaa vanteilla varmistetussa kuitupaalissa – pressuja viiden pressun paaleissa sekä pahvilaatikkoihin pakattuja jerrykannuja

Työtä, jolla on merkitys

Ari Mäntyvaara on ollut Suomen Punaisen Ristillä logistiikkatehtävissä vuodesta 2005. Mäntyvaara on koulutukseltaan logistiikkainsinööri, aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa Puolustusvoimissa sekä rauhanturvaajana. Logistiikkakoordinaattori laskee olleensa mukana jo kymmenissä avustusoperaatiossa.

– Ehkä vaativin keikka oli taannoinen Pakistanin maanjäristys, jossa apu oli saata perille hyvin vuoristoisella seudulla. Käytössämme oli esimerkiksi kuorma-autoja, maastokuormaautoja, mönkijä sekä helikopteri.

– Haasteellista työssäni ylipäätään on tulevaan varautuminen ja optimaalisen valmiuden miettiminen. Eli sen pohtiminen, että mitä pitää olla varastossa, ihan yksittäisen laitteen tarkkuudella. Huopa on aina huopa, mutta esimerkiksi lääkkeet ja it-laitteet vanhenevat nopeasti. Mikä työssä on sitten palkitsevinta?

– Tässä työssä säästämme ihmishenkiä.

Puoli miljoonaa vaatekappaletta Vuonna 2017 Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta lähetettiin lahjoituksena saatuja vaatteita Kirgisiaan, Mongoliaan, Tšadiin, Ukrainaan ja Tadžikistaniin.

Avustuskuormat sisälsivät yhteensä yli puoli miljoonaa (531 762) vaatekappaletta, lähes 600 pienten lasten lämmikkeeksi tarkoitettua Äiti Teresa -peittoa sekä yli 3000 paria kenkiä, Tavaroiden kuljetukseen tarvittiin yksi rekka, kuusi junavaunua sekä yksi iso merikontti.

Vuonna 2017 SPR sai itse tehdyn vaatelahjoituksen noin kuudeltakymmeneltä käsityön tekijältä tai kudontaryhmältä. Lahjoitukseen kuuluin villasukkia, lapasia, pipoja, kaulahuiveja sekä lapsille lämmikkeeksi tarkoitettuja niin sanottuja Äiti Teresa -peittoja.

Punainen Risti järjesti yhteistyössä Abilis-säätiön kanssa myös apuvälinekeräyksen. Sen tuotto – muun muassa pyörätuoleja, kainalo- ja kyynärsauvoja – toimitettiin Tadžikistaniin.

Miten voi auttaa? Suomen Punainen Risti ottaa jatkuvasti vastaan ehjiä ja puhtaita arkivaatteita, jotka lähetetään hätäapuna esimerkiksi maanjäristys ja tulva-alueille.

Kontti-kierrätystavaratalot ottavat lahjoituksina vastaan myös ehjää, puhdasta ja hyväkuntoista tavaraa, muun muassa kodin käyttötavaroita, lasten tarvikkeita, urheiluvälineitä, kirjoja ja huonekaluja. Punaisen Ristin toimintaa voi tukea myös rahalahjoituksilla, erilaisia avustettavia kohteita on tarjolla paljon. Yritykset voivat tehdä myös yrityslahjoituksia eli lahjoittaa rahaa, materiaalia tai palveluita. Lue lisää:

www.punainenristi.fi/lahjoita


2

Käy Pakkauslaaksoon Pakkauslaakso on kansainvälisesti ainutlaatuinen ekosysteemi, joka on edelläkävijä monella tavalla, mm. yhdistäen IT:n ja eri materiaalit yhdeksi kasvukokonaisuudeksi. Se yhdistää fyysisen maailman ja kasvavan virtuaalitodellisuuden käytön, on markkinalähtöinen kokonais- ja osaratkaisujen toimittaja ja parantaa tutkimuksen ja liiketoiminnan yhteyttä ja imagoa. Pakkauslaakso tukee uusien tutkimus- ja kansainvälistymishankkeiden valmistelua, joiden tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa suomalaisille yrityksille. – Tehtävämme on mahdollistaa uusien projektien liikkeelle lähtö. Tiedotamme kehitteillä olevista hankeideoista ja/tai kutsumme potentiaaliset yhteistyötahot työpajaan kehittämään mahdollista liiketoimintaideaa. Kun pöydän ääreen saadaan oikeat yritykset, tutkimusorganisaatiot ja muut sidosryhmät, syntyy aktiivisesti etenevä prosessi, jossa voidaan käyttää jo olemassa olevaa tietotaitoa ja päästään nopeasti valmistelemaan varsinaisia pilotointihankkeita uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi, kertoo seniorikonsultti Karina Puurunen Pöyry Management Consulting Oy:stä, joka vetää Pakkauslaakso-hanketta. Pakkauslaakso esittelee toimintaansa alan messuilla ja niiden oheisseminaareissa lisätäkseen tunnettuutta.

– Olemme saaneet useita konkreettisia liidejä, joita jäsenyrityksemme ovat vieneet itsenäisesti eteenpäin niin eurooppalaisten kuin kotimaistenkin toimijoiden kanssa. Myös esimerkiksi oppilaitosten kanssa on pystytty lisäämään yhteistyötä messunäkyvyyden kautta.

Pakkauslaakso tukee jäsentensä liiketoiminnan kehitystä tuomalla uusia mahdollisuuksia ja virikkeitä esille yhteisissä tapahtumissa (esim. asiantuntijoita ja esityksiä ajankohtaisista aiheista, uusia tutkimusprojektiaihioita, rahoitusmahdollisuuksia ja koulutuksia).

– Yhteisten tapahtumien lisäksi on järjestetty pienempiä kokoontumisia ja työpajoja, joissa on edistetty uuden liiketoiminnan löytämistä tai uusille markkinoille etenemistä. Pakkauslaakso on myös esiintynyt erilaisissa sidosryhmätilaisuuksissa uusien yhteistyökuvioiden luomiseksi ja sitä kautta liiketoiminnan lisäämiseksi. Tiedotamme erilaisista pakkausalan kilpailuista, tutkimushankkeista ja rahoitusmahdollisuuksista. Pakkauslaakson toiminnan painopisteitä ensimmäisen toimintakauden aikana ovat olleet tunnettuuden kasvattamisen lisäksi jäsenkunnan lisääminen. – Uusia jäseniämme on mm. kaksi teknologia-startupia, elintarvikebrändi ja kemikaalivalmistaja sekä kaksi ammattikorkeakoulua. Moni yritys on ollut yhteydessä liittyen toimijan strategiaan laajentua pakkausteollisuuden toimittajaksi, kertoo Puurunen. – Olemme myös valmistelleet tutkimus- ja kansainvälistymisprojekteja, olemme tiedottaneet ja ottaneet yhteyttä potentiaalisiin yhteistyötahoihin, pitäneet työpajoja ja selvittäneet rahoitusmahdollisuuksia.

Pakkauslaaksossa on innokkuutta myös kehittää ratkaisuja ruokahävikin vähentämishaasteeseen. Pakkauksiin liittyvä imago-ongelmaa pystytään korjaamaan lisäämällä kuluttajien tietämystä pakkauksien mahdollisuuksista vähentää merkittävästi ruokahävikkiin liittyvää ympäristökuormitusta. Teemaan liittyen on aloitettu hankkeen valmistelu. Projektissa olisi yhteistyö ja viestintä erilaisten julkisten toimijoiden ja kuluttajajärjestöjen kanssa merkittävässä roolissa. www.pakkauslaakso.com

Kotimaista kalaa annoskokoisessa pakkauksessa Saimaan Tuore haluaa palauttaa kotimaisen, tuoreen, terveellisen ja ympäristöystävällisen kalan suomalaisten ruokapöytään. Yrityksen kasvattamat kirjolohet myydään annoskokoisina 170 gramman fileen ja kahden fileen pakkauksissa. Ensimmäisenä markkinoille tulivat yhden fileen pakkaukset. Pakkausmateriaalina on ohut muovikalvo, jonka sisällä on kartonki. Pakkausmateriaalien määrä on pyritty minimoimaan.

S-ryhmä otti Saimaan Tuoreen kirjolohifileet valtakunnalliseen jakeluun ja ensimmäinen kasvatettu kalaerä myytiin nopeasti loppuun.

36

Saimaan Tuoreen tiedotteen mukaan tuotekehityksessä on mietitty paljon myös kalan valmistamista ja helpotettu sitä. Fileet ovat ruodottomia ja kypsyvät muutamassa minuutissa. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä. Yrityksen tavoitteena on kasvattaa vuosittain miljoona kiloa kirjolohta. Määrä vastaa kymmentä prosenttia Suomen lohentuotannosta. Suljetussa kierrossa kasvatettu kala ei päästä juurikaan ravinteita vesistöön. Kasvattamosta uloslähtevä vesi puhdistetaan lähellä sijaitsevan Stora Enson kartonkitehtaan puhdistuslaitoksessa, joka hyödyntää talteen ottamansa typen omassa prosessissaan.


Discover Brand new Pyroll.

UUDISTUIMME! Käy tutustumassa verkkosivuihimme: www.pyroll.com


Suomen Pakkausyhdistys tiedottaa Hei me muutetaan! Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimisto ja samalla tietysti myös Pakkaus-lehden toimitus muuttavat. Parhaillaan olemme siis entistäkin kirjaimellisemmin pakkaushommissa. Jätämme taaksemme Ritarikadun huoneiston ja muutamme Itä-Pasilaan huhtikuun lopussa.

siitä ylös Kellosillalle.

Akavatalossa SPY:llä on käytössään omat toimistotilat rakennuksen 2. kerroksessa. Lisäksi käytössämme on talon monipuoliset kokoustilat. Talossa toimii myös lounasravintola-kahvila.

Lankapuhelimiahan meillä ei ole enää aikoihin ollut käytössä, eli meihin saa normaalisti yhteyden joko mobiilipuhelimiin tai sähköpostilla myös muuttopäiviemme ajan.

Uudet toimitilamme sijaitsevat Akavatalossa, jonka postiosoite on Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki. Akavatalon sisäänkäynti on kävelytasolla osoitteessa Kellosilta 7.

Akavataloon pääsee kätevästi junalla, Pasilan asemalta on toimistoomme muutaman minuutin kävelymatka. Lisäksi raitiolinjojen 7A, 7 B ja 9 pysäkki on Rautatieläisenkadulla Akavatalon ja Messukeskuksen pääsisäänkäynnin välissä. Myöskään Mäkelänkatua kulkevien bussilinjojen pysäkeiltä ei ole kuin muutaman sadan metrin kävelymatka. Rautatieläisenkadulta on portaat ja ylikulkusilta, joita pitkin pääsee Junailijankujalle ja

Autot voi pysäköidä Asemamiehenkadun päädystä oikealle olevaan pysäköintilaitokseen, josta pääsee portaita pitkin ylös kävelytasolle Akavatalon tuntumaan. Suosittelemme myös P-Veturia, jonne ajetaan sisään Ratapihantieltä Pasilan aseman kohdalta tai Kumpulantieltä. Asemapäällikönkadun hissiltä on alas mäkeä parinsadan metrin kävelymatka Akavataloon.

Uusi osoitteemme on 25.4. alkaen: Suomen Pakkausyhdistys ry

Akavatalo/Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

(Käyntiosoite: Kellosilta 7)

Suomen Pakkausyhdistyksen kevätkokous Suomen Pakkausyhdistyksen kevätkokous pidetään keskiviikkona 11.4.2018 klo 10-12 Messukeskuksessa Helsingissä. Kevätkokousta isännöi Messukeskus, joka pitää noin 30 minuuttia kestävän esityksen omasta toiminnastaan ja tarjonnasta vuoden 2018 aikana. Kutsu kokoukseen lähetetään jäsenille sähköpostilla.

Suomen Pakkausyhdistys ry:n uusi jäsen K.D. Feddersen Norden Ab

Tervetuloa mukaan SPY:n toimintaan!

38


TAPAHTUMAKALENTERI

2018

29.5.–1.6. Print4All Milano, Italia www.print4all.it

HUHTIKUU

KESÄKUU

2.– 5.10. Tokyo Pack 2018 Tokio, Japani www.tokyo-pack.jp/en

16.–18.4. Pack Expo East Philadelphia, USA www.packexpoeast.com

1.6. Flexo ABC Tampere www.pakkaus.com

9.10. Pakkaukset ja kuluttaja Helsingin messukeskus www.pakkaus.com

18.4. PackPoint Nordic Cirkus, Tukholma www.packpointnordic.se

13.–16.6. ProPak Asia 2018 Bangkok, Thaimaa www.propakasia.com

24.4. Pakkausalan ympäristökonferenssi Helsingin messukeskus www.pakkaus.com

HEINÄKUU 11.–13.7. ProPak China Shanghai, Kiina www.propakchina.com

TOUKOKUU 10.–12.5. LabelExpo Southeast Asia Bangkok, Thaimaa www.labelexpo-seasia.com 16.–17.5. Luxepack New York New York, USA www.luxepacknewyork.com 29.–31.5. PacTec Helsinki Helsingin messukeskus www.pactec.fi 30.5. PackPrint Forum Helsingin messukeskus www.pakkaus.com

SYYSKUU 5.–7.9. CCE South East Asia Bangkok, Thaimaa www.cce-southeastasia.com 19.9.– 20.9. Pakkausalan peruskurssi alkaa Messukeskus, Helsinki www.pakkaus.com 25.–27.9. FachPack Nürnberg, Saksa www.fachpack.de

LOKAKUU

23.–26.10. Scanpack Göteborg, Ruotsi www.scanpack.com 31.10. PackSummit 2018 Sibeliustalo, Lahti www.pakkaus.com

MARRASKUU

2019 TAMMIKUU

15.–16.1. Pakkausalan peruskurssin päätösjakso Helsingin messukeskus www.pakkaus.com 15.–16.1. ProSweets Cologne Köln, Saksa www.prosweets-cologne. com

13.–15.11. BrauBeviale LOKAKUU Nürnberg, Saksa www.braubeviale.de 16.–23.10 K 2019

Düsseldorf, Saksa www.k-online.com 26.–29.11. All4Pack Pariisi, Ranska www.all4pack.com 27.–29.11. Pakkausalan peruskurssin toinen jakso Helsingin messukeskus www.pakkaus.com

2020

TOUKOKUU 7.–13.5. Interpack Düsseldorf, Saksa

Puuttuuko mielestäsi listalta jokin alan tapahtuma? Ilmoita siitä sähköpostilla: info@pakkaus.com

NIMITYKSIÄ KTA-Yhtiöt Oy

Tarmo Kuusela on aloittanu KTA-Yhtiöiden Business Managerina 6.3.2018. Hän vastaa yrityksen Digitaalisten painojärjestelmien tulosyksikön liiketoiminnasta ja sen kehittämisestä. Aiemmin hän on toiminut myynnin johtotehtävissä mm. Canon Finland Oy:ssä.

Metsä Board

Ilkka Harju on nimitetty Metsä Board Oy:n EMEA-alueen Packaging Service Directoriksi 29.1.2018 alkaen. Harju vahvistaa yhtiön globaalia Packaging Services -tiimiä ja Metsä Boardin asiantuntijapalveluita pakkaussuunnittelussa. Harju siirtyy Metsä Boardille Starcke Oy:sta. Hän on aiemmin työskennellyt myös Stora Ensolla ja Pyrollilla.

39


Pakkaamisen, materiaalinkäsittelyn ja elintarviketeollisuuden tuotantoteknologian ammattitapahtuma

29.–31.5.2018 Messukeskus Helsinki

TULEVAISUUS

PAKETOITUNA Tule mukaan verkostoitumaan Suomen suurimpaan ja merkittävimpään pakkausalan tapahtumaan. Tutustu alan uusiin innovaatioihin | Business Forum ja Pack Print Forum Huippuohjelmaa joka päivä | Puhujina mm.

Ilkka Halava, tulevaisuustutkija, Prime Frontier

Suvi Haimi, CEO, Sulapac

Kati Randell, Senior Manager, Paulig

Rekisteröidy kävijäksi maksutta! pactec.fi Avoinna: ti–ke klo 9–17, to klo 9–16 Lataa Messukeskus-sovellus ja tee omat suosikkilistasi!

#pactec2018