Page 1

Raport anual 2012 Servicii pentru vârstnici, bolnavi și familii

Fundația Creștină Diakonia Filiala Sfântu Gheorghe office.cv@diakonia.ro diakonia.ro/sfghe


Raport anual - 2012

Conținut Îngrijire la domiciliu ........................................................ 2 Resultatele serviciului de îngrijire la domiciliu: .............. 2 închiriere de unelte și materiale .................................... 3 Teleasistență .................................................................. 3 Asistență familială .......................................................... 3 Ziua mondială a sănătății ............................................... 4 Ziua Mondială pentru asistente medicale ...................... 4 Tabără pentru tienri ....................................................... 4 Voluntariat...................................................................... 4 Crăciun la Diakonia ......................................................... 4 Spălătoria socială............................................................ 4 Centru social multifuncțional - Fundraising ................... 5 Colectivul de muncă ....................................................... 6 Venituri / Cheltuieli ........................................................ 6

1


Raport anual - 2012

Îngrijire la domiciliu Serviciul de Îngrijire la Domiciliu funcţionează din anul 2002 si este în continuă dezvoltare în ceea ce priveşte pachetul de servicii şi calitatea acestora raportat la nevoile beneficiarilor serviciului şi teritoriul de activitate unde acest serviciu este extins şi implementat. Jertfa lui Hristos adusă pentru omenire, iubirea şi slujirea aproapelui, alături de profesionalism, calitatea serviciilor şi munca în echipă stau la baza activităţii noastre, iar în centrul preocupării noastre se află omul în suferinţă. Proiectul social de îngrijire la domiciliu se adresează persoanelor în vârstă, bolnavilor cronici, persoanelor imobilizate, izolate sau cu dizabilităţi.

Îngrijire socială de bază Îngrijire medicală

Îngrijire socială - comunitară

toaletă general sau parţială, spălarea părului, schimbarea lenjeriei, hainelor, aranjarea patului, tăierea unghiilor, a părului, bărbierit, ajutor în alimentaţie, sfaturi de îngrijire.

cooperare în activităţi casnice, deplasare la farmacie, controlul administrării medicamentelor, ajutor în relaţia pacient-medic de familie, dotare cu unelte, ajutătoare specifice bolii vizite, îndrumare, informare, dotare cu material sanitare sau de îngrijire specific, servicii de spălătorie

măsurarea glicemiei, masurarea tensiunii arteriale, administrarea injecţiilor, tratarea plăgilor, pansare, spălătura auriculară, fixarea sau schimbarea, sondei vezicale, mobilizare, masaj, plimbare, sfaturi şi îndrumare medicală

Resultatele serviciului de îngrijire la domiciliu:

Persoane asistate lunar

Servicii în domeniul serviciilor de îngrijire la domiciliu

Localități asistate din județul Covasna

Mașini de serviciu

2


Raport anual - 2012

închiriere de unelte și materiale Pacienţilor noștrii împrumutăm instrumente care să faciliteze libera circulaţie a acestora, cum sunt: paturi, scaune de toaletă, cârje, cadre de mers, scaune cu rotile , înălțătoare de toaletă. Pentru accesul căt mai facil avem patru depozite regionale. Aceste unelte sunt permanent completate din ajutoare din străinătate.

Teleasistență Programul funcţionează din anul 2008, când fundaţia noastră a inaugurat acest proiect unic în România. Acest nou program/serviciu este un ajutor oferit prin sistem de alarmă, un proiect al cărei investiţie (echipamentele de alarmă şi centrul de dispecerat) a fost finanţat de organizaţia CNF din Olanda. Printr-o simplă apăsare pe un buton, aflat pe un medalion agăţat la gât sau purtat pe mana ca o brăţară, care este conectat la telefon, utilizatorii pot contacta dispeceratul de teleasistenţă, având program 24 de ore din 24. Dacă, spre exemplu, cuiva i se face rău şi nu poate ajunge la telefon pentru a chema ambulanţa, activarea dispozitivului îi poate salva viaţa. Acest sistem şi-a dovedit utilitatea în numeroase cazuri, mărind gradul de siguranţă a parsoanelor în vârstă singure. În anul 2012 am putut asigura protecție persoanelor pe o arie geografică mare, având asistați și din județele Harghita, Cluj, Bihor și în București.

Unelte închiriate

Apeluri salvatoare de vieți

Curți curățate la persoane vârstnice

Pachete de haine și lenjerii spălate

Asistență familială Grupul este initiat persoanelor care ingrijesc rudele, apartinatorii lor batrani sau bolnavi.Grupul de suport oferă membrilor acestuia posibilitatea de a împărtășii temerile și grijile cu alte persoane care au experiențe similare și înțeleg ce simt acestea. Grupul de suport se axează în principal pe nevoia de sprijin și de ajutor reciproc, de învățare a unor abilități într-un cadru confortabil și sigur.

3


Raport anual - 2012

Ziua mondială a sănătății Împreună cu Fundația Caritas am organizat o conferință cu titlul Sănătate multicoloră. Au fost prezentări care au subliniat importanța sănătății psihice și fizice.

Ziua Mondială pentru asistente medicale Am organizat o conferință, la 11 mai 2012 pentru persoanele din domeniul de îngrijire, intitulat "Grija pentru personalitatea profesională". Și îngrjitorii au nevoie, la rândul lor, de sprijin , și o profundă cunoaștere de sine. După conferință am participat la o vizită de lucru. Am vizitat un azil de bătrâni din Brașov, un adăpost pentru mame și copii și hospice-ul Casa Speranței.

Tabără pentru tienri În luna iulie am participat într-o tabără, unde avut prezentat jocuri și activități de teambuilding pentru tineri.

Voluntariat Am derulat mai multe proiecte intitulate “Tineret în Acțiune”. Am contactat liceeni, care pe bază de voluntariat au participat la acțuni de curățare a gospodăriilor persoanleor vârstnice din 10 sate din regiune.

Crăciun la Diakonia În ficare an organizăm o serbare de Crăciun pentru persoanele vârstnice. În anul 2012 au avut loc trei astfel de serbări în trei locații diferite, mai precis la Aita Mare, Ilieni și Covasna. Cu ajutorul autorităților locale din localitățile încevinate, am putut transporta bolnavii și persoanele vârstnice la această serbare. Astfel în total am reușit să adunăm 250 de persoane care au participat la serbări. Mulți dintre aceștia nici nu-și părăsesc locuința lor din cauza bolii.

Spălătoria socială

4


Raport anual - 2012 Spălătoria socială a fost creată din nevoie. În unele cazuri, persoanele în vârstă, nu au pe nimeni să le spele lenjeria și hainele. Din acest motiv nu s-a putut efectua îngrijirea în condiții normale. În prezent hainele celor mai nevoiașe persoane asistate sunt transportate săptămânal la noi, spălate și călcate și duse înapoi de către personal. În anul 2012 de exemplu am avut un total de 389 de pachete de haine astfel curățate.

Centru social multifuncțional Fundraising În anul 2012 am început un proiect de construire a unui centru social multifuncțional. Având o experiență de lucru cu persoane vârstnice și bolnave de mai bine de zece ani, am identificat probleme sociale existente atât în mediul urban cât și cel rural. Există foarte multe situații cu persoane nevoiașe, bolnavi rămași singuri, în pat, cu dependență totală sau parțială, cu demență sau boală Alzheimer ș.a.m.d.. În majoritatea cazurilor sunt lipsiți de asistență medicală. În județul nostru nu există cămine de bătrâni suficiente, respectiv căminele existente nu acceptă de regulă bolnavi cu cancer, Alzheimer sau demență. Centrul multifuncțional va cuprinde un cămin de îngrijire. Acest cămin se va organiza pe trei unități specializate cu paturi:  Unitate de îngrijire pentru pacienți care necesită îngrijire permanentă  Unitate specială pentru bolnavii de Alzheimer sau demență senilă  Unitate hospice cu îngrijiri paliative Capacitatea căminului este proiectat pentru 50 de paturi. Totodată centrul va reprezenta locația de baza pentru fundație. Anul trecut am realizat următoarele activități:   

Studiu de caz, cercetare, analize, descriere nivele, descriere încăperi Am obținut terenul pentru construcție situat în Sf. Gheorghe str. Lăcrămioarei nr. 5. La ora actuală în această locație funcționează deja Casa Iris ca centru de zi pentru persoane cu dizabilități realizat de Fundația Creștină Diakonia Filiala Sf. Gheorghe Serviciul pentru

5


Raport anual - 2012

    

persoane cu dizabilități. De asemenea există un centru creștin pentru tineri și se aflăîn construcție biserica reformată. Planul urbanistic zonal cupriunde deja și centrul social Consultări cu arhitectul Descriere detaliată încăperi Plan visual centru Tipărirea de 5000 buc. De pușculițe pentru donații Acțiuni de informare și fundraising. Până la sfârșitul anului am distribuit peste 1000 de pușculițe

Colectivul de muncă La serviciul de îngrijire socio-medicală la domiciliu lucrează 29 de angajați din care: 10 îngrijitori, 14 asistente medicale, 1 tehnician, 5 angajați în echipa de administrație și coordinare. Perseverență, punctualitate, devotament și profesionalism caracterizează munca angajaților – componentă importantă a succesului serviciului nostru. În fiecare an participăm la conferințe schimburi de experiență, cursuri de perfecționare atât în țară, căt și în occident.

Venituri / Cheltuieli Cheltuieli

Donații de materiale și unelte RON

Cheltuieli salariale (64%) Cheltuieli cu mașini și de birou (19%) Consumabile, materiale sanitare (12%) Investiții (5%) 5% 12% 19% 64%

40,000 35,000 30,000 25,000 20,000 15,000 10,000 5,000 -

6


Raport anual - 2012

Venituri financiare 400,000 350,000 300,000

250,000 200,000 150,000 100,000 50,000 -

RON

7


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.