Page 1

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος Σελίδα 12

Ξεσήκωσαν το Μάνεσι Σελίδα 7

Μπράβο στα παιδιά!

ΛΑΥΡΑ www.pankalavritinos.tk

«Φως» πολιτισμού

Τίμησαν τα θύματα Σελίδα 5

Αυτοψία σε έργα των Καλαβρύτων

ΕΤΟΣ 6ο ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 36

Έναρξη χορευτικής περιόδου

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με ένα συμβολικό τρόπο, άναψε το «φως» πολιτισμού για την αχαϊκή πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή. Όπως τόνισε, ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το μουσείο της Πάτρας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο. Επεσήμανε ότι «αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια - αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαΐας» και πρόσθεσε πως «Βάζει την Πάτρα στο χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής.

Συνέχεια στη σελίδα 12

Σελίδα 5

1

Μία ακόμη χρονιά γεμάτη συγκινήσεις μας επιφυλάσσουν τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, τα οποία συνεχίζουν το ταξίδι τους στην πολιτισμική μας κληρονομιά και στην παράδοση του τόπου μας. Οι χορευτές μετά από τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ετοιμάζονται να αναλάβουν δυναμικότερη δράση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει ήδη και για νέες εγγραφές, με τη νέα χορευτική περίοδο να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Η επίσημη έναρξη της νέας χορευτικής περιόδου 2009- 2010 θα γίνει την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο εκμάθησης των χορών, στην Παπαδιαμαντοπούλου 17Α, πίσω από το Παλιό Νοσοκομείο, κάτω από το Κάστρο της Πάτρας. Συνέχεια στη σελίδα 2

“Κοσμοπλημμύρα” στη Δάφνη Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα

Σελίδα 13

Έγκαιρη προετοιμασία Σελίδα 12

Δεκάδες παιδιά φιλοξενήθηκαν στο «Όραμα» Σελίδα 5

Μήνυμα του Μητροπολίτη Σελίδα 4

Oι εκδηλώσεις Του Π.Σ. 2009

Π

λημμύρισαν» από χιλιάδες Καλαβρυτινούς και μη, τα γραφικά σοκάκια της Δάφνης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Πα γκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου στην έδρα του Δήμου Παΐων. Χιλιάδες κόσμου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας και του Δήμου Παΐων και συμμετείχε στο μεγαλύτερο –όπως αποδείχτηκε- πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού. Για ακόμη μία φορά το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα,

το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε θεσμό, αναδείχτηκε σε σημείο αναφοράς για τους απανταχού καταγόμενους από την τέως επαρχία Καλαβρύτων κι όχι μόνο. Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς γνώριμους και συμπατριώτες, να αναπολήσουν όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.

Σελίδα 3

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οπότε η Δάφνη κατακλύστηκε από εκατοντάδες χορευτές και καλεσμένους. Αρχικά, οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τον πανέμορφο Λάδωνα και τις εγκαταστάσεις του ναυταθλητικού ομίλου κανόε- καγιάκ, που είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο, καθώς και την τοπική κουζίνα με τα παραδοσιακά προϊόντα.Το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή.

Συνέχεια στις σελίδες 8,9

Στη Μακρυνεία τα χορευτικά

«Άνεμος» πολιτισμού στη Λυκούρια

Στην όμορφη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας ταξίδεψαν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, προσκεκλημένα στις εξαήμερες εκδηλώσεις των «παζαριών» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαβαλούς. Τα χορευτικά βρέθηκαν στη Μακρυνεία στην «καρδιά» των εκδηλώσεων, οι οποίες κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες κόσμου από το Καρπενήσι έως τα Ιωάννινα και από την Πρέβεζα ως τη Ναύπακτο.

Μία ανεπανάληπτη βραδιά, αφιερωμένη στην παράδοση, στα ήθη και έθιμα της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, έζησαν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Λυκουριωτών, του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και του Δήμου Κλειτορίας και συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στη Λυκούρια, την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Περισσότεροι από 2.000 προσκεκλημένοι έδωσαν το «παρών» από νωρίς το πρωί, απολαμβάνοντας παράλληλα και τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως το ιστορικό μνημείο της Χελωνοσπηλιάς, τα Σπήλαια Καστριών, κ.α. Συνέχεια στις σελίδες 6,7

Συνέχεια στη σελίδα 11

Γίνε και εσυ μέλος τον χορευτικών τμημάτων του Παγκαλαβρυτινού


ΛΑΥΡΑ

2 ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΡΑΖΗ

Ιατρική διημερίδα Διημερίδα με ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου από την ιατρική εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Κ.Υ. Κλειτορίας, Δρ Νίκου Ραζή. Συμπεριλαμβάνει επίκαιρα και ουσιαστικά θέματα, όπως ανθρωποζωονόσοι, νέα γρίπη, κλινικοπαθολογοανατομικές συζητήσεις κι άλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Ιατρική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στα Καλάβρυτα, με εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ Στις 18 Οκτωβρίου ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης. Η σχετική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού έγινε τον Ιούλιο, καθώς η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη και αν δεν έχει προγραμματιστεί η άφιξη οργανωμένου γκρουπ, δυστυχώς είναι αδύνατη η είσοδος στο Μουσείο. Η κράτηση είναι για 50 και μόνο άτομα. Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού καλεί όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκδρομή να το δηλώσουν εγκαίρως, καθώς ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι θέσεις που έχουν παραμείνει κενές είναι ελάχιστες. Ωστόσο, ο Παγκαλαβρυτινός προετοιμάζει ακόμη μία διήμερη εκδρομή για το τέλος Οκτωβρίου, με αναχώρηση το απόγευμα Παρασκευής και επιστροφή βράδυ Κυριακής. Ο προορισμός και η ημερομηνία θα ανακοινωθούν στον πίνακα ανακοινώσεων στην αίθουσα των χορευτικών. Με την ευκαιρία το Δ.Σ. ζητά συγγνώμη απ΄ όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκδρομές που διοργανώνει αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, εξαιτίας της ταχύτατης συμπλήρωσης των διαθέσιμων θέσεων. Να σημειωθεί πως στη συμμετοχή τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Έναρξη χορευτικής περιόδου Συνέχεια από σελίδα 1 Στα χορευτικά τμήματα μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν παραδοσιακούς, λαϊκούς, δημοτικούς και μοντέρνους χορούς, ανεξάρτητα από των τόπο καταγωγής. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 2610 272722 από 8 έως 10 μ.μ. και 6972296949. Στο μεταξύ, «βροχή» προσκλήσεων δέχεται ο Σύλλογος για τη συμμετοχή των χορευτικών του σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος έχει δεχτεί προσκλήσεις να μεταβεί στη Βενεζουέλα 21-31 Οκτωβρίου 2009, στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Και σίγουρα δεν είναι οι μόνες για την επόμενη περίοδο, η οποία ξεκινά δυναμικά. Το πρόγραμμα των επόμενων δράσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου ανακοινώνει πως ξεκίνησε η λειτουργία μουσικού συγκροτήματος. Καλούνται όσοι παίζουν, κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, βιολί κλπ και επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο. Τηλ. 2610-272722 από 7 έως 10 μ.μ. και 6972296949.

Το Δ.Σ.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ κοντά στην Κλειτορία οικία σύγχρονη, πρόσφατα ανακαινισμένη 75 τ.μ. με βεράντα 60 τ.μ. σε οικόπεδο 1.000 τ.μ. με οπωροφόρα δέντρα, κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο- Αστεροσκοπείο- Σπήλαια Λιμνών, αποστάσεις από 20 έως 35 χιλιόμετρα. Για σοβαρές προτάσεις, πληροφορίες στο τηλ. 6972 427306.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Θυρανοίξια ναού

Σόκαρε ο Θ. Καρακατσάνης

Πλήθος πιστών συμμετείχε στις 26 Ιουλίου στα θυρανοίξια του Ιερού ναού Αγίας Παρασκευής, στη Λουμπίστα Παναχαϊκού, στον Οβρυόκαμπο. Πρόκειται για μία εκκλησία, η οποία είχε κυριολεκτικά, μεγάλες ζημιές εξαιτίας της παλαιότητάς του. Το εκκλησάκι επαναλειτούργησε μετά από 200 χρόνια, χάρη στις επίπονες προσπάθειες του ιερέα, π. Γρηγόριου Μαμαλή, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την επανακατασκευή του. Μετά τα θυρανοίξια τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι στο σπίτι του π. Γρηγόριου, με ψητά αρνιά και άφθονο κρασί. Ο ιερέας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επαναλειτουργία της ιστορικής εκκλησίας. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί!

Δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση στα Καλάβρυτα, η παράσταση «Λυσιστράτης», καθώς τους θεατές περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο πρωταγωνιστής, Θύμιος Καρακατσάνης σοκάρισε το κοινό με τις βωμολοχίες, αλλά και τα θεατρικά του… όργανα, με αποτέλεσμα, κυρίως εκείνοι που είχαν μαζί τους μικρά παιδιά να αποχωρήσουν πολύ νωρίς. Ενδεχομένως, η σάτιρα του Αριστοφάνη να «σηκώνει» τέτοιου είδους θεατρικές «εκτροπές» και κάποιοι να θεωρούν πως η τέχνη δεν έχει φραγμούς, δυστυχώς όμως, όταν στο κοινό υπάρχουν και μικρά παιδιά, τέτοιες ερμηνείες είναι μάλλον… άγουστες και σε κάθε περίπτωση καθόλου μα καθόλου διασκεδαστικές. Άλλωστε, ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει το κοινό να γελάσει και με άλλους τρόπους. Η οικογένεια στην περιοχή μας δεν έχει χάσει τη συνοχή της, γι’ αυτό και στις εκδηλώσεις οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους, τα οποία είναι απαράδεκτα να ακούν τέτοια πράγματα, που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αν κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα δείξουν πως είναι προοδευτικοί, μάλλον γελιούνται!..

Άξιος άνθρωπος Έναν καλό λόγο είχαν όλοι να πουν για τον αναπληρωτή Δημάρχου Κλειτορίας, Περικλή Λυμπέρη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην άψογη διοργάνωση της παραδοσιακής βραδιάς στη Λυκούρια. Είναι ενδεικτικό, πως ακόμη και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο, κ. Κοντογιάννης, στο σύντομο χαιρετισμό του, συγχαίροντας τους διοργανωτές, αποκάλεσε τον «δημοτικό του αντίπαλο», «Φίλε Περικλή…». Αυτό όμως δεν αποδεικνύει μόνο την αναγνώριση του ρόλου του στη διοργάνωση, αλλά και πως πρόκειται για έναν άξιο άνθρωπο, αγωνιστή της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπερβάλει εαυτόν για την ανάπτυξη της περιοχής του. Όμως ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του από τον Παγκαλαβρυτινό, είδε πρόσφατα και το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, μετά από αγώνα που έδωσε κι ο ίδιος. Δεν είναι άλλο από την υδροδότηση της Λυκούριας, ένα σημαντικό έργο που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων.

ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ

Πρότυπος ποδηλατόδρομος Ένας πρότυπος ποδηλατόδρομος κοντά στον Αροάνιο ποταμό μέσα στο καταπράσινο τοπίο θα δημιουργηθεί σύντομα στην Κλειτορία. Ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών και έχοντας έτοιμη τη μελέτη κατέθεσε την πρότασή του, η οποία και τελικά εγκρίθηκε. Πρόκειται για έναν «περιαστικό» ποδηλατόδρομο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια διαδρομή παράλληλα στον ποταμό Αροάνιο, που ξεκινά από την είσοδο της Κλειτορίας και φθάνει ως το Πλανητέρο. Επίσης, σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν μονοπάτια ψαρέματος, καθώς και κιόσκια. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, παρέχοντας εναλλακτική μορφή αθλητισμού.

«Έφυγε» η γηραιότερη γυναίκα Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έκλεισε τα μάτια της, η Αναστασία Αθανασούλα, σε ηλικία 111 ετών. Η υπεραιωνόβια Αναστασία Αθανασούλα, μητέρα του Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά, Σωτηρίου θεωρείτο η γηραιότερη γυναίκα της Ελλάδος. Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1898, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής της διατηρούσε τη σωματική και ψυχική της υγεία. Καταγόταν από το χωριό Λεπιανά της Άρτας. Απέκτησε δέκα παιδιά, εκ των οποίων όγδοος κατά σειρά είναι ο Μητροπολίτης Σωτήριος, είκοσι ένα εγγόνια και εικοσιεννέα δισέγγονα. Μιλώντας για τη μητέρα του, ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος είπε ότι «ήταν μία πραγματικά αγία γυναίκα που δεν ενδιαφερόταν ποτέ για τον εαυτό της, αλλά πάντοτε για όλους τους άλλους. Ήταν μεγάλη αλτρουίστρια». Όπως αποκάλυψε μάλιστα, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, η μητέρα του «δεν πήγαινε σχεδόν ποτέ σε γιατρό και δεν έπαιρνε φάρμακα» .

«Φυτώριο» ποδοσφαιριστών Συνέντευξη Τύπου έδωσαν πρόσφατα ο Αλέξης Κούγιας, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ο Βασίλης Στραβοπόδης και ο Δημήτρης Σπανός με αφορμή την ίδρυση σχολής ποδοσφαίρου από την Παναχαϊκή. «Είναι μια ιστορική μέρα, που συνδυάζεται με την επιστροφή στη φυσική μας έδρα. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια σμίγουν και πάλι Στραβοπόδης, Λεβεντάκος και Μιχαλόπουλος. Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά θα πετύχουμε. Τα μικρά παιδιά θα παίζουν σε φυσικό χορτάρι, ενώ καθημερινά θα τους παρακολουθεί ένας παίκτης από την ανδρική ομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Παναχαϊκής. «Χαίρομαι που μετά από καιρό επιστρέφω στην Παναχαϊκή. Η δουλειά που θα κάνουμε θα ωφελήσει την Πάτρα. Εύχομαι στον Σπανό να πετύχει στο έργο του, γιατί τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από πρότυπο», τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Στραβοπόδης, είπε πως «Είναι σημαντική η προσπάθεια που ξεκινάμε, έχοντας στόχο να αναδείξουμε παίκτες που θα παίξουν στην ανδρική ομάδα. Εύχομαι καλή τύχη στον Σπανό, για να φύγει η Παναχαϊκή από αυτή την κατηγορία».

Σύγχρονο εκπαιδευτήριο Ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, άνοιξε τις πύλες του για τους μικρούς μαθητές του Δήμου Παραλίας. Πρόκειται για το νέο σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ροϊτίκων, το οποίο εγκαινιάστηκε από το Νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλο. Στον προαύλιο χώρο του σχολείου τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος τέλεσε τα εγκαίνια. Το Δημοτικό Σχολείο Ροϊτίκων, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ήταν 1 εκατ. ευρώ. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 949 τ.μ. και διαθέτει έξι κύριες αίθουσες, μία αίθουσα Φυσικής- Χημείας, μία αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και δύο αίθουσες στις οποίες στεγάζεται το Νηπιαγωγείο. Το κτίριο επίσης περιλαμβάνει γραφεία για τους Διευθυντές και τους δασκάλους, σύγχρονους χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους, λεβητοστάσιο και βοηθητικούς χώρους, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του, υπάρχει χώρος αθλοπαιδιών και παιδική χαρά για το Νηπιαγωγείο.

Να ζήσουν! Ενώπιον Θεού και ανθρώπων δύο νέοι άνθρωποι αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου έγινε ο γάμος της Μαρίας Τσιρίκου και του Δαμιανού Χατζημηνά, στην όμορφη Πάτμο. Η Μαρία Τσιρίκου κατάγεται από την Κέρτεζη και είναι κόρη του Άλκη Τσιρίκου. Στην τελετή του γάμου, παρέστησαν και πολλοί συμπατριώτες. Η Γ.Γ. του Παγκαλαβρυτινού, Γεωργία Χασαποπούλου εύχεται στους νεόνυμφους να ζήσουν ευτυχισμένοι και βίον ανθόσπαρτον.

ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ – ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΚΟΡΙΝΘΟΥ 19 - ΤΗΛ. 2610 431 655 ΥΠΟΚ/ΜΑ: ΛΕΜΕΣΟΥ 17 - ΤΗΛ. 2610 423 644 e-mail: roubi@otenet.gr


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Αλλοιώνεται το ακίνητο Στριφτόμπολα Την παρέμβαση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά ο Αντώνιος Κοσμόπουλος για την κατοικία του αγωνιστή Αναγνώστη Στριφτόμπολα που βρίσκεται στην Κέρτεζη. Στην επιστολή του κ. Κοσμόπουλου, αναφέρεται «είμαι κατ’ ευθείαν απόγονος του αγωνιστή Αναγνώστη Στριφτόμπολα και θέλω να σας ενημερώσω ότι το ιστορικό κτίριο του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, στην Κέρτεζη Καλαβρύτων, που είναι διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται υπό την εποπτεία της εφορείας σας, έχει υποστεί βάναυσες επεμβάσεις από όμορη ιδιοκτησία και από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης (έχουν

κλειστεί παράθυρα της νότιας όψης) όπως επίσης έχουν αλλοιωθεί και άλλα τμήματα του κτιρίου, επεμβάσεις για τις οποίες είμαι βέβαιος ότι δεν έχει ενημερωθεί. Παρακαλώ να επιληφθείτε άμεσα για την προστασία του και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπαίτιους».

Αγαπούν τον τόπο τους

Όλοι στη θέση τους!

Διακρίνονται για την αγάπη που έχουν στο τόπο τους, αλλά και τη διάθεση για προσφορά. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου, Γιώργο Πασσά και το μέλος του Δ.Σ., Λάμπρο Μαντά. Τέτοιους ανθρώπους έχουν ανάγκη για τα χωριά μας για να μπορέσουν να μείνουν «ζωντανά» και να προσελκύουν τους νέους κοντά στην παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον τελευταίο καιρό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, διαπίστωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής και η οικογένειά του, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ο πατέρας του, π. Νικόλαος. Παρά τα όποια προβλήματα και τον φόρτο εργασίας, αλλά και το εορταστικό κλίμα του Δεκαπενταύγουστου όλο το προσωπικό, ιατροί και νοσηλευτές, στα εξωτερικά ιατρεία και σε όλες τις κλινικές (Παθολογική, Καρδιολογική, Νευροχειρουργική και στα εργαστήρια) με ευγένεια εξυπηρετούσαν τους ασθενείς. Ο πρόεδρος του Π.Σ. αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει και δημόσια, εκφράζοντας παράλληλα, τα συγχαρητήριά του, σε όλο το προσωπικό, το οποίο εργάζεται ακούραστα υπό αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες.

Πίσω από τα… φώτα Για την επιτυχία μιας εκδήλωσης εργάζονται πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι προτιμούν να δουλεύουν πίσω από τα… φώτα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Λυκούρια, όπου αρκετοί χωριανοί έσπευσαν να βοηθήσουν, αναλαμβάνοντας τις πιο… σκληρές δουλειές, όπως το μαγείρεμα εκατοντάδων κιλών κρέατος που προσφέρθηκε στον κόσμο. Ανάμεσά τους, βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του Π.Σ., Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος και είχε οριστεί υπεύθυνος από το Δ.Σ. για τη διοργάνωση σε συνεργασία με τους άλλους φορείς. Όπως πάντα όλα κύλησαν άψογα, γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Έρημη πόλη Τέτοιες εικόνες της Πάτρας με τους άδειους δρόμους είναι σπάνιες, γι’ αυτό και πρέπει να αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φακό. Παραμονή και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο η Πάτρα, θύμιζε πόλη «φάντασμα». Στο κέντρο δεν κυκλοφορούσε κανείς. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η όχληση των οχημάτων και το καυσαέριο πήγε περίπατο, έστω και για λίγες ημέρες και έδωσε την ευκαιρία στους ελάχιστους εναπομείναντες να χαρούν μια όμορφη πόλη, χωρίς αυτοκίνητα και κυκλοφοριακό.

ΥΔΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΣΙΟ Ανατέθηκε στον Εργολάβο κ. Λαδόπουλο το έργο «Ύδρευση Λευκασίου – Φιλίων Δήμου Κλειτορίας» συνολικού ποσό 595.000,00 ευρώ. Η εν λόγω ανάθεση στοχεύει στην ομαλή υδροδότηση των Δ.Δ. Φιλίων και Λευκασίου προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα των προηγουμένων ετών της μεταφοράς νερού στα αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα με υδροφόρες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας ανακοινώνει πως ίδρυσε τμήμα χορωδίας, με στόχο τη διατήρηση των γνήσιων παραδοσιακών ακουσμάτων. Στο τμήμα της χορωδίας παραδίδονται μαθήματα για τα παραδοσιακά τραγούδια που αποδίδονται με βυζαντινή σημειογραφία. Για τον σκοπό αυτό αναζητήθηκαν και βρέθηκαν μέχρι σήμερα δεκάδες παραδοσιακά τραγούδια. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει με την αναζήτηση και καταγραφή άλλων ακουσμάτων. Η διδασκαλία γίνεται από χοράρχη και δάσκαλο βυζαντινής μουσικής. Η χορωδία είναι μικτή και συμμετέχουν σε αυτήν άτομα από 15 έως 70 ετών. Καλούνται όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή. Τηλ 2610-272722 από 8 έως 10 μ.μ. και 6972296949.

3 OI ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Σ. 2009 Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας, για το 2009 το Δ.Σ. πραγματοποίησε και έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις:

14 Ιανουαρίου Κοπή βασιλόπιτας

25 Ιανουαρίου Εκδήλωση για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας στα Μελίσσια Αιγίου

13 Φεβρουαρίου Αποκριάτικη χοροεσπερίδα στο κέντρο ’’ΑΠΟΘΕΩΣΗ’’

18 Φεβρουαρίου Συμμετοχή ενός τμήματος χορευτικών στο ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ. Εκδήλωση για τους νοσηλευόμενους κατάκοιτους.

19 Φεβρουαρίου Τσικνοπέμπτη. Ψητά, κρασί και γλέντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην Παπαδιαμαντοπούλου

27 Φεβρουαρίου Πάρτυ μασκέ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην Παπαδιαμαντοπούλου

17 Μαρτίου Εορτασμός Αγίου Αλεξίου, προστάτης του Συλλόγου μας, που θα πραγματοποιηθεί στον ομώνυμο Ι.Ν. Αγ. Αλεξίου Πατρών, Μετόχι της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας.

22 Μαρτίου Επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου. Ομιλητής κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, π. Υπουργός.

25 Μαρτίου Άνοιγμα της παρέλασης στην Πάτρα με το λάβαρο του Συλλόγου.

28-29-30 Μαρτίου Τριήμερη εκδρομή και συμμετοχή των χορευτικών στην Ήπειρο και Ζαγοροχώρια.

11 Μαΐου

Αρνητικό σχόλιο για τα Καλάβρυτα

Συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Ορειβασίας Καλαβρύτων στο πέρασμα του Βουραϊκού

Σε ένα από τα πιο γνωστά blog του διαδικτύου, στο «troktiko» αναγνώστης έκανε ένα πολύ αρνητικό σχόλιο για τα Καλάβρυτα, τα οποία επισκέφθηκε για να παρακολουθήσει τη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου. Ο συγκεκριμένος αναγνώστης, μεταφέρει αφενός τα δικά του σχόλια σχετικά με τα όσα είδε στα Καλάβρυτα, αλλά και τα παράπονα εκείνων που τον φιλοξένησαν, οι οποίοι ζουν στην πόλη. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει αρνητικά την έλλειψη ανακύκλωσης, τους χαλασμένους κάδους απορριμμάτων από τους οποίους αναδύεται δυσωδία, την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και πρασίνου στο κέντρο της πόλης, καθώς και την έλλειψη πεζοδρομίων, εκτός από τον κεντρικό πεζόδρομο. Αιχμηρά τα σχόλια και για την καθαριότητα, αλλά και για την κατάσταση της κεντρικής πλατείας έξω από τον Καθεδρικό ναό.

15 Μαΐου

Με μεράκι και θέληση Με μεράκι, θέληση και όρεξη για προσφορά ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος του νεοιδρυθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου της Λυκούριας, Κώστας Τσούτσας, έχοντας κοντά του μία ομάδα δραστήριων ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους. Άλλωστε, το Δ.Σ. του νέου Συλλόγου έδωσε δείγματα γραφής στην πρόσφατη διοργάνωση της παραδοσιακής βραδιάς στη Λυκούρια, δείχνοντας πως σύντομα το χωριό, χάρη στη δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων θα μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την παράδοση και τον πολιτισμό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αν και στα «σπάργανά του» είναι σίγουρα ένας πολλά υποσχόμενος φορέας που θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα πολιτιστικά κι όχι μόνο, δρώμενα της περιοχής. Πάντα τέτοια…

Πανσέληνος στο Χελμό Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Λουσών διοργάνωσε για τους κατοίκους, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής μουσική εκδήλωση «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος» το Σάββατο 8 Αυγούστου στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Μία ημέρα μετά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, οι συμμετέχοντας στη βραδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον έναστρο, εκθαμβωτικό ουρανό από υψόμετρο 1.650 μέτρων με τους ήχους λαϊκών και παραδοσιακών μελωδιών, μετά φαγητού και άφθονου κρασιού.

Η "βραδιά της παρέας" με εκλεκτούς μεζέδες, ψητά αρνιά στη σούβλα, κρασί, μπίρα και γλέντι μέχρι πρωίας.

25 Μαΐου Ημερήσια εκδρομή.

31 Μαΐου Γιορτή λήξης χορευτικής χρονιάς 2008-2009

8 Ιουνίου Περιφορά με θρησκευτική κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα της Σεπτής Εικόνας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Αγία Τριάδα Πατρών

12 Ιουνίου Συμμετοχή δύο χορευτικών τμημάτων του Π.Σ., στη γιορτή του τσοπάνη που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κερτεζιτών Αθήνας.

27 Ιουνίου Αναχώρηση για 12ήμερη συμμετοχή των χορευτικών στη Γαλλία

12 Ιουλίου Συμμετοχή των χορευτικών στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών χορών με τίτλο «χορεύουμε για την Κύπρο».

25 Ιουλίου Συμμετοχή των χορευτικών στην Κάτω Βλασία

14 Αυγούστου Συμμετοχή των χορευτικών στο Μάνεσι

21 Αυγούστου Ώρα 9.00 μ.μ. πολιτιστική εκδήλωση στη Λυκούρια του Δήμου Κλειτορίας. Συνδιοργάνωση με τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο «Η ΧΕΛΩΝΟΣΠΗΛΙΑ» και την υποστήριξη του Δήμου Κλειτορίας

22 Αυγούστου Συμμετοχή των χορευτικών στη Σκοτάνη

22 Αυγούστου 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, στο Δήμο Παΐων, στη Δάφνη.

9 Σεπτεμβρίου Συμμετοχή των χορευτικών στη Γαβαλού Μακρυνείας

20 Σεπτεμβρίου Γιορτή έναρξης νέας χορευτικής χρονιάς 2009-2010

18 Οκτωβρίου Μονοήμερη εκδρομή στο Μουσείο της Ακρόπολης

30 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου Τριήμερη εκδρομή και συμμετοχή των χορευτικών σε εκδηλώσεις στη Μακεδονία

21 Νοεμβρίου Βραδιά Δημοτικού τραγουδιού

20 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

26 Δεκεμβρίου Αναχώρηση χορευτικών και συνοδών για 5ημερο ταξίδι στην Ιταλία για συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Μπολόνια. * Στην ατζέντα των εκδηλώσεων του Π.Σ. δεν αναφέρονται πολλές εκδηλώσεις και δράσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Για όλες αυτές ο Σύλλογος θα ενημερώσει εγκαίρως τα μέλη και τους φίλους του.


ΛΑΥΡΑ

4 Το γράμμα … Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας μας ,γιαυτό Θα ήθελα να μοιραστούμε μαζί μια διασκευή ενός διηγήματος του Εμμανουήλ Ροΐδη : «Το παιδί και το γράμμα». Χειμώνας. Αρχές Φλεβάρη και το κρύο δυνάμωνε μέρα με τη μέρα. Καθισμένος πίσω απ΄ το γκισέ του στο μικρό προαστιακό υποκατάστημα του Ταχυδρομείου, ο υπάλληλος κοίταζε τους λιγοστούς διαβάτες που προχωρούσαν κουκουλωμένοι με βιαστικά βήματα μες την παγωνιά και έριχνε κάθε τόσο ματιές στο μεγάλο ρολόι του τοίχου που βρισκόταν απέναντί του. - Άντε μισή ώρα ακόμα, σκέφτηκε, και ξοφλήσαμε για σήμερα. Ήταν μεγάλος στα χρόνια, κοντά στη σύνταξη πια και δεν είχε βέβαια το παλιό του κέφι για δουλειά. Ξαφνικά ένα παιδί πρόβαλε μέσα στο κατάστημα. Θα ταν δεν θα ταν επτά χρονών. Και χωρίς να τον φοβηθεί του είπε θαρρετά: - Καλημέρα! Θέλω να στείλω ένα γράμμα. - Έχεις γραμματόσημο; Η απορία στο πρόσωπο του μικρού έκανε τον υπάλληλο να αντιληφθεί ότι ούτε χρήματα θα είχε ο μικρός. Άρχισε να του εξηγεί την διαδικασία αποστολής γραμμάτων και επιβεβαιώθηκε άμεσα βλέποντας το παιδί να του γυρίζει την πλάτη για να φύγει λέγοντάς του με λυπημένη φωνή: - Δεν τα ήξερα όλα αυτά,δεν έχω λεφτά. Συμπαθάτε με. Ο άνθρωπος πίσω από το γκισέ ένιωσε άβολα. - Για στάσου, του φώναξε. Που μένεις; - Εδώ στο στενάκι με τη μάνα μου. - Εσύ μπορεί να μην έχεις, αλλά η μάνα σου; Το παιδί έμεινε βουβό και αναποφάσιστο. Να μείνει ή να φύγει; Και το γράμμα τι το θέλετε; Έκανε μια ακόμη προσπάθεια ο υπάλληλος. Μήπως για να ζητήσετε βοήθεια από κανέναν; - Ναι κύριε, είπε σιγανά το παιδί. Ο υπάλληλος ζάρωσε τα φρύδια, χάιδεψε δύο φορές νευρικά τα μουστάκια του και ξεστόμισε: - Ας πάει στα κομμάτια. Το βάζω εγώ το γραμματόσημο δώσε μου το γράμμα. Το παιδί κοιτάζοντάς τον ντροπαλά απάντησε. - Δεν το ΄χω το γράμμα. Δεν έχω πάει ακόμα σχολείο. - Πάει καλά, έκανε βιαστικά ο υπάλληλος. Θα στο γράψω εγώ και το γράμμα. Σε ποιόν θέλεις να το στείλεις; Θέλω να γράψω στην Παναγία. Αγριεμένος ο υπάλληλος, ζάρωσε πιο πολύ τα φρύδια του και του φώναξε. - Ήρθες εδώ μεσημεριάτικα να με κοροϊδέψεις; Ξεκουμπίσου από ‘δω. Όμως ένα δάκρυ που διέκρινε στα μάτια του παιδιού τον έκανε να αλλάξει γνώμη και του φώναξε. Έλα εδώ. Πώς σε λένε; - Γιάννη. - Και τι θες να γράψεις στην Παναγία; - Θέλω να της γράψω να ξυπνήσει την μάνα μου. Κοιμάται από χτές το απόγιομα και εγώ δεν μπορώ να την ξυπνήσω. Ο υπάλληλος συννέφιασε καθώς μια φρικτή σκέψη καρφώθηκε στο μυαλό του. - Τι άλλο θες από την Παναγία; Ρώτησε με φωνή τρεμουλιαστή. - Να έλεγα μήπως μου έστελνε λίγο ψωμάκι. Πριν αποκοιμηθεί χτες η μάνα μου, μού ‘δωσε το τελευταίο κομμάτι που είχαμε στο σπίτι. Ο υπάλληλος στάθηκε για λίγο αμήχανος και ρώτησε: - Και εσύ τι έκανες όταν θέλησες να την ξυπνήσεις; - Έκανα ότι κάνω πάντα. Τη φίλησα. - Και δεν σου απάντησε; Όχι. Τα μάτια του βούρκωσαν καθώς ρωτούσε πάλι το παιδί. - Την τελευταία φορά που την φίλησες πρόσεξες τίποτα; - Τι να προσέξω; Να… Μόνο που ήτανε πολύ κρύα. Ο Νικόλας με το χοντρό μουστάκι και τα πυκνά φρύδια γύρισε απότομα στην πλάτη του στο παιδί για να μη δει τα δάκρυα που σαν βρύσες κυλούσαν στα μάγουλά του. Με μια γρήγορη κίνηση σκούπισε το πρόσωπό του και στράφηκε προς το μικρό: - Άκου εδώ, του είπε. Το γράμμα σου στην Παναγία πες πως γράφηκε και πήγε κιόλας. Πάμε τώρα να δω την μάνα σου. Τέτοια μέρα δεν πρόκειται να έρθει κανείς. Θα κλείσω και φεύγουμε. Ο Νικόλας έπιασε απ’ το χέρι το μικρό και προχώρησε προς το στενάκι που ήταν το σπίτι του.Μπαίνοντας στο σπίτι βρήκε τη γυναίκα όπως το περίμενε. Ήταν παγωμένη σαν μάρμαρο. Ο Γιάννης προσπάθησε πάλι να την ξυπνήσει με φιλήματα. Ο Νικόλας περίμενε λίγο και ύστερα τον τράβηξε απαλά, τον κάθισε σ’ ένα ντιβανάκι που σίγουρα θα ήταν το κρεβάτι του, κάθισε και ο ίδιος σε μία καρέκλα απέναντί του και άρχισε να του μιλάει όσο πιο απλά μπορούσε: - Γιάννη μου, η Παναγία πήρε τη μανούλα σου μαζί της να την ξεκουράσει, γιατί πολύ είχε κουραστεί η καημένη σε τούτο τον κόσμο. Μου ‘στειλε όμως μήνυμα εμένα και μου είπε να σε πάρω εγώ κοντά μου και να γίνω τώρα ο πατέρας σου κι εσύ το παιδί μου. Είχα κι εγώ κάποτε δικά μου παιδιά μα πάνε χρόνια τώρα, έκαναν δικές τους οικογένειες και έχουνε τις δικές τους σκοτούρες. Έτσι είμαι μόνος μου πια και γι’ αυτό με λυπήθηκε και εμένα η Παναγιά που της έστειλα το γράμμα σου και είπε: «Ας αποκτήσει και αυτός τώρα στα γεράματά του ένα παιδί να το ‘χει σύντροφό του, να το μάθει και γράμματα και να το κάνει στο τέλος χρήσιμο άνθρωπο στην κοινωνία. Τι λες βρε Γιάννη, με θες για πατέρα σου; Ο μικρός τον κοίταζε αμήχανα κι έριχνε κάθε τόσο κλεφτές ματιές προς την μάνα του με την κρυφή ελπίδα πως από στιγμή σε στιγμή θα την ξαναδεί να ανοίγει τα μάτια του.Έμεινε πολύ ώρα σιωπηλός, ανήσυχος. Ύστερα σαν να το πήρε απόφαση ανασήκωσε το βλέμμα και τον κοίταξε ολόισια στα μάτια.Τα μάτια του ήταν στεγνά και η όψη του πολύ σοβαρή. Έμοιαζε ξαφνικά πολύ μεγαλύτερος απ’ την πραγματική του ηλικία. - Σε θέλω για πατέρα μου, είπε με φωνή σιγανή αλλά σταθερή. Και σκύβοντας μπροστά, του φίλησε το χέρι!!! Ελπίζω να σας άρεσε όπως συγκίνησε και εμένα. ‘Oσοι λοιπόν στείλαμε το γραμματάκι μας στη μάννα Παναγιά είναι σίγουρη η απάντηση μας. Αρκεί να μην ξεχάσαμε το γραμματόσημο της πίστης και της ελπίδας. Και όσοι διστάζετε τρέξτε γρήγορα, γιατί η αγάπη δεν μπορεί να αρνηθεί την θυσία και την προσφορά. Και η μάννα Παναγιά , η μάννα όλου του κόσμου δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν την βοήθεια της. .Είναι μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη που χωράει μέσα σ’ αυτήν όλα τα παιδιά του κόσμου. Μικρά – μεγάλα από 1 έως 1001 ετών. Με τις ευχές της μάνας μας Παναγιάς εύχομαι καλή προσμονή στα αιτούμενα μας!!!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

ÌÞíõìá ôïõ Ìçôñïðïëßôç Σε όλους τους μαθητές με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς Το δικό του μήνυμα για καλή σχολική χρονιά, με την ευκαιρία της εκκίνησης του νέου σχολικού έτους διατυπώνει ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Τώρα που αρχίζουν τα μαθήματα και τα παιδιά μας γεμάτα όρεξη και ενθουσιασμό γεμίζουν τα προαύλια και τις αίθουσες των Σχολείων, είμαστε κοντά τους και με βαθειά συγκίνηση παρακολουθούμε την απαρχή της νέας Σχολικής χρονιάς. Αισθανόμαστε τα σκιρτήματα της καρδιάς τους, μετέχουμε στη χαρά τους και ευλογούμε την πορεία τους, ευχόμενοι καλή πρόοδο στα μαθήματά τους. Δεόμενα του Κυρίου να διατηρή τά παιδιά μας εν υγεία ψυχής και σώματος και παρακαλούμε την Παναγία μας να τα σκέπη με την μητρική στοργή Της και να τα φυλάσσει υπό την προστασία Της. Η προσευχή μας, όμως, συνοδεύει και τούς Δασκάλους και Καθηγητές, οι οποίοι καταβάλλουν πολλές προσπάθειες και αγωνίζονται τον καλό και τίμιο αγώνα, για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, για την εν γένει κατάρτισή τους και για την πνεύματι

του αληθινού Θεού πορεία τους, ώστε να φθάσουν να γίνουν κατά τον Άγιον Απόστολο Παύλο, «εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον της ηλικίας του πληρώματος του Χριστού». (?φεσ. 4, 13). Η παιδεία δεν παρέχεται μόνο για να αποκτήσουν κοσμικές γνώσεις τα παιδιά μας, αλλά για να γίνουν άνθρωποι ελεύθεροι και υπεύθυνοι, να φθάσουν στο «καθ’ ομοίωσιν Θεού», αξιοποιώντας τα δώρα και χαρίσματα του «κατ’ εικόνα». Επιμένουμε σ’ αυτό και παρακαλούμε τούς διδάσκοντες να συνεχίσουν τον ωραίο τους αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να βοηθήσουν την κοινωνία μας. Τούς ευχαριστούμε για την μεγάλη τους προσφορά και προσευχόμεθα θερμώς γι’ αυτούς. Επίσης ευλογούμε τούς γονείς των παιδιών και τούς συγχαίρομε, γιατί είναι οι τίμιοι σκαπανείς για το καλό της πατρίδος μας και της κοινωνίας μας γενικότερα. Ευχόμεθα από καρδίας σ’ αυτούς ενίσχυση παρά Κυρίου στον δύσκολο αγώνα της ανατροφής των παιδιών τους, μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, όπως είναι η εποχή πού ζούμε. Όλους ασπαζόμεθα πατρικώς και ευχόμεθα σε διδάσκοντες και διδασκομένους και στους γονείς των παιδιών, πάσαν χαράν και χάριν παρά του Σωτήρος ημών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ

προστίθεται στην ονομασία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, το όνομα «Παναγία Βοήθεια». Η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης, δικαιώνει όλους όσοι είχαν καταβάλει τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να προστεθεί η ονομασία, παρά τα εμπόδια που είχαν προβληθεί, κατά καιρούς. Η συγκεκριμένη απόφαση, έγινε πραγματικότητα, χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος. Παράλληλα, αποτελεί και δικαίωση για την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και προσωπικά για τον Σεβασμιότατο κ. Χρυσόστομο, ο οποίος κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες, τον Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού και άλλους. Στον Ιερό Ναό, που ανεγέρθη το 1990 επί προεδρίας του Θρασύβουλου Μαυρομάτη με πρωτοβουλία του και με δαπάνες της μεγάλης αείμνηστης ευεργέτιδας Σταυρούλας Τούλα, της οποίας το όραμα έγινε πραγματικότητα, προσεύχονται καθημερινά δεκάδες ασθενείς και συγγενείς τους, ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Παναγία η Βοήθεια»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλος, Εσωτερικών και Οικονομίας, με την οποία

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας Με επίκεντρο τον νέο Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Μακρυγιάννη, αλλά και την περιώνυμη Ιερά Μονή Μαρίτσης, και με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων και πλήθους κόσμου εορτάσθηκε εφέτος η μνήμη της Αγίας Μαρίνας στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, ανήμερα, την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μαρίτσης ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος. Μάλιστα η Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον αύλειο χώρο, αφού η Μονή είναι σεισμόπληκτη και στο Καθολικόν γίνονται εργασίες αποκαταστάσεως. Εξάλλου με λαμπρότητα εόρτασε και η νεοσύστατη ενορία της Αγίας Μαρίνης στη συνοικία Μακρυγιάννη. Την παραμονή στον εσπερινό χοροστάτησε ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεχείρισε εις πνευματικόν τον Προϊστάμενο του Ναού π. Παναγιώτη Θωμά. Οι ακολουθίες τελέσθηκαν στον κάτω Ναό, που επερατώθη εντός τριετίας, ενώ ήδη προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον άνω Ιερό Ναό. Εξάλλου προ ολίγων ημερών καθορίστηκαν με απόφαση του Σεβασμιωτάτου τα όρια της Ενορίας ως εξής: - Ανατολικά: Καλαβρύτων (όριο με ενορία Αγίων Αποστόλων Μπεγουλακίου). - Δυτικά: Ανδρέα Παπανδρέου (όριο με ενορία Αγίας Τριάδος Γλαύκου). Βόρεια: Ετεοκλέους και Τείσωνος (όριο με ενορία Αγίου Αιμιλιανού). - Νότια: Το ποτάμι του Γλαύκου (όριο με ενορία Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γλαύκου).

__

Οι μεταδόσεις του «Λύχνου»

Πολύ ωραία η πρωτοβουλία του «Λύχνου» να μεταδίδει σχεδόν κάθε βράδυ κατά την διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου τις ακολουθίες των Παρακλητικών Κανόνων από τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου. Έτσι και οι ασθενείς και οι υπέργηροι είχαν την δυνατότητα να μεταφερθούν στο κλίμα της εκκλησίας και της προσευχής.


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

5

Δεκάδες παιδιά φιλοξενήθηκαν στο «Όραμα» Μπράβο στα παιδιά! Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Στο πλαίσιο των ποιμαντικών δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, για τη νεότητα και με την ακούραστη μέριμνα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία του Μητροπολίτη, κ.κ. Αμβροσίου, για τους νέους, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας ΤΟ ΟΡΑΜΑ, από 20 έως 30 Ιουλίου. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν 50 παιδιά, ηλικίας από 10 έως 15 ετών. Στη διάρκεια της διαμονής τους είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές ομαδικής έντονης ζωής, να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια, πρωταθλήματα, διαγωνισμούς γνώσεων, πρωινούς και βραδινούς περιπάτους, ενημερωτικές ημερίδες, να συμμετάσχουν στη σιμουλτανέ στο σκάκι που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε ο Δρ Ν. Ραζής μαζί με τον κ. Γ. Μπαχά. Επίσης διοργανώθηκε ελληνική βραδιά με ελληνικούς μεζέδες και μουσική, καθώς και προβολές ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού

χαρακτήρα. Εξίσου σημαντικές ήταν οι πνευματικές ευκαιρίες και εμπειρίες που δόθηκαν με το μυστήριο της Εξομολόγησης, το οποίο θεράπευσε ο Αρχ. π. Ευσέβιος, μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, ο κατανυκτικός εκκλησιασμός στο ιστορικό ναό της Ιεράς Μονής, καθώς και τα πρωινά αγιογραφικά με την ευγενική συνεργασία του π. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, Προϊσταμένου του Καθεδρικού ναού Καλαβρύτων. Η κατασκηνωτι-

κή περίοδος έκλεισε με μια εξαιρετική γιορτή, παρουσία του Μητροπολίτη, των γονέων, κατά την οποία τα παιδιά τραγούδησαν με την ψυχή τους, με τη συνοδεία της καταπληκτικής ορχήστρας από τους ίδιους τους κατασκηνωτές, ενώ παρουσιάστηκαν και σκετσάκια. Το επιτελείο με τη συμβολή του υπευθύνου του γραφείου Νεότητος, Αρχ. π.Ιωακείμ Βενιανάκη, του υπαρχηγού π. Αθανάσιου Λιακόπουλου, ερ-

γάστηκαν δυναμικά, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, αξιοποιώντας δημιουργικά την προηγούμενη εμπειρία τους και έτσι απέδωσαν καρποφόρο έργο, κερδίζοντας τις καρδιές και την φιλία των μικρών. Ομαδάρχες ήταν οι, Ιωάννης Θανασούλιας, Σπυρίδων Θανασούλιας, Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος, Ιωάννης Κανακάρης, Νικόλαος Βαρδακαστάνης, Χρήστος Πανούτσος, Σωτήρης Χάλας και Ανδρέας Ζυγούρας.

Επώνυμο Όνομα Όν. Πατρός Σχολή Επιτυχίας ΚΑΡΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΠΑΡΛΟΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΔΗΜΗΤΡΙΟΣ AΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣAΣ KAI ΦIΛOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΤΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΑΓΚΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ΦΕΦΕ ΙΩΑΝΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ MAΘHMATIKΩN ΑΙΓΑΙΟΥ (ΣΑΜΟΣ) λου του Νικ. (20 ετών), Γιαννούλα Κολοβού (31 ετών), Ελένη Κορφοξυλιώτη (32 ετών), Αντιόπη Βελή (43 ετών), Χρυσούλα Νικολακοπούλου (50 ετών), Θεοδώρα Νικολακοπούλου (53ετών) και Πολυξένη Μαντά (70 ετών).

Απόδημοι Έλληνες στα Καλάβρυτα

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών του Απόδημου Ελληνισμού από τη Γερμανία και τη Ρουμανία, που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στα Καλάβρυτα. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων για είκοσι μέρες και συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και περιήγησης καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φθάνοντας στην κορυφή της επιτυχίας, με τις επιδόσεις τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, αναδεικνύοντας την Αχαΐα στο Νομό με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας πανελλαδικά. Στην πρώτη μεγάλη μάχη της ζωής τους, οι Αχαιοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων αναδείχθηκαν «πρωταθλητές», τηρώντας την παράδοση που θέλει το νομό μας να διατηρεί τα σκήπτρα των επιτυχιών, οι οποίες φέτος αγγίζουν σε ποσοστό το 80%. Ξεχωριστές όμως ήταν φέτος και οι επιδόσεις των υποψηφίων της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, οι οποίοι έδωσαν το παράδειγμα, καθώς αναδείχτηκαν νικητές μέσα από μία επίπονη διαδικασία, παλεύοντας πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Άλλωστε οι μαθητές που διαμένουν στις ορεινές περιοχές του Νομού δεν έχουν τις ευκαιρίες και τις διευκολύνσεις των συμμαθητών τους, που ζουν στα αστικά κέντρα, γι’ αυτό και αξίζουν ιδιαίτερων συγχαρητηρίων. Το Δ.Σ. του Π.Σ. εκφράζει και δημόσια τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους τους Αχαιούς μαθητές, που έφθασαν στην «πηγή» και «γεύτηκαν» τους καρπούς των κοπών μιας σκληρής και δύσκολης χρονιάς, με πολύ διάβασμα και στερήσεις. Η «Λαύρα» δημοσιεύει τους επιτυχόντες των Δήμων Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων.

ΣΠΑΝΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ OIKONOMIKΩN EΠIΣTHMΩN ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)

Τίμησαν τα θύματα Τα αθώα θύματα του βομβαρδισμού από τα γερμανικά στούκας, τον Ιούλιο του 1943 στα χωριά Τρεχλό, Λάπατα και Μάνεσι τίμησαν κι εφέτος δεκάδες Καλαβρυτινοί που παρέστησαν στο ετήσιο πάνδημο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε στις 26 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον οικισμό Λάπατα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, ομιλία από τον εκπαιδευτικό, Δημήτριο Λιαρομάτη, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος. Τα αθώα θύμα του βομβαρδισμού ήταν, Παρασκευή Κολοβού (2 ετών), Νικόλαος Τζόβολος (4 ετών), Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου (5 ετών), Ευαγγελία Νικολακοπούλου (6 ετών), Μιχαήλ Νικολακόπουλος (8 ετών), Δήμητρα Νικολακοπούλου (14 ετών), Παναγιώτα Νικολακοπούλου (15 ετών), Δήμητρα Νικολακοπού-

Υπερήφανοι έκαναν κι εφέτος την Αχαΐα οι υποψήφιοι που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ήρθαν σε επαφή με την Ελληνική γλώσσα και σε συνδυασμό με τις περιηγήσεις που πραγματοποίησαν σε σημαντικά ιστορικά μνημεία της Ελλάδας, όπως Ακρόπολη και Αρχαία Ολυμπία γνώρισαν την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό. Ξεναγήθηκαν επίσης, στην περιοχή των Καλαβρύτων, και συγκεκριμένα, στα ιστορικά Μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τον Τόπο Θυσίας Καλαβρυτινών και στο Σπήλαιο των Λιμνών – Καστριών του όμορου Δήμου Κλειτορίας. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο και εντυπωσιάστηκαν από την εξαιρετική διαδρομή και το μοναδικό σε κάλ-

λος φαράγγι του Βουραϊκού. Επισκέφθηκαν επίσης, το Αίγιο και την Πάτρα και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, στο Ρίο και στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.Κατά τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχαν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα χορού, συμμετείχαν σε τουρνουά σκάκι που διοργάνωσε ο Σ.ΕΠ.Ο.Κ.Ε. και πραγματοποίησαν μεταξύ τους αθλητικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Στάδιο Καλαβρύτων. Οι εργασίες του προγράμματος φιλοξενίας των Αποδήμων ολοκληρώθηκαν με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Σκοτώθηκε 72χρονος στα Καλάβρυτα

Ρύπανση στο Βουραϊκό;

Ένας 72χρονος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν παρασύρθηκε από Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε εμπλακεί σε τροχαίο με αποτέλεσμα να καταλήξει πάνω στον άτυχο άνδρα. Το τραγικό αυτό περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Κωνσταντίνου Φάσου 5, στα Καλάβρυτα. Ι.Χ. που οδηγούσε ένας 28χρονος και είχε κατεύθυνση από Γουμένισσα προς Καλάβρυτα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 68χρονος το οποίο εκινείτο στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, αλλά το κακό δεν σταμάτησε εκεί. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 28χρονος μετά τη σύγκρουση προσέκρουσε σε σταθμευμένο Ι.Χ. και στη συνέχεια κατέληξε πάνω στον 72χρονο, Ανδρέα Χαρακτινιώτη από τα Καλάβρυτα, ο οποίος εκείνη την ώρα προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος τόπο, με τίμημα την ίδια του τη ζωή. Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαβρύτων.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων που έγιναν από επιστημονικά εργαστήρια ελέγχου στο Βουραϊκό ποταμό. Τα νερά του ποταμού είναι ισχυρά μολυσμένα και ακατάλληλα για κολύμβηση, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ο εντοπισμός φαινολών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα τοξικές ουσίες και προέρχονται κυρίως από βιομηχανικά απόβλητα. Ο Βουραϊκός δέχεται τα επεξεργασμένα λύματα, αλλά όπως δείχνουν και οι αναλύσεις είναι αποδέκτης και των λυμάτων βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.Φυσικά, πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, διαφορετικά η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΟΣ ΠAIΔAΓΩΓIKO ΔHMOTIKHΣ EKΠ/ΣHΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΡΟΔΟΣ) ΤΣΙΡΩΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ TEI ΛΑΜΙΑΣ ΠΡΙΟΝΑ ΜΑΡΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘEOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ TEI ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ TEI ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΕΡΜΟΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦYΣ. AΓΩΓHΣ & AΘΛHT. ΘΡΑΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΛΕΟΝΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 145 IΣTOPIAΣ ΙΟΝΙΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘEOΛOΓIAΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤ.&ΤΕΧΝΟΛ. ΥΛΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΟΙΚ. ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΑΣΑΡΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ KOINΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΜΠΑΛΑΛΑ ΑΡΓΥΡΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠOIMANTIKHΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 487 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ TEI ΠΑΤΡΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ KOINΩNIKHΣ ANΘPΩΠΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)


ΛΑΥΡΑ

6

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

«Άνεμος» πολιτισμού στη Ο Παγκαλαβρυτινός ο τοπικός σύλλογος και ο δήμος Κλειτορίας διοργάνωσαν μια ανεπανάληπτη παραδοσιακή βραδιά

Α

πό νωρίς το πρωί όμως, έφθασαν στο Δήμο Κλειτορίας και τα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Δεκάδες χορευτές από τη Μακεδονία, τη Βέροια, την Κέρτεζη και αλλού έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους. Αφού επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, έφθασαν στο μνημείο της Χελωνοσπηλιάς, σημείο αναφοράς για τους Έλληνες, καθώς εκεί έπεσε η πρώτη τουφεκιά που σήμανε τον αγώνα του Έθνους κατά του τουρκικού ζυγού. Ήταν πραγματικά ένα μοναδικό θέαμα, με δεκάδες φουστανελοφόρους να αναβιώνουν εικόνες μιας άλλης εποχής, τότε που η φουστανέλα, ήταν το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων και των αγωνιστών. Τις αντιπροσωπείες, υποδέχτηκε στο χώρο, ο αναπληρωτής Δημάρχου, Περικλής Λυμπέρης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος μίλησε στους χορευτές για την ιστορία

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το γήπεδο Λυκούριας

της περιοχής. Στη συνέχεια, οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο Μητροπολιτικό ναό της Λυκούριας, τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί δεκάδες ιερείς τέλεσαν Μέγα Εσπερινό. Ακολούθησε η «παρέλαση» όλων των αντιπροσωπειών στα γραφικά σοκάκια της Λυκούριας, συνοδεία του Τάκη Μπαλά-

ση και του γνωστού κλαρινίστα, κ. Κανελλάκη.Ενθουσιασμένοι οι κάτοικοι της Λυκούριας από την παραδοσιακή αυτή «πατινάδα» είχαν βγει έξω από τα σπίτια τους και κρατώντας δίσκους στα χέρια κερνούσαν τους χορευτές, τσίπουρο και παραδοσιακά γλυκίσματα. Η «πατινάδα» κα-

τέληξε στο γήπεδο του χωριού, όπου όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη εκδήλωση. Το πατροπαράδοτο γλέντι «άνοιξαν» οι χορευτές, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ακολούθησαν οι χαι-

ρετισμοί των διοργανωτών, αλλά και των επισήμων.

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Λυκουριωτών, Κώστας Τσούτσας ο οποίος αφού συνεχάρη τους χορευτές, αναφέρθηκε

Το τραπέζι των επισήμων

Ο κλαρινίστας, κ. Κανελλάκης και οι μουσικοί «επικεφαλής» της πατινάδας

Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Δ. Θεοδωρόπουλος, Α. Αναστασιάδης και Θ. Φραντζής

Η βράβευση του Περικλή Λυμπέρη από τον Π.Σ.

Ένας από τους ιερείς που βραβεύτηκαν

Ο κόσμος προσέφερε τοπικά εδέσματα στους χορευτές

Το χορευτικό τμήμα του νεοσυσταθέντος Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκούριας

Ο Νομάρχης επέδωσε πλακέτα σ’ έναν κτηνοτρόφο

Η βράβευση του Παγκαλαβρυτινού

Ο Γ. Αγγελόπουλος δίνει αναμνηστικά στα παιδιά


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

7

Λυκούρια Ξεσήκωσαν το Μάνεσι στους στόχους του Δ.Σ., μεταξύ των οποίων η διατήρηση της παράδοσης του τόπου. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σύλλογος Λυκουριωτών αν και μετρά λίγο καιρό «ζωής», απέδειξε πως αποτελεί ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της περιοχής και πως είναι πολλά υποσχόμενος. Στη συνέχεια, μίλησε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν αυτή τη μοναδική βραδιά παράδοσης και πολιτισμού, η οποία να σημειωθεί πως είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που γίνεται στη Λυκούρια. Ακολούθως το λόγο πήρε, ο Δήμαρχος Κλειτορίας, Ανδρέας Δημόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο για την πολυετή προσφορά του στην παράδοση και για τις προσπάθειές του στη διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου, εξήγγειλε πως σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο πνοής για τη Λυκούρια, η ύδρευση. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Κλειτορίας, Δήμος Κοντογιάννης, κάλεσε τους συγχωριανούς του να αγωνιστούν για να διατηρήσουν όλοι μαζί την παράδοση του τόπου τους. Ακολούθησε η ομιλία του αναπληρωτή Δημάρχου, Περικλή Λυμπέρη, ο οποίος αφού μίλησε για το χωριό του, τη Λυκούρια, αναφέρθηκε σ’ έναν προς έναν τους ιερείς που τιμήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πολύχρονη ποιμαντική τους δράση και κοινωνική προσφορά. Λίγο πριν τις βραβεύσεις, μίλησε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το νεοσύστατο Σύλλογο Λυκουριωτών και ευχήθηκε στα μέλη του να συνεχίσουν με την ίδια θέληση για προσφορά, ενώ πρότεινε την καθιέρωση της εκδήλωσης και τη μετατροπή της σε συναπάντημα των Λυκουριωτών και των φίλων τους. Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Φραντζής κάλεσε όλους τους καταγόμενους από την τ. επαρχία Καλαβρύτων να γίνουν μέλη του Π.Σ. και να αγωνιστούν όλοι μαζί για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Αρχικά τιμήθηκαν οι ιερείς, που κατάγονται από τη Λυκούρια και υπηρετούν σε άλλες ενορίες. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν, οι π. Αθανάσιος Μπράβος που υπηρετεί στη Γλύφα Ηλείας, ο π. Γεώργιος Αναστασόπουλος που υπηρετεί στην Αθήνα και ο π. Δημήτριος Μπίκος που υπηρετεί στα Σελιανίτικα Αιγίου. Ακόμη τιμήθηκαν δύο κτηνοτρόφοι του χωριού. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών τίμησε με πλακέτα τον Π.Σ. «επισφραγίζοντας» την έναρξη της συνεργασίας των δύο συλλόγων, ενώ ο Π.Σ. δια του προέδρου του, Αθ. Φραντζή ανταπέδωσε την τιμή. Επίσης, ο Π.Σ. επέδωσε τιμητική πλακέτα στον αναπληρωτή Δημάρχου, Περικλή Λυμπέρη για την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, ο Π.Σ. προσέφερε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά μπλουζάκια με το έμβλημά του. Τις πλακέτες επέδωσαν, ο βουλευτής, Απόστολος Κατσιφάρας, ο πολιτευτής, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου, Άγγελος Αναστασιάδης που συνόδευε το χορευτικό τμήμα του Δήμου του, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και πρ. πρόεδρος του ΟΠΑΔ, κ. Χιόνης που κατάγεται από τη Λυκούρια. Όλοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τη μεγάλη εκδήλωση, αλλά για την πλούσια και θερμή φιλοξενία. Να σημειωθεί, πως οι διοργανωτές, προσέφεραν βραστό και ψητές γουρουνοπούλες, ενώ το κρασί έρεε άφθονο. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι με το δημοτικό συγκρότημα του Τάκη Μπαλάση, το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα χορευτικά του Π.Σ. συνεχίζουν τις επιτυχημένες παρουσιάσεις τους

Σ

τα χνάρια της παράδοσης, συνέχισαν σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου τις επιτυχημένες παρουσιάσεις τους, τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας. Παραμονή της Παναγίας, τα χορευτικά βρέθηκαν, στο Μάνεσι Καλαβρύτων, εκεί που ο Δήμος διοργάνωσε μια παραδοσιακή βραδιά, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν δύο χορευτικά τμήματα και 40 χορευτές, οι οποίοι με τις παραδοσιακές χειροποίητες φορεσιές τους, παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, υπό τους ήχους της ορχήστρας του Γιώργου Δαλιάνη. Την ώρα που οι φουστανελοφόροι έφθασαν στο χώρο, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς, ο κόσμος που είχε κατακλύσει το Μάνεσι ξέσπασε σε χειροκροτήματα, καθώς οι αναμνήσεις, κυρίως των γεροντότερων γύρισαν χρόνια πίσω, στις παλαιές καλές εποχές, με τις φουστανέλες να είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου και τα χωριά να σφύζουν από ζωή. Οι χορευτές παρουσίασαν πρώτα χορούς από

Ο Α. Φούρας σέρνει πρώτος το χορό

Το τμήμα Ηπείρου Οι φουστανελοφόροι φθάνουν στο Μάνεσι

την Ήπειρο και στη συνέχεια από την Πελοπόννησο, ενώ στο τέλος με τα τσάμικα και τα συρτά ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους και όλος ο χώρος μετατράπηκε σε μία ατελείωτη πίστα. Το χορό έσυραν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μιλτιάδης

Βέρρας, οι Δήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Φούρας και Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Μανεσιωτών, Γεώργιος Πασσάς, ο οποίος ευχαρίστησε τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου για τη συμμετοχή τους,

αλλά και την προσφορά τους στη διατήρηση της παράδοσης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη, ο ιερέας του χωριού, π. Γεώργιος Τζελέπης, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο πολιτευτής Γιώργος Θωμάς, ο πρώην βουλευ-

τής, Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης πρόεδρος στα ασφαλιστικά ταμεία, ο διευθυντής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Φωκίων Χολιαστός, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας Νικόλαος Μαντάς και πλήθος κόσμου.

Οι χορευτές έφθασαν συνοδεία μουσικών οργάνων

Γ. Κουτρουμάνης, Αθ. Φραντζής και Δ. Κατσικόπουλος

Ο Θ. Παπαδόπουλος χορεύει με τους χορευτές του Π.Σ.

ΣΤΗ ΣΚΟΤΑΝΗ Στο Αντάμωμα των Σκοταναίων συμμετείχε ένα χορευτικό τμήμα του Παγκαλαβρυτινού

Συλλόγου, στις 22 Αυγούστου. Οι χορευτές μετά την παρουσίασή τους στο 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντά-

μωμα, αναχώρησαν για τη Σκοτάνη, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Παΐων, Κώστα Ασημακόπουλο. Στην εκδήλωση συμμετείχε το τμήμα Πελοποννή-

σου, το οποίο κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Το Αντάμωμα είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην πρό-

κληση του Συλλόγου και έδωσε το «παρών», ενώ ο χορός, το κέφι και το τραγούδι κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


ΛΑΥΡΑ

8

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

“Κοσμοπλημμύρα” Συνέχεια από τη σελίδα 1 Οι χορευτές των δέκα αποστολών που συμμετείχαν στην εκδήλωση (του Πολιτιστικού Συλλόγου Άσπρου του Δήμου Πολύκαστρου Νομού Κιλκίς, του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Βέροιας «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ», του Χορευτικού Συλλόγου του Δήμου Άσσου Λεχαίου Κορινθίας, του Λαογραφικού Εκπολιτιστικού Χορευτικού Ομίλου Αγρινίου «Τα Μανουσάκια», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέρτεζης Καλαβρύτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκούριας, της Κερπινής και του διοργανωτή, Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου) παρατάχθηκαν με τα λάβαρά τους, χωρισμένοι σε δύο γκρουπ, με σημείο αφετηρίας τις δύο άκρες της πόλης. Στη μία επικεφαλής της παραδοσιακής «πατινάδας» ήταν η ορχήστρα του Γιώργου Δαλιάνη και στην άλλη, τοπικοί καλλιτέχνες. Τα δύο γκρουπ των χορευτών ξεκίνησαν ταυτόχρονα από τις αφετηρίες τους, έχουν ως κοινό σημείο συνάντησης, την κεντρική πλατεία της Δάφνης. Εκεί «έσμιξαν» όλοι οι χορευτές – περισσότεροι από 400- δημιουργώντας με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες μια πανδαισία χρωμάτων την οποία συμπλήρωναν με μοναδικό τρόπο, οι ήχοι παραδοσιακής μουσικής από την Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο. Ακολούθως, ένα προς ένα τα χορευτικά τμήματα παρουσίαζαν χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Τα χορευτικά συγκροτήματα με τα λάβαρά τους Η βράβευση του Κ. Ασημακόπουλου

Πρώτο, παρουσίασε χορούς το χορευτικό τμήμα του Δήμου Παΐων, ενώ οι φουστανελοφόροι του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου πήραν τελευταίοι τη «σκυτάλη» προκαλώντας ενθουσιασμό.Το χορευτικό υπερ-

Ο Α. Δημόπουλος με ένα από τα παιδιά του χορευτικού Λυκούριας

Η βράβευση του Γ. Παλαιολογόπουλου

θέαμα έκλεισε με όλους τους χορευτές εν δράσει σ’ ένα παραδοσιακό «γαϊτανάκι» ήχων και χρωμάτων. Την έναρξη του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος κήρυξε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημή-

τρης Κατσικόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και έκανε λόγο για μία μοναδική εκδήλωση που συσπειρώνει όλους τους Καλαβρυτινούς. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τους εκπροσώπους

Ο Χρ. Μπακαλάρος σε σύντομο χαιρετισμό

Η βράβευση της Μ. Ζαφειροπούλου

του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και του ΝΑΟΔ, που καλωσόρισαν τον κόσμο στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρα-

σε την ικανοποίηση και ιδιαίτερη χαρά του για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση και ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους διοργανωτές, αλλά και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην

Ο Γ. Κοσμάς τιμά το Σύλλογο Κερπινής


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

9

στη Δάφνη

Οι χορευτές άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις

Ο Νομάρχης με τον αντιδήμαρχο Πολυκάστρου Κιλκίς επιτυχία του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, το οποίο να σημειωθεί πως έγινε με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας–Πειραιά, του ΝΑ.Ο.Δ., της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας, κλπ. Ακολούθως στο

Ο Μ. Βέρρας βράβευσε χορευτές από το Αγρίνιο

βήμα ανέβηκε ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ανάπτυξη

Ο Κ. Ασημακόπουλος, Α. Δημόπουλος και ο Π. Λυμπέρης χόρεψαν με τον κόσμο.

της περιοχής και στην τόνωση της οικονομικής ζωής. Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρέστη και πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Γαλλία με επικεφαλής την πρόεδρο του Γαλλοελληνικού συνδέσμου, Μαρία

Ο Κ. Ασημακόπουλος και ο Αγγ. Αναστασιάδης Ζαφειροπούλου. Η αντιπροσωπεία από τη Γαλλία ήλθε προσκεκλημένη του Π.Σ., ο οποίος ανταπέδωσε τη φιλοξενία που είχε όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την «καρδιά» της Ευρώπης.

Δροσίστηκαν στο Λάδωνα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Πληροφορίες στο κιν. 6972-296949

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ Στη συνέχεια, έγιναν οι βραβεύσεις. Αρχικά, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος τίμησε τον Δήμαρχο Παΐων, Κώστα Ασημακόπουλο για την τεράστια προσφορά του στον τόπο, για

Το τραπέζι των επισήμων

τη στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων και για την πλούσια δράση του, την πρόεδρο του Γαλλο- ελληνικού συνδέσμου, Μαρία Ζαφειροπούλου για την προσπάθειά της στη σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων που ζουν στη Γαλλία, καθώς και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού, Γιώργο Παλαιολογόπουλο, ο οποίος κατάγεται από το Δήμο Παΐων και τιμήθηκε για την 25ετη προσφορά του στον Παγκαλαβρυτινό. Ακολούθως, ο Δήμαρχος Παΐων, ανταπέδωσε την τιμή και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, ενώ στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και των αντιπροσωπειών των χορευτών. Ο Δήμος Παΐων έδωσε σε όλες τις αντιπροσωπείες, τοπικά προϊόντα και τιμητικές πλακέτες, ως ανάμνηση της συμμετοχής τους στο 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, ενώ οι επικεφαλής των χορευτικών επέδωσαν αναμνηστικά και πλακέτες στο Νομάρχη Αχαΐας, στο Δήμαρχο Παΐων και στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο. Τις απονομές, έκαναν ακόμη και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο βουλευτής, Μιλτιάδης Βέρρας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρών, πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Χρήστος Μπακαλάρος, ο Δήμαρχος Κλειτορίας, Ανδρέας Δημόπουλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Θανάσης Κυριακόπουλος. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του γνωστού καλλιτέχνη, Γιώργου Δαλιάνη, η οποία ξεσήκωσε στον κόσμο.


ΛΑΥΡΑ

10

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Ο ελληνικός πολιτισμός «φώτισε» τη Γαλλία Μ

ε μεγάλη επιτυχία στέ φθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε ο Γάλλοελληνικός σύλλογος «το Στέκι μας» σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό σύλλογο «les Francophile» στην βόρεια Γαλλία προικίζοντας ακόμα πιο πολύ την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Ο Γαλλοελληνικός σύλλογος «το Στέκι μας» είναι μία προσωπική πρωτοβουλία της Κας Ζαφειροπουλου Μαρίας η οποία κατάγεται από τα Καλάβρυτα έζησε και μεγάλωσε στην Πάτρα και τα τελευταία δέκα χρόνια διαμένει στην πόλη Lille της βόρειας Γαλλίας. Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε με σκοπό να προάγει την Ελληνική κουλτούρα στους Γάλλους, μέσα από τους Ελληνικούς χορούς, την ελληνική κουζίνα, την Ελληνική γλώσσα και μουσική αλλά και με δρώμενα όπως το θέατρο σκιών και την αναζωπύρωση διαφόρων Ελληνικών εθίμων. Ο σύλλογος αυτός ήρθε να ενωθεί εδώ στην Ελλάδα με το άλλο του μισό τον Ελληνογαλλικό σύλλογο «le Francophile» του οποίου ιδρυτής είναι η αδερφή της Μαρίας, Αθηνά Ζαφειροπούλου, Δικηγόρος, κάτοικος Πατρών η οποία επί πολλά έτη έζησε και σπούδασε στην Γαλλία. Ο Francophile είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος με βασικό στόχο και σκοπό την διάδοση του Ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό οργανώνοντας σε συνεργασία με τον Γαλλοελληνικό σύλλογο Το Στέκι μας διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρο στην

Στην φωτογραφία η κα. Μαρία Ζαφειροπούλου (πρόεδρος του συλλόγου Το στεκι μας στην Γαλλία), η κα. Αθηνά Ζαφειροπούλου (δικηγόρος Πατρών και πρόεδρος του συλλόγου Les Francophiles στην Πάτρα), ο κ. Δημήτρης Αγγελόπουλος (αντιπρόεδρος του συλλόγου Les Francophiles) o κ. Αθανάσιος Φραντζής (πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινου Συλλόγου) με την χοροδιδασκάλα παραδοσιακών χορών, ο κ. Meerpoel Matthieu (δημοτικός σύμβουλος στην Βόρεια Γαλλία και αντιπρόεδρος του συλλόγου το στέκι μας στην Γαλλία), και ο κ. Νίκος Ζαφειρόπουλος (δικηγόρος Πατρών και πρώην πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου).

Ελλάδα και στην Γαλλία. Μία από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην πόλη Lille της Βόρειας Γαλλίας. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος παρευρέθηκε εκεί καλεσμένος από τους δυο συλλόγους για να χορέψει παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς φορώντας τοπικές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε στο θέατρο του Δημαρχείου της πόλης παρουσία των τοπικών αρχών της Βόρειας Γαλλίας προέδρων γαλλικών συλλόγων, δημοσιογράφων αλλά και πλήθος κόσμου. Και στις δύο παραστάσεις οι καλεσμένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την άψογη εμφάνιση του Παγκαλαβρυτινόυ συλλόγου όπου στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι με ελληνικούς χορούς όπου Γάλλοι αλλά και Έλληνες ομογενείς χορεύανε ασταμάτητα.. Μέσα σε όλο αυτό το ευχάριστο κλίμα οι εκπρόσω-

ποι των τριών συλλόγων από «το Στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου ως πρόεδρος και Matthieu Meerpoel αντιπρόεδρος, από τον Francophile Αθηνά Ζαφειροπούλου ως πρόεδρος και Δημήτρης Αγγελόπουλος αντιπρόεδρος και του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Κο Φραντζή Αθανάσιο ανταλλάξανε πλακέτες και δώρα. Οι τρεις σύλλογοι σφραγίσανε την άριστη συνεργασία τους με ένα ραντεβού την επόμενη χρονιά με περισσότερες παραστάσεις σε περισσότερες από μια πόλη της Γαλλίας. Στα πλαίσια της συνεργασίας των Συλλόγων το Στέκι μας και Francophile δυο προγραμματισμένες ανταλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Έντεκα έλληνες μαθητές φιλοξενήθηκαν στην Γαλλία από συνομήλικους τους, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ανταλλάξουν απόψεις και κουλτούρα ενισχύοντας την

Ελληνογαλλικη φιλία. Τον Αύγουστο φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα μια ομάδα Γάλλων ηλικιωμένων οι οποίοι επισκέφθηκαν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και θα ζήσουν μαζί μας διάφορα ελληνικά έθιμα. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πρωτοβουλία ανθρώπων που έχουν όρεξη για δημιουργία και αγάπη για την χώρα τους. Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να τις επιβραβεύουμε και να τις στηρίζουμε γιατί είναι αυτές που κάνουν πραγματικότητα την φιλία μεταξύ των λαών, προωθούν το ελληνικό πνεύμα στο εξωτερικό και κρατούν τους Έλληνες ομογενείς ακόμα πιο κοντά μας.

Γαλλικά δημοσιεύματα Ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Γαλλία με τη συμμετοχή του Παγκαλαβρυτι-

νού, έκανε ο γαλλικός έντυπος Τύπος. Στη γαλλική εφημερίδα «La VOIX du Nord», δημοσιεύτηκε άρθρο με τον τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Ελληνικό πολιτισμό, την μουσική και το χορό». Στο άρθρο, αναφερόταν «Δύο αδελφές, η μία στη Λίλλη η άλλη στην Ελλάδα (στην Πάτρα), αποφάσισαν να οργανώσουν για πρώτη φορά μια κοινή παραδοσιακή εκδήλωση με σκοπό την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των λαών της Γαλλίας, της Ελλάδας , της Κύπρου και τους Φιλέλληνες της Λιλ. Τετάρτη βράδυ, η αίθουσα κατάμεστη για την εκδήλωση που διοργανώνουν ο σύλλογος το στέκι μας, με πρόεδρο την Μαρία Ζαφειροπούλου και ο σύλλογος Francophiles, με πρόεδρο την Ζαφειροπούλου Αθηνά, με την παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στη Λίλλη, Constantin Tournakis. Μία εκδήλωση που υποστηρίζεται από τον Δήμο και την Νομαρχια της Βόρειας Γαλλίας, οι οποίοι παρείχαν υλικοτεχνική υποστήριξη. Την προηγούμενη ημέρα, η αίθουσα ήταν επίσης γεμάτη και οι συμμετέχοντες με την παρουσία του ελληνικού τύπου και της τηλεόρασης έστησαν χορό Συρτάκι για περισσότερο από δύο ώρες, με τέλεια παρέα. Σαράντα έλληνες παραδοσιακοί χορευτές του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου, τον οποίο προεδρεύει ο κ.Αθανάσιος Φραντζής, ήρθαν να εκπροσωπήσουν την χώρα τους για να παρουσιάσουν χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ένα καλό κίνητρο για όλους μας

να ταξιδέψουμε στην όμορφη χώρα και για όσους έχουν την περιέργεια να δοκιμάσουν κρασί, καθώς και ελληνικά γλυκά. Οι θεατές γοητευμένοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της βραδιάς γεμάτοι θαυμασμό για την απόδοση των χορευτών καθώς και για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Γαλλική Κοινότητα της Πάτρας "Είμαι περίεργη για τα πάντα και με ενδιαφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Πήγα στην Ελλάδα όταν ήμουν νέα και ξαναβρίσκω με χαρά τους χορούς και τους όμορφους χορευτές. Όλα αυτά με κάνουν να θέλω να επιστρέψω», λέει ο Brigitte. Ακόμα και οι χορευτές ήρθαν στην Γαλλία για αρκετές μέρες για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τους κατοίκους της Λίλ. "Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στη Βόρεια Γαλλία και στη Λίλλη και είμαστε πολύ ευτυχείς. Λιλ, είναι μια όμορφη πόλη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και φιλικούς και αυθόρμητους κατοίκους. Ήδη εκτίμησα την χθεσινή συμμετοχή τους στους ελληνικούς χορούς», λέει ο Αθανάσιος Φραντζής. Δύο ημέρες ευτυχίας και ταξιδιού χάρις στο όραμα των δύο αδελφών, της Μαρίας και της Αθηνάς, η μία με στόχο την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας στη Λιλ και η άλλη προσπαθώντας να συγκεντρώσει την γαλλική κοινότητα της Πάτρας και να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν και να μοιραστούν όμορφες στιγμές. Σε κάθε περίπτωση στη Λίλλη, η αίθουσα ήταν κατάμεστη, και η αλχημεία φοβερή... • J.-M».

Αναχώρησαν οι Γάλλοι επισκέπτες Αποχαιρέτισαν τα Καλάβρυτα το γκρουπ των 25 Γάλλων που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου» για 12 μέρες. Άλλη μια επιτυχημένη συνεργασία των δυο συλλόγων του Γαλλοελληνικου Γράφει «το Στέκι μας» και του Ελληνοο Δημήτρης Αγγελόπουλος γαλλικου «Les Francophiles» ολοκληρώθηκε στα πλαίσια ανταλλαγής και αδελφοποίησης μεταξύ των δυο λαών. Οι δυο καταξιωμένες αδερφές Μαρία και Αθηνά Ζαφειροπούλου πρόεδροι των δύο συλλόγων αποδεικνύουν συνεχώς την αγάπη τους για τον τόπο τους, για την χώρα τους. Πρέπει να τις ευχαριστήσουμε και να ενισχύουμε τέτοιου είδους προσπάθειες που δίνουν ζωή και ανάσα σε ένα μέρος άκρος τουριστικό και που έχει την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη προβολή όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και εκτός του Ελλαδικού χώρου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο σύλλογοι είχαν προγραμματίσει για τους 25 Γάλλους επισκέπτες τους να παρευρεθούν στο Παγκαλα-

βρυτινό Αντάμωμα που έγινε φέτος με μεγάλη επιτυχία στο όμορφο χωριό Δάφνη. Εκεί ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής τίμησε για την προσφορά της στα πολιτιστικά την Πρόεδρο του συλλόγου «το στέκι μας» Μαρία Ζαφειροπούλου, ενώ ο Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος πρόσφερε τοπικά προϊόντα στον Αντιπρόεδρο του Ελληνογαλικου συλλόγου, Δημήτρη Αγγελόπουλο. «Φεύγουμε πραγματικά κατενθουσιασμένοι από τον τόπο σας, έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία, για τους ανθρώπους, για τις γεύσεις αλλά και τις ομορφιές που κρύβουν τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή» μας είπαν αποχαιρετώντας τα Καλάβρυτα οι Γάλοι δημοτικοί σύμβουλοι Gisele Dierckens, Matthieu Meerpoel, kai Viviane Schoonheere. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού το πρόγραμμά τους περιλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δημοτικό Σχολείο), στην εκκλησία και στο τόπο Θυσίας. Δίωρη προβολή της ιστορίας των Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Αρχοντικό Ζαφειροπούλου όπου παρακολούθησαν πέρα από τους Γάλλους και καλεσμένοι μέλη των δυο συλλόγων. Φυσικά από το πρόγραμμα τους δεν θα μπορούσε να λείψει η επίσκεψη στα μοναστήρια της περιοχής Άγιας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου που εντυπωσιάζουν και τον ποιο δύσκολο επισκέπτη τους. Πέρα από τους ιστορικούς και Θρησκευτικούς χώρους οι δυο σύλλογοι οργάνωσαν για τους καλεσμένους τους πεζοπορία στις πηγές του γραφικού χωριού Καλιφωνίου «Νόμo» και «Κεφαλόβρυσο». Επισκέφθηκαν επίσης τις πηγές, το πεστροφείο, το νερόμυλο στο Πλανητέρο.

Γοητευμένοι έμειναν από τα σπήλαια των λιμνών όπου η φαντασία με βοήθεια τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες μπορεί να φτιάξει τα ποιο περίεργα. Για να μπορέσουν όμως να αγαπήσουν οι ξένοι τον τόπο μας και να μεταδώσουν το μήνυμα αυτό στην χώρα τους δεν έπρεπε να σταθούμε μόνο στο τουριστικό κομμάτι. Προσπαθήσαμε να τους φέρουμε κοντά με τους κάτοικους, να δουν τις καθημερινές εργασίες τους, να μιλήσουν όσο το δυνατό ελληνικά, να γλεντήσουμε ελληνικά, να φτιάξουμε μαζί τους τοπικά προϊόντα και ελληνικά φαγητά. Στην ευρύτερη περιοχή οι 25 Γάλλοι επισκέφθηκαν την Πάτρα και τα αξιοθέατα της, τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου, το νέο Μουσείο Πατρών, το Αρχαίο Ωδείο, το κάστρο και την Achaia Claous. Θα ήταν παράληψη να μην επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Δελφοί και τα Ολυμπία αλλά και να χαρούν τις ελληνικές παραλίες όπως αυτή της Πούντας της Καλογριάς και τα ιαματικά Λουτρά της Κυλλήνης. Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια από τους δυο συλλόγους που με μεράκι διοργάνωσαν το ταξίδι των Γάλλων δεν θα ήταν επιτυχής χωρίς την συμβολή των κατοίκων των Καλαβρυτινών. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους κατοίκους και επιχειρηματίες των Καλαβρύτων για την ευγένεια τους, την ζεστασιά τους και την καταπληκτική εξυπηρέτηση που πραγματικά συμπληρώνει την προσπάθεια αυτή των δυο συλλογών. Συγχαρητήρια και ευχόμαστε κάθε χρόνο όλο και ποιο πολύ να συναντάμε τέτοιου είδους προσπάθειες. * Ο κ. Αγγελόπουλος είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού συλλόγου


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Στη Μακρυνεία τα χορευτικά

11 Ο πρ. Δ.Σ. Μακρυνείας και οι πρόεδροι του Π.Σ. και του Συλλόγου Γαλαβούς στην απονομή

Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Γαβαλούς

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις

Αποθεώθηκαν οι χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συνέχεια από σελίδα 1 Είκοσι χορευτές του Π.Σ. με τις αυθεντικές χειροποίητες ενδυμασίες ταξίδεψαν με λεωφορείο στη Μακρυνεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού, Αθανάσιο Φραντζή. Η πρώτη εντύπωση της αχαϊκής αποστολής ήταν η τεράστια συμμετοχή του κόσμου, η οποία συνέθετε μια άκρως εορταστική ατμόσφαιρα. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαλαβιωτών, Χαράλαμπος Δανιάς και ο Γ.Γ., Ασημάκης Τσίλιος. Οι χορευτές μετά από μία βόλτα στο κέντρο του χωριού και αφού διέσχισαν τους δρόμους κρατώντας ψηλά το λάβαρό τους πήραν τη θέση τους στο χώρο των εκδηλώσεων. Τη βραδιά άνοιξαν οι χορευτές του τοπικού συλλόγου, ενώ στη συνέχεια οι ανέλαβαν δράση τα χορευτικά του Π.Σ. ξεσηκώνοντας τον κόσμο και εισπράττοντας το θερμό του χειροκρότημα. Στο τέλος της παρουσίασης των χορών, ο κ. Δανιάς κάλεσε τους χορευτές και τον Αθ. Φραντζή στην εξέδρα, τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και τους απένειμε το έμβλημα του Δήμου Μακρυνείας, το «κελί»

Από δεξιά, Α. Σουφλής, Αθ. Φραντζής, Α. Κουτρουμάνης και οι διοργανωτές

που απεικονίζει μοναστήρι της περιοχής με σπουδαία ιστορία. Ο κ. Δανιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο συλλόγων και μίλησε με θερμά λόγια για τα χορευτικά του Π.Σ. Την απονομή έκανε, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρυνείας, Θεόδωρος Τσαντόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε και συνεχάρη τους χορευτές για την άρτια και άψογη εμφάνισή τους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθ. Φραντζής ευχαρίστησε το Σύλλογο για την πρόσκληση και για τη θερμή φιλοξενία και συνεχάρη τους διοργανωτές για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο κ. Φραντζής, στον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Γαβαλούς, Θωμά Κυριαζή, ο οποίος είχε φροντίσει κάθε λεπτομέρεια για την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων.Στις εκδηλώσεις παρέστησαν βουλευτές, ο αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Κατσούλης, ο αντιδήμαρχος Μακρυνείας, Αντώνης Δημητρέλης, ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Λαγάκης, ο πρόεδρος των Εν Αθήναις Γαβαλιωτών, Άρης Σουφλής, ο ταξίαρχος ε.α. Ανδρέας Κουτρουμάνης, ο οποίος κατάγεται από το Μικρό Ποντιά, κ.α.

Μετά τις εκδηλώσεις στιγμές χαλάρωσης

ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΛΑΣΙΑ Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Βλασίας συμμετείχαν τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου. Στις 25 Ιουλίου, αναχώρησαν για την Κάτω Βλασία δύο χορευτικά τμήματα του Π.Σ, τα οποία φθάνοΚέφι και χορός στις ντας στο χώρο των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα, στην πλατεία του χωριού παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Θράκη, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες προσκεκλημένοι και κάτοικοι της περιοχής. Σε σύντομο χαιρετισμό η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Μητροπούλου, επεσήμανε την ανάγκη

ΣΙΔΕΡΑ - ΜΠΕΤΟΝ ΝΩΝΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟΥ 3 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ ΟΒΡΥΑ ΤΗΛ. 2610-520771

ενίσχυσης της προσπάθειας για τη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνεχάρη τα χορευτικά του Π.Σ., για την προσφορά τους στη παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

εκδηλώσεις

Η Ειρ. Μητροπούλου

Το χορευτικό του Συλλόγου Γαβαλούς

Κέφι και χορός μέχρι το πρωί


ΛΑΥΡΑ

12

«Φως» πολιτισμού Άνοιξε τις πύλες του, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, σύμβολο για όλη την Ελλάδα Συνέχεια από τη σελίδα 1 Ένα έργο που θα αλλάξει την Πάτρα. Ένα έργο που η Πολιτεία το χρωστούσε στην Πάτρα εδώ και χρόνια». Επίσης ο Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η ιδέα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις άλλες μεγάλες πόλεις, με πρώτη όπως είπε, την Πάτρα. Όπως ανέφερε στη συνέχεια «στόχος είναι να ανοίξουν νέες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή δρόμοι ανάπλασης του αστικού περιβάλλοντος, δρόμοι ανάπτυξης, δρόμοι ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών και δρόμοι πολιτιστικής αναγέννησης». Μάλιστα σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι «όλα αυτά τα σχεδιάζουμε ελπίζοντας σε συνεργασία με κάθε μορφής αρχή και εξουσία», τονίζοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε επιρρεπείς σε διαφωνίες και έριδες - καμιά φορά δίχως σοβαρό λόγο. Αλλά στα θέματα του Πολιτισμού οφείλουμε να έχουμε την αρετή να ξεπερνάμε τις αντιπαλότητες και να συνεργαζόμαστε. Κι αυτή η τάση ενισχύεται τα τελευταία χρόνια. Πράγμα παρήγορο και ελπιδοφόρο». Στην τελετή των εγκαινίων, παρέστη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, βουλευτές, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νέο μουσείο της Πάτρας είναι να μικρό βήμα στη μακρά ιστορία της πόλης και ένα πολύ μεγάλο βήμα για όλους εμάς». Ωστόσο, ο κ. Φούρας με αφορμή την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, ζήτησε τη συμβολή του, ώστε να αποκτήσει η Πάτρα και Βυζαντινό Μουσείο, και μάλιστα ανακοίνωσε πως ο Δήμος διαθέτει για το σκοπό αυτό, το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο. «Σχεδιάζουμε και το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας της πόλης μας. Ο τελικός μας στόχος είναι η Πάτρα να αποκτήσει την απαραίτητη μουσειακή υποδομή μιας σύγχρονης πόλης. Και φυσικά κύριε Υπουργέ προσβλέπουμε στην αποφασιστική σας συμβολή ώστε η Εταιρεία Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, που τόσο σπουδαία δουλειά έκανε στην πρωτεύουσα, να συνεχίσει το έργο της εδώ στην Πάτρα», είπε ο Δήμαρχος.Διεμήνυσε τέλος πως ο Δήμος θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ευθύνες που αναλαμβάνει, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα, η ένταξή του στα προγράμματα των ταξιδιωτών και των μεγάλων τουριστικών γραφείων και τελικά η ανάδειξή του σε σύμβολο της πόλης. Πίσω στο 1817 τότε που ο γάλλος πρόξενος στην Πάτρα, Πουκεβίλ παρατηρώντας τις ορατές στην εποχή του αρχαιότητες, σημείωσε πως στην πόλη θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα ενδιαφέρον μουσείο, γύρισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, Νίκος Μουρτζάς στη σύντομη ομιλία του, κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στα όσα προηγήθηκαν εδώ και 20 χρόνια από τη διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού μέχρι την παράδοση του έργου. Ημέρα δικαίωσης των πολύχρονων και επίμονων προσπαθειών που έχουν καταβληθεί από το 1984 μέχρι σήμερα, για να αποκτήσει η Πάτρα ένα μουσείο αντάξιο της μακράς της ιστορίας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος και προσέθεσε «αυτό το Μουσείο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα και τους επισκέπτες της, καθώς πρόκειται για ένα κόσμημα με πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης». Ο Νομάρχης πρότεινε τον εμπλουτισμό του χώρου με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και καταγραφεί, αλλά και με γλυπτά που προέρχονται από την Πάτρα και βρίσκονται σε μουσεία της Βρετανίας και του Βατικανού, (όπως ο Μαρσύας που έχει κλαπεί) και τα οποία, όπως είπε, πρέπει να επιστραφούν τάχιστα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Έγκαιρη προετοιμασία 66 Κέντρα Εμβολιασμού θα λειτουργήσουν στην Αχαΐα βάσει του σχεδιασμού της Νομαρχίας

Η

Νομαρχιακή Αυτοδιο ίκηση Αχαΐας είναι μια από τις τρεις Νομαρχίες της χώρας που έχουν καταρτίσει ήδη Τοπικό Σχέδιο Δράσης και Μνημόνιο Ενεργειών για την πανδημία της νέας γρίπης και το έχουν καταθέσει στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Με το έγγραφο αυτό, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ καλεί την ΕΝΑΕ να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των Νομαρχιών προκειμένου να ανταποκριθούν και να καταθέσουν το σχέδιο δράσης και το μνημόνιό τους και να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Οι υπόλοιπες δυο Νομαρχίες, που έχουν υποβάλλει το σχέδιο δράσης και το μνημόνιο

συνεργασίας, είναι οι Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Δράμας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας φαίνεται πως για ακόμη μία φορά προετοιμάστηκε εγκαίρως και βρίσκεται εν αναμονή των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα, πάντως με τον νομαρχιακό σχεδιασμό, στο νομό θα δημιουργηθούν 66 Κέντρα Εμβολιασμού, τα οποία θα λειτουργήσουν σε κάθε Δήμο με

Το βιβλίο του Θ. Κοτσά Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το Δήμο Αροανίας και τα χωριά του επιμελήθηκε και εξέδωσε ο αρχιτέκτων-μηχανικός, φωτογράφος και ζωγράφος, Θάνος Κοτσάς. Στο βιβλίο καταγράφονται όλα τα χωριά του Δήμου Αροανίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Καμενιάνους, στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική τους, στο λαογραφικό μουσείο, στα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, ενώ περιέχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκδοση που φέρει την υπογραφή του δραστήριου και βραβευμένου Θάνου Κοτσά. Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία «Γωνιά του Βιβλίου» και «Σαρδελιάνος».

τις εξής αριθμητικές αναλογίες: Δήμος Πατρέων 20, Αιγείρας 1, Αιγίου 10, Ακράτας 3, Αροανίας, Βραχνεϊκων, Διακοπτού και Ερινεού από 1, Δύμης 2, Καλαβρύτων 3, Κλειτορίας 1, Λαρίσου 2, Μεσσάτιδος 3, Μόβρης 2, Παΐων 1, Παραλίας 2, Ρίου 3, Συμπολιτείας 1, Τριταίας 3, Φαρρών 3 και Ωλενίας 3. Η Κοινότητα Καλεντζίου θα εξυπηρετείται από τον Δήμο Τριταίας και η Κοινότητα Λεο-

ντίου από κινητή μονάδα. Για τη στελέχωσή τους, η Νομαρχία προτείνει να προσληφθούν 264 γιατροί, 396 νοσηλευτές, 396 διοικητικοί υπάλληλοι και 132 καθαρίστριες. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό, κάθε ομάδα εμβολιασμού θα απαρτίζεται συνολικά από εννέα άτομα, από δύο γιατρούς, τρεις νοσηλευτές, δύο διοικητικούς υπαλλήλους και μία καθαρίστρια. «Ο θόρυβος και η ανησυχία που υπάρχει στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η νέα γρίπη μέχρι τώρα έχει δείξει πως δεν απειλεί ζωές, παρά μόνο κάποιων ανθρώπων με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Δεν χρειάζεται πανικός, λοιπόν. Χρειάζεται καλή ενημέρωση και ψυχραιμία», δήλωσε ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Ο ελέφαντας από την Πάτρα στη ΔΕΘ Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο γιγάντιος, διώροφος ελέφαντας, ύψους εννέα μέτρων που κατασκεύασε το Καρναβαλικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων. Τη διαδικασία της τοποθέτησης του ελέφαντα στο γερανό που τον μετέφερε στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ο οποίος ανακοίνωσε πως ήδη ο Δήμος έχει καταθέσει αίτηση για να συμπεριληφθεί η κατασκευή στο ρεκόρ Γκίνες. Ο γιγάντιος ελέφαντας στήθηκε και δεσπόζει στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και είναι μια παραγγελία της ΔΕΘ προς το Καρναβαλικό Εργαστήρι, δεδομένου ότι στη φετινή ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία και ο ελέφαντας συμβολίζει τη χώρα αυτή. Τέλος ο Ανδρέας Φούρας υπογράμμισε ότι την επόμενη χρονιά η Πάτρα θα δώσει το παρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως τιμώμενη πόλη.

Τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος Η τέως επαρχία Καλαβρύτων «κρύβει» ένα μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό, ο οποίος βρίσκεται διάσπαρτος και είτε έχει έλθει στο «φως» και παραμένει αναξιοποίητος, είτε γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξή του. Οι Αρχαίοι Λουσσοί, η Αρχαία Ψωφίδα, ο Αρχαίος Κλείτορας, η Αρχαία Πάος, το Αρχαίο Λεόντιο, αλλά και δεκάδες άλλα μυκηναϊκά ευρήματα στο Λομποκά, στο Μικρό Ποντιά, στη Γουμένισσα και αλλού, μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής και το ρόλο που διαδραμάτισε στην αρχαιότητα. Σε ανασκαφές που έχει κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στην περιοχή, έχουν βρεθεί πολλά και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία για λόγους ασφαλείας, αλλά και συντήρησης και αξιολόγησης βρίσκονται σε διάφορες αποθήκες του κράτους. Εκεί όμως, δεν αξιοποιούνται, αλλά ξεχνιούνται… Μήπως ήλθε η ώρα οι Δήμοι να διεκδικήσουν την ανάδειξη του αρχαιολογικού τους πλούτου, μέσω της δημιουργίας ενός Αρχαιολογικού Μουσείου; Εκεί όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα θα έπαιρναν τη θέση τους και οι νέοι θα μάθαιναν την ιστορία του τόπου τους. Παράλληλα, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, καθώς τα αρχαία θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πηγή προσέλκυσης τουριστών. Περιμένουμε από τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όποιον άλλον αρμόδιο να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε προκειμένου σε συνεργασία να αναζητηθούν τα ντοκουμέντα και να τεκμηριωθούν προτάσεις διεκδίκησης για την δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων αρχαιολογικών χώρων.


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Αυτοψία σε έργα των Καλαβρύτων Ο Δ. Κατσικόπουλος ζήτησε τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων

Τ

α έργα που πραγματο ποιούνται στον οδικό άξονα Δεσινό – Καλλιφώνιο (ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων), επισκέφθηκε ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιεί εδώ και καιρό, και όπου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας εκτελεί πάσης φύσεως έργα στον Νομό. Ο κ. Κατσικόπουλος συνοδευόταν από τον αρμόδιο αντινομάρχη έργων κ. Γιώργο Αθανασόπουλο τους προϊσταμένους της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Αχαΐας, αλλά και από τον ανάδοχο εργολάβο. Ο υπό κατασκευή δρόμος είναι συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων. Το τμήμα που επισκέφθηκε ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος είναι μήκους 3 χιλιομέτρων και σύμφωνα με τον εργολάβο και τους επιβλέποντες μηχανικούς θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτέμβρη. Για τα υπόλοιπα 8 χι-

λιόμετρα είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι σχετικές μελέτες, αν και ο Νομάρχης Αχαΐας ,σε σχετικές δηλώσεις του, υποστήριξε πως «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Οι πόροι που αντλούσαμε για την κατασκευή και συντήρηση δρόμων του Νομού μας, περίπου 200.000 ευρώ τον μήνα, πλέον δεν πέφτουν στα ταμεία της Νομαρχίας και έτσι τα όρια αρχίζουν να στενεύουν επικίνδυνα, αν δεν είμαστε ήδη στο κόκκινο. Πολύ φοβάμαι πως ο νέος προϋπολογισμός και σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι, επισκευή, συντήρηση και κατασκευή του επαρχιακού μας οδικού δικτύου θα είναι πενιχρό, έως μηδαμινό, σε σχέση με τα άλλα χρόνια. Σε ότι έχει να κάνει πάντως με τα έργα που ήδη έχουμε αναλάβει κοιτάζω να είμαστε εντός μελετών και χρονοδιαγραμμάτων και ότι έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο να το κά-

νουμε, αν και δεν φταίμε εμείς για την αφαίρεση πόρων από τα ταμεία μας, κάτι που ευτυχώς βλέπω πως και οι συμπολίτες μας το ξέρουν και το κατανοούν». Παράλληλα, ο Νομάρχης επισκέφθηκε και τα υπό κατασκευήν σφαγεία των Καλαβρύτων. Ο κ. Κατσικόπουλος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία κατασκευής του έργου, το οποίο θα δώσει λύσεις στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και όχι μόνο. Ο κ. Κατσικόπουλος συνεχάρη τον εργολάβο, που κατασκευάζει το σφαγείο, ο οποίος των διαβεβαίωσε πως αυτό θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες, τέλος Σεπτεμβρίου. Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Αχαΐας υποστήριξε πως «μια σύγχρονη και οργανωμένη μονάδα σφαγής ζώων στην περιοχή είναι μια πραγματικά θετική εξέλιξη που θα ανακουφίσει τους κτηνοτρόφους μια ολόκληρης περιοχής αλλά και ίσως μεγάλου μέρους

του Νομού μας. Είδα να φτιάχνουν κάτι σοβαρό με μελέτη, ακρίβεια και ταχύτητα, πράγμα που με χαροποίησε ιδιαίτερα». Ο Δήμαρ-χος Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος συνόδευε τον Νομάρχη Αχαΐας κατά την επίσκεψη του στους χώρους του νέου σφαγείου Καλαβρύτων. Ακολούθως οι δυο άντρες επισκέφθηκαν τον οικισμό Βραχνί όπου με τον Δήμαρχο Βραχνεΐκων κ. Βασίλη Τογαντζή συζήτησαν για τα γενικότερα προβλήματα του παραδοσιακού - ιστορικού οικισμού.

13 Ο Οδοντωτός στο Χιονοδρομικό Το «πράσινο φως» για την επέκταση του Οδοντωτού σιδηροδρόμου μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων άναψε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο αίτημα των τοπικών φορέων, συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του για το συγκεκριμένο θέμα. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Διακοπτού κ. Βασιλείου, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Μαγουλάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Νέλλας. Η θετικά ανταπόκριση του Υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών αποτελεί την αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή ενός πολύ σημαντικού έργου για τον Νομό Αχαΐας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, ένα έργο που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την επέκταση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου θα καταστεί εφικτή η σύνδεση ενός από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με μια από τις πλέον καλαίσθητες και ιστορικές σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης: ένα έργο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο, που μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της Αχαΐας, αλλά και στον τουρισμό της χώρας, ολόκληρο το χρόνο. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, το έργο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθούν και σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο. Για όλα αυτά τα ζητήματα ο Μιχάλης Μπεκίρης ενημέρωσε τον Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στο μεταξύ, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση των Δήμων Συμπολιτείας και Καλαβρύτων (Τοπικό Διαμέρισμα Κορφών). Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης οι δυο δήμοι της Αχαΐας θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Δήμος Καλαβρύτων θα λάβει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Έργα οδοποιίας

Νέοι χώροι στάθμευσης Ο ΟΣΕ παραχωρεί τα αμαξοστάσια σε Άγιο Ανδρέα και Άγιο Διονύσιο Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΣΕ και του Δήμου Πατρέων θα υπογραφεί σύντομα για τη δημιουργία χώρων πάρκινγκ, στα αμαξοστάσια στον Άγιο Διονύσιο και στον Άγιο Ανδρέα. Ήδη η ΕΡΓΟΣΕ προωθεί όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των πεπαλαιωμένων συρμών από τα αμαξοστάσια και την έ-

ναρξη των εργασιών διαμόρφωσης των χώρων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Πάτρας. Τα δυο πάρκινγκ στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα και του Αγ. Διονυσίου Πατρών αποτελούν στρατηγικά σημεία αφού θα βρίσκονται στις δυο βασικές εισόδους της πόλης των Πατρών,

με αποτέλεσμα ο πολίτης μπαίνοντας στην Πάτρα να μπορεί να σταθμεύσει το αυτοκίνητό του και χρησιμοποιώντας συγκοινωνία να πηγαίνει στο κέντρο της πόλης για τις καθημερινές ανάγκες του. Συνολικά και στους δύο χώρους αναμένεται να δημιουργηθούν 400 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ξεκίνησαν τα έργα στην Πατρών- Κορίνθου

Ενέργεια από το βιοαέριο «Επενδύοντας» στο περιβάλλον και στη μέγιστη ενεργειακή απόδοση, το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησε μια καινοτόμο και άκρως πρωτοποριακή μέθοδο για την «εκμετάλλευση» του βιοαερίου που παράγεται και στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας. Πρόκειται για τη λειτουργία μιας πιλοτικής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από την αξιοποίηση του βιοαερίου «απομονώνοντας» το υδρογόνο. Αυτή η μέθοδος θα εφαρμοστεί στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, αρχικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 10 ΚW, καθώς τουλάχιστον προς το παρόν το κόστος της είναι ανασταλτικό.Πρόσφατα υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας δορυφόρου του Πανεπιστημίου, για τη δημιουργία της πιλοτικής μονάδας.

Απήχθη Καλαβρυτινός Ο Αθανάσιος Λερούνης που κατάγεται από τα Καλάβρυτα, απήχθη στην περιοχή Τσιτράλ του βόρειου Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από δώδεκα ένοπλοι για είκοσι μιλούν άλλες πληροφορίες- εισέβαλαν στο σπίτι του Έλληνα εθελοντή δασκάλου, στην κοιλάδα Καλάς και τον απήγαγαν αφού προηγουμένως σκότωσαν έναν αστυνομικό φρουρό που προέβαλε αντίσταση προσπαθώντας να τον προφυλάξει. Ο Λερούνης, ζει στην κοιλάδα Καλάς μαζί με τη σύζυγό του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και ασχολείται με πολιτιστικά θέματα, όπως και θέματα της κοινότητας. Είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έχει στήσει το τοπικό μουσείο του οποίου εκτελούσε επίσης χρέη χτίστη, επιστάτη και φύλακα, ενώ το σπίτι του βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στο χώρο του μουσείου. Το μουσείο λειτουργεί επίσης και ως χώρος παροχής ιατρικών υπηρεσιών και διοργάνωσης συνεδρίων. Χτίστηκε με τη βοήθεια κονδυλίων από την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η φυλή των Καλάς, των θεωρούμενων ως απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα, από κατασκευαστικής άποψης, της νέας εθνικής οδού Πατρών- Κορίνθου εισέρχεται στην τελική του ευθεία για την έναρξη της κατασκευής του. Πρόκειται για τη σήραγγα της Παναγοπούλας, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, η οποία είναι το μεγαλύτερο τούνελ του νέου αυτοκινητόδρομου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολυμπίας Οδός, οι εργασίες ξεκίνησαν ήδη και θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή της Παναγοπούλας. Σε κάθε περίπτωση οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπομονή κι εγκράτεια γνωρίζοντας πως θα περάσει ένα δύσκολο χρονικό διάστημα έως ότου κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος.Να σημειωθεί πως έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για τη διάνοιξη κι άλλων, μικρότερων σηράγγων στο Δερβένι, τα Μαύρα Λιθάρια, την Ακράτα και τον Πλάτανο. Το έργο κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής θα έχει σύνολο 19 νέες σήραγγες συνολικού μήκους 18,5 χιλιομέτρων Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

Έργα συντήρησης και αποκατάστασης, συνολικού ύψους 450.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Νομαρχία Αχαΐας για το ορεινό επαρχιακό δίκτυο, μέσω δύο συμβάσεων που θα υπογράψει με τη Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης (ΝΕΑ). Η πρώτη αφορά διαγραμμίσεις στο επαρχιακό δίκτυο και είναι ύψους 250.000 ευρώ και η δεύτερη αφορά την επούλωση λακκουβών, ύψους 200.000 ευρώ. Οι εργασίες θα εκτελεστούν υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, ενώ η ΝΕΑ θα φροντίσει για την πρόσληψη και την αμοιβή εξειδικευμένου προσωπικού που θα ασχοληθεί στις εργασίες. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στο νομαρχιακό συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη νέα περίοδο.

Έτοιμο το νέο λιμάνι το Δεκέμβρη Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το νέο λιμάνι της Πάτρας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον προσεχή Ιανουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει επισήμως η λειτουργία του. «Είμαστε βέβαιοι ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανταποκριθεί στις εξαγγελίες μας και το νέο λιμάνι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε λίγους μήνες και να αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη. Θα είναι η πρώτη φορά που η Πάτρα θα έχει μέτωπο και όχι πλάτη στη θάλασσα. Με τη λειτουργία του νέου λιμανιού θα κατεδαφιστεί το «τείχος» που υπάρχει από την Παπαφλέσσα μέχρι και την Κολοκοτρώνη και θα αποδοθεί στους πολίτες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στη διάθεσή μας τις προτάσεις των ειδικών για να τις συζητήσουμε με τους φορείς της πόλης σχετικά με τη διαμόρφωση αυτού του χώρου», ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος.

ΤΖΑΜΙΑ - ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΑΦΟΙ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗ

1 ΣΤΡΕΜΜΑ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ 5 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΛ. 6977.929.039

ΤΑΝΑΓΡΑΣ & ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ 3 ΠΑΤΡΑ Τηλ.: 2610 335839, 324602


ΛΑΥΡΑ

14

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορών

Προτομή του ιατρού Γεώργιου Ανδριανόπουλου

Με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κορέα, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και τη Βραζιλία διεξήχθη στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, το 2ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το τριήμερο 27 με 30 Ιουλίου. Τα χορευτικά τμήματα παρουσίασαν χορούς από τις χώρες που εκπροσωπούσαν με μεγάλη επιτυχία, ενώ το Φεστιβάλ διοργάνωσε ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχία Αχαΐας, το Δήμο Καλαβρύτων και το Σύλλογο Σκεπαστιωτών Αθήνας.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια στον περιβάλλοντα χώρο του Κ.Υ. Κλειτορίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΤΕΖΙΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Εξελέγη νέο Δ.Σ. Νέο Δ.Σ. εξελέγη στο Σύλλογο Κερτεζιτών Πάτρας. Σε αυτό συμμετέχουν οι, Δημήτριος Κούρτης, Χαράλαμπος Φιλιππόπουλος, Σοφία Αγγελόπουλου, Γεώργιος Χασαπόπουλος, Χαράλαμπος Βορύλλας, Αριστείδης Βορύλλας και Κωσταντίνος Ρήγας. Οι Κερτεζίτες έχουν μεγάλη ιστορία στα πολιτιστικά και μάλιστα, ενεργό δράση και παρουσία σε όλα τα δρώμενα. Ευχόμαστε το νέο Δ.Σ. να είναι εξίσου δραστήριο και ενεργό, αντάξιο της ιστορίας του τόπου. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί πως η Κέρτεζη, ήταν το μοναδικό χωριό που από το 1924 είχε τοπικό Σύλλογο Νέων.

Μ

έσα σε μία λαμπρή τελετή και με πρω τοφανή – για τα δεδομένα της περιοχής προσέλευση κόσμου – πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Ιουλίου τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Γεωργίου Ανδριανόπουλου (1901 – 1968) στο περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας. Ο συγκεκριμένος ιατρός ήταν αυτός που πρωτοανέλαβε τον Υγειονομικό Σταθμό Κλειτορίας σε πραγματικά δύσκολους καιρούς επιδεικνύοντας μεγάλη επιστημονική – πολιτιστική και κοινωνική προσφορά προς όλη την τοπική κοινωνία. Η φιλοτέχνηση της Προτομής που πραγματοποιήθηκε από τον γλύπτη Ν. Γεωργίου, ήταν πρωτοβουλία της Ομοσπον-

δίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» και πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Δήμου Κλειτορίας και του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΕΣΙΟΥ

Μνημόσυνο και απολογισμός

ΑΡΟΑΝΙΑ

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μανεσίου τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο για τους θανόντες συγχωριανούς, το Σάββατο 29 Αυγούστου. Μετά το τέλος του μνημοσύνου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του συλλόγου στο κέντρο «Αλώνι» με θέμα απολογισμός των δραστηριοτήτων του συλλόγου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

Με επιτυχία τα Καμενιάνεια

Στις 21 Αυγούστου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αροανίας και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν το Δήμο. Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η παράταση της συμβατικής προθεσμίας κατασκευής του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία της εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας του Τ.Δ. Αγραμπέλων», ενέκρινε τη μελέτη του έργου: «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης δημοτικού δρόμου στη θέση «ΦΩΤΗ», συνολικής δαπάνης 32.699,50 ευρώ, Ενέκρινε τη σύσταση της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου Τριποτάμων και Σχολικής Επιτροπής Νηπιαγωγείου Ψωφίδος, ενέκρινε τον 1ο Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών του έργου: «Μελέτη και κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, όπου θα στεγασθούν και υπηρεσίες του Δήμου Αροανίας», ενέκρινε την τοπογραφική αποτύπωση του έργου: «Βελτίωση βατότητας αγροτικού δρόμου από Κατσαρέϊκα αλώνια οικισμού Πλατανίτσας Τ.Δ. Αγραμπέλων μέχρι Παναγιά – όρια Τ.Δ. Κρυόβρυσης Δήμου Λασιώνος», ενέκρινε την υποβολή νέων προτάσεων προς ένταξη στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με τίτλο: «Δημοτικός ηλεκτροφωτισμός δρόμου προς οικία Γεωργίου Γεωργόπουλου μέχρι Ι.Ν. κοιμήσεως Θεοτόκου Τ.Δ. Ψωφίδος», πίστωσης 19.718,03 ευρώ και την υποβολή τριών νέων προτάσεων προς ένταξη στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα: «Μελέτη Τοπογραφικών Αποτυπώσεων με τίτλους: α. Πλήρης τοπογραφική αποτύπωση Εσωτερικής οδοποιίας Τοπικών Διαμερισμάτων Δήμου Αροανίας, προϋπολογισμού 12.441,00 ευρώ, β. Πλήρης τοπογραφική αποτύπωση Εσωτερικής οδοποιίας Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Αροανίας προϋπολογισμού 12.441,00 ευρώ γ. Πλήρης τοπογραφική αποτύπωση αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Δημοτικής Οδοποιίας Δήμου Αροανίας, προϋπολογισμού 12.441,00 ευρώ. Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε πίστωση 3.050,00 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων .

ΘΑΝΟΣ ΚΟΤΣΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΗΛ.: 6981 625694 E-mail: akotsas@yahoo.gr www.greekarchitects.gr www.efephoto.gr

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος «Ο Ηρακλής», με τον τίτλο «Καμενιάνεια 2009». Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αθρόα. Καμενιανίτες, Δροβολοβίτες, Δεσινιώτες, φίλοι και συγγενείς τους από την ευρύτερη περιοχή, από διάφορες πόλεις, καθώς και ομογενείς που βρέθηκαν στη γενέτειρά τους παρακολούθησαν το τριήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις πολιτιστικό πρόγραμμα με αποκορύφωμα το παραδοσιακό γλέντι στις 15 και 16 Αυγούστου. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η καθολική συμμετοχή των παιδιών σε όλες τις εκδηλώσεις. Νέες και νέοι του τόπου, διατράνωσαν με πείσμα και σεμνότητα την αντίθεσή τους στην πολιτιστική ομοιογενοποίηση. Η συμμετοχή τους στον Πολιτιστικό Διαγωνισμό της 14ης Αυγούστου εντυπωσίασε τους πάντες. Ο Διαγωνισμός αυτός, ο οποίος έγινε παρουσία της Ελλανοδίκου Επιτροπής, περιλάμβανε: αφή φλόγας του αθλητικού και πολιτιστικού ιδεώδους, όρκο αθλητών και διαγωνιζομένων, καθώς και πλούσιο πολιτιστικό ερωτηματολόγιο, σχετικό με την Ιστορία, την Παράδοση και τα προβλήματα του τόπου μας μέχρι σήμερα. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη Γιορτή του Κάμπου, την Κυριακή 23 Αυγούστου, στο εκκλησάκι Αποδόσεως Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δίπλα στον γραφικό χείμαρρο του Καμενιανίτικου Κάμπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εκφράζει εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους όσοι τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στους αγώνες και διαγωνισμούς.

Λαμπαδηδρομία αιμοδοτών Για έβδομη συνεχή χρονιά φέτος οι εθελοντές αιμοδότες όλης της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν μήνυμα για την ενίσχυση της σπουδαίας αυτής πράξης. Η Αχαΐα συμμετείχε και φέτος στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Η αφή της φλόγας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της 7ης Λαμπαδηδρομίας έγινε στον Άγιο Αθανάσιο Χαλανδρίτσας, με τη συμμετοχή δεκάδων λαμπαδηδρόμων που μετέφεραν τη φλόγα της αγάπης. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την 6η ΥΠΕ, τη Νομαρχία Αχαΐας, το ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας», τους Συλλόγους Αιμοδοτών Χαλανδρίτσας και Καραμανδάνειου Νοσοκομείου και τους Δήμους Πατρέων, Μεσσάτιδας και Φαρρών. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν αποκαλυπτήρια- ονοματοδοσία οδών στη Μεσσάτιδα και στην Πάτρα, ενώ η Φλόγα αναχώρησε από την αχαϊκή πρωτεύουσα σε τελετή που έγινε στο Θεατράκι του ΟΛΠΑ.

Το καθιερωμένο τρισάγιο τέλεσε ο Ηγούμενος της Μονής Αγίας Λαύρας Μητροπολίτης Φιλάρετος συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Κλειτορίας Πατέρα Νικόλαο

Καμπέρο και πληθώρα ιερέων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κ. Κατσιάρης με θέμα «Η αρετή της κοινωνικής προσφοράς». Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι κόρες, η αδελφή και συγγενείς του Γ. Ανδριανόπουλου, ο Πολιτευτής Δ. Τριανταφυλλόπουλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, οι Αντινομάρχες Αχαΐας Μ. Φεσσιάν και Α. Τριανταφυλλόπουλος, ο Δήμαρχος Κλειτορίας Α. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Γ. Κοσμάς, ο Δρ Ν. Ραζής (Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας), οι ιατροί Α. Αρβανίτης – Γ. Γάτσος και πλήθος πολιτών. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση προσφορά του Δήμου Κλειτορίας.

3,2 εκατ. ευρώ μέσα στο χρόνο Με ορίζοντα το 2017 θα υλοποιηθούν οι δύο προγραμματικές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του Υπουργείου Πολιτισμού για τα έργα της Πολιτιστικής και την εξόφληση των χρεών προς τους πολιτιστικούς οργανισμούς του Δήμου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Γκέρμπεσι Ένα ποικίλο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργάνωσε το καλοκαίρι η αδελφότητα των εκ του Προφήτου Ηλία Καλαβρύτων καταγομένων «Το Γκέρμπεσι». Το Σάββατο 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε παράσταση Καραγκιόζη με τον Κώστα Μακρή στην πλατεία του χωριού, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 200 άτομα, μικροί και μεγάλοι. Το Σάββατο 22 Αυγούστου έγινε αγώνας δηλωτής με τη συμμετοχή πολλών συγχωριανών με νικητές το ζευγάρι Δημήτρης Πλώτας και Χρήστος Πλώτας. Την Κυριακή 23 Αυγούστου, στον Προφήτη Ηλεία έγινε με επιτυχία το καθιερωμένο αντάμωμα των απανταχού Γκερμπεσιωτών, παρουσία 1.000 και πλέον ατόμων. Ξεκίνησε με Λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας από τον π. Ηλία Γιαννόπουλο και τον ψάλτη τον Βασίλη Κόρδα, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στο μνημείο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αντώνιο Σκόνδρα, τον Νομάρχη, Δ. Κατσικόπουλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Καλαβρύτων, κ. Λαζουρά, τον πρόεδρο του Τ.Σ. Ν. Πλώτα και τον Δήμαρχο Λαρίσου, Κ. Καλαϊτζή. Στη συνέχεια έγινε με επιτυχία ο αγώνας της κουλούρας, όπου στους μικρούς κέρδισε ο Κωνσταντίνος Πλέγας και δεύτερος ήλθε, ο Αλέξης Πλώτας, ενώ στους μεγάλους κέρδισε, ο Ανδρέας Σπαθής και δεύτερος ήλθε ο Ηλίας Πλώτας του Μιχάλη. Στα κορίτσια πρώτη ήλθε η Δήμητρα Κόλια και δεύτερη η Μαρία Στρατίκη. Στην εκδήλωση παρέστησαν, ακόμη ο Δήμαρχος Φαρρών, Δ. Σωτηρόπουλος, ο αντινομάρχης, Γ. Ταπεινός, ο πρ. βουλευτής, Ν. Νικολόπουλος, ο πολιτευτής, Δ. Τριανταφυλλόπουλος. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τιμητική βράβευση επιτυχόντων μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι Παναγιώτης Πλώτας και Ζαχαρούλα Αγαλοπούλου- Πλώτα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου πλαισιωμένος από το Δ.Σ., τον αντιπρόεδρο Χ. Πλώτα, τον γραμματέα Ανδρέα Σκόνδρα, τον ταμία Δ. Πλώτα και το έφορο δημοσίων σχέσεων Μαρία Κόλια, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και άφθονο βραστό και παραδοσιακό γλέντι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας.


ΛΑΥΡΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Στιγμές Γέλιου

κουμπαρά σου και έρχεται ο Νίκος και σου παίρνει τα 14. Τι θα σου μείνει; - Το παράπονο!!

Ευφυΐα Μια ξανθιά ήθελε να πιάσει δουλειά σε μια επιχείρηση και για να την δοκιμάσουν τής έκαναν ορισμένες ερωτήσεις γενικών γνώσεων. 1η Πόσα χρόνια διήρκεσε ο 100ετής πόλεμος ; α» 116 ; β» 99 ; γ» 100; δ»110; Η απάντηση της ξανθιάς ΄΄Δεν ξέρω΄΄ 2η Ποιό μήνα γιορτάζουν οι Ρώσοι την Οκτωβριανή Επανάσταση; α» τον Αύγουστο; β» τον Οκτώβριο; γ » τον Νοέμβριο; δ» τον Ιανουάριο; Η απάντηση της ξανθιάς ΄΄Αχ καλέ, δεν ξέρω΄΄ 3η Πως λεγόταν ο Βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ΙV; α) Γεώργιος; β) Εδουάρδος; Γ)Κάρολος; δ) Αλβέρτος; Η απάντηση της ξανθιάς.. ΄΄Πού να ξέρω΄΄ 4η Από ποιο ζώο πήραν οι Κανάριοι Νήσοι την ονομασία τους; α) Τη φώκια ; Β) Το άλογο; Γ) Το Καναρίνι; δ) Τον σκύλο; Η απάντηση της ξανθιάς.. ΄΄Δεν ξέρω΄΄ 5η Σε ποια χώρα ανακαλύφθηκε το καπέλο τύπου Παναμά ; α) Στον Παναμά ; Β) Στην Αργεντινή; Γ) Στο Εκουαδόρ; δ) Στο Μεξικό ; Η απάντηση της ξανθιάς.. ΄΄Δεν γνωρίζω΄΄ Φυσικά δεν της έδωσαν τη θέση και την έδιωξαν κακήν κακώς. Εσείς γελάσατε με την ξανθιά και φυσικά γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις.!! Για να δουμε όμως και τις απαντήσεις ΄΄ΑΪΝΣΤΑΙΝ΄΄ μέσα από μια εγκυκλοπαίδεια

Λίγο πριν τελειώσει το σχολείο όλη η τάξη έχει βγει φωτογραφία και η δασκάλα προσπαθεί να πείσει τα παιδάκια να αγοράσουν την ομαδική φωτογραφία: "Σκεφτείτε πόσο ωραίο θα είναι όταν θα έχετε μεγαλώσει και θα βλέπετε την φωτογραφία και θα λέτε: αυτή είναι η Ελένη, είναι γιατρός, αυτός είναι ο Μιχάλης είναι δικηγόρος..." Πετάγεται ο Τοτός: "Kαι αυτή είναι η συγχωρεμένη η δασκάλα μας..."

Απαντήσεις 1ης ερώτησης. Ο 100ετής πόλεμος διήρκεσε 116 χρόνια, από το 1337 ως το 1453. 2ης ερώτηση.. Οι Ρώσοι γιορτάζουν την Οκτωβριανή Επανάσταση στις 7 Νοεμβρίου. 3ης ερώτησης. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΙV λεγόταν Αλβέρτος. Άλλαξε το όνομα του το 1936 4ης ερώτησης Οι Κανάριοι Νήσοι πήραν την ονομασία τους από τον σκύλο στα Λατινικά. 5ης ερώτησης .. Το καπέλο τύπου Παναμά ανακαλύφθηκε στο Εκουαδόρ Λοιπόν, τι λέτε; Εσείς θα παίρνατε τη θέση που έχασε η ξανθιά ;

15

Πάει ένας Κύπριος στα everest. -Θέλω ένα σάντουιτς -Τι να βάλω μέσα? -Τυρίν, ντομάταν, πιπεριάν... -Ρε φίλε, σε παρακαλώ, μπορείς να μη βάζεις "ν" στο τέλος των λέξεων? -Οκ! -Συνέχισε λοιπόν, τί άλλο να βάλω στο σάντουιτς? -Ζαμπό, μπέικο... Λέει η δασκάλα στον Τοτό: - Δεν είναι δύσκολο παιδί μου. Έχεις 32 ευρώ στον

Πάει ο πατέρας του Τοτού στο σχολείο να πάρει τους βαθμούς του γιου του. Πάει στη δασκάλα μαθηματικών: - Πως πάει ο γιος μου; - Χάλια! Του έβαλα 3! Δεν ξέρει πόσο κάνει ένα κι ένα! Πάει στη δασκάλα γεωγραφίας: - Πως πάει ο Τοτός; - Χάλια! Του έβαλα 2! Δεν ξέρει ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας! Στεναχωρημένος ο πατέρας πάει σπίτι να δει τηλεόραση να του φύγει η λύπη. Γυρνάει σπίτι ο Τοτός: - Δε μου λες, ρε, πόσο κάνει ένα κι ένα; - Τρία. - Και ποια είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας; - Η Πάτρα! - Καλά ρε, αφού τα ξέρεις γιατί δεν τα λες; Τρεις μαθητές απολογούνται για αταξίες στο διευθυντή. - Τι έκανες εσύ,παιδί μου;ρωτάει τον πρώτο. - Τίποτα κύριε, πήρα το βιβλίο του διπλανού μου και... - Τρεις μέρες αποβολή! Εσύ παιδί μου τι έκανες; - Τίποτα κύριε, είχα στην τσέπη μου ένα σκονάκι, αλλά δεν... - Τέσσερις μέρες αποβολή! Εσύ τι έκανες; - Εγώ κύριε, λέει ο Μπόμπος πέταξα το σφουγγαράκι από το παράθυρο. - Ε, καλά, δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Πήγαινε τώρα και να μην το ξανακάνεις! Μετά από λίγες μέρες στέλνουν πάλι στο διευθυντή κάποιους ταραξίες. Ίδιο σκηνικό, μοιράζει ο διευθυντής αποβολές, φτάνει πάλι στο Μπόμπο. - Εσύ παιδί μου έχεις ξανάρθει εδώ; - Ναι κύριε, είμαι αυτός ου είχε πετάξει το σφουγγαράκι από το παράθυρο. - Και τώρα γιατί είσαι πάλι εδώ; - Ξαναπέταξα το σφουγγαράκι από το παράθυρο. - Καλά, φύγε και να μην το ξανακάνεις. Την ώρα που πάει να βγει ο Μπόμπος ορμάει στο γραφείο του διευθυντή ένας πατέρας έξαλλος φωνάζοντας. - Τι συμβαίνει κύριε; Ποιος είστε; - Ποιος είμαι; Ο πατέρας του Σφουγγαράκη είμαι!!!

Α..

Σ'αγαπώ δεν σημαίνει θέλω να μ'αγαπάς, απλά θέλω να κάνω τον κόσμο σου ίδιο με τον παράδεισο, για να δείς τι όμορφο θέαμα βλέπουν τα μάτια μου όταν σε αντικρίζουν. Δύο πράγματα θέλω στη ζωή μου, ένα τριαντάφυλλο και εσένα. Το τριαντάφυλλο για σένα… και εσένα για μένα! Ποιος πληγωμένος δεν πονεί δε κλαίει, δε φωνάζει, Ποιος αγαπά με την καρδιά και δεν αναστενάζει Το να πονάς και να το λες αυτό δεν είναι πόνος. Ο πόνος είναι να πονάς και να το ξέρεις μόνος. Αν η σκέψη ήταν παρουσία, θα ήσουν συνέχεια δίπλα μου! Μου είπανε πως αυτό το τηλ. είναι του παραδείσου και είπα να στείλω ένα μήνυμα στο πιό γλυκό άγγελο που ομορφαίνει τη ζωή μου. Καλημέρα άγγελε μου!

Β..

Στην κουζίνα... Χοιρινό με μαύρη μπύρα

Σαλάτα με Φρούτα

Υλικά:

Υλικά:

Υλικά:

700 γρ χοιρινό 4 κρεμμύδια μικρά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 4 πιπερίες κέρατο πράσινες 2 λίτρα μαύρη μπύρα αλάτι, πιπέρι (κόκκινο, μαύρο, άσπρο) πάπρικα λάδι 2 φύλλα δάφνης

1 σαλάτα πράσινη 1 σαλάτα κόκκινη 1 ματσάκι ρόκα 1 κουτ. της σούπας κουκουνάρι 1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους 1 κούπα ρόγες από σταφύλι (απύρηνο)

Εκτέλεση Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με χαρτί και το κόβουμε κομματάκια. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με λάδι. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τα φύλλα δάφνης και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη μαύρη μπύρα, και τα κρεμμύδια ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 50 λεπτά. Μισή ώρα πρίν γίνει το φαγητό προσθέτουμε τις πιπεριές, Ελέγχουμε ότι το κρέας είναι μαλακό και η σάλτσα έχει δέσει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως. Καλή όρεξη και καλή επιτυχία

Ρεβανύ (ή ραβανί)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ: 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 2 κουτ. της σούπας ξύδι λίγο αλάτι λίγο πιπέρι 3 κουτ. της σούπας μέλι 1 κουτ. του γλυκού θυμάρι τριμμένο

Εκτέλεση Πλένουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί τις σαλάτες και τη ρόκα. Τις χονδροκόβουμε με τα χέρια και τις ανακατεύουμε με το κουκουνάρι και τα φρούτα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ: Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί και με αυτή τη σως περιχύνουμε τη σαλάτα

250g βούτυρο 160g αλεύρι 160g σιμιγδάλι ψιλό 5 αυγά 200g ζάχαρη 300ml γάλα ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι 1 κγ αλάτι 3 κγ baking powder Για το σιρόπι: 400ml νερό 620g ζάχαρη χυμός από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη, αλλά κρατάτε 50g για την μαρέγκα. Χτυπάμε να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Χτυπάμε πολύ καλά... Πρέπει να σας γίνει το μείγμα όπως βλέπετε την φωτογραφία δίπλα. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα ασπράδια και τα 50g ζάχαρης και αναδιπλώνουμε απαλά με την σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν Χτυπάμε τα ασπράδια με τα 50g ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε την μισή στο μείγμα και αναδιπλώνουμε απαλά. Μόλις ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και την άλλη μισή και αναδιπλώνουμε. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή αλεύρι να κολλήσει παντού. Στα γλυκά προσωπικά προτιμώ την ζάχαρη γιατί δημιουργεί ένα κραμελωμένο στρώμα γύρω από το γλυκό. Στρώνουμε το μείγμα με μία σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 περίπου βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα σκουρό χρυσαφί χρώμα.


ΛΑΥΡΑ

16

Σχολιάζοντας...

Συνδύασε διακοπές και δουλειά Ούτε λεπτό δεν σταματά ο Νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος να εργάζεται προς όφελος των πολιτών, ακόμη κι όταν του δίνεται η ευκαιρία για ολιγοήμερη ξεκούραση. Τον Αύγουστο ο Νομάρχης επισκέφθηκε τη γενέτειρά του, τα Καλάβρυτα, προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες μαζί με την οικογένειά του. Κι όμως επέλεξε να μην ξεκουραστεί και μη έχοντας καιρό για χάσιμο, επιθεώρησε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Καλαβρύτων, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των εργασιών και να δώσει εντολές για επίσπευσή τους, ώστε να παραδοθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους. Βέβαια, ο Νομάρχης δεν έχασε ευκαιρία και βρέθηκε σε δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Βουλευτής με φουστανέλα Ο Αλέξιος Στριφτόμπολας (1834-1912), της γνωστής οικογένειας, ήταν ένας από τους πιο ενεργούς και δυναμικούς πολιτικούς της εποχής του, και μάλιστα είχε καταφέρει να ξεχωρίσει και εξαιτίας της… εμφάνισής του που πήγαζε από τα βαθιά του εθνικά αισθήματα. Ήταν ο γνωστότερος φουστανελοφόρος βουλευτής, ο οποίος απεικονίζεται μάλιστα στο γνωστό πίνακα του ζωγράφου Νικολάου Ορλώφ που ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, από δωρεά του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη. Ο πίνακας αυτός παριστάνει συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες. Ο Στριφτόμπολας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πατρών το 1902 και αποτέλεσε μία από τις πιο φημισμένες προσωπικότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς ήταν ο μόνος βουλευτής που φορούσε φουστανέλα για όλη του την ζωή αρνούμενος να φορέσει φράγκικα (κοστούμι, παντελόνι)

Άψογος οικοδεσπότης Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο Δήμαρχος Παΐων, Κώστας Ασημακόπουλος σε όλους όσοι βρέθηκαν στη Δάφνη στο πλαίσιο του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος. Ο Δήμαρχος υπήρξε άψογος οικοδεσπότης, φροντίζοντας να μην λείψει τίποτε από τις εκδηλώσεις. Η ζεστή φιλοξενία που προσέφερε σε όλους θα μείνει αξέχαστη.

Σπουδαίες εκδηλώσεις Σε πολιτιστικό διήμερο που έδωσε την ευκαιρία στους ντόπιους, αλλά και σε χιλιάδες επισκέπτες να διασκεδάσουν, αναδεικνύοντας παράλληλα την περιοχή, μετατράπηκαν η παραδοσιακή βραδιά που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Λυκούρια και το 8ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, στις 22 Αυγούστου στη Δάφνη. Ήταν από τις λίγες φορές που στην περιοχή διοργανώθηκαν τόσο σημαντικές εκδηλώσεις με μεγάλη απήχηση, γι’ αυτό και σκοπός των διοργανωτών είναι να τις επαναλάβουν.

Από το «Βενιζέλος» στη Δάφνη Ευρωπαϊκή διάσταση έλαβε φέτος η διοργάνωση του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, καθώς στις εκδηλώσεις συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία από τη Γαλλία, με επικεφαλής την πάντα δραστήρια, Καλαβρυτινή πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Μαρία Ζαφειροπούλου. Το γκρουπ των Γάλλων ταξίδεψε κατευθείαν μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στη Δάφνη, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Η κ. Ζαφειρόπουλου, όμως φρόντισε ώστε οι Γάλλοι να παραμείνουν μερικές ημέρες στα Καλάβρυτα, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, αλλά και τις ομορφιές του. Και σίγουρα πέτυχε το σκοπό της, καθώς όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι και δεσμεύτηκαν πως θα επισκεφθούν σύντομα και πάλι την περιοχή.

Ευγενική προσφορά Ο συγγραφέας κ. Πανόπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει σε όλες τις αποστολές των χορευτικών συγκροτημάτων που επισκέφθηκαν τη Λυκούρια, το βιβλίο του για την ιστορία της Χελωνοσπηλιάς και το ρόλο που διαδραμάτισε στην Επανάσταση του 1821. Ήταν πραγματικά μία ευγενική προσφορά, που συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού μεγαλείου της περιοχής, το οποίο σε αρκετούς είναι άγνωστο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου ανακοινώνει πως κάθε Παρασκευή και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, Παπαδιαμαντοπούλου 17α θα λειτουργεί τμήμα Χορωδίας. Καλούνται όλοι όσοι αισθάνονται καλλίφωνοι και μη να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, στα τηλέφωνα 2610-272722 από 7 έως 10 μ.μ. και 6972296949.

Το Δ.Σ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2009

Προέβαλε το Κιλκίς τα οποία αποτελούσαν πλέον το επίσημο τρόπο ενδυμασίας στην εποχή του.

Σημαντική προσφορά Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών αποδεικνύει καθημερινά και την τεράστια κοινωνική της προσφορά. Πρόσφατο παράδειγμα, η ευγενική χειρονομία του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου να κάνει δωρεά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων δύο νοσοκομειακών κλινών πλήρως εξοπλισμένων για τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής. Και εμπράκτως η τοπική Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας και των αναγκών της. Το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη, τον ευχαρίστησε θερμά για τη σημαντική αυτή προσφορά, η οποία ελπίζουμε να βρει μιμητές.

Αγαπητός σε όλους Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μάνεσι Καλαβρύτων πέρασε μερικές ημέρες του καλοκαιριού, ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας. Είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους συγχωριανούς του, να συνομιλήσει με γνωστούς και φίλους, αλλά και να το… ρίξει λίγο έξω με χορό και τραγούδι στις παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Μάνεσι. Ο κ. Φούρας είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του, το οποίο επισκέπτεται όποτε του δίνεται η ευκαιρία, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του. Αυτό μάλιστα, που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο Δήμαρχος καταφέρνει να συσπειρώνει τους πάντες γύρω του, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Ένα σημαντικό κειμήλιο Ένα σημαντικό κειμήλιο ήλθε στην επιφάνεια πριν από μερικό καιρό. Πρόκειται για ένα παλαιό λάβαρο του Συλλόγου Νέων Κέρτεζης που χρονολογείται από το 1924. Το λάβαρο βρισκόταν καταχωνιασμένο σε μια αποθήκη στο χωριό και βρέθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εν Αθήναις Κερτεζιτών, Νίκο Κωσταντακόπουλο, όταν αναζητούσε μια ελληνική σημαία. Πλέον το λάβαρο που αποτελεί περίτρανη απόδειξη του ρόλου που διαδραμάτιζε η Κέρτεζη, ως ένα από τα κεφαλοχώρια της τέως επαρχίας. Πλέον το λάβαρο βρίσκεται στο Μουσείο του χωριού.

Παράδειγμα προς μίμηση Μια ιδιαίτερη έκπληξη επεφύλαξε το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου στον αντιπρόεδρό του, Γιώργο Παλαιολογόπουλο, αποφασίζοντας να τον τιμήσει για την πολύχρονη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και στην ανάπτυξη και καθιέρωση του Συλλόγου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δάφνη. Η βράβευσή του έγινε στο περιθώριο των εκδηλώσεων του 8ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος. Ο Γιώργος Παλαιολογόπουλος είναι μέλος του Συλλόγου τα τελευταία 25 χρόνια και έχει υπηρετήσει τις αρχές και τις αξίες του, από διάφορες θέσεις με σθένος και πρωτοφανή διάθεση προσφοράς, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση. Του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός και να συνεχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον την ενασχόλησή του με το Σύλλογο.

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος βρέθηκε στα Καλάβρυτα, ως επικεφαλής του χορευτικού συγκροτήματος της περιοχής του, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Π.Σ. Ο κ. Αναστασιάδης προέβαλε τον τόπο του και μετέφερε το ενδιαφέρον του Δήμου του να αναπτύξει δεσμούς συνεργασίας με την Αχαΐα, όχι μόνο σε πολιτιστικό επίπεδο. Ο αντιδήμαρχος Πολυκάστρου είναι ένας δραστήριος άνθρωπος που υπηρετεί άξια την τοπική αυτοδιοίκηση, και αυτό το απέδειξε κατά την ολιγοήμερη παρουσία του στην περιοχή μας.

Αναγνώριση για τον Π.Σ. Διευρύνει τις συνεργασίες του μέρα με την ημέρα, με άλλους πολιτιστικούς φορείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος. Πρόσφατα εγκαινίασε τη συνεργασία του με τους συλλόγους και φορείς του Δήμου Μακρυνείας. Ο πρόεδρος του Π.Σ. παρέλαβε από τους διοργανωτές μια σημαντική διάκριση, αυτή του εμβλήματος της πόλης της Μακρυνείας και αυτό σε κάθε περίπτωση, αποτελεί αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του.

Μας άφησαν «σουβενίρ» Οι άνθρωποι του πολιτισμού που αναπτύσσεται στις μεγαλουπόλεις ήλθαν για διακοπές στα Καλαβρυτοχώρια και μας άφησαν… σουβενίρ. Και πιο συγκεκριμένα, μας άφησαν τα σκουπίδια τους, στους δρόμους και στα λαγκάδια, θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του υψηλού δείκτη πρόκλησης πυρκαγιών. Ευτυχώς που δεν μας βρήκαν τα χειρότερα.

Συνεχή δημοσιεύματα Στο «πλευρό» του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου βρίσκεται σύσσωμος ο τοπικός Τύπος, ο οποίος προβάλει κάθε δραστηριότητα και αναδεικνύει τις προσπάθειες που καταβάλει το Δ.Σ. για τη διάδοση της πολιτισμικής κουλτούρας του τόπου μας και της πλούσιας παράδοσής μας. Τα δημοσιεύματα τόσο στον έντυπο Τύπο, όσο και τα ρεπορτάζ στους τηλεοπτικούς σταθμούς αποτελούν αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Π.Σ. και γεμίζουν το Δ.Σ. με μεγαλύτερη ευθύνη για να συνεχίσει και να εντείνει τη δράση του.

Στις 24/1 η Βασιλόπιτα Το Δ.Σ. του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του, πως η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να ενημερωθούν οι «συγγενείς» σύλλογοι της τ. επαρχίας Καλαβρύτων αποφεύγοντας να κλείσουν την 24η Ιανουαρίου για τη δική τους αντίστοιχη εκδήλωση, ώστε να μην συμπέσουν. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα, αλλά και για τον τόπο διεξαγωγής της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Π.Σ. θα ανακοινωθούν σύντομα.

www.pankalavritinos.tk

lavra 36  

xoreytika kalavrytinou patras

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you