Pædagogisk Extrakt nr. 20

Page 17

Pædagogisk Extrakt

17

VIA University College

PÆDAGOGIKKENS USTYRLIGHED

Vi har en fantasimuskel, og den skal motioneres og masseres for at udvikle sig. Den er jo netop med til, at vi får nye idéer, videreudvikler dem og skærper nysgerrigheden.

giver sammen med en bisidder. Sammen taler de om, hvor pigen skal bo – enten hos mor eller far. Scenen er lavet i en efterworkshop på baggrund af et indtryk fra forestillingen, som eleverne digter videre på og giver deres eget udtryk. ”I det her tilfælde handlede det om en ung pige, der var klemt i en skilsmisse. Måske var det en reel situation, gruppen havde

valgt, og som de så bearbejdede sammen. Måske var det noget, de havde fundet på. Det er også ligegyldigt. Det vigtige er, at de får større forståelse for omverden, når de bruger deres krop, og mærker, hvordan det føles at skulle forholde sig til fx, hvor man skal bo. Med drama og teater bearbejder vi forskellige udfordringer, og giver tankerne et andet sprog ,” siger Lotte Wagner.

Hun fortæller videre, hvordan det handler om at gå fra indtryk til udtryk og på at finde ud af, hvad handler det om for mig og for fællesskabet. Hvordan oplever vi hver især det, der sker omkring os? Vi skaber en flerstemmighed i rummet, hvor vi deler de mange forskellige indtryk og oplevelser med hinanden. Så vi får en fælles oplevelse af, hvad det er, vi har set og mærket. Og samtidig får vi en forståelse af, hvordan vi oplever ting forskelligt.

Teateret styrker vores abstraktionsevne Opgang2 Turnéteater arbejder sammen med forsker Anne Mette Winneche Nielsen, Aalborg Universitet. Sammen med Niels Ulrik Sørensen har hun blandt andet skrevet bogen ’Når kunst gør en forskel’, hvor hun undersøger, hvordan arbejdet med kunst og kultur kan være med til at åbne for nye muligheder for unge på kanten af samfundet. Ifølge hende træner kunsten og teateret vores abstraktionsniveau. ”Vi benytter os af teater og kunst til at arbejde med at udvide og nuancere forskellige grupper af unges forståelse for deres eget liv, for omverden og for fællesskabet. Vi har en fantasimuskel, og den skal motioneres og masseres for at udvikle sig. Den er jo netop med til, at vi får nye idéer, videreudvikler dem og skærper nysgerrigheden,” siger Lotte Wagner, og fortæller

TANKERNE FÅR ET ANDET SPROG Med drama og teater bearbejder de unge forskellige udfordringer og giver tankerne et andet sprog.