Page 1

JULIUS PABLO ARCHITECTURAL

PORTFOLIO


C O NT E NT S

This portfolio is a collection of work since the beginning of my Architecture studies at De Montfort University, Leicester. It displays a variety of skills from digital aspects to physical modelling and capabilities, I explore and experiment with numerous materials , forms and presentation style, which is inherent for a young student in architecture.


COMMUNITY

MOABIT LIBRARY

SOCIAL HOUSING SAFFRON VILLAGE

VISUALIZATION AZUMA HOUSE

HANAMI NIGHTS SUNKEN GARDEN

LIVE-WORK

TERRACED HOUSE

SKETCHES


01

COMMUNITY MOABIT LIBRARY

The site was set in Moabit opposite to the main railway station in Berlin where it brings millions of passengers each year. The site itself was historic that was an old prison, now a historical public park enclosed by 5 metre- high walls. There are structural elements that were preserved, restored or enhanced the prison history. During this site visit, I have observed the isolation of the park and seems uninviting. It was also not visible to people due to high enclosed walls. My aim of the project is to transform the isolated site into a place whilst the retaining the existing walls. The design of public library programme offers people to gain free access to books and digital sources for research, while at the same time providing a sense of place for gathering. The primary design strategy was the slope plane from the landscape to the edge of the roof to maintain the openness of the site. The two lawns levels that represented the former prison wings were turned into water to present natural and calmness of the site, opposite of isolation. To enhance the area more of a social space, the library has a greenhouse space where people could explore or take their books and read. It also has a museum space of how books were made by printing press machines. These two building spaces can only be accessed within the library from first and basement level.

The Thesite sitewas wasset setin inMoabit Moabitopposite oppositetotothe themain mainrailway railwaystation stationin inBerlin Berlinwhere whereititbrings bringsmillions millionsofofpassengers passengerseach eachyear. year.The Thesite siteitself itselfwas washistoric historicthat thatwas wasan anold oldprison, prison,now nowaahistorical historicalpublic publicpark parkenclos enclo metremetre-high highwalls. walls.There Thereare arestructural structuralelements elementsthat thatwere werepreserved, preserved,restored restoredor orenhanced enhancedthe theprison prisonhistory. history.During Duringthis thissite sitevisit, visit,IIhave haveobserved observedthe theisolation isolationofofthe thepark parkand andseems seemsuninviting. uninviting.ItItwas wasalso als people peopledue duetotohigh highenclosed enclosedwalls. walls.My Myaim aimofofthe theproject projectisistototransform transformthe theisolated isolatedsite siteinto intoaaplace placewhilst whilstthe theretaining retainingthe theexisting existingwalls. walls.The Thedesign designofofpublic publiclibrary libraryprogramme programmeoffers offerspeople peopletotogain gainfree freeac a and anddigital digitalsources sourcesfor forresearch, research,while whileat atthe thesame sametime timeproviding providingaasense senseofofplace placefor forgathering. gathering.

The Theprimary primarydesign designstrategy strategywas wasthe theslope slopeplane planefrom fromthe thelandscape landscapetotothe theedge edgeofofthe theroof rooftotomaintain maintainthe theopenness opennessofofthe thesite. site.The Thetwo twolawns lawnslevels levelsthat thatrepresented representedthe theformer formerprison prisonwings wingswere wereturned turnedint in present presentnatural naturaland andcalmness calmnessofofthe thesite, site,opposite oppositeofofisolation. isolation.To Toenhance enhancethe thearea areamore moreofofaasocial socialspace, space,the thelibrary libraryhas hasaagreenhouse greenhousespace spacewhere wherepeople peoplecould couldexplore exploreor ortake taketheir theirbooks booksand andread. read. ItItalso alsohh space spaceofofhow howbooks bookswere weremade madeby byprinting printingpress pressmachines. machines.These Thesetwo twobuilding buildingspaces spacescan canonly onlybe beaccessed accessedwithin withinthe thelibrary libraryfrom fromfirst firstand andbasement basementlevel. level.

ssengers each year. The site itself was historic that was an old prison, now a historical public park enclosed by 5 history. During this site visit, I have observed the isolation of the park and seems uninviting. It was also not visible to hilst ilst the retaining the existing walls. The design of public library programme offers people to gain free access to books

the openness of the site. The two lawns levels that represented the former prison wings were turned into water to Site Site Extrude Extrude Site 02 Extrude ce, the library has a greenhouse 01 space where people could explore or take their books and read. It also has a museum sed within the The library first and basement level. and Thered redfrom line lineindicates indicates the thesite siteboundary boundary and The Thesite sitefootprint footprintisisthen thenextruded extrudedup uptoto13 13 blue blueline linehighlight highlightthe thescale scaleofofthe thebuilding building metres metreshigh highover overthe theenclosed enclosedwalls. walls. between betweenwhere wherethe thetwo twoformer formerprison prisonwings wingsare. are.

03Slope Slope

The slope plane is created from one of the site entrances, extending the grass from the ground

04Connect Connect

There are two entrances to the library, one from the ground plane and the other on the

Slope Slope

The Theslope slopeplane planeisiscreated createdfrom fromone oneofofthe thesite site entrances, entrances,extending extendingthe thegrass grassfrom fromthe theground ground totothe theedge edgeofofthe theroof roofofofthe thebuilding. building.The The circular circularrooflight rooflightallows allowsnatural naturallight lighttotopierce pierce through throughthe thebuilding. building.The The sloped slopedlawn lawnwas was transformed transformedtotowater. water.

Connect Connect

There Thereare aretwo twoentrances entrancestototh t from fromthe theground groundplane planeand andth t green greenslope slopethat thattakes takesyou youtoto Two Twobridge bridgelinks linksbetween betweenthe th greenhouse greenhouseand andmuseum. museum.


Site Plan 1:1000


R E N D E R S

Renders using Sketchup, Vray and Photoshop


North- East entrance

The green landscape that integrate to the library features graphic lines of concrete that divides the surface into a series of zigzagging pedestrian paths. The dividing surfaces showcases ornamental grass and the public is encouraged to explore this green roof. The texture of the ornamental grass lead the eye from the ground to the sky.

North- East entrance

green landscape that integrate to the library features graphic lines of concrete that divides the su s of zigzagging pedestrian paths. The dividing surfaces showcases ornamental grass snd the publ uraged to explore this green roof. The texture of the ornamental grass lead the eye from the groun

The Atrium

As you you enterwill the see library, will see the atrium, a large roof lightnatural allowinglight natural light to penetrate As you enter the library, theyou atrium, a large circular roof circular light allowing to penetrate

through all the floorsThe of the library. roof The circular roof lightfrom emerges theofinside of the library and peeks through all the floors of the library. circular light emerges thefrom inside the library and peeks outout of The Atrium

roofislight, therestaircase is a spiral that staircase that from beginsthe from the basement all the way up. This of the roof. Below the thisroof. roofBelow light,this there a spiral begins basement levellevel all the way up. spiral the four stories of the building and around it features trees thatrepresent represent the the natural environment. This spiral leads to the leads four to stories of the building and around it features trees that natural environment.


Exploded Structure


8

9

11

4 10

3

7

6

Technical Detail Section 1. 100mm styrozone insulation- Vapor barrier -Waterproof membrane- 250mm water tight

concrete- Polished concrete finish. 2. Land drainage 3. Thermally broken PVC joinery- Low- E, argon filled triple glazing. 4. Floor finish - 100mm screed with underfloor heating- 100mm insulation -Vapor barrier- 5 layers of CLT -Glulam beam. 5. 100mm screed with underfloor -heating 100mm insulation -Vapor barrier- 250mm reinforced concrete -Heavy gauage dpm. 6. 50mm paving- 150mm bedding. 7. Aco drain 8. Green roof construction- 250mm reinforced concrete- Steel decking- 500mm x 200mm curved glulam. 9. Structural column 10. 20mm cement fibre board fire resistant 11. Suspended ceiling- Concealed lighting

1

2

5


P

Rainwater harvesting


PV Panels PV Panels PV Panels

Ground- source heating and cooling


02

SOCIAL HOUSING SAFFRON VILLAGE

This studio project is at Saffron lane in Leicester. The area is bounded on one side by an existing recent development by East Midlands homes and Saffron neighbourhood. The surrounding houses is a mixture of semi-detached terraces and later 20th century social housing development. The intention of this project is to design a new low cost social housing development on the 12 acre site. Social housing are provided for people on low incomes in which can be affordable. The masterplan scheme for a new estate comprised of 48 units including apartment buildings and terraced houses. These properties are for one person or shared living. The site features a playground area, communal spaces and allotments. The terraced houses and apartments features a striking design and thoughtful interiors.


Elevation

Section

Exterior render


T O W E R H O U S E


03

VISUALISATION AZUMA HOUSE

The aim of this assignment was to model and produce realistic rendered views of the Azuma house. Using variety of software packages to produce high quality outputs efficiently and effectively.


04

JUNO’S GARDEN SUNKEN GARDEN

The brief for this project was to produce an allotment garden situated in Leicester at De Montfort Square. The main aspect of this design are the pots that serve as meandearing elements within the landscape . Inside these concrete components are subdividng allotments. These pocket landscapes encourage the public to visit and experience the full three dimensionality of the park. Finally, pavement and plan patterns along the entire site, giving it a sense of of totality, continuity and ultimate harmony to the park.


Exploded Structure


05

LIVE- WORK TERRACED HOUSE

The brief was to create a terraced house between existing houses . The requirement were to design a house for a family of 5 who would work and live in the same house. The husband is an architect and the wife works as a bridal dresser. They have two small children and they all live together with grandma. The husband has his own working space in the house and the wife owns a wedding dress shop built with the terraced house.


1. Living space 2. Kitchen 3. Wedding dress shop 4. Changing room 5. Toilet 6. Bedroom 1

7. Bathroom

Ground floor


8. Bedroom 2 9. Bedroom 3 10. Bathroom 11. Study space 12.Terrace 13. Void

First floor


06

SKETCHES COPENHAGEN


REFERENCES Neil Stacey De Montfort University Email: nstacey@dmu.ac.uk Dr.Yuri Abdul Hadi De Montfort University Email: yuri.abdulhadi@dmu.ac.uk

Jullius Pablo  

Architectural Portfolio 2015-18

Jullius Pablo  

Architectural Portfolio 2015-18

Advertisement