Page 1

Samen voelt beter

Paauwenburg en

OMGEVING

DECEMBER editie

2016 - 20 e jaargang nr. 4 - www.paauwenburgkrant.nl voor informatie uit de regio

Dat is waar onze zorg voor staat. www.wvozorg.nl

Prettige Feestdagen beginnen in de Paauwenburgkrant

Doe mee met onze kerstpuzzel en win ĂŠĂŠn van de vele prijzen beschikbaar gesteld door onze adverteerders In deze december editie vindt u weer op pagina 14 een grote kerstpuzzel. In elke kerstbal staat een fragment van een advertentie in deze Paauwenburgkrant en een nummer. Veel prijzen te winnen Het is meer dan de moeite waard om wat tijd te steken in het oplossen van deze puzzel. De adverteerders hebben weer een groot aantal prachtige prijzen beschikbaar gesteld. U kunt op een aantal manieren meedoen.

Knip de ingevulde lijst met nummers uit, doe hem in een envelop en verstuur hem naar: Paauwenburgkrant, t.a.v kerstpuzzel, G. Borgesiusstraat 77, 4384 JN Vlissingen. Uw oplossing moet uiterlijk woensdag 14 december binnen zijn. U kunt uw oplossing ook op een (brief)kaart schrijven, die u adresseert aan hetzelfde adres.

Als u liever gebruik maakt van e-mail, dan kan dat ook: info@firi.nl Paauwenburgkrant online De kerstpuzzel staat ook op de site www.paauwenburgkrant.nl Uit alle goede oplossingen worden de winnaars getrokken, die thuis bericht krijgen. Vergeet dus niet om duidelijk uw naam, postcode, adres en telefoonnummer te vermelden! Alle adverteerders, uitgever en redactie van deze krant wensen u veel lees- en puzzelplezier.

1 2 4 5

Warmte, sfeer, gezelligheid

Mies Bloemenplus Paauwenburg vernieuwd VLISSINGEN/MIDDELBURG/OOST-SOUBURG. Op 6 oktober 2016 is de bloemenwinkel in Paauwenburg heropend als Mies Bloemenplus. Warmte, sfeer, gezelligheid, trendy, modern, lifestyle, goede kwaliteit en een uitgebreider assortiment zijn dĂŠ elementen die bij deze vernieuwde winkel horen. Iedere dag staat een vrolijk team medewerkers voor u klaar. Zij maken, geheel naar uw wens, de mooiste bloemstukken, boeketten en deco's. Ook staan er iedere dag in de winkel al heel veel mooie stukken, opgemaakte glaswerken en boeketten klaar. U kunt er rustig van genieten en inspiratie opdoen.

kels te hebben�, vertelt Richard Mies. “Dit geeft u de mogelijkheid om een specifieke bloem of plant, of een bepaald aantal, bij ons te bestellen. Ook kunt u bij ons terecht voor speciaal bruidsen rouwwerk. We bestaan al meer dan 51 jaar . Hierdoor hebben we enorm veel ervaring in het maken van het prachtigste rouwwerk en bruidswerk. Wij zijn thuis in alle stijlen. Het rouwlint bedrukken wij zelf met onze lintenprinter. Hierdoor kunt u bij ons uw laatste groet, in welke taal of dialect dan ook, altijd naar eigen wens op het lint laten drukken�.

Gratis bloementhee in het weekend In de vernieuwde winkel is het kopen van een bloemetje een beleving! Zo kunt u bijvoorbeeld in het weekend (donderdag, vrijdag en zaterdag) gratis bloementhee drinken, met een heerlijk koekje erbij. Mies Bloemenplus is dan ook het enige verkooppunt in heel Zeeland! “Wij gaan twee Ă drie keer in de week zelf naar de veiling om een vers en uitgebreid assortiment in de win-

Winteractie Maak een kort, leuk, kerstgedicht en verwerk daarin het woord ‘bloemen’. Lever uw gedicht mĂŠt het ingevulde strookje uit de advertentie in deze krant op pag. 3 vóór 10 december in bij Mies Bloemenplus in Paauwenburg. De inzender van het leukste of origineelste gedicht wint een prachtige kerst(bloem)taart of en mooi kerstboeket.

Binnenkort komt er een nieuwe spaarkaart aan. Met deze kaart kunt u sparen voor wel â‚Ź10,- korting. Informeer in een van de winkels even wanneer deze kaart er is. Mies Bloemenplus, Van Hogendorpweg 95, Vlis-

singen. T. 491700; Paspoortstraat 38, Oost-Souburg, T. 460536; Pottenbakkerssingel 16, Middelburg, T. 650300; Winkelcentrum Dauwendaele, Middelburg, T. 639824.

Drukke, maar leuke maand

Traditionele en nieuwe producten bij Échte Bakker Piet Daane VLISSINGEN/MIDDELBURG. De decemberfeestdagen zijn pas Êcht geslaagd met de speciale producten van Échte Bakker Piet Daane. Nu Sinterklaas achter de rug is, richt Bakker Daane zich op Kerstmis. De winkels krijgen een sfeervolle versiering en u vindt er de lekkerste specialiteiten. Traditionele producten, maar ook verrassende nieuwe. Misschien nog wel lekkerder dan de originele varianten. Echt eens iets anders voor op de kersttafel. Tot en met de laatste dag van het jaar bakt Bakker Daane iedere zaterdag heerlijke oliebollen. U hoeft dus niet te wachten tot oudejaarsdag om ze te proeven. In sommige winkels bakken ze de oliebollen zelfs ter plekke voor u.

PAAUWENBURG en omgeving

)' !&* *((*)'*(('*!&*))&*" (#)*(&**) )(')&*%! ((& %! *!&*((%)&%'#$*" )&%'#$ ()')&%'#$*()#((!)&%'#$ " !$*) *"%%'#$*) )' !$ " )&%'#$*)*"'$*') )" ((& )&*"#)!&#$*"% ))') Kantoor-Advertentieverkoop &/0/4-324.3-*4##4 )4.03+/++*011*4 $ %$4244,/++/232 *3,)!4""%4$4''4'%444

Online bestelgemak Maak het u ook in de drukke decembermaand gemakkelijk en winkel op www.webshop.pietdaane.nl . Zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend. Handig in gebruik. Met een paar klikken regelt u uw bestellingen. Desgewenst kunt uw bestelling aan huis laten bezorgen. Gemakkelijker kunt u zich uw inkopen niet maken. Bespaar deze drukke maand veel tijd door uw kerstb(r)oodschappen online te bestellen. Bij besteding van ₏ 25,00 krijgt u een lekkere attentie bij uw bestelling. Sinds kort heeft Échte Bakker Piet Daane een tweede webshop, speciaal bestemd voor verzending door heel Nederland. Leuk om iemand buiten Walcheren te verrassen met bijvoorbeeld een heerlijke stol uit Vlissingen. Deze webshop is ook te vinden via www.pietdaane.nl

www.paauwenburgkrant.nl 3(1/,!4/2&.&/0/)2,4 webmaster: 32 01/+)2, redactie: .014.+(12412+32 lay out en fotografie: &/0/4-324.3-*4*32/412-30+430(3,- druk: .3+*014012*32-04#((3,..0verspreiding: 32-304..+32-11,4 Verspreidingsklachten: *3,)!4"'' %

1,/*3/*)0..+32-11,132-30)2,

Like voor de laatste nieuwtjes, recepten en de mooiste en lekkerste producten www.facebook.com/echtebakkerpietdaane of op instagram. Échte Bakker Piet Daane. W.C. Paauwenhof T. 471963, Walstraat 90 T.412124 en Middelburg W.C. Veersche Poort T. 642829.

volgende editie: 25 maart 2017 Š 2016 firi den hoedt REKLAME

HET MOOISTE

17&18 december Kerstmarkt in Vlissingen In het weekend van 17 en 18 december is het weer extra gezellig in de binnenstad. Op de knusse Oude Markt staan allerlei kraampjes met producten in Kerstsfeer zoals handgemaakte sieraden, jammetjes en chutneys en houten speelgoed. Kinderen kunnen Kerststukjes maken en je kunt genieten van heerlijke winterse kost. Zo is er naast de bekende erwtensoep ook zalig vlees van de ofyr-grill.

VUURWERK

bij intratuin Koudekerke DE NUMMER 1 IN VUURWERK! GEEN WACHTRIJ, BESTEL ONLINE

Koudekerke

http://koudekerke.intratuinvuurwerk.nl Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623


Pagina 2

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

EMTÉ maakt zich klaar voor decemberdrukte VLISSINGEN/KOUDEKERKE. De kerstdagen zijn de dagen van genieten van en met het gezin en familie. De medewerkers van EMTÉ Vader Paauwenburg en Koudekerke werken graag mee aan dit genieten. Ze maken er samen met de klant een feestelijk weekend van. EMTÉ moet al maanden van tevoren bestellingen doen om alles op tijd inde winkel te krijgen. Eigenlijk geldt voor de klant hetzelfde. Wacht niet tot de laatste dagen met te bedenken wat u wilt eten en wat u daar voor nodig hebt. Om u een handje te helpen is er bij EMTÉ op 17 december van 09.30 tot 16.00 uur een gezellige proeverij. Laat u daar inspireren en verwennen. U heeft de hele dag de mogelijkheid een ruim aanbod aan overheerlijke ideeën te zien en proeven in de winkel.

Geniet bijvoorbeeld van een overheerlijk bakje koffie van ‘De Zeeuwse branding’. Dit is ambachtelijk (speciaal voor Zeeland) gebrande koffie, geselecteerd en gebrand om aan te sluiten bij al het moois dat Zeeland te bieden heeft. Proef van mooie kazen of vers gebraden varkenshaas. Natuurlijk heeft EMTÉ ook tal van speciale bakkerijproducten van huisbakker Bliek. U maakt zelfs kans om een gratis Bliek-stol te winnen. Hebt u bij het zien of proeven van al die lekkere producten vragen? De medewerkers van EMTÉ geven u graag advies over het bereiden of bestellen.

Wijn en spijs Bij deze proeverij mag de slijterij natuurlijk niet ontbreken. Zij komen met een mooie selectie van hun eigen geselecteerde assortiment.

De proeverij is voor iedereen toegankelijk Profiteer ook van de extra aanbiedingen die speciaal op deze dag gelden. Kom ook en geniet van de gezelligheid bij EMTÉ.

De vinoloog geeft u graag advies op maat over de perfecte combinatie wijn en spijs. Wat u het beste kunt schenken bij welk gerecht.

Alle medewerkers van EMTÉ Paauwenburg en Koudekerke wensen u goede kerstdagen en een voorspoedig 2017.

EMTÉ Paauwenburg, Van Hogendorpweg 93 T. 465781. www.emtevlissingen.nl EMTÉ Koudekerke, Badhuisstraat 6, Koudekerke. T. 551340. www.emtekoudekerke.nl

Hans Vers: groentezaak met kaas of kaaszaak met groente? VLISSINGEN. Sinds Hans Welleman kaas aan zijn assortiment toevoegde, neemt de belangstelling voor dit product nog steeds toe. Hans Vers is en blijft groenteman. Maar wel een groenteman die graag ‘in beweging’ blijft. Daarom heeft hij zijn assortiment in de loop der jaren steeds veranderd, toevoegingen gedaan, nieuwe producten geprobeerd. Bijna een jaar geleden heeft hij in de winkel een speciale kaashoek ingericht. Dat blijkt een schot in de roos. Hans Vers verkoopt er onder andere kaassoorten van zuivelboerderij Schellach in Middelburg. Heerlijke kwaliteitskaas in diverse smaken waarvoor mensen graag een ritje naar de boerderij over hadden. Dat hoeft niet meer, want zij kunnen nu bij Hans Vers terecht. In het verlengde van de kaashoek, treft u de noten aan. Door Hans vers gebrand en dat proef je. Noten van de beste kwaliteit, want die vindt hij zelf het lekkerst. Hij vindt het leuk om zelf nieuwe melanges te bedenken.

Groente, fruit en meer Natuurlijk zijn bij Hans Vers volop verse groentes en fruit te verkrijgen. Zo tegen de kerst zijn daar wel wat luxere soorten bij. Als u speciale wensen tijdig kenbaar maakt, kan Hans Vers zorgen dat hij het gevraagde voor de kerstdagen in huis heeft. Maak het u in de drukke dagen voor Kerstmis gemakkelijk en maak uw familie bij met een lekkere stamppot. Kant en klaar bij Hans Vers gehaald. Ook voor zijn

salades, rauwkosten en gesneden groenten bestaat veel belangstelling. Veel werk voor Hans, maar dat heeft hij er graag voor over om zijn klanten tevreden te stellen. In de winkel ligt een uitgebreide kerstbestellijst klaar. Graag tijdig inleveren, dan krijgt u zeker wat u nodig hebt. Hans Vers, Van Hogendorpweg 99, Vlissingen. T. 472186


Pagina 3

Paauwenburg & omgeving

Luxe kerstbuffet bij De Lange Muur VLISSINGEN. Chinees-Indisch specialiteitenrestaurant De Lange Muur heeft een druk jaar achter de rug. Na de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Alexander Gogelweg loopt inmiddels alles weer op rolletjes. De medewerkers zien de drukke kerstdagen dan ook met vertrouwen tegemoet. Hebt u geen tijd of zin om met Kerstmis lang in de keuken te staan? U kunt op beide kerstdagen vanaf 12.00 uur bij De Lange Muur gerechten afhalen. Er is keus genoeg om van uw kerstdiner iets bijzonders te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een uitgebreide rijsttafel. Met alles erop en eraan, door uzelf gekozen. Als u met Kerstmis gerechten afhaalt voor tenminste € 19,00 krijgt u een leuke attentie. Succesformule De Lange Muur serveert sinds de verhuizing naar het nieuwe pand in het weekend een uitgebreid buffet. Dat blijkt een groot succes.

Reden om hier met Kerstmis op voort te borduren. Op beide kerstdagen staat in het restaurant een luxe kerstbuffet voor u klaar. Hiervoor bestaat veel belangstelling. Daarom zijn er die dagen twee rondes, zodat meer mensen van het buffet kunnen genieten. De eerste ronde is van 16.00 tot 18.45 uur, de tweede vanaf 19.00 uur. Volwassenen betalen € 20,00. Kinderen per levensjaar + 1 euro. Het is aan te raden om vroegtijdig te reserveren. Vermeld duidelijk op welk tijdstip u komt eten. Chinees-Indisch restaurant De Lange Muur: Alexander Gogelweg 59, Vlissingen. T.465783. www.delangemuurvlissingen.nl

Majoraat in beeld PAAUWENBURG. Stichting Majoraat wil, naast het organiseren van Welzijnsactiviteiten voor ouderen, ook een belangrijke buurtfunctie hebben in de wijk Paauwenburg. De stichting organiseert daarom diverse activiteiten ter bevordering van de leefbaarheid in de wijk.

Zondagmiddagbingo. 18 december. met mooie prijzen en lekkere hapjes. Boekjes €5. Musical ‘Geen stille nacht’, door de Louise de Colignyschool. 20 december 14.00 uur. De Praattafel van de wijkraad Paauwenburg Ook kunt u met ons in gesprek gaan tijdens de praattafel Paauwenburg op dinsdag 20 december van 15.00 tot 17.30 uur in de Dreesstraat naast de apotheek.

Stamtafel Paauwenburg. Gezellig samen eten voor slechts €7 p.p. Menu 14 december: heldere tomatensoep, warm buffet. Aanmelden vóór 9 december. Iedereen is welkom.

Stamtafel kerstdiner. 21 december 17.30 uur. Menu: gebonden bospaddenstoelensoep, konijnenboutje of varkensrollade, saus Espagnol, spruitjes, stoofpeertjes, aardappelrozetjes en een grand dessertmenu. Nodig eens een van uw buren of een kennis uit! Kosten €10 p.p. Aanmelden vóór 16 december.

Kerstfair. 10 december 10.00-14.00 uur. Kramen met o.a. kerstartikelen, sieraden en kerststukjes. Muziek, koffie met een appelflap, diverse spellen en natuurlijk oliebollenverkoop.

Nieuwjaarsreceptie. Zaterdag 7 januari 2017 10.00-12.00 uur. Majoraat, Van Hogendorpweg 58a, T. 471103; majoraat@zeelandnet.nl - www.majoraat.nl

december editie 2016


z Pagina 4

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

Langere tijd last van nek en/of schouders?

Fysiotherapie Paauwenburg helpt u graag! VLISSINGEN. Wie op zijn werk de hele dag achter computer zit beweegt weinig, zit lang in één houding en maakt onnatuurlijke bewegingen met armen en schouders. Vroeger was de muisarm berucht. Omdat we tegenwoordig ook buiten werktijd vastgeplakt zitten aan onze smartphone of tablet zijn er nieuwe klachten bij gekomen. De Ipad-pols, What’s App-duim en smartphone-hand zijn geen uitzondering meer. Pijnklachten Vaak ontstaan pijnklachten in hoofd, nek, schouders of arm zonder aanwijsbare oorzaak. Beeldschermwerk is een belangrijke boosdoener van pijnklachten. Echter ook bij andere beroepen zoals schoonmakers, lassers of bouwvakkers komen veel van deze pijnklachten voor. Herhalende bewegingen op het werk vergroten het risico. Het is ook aangetoond dat een hoge werkdruk en een slechte werksfeer er nog een schepje bovenop kunnen doen. Er is dan vaak nog meer spanning in de spieren. Dat verergert de klachten. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor de pijn. Ook wie snel in paniek raakt, zich zorgen maakt of perfectionistisch is loopt meer risico op pijnklachten omdat er dan meer stress ervaren wordt.

Het is soms lastig om aan te tonen in hoeverre dit soort zaken bijdragen aan de pijnklachten. Vaak is het een combinatie van factoren. Behandeling Fysiotherapeutische behandeling gericht op verbeteren van de beweeglijkheid van de nek/schoudergordel, verminderen van de spierspanning en verbeteren van het spieruithoudingsvermogen kan vermindering van de klachten geven. Fysiotherapie Paauwenburg biedt een uitgebreider traject in het rugherstelprogramma. Naast bovengenoemde behandeling krijgt u ook educatie op gebied van een gezonde en vitale leefstijl. In een 12 weken durend trainingsprogramma staan conditieverbetering en goed bewegen centraal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Paauwenburg, Dreesstraat 2, Vlissingen. T. 465474. www.fysiotherapiepaauwenburg.nl

Uw nieuwe fiets komt natuurlijk van De Fietsenmakker VLISSINGEN. Het aanzicht van het pand van De Fietsenmakker gaat veranderen. De medewerkers zijn hard aan de slag om de etalage een nieuwe uitstraling te geven. Mooi vanaf buiten, mooi vanbinnen. Al enkele jaren krijgt een klant van de Fietsenmak- Met de feestdagen in het vooruitzicht heeft de Fietker die in het afgelopen jaar een nieuwe fiets heeft senmakker nog wel wat cadeau-ideeën. Een riem, gemaakt van oude fietsbanden bijvoorgekocht het aankoopbedrag terug. Op de eerste zaterdag van 2017 (6 januari) vindt de beeld of een sleutelhanger van gerecyclede fietstrekking van de winnaar plaats. Dat gebeurt bij de onderdelen. Cycle Hub aan de Stadsambachtsweg 6 in Middel- Als u het meer in de nuttige sfeer zoekt, zijn smeermiddelen een goed idee. burg. Grijp de komende weken nog je kans en win je geld De Fietsenmakker, Troelstraweg 364 in Vlissingen. terug. Er zijn nog genoeg fietsen om mee te doen. T. 468606. www.defietsenmakker.nl Misschien loopt u op 6 januari dan wel gelukkig de winkel uit. Loop eens binnen De Fietsenmakker is van de meeste A-merken premiumdealer. Dat wil zeggen dat hij afwijkende modellen verkoopt. Met name luxere variaties die niet via Internet te verkrijgen zijn. Loop vooral de winkel eens binnen om een kijkje te nemen. De Fietsenmakker heeft zijn collectie elektrische fietsen behoorlijk uitgebreid. Hij constateert dat een steeds jonger publiek belangstelling voor zo’n efiets heeft. Die gebruiken hem vooral voor woonwerk-schoolverkeer. De verwachting is dat in het voorjaar ook de zogenaamde speedbikes bij De Fietsenmakker verkrijgbaar zijn.

Foto: Fysiotherapie Paauwenburg

Tijdig onderhoud behoud van uw auto VLISSINGEN/MIDDELBURG. Natuurlijk kunt u zelf al heel wat aan onderhoud doen. Controleer bijvoorbeeld regelmatig het oliepeil, de verlichting en de bandenspanning. Maar om ervoor te zorgen dat uw auto 100% betrouwbaar en in topconditie blijft, is het noodzakelijk dat er regelmatig met een vakkundig oog naar gekeken wordt. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is niet meer dan een momentopname. Bovendien staat hierbij verkeersveiligheid voorop. Motor en versnellingsbak bijvoorbeeld staan helemaal niet op de keuringslijst. Ook al komt uw auto goed uit de keuring, dan betekent het nog niet dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Laat de vakman regelmatig naar de staat van uw auto kijken. Hoe vaak dat moet gebeuren, hangt af van het aantal kilometers die u rijdt. Beurt Bij een beurt controleert een monteur van Autoservice Van Liere uw auto op alle onderdelen. Van remmen en banden tot schokdempers, uitlaat en katalysator. Als bij de onderhoudsbeurt een mankement wordt geconstateerd, dan hoort u dit meteen. De monteur

kan u precies vertellen welke reparaties u op korte termijn nodig zijn. U weet dus vooraf precies waar u aan toe bent en wat de kosten zullen zijn. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij reparaties aan uw auto gebruikt Autoservice Van Liere alleen onderdelen van hoge kwaliteit die voldoen aan de strengste specificaties. Daarbij bent u verzekerd van vaste en scherpe reparatieprijzen. Laat voor uw auto de juiste prijscalculatie maken. Altijd inclusief onderdelen, arbeidsloon, klein materiaal, milieukosten en BTW. Door de APK te combineren met een grote onderhoudsbeurt slaat u in feite twee vliegen in één klap. In dat geval is de APK gratis én uw auto wordt door monteurs van Autoservice Van Liere direct vakkundig onder handen genomen.

De medewerkers van Bosch Car Service Van Liere staan ook in 2017 voor u klaar.

Bosch Car Service Van Liere. Gerbrandystraat 4, Vlissingen. T. 464644 en Voltaweg 33, Middelburg. T. 627680. www.autoservicevanliere.nl


Pagina 5

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

De Vakwinkel voor service en advies KOUDEKERKE. De Vakwinkel Davidse staat voor service en advies aan zijn klanten. De doe-het-zelfwinkel helpt met klussen. Natuurlijk door verkoop van materialen en gereedschap. Daarnaast proberen de medewerkers hun klanten te helpen om (klus)problemen op te lossen. Familiebedrijf Davidse staat voor zijn klanten klaar met een heel breed pakket. Van een schroefje tot een volledig afgemonteerde zonwering. De Vakwinkel hoeft zijn klanten bijna nooit ‘nee’ te verkopen. U vindt er alles om in en rondom uw huis aan de slag te gaan. Energiezuinig uw huis verlichten, het is mogelijk met de collectie van Osram. Sterke punten Veel klanten komen speciaal naar De Vakwinkel vanwege de losse ijzerwaren. Voor hout en plaatmateriaal in de gewenste afmetingen, want alles kan op maat gezaagd worden. * foto: voorgrond: Xiaoping Priem achter de Gu Zheng (Chinese Citer) geflankeerd door Arthur Priem met een aantal medewerkers van Oriental Garden.

Voor jong en oud

Oosters alternatief voor traditionele kerstdiner

Een ander sterk punt van het bedrijf is de verfafdeling. De Sigma mengmachine biedt de mogelijkheid om iedere kleur te mengen die de klant wenst. Bij De Vakwinkel Davidse vindt u tevens een collectie garderobekasten. Een echte ruimtewinner en op maat te leveren.

Daarnaast is er een breed assortiment deurbeslag. Ook deurkrukken in een wat betere uitvoering, van strak tot heel sfeervol. Sloten en beveiliging plus sleutelservice maken dit item compleet. De klanten krijgen op de juiste manier servicegericht advies. Wie op zoek is naar gereedschap kan bij De Vakwinkel terecht voor kwaliteit. Van schroevendraaier tot boormachine en toebehoren. Er is allerlei tuingereedschap te kust en te keur, ook voor kinderen. Wilt u lastige insecten buiten houden? Vraag naar de mogelijkheden voor raam- en deurhorren. Ook voor reparatie van zonwering en rolluiken. De Vakwinkel Davidse, Badhuisstraat 8a, Koudekerke. T. 551950.

KOUDEKERKE. Veel mensen zien Kerstmis vooral als een gezellig familiefeest, waar niet altijd een urenlang durend officieel kerstdiner bij past. Voor hen is het Kerstmis Wokbuffet van Oriental Garden een lekker alternatief. Oriental Garden heeft een feestelijk jaar achter de rug. Arthur en Xiaoping Priem openden 20 jaar geleden hun Chinees-Indisch restaurant in Koudekerke. Tegenwoordig noemt Oriental Garden zich met recht Aziatisch wok- en specialiteitenrestaurant. Al jarenlang zijn de buffetten een begrip voor de liefhebbers van de oosterse keuken. Oriental Garden verzorgt tijdens de kerstdagen een speciaal wokbuffet. De gasten kunnen hun diner geheel naar eigen inzicht samenstellen. Neem wat u lekker vindt, er is keus genoeg. U kunt beginnen met een kopje soep en wat kleine hapjes (dim-sum). Daarna maakt u een keus uit een groot aantal ingrediënten: luxe vlees- en vissoorten en allerlei groenten. De kok wokt ze in een handomdraai op hoog vuur en voegt een door u gekozen saus toe. Vraag hem deskundig advies, zodat de saus goed combineert met de overige ingrediënten. Een gezond, lekker en licht gerecht is het resultaat. Bovendien kunt u het wokken combineren met het lopend buffet met de heerlijkste gerechten uit China, Indonesië en

Thailand. Vul uw keuzes aan met een beetje rijst, nasi, bami of mihoen. Laat grotere stukken vlees en vis bereiden op de speciale bakplaat. Uiteraard zijn soep, voor- en nagerechten inbegrepen. U mag net zo vaak teruggaan als u wilt om alle lekkernijen een keertje te proberen. Tijdig reserveren De ervaring leert dat het verstandig is om tijdig te reserveren. U kunt van het buffet genieten op eerste en tweede kerstdag van 16.00 tot 18.30 uur en van 19.00 tot 22.30 uur voor € 24,90 p.p. Kinderen tot vier jaar gratis, t/m 11 jaar € 12,50. U kunt ook een arrangement boeken met onbeperkt eten en drinken. Dat kost voor volwassenen € 31,90 p.p. en voor kinderen € 17,90 p.p. Daarvoor kunt u dus eten en drinken (frisdrank, koffie, thee, bier en wijn) wat en hoeveel u wilt. Wokt u smakelijk bij Oriental Garden, Schuttestraat 10 in Koudekerke. Telefoon 551122. Kijk ook eens op www.orientalgarden.nl en op facebook.

Nieuw in het assortiment zijn de Vintage LED lampen van Osram. Sfeervol kan nu ook energiezuinig

Vakkundige installatie

Ga voor een nieuwe CV naar Totaalinstallateur Van Boven KOUDEKERKE. Van Boven is Nefit Premium Partner. Een exclusief predicaat voor Nefit installateurs. In bijna elke huis hangt tegenwoordig een cv-ketel. Deze regelt de verwarming en zorgt vaak voor warm water. De vuistregel is om een verwarmingsketel na 12 tot 15 jaar te vervangen. Hiervoor zijn twee redenen:  Veiligheid boven alles. Als u te lang wacht met het vervangen van de cv-ketel kunnen door slijtage rookgaslekkages ontstaan. Ook is er het risico dat koolmonoxide vrijkomt.  Besparing. Oude modellen cv-ketels verbruiken veel gas. De nieuwe toestellen hebben een veel hoger rendement. Goed voor het milieu en voor uw portemonnee.

Nefit Van Boven helpt u graag op weg met advies en prijsinformatie. Als Nefit Premium Partner kan hij u regelmatig laten profiteren van extra acties. Met een Nefit HR-ketel bespaart u energie. Kies daarom voor een duurzame ketel van Nefit. Neem bijvoorbeeld de nieuwst Nefit TrendLine. Samen met de Nefit Easy thermostaat goed voor energielabel A+. U bespaart tot € 199,00 per jaar in vergelijking met een oudere HR-ketel. Tijdelijk krijgt u er gratis een Nefit Easy bij, de slimste thermostaat van Nederland. Dat betekent voor u meer dan € 250,00 voordeel. Informeer bij Van Boven naar de voorwaarden. Aan het eind van het jaar installeert Van Boven in de showroom weer een aantal nieuwe keukens. U kunt dan goed de nieuwe trends zien. Totaalinstallateur Van Boven, Tramstraat 1-3, Koudekerke. T. 551681. www.vanbovenkeukens.nl

G t

K t

I w D N V B M N l T D b

A v V uitgebreide collectie sieraden in de winkel

Middelburgsestraat 28 - Koudekerke 0118-551746 - info@freesia-bloemkado.nl www.freesia-bloemkado.nl Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 - 17.30 u. Zaterdag: 9.00 -16.00 u.


KOUDEKERKE. December is Pagina 6 maand van sfeerPaauwenburg voor velen een

& omgeving

december editie 2016

Laat Speca met u meedenken KOUDEKERKE. Speca is een onafhankelijk en zelfstandig kantoor voor administratie en advies. Het werkt voor kleine ondernemers, zzp-ers en particulieren. U kunt er o.a. terecht voor advies bij belastingzaken.

Uw kerstinkopen bij boomgaardwinkel Serier KOUDEKERKE. Kun je bij boomgaardwinkel Serier ook kerstinkopen doen ? Ja natuurlijk! Stoofperen, bijvoorbeeld, horen zeker bij Kerstmis. Mooi rode, smakelijke stoofpeertjes. Kleine kun je heel laten. Met het steeltje er nog aan gezellig bij het kerstdiner. Iets grotere peertjes kan je in vieren delen. Boomgaardwinkel Serier verkoopt ook zwarte bessensap. Lekker om bij het kookvocht van de peertjes te schenken en u bent dan zeker verzekerd van een mooie kleur. Als u het zwarte bessensap in een wijnglas schenkt, lijkt het net of kinderen ook wijn drinken bij het diner. Dat geldt natuurlijk net zo goed voor volwassenen die geen wijn drinken. In de winkel vindt u overigens nu ook zowel appelsap als appel-perensap. Dit sap is gemaakt van appels en peren uit de eigen boogaard. “Hiervoor gebruiken we onze Rembrandt appels. Die vind je nergens anders”, vertelt Jannie Serier. “Om te bakken hebben we natuurlijk de Goudreinet, maar Karmijn of Jonagold zijn zeker ook een prima keus”. Bij Jonagold en Karmijn blijven de stukjes heel, maar wel lekker zacht. Deze appelsoorten zijn ook in salades perfect te gebruiken. Hebt u er weleens aan gedacht om stoofappels als toetje te gebruiken? Heerlijk in combinatie met ijs, slagroom en/of vanillesaus. Als extra bijgerecht zijn ze ook erg lekker. Het is weinig werk want u bent er in een kwartiertje mee klaar.

foto: Jannie Serier

Speca, Biggekerksestraat 65, Koudekerke. T. 410070. www.speca.nl

Alles uit eigen streek Natuurlijk neemt u bij boerderijwinkel Serier ook meteen aardappelen mee. Zeeuwse kleiaardappelen smaken het beste, dat zult u ervaren. Er is elke week verse aanvoer van scharreleieren van kippen met vrije uitloop. Serier hecht veel waarde aan producten uit de regio. Uit de kast met streekproducten kunt u allerlei lekkers kiezen. Zeeuwse honing bijvoorbeeld, frambozensaus of mosterd met zeekraal. Neem voor de gezonde afwisseling eens een appel of peer! Koop en gebruik producten uit uw eigen buurt bij boerderijwinkel Serier. Let op de openingstijden: dinsdag en vrijdag 13.00-17.00 uur, zaterdag 9.00-16.00 u. Boomgaardwinkel Serier, Jacoba van Beierenweg 2, Koudekerke. www.boomgaardwinkelserier.nl Ook te volgen op facebook: BoomgaardwinkelSerier

December, feestmaand bij Freesia Bloemkado KOUDEKERKE. December is voor velen een maand van sfeer en verrassingen. Bij Freesia Bloemkado kunt u er volop van genieten. Bent u nog steeds niet overstag gegaan voor de kunstkerstboom? Is Kerstmis pas geslaagd met de geur van een échte kerstboom? Bij Freesia Bloemkado kunt u kiezen uit kerstbomen in allerlei soorten en maten. Met of zonder kluit. De laatste jaren zien we in veel huiskamers naast de gewone kerstboom ook leuke boompjes van hout, riet, staal en dergelijke. Freesia Bloemkado heeft ze voor u staan. De medewerkers kunnen haast niet wachten om kerststukjes, kerst(bloemtaarten) en kerstboeketten te maken. Dat is voor hen elk jaar weer een fijne uitdaging! Als u nog op zoek bent naar een leuk (kerst)ge-

schenkje, slaagt u bij Freesia Bloemkado zeker. Amaryllisbollen horen ook echt bij deze tijd van het jaar. Ze zijn er in superformaat, maar natuurlijk ook een maatje kleiner. Steun voor Serious Request Freesia Bloemkado zorgt voor een megakerstboom op het dorpsplein en steunt daarmee Serious Request Koudekerke. In de winkel kunt u voor € 5,00 een label kopen waarop u een wens kunt schrijven. Dat label kunt u dan zelf in de kerstboom gaan hangen. Natuurlijk is de opbrengst voor Serious Request. In deze tijd zijn bij Freesia ook Serious Request wijn, prosecco en bier te koop. Ga snel eens een kijkje nemen en de (kerst)sfeer proeven bij Freesia Bloemkado, Middelburgsestraat 28, 4371 Koudekerke. T. 551 746. www.freesia-bloemkado.nl


Pagina 7

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

Import eigen vuurwerk

Al meer dan 15 jaar bij Intratuin

Intratuin Koudekerke is klaar voor een prachtig vuurwerkjaar

Voor oliebollen groot en klein moet je bij ‘In den oliebol’ zijn!

KOUDEKERKE. Intratuin Koudekerke heeft zich aangesloten bij China Red. Deze inkooporganisatie importeert direct vuurwerk uit China. Aangesloten winkels moeten aan zeer strenge eisen voldoen. Specialisten selecteerden in China speciaal producten voor de Nederlandse markt. Vuurwerk van een kwalitatief nog hoger niveau. Betere kwaliteit voor een heel scherpe prijs. Topklasse vuurwerk China Red is inmiddels de sensatie in vuurwerkland. Topklasse vuurwerk met spectaculaire effecten. De collectie bevat prachtige artikelen zoals 500 grams cakes, siervuurwerkpakketten, single shots mortieren en megagrote cakes. Intratuin Koudekerke vult het assortiment aan met prachtig vuurwerk van WOLF en Rubro. U heeft zo een ruime keus uit kinder-, knalen siervuurwerk. Ook de échte vuurwerkfanaten komen bij Intratuin Koudekerke ruimschoots aan hun trekken. Voor hen is er een supergrote collectie profi cakeboxen. De Great Lion/Big Momma, Cruel Traction, 24 Carat Gold, Black Out Eight, Immortal Gold en 6 Sense zijn cakeboxen die elk jaar hoog eindigen in de verkiezing beste cakebox van Nederland.

Naast het verbeteren en uitbreiden van het assortiment, heeft Intratuin Koudekerke ook de verkoop en het logistieke proces aangepakt. Zo komen er extra afrekenpunten om u sneller te kunnen helpen. Vuurwerkspecialisten helpen graag bij het maken van uw keuze. Bezoek de komende weken nog het gezellige kerstdorp van Intratuin Koudekerke. Doe decoratie-ideeën op en proef de gezellige kerstsfeer. Op 3, 10 en 17 december zijn er van 13.00-16.00 uur proeverijen met live sfeermuziek. Op 4 en 11 december zijn er extra koopzondagen van 12.00-17.00 uur. Intratuin, Galgeweg 5. Koudekerke. T. 551623, www.intratuinvuurwerk.nl wenst u een knallend 2017.

KOUDEKERKE. Oliebollenkraam ‘In Den Oliebol’ staat al meer dan 15 jaar in december bij de ingang van Intratuin. “Het is een heel gezellige plek om te staan”, vertelt eigenaresse Claudia Otten. “Iedereen die hier komt, is in een gezellige bui”. De mensen hebben de kerstsfeer bij Intratuin geproefd. Vaak iets moois voor in de tuin of in huis gehaald. Als ze dan weer buiten komen, snuiven ze de heerlijke geur van versgebakken oliebollen op. Daar krijg je trek van! Veel vaste klanten komen altijd even langs voor een oliebol ‘uit het vuistje’ en/of een zak voor thuis. Ze nemen vaak even de tijd voor een praatje. Echt Hollands over het weer natuurlijk, maar ook over de kinderen of over allerlei dagelijkse dingen. Ondertussen genieten ze van zo’n lekkere versgebakken oliebol of appelbeignet. Ook in miniversie ‘In Den Oliebol’ verkoopt ook olie- en krentenbollen in miniversie. Leuk voor een traktatie op school, lekker bij de bingo. De minibollen worden uiteraard vers gebakken. Ook wafels met poedersuiker of cho-

Roland van Liere kiest voor kwaliteit en professionaliteit KOUDEKERKE. Roland van Liere heeft met zijn meer dan 25 jaar ervaring een grote tevreden klantenkring opgebouwd. De reclame gaat veelal van mond tot mond. Veel klanten overwegen in deze tijd om, nu de huizenmarkt nog steeds onstabiel is, een verbouwing in de bestaande woning te doen. Hierbij schakelen ze graag iemand in die veel ervaring heeft en vakkundig is. Bij Roland staat eerlijkheid hoog in het vaandel. “Ik kan de mensen wel een mooie prijs voorschotelen”, legt hij uit. “Tijdens de werkzaamheden blijkt dan alles veel duurder uit te vallen Daar zit de klant echt niet op te wachten”.

zijn tijd volledig besteden aan het bezoeken van klanten voor het opnemen en, het belangrijkste, het uitvoeren van de tegelwerken. Van Liere Tegelwerken is een eenmansbedrijf dus de lijnen zijn kort. U bent verzekerd van een vakkundig en eerlijk advies. Roland is te bereiken op: 06-81908101 Kijk ook eens op www.vanlieretegelwerken.nl

Ook voor (natuurstenen) dorpels, stoepen, vensterbanken, vernieuwing van kitwerk, stukadoren van kleine oppervlaktes en spachtelputz (sierpleister) kunt u bij Roland terecht. Hij werkt met topkwaliteit producten en materialen. Zijn vrouw Yvonne neemt alle administratieve rompslomp op zich. Roland kan zo

verweerde of doffe koplampen? Autotaalglas herstelt uw koplampen vakkundig.

Autotaalglas Vlissingen Gildeweg 13 0118-441155 www.autotaalglas.nl/vlissingen

Claudia is als het ware opgegroeid tussen de oliebollen. Haar ouders begonnen 37 jaar gelden met een oliebollenkraam in Middelburg. Later nam haar zus die over. “Mijn man en ik gingen toen met de oliebollenkraam bij Intratuin staan . Tegenwoordig ‘helpen’ de kinderen ook al mee”, vertelt Claudia. Mensen, maar ook bedrijven, kunnen hun bestelling voor oudejaarsdag of een andere dag doorgeven. Ze smullen dan zeker van de versgebakken oliebollen. ‘In Den Oliebol’ op het parkeerterrein bij Intratuin en op Plein 1940 in Middelburg. Volg de actuele berichten en reacties op www.facebook.com/InDenOliebol

Hrieps in 2017 op 29 april

Voorverkoop is gestart Hewoon as Oaltied. De voorverkoop voor editie 2017 van muziekfestival Hrieps is gestart. Kaarten via website www. hrieps.nl besteld, kosten in december € 20,-, in januari en februari € 25,-, In maart en april betaal je € 30,- . Aan de kassa moet je € 35,- neertellen om binnen te komen. De kaartverkoop loopt inmiddels als een speer. In de vijf grote feesttenten en op podia treden geweldige bands op. De organisatie heeft al heel wat bands vastgelegd. Op de diverse podia spelen onder andere: Surrender (foto), Wolter Kroes, Lesley Williams, Mooiwark, Band zonder Banaan, Abba Tribute, Jan Keizer en Annie Schilder, Woodworks, WC Experience, de Boetners, Party DJ Willem, Paul Elstak, Mental Theo, Nuff Said en nog vele andere bands. Ook is er 12 uur non-stop ringrijdersmuziek. Houd website www.hrieps.nl in de gaten voor de laatste informatie.

Tegelwerken, badkamers en meer U kunt Roland niet alleen inschakelen voor het aanbrengen van wand- en vloertegels, maar vooral ook voor een complete badkamer. Vaak is die de blikvanger van een huis en er zijn allerlei creaties mogelijk geheel naar wens van de klant. Roland werkt daarbij samen met een installateur. Zij zorgen er samen voor dat uw badkamer een pronkstuk wordt.

• Koplampen zijn weer als nieuw • Duurzame oplossing, geen vervanging • Gebruik van professionele coating • 4 jaar garantie • Klaar terwijl u wacht

colade zijn hiervoor erg in trek. Laat van tevoren even weten wanneer u ze wilt hebben.

€ 69,5am0p

(incl. btw)

per kopl


Pagina 8

Paauwenburg & omgeving

APK bij Bosch Car Service

Maak nog tot 31 december kans op een auto KOUDEKERKE/MIDDELBURG/VLISSINGEN/WESTKAPELLE. Natuurlijk wilt u graag een auto ter waarde van € 10.000 winnen. Maak nog snel een afspraak voor een APK bij een Bosch Car Service autobedrijf en doe mee met de actie. Misschien bent u dan één van de winnaars. Elk Bosch Car Service autobedrijf heeft zijn eigen APK-keurmeester in dienst. Die ziet er streng op toe dat banden, remmen, verlichting en andere vitale onderdelen geschikt zijn om de weg weer op te kunnen. Nog tot 31 december kunt u deelnemen aan de APK actie. Maak een afspraak en laat de APK uitvoeren bij een Bosch Car Service bedrijf. Registreer u op de website www.apk2016.nl . Hier is ook alle informatie te vinden. Bij deze actie kunnen tien deelnemers een auto ter waarde van € 10.000 winnen. Universeel Bosch Car Service bedrijven zijn in alle opzichten universeel. Dat wil zeggen dat de monteurs alle merken van jong tot oud vakkundig kunnen onderhouden en repareren. De Bosch Car Service organisatie houdt de bedrijven up to date met actuele technische informatie, maar ze kunnen ook oudere gegevens opvragen. Met deze kennis en geavanceerde apparatuur kunnen de monteurs ook ingewikkelde storingen opsporen en verhelpen. Uiteraard beschikken de Bosch Car Service Autobedrijven over gecertificeerde medewerkers voor APK’s en airco-onderhoud. Bosch is ook de leverancier van kwaliteitsproducten zoals bougies, accu’s, ruitenwissers, filters, koplampen, startmotoren, generatoren, benzine- en diesel- rem- en veiligheidssystemen. Bosch stelt hoge eisen aan zowel zijn eigen producten als aan de aangesloten autobedrijven. Een uitgebreid controlesysteem garandeert een uitstekende kwaliteit. Bij velen heerst nog steeds het misverstand dat je met een nieuwe auto per se naar een dealer moet voor het voorgeschreven onderhoud. U behoudt altijd het recht op garantie als u naar uw vertrouwde Bosch Car Servicebedrijf gaat.

december editie 2016

Feestelijke decemberactiviteiten in Ter Reede VLISSINGEN. Optredens, bingo’s, kerstvieringen, een kerstmarkt. In de maand december zijn er in Ter Reede diverse feestelijke activiteiten. Teveel om op te noemen, kijk daarom op de website voor het volledige overzicht. Hieronder alvast een voorproefje. Optredens Zaterdag 10 december geeft de Quatre-Mains groep Zeeland een concert voor familie en bewoners. Zo’n vijftien musici brengen in duo’s diverse muziekstukken ten gehore (aanvang 14.00 uur). Op woensdag 14 december zingt het kerstkoor van medewerkers en vrijwilligers van WVO Zorg diverse kerstliederen (aanvang 19.30 uur). De Zeeuwse Muzikanten met Blue Jeans Big Band spelen hun repertoire op zaterdag 17 december (aanvang 19.30 uur). Ook Seniorenorkest Zeeland komt langs. Zij treden op vanaf 14.30 uur. Joop Meulmeester sluit het jaar muzikaal af met zijn programma ‘Sweet Memories’ op 31 december om 14.30 uur. Kerstmarkt Naast optredens, zijn er in Ter Reede ook andere activiteiten in de maand december. Traditioneel is de jaarlijkse kerstmarkt, die dit jaar

gepland staat op dinsdag 13 en woensdag 14 december. Op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn diverse kraampjes met leuke cadeaus, lekkernijen en creaties. Uiteraard ontbreekt de sfeerbepalende 12 meter hoge kerstboom niet. Neem vooral ook een kijkje bij het kerstdorp. Een groot kerstkasteel en talrijke huisjes van keramiek, gemaakt in het eigen atelier van Ter Reede. Amusementsorkest Humoreske (dinsdag) en het ‘Kleine Koor’ (woensdag) luisteren de kerstmarkt muzikaal op. Een compleet overzicht van alle optredens en activiteiten vindt u op https://www.wvozorg.nl/samen-op-stap/activiteitenaanbod WVO Zorg, locatie Ter Reede, Vredehoflaan 370, Vlissingen. T. 448448.

Kies ook in 2017 voor betrouwbaarheid. Kies voor een van de Bosch Car Servicebedrijven op Walcheren: Autobedrijf Kluyfhout, Karreveld 4, Koudekerke. T. 551991. www.autobedrijfkluyfhout.nl Autoservice Van Liere, Voltaweg 33, Middelburg. T. 627680 en Gerbrandystraat 4, Vlissingen. T. 464644. www.autoservicevanliere.nl Autobedrijf Faasse, Zusterstraat 27, Westkapelle, T. 571382. www.auto-Faasse.nl

foto: WVO-Zorg

OHC KOM KIJKEN IN ONZE VERNIEUWDE SHOWROOM EN LAAT JE VERRASSEN

Vo oor sfeer en war mte Uw specialiist s van Zee e land in hout, gas en elektrrisc s he kachels : en showroom p ningstijde Ope 0 :0 18 t to 0 :0 g 10 ag da errd de ond Don 0 tot 18:00 :00 g 10:0 ag da ijd Vrrij V 0 tot 17:00 00 0:0 Zaterdag 10 Z

Klarinetweg 2c | Middelburg | tel. +31 (0)118 67 49 55 www.ohcwalcheren.nl w


Pagina 9

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

The Glitch bouwt al één jaar liever zelf VLISSINGEN. In December viert The Glitch dubbel feest. Naast de gezellige Sinterklaas en Kerstdagen vieren zij het eenjarig bestaan. Bastiaan, Tom en Dennis kijken met een goed gevoel terug op dit eerste jaar. Een bewogen jaar, waarin ze zeker in de eerste maanden nog erg moesten wennen aan het zelfstandig ondernemen. “Veel klanten hebben inmiddels The Glitch weten te vinden voor vragen en aankopen”, zegt Dennis. “Belangrijker nog is dat deze klanten allemaal erg tevreden zijn over ons en onze service. Bij een verjaardag hoort uiteraard ook een feestje. Dit vieren wij op Zaterdag 17 december, waarbij wij elk uur een leuke prijs verloten”. Houd de Facebookpagina in de gaten voor meer informatie over deze actie. Een nieuwe toevoeging aan het assortiment zijn desktop computers van de eigen huislijn. Die worden door de technische dienst van The Glitch zelf samengesteld, gemonteerd en geïnstalleerd. Standaard worden deze computers uitgerust met de nieuwste technieken, zodat u nog langer kunt genieten van uw aankoop. The Glitch kan met deze computers maatwerk bieden, zodat de computer perfect aansluit bij uw wensen en gebruik. Denk hierbij aan systemen die perfect zijn voor het spelen van de nieuwste games of het monteren van foto- en filmmateriaal, maar ook systemen voor het eenvoudige, alledaags gebruik als internetten en e-mailen. Kom eens langs voor informatie en natuurlijk op 17 december! The Glitch, Walstraat 74, Vlissingen. T. 745820. www.theglitch.nl

December Cadeaumaand

Primera met unieke combinatie van producten en diensten VLISSINGEN/MIDDELBURG. Primera is de vertrouwde winkel in de buurt. Het assortiment is groot, dus u slaagt er vast en zeker. Even naar Primera is niet voor niets de leus waardoor Primera bij de meeste mensen bekend is. De winkelformule staat garant voor een unieke combinatie van producten en diensten. Je kunt er onder andere terecht voor wenskaarten, postzegels, tijdschriften, boeken, dagbladen, tabak, Staatsloterij, Lotto, beltegoed, cadeaukaarten, tickets, kantoorartikelen en natuurlijk gifts. In December Cadeaumaand hoeft u niet van winkel naar winkel te trekken om cadeaus te kopen.

Klanten komen altijd met een glimlach naar buiten

Topkappers Jacco en Ingrid onderscheiden zich VLISSINGEN. Het is alweer 20 jaar geleden dat Jacco zijn oog liet vallen op een prachtige locatie aan de Vlissingse boulevard. Ideaal voor de vestiging van een kapsalon. Het is een gouden greep gebleken. Klanten genieten van het uitzicht als ze even moeten wachten. Na een vernieuwende opfrisbeurt binnen en buiten ziet de salon er weer aantrekkelijk en modern uit. Een jaar of acht geleden kreeg Jacco ´inwoning´ van kapster Ingrid. Jacco en Ingrid zijn twee topkappers, maar heel verschillend en daarom juist zo’n goede combinatie. Hoewel er in Vlissingen en omgeving veel kapsalons gevestigd zijn, kunnen Jacco en Ingrid zich goed onderscheiden. Natuurlijk door de locatie, maar ook door service en vakmanschap. Ze hebben veel aandacht voor de klant en luisteren goed naar diens wensen. Je kunt altijd rekenen op goed advies. Niemand gaat de deur uit zonder een goede coupe. Ben je al voorzien van een mooie kerstjurk al dan niet met glitter en glamour? Maar hoe ga je deze kerst je haar doen? Voorbeelden genoeg te vinden op internet. Goed om inspiratie op te doen, maar alleen een échte vakman/-vrouw weet of je wensen te realiseren zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon vertrouwen op de ervaring, de creativiteit en het inzicht van Jacco en Ingrid. Je ziet er dan met Kerstmis zeker TOP uit. Het zijn drukke tijden, dus maak wél tijdig een afspraak. Laat je eens lekker verwennen met uitzicht op zee door: Jacco T. 411472 of Ingrid T. 411440. Boulevard Bankert 284/286. Like en Share hen op Facebook.

Cadeaukaarten Lukt het u niet om een cadeau naar uw smaak te vinden, denk dan eens aan een cadeaukaart. Primera heeft het grootste cadeaukaarten assortiment. De keus is uitgebreid, voor elk wat wils. Als u het moeilijk vindt om zelf de juiste kaart te kiezen, dan is de Primera keuze-cadeaukaart de

ideale oplossing ( www.primera.nl/primerakeuzecadeaukaart ).Met deze Primera keuze-cadeaukaart kiest de ontvanger zelf uit de meer dan honderd cadeaukaarten uit het assortiment van Primera. Cadeaukaarten van Bol.Com, Mediamarkt, Hema, Douglas, Ici Paris Xl, H&M, Intratuin, Karwei, Praxis, ITunes Giftcard en vele andere... De Primera keuze-cadeaukaart is op te waarderen tot elk bedrag tussen €5 en €150. De kaart is te besteden bij meer dan 485 Primeravestigingen. U kunt hem in delen besteden. Hij is onbeperkt geldig. Even naar Primera? Dat kan in Vlissingen van maandag t/m donderdag van 9.00-18.00 uur. Op vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.30 uur. Primera is ook elke zondag geopend van 12.0017.00 uur. Lange Zelke2, Vlissingen. T. 417960. Primera Van ’t Westende in winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg, is op weekdagen geopend van 8.30-18.00 uur. Zaterdag is de sluiting om 17.00 uur. T. 613680. www.primera.nl


Pagina 10

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

Herdenken op je eigen manier MIDDELBURG/VEERE. Herdenken, we doen het allemaal op onze eigen manier. De een vindt het fijn om het verlies met anderen te delen. Herinneringen op te halen, een etentje, een wandeling, nog een keer luisteren naar de favoriete muziek van de overledene. De ander doet het alleen of in de zeer kleine kring van het gezin, door het alleen zijn met gedachten. Herinneren, herdenken, het gaat vaak onbewust. Het zijn die herinneringen die ineens door onze gedachten gaan als we iets meemaken, zien of horen. Misschien gaat dit gepaard met gevoelens van verdriet, boosheid of juist acceptatie. Herdenken is ook: in liefde terug kijken op dat wat is geweest. Maar daar gaan, door allerlei omstandigheden, vaak jaren overheen of het gebeurt helemaal niet. Herdenken is ook juist die acceptatie, van het aanvaarden van wat is. Vaak is dit een veel ingewikkelder proces dan gedacht. Zo tegen het einde van het jaar, met het korter worden van de dagen, hebben veel mensen een periode van reflectie. Kijken terug en denken aan wat is geweest. Dat is soms niet makkelijk als je deze kerst voor het eerst alleen bent, zonder je geliefde. De medewerkers van Uitvaartverzorging H. Jobse verzorgen ieder jaar een nabestaandenavond. Voor hen die zijn achter gebleven en door moeten met hun

leven. Het neemt het verdriet niet weg, maar het samenzijn doet goed. Met een moment van aandacht, er zijn voor elkaar. Met muziek, met een gedicht even laten merken dat de overledenen doorleven in gedachten en herinnering. Ontstoken kaarsen brengen licht in deze donkere tijd. Licht waaraan je je kunt verwarmen. Licht waardoor je anders naar de situatie kunt gaan kijken. De medewerkers van Uitvaartverzorging H. Jobse hopen dit licht ook in 2017 uit te dragen, in alle opzichten. Zij hopen u te mogen helpen in tijden van verdriet. Een licht te zijn voor een ieder die dat nodig heeft. Uitvaartverzorging H. Jobse, Bachweg 2, Middelburg. T. 462205. www.hjobse-uitvaart.nl en www.basisuitvaart-zeeland.nl

Autotaalglas helpt! VLISSINGEN. Autotaalglas Vlissingen is al jaren hét vertrouwde adres aan de Gildeweg dat jou verder helpt bij ruitschade. Ze helpen, zoals ze zelf ook geholpen willen worden. . Een sterretje door bijvoorbeeld een opspattend steentje. Het is niet te voorkomen. Voor het repareren van een sterretje in de autoruit is binnenrijden zonder afspraak geen probleem. Een sterretje tot 3 centimeter kunnen ze vaak repareren. Wacht dus niet te lang en voorkom dat er vocht en vuil in de beschadiging komt, of dat het sterretje verder scheurt tot een barst. Koplamprestauratie Veel auto’s hebben last van doffe koplampen. Die ontstaan onder andere door zure regen, wasstraatchemicaliën en UV straling. Op de buitenzijde ontstaat dan een laagje dat minder licht doorlaat. De koplampen raken door de jaren heen verweerd. Vervangen van een hele koplamp is duur. Autotaalglas kan de koplampen polijsten en voorzien van een speciale coating. Ze zijn daarna weer zo goed als nieuw. Zo’n behandeling duurt ongeveer anderhalf tot twee uur waarbij het niet nodig is de lamp te demonteren.

Na deze behandeling heeft de koplamp zijn heldere blik weer terug. Mobiliteitsservice Wordt de autoruit vervangen en heb je ander vervoer nodig? Maak dan gratis gebruik van een leuke leenMini, of leen een fiets. Toeristen hoeven door deze service geen dag van hun vakantieplezier te missen. Wanneer nodig, kunnen ze ook haal- en brengservice bieden. Autotaalglas is een franchiseorganisatie met 54 vestigingen. De franchisenemers van Autotaalglas zijn zelfstandige ondernemers die binnen een omkaderd kwaliteitsconcept werken. Zij focussen zich op kwaliteit en service bij alles wat ze doen. Autotaalglas helpt zoals ze zelf ook geholpen willen worden. Autotaalglas, Gildeweg 13, Vlissingen. T. 0118 441 155. www.autotaalglas.nl/vlissingen

foto: Medewerker Jobse

Veilig de winter door met Autobedrijf Alexander VLISSINGEN/VRIJBURG. Zeker in de koude en vaak natte wintermaanden moet u op uw auto kunnen rekenen, maar juist dan stuit u vaak op extra problemen. Eigenaar Frans van Zwam van Autobedrijf Alexander: “Uw auto is bij mij altijd in vakbekwame handen. Voor de winter is het belangrijk de accu en V-snaar te controleren. Het ruitensproeierreservoir moet gevuld worden met speciale antivries. In dit jaargetijde is een goede verlichting van levensbelang. Controleer zelf regelmatig of uw lampen nog naar behoren functioneren. Maak zelf ook geregeld het glas van uw koplampen schoon”. Beschadigde of versleten ruitenwissers vegen uw ruiten vaak niet goed schoon, laat ze vervangen. Glad weer vraagt meer van uw remmen en ongelijkmatige remmen zijn dan extra gevaarlijk. Op de remmentestbank is de toestand van uw remmen snel te controleren. Laat ook controleren of uw banden nog genoeg profiel hebben en wacht niet tot het voorjaar voor u ze laat vervangen. Schaf, zeker als u wintersportplannen heeft, winterbanden aan. In veel landen zijn die verplicht!

Een goed alternatief is tegenwoordig de zogenaamde vier seizoenen band. De belangstelling hiervoor neemt steeds toe. Deze banden hebben een samenstelling die in alle weersomstandigheden goede en veilige prestaties levert. Wilt u ermee in bijvoorbeeld Duitsland rijden, dan moet de vier seizoenen band goedgekeurd zijn (te zien aan het sneeuwsymbool op de band). Nog even wat tips: bewaar slotontdooier niet in de auto! Bescherm de rubbers van de portieren met siliconenspray. Zet niet zomaar de ruitenwissers aan. Controleer eerst of ze soms zijn vastgevroren. Gebruik in de winter ook regelmatig de airco. Dat helpt om de condens snel te laten verdwijnen. Frans van Zwam wenst iedereen prettige feestdagen en veel en veilig autoplezier in 2017 Autobedrijf Alexander, Distributieweg 3, Vlissingen. Tel. 46 52 62.

Door weer en wind

Laatste melkboer op Walcheren VLISSINGEN. Vroeger vonden we het heel gewoon dat bakker, melkboer, kruidenier, groenteboer, schillenboer, scharensliep, olieboer , marskramer bij ons aan huis hun waren verkochten. Onvoorstelbaar in het huidige supermarkttijdperk. Al deze mensen zijn uit het straatbeeld verdwenen. Helemaal verdwenen? Toch niet... De bewoners van de binnenstad van Vlissingen mogen zich gelukkig prijzen. Zij kunnen rekenen op Simon Kleinman. Hij is de laatste rijdende melkboer op Walcheren. 40 jaar geleden begon hij als zaterdaghulp bij een melkboer om later zelfstandig een wijk te gaan rijden. Dat doet hij met zijn traditionele elektrowagen (leurwagen) met aanhanger. Voor enkele adressen gebruikt hij de auto. Ook heeft hij nog werk in de visserijbevoorrading. Lange dagen Weer of geen weer begint zijn dag om zes uur in zijn pakhuis om zijn koopwaar in te laden. Om ongeveer half acht gaat hij zijn ronde maken. Daar is hij mee bezig tot ’s middags een uur of zes. Dan heeft hij er dus een werkdag van 12 uur opzitten.

In de leurwagen natuurlijk melk en melkproducten, maar ook van alles waar vraag naar is. Zijn vaste klanten waarderen het erg dat zij nog steeds op hem kunnen rekenen. Hij heeft zelfs mensen die als vierde generatie klant bij hem zijn. Lief en leed Simon beperkt zich niet tot het afleveren van de bestellingen. Hij maakt eens een praatje, biedt als het mogelijk is even een helpende hand. Hij heeft op zijn route zo zijn vaste koffieadresjes. Voor sommigen is het een veilig idee dat hij regelmatig langs komt. Alleenstaande ouderen bijvoorbeeld weten dat Simon het wel zal merken als ze gevallen zijn of ziek in huis liggen. Ze kunnen erop vertrouwen dat hij dan wel poolshoogte neemt en een oplossing regelt. Melkboer Simon deelt in lief en leed. Gelukkig is hij niet van plan om op korte termijn met zijn werk te stoppen. Zijn klanten kunnen voorlopig nog op hem rekenen.


Pagina 11

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

Carlo Rotte sluit het jaar goed af

Winter in het Polderhuis

MELISKERKE. Op 11 maart 2016 vond de opening plaats van het geheel vernieuwde pand van Carlo Rotte. Daarin is een flinke hoek ingericht voor de verkoop van bloemen. Dit blijkt nu, na vier seizoenen verkoop, een succes te zijn.

WESTKAPELLE. De winter staat voor de deur en dat geeft een ander soort gezelligheid dan in de zomer. Mensen zoeken die meer in huis en gaan alleen naar buiten als er ergens iets te doen is. Het Polderhuis is dan een goede plek om naar toe te gaan.

Hij heeft weer een mooie collectie professioneel vuurwerk ingekocht. Zijn vuurwerkpaleis Zeeland levert al meer dan tien jaar TOPKWALITEIT vuurwerk.

Tot 1 januari is daar in het Museumcafé gratis de bijzondere expositie te zien van Morcky. Dit is een eigenzinnige Italiaanse kunstenaar die Westkapelle op een wel hele bijzondere manier op de muur heeft gezet. Je bent niet snel uitgekeken en kunt dan net zo goed een kop koffie of thee nemen. Natuurlijk met een (bijna wereldberoemd) appelrondje erbij.

Carlo en zijn vrouw kijken erg uit naar de komende feestdagen. Zij zorgen ervoor dat de klanten kunnen kiezen uit een ruim assortiment kerststukken. Van de ‘gewone’ kerststukken tot exclusieve arrangementen. Natuurlijk is er weer volop keus in kerstbomen in alle maten. Zelf geïmporteerd uit Denemarken en net als voorgaande jaren van uitstekende kwaliteit. Bij aankoop van een kerstboom krijgt u 10% korting bij aanschaf van een kerststukje. Op 15 december kunt u zelf creatief aan de slag met bloemen en groen tijdens een speciale kerstworkshop. Die begint om 19.30 uur en kost € 30,00. Reserveer wel tijdig, want er zijn maar beperkt plaatsen. Vuurwerkverkoop Het liefst zou Carlo het hele jaar met vuurwerk bezig zijn. De laatste maand van het jaar bezorgt hem veel werk, maar dus ook veel plezier.

Door goed in te kopen is het vuurwerk zeer scherp geprijsd, zeker in de voorverkoop. Een complete vuurwerkshow bijvoorbeeld van € 259 voor maar € 129,95.

Kijk voor je weer naar buiten gaat om uit te waaien op de zeedijk nog even in de Museumwinkel.

Bij het vuurwerkpaleis kunt u de grootste rol vuurwerk van Nederland kopen. Natuurlijk zijn er ook pakketten prachtig siervuurwerk.

Zoek je een cadeautje met Zeeuwse inslag of een uniek en nergens anders te koop hebbedingetje? In de Museumwinkel slaag je bijna altijd.

Folders zijn af te halen in de winkel. De verspreiding op Walcheren is in de eerste week van december. Carlo Rotte, tuinhout, vuurwerk en bloemen, Torenstraat 33-35, Meliskerke. T. 562351 of M. 06 22319544. www.rottetuinhout.nl

Winterwoensdag Natuurlijk gebeurt er op de woensdag na de kerst ook weer van alles in en rond het Polderhuis onder de noemer Winterwoensdag Westkapelle. Vanaf 11.00 uur is er een Home Made Minimarkt. Daar toont en verkoopt een aantal particulieren hun thuisgemaakte producten. Buiten in de museumtuin is het spelletjesplein. Met onder andere vissen vangen, trossen los, Grabbel Polderfee, kopjes knallen, dansende kegels, gooi het licht uit, ballentrap en (sneeuw-)ballen gooien. Verder zijn er drie activiteiten waarmee een prijs te winnen is: een kerstspeurtocht door het dorp, een fotoquiz over kerstgerechten wereldwijd en de cupcake cadeauhap. Kortom op Winterwoensdag moet je in het Polderhuis zijn! De winteropeningstijden van museum, museumcafé en –winkel zijn woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de kerstvakantie ook op maandag en dinsdag, behalve op eerste kerstdag, oudejaars- en nieuwjaarsdag. Vuurtoren ’t Hoge Licht is gesloten tot 1 april. In de Nederlandse en Duitse schoolvakanties open op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur. Ook op tweede kerstdag en 2 januari.

Cursus houtbewerking/timmeren/houtsnijwerk keurd. Handgereedschap is ook voldoende aanwezig. De cursisten werken in kleine groepjes van zes à zeven personen. Iedereen krijgt individueel les. Ook kan men eigen werkstukken maken onder begeleiding van de docent en leert men met de machines werken. De eigen werkstukken zijn zeer divers: steigerhouten tuinmeubels, kindermeubeltjes, kinderspeelgoed, kozijnen, gereedschapskisten, decoratieve werkstukken, kasten, tafeltjes. Kijk eens op de facebookpagina. De cursus omvat zes of twaalf lessen à € 22,- per les. Aansluitend is er nog twee of vier keer een mogelijkheid om een gemiste les in te halen, een les per week. Het lesgeld is inclusief oefenmateriaal en koffie of thee. MELISKERKE. In Hobbyloods Rapenburg kunnen beginners en gevorderden sinds enkele jaren de cursus houtbewerking/timmeren volgen. Ze leren er timmeren vanaf het begin: van het maken van verbindingen en eenvoudige werkstukjes tot kozijnen, meubeltjes e.d.

Als er plaats is kan men instromen voor de cursus. Die is op dinsdagen woensdag van 19.00 - 22.00 uur en op woensdagmiddag van 13.30 - 16.30 uur. Op dinsdagavond is er ook een cursus houtsnijwerk. Cursisten krijgen een kortingspas voor 10% op hobbymaterialen bij de Multimate in Serooskerke en de Vakwinkel Davidse in Koudekerke.

Er is veel belangstelling voor de cursus, daarom is de ruimte uitgebreid. Er zijn meer machines geplaatst, nieuw en uiteraard goedge-

Eindejaarsactie! Aanmelden voor 31 december 2016 : 10% korting bij 6 of 12 lessen.

Uitvaartverzorging H. Jobse

0118 46 22 05 www.hjobse-uitvaart.nl www.basisuitvaart-zeeland.nl

Loopt u gerust eens binnen op een cursusavond om te kijken of dit ook iets voor u is. Voor verdere informatie en aanmelden: Hobbyloods Rapenburg, Rapenburgweg 14, Meliskerke. info@idomatthijsse.nl - T. 562458. www.facebook.com/hobbyloods.rapenburg


Pagina 12

DECEMBERACTIVITEITEN & EXPOSITIES

bij elkaar geGoogled door Cora Bosman Jansen

Aagtekerke

30 dec. 14-16 u. Maak een waxinelichtjeshouder. Kijk voor verdere activiteiten op de website. Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk. 8 dec. 19.30 u. Lezing door prof. Clement over Mendelssohns Oratorium Elias. Neeltje Jans Deltapark Neeltje Jans, (op de stormvloedkering). T. 0111-655655. Biggekerke www.neeltjejans.nl Café Juliana. www.macdezeeuwen.nl Kijk voor openingsdagen en –tijden op de website. Aquapolis, expo Del26 dec.13.00 u. Kerstrit MAC De Zeeuwen. tawerken, zeehonden,walviswereld, 3-d film Domburg Galerie Art Aurum, Noordstraat 8. T. 06 24959665. www.artaurum.nl Faelweg 1 bij T-splitsing rechtsaf T.0113-569110. za 10.30-17.30 u.; zo 11-17 u. Verder op afspraak. Sieraden, objecten, www.hetzeeuwselandschap.nl 30 dec. 14 u. Excursie op Neeltje Jans. schilderijen. t/m 9 apr. 2017: expo Dorothea Brill, Götz Sambale, Mieke Corvers, Oost-Souburg Sabine Scheuble. Voetbalvereniging VVRCS, Spoorstraat. Theater in De Parel, Babelweg 2. 0111-401735 jswzeeland.simpsite.nl 16 dec. 19.30 u. Grote kerstbingo. 11 dec, 15.30 u. Slotconcert jeugdstudieweekend Zeeuwse Muziek Bond. Historische kerk Oranjeplein. www.historischekerksouburg.nl 16, 17 + 18 dec. Kerstconcert weekend (16 en 17 dec. Gratis inloop). Strand Noordduine 17 dec. 10 u. Combo Vlijt&Volharding;11 u. Te Quero; 12 u Cadans; 13 1 jan. 2017. 14 u. Nieuwjaarsduik u. Scherzo; 14 u Prot. Gem Souburg; 15 u Quodlibet; 16 u. Lezzom; 20 Grijpskerke Boerderijgalerie de Osseberg, Singelweg 1, bij Sint Laurens. u. Kerstsamenzang Walchers Kerstkoor en ONDA Ritthem. 18 dec. 11.30 u. Kerstlunchconcert Sing@Sea T.625284, www.deosseberg.nl t/m 17 dec. do t/m za 14-17 u Groepsexpo kunstenaarsboeken en Expo 30 dec. 20 u. Eindejaarsconcert trompettist Floris Onstwedder. Ook optreden van ensemble VIJF. Dery Timmer en Helga Widmann. 7 jan. 20 u. Nieuwjaarsconcert Blue Jeans Big Band. Koudekerke Voor verdere programma zie website. Intratuin Kerstdorp, Galgeweg 5. T. 551623. www.intratuin.nl/koudekerke Razzmatazz, Middelburgsestraat 103bov. T. 0113- 230168 www.razzmatazzpodium.nl 3,10+17 dec. 13-16 u. Proeverijen en livemuziek. 10 dec. Familiedag kerstbomen kopen (met activiteiten) 3 dec. 20.30 u. Jan Rot. 14+17+21 dec. 13-16 u. Kinderen maken kerststukjes. 28+29 dec. Mini-Festival. Couburg Oostkapelle 11 dec. 19 ? u. Volkskerstzang m.m.v. harmonie Voorwaarts. Terra Maris, Duinvlietweg 6. T.582620. www.terramaris.nl Dorpsplein, www.koudekerkesr.nl woe t/m vr 12-16 u. za en zon 12-17 u. in de vak. dagelijks (25 dec. en 18-24 dec. Koudekerke Serious Request met uitgebreid programma. 1 jan. gesl.) Museum voor natuur en landschap in Zeeland; landschapstuin. Expos. ‘Woning gezocht’. Basisschool De Sprong, Biggekerksestraat 2. 7 dec. 13.30-15.30 u. Botje bij Botje. Help mee met sorteren van mid16 dec. Kerstmarkt t.b.v. Serious Request. deleeuwse botten. Dishoek/Kaapduinseweg. www.dynamica-sport.nl 26 dec. Kerstloop, wandelen (start 10.30 u); hardlopen. 5 km start 11u 14 dec.+ 11 jan. 13.30-15.30 u. Daar vraag je me wat, Natuurspreekuur over natuurvondsten. en 10 km start 11.10u 27 dec.+ 3 jan. 13.30-15.30 u. Braakballen pluizen (voor kinderen). Meliskerke 29 dec. + 5 jan. 13-13.30 u. Kijkje achter de schermen van het zeeOdulphuskerk www.omnis-cantare.nl 16 dec. 20 u. Samen zingend naar kerst met mannenkoor Omnis Can- aquarium. 30 dec. 13.30-15.30 u. Winter Wonderland. Kruiden verzamelen in de tare en Vocaal ensemble Voice Four. tuin en hiervan elixer bereiden. Middelburg 4 jan. 2017. 13.30-16.30 u. Middeleeuwse familiemiddag (alles over Zeeuws Museum Abdijplein, T. 653000. www.zeeuwsmuseum.nl Di t/m zo 11-17 u. (25 dec+1 jan. gesl.) Verzameling Zeeuws Erfgoed, Middeleeuwse muziek en instrumenten. Zelf muziek maken) 6 jan. 13.30-15.30 u. Maak je eigen warme nestje. wandtapijten, streekdracht, natuurhistorie, hedendaagse kunst. t/m 29 okt. 2017. Expo Uyt eygen ervarenheyd. De wondere insecten- 8 jan. 10.30-12 u. Winterwonderwandeling met gids (reserveren!) 25 jan. 13.30-15.30 u. Biologisch puzzelen met Betty (leg de botjes op wereld van Johannes Goedaert. 11 dec. 13.30 u. Magisch Museumlab: Het Vlooiencircus. Kinderen 5 - de goede plek). 10 jr. Stayokay, Duinvlietweg 8. www.stayokay.com/domburg Zeeuwse Concertzaal Tot 7 jan. 2017. dag. 10-17.30 u. expo Zeegezichten Arienne Molenaar. Zie voor uitgebreid concertoverzicht op www.zeeuwseconcertzaal.nl Dorpsstraat (en omgeving) Zeeuws Archief, Hofplein 16. T. 678800. www.zeeuwsarchief.nl 9 dec. 15-20 u. Winter/kerstmarkt. ma t/m vrij 9-17 u. expos. Souvenir de l’Ile de Walcheren (toeristische Ritthem foto’s) Fort Rammekens, Rammekensweg. www.fortrammekens.nl 9 dec. 14-16 u. Cursus Thuis in techniek-Techniek in archieven. 26 + 27 dec. 14 u. Excursie door fort en natuurgebied Rammekenshoek 20 jan.2017 14-16 u. Cursus Slim zoeken naar voorouders. (schor en bos). Hervormde kerk, van Cittersstr. 69, St. Laurens. www.te-quiero.nl Serooskerke 9 dec. 20 u. Concert koor Te Qujiero. Johanneskerk, Noordweg. www.capellaveerensis.nl Vismarkt 27 dec. 16 u. Kerstconcert Capella Veerensis. 3 dec. 8-16 u. Rommelmarkt. Veere Markt en Tympaanplein www.middelburgwinterstad.nl Museum Veere, locatie Schotse Huizen, Kaai 25-27. Locatie Stadhuis, Markt) T. 501744. www.museumveere.nl t/m 13 jan. Vele activiteiten (zie website) t/m 15 jan. IJsbaan. Voor openingstijden en programma zie Di t/m zon 13-17 u. (1e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten). www.ijsbaanmiddelburg.nl v.a. 10 dec. (locatie Stadhuis) Expo Between Light and Dark (werk van Theodora Plas). Damplein, Graanbeurs. www.winterbierfestivalmiddelburg.nl Expo Drie generaties fotografen (Ilse Bing, L. den Beer Poortugael en 16 + 17 dec. 15–21.30 u. Winterbierfestival. Ilona Kamps). Nieuwe kerk 6 dec. 13.30 u. workshop Fair Isle Sjaal breien. 17 dec. 20 u. Kerstconcert Grootkoor Zeeland. www.grootkoor.nl 26 dec. 19.30 u. Oud-Hollandse Volkskerstzang mmv Chr. Samengest. Kleine kerk van Veere, Kapellestraat. Mannenkoor Zeeland. www.omnis-cantare.nl 11 dec. 16.30 u. Bachkoor M’burg Vesperae de Confessore (Mozart). 9 dec 19-21u. + 10 dec 10-17 uur. Adventsmarkt t.b.v. goede doelen Oostkerk 25 dec. 10 u. Consort of Voices, kerstconcert. Het Akkoord, Oudestr. 9 www.veeresgenoegen.nl De vergulde Baars, Baarsjesstraat 42, www. wandelsportmiddelburg.nl 17 dec. 16.30 u. Kerstconcert. 2e+4e dinsdag v.d. maand. Start tussen 8.30 en 9.30 u. Recreatiewan- Markt en omgeving deltocht 5,7,5 en 10 km 17 +18 dec. 10-17 u. Dickens Kerstmarkt. 14 jan. 2017. Start 13 en 14 u. Snertwandeltocht. 5,10 en 15 km. Korenmaat, Kerkstraat Kinderboerderij Klepperhoeve, Meiveld 17 dec+18 dec. 11-17 u. Creamarkt. www.kinderboerderij-middelburg.nl Strandje Ma. 13-17 u, di t/m vrij 10-17 u; za en zon 13-17 u. opgave voor acti- 1 jan. 14 u Nieuwjaarsduik. viteiten activiteiten@kinderboerderij-middelburg.nl Vlissingen 7 dec. 14.30-16 u. Sneeuwpop-mobile knutselen. Cine City, Spuikomweg. T. 412437. www.cinecity.nl 14 dec. 14.30-16u. Rendier knutselen. Bioscoopprogramma zie website. 15 dec.10.15-11.30 u. Kerstboom versieren voor volwasenen. muZEEum, Nieuwendijk 11. T. 412498. www.muzeeum.nl 17 dec.13-17 u. Knusse kerstmarkt. di t/m vrij 10-17 u, za/zo/feestd. 13-17 u. (25 dec. en 1 jan. gesl.) Por21 dec. 14.30 -16 u. Vogelvoer maken. tretten van Zeeuwse zeehelden, zeegezichten en havengezichten; de op 27 dec. 14-16 u. Steen versieren. een na grootste collectie van Nederland van voorwerpen uit VOC-schip 28 dec. 14.45 u. Help mee de dieren verzorgen. 't Vliegent Hart; scheepsmodellen; navigatie-instrumenten. Diverse tij29 dec. 14-16 u. Kaars kleien. Sportzaal Agathastraat/Dorpsplein www.mcdepekelinge.nl 17 dec. 14.00 u. Aagtekerke Run. 7,5 of 13,8 km. Vliegende start. (inschrijven tot 13.30 u. Hotel-Rest. Kodde, Burg. Bosselaarstr. 14). Zwierelantijn, Zuiverseweg 2, T.581809. www.zwierelantijn.nl woe, vr, za, zo 12.30-18 u. Indoorspeeltuin tot 14 jr.

Straat- en lichtfestival

Winterfestival Wonderstroom VLISSINGEN. De Cultuurwerf presenteert op 16, 17 en 18 december voor de derde keer een winterfestival onder de naam Wonderstroom. Het is een kleinere uitgave van het succesvolle festival Onderstroom. Wonderstroom speelt zich af in de, tot intiem festivalterrein omgebouwde, Machinefabriek Vlissingen. Je vindt er terrasjes met vuurkorven, foodtrucks met winterse specialiteiten, kleine theater- en muziekvoorstellingen, vuurshows en winterse straattheateracts. Wonderstroom start op vrijdag 16 december om 16.00 uur. Zaterdag 17 en zondag 18 december om 13.00 uur. Het dagprogramma van vrijdag en zaterdag duurt tot 22.00 uur. De afsluiting van het festival is zondag om 20.00 uur.

Ook avondvoorstellingen In een grote verwarmde theatertent zijn op vrijdag en zaterdag avondvoorstellingen van 21.00 tot 24.00 uur. Op vrijdag is dat de Jingle Bells Sing A Long met de Grandpa Nick Sessieband. Zing mee met wereldberoemde kersthits en Nederlandstalige toppers. Op zaterdag is er A Big Swinging Christmasnight. De Swinging Affair Bigband neemt je mee terug in de tijd, geïnspireerd door de groten der aarde zoals Ella Fitzgerald en Frank Sinatra. Zeeuwse aanstormende talenten spelen ook een rol: Jasper van Damme (saxofoon) en Guimar van der Weele (zang) Entree Voor het dagprogramma is de entree € 7,50 (alleen aan de deur). Kinderen t/m 12 jaar gratis. Dagkaart jongeren 13 t/m 18 jaar € 5,00 (alleen aan de deur). Passe-partout voor drie dagen in de voorverkoop € 12,50. Aan de deur

delijke exposities: ‘Het Vlissingen van Wim Hofman’; ‘Schat van Vlissingen’ tot 8 jan. 2017;’Bezetting verbeeld’. Reptielenzoo Iguana, Bellamypark 33-35. T. 417219. www.iguana.nl dag. 13-17.30 u. (25 dec.+ 1 jan. gesl.). Ruim 500 reptielen, amfibieën en insecten uit de hele wereld. Maritiem attractiecentrum Arsenaal, Arsenaalplein 1. www.arsenaal.com Dag. 10-19 u. Piratenpretpark & zeeaquarium. Arsenaaltheater, Arsenaalplein 7. T. 430303 www.arsenaaltheater.nl Zie voor programma de website. Speelcircus Bambini, Baskensburgplein 2. T.415659. www.speelcircusbambini.nl wo, vr, za, zo 10 -19 uur (schoolvak. dag.) Grootste indoorspeeltuin van Zeeland. De Piek, Hellebardierstr. 13. T. 416791. www.depiek.nl Zie voor programma de website Lammerenburcht, Zuidbeekseweg 22. T. 470692. www.lammerenburcht.nnl 20.30 u. Dansavonden 28 jan. m.m.v. DJ André, 25 febr. m.m.v. Frankies Combo Atrium of Spêelhuus Zorgcentrum Ter Reede, Vredehoflaan 370. T.448448. www.wvozorg.nl 3 dec. 10 u. Pepernotenschaaktoernooi 13+14 dec. 10-16 uur. Kerstmarkt. Zie voor de rest van het zeer uitgebreide programma de website. Sint Jacobskerk. www.sintjacobskerk.nl 8 dec. 20 u. Concert Ierse koor Anúna. 10 dec. 19.30 u. Jubileumconcert Zws. Byzantijnskoor Srétenje m.m.v. Koorgroep Oosterhout. 17 dec. 19.30 u. Vliss. Oratorium Ver. Oratorium Elias van Mendelssohn. 18 dec. 9.30 u. Muziekdienst t.b.v. Serious Request. 20 dec. 20.00 u. Muziekpodium Zeeland. Clare College Choir Cambridge. 13 jan. 20.15 u. Nieuwjaarsconcert Zeeuws Orkest. 14 jan. 19.30 u. Nieuwjaarsconcert Kon. Harmonie Ons Genoegen. zie voor verdere concerten de website. Majoraat, Van Hogendorpweg. T. 471103 www.majoraat.nl 2e woe v.d. maand, 17.30 u. Stamtafel Paauwenburg. Gezellig samen eten. 21 dec. Speciale kerststamtafel. 10 dec. 10-14 u. Kerstfair. 18 dec. Zondagmiddag Bingo met mooie prijzen 20 dec. 14 u. Kerstmusical ‘Geen stille nacht’ door Kindcentrum ‘Aan Zee’. 7 jan. 2017 10-12 u. Nieuwjaarsreceptie. Machinefabriek, Glacisstr. 165. www.cultuurwerf.nl/ www.wonderstroom.nl 16 dec. 16-22 u, 17 dec. 13-22 u.18 dec. 13-20 u. Festival Wonderstroom. Programma en informatie op website. Clubgebouw WIK, Falckstraat 4. T.636018/416242. www.wikvlissingen.nl 1e en 3e woe. v.d. maand. Startbureau open tussen 8 en 12 u. Recr.wandelen in en om Vlissingen. 5 + 10 km. 21 jan. en 11 febr. Wintertocht, 5-10-15-20-30 km. Start v.a. 8 u.(20 en 30 km), 9-12 u.(5,10 en 15 km). VTV gebouw, Baskenburgpad 12 17 dec. 20 u. Kerstbingo van de Deurdouwers. Dreesstraat (bij apotheek), www.stichtingwijkraadpaauwenburg.nl 20 dec. 15-17.30 u. Praattafel Wijkraad Paauwenburg. Sportpark Vrijburg www.dynamica-sport.nl 23 dec. v.a. 17.30 u. Serious Request Run, Sponsorlopen, 21.30 u verloting en 22 u. atletiekquiz. Timmerfabriek, Koningsweg. 24 dec. 21-4 u. Het foute kerstfeest XXL. www.kerstnachtvlissingen.nl Boulevard Evertsen 1 jan. 13.30 uur. Nieuwjaarssnorkeltocht/-duik (verkleed, aanmelden v.a. 11 u in de kleedaccommodatie onder Boulevard Evertsen).

Vrouwenpolder Oranjezon, pompgemaal Kon. Emmaweg. T. 0113- 569110. www.hetzeeuwselandschap.nl 27 dec. 14 u. Kerstwandeling

Westkapelle Polderhuismuseum, Zuidstraat 154-156. T. 570700. www.polderhuiswestkapelle.nl woe t/m zo 11-17 u. in schoolvak. ook ma en di. (25+31 dec+1 jan. gesl) Dijk- en oorlogsmuseum. 28 dec. 11-17 u. Winterwoensdag. Vuurtoren ’t Hoge Licht Tijdens schoolvakanties zaterdag 11-14 u +2e kerstdag en 2 jan. De Fontein 19 jan. 2015. 20 u. Zing maar mee. Tank op de dijk www.dynamica-sport.nl 31 dec. 12 u. Tankloop, 5,10 en 20 km.

Zoutelande Catharinakerk 11 dec. 19 u. Bijeenkomst Wereldlichtjesdag georganiseerd door MAREA uitvaart. www.marea-uitvaart.nl 18 dec. 19.30 u. Kerstconcert Luctor et Emergo www.muziekzoutelande.nl € 15,00. Tickets voor de Jingle Bells Sing Along in de voorverkoop (via www.wonderstroom.nl ) € 13,50 Aan de deur € 17,50. Voor A Big Swinging Christmasnight in de voorverkoop € 21,50. Aan de deur €26,50. Staplaatsen voor €14,50 (voorverkoop) en € 19,50


Pagina 13

Paauwenburg & omgeving

december editie 2016

Zeeuws Werk sociaal en ondernemend VLISSINGEN - Zeeuws werk is een sociale onderneming die alles maakt van hout. Zeeuws Werk biedt mensen een mogelijkheid om werkzaamheden te verrichten die ze later op de arbeidsmarkt kunnen gebruiken. Zeeuws werk is een samenwerkingsverband van Orionis, Praktijkschool Bolwerk en Edunova aan de Poortersweg 27 in Vlissingen. Staatssecretaris Klijnsma bracht onlangs een bezoek aan Zeeland. Ze was onder de indruk van de samenwerking op de arbeidsmarkt. Klijnsma bezocht een project met zorgassistenten op de Middelburgse basisschool Wilgenhof. In Vlissingen ging ze naar de hout- en bouwwerkplaats van Zeeuws Werk en lunchrestaurant Brownies & Downies.

Jubileumjaar voor OHC Walcheren MIDDELBURG. Tien jaar geleden opende Martijn Kennis het Open Haarden Centrum Walcheren, kortweg OHC. Hij kijkt zeer tevreden terug op deze jaren. OHC kan een totaalpakket leveren en onderscheidt zich daarmee van andere haardzaken. U kunt zelf precies uw wensen kenbaar maken. OHC bekijkt dan welke mogelijkheden er zijn om uw wensen te vervullen. Montage en levering geschieden in eigen beheer. Het uitzoeken van een open haard begint bij de keuze van de brandstof. Vindt u het gezellig om het geknapper van het hout te horen of kiest u voor het gemak van gas?

OHC heeft ook elektrische haarden en heeft een ruime keus andere kachels. Van klassieke, gietijzeren potkachels tot strakke moderne branders.

Arbeidsmarkt inclusief "Ik wil zo graag," zei Klijnsma na haar werkbezoek, "dat de arbeidsmarkt in Nederland inclusief wordt. Dat wil zeggen dat mensen met een afstand tot die arbeidsmarkt, niet thuis blijven zitten, maar aan de slag gaan en een salaris verdienen. En hier, bij deze projecten, zien we allemaal dat deze mensen genoeg in hun mars hebben om betaald werk te verrichten. Ze doen hier gewoon mee, met hun eigen taak en verantwoordelijkheid. En er zijn ook telkens meer werkgevers die daaraan denken en een taak en werkplek instellen, om zo iemand in dienst te nemen en een kans te geven". Zo benadrukte zij het belang van een goede aanslui-

ting van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs op de arbeidsmarkt. Deze jongeren komen dan niet tussen wal en schip terecht. In Zeeland wordt om dit te voorkomen nu een goed systeem ontwikkeld. De staatssecretaris zei onder de indruk te zijn van de mate van samenwerking in Zeeland: "Als ik zie en hoor, hoe nauwgezet onderwijs, gemeenten en werkgevers hier in Zeeland samenwerken – dat vind ik echt geweldig”. Zeeuws Werk is zo’n mooie werkomgeving. De aanwezige mensen leren hier werken en handelingen verrichten die men later op de arbeid markt kan gaan gebruiken. Zeeuws werk maakt zowat alles wat je van hout kan maken. Ook verrichten zij arbeid voor derden, afkort werk, frezen voor bedrijven om deze qua werkdruk te verlichten. Het schaven en verwerken van hout t.b.v. schuttingen, schuurtjes etc. Natuurlijk maken ze ook meubelen, in serie en op maat. Bij Zeeuws Werk maken ze veel dat u later terug kunt vinden in de mooie woon-design winkel.

Bijzonder warmtecomfort Uniek zijn de ceramische massakachels van Ortner. Zij verspreiden een zachte, gelijkmatige stralingswarmte. Die biedt een bijzonder warmtecomfort en schept een gezond binnenhuisklimaat. De warmte blijft lang in de woning aanwezig en dat levert dus energiebesparing op. Een Ortner massahaard wordt meestal gestookt volgens het ‘top-fire’principe. Hierbij brandt een grote hoeveelheid hout in één keer van boven naar beneden op. Een paar uur stoken levert voor 12 tot 24 uur warmte op. Het is een zeer unieke en aangename manier van verwarmen. Deze kachels zijn kampioenen in tijdwinst, toprendement, ecologische en gezonde verwarming. Ortner massakachels zijn steeds uniek. De kachelbouwer ontwerpt hem op maat van de woning en de gewoonten van het gezin. Er zijn vele mogelijkheden voor de ombouw van de haard. U kunt de Ortner haard besturen met uw smartphone, tablet, laptop of PC. OHC aan de Klarinetweg 2c in Middelburg is geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. T. 674955. www.ohcwalcheren.nl

MAREA Uitvaart onderscheidend en persoonlijk ZOUTELANDE. In 2006 startte Marianne van de Graaf MAREA Uitvaart. De functie van uitvaartbegeleider vraagt bepaalde kwaliteiten en creativiteit. De medewerkers van MAREA Uitvaart vinden het daarbij belangrijk alle tijd te besteden aan een uitvaart. Ze kunnen vanuit hun kennis en ervaring goed adviseren. Ze leggen contacten, helpen met de invulling om samen met de familie tot een goed georganiseerde, maar persoonlijke uitvaart te komen. Eén die bij zowel overledene als nabestaanden past. Onderscheidend blijven en persoonlijke aandacht vinden zij belangrijk. Daarom onderstaande wens van de uitvaartbegeleiders van MAREA. De donkere dagen voor Kerstmis staan voor de deur. Laten we met

lampjes en kaarsen wat licht en warmte in het leven brengen, maar vooral verdraagzaam, vredig en respectvol met elkaar omgaan. 2016 is weer bijna ten einde. Een nieuw jaar wacht ons. Een jaar van 365 dagen met nieuwe kansen om er iets goeds van te maken. Door te luisteren, te troosten, te bemoedigen, te zwijgen, te eerbiedigen, mee te leven. Woorden die het verschil kunnen maken voor het geluk van mensen. De medewerkers van MAREA wensen iedereen goede kerstdagen en een zinvol 2017. MAREA Uitvaart, Majoorwerf 5, Zoutelande. T. 064079651. www.marea.uitvaart.nl

Hout is ons werk !

het

Poortersweg 27a 4382 NP Vlissingen

Tel: 0118 578988

olwer

Tablet Café in Ter Reede VLISSINGEN. Iedere derde dinsdag van de maand is er in Ter Reede een Tablet Café. De organisatie is in handen van Bibliotheek Vlissingen en WVO Zorg. Een Tablet Café is een ontmoetingsplek voor tabletsmartphonebezitters. Zij delen tips, trucs, apps en games met elkaar. Veel senioren zijn in het bezit van een tablet of smartphone maar hebben soms moeite met het gebruik ervan. Zij zijn van harte welkom in het Tablet Café. Vragen en problemen die aan bod komen gaan bijvoorbeeld over het installeren van apps, de registratie van de tablet en het koppelen van e-mailadressen. De medewerkers van de bibliotheek geven handige tips om de mogelijkheden van de tablet of smartphone optimaal te benutten. Ervaren tabletbezitters zijn ook van harte welkom om hun kennis te delen met minder ervaren gebruikers. Bewoners van Ter Reede en andere geïnteresseerden kunnen gratis aanschuiven van 14.00 tot 16.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.


LOS DEZE KERSTPUZZEL OP EN WIN ÉÉN VAN DE ONDERSTAANDE FRAAIE PRIJZEN Zoek bij de fragmenten in de kerststerren de bijbehorende advertentie in deze Paauwenburgkrant De kerststerren zijn genummerd. Noteer de gevonden adverteerders bij het juiste nummer. Dat kan in de kolom onder op deze bladzijde of op een (brief)kaart. Mailen kan ook: info@firi.nl Deze kerstpuzzel staat ook op de digitale www.paauwenburgkrant.nl Zorg dat uw oplossing uiterlijk woensdag 14 december binnen is bij: Paauwenburgkrant t.a.v. kerstpuzzel, G. Borgesiusstraat 77, 4384 JN Vlissingen of info@firi.nl Cadeaubon t.w.v. € 10,aangeboden door Oriëntal Garden in Koudekerke Een glijstang met sproeier aangeboden door van Boven keukens in Koudekerke

Cadeaubon t.w.v. € 10,aangeboden door Freesia Bloemkado in Koudekerke Waardebon t.w.v. € 10,aangeboden door Intratuin in Koudekerke 2x een zak met 10 oliebollen aangeboden door de Oliebollenkraam bij Intratuin in Koudekerke

Cadeaubon t.w.v. € 15,aangeboden door de Vakwinkel in Koudekerke Een meter vuurwerk aangeboden door Carlo Rotte in Meliskerke Een waardebon t.w.v. € 20,aangeboden door Open Haarden Centrum in Middelburg Trendy fietstas aangeboden door de Fietsenmakker in Paauwenburg Kistje wijn aangeboden door de EMTE Paauwenburg Feestelijk opgemaakte fruitmand aangeboden door Hans Vers in Paauwenburg Ovenverse kerststol aangeboden door Echte Bakker Piet Daane in Vlissingen Paauwenburg

Kerststukje aangeboden door Mies Bloemenhuis Plus 1 keuzemenu t.w.v. € 13,50 aangeboden door Chinees Indisch Restaurant De Lange Muur in Paauwenburg Innotec Aquatec 500 wonderzeem t.w.v. € 10,aangeboden door Garage Alexander in Vlissingen Gratis APK voor uw auto aangeboden door AutoService van Liere Dinerbon voor het menu van de keukenchef in de Brasserie aangeboden door Ter Reede in Vlissingen Winterpakket aangeboden door AutoTotaalglas in Vlissinge 16 GB USB stick aangeboden door The Glitch in Vlissingen 10 x 1/5 XL staatslot voor de trekking van januari 2017 aangeboden door Primera in Vlissingen Wassen, knippen en fohnen aangeboden door Jacco’s Hairstyling in Vlissingen 2 Toegangsbewijzen incl. koffie met gebak aangeboden door Polderhuis Westkapelle

Naam: Adres: Plaats & pc:

1

17

2

18

3

19

4

20

5

21

6

22

7

23

8

24

9

25

10

26

11

27

12

28

13

29

14

30

15

31

16

32


Pagina 15

Paauwenburg & omgeving

Voorbereidingen Koudekerke

Serious Request in volle gang KOUDEKERKE. Serious Request strijkt dit jaar neer in Koudekerke. Van 18 tot en met 24 december staat het Zeeuwse Glazen Huis daar op het Dorpsplein voor Galerie ‘De Pastorie’.

de St. Jacobskerk. In deze dienst, met als titel ‘Serieus verzoek’, staan bekende popliederen, gespeeld door coverband Move On, centraal. Het Louise’s Kerstkoor van de Louise de Colignyschool zingt ook enkele nummers mee. Wie zich wil laten verrassen en uitdagen is van harte welkom op zondag 18 december in de St. Jacobskerk, Oude Markt 2, Vlissingen. Aanvang 9.30 uur. De toegang is gratis. De collecte is voor Serious Request. U kunt deze actie ook ondersteunen door een gift over te maken op NL11FVLB 0699 7686 83, t.n.v. Protestantse Gemeente Vlissingen (o.v.v. SR-dienst). Kijk voor actuele informatie op de facebookpagina ‘Serious Request Muziekdienst PKN Vlissingen’ (#SRpknVlissingen). Let’s run to keep them breathing

Zeeuwse atleten lopen voor Serious Request 2016

Drie dj’s, Sander Willemse, Jeroen van Goethem en Yorben Westrate, laten zich opsluiten in het Glazen Huis. Foto Els Swart De landelijke actie 3FM Serious Request vraagt aan dacht voor een stille ramp. Die eist elke 35 seconden een kinderleven door longontsteking. Jaarlijks sterven hieraan meer dan 900.000 kinderen. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling. Drie dj’s laten zich een week lang ‘opsluiten’ in het Glazen Huis. Dit zijn Sander Willemse, Jeroen van Goethem en Yorben Westrate. Net als bij het landelijke Serious Request zullen zij die dagen niet eten. Het evenement beperkt zich zeker niet tot Koudekerke. Zelfs niet alleen tot de gemeente Veere. In voorgaande jaren is gebleken dat er in heel Zeeland initiatieven zijn. Na succesvolle edities in Oostkapelle, Westkapelle en Domburg gaan de organisatoren er in Koudekerke volop tegenaan. Er komt veel kijken om Serious Request op poten te zetten. Acties In diverse plaatsen zijn al acties bedacht. Een wintermarkt, hardlopen, loterij, bier- en wijnproeverij, knutselen voor de verkoop, strandrit te paard, auto’s wassen door schoolkinderen en nog veel meer. De lijst van activiteiten groeit dagelijks. Ook veel ondernemers dragen hun steentje bij. Dat zijn bijvoorbeeld de EMTÉ vestigingen in Oostkapelle en Koudekerke. Bij het innamepunt van lege flessen staat een speciale bus, waar klanten hun statiegeldbon in kunnen stoppen. Ook de opbrengst van de kerstmarkt in Oostkapelle komt ten goede aan Koudekerke Serious Request. De kramen worden gesponsord waardoor de kraamhuur geheel ten goede van de actie komt. Intratuin schenkt materialen voor de aankleding van het Dorpsplein in Koudekerke. Freesia Bloemkado zorgt voor een grote kerstboom. Heb je ook plannen om een actie te houden? Geef dat dan door via de website, zodat je actie daar genoemd wordt. Op de website kun je ook diverse posters downloaden om je actie aan te kondigen. De drie dj’s draaien doorlopend plaatjes voor het goede doel. Zij hopen dat veel mensen tegen betaling een verzoekplaat aan komen vragen. Daar staat geen vast bedrag voor. Iedere aanvrager mag zelf bepalen hoeveel hij voor zijn aanvraag wil betalen. De dj’s zijn blij met elke bijdrage. Binnenkort kan iedereen (alvast) een plaatje aanvragen door een donatie te doen via de website. Programma Rondom het gebeuren in het Glazen Huis wordt een heel programma georganiseerd. Op muzikaal gebied hebben in ieder geval de Hobbyisten en JP & The Seeger Sessieband hun medewerking al toegezegd. Zaterdag 24 december is het vanaf 15.00 uur Korenmiddag met o.a. Popkoor Xtreem en de Sea Sound Singers. Ook staat een veiling op het programma. Die vindt al plaats op 21 december om 19.30 uur. Heb je ook een veilingstuk dat onder de hamer mag, meld dat dan aan via veiling@koudekerkesr.nl Locals spelen een grote rol bij de activiteiten en ook kinderen worden niet vergeten. Opbrengst “We willen natuurlijk graag bij Koudekerke Serious Request zoveel mogelijk geld ophalen”, leggen de organisatoren uit. “Daarom vinden we het belangrijk dat de opbrengsten van alle Zeeuwse initiatieven bij ons Koudekerkse Glazen Huis terecht komen i.p.v. naar de landelijk organisatie te gaan. Koudekerke Serious Request steunt het landelijke doel wel en doneert de uiteindelijke opbrengst dan ook aan het Rode Kruis”. Wilt u geld doneren? Dat kan via: NL03 RABO 0313589070 t.n.v. Stichting KOUS p/a Vlissingen. U kunt acties en andere bijdragen melden via website www.koudekerkesr.nl Daar vindt u natuurlijk ook steeds actuele informatie.

Serious Request muziekdienst in St. Jacobskerk VLISSINGEN. De Protestantse Gemeente te Vlissingen houdt zondag 18 december ter gelegenheid van Serious Request een Muziekdienst in

MIDDELBURG. De leden van Atletiek en duursportvereniging Dynamica deden al vier keer mee met Serious Request. Ook dit jaar willen zij hun bijdrage leveren. Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor de stille killer: longontsteking. Wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen tot 5 jaar. Op vrijdagavond 23 december is er daarom voor de vijfde keer de Dynamo Serious Request Run. Het programma begint om 17.30 uur met een sponsorloop voor jongeren. Om 19.00 uur starten de series 3000 meter. Hieraan kunnen zowel vrouwen als mannen, lid of geen lid, meedoen. Van alle deelnemers wordt de tijd bijgehouden. Om 21.30 uur is er een verloting en om 22.00 uur de enige echte Zeeland Atletiek Quiz. Atletiekbaan en clubhuis zijn feestelijk verlicht. Voor de inwendige mens is er glühwein, erwtensoep en andere winterse versnaperingen. Deelnemers aan de 3000 meter series betalen € 10 p.p. Deelnemers krijgen een glaasje glüwein en een kop erwtensoep. De opbrengsten van de sponsorloop voor jongeren, het inschrijfgeld voor de series 3000 meter en de inkomsten van de verloting zijn bestemd voor Serious Request. De bedoeling is om op 23 december om 23.00 uur de opbrengst bekend te maken en op 24 december aan te bieden in het Glazen Huis in Koudekerke. Zin om mee te doen? Jeugdleden kunnen zich opgeven via joost-pluijlaar@zeelandnet.nl . Deelnemers voor de series 3000 meter kunnen zich t/m 22 december aanmelden via aeromad@zeelandnet.nl Wel naam, geslacht doorgeven en in welke tijd je de 3000 meter denkt te kunnen lopen. Zo kan de organisatie de series zoveel mogelijk op sterkte indelen. Na-inschrijven is op de avond zelf ook nog mogelijk. Individuele deelnemers en teams kunnen zich op de avond zelf aanmelden voor de Zeeland Atletiek Quiz. Meer informatie over de Dynamica Serious Request Run vind je op www.dynamica-sport.nl

Wijkraad Paauwenburg zoekt medewerkers VLISSINGEN/PAAUWENBURG. Al jarenlang speelt de wijkraad Paauwenburg een belangrijke rol bij de verbetering van de wijk. Een aantal leden en vrijwilligers is al bijna tien jaar met deze nuttige en aantrekkelijke taak bezig. Maar bij sommigen gaat de leeftijd een rol spelen! De wijkraad is daarom geïnteresseerd in gesprekken met wijkgenoten die eventueel aan de activiteiten willen bijdragen. Wilt u meer weten hoe u dat kunt doen, dan nodigen de leden van de wijkraad u graag uit voor een geheel vrijblijvend gesprek om te vertellen wat er allemaal nog kan worden gedaan. U kunt daarvoor contact opnemen met de voorzitter Carla Ploegaert, T. 473626, e-mail: cmlploegaert@gmail.com. Ook kunt u met de wijkraad in gesprek gaan tijdens de praattafel Paauwenburg op dinsdag 20 december van 15.00 tot 17.30 uur in de Dreesstraat naast de apotheek.

Column: Frans van der Geest

De pot op. “Je kunt de pot op” zei mijn broer Jan vroeger als hij ergens geen zin in had of het niet met je eens was. Helaas is het een uitdrukking die uit de mode is geraakt en vervangen door krachtiger en vaak onvriendelijke uitdrukkingen. Maat daar wil ik het deze keer niet over heben. Mijn onderwerp deze keer gaat over ‘het kleinste kamertje’ dat in elk huis aanwezig is en dat we per dag een aantal keren bezoeken. Ik bedoel natuurlijk de WC of het Toilet, de Poepdoos of het Schijthuis. Hoewel de laatste benaming nog komt uit de tijd dat dit huisje op het erf stond en niet binnen de woning. Dit onmisbare kleine kamertje heeft ook een zeker standsverschil. De adel spreekt van WC. De burger van toilet en de rest van het volk mag er elke naam aan geven die ze maar wil. Bij een vriend hangen daar een aantal spreuken op die hij zelf bedacht heeft zoals: ‘In dit vertrek is de opluchting meestal groter dan de ontluchting’ en wat denkt u van het fraaie gedicht: ‘Op dees stille plek, waar nooit eens iemand lacht, daar hoort men menig zucht en stort men braaf z’n vracht’. Hier ben ik het niet mee eens, want in sommige wc’s hangt een beschuurkalender, een moppenboek of een ander boekwerkje met grollen en grappen aan een touwtje. Tot slot nog een overpeinzing betreffende het goede leven: wat is het toch zonde dat die heerlijke whisky, wijn en voortreffelijke maaltijd hier zomaar worden weggespoeld. Er zijn mensen die kunst ophangen op hun toilet. Ik ben hier wel een voorstander van. Tenminste wanneer deze kunst op de juiste plaats is opgehangen en hier moet ik anatomisch onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Mannen: Snelle kunst graag op ooghoogte boven de pot. Kunst waar je echt naar moet kijken en genieten, tegen de deur op zit-ooghoogte. Voor de vrouwen graag alles op zit ooghoogte. Er zijn mensen die de wanden volhangen met foto’s en er zijn mensen die van kale wanden houden. Kortom iedereen kan zich in zijn of haar toilet volledig uitleven. De Nederlandse taal biedt vele mogelijkheden om de toiletgang aan te duiden. ‘Waar kan ik mijn handen wassen’ is heel sjiek maar voor velen nogal verwarrend omdat de brave gastheer of gastvrouw je dan vaak naar de keuken zal verwijzen. “Ik moet poepen of pissen is te direct”. Nee algemeen gebruik is om simpelweg te vragen waar de WC of het toilet is. De Nederlandse taal kan ook verwarrend zijn. We weten allemaal wat een Hollandse Kakmadam is, maar dat is toch weer iets heel anders dan een Vlaamse Poepmadam. Naast de onontbeerlijke schoonmaakmiddelen is er nog een attribuut dat op elk toilet aanwezig hoort de zijn. De verjaardagkalender. Menig huwelijk is gered doordat de man tijdens zijn stoelgang las dat hij … jaar getrouwd is en nog net op tijd voor een bloemetje heeft kunnen zorgen. Of de bezoekende dame die ziet dat haar ‘beste’ vriendin’ jarig is, maar ze heeft hiervoor geen uitnodiging gehad. Ik zelf zet overal waar ik het toilet bezoek en er is een verjaardagkalender, mijn naam op de juiste datum. Het levert altijd wel extra felicitaties op en soms een aardige fles wijn of whisky. Kortom op het kleinste kamertje is heel wat te overpeinzen en te beleven.

De belevenissen van een meisje in Paauwenburg Vera is 9 jaar en zit in groep 6 van de Louise de Colignyschool. Samen met haar vader, moeder en tweelingbroers woont zij in de wijk Paauwenburg.

Computerhulp VLISSINGEN. Henk Keulemans verleent al vele jaren privéhulp en ondersteuning aan (voornamelijk) ouderen in het omgaan met de computer. Hij gaf op dit gebied o.a. 15 jaar les in het Majoraat en is tevens ambassadeur van SeniorWeb. Paauwenburgers die hem nodig hebben, kunnen contact met hem opnemen. Henk Keulemans, 06-11131008

Guimar treedt op bij Wonderstroom VLISSINGEN. Tijdens festival Wonderstroom is Guimar van der Weele weer eens in Vlissingen te zien en horen. Hij treedt op 17 december vanaf 21.00 uur op met de Swinging Affair Big Band. Guimar, geboren in 1996, treedt al op sinds zijn vijfde jaar. Tegenwoordig volgt hij aan het conservatorium Tilburg de opleiding ´Zang, lichte muziek´.Jarenlang ging zijn voorkeur uit naar Nederlandstalige muziek in het genre Frans Bauer en Jan Smit. Op het conservatorium heeft hij de jazzmuziek ontdekt. Nu treedt hij niets liever op dan met bigbands. Dat gaat dus gebeuren bij A Big Swinging Christmasnight tijdens Wonderstroom.

Woonzorgcentrum Scheldekwartier

Aandacht voor bereiken hoogste punt VLISSINGEN. Op vrijdag 18 november vierde Stichting WVO Zorg het bereiken van het hoogste punt van het nieuwe woonzorgcentrum Scheldekwartier. Dit krijgt gestalte in de voormalige plaatwerkerij van de Scheldewerf. De buitenkant is voor een groot deel ingevuld. De zuidgevel heeft een toepasselijke bekleding van Cortenstaal dat een natuurlijk roestproces ondergaat. Momenteel werken bouwvakkers hard om de binnenschil te realiseren. In het enorme plaatwerkerijcomplex komen o.a. 55 zeer ruimte appartementen voor mensen met somatische (lichamelijke) problematiek en zes groepswoningen voor acht psychogeriatrische bewoners. Ook komen er 54 zelfstandige zorgwoningen. Bovendien wordt aan het bestaande complex een nieuw stuk aangebouwd. Het streven is om in de plaatwerkerij karakteristieke elementen te behouden en te integreren in de nieuwbouw.

december editie 2016

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het nieuwe complex ook een functie krijgt voor de omgeving. De bouwwerkzaamheden zijn nu op de helft. De bedoeling is dat ze in de zomer van 2017 gereed zijn en de inrichting kan beginnen. Eind van dat jaar kunnen dan de bewoners hun nieuwe behuizing betrekken. Zij zijn voor een deel afkomstig uit het verouderde Scheldehof, tijdelijke woonvoorziening Weyevliedt en Ter Reede.

Hallo, daar ben ik weer. In de herfstvakantie ben ik naar kasteel Hoensbroek geweest. Dat is in Limburg. Ik vond het heel leuk. Je kon er een speurtocht doen en op het binnenplein kon je allemaal spelletjes doen. Binnenin waren er ook veel verkleedkisten met verkleedkleren. Je kon je verkleden als musketier. Bij de speurtocht stonden er op je blaadje waar of niet waar vragen en die moest je beantwoorden. Dan moest je het kistje zoeken die in die kamer stond. De kist had twee helften. In de ene helft zaten kaartjes met waar en in de andere helft kaartjes met niet waar. Op de achterkant van het kaartje stond een rebus. De oplossing van de rebus was één voor allen en allen voor één. Er was ook een hele dunne trap die leidde naar de gevangenis. Als je de deur van de gevangenis dicht deed werd het superdonker. Als je de deur dan weer open deed ging het licht aan. Er was ook een wc en dan keek je zo de gracht in. Nadat we naar kasteel Hoensbroek zijn geweest gingen we naar Maastricht. We gingen daar rondneuzen, eten en de Maas bekijken. We hebben ook nog even gewinkeld in de Bijenkorf. In de herfstvakantie ben ik ook nog naar Zwierelantijn geweest (in Aagtekerke) met een vriendinnetje (Zoëlla). Je had er een supergrote binnenspeeltuin. Je had er ook rolbanen. Dan had je een soort van sleetje en dan kon je van de rolbaan af. In de binnenspeeltuin had je ook een spookgang. Maar het was er alleen maar donker. Er was niks engs aan. Je kon ook supergrote kannen met limonade halen. Na de herfstvakantie hebben we op school een lootje voor sinterklaas getrokken. We moesten drie keer overnieuw beginnen, want sommige kinderen hadden zichzelf getrokken. Je moet er een surprise bij maken en een gedicht van minimaal 8 zinnen. Het enige dat ik zeg is dat het een jongen is. Er zijn tegenwoordig workshops op school. Ik zit op het kerstkoor. We gaan dan 3 keer optreden en we moeten 4 liedjes leren: ‘Long time ago’, ‘Go tell it on the mountains’, ‘Kling klokjes klingelingeling’, ‘Midden in de winternacht’. Bij ‘Go tell it on the mountains’, heb ik een solo. Ik zit ook op een andere workshop; koken! Ik heb al een keer gekookt: het voorgerecht, een macaronisalade. Ik had het niet gedacht, maar ik vond het superlekker! We gaan nog twee keer koken, een hoofdgerecht en een toetje. De kookworkshop is in het Majoraat. Ik vind het superleuk! Dit was het weer! Tot de volgende keer! Groetjes Vera

G

V W c G w l m O n g


Fiets het nieuwe jaar in met en maak kans op uw aankoopbedrag 2016 terug

KadoTip: Stoere sleutelhangers en Cingomma riemen! van gerecyclede oude fietsbanden

Grote sortering Clarijs fietstassen

Lekker thuis sporten

2QWGHNGHYHHO]LMGLJKHLGYDQGH)LHWVHQPDNNHU Een uitgebreid assortiment fietsen, fietsaccessoires, fietskleding en eigenlijk alles wat fietsen leuk maakt

www.defietsenmakker.nl

8Z¿HWVLQYHrtrouwde handen!

Troelstraweg 364, 4384 AW VLISSINGEN, LQIR#GH¿HWVHQPDNNHUQOTel. 0118-468606

Lekker December begint bij De Echte Bakker. Bestel uw kerstb(r)oodschappen gemakkelijk en snel via www.pietdaane.nl en krijg een lekkere kerstattentie* * Bij minimale besteding van € 25.-

Piet Daane De Echte Bakker Vlissingen - Middelburg

l ak .n m e lge n te aa s e e b td il n ie on .p w

w

w

Paauwenburgkrant jrg. 20 nr 4 december  

Krant voor de wijk Paauwenburg in Vlissingen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you