Page 1

‘Boakebouwers’ - Overijssel -

Ilse Bouman 2011-2012


25 jaar geleden In 1987 vond er in het gehucht ‘Espelo’, ook wel ‘Splo’ genoemd, een belangrijke gebeurtenis plaats. Er werd een wereldrecord gevestigd voor het hoogste paasvuur ter wereld. Dit record kwam in het Guinness Book of Records. Het paasvuur was 27,87 meter hoog. Elk jaar vindt er een competitie plaats van paasvuren rondom Espelo. Hierin zijn 3 verschillende prijzen te winnen. Het mooiste paasvuur, het hoogste paasvuur en het grootste paasvuur. Bij het grootste paasvuur meet men de inhoud. Paasvuren bouwen is een traditie. Vroeger kreeg men de gewoonte geesten te verdrijven. Dit deden ze met grote paasvuren. Het paasvuur had een functie.


Nu Tegenwoordig vinden (vooral) jongens het mooi om met z’n allen het bos in te gaan om hout te halen en alles op een grote bult bouwen. Het is 2012, 25 jaar na het gevestigde record. De zoons van de toenmalige ‘boakebouwers’ en vele anderen hebben de ambitie het record van toen te verbreken. Iedere zaterdag verzamelen ze rond 13.00 uur op ‘paasvuurland’, eten daar gezamenlijk in een keet en vertrekken richting bos. Om 18.00 uur komen ze terug met grote vrachten hout. Deze worden geloosd op het paasvuurland. Een koud biertje staat klaar voor deze harde werkers.


Er wordt als eerst hout verzameld, zo veel mogelijk. Dit halen ze voornamelijk uit de naastgelegen Holterberg. Er mogen geen bomen voor worden gekapt. Ze halen al het hout van de grond. Het staatsbosbeheer heeft dan al gekapt en de boakebouwers mogen dit hout ook gebruiken. Ook kan men hout brengen, afvalhout bijvoorbeeld, zoals kerstbomen. Rond oudjaarsdag wordt de middenpaal gezet voor het paasvuur. Hier wordt het paasvuur rondom gebouwd.


Er mag tot 4,5 meter met behulp van machines gebouwd worden. Vanaf die hoogte moeten ze het handmatig oplossen. Dit doen ze d.m.v. steigers en een hele goede samenwerking. Espelo is verdeeld in buurten. Iedere zaterdag gaat er een bepaalde buurt mee hout halen. Ook zijn er de vaste jongens, die elke zaterdag van de partij zijn. Iedereen in Espelo vindt het paasvuur van grote waarde, dus iedereen helpt eraan mee.


Er ligt al veel hout op het paasvuurland, maar er komt nog veel meer bij. Tot pasen wordt er volop aan het paasvuur gewerkt. Op 8 april 2012, eerste paasdag, wordt het paasvuur aangestoken. Op het paasvuurland wordt gefeest. Jong en oud komt op het evenement af. Hopelijk een groter evenement dan 25 jaar terug in 1987..


Boakebouwers  

een fotoreportage van Ilse Bouman over de Sploser Boakebouwers