Page 1


A tavasz hírnöke

Tartalom Interjú ......................................

2

A PéCsibész-díj jelöltje ............

4

Nyereményjáték ......................

5

Állatkerti kalandok ..................

8

Mesekönyv-mustra .................. 10 Játék! ...................................... 15 Színező ...................................

16

Játék! ...................................... 18 Programajánlók ....................... 19 Családi programsoroló ........... 20 Csináld magad! .......................

24

Tavaszi nagytakarítás ............

26

Moziajánló .............................

29

Márk főz .................................. 30 Közérdekű információk ........... 32

Talán néhány szülőnek ismerős lehet a cím, az egyik Mazsola és Tádé történetből kölcsönöztem, melyben Manócska megkéri a kis zöld malacot, hogy szedjen hóvirágot, de Mazsola hazafelé sétálva elrágcsálja a csenevész csokrot, így Manócskának be kell érnie a sáros malac látványával, ami megüzeni neki: itt a tavasz. Mindenkiben másképp tudatosul az évszakváltás. Van, aki már hetek óta lesi a jeleket, februárban megveszi az első, méregdrága tulipáncsokrot, keresi a friss zöldségeket a piacon, sőt, amint lezajlottak az ünnepek, már cseréli is a függönyöket bordóról és sötétzöldről vidám, élénk színűekre. Nekik ajánljuk tavaszi dekortippjeinket, melyeknek elkészítésében a gyerekek is részt vehetnek, illetve Mikes Márk minden ízében üde medvehagymás receptjét. De van olyan is, aki az első tavaszi napsugarak áldatlan hatására eszmél, amint megvilágítják az elhanyagolt ablaküveg foltjait – számukra hasznos lehet a tavaszi nagytakarítás lebonyolításáról szóló cikkünk. És akad olyan is, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy a boltok tele vannak húsvéti édességekkel, és azt sem tudja, mikor lett a csokimikulásból nyúl. Nekik érdekes lehet az interjúnk Gellén Nórával, aki időbeosztásban, szervezésben és szülőket segítő ötletekben verhetetlen; és talán élveznék könyvajánlónkat is, melyben egy késésben lévő gyerekeknek (és szüleiknek) szóló kötetről van szó.

Akármelyik csoportba is tartozz, kedves olvasó, a márciusi lapszámunk épp neked szól. Rehova Kata szerkesztő

Felelős szerkesztő: Rehova Kata Tördelő, grafikus: Gyömrei Ágnes Lapterv: Pressetige-Stúdió Korrektor: Szabó Anna Fotók: Sasvári János, Mikes Márk Borítókép: Sasvári János Szerzők: Mikes Márk, Rehova Kata, Tompa Samu, Vermes Nikolett Programszerkesztő: Berettyán Anna Felelős kiadó: Fodor József Brand menedzser: Fodor-Uhrin Beáta Lapmenedzser: Rostás Gabriella Kapcsolat: +36 72 525 570 – info@pecsibesz.hu Kiadó: P1 Magazine Kft. – P1 Media Group – 7623 Pécs, Rákóczi út 18. Készült a DuplexRota nyomdában, 7631 Pécs, Észak-Megyer dűlő 4. A hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk. 3


INTERJÚ  Mesélj kicsit a kezdetekről! Két gyermekem van, 8 és 14 évesek. Amikor a kisebbik fiam megszületett, nagyjából azzal egy időben indult útjára a pécsimami.hu oldal. Az ötletet

Valós

a saját és a körülöttem lévő anyukák életéből merítettem: szükség volt egy olyan weblapra,

amely egy helyen összegyűjti a legfontosabb információkat a szülők számára. Néhány hónap múlva a Pécsimamiból országos franchise lett, én pedig feladtam a főállásomat, és teljesen a gyerekeimnek és a Pécsimaminak szenteltem az időmet.

problémák,

valódi

 Mi mindent csináltok a Pécsimami Egyesületben? Időről időre megrendezzük a börzéinket, március 11-én lesz a következő az Expóban, és azt látjuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az eseményre. A börzék mellett további találkozókat is szervezünk, és igyekszünk a szülőknek, munkába visszatérni tervező anyakukáknak, időhiányban szenvedő családosoknak minél több lehetőséget, segítséget nyújtani. Ezeken a területeken sok tervünk van a közeljövőre a hamarosan megalakuló Nőközpontban, melyet szintén a Pécsimami Egyesület működtet majd.

segítség

Gellén Nórával nem könnyű lépést tartani. Olyan elképesztő fordulatszámon pörög, hogy az embernek az az érzése támad, az egész világ lelassult körülötte. A Pécsimami megálmodójával a friss Gyerek Taxi projekt apropóján beszélgettünk.

2


Pécsimami oldalát a további információkért. Ugyan a tavaszi időszakra már nem lehet jelentkezni, de ha valakinek igazán szüksége van a segítségre, akkor

mindig igyekszünk valamilyen megoldást találni.

 Milyen terveitek vannak még az új Nőközponttal? Országosan 67 ilyen központ fog létesülni, melyek egységes eljárás szerint működnek, ugyanakkor lehetőség van egyedi projektek megvalósítására is, amilyen pl. a Gyerek Taxi, amely egyelőre csak Pécsen fog működni. A másik ilyen egyedi tervünk a munkacsalad.hu weboldal létrehozása, ahol szülők és munkáltatók egyaránt adhatnak fel apróhirdetést. Itt és a Nőközpontban is várjuk majd azokat a szülőket, akik szeretnének visszatérni a munkába, vagy már dolgoznak, de problémát okoz számukra, hogy összehangolják a munkát a családi élettel.

Sok szülőnek megoldást jelenthetne erre a részmunkaidős foglalkoztatás, ezért a követke-

 Ezek közé a tervek közé tartozik a Pécsi Gyerek Taxi is? Igen, a Nők a családban és a munkahelyen elnevezésű pályázaton csaknem 200 millió forint uniós támogatást nyertünk el a következő három évben megvalósuló projektjeinkre, ezek közül az egyik a Gyerek Taxi. Az ötletet is saját tapasztalataimból merítettem: a délután kettő és hat közötti időszakot a gyerekekkel nem mindig egyszerű megoldani. Megesik, hogy az ember nem tud időben elindulni a munkahelyéről, elhúzódik egy megbeszélés, közben a gyerekeket különórákra kell vinni, és ilyenkor jól jöhet a segítség.

ző három évre azt a feladatot is vállaltuk, hogy megpróbáljuk a pécsi munkáltatókat érzékenyebbé tenni ebben a kérdésben, mert mindenképpen szükség volna több, rugalmasabb, részmunkaidős állásra a munkába visszatérő szülők számára. Az időhiány a szülők állandó problémája, ebben is szeretnénk segítséget nyújtani a munkacsalad.hu oldalon, ahol a házimunkában segítségre szoruló szülőket kötnénk össze olyan munkavállalókkal, akiknek épp ilyen, kis óraszámú munkára volna szükségük. Továbbá tervezünk egy kölcsönös gyerekfelügyelet-támogató klubot is, amelyben azok a szülők, akiknek nincs módjuk arra, hogy időnként bébiszittert fogadjanak, találkozhatnak egymással, és ha kiépül köztük a megfelelő bizalmi viszony, akkor felváltva vigyázhatnak egymás gyermekeire, amikor arra éppen szükség van.

„az időhiány a szülők állandó problémája” A Pécsi Gyerek Taxihoz egy kilencszemélyes kisbuszt szerzünk be, amelyet hivatásos sofőr vezet majd, a gyerekeket gyerekfelügyelő kíséri, aki tartja a kapcsolatot a tanárokkal, nevelőkkel. A szolgáltatás teljesen ingyenes lesz, és 16-18 család számára elérhető. A pályázati időszak már lezárult, rengeteg érdeklődő család volt, most egy meglehetősen összetett szempontrendszer alapján igyekszünk kiválasztani az igazán érdemes gyerekeket. Elsősorban a többgyermekes családok, egyedülálló szülők élveznek előnyt, mert számukra a délutáni logisztika mindig nehezebb. Tanévenként lehet majd újrapályázni, tehát júniusban érdemes lesz figyelni a

 Rengeteg dolgot csinálsz, és még többet tervezel. Te nem szenvedsz időhiányban? Dehogynem, állandóan! Viszont egy rendkívül támogató bázis áll mögöttem. Nélkülük nem tudnám megvalósítani a terveimet, segítő családi háttér nélkül egy nő nem tud kiteljesedni az élet más területein, ezért nagyon szerencsésnek érzem magam.

3


A PÉCSIBÉSZ-DÍJ JELÖLTJE

Kor: 12 Felkészítő tanár: Orosz Gábor

a r t e P t r a H

zó slabdá a l l o t es dmény e r e z A

Petra hatéves kora óta tollasozik a Multi Alarm Sportegyesületben, hét és fél évesen kezdett versenyezni. Az ifjúsági versenyeken az U9-es korosztályban indult először, most U13-as, a kezdetektől minden versenyen dobogós helyezést szerzett, ezenkívül rendszeresen sikereket ér el a diákolimpiákon is. Párosban és egyéniben is játszik, mindkét versenyszámban egyaránt sikeres. Nemzetközi versenyeken is indul, járt már Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában is. Orosz Gábor mellett egy skót edző is részt vesz a felkészítésében, így a közeljövőben lehetősége lesz nyugat-európai versenyeken is bizonyítani. A Pécsett évente megrendezésre kerülő Nation to Nation versenyen szintén alkalma nyílik más országok legjobbjaival is megmérkőzni. Heti öt edzése van, hétvégéit pedig a versenyzés tölti ki. A sport mellett mindig szakít időt a házinyulára, Marcira is. Nagyon szereti a pécsi csapatot, akikkel együtt edz és versenyekre jár, a tollaslabdázással komoly tervei vannak a jövőben.

Belváro si Általá nos Iskola 4


NYEREMÉNYJÁTÉK

Olvass, játssz és mozizz! Olvasd el a magazint figyelmesen, majd válaszolj helyesen az alábbi kérdésre a

jatek@pecsibesz.hu e-mail-címen, hogy nyerhess egy páros belépőt az Uránia Mozi egy szabadon választott előadására!

Hány ujj van a zászlós farkú kolobusz mellső lábán?

1. három 2. négy 3. öt A válaszokat 2018. március 30-ig várjuk, a nyertest e-mailben értesítjük.


BIKAL


ÁLLATKERTI KALANDOK

Irány az

állatkert:

Varacskos disznó Az Afrikában őshonos varacskos disznó kifejlett példányára nehéz lenne azt mondani, hogy cuki. Erős, zömök testalkata, zordon tekintete, hegyes és veszélyes agyarai dacára a kicsinyei annyira bájosak, hogy nem könnyű elképzelni róluk: később ők is olyanok lesznek, mint a szüleik. A varacskos disznók nevüket a fejükön oldalt látható három pár kinövésről, varacskról kapták, melyek valószínűleg a szemek és a pofa védelmét szolgálják. Farkuk bojtban végződik, és menekülés közben az ég felé tartják, ezzel is figyelmeztetve társaikat a veszélyre. A Pécsen született csemeték mindketten nőstények, puhának látszó szőrük, vékonyka farkincájuk van, és lábaik olyan kecsesek, mintha ropiból volnának, de nekik még ez is jól áll. A picik agyara még nem látszik, fokozatosan fejlődik ki, míg elérik az ivarérettséget.

elbűvölő

apróságok

születtek! Érdemes márciusban is ellátogatni a Pécsi Állatkertbe, ugyanis nemrégiben két olyan faj állománya is újszülöttekkel gyarapodott, amelyek korábban még sosem szaporodtak itt.

8


A varacskos disznók alapvetően agresszív állatok, hiszen természetes életterükön tipikus prédaállatnak számítanak, vadászik rájuk oroszlán, hiéna, leopárd, így érthető, miért lépnek fel olyan határozottan bárkivel és bármivel szemben, aki feléjük közelít. A malacok anyukája különösen fenyegetően viselkedik most, hogy a kicsinyei még ilyen védtelenek; elszántan óvja őket még a széltől is. Ezt a törődést úgy másfél éves korukig élvezhetik, ekkorra lesznek képesek önállóan ellátni magukat.

semmi, ugye? S m Ne másfél évesen zerinted te k a ellátni m épes lettél voln agad at? A gerezák elsősorban lombevők, az állatkertben főként bambuszt fogyasztanak, de emellett kapnak zöldségeket, gyümölcsöket és a számukra előállított növényi kekszet is. A kis kolobusz egyelőre még csak az anyukája tejét fogyasztja, de néhány hónap múlva már ő is jóízűen rágcsálja a nagyok kosztját. A kolobuszok mellső lábán érdekes módon csak négy ujj van, hüvelykujjuk hiányzik. Ez vélhetően lombevő életmódjuk miatt alakult így. Afrika trópusi esőerdeiben őshonosak, ennek ellenére a mostani zord időjárásban is szívesen töltik idejüket a szabadban, sőt, a kicsi már éjszakázott is kint idén, mert a mamájának éppen nem volt kedve behúzódni a védett zugba. A kölyök gondozói szerint nagy valószínűséggel nőstény, de biztosan még nem lehet megállapítani a nemét, amíg ennyire ragaszkodnak egymáshoz az anyukájával.

Zászlós farkú kolobusz Tavaly decemberben született meg a Pécsi Állatkert új lakója, a kis kolobusz, vagy más néven gereza. Az apróság minden percét anyjába csimpaszkodva tölti, de a csapat összes tagjának törődését és védelmét is élvezi: időnként átveszik őt az anyukájától, és ha veszélyt éreznek, támadóan lépnek fel a betolakodókkal szemben, hogy megóvják a picit. Az újszülöttnek nagyjából fél éves koráig fehér szőre van, ezzel is jelzi, hogy még kicsi, és szüksége van a törődésre, aztán fokozatosan sötétedik a bundája, és lassan elveszíti a nagyok és a mamája érdeklődését is, aki körülbelül egy évvel a kicsi születése után már újabb utódokat hozhat világra.

?

Szerinted a kis kolobusz lány vagy fiú? 9


MESEKÖNYV-MUSTRA

Itt áll előttünk két meglehetőst tipikus, egyszerű és a hétköznapinál is hétköznapibb helyzet: kisiskolásként csengetés után érünk az iskolába, vagy ne adj’ isten már a padban ülve jut eszünkbe, hogy előző este elmaradt a leckeírás. Mindkét helyzet nyomasztó: világos és egyszerű elvárásoknak nem tettünk eleget. De olyan világos és egyszerű elvárásoknak, melyek abszolút fontosságáról még nemigen tudott meggyőzni sem a pedánsság látszatába öltözködő hanyag és változandó világ, sem anya, sem apa, sem a tanító néni (bár talán még ő állt hozzá a legközelebb). Vannak ugyanis olyan, ettől különböző dolgok, melyek fontossága egy kisiskolás számára magától értetődő (és ebben is a hanyag és változandó világ lesz a háttér, anya és apa főszerepeket játszik, és jó esetben a tanító néni is). Egy ilyen szorult helyzetben a szóban forgó, egyúttal velünk s egyszersmind a legmélyebb emlékeinkben élő kisiskolás azonnal tehermentesíteni szeretné a lelkiismeretét, és erre meg is van minden oka. Menetrendszerűen érkezik a tagadás (ha nem is magáé a tényé, de a felelősségé bizonyosan), hiszen ki tudná vagy szeretné beismerni, hogy miatta bonyolódott ez a bonyodalom. És akkor általában jöhetnek a szürke magyarázatok.

Davide Cali – Benjamin Chaud:

Azért késtem az iskolából, mert… és Azért nem írtam leckét, mert…

A felnőttek mindent egybevetve furcsán gondolkodnak a harmóniáról. Olyannyira, hogy csak nehezen veszik észre, hogy David Cali és Benjamin Chaud két most megjelent kötete az Azért nem írtam leckét, mert… és a hasonló című és tematikájú Azért késtem az iskolából, mert… nem is szegről-végről, hanem velejéig a harmóniáról szól.

10


A kötetek elsősorban vizuálisan izgalmas alkotások. Mozgalmas, aprólékos képek sorjáznak bennük, melyek részletgazdagsága figyelmet igényel és szórakozást ígér. A hozzájuk kapcsolódó egy-egy mondat nem áll szigorú leíró viszonyban a rajzokkal, kép és szöveg kapcsolata nem merül ki a mondatok és azt ábrázoló képek nexusában, de pusztán a képhez kapcsolható leírásként sem értelmezhető az odakapcsolt rövid beszéd. A szöveg inkább helyzetbe hozza az önmagában is megálló rajzot, és felerősíti annak ironikus voltát. A karikatúrák az így nyert szituációban lesznek különösen mókásak és izgalmasak, mint azon az oldalon, ahol a farkas egészben lenyeli a boszorkányt, miközben Piroska a mézeskalács-házat lakmározza jóízűen a késés dacára igencsak nyugodtnak tűnő diákkal. Cali és Chaud könyveiben azonban a magyarázatok nem szürkék. A karikaturista–illusztrátor szerzőpáros válaszai a nyomasztó kérdésre röviden kontúrosak és gazdagon színezettek. Az egymondatos történetecskék és a hozzájuk kapcsolódó mozgalmas rajzok a gyermeki fantázia kaotikus szövevényességével hárítják a felelősséget és teszik helyére, vagyis abszurddá a számonkérést. Hiszen ki ne találkozott volna bizonyos életszakaszaiban rendszeresen a furulyás emberrel, kire ne rontottak volna gonosz nindzsák, és ki ne nyitott volna rá a szomszédjára, amikor az épp egy ágyúgolyót lő keresztül a nappaliján, míg a kedves felesége pajkos tatukat kínál szörppel? És itt, ebben a káoszban jelenik meg maga a harmónia. Itt oldódik ki a komolyság és a fontosság nyakkendője, itt szabadul fel a nebuló azzal, hogy még a kérdésnél is lehetetlenebb válaszokkal felel meg azokra. Hiszen igazából ő maga aligha lehet hibás. Mert lássuk be, a szürke igazság mégis csak annyi, hogy apa nem keltett időben, anya hosszabban fésülte a hajam, dugóba kerültünk – persze megeshet, hogy egy kicsit hosszabban bámultam egy követ a nagy hársfa alatt, de az alatt, a két szememmel láttam, egy igazi vakond lakik. A Cali–Chaud kötetek azzal, hogy egy látszólag fontos kérdésre lehetetlen válaszokat adnak, helyére teszik azt a kérdést, melyben egy kisdiák az esetek javarészében nem elmarasztalható. A kínos helyzetet az abszurd válaszok oda helyezik, ahol kínossága tényleg feloldható: a kicsik fantáziavilágába, hiszen ha egy kérdésre adható komolytalan válasz, akkor a kérdés okozta frusztráció elfüstöl, mint a kinevetett mumus. 11

„Mivel ugye nem reggeliztem, útközben megálltunk, és gyorsan bekaptunk egy falatot.” TS

Davide Cali – Benjamin Chaud: Azért késtem az iskolából, mert… Azért nem írtam leckét, mert… Pozsonyi Pagony Kiadó, 2017 1990 Ft


JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! 1. Írd a szavak mellé az ellentétüket!

éjjel gyors tompa ritka fölső vizes 2. Rajzold le a mackó másik oldalát a négyzetháló segítségével!

15


JÁTÉK! JÁTÉK! JÁTÉK! 3. Kösd össze az állatokat a hozzájuk tartozó kifejezéssel. Egy-egy állatra több jellemző is igaz lehet! húsevő

téli álmot alszik

tojással szaporodik

patás

Van olyan állat, amelyik egyik kategóriába sem illik?

4. Laura nyakláncot fűz zöld, sárga, piros, rózsaszín és kék gyöngyökből. A piros gyöngyöt mindig a kék előtt fűzi fel, a zöldet hárommal a piros után, rózsaszínt a zöld mellé úgy, hogy sárga sose kerüljön a piros mellé. Színezd ki a lenti gyöngysort az alapján, hogy milyen sorrendben fűzi fel Laura a gyöngyöket.

A feladatok megfejtését a 32. oldalon találod. 18


PROGRAMAJÁNLÓK

Csupa szeretni való rigmus

Mit eszik a micsoda? Lápi Trotty, Piros zsiráf, Drótszőrű Kaktuszevő és Hegyi Zsupsz egytől egyig Keresztesi József pécsi író, költő gyerekverseinek különleges szereplői. Csupa csintalan, szeretni való lény, akik folyton nyammognak, falnak valamit, vagy éppen iszapban hempergőznek. Érthető, hogy ezek a különleges és mókás szerzemények a Bóbita Bábszínház rendezőjét, Veres Andrást arra késztették, hogy színpadra állítsa bohókás történetüket. És hogy mi sül ki egy ilyen játékos és egyszerre bölcs, gyereknek szóló verseskötetből? Vagy ami még ennél is fontosabb

kérdés: vajon mit eszik a micsoda? Rejtélyekkel övezett talányok ezek, melyekre hamarosan mind választ kaphatunk. Addig is mindenki izzítsa a képzelőerejét!

Premier: március 31. 10.00 Zsolnay Negyed – Bóbita Bábszínház

Poronty hacacáré

Alma együttes koncert Hogy az alma egészséges, legalább annyira köztudott tény, mint az, hogy nincs születésnapi zsúr az Alma együttes klasszikus, Ma van a szülinapom című száma nélkül. A közel húszesztendős banda, bár kezdetben felnőtteknek zenélt, mára kizárólag a gyerekek örömére pendíti, fújja, üti hangszereit. A lurkók körében nagy népszerűségnek örvendő zenekar pontosan tudja, hogy mire van szükségük a gyerekeknek egy fergeteges bulihoz. A koncertjeiken játszóházzal, arcfestéssel, trambulinnal és mennyei csoki-szökőkúttal is várják nagyérdemű közönségüket. Ezek után tegye fel a kezét az a poronty, akinek nem futott össze a nyál a szájában,

19

vagy nem indult meg a bugi a lábában! Tízéves kor alatt egyszerűen kihagyhatatlan egy ilyen esemény, nemde? Irány kiugrálni magatokat!

Március 10. 16.00 Zsolnay Negyed – E78


CSALÁDI PROGRAMSOROLÓ Tettye Völgye Waldorf Óvoda 17:00 Ismerkedő játszóház leendő Waldorf óvodásoknak Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Lépegetős zenebölcsi

PÉCS

Március 6.

Március 1.

Pagony Könyvesbolt 15:00 Baby/Toddler English with Lizzy (0-3 éves korig)

Pagony Könyvesbolt 10:00 Zenebölcsi András bácsival (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd nagyoknak (7-12 éves korig)

Semiramis Garden Panoráma 09:00 és 10:00 Kávéházi dúdoldák

PKK Apáczai Művelődési Ház 09:30 Manó Mozgó

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 09:30 és 10:15 Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 16:30 Játéktár zeneovi

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Dúdolda, Zene-műhely a legkisebbeknek

Március 7.

Március 2.

Pagony Könyvesbolt 16:30 MeseTérKép könyvklub 8-10. osztályosok részére

Pagony Könyvesbolt 10:00 Kerekítő foglalkozás Máriával (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd kicsiknek (4-6 éves korig)

PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Kerekítő Baba-Mama foglalkozás

Március 8.

Pagony Könyvesbolt 10:00 Zenebölcsi András bácsival (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd nagyoknak (7-12 éves korig)

Március 3.

Bóbita Bábszínház 10:00 Cini-cini muzsika – Csecsemőszínházi előadás 16:00 Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét 17:00 Bábkészítő foglalkozás

PKK Apáczai Művelődési Ház 09:30 Manó Mozgó Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Ügyes Mami – ingyenes

Kodály Központ 15:30 és 17:00 Pannon Filharmonikusok: Csigaház: VI. – Réztestű fák

Március 9.

Istenkúti Waldorf Óvoda 17:00 Ismerkedő játszóház leendő Waldorf óvodásoknak

Pécsi Kulturális Központ 09:00 Zöld Családi Nap

Lenau Ház 16:30 VUK – német nyelvű foglalkozás – ingyenes

Zsolnay Kulturális Negyed – Planetárium 18:00 Csillagtitkok Pizsamaparti

Pagony Könyvesbolt 16:30 MeseTérKép könyvklub 4-6. osztályosok részére – ingyenes

Március 5.

Pagony Könyvesbolt 16:30 Matrjoska baba orosz (0-6 éves korig)

PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Kerekítő Baba-Mama foglalkozás 20


Március 15.

Szabadkikötő 10:15 Höcögő Kikötő – Ringató László Virággal

Mecsextrém Park 10:00 Park Start

Március 10.

Március 16.

Bóbita Bábszínház 10:00 Szivárványhinta – Csecsemőszínházi előadás 16:00 Bagolykisasszony meséje 17:00 Bábkészítő foglalkozás

PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Kerekítő Baba-Mama foglalkozás

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Legkedvesebb kísérleteim

E78 16:00 Alma együttes 17:00 Macskabál a Zsolnay Negyedben – ingyenes

Március 17.

Pécs Plaza Mini Zoo Komló: látványetetés, sétáltatás, állatsimogatás – ingyenes

Bóbita Bábszínház 10:00 Tipegő-topogó – Csecsemőszínházi előadás 16:00 Torzonborz 2. – Torzonborz visszatér 17:00 Bábkészítő foglalkozás

Zsolnay Kulturális Negyed 15:00 Családi nap a Gyugyi-gyűjteményben – ingyenes

Pécs Plaza 15:00 Hangoló Zenés Gyerekszínház

Március 11.

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Legkedvesebb kísérleteim

Március 12.

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Megrázó kísérletek

Hotel Palatinus 16:00 Kiment a ház az ablakon – Góbé zenekar

Március 18.

Pagony Könyvesbolt 16:30 Matrjoska baba orosz (0-6 éves korig)

Március 19.

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Lépegetős zenebölcsi

Pagony Könyvesbolt 16:30 Matrjoska baba orosz (0-6 éves korig)

Március 13.

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Lépegetős zenebölcsi

Kodály Központ 16:00 Pannon Filharmonikusok: Babzsák VI.

Zsolnay Kulturális Negyed – Planetárium Március 19–25. Csillagászati Hét

Pagony Könyvesbolt 15:00 Baby/Toddler English with Lizzy (0-3 éves korig)

Március 20.

Semiramis Garden Panoráma 09:00 és 10:00 Kávéházi dúdoldák

Pagony Könyvesbolt 15:00 Baby/Toddler English with Lizzy (0-3 éves korig)

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 09:30 és 10:15 Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 16:30 Játéktár zeneovi

Semiramis Garden Panoráma 09:00 és 10:00 Kávéházi dúdoldák

Március 14.

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 09:30 és 10:15 Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 16:30 Játéktár zeneovi

Pagony Könyvesbolt 10:00 Kerekítő foglalkozás Máriával (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd kicsiknek (4-6 éves korig)

21


Március 21.

PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Húsvétváró

Pagony Könyvesbolt 10:00 Kerekítő foglalkozás Máriával (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd kicsiknek (4-6 éves korig)

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont 14:00 Nyusziszombat a Körbirodalomban

Pécsi Harmadik Színház 10:00 és 14:00 Az elveszett bárány – meseszínház

Püspöki Kincstár 10:00 Mi van a nyúlon túl? – múzeumpedagógiai foglalkozás

Szabadkikötő 17:00 Höcögő Kikötő – Macskabál Dénes Anett-tel

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Együtt épít a család – ingyenes

Március 22.

Művészetek és Irodalom Háza 09:30 és 10:30 Pécsi Kölyökszínpad: Erdei kalamajka

Mail Art Egg – Készítsünk egyedi húsvéti borítékot! – ingyenes Kispék Műhely: Fonjuk meg együtt a húsvéti kalácsot! – ingyenes

Pagony Könyvesbolt 10:00 Zenebölcsi András bácsival (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd nagyoknak (7-12 éves korig)

15:00 Családi társasjáték – Kölyök JátsszMa – ingyenes ÉlményMűhely: Családi játék a Poliuniverzum játékcsaláddal – ingyenes

Pécsi Harmadik Színház 10:00 és 14:00 Az elveszett bárány – meseszínház

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Földöntúli kísérletek

PKK Apáczai Művelődési Ház 09:30 Manó Mozgó

Zsolnay Kulturális Negyed – Planetárium 18:30 Az égbolt távcsöves megfigyelése – ingyenes

Szabadkikötő 10:00 Höcögő Kikötő – Dúdolda

Március 25.

Március 23.

Csinos Presszó 12:00 Tavaszi Bababörze

Művészetek és Irodalom Háza 15:00 Pécsi Kölyökszínpad: Varázslóca

Pécs Plaza 16:00 Hangerdő Társulat előadása – ingyenes

Pagony Könyvesbolt 10:00 Baby Dúdolda (1 éves kor alatt)

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Földöntúli kísérletek

PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Kerekítő Baba-Mama foglalkozás

Március 26.

Március 24.

Pagony Könyvesbolt 16:30 Matrjoska baba orosz (0-6 éves korig)

Művészetek és Irodalom Háza 13:30 Pécsi Kölyökszínpad: Erdei kalamajka 15:00 Pécsi Kölyökszínpad: Varázslóca

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Lépegetős zenebölcsi

Pécs Plaza 15:00 Húsvéti kézműves foglalkozás – ingyenes

Március 27.

Pagony Könyvesbolt 15:00 Baby/Toddler English with Lizzy (0-3 éves korig)

Pécsi Székesegyház 15:00 Bábos idegenvezetés óvodásoknak

Semiramis Garden Panoráma 09:00 és 10:00 Kávéházi dúdoldák 22


Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 09:30 és 10:15 Ringató – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 16:30 Játéktár zeneovi

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Legkedvesebb kísérleteim

Almamellék

Március 28.

Pagony Könyvesbolt 10:00 Kerekítő foglalkozás Máriával (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd kicsiknek (4-6 éves korig)

Március 21.

Almamelléki Erdei Vasút 10:00 Kincskeresés az Ősbükkösben

Pécsi Kulturális Központ 10:00 Weöres Sándor Gyerekszínjátszó Találkozó – Megyei döntő

Március 28., 29. és 30.

Almamelléki Erdei Vasút 09:00 Húsvéti nyuszi-járat a Zselici Csühögőn

Március 29.

Palkonya

Pagony Könyvesbolt 10:00 Zenebölcsi András bácsival (0-3 éves korig) 16:30 Mesebőrönd nagyoknak (7-12 éves korig)

Március 31.

Mokos Pincészet Húsvéti családi nap

PKK Apáczai Művelődési Ház 09:30 Manó Mozgó

Komló

Zsolnay Kulturális Negyed – Herkules Műhely 10:00 Dúdolda, Zene-műhely a legkisebbeknek

Március 9.

Közösségek Háza, Színház és Hangversenyterem 18:00 A Casting – mesés táncjáték

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Megrázó kísérletek

Március 30.

Pagony Könyvesbolt 10:00 Baby Dúdolda (1 éves kor alatt) PKK Patacsi Művelődési Ház 10:00 Kerekítő Baba-Mama foglalkozás

Zsolnay Kulturális Negyed – Látogatóközpont 14:30 Varázsóra – Magas hangok, alacsony hőmérsékletek

Március 31.

E78 Húsvét a Zsolnay Negyedben – ingyenes 10:00 Ringató a legkisebbeknek – Vedd ölbe, ringasd, énekelj! 14:00 A varázserejű hímes tojás 15:00 Tojásíró műhely 17:00 Macskabál a Zsolnay Negyedben Bóbita Bábszínház 10:00 és 16:00 Mit eszik a micsoda?

23


CSINÁLD MAGAD! 1.

Tavaszi

2.

dekortippek

gyerekeknek

3. Kész is a habos-babos cseresznyefa!

2. Tojáshéj-váza Természetes, hogy a tél végével egyre jobban vágyunk a színekre, fényekre, vidám mintákra. Ahogy a növények, virágok, fák sarjadni kezdenek, úgy próbáljuk mi is kitárni otthonunkat a természet felé, vagy legalább valamicskét becsempészni ebből az életteliségből. Készítsünk díszeket a gyerekekkel!

1. Cseresznyefa petpalackkal 1 db otthon kallódó üdítősflakon, festék vagy tempera, fehér papír

Így készítsd el:

3

Amire szükség lesz: tojáshéjak, virágföld fűmagok vagy búza, zab stb., filctoll

Így készítsd el:

Amire szükség lesz:

1 2

Ha legközelebb sütit süttök, ments meg néhány szépen feltört tojáshéjat a kidobástól, hogy elkészíthesd ezt az üde tavaszi díszt!

A papírodra fesd fel egy fa törzsét és ágait. Egy lapos tálkában keverj ki vízzel rózsaszín festéket. Mártsd a palack alját a festékbe, majd pecsételj vele a fára. 24

1

A kiürült tojáshéjakat mielőbb mosd ki óvatosan, nehogy bebüdösödjenek.

2

Rajzolj arcot a héjakra, lecsukott szemet, mosolygós szájat; a zsenge hajtások adják majd a tojásfej haját.


3 4

Legegyszerűbb, ha ezután a héjakat egy tojástartóba helyezed, hogy stabilak legyenek, amíg dolgozol velük. A tojáshéjakba kanalazz egy kis virágföldet.

1.

2. 3.

A földbe szórj egy kevés magot, locsold meg, és várj.

3.

1.

4. Így olyan, mintha egy seregnyi vidám tapsifüles bámulna ki az ablakodon (vagy be, ha fordítva teszed fel a nyulakat).

2. 4.

Hamarosan nagy loboncos tojásfejeid lesznek!

3. Nyuszi-girland Amire szükség lesz: színes kartonok, mintás papírok, vatta, spárga, csipeszek, olló, ragasztó

1

Készíts vastagabb papírból vagy kartonból egy sablont a nyuszikhoz. Használd hozzá ezt a rajzot!

2

A sablon segítségével rajzold fel a nyuszikat a különböző mintájú papírokra, majd vágd ki őket.

3

Vattából készíts pici bojtokat a nyuszik farkának, és ragaszd fel.

4

A csipeszekkel fogasd fel a nyuszikat a spárgára, majd lógasd az ablak elé. 25

A vágá s kérd f hoz elnőtt segíts égét!


TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

Tavaszi

nagytakarítás

könnyedén

Alaposan készüljünk fel Még a tervezés stádiumában ellenőrizzük az eszközkészleteinket és szerezzük be azt, ami hiányzik. Mindenképpen legyen gumikesztyű, szivacsok és rongyok, fertőtlenítőszerek, súrolópor vagy -krém, ecet (vízkőoldásra és pl. hűtőtisztításra) és tartalék porzsák a porszívóba, mert az mindig akkor telik be, amikor nagyon nagy szükség volna rá.

Ahogy az első tavaszi napsugarak rávilágítanak az ablaküveg hónapos foltjaira, úgy nehezedik az ember vállára a tavaszi nagytakarítás közeledtének súlya. Ne hagyjuk, hogy agyonnyomjon ez a feladat, némi tervezéssel, rákészüléssel gyorsabban és kü- Írjunk listát lönösebb lelki trauma nélkül áteshetünk rajta, és utána csak annyi a dolgunk, hogy Írjuk össze, hogy milyen feladatokat szeretnénk elhátradőljünk a kanapén, és élvezzük a tiszta, végezni. Most fussuk át a listát: biztos, hogy mindent illatos, rendezett otthonunkat. A gyerekek egyszerre kell megcsinálnunk? Amit lehet, próbáljunk úgyis tesznek róla, hogy ne tartson sokáig. meg besűríteni a kiszemelt hétvége előtti hétköznapokra. Csak napi 10-20 perc plusz időráfordítással nagyon sokat haladhatunk, hogy a nagytakarítás már ne is tűnjön olyan nagynak. Ezután állítsuk sorrendbe és hangoljuk össze a teendőket: először a nagy súrolások, törölgetések, pl. hűtőszekrény, konyhabútor, könyvespolc, aztán jöhetnek a szőnyegek, ablakok, ajtók, majd a padló. A függönyöket a helyükön fellógatva szárítsuk, így megúszhatjuk a vasalást. A felmosással fejezzük be a takarítást, és végül szellőztessünk egy nagyot, úgy a padló is gyorsabban szárad.

26


Egy 4-5 éves gyerek viszont már simán besegíthet: letörölheti a radiátorokat, megpucolhatja a tükröket, ajtókat, segíthet kiporolni a szőnyegeket. Persze elképzelhető, hogy miután végzett, még több dolgunk lesz, mintha nem is segített volna, de legalább lett valami fogalma a takarításról, és ez később még jól jöhet. Ha anyagi helyzetünk és kiforrott rendmániánk engedi, fogadjunk profi segítséget, ez nagyban megkönnyítheti a munkát. Takarítót hívni egy kisgyerekes családban, ahol esetleg a szülők még dolgoznak is, nem luxus, hanem kísérlet a túlélésre.

A megérdemelt jutalom A nagytakarítás után igazán kijár egy kis kényeztetés: üljünk be a ragyogóan tiszta fürdőkádba egy jó könyvvel, menjünk el cukrászdába vagy moziba, csináljunk olyasmit, amit egyébként nem szavaznánk meg magunknak. Ez motivációnak sem utolsó még a munka elkezdése előtt, akár kezdhetjük ezzel is a tervezgetést, csak aztán nehogy meghiúsítsa a végső célt.

Nem kell mindent egyedül csinálnunk! De nem ám, sőt! Szervezzük be a család minden tagját, ha még takarítás szempontjából teljesen használhatatlan korban vannak (ez egyénenként változhat…), akkor legalább küldjük el őket otthonról valakivel. Egy kisgyerekes szülőnek sokszor még az is kikapcsolódást jelent, ha egyedül oszthatja be az idejét, és hangosan üvöltetheti azt a zenét, amit ő akar.

27


MOZIAJÁNLÓ

Nyúl Péter

(Peter Rabbit)

magyarul beszélő, ausztrál–amerikai–angol családi animációs film, 2018 (6) Nyúl Péter nagy szájánál csak a füle nagyobb. Egyébként jó kedélyű, laza, és a kék dzsekijéről biztosan felismered. Meg arról, hogy nem hord nadrágot.

Szerinte ő az ember legrégibb barátja, és ezért joga van néha megebédelni a kiskertben, megmelegedni a konyhában és bulit szervezni a haverjainak a nappaliban. A helybéli tanyagazdának azonban erről egészen más elképzelései vannak.

Bemutató: 2018. március 15. (Forgalmazó: InterCom)


MÁRK FŐZ

Bazsalikomos-medvehagymás

gnocchi pirított pisztáciával Lassan itt a tavasz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a mecseki erdőkben ezekben a hónapokban érezhető jellegzetes illat, amely ilyenkor Pécsről Orfű felé tartva szinte orrba vágja az arra közlekedőket. Fiatalkoromban rendszeresen jártunk kirándulni, és azon kívül, hogy elképesztő hagymaillat kísérte végig az utunkat, vajmi keveset gondoltam arra, hogy évekkel később az egyik legmenőbb élelmiszer-alapanyag lesz

30 32

Baranya gasztronómia-térképén. Fesztivált szerveznek a medvehagyma köré, és az önmagukra valamit is adó éttermek az étlapjukon jelentetik meg ezt a különleges fűszernövényt, melynek felhasználása rendkívül sokszínű lehet. Gyakorlatilag minden ételhez illik, amelyhez a hagyma, fokhagyma passzol. Salátákhoz, pogácsába, krémlevesnek, húsok töltelékének, pestónak, krémnek tökéletes, de manapság az sem meglepő, hogy különleges ízekre nyitott fogyasztóiknak párlatot készítenek belőle a bevállalós főzdék. Gyönyörű zöld színe miatt én nagy lelkesedéssel használom a zsenge medvehagyma-leveleket a konyhámban. Az ételeket pedig varázslatossá teszi enyhe fokhagymás, hagymás íze. Most az egyik kedvenc receptemet osztom meg veletek. Ez egy fúziós étel, mely picit közelebb hozza Olaszországot Pécshez. A klasszikus itáliai ételt, a gnocchit – melynek megszokott társa, a bazsalikom most sem maradt el – medvehagymával kombináltam. A tetejére pedig egyenesen Szicíliából érkezett csodálatosan zöld pisztácia került enyhén megpirítva. A gnocchit akár házilag is elkészíthetjük, nem egy nagy ördöngösség, de a boltokban kiváló minőségű félkész változatok kaphatók. Nekünk nincs más dolgunk, mint a mártást elkészíteni, mely villámgyorsan és pofonegyszerűen, 10 perc alatt megvan.


Hozzávalók 2 főre:         15 dkg medvehagyma         5 dkg vaj         1 gerezd fokhagyma (zsenge medvehagyma esetén)         10 dkg mozzarella         1 marék friss bazsalikomlevél         4 dl tejszín         só, bors

3.

A mozzarellát és a bazsalikomleveleket is hozzáadom, és jó alaposan pürésítem.

4.

A gnocchit megfőzöm, levét leszűröm. A megfőtt gombócokat megforgatom a krémben, majd pirított pisztáciát szórok a tetejére. Friss medvehagyma- és bazsalikomlevelekkel tálalom.

Elkészítés:

1.

A vajat lassú tűzön enyhén megbarnítom (karamellizálom). Beledobom a medvehagymát, picit megfonnyasztom.

Jó étvágyat! Mikes Márk

2.

Felöntöm a tejszínnel, sóval, borssal fűszerezem, majd pár perc alatt összefőzöm. A fokhagymát belereszelem, majd az egészet még forrón turmixgépbe dobom.

31


KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK Fogászati ügyelet

Csibész infók

Pécs és kistérsége, valamint Komló és kistérsége települései lakosait a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika látja el a Pécs, Dischka Győző utca 5. szám alatti telephelyén, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 7.00–17.00 óráig, telefon: 06-72/535-900/37443 mellék.

Sürgősségi telefonszámok Segélyhívó: 112 Mentők: 104 Rendőrség: 107 Tűzoltóság: 105

Sürgős ellátást igénylő szülészeti és nőgyógyászati esetekben Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Pécs, Édesanyák útja 17., tel.: 72/536-000

Egészségügyi intézmények

Gyermekgyógyászati Klinika Pécs, József Attila utca 7., 72/535-999 Gyermek Onkológia 7623 Pécs, József Attila utca 7., 72/535-999 Gyermekpszichiátria Pécs, Veress E. u. 2., 72/523-510 Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 7624 Pécs, Édesanyák útja 17., 72/536-370

Védőnői központok Pécs, Lánc u. 12., 72/523-717 Pécs, Dobó I. 89., 72/239-261 Pécs, Dr. Veress E. u. 2., 72/523-523 Pécs, ANK, Várkonyi u., 72/228-901

Háziorvosi ügyelet

Pécs és kistérsége települései lakosai számára: hétköznap 15.00 órától reggel 7.00 óráig; szombat, vasárnap és ünnepnapokon 0.00–24.00 óráig: Pécs, Ifjúság útja 13. (TSZDK-szint, megközelíthető a Honvéd utcai klinikai személybejárat felől) 72/515-104 (ügyeleti időben)

A 15., 18. oldalon található feladatok megfejtései: 1. éjjel – nappal gyors – lassú tompa – éles/hegyes ritka – sűrű fölső – alsó vizes – száraz

Házi gyermekorvosi ügyelet

Pécs és kistérsége települései lakosai számára: hétköznap 15.00 órától reggel 7.00 óráig; szombat, vasárnap és ünnepnapokon 0.00–24.00 óráig: Pécs, József Attila u. 7., 72/535-999 (PTE – Gyermekgyógyászati Klinika).

2.

3. húsevő: sün, pingvin, krokodil, fecske, denevér

Sürgősségi ellátást igénylő esetekben

téli álmot alszik: sün, denevér

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Pécs, Ifjúság útja 13., 72/535-850, mindennap 0.00–24.00 óráig

tojással szaporodik: pingvin, fecske, krokodil patás: zebra, őz A lajhár egyik kategóriába sem tartozik.

32


PéCsibész  
PéCsibész  

A PéCsibész családi magazin 2018. márciusi száma.