Page 1


5

Περιεχόμενα 75 χρόνια Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

6

Ποιότητα στην εκπαίδευση

8

Νηπιαγωγείο

12

Δημοτικό

16

Γυμνάσιο

22

Λύκειο

25

International Baccalaureate

28

Κέντρο Ξένων Γλωσσών

30

Κέντρο Αθλητισμού

31

Κέντρο Ανάδειξης Κλίσεων

35

Μαθητική Φροντίδα

37

Φροντίδα Γονέων

38

Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού

39 40

Έκδοση Νέας Γενιάς Ζηρίδη Σεπτέμβριος 2008 Επιμέλεια Έκδοσης: Ζώγα Αγγελική, Ρουχωτά Ζωή, Σισμανίδου Μαίρη Γλωσσική Επιμέλεια: Mπασλής Γιάννης Σχεδιασμός Εντύπου και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Βατικιώτης Παύλος


6


7

Στο πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον διαπλάθουμε τους ηγέτες του αύριο, τους πολίτες του κόσμου

Α

ναζητήστε σχολεία με ιστορία, με παράδοση, με αρχές, με αξίες, με οικογενειακή ιστορία. Ανθρώπινα σχολεία. Ελληνικά σχολεία.

Αναζητήστε μία θετική, παιδαγωγική ατμόσφαιρα. Ανθρώπους που νοιάζονται. Ανθρώπους που έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Αναζητήστε μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ψάξτε για ανθρώπους που έχουν φλόγα στην καρδιά και ενθουσιασμό και αφοσίωση στο έργο τους, που αγαπούν αυτό που κάνουν. Αναζητήστε ένα ασφαλές, οικογενειακό, στοργικό κλίμα. Ένα περιβάλλον, που από μόνο του δημιουργεί ερεθίσματα, γιατί στα πρώτα χρόνια είναι που διαμορφώνεται η αντίληψη του ποιοτικού. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα ταλέντα τους, τα χαρίσματά τους και τη μοναδικότητά τους. Είναι οι άνθρωποι που έχουν ωριμάσει φυσικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά μέσα σ’ ένα θετικό περιβάλλον. Είναι οι άνθρωποι που είναι εξοπλισμένοι με όλες τις δεξιότητες και τα εφόδια που χρειάζεται η ζωή. «Γι’ αυτό, μην μου λες σε ποιο Πανεπιστήμιο πήγες. Πες μου σε ποιο σχολείο ήσουνα.»

Ε

δώ και 75 χρόνια βοηθάμε τα παιδιά μας, τους ηγέτες του αύριο, τους πολίτες του κόσμου να καλλιεργήσουν το μυαλό, το σώμα και το σπουδαιότερο, την ψυχή τους.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι που ξεχωρίζουν για το ήθος, τις αρχές και τις αξίες τους. Είναι υπεύθυνα, δραστήρια, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, διατυπώνουν απόψεις και ενδιαφέρονται για την ουσία των πραγμάτων. Είναι παιδιά με πολιτιστική καλλιέργεια και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους. Πέρα από τις ακαδημαϊκές επιτυχίες και τις πρωτιές σε όλους τους τομείς, αξιοποιούν στο μέγιστο το δυναμικό τους, κατακτούν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες, με απώτερο σκοπό να υλοποιήσουν τους στόχους τους, να πετύχουν στη ζωή τους, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να είναι ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι. Η εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων μας καθιστά ξεχωριστούς. Οι διακρίσεις μας στην ποιότητα (ISO 9001, ISO 14001 ) και στην επιχειρηματική αριστεία (EFQM) μας ωθούν να τοποθετούμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.


8

75 χρόνια Εκπαιδευτικής Καινοτομίας 1933 Ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ιδρύει έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά».

1941 Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν. Ο Γεώργιος Ζηρίδης όμως ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.

1957 Tο σχολείο επεκτείνεται στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Διακρίνεται για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία και κατακτά την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

1962 Το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτελεί έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που εμπνέει και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση.

1971 Η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου.

1981 Διοργανώνεται για πρώτη φορά ο Μουσικός Διαγωνισμός «΄Αμιλλα» στη σύνθεση, στο στίχο και στην ερμηνεία. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Δεκάδες διακεκριμένοι σημερινοί καλλιτέχνες, απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, όπως ο Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτος Λογιάδης, οι συνθέτες Νίκος Πλατύραχος και Θοδωρής Οικονόμου, ο βαρύτονος Χ. Σταμπογλής λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό.

1995 Δημιουργείται το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης που ενσωματώνει τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ιδρύεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών. Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας και με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους.

1999 Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου Ζηρίδη, εισέρχεται δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Δημιουργείται το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Καθιερώνεται ο Θεσμός των Υποτροφιών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.


9 Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιούνται κατά ISO 9001. Είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εγκαθιστά και εφαρμόζει συστήματα ποιότητας.

2000 Δημιουργείται το Τμήμα Φροντίδας Γονέων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς. Εισάγεται στο σχολείο το πρόγραμμα εφαρμογής της Θεωρίας των Πολλαπλών Ευφυϊών από το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

2002 Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εγκαινιάζει στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πάνω από 4000 προσκεκλημένων τα εγκαίνια πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

2003 Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που διακρίνεται για τη «Δέσμευση στην Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Διοίκηση της Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-EFQM). Η Νέα Γενιά Ζηρίδη αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 18ου Συνεδρίου του Μοντέλου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (Model European Parliament). Φιλοξενεί 190 μαθητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βιώνουν την πολιτική από τη θέση του Ευρωβουλευτή.

2004 Η Νέα Γένια Ζηρίδη πιστοποιείται κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. Ένας πρωτοποριακός θεσμός εγκαινιάζεται, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Μαθαίνω να Κυκλοφορώ», για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Δημιουργείται το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» στο Δημοτικό.

2005 Η Νέα Γενιά Ζηρίδη στηρίζει την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή με συναυλία που διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διευθύνει ο απόφοιτος μας , Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Μίλτος Λογιάδης. Στόχος της συναυλίας είναι η συνέχιση της λειτουργίας της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

2006 Δημιουργείται το ZED CLUB, ένα club επιμόρφωσης, αθλητισμού και προσωπικής ανάπτυξης για όλες τις ηλικίες. Ιδρύεται το Διεθνές Απολυτήριο International Baccalaureate (IB), το οποίο απευθύνεται σε μαθητές που σκοπεύουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

2007 Δημιουργείται το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Η Νέα Γενιά Ζηρίδη βραβεύεται για 2η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα της Διοίκησης (EFQM). Είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό Βραβείο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία».

2008 Η Νέα Γενιά Ζηρίδη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ποιότητα και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος επαναπιστοποιείται κατά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας (ΙSO 9001) και (ISO 14001). Η Νέα Γενιά Ζηρίδη αδελφοποιείται με το σχολείο «Ελλάς - Μακεδονία» της Ακτής Ελεφαντοστού.


10

Ποιότητα στην εκπαίδευση Διακρίσεις Τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι ο μοναδικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός στην Ελλάδα που για δεύτερη φορά λαμβάνει διάκριση για τη «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα στη Διοίκηση (European Foundation for Quality Management - EFQM).

Μάθημα βιολιού

σικούς – παιδαγωγούς. Δημιουργείται Πρότυπο Ωδείο που παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου μουσικών σπουδών κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στο σχολείο.

Απονομή βραβείου EFQM από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρίστο Φώλια

Το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM (EFQM Excellence Model) είναι ένα πολλαπλό μοντέλο μέτρησης της απόδοσης, το οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν για να μετρήσουν τα δυνατά και αδύνατα τους σημεία σε όλους τους τομείς μιας επιχείρησης, από την κουλτούρα και τις σχέσεις των εργαζομένων μέχρι την ικανοποίηση των πελατών και την προσφορά της επιχείρησης στην κοινωνία.

Τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερη κλίση στη μουσική συμμετέχουν στη χορωδία της τάξης τους, ενώ εκείνα που έχουν εξαιρετικό ταλέντο επιλέγονται για να αποτελέσουν την αντιπροσωπευτική Χορωδία του Σχολείου.

Συναυλία Νίκου Κυπουργού «Τα Εγγύς και τα Πέραν» Η συναυλία του Νίκου Κυπουργού «Τα Εγγύς και τα Πέραν» πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Μάιο του 2008. Για τις ανάγκες του έργου αυτού ο συνθέτης εμπιστεύεται την Παιδική Χορωδία του Σχολείου μας, ιδανική για το ύφος και το περιεχόμενο του έργου.

Η Παιδική Χορωδία αποτελείται από 60 μαθητές και Επίσης, το σχολείο μας ανανεώνει την πιστοποίησή του μαθήτριες από όλες τις κατά ISO 9001 και ISO 14001. βαθμίδες εκπαίδευσης, Επιπλέον, το Τμήμα Ποιότητας σε συνεργασία με το Τμή- με κύριο κορμό παιμα Φροντίδας Γονέων αποστέλλει και φέτος το Ερωτη- διά ηλικίας 8 – 12 ματολόγιο Ικανοποίησης Γονέων. Η συγκεκριμένη έρευ- ετών. να, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, αποτελεί ένα Τη μουσική διδασημαντικό εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση σκαλία της χορωδίβελτιωτικών ενεργειών σε όλους τους τομείς δραστηριό- ας αναλαμβάνουν οι τητας του σχολείου. καθηγήτριες μουσικής του σχολείου μας.

Ωδείο Ζηρίδη

Ένα καινοτόμο μουσικό πρόγραμμα ξεκινά τη σχολική χρονιά 2007 – 2008 στο σχολείο μας σε συνεργασία με το συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα μέσα από παρουσιάσεις που γίνονται στις τάξεις από καταξιωμένους μου-


11

Middle Years Programme (MYP) Το Middle Years Programme (MYP) του International Baccalaureate είναι ένα πρόγραμμα σπουδών σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών 11-16 ετών. Στο σχολείο μας εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη χρονιά στη ΣΤ΄ Δημοτικού και την Α΄ Γυμνασίου. Το αναλυτικό πρόγραμμά του είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να επιτρέπει την ικανοποίηση των εθνικών αναλυτικών προγραμμάτων.

γκόσμιο Πρωτάθλημα Πληροφορικής Microsoft 2008. Πρώτη θέση στην κατηγορία των μαθητών καταλαμβάνει ο μαθητής του Γυμνασίου Δημήτρης Γιαμαλάκης. Η αποδοχή του από τους μαθητές επιβεβαιώνεται από την εξαιρετική συμμετοχή 250 μαθητών σε όλα τα επίπεδα από Γ’ Δημοτικού - Γ’ Λυκείου στο πρωινό και στο απογευματινό πρόγραμμα του Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων.

Σημαντική καινοτομία και πολύτιμος σύμμαχος σε κάθε δραστηριότητα του Κέντρου είναι η εκπαιδευτική μας πύλη στο διαδίκτυο www.ziridis.gr/kditacademy, όπου Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που υλοποιούν το πρόγραμπάνω από 400 μαθητές και γονείς συμμετέχουν σχεδόν μα πραγματοποιούν μεταξύ άλλων: καθημερινά στα μαθήματα και τις δραστηριότητες του Κέντρου. • την ομαδική εργασία • τον έγκυρο προγραμματισμό της διδακτέας ύλης • την ενίσχυση της Μοναδικότητας των μαθητών • τη διατήρηση της διαβαθμιακής σχέσης Δημοτικού και Γυμνασίου • διαθεματικές εργασίες

Μαθαίνω να Κυκλοφορώ Για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνεται το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Μαθαίνω να Κυκλοφορώ» την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2007. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφαλή κίνηση με ποδήλατο.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Κέντρο Πληροφορικής Η χρονιά 2007-2008 είναι εξαιρετική για τους μαθητές μας και στον τομέα της Πληροφορικής. Θέτουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία του Κέντρου Πληροφορικής «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ - KNOWLEDGE DYNAMICS» με σημαντική αποδοχή και αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Λίγο πριν από τη γιορτή…

Την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2007, οι μαθητές με τους δασκάλους τους και την καθοριστική συμβολή της «ομάδας γονέων εν δράσει» οργανώνουν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar «Το Δέντρο πρασινίζει στα μάτια των παιδιών».

Πρώτη θέση στην Ελλάδα, πρόκριση στις 5 καλύτερες Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση των πυροπαθών ομάδες Πληροφορικής για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Παστο Δήμο Σκυλλούντος και Αλιφείρας του Νομού Ηλείας.


12

Διαγωνισμός Υποτροφιών Η Νέα Γενιά Ζηρίδη διοργανώνει και φέτος Διαγωνισμό Υποτροφιών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε μαθητές να φοιτήσουν δωρεάν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και πληροφόρηση για το επάγγελμα που ενδιαφέρονται να ασκήσουν. Η Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού οργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του σχολείου μας.

Για το σχολικό έτος 2008 -2009 την υποτροφία κερδίζουν 10 μαθητές (σε σύνολο 91) για την Α΄ Γυμνασίου: 5 μαθητές από τη Νέα Γενιά Ζηρίδη και 5 από άλλα σχολεία, ενώ «Ο χρόνος, σα χείμαρρος ορμητικός και λυσσώδης, παραγια το ΙΒ την υποτροφία κερδίζει 1 μαθητής (σε σύνολο 15 σύρει συχνά το μεγαλείο των λαών και το βυθίζει σε νερά υποψηφίων). θολά και βαλτώδη. Η ψυχή, όμως, των λαών δεν θνήσκει και εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανό ένα κομμάτι γης παλαιάς, που ως ακρογωνιαίος λίθος θα στηρίξει, και σαν ζωηφόρος πνοή, θα αναστήσει το όνειρο σε ένα δυναμικό παρόν και ένα ελπιδοφόρο αύριο.» Το σχολείο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στον ΕπαγγελΣυνεχίζοντας την παράδοση της ετήσιας επίσκεψής μας, ματικό Προσανατολισμό αφιερώνει μια ολόκληρη εβδοΓονείς, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές ταξιδεύουν το διάστημάδα σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ΣΕΠ. Το πρόγραμμα μα 23/24 – 27/28 Μαρτίου 2008 στην Κωνσταντινούποαποτελείται από τρία μέρη. λη. Στη διάρκεια του πρώτου μέρους οι μαθητές της Γ΄ ΓυμναΜαθητές του Γυμνασίου παρουσιάζουν πολιτιστικά δρώσίου και της Α΄ Λυκείου επισκέπτονται 33 διαφορετικούς μενα στην ομογένεια σε αίθουσα της Μεγάλης του Γένους επαγγελματικούς χώρους σε όλη την Αττική, βιώνουν από Σχολής. κοντά το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει και αποκομίζουν ξεχωριστές εμπειρίες.

Κωνσταντινούπολη

Εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές από Α΄ Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου συμπληρώνουν προαιρετικά το «Αριάδνη Test», το οποίο αναδεικνύει τις κλίσεις και τις δεξιότητες τους και, ως επακόλουθο αυτού, τα συγκεκριμένα επαγγέλματα που ταιριάζουν με τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους. Την ίδια μέρα οι μαθητές της Α΄ Λυκείου συμμετέχουν στο πρόγραμμα Workshops – Σύστημα Μελέτης.

«Ανιχνεύσεις»

Εκδίδεται από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας το Επιστημονικό Περιοδικό «Ανιχνεύσεις». «Ονομάσαμε το περιοδικό «Ανιχνεύσεις», γιατί καημός μας είναι ν’ ανιχνεύσουμε πρώτα τις ανησυχίες μας πάνω σε θέματα πολιτισμού και παιδείας και να καταθέσουμε ύστερα τις απόψεις μας πάνω σ’ αυτά.»

Τέλος, στο τρίτο μέρος οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου παρακολουθούν ομιλίες – ενημερώσεις για το επάγγελμα που έχουν επιλέξει από εξειδικευμένους επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους, καθώς και πρόγραμ- Το πρόγραμμα των Λεσχών Ανάγνωσης Παραμαθηματιμα Workshops – Σύστημα Μελέτης και Διαχείριση Άγχους κής Λογοτεχνίας, δραστηριότητα η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας «Θαλής + Φίλοι», ανάλογο με αυτό των μαθητών της Α΄ Λυκείου. πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά με συμμετοχή Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με κεντρικό πάνελ ομιλη- γονέων από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. τών με εισηγήσεις και ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου από ειδικούς στο Σχολικό

Λέσχη Ανάγνωσης Γονέων

Όμιλοι Γονέων

Οι Όμιλοι για Γονείς πραγματοποιούνται για 1η χρονιά και απευθύνονται σε όσους γονείς επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα ταλέντα ή τα ενδιαφέροντά τους σε διάφορους τομείς όπως ο Κινηματογράφος, η Γλωσσολογία, η Ιστορία, τα Εικαστικά, η Μουσική, οι Παραδοσιακοί Χοροί, το Θεατρικό Παιχνίδι, το Ποδόσφαιρο. Λειτουργούν με την ίδια φροντίδα που λειτουργούν οι όμιλοι για τα παιδιά, δύο φορές το μήνα, απογευματινή ώρα. Υπεύθυνοι είναι καθηγητές του σχολείου. Αξιοσημείωτη ανταπόκριση σημειώνουν ο Όμιλος Ιστορίας και ο Όμιλος Γλωσσολογίας. Πρόγραμμα Workshops – Σύστημα Μελέτης


13

Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου «Οι κάτοικοι του Δήμου Καλιάκατσοφ έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στο χωριό τους, στο οποίο θα παρουσιάσουν σε συγγενείς και φίλους τη γνωστή πλέον καλλιτεχνική τους επιτυχία «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον». Μια παράσταση από τον Όμιλο Σύγχρονου Θεάτρου, που αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και αποφοίτους.

«H AIM ταξιδεύει στο σχολείο» Κινητή μονάδα της ΑΙΜ επισκέπτεται το σχολείο για τον έλεγχο της στοματικής υγιεινής των παιδιών. Πολύτιμη η προσφορά της παιδοδοντιάτρου κ. Γ. Χαιροπούλου και της παιδοδοντιάτρου κ. Γ. Σαλαπάτα στη διεκπεραίωση αυτής της πρωτοβουλίας.

Εθελοντική Αιμοδοσία

Όμιλος Υποκριτικής Τέχνης

Για 5η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας «Αμαλία Φλέμιγκ» πραγματοποιείται εθελοντική Για 5η φορά στα 8 χρόνια λειτουργίας του ο Όμιλος Υπο- αιμοδοσία για την ενίσχυση της δικής μας Τράπεζας Αίκριτικής Τέχνης αποσπά διάκριση στους Πανελλήνιους ματος. Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του ΥΠΕΠΘ. Στην εθελοντική αιμοδοσία συμμετέχουν γονείς και εκΣυγκεκριμένα τιμάται με το Β΄ Βραβείο Αττικής, παρου- παιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης για σιάζοντας την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη». να παραμένει πάντα βιώσιμη και στη διάθεση όλων μας η Τράπεζα Αίματος του σχολείου μας! Επίσης, ο Όμιλος Υποκριτικής Τέχνης, που αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και αποφοίτους, Ενίσχυση Πυρόπληκτων παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία το έργο του Συγκέντρωση ρούχων, υποδημάτων, γραφικής ύλης και Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βα- χρημάτων για τους πυρόπληκτους των Δήμων Αλιφείρας σιλιάς Ληρ». Η παρά- και Σκυλούντος του νομού Ηλείας. σταση αφιερώνεται Αποστολή γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχοστη μνήμη του Αιμίλι- λεία του Νομού Ηλείας. ου Βεάκη. Αδελφοποίηση με το σχολείο «Ελλάς – Μακεδονία» της Ακτής Ελεφαντοστού

Κοινωνική Προσφορά

Περιβαλλοντικά Προγράμματα Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών μας σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος το σχολείο οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, όπως η Ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, μπαταριών και μικρών συσκευών.

Ανακύκλωση χαρτιού

Η αδελφοποίηση με το Σχολείο «Ελλάς-Μακεδονία», που έχει ιδρυθεί για 450 παιδιά από την Οργάνωση Ελληνική Δράση Αφρικής στην πόλη Guiglo στην Ακτή Ελεφαντοστού, βοηθά στη σύσφιξη και ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και μεταφέρει για άλλη μια φορά τη φλόγα του ελληνικού πνεύματος στη μακρινή Ακτή του Ελεφαντοστού. Η αδελφοποίηση γίνεται στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των παιδιών του σχολείου μας σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των λιγότερο ευνοημένων χωρών και συγκεκριμένα τα παιδιά στα μέρη αυτά. Η Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, κ. Μέρω Κεσσεσίογλου, τονίζει ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα ένα μεγάλο Ελληνικό Σχολείο όπως τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των λεγόμενων τρίτων χωρών, παρέχοντας βοήθεια και μεταφέροντας μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.


14

Νηπιαγωγείο

Ά

λλος ένας χρόνος πέρασε. Άλλη μία εμπειρία, άλλη μία γνώση για μας από τον κόσμο των παιδιών. Ένας κόσμος γεμάτος φαντασία, δημιουργία, συναίσθημα, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Έτσι λοιπόν ρωτήσαμε τα παιδιά τι θυμούνται από αυτή τη χρονιά κι εκείνα μας απάντησαν:

Ζωγραφίσαμε με διάφορα υλικά, γράψαμε γράμματα στους φίλους μας, γίναμε «αστεράκια», διαβάσαμε βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη, φυτέψαμε λουλούδια, κάναμε ανακύκλωση και καθαρίσαμε μια παραλία, παίξαμε με τον Η/Υ, κάναμε αγγλικά και μουσική και χωριστήκαμε σε χορωδία και ορχήστρα, κάναμε κατασκευές, μάθαμε να γράφουμε και λίγο να διαβάζουμε και τέλος…παίξαμε.

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να βρίσκονται πάντοτε σε ένα περιβάλλον, που θα μπορούν να προβάλλουν τα ταλέντα τους, τις ικανότητές τους, τη διαφορετικότητά τους, την ομορφιά τους. Τατιάνα Γκούσκου, Διευθύντρια Νηπιαγωγείου

Η ζωή στο Νηπιαγωγείο… Γωνιές – Κέντρα Μάθησης Τα κέντρα μάθησης είναι οργανωμένες γωνιές, ώστε να αποτελούν ένα κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον, πλούσιο σε ερεθίσματα. Ανταποκρίνονται στη βασική αρχή της βιωματικής μάθησης, σύμφωνα με την οποία η μάθηση πηγάζει μέσα από την εμπειρία, τον πειραματισμό, την ανακάλυψη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα παιδιά παρουσιάζουν οι ακόλουθες γωνιές: Γωνιά Ανακύκλωσης, «Ό,τι είναι άχρηστο για σας είναι χρήσιμο για μας». Στο χώρο του Νηπιαγωγείου τοποθετούνται ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης για μπαταρίες για την εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών με την ανακύκλωση. Γωνιά Βιβλιοθήκης και έναρξη λειτουργίας Δανειστικής Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά επιλέγουν ένα βιβλίο, το παίρνουν σπίτι τους, το διαβάζουν με τους γονείς τους και το επιστρέφουν. Φυσική Γωνιά. Τα παιδιά συλλέγουν υλικά από τη φύση και τα αξιοποιούν σε κατασκευές με ποικίλους τρόπους και τεχνικές. Γωνιά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στα τμήματα των νηπίων με στόχο την επαφή τους με τα βασικά μέρη του

Τα παιδιά αλληλογραφούν…

υπολογιστή και την προετοιμασία τους για ανάγνωση. Γωνιά Ανταλλαγής Μηνυμάτων: Τα παιδιά γράφουν γράμματα στους φίλους τους και έρχονται σε επαφή με διαφορετικά είδη εντύπων. Γωνιά Φαρμακείου: Τα παιδιά εξοικειώνονται με καταστάσεις της καθημερινής ζωής. «Παιδί αστεράκι»: Κάθε εβδομάδα ένα παιδί γίνεται ο πρωταγωνιστής της τάξης. Σε ειδικά διαμορφωμένη γωνιά τοποθετεί αγαπημένα του πράγματα και φωτογραφίες που φέρνει από το σπίτι και παρουσιάζει τον εαυτό του. Ο Τέντυ – το αρκουδάκι – κάθε Παρασκευή επισκέπτεται το σπίτι κάθε παιδιού για ένα Σαββατοκύριακο μαζί με το ημερολόγιό του. Στο ημερολόγιο το παιδί μαζί με τους γονείς του περιγράφει πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο παρέα με τον Τέντυ.


15

Θεματικές Ενότητες

Θεατρικό παιχνίδι

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχο- • Θεατρικό παιχνίδι με θέμα: «Παιχνίλικής χρονιάς: καλικάντζαρους» • Ο εαυτός μου και τα συναισθήματά μου • Η Ελιά • Ζώα – Φύση • Χριστούγεννα • Φυσικές Επιστήμες • Εποχές • Έντομα • Απόκριες • Ανακύκλωση • Εξερευνώ τη φύση • Επαγγέλματα • Ο κύκλος του νερού • Το Παραμύθι

Περιβαλλοντικές δράσεις • Δενδροφύτευση εντός και εκτός σχολείου

δια με τους

• Δραματοποίηση παραμυθιών «Ο Αϊ Βασίλης έχει πρόβλημα» και «Ιστορίες με καλικάντζαρους». Πρόκειται για μια δυναμική εκπαιδευτική διαδικασία με παιδοκεντρικό, ομαδοκεντρικό, διαθεματικό και βιωματικό χαρακτήρα • Θεατρικό Παιχνίδι με θέμα «Τα παιχνίδια των χρωμάτων» Δραματοποίηση παραμυθιού

Μουσικοκινητική Αγωγή • Μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών σε διάφορα μουσικά ακούσματα, την κίνηση και το λόγο. • Έναρξη μαθημάτων «Χορωδία – Ορχήστρα» σε συνεργασία με το συνθέτη κ. Ν. Κυπουργό.

• Κατασκευές με υλικά από τη φύση • Επισκέψεις στη φάρμα του σχολείου με στόχο την επαφή με τα ζώα, τη γνωριμία με τις διατροφικές τους συνήθειες και τη φροντίδα τους • Κάθε τμήμα δημιουργεί το δικό του παρτέρι με φυτά και κάθε παιδί φροντίζει το δικό του γλαστράκι • Τα προνήπια συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ένωσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος «ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA» • Καθαρισμός παραλίας Αρτέμιδας

Την ώρα του μαθήματος...

Δράσεις και αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα • Ένα κυριακάτικο πρωινό, αλλιώτικο από τα άλλα! Τα παιδιά παρακολουθούν την όπερα «Σταχτοπούτα» του Τζοακίνο Ροσσίνι στο Παιδικό Στέκι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. • Τα παιδιά παρακολουθούν τη θεατρική παράσταση: «Το Δρακούδι» στο Θέατρο Μικρή Πόρτα. Κάθε παιδί φροντίζει το δικό του γλαστράκι

• Πραγματοποιείται επίσκεψη στο Παιδικό Μουσείο, η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα εκθέματα του Μουσείου και συμμετοχή σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «Το μυστικό μήνυμα». • Στο θέατρο Παλλάς παρακολουθούμε την παράσταση του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».


16

Παρουσιάσεις βιβλίων Αφηγήσεις Παραμυθιών • Παρουσίαση του βιβλίου «Μασκαρέματα» από τον κ. Φίλιππο Μανδυλαρά • Ομιλία από τη συγγραφέα κ. Τερκεσίδου για την υγιεινή διατροφή και παρουσίαση του βιβλίου της «Θησαυροτροφές» • Παρουσίαση του βιβλίου «Αλφαβήτα Χάχανα» της κ. Μαντούβαλου

• Μιλούν στους μαθητές για το επάγγελμα ή το χόμπι τους • Γονείς και παιδιά φτιάχνουν μαζί Χριστουγεννιάτικα και Πασχαλινά στολίδια μέσα στις τάξεις • Κάνουν μαγειρική και ζαχαροπλαστική

Γιορτές – Εκδηλώσεις • Στολισμός χριστουγεννιάτικου δένδρου με στολίδια που φτιάχνουν τα παιδιά από ανακυκλώσιμα υλικά

• Τα νήπια επισκέπτονται το ραδιοφωνικό σταθμό Galaxy • Αφήγηση παραμυθιών από την «παραμυθού» κ. Γεροκαι λένε τα κάλαντα κώστα Εύη • Παρουσίαση μουσικού παραμυθιού από το συγγραφέα και μουσικό κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη

Προετοιμασία για το Δημοτικό • Τα νήπια συμμετέχουν σε δραστηριότητες που στόχο έχουν την κατάκτηση της γραφικής ωριμότητας και της αναγνωστικής ετοιμότητας. Στα μαθηματικά στόχος είναι η κατανόηση της δομής της αρίθμησης • Για την ομαλή προσαρμογή τους στο Δημοτικό επισκέπτονται την Α΄ τάξη, εξοικειώνονται με το χώρο, γνωρίζουν τις δασκάλες, τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού και συμμετέχουν σε κοινές δράσεις

Τα παιδιά παρελαύνουν στο Νηπιαγωγείο

• Οι γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου συναντούν τις • Κάθε τμήμα κόβει τη δική του πρωτοχρονιάτικη πίτα δασκάλες της Α΄ Δημοτικού και ενημερώνονται για το εκ• Τα παιδιά τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια, τσικνίπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού ζουν με σουβλάκια και χορεύουν μασκαρεμένα σε αποκριάτικους ρυθμούς

Ομιλία

• Προπρονήπια, προνήπια και νήπια παρελαύνουν στο Ομιλία της κ. Ντολιοπούλου Έλσης, Dr. Πρωτοβάθμιας Νηπιαγωγείο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Βοστόνης, με θέμα «Όσα • Τα νήπια συμμετέχουν στην παρέλαση του Δήμου Σπάπράγματα ήθελα να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο» των για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εμπλοκή γονέων

• Το νηπιαγωγείο υποδέχεται τα αδερφάκια και τους νέους μαθητές που θα φοιτήσουν σε αυτό τη σχολική χρονιά • Οι γονείς συμμετέχουν ενεργά στη ζωή του Νηπιαγω- 2008 – 2009 γείου με επισκέψεις στις τάξεις, συμμετοχή στις δραστη• Μία μέρα αφιερωμένη στους ριότητες, διοργάνωση παρουσιάσεων μαζί με τα παιδιά παππούδες και τις γιαγιάδες των παιδιών του Νηπιαγωγείου • Καταληκτική γιορτή: «4 λέξεις μια ιστορία». Μέσα από 4 λέξεις τα παιδιά του Νηπιαγωγείου εμπνέονται 4 διαφορετικά παραμύθια, στα οποία το ένα παιδί συμπληρώνει τη σκέψη του άλλου κι όλα μαζί δημιουργούν το παραμύθι του τμήματος … την ώρα της ζαχαροπλαστικής

Καταληκτική γιορτή Νηπιαγωγείου


17

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Σε μουσεία…

Θεατρικές Παραστάσεις

• Παιδικό Μουσείο

• «Πατάτες – Πατάτες», Πολυχώρος των εκδόσεων «Άγκυρα»

• Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας • Μουσείο Αφής

• «Το ταξίδι της Παπλωματούς», Πολυχώρος των εκδόσεων «Άγκυρα»

• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Γουλανδρή

• «Πινόκιο», στην Παραμυθοχώρα

• Μουσείο Τρένων

• «Ρομπέν των Δασών», Θέατρο Κιβωτός

• Σπαθάρειο Μουσείο

• «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου», Εθνικό Θέατρο

• Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

• «Η λίμνη των κύκνων», από το State Ice Ballet της Αγίας Πετρούπολης

• Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού • Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

• «Καλώς τον κύριο Κ.Ο.Κ», παρακολούθηση κουκλοθεατρικής παράστασης

• Μουσείο Μπενάκη

Σε άλλους χώρους… • Οικολογικό Πάρκο • Πολιτιστικό Πάρκο «Χρυσαλίδα» • Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» • Κέντρο Ανακύκλωσης Δήμου Αμαρουσίου • Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» • Φούρνος Carrefour • Οδοντιατρείο κ. Λιούμη – Κουτρούμπα • Βιβλιοδετείο κ. Μάντη • Ελαιώνας Οικογένειας Πουλάκη • Πατητήρι Ζαχαίου • Ταχυδρομείο Σπάτων • Δωδεκανησιακό Σπίτι • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα παιδιά δημιουργούν φυσαλίδες στο Παιδικό Μουσείο

• Παραλία Αρτέμιδας • Playmobil FunPark

Μουσειοσκευές Παιδικό Μουσείο: • «Μεγαλώνω με γάλα, γαλακτοκομικά και άλλα» • «Τα δόντια μου» • «Η Ελιά και το Ελαιόλαδο» • «Τα ιάματα του Ασκληπιού» Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: • «Το δέντρο Πηγή Ζωής» Επίσκεψη στο φούρνο Carrefour


18

Δημοτικό

Μ

ε σεβασμό στη μοναδικότητα κάθε παιδιού, προσφέρουμε πολύπλευρες μαθησιακές δυνατότητες μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, ακολουθώντας αρχές και διαδικασίες που βρίσκονται σε απόλυτη συναρμογή προς τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες.

Με την εφαρμογή βιωματικών προγραμμάτων, τη χρήση ποικίλων εκφραστικών μέσων, την εμπλοκή σε καλλιτεχνικά δρώμενα και παιχνίδια ρόλων, την πρόσληψη γνωστικών αντικειμένων μέσα από προηγμένα εποπτικά μέσα διδασκαλίας, οι μαθητές μας βιώνουν καθημερινά τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα στο Δημοτικό μας.

Προσπαθούμε να αποκτήσουν οι μαθητές μας δεξιότητες και ικανότητες, στάσεις και συμπεριφορές ώστε να μαθαίνουν αυτόνομα, να στοχάζονται, να διερευνούν, να έχουν άποψη, να δρουν ομαδικά, να στέκονται κοινωνικά αλληλέγγυοι και υπεύθυνοι, να διαθέτουν κριτική σκέψη και σταθερές αξίες. Απώτερος σκοπός όλου του εκπαιδευτικού δυναμικού του Δημοτικού μας, είναι η καλλιέργεια της προσωπικότητας και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε μαθητή. Οι προσπάθειες και τα αποτελέσματά μας είναι δυναμικές διαδικασίες που αξιολογούνται και εξελίσσονται συνεχώς μέσα από το πρίσμα της ποιότητας. Δρ. Ασημίνα Σταρίδα, Διευθύντρια Δημοτικού

Τ

ο Δημοτικό Σχολείο στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών. Με τη συμμετοχή τους στις εξωδιδακτικές δραστηριότητες επιδιώκουμε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την απόκτηση γνώσεων, την πολιτιστική καλλιέργεια αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους.

Εξειδικευμένα σεμινάρια, όπως η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, οι πρώτες βοήθειες, η κυκλοφοριακή αγωγή, συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσεων και στη διαμόρφωση της στάσης ζωής των νέων μαθητών. Δράσεις, όπως η συγκέντρωση υλικού βοήθειας για τις πυρόπληκτες περιοχές, έχουν έναν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνικής τους ταυτότητας. Μέσα από τα βιωματικά προγράμματα, οι μαθητές γνωρίζουν το περιβάλλον και στη συνέχεια εκφράζουν την ευαισθητοποίησή τους μέσα από δράσεις όπως η ανακύκλωση, η αναδάσωση και η εξοικονόμηση της ενέργειας. Δρ. Χαράλαμπος Τσατσαρέλης, Διευθυντής Δημοτικού

Βιωματικά Προγράμματα

• «Εξερευνώ τα συναισθήματα» είναι το βιωματικό πρόγραμμα που συμμετέχουν οι μαθητές της Α΄τάξης. • Βιωματικό πρόγραμμα «Αμπέλι, σταφύλι, κρασί» Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως μουσική, παραγια μαθητές Α΄ Δημοτικού. Πηγαίνουν στο αμπέλι, κό- μύθια και παιχνίδια, γνωρίζουν τη χαρά, τη λύπη, το φόβο, βουν σταφύλια και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριό- το θυμό. τητες, όπως η παραγωγή μούστου και η παρασκευή μου• Με τον καιρό και τα καμώματά του ασχολούνται οι στοκούλουρων και μουσταλευριάς. μαθητές της Β’ Δημοτικού. Μαθαίνουν να διαβάζουν τα «σύμβολα» του καιρού, μελετούν τις μονάδες μέτρησης της θερμοκρασίας και του αέρα και σα γνήσιοι μετεωρολόγοι γράφουν το δικό τους δελτίο καιρού.

Μαζεύοντας σταφύλια από το αμπέλι

Τα παιδιά γεύονται λουκουμάδες που φτιάχνουν με τα χεράκια τους


19

Περιβαλλοντικές Δράσεις

• Βιωματικό πρόγραμμα «Με τη μέλισσα οδηγό μαθαίνω να δημιουργώ», για μαθητές Β΄ Δημοτικού. Σαν εργατικά μελισσάκια δουλεύουν με το μελισσοκόμο, λύ- • Παρουσίαση μιας πρωτότυπης μεθόδου σποράς με σβόνουν γλωσσικές και μαθηματικές ασκήσεις, κατασκευ- λους από το γεωπόνο κ. Κ. Μανίκη και τον κ. Γ. Βαρελά, άζουν κεριά, παίζουν στα ξυλόφωνα τραγουδώντας το υπεύθυνο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Νομού Κοτραγούδι της μέλισσας και φτιάχνουν νόστιμους και γευ- ρινθίας. Μετά την παρουσίαση οι μαθητές της ΣΤ΄ δημιουργούν το δικό τους λαχανόκηπο. στικούς λουκουμάδες • Στο πλαίσιο μιας διαθεματικής μελέτης, οι μαθητές της • Σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Β΄ Δημοτικού στήνουν ένα μικρό λαογραφικό μου- Ενέργειας (ΚΑΠΕ) πραγματοποιείται το περιβαλλοντικό σείο στο χώρο του σχολείου. Συγκεντρώνουν παλαιά πρόγραμμα «Κυκλοφοριακό Φιδάκι», δίνοντας στα παιαντικείμενα, δημιουργούν λεζάντες, τα εκθέτουν και ξε- διά την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά παίζοντας. Στόχος του προγράμματος είναι η μετακίνηση ναγούν τους γονείς τους των παιδιών προς το σχολείο με έναν περιβαλλοντικά φι• Η Γ΄ Δημοτικού συμμετέχει στο διαθεματικό πρόγραμλικό, υγιή και ασφαλή τρόπο. μα βιωματικής μάθησης «Ψωμί». Οι μαθητές γνωρίζουν βιωματικά τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού, τα είδη και τη σημασία του στη διατροφή • Σε πρόγραμμα επίλυσης συγκρούσεων συμμετέχουν οι μαθητές της Γ΄τάξης. Έπειτα από εκπαίδευση, αναλαμβάνουν τον πρωτοποριακό ρόλο του διαμεσολαβητή σε συγκρούσεις των μαθητών Α΄και Β΄Δημοτικού, συζητούν μαζί τους και καταλήγουν σε λύσεις που γίνονται αποδεκτές •

Βιωματικό πρόγραμμα «Ελιά και Ελαιόλαδο» για μαθητές Δ΄ Δημοτικού. Οι μαθητές γνωρίζουν τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου και τις εφαρμογές του στην καθημερινή μας ζωή

Δημιουργώντας το δικό μας λαχανόκηπο

Δράσεις M.Y.P (Middle Years Programme)

• Μια ιδιαίτερη και πρωτοποριακή μέθοδο, αυτή της φυσικής σποράς, γνωρίζουν οι μαθητές • «Αναδα…Σώζοντας»: 250 ματης Ε΄τάξης φυτεύοντας με σβόλους υπό την θητές των τάξεων ΣΤ’ Δημοκαθοδήγηση του καθηγητή κ. Μανίκη. Το αποτέλεσμα τικού και Α’ Γυμνασίου συμτου βιωματικού προγράμματος είναι η δημιουργία ενός μετέχουν σε πρόγραμμα Ανοιξιάτικου Λαχανόκηπου Αναδάσωσης στο Πάνειο • Βιωματικό πρόγραμμα «Το μέλι της μέλισσας, μέλι Όρος, στα Καλύβια Αττικής σας», σε συνεργασία με το «Μέλι Αττική» για μαθητές σε συνεργασία με το Δήμο ΣΤ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη της περιοχής. στο εργοστάσιο «Μέλι Αττική», γευσιγνωσία, καθώς και • Επιστημονικοί συνεργάτες γνωριμία με τα εργαλεία του μελιού της εταιρίας Tetrapak μιλούν στους μαθητές για τον τρόπο και τα οφέλη της ανακύκλωσης των Αναδα…Σώζοντας συγκεκριμένων συσκευασιών. Στο σχολείο τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης των συσκευ• Ενημερωτικές συζητήσεις με τους μαθητές της Β΄ τάξης ασιών Tetrapak. για τη σωστή πληροφόρηση και συμπεριφορά των παι• Τα προεδρεία της ΣΤ΄τάξης με τον υπεύθυνο δάσκαλο διών των Μαθητικών Κοινοτήτων επισκέπτονται το Δήμο Πα• Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παρακολου- λαιού Ψυχικού και μιλούν με τον Αντιδήμαρχο κ. Ν. Βαθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄Δημοτικού. Σε σιλάτο για την ανακύκλωση. Ενημερώνονται για το νέο απορίες και ερωτήματα γύρω από την εφηβεία απαντά η σύστημα, το οποίο εφαρμόζει ο δήμος, «της κίτρινης σαΔρ. Ρασιδάκη κούλας».

«Μαθήματα» Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης


20

Κοινωνικές Δράσεις • Την Πέμπτη, 15 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας, εκπρόσωποι των μαθητών επισκέπτονται το «Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής», το οποίο φιλοξενεί παιδιά ορφανά ή παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Γνωρίζουν τις διαδικασίες λειτουργίας του ιδρύματος, συμμετέχουν σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα και λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό ζωγραφικής. • «Ανάδοχοι παιδιού με τη βοήθεια της ActionAid»: Μα- Παιχνίδια team building θητές της Γ΄ Δημοτικού υιοθετούν για ένα χρόνο τη μικρή κολουθεί να στηρίζει τη δράση της οργάνωσης. Beu Sa από το χωριό Ρατανακίρι της Καμπότζης (Ασία). • Δυναμική η παρουσία των Μαθητικών Κοινοτήτων στο • Οι μαθητές του Ε1 υιοθετούν τον οκτάχρονο Simon Πανηγύρι της Αγάπης που διοργανώνεται από το «ΕργαBony Nganasha από το Τσαμγουίνο της Τανζανίας μέσω στήρι», στην πλατεία Κοτζιά. Μαθητές και μαθήτριες για του προγράμματος «Αναδοχή παιδιού» της ActionAid. μία ακόμη χρονιά στήνουν πάγκους στο δικό τους περί• Οι μαθητές της Στ΄ Δημοτικού υιοθετούν τρία παιδιά πτερο και πουλούν τα είδη που έχουν συγκεντρώσει με μέσω του προγράμματος «Αναδοχή παιδιού» της Action σκοπό την ενίσχυση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Aid. Τον Chantha Kam από την Καμπότζη, τον Yusifu Bangura από την Σιέρα Λεόνε και την Lilia Edilania Gomes da Silva από την Βραζιλία. • «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής»: Ο καθένας μας φτιά• Οι μαθητές του Ε1 γίνονται μέλη του PANDA CLUB της χνει κάτι χειροποίητο (κουλουράκια, κέικ, κρουασάν, WWF, υιοθετώντας ένα δελφίνι, είδος απειλούμενο προς ψωμί…). και με τη συνοδεία γάλακτος, χυμών και φρούεξαφάνιση. Η υιοθεσία γίνεται στο πλαίσιο ευαισθητο- των παίρνουμε το πρωινό μας. ποίησης των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περι• «Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού»: Project με θέμα «Τα Παιβάλλον. διά του Κόσμου είναι Παιδιά μας» για τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄τάξεων. Στέλνουν μηνύματα στα παιδιά του κόσμου χρησιμοποιώντας λόγο και εικόνα. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές επιλέγουν • Γιορτή αφιερωμένη στο παιδί, τα δικαιώματά του, τις μία από τις προτεινόμενες δραστηριότητες που πραγμαανησυχίες και το μέλλον του από τα παιδιά των μαθητιτοποιούνται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου κών κοινοτήτων σε συνεργασία με τα παιδιά της Α’ Γυμνακαι αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο του διαλείμματος. σίου, στο πλαίσιο του M.Y.P.

Παγκόσμιες Ημέρες

Active Break

Μουσικές Διαδρομές Μαθητές και μαθήτριες έρχονται και φεύγουν με το σχολικό με τη συντροφιά των Beatles, του Μ. Χατζηδάκι, των κλασσικών συνθετών, αλλά και του rock και της μπαλάντας!

Team Building Δραστηριότητες team building για την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος ανάμεσα στους μαθητές, την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας και επικοινωνίας.

Μαθητικές Κοινότητες

Γευόμαστε σπιτικές λιχουδιές

Διαγωνισμοί – Συνέδρια

• «Μαθητικές εκλογές»: Οι μαθητές εξοικειώνονται με • Το σχολείο μας συμμετέχει με παρουσίαση από τους την εκλογική διαδικασία, παρουσιάζουν τον εαυτό τους, προέδρους των μαθητικών κοινοτήτων της Ε΄ τάξης στο επιχειρηματολογούν και επικοινωνούν αποτελεσματικά. «9ο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον». Το θέμα που • Συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά η λειτουργία του πε- επιλέγεται αφορά τη «Βιοποικιλότητα» και τον «Πολυλειριπτέρου της Unicef από τις Μαθητικές Κοινότητες του τουργικό ρόλο των δασών». Δημοτικού. Η πώληση μικροαντικειμένων και δώρων εξα-


21 • Οι μαθητές των Ε΄, ΣΤ΄ τάξεων συμμετέχουν στον 2ο • Ημερήσια εξόρμηση στα Καλάβρυτα με μαθητές ΣΤ΄ μαθητικό διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά», που Δημοτικού και γονείς. διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και το μα• Οι μαθητές επισκέπτονται το Παιδικό Στέκι του Εθνιθητικό περιοδικό «Ο μικρός Ευκλείδης». κού Θεάτρου και παρακολουθούν το έργο του Β. Μαυρο• Μαθητές και μαθήτριες της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού γεωργίου «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου». συμμετέχουν στο 20ο σκακιστικό ατομικό σχολικό πρω• Ημερήσια εξόρμηση στη Δημητσάνα, με μαθητές ΣΤ΄ τάθλημα Αττικής. Δημοτικού και γονείς.

Ομιλίες – Σεμινάρια

• Η ομάδα «Μαθαίνοντας κι έξω από την τάξη» με 100 γονείς και παιδιά των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημο• Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιείται στη ΣΤ΄ Δημο- τικού επισκέπτεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αποτικού εξάωρο σεμινάριο Α’ Βοηθειών με τη συνδρομή νο- λαμβάνουν αποσπάσματα από έργα του Mozart και του σηλευτριών του Ερυθρού Σταυρού. Haydn. • Μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με τίτλο “Safe Internet”, που αφορά στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, πραγματοποιείται για τους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού από το γονέα μας Δρ. Ν. Φρυδά. Η κατατοπιστικότατη εκδήλωση κλείνει με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την πλευρά των παιδιών για να αποφευχθούν εκπλήξεις και κίνδυνοι που πιθανόν βρίσκονται κρυμμένοι σε μια σύνδεση. • Σεμινάριο από εξειδικευμένους συνεργάτες της Σχολής Οδηγών «Ζωγράφος» πραγματοποιείται για τους μαθητές Δ΄ και Ε’ Δημοτικού. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου πραγματοποιούνται τεστ στο εργαστήριο υπολογιστών και οι μαθητές λαμβάνουν άμεσα τα αποτελέσματα.

Εκθέσεις • Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ3 εκθέτουν τις προσωπικές τους συλλογές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο Θησείο. Πρόκειται για την πρωτότυπη έκθεση «Μικροί Συλλέκτες», μια διοργάνωση του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

• Μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού επισκέπτονται την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. • Οι μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού φτιάχνουν τη δική τους φανταστική πόλη συνδυάζοντας κύβους, πυραμίδες, πύργους και κολόνες στο εικαστικό εργαστήρι του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το θέμα είναι Ταξίδι στην Πόλη «Κάτω από το φεγγάρι ΙΙ» του γλύπτη Miquel Navarro, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού.

Γιορτές Εκδηλώσεις • «Γιορτή 28ης Οκτωβρίου»: Γιορτάζεται με λαμπρότητα η εθνική μας εορτή. Διοργανώτρια τάξη η Ε΄ Δημοτικού. • Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού οργανώνουν και παρουσιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.

• Όπως κάθε χρόνο οι γονείς του Δημοτικού συμμετέχουν στο ΔιαγωνιΕξόρμηση στους Δελφούς σμό Βασιλόπιτας με τις ωραιότερες σε εμφάνιση και νοστιμότατες σε γεύση • Μαθητές και μαθήτριες της Δ΄τάξης με προθυμία και ευ- βασιλόπιτές τους. αισθησία ανταποκρίνονται στο κάλεσμα «των Ερευνητών • Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί τσικνίζουν… πάνε παντού» να αναδασώσουν εικαστικά την Πάρνηθα συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Πάρνηθα: Πολύ- • Νοσταλγικές στιγμές από παλαιότερες εποχές ζουν οι χρωμη σαν Ζωγραφιά!» Τα έργα τους, όπως και τα έργα μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού όταν μαζί με τον κ. Τ. Μαπαιδιών από όλη την Ελλάδα, εκτίθενται στο Ίδρυμα Ει- δαμόπουλο και την κ. Δ. Φώσκολου δημιουργούν τους δικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη. κούς τους χειροποίητους χαρταετούς. Την όλη προσπάθεια συντονίζουν η κ. Κ. Σοφιανού με την • Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού οργανώεικαστική βοήθεια της κ. Λ. Πέτρου. νουν και παρουσιάζουν την αποκριάτικη γιορτή με θέμα «Σαν παλιό σινεμά». Κείμενα εμπνευσμένα από τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο παίρνουν χρώμα, ζωντάνια και ρυθμό από τους μικρούς ηθοποιούς μας.

«Μαθαίνοντας κι έξω από την τάξη»

• Η ΣΤ΄ Δημοτικού οργανώνει και παρουσιάζει τη γιορτή • Ημερήσια εξόρμηση στους Δελφούς με μαθητές ΣΤ΄ της 25ης Μαρτίου. Δημοτικού και γονείς. • Τιμώντας τις εθνικές μας επετείους μαθητές και μαθή-


22 • «Τα πρωτάκια στέλνουν μήνυμα αγάπης στη μητέρα»: Συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 επισκέπτεται το τμήμα Α1 του Δημοτικού για να συζητήσει με τα παιδιά για τη γιορτή της μητέρας. Η συζήτηση προβάλλεται στην εκπομπή «Καλομελέτα κι έρχεται». • Καταληκτική γιορτή των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού με θέμα «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα». Τα παιδιά, βιώνοντας τη χαρά της δημιουργίας μοναδικών παραμυθιών, απελευθερώνουν το εκφραστικό τους δυναμικό με διαφορετικούς τρόπους και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι του βιβλίου που περιέχει τα παραμύθια τους. • « …κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς …. οικολογικότερα» είναι το θέμα της καταληκτικής γιορτής των τάξεων Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού. Φέτος τα παιδιά ασχολούνται με το «καυτό» θέμα του περιβάλλοντος μέσα από τις περιβαλλοντιΤσικνίζοντας... κές δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο, δίνοντάς του τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρελαύνουν στην καθιερωμέ- όμως μια ξεχωριστή πινελιά. Αυτή του παραμυθιού, που νη μαθητική παρέλαση που διοργανώνει ο Δήμος Σπάτων. τα παιδιά αναζήτησαν και βρήκαν την ΟΙΚΟ-λογική του διάσταση. • Μυρίζει Πάσχα… Τα κάλαντα του Λαζάρου σε διαφορετικές παραλλαγές ηχούν στους διαδρόμους του σχολείου. Ήθη και έθιμα του τόπου μας ζωντανεύουν ξανά στις αίθουσες διδασκαλίας, τις οποίες κοσμούν πασχαλινές κατασκευές των παιδιών. Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα οι μικροί μαθητές βάφουν αυγά και ζυμώνουν «Λαζαράκια». Λίγο πριν από τη λήξη της

Μια νύχτα κοιμάμαι στο σχολείο

φετινής χρονιάς παρατείνουμε τη συμβίωσή μας με τα παιδιά και διανυκτερεύουμε ένα βράδυ στο σχολείο. Παίζουμε ομαδικά παιχνίδια, συγκεντρωνόμαστε γύρω από τη φωτιά, ακούμε μουσική, τραγουδάμε και γευόμαστε σπιτικές λιχουδιές παρέα. Μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Καταληκτική γιορτή Δημοτικού Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄τάξεων

Πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» Το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» πραγματοποιείται στη διάρκεια του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος και περιλαμβάνει επισκέψεις των μαθητών σε μουσεία, θέατρα, εργαστήρια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και γενικότερα πολιτιστικούς χώρους. Εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται σε:

Μουσεία… • Βυζαντινό Μουσείο • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) • Εθνική Πινακοθήκη Καταληκτική γιορτή Δημοτικού Α΄, Β΄, Γ΄τάξεων

• Εκπαιδευτικό Μουσείο Λαυρίου


23 • Θωρηκτό Αβέρωφ • Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού • Μουσείο Αφής (Φάρος Τυφλών) • Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη • Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης • Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης • Μουσείο Μπενάκη • Μουσείο Πόλης Αθηνών • Μουσείο Συναισθημάτων • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή • Πολεμικό Μουσείο

Θέατρα – Κινηματογράφοι Εργαστήρια… • Θέατρο Ακροπόλ – Παιδική Όπερα: «Η Σταχτοπούτα» • Θέατρο Νέων Bios: «Ιταλικοί Κήποι», «Χορεύοντας με τα χρώματα» • Θέατρο Πόρτα: «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος», «Ρουμπελστιλκιν» • Θέατρο Ριάλτο: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Σαν το σκύλο με τη γάτα» • Θέατρο Τέχνης: «Η Βασίλισσα του χιονιού» • Κουκλοθέατρο Αυτζίδη • Κινηματογράφος Αλίκη: «Μπαχ και μπρόκολο» • Ομάδα Δρω – Πρόγραμμα: «Πρωτόγονος Άνθρωπος», «Βυζαντινό Ψηφιδωτό»

Άλλους χώρους… • Hellenic Scientifics • Ακρόπολη • Αττικό Ζωολογικό Πάρκο • Εργοστάσιο «Μέλι Αττική» • ΕΥΔΑΠ • Οδοιπορικό στην Πλάκα • Πάρνηθα • Πλανητάριο • Πολιτιστικό Πάρκο «Χρυσαλίδα» • Σπήλαιο Παιανίας


24

Γυμνάσιο

Μ

ια ακόμη σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε στο τέλος της και σε μια τέτοια φάση ο απολογισμός είναι μια αναγκαία, αλλά και πολλαπλά χρήσιμη πράξη. Αποτελεί τον καθρέφτη μιας επίπονης προσπάθειας που συμπυκνώνει το σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δράσεων, πρωτοβουλιών και καινοτομιών που υλοποιήθηκαν.

Ο απολογισμός αυτός έστω και ακροθιγώς, μαρτυρεί το έντονο ενδιαφέρον και τη φροντίδα μας προς τους μαθητές μας, αλλά και την κατασταλαγμένη γνώση των αναγκών τους.

Έτσι, πιστεύουμε ότι η φοίτησή τους στο Γυμνάσιο αποτέλεσε την τελείωση μιας πορείας που εξασφαλίσαμε, μέσα από καινοτόμα προγράμματα, την εξατομικευμένη προσέγγιση, την επίτευξη υψηλών ακαδημαϊκών στόχων, τη συμβολή στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Εξάλλου, σύμφωνα με την ευαγγελική ρήση: «κάθε δέντρο αναγνωρίζεται από τον καρπό που παράγει». Και οι ίδιοι οι μαθητές μας, ως καρποί αυτής της προσπάθειας, είναι οι καλύτεροι μάρτυρες της παραπάνω διαπίστωσης. Δημήτρης Μουζάκης, Δρ. Ιστορίας Διευθυντής Γυμνασίου

Προγράμματα Διαγωνισμοί

• Συμμετοχή μαθητών Β΄ και Γ΄ τάξης στο μαθηματικό διαγωνισμό «Ο Θαλής». • Ανανεώσιμη έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου κάθε 2 με 3 μήνες.

Συμμετοχή μαθητών στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες. Η μαθήτρια του Γ1 Τάνια Παϊταζόγλου αποσπά το 2ο Βραβείο στη Ζωγραφική.

• Διαθεματική εργασία των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στην Ιστορία και τα Εικαστικά με θέμα «Κυκλαδικά Εδώλια» - Γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά – σχέδια 70 Χ 100 (Ιανουάριος –Μάρτιος).

• Έκθεση σκίτσων των μαθητών του τμήματος Γ1 στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου. • Συμμετοχή μαθητών σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΑΠΕ. • Διαγωνισμός graffity, έκθεση έργων στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.

Community and Service: δραστηριότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Μ.Υ.Ρ.

2ο Βραβείο στην Τάνια Παϊταζόγλου

• Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου συμμετέχει στην αναδάσωση στο Πάνειο όρος. • Διαγωνισμός χριστουγεννιάτικης διακόσμησης των τμημάτων.

• Συμμετοχή μαθητών σε συζήτηση ειδικών με θέμα «Εθισμός – πρόληψη – ευθύνη». • Οι μαθητές συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο με θέμα το Ασφαλές Διαδίκτυο.

• Διαθεματικό μάθημα Γερμανικών και Μουσικής με θέμα τη βιογραφία του Mozart και την επίδρασή του στη γερμανική μουσική κουλτούρα.

• Διαθεματική εργασία των μαθητών της Α΄ και Β΄ Γυμνα• Συμμετοχή μαθητών σε σεμινάριο με θέμα «Διαπραγ- σίου στα Μαθηματικά και τα Εικαστικά με θέμα «Συμμεματεύσεις». τρία / Optical Art» – ομαδικά σχέδια 70 Χ 100 (Απρίλιος

Αναδάσωση στο Πάνειο Όρος

Διαθεματική εργασία στα Μαθηματικά και τα Εικαστικά


25 –Μάιος).

μα «Tο Χαμόγελο του παιδιού» στα Μελίσσια, ένα σπίτι το οποίο φιλοξενεί 28 κακοποιημένα παιδιά ηλικίας 1,5 έως • Συμμετοχή στο διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Λο12 χρόνων. γότυπο της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης». • Επίσκεψη της συγγραφέως Ντορίνας Παπαλιού και συζήτηση με τους μαθητές για το βιβλίο της «Γκάττερ».

Όμιλοι

• Αγωγής Υγείας • Αεροβικής – Χορευτικής Γυμναστικής

• Επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Κατσέλης».

• Γλώσσας & Λαογραφίας

• Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου «Παπουτσάνης».

• Δημοσιογραφίας

• Επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στο Πήλιο.

• Δραματοποίησης Παραμυθιού

• Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ τάξης στο Μουσείο Ακρόπολης.

• Εικαστικών • Θεατρικός • Ιστορίας • Κινηματογράφου

• Έκδοση του 6ου τεύχους του περιοδικού της Μαθητικής Κοινότητας «Ματιές». • Μαθητές της Α΄ Γυμνασίου μπαίνουν… στην κουζίνα

• Λέσχης Ανάγνωσης • Μουσικής • Παραδοσιακών Χορών • Περιβαλλοντικός • Φυσικών Επιστημών & Καθημερινότητας

Εξωδιδακτικές Επιμορφωτικές δραστηριότητες • Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου επισκέπτονται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Φτιάχνοντας ψωμί και κουλουράκια…

• Εκπαιδευτική εξόρμηση των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο Καρπενήσι.

του σχολείου και… φτιάχνουν ψωμί και κουλουράκια!

• Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος του Γυμνασίου παρακολου• Ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Γυμνα- θεί 45λεπτη παρουσίαση απ’ το γονέα του Σχολείου μας σίου από καθηγητή Δερματολογίας του Πανεπιστημίου κ. Γιάννη, ο οποίος ανήκει στην εθελοντική ομάδα «Φίλοι Αθηνών για τα αίτια πρόκλησης, τα είδη και τους τρόπους του Δάσους». θεραπείας της νεανικής ακμής. • Επίσκεψη των μαθητών του Ομίλου Ιστορίας στο Ίδρυ• Επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο Πλανη- μα Μητσοτάκη. τάριο. • Συζήτηση των μαθητών του Ομίλου Ιστορίας με τη δη• Εκπαιδευτική εξόρμηση των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου μοσιογράφο κ. Λιάνα Κανέλλη. στο Μυστρά. • Εκπαιδευτική εξόρμηση του Ιστορικού Ομίλου στη • Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης στο Βυζαντινό Βουλγαρία (5 -9.3.2008). Μουσείο. • Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου παρακολουθούν την ται• Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση της εικαστικού μας νία «Μοντέρνοι Καιροί» και εκπονούν εργασίες! κ. Μαρίας Κόντη. • Διήμερη εκπαιδευτική εξόρμηση των μαθητών της Α΄ • Οι μαθητές του Γυμνασίου παρακολουθούν την προβο- Γυμνασίου στις Μυκήνες και το Ναύπλιο. λή της ταινίας «El Greco» του Γ. Σμαραγδή. • Τριήμερη εκπαιδευτική εξόρμηση των μαθητών της Γ΄ • Επίσκεψη των μαθητών του τμήματος Α2 στο οικοτρο- Γυμνασίου στη Ζάκυνθο. φείο & σχολείο «Αργώ» για παιδιά με ειδικές ικανότητες • Διάλεξη του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Αθήνας στις στα Καλύβια Αττικής. μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με θέμα «Εφηβεία και • Επίσκεψη ομάδας μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο ίδρυ- Αγωγή Υγείας».


26 •

Οι μαθητές συζητούν με τη Λιάνα Κανέλλη

Ημερίδα κατά του καπνίσματος στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου με προσκεκλημένη την ιατρό πνευμονολόγο κ. Ντάσιου Μαρία, γονέα του σχολείου μας.

• Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Όχι στην εξάρτηση» από ψυχολόγους - κοινωνιολόγους του Κέντρου Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων.

• Ημερήσια εκδρομή των μαθητών όλων των τάξεων στα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας.

Το Γυμνάσιο κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Σεμινάρια για Γονείς Εργαστήρι Σύγχρονων Γονέων: «Σύγχρονος κόσμος – Αποτελεσματικοί Γονείς». Μια σειρά διαλέξεων με τη Χριστίνα Ρασιδάκη (ΜΑ) – Συμβουλευτική Ψυχολόγο.

Εκδηλώσεις • Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης υποδέχονται τους νεοφερμένους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. • Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου – Απονομή Αριστείων & Βραβείων του ΥΠΕΠΘ. • Οι μαθητές παρελαύνουν στο Δήμο Σπάτων.

Καταληκτική γιορτή Γυμνασίου

• Α΄ Γυμνασίου: Εκδήλωση για την Ημέρα του Παιδιού. • Χριστουγεννιάτικος χορός των μαθητών. • Αλλαγή διακόσμησης της πίσω αυλής του Γυμνασίου. • Κοπή πίτας των μαθητών στο Club Prestige. • Κατασκευή και πέταγμα χαρταετού από τους μαθητές. • Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. • Tο Parent Care διοργανώνει party Γονέων με συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου. • Καταληκτική εκδήλωση του Γυμνασίου, με θέμα «τρεις είναι οι μύθοι που θα πω, γι’ αυτούς θα τραγουδήσω».

Παρέλαση μαθητών


27

Λύκειο

Μ

όνιμη αγωνία των εκπαιδευτικών του Λυκείου είναι να καταστήσουν τους μαθητές από τη μια ικανούς να πετύχουν στα Α.Ε.Ι. κι από την άλλη να τους βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους. Γι’ αυτό και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια όλων εκείνων των γνωστικών δεξιοτήτων, που είναι αναγκαίες για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια.

Με τις εξωδιδακτικές εξάλλου δραστηριότητες και προγράμματα επιδιώκεται να ολοκληρώσουν την καλλιέργεια των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, που ξεκίνησε από τα χρόνια του Νηπιαγωγείου, κάτι που είναι τόσο απαραίτητο για τη δημιουργία ολοκληρωμένων κοινωνικών προσωπικοτήτων. Γιάννης Μπασλής, Δρ. Φ.

Προγράμματα - Διαγωνισμοί • Συμμετοχή μαθητών στο μαθηματικό διαγωνισμό «Ο Θαλής» - Α΄ φάση.

• Συμμετοχή μαθητή μας στη Β΄ φάση του Διαγωνισμού Βιολογίας. • Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.

• Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικης Διακόσμησης. Νικη• Συμμετοχή μαθητών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο τής το τμήμα Α3! «Δημόκριτο». • Εσωτερικό πρωτάθλημα 5Χ5. Νικητές οι … καθηγητές! • Ρητορικός Διαγωνισμός της Γ΄ Λυκείου στα ελληνικά. Νικήτρια η μαθήτρια Δημητρακοπούλου Σπυριδούλα, η οποία και εκφωνεί το λόγο της στην Τελετή Αποφοίτησης. • Οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου Λάμπρος Φακίτσας και Σπυριδούλα Δημητρακοπούλου διδάσκουν στο Α3 Λυκείου ένα απόσπασμα από την Ιστορία του Θουκυδίδη. • Μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου υποβάλλουν ερωτήσεις διαδικτυακά στο νέο Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Μπάν Γκι-Μουν. • Μαθητές του Ομίλου Επιχειρηματικότητας συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΣΕΝ, δημιουργώντας τη δική τους εικονική επιχείρηση FGR (Fantasy Joins Reality). • Συμμετοχή μαθητών στο μαθηματικό διαγωνισμό «Ο Ευκλείδης» - Β΄ φάση.

• Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου και του ΙΒ2 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων.

• Συμμετοχή του τελειόφοιτού μας Λάμπρου Φακίτσα στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων.

• Διοργάνωση του διαγωνισμού «Σκιτσοφρένεια». Καλύτερο σκίτσο της μαθήτριας της Α΄ Λυκείου Νικόλ Μάλαμα.

• Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου στην προολυμπιακή ημερίδα Φυσικών Επιστημών.

Σχολική Ζωή

• Συμμετοχή σε διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνε- • Ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών της Α΄ Λυκείου από τον κ. Κατσάμπα, καθηγητή Δερματολογίας του Παται από το «Κέντρο Τεχνών Πλάκα». νεπιστημίου Αθηνών, για τα αίτια πρόκλησης, τα είδη και • Συμμετοχή μαθητών της Β΄ Λυκείου στον 7ο Πανελλή- τους τρόπους θεραπείας της νεανικής ακμής. νιο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αρχαίας Ελληνικής • Ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης μιλάει στους μαθηΓλώσσας και Γραμματείας 2008. τές της Β΄ Λυκείου για το βιβλίο του «Το Μπαστούνι», και • Ρητορικός Διαγωνισμός της Β΄ Λυκείου. Νικήτρια η μα- όχι μόνο. θήτρια Τσουκαλά Σταθάκη Αμαλία, η οποία και εκφωνεί • Η συγγραφέας Ντορίνα Παπαλιού γνωρίζει στους ματο λόγο της στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. θητές της Α΄ Λυκείου το βιβλίο της «Γκάττερ» καθώς επί• Πραγματοποιείται εικονικό εργαστήριο Φυσικής για τη σης και τις τεχνικές συγγραφής. Γ΄ Λυκείου, που αφορά το διακρότημμα με τη συμμετοχή • Ευαισθητοποίηση των μαθητών από τους εθελοντές του αποφοίτου μας Γιώργου Διαμαντόπουλου (2007). της ομάδας SAPT Hellas για τους κατοικίδιους και τους


28 αδέσποτους σκύλους, καθώς και για τη συμμετοχή των ζώων που έχουν σε δραστηριότητες για θεραπευτικούς σκοπούς.

Όμιλοι • Αθλητικών

• Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου ενημερώνονται για τη Συναι- • Αστρονομίας και Φυσικής σθηματική Νοημοσύνη. • Βιολογίας • Οι μαθητές του Λυκείου παρακολουθούν ενημέρωση • Δημοσιογραφίας από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τα σεξουαλι• Ιστορίας των Comics κώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το Aids. • Εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ ενημερώνει τους μαθητές της Α΄ Λυκείου για … ποιότητα ζωής. • Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου συζητούν και καθοδηγούνται από συνεργάτιδα του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού για τις σχέσεις τους με τους Γονείς τους.

• Κινηματογραφικής Λέσχης • Μαθηματικοφιλοσοφικός • Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας • Σύγχρονου Θεάτρου

• Οι μαθητές του Λυκείου ενημερώνονται από εκπρόσω- • Υποκριτικής Τέχνης πο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας για τις εξαρτησιογόνες • Debate ουσίες και την εξάρτηση από το διαδίκτυο. • Role Playing Games • Εκπρόσωπος του Alpine Center ενημερώνει τους μαθητές για την τουριστική βιομηχανία στον κόσμο και στην Ελλάδα ιδιαίτερα.

Εξωδιδακτικές Επιμορφωτικές δραστηριότητες

• Συνεργάτιδα του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιού συζητά με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου για την κακοποίηση στις σχέσεις τους και τους ενημερώνει για τους τρόπους ανα• Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ Λυκείου στο Ελληνικό γνώρισης και αντιμετώπισης της κακοποίησης. Κοινοβούλιο. • Συμμετοχή των μαθητών της Α΄ τάξης σε πανεπιστημια• Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Λυκείου στην Αρχαία κές έρευνες για την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά. Αγορά. • Απολογισμός του προεδρείου του 15μελούς Μαθητι- • Οι μαθητές του Λυκείου παρακολουθούν την προβολή της ταινίας «El Greco» του Γ. Σμαραγδή. κού Συμβουλίου. • Έκδοση δύο τευχών του περιοδικού της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου «Διάκοσμος».

• Επίσκεψη μαθητών του Α1 και του Α2 στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. • Επίσκεψη του τμήματος Α3 στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου (Κάλαμος).

• Ενημέρωση των μαθη- • Η Μαθητική Κοινότητα προσφέρει σχολικά είδη στους τών της Γ΄ Λυκείου για τη Δια- μαθητές του Λυρείου Ιδρύματος. χείριση του Άγχους. • Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου δεντροφυτεύουν το χώρο στην πίσω αυλή του κτηρίου. • Ομάδα μαθητών του Λυκείου παρακολουθεί στο ξενοδοχείο Caravel σεμινάριο για την εφηβική σεξουαλικότητα. • Οι μαθητές μας της Α΄ τάξης πραγματοποιούν μια διπλή επίσκεψη. Αρχικά επισκέπτονται το «μικρότερο μουσείο της Ελλάδας», το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και στη συνέχεια επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο, όπου δεσπόζει ο ναός του Ποσειδώνα. • Οι μαθητές παρακολουθούν την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» από τον Όμιλο Υποκριτικής Τέχνης Ζηρίδη. • Επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης στο Ίδρυμα Ευγενίδη – Ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η SAPT Hellas ευαισθητοποιεί τους μαθητές

• Α΄ και Β΄ Λυκείου: Εκπαιδευτική εξόρμηση στην Επίδαυρο. Ο Θεατρικός Όμιλος Αρχαίου Δράματος παρουσι-


29

Εκπαιδευτική εξόρμηση στη Σικελία

Τιμώμενοι … οι Τελειόφοιτοι

άζει στον ιερό χώρο της Επιδαύρου απόσπασμα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη». • Ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου από το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού για τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση. • Οι μαθήτριες της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου παρακολουθούν στο Εκάλη Club ημερίδα με θέμα «Γεννήθηκα γυναίκα! Γυναικολογικός καρκίνος: ΟΧΙ στην άγνοια και το φόβο – ΝΑΙ στην αισιοδοξία και την πρόληψη». • Τα τμήματα Γαλλικών της Α΄ και Β΄ Λυκείου επισκέπτονται το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, όπου ξεναγούνται στην έκθεση «Toulouse Lautrec. La belle époque στο Παρίσι και στην Αθήνα». Επίσης ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση, που περιλαμβάνει έργα μοντέρνας τέχνης και γίνεται παρουσίαση με θέμα «Τέχνη και Μαθηματικά». • Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου επισκέπτονται μεσαιωνικές πόλεις της Γερμανίας (26.3 – 1.4). • Η Γ΄ Λυκείου πραγματοποιεί την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή της στη Ρόδο. • Η Α΄ Λυκείου επισκέπτεται πόλεις στην Κάτω Ιταλία. • Το τμήμα Α3 παίζει paintball ως έπαθλο της νίκης του στο διαγωνισμό Χριστουγεννιάτικης Διακόσμησης.

Εκδηλώσεις • Τελετή Επιτυχόντων 2007 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. • Γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου - Απονομή Αριστείων & Βραβείων του ΥΠΕΠΘ. • Οι μαθητές παρελαύνουν στο Δήμο Σπάτων. • Γιορτή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. • Οι μαθητές κόβουν την πίτα τους… Το φλουρί κερδίζει η Καλιακάτσου Αθηνά, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, καθώς και το τμήμα ΙΒ 1! • Οι μαθητές τσικνίζουν… • Γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. • Τελετή Αποφοίτησης.

Παρέλαση μαθητών


30

International Baccalaureate CAS

Kick-Off event

Κοινωνική προσφορά στο «Χαμόγελο του Παιδιού»:

πόλο, ιππασία, ποδόσφαιρο, τένις

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Modern Greek και English οι καθηγητές διοργανώνουν επισκέψεις σε συγκεκριμένες θεατρικές παραστάσεις, τα οποία οι μαθητές ΙΒ διδάσκονται. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ΙΒ 1 παρακολουθούν την παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη και «Δεσποινίς Τζούλια» του Αυγ. Στρίντμπεργκ .

Το φετινό kick-off event πραγματοποιείται στις 5 με 7 Σε- Οι μαθητές ΙΒ1 στο πλαίσιο του CAS (Creativity, Action, πτεμβρίου στην Αράχοβα για την τάξη ΙΒ1 2007. Το τριή- Service) επισκέπτονται το σπίτι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Καρέα, στολίζουν με τα παιδιά τα Χριστουγενμερο περιλαμβάνει δράση, διασκέδαση και μάθηση: νιάτικα δέντρα του σπιτιού και διασκεδάζουν μαζί τους. • Παιχνίδια λογικής και αντίδρασης Η μαθήτρια ΙΒ1 Αλεξάνδρα Στεργίδη συμμετέχει στη Λα• Δραστηριότητες στρατηγικής & γνώσεων μπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στον Μαραθώνα. • Ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες όπως: ορειβασία • Νυχτερινή διασκέδαση με μουσική & χορό!

Επίσκεψη και εργασία στην Αρχαία Αγορά (creativity): Οι μαθητές ΙΒ1 του μαθήματος Visual Arts επισκέπτονται την Αρχαία Αγορά. Το θέμα είναι το σχέδιο από τα αρχαία γλυπτά και άσκηση στο ιμπρεσιονιστικό χρώμα του τοπίου της αγοράς. Action: Όλοι οι μαθητές του ΙΒ της Νέας Γενιάς Ζηρίδη περνούν μια ημέρα με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες στο Dexon Paintball Club στην Ανάβυσσο. Τριήμερο στην Αράχοβα

Επισκέψεις εκπροσώπων ξένων Πανεπιστημίων

Εκπαιδευτική εξόρμηση στο Dubai

Οι μαθητές ΙΒ1 και 5 καθηγητές τους επισκέπτονται για 7 ημέρες το Dubai στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ομάδα ΙΒ ενημερώνεται από τον Εμπορικό ακόλουθο του Προξενείου μας στο Dubai κ. Μπελιμπασάκη και Εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων King’s College, Imperial, α ν α λύουν τον εκπληκτικό ρυθμό ανάπτυξης London School of Economics και UCL επισκέπτονται το και τις προοπτικές της περιοχής ΙΒ της Νέας Γενιάς Ζηρίδη και ενημερώνουν τους μαθηστο παγκόσμιο οικονομικό και τές σχετικά με τα προγράμματα σπουδών και τις αιτήτουριστικό στερέωμα. Ανεσεις τους. κτίμητη εμπειρία η μέρα που οι μαθητές, προσκεκλημένοι από το IB του Universal American Τρεις μαθητές από το τμήμα του ΙΒ λαμβάνουν School – UAS (ενός μέρος στην πρώτη φάση της Ελληνικής Μαθημααπό τα μεγαλύτερα τικής Εταιρείας (ΕΜΕ) με την επωνυμία «Θαλής». σχολεία της Μ. Ανατολής), κάνει παρουσιάσεις για τη χώρα μας και την Ευρώπη στους μαθητές του ΙΒ του UAS, που με Οι μαθητές του ΙΒ1 παρακολουθούν σεμινάριο στο τη σειρά τους παρουσιάζουν ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στο 4th International Particle Physics την πορεία των Ηνωμένων ΑραMasterclasses (προχωρημένα μαθήματα Φυσικής ΣωματιΟι μαθητές στο βικών Εμιράτων. δίων). Burj Al Arab

Διαγωνισμοί

Επίσκεψη στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος


31

Επιτυχίες μαθητών Ο μαθητής ΙΒ1 Νεσίμ Καλόσι είναι προσκεκλημένος στην εκπομπή «Ελληνικό Πανόραμα» στη δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ. Ο μαθητής μιλά για τις εμπειρίες του στη Διεθνή Διαστημική κατασκήνωση της ΝΑSΑ, όπου είχε μεταβεί το καλοκαίρι του 2006, έχοντας κερδίσει το πρώτο βραβείο στο Πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας και διαστημικής.

Έκθεση Visual Art στο Γκάζι Οι μαθητές των Visual Arts διοργανώνουν έκθεση με τα έργα που πραγματοποίησαν στα δύο χρόνια συστηματικής έρευνας και εργασίας στη ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφία. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 9 Απριλίου, στις 19:00 στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στην Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» και αποτελεί μέρος της εξέτασής τους.

Η πρόσκληση της έκθεσης


32

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Εξωσχολικές Δραστηριότητες

• Το τμήμα Αγγλικών και το τμήμα Γαλλικών συνεργάζονται και εστιάζουν στο θέμα της τεχνολογίας, των υπολογιστών και των μέσων επικοινωνίας.

• Μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού παρακολουθούν το • Το τμήμα Αγγλικών σε συνεργασία με καθηγητή Θεοέργο “The Beauty and the Beast”, στο θέατρο Badminton. λόγο επεξεργάζεται κείμενα των προφητών από το βιβλίο της Α΄ Γυμνασίου χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές εκ• Summer school: Οι μαθητές μας συμμετέχουν στην φάνσεις του μέλλοντα. εκπαιδευτική εκδρομή που γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτή τη χρονιά τα παιδιά φιλοξενούνται από το Πανεπι- • Το τμήμα Γερμανικών σε συνεργασία με καθηγήτρια στήμιο “The West of England” στο Bristol, όπου παρακο- Βιολογίας επεξεργάζεται το θέμα «Το ανθρώπινο σώμα». λουθούν μαθήματα Αγγλικών, τα οποία αποσκοπούν στην • Στο πλαίσιο του μαθήματος για το διάσημο μουσικό καλύτερη εμπέδωση του αγγλικού λόγου. Μότσαρτ καθηγήτριες Γερμανικών συνοδεύουν τους μα• Διαγωνισμός Ρητορικού Λόγου στα Αγγλικά των μαθη- θητές των τμημάτων τους στο Μέγαρο Μουσικής, για να τών της Γ΄ Λυκείου. Νικητής ο μαθητής Μάντζαρης Γιάν- παρακολουθήσουν τη συναυλία: «Ensemble Wien, Σολίστ της Φιλαρμονικής της Βιέννης - Γιάννης Βακαρέλης». νης.

Διαθεματικές Διδασκαλίες – Projects

Β΄ Γυμνασίου: • Παρουσίαση από μαθητές στα Γαλλικά του θέματος «Καλωσήλθατε στο Μεσαίωνα».

Δημοτικό:

• Τμήμα Γερμανικών σε συνεργασία με καθηγήτρια Βιολογίας επεξεργάζεται στα Γερμανικά το θέμα «Η Ελβε• Το “Reading Club” υλοποιείται για πρώτη χρονιά από τία». τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ Δημοτικού, παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία τις περιλήψεις των λογοτεχνι- • Τμήμα Γερμανικών σε συνεργασία με καθηγητή Θεολόγο επεξεργάζεται το θέμα: «Έθιμα Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα». Γ΄ Γυμνασίου: • Οι μαθητές του τμήματος Γαλλικών παρουσιάζουν εργασία με θέμα «Οι πρωτοπόροι του διαστήματος: Βολτέρος, Ιούλιος Βερν».

Reading Club

κών βιβλίων που διαβάζουν. • Μαθητές της Ε΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γραπτού Λόγου στα Αγγλικά με θέμα «Προστασία των αδέσποτων και άγριων ζώων και η καλυτέρευση των συνθηκών ζωής τους». • Παρακολούθηση Video από μαθητές της Δ΄ Δημοτικού τμήματος Γερμανικών για πόλεις της Γερμανίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι μαθητές εντοπίζουν τις πόλεις στο χάρτη και ξεφυλλίζουν ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τις Βαυαρικές Άλπεις.

• Το τμήμα Γαλλικών και το τμήμα Γερμανικών επεξεργάζονται στα Γερμανικά και στα Γαλλικά το θέμα: «Ιδιωματικές εκφράσεις κοινές στη Γαλλική και τη Γερμανική γλώσσα».

Συμμετοχή σε προγράμματα Συμμετοχή μαθητών στο Μαθητικό Συνέδριο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (M.U.N.) στη Χάγη (27.1.08 – 2.2.08). Συμμετοχή στο Μαθητικό Συνέδριο του Μοντέλου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μ.Ε.Ρ.) στη Ρώμη (24.11.07 – 1.12.07).

Συμμετοχή μαθητών στα • Παρουσίαση Ανοιχτών Μαθημάτων από όλες τις Καθη- Forensics. Όλες οι καθηγήτριες Αγγλικών συμμετέχουν στην κριτική γήτριες Αγγλικών της Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Μαθητικό Συνέδριο επιτροπή (13 – 16.3.08). Α΄ Γυμνασίου: στη Χάγη Συμμετοχή μαθητών στο ΜαθητιΤο τμήμα Γερμανικών και το τμήμα Γαλλικών παρουσι- κό Συνέδριο του Μοντέλου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άζουν στους συμμαθητές τους Project για τους τουριστι- (Μ.Ε.Ρ.) στη Στοκχόλμη (13 – 20.4.08). κούς προορισμούς σε Γερμανία και Γαλλία.


33

Κέντρο Αθλητισμού

Σ

τόχος του Κέντρου Αθλητισμού είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μέσα από πρωτοποριακούς τρόπους εκγύμνασης και νέες αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες καλλιεργούν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Με τη συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες (Α.Σ.Ι.Σ. – ΥΠ.Ε.Π.Θ.) καλλιεργούνται τόσο η άμιλλα όσο και το ομαδικό πνεύμα, αναγκαία και τα δύο για το σημερινό άνθρωπο.

Αντιπροσωπευτικές Ομάδες: Δημοτικό Γυμνάσιο

Λύκειο

Ποδόσφαιρο 5x5

Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο

Basket μαθητών

Basket μαθητών

Volley μαθητριών

Basket μαθητριών

Volley μαθητριών

Κολύμβηση μαθητών

Volley μαθητών

Tennis μαθητών

Κολύμβηση μαθητριών

Volley μαθητριών

Κολύμβηση μαθητών

Στίβος μαθητών-μαθητριών

Tennis μαθητών

Κολύμβηση μαθητριών

Παραδοσιακοί χοροί

Tennis μαθητριών

Στίβος μαθητών-μαθητριών

Κολύμβηση μαθητών

Παραδοσιακοί χοροί

Κολύμβηση μαθητριών Στίβος Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄τάξεων μαθητών και μαθητριών Παραδοσιακοί χοροί

Συμμετοχές σε αγώνες: • Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ) • Α.Σ.Ι.Σ. (Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων) • Τουρνουά (Δήμων, σχολείων, συλλόγων) • Ενδοσχολικά τουρνουά


34

Διακρίσεις (κατά αλφαβητική και χρονολογική σειρά): Δημοτικό Μαθητής

Διάκριση

Αγώνισμα

Διοργάνωση

Βλάχου Ραφαέλα (Ε1)

Χρυσό μετάλλιο

δρόμος 600μ κοριτσιών

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Δαγκλής Χρήστος (Γ4)

Ασημένιο μετάλλιο

δρόμος 50μ αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

Δημητρίου Δημήτρης (Ε2)

Χρυσό μετάλλιο

κολύμβηση - 100μ μικτή ατομική αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

Χρυσό μετάλλιο

Κολύμβηση - 100μ ύπτιο αγοριών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττική

Χάλκινο μετάλλιο

άλμα σε μήκος άνευ φοράς αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

ανώμαλος δρόμος 1000μ

Α.Σ.Ι.Σ.

Ασημένιο μετάλλιο

δρόμος 1000μ κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Κακαράτζας Γιώργος (Δ1)

Χρυσό μετάλλιο

δρόμος 50μ

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Καραντζής Σπύρος (ΣΤ3)

Ασημένιο μετάλλιο

tennis αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

Κωνσταντινίδη Ιωάννα (Γ2)

Χρυσό μετάλλιο

άλμα σε μήκος κοριτσιών

Α.Σ.Ι.Σ.

Λιούγκου Χριστίνα (ΣΤ4)

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Λούκας Γιάννης (ΣΤ1)

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Λύτρα Γεωργία (ΣΤ5)

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Παπαϊωάννου Γιώργος (ΣΤ5)

Χάλκινο μετάλλιο

δρόμος 50μ αγοριών

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Χρυσό μετάλλιο

δρόμος 50μ αγοριών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Ράλλη Μαριάννα (ΣΤ4)

Χάλκινο μετάλλιο

δρόμος 50μ κοριτσιών

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ασημένιο μετάλλιο

Κολύμβηση - 50μ ύπτιο κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Σαββίδου Μαρία (ΣΤ1)

Ασημένιο μετάλλιο

tennis κοριτσιών

Α.Σ.Ι.Σ.

Σιδέρης Δημήτρης (ΣT3)

Χρυσό μετάλλιο

ανώμαλος δρόμος 600μ

Δήμος Σπάτων

Χρυσό μετάλλιο

δρόμος 600μ

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Χρυσό μετάλλιο

άλμα σε μήκος αγοριών

Τουρνουά στίβου «Μενάνδρεια»

Χάλκινο μετάλλιο

άλμα σε μήκος αγοριών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Ασημένιο μετάλλιο

άλμα σε μήκος αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

Δούκας Ρωμανός (Δ3)

Κακαράτζα Ευαγγελία (ΣΤ3) Ασημένιο μετάλλιο


35

Μαθητής

Διάκριση

Αγώνισμα

Διοργάνωση

Σπέντζου Δανάη (ΣΤ1)

Χάλκινο μετάλλιο

δρόμος 150μ κοριτσιών

Α.Σ.Ι.Σ.

Τσαγκάνη Σοφία (ΣΤ5)

Χρυσό μετάλλιο

tennis κοριτσιών

Α.Σ.Ι.Σ.

Χατζησταυρίδης Γιάννης (Στ3)

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χάλκινο μετάλλιο

Κολύμβηση - 50μ ύπτιο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ομάδα basket αγοριών

Πρώτη θέση στον όμιλό της

Α.Σ.Ι.Σ.

Ομάδα ποδοσφαίρου

Δεύτερη θέση στον όμιλό της

Α.Σ.Ι.Σ.

Γυμνάσιο Μαθητής

Διάκριση

Αγώνισμα

Διοργάνωση

Βερναδάκη Νικολέτα (ΓΓ2)

Χάλκινο μετάλλιο

δρόμος 600μ κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Κουραντζής Γιώργος (ΓΑ2)

Χάλκινο μετάλλιο

tennis αγοριών

Α.Σ.Ι.Σ.

Λιακάκος Άγγελος (ΓΓ2)

Ασημένιο μετάλλιο

Κολύμβηση – σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση-100μ ύπτιο αγοριών ΥΠΕΠΘ

Μαργαρίτη Αναστασία (ΓΑ2)

Χάλκινο μετάλλιο

άλμα σε μήκος κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Μέξης Γιάννης (ΓΒ2)

Ασημένιο μετάλλιο

Κολύμβηση – 50μ ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Πανδής Χριστόφορος (ΓΑ4)

Πανταζόπουλος Γιώργος (ΓΒ2)

Ασημένιο μετάλλιο Κολύμβηση – σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ασημένιο μετάλλιο Κολύμβηση – σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χρυσό μετάλλιο

Κολύμβηση – 100μ μικτή ατομική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χρυσό μετάλλιο

Κολύμβηση – 50μ πεταλούδα

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ασημένιο μετάλλιο Κολύμβηση – σκυταλοδρομία 4x50 ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Ασημένιο μετάλλιο Κολύμβηση – σκυταλοδρομία 4x50 μικτή ομαδική

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Χρυσό μετάλλιο

Δήμος Σπάτων

ανώμαλος δρόμος 1000μ


36

Λύκειο Μαθητής

Διάκριση

Αντωνοπούλου Αλεξία (ΙΒ 2) Χρυσό μετάλλιο

Δρακάκη Ανδρονίκη (ΛΑ2)

Ζαχαρίας Παναγιώτης (ΛΑ3)

Αγώνισμα

Διοργάνωση

Κολύμβηση - 50μ ελεύθερο κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ

Έκτη θέση

Κολύμβηση - τελικός 50μ ελεύθερο ΥΠΕΠΘ στους Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες

Χρυσό μετάλλιο

δρόμος 1500μ κοριτσιών

ΥΠΕΠΘ Ανατολικής Αττικής

Πέμπτη θέση

τελικός 1500μ στους Πανελλήνιους σχολικούς αγώνες

ΥΠΕΠΘ

Ασημένιο μετάλλιο

κολύμβηση - σκυταλοδρομία 4x50μ ελεύθερο

3rd Athens Swimming Cup – ACS College

Εξωδιδακτικές – Επιμορφωτικές δραστηριότητες • «Αθλητικό Σάββατο» κάθε εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της Νέας Γενιάς Ζηρίδη για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, 10:00 – 15:00 • Ημερήσιες χιονοδρομικές εξορμήσεις κάθε Σάββατο (Δεκέμβριο – Φεβρουάριο) • Πασχαλινό Αθλητικό τριήμερο στις εγκαταστάσεις του σχολείου για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, από Μ. Δευτέρα έως Μ. Τετάρτη, 10:00 – 15:00 • Διοργάνωση τουρνουά Basket 3x3 στις εγκαταστάσεις της Νέας Γενιάς Ζηρίδη για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (Μάρτιος 2008) σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και το Δήμο Σπάτων • Διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 Δημοτικών σχολείων στις εγκαταστάσεις του σχολείου στο πλαίσιο του Α.Σ.Ι.Σ. (Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων), Απρίλιος-Μάιος 2008 • Διοργάνωση τουρνουά tennis Δημοτικών σχολείων στο πλαίσιο του Α.Σ.Ι.Σ. Μάιος 2008 • Summer camp στην Ερέτρια Ευβοίας για παιδιά 6-15 ετών: Α’ περίοδος : 17/6 – 1/7 Β’ περίοδος : 1/7 - 15/7 • Καλοκαιρινό πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της Νέας Γενιάς Ζηρίδη για παιδιά 4-12 ετών: «Παιχνίδι, άθληση, εξερεύνηση»: Α’ περίοδος : 17/6 – 30/6 Β’ περίοδος : 1/7 - 14/7


37

Κέντρο Ανάδειξης Κλίσεων

Σ

τόχος του Κέντρου Ανάδειξης Κλίσεων (Κ.Α.Κ) είναι η καλλιέργεια των ιδιαίτερων κλίσεων του κάθε μαθητή και η μεγιστοποίηση του δυναμικού του. Η πρόοδος κάθε μαθητή που συμμετέχει στα προγράμματα του Κ.Α.Κ είναι απόλυτα δεμένη με την επιμέλεια και την προσπάθεια που καταβάλλει. Η εξατομικευμένη διδασκαλία αποτελεί μέρος της μεθοδολογίας μας.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: Διδασκαλία Ελληνικών Παραδοσιακών χορών και επαφή των μαθητών με την ελληνική παράδοση. Διδασκαλία χορών από όλη την Ελλάδα, αρχικά απλών και στη συνέχεια πιο σύνθετων. ΣΤΙΒΟΣ: Περιλαμβάνει τα αγωνίσματα δρόμων και δρόμων με εμπόδια, αλμάτων, ρίψεων και σύνθετα αγωνίσματα (έπταθλο-δέκαθλο). TAE KWON DO: Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την πνευματική διαύγεια, ενώ βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα καλογυμνασμένο σώμα. ΠΙΑΝΟ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ: ΠΙΑΝΟ: Εκμάθηση του οργάνου από κάθε παιδί σε συνεργασία με το ωδείο του σχολείου μας. Από τη νέα σχολική χρονιά ενσωματώνεται ολοκληρωτικά στο ωδείο. ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ: Γνωριμία των παιδιών από την προσχολική τους ηλικία με στοιχεία της μουσικής μέσω τραγουδιών και μουσικών παιχνιδιών.

Κολύμβηση

Στην ηλικία 9-14 ετών βασικός στόχος είναι η επαφή με τις βασικές ιδέες του αθλήματος, η εκμάθηση κανόνων και η τελειοποίηση χτυπημάτων. Οι προπονήσεις σ’ αυτή την ηλικία έχουν πιο αγωνιστικό χαρακτήρα. ΜΠΑΛΕΤΟ: Με το μπαλέτο τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους και βιώνουν τη χαρά της κίνησης μέσα από τη μουσική και το ρυθμό. Επίσης γυμνάζουν και δυναμώνουν όλο τους το σώμα, εκτονώνοντας την ενέργειά τους ευχάριστα και δημιουργικά. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η κολύμβηση αποτελεί ένα ιδανικό άθλημα για όλες τις ηλικίες.

Τae Kwon Do

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Μέσα από διάφορα παιχνίδια, ασκήσεις με τη φωνή, παιχνίδια παρατηρητικότητας και μνήμης, παντομίμα, παιχνίδια φαντασίας, παιχνίδια με τις αισθήσεις, τα παιδιά έρχονται κοντά σε αυτό που λέμε «Θεατρική Παράσταση». ΚΙΝΗΣΗ – ΡΥΘΜΟΣ – ΧΟΡΟΣ: Στο μάθημα Κίνηση Ρυθμός – Χορός τα παιδιά μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια μαθαίνουν τις αρχές του κλασικού μπαλέτου.

Οι μαθητές διδάσκονται τα στιλ της κολύμβησης, εξοικειώνονται με το νερό και ψυχαγωγούνται μέσα από το παιχνίδι. Στους πιο μεγάλους μαθητές γίνεται εισαγωγή στις προπονητικές μεθόδους βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας. ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΧΟΡΟΣ: Συνδυάζει το χορό με την εκγύμναση. Το πρώτο μέρος του μαθήματος είναι σαν χορευτική γυμναστική, ενώ στο δεύτερο τα παιδιά είναι έτοιμα να συγκεντρωθούν στη χορογραφία που μελετούν. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να μάθουν το βασικό βηματολόγιο του χορού, καθώς και να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία των μελών του σώματός τους.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ: Εκμάθηση των βασικών κανονισμών και του «Κώδικα δεοντολογίας» της ξιφασκίας. ΠεριλαμβάΜΙΝΙ ΤΕΝΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: Τα παιδιά μαθαίνουν νονται ασκήσεις και παιχνίδια ταχύτητας. Οι πιο έμπειροι την τεχνική του συγκεκριμένου αθλήματος μέσα από μαθητές ξιφομάχοι διαχωρίζονται σε διαφορετικά μεταξύ παιχνίδια. Μαθαίνουν βασικές δεξιότητες (drive, rever, τους επίπεδα τεχνικής - σωματικής αποτελεσματικότηvolley, service) και εξοικειώνονται στο συγχρονισμό ρα- τας και μαθαίνουν ή τελειοποιούν δυσκολότερες ασκήκέτας και μπάλας. σεις και τακτικές. ΜΙΝΙ ΤΕΝΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Για μαθητές 6-8 ετών στόχος είναι να διδαχθούν σωστά τη βασική τεχνική του αθλήματος και να αθληθούν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: Κεντρικός άξονας των μαθημάτων είναι η ζωγραφική με διάφορα μέσα. Τα παιδιά πειραματίζονται με διάφορες


38 ΑΓΓΛΙΚΑ: Το μάθημα των Αγγλικών στοχεύει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και τη βελτίωση της προφοράς των μαθητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια, δραστηριότητες, τραγούδια και προβολή video. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ: Οι μαθητές αναγνωρίζουν, κατονομάζουν και καταδεικνύουν τις κυριότερες μονάδες του υπολογιστή. Γνωρίζουν τη σωστή χρήση για τη δική τους ασφάλεια, τη σωστή θέση του σώματός τους μπροστά στον υπολογιστή και συνεργάζονται με άλλους για την παραγωγή κάποιου έργου.

Ξιφασκία

τεχνικές και υλικά, ανακαλύπτοντας τη δική τους καλλιτεχνική έκφραση και ταυτότητα. Επιπλέον, χειροτεχνίες και μικρές κατασκευές βελτιώνουν τις ατομικές τους δεξιότητες. ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: Το μάθημα ορίζεται από δύο άξονες: τη θεωρία του χρώματος και την έρευνα των ζωγραφικών τεχνικών. Οι μαθητές αφομοιώνουν έννοιες όπως ακουαρέλα και χαρακτική μέσω σχεδιαστικών και θεωρητικών ασκήσεων, πειραματίζονται με διαφορετικά τεχνικά μέσα και παράλληλα μαθαίνουν το έργο μεγάλων ζωγράφων. ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Στόχος του αθλήματος είναι η εκγύμναση χωρίς όργανα άνω και κάτω άκρων και η εκμάθηση ισορροπίας, αλμάτων και στροφών. Οι ασκήσεις με όργανα είναι το σχοινάκι, τυλίγματα, αιωρήσεις και περιστροφές, το στεφάνι, η μπάλα και η κορδέλα. ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Το άθλημα της ενόργανης στις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ευλυγισίας των μαθητών. Στις μεγαλύτερες τάξεις οι ασκήσεις εδάφους και τα άλματα είναι πιο σύνθετα και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία εκτέλεσης.

Ενόργανη γυμναστική

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Γίνεται εκμάθηση των βασικών κανόνων τρεξίματος και μετακινήσεων στο γήπεδο και πραγματοποιούνται ασκήσεις βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, της τεχνικής και της τακτικής του αθλήματος. Στις μεγαλύτερες τάξεις (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού) οι συνθήκες είναι περισσότερο αγωνιστικές (κανονισμοί διαιτησίας, αγωνιστικός ρυθμός). ΙΠΠΑΣΙΑ: Για τους αρχάριους μαθητές στόχος είναι να μάθουν τη σωστή θέση πάνω στο άλογο, να αναγνωρίζουν τους τρεις βηματισμούς του αλόγου, να το οδηγούν σωστά, να εκτελούν διάφορες ασκήσεις και να γνωρίσουν τις τεχνικές. Οι πιο προχωρημένοι μαθητές μαθαίνουν να βελτιώνουν της θέση τους πάνω στο άλογο και να εκτελούν δυσκολότερες ασκήσεις.

Ποδόσφαιρο


39

Μαθητική Φροντίδα Το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Μέσα από τις δράσεις του τμήματος οι μαθητές αναπτύσσουν στο μέγιστο το δυναμικό τους , εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους και καλλιεργούν κοινωνικές, ατομικές και ηγετικές δεξιότητες.

Νέα Προγράμματα Σεμινάριο «Δεξιότητες Ζωής» Για μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου με ενότητες όπως: στοχοθεσία, επίλυση συγκρούσεων, διαχείριση άγχους και χρόνου στην Αγγλική γλώσσα

Σεμινάριο Teambuilding • Σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, ώστε να διοργανώνουν δραστηριότητες για τους μαθητές και τους συναδέλφους της βαθμίδας τους • Σε μαθητές του ΙΒ 1, ώστε να γίνουν συντονιστές σε δραστηριότητες Teambuilding για γονείς

Σεμινάριο Διαπραγματεύσεων Για τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς συνεργάτες του σχολείου από μαθητές της Β’ Γυμνασίου. Συζήτηση για τις αρχές μιας διαπραγμάτευσης, την αναγκαιότητα της ενεργητικής ακρόασης, τη σημασία χρήσης αντικειμενικών κριτηρίων και αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, ώστε η διαπραγμάτευση να είναι εποικοδομητική.

Εκπαίδευση ΜαθητώνΒοηθών Γραφείου Οι μαθητές εκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας θέσης εργασίας. Δίπλα στους συνεργάτες του σχολείου μαθαίνουν να έρχονται σε επαφή με τους γονείς, να συνεργάζονται και να είναι υπεύθυνοι και συνεπείς σε ό,τι αναλαμβάνουν.

Εκμάθηση «Καλών Τρόπων» Πρόγραμμα για τη διδασκαλία «Καλών τρόπων» σε μαθητές του Δημοτικού με την εμπλοκή των Μαθητικών Κοινοτήτων


40

Φροντίδα Γονέων • Πάρτι για τους γονείς της ΣΤ΄Δημοτικού και του Γυμνασίου: Μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουμε μαζί σε ένα πάρτι ξεχωριστό. Στην οργάνωση και την υλοποίησή του συμμετέχουν 150 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού και του Γυμνασίου αναλαμβάνοντας ρόλους, όπως η μαγειρική, το σερβίρισμα, η υποδοχή και συνοδεία γονέων, η διασκέδαση, η διακόσμηση του χώρου, η φωτογράφηση, η παρουσίαση και η γνωριμία των καλεσμένων μεταξύ τους. Χορεύουμε, τραγουδάμε, γευόμαστε τα υπέροχα εδέσματα και… περνάμε πραγματικά υπέροχα! • Εκδήλωση για τους γονείς του Νηπιαγωγείου: Μια μικρή έκπληξη περιμένει τους γονείς του Νηπιαγωγείου την τελευταία ομαδική συγκέντρωση γονέων. Μέσα από το παιχνίδι «Δυο αλήθειες κι ένα ψέμα», που ο Τμήμα Φροντίδας Γονέων (Parent Care) έχει ως οργανώνουν οι νηπιαγωγοί των τάξεων, γνωριζόμαστε βασικό στόχο να ενισχύει την αμφίδρομη επικοινω- καλύτερα μεταξύ μας και διασκεδάζουμε, ενώ στη συνένία ανάμεσα στους γονείς και το σχολείο και να καλ- χεια απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί και αλμυρά εδέλιεργεί μία πιο άμεση και προσωπική επαφή μαζί τους. σματα, ακούγοντας μουσική. Βασικό του, επίσης, μέλημα είναι να συγκεντρώνει τα θέ- • Πάρτι για τους γονείς της Β΄ - Ε΄ Δημοτικού: Μια ματα που απασχολούν τους γονείς καθώς και τις προτά- ακόμη εκδήλωση για τους γονείς, που οργανώνεται σε σεις τους και σε συνεργασία με τους Διευθυντές συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Βαθμίδων και τους Υπευθύνους Τμημάτων Δημοτικού. 320 μαθητές και μαθήτριες από τη να αναζητά λύσεις που βελτιώνουν τομείς Β΄ έως και την Ε΄ Δημοτικού, ανάλογα με το δραστηριότητας του σχολείου. ρόλο που έχουν αναλάβει, υποδέχονται και Μαγειρεύοντας στο εστιατόριο του σχολείου Πάρτι για τους γονείς της ΣΤ΄Δημοτικού και του Γυμνασίου

Τ

Τη φετινή χρονιά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, που στόχο έχουν να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να περάσουμε όμορφα, μακριά από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο για να τις θυμηθούμε:

συνοδεύουν τους γονείς από το parking στην αίθουσα του πάρτι, τους καλωσορίζουν, φροντίζουν για τη διασκέδασή τους, προετοιμάζουν το μπουφέ, σερβίρουν φαγητά φτιαγμένα από τα χεράκια τους, προσφέρουν αναψυκτικά και ποτά, επιμελούνται την πρόσκληση και τη διακόσμηση του χώρου και ανταποκρίνονται στο πόστο που επιλέγουν με αξιοσημείωτη υπευθυνότητα και συνέπεια.

• Ένα απόγευμα με την Κατερίνα Ζηρίδη: Μια ξεχωριστή συνάντηση με την Πρόεδρο, τους ανθρώπους του Παιχνίδια Team building Έχοντας ως στόχο τη διαρκή αξιολόγηση σχολείου και τους γονείς. Μας δίνεται Εκδήλωση για τους γονείς της και αναβάθμιση των υπηρεσιών μας τη η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτεΑ΄ Δημοτικού φετινή χρονιά, επισυνάπτεται στην Ανοιρα, να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να χτή Γραμμή κάθε βαθμίδας το έντυπο EN συμμετάσχουμε σε ασκήσεις ευαισθητοποίησης και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από 09-01, στο οποίο οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ανατα μάτια των άλλων. Μοιραζόμαστε σκέψεις και συναι- φέρουν θέματα που τους απασχολούν, καθώς και να κασθήματα που αφορούν τη ζωή μας αλλά και τη ζωή των ταθέτουν προτάσεις. Το Τμήμα Φροντίδας Γονέων έπειτα από αξιολόγηση των προτάσεων σε συνεργασία με τους παιδιών μας. Διευθυντές των Βαθμίδων και τους Υπευθύνους Τμημά• Εκδήλωση για τους γονείς της Α΄Δημοτικού: Η των απαντά άμεσα με γραπτή επιστολή. ιδέα είναι να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, να ακούσουμε μουσική και να περά- Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς που ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες του σχολείου, δείχνοντας έτσι σουμε ένα ξεχωριστό απόγευμα παρέα. έμπρακτα την αγάπη τους γι’ αυτό! Συμμετέχουμε σε δραστηριότητες team building, που συντονίζουν μαθητές του Ι.Β και καθηγητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής. Στόχος των παιχνιδιών είναι να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και την υπόλοιπη ομάδα, να νιώσουμε άνετα, να συνεργαστούμε και να «δουλέψουμε» ομαδικά.


41

Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού των παιδιών στην ομάδα αλλά και το χειρισμό των συγκρούσεων με στόχο την επίλυσή τους. Επίσης πραγματοποιούνται συναντήσεις-συζητήσεις των δασκάλων με την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο για διάφορα θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για 3η συνεχή χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα «Συζητώντας με τους γονείς», το οποίο απευθύνεται στους γονείς μαθητών μας. Το πρόγραμμα λειτουργεί τόσο σε πρωινό όσο και σε απογευματινό κύκλο. Η θεματολογία των συζητήσεων έχει ως εξής: 1. Πώς να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το σχολείο. Οργάνωση, προγραμματισμός, μελέτη στο σπίτι, ακαδημαϊκές επιδόσεις. 2. Η ανάπτυξη της σεξουαλικότητας στην παιδική ηλικία. Τι πρέπει να πείτε στα παιδιά σας και πότε. Πώς απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών. 3. Κίνητρα και υπευθυνότητες: Η σημασία τους για τη σχολική επίδοση και την αυτοεκτίμηση.

Τ

ο Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού (Κ.Α.Π) έχει ως πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και την ομαλή προσαρμογή τους στο σχολικό πλαίσιο. Λειτουργεί στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας, που στελεχώνεται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την ολόπλευρη προσέγγιση ζητημάτων.

4. Φιλίες και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η συμβολή των γονέων. Πώς διαμορφώνουν οι γονείς την προσωπικότητα του παιδιού. 5. Μοναδικότητα / διαφορετικότητα των παιδιών και αξιοποίηση των ικανοτήτων τους.

Στην Α’ Λυκείου πραγματοποιείται ένας κύκλος τριών συναντήσεων-συζητήσεων με τους μαθητές με θέμα τις σχέσεις γονέων-παιδιών. Με τους μαθητές της Γ’ ΛυκείΟι σχολικοί ψυχολόγοι έρχονται σε επαφή κάθε χρόνο με ου πραγματοποιούνται συναντήσεις με θέμα το άγχος των πολλούς μαθητές από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι και το εξετάσεων και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Όλοι οι Λύκειο και συνεργάζονται σε ατομική ή ομαδική βάση με γονείς του Λυκείου συμμετέχουν σε απογευματινή συνάγονείς και εκπαιδευτικούς. ντηση με θέμα «Τρόποι υποστήριξης των παιδιών, ενόψει των εξετάσεων». Τη φετινή χρονιά το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού συνεχίζει να υλοποιεί εξατομικευμένα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, προγράμματα μαθησιακής παρέμβασης (για μαθησιακές δυσκολίες – δυσλεξία), προγράμματα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην πρωινή ζώνη του σχολικού προγράμματος, στο χώρο του σχολείου από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Κ.Α.Π. Στο Νηπιαγωγείο πραγματοποιούνται εξειδικευμένα προγράμματα αξιολόγησης των γλωσσικών και των γραφοκινητικών δεξιοτήτων των παιδιών αλλά και προγράμματα πρώιμης αντιμετώπισης τους. Επίσης οι νηπιαγωγοί συζητούν με την Εκπαιδευτική ψυχολόγο για διάφορα θέματα. Στη Β’ τάξη του Δημοτικού πραγματοποιούνται προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και επίλυσης συγκρούσεων. Στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Φιλία» με στόχο την καταγραφή των απόψεων των παιδιών για τη φιλία, την ενσωμάτωση όλων


42 ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ Γνωριμία και εξοικείωση με την οινογνωσία, μια συναρπαστική εξερεύνηση, ανακάλυψη του κρασιού και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επιλογή του. ΖΗΣΤΕ ΜΕ ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Η γιόγκα αποτελεί ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ο καθένας μας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να ζει συνειδητά με υγεία, νοητική διαύγεια και συναισθηματική ισορροπία. FASTRACKIDS Πρόγραμμα εμπλουτισμένης εκπαίδευσης που καλλιεργεί τα ταλέντα και τα χαρίσματα των παιδιών, ενώ παράλΣτο πλαίσιο του Zed Club, του νέου club επιμόρφωσης, ληλα αναπτύσσει ικανότητες προφορικού λόγου, επικοιαθλητισμού και προσωπικής ανάπτυξης του Οργανισμού νωνίας, κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Ζηρίδη, υλοποιούνται τα εξής προγράμματα τη χρονιά ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 2007-8: Γενικές γνώσεις και πρακτικοί κανόνες διαμόρφωσης ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ των εσωτερικών χώρων, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να Περιήγηση στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, της γλυπτι- «φτιάχνουν» πιο όμορφους και λειτουργικούς τους χώκής και της ζωγραφικής που αναπτύχθηκε στις ευρωπα- ρους στους οποίους ζούνε και εργάζονται. Προγράμματα… Προγράμματα… Προγράμματα

ϊκές χώρες από τον 13ο αιώνα μ.Χ. έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα μ.Χ.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Αναπτυξιακά κατάλληλες δραστηριότητες που υπόσχονται να προσφέρουν ένα ευχάριστο και δημιουργικό παιΘεωρητική και πρακτική γνωριμία με το θέατρο, με πα- δαγωγικό απόγευμα και να ενισχύσουν την αμφίπλευρη ράλληλη μελέτη του τρόπου προσέγγισης ενός ρόλου, βα- επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού. σισμένο σε προσωπικά βιώματα των μαθητών, στηριγμένο πάνω στη «μέθοδο» του Στανισλάφσκι. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΒΙΤΡΙΝΑΣ Γενικοί κανόνες και ιδιαιτερότητες για το σωστό στήσιμο μιας βιτρίνας και διάφοροι τρόποι τοποθέτησης των εμπορευμάτων, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα με θεματικές ενότητες, όπως: Μεσογειακή Κουζίνα, Διεθνής Κουζίνα (Ethnic), Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα, Δημιουργίες με Σοκολάτα. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ (BABY SWIMMING) Βρεφική κολύμβηση για μωρά από 6 μηνών ως και 3 ετών που γυμνάζει τα βρέφη σε όλο τους το σώμα και οξύνει την αντίληψη και τα αντανακλαστικά τους. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Προγράμματα κολύμβησης ειδικά διαμορφωμένα για παιδιά από 3 ετών και πάνω που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους προπονητές με εκτενή εμπειρία στα παιδιά.


43 ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Επιλογή ελεύθερης κολύμβησης ή δημιουργία ενός ατομικού προγράμματος για γενικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ή για αδυνάτισμα, σύσφιξη, ενδυνάμωση κλπ. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Powerplate: Εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης με δόνηση που ενεργοποιεί όλες τις μυϊκές ομάδες, το μεταβολισμό και βελτιώνει τη δύναμη και την αντοχή. Pilates: Σύστημα από φυσικές ασκήσεις, που έχει σαν αποτέλεσμα ένα σώμα λεπτότερο, δυνατότερο, πιο υγιές και ελαστικό, χωρίς πόνους, μέσω της εναρμόνισης νου και σώματος. Power Yoga: Δυναμική yoga που προσφέρει έντονη άσκηση, σύσφιξη και ισορροπία καθώς ενδυναμώνει τους μυς και προσφέρει έντονη αίσθηση χαλάρωσης, αναζωογόνησης και ευεξίας. Yoga Stretching: Συνδυασμός ασκήσεων yoga και διατάσεων που προσφέρει καλή μυϊκή συναρμογή, ανάπτυξη της μυϊκής ευλυγισίας και τις αρθρικής ευκαμψίας. Aerobic: Aερόβια προγράμματα με έντονη κίνηση και εύκολες χορευτικές κινήσεις που προσφέρουν καύσεις του λίπους, μυϊκή τόνωση και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Personal Training: Εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης με όργανα για αερόβια και αναερόβια άσκηση που προσφέρει βελτίωση της φυσικής κατάστασης και μυϊκή ενδυνάμωση και σύσφιξη.


Εκπαιδευτικής Καινοτομίας


45


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΖΗΡΙΔΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΑΣ  
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΖΗΡΙΔΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΙΑΣ  

Σχεδιασμός εντύπου που παρουσιάζει όλες τις δραστηριότητες για τη σχολική χρονιά. Anual report for "Ziridis private school" (published).

Advertisement