Øyabuen bydelsavis nr. 1, februar 2022

Page 1

AVIS

FOR

HUNDVÅG

KOMMUNEDEL

N R. 1

FEBRUAR

2021

20.

Å R G.

xxx Trollskogen har en av mange fine turstier i Hundvåg kommunedel. Her er noe av det du finner i avisa denne gang: 9. klassinger på Austbø skole i full gang med kokkelering i konkurransen Kokkesprell.

Qmarka barnehage har vært på gledingstur — for å spre glede til andre i nærmiljøet.

Stavanger seilforening på Sølyst vil gjerne ha med flere øyabuer!

“Hjertegarderoben” vil samle inn og tilby brukte klær og utstyr gratis til barnefamilier.


Hundvåg — Rogalands perle

LEDER

Lederen skrives på omgang av Kommunedelsutvalgets medlemmer, ? denne gang av På Erik Johannessen, AP

Hundvåg Kommunedel er for meg Rogalands perle. Vi har noe helt eget her i kommunedelen. Vårt lille øyrike er koblet sammen av stier, veier, broer, tunneler, sykler, biler og båter som til sammen utformer vårt samfunn, som igjen blir vårt hjem. Rogalands perle er noe helt eget. Vi som bor her ute bidrar til samfunnet på en annerledes måte, ja slik som for eksempel: Klassikeren Buøy mot Hundvåg, rivaliseringen mellom A-lag som barker sammen for å bli «best på øynå». Eller Rosenberg Verft som har gitt enorme verdier til titusenvis om ikke hundretusenvis av mennesker, og da ikke bare i lønn, men også kunnskap, kameratskap, tilhørighet og yrkesstolthet. Eller hva med Lundsvågen Naturskole og Engøyholmen, som på sin unike måte bygger mennesker. Mennesker som i fremtiden kanskje forsetter livet på Rosenberg Verft eller kanskje som grundere. Hvem vet, den neste Siri Kalvig er muligens på Engøyholmen akkurat nå. Nå ser det endelig ut til at vi kan blåse bort skyen av korona og endelig møte folk rundt oss igjen. La oss på ny utforske og se helheten av kommunedelen vår, som jeg håper alle er stolt av. En kommunedel med et stort potensialt som kan videreutvikles, i respekt for det unike miljøet vi har. Vi kan ta vare på Krossen samtidig som vi utvider med flere tilbud som kan bidra til flere arbeidsplasser lokalt. Økt aktivitetstilbud for barn, unge, og voksne.

DET SKJER PÅ ØYANE!

T ips om ting som skjer på skole , barnehager , foreninger / organisasjoner ... BUØY OG HUNDVÅG HAGELAG inviterer deg til sine møter på Øyahuset (bydelshuset): Følg gjerne Buøy-Hundvåg hagelag på Facebook for informasjon om neste arrangement. SKEIE BRASS er et voksenkorps som øver hver tirsdag kl 19.30-22.00 i gym-salen på Skeie skole. Tenker du på å ta instrumentet opp igjen er det bare å komme innom på øvelse eller ta kontakt. skeie.brass@live.no / mob. 411 02 511. ØYANE PENSJONISTKLUBB Har du passert 60 og har ønske om å treffe andre unge og livsglade pensjonister, er du hjertelig velkommen til Øyahuset 3. torsdag i hver måned kl.18.00. Da møtes vi mlm 50 og 60 medlemmer, til sang, dans, litt underholdning og en kaffitår, smørbrød og kaker. Vi avslutter med åresalg og trekning av fine gevinster. Et par ganger i året reiser vi på dagsturer. Vi har det kjempemoro! Stikk innom Øyahuset og besøk oss på vårt neste møte. Vi er sikker på at du vil trives sammen med oss!! VELKOMMEN! Pensjonistklubben har også en trivelig dameklubb hver mandag 9.30-11.30. Da er det mye sang, opplesing, kaffe og bingo, og ikke minst hyggelig snakk med “naboer”, venner og kjente. Hjertelig velkommen!

ØYANE SYKEHJEM KAFÉ

SAVNER DU INFORMASJON OM DIN KLUBB/FORENING?

Informasjon her på siden og også større annonser for arrangement av lokale foreninger på Hundvåg er vanligvis gratis. Ta gjerne kontakt: mail oyabuen@online.no tlf 95164551 eller melding på facebook.

SUPERLAG I HÅNDBALL

Hver mandag kl. 18-19 samles barn og ungdom til et nytt superlag i håndball. Treningen er i Hundvåghallen, og dette er et tilbud til barn og unge med ulike funksjonsvansker. For mer info — ta gjerne kontakt på telefon 408 61 302 eller mail post@hundvaag-haandball.no

KVINNE- OG FAMILIEFORBUNDET

møtes 2. onsdag i måneden på Øyahuset. Nye medlemmer er hjertelig velkomne! Info: Dagny Pedersen Welle, Tlf: 40410564/ e-post: dagny.pedersen.welle@lyse.net

STAVANGER DAMEKOR

har øvelse i Øyahuset hver mandag kl. 19-21. Vi vil gjerne at det kommer flere og synger med oss, og prøvesynging er ikke nødvendig. Vi finner ut hvilken stemme du passer til etterhvert. Kom gjerne innom og hør på oss, eller ta kontakt med Wenche: 909 955 30 eller Ingunn: 908 20 371. Sjekk ut vår Facebook-side.

HUNDVÅG OG ØYANE HISTORIELAG Følg gjerne

Vi er mange som kan bidra, som besitter mye kunnskap, tid, ressurser og en indre motivasjon til å drive frem nye ideer.

På grunn av smittesituasjonen er alle arr. i kaféen på sykehjemmet foreløpig avlyst. Følg gjerne med på facebook @oyanesykehjem for oppdateringer.

Kommunedelsutvalget ønsker å medvirke til utvikling av kommunedelen, og ser frem til å kunne møtes over en kaffe og en god prat.

FASTE AKTIVITETER PÅ ØYAHUSET VÅREN 2022:

Ønsker dere alle et fantastisk 2022. Pål Erik Johannessen, AP Hundvåg kommunedelsutvalg 2019-23: Leder Pål Erik Johannessen, AP; Nestleder Morten Malmin, FNB; Olaug Tveit Pedersen, AP; Kristine Brunvathne Bjerkestrand, AP; Hilde Karlsen, H; Helge Gabrielsen, H; Kari Raustein, H; Hege Røgenes, FNB; Bjarne Ove Lunde, FrP; Birgitte Kvanåli, FrP; Henning Ulseth, Rødt. Kommunedelsutvalget representerer Hundvåg, Grasholmen, Sølyst, Engøy, Buøy, Bjørnøy, Roaldsøy, Ormøy og Steinsøy pluss noen mindre øyer, holmer og skjær. Møtene er åpne for publikum og presse. Medlemmene vil gjerne være i dialog med kommunedelens beboere om saker som angår kommunedelen, og inviterer til “Åpen halvtime” i forkant av møtene — der enkeltpersoner og andre er velkommen til å møte opp og legge fram sin sak. Noen møter kan bli holdt digitalt. Planlagte møter våren 2022 kl. 19: 1.2., 15.3., 26.4., 7.6. (http://opengov.cloudapp.net/Meetings/STAVANGER/Boards Details/275891)

“Vil du ha lokale kaféer og butikker i morgen husk å bruke dem idag!”

ønsker velkommen til foredraget:

@hundvaagogoyanehistorielag på Facebook for info om neste arrangement.

(Aktiviteter for barn og unge markert med blått) MANDAG: 09-11: Øyane pensjonistklubb, 10-14: Vev-gruppen, 12-16: Mandagskafe, 16-18: Stavanger Judoklubb, 19-21: Stavanger damekor, 19.30-22: Tango dansegruppe ____________________________________________________________________________ TIRSDAG: 09-11: Skipper Worse: 60+ trening, 11-12: Turgruppe, 14-16: Leksehjelp, 14-16: Juniorklubb 5-7.kl., 17.30-21: Hundvåg fritidsklubb, 19-21.30: Øyane rotary, 19.30-22: Venezuelsk-Norsk forening. ____________________________________________________________________________ ONSDAG: 09-11: Skipper Worse (60+ trening), 11-12: Trimgruppa, 17-19: Språk-kafe, 17.30-19: Venezuelsk-Norsk forening (Karate), 19-21.30: Øyane rotary. ____________________________________________________________________________

TORSDAG: 09-11: Skipper Worse (60+ trening), 11-12: Sterk og stødig, 11-13: Barnehagelærerpensjonistene, 10-15: Gyldenlærlauget (oddetallsuker), 17.30-21: Hundvåg fritidskl ____________________________________________________________________________ FREDAG — Oddetallsuker: Hundvåg fritidskl SØNDAG — Partallsuker: Hundvåg fritidskl ____________________________________________________________________________ Bestilling av lokaler til barnebursdager, familieselskap eller møter er mulig ved å sende søknad via Aktiv-kommune.no. Søknader behandles og besvares ila et par dager. For tidspunkt og mer info m ulike aktiviteter eller om leie av lokaler, ta gjerne kontakt med oss. Øyahuset — Hundvåg bydelshus — Møteplass for alle i bydelen Facebook: @Oyahuset • Mail: oyahuset@stavanger.kommune.no • Tlf. 51 50 78 83

PÅ ØYAHUSET @hundvaagfritidsklubb

Småbåtar i Rogaland ved forfatter Svein Langvik MANDAG 21. FEBRUAR KL. 19.00 Møtet kombineres med årsmøte, og holdes på Hundvåg bydelshus — Øyahuset. Avvikles med gjeldende smitteverntiltak og forbehold om evt. begrensninger/avlysninger i forb. med endringer i smittesituasjonen.

Hverdager: ungdom 13-17 år Søndager: ungdom 13-20 år

Øyabuen gis ut i samarbeid med Hundvåg kommunedelsutvalg, og distribueres til alle husstander i kommunedelen som ikke har reservert seg mot gratis-aviser. Opplag: 4600. Trykk: Kai Hansen trykkeri. Distribusjon: Schibsted Distribusjon Vest AS Ansvar for annonser, layout, tekst, foto og innhold: B. Voll, tlf.: 951 64 551, mail: oyabuen@online.no, facebook.com/oyabuen Aviser planlagt 2022: 8. febr., 29. mars, 24. mai, 30. aug., 18. okt., 6. des. Frist for annonser & tips til nr. 1-2022: 24. januar 2022


HUNDVÅG FRIVILLIGSENTRAL holder til på Hundvåg bydelshus — Øyahuset. Daglig leder, Ann Therese Madland, Tlf: 992 90 718, har kontortid man-fre kl. 09-15. Mail: ann.therese.madland@ stavanger.kommune.no — hundvag.frivilligsentral.no

FRIVILLIGSENTRALEN Nytt fra

Tekst: Ann Therese Madland

Nytt år og frivillighetens år 2022 er endelig her! I løpet av året skal det skje masse kjekt i regi av Stavangers frivilligsentraler og vi er godt i gang med planleggingen. Noe kan vi røpe nå, og noe kommer det mer informasjon om etter hvert. Vi skal blant annet arrangere noe som heter frivilligbørs for første gang i Stavanger i løpet av vår/sommeren, vi skal delta på sykkelturen 2022 — og Stavanger starter sin etappe på Hundvåg lørdag den 2. juli. Vi skal også arrangere kjekke aktiviteter for alle generasjoner på bynivå.

Språkkafé har vi annenhver onsdag i partallsuker kl. 17.00-18.30 i kafeen på Øyahuset. Dette er for alle som ønsker å bli flinkere til å snakke norsk. Og nå har vi også Spansk språkkafè annenhver torsdag i partallsuker — kl. 17.30-19.00 i kafeen på Øyahuset. Her er det maks 10 deltakere og obligatorisk påmelding. Trening med mening: hip-hop — ukentlig på onsdager kl.16.00-17.30 i storsalen på Øyahuset. Oppstart er 9. mars. Dette er for både barn og voksne og alle er hjertelig velkommen!

De faste aktivitetene på frivilligsentralen har nå startet så smått opp igjen etter en lang juleferie. Det er plass til flere på aktivitetene, men vi har og full forståelse for at mange er skeptiske nå når det er høye smittetall.

Natteravner går ukentlig på fredager kl. 20.0024.00. Natteravnene går dersom foreldre i klassene som har ansvar stiller opp. Oppfordrer sterkt flere foreldre til å gå natteravn.

Mandagskafè og digihjelp har vi ukentlig på mandager kl. 11.30-14.00 i kafeen på Øyahuset. Der kan du nyte et påsmurt frokostbrød eller en nystekt vaffel til kaffen, mens du skravler med noen hyggelige kjente eller ukjente.

Det jobbes også videre med å få på plass blant annet bokskap på turstier og andre plasser i kommunedelen, og vi venter i spenning på om vi snart finner en egnet plass til en nabolagshage/barnas hage i Hundvåg kommunedel.

Du kan også få hjelp til å bli flinkere til å bruke smart-telefon, PC eller nettbrett — eller du kan strikke, spille eller lese.

Vi håper også at vi snart kan starte opp med lyttevenner i skolen igjen.

Sterk og stødig arrangeres ukentlig på mandager kl. 10.00-11.00 og på torsdager kl. 11.00-12.00. Dette er trening for de på 65+ med dårlig balanse. Nytt av året er at det er påmelding for et halvt år av gangen. Torsdagene er fullbooket, men det er ledig kapasitet på mandagen dersom det sitter noen hjemme som kan tenke seg å være med. For de som er litt sprekere så har Skipper Worse 60+ treninger på Øyahuset.

Dersom du savner en møteplass på Hundvåg og ikke finner noe som er for deg, så vil jeg veldig gjerne høre fra deg. Kanskje nettopp du kan bidra til å drive frem en kjekk aktivitet og skape en møteplass som flere savner. Sist, men ikke minst, oppfordres alle lag og foreninger som ikke har oppdatert informasjon om sine aktiviteter på foreningsportalen til Hundvåg kommunedel om å ta kontakt med leder på frivilligsentralen for å få en redigeringskode. Sjekk gjerne din forening her: hundvag.foreningsportal.no/foreninger

Naprapat1 avd. Hundvåg

BUØY-HUNDVÅG HAGELAG

Din lokale naprapatklinikk

ønsker velkommen til årsmøte på Øyane bydelshus

— midt i

Hundvågkrossen!

Knud Lunde vil snakke om, og vise bilder fra et år i hagen.

Kom til oss med dine akutte og langvarige plager.

Det blir åresalg pluss enkel servering.Kaffipenger kr 20,Gratis inngang.

Ta kontakt for en uforpliktende prat eller for timebestilling:

415 09 301

eller mail: katrine@naprapat1.no

tirsdag 8. februar kl 19

Alle hjertelig velkommen.

HEI, DU, SOM GJERNE SKULLE HA KOMMET IGANG MED TRENING! Her i Buøy Idrettslag Turn er vi en gjeng 60+ som kommer sammen for å bli i litt bedre form. Det er ikke noen imponerende øvelser vi driver på med, men kort og godt bevegelighets-, balanse- og styrketrening. Vi holder til i Buøy Skoles Gymnastikksal hver onsdagskveld kl. 19.30. Ta en tur innom for å se om det er noe for deg. Du er velkommen! Hilsen Buøy I.L. Turn.Hjertegarderoben Med to sønner som har spilt fotball, har Maylin i mange år vært aktiv som frivillig i Hundvåg Idrettslag. Vi har også sett henne som initiativtaker til bl.a. pepperkakelandsby på Hundvågsenteret og isbane på fotballbanen. Nå er sønnene blitt eldre, og hun har en ny idé hun håper å få satt igang i løpet av 2022 — nemlig “Hjertegarderoben”. Hjertegarderoben skal være et tilbud om gratis klær og utstyr og klær til familier som har behov for dette — donert av mange som ikke trenger det lenger. — Jeg har tenkt på dette i et års tid, sier Maylin Goa Sivertsen. — Gjennom arbeidet i idrettslaget har jeg opp gjennom årene truffet mange med dårlig råd og med problemer med å skaffe det som trengs til barna av klær, sko og utstyr — både til trening og til vanlig bruk.

— Men for å få til dette, er det en del ting som som må legges til rette. For det første må jeg ha kontakt med folk som er interessert i å donere vekk brukte, men hele og rene, barneklær. Videre må det være noen som ønsker å samarbeide med meg om å drive stedet og ha åpent for utlevering noen dager i uken. Og — ikke minst — så må jeg finne et passende lokale.

­ Når det gjelder lokaler, så er dette litt mer — komplisert. Lokalet må være gratis — siden all drift foregår frivillig, og alt av klær og utstyr gis ut gratis. — Videre må det være lett tilgjengelig. Blant annet vil en del av de som har behov for å hente klær gratis synes at dette er skambelagt. Lokalene bør derfor også ligge et sted der det er greit å komme til til fots, med bil eller med buss. — Både kirken, skoler og barnehager har sagt at de vil prøve å finne et lokale som er passende — men at det kan være vanskelig å avse plass de selv har behov for. Det beste hadde derfor vært å finne et lokale som allerede står ubrukt. Jeg har vært i kontakt med borettslag og andre for å undersøke om de har noen ledige fellesrom som eventuelt kan brukes. Som for eksempel der Kvitodden barnehage tidligere holdt til. Eller kanskje kan et av de tidligere bedehusene brukes? Tomme lokaler i ulike bedrifter? Privatboliger som har ledige kjeller-rom med egen inngang?

— I idrettslaget har vi tidligere prøvd med en såkalt byttebu, men nå har jeg lyst til å opprette en plass liknende “Petras garderobe” på Randaberg. Her skal det være lav terskel for folk i Hundvåg kommunedel for å komme og hente det man trenger til barna — og det skal være helt gratis.

— Å få tak i klær og frivillige, tror jeg ikke skal bli noe problem. Jeg har allerede vært i kontakt med flere interesserte. Både noen som har tilbudt klær og noen som har tilbudt hjelp til driften. Dessuten har jeg vært i kontakt med Hundvåg kirke, som hadde fått henvendelse fra NAV om behovet for nettopp en plass som dette. Både kirken, NAV og barnehager i bydelen er derfor interessert i å samarbeide.

Foto: @hjertegarderoben

Maylin Goa Sivertsen er på jakt etter lokaler til “Hjertegarderoben”.

— Mulighetene er mange, og jeg hører gjerne fra alle som har lokaler de tror kan være brukbare og som vi kan ha åpent noen dager i uken. Ønsker noen mer informasjon eller vil tilby hjelp med klær, utstyr eller lokaler, så ta gjerne kontakt på facebooksiden @hjertegarderoben.

CATERING, MAT OG EVENTS fra MORTEN & HEIDI!

Frister det med noe ekstra godt? For eksempel Afternoon tea, eller ekstra gode smørbrød?

Vi har dette og mye annet godt å velge mellom! Send oss gjerne en forespørsel idag! Engøyklubben 8a, 4077 Hundvåg

x

SKJÆRGÅRDS CHARTER & CATERING AS

Tlf: 47 30 84 93

x

Epost: post@skcc.no

x

www.skcc.no

x

@SkjergardsCharterogCateringas


Unge seilere fra Hundvåg Året 2021 bød på mange utsettelser og avlysninger av arrangementer i alle idretter. Heldigvis var Hundvågseilerne August Hanevik og Olai Hagland så heldige at de fikk delta både på senior EM og senior VM i OL-klasse ILCA 7 (tidligere kjent som Laser Standard) i fjor høst. Tekst: August Hanevik.

2022-sesongen. Denne plukket vi opp litt syd for München i Tyskland. Herfra og hele veien hjem til Norge fraktet vi båtene og hengerne slik at vi hadde båtene i stativet på den nye hengeren, mens vår private henger ble plassert på den nye hengeren. I Århus ble båtene satt igjen mens begge hengerne ble kjørt helt hjem til Stavanger. Alt i alt kjørte vi totalt over 7000 km gjennom store deler av Europa med henger. Bare to uker etter at vi var ankommet Stavanger etter turen til Bulgaria var det neste på programmet VM i Barcelona i Spania. Siden vi hadde satt igjen båtene våre i Århus etter treningssamlingen der, startet turen med at August og en medseiler fløy ned til Århus og begynte kjøreturen derfra. Veien ned til Barcelona gikk gjen-nom store deler av Tyskland før vi kjørte inn i Frankrike. I Frankrike har de manuelle bompengestasjoner på motorveiene. En av etappene på fransk motorvei varte i ca fire timer. Disse fire timene var ekstremt dyre siden vi ble belastet for 109 euro (ca 1090 kr) for disse timene. Nordmenn har med andre ord ingenting å klage på når det kommer til bompenger. Da vi kom inn i Spania var det kun drøyt to timer igjen før vi endelig ankom Barcelona på 3. kjøredagen og 2200 km med henger gjennom Vest-Europa.

August Hanevik under Europamesterskaptet i Varna, Bulgaria. Foto: regate.com.hr

Som de fleste av oss har opplevd i løpet av de siste to årene at koronarestriksjoner har gitt store problem med å delta på små og store arrangementer i inn- og utland.

Arrangøren hadde valgt å dele damene og herrene i to forskjellige grupper. Dette medførte at de annen hver dag hadde første start rundt kl. 9, mens andre dager ikke start før i 14-tiden.

I 2020 fikk vi, August og Olai, ingen muligheter på å delta på noe internasjonalt mesterskap — enten på grunn av avlysninger eller reiserestriksjoner.

Nivået i EM i Varna var ekstremt høyt. Flere av OL-seilerne fra Tokyo hadde dette som en comeback-regatta for å se hvor formen lå etter at de hadde hatt pause siden OL.

I 2021 var EM for ILCA7 planlagt avholdt i Varna, Bulgaria, i starten av mai og VM for ILCA7 var planlagt i Barcelona, Spania, i midten av september. Men begge arrangementene ble utsatt til hhv. oktober og november på grunn av høye lokale smittetall i Bulgaria og Spania. I slutten av september var smittetallene lave og stabile nok til at vi kunne begi seg ut på reisen ned til Bulgaria og vårt første senior- EM. Reisen på neste 3500 km startet med bil og henger lastet med joller i Stavanger og gikk først til Oslo for å delta på NM for ILCA7. Fra Oslo gikk ferden videre nedover den svenske vestkysten med ferge over til Tyskland og et godt stykke sørover i Tyskland for overnatting. Neste dag gjorde vi oss ferdig med Tyskland, Tsjekkia, Slovakia (der vi kunne fly av gårde i 130 km/t med hengeren) og helt sør i Ungarn for neste overnatting. Så var det inn i Romania. Der kjørte vi over et stort fjellparti med veldig varierende veistandard, før vi ankom helt øst i Svartehavet for siste overnatting før siste reisedag med ca. fire timers kjøring og ankomst til Varna, Bulgaria, etter nesten 3500 km. Varna stilte med helt sinnssyke forhold. Enorme bølger og mye vind hver eneste dag under mesterskapets seks lange dager. Olai Hagland under Europamesterskaptet i Varna, Bulgaria. Foto: regate.com.hr

Det var et åpent EM slik at det var mange gode seilere fra utenfor Europa som også deltok. Det vil si at det var mange av de aller beste seilerne i verden som deltok, selv om det “bare” var et EM. Da EM-et i Varna var over gikk turen nordover igjen med bil og henger for en treningssamling i Århus sammen med det danske juniorlandslaget. På vei hjem dro vi med oss båtene på hengeren, men vi plukket også opp en ny stor henger som Stavanger Seilforening hadde kjøpt inn til

Under VM i Barcelona fikk vi og de andre norske ILCA7-seilerne følge av OL-bronsevinneren Herman Tomasgaard som gjorde sitt comeback etter OL. At Herman var der sammen med de andre norske førte til at vi fikk ekstra motivasjon for å prestere under mesterskapet. Første dagen av mesterskapet var vi begge oppe og luktet på verdens-eliten. Olai lå faktisk i en av regattaene som nummer tre på første toppmerke. Forholdene under VM var mye mer ustabile og utfordrende enn i Bulgaria. Det var flere dager der både vi og de andre utøverne måtte sitte på land og vente på at det skulle komme nok vind for å kunne seile. Det var faktisk to dager der det var for lite vind hele dagen til at vi fikk seilt en eneste regatta. Alt i alt var VM-et en veldig kjekk og interessant opplevelse der vi fikk mye ny og viktig kunnskap. Det gikk også bedre enn vi hadde antatt på forhånd, noe som kan bety at vi ikke er så langt unna verdenseliten tross alt.


- Vi vil gjerne ha flere med Lucie Franssen elsker å seile, og er på sjøen så ofte hun kan. Dårlig vær, regn og vind gjør ingenting — faktisk kan det være en fordel, mener hun. Nå vil hun anbefale flere unge, særlig jenter, å bli med i Stavanger seilforening. Selv har Lucie drevet med seiling siden 2015. Da hadde hun i lang tid sett beundrende på at jolleseilere trente på havet utenfor når familien kjørte over bybrua. Hun var fast bestemt på at dette ville hun prøve, og meldte seg på foreningens sommerkurs for barn og unge. Disse kalles Superseil og arrangeres fra klubblokalene på Sølyst. Familien har hatt seilbåt i alle år, men dette har vært rolig turseiling med familien. Hverken foreldre eller søsken har drevet med seiling som idrett. Seilingen med joller på fjorden viste seg imidlertid å være midt i blinken for Lucie. Nå har hun vært en ivrig seiler i snart syv år, og er i dag selv instruktør på sommerkursene. — Det som er så fint med seil-sporten, sier Lucie, er at du får brukt hele kroppen, du er ute i frisk luft, og du lærer veldig mye om hvordan både båten og naturelementene fungerer sammen. Dette å lære hvordan elementene virker, og så kunne utnytte dette når en styrer båten, gir et skikkelig kick. Jeg kjenner virkelig at jeg lever, og det gir også en veldig mestringsfølelse. I seiling må man kunne ta raske og selvstendige valg, noe som jeg synes er veldig lærerikt. Lucie har også drevet med konkurranseseiling i flere år, og innrømmer at dette nok ikke er for alle. Man kan selvsagt velge å bare være med på treningene. Det er det også mange som gjør. Men skal man nå opp i konkurranser, må man satse for fullt — noe som er både tidkrevende og fysisk krevende. I tillegg til seiltreningen, må man blant annet bruke mye tid på styrketrening. Dette er kanskje en av grunnene til at det er så få jenter som satser på denne idretten, tror Lucie. Kun 20% av utøverne på landsbasis er kvinner. Men samtidig er jo dette noe idretten har til felles med mange andre typer idrett. Skal man få resultater, må man satse for fullt. I dag er hun den eneste seileren i klubben i sin årsklasse. Men det finnes noen yngre. For å gjøre

idretten bedre kjent for og få med flere jenter, har hun blant annet, sammen med andre i klubben, arrangert egne jentesamlinger og opprettet jentelag i regattaer for å oppfordre jenter til å fortsette med seilsporten. Satsningen har da også gitt resultater for Lucie. Hun har vært med i både regionale, nasjonale og internasjonale konkurranser i flere år, og i fjor kom hun på bronseplass i NM for Laserjoller for jenter og 9. plass sammenlagt.

Lucie Franssen. Her på tirsdagsregatta på Pinå — havet utenfor Sølyst og Steinsøy. Med våtdrakt gjør det ikke så mye hvordan været blir. Våt blir man uansett.

Året før deltok hun, sammen med August Hanevik, i Doublehanded mixed, som er to personer — en jente og en gutt i hver båt — ved KNS (kongelig norsk seilforening) i Oslo. Der var de de to yngste deltakerne — og kom likevel på en sammenlagt 4. plass.

gjerne finne en videre utdanning som hun kan ha nytte av i seilingen — kanskje meteorologi, marinbiologi eller liknende. Seilingen er det i alle fall sikkert at hun vil fortsette med. Drømmen er også etterhvert å seile større båter i offshoreseiling.

Også i flere Norges-cup’er har både hun og de andre unge seilerne fra Hundvåg, som Markus Hammerø Hagen, August Hanevik og Olai Hagland — hevdet seg veldig bra de siste årene. Ofte blant de topp 10 beste.

I motsetning til andre idretter har seiling vært noe man han kunne holde på med på tross av pandemi og nedstengninger. Riktignok er en del arrangement, konkurranser og stevner blitt utsatt og noen ganger avlyst. Men bortsett fra at garderobene har vært stengt og at seilerne har måttet holde en meters avstand på land, har treningen på sjøen kunne pågå nesten hele perioden.

Det blir mye reising i løpet av året, for å delta på innenlandske og utenlandske konkurranser. Og også dette er noe som også passer Lucie godt. Hun både liker, og har lett for, å komme i kontakt med andre mennesker — og har etter hvert fått venner spredt ut over hele Europa. Flere ganger har hun fått innbydelse til å bo hos andre seilere når hun har vært på stevner eller konkurranser i andre land. I dag går hun siste året på videregående, og vil

Pågangen på de siste årenes Superseil har da også vært rekordstor, kan Stavanger Seilforening fortelle. Mange så kanskje muligheten til å bytte til seiling fra idretter som måtte stenge ned. Barn og ungdom i alderen 8-13 år anbefales også denne sommeren å prøve seg på sjøen.


Kommer for salg!

Atlanteren | Hundvåg

67 LEILIGHETER OG REKKEHUS I HJERTET AV HUNDVÅG Ventetida er over for alle som har lengtet etter å kjøpe ny bolig på fine Hundvåg. Først åpnet tunnelen – og nå kommer Atlanteren! Salget starter over påske. Melder du deg interessert, enten til selger eller på våre nettsider, er du den første som får vite det siste. Atlanteren er stor, solrik og bilfri, med tøffe hus og flotte uteområder. Du tar heis opp fra bod og p-plass. Vi starter med rekkehus og leiligheter i lavhus. Først kommer rekkehus over to eller tre etasjer og kjekke leiligheter i lave flermannsboliger med fire enheter i hvert hus.

VI BYGGER UANSETT! Markedets beste betalingsbetingelser. Kr 0,- ved kontrakt. Ingen indeksregulering. Lave omkostninger.

Leif Jørgensen Kaarstad | 93 68 98 76 | leif@oster-hus.no


Atlanteren blir et grønt boområde med park på 20 mål. Nærmeste nabo er et stort friområde på 40 mål, med stier og kulturminner.

Rekkehus | BRA: 98–149 m2 | Soverom: 2–4

Atlanteren er noe for mange: Barnefamilier med små og litt større barn, par

Leiligheter i lavhus | BRA: 57 m | Soverom: 2

og enestående med eller uten barn, par som bor i et altfor stort og tomt rede.

2

ATLANTEREN

Atlanteren vil ferdig utbygd telle 900 boliger. I tillegg skal det bygges

Kjør ned i Hundvågtunnelen ved Gamlingen, ta til venstre når du kommer

sykehjem, barnehage og opparbeides et større friområde.

opp på Lunde, så inn på Hundvåg Ring. Det tar 6 minutter til Atlanteren!

oster-hus.no


Kokkesprell I midten av januar var det full kokkeaktivitet på 9. trinnet på Austbø ungdomskole. Da var nemlig trinnet med i den nasjonale konkurransen Kokkesprell. Iben, Tina og Basra.

Kokkesprell er en konkurranse arrangert av det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell. Programmets mål er — som et ledd i det nasjonale folkehelsearbeidet — å øke sjømatkonsumet, skape sjømatglede, samt gjøre sjømat til et mer naturlig valg for barn og unge.

Flere ulike typer sjømat var valgt, som reker, scampi, laks, sei, torsk og tunfisk. Og med dette hadde lagene laget for eksempel Poke Bowl, fiskegrateng, quesedillas og stekt fisk — med tilbehør som ris, nudler, tagliatelle, grønnsaker, nanbrød og ulike typer sauser og salsa.

Siden etableringen i 2007, har det derfor blitt arrangert en rekke kurs og aktiviteter i samarbeid med barnehager, skoler og andre målgrupper over hele landet.

Det var litt vanskelig å sette menyen sammen, sa flere av lagene. Det å vite hva som passet godt sammen. Men det å lage retten, så ikke ut til å by på store problemer. Flere av elevene fortalte også at de var vant til å hjelpe til med å lage middag hjemme. Kanskje ikke så mye med sjømatretter — men det blir det kanskje mer av heretter...

Kokkesprell er altså en av disse konkurransene — og tilbys til skoleklasser på 6. og 9. trinn.

Nora, Viljar og Ingvild.

På Austbø er det 9. trinn som har Matog helse som fag — og som derfor har deltatt. En rekke oppgaver i prosessen gjør at også flere av kompetansemålene i læreplanen skal kunne nås. Alle klassene ble delt opp i lag på 3-4 personer. Lagene måtte så aller først lage sin egen sjømatoppskrift. Det var lov å hente inspirasjon fra andre oppskrifter, men den ferdige oppskriften skulle være egen. Deretter måtte ingrediensene handles inn. Det ble gitt økonomisk støtte fra arrangøren til dette.

Samira og Niar gikk med sin rett videre fra 9D.

Når så rettene var laget, og en vinnerrett skulle plukkes ut av dommerpanelet, skulle det legges vekt både på matfaglig kvalitet, smak og presentasjon. Det er fire klasser på trinnet på Austbø skole, og konkurransen var derfor fordelt over flere dager for å få plass til alle. Dommerpanelet, som bestod av rektor Terje Angelskår, Mat- og helsefaglærer Ine Kommedal Skåren, skolekonsulent Anne Beth Meling og lærer Ellen Marie Nordtveit fikk dermed prøve mange forskellige retter i løpet av de tre konkurransedagene.

Fardin, Jens og Jonas.

Siste klasse ut på onsdagen var 9 D, som var delt opp i syv grupper.

Dommerne fikk med andre ord ikke et lett valg. Det var mange av rettene som smakte veldig godt, og som kunne lett ha gått av med seieren. Men panelet bestemte seg likevel enstemmig for en rett med ris, reker og grønnsaker i karrisaus — ikke minst på grunn av det spesielt gode, hjemmelagede nan-brødet som fulgte med. Hver klasse har da fått sin vinner, som skolen sender videre til den nasjonale konkurransen. Mat og helsefaglærer Ine Kommedal Skåren var godt fornøyd med gjennomføringen, og mener dessuten at dette faget absolutt er et av de viktigste fagene i skolen — der elevene ikke bare lærer om matlaging, men også blant annet om egen og andres helse, miljø, mestring og bærekraft. I konkurransen deltar skoleklasser fra hele landet, og vinnerklassen, som kåres nærmere sommeren, får 5.000 kroner til klassekassen og et besøk fra Fiskesprell. Med gode råvarer og medbragt kokk, blir det da sammen med elevene stelt i stand en sjømatfest for elever, lærere og foreldre. Hvis dette har inspirert elevene, er det kanskje også familier på Hundvåg som i de kommende ukene får servert noen ekstra gode sjømatretter av ungdommene i huset..?


Ny bydelskafé på Hundvåg:

Kafé Sosial

En søndag i måneden fram mot sommeren blir det sosialisering rundt Kafébordet i Bydelshuset. Kom innom: Din kaffekopp betyr noe! Seline og Pavle.

Kaféen er skal være åpen for alle og driftes med god hjelp av en gruppe elever i valgfaget internasjonalt samarbeid ved Austbø skole. Dette som del av et veldedighetsprosjekt der inntektene uavkortet går til en barneskole i Kongo. — I kaféen vil serveres enkel kost til en rimelig penge. Utenom driften vil alt av overskuddet gå direkte til prosjektet. Dette betyr at ingenting går til leie av lokale, administrasjon, arrangement eller lignende, sier Andreas Fyllingen, som er initiativtakeren til prosjektet.

Tara, Stine og Emma.

VI OG VERDEN — Vi synes at dette er veldig spennende. I faget skal vi lære mer om verden, samtidig som vi bidrar til å gjøre verden til et bedre sted, sier Alida Iversen Klausen og Malin Haukø Hanken, som har valgfaget Internasjonalt samarbeid. Det handler altså om å rette blikket utover landegrensene og om å bry seg. Kontrasten mellom Austbø skole og Justitia Education i Kongo er enorm og selv om skolen er bygget, er det mye som skal på plass. — Det som er veldig flott med dette prosjektet, er at pengene ikke går til administrasjon av en organisasjon, men direkte til lærerlønn, materiell og til forbedring av skolen, sier Øystein Bjørheim, lærer ved Austbø skole og legger til: — Det gir en ekstra dimensjon til givergleden at man vet at man bidrar så direkte.

Lander, Marcell, Jonas og Eser.

Dommere:Terje Angelskår, Ellen M. Nortveit, Ine K. Skaaren og Anne Beth Meling.

SUPERLOKALT BISTANDSPROSJEKT Justitia Education har vært i drift siden 2018, da det ble opprettet med private midler av Merete Akerø og John AkerøKasonga. John er født og oppvokst i Kongo. For mange år siden kom han til Norge som politisk flyktning, og har alltid drømt om å gi barn et Kongo noe han selv ikke fikk. Det hører med til historien at alt som ekteparet fikk til bryllupet sitt ble brukt til å bygge skolen. De ønsket seg en tomt av hans foreldre, og fikk en flott tomt som opprinnelig var brukt til jordbruk. Elevene ved skolen dyrker ennå på litt av tomten. SUPERSTOLTE — Vi er superstolte av både bygget, lærerne og elevene våre. Lokalbefolkningen bidro med både store og små slik at byggingen kunne komme i gang i rekordfart, forteller Merete. — Alt gikk raskere enn først antatt og man kommer langt med hver eneste krone i Kongo.

— Jeg er stolt av at vi har fått til prosjektet uten at det har oppstått pengesvinn som følge av korrupsjon, slik mange opplever når de har prosjekter der. Vi har opplevd det motsatte, nemlig at det offentlige har tatt grep da noen forsøkte å forsyne seg av vårt sementlager, sier John. — Skolen vår vokser også faglig sett, legger han til. Vi kan glede oss over at tre av våre elever hadde de beste resultatene i hele regionen på avgangseksamen i fjor vår. Lærerne gir mye av seg selv og er en gjeng med ildsjeler kan man si. BREVENNER I forbindelse med den nye alliansen har elevene ved Austbø skole skrevet brev til en av klassene ved skolen i Kongo. Brevet som skulle overleveres personlig er dessverre ennå ikke kommet frem på grunn av korona, men det jobbes med saken. Elevene har også samlet flasker, og vil utover vinteren og våren ha andre aktiviteter for å samle inn penger til skolen. Alle munner drar — og det er ikke alltid så store beløp som skal til. ILDSJELER TENNER GNIST Andreas Fyllingen i duoen “Andreas og Emilie” står som nevnt bak initiativet til kafeen. I høst gjennomførte han sammen med andre ildsjeler en streamet gratiskonsert, som fikk navnet “Kongosert” til inntekt for det samme formål. De samlet inn flere tusen kroner — noe som er av stor betydning for skolen. Nå tar Andreas steget et hakk videre med kafé og han er glad han har fått noen unge ildsjeler med seg. — Jeg er veldig godt fornøyd med at elevene i Internasjonalt samarbeid ikke bare skal bidra i samarbeidet, men at de faktisk er oppriktig interesserte, sier han. Velkommen! Husk at kakestykket, vaffelen eller koppen du kjøper betyr noe!

Hva: Kafé for veldedighet Når: En søndag i måneden. Datoene er: 6. februar, 6. mars, 3. april og 12 juni. Klokken 13-17. Hvorfor: Til inntekt for en skole for fattige barn i Kongo. Hvem: Skal drives av elever i valgfaget Internasjonalt samarbeid ved Austbø skole Er du litt ekstra nysgjerrig eller har noen spørsmål så ikke nøl med å send oss en mail på: kafesosial@gmail.com


1 Margherita

(A: H, M) Mozzarella, tomatsaus, fersk basilikum

2 Capricciosa

(A: H, M) Mozzarella, tomatsaus, skinke, sjampinjong

120 165 140 195

17 Kebab Pizza

(A: H, M) Mozzarella, tomatsaus, kebabkjøtt, paprika, jalapenos, dressing, pommes

155 230

18 Old Timer

140 205 3 Verona ( ) 19 Jesse James ( ) Mozzarella, tomatsaus, 145 Mozzarella, tomatsaus, 140 marinert biffkjøtt, bacon, 209 pepperoni, ananas, løk 205 løk, sjampinjong 20 Dillinger ( ) 4 Roma ( ) Mozzarella, tomatsaus, 145 Mozzarella, tomats., løk, 145 biff, skinke, kjøttdeig, løk 215 biffkjøtt, pepperoni, chili 209 21 Proseciutto 5 Hawaii ( ) di Parma ( ) Mozzarella, tomatsaus, 140 Mozzarella, tomatsaus, 160 skinke, ananas 199 parmaskinke, ruccula, 240 6 Pollo Pizza ( ) cherrytomat, parmesan Mozzarella, tomatsaus, 145 Johnsen ( ) marinert kylling, løk, 215 22 Mozzarella, tomatsaus, 149 cherrytomat, ruccula marinert kylling, grillet 220 7 Mexicana ( ) bacon Mozzarella, tomatsaus, 145 marinert biffkjøtt, løk, 209 23 Pizza Man jalapenos SPESIAL ( ) Mozzarella, tomatsaus, 140 8 Opera ( ) kylling, ananas, rødløk 210 Mozzarella, tomatsaus, 145 skinke, bacon Spizy Hot ( ) 209 24 Mozzarella, tomats., rød- 150 9 Vegetariana ( ) løk, pepperoni, jalapenos 220 Mozzarella, tomatsaus, 135 forskjellige grønnsaker 179 25 Ciao Ciao ( ) Bacon, tomat, biffkjøtt, 10 Pepperoni ( ) sjampinjong, paprika, 240 Mozzarella, tomatsaus, 145 egg, pommes pepperoni, paprika 209 11 Romana ( ) InnBAKT PIzzA Mozzarella, tomatsaus, 130 tunfisk, løk, jalapenos 179 26 Calzone Pollo ( ) Mozzarella, tomatsaus, 165 12 Eldorado ( ) kylling, pesto, løk, oregano Mozzarella, tomatsaus, 149 kjøttdeig, pepperoni, 220 27 Calzone Italiano skinke, løk Mozzarella, tomatsaus, 165 skinke, løk, oregano ( ) 13 Castello ( ) Mozzarella, tomatsaus, 145 28 Calzone Fellini marinert biffkjøtt, løk, 209 Mozzarella, tomatsaus, 165 paprika, sjampinjong (A: H, M, Sel) Mozzarella, tomatsaus, kjøttdeig, bacon, løk

A: H, M

A: H, M

A: H, M, Sel

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, M

A: H, E, M

A: H, M

A: H, M, L

A: H, M

A: H, M, Sel

A: H, M

A: H, M

14 Picante

(A: H, M) Mozzarella, tomatsaus, biff, nachoschips, chili, tacosaus

15 Rimini

biff, kjøttdeig (A: H, M, Sel)

145 209 140 205

(A: H, M, Sk) Mozzarella, tomatsaus, bacon, scampi, fersk hvitløk

16 Fellini

(A: H, M, Sk) 4 valgfrie ingredienser + mozzarella&tomatsaus

150 229

Ekstra topping på pizza: Mozzarella: 30,- / Ekstra kjøtt: 30,- / Ekstra grønnsaker: 20,- / Hvitløksdressing: 20,- / Chilisaus: 20,-

29 Calzone Bolognese

165

Mozzarella, tomats., husets bolognese, oregano (A: H, M, Sel)

DRIKKE Brus 0,5 liter Brus 1,5 liter Milkshake

29 45 55

KEBAB

r

Vi

ri

B

M S

ge

r

r

in

457 95 509

PIzzA

Hjemkjøring kr. 59,-

DU

ng

e

Hundvågveien 52, 4085 Hundvåg Man-tor: 13-22 Lørdag: 12-02 Fredag: 12-23 Søndag: 12-22

MIDDAG & GRILL

30 Rulle-kebab

(A: H, M, E) Salat, dressing, mais, agurk, nybakt brød

120

31 Kebab Pita

(A: H, M, E) Salat, dressing, mais, agurk, nybakt brød

120

32 Kylling-rull

(A: H, M, E) Salat, dressing, mais, agurk, nybakt brød

120

33 Falafel-rull

(A: H, M, E) Salat, dressing, mais, agurk, nybakt brød, falafel

110

34 Mix Pita

(A: H, M, E) Kebab, kylling, salat, dressing, mais, agurk, mild/sterk saus, hvitløk

135

35 Kebab-tallerken

160

44 Gresk biff

250

36 Kylling-tallerken

160

45 Løvstek (A: E, M, So, Sel)

170

46 Kyllingnuggets

149

Kebab, pommes frites, salat og dressing (A: H, M, E) Kylling, pommes frites, salat og dressing (A: H, M, E)

37 Mix-tallerken

Kebab, kylling, salat mild/sterk saus og hvitløksdressing (A: H, M, E)

185

41 Kyllingsnadder

175

42 1/2 kylling

155

Hjemmelaget bearnaisesaus, salat, strimlet oksekjøtt, løk, paprika, chips, fersk sjampinjong (A: E, M, So, Sel) Fersk kyllingfilet i biter, løk, paprika, sjampinj., chips, hvitløksdressing (A: E, M, So, Sel)

(A: E, M, So, Sel) Halv kylling, salat, chips

43 Biffstek con bearnaise

Indrefilet 200 g, salat, chips og hjemmelaget bearnaisesaus (A: E, M, So, Sel)

med salat&chips

8 nuggets m/frites& salat (A: N, H, E, Sen)

med brød&smør

95 125 155 g 115 150 200 g 120 160 400 g 160 215 100 g

48 Spareribs

med pommes frites, salat, brød, valgfri saus

49 nachos

(A: H, M, E) Tacokjøtt, chips, ost, jalapenos, salat

(Allergener: H, E So, M, Sel, Sen, Sesamfrø og sulfit)

SALATER med brød, smør og dressing.

Ekstra til burger: Bacon: 15,- / Ost: 10,-

Alle salatene inneholder hvete, egg, soya, melk, selleri og sennep

Isbergsalat, mais, agurk og dressing er selvsagt tilbehør på alle våre burgere.

BARnEMEny 70 Pølse m/pommes 71 Kyllingnuggets (A: N, H, E, Sen)

72 Burger 73 Pizza

LITEn (A: H, E) LITEn (A: H, M)

SnACKS

80 Chili Cheese (A: H, M) 81 Løkringer (A: H) 82 Pommes frites 83 Mozzarella (A: H, M)

69 89 90 95 45 35 59 55

240

Indrefilet 200 g, salat, stekt løk, tomat, chips, hvitløksdressing (A: E, M, So, Sel)

47 Lasagne (A: E, V, M, Sel)

BURGERE 60 Liten 61 Medium 62 Stor 63 Ekstra stor

40 Biffsnadder

149 169 180 179

50 Kyllingsalat (A: E, So, H, Se)

140

51 Skinkesalat

130

52 Gresk salat

130

53 Kebabsalat

140

Kylling, isbergsalat, ost, ananas, paprika, mais, agurk, tomat

Skinke, isbergsalat, ost, ananas, mais, agurk, tomat Isbergsalat, løk, agurk, tomat, oliven, fetaost, olivenolje Kebabkjøtt, isbergsalat, rødløk, agurk, tomat, mais, hvitløksdressing

Allergener (A): H=Hvete — M=Melk Sel=Selleri — Sen=Sennep — Sk=Skalldyr So=Soya — E=Egg — V=Vin

Velkommen også til vår kafé på dagtid! Åpen man-fre fra kl. 10 — lør-søn fra kl. 12 Her kan du velge mellom påsmurt, kaker og utvalg av kaffe, italiensk lunchpizza eller skinke-/kyllingsalat.

Kom innom og nyt en hyggelig stund hos oss!


«Finns dår Velkommen til vårt

Take-away og cateringkjøkken

hvor vi kan levere det meste til ditt selskap:

Take-away • Møtemat Overtidsmat • Selskapsmat Julebord • Smørbrød Minnestunder

Se menyene våre på vår hjemmeside eller ta kontakt med oss på telefon.

KOKKEN I LOGEN Hundvågveien 27, Hundvågkrossen www.kokkenilogen.no • Tlf. 413 93 040

Trenger du

ELEKTRIKER?

Vi er klar til tjeneste! Ta kontakt med oss på telefon 51 55 80 10

(Barn 4 år, Espira Scala Hundvåg.)

Gruffaloer?»

Får du øye på barn fra Espira Scala Hundvåg barnehage som er ute på tur om dagen, kan det godt tenkes at de er på «jakt» etter Gruffaloen, Reven, Ugla, Slangen eller musa!

Tekst: Silje Austvik, Styrer i Espira Scala Hundvåg

Gruffalo er navnet på årets store tverrfaglige prosjekt i Espira Scala Hundvåg barnehage. Prosjektet er inspirert av boken med samme tittel, skrevet av Julia Donaldsen. Gruffalo er en fortelling på rim, om en mus som unngår å bli spist opp av skogens rovdyr ved å fortelle om sin farlige venn, Gruffalo. Når så Gruffalo plutselig står foran musa, klar til å spise henne, klarer den snartenkte musa å lure ham til å tro at hun er det farligste dyret i hele skogen. På rundtur gjennom den nyrenoverte barnehagen bærer det fysiske miljøet preg av prosjektarbeidet. En møter de ulike karakterene fra fortellingen i innbydende og stemningsfulle rom, hvor en får en følelse av å befinne seg midt i Gruffaloskogen. Her samles barna til felles lek. Selve utformingen av det fysiske miljøet i barnehagen påvirker barns opplevelse og oppfatning av miljøet, samt hvordan de tar det i bruk. I Espira er vi opptatt av å skape gode inne- og utemiljø som inspirerer barna til både lek og læring. Barn bruker aktivt miljøet rundt seg i lek og aktivitet, og et spennende pedagogisk lekemiljø bidrar til og fremme lek, læring, psykososial og fysisk helse. PROSJEKT GRUFFALO Prosjektarbeid er GØY og byr på stor glede for barna gjennom året. Hensikten med arbeidet er å skape en arena for utforskning, fordypning og forståelse. Barnas nysgjerrighet og medvirkning har en sentral plass i prosjektarbeidet, og barnas lyst til å undersøke og utforske har betydning for våre pedagogiske valg. Prosjektarbeid er et prosessorientert arbeid, og handler om å følge dynamikken som oppstår mellom barna og temaet barna er opptatt av. I år vil selve prosjektet ende opp i en forestilling. Med utgangspunkt i boka om Gruffalo har vi laget et manus med drama, sang, musikk og dans. Vi lager våre egne kulisser og kostymer, som forøvrig brukes av barna på karnevalet i februar. Alle gruppene har fått tildelt sine rollefigurer, og delingskulturen i barnehagen er på topp. Ettersom alle jobber med det samme teamet, deler barna en felles referanseramme som de tar med seg inn i leken både inne og ute, og på tvers av grupper. «Eg va gruffaloen og du va muså!» (Barn 4 år, Espira Scala Hundvåg.)

ELEKTRIKEREN PÅ HUNDVÅG

Vi hjelper deg med store og små elektrikerjobber rehabiliteringer - el.-sjekk - gulVVarme - Varmestyringssystemer - strømsparingssystemer spredenett for bredbånd (f. eks. lyse nett)

Et av våre satsingsområder er språk. Arbeid med språk er spennende, og vi har et mål om å tilby alle barn et rikt og variert språkmiljø. Espira satser på språk fordi gode språklige ferdigheter er avgjørende for barns livsmestring, både sosialt, kognitivt og emosjonelt. Et godt språkmiljø kjennetegnes for eksempel av at de ansatte bruker bøker aktivt og introduserer barna for varierte rim, regler og språkleker. Innholdet i språkarbeidet vil i stor grad være avhengig av barnas interesser, og hvilke prosjekt og temaer barnehagen jobber med, som i år er barneboka om Gruffalo.


«Gleding er smittsomt!» I desember hadde barn i Qmarka barnehage på Hundvåg en tur i nærområdet som de kalte for gledingstur. Hensikten var å spre glede — og det viste seg at gledingen smittet. — Det hele startet med en felles julekalender vi hadde for de tre eldste gruppene i desember, forteller barnehagen. Dette var en “Gledingskalender”, hvor vi trakk en “gledingsoppgave” hver dag. — Gleding ble vi introdusert for av Siri Abrahamsen etter vi hadde foredrag av henne på en planleggingsdag. Eksempelvis kunne oppgavene i kalenderen være: “Lek med noen nye i dag”, “hjelp til med middagen hjemme”, “spør om noen vil være med på leken”, “hjelp noen som er mindre enn deg”. Hensikten med dette var å skape en bevisstgjøring hos barna, og samtidig skape et fellesskap på tvers av grupper.

Foto: Qmarka barnehage.

musikk. Vi vinket og smilte til de vi møtte på vår veg, og noen heldige fikk utdelt julekort fra barna. — Gledingen ble spredt til både biler og vandrende. Vi oppdaget fort at vi ble lagt merke til, da flere og flere kom ut på terrassene sine og hilste på oss med smil og vink. Det ble tydelig at Gleding er smittsomt. Når vi gjør andre glade blir vi selv også glade, er noe vi har funnet ut sammen med barna.

En av oppgavene var altså en “Gledingstur”. Turen ble gjennomført kohortvis — på grunn av korona-reglene på gult nivå.

— I ettertid har vi opplevd at denne turen gjorde noe med oss. Vi så hvor virkningsfullt gleding er, og det koster ingenting å gjennomføre. Personalgruppen var enige om at det gav oss mye, og vi fikk påfyll av mye positiv energi etter en slik opplevelse. — Kanskje ser dere oss igjen langs veien, sier de.

— På turen vandret vi gjennom Hundvågkrossen, og videre til Øyane sykehjem. Der hadde vi hadde et stopp utenfor og sang for beboerne og de ansatte. Også gjennom hele turen spredte vi mye glede med sang og

­ Med gleding gjør vi mer av det vi vet er — bra, vi fokuserer på det vi vil ha mer av. Vi forsterker selvfølelse, mestring, anerkjennelse, empati, nysgjerrighet og tilhørighet. Og alt dette kan oppsummeres i sosial bærekraft!


Innlegg fra helsesykepleier Anne Margrethe Velken:

Gode søvnvaner hos barn

Kilder fra foreldrehverdag.no og helsenorge.no

Gjennom det første leveåret utvikler barnet et søvnmønster. Hvor mange timer søvn per døgn hvert barn trenger, varierer fra barn til barn. Det er også forskjell på hvor lett barna sovner. Noen trenger nesten ingen hjelp fra foreldrene, mens andre trenger mer støtte og nærhet for å klare å sovne. Det er også forskjell på hvor lett barn blir påvirket av indre og ytre stimuli mens de sover. 0-3 måneder De første ukene styrer babyen selv i stor grad når den trenger å sove. Søvnen kan bli forstyrret av smerter – for eksempel på grunn av luft i magen – eller ytre forstyrrelser som høye lyder. • Foreldrene må prøve og feile, og gradvis lære hva som hjelper for akkurat deres barn. • Lær om å tolke babyens signaler, og forskjell på gråt (les mer på foreldrehverdag.no) • Foreldrene bør hjelpe hverandre til å få sove når de kan og trenger det.

sammenhengende om natta. Det er også mulig å begynne å hjelpe barnet til å regulere seg selv dersom det våkner. Et barn som er vant til å sovne på fanget, ved brystet, med en hånd på magen eller med smokk, vil «etterlyse» samme hjelp til å sovne igjen om det våkner på natta. Et barn som er vant til å sovne i senga med noe mindre støtte fra foreldrene, vil ha større sjanse til å roe seg selv og sovne uten hjelp når det våkner om natta.

Barn over 1 år Det er helt vanlig opp til 3 års alder å ha minst én oppvåkning om natta.

Om barnet ikke roer seg igjen, kan dere se etter tegn på ubehag: Er barnet sulten, varm, kald, er bleia full eller har hun luft i magen?

Det er også lurt å finne en døgnrytme som gjør at barna, når det nærmer seg leggetid, kjenner igjen at dagen går mot slutten – det er på tide å legge seg. Et måltid og gjerne et bad i god tid før legging, ikkje for mye «herjelek» rett før sovetid, synge og/eller lese for barnet.

6-12 måneder Nå begynner de fleste spedbarn å sove mer

Vær derfor forberedt på at barnet ditt sannsynligvis vil sove godt i noen perioder, mens det vil våkne oftere i andre perioder av barneårene. Dette henger sammen med barnets utvikling og alt det nye de lærer i løpet av de første årene. Hjelp barnet å sette ord på følelsene sine, og bearbeide inntrykk fra dagen. Foreldre med flere barn vil ofte oppleve at barnas «sovehjerte» er forskjellig. Selv om du har de samme leggetidene og -rutinene, kan det være stor forskjell på hvordan søsken sovner om kvelden og sover gjennom natta.

3-6 måneder Etter rundt tre måneders alder, starter barnet å utvikle hormonet melatonin, som regulerer trøtthetsfølelsen. Da er det mulig å starte å venne barnet til at det er forskjell på dag og natt. • Ha det mørkt på rommet der barnet legger seg om kvelden. • Innfør noen faste kveldsrutiner, for eksempel et bad eller faste sanger. • Start leggingen tidlig, så barnet ikke blir overtrøtt. Barnet vil ha korte oppvåkninger cirka en gang i timen. Prøv å ikke forstyrre eller stimulere barnet slik at det våkner helt. La barnet finne tilbake til søvnen - enten alene eller ved hjelp av lett byssing, hysjelyder eller liknende.

I denne alderen er det fortsatt ikke noe mål at babyen skal sove natta gjennom, barnet trenger fortsatt å spise om natta for å få i seg nok næring. Men prøv gjerne å ikke vekke barnet helt. La lyset være dempet, unngå stimulering som øyekontakt, ha et rolig og trygt ansiktsuttrykk. Legg barnet til brystet eller gi flaske uten å invitere til kontakt som kan gjøre barnet våkent.

inntrykk å bearbeide eller at han lærer mye nytt akkurat nå.

Noen trenger hjelp til å forstå at det går an å sovne igjen. Så uansett om det betyr at de blir fulgt tilbake til senga si, om du må sitte hos dem til de sovner eller om du velger å la dem sove inntil deg i voksensenga, er det vel anvendt tid. Det viser barnet at «jeg kan våkne, og jeg kan sovne igjen når det er natt». Døgnrytme La barnet få fysisk aktivitet og sollys i løpet av dagen. Dagslys hjelper kroppen til å produsere naturlig melatonin, som regulerer døgnrytmen vår.

Begrense og unngå bruk av skjerm for tett opptil leggetida. Dagen påvirker natta Barnas søvn om natta handler mye om det han opplever og erfarer om dagen. I perioder vil mange oppleve at barnet sover dårligere, og da kan det ofte handle om at han har mange nye

Noen barn trenger rett og slett mer hjelp fra foreldrene til å finne roen om kvelden og hvordan de håndterer det å våkne om natta. Søvntrening Søvntrening kan også hjelpe barnet til å roe seg ned om kvelden og redusere oppvåkninger om natten. Søvntrening innebærer at man ikke umiddelbart går inn til barnet, selv om det gråter. Det kan oppleves tungt å la et barn gråte for seg selv, men gradvis vil dette gjøre leggingen enklere. Dess mindre «belønning» og stimulering på natta, des lettere blir det å finne roen igjen selv. I starten sitter en gjerne ved siden av sengen, viser at du er der, snakker minst mulig, minst mulig øyekontakt og unngå å ta barnet opp. Evt kun holde barnet i hånden. Gradvis beveger den voksne seg mer ut av rommet, og til slutt kun er inne hos barnet hvert 2-3 min, med rolig stemme sier «god natt» eller bare viser deg. For å trygge barnet på at du er i nærheten og aldri langt borte. Er foreldrene veldig slitne og barnet våkner mye om nettene kan søvntrening være til god hjelp. Samtidig er søvntrening noe omdiskutert blant helsepersonell og foreldre. Rådene gjelder friske barn over 6 mnd, og foreldre må selv kjenne etter om dette er noe som passer de.

Helsesykepleiere på skolene på Hundvåg Hundvåg: Hanna Skjelbred Nygaard og Åse Tomine Berge Skeie: Janne Ravndal og Karin Kristiansson Lunde: Karin Kristiansson og Janne Ravndal

Austbø: Julie Laurense Homnes og Gerd Katrin Kro Buøy: Hanna Skjelbred Nygaard og Åse Tomine Berge Roaldsøy: Gerd Katrin Kro og Julie Laurense Homnes

Helsesykepleierne er som regel lettest å nå direkte på telefon til Hundvåg Helsestasjon, åpent man-fre kl. 08-15.

Telefon: 51 50 81 50

Helsestasjon for ungdom

Uteseksjonen

er et gratis tilbud for deg som er 16-19 år bor i Stavanger kommune, og/eller for deg som er elev ved en videregående skole i Stavanger.

er et frivillig hjelpetilbud til ungdom og deres foreldre og er tilstede på alle ungdomsskoler og ungdomsklubber i Stavanger.

Her kan du få råd og veiledning om prevensjon, graviditet, kjønnsykdommer, røyking, rusmidler, stress, kosthold og psykisk helse. Du kan også ta kontakt hvis du ønsker å snakke om problemer, eller bekymringer, i forhold til hjem, skole og venner. Vi har taushetsplikt og tilbudet er gratis. Helsestasjonen ligger på Nytorget i Stavanger sentrum. Vi reiser også ut til de videregående skolene i kommunen. Helsestasjonen for ungdom har også egen facebookside hvor det legges ut info om ulike tema. Helsestasjon for ungdom har telefon 900 93 544.

Gjennom dette oppsøkende arbeidet er de mye i kontakt med ungdom og vet derfor noe om hvordan det er å være ung i bydelen. Ulike tema ungdom prater med uteseksjonen om kan være psykisk helse, skole, mobbing, seksualitet, prevensjon, alkohol og rusmidler, hjemmeforhold, foreldre- og vennekonflikter, den vanskelige ungdomstiden o.l. Uteseksjonens fellestelefon: 910 07 168


i d i t e t n e k l o k i k t a u lmiljø! b k u r B Gode kjøp til hyggelige anledninger!

Hundvåg fashion

HUNDVÅG JERN OG FARGE A/S Hundvågsenteret i Hundvågkrossen Telefon: 51 86 30 00. www.jernia.no

(tidligere Match Hundvåg)

Følg oss også på @JerniaHundvaag

TLF: 51 89 22 40

Man-Fre og Lør 9-17. Tors. 9-19

Velkommen inn til en hyggelig handel!

Tlf. 90263020 @hundvagblomster

Følg oss på facebook: @hundvågsenteret