Page 1

Zidni News

33 27. lipnja 2011.


Zidni

News riječ

direktora

Trud i

stabilnost Dragi kolege, u intervjuu s našim šefom Stefanom Heiglauerom, koji donosimo u ovom izdanju, naročito me ugodno iznenadila njegova usporedba Overseas Expressa s Austrijskom poštom. Na našoj strani tek Izvrsna je i 310 djelatnika (zajedno s Stefanova kooperantima) naspram giopaska o ganta od 23.000 zaposlenih tome kako u austrijskom poštanskom je potrebsustavu. No, ipak, kaže no brinuti o Stefan, radi se o „najboneprekidnom ljim kompanijama u svom oduševljaposlu, svaka na svojemu vanju kupca. tržištu“. To iznimno priznaKupci su cennje čovjeka koji pedanto tar svemira. poznaje sve posebitosti u logističkom pristupu i jedne i druge tvrtke sugerira nam zapravo da ogroman trud koji smo u transformaciju svoje kompanije ulagali posljednjih godina - danas, u vrijeme krize, Pristupanjem donosi stabilnost poslovaHrvatske Eunja. A to je rezultat na koji ropskoj uniji su očigledno ponosni i naši mijenjamo i vlasnici. svoje poslovOsim toga, drago mi je da no razmišljemogu s vama podijeliti nje. Svejedinformaciju da je u tijeku no nam je odabir najkvalitetnijeg ponuđača za izradu naših npr. putuje novih web stranica. Na li paket iz natječaj je pristiglo desetak Osijeka za izvrsnih rješenja i trenutno Split ili za temeljito proučavamo kreHamburg. ativne detalje kandidata za drugi krug. Novim webom započet ćemo potpuno novo poglavlje u ponudi i širenju naše usluge i prema privatnim korisnicima.

Boris Brković

savjetnik za djelatnike Ì PRVI DOJAM Za stvaranje prvog dojma

odlučujući su prvih 7 do 60 sekundi razgovora. U tom razdoblju sugovornik ili publika će nesvjesno odlučiti koliko pažljivo će slušati vaše izlaganje ili poslovnu ponudu. Zato uvod mora biti najbolje pripremljen, kratak, efektan, lako razumljiv...

Ì POZORNOST Presudno za zadržavanje

pozornosti sugovornika je upravo kratko razdoblje u kojemu on o nama stječe prvi dojam. U tom razdoblju sugovornik procjenjuje jesmo li simpatični, samopouzdani, imamo li tremu, razumijemo li se u svoj posao, pa čak i jesmo li prikladno odjeveni - o svemu tome ovisi i naš posao.

br. 33

globalno Stefan Heiglauer, generalni direktor holdinga PIB

Postižete izvanredne rezultate Zahvaljujem svakom pojedinom zaposleniku za velika postignuća u posljednjih nekoliko godina i želim da i dalje, svojim punim angažmanom, pridonosite pozitivnom razvoju Overseasa Stefan nadzire rad svih kompanija-kćeri unutar zemalja CEE regije, jako dobro poznaje strukturu svih tržišta paketa u okružju, pa su njegove poslovne opservacije zapravo dragocjena uputstva za rad. ■ Kad Vam netko spomene Overseas Express u Hrvatskoj, što Vam prvo padne na pamet? - Overseas Express je na hrvatskom tržištu sigurno najuspješnija kompanija u poslu dostave paketa. Uspjeh Overseas Expressa je rezultat rada svih zaposlenika, od više od 160 kurira i 19 centara koji svakodnevno preuzimaju i isporučuju pošiljke do agenata u Službi za korisnike koji se svakodnevno brinu da kupci budu zadovoljni. Ne treba zaboraviti i odjel financija koji se brine da poslovne knjige budu

uredne. Zatim, skladište koje je srce naše tvrtke, odjel prodaje koji osigurava stalni rast kompaniji, te naši informatičari koji se brinu da nam sva oprema besprijekorno funkcionira.

Ponosni na Vas

■ Koliko dugo ste angažirani oko projekta Overseas Expressa? Koje su se bitne stvari promijenile u tom razdoblju? - U poslovanje Overseas Expressa imam uvid od kada je Austrijska pošta kompaniju kupila, a vrlo sam intenzivno uključen u sva zbivanja u Overseasu zadnje dvije godine, od kada sam na čelu regije srednje i istočne Europe u Austrijskoj pošti. Od kompanije koja se borila s mnoštvom problema (od nelikvidnosti i razine kvalitete prije pet godina) Overseas Expre-

JASNO Naš cilj je stabilno i profitabilno rasti na hrvatskom tržištu ss je izrastao u kompaniju koja svima koji se bave ovim poslom može služiti kao primjer kako se kvalitetno radi posao dostave paketa. Na to smo posebno ponosni u Austrijskoj pošti. Zadnje dvije godine bile su posebno teške zbog ekonomske situacije, no rezultat kojeg je Overseas Express uspio dostići na čelu s ovom Upravom i

REKORD Preuzeti gotovo 17.000 paketa u Hrvatskoj u jednom danu i sve ih isporučiti sutradan doista je velik uspjeh.

angažmanom svih zaposlenika doista je izvanredan. Prava potvrda toga je da se zadnjih tjedana obaraju rekordi u broju prevezenih paketa u jednom danu - na tržištu Hrvatske preuzeti gotovo 17.000 paketa u jednom danu i sve ih isporučiti sutradan doista je velik uspjeh koji ne bi bio moguć da se Overseas nije okrenuo vlastitoj kvaliteti i zahtjevima kupaca. ■ Kakva je pozicija Overseas Expressa u odnosu na tržišne efekte koje u svojim zemljama postižu ostala poduzeća-kćeri koje Austrijska pošta ima u regiji? Npr. u odnosu

UPS Facebook

PLASTIČNI KAMIONI

U tijeku je testiranje pet modela novih dostavnih vozila koja bi se na američkim cestama trebala naći u prosincu. Riječ je o Ultimaster i Isuzu kamionima s diesel motorima, a zanimljivo je da su karoserije od laganih, kompozitnih materijala. Već su ih prozvali revolucionarnim „plastičnim“ kamionima.

PRIJATELJI PAKETA Nešto više od 36.000 prijatelja UPS Storea na Faceu svakodnevno komentira i lajka postove u kojima se savjetuje kako se malim poduzetnicima i običnim građanima koji šalju pakete može olakšati život. UPS Storeovi su mjesta na kojima se predaju pošiljke za slanje, ali se ondje paketi i zamataju. Love logistics!


na 24-Vip (BiH), City Express (Srbija) i City Express Montenegro (Crna Gora). - U odnosu na kolege iz Srbije, BiH i Crne Gore, Overseas Express je u zavidnoj situaciji jer radi na znatno uređenijem tržištu i ekonomski stabilnijem okruže-

ODGOVORNOST Liderska pozicija za sobom nosi mnoštvo odgovornosti prema kupcima - ako ste prvi, morate biti i najbolji. nju. Međutim, u svim zemljama regije kompanije Austrijske pošte su ipak tržišni lideri. Velike, još neiskorištene potencijale, vidimo u prekograničnom poslu ekspresne dostave paketa sa spomenutima poduzećima-kćerima.

Pet godina No1

■ Do koje mjere i na koji način je moguće uspoređivati trenutna dostignuća u organizaciji posla Overseas Expressa i sustava Austrijske pošte? Odnosno, napredujemo li u skladu s očekivanjima? - Sustav Austrijske pošte i Overseas Expressa je teško uspoređivati iz jednostavnog razloga što u Austrijskoj pošti radi 23 tisuće zaposlenih dok u Overseas Expressu cijeli tim, zajedno s kooperantima, broji 310 ljudi. Me-

je kapacitet našeg 30.000 paketa HUB-a u Zagrebu trenutno dnevno 17.000 paketa obrađujemo đutim, ono što Austrijska pošta i Overseas Express dijele jest da su najveće i najbolje kompanije u svojem poslu, svaka na svojem tržištu. Overseas Express ne samo da napreduje u skladu s očekivanjima, nego nerjetko služi svima iz grupacije za primjer, pogotovo u smislu inovacija i razvoja. Zadnji primjer koji tome svjedoči je uspješna implementacija Internet Shipping aplikacije koju je u potpunosti osmislio i proizveo hrvatski tim. Čak dapače, Overseas je za tu aplikaciju dobio i prestižnu međunarodnu nagradu u Londonu. ■ Jeste li zadovoljni Overseasovim tržišnim udjelom u dostavi paketa na hrvatskom tržištu?

PRIMJER Overseas Express ne samo da napreduje u skladu s očekivanjima, nego nerjetko služi za primjer svima iz grupacije.

Kako uopće iz austrijske perspektive komentirate tu činjenicu? - To što je Overseas Express prvi trenuto je dobar rezultat, međutim kad uzmete u obzir da je Overseas na prvoj poziciji na tržištu već gotovo pet godina onda je to izvanredan rezultat. Želim istaknuti i to da liderska pozicija za sobom nosi i mnoštvo odgovornosti prema kupcima - ako ste na tržištu prvi, onda morate biti najbolji, a biti najbolji nije lagan posao. Naravno, najgore što se može dogoditi jest pad s prve pozicije. No kako smo u Zagrebu otvorili HUB koji ima kapacitet od 30.000 paketa u danu, a mi sada imamo 17.000 paketa dnevno, onda je naše usmjerenje svima jasno - nastaviti stabilno i profitabilno rasti na hrvatskom tržištu.

Očekivanja klijenata

■ Europsko tržište dostave paketa razvija se u skladu s očekivanji-

Kupci žele biti oduševljeni

Jedini savjet svima koji se ovim poslom bave jest da kupac mora biti u centru naše pažnje. Ako je kupac nezadovoljan, svi ćemo biti nezadovoljni. Međutim danas kupcima nije dovoljno da su zadovoljni, kupci žele biti oduševljeni svakim zaposlenikom. Odgovornost je svakog zaposlenika da pozitivno iznenadi kupca s kojim je u kontaktu. To je važno načelo kojeg se svi moramo držati.

ma klijenata. Jesu li ta očekivanja klijenata u Austriji i Hrvatskoj još uvijek jako različita? - Klijenti traže kraće rokove isporuke, traže manje oganičenja u korištenju usluga, traže jednostavnije postupke slanja pošiljaka - dakle hrvatski se klijenti približavaju europskim standardima usluge. To je normalan i očekivan razvoj hrvatskog tržišta. Zahtjevi tržišta se stalno povećavaju.

-

27. lipnja 2011. pokude kupaca

Ì M-San - Paket iz pošiljke krivo sortiran na našem skladištu. Ì VIP - Tvrdili su da je, prema riječima primateljice, povratni dokument potpisao njezin sin. Provjerom s kurirom i supervizorom centra utvrđeno je da je osobno potpisala.

UPRAVA Osobno jako cijenim otvorenu i profesionalnu komunikaciju kao i odličnu kulturu razgovora s upravom Overseasa u Hrvatskoj. ■ Hrvatska je ovih dana dobila i datum pristupa Europskoj uniji (1. srpnja 2013.). Koje važne stvari za naš posao će se dogoditi ili promijeniti u tom trenutku? - Od pristupanja Hrvatske u EU sigurno će značajno porasti broj pošiljaka s drugim članicama Unije zbog uklanjanja granice. S time u vezi u velikoj mjeri će se internacionalizirati poslovanje pa će paket za Split, Zadar ili Osijek biti jednak paketu za Hamburg, Bratislavu ili London. To je velika promjena u perspektivi korisnika usluga, ali i Overseas Expressa kao pružatelja usluga.

Ì Sportina Group - Paket je uredno isporučen, ali oko 15 sati. Žalili su se zašto nije ranije (nema vremenski definirane dostave na paketu).

Ì Porsche Leasing - Paket je ostao u kamionu. Žele odobrenje za trošak prijevoza. Ì Labelle Poreč Oštećenje paketa. Ì Salona TechCaesarea - Nije ispoštovan rok dostave cargo zbog obujma posla. Ì Avon Primateljica je molila dostavu iza 15 sati u Puli. Kurir joj je rekao da ne zna hoće li stići.

flash Nelikvidnost raste

Vrijednost nepodmirenih naloga za plaćanje u travnju je povećana za još 1,1 milijardu kuna do novog rekorda od 39,1 milijardu kuna. No, naročito je zabrinjavajuće da i dalje raste. Rekordan je bio i broj nelikvidnih poslovnih tvrtki je bilo blosubjekata, njih kirano u travnju 82.884 s mjesečnim rastom od 1,5 posto. Nastavak negativnog trenda najbolje oslikava činjenica daljnjeg stalnog rasta broja nelikvidnih poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana. U travnju ih je bilo 5.072, što je 860 više nego prethodnog mjeseca.

5.072

Očekivana inflacija

Više mobiteliramo

2,4%

718

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u Hrvatskoj i dalje rastu iz mjeseca u mjesec, a u odnosu na svibanj prošle godine veće su za 2,5%. Mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aktualnom su svibnju u odnosu na travanj poje inflacija na rasle za dodatgodišnjoj razini nih 0,3%. To je blago jačanje inflacijskih pritisaka, s obzirom da je u travnju inflacija na godišnjoj razini iznosila 2,4%. Na rast potrošačkih cijena najviše je utjecao rast cijena odjeće i obuće za 2%, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 0,8%.

Korisnici tri hrvatske mobilne mreže su u prva tri mjeseca ove godine telefonirali su 3,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, u nepokretnim/fiksnim mrežama nastavljen je mitrend smanjenja lijupotrošnje, i to za na SMS poruka 4,4 posto, s utrou tri mjeseca šenih 1,26 milijardi minuta. Mobiteli su i dalje popularni. No, iako su u prva tri mjeseca ove godine utrošili više minuta, korisnici su nastavili sve manje slati SMS i MMS poruke. SMS poruka je u tom razdoblju bilo 718 milijuna ili 2,6% posto manje.


Kontakti Glavni ured Overseas Trade Co.Ltd. d.o.o. Zastavnice bb, HR-10251 Hrvatski Leskovac uprava: +385 (0)1 4607 000 e-mail: overseas@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 20,00h Matični broj: MB 1761188 Žiro račun: 2484008-1101879255

Odjeli

Regionalni Centri

Služba za korisnike Besplatni telefonski broj: 0800 33 66 33 ■

tel: +385 (0)1 34 54 555 fax: +385 (0)1 61 75 410 e-mail: cs@overseas.hr Operacije tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.3) e-mail: logistic@overseas.hr

Regionalni Centar Rijeka Trtni 69, HR-51211 Matulji tel: +385 (0)51 27 42 22 fax: +385 (0)51 27 42 64 e-mail: rijeka@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h l

Regionalni Centar Split Domovinskog rata 10, HR-21204 Dugopolje tel: +385 (0)21 66 01 53 fax: +385 (0)21 66 01 56 e-mail: split@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h

l

Financije tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.4) fax: +385 (0)1 61 75 430 e-mail: racunovodstvo@overseas.hr

l

Informatika tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.5) e-mail: it@overseas.hr ■

Prodaja tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.1) fax: +385 (0)1 61 75 400 e-mail: prodaja@overseas.hr

Regionalni Centar Osijek Ulica Hrastova 1, HR-31000 Osijek tel: +385 (0)31 29 77 22 fax: +385 (0)31 29 73 80 e-mail: osijek@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h

Distributivni centri Distributivni centar Varaždin Varaždinska 82, HR-40305 Nedelišće tel: +385 (0)40 89 50 39 tel: +385 (0)40 89 50 54 fax: +385 (0)40 89 51 83 e-mail: varazdin@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h l

Marketing tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.6) e-mail: marketing@overseas.hr ■

Carina tel: +385 (0)1 46 07 000 (ext.2) fax: +385 (0)1 61 75 450 e-mail: brokerage@overseas.hr ■

Distributivni centar Zadar Uvala Bregdetti bb, HR-23000 Zadar tel: +385 (0)23 24 40 90 fax: +385 (0)23 24 40 86 e-mail: zadar@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h l

Naša mobilna mreža Krapina 099 46 07 491 Sisak 099 46 07 122 Virovitica 099 46 07 431 Sl.Brod 099 46 07 351 Ogulin 099 46 07 454 Našice 099 46 07 371

Karlovac 099 46 07 471 Vinkovci 099 46 07 321 Požega 099 46 07 341 Dubrovnik 099 46 07 231 Metković 099 46 07 234

Trgovačko društvo Overseas Trade Co Ltd. d.o.o, Kovinska 20, 10090 Zagreb, upisano u Sudski registar trgovačkih društava RH pri Trgovačkom sudu u Zagrebu (MBS: 080470669) s temeljnim kapitalom od 75.000,00 kuna, uplaćenim u cijelosti, s jedinim članom društva Post International Beteiligungs GmbH, Austria i jedinim članom Uprave: Boris Brković. Žiro račun: 2484008-1101879255 kod Raiffeisen Bank Austria d.d. Zagreb, Porezni broj 01761188

l Distributivni centar Pazin Dubravica 2a, HR-52000 Pazin tel: +385 (0)52 61 71 25 tel: +385 (0)52 61 71 65 fax: +385 (0)52 61 71 26 e-mail: pazin@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h

Distributivni centar Bjelovar Krste Špoljara 8, HR-43000 Bjelovar tel: + 385 (0) 43/220 860 fax: + 385 (0) 43/220 860 e-mail: bjelovar@overseas.hr Radno vrijeme: 08,00 – 17,00h l

Zidni News

Overseas Express News 33  
Overseas Express News 33  

Zidne novine Overseas Express br. 33

Advertisement