Page 1

Jong Overijssel doet mee! Maak kennis met de provincie Overijssel


2


“Goh, politiek is leuker dan ik dacht!”, “Beslissingen nemen is nog niet zo makkelijk”, “Nu weet ik waar ik eigenlijk voor stem”. Dit zeggen jongeren vaak na afloop van een gastcollege, Statenspel of The Battle. Democratie is belangrijk en het is vaak opvallend hoe weinig jongeren daar eigenlijk van weten. Daarvoor is Jong Overijssel doet mee! gestart, waarmee de provincie Overijssel jongeren vanaf 15 jaar laat zien hoe de democratie werkt, waar de provincie zich mee bezighoudt en hoe het provinciale beleid tot stand komt. Alle onderdelen van het project sluiten aan bij de doelstellingen die horen bij de vakken maatschappijleer, burgerschap, Nederlands of geschiedenis.

Het actief ervaren staat voorop! Het project Jong Overijssel doet mee! biedt de volgende activiteiten: • Gastcollege • Statenspel • Lespakket en The Battle • Overijssel Debat Award • Het Eén of Het Ander U kunt met uw klas deelnemen aan alle activiteiten, maar u kunt uiteraard ook kiezen voor één of meerdere onderdelen. Deelname aan de activiteiten is gratis. We streven ernaar dat de activiteiten zo weinig mogelijk tijd en voorbereiding vragen van de docenten.

Jong Overijssel doet mee!

Jong Overijssel doet mee!

“Beslissingen nemen is nog niet zo makkelijk als ik dacht”

3


4


Gastcollege

Tijdens een gastcollege komt een lid van Provinciale Staten in de klas vertellen over de provincie Overijssel en de democratie. Wat doen de Commissaris van de Koningin, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten? Wat merken de leerlingen in hun dagelijks leven van de provincie? Hoe kun je daar als burger invloed op uitoefenen?

•T ijdsinvestering: 1 lesuur •P lanning: een gastcollege kan gedurende het gehele schooljaar plaatsvinden. Gastcollege

Er zijn ook twee speciale varianten van het gastcollege. Voor klassen die meer willen weten over het verschil tussen het werk van de gemeente en de provincie nodigen we, naast het Statenlid, ook een gemeenteraadslid uit. En voor leerlingen die geĂŻnteresseerd zijn in de verhouding tussen de politiek en de ambtelijke organisatie komt een ambtenaar van de provincie met het Statenlid mee.

Kenmerkend voor het gastcollege is het gesprek tussen de leerlingen en de gastdocent. Daarbij hoort de gastdocent graag wat de leerlingen belangrijk vinden in hun provincie.

5


6


Statenspel

•T ijdsinvestering: 3 uur (exclusief reistijd) •P lanning: een Statenspel kan gedurende het gehele schooljaar plaatsvinden.

Statenspel

Tijdens een Statenspel kruipen de leerlingen in de huid van de leden van Provinciale Staten. Zij worden ingedeeld in vijf politieke partijen en moeten een mening vormen over een voorstel van Gedeputeerde Staten. Dit voorstel is daadwerkelijk al eens in de Provinciale Staten besproken. De leerlingen gaan hierover in de Statenzaal van het provinciehuis in Zwolle met elkaar in debat. Doel van het Statenspel is inzicht te geven in het politieke spel van de provincie. Een Statenlid neemt tijdens het spel de rol aan van een gedeputeerde. Het spel kan gespeeld worden met minimaal 15 en maximaal 30 leerlingen. Voor scholen buiten Zwolle bieden we gratis busvervoer aan.

7


8


Lespakket en The Battle

•T ijdsinvestering: • c a. 3 lesuren op school. Naar behoefte meer voorbereidingstijd in de les (uitwerken idee en maken presentatie). Vanuit de provincie bieden wij, indien wenselijk, begeleiding aan bij de voorbereidingen; •1 dagdeel (The Battle). •P lanning: • december/januari/februari: uitwerken idee en maken presentatie; •2 2 maart: The Battle in het provinciehuis in Zwolle.

Lespakket en The Battle

Hoe kan de provincie Overijssel omgaan met ontwikkelingen in de toekomst? We vragen de leerlingen, in groepjes van vijf, een idee te bedenken dat bijdraagt aan een mooiere en betere toekomst voor Overijssel. Dit idee presenteren ze voor hun klas of de gehele school. De groep leerlingen met de beste presentatie wint. In maart 2012 presenteren deze leerlingen hun idee opnieuw tijdens The Battle in het provinciehuis. Daar gaan zij de strijd aan met de andere deelnemende Overijsselse scholen. De beste groep wint voor de hele klas een tweedaagse reis naar Brussel, met onder andere een bezoek aan het Europees Parlement. Voor scholen buiten Zwolle bieden we gratis busvervoer aan naar het provinciehuis.

9


10


Overijssel Debat Award

Vanzelfsprekend zijn de andere leerlingen tijdens de Overijssel Debat Award als publiek van harte welkom. Voor scholen buiten Zwolle bieden we gratis busvervoer aan naar het provinciehuis. • Tijdsinvestering: • c a. 3 uur, eerste training voor alle leerlingen; • c a. 3 uur, tweede training voor geselecteerde leerlingen; • c a. 3 uur, Overijssel Debat Award in het provinciehuis. •P lanning: • 3 oktober: eerste training in Almelo; • 6 oktober: eerste training in Zwolle; • 13 oktober: tweede training in Zwolle; • 27 oktober: Overijssel Debat Award.

Overijssel Debat Award

De provincie Overijssel organiseert in samenwerking met het Pius X College uit Almelo en de Jongerenraad Overijssel een debatwedstrijd in het provinciehuis. De leerlingen gaan met elkaar in debat over Overijsselse onderwerpen. Inzet is een trofee voor de beste jonge debater van de provincie Overijssel. Er is plaats voor 15 scholen met een maximum van 5 leerlingen per school. De debaters van de deelnemende scholen zullen in principe niet op hetzelfde startniveau zitten. Toch gaan we proberen om alle deelnemers op hetzelfde peil te krijgen. Wij bieden uw leerlingen daarom gratis trainingen aan. Bijeenkomsten waarbij de leerlingen zichzelf beter leren kennen en nog beter leren debatteren. Aan het einde van de trainingen blijft één leerling per school over die mee mag doen met het echte debat in het provinciehuis.

11


12


Het Eén of Het Ander

Om de leerlingen voorafgaand aan de start van de wedstrijd meer te leren over de provincie, is een gastcollege door een Statenlid in de klas een onderdeel van deelname aan Het Eén of Het Ander. •T ijdsinvestering: •1 lesuur: gastcollege; • c a. 3 uur: aanjagen leerlingen om stemmen te verzamelen. •P lanning •1 0 januari t/m 26 februari: wedstrijd via sociale media; •8 maart: overhandigen trofee aan subsidieaanvrager.

Het Eén of Het Ander

Het Eén of Het Ander is een competitie tussen klassen, waarbij sociale media het primaire speelveld zijn en waarbij geld gewonnen kan worden ten behoeve van een subsidieaanvraag. Aan de hand van aansprekende en echte subsidieaanvragen die bij de provincie binnenkomen worden scholieren gevraagd een keuze te maken uit een van de aanvragen. Vervolgens dienen zij via sociale media zoveel mogelijk vrienden te verzamelen die hun stem uitbrengen voor de door de scholieren gekozen subsidieaanvraag. De klas die in staat is de meeste vrienden te mobiliseren en te laten stemmen wint. De scholieren van de winnende groep mogen in het provinciehuis een geldbedrag schenken aan de subsidieaanvrager die zij hebben ondersteund.

13


14


Informatie

Meer informatie Voor meer informatie over het project Jong Overijssel doet mee! kunt u kijken op onze website www.jongoverijssel.nl of contact opnemen met team Communicatie: • Letty IJsinga: 038 499 92 48 of l.ijsinga@overijssel.nl • Margreet de Haan: 038 499 93 91 of m.d.haan-beekhuis@overijssel.nl

Deelnemen Deelname aan alle activiteiten is gratis. Wilt u met één of meerdere klassen van uw school meedoen aan Jong Overijssel doet mee! dan kunt u via onze website www.jongoverijssel.nl een deelnameformulier invullen, telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen. Daarna nemen wij contact met u op over het vaststellen van definitieve afspraken en data.

Informatie

Graag zien wij u en uw klas bij een van de activiteiten van Jong Overijssel doet mee!

15


Het project Jong Overijssel doet mee! laat jongeren vanaf 15 jaar zien hoe de democratie werkt, waar de provincie zich mee bezighoudt en hoe het provinciale beleid tot stand komt. Uitgave: provincie Overijssel, juni 2011

2011-235e

Folder Jong Overijssel doet mee!  

Met het project Jong Overijssel doet mee! betrekt de provincie Overijssel jongeren vanaf 15 jaar bij de democratie. Dat gaat via verschillen...

Advertisement