Page 1


2


Benvolguts veïns: Ja s’acosten les nostres festes, les Falles. Són les nostres festes, però, també hi són les festes de tots, tan meravelloses que estan ben a prop d’arribar a ser declarades Patrimoni de l’Humanitat. I són, com no, festes que es viuen intensament a cadascun dels pobles de la nostra Comunitat i, per descomptat, al nostre poble. A Benetússer, com a València sencera, ja sura en l’ambient l’olor de la pólvora, l’harmonia de la música i la bellesa de les falleres amb les seues gales valencianes. Ja hem proclamat les nostres reines, Mireia Vidal i Copete i Nera García i Ayuste i hem gaudit de la seua elegància i valenciania. Elles han portat el nom del nostre poble per tot arreu des d’el seu nomenament, i ara arriba el seu moment, el moment més important de tota persona valenciana i fallera: les Falles. Des de l’Ajuntament, hem de reconéixer que enguany ha sigut un any difícil, ple de problemes econòmics, socials i laborals, però, com sempre, els veïns hem fet gala de la nostra fortalesa per tal d’eixir de tot allò que de roïn ens ha portat este temps de crisi. Arriba l’hora de demostrar la veritable essència del nostre poble, que sap renàixer de les seues cendres any rere any. Perquè eixe és, precisament, l’esperit de les falles, l’esperit del valencians, l’únic poble del món capaç de passar un any sencer treballant per fer uns monuments que sols han de romandre quatre dias al carrer. I hem d’enorgullir-nos molt d’eixe esperit, la nostra senyal d’identitat. Per això, des d’el nostre Ajuntament volem cridar a tots, veïns i forasters, fallers i els que no hi són, perquè visquem estes festes tal com mereixen, per a eixir al carrer, gaudir de

la música i la bellesa de les cercaviles, participar en les activitats municipals, col.laborar amb les comissions, sentir el soroll de mascletaes i castells i, per què no, tastar una bona paella o una xocolatà amb bunyols. Benetússer es posa de gala per viure la nostra setmana gran, i vol que siga una setmana gran per a tots. Per això hem preparat per part del Consistori y de les sis comissions falleres de les quals el nostre poble pot presumir, tota mena d’activitats per fer inoblidables les Falles de 2013. Ací, al nostre poble, tenim l’honor de contar com a Fallera Major, a Mireia Vidal i Copete una preciosa dona que representa el nostre poble juntament amb la seua cort d’honor, formada per Desiré Costoyas, Alba Pérez, Arantxa Morales, María José Díaz, María Teresa Bermejo i Nuria Múñoz Tanmateix, tenim l’orgull de tindre una encisadora Fallera Major Infantil, Nera García i Ayuste, sempre magnificament acompayada per la seua cort d’honor, formada per Ainhoa Argiles, Alba Gómez, Marta Castro, Laura Galán, Paula Pérez i Alejandra Rodríguez. Elles representen, amb tota la Junta Local Fallera de Benetússer, a tots i cadascun del fallers del nostre poble, i nosaltres hem d’enorgullir-nos d’ells. Així que no ens conformem amb veure les Falles, disposem-nos a viure-les, perquè les Falles són de tots. Cal eixir al carrer i gaudir de les festes. I potser el seu esperit se’n porte, amb el foc de la Cremà, totes les coses dolentes per a, com és propi del nostre poble valencià, renàixer renovats de les seues cendres.

VIXCA BENETÚSSER, VIXCA VALÈNCIA i VISQUEN LES FALLES.

Alcaldessa de Benetússer Laura Chulià i Serra

3


Salutació de l´alcaldessa

3

Salutació del regidor de festes

5

Fallera Major

6

Fallera Major infantil

8

Cort d´honor de la Fallera Major Infantil

10

Cort d´honor de la Fallera Major

11

Junta Local Fallera de Benetússer 2013

12

Exaltació de les

13

Falleres Majors de Benetússer Falla Joventut

16

Falla Plaça Lepanto

17

Falla Literato Azorín

18

Falla El Rajolar

19

Falla Vicente Navarro i Soler

20

Falla Barri L´Estació

21

Programa Oficial

22

Àlbum de fotos Falles 2012

24

Llibret de Falles 2013 Tiratje: Edita: Imprimeix: Fotos: Coordinació: Dissenya i Maqueta:

4

3.000 exemplars Ajuntament de Benetússer. Imprenta Aitana. JLR Comunicación y Pardo. JLR Comunicación. Ivan Briones


Benvolguts fallers i amics: Un any més, ho hem aconseguit! Encara que de vegades en semblava impossible, encara que hem tingut entrebancs per tot arreu, encara que els diners no alcançaven i la crisi ens ofegava, ho hem aconseguit, hem arribat a les nostres festes amb tota la tasca feta, i ja estem disposats per a gaudir-les. No n’ha sigut gens, de fácil. Hem treballat de valent, hem furtat hores al git, hem lluitat amb els malsons i hem patit milers de maldecaps, però, ja estan ací les nostres falles, les millors festes del món. I és que els fallers som especials, i cal que la gent ho sápiga. És clar, els veïns i els forasters veuen en la setmana fallera el resultat: les falles plantades, les actuacions al seu escenari, la pirotècnia al punt, els carrers engal.lanats, les llums col.locades, els casals ben aviats i les falleres ben arriscades. Però, mai es pot oblidar que tot això no és, ni més ni menys, que el fruit d’hores i hores de treball i patiment i també d’il. lusió, eixa il.lusió que tots els fallers tenim per la nostra festa, per tal que, any rere any, les falles isquen al carrer amb tota la seua grandiositat. Tota la Junta Local Fallera de Benetússer, les nostres Falleres Majors i les seues Corts d’honor, i tots i cadascun del fallers de les comissions de Benetússer hem treballat tots plegats per tal de que ni la crisi ni les dificultats menven l’alegria i l’esplendor de la nostra festa gran. I de segur que l’esforç ha merescut la pena. Les Falles ja esten ací. Ja podem gaudir de la llum, el soroll, l’alegria i la bellesa d’unes festes d’allò més universals i, al mateix temps, d’allò més nostres. Per tot aixó hui vull, des d’ací i com a President de la Junta Local Fallera de Benetússer, rendir el meu homenatge a totes les persones que ho han fet possible: el fallers. Tots han sigut importants, tota faena ajuda al resultat perquè tota pedra fa paret, des d’aquells que organitzen els actes fins als que repleguen les cadires, des d’els que encapçalen les comissions fins al que grana el casal o aquell que porta l’estandart. I també, tots aquell que ajuden amb el seu treball a fer més gran encara la nostra festa, com ara indumentaristes, músics, escriptors, pirotècnics, cuiners, conductors, o tota mena d’artesans. Tots ho hem aconseguit, i hom fet amb l’esperit de germanor que és propi del nostre poble. Ja sé que els fallers ja tenen la seua recompensa més important: una meravellosa festa, i que amb això ja en tenen prou. Però, és necesari que es sàpiga, que ningú oblide mai que és el seu treball de tot l’any el que ha fet que les falles siguen el que hui hi són. Per això, he de dir que més que satisfet, estic d’allò més orgullós del meu poble, y del seus fallers. Gràcies a ells, les falles ja estan ací, disposades, com sempre, per al gaudiment de tots.

Regidor de Festes de Benetússer José Vicente Vidal i Selvi

Un altra volta, gràcies, fallers.

VIXCA BENETÚSSER, VIXCA VALÈNCIA i VISQUEN LES FALLES.

5


Fallera Major Mireia Vidal i Copete Saluda 2013: Sóc fallera des que vaig nàixer i el meu sentiment cap a la festa valenciana és tan gran, que les paraules es queden curtes. Enguany, el meu somni es fa realitat i presumisc, molt orgullosa, allà per on vaig, de ser la Fallera Major de Benetússer i de poder representar tots els veïns i fallers del nostre poble. A més a més, tinc la sort de estar acompanyada per les meues germanes falleres, les xiques de la meua Cort d’Honor: Desiré, Alba, Arantxa, María José, María Teresa i Nuria. Tanmateix , que han fet que este ejercici siga meravellós. Sens dubte, el 2013 va a ser per a mi un any que no mai oblidaré, per això, m’agradaria gaudir juntament amb tots vosaltres, cadascun dels actes de la setmana fallera. Vos convide a que contempleu els dotze monuments que el 15 de Març guarniran els carrers de Benetússer, i que visqueu amb emoció l’Ofrena a la nostra Maredeueta i les nits d’orquestra i disc-mòbil que plenen de llum i color cada racó del poble... Perquè, si poguérem descriure les falles d’alguna forma... Les falles són art efímer, llum, color, olor de pólvora, foc intens... Les falles són, sens dubte, treball, il·lusió i sentiment!.

Gaudiu de les falles 2013, Una forta abraçada.

6


7


8


Fallera Major Infantil Nerea García i Ayuste Hola, sóc Nerea: Enguany m’enorgullisc de ser la Fallera Major Infantil de Benetússer perquè això era la il·lusió de la meua vida. Enguany per fi em va correspondre: Sóc la Fallera Major Infantil del meu poble!!!!

Març… Tal i com va avançant el temps,tal i com ens endinsem en el mes de març, l’aire comença a tindre una certa nova fragància. Les ganes i el desig de festa amagades dins del cor de cadascuna i cadascun dels veïns de Benetússer, comença a obrir la nostra ànima. La pòlvora, les traques, els coets i el soroll són, sense cap dubte, la metxa que encén al nostre interior aquelles ganes amagades d’eixir al carrer i buscar la festa. Per últim, vull convidar els veïns i les diverses comissions de Benetússer a que ens acompañen, a mi i a les meues companyes de la Cort, les millors amigues i falleres del mon: Ainhoa, Alba , Marta, Laura, Paula i Alejandra. I tot això, amb l’esperança que passem unes inolvidables festes, les Falles, les millors

festes del món.

9


Cort d’honor infantil 2013 Alejandra Rodríguez i Moncholí Paula Pérez i Cócera Laura Galán i Cazaurán

Falla Vicente Navarro i Soler Falla Rajolar

Marta Castro i Tarín

Falla Literato Azorín

Alba Gómez i Giménez

Falla Plaça Lepanto

Ainhoa Argiles i Cañada

10

Falla Barri L´Estació

Falla Joventut


Cort d’honor 2013 Nuria Muñoz i Senón María Teresa Bermejo i Ruiz

Falla Barri L´Estació Falla Vicente Navarro i Soler

María José Díaz i Gómez

Falla Rajolar

Arantxa Morales i Melgar

Falla Literato Azorín

Alba Pérez i Serra

Falla Plaça Lepanto

Desirée Costollas i Rubio

Falla Joventut

11


Junta Local Fallera 2013 PRESIDENTA NATA Laura Chulià i Serra PRESIDENT EXECUTIU José Vicente Vidal i Selvi VICEPRESIDENTS Jordi Cubells i Martínez, Rafael Morales i Aracreu, Luis Miguel Jiménez i Benito SECRETARIA Isabel Pérez i Gil VICESECRETARI Carles Xavier Muñoz i Raya TRESORER Toni Almudéver i Muñoz DELEGATS JUNTA CENTRAL Silvio López i Raga, Isabel Gómez i Prieto DELEGATS FESTEJOS Julián Herrera i Díaz, Jesús Ceacero i Bautista DELEGAT DE CORTS David Ayuste i Soler

12

VOCAL Sergio Ataz i Sánchez


Exaltaci贸 Falleres Majors

Regidor de festes amb les Falleres Majors 2013 i la Fallera Major de Valencia.

Nerea es mostra molt feli莽 en este dia tan especial per a tots.

Mireia Vidal somriu a tots els comvidats a esta gran gala de exaltaci贸.

13


Exaltació Falleres Majors

Junta Local Fallera, Falleres Majors i les seues corts d´honor.

Cort d´honor de Mireia Vidal i Copete.

14

Cort d´honor de Nerea García i Ayuste.


Moment del nomenament com a FMI de Benetússer de Nerea García.

Laura Chulià imposa la banda de FM de Benetússer a Mireia Vidal

Begoña Jiménez, Fallera Major de Valencia 2013, saluda als assistents.

Rafa Vileu interpretant l´himne de la Comunitat Valenciana.

Mireia Vidal, Pepe Vidal, regidor de festes, Begoña Jiménez i Nerea García.

15


García Lorca, 16 bajo 46910 Benetússer (Valencia)

Barri l’Estació PRESIDENT Juan Jesús Santos i Nieves

FALLERA MAJOR Pilar Cervetto i Planes

“Un mar de falles” FALLA INFANTIL Selfa

16

PRESIDENT INFANTIL Antonio Martínez i Lluesma

“La cançó del faller” FALLERA MAJOR INFANTIL Eva Mª Gil i Guillem

FALLA MAJOR Selfa


Doctor Perpiñà, 31 46910 Benetússer (Valencia)

Vicente Navarro i Soler PRESIDENT Dionisio López i Díaz

FALLERA MAJOR Marina Gómez i Lara

“El major espectacle del món” FALLA INFANTIL Enrique Cardells

PRESIDENT INFANTIL Daniel Miralles i Pla

“Com fer l’indi” FALLERA MAJOR INFANTIL Nerea Fernández i Martín

FALLA MAJOR Enrique Cardells

17


Ntra. Sra. del Socorro 5, bajo 46910 Benetússer (Valencia)

Rajolar PRESIDENT Loli Alfonso i Fernández

“Felices Sueños” FALLA INFANTIL Juanjo Armengol

18

FALLERA MAJOR Mª Sol Madero-Candela i Iniesta

FALLERA MAJOR INFANTIL Claudia Cazaurang i Sierra

“A per totes” FALLA MAJOR Juanjo Armengol


Literato Azorín, 10 46910 Benetússer (Valencia)

Literato Azorín PRESIDENT Rafael Ferrandis i Lisarde

FALLERA MAJOR Victoria Costa i Gómez

“Carnestoltes de tot arreu”

“520 Anys després” FALLA INFANTIL Andrés Europa

PRESIDENT INFANTIL Alberto Gabriel i Sereno

FALLERA MAJOR INFANTIL Lucía Gabriel i Sereno

FALLA MAJOR Fede Alonso

19


El Palleter, 30 46910 Benetússer (Valencia)

Plaça Lepanto PRESIDENTA Dolores Cosín i Gamero

FALLERA MAJOR Carolina Guillem i Marco

“Una historia de TBO” FALLA INFANTIL José Manuel i Martínez

20

PRESIDENT INFANTIL Iván Navarro i Giménez

“Conters xinos” FALLERA MAJOR INFANTIL Lorena Villar i Cuéllar

FALLA MAJOR José Manuel i Martínez


Plaza Cardenal Benlloch, 11 bajo 46910 Benetússer (Valencia)

Joventut PRESIDENT Andrés Sánchez i Alaminos

FALLERA MAJOR Rosa Mari Llop i Mendoza

“El monopolio de los ricos”

“Bioparc” FALLA INFANTIL Brian Cifuentes i Fernández

PRESIDENT INFANTIL Xavi March i Covisa

FALLERA MAJOR INFANTIL Irene Baixauli i Mendoza

FALLA MAJOR Brian Cifuentes i Fernández

21


24 FEBRER diumenge

15 MARÇ 12.00 h

Les sis comissions de falles i la Junta Local es reuniran a la plaça de l´Ajuntament per escoltar la Crida de les Falleres Majors de Benetússer. Tot seguit es dispararà una mascletà aèria a càrrec de la Pirotècnia Turis. A continuació, inauguració de l´exposició del ninot, entrega del llibret de falles de Junta Local, intercanvi de fotos entre les Falleres Majors de Benetússer i les falleres majors de les distintes comissions i entrega de recompenses al pati de l´Ajuntament.

10.30 h

Visita de les Falleres Majors de Benetússer, Mireia Vidal i Copete i Nerea García i Ayuste a les falles que es planten a les guarderies de la població.

00.00 h

Visita de les Falleres Majors de Benetússer, les corts d´honor i la Junta Local a les diferents demarcacions per a seguir la plantà dels monuments.

16 MARÇ dissabte

02 MARÇ dissabte

divendres

09.00 h Plantà oficial de les falles de Benetússer.

09.30 h

18.00 h

Visita del jurat qualificador de les falles i carrers a les sis comissions.

Cavalcada del ninot. Totes les comissions falleres eixiran des de la plaça de l´Ajuntament i acabaran al carrer Major.

20.00 h Lliurament de premis a la plaça de l ´Ajuntament. A continuació, castell de focs a càrrec de la Pirotècnia Turis.

10 MARÇ diumenge

10.00 h

Partit pel tercer i quart lloc del torneig faller de futbol al Poliesportiu Municipal.

11.00 h Gran final del torneig faller de futbol al Poliesportiu Municipal.

12.00 h Festival de paelles al Poliesportiu Municipal. Després de dinar, entrega de trofeus del torneig faller de futbol i discomóvil de fi de festa.

22

17 MARÇ diumenge

08.00 h Despertà a la Fallera Major Infantil de Benetússer Nerea García i Ayste.

12.00 h Visita oficial a les falles. Les sis comissions i la Junta Local faran una cercavila per a visitar els casals començant pel de la Junta Local al carrer de Cervantes.

23.00 h Nit d´Albaes per a les Falleres Majors de Benetússer i per a totes les falleres majors i presidents de les comissions


18 MARÇ dilluns

08.00 h Despertà a la Fallera Major de Benetússer Mireia Vidal i Copete.

14.00 h Mascletà a càrrec de la Pirotècnia Turis en la plaça de la Xapa patrocinada per totes les comissions falleres de Benetússer i per la Junta Local Fallera

18.00 h Ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats.

19 MARÇ dimarts

11.30 h

Concentració de totes les comissions a la plaça de l´Ajuntament per acudir a la missa solemne en honor a Sant Josep, a l´esglèsia de Benetússer.

14.00 h Mascletà a la plaça de la Xapa patrocinada per l´Ajuntament de Benetússer

22.00 h

Cremà oficial de les falles infantils.

23.00 h

Cremà de la falla infantil guanyadora del primer premi amb la presència de la Fallera Major Infantil de Benetússer Nerea García i Ayuste

24.00 h

Cremà oficial de les falles de Benetússer.

01.00 h

Cremà de la falla guanyadora del primer premi amb la presència de la Fallera Major de Benetússer Mireia Vidal i Copete.

23


Fent Memòria Falles 2012

24


25


26


27


Ajuntament de BenetĂşsser

Junta Local Fallera de BenetĂşsser

Llibret de Falles 2013 Benetússer  

Libro de Fallas 2013 en Benetússer.

Llibret de Falles 2013 Benetússer  

Libro de Fallas 2013 en Benetússer.

Advertisement