Page 1

FEBRUARI 2018

Gemeentelijke verantwoordelijken van de Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland

In dit nummer: Schaapdrijven een toeristische attractie. Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland Paspoort aub Een witte roos op een graf Grot van Teralfene gevrijwaard Station Liedekerke, de nieuwe verkeers-hub?

Zie pag. 20

Lees en win een ETENTJE voor 2 in:

www.affligem.com

Grote Markt 4 • Aalst


Uw lokale magazine.

| Brilmonturen | Contactlenzen | Hoorapparaten | Kinderbrillen | | Loepen | Sportbrillen | Kleuradvies |

Ontdek onze nieuwe collecties brillen

Adverteren ?

Daalstraat 10 1790 AFFLIGEM TERALFENE Tel: 053/67 05 77 www.optiekvernaillen.be Openingsuren: Di. tot vrij. van 9 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur. Zat. van 10 tot 12 uur. en van 14 tot 17 uur. Zondag en maandag gesloten.

KOUDE EN WARME MAALTIJDEN AAN HUIS GELEVERD

7 dagen op 7

Traiteur Ronny bel vrijblijvend: 053 68 00 78 of 053 66 92 56 Consulteer onze website: www.ronnytraiteur.be

Elke dag verse soep, een voedzame dagschotel en een dessert. Traiteur Ronny • Bellestraat 206 • 1790 Affligem

VOOR AL UW GLASWERKEN DE GROM


Regionaal nieuws - februari 2018.

Tweemaandelijks informatiemagazine van Affligem Distributie in: Borchtlombeek Essene - Hekelgem - Liedekerke Strijtem - Teralfene Oplage: 11.200 ex. Nummer 135 - februari 2018 Op de omslag: Gemeentelijke verantwoordelijken van ILV. Verantwoordelijk uitgever: G. Steyleman Advertenties: Outstanding Productions Steenbergstraat 45 - 1790 Affligem T. 053 67 37 70 E-mail: info@outstanding.be © - Outstanding Productions 2018 Alle rechten voorbehouden. De uitgever is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties in deze uitgave. Uiterste inleverdatum van materiaal voor het magazine van april 15 maart 2018. Verschijningsdatum volgend nummer 4 april 2018.

Net na de eerste voorjaarsstorm en net voor de romantische koppels uitkijken naar Valentijn komt de provincieraad van Vlaams-Brabant met het nieuws over de aanbesteding van een landschapsstudie voor de ontwikkeling van een overkoepelende gebiedsvisie over hernieuwbare energie in het Pajottenland. Een verrassing is dat niet echt, het Pajottenland kan niet achterblijven met zijn inzet op hernieuwbare energie als de rest van het land dat wel doet. In de volgende drie jaar is het de bedoeling om een samenwerking tot stand te brengen tussen een studiebureau en Pajopower, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei. De gemeenten die naar voor worden geschoven als meest geschikt als site voor windmolens zijn Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw. De studie zou moeten uitmaken op welke manier de hernieuwbare energiebronnen kunnen worden ingepast in het landschap zodat ze zo weinig mogelijk opvallen. De ambitie achter het initiatief is niet min; een klimaatneutrale provincie worden tegen 2040. Het project ‘Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatbestendig Pajottenland’ dat eind 2017 goedgekeurd werd door de Vlaamse overheid is bedoeld om reeds in 2018 te starten. Uit eerdere mogelijke suggesties om windturbines in de regio in te planten is gebleken dat zo goed als niemand er naar uitkijkt om een installatie in zijn achtertuin te zien oprijzen. Het wordt ongetwijfeld geen gemakkelijk debat. Het technisch functioneren en laten renderen van een windturbine is voer voor ingenieurs. Maar het eenvoudige boerenverstand geeft ons wel in om eens een kleine 150 jaar terug te kijken, naar de glorietijd van de windmolens als een krachtige energiebron zonder vervuiling. Zelfs visueel stoorden die molens niet, tot op vandaag koesteren wij deze monumenten als pittoreske gebouwen in het landschap. Het reliëf van het Pajottenland kreeg er wel een pak bebouwing bij, maar de vorm van het land bleef onveranderd. Misschien kunnen de plaatsen waar onze voorouders windmolens plaatsten, omdat zij uit ervaring wisten dat het de ideale inplanting was, ons een aanduiding geven bij de vraag waar de turbines het best kunnen staan? Samen met het idee om de windmolen ook een woonfunctie (of andere) te geven kunnen die oude molens zeker een bron van inspiratie zijn. Als het dan toch over veranderende landschappen gaat, past het artikel over het Liedekerkse station verderop in dit blad perfect in het rijtje. Hetzelfde geldt voor de overgebleven weilanden waar schapendrijven een toeristische attractie is geworden. Wie het graag allemaal wat lichter en romantischer houdt, kan meteen doorgaan naar de mini-Valentijncursus. Het jonge volk noteert uiteraard meteen de openingsdatum van de nieuwe Shop for Geek winkel in Aalst. De uitgever.

Prijs per los nummer: € 3,50 Jaarabonnement 6 nummers: € 20,00 ADVERTEREN IN AFFLIGEM NIEUWS Zo eenvoudig ! Op zoek naar een magazine met een optimaal lokaal bereik? Wenst u te adverteren in een aantrekkelijk medium tegen gunstige tarieven? Dan is Affligem Nieuws voor u de oplossing. Adverteren kan vanaf € 80,00. Voor meer info:

Bel/schrijf/e-mail naar:

Outstanding Productions

053 67 37 70 1


Schaapdrijven een toeristische attractie. Al ongeveer twee decennia zijn de Schapendrijvers Denderstreek een vertrouwd beeld in de Assestraat in Essene. Twee tot drie maal per week wordt er geoefend en gewerkt met honden en schapen. Er is meer, want nu wordt het ook een toeristische attractie van Affligem. De dichtste buren, Basisschool De Klimming, kregen reeds een demo schapendrijven aangepast aan de leerlingen van het eerste leerjaar. De kleuters en de jongsten uit het basisonderwijs kwamen kijken wanneer de schapen geschoren worden en kregen de nodige uitleg.

De club verzorgt regelmatig demonstraties zowel in de gemeente zelf als daarbuiten. Er waren demo's op het internationaal Pels- en Pluimdierenfestival van Affligem. Ook bedrijven en verenigingen deden een beroep op de club voor het verzorgen van activiteiten op de club en daarbuiten o.a. scouts Hekelgem met de Pajottenfeeesten, Samana, Gezinsbond Meldert en tal van teambuildings.

Het schapendrijven heeft ook troeven die gelinkt kunnen worden aan traditie, ecologie, milieubeheer en landschapszorg. Schapendrijven is een stukje cultuur dat verdient bewaard te worden. In de kantine kunnen documentatie en tijdschriften geraadpleegd worden. Het is de ideale plaats om ervaringen uit te wisselen, tips mee te pikken of een gezellige babbel te hebben. Historiek. De V.Z.W. Schapendrijvers Denderstreek is op 30 december 1996 officieel opgericht als voortzetting van een feitelijke vereniging met dezelfde naam. Wijlen Albert Spriet werd de eerste voorzitter, later het enige erelid tot nu. De feitelijke vereniging was spontaan ontstaan toen een aantal vrienden, liefhebbers van Bordercollies, in de geest van de Britse schapendrijvers hun honden gingen opleiden en trainen. Aanvankelijk werd in Liedekerke, kort bij de Dender, getraind. Vandaar de naam van de vereniging. Schapendrijvers Denderstreek kan zeker gezien worden als één van de pioniers van het schapendrijven in Vlaanderen en in België. De oprichters voelden heel vlug de behoefte om zich te kunnen meten met anderen. Door het kleine aantal wedstrijden werd in 1997 besloten zelf een grote wedstrijd op poten te zetten.

Onafhankelijk verzekeringsmakelaar alle maatschappijen

Ond.0508946825 FSMA 111401A FOD Econ.218575

2

POTAARDESTRAAT 87 • TERALFENE

WASSERIJ & REINIGING VAN DAIM, LEDER, & TAPIJTEN

- STOPPAGE - SCHOENHERSTELLINGEN

Potaardestraat 87 • Teralfene 053/ 66 64 86

www.dirksdroogkuis.be Deze jaarlijks georganiseerde wedstrijd staat sindsdien bekend als de “Dendertrial”, en was vanaf het begin een begrip in het Belgisch schapen-drijven. De wedstrijd werd dan ook vlug erkend als selectiewedstrijd voor Europese- en Wereldkampioen-schappen. Om ieder beginnend lid voldoende kansen te geven om het schapendrijven onder de knie te krijgen en op zijn niveau te beoefenen, worden sinds een aantal jaar trials georganiseerd voorbehouden aan handlers uit Klasse 1 en 2. Op korte tijd heeft de “Essenetrial”, die gelopen wordt op de oefenterreinen, een stevige reputatie opgebouwd. De oprichting van de V.Z.W. is ook de periode waarin de club de huidige oefenterreinen aan de Assestraat in Essene in gebruik neemt. Sindsdien is er ook een clublokaal, “de Kantien”. Waar aanvankelijk geoefend wordt op schapen van de leden heeft de club nu een eigen kudde. Rond 2005 volgt er een stevige uitbreiding. Een aantal hectare landbouwland van de .................


...... TUINONDERHOUD

Ronald Callebaut

bvba

aanpalende Trommelvelden worden uitgezaaid als weiland. Deze “bovenweiden” hebben de mogelijkheden van de club fel uitgebreid. Het stelt de club zelfs in staat af en toe een eigen kweekprogramma op te zetten. Zo kunnen oudere of minder geschikte dieren vervangen worden door de zelf gefokte lammeren. De mogelijkheden van de club en de gedrevenheid van vele leden hebben de nodige vruchten afgeworpen. Onder de huidige en gewezen leden zijn er een behoorlijk aantal die op het wedstrijdveld een stevige reputatie opgebouwd hebben. De club telt verschillende Belgische kampioenen, internationale kampioenen en deelnemers aan belangrijke wedstrijden in binnen- en buitenland. Het huidige bestuur heeft vooral aandacht voor de toekomst. Regelmatig worden opleidingen, lezingen en clinics georganiseerd. De kudde wordt op peil gehouden en waar het kan worden nuttige investeringen gedaan. Bordercollie. Reeds in 943 beschreef de toenmalige Koning van Wales een voor hem uitzonderlijke hond. Het samenkomen om de kunde van hun honden te vergelijken is sinds eeuwen een traditie onder de schaapherders, vooral op de Britse eilanden. Het hoofddoel was, en is, het selecteren van de beste exemplaren voor de fok. Hieruit is onze ...........

huidige Bordercollie, de herdershond bij uitstek, ontstaan. De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het is een populaire hond die ingezet wordt bij verschillende sporten waaronder nog steeds schapendrijven, de taak waarvoor hij oorspronkelijk werd gefokt. De bordercollie is afkomstig uit het gebied dat men de Borders noemt, tussen Engeland en Schotland. Daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Collie betekent herdershond. Je kan het schapendrijven in zijn werk zien in de Assestraat 5 Essene op woensdagavond en zondagvoormiddag. Wie een demonstratie wenst voor een groep kan contact nemen via de website www.Toerismeaffligem.be, “Schapendrijven in Affligem” aanklikken voor verdere info en het aanvraagformulier invullen. Tekst: Leo De Ryck.

• TUINAANLEG • SNOEIWERKEN • WEIDEONDERHOUD • Tuin - lenteonderhoud. • Snoeien en verhakselen alle volumes.

Okaaistraat 36 • 1790 Affligem Tel: 053 67 11 99 GSM: 0486 25 27 48 E-mail: ronald.callebaut@hotmail.com

van zes jaar zal steeds rood kiezen. Op een feestje zijn het vooral de kleuren roze en rood die de sfeer ten goede komen. En geel is de kleur die u het best kunt zien. Kijk maar naar de jassen van wegenwerkers, hulpdiensten en politie bij slecht weer.

Zeg het met kleuren. Het zijn de kleuren die ons leven opvrolijken. Aldus is blauw de “koelste” kleur en werkt ontspannend. In sommige ziekenhuizen worden patiënten met een hoge bloeddruk in een blauwe omgeving geplaatst. Geel is een goede kleur voor mensen met geestelijke afwijkingen en wordt aangewend in “Inrichtingen voor Geestesgestoorden”. Kinderen en ook primitieve volkeren houden van pure kleuren en nog wel het meest van rood en het minst van blauw. Een kind beneden de leeftijd 3

Als u lang naar rood staart, ziet u groen op een witte muur. In een operatiezaal zijn de muren meestal groen omdat de chirurg die naar rood (bloed) heeft gekeken, geen na beeld krijgt op een reeds groene muur. Opgelet voor donkere kleuren bij brandwonden: hoe donkerder uw kleren hoe ernstiger uw brandwonden. Handel en industrie onderscheiden ongeveer 500.000 kleuren. In feite kan het oog miljoenen verschillende kleuren onderscheiden. Genoeg daarover, anders worden we straks nog kleurenblind.


Paspoort a.u.b. Regelmatig worden we verzocht te pas en te onpas ons paspoort te tonen. Sinds men de Vlaamse taal begon geweld aan te doen wordt dat document ook identiteitskaar t genoemd. De identiteitskaart werd in België ingevoerd bij Koninklijk Besluit van 6 februari 1919, waarbij de gemeentebesturen verplicht werden een kaart van identiteit en van inschrijving in de bevolkingsregisters uit te reiken aan al wie de leeftijd van 15 jaar had bereikt. Alhoewel gefundeerd op de wet van 2 juni 1856 op de algemene volkstellingen en het houden van de bevolkingsregisters, had het Koninklijk Besluit toch een voorganger, namelijk een politiereglement van de bezettende overheid die, bij beschikking van 6 oktober 1915, een identiteitsbewijs had ingevoerd. Onder het regime van het Koninklijk Besluit van 6 februari 1919 had de identiteitskaart de vorm van een drieluik en waren er zes luiken voor de verschillende vermeldingen voorbehouden. Daarenboven waren alle gedrukte aanduidingen tweetalig. Het bij het Regentsbesluit van 1 maart 1950 ingevoerd model is daarentegen vereenvoudigd tot een tweeledig blad, 15 cm breed en 12 cm hoog, met vier zijden. Bij een Affligemse kunstenaar vonden we wel een eigenaardige en veel grotere identiteitskaart anno 1820 uit het Hollands tijdvak.

Kaart van "Eenzelvigheid" van rond 1900, eerder waren deze tweetalig opgesteld.

STANT DE SMID

..... huis Asselman

ijzerwaren - geschenken huishoudartikelen

Erkend slotenmaker Antieke sleutels op slot gemaakt Depannage service Openen van deuren, vervangen van sloten Sleutels, sloten, autosleutels, sleutels op code Transponder sleutels (codesleutels met chip)

Open: di-vr: 10-12 en 14-18 uur za: 10-12 uur

G. Gezellestraat 21 9470 Denderleeuw

Het moet wel potsierlijk geweest zijn toen men verzocht een dergelijk paspoort te tonen, want dan moest men een document ontrollen, gelijkend op het formaat van een dagblad. Het opzoeken van oudere identiteitskaarten van voor 1856 wordt pas interessant. De vroegere OCMWsecretaris van Hamme, Karel De Cock, wist heel wat over deze documenten te vertellen en beschikte zelf over tal van paspoorten of voorlopers ervan. Reispassen hebben er overal en altijd bestaan. Het zal ons dan ook niet vreemd zijn, dat aan soldaten door hun overheid een vrijgeleide of een verlofpas bezorgd werd. Toen de Nederlanders het in België in 1830 warm onder de voeten kregen, werd door hun departement van oorlog verlofpassen bezorgd. Over de houder van zo een pas werd bij gemis aan foto een nauwkeurig signalement gegeven: lengte, aangezicht, ogen, neus, mond, kin, haar, wenkbrauwen en merkbare tekenen. Deze pas was zowel in het Nederlands als in het Frans opgesteld. Het Belgisch Koninkrijk nam heel wat over van de Hollanders en zoals blijkt uit een militaire verlofpas van 1832 met praktisch hetzelfde ontwerp als de vorige, maar in één landstaal opgemaakt, en u kan natuurlijk raden dewelke. Aan militairen die een hospitaal verlieten, werd eveneens een gezondheidspas bezorgd. De heer De Cock bezat zelfs een exemplaar met als datum 6 juni 1831, dat de stempel kreeg “Gouvernement Provisoire” en als bijvoegsel een nauwkeurige staat met de goederen van de zieke. Ook was er door de wet van 22 Germinal uit het jaar 11 van de Republikeinse kalender en het Koninklijk Besluit van 10 november 1845 een “Boeksken voor eenen werkgast” in voege. En het was inderdaad zo dat “Alle werkman die zoude reyzen”, zonder voorzien te zijn van een zakboekje aldus geviseerd werden en als landloper aanzien en als dusdanig aangehouden en gestraft. De politiecommissaris van de gemeente 4

Tel/Fax: 053 66 85 21

Hamme loste het eenvoudiger op in 1827 en schreef voor hen die op een goed blaadje bij hem stonden een klein briefje, bekleed met zijn stempel en de verklaring “dat er hem nooit klagten toegekomen of gedaan zijn geworden tot laste”. Het lezen van identiteitskaarten leverde, zowel in vorige eeuw als nu zeldzaamheden op. Neemt men identiteitskaarten van een hele familie te samen, dan komt er soms wel wat aan ’t licht. Omwille van de persoonlijke levenssfeer gaan we daar niet over uitweiden, maar wil ik weleens vertellen tussen pot en pint. Tekst: Leo De Ryck.

26ste Free2run. 26ste FREE2RUN – 7de START TO WALK. I.s.m. de gemeentelijke sportdienst van Affligem en onder begeleiding van gediplomeerde jog- en wandelbegeleiders. Waar? Finse piste, Bellestraat 99. Wanneer ? Vanaf 18 maart 2018. 10 zondagvoormiddagen om 9.30 uur Dinsdag- en donderdagavonden om 19.30 uur. Opties? Lopers: Van o naar 5 km. Van 5 naar 10 km. + 10 km. Wandelaars: Van 4 naar 10 km (vertelwandelingen met stopplaatsen) Deelnamegeld ? GRATIS -verzekering inbegrepen! Inschrijvingen? Op zondag 18 maart 2018 vanaf 9.00 uur ter plaatse of nadien bij trainers. Ook kan formulier gedownload worden via www.a.r.s-eu Extra ? -Tijdens de training op zondag is er sportieve kinderopvang voorzien enkel voor de lopers (vanaf 4 jaar). -Ingeschrevenen ontvangen regelmatig “Nieuwsbrief ” en de site www.ar-s-eu kan geraadpleegd worden. -Is ook een goede voorbereiding op de 9de Affligemloop van 9 juni a.s. en deelname aan de scholenveldloop.


Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland. Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland op gang geschoten! Nieuwe structuur gedragen door 10 gemeentelijke sportdiensten met de steun van Sport Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor de persoonsgebonden materies, zoals Cultuur, Jeugd, Welzijn en Sport. Dit betekent dat de werking van de huidige Sportregio Pajottenland geen ondersteuning meer kan genieten vanuit de provincie Vlaams-Brabant. Deze samenwerking werd opgestart in 1997 met 10 gemeenten gaande van Affligem over Liedekerke, Ternat, Roosdaal, Gooik, Lennik, Pepingen, Galmaarden, Herne tot in Bever. De provincie ondersteunde de hele periode deze regiowerking met een halftijdse coördinator. Van begin tot eind 2017 stond Dirk Heylen op een fantastische manier aan het roer van onze sportregio. Daarnaast werd door de provincie voorzien in een jaarlijkse financiële input van €10.000, logistieke en materiële ondersteuning en de ..........

communicatie van de regionale sportevenementen. De voorbije jaren heeft de Sportregio zich dan ook voorbereid op deze nieuwe situatie, zeker het laatste jaar werden diverse overlegmomenten met de sportdiensten en de schepenen van de sport gehouden. Er werd al snel tot een mondeling akkoord gekomen dat de samenwerking tussen deze gemeenten wordt voortgezet via het oprichten van een interlokale vereniging (ILV) Sportregio Pajottenland. Tijdens de gemeenteraad van november werd de oprichting en het huishoudelijk reglement door alle betrokken gemeenten goedgekeurd, op maandag 18 december werd de oude structuur finaal opgeborgen en de nieuwe ILV-structuur officieel bekrachtigd. De Sportregio is dood, Lang leve de ILV Sportregio Pajottenland ... De Vlaamse Overheid zal via Sport Vlaanderen de nieuwe intergemeent e l i j ke s a m e n we r k i n g s vo r m e n financieel ondersteunen voor boven...

lokale sport- en bewegingsprojecten. Intussen zijn alle 7 ingediende projecten voor 2018 goedgekeurd voor een totaal bedrag van € 21.075 en nog eens 126 lesgeversuren via sportwerk Vlaanderen. Zo kunnen we met zekerheid al zeggen dat er ook volgend jaar 2 kleuterhappenings zullen doorgaan, we een sporteldag en een personeelssportdag zullen organiseren, er een inclusief Gsportkamp komt, we 10 sessies Kijk! Ik Fiets! zullen organiseren en dat we een aantal nieuwe laagdrempelig e activiteiten kunnen opstarten binnen het Bewegen Op Verwijzing-project. Niet weinig fier zijn we op ons dossier om een communicatieplan te mogen uitwerken voor onze regio, met de bedoeling nadien een uitrol te kunnen doen over alle sportregio’s in onze provincie. Meer info: Interlokale Vereniging (ILV) Sport-regio Pajottenland p/a Gemeentelijk Sportcentrum Koornmolen Processiestraat 15, 1755 Gooik Tel: 054 32 89 79, GSM ; 0478 78 14 68.

VERZEKERINGEN ROSSIGNOL

Tel. 053 58 00 00 BALLEISTRAAT 1 - TERALFENE www.rossignolaffligem.be - info@rossignolaffligem.be 5


Een witte roos op een graf. Met Allerheiligen en Allerzielen is het gebruikelijk dat mensen overleden geliefden bezoeken en bloemen neerleggen bij de graven. In sommige gevallen is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de familie verhuisd is, de afstand met de begraafplaats te groot is geworden of mensen door ziekte of hun leeftijd niet meer in staat zijn om het graf te bezoeken. Vergeten worden, bewust of onbewust is in feite een tweede keer sterven. Daarom werd dit jaar een witte roos gelegd door ondergetekende op enkele graven waar niemand was langsgekomen. Pijnlijk is dat het om eens verdienstelijke personen gaat. Zo werd het grafkruis van zuster Marsia op het kerkhof van Essene terug zichtbaar gemaakt en met een witte roos bedacht.

Zij werd gediplomeerd als onderwijzeres in 1906. Van 1906 tot 1914 stond ze in het onderwijs te Oosthoven-Turnhout. In 1910 kwam ze naar Essene. In 1934 werd ze bestuurster te Essene en bleef dit tot in 1954, dan gaf ze haar ontslag, wat niet wil zeggen dat ze met rust ging. Integendeel, heel bedrijvig zoals ze was, deed ze nog allerlei werk wat het onderwijs betrof.

Zuster Marsia. We gingen te rade bij Celesta Moens, gepensioneerde onderwijzeres, thans verblijvend in het Woonzorgcentrum “Van Lierde” om wat meer te vernemen.

Zuster Marcia is meer dan 60 jaar in het klooster geweest, waarvan ze 52 jaar te Essene doorgebracht. Ze vierde zelfs haar diamanten kloosterjubileum in juli 1962. Toen bleek dat de zuster heel wat sympathie genoot van de mensen van Essene. Een paar generaties zijn door “haar handen” gegaan. De nog levenden zijn nu allemaal praktisch grootmoeder en zelfs overgrootmoeder geworden, maar bewaren herinneringen aan zuster Marsia. Nog steeds met liefde spreekt Celesta over haar. Het was wel een strenge zuster. Zelf had zij het niet gemakkelijk met haar kunstbeen en mankte. Ze had een “klepper” in haar hand en als ze er op drukte, maakte het een klakkend lawaai, daarmee gaf ze haar orders aan de kinderen. Tijdens de herfst gaf zij de kinderen het bevel om de droge bladeren op te rapen in de kloostertuin, maar van de afgevallen noten moesten ze afblijven. Na een verdienstelijk leven en een goede oude dag werd zuster Marsia ziek en overleed op 1 december 1962 te Essene en werd aldus 75 jaar. Ze werd als eerste zuster begraven op het nieuwe kerkhof. Tekst: Leo De Ryck.

Zuster Marsia kwam in ImdeWolvertem op 12 maart 1889 op de wereld als Maria Antonia De Groef. Zij deed haar intrede in het klooster te Vorselaar bij de Zusters van de christelijke scholen op 10 september 1902, sprak haar geloften uit op 5 september 1904.

I MY HOME BATIBOUW

Brussels Expo van donderdag 22 februari t.e.m. zondag 4 maart 2018

OPENINGSUREN PROFESSIONELE DAGEN*

Wie van zijn huis houdt, Batibouwt! Ontdek alle nieuwe tendensen en innovaties op de grootste Belgische beurs voor Bouw, Renovatie en Inrichting.

DAGEN VOOR PARTICULIEREN Zaterdag 24/02 t/m zondag 04/03/2018: 10.00 > 18.30 Donderdag 01/03/2018 (nocturne): 10.00 > 23.00

www.batibouw.com

6

Donderdag 22-02-2018: 10.00 > 18.30 Vrijdag 23-02-2018 (nocturne): 10.00 > 21.00

*Exclusief voorbehouden aan de professionele bezoekers.


Nieuwe politieke familie? Affligem. Op de nieuwjaarsreceptie 2018 kondigde de Affligemse lokale Open VLD aan dat de partij opgaat in een ruimere burgerbeweging waarmee ze naar de gemeenterraadsverkiezingen wil trekken. OPEN2040. Onder de naam OPEN2040 zal de nieuwe beweging er naar streven om de moderne verwachtingen van de burgers te vertalen in aangepast bestuur.

Tijdens het afgelopen jaar werd in opeenvolgende sessies een grote enquête georganiseerd, waarbij de burgers bevraagd werden naar wat hen nauw aan het hart lag en welke zaken ze graag bij voorkeur zouden willen veranderd zien. Op basis daarvan ontstond OPEN2040 met een programma op maat van de kiezer. Lijsttrekker Tim Herzeel positioneert zich hiermee als de enige grote ...............

Mazout - Diesel Petroleum Houtskool Aanmaakhout Kolen Houtpellets

uitdager van huidig burgemeester De Donder. Omdat deze beweging de verstarde partijpolitiek doorbreekt zijn de verwachtingen groot. Het is voor Herzeel natuurlijk ook een uitgelezen kans om de kandidatenlijst van OPEN2040 te bevolken met neutrale gekende dorpsgenoten uit heel Affligem en grotendeels van de nieuwe generatie. Bovendien kan hij als notaris ook vele kiezers overtuigen door een professionele bestuurskennis. Herzeel: “De inwoners van de verschillende deelg emeenten van ................

Affligem willen politici die goede oplossingen zoeken voor concrete problemen en die ook op lange termijn durven denken. Kiezers liggen niet meer wakker van de klassieke partijen; zijn willen dynamiek en goed bestuur in hun gemeente.” OPEN2040 is te volgen op de site: www.open2040.be Vanaf nu is alle informatie en evolutie over de beweging er te vinden.

Ziekenwagen 112 blijft. 112-Ziekenwagendiensten na de sluiting van de Civiele Bescherming te Liedekerke. De federale regering heeft in 2017 beslist om de operationele eenheid van de Civiele Bescherming van Liedekerke te sluiten, en dit met als datum 31 december 2018. Als gevolg hiervan zou de 112ziekenwagendienst vanaf eind 2018 een einde nemen. De Commissie Dringende Geneeskundige Hulpverlening heeft, in samenspraak met de Task Force Civiele Bescherming en de gemeente Liedekerke, een oproep gericht tot geïnteresseerde ziekenwagendiensten, voornamelijk actief in VlaamsBrabant, om zich kandidaat te stellen om - zoals vandaag het geval is - een standplaats 112-ziekenwagendienst met één 112-ziekenwagen uit te baten. De gemeente Liedekerke heeft bekomen dat de federale regering de infrastructuur van de Civiele Bescherming Liedekerke ook naar de toekomst ten dienste zal stellen als uitvalsbasis voor de 112- ziekenwagendienst, zodat de 112-ziekenwagendienst in wezen ongewijzigd zal functioneren. De regio van de huidige standplaats Civiele Bescherming te Liedekerke omsluit een aantal gemeenten van Vlaams-Brabant waarvan uiteraard Liedekerke maar ook Affligem, Ternat en Roosdaal. In Oost-Vlaanderen zijn er vrij veel interventies in Denderleeuw, waar geen ziekenwagendienst gevestigd is.

BRANDSTOFFEN

Bart Van Hecke

bvba

Brusselbaan 223, 1790 Affligem Tel: 053/66 81 45 Fax: 053/78 87 75

Openingsuren magazijn: Di - do: 9 - 13 uur / Za: 8 - 17 uur 7

Het totaal aantal interventies dat vertrekt uit de huidige standplaats Civiele Bescherming te Liedekerke wordt geschat rond 1500 per jaar..


PAASBRUNCH Zondag 1 april 2018

Gastronomische gerechten met live cooking kinderanimatie - kinderworkshop - muziek en dansgelegenheid - Ronde van Vlaanderen op groot scherm. Meer info binnenkort op onze website en facebookpagina.

In 2019: paasbuffet op zondag 21 april. Heb je iets te vieren: Moederdag, Vaderdag, verjaardag, communie of zomaar een gezellig familie of vrienden onderonsje... schrijf dan in op ons "culinair MaMa's buffet" met dansgelegenheid op zondag 12 mei 2019. Noteer alvast deze data in uw agenda. Boek tijdig uw datum voor uw communie- of lentefeest in 2019. Vraag alvast onze feestbrochure.

Moortelstraat 8 - 1790 Affligem (Essene) - T 02 583 00 70 - info@demontil.com - www.demontil.com

8


Grot van Teralfene gevrijwaard. Vrienden van de Grot, Grot van Onze Lieve Vrouw te Teralfene (Balleistraat). De VZW Vrienden Van De Grot besliste onlangs om het bestuur van de VZW over te dragen aan een nieuwe generatie. Na meer dan 30 jaar vond het uittredende bestuur dat de tijd rijp was voor een nieuwe bestuursploeg. Het was op deze buitengewone vergadering dat voorzitter Arthur van den Haute en secretaris Maurice De Bolle hun mandaat neerlegden in aanwezigheid van geĂŻnteresseerde Teralfenaren. Ze droegen alles over aan de derde generatie vrienden van de grot die voortgaan onder leiding van Jan Baeyens (voorzitter) en Erwin Vanmol (secretaris). Zij gaan samen met de rest van het nieuwe bestuur meteen aan de slag om de misviering aan de grot - de laatste zaterdag van mei - voor te bereiden en werk te maken van enkele dringende renovatiewerken. Dit om het jubileumjaar 2018 (19482018) van de VZW goed in te zetten. De VZW Vrienden van de Grot werd in 1948 opgericht ter conservatie en onderhoud van de Lourdesgrot, deze werd in 1885 gebouwd door Frans Temmerman als dank voor de genezing van zijn moeder en is een verkleinde weergave van de Lourdesgrot. De grot is een drukbezochte plaats waar velen een kaars laten branden met achteraan de grot een grasterrein met ommegang langs 15 kappelletjes. Het nieuwe bestuur heeft eraan gehouden om het oude bestuur .............

oprecht hartelijk te danken voor hun jarenlange werk, inzet en toewijding van de laatste decennia voor dit prachtig stukje patrimonium van de gemeente Teralfene. Redding. De Grot van Onze Lieve Vrouw bovenaan in de Balleistraat is een verkleinde weergave van het beroemde Franse bedevaartsoord Lourdes. Het bouwerk werd opgetrokken met ter plaatse gebakken stenen. Op een verhoogde weide achter de grot zijn nog vijftien kapelletjes gebouwd voor de Heilige Rozenkrans. Om het domein loopt een wandelpad waarrond de kapelletjes een ommegang vormen, het geheel is omzoomd met populieren. Deze weide werd in de jaren 1950 meermaals gebruikt om er openluchttheater te organiseren. Het echtpaar ......

de vereniging stilaan. Er zijn nog maar een paar leden van de tweede generatie in leven, waardoor het onderhoud van de grot en de kapelletjes ernstig gevaar liep. Gelukkig is er nu de overname door een nieuwe geneartie. Restauratie. De erfgenamen van Frans Temmerman zijn intussen met meer dan negentig, maar de vzw beschikt over een levenslang vruchtgebruik van de grot. Omdat er zoveel erfgenamen zijn, heeft het voor hen weinig zin om de grond op te eisen. Vandaar het belang dat de Vrienden van de Grot blijven bestaan. Indien het domein in private handen of die van de gemeente zou komen, is de kans groot dat de grot zou verdwijnen om er woningen voor in de plaats te bouwen... Ommegang afbeeldingen. Nadat er al nieuwe banken werden geplaatst gaat de aandacht naar de .........

De grot van Teralfene in betere tijden. Frans Temmerman- Celestine Van Nieuwenhove had geen kinderen. Daarom werd, na hun dood, de grot beheerd en onderhouden door de vzw Vrienden van de Grot. Door de jaren heen verminderde het aantal leden van .

kapelletjes achter de grot die elk een religieus schilderij bevatten. Deze zijn in zeer slechte staat. Om deze digitaal te restaureren zoekt de vzw bedrijfsleiders die het peterschap van een schilderijtje op zich willen nemen.

Uw vertrouwen maakt ons sterk.

9


Het nieuwe boek over de Essense Herbergen. In het voorjaar van 2018 is de uitgave verwacht van het nieuwe boek van auteur Herman Steppe onder de titel: Herbergen en pottenhuizen te Essene. Het omvangrijke boek bevat meer dan duizend foto's of afbeeldingen en ontelbare anekdotes over herbergiers uit Essene over een periode van 1600 tot heden. Het boek weerspiegelt de invloed van herbergen, pottenhuizen, brouwerijen en fanfares op het sociale leven in Essene. Het verwerken van het zeer omvangrijke bronmateriaal neemt meer tijd in beslag dan oorspronkelijk gepland, maar het wachten loont de moeite; het boek wordt ongetwijfeld een "collector's item".

Kaarters voor de herberg In de Ton. Achteraan bemerkt men het café ‘Bonanza’. Waarschijnlijk werd de foto voor 1933 genomen Een exemplaar van het boek reserveren kan intussen wel; surf naar omdat men links nog geen brouwerij toren van het Ankerhof opmerkt. Op de foto onder andere www.affligem.com (toets Boek herbergen) of zend een mail met uw naam en Mon De Backer en Frans Van Gysegem. adres naar: affligemnieuws@affligem.com Enkele sfeerbeelden volgen hierna.

Bij een trouw in 1943 zien we nichtje Marja Coleta en Frans Van Der Mynsbrugge. (Pottenhuis Bij de Vetjen)

Postkaart van het centrum van Essene, vooraan links café Pajottenland.

ALL WORKS COMPANY | Brusselstraat 182-184 | 1702 Groot-Bijgaarden

Professionele decoratiewerken • Uw kantoor of interieur herindelen zonder verbouwen? • Wanden plaatsen met verwisselbare afbeeldingen? • Een volledig recycleerbare inrichting plaatsen? Het kan eenvoudig met onze service!

Hoe? • gepersonaliseerde decoratie volgens uw of ons ontwerp. • verwisselbare foto-wanden met optie led-verlichting. • pop-up inrichting voor tijdelijk of permanent gebruik.

Ontdek hoe u kan besparen op uw totale onderhoudsfactuur. Contacteer ons op 02 559 00 90 of ga rechtstreeks naar www.awc.be/schilderwerken

All Works Company, zoveel meer dan alleen schoonmaak. 10


Petanque club Affligem. Petanque Federatie Vlaanderen Stamnummer 04-027. Elke donderdag namiddag om 14u intiatie en spel. Het zomerseizoen loopt van april tot oktober. Plaats: Oud voetbalplein FC. E. Hekelgem, (overkant gemeentehuis Affligem) aan de Haezenweg. !!! IEDEREEN WELKOM !!!

www.affligem.com shopping Ontdek de selectie online shops van Affligem Nieuws. Surf naar www.affligem.com en klik op de shopping pagina.

Apotheek online

Carpe Diem heeft beslist! Ze brengen een middeleeuws drama ten tonele. Was het maar zo eenvoudig! Niemand voelt zich blijkbaar goed in zijn rol. De voorzitter bemoeit zich met het toneelspel en de mannen achter het geluid en belichting geven te pas en te onpas commentaar. Tot overmaat van ramp is er ĂŠĂŠn acteur te weinig en zijn er spelers die er ook de brui aan willen geven. Kortom: de spanning stijgt naargelang de opvoering vordert. De dialogen worden dolkomisch! Was dit het opzet van de regisseur? Laat je meeslepen in een kluchtig ridderverhaal en reserveer je plaatsen.

Kunst en posters

Elektro - Keukens Elke maand een selectie van de meest interessante aanbiedingen in online shops.

Stationsstraat 71 LIEDEKERKE T. 0478 36 06 44 antiloopliedekerke.be ma-woe-do-vrij: 14-18.30u / zat. 10-18u

11


De Notaris geeft raad. Tim Herzeel Notaris

aandeelhoudersovereenkomsten (als die overnameregelingen enz. bij overlijden voorzien) alsook sommige statutaire bepalingen in vennootschappen zoals maatschappen die vandaag niet altijd notarieel worden verleden. De notariĂŤle akten verleden voor Belgische notarissen worden geregistreerd en als er dus in overeenkomsten schenkingen worden gedaan dan zal er op deze overeenkomsten wel schenkbelasting dienen betaald te worden.

grootouders rechtstreeks schenken aan kleinkinderen kunnen ouders, ooms en tantes in de akte tussenkomen om hun akkoord te betuigen. De globale overeenkomsten zijn vaak veel complexer en het uitgangspunt blijft dat deze overeenkomsten - net zoals ons erfrecht zelf - een evenwicht moeten tot stand brengen tussen de erfgenamen. Dat is niet eenvoudig en vaak kijken erfgenamen elk door een andere bril naar de nalatenschap, waarbij zij andere evenwichten soms zien, dan die welke erflaters willen bekomen. De komende jaren zal dit waar..............

De redactie: Notaris Herzeel, kan u ons een beetje meer informatie verschaffen over de erfovereenkomsten die vanaf september 2018 kunnen worden afgesloten tussen ouders en hun kinderen? Notaris Tim Herzeel: Ons Nieuwe Erfrecht heeft deze mogelijkheid gecreĂŤerd, evenwel blijft de algemene regel dat men in principe geen overeenkomsten mag sluiten over nalatenschappen die nog moeten openvallen. Concreet betekent dit dat je dit enkel onder de beperkende wetgevende mogelijkheden in de toekomst zal mogen doen. Wat is belangrijk om een geldige erfovereenkomst op te maken? Er zullen in de toekomst globale en punctuele overeenkomsten kunnen worden gemaakt tussen, in het ene geval de erflaters en al hun erfgenamen, en soms ook met slechts enkele van hun erfgenamen. Naar vormvereiste heeft de wet zeer duidelijk gesteld dat deze overeenkomsten het voorwerp zullen moeten uitmaken van een notariĂŤle akte. Dit is een vormwaarde die naar de toekomst toe zeer belangrijk zal worden. Bijvoorbeeld maakten banken in het verleden onderhandse aanwasbedingen op over bankrekeningen tussen mensen, waarbij het geld op die bepaalde rekening zou toehoren aan de langstlevende van hen. Wel, dit is een voorbeeld van een punctuele overeenkomst. In de toekomst zal dit notarieel moeten gebeuren! Let op men zal ook als punctuele overeenkomsten aanzien:

Formeel zal de notaris gehouden zijn partijen een ontwerpovereenkomst te bezorgen, ten vroegste 15 dagen later dient hij de partijen in te lichten tijdens een bijeenkomst wat deze overeenkomst inhoudt en dat elke partij zich mag laten bijstaan door een eigen raadsman en zelfs een individueel contact met de notaris mag verzoeken. De akte mag pas verleden worden 1 maand na de voormelde vergadering.

schijnlijk evolueren en zullen we concreet kunnen zeggen wat het nut van deze overeenkomsten zal zijn in de toekomstige geschillenpreventie voor nalatenschappen. Mogelijks zal de wet ook gewijzigd worden als de praktijk vaststelt welke zaken al dan niet werkbaar zullen zijn.

Tot slot moet de overeenkomst worden ingeschreven in het Centraal Register van de Testamenten dat wordt bijgehouden door de Federatie van Notarissen. Mijn inziens zullen er vaker punctuele overeenkomsten worden afgesloten dan globale. Bijvoorbeeld kunnen er nu specifieke afspraken gemaakt worden over de waardering van een goed dat wordt geschonken als men een vruchtgebruik voorbehoudt. Alsook het akkoord van andere erfgenamen als slechts 1 van hen een bouwgrond ontvangt. Of als 12

Lezers die een specifieke vraag willen voorleggen aan de Notaris kunnen hierop een antwoord krijgen in deze rubriek. Het volstaat uw vraag via mail te verzenden naar de redactie op het adres: affligemnieuws@affligem.com.


mail: info@zakenkantoorvandenbossche.be • FSMA 109511A-cB ON: 0840981288

"De stoel is geboren" Vier poten, een rugleuning en een vlak om op te zitten: de stoel. De kans is groot dat jij op dit moment op een stoel zit, wat voor ons mensen de meest gewone zaak is. Op zaterdag 24 maart 2018, kan je op je eigen stoel komen zitten op het kerkplein van Teralfene. Breng één of meerdere stoelen mee. Heb je de stoel niet meer nodig? Laat hem staan, nadien wordt er een beeldhouwwerk mee gemaakt door de Teralfense scholen en jeugdverenigingen. 40 jaar zullen de Teralfense zotskapfiesten zijn in 2018 en dit sociaal-cultureel volksgebeuren wordt op 24 maart, feestelijk ingezet op het dorpsplein van Teralfene. Het zotskapbeeld gezeten op een stoel, staat zijn stoel af. De symboliek van de stoel is duidelijk voor de Zotskapfiesten: wees welkom, ga zitten, je hoort er bij. Op het woonadres van Frank van Alfene, de geestelijke vader van de zotskapfiesten werd met kerstmis, de stoel geboren. De stoel zal in de loop van het jaar 2018 zichtbaar zijn in het straatbeeld van Teralfene. Programma: BRENG JE STOEL MEE: zaterdag 24 maart - inkom gratis - geen stoelgeld te betalen. 16 uur: zing met ons mee, vrolijke kampliedjes onder begeleiding van een accordeon. Elkéén en vooral alle jeugdverenigingen van binnen of buiten Teralfene zijn welkom en kunnen hun kennis aan trektocht- en kampliedjes komen opslaan. 17 uur: inhuldiging van de nieuwe folklore burgemeester met toeters en bellen. 18 uur: jukebox met Nederlandstalige meezingers. Wordt dit de aanzet van een eerste Teralfense stoelenkermis of ‘zit’ er meer achter het idee ... ? Niets is ondenkbaar in Teralfene. Wat we wel weten is dat Frank zijn geboortedorp op de wereldkaart wil zetten en daarom reeds werkt aan de erkenning van de ‘zotskapfiesten’ als cultureel werelderfgoed. Hiervoor is een dossier in opmaak, dat zal worden ingediend bij UNESCO. Een Teralfenaar heeft geen zittende ‘gat’ en daarom eindigen we zeker met een stoelendans op het dorpsplein. Ook voor wie stoelgang produceert is er opening met ruimte of wie wat op zijn kerfstok heeft, wordt naar de biechtstoel doorverwezen. 13

met Frank Van Alfene


Station Liedekerke, de nieuwe verkeers-hub? Deel van het GEN Brussel. De afwerking van het nieuwe treinstation in Liedekerke mag dan al met wat vertraging verlopen, het belang ervan is niet hoog genoeg in te schatten. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, later dit jaar, zetten nagenoeg alle partijen en bewegingen de mobiliteit als één van de voornaamste punten op hun programma. Alleen; niemand heeft een concreet plan om de mobiliteitsknoop te ontwarren en tegelijk een globale oplossing te bieden voor het optimale inzetten van de verschillende transportsystemen. Het is zonder meer wel duidelijk dat het station van Liedekerke voor onze regio een vooraanstaande rol zal blijven spelen, nu, en nog meer in de toekomst. Met zijn unieke locatie, net op de kruising van de lijnen 50 en 50 bis biedt het station al decennia lang een stopplaats van waaruit slechts 16 minuten nodig zijn om Brussel te bereiken, zonder tussenstop. Voor Liedekerke zelf, maar ook voor alle omliggende gemeenten is dit een uiterst belangrijk gegeven. Met de voltooiing van het station wordt meteen ook een knooppunt in het omstreden GEN plan voor Brussel afgewerkt. In dat plan is onze regio opgenomen als de uiterste “periferie” rond de hoofdstad.

Voor en tegen van het GEN Brussel. De jarenlange mobiliteitspolitiek, waarbij zonder meer werd ingezet op alle vervoersmodi is niet houdbaar gebleken. Uiteindelijk drongen radicale keuzes zich op om het verplaatsingsgedrag van de inwoners van Brussel en daarrond te veranderen en te vermijden dat de wegen dichtslibben en het milieu steeds zwaarder wordt belast. De Brusselse Noordrand had een dringende nood aan een visie op mobiliteit, milieu en ruimtelijke ordening samen, een visie die sterk afgelijnde keuzes maakt. Een dergelijke visie realiseren vereist doorgedreven grensoverschrijdende samenwerking. Dat is nu net één van de moeilijkheden in dit land. Dat het GEN plan toch (langzaam) vooruit gaat, is te danken aan de duidelijke winst die voor de ganse regio kan worden gemaakt dankzij een aanpak die niet hoeft te knutselen aan de bestaande institutionele structuren. Levert het GEN Brussel vooruitgang op tot in het Pajottenland? De ligging en de aard van Brussel hoofdstad stellen de diverse overheden voor complexe maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: de bevolkingsgroei, de stijgende internationalisering en dualisering, hoge werkloosheid, mobiliteitsuitdagingen en economie.

Het station van Liedekerke wordt ongetwijfeld de voornaamste mobiliteits-hub voor de omliggende gemeenten en de voornaamste verbinding met hoofdstad Brussel.

14

De toenemende bevoegdheden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zouden het mogelijk moeten maken om een beleid te voeren op maat van de lokale noden. Maar de groeiende decentralisatie kan ook leiden tot een versnippering en een vermindering van de efficiëntie van het beleid op nationaal en internationaal niveau. Er lopen heel wat initiatieven van samenwerking tussen de verschillende overheden, maar, zowel op het terrein als op institutioneel gebied, zijn er ook nog veel te veel gevallen waarin overheden elkaar tegenwerken eerder dan te zoeken naar samenwerking of uitwisseling. Toch is de metropool Brussel op geografisch en institutioneel gebied de zone waar de nood aan een intergewestelijk beleid het scherpst tot uiting komt. Overleg en samenwerking over de grenzen heen zijn hier noodzakelijk.

De komst van hogesnelheidstreinen hebben de spoorweg opnieuw centraal gesteld in het totale transportaanbod.

Boek je vluchten met Brussels Airlines nu voordelig vanuit Affligem. Surf: www.affligem.com Klik op het logo en je bent al onderweg.


Fiscaliteit is een belangrijke factor in het stimuleren van de transportkeuze. Fiscaliteit en openbaar vervoer verweven in mobiliteit. De spoorwegen en de bedrijfswagens behoren nog tot de federale bevoegdheden, voor de rest ligt het overgrote deel van het mobiliteitsbeleid bij de Gewesten. Mobiliteit stopt natuurlijk niet aan de gewestgrenzen. Personenen vrachtvervoer doorkruist het hele land terwijl het hoofdstedelijk gebied rond Brussel een zeer grote aantrekker is van intergewestelijk personenvervoer. De beleidskeuzes van één Gewest hebben onvermijdelijk een grote impact op het verplaatsingsgedrag bij de buren. De dienstverlening van de verschillende openbare ver voer maatschappijen moet noodgedwongen op ...

elkaar worden afgestemd. Overleg en samenwerking op een aantal aspecten van mobiliteit zijn doorlopend nodig, bijvoorbeeld op de volgende punten. 1. De uitbouw van een goed hoofdstedelijk openbaar vervoersnetwerk. Bovengrondse spoorverbindingen uit het GEN als tram- en metroverbindingen zijn daarvan de kern. Vandaar de inzet op een betere en meer gespreide exploitatie van de bestaande infrastructuur. Wachten tot alle infrastructuurwerken volledig afgerond zijn, is een slecht idee. Het Gewestelijk ExpresNet is een unieke mogelijkheid om de mobiliteit in en rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanzienlijk te verbeteren. De uitbating van dat net mag niet wachten .

op het volledig voltooien van de werken, zoveel is zeker. Er is niet alleen woon-werkverkeer richting Brussel, het GEN heeft ook een rol te spelen in de betere verbinding van de Brusselse woonzones met de Vlaamse en Waalse tewerkstellingspolen. 2. Ook de verdere ontwikkeling van het fietsGEN moet voorang krijgen omdat de verhouding tussen kostprijs en rendement van fietsinvesteringen zeer gunstig ligt. 3. Om de positieve impact op de mobiliteit te vergroten, gebeurt de bouw van overstapparkings best zo dicht mogelijk bij de bron van het verkeer, dus bij belangrijke bushaltes en GENstations in het hinterland en niet aan de rand van de stad of dichter bij het stadscentrum. Het doel moet zijn om mensen zo snel mogelijk naar een openbaar vervoerverbinding te kunnen brengen. Hierin is het Liedekerkse station een schoolvoorbeeld. 4. Autofiscaliteit blijft een essentieel middel om de autodruk te verminderen en de leefkwaliteit in de grootstedelijke regio te verbeteren: 5. De voorspelde bevolkingsgroei van Brussel kan niet alleen opgelost worden binnen de institutionele grenzen van het Brussels Gewest. De hoge vastgoedprijzen binnen de 19 gemeenten zorgen voor een blijvende stadsvlucht waardoor de groene en open ruimte in de rand nog meer onder druk komt te staan. Het beantwoorden van de stijgende noden door de bevolkingsgroei in de Brussele regio moet deel uitmaken van een globale aanpak. Om te vermijden dat de hele GEN-zone volgebouwd ......

Het hele jaar door de grootste én goedkoopste keuze in boeken op

2dehands.be dé gratis zoekertjessite

www.2dehands.be De 30 km grote zone rond Brussel wordt in het GEN Brussel betrokken. Eigenaardig genoeg wordt Affligem daar niet bij ingekleurd. 15


wordt en dat de mobiliteitsproblemen onoverkomelijk worden, is het noodzakelijk de verdichtingsmogelijkheden te bestuderen van bepaalde bestaande kernen. Dat kan door stations van het hoofdstedelijk openbaar ver voer een hogere bebouwingsdichtheid te geven. Zo kan een deel van de bevolkingsgroei daar opgevangen worden en blijft de open ruimte gevrijwaard. 6. De verdere ontwikkeling van een intergewestelijk groen netwerk om de kwaliteit van de groene ruimten te verbeteren is nuttig. Zo versterken de groene ruimten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië elkaar zowel op ecologisch vlak als wat betreft recreatie en intergewestelijke zachte mobiliteit. Samenwerking tussen de diensten en gezamenlijke planning zijn erg belangrijk. Hier is zeker een rol weggelegd voor het Pajottenland.

7. Uplace heeft het bewezen: er is een gemeenschappelijke visie nodig over de te ontwikkelen grootstedelijke f u n c t i e s i n h e t n e t we r k va n samengebalde dorpen en steden rond Brussel. Mega-winkelcentra kunnen het best globaal worden afgetoest op hun haalbaarheid. De verschillende overheden kunnen beter de bestaande handelscentra in de hele GEN-regio versterken en bedienen met goed openbaar vervoer.

HERBALIFE

Alle producten verkrijgbaar bij uw Onafhankelijke Herbalife distributeur

GIANVIST Okaaistraat 33, Affligem-Teralfene BIJ DE BLAUWE VOORDEUR

Tel: 053/64.88.85 - gianvist@telenet.be

BON voor GRATIS T-Shirt !*

* 1 per klant bij aankoop, zolang voorradig.

Bel of mail zodat wij u optimaal individueel kunnen adviseren om uw DOEL te bereiken!

Carnaval Aalst 90ste editie. Op zondag 11 februari 2018 is het weer feest in Aalst, dan mag de 90ste carnavalstoet, het volksfeest Unesco-waardig, beginnen. Zondag is het eerste hoogtepunt voor de tienduizenden kijklustigen én voor de carnavalsgroepen die maandenlang naar dit moment hebben toegewerkt. Voor de editie van 2018 zijn niet minder dan 76 groepen ingescheven voor deelname aan de stoet. Met daarnaast nog eens een tweehonderdtal losse carnavalsgroepen. De stoet start met een officieel gedeelte, gevolgd door de groepen ingedeeld in drie categorieën. Voor de liefhebbers hieronder het traject: STRAAT BEGIN EINDE Nieuwbrugstraat 12.15 uur 17.25 uur Denderstraat 12.55 uur 17.30 uur Majoor Charles Claserstraat Start 17.35 uur Statieplein 13.00 uur 17.45 uur Stationsstraat 13.10 uur 17.55 uur Esplanadeplein 13.15 uur 18.05 uur Dendermondsesteenweg 13.20 uur 18.15 uur Zesjoek 13.30 uur 18.20 uur Dirk Martensstraat 13.35 uur 18.25 uur Koolstraat 13.40 uur 18.35 uur Koningin Astridpark 13.45 uur 18.45 uur Klein Parksken 13.50 uur 18.55 uur Gentsestraat 14.00 uur 19.00 uur Vrijheidstraat 14.05 uur 19.10 uur Vredeplein 14.10 uur 19.15 uur Keizersplein 14.20 uur 19.25 uur Zonnestraat 14.25 uur 19.35 uur Houtmarkt 14.35 uur 19.45 uur Pontstraat 14.40 uur 19.55 uur Kerkstraat 14.45 uur 20.05 uur Grote Markt 14.50 uur 20.15 uur Molenstraat 15.00 uur 20.30 uur

Kijklustigen gebruiken best uitsluitend het openbaar vervoer. Voor wie toch met de auto komt zijn er de super handige shuttle parkings aan de stadsrand.

16


Valentijn wie?

.....

..........

van de liefde en de geliefden kleeft er niets religieus. Andere bronnen beweren dat Valentijnsdag is ontstaan in de Engelse hofmakerij in de middeleeuwen, maar pas in de achttiende eeuw kwam het gebruik in voege om kaarten onder geliefden te versturen. In die tijd was het niet de gepast om openlijk de liefde voor iemand te laten blijken. Op Valentijnsdag kon iedereen ongestraft zijn geliefde verrassen met een brief of een geschenk. Dat was ook handig voor gehuwde vrouwen, want op deze dag konden zij ongestraft een geschenk van hun geliefde ontvangen. In Frankrijk werd al ver in de vorige eeuw Valentijnsdag gevierd. De jongens gingen op Valentijnsdag afzonderlijk van elkaar in een wagen zitten. Door het trekken van een lot 'kregen' de jongen en het meisje elkaar.

onschuldige Valentijnsdag als te westers, te christelijk of te immoreel. Saoedi-ArabiĂŤ verbiedt de verkoop van rode rozen en andere producten voor Valentijnsdag. Gewoon omdat Valentijnsdag vernoemd is naar een christelijke heilige, maar ook omdat Valentijnsdag een westers idee is. De religieuze Maleisische autoriteiten arresteerden de voorbije jaren honderden verliefde stelletjes vanwege het vieren van Valentijnsdag, en in Iran is het verboden Valentijnsmateriaal te drukken.

Goed, de traditionele Valentijnsdag komt er weer aan op 14 februari. Zowaar de dag van de liefde. Geef toe, veel verder dan dat is er niet zoveel kennis over deze speciale dag. Wie is Valentijn eigenlijk en welke rol speelt die mysterieuse Cupido? Viert nu werkelijk gans de wereld Valentijnsdag, en zo ja, wie heeft het liefdesfeest dan uitgevonden? Hier volgt een minicursus Valentijn vieren. Cupido en zijn pijltjes. Cupido richt zijn pijltjes op 14 februari opnieuw wereldwijd op zijn volgende slachtoffer. Het van oorsprong Engelse liefdesfeest is naar Amerika overgewaaid maar houdt intussen ook Europa in de ban. Nu gaan weer veel geliefden, en ook zij die dat willen zijn, op zoek naar het ideale geschenk, kaart of bloemenboeket om hun geliefde of geheime relatie duidelijk te vertellen: "Ik heb je lief". Voor iedereen die er niet heeft aan gedacht is het nu alarm; let op, het is weer bijna zover. Op deze ene dag worden meer relaties beloond met een zoen dan op welke andere dag ook, 14 februari, de liefdesdag. Hoeveel rozen zouden er op die dag over de toonbank gaan, en hoeveel wanhopige aanbidders kopen een geschenk voor hun geliefde? Wie bedenkt dit? Valentijnsdag is genoemd naar de christelijke priester Valentinus. Deze priester stond bekend om zijn goede daden voor armen, zieken en ouderen. Op 14 februari 270 zou Valentinus onthoofd zijn in opdracht van keizer Claudius II. Inderdaad, niemand weet of die Valentinus echt heeft bestaan, maar aan een liefdesverhaal mag niet getwijfeld worden. Een variante op het verhaal gaat over een jonge Romeinse Valentijn die zich bekeerd had tot het christendom. Valentijn werd op de bewuste 14 februari gemarteld en onthoofd. Op de valreep ziet hij nog net kans de dochter van de gevangenisbewaker een briefje in haar handen te stoppen waarop staat, "Van je Valentijn". Het is niet omdat Valentijnsdag genoemd is naar een christelijke heilige dat deze dag iets te maken heeft met het christelijke geloof. Aan deze dag

Het feest werd pas echt groot gemaakt door de Amerikanen. Algauw werd 14 februari een commercieel feest van rozen, chocolade, kaarten maar ook, en vooral, veel liefde. Valentijn en vogels. Sommig e mensen denken dat Valentijnsdag wordt gevierd omdat rond 14 februari de vogels beginnen met paren. Al in de 14e eeuw schreef Geoffry Chaucer; "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest"). Ook de 'paringsdrang' bij mensen zou die dag de kop op steken. Protest. Sommige landen beschouwen de 17

Valentijnsdag vieren kan overal. Op 14 februari is het dus het moment voor geliefden om mekaar te verrassen met een bos bloemen, een kaartje of een zelfgeschreven gedicht... Wie graag thuis viert, kan terugvallen op het romantische suggestiemenu van Delhaize: - Sint-Jacobsnoten met vanille en limoen. - Filet pur van rund met truffelrisotto. - Zandkoekhartjes met gember en frambozencoulis.

Een t-shirt met jouw persoonlijke opdruk?

1 stuk â‚Ź 24,50* aanmaak van uw ontwerp inbegrepen

mail en bestel: info@outstanding.be of bel: 053 67 37 70 *afnemende stukprijs bij meerdere shirts verzendkost niet inbegrepen


Juridisch gezien. Verkoop van een gebouw onder het stelsel van de BTW.

door Johan Guns. Meestel valt de verkoop van onroerende goederen onder het regime van de verkooprechten. Verkoop onder het stelsel van de BTW is enkel mogelijk voor zogenaamde ‘nieuwe’ gebouwen. Iemand die een nieuw pand heeft gekocht en het korte tijd nadien van de hand wenst te doen, kan opteren het te verkopen onder het stelsel van de BTW om zo de BTW te recupereren die hij heeft betaald bij deze aankoop. De verkoop met BTW kan slechts gebeuren zolang de gebouwen als nieuw beschouwd kunnen worden, d.i. zolang de BTW-termijn niet verstreken is.

onder het stelsel van de BTW worden verkocht tot en met 31 december 2017. B. BTW-tarief. Omdat het gaat om een nieuwe woning, is het BTW-tarief van 21% van toepassing. De koper zal dus geen verkooprechten van 10% (in Vlaanderen) of registratierechten (12,5% in Brussel en Wallonië moeten betalen. Uiteraard kunnen partijen met dit prijskaartje rekening houden bij de onderhandelingen. Zo zal de verkoper ook de 21% BTW die hij betaalde bij de aankoopprijs kunnen recupereren. Deze factor is van belang voor de berekening van de verkoopprijs. C. Wat moet een verkoper doen ten aanzien van de BTW-registratie? De verkoper moet volgende formaliteiten vervullen: 1. Vóór het afsluiten van de verkoopovereenkomst moet hij bij het BTW controlekantoor van zijn woonplaats een verklaring indienen om zijn bedoeling kenbaar te maken het gebouw met toepassing van BTW te verkopen. Op het controlekantoor zal de verkoper de gepaste formulieren vinden. Op dit formulier dat in tweevoud moet ingediend worden bij het bevoegde BTW kantoor, wordt de ..

A. Wanneer is een pand ‘nieuw’? De ouderdom wordt bepaald door de eerste ingebruikneming. Dat is de datum waarop het goed voor de eerste maal bewoond of gebruikt werd. Dat kan voor beroepsdoeleinden of voor privé-gebruik zijn. De ingebruikneming van een appartement in een gebouw heeft geen invloed op de datum van ingebruikneming van de andere appartementen in dat gebouw. Een pand is nieuw wanneer het uiterlijk op 31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming wordt overgedragen. Voorbeeld: Een woning voor de eerste keer in gebruik genomen in 2015 kan 18

naam van de eigenaar vermeld, de aard en de ligging van het gebouw, informatie over de stedenbouw-kundige vergunning of de aankoop-akte, de over te dragen rechten (volle eigendom of onverdeeld aandeel in het gebouw) en het kadastraal inkomen. 2. De verkoper zal vervolgens de koper op de hoogte brengen van zijn bedoeling om te verkopen onder het stelsel van de BTW door een vermelding in het verkoopeompromis. De notaris zal zorgen dat de nodige vermeldingen worden opgenomen in de notariële akte en deze akte uiteraard laten ondertekenen door partijen. 3. Bij het verlijden van de verkoopakte ontvangt de verkoper de BTW op de verkoopprijs. 4. Na de verkoopakte moet de verkoper een aangifte indienen (model 104.5) bij het BTW-controlekantoor en dit binnen de maand nadat de BTW volledig opeisbaar is geworden. In die aangifie wordt de uiteindelijke BTW-afrekening opgemaakt. De verkoper moet aan de staat het verschil betalen tussen de BTW die hij heeft ontvangen van de koper en de BTW die hij heeft betaald bij de oprichting of aankoop van het gebouw.


Rossignol Shop for Geek opent in Aalst. verzekeringen. Het concept Shop For Geek, gestart in "Geek" watte?? Rossignol verzekeringen terug in Affligem. Sinds eind 2017 is de verzekeraar Rossignol gevestigd in het voormalige pand van het KBC-kantoor op de hoek van de Balleistraat en de Daalstraat. Rossignol verzekeringen was oorspronkelijk reeds in 1976 actief met een kantoor in een privéwoning in de Steenbergstraat, maar opende in 1988 een kantoor op de Keizer Karellaan in Ganshoren. Het Brusselse kantoor was destijds zeer nuttig omdat er toen nog veel intense contacten waren met de hoofdkantoren van verzekeringsmaatschappijen of met de dienst inschrijvingen van voertuigen voor het verkrijgen van nummerplaten. Sinds de komst van de digitale media is de plaats van vestiging van minder belang. Toch blijven de beide kantoren open ten dienste van de klanten. Het doel van de onderneming is het onafhankelijk aanbieden van service over bestaande of nieuw te openen verzekeringen. Dit zowel voor particulieren als voor bedrijven. Het aanbieden van verzekeringen “op maat” blijft een belangrijk voordeel, zeker in combinatie met een persoonlijke begeleiding door een contactpersoon die over alle aspecten raad kan geven. De waaier van mogelijke typische verzekeringen is in de loop der jaren steeds uitgebreid, denk maar aan de hospitalisatie- of bestuurdersverzekering. De specialisatie in deze specifieke verzekeringen is een grote meerwaarde voor de klant. Vooral wanneer er grote schadegevallen ontstaan, is het persoonlijk contact met de verzekeraar een opluchting voor de klant. Wanneer hij van de schrik is bekomen en meteen kan bellen met zijn verzekeraar om duidelijkheid te krijgen wat er gaat gebeuren. De verzekeraar zal de klant dan adviseren en zal ook in de meeste gevallen het schadeherstelbedrijf in zijn plaats regelen. Voor dit soort situaties betaalt de klant tenslotte zijn premies. Het kantoor in Affligem (Teralfene) is open van maandag tot vrijdag van 8 uur tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Vrijdagnamiddag en zaterdag op afspraak.

mei 2016, ontwikkelt zich razendsnel en opent dichtbij onze regio, in Aalst, zijn nieuwste vestiging. Inhaalbeweging. Shop For Geek is de nieuwe referentie op het gebied van verkoop van merchandisingartikelen. Wereldwijd is dit winkelconcept al langer bekend maar Vlaanderen liep op dit vlak wat achter. Er waren tot nog toe slechts relatief weinig, om niet te zeggen geen, geek shops in onze regio. Met Shop For Geek komt daar nu snel verandering in. Merchandisingartikelen zijn een nieuwe hype. In een wereld waarin de "pop culture" een ongelofelijke ontwikkeling kent dankzij de groei van nieuwe media en nieuwe licenties (Marvel, DC, Star Wars, enz.), wil Shop For Geek een essentiele speler zijn in dit milieu dankzij een zeer uitgebreid aanbod en een steeds geactualiseerde werking. Door voortdurend in te spelen op de vragen en verwachtingen van de gemotiveerde klanten lukt dit aardig.

Geek is een Engelse benaming voor een persoon die gepassioneerd is door wetenschap en technologie. Oorspronkelijk had het een eerder negatieve betekenis gelijkaardig aan "nerd", maar tegenwoordig wordt het als een geuzennaam gebruikt met als bekendste voorbeelden de Geek Squad in de Amerikaanse winkelketen Best Buy en het boek The Geek Manifesto. De term geek is afkomstig van het Middelnederduitse geck en is dus van dezelfde oorsprong als het Nederlandse gek. Tot voor kort verwees de uitdrukking vooral naar mensen die, in het openbaar, bizarre dingen doen, in het modern Engels meestal "freaks" genoemd. De interpretatie is nu veranderd naar "gek" zijn van iets. Geek chic verwijst dan weer naar het aannemen van een stijl geassocieerd met de stereotypische geek. Karakteristiek zijn een bril met zwaar montuur, T-shirts met referenties naar specifieke onderwerpen en technologie. Shop for Geek Aalst opent op 3 maart 2018 in de Kattestraat 72.

Shop for Geek blijkbaar niet exclusief voor jonge gasten...

19


Ons

Wedstrijdhoekje. WIN EEN GEZELLIG ETENTJE VOOR TWEE ! Doe mee aan onze wedstrijd en win een gezellig etentje voor twee personen in eetcafé "Kaffee Plaza", Grote Markt 4, te Aalst. Deelnemen kan als volgt: Geef antwoord op de vraag: "Welk mobiliteitsplan moet de verkeersknoop in onze regio helpen oplossen?" Schrijf het antwoord op een briefkaart en zend deze naar de redactie voor 15 maart 2018. U kan ook deelnemen per fax op het nummer 053 68 23 55 of via mail: affligemnieuws@affligem.com Uit de juiste inzendingen wordt een winnaar geloot. Vergeet niet uw naam, adres en telefoon te vermelden. De winnaar wordt persoonlijk verwittigd.

Grote Markt 4 • Aalst

Wedstrijdwinnaar december. Uit de vele inzendingen die ons bereikten met het correcte antwoord op onze wedstrijdvraag, kwam Mw. Elke Van Sompel uit Affligem als winnaar uit de bus. Proficiat... en smakelijk! Het antwoord op de vraag: "In welke kerk vond eertijds de "krijsersmis" plaats?" was: "De Sint-Michieskerk in Hekelgem".

Wachtdiensten en noodnummers. Affligem is aangesloten bij de huisartsenwachtpost regio Aalst (Leopoldlaan 44, Aalst). Een onthaalmedewerker overlegt met de oproeper wat het beste advies is. Consultatie bij de arts kan op de wachtpost. Als verplaatsen onmogelijk is, komt de arts te plaatse. Op werkdagen verbindt het oproepnummer door naar de lokale dokter van wacht, tussen 19 uur en 8 uur. Het oproepnummer (betalend) is: 0900 69 018. Informatie: www.huisartsenkringaalst.be/hwp/ Wachtdienst dokter Liedekerke: 053 221 770 Wachtdienst dokter Denderleeuw: 053 229 470

WACHTDIENST APOTHEEK WACHTDIENST TANDARTSEN

090 010 500 op zaterdag, zondag en feestdagen van 9u tot 18u

WACHTDIENST VERPLEGING

070 254 040 070 222 678

NOODNUMMERS Ziekenwagen en brandweer Politie Europees noodnummer Rode Kruis Vlaanderen Antigifcentrum Child Focus Tele-Onthaal Bankstop Brandwondencentrum

100 101 112 105 070 24 52 45 116 000 106 070 34 43 44 09 332 34 90

OPROEP AAN VERENIGINGEN Affligem Nieuws roept verenigingen en organisaties uit onze regio op om hun activiteiten en/of jaarprogramma’s 2018 te melden voor publicatie in de kalenders die opgenomen worden in onze rubrieken. Dit kan eenvoudig door een e-mail te zenden aan: affligemnieuws@affligem.com In de mate van het mogelijke zal de ingezonden informatie verwerkt worden in de editie voorafgaand aan de activiteit. Affligem Nieuws wil ook graag de werking en de planning van verenigingen belichten. Is uw vereniging of club kandidaat voor een verslag? Laat het ons weten op bovenstaand adres.

20


•10 % korting op alle zonnebrillen.

Affligemsestraat 536 • Liedekerke • (053 66 47 91)

LUXE OUTLET Pierrot

Fashion women men

Nieuwe openingsuren doorlopend:

Maandag van 10.30u Dinsdag van 10.30u Woensdag van 10.00u Donderdag gesloten. Vrijdag van 10.00u Zaterdag van 10.00u Zondag van 10.00u

tot 18.00u. tot 18.00u. tot 18.30u. tot 18.30u. tot 18.00u. tot 12.30u.

Bezoek onze Luxe Outlet vanaf februari 2018 en koop topmerken tegen de laagste prijs!


Bekijk ons op www.handyhomeshop.com voor uw internetaankopen

DE BESTE SERVICE, DE BESTE KEUZE

DEBERLANGER BRUSSELBAAN 138 - 1790 AFFLIGEM - 053/64.62.90 OPENINGSUREN: MA: 13-18U • DI/VR: 09-12U & 13-18U • ZA: 09-12U & 13-17U • ZO: GESLOTEN

AFKORT- EN VERSTEKZAAG ‘KGS 254M’

MOBIELE GEREEDSCHAPSWAGEN GEVULD

1800W • Max. zaagbreedte 90°/45° -305/205mm • Max zaagdiepte 900°/45° - 90/47mm Zaagkop instelling L/R 45°/0° Zaagblad 254 x 30 mm Geldig tot 18/2/2018

B69 x D46,2 x H88,9cm • Met 4 wieltjes voor de eenvoudige verplaatsing, 7 laden waarin allerlei gereedschap kan worden gestoken en een antislip werkblad • Inclusief handgereedschappen en slot • Max 300 kg. Geldig tot 18/2/2018

6 gratis vullingen

423

299

TOPKORTING

482

395

UW VOORDEEL : -29%

UW VOORDEEL : € 87

Dinsdag tot vrijdag:

09.00 - 12.00 uur 13.30 - 18.30 uur

Affligem Nieuws februari 2018  

Affligem Nieuws magazine februari 2018

Affligem Nieuws februari 2018  

Affligem Nieuws magazine februari 2018

Advertisement