__MAIN_TEXT__

Page 1

Oktober 2018 #190

Doris Pollas:

PIONEREN

FRA 1948


INDHOLD OKTOBER 2018

6

MIX-Copenhagen Årets LGBTQ Film Festival er på trapperne og Out & About giver dig fem skarpe anbefalinger.

FASTE SIDER 04 Kommentaren · 36 HomoLiv 38 Kort Nyt · 40 Det sker · 46 Kloden drejer 38 What's On · 40 English guide and map

Doris Pollas Hun er den sidste levende medstifter af det senere LGBT Danmark. I mange år levede hun et stille liv, men dukkede op igen ved LGBT Danmarks 70-års jubilæum.

10

Albert Hangaard Emtoft Han er årets bøsse i ‘Den store bagedyst’, og fortæller om den kaotiske optakt, og hvordan han blev udvalgt.

Lak, læder og latex – og hvad så?

18

28 Lone fortæller om sin fetich, og hvordan man kan kombinere den med sin hverdag.

OUT & ABOUT ER DANMARKS månedlige LGBT-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede samt åbensindede heteroseksuelle. OUT & ABOUTS POSTADRESSE Rainbow Media Denmark ApS, c/o Sjeldani, P. Knudsens Gade 1, 2450 København SV, mail@outandabout.dk ISSN 1602-9747 · TRYK Johansen Grafisk A/S · DISTRIBUTION Out & About kan hentes gratis på barer, caféer, dansesteder, klubber og organisationer i LGBT-miljøet og på LGBT-venlige steder primært i København. Out & About kan også downloades gratis på: oaonline.dk · ARTIKLER OG FOTOS Henvendelser bedes stilet skriftligt til redaktionen pr. e-mail eller brev. Redaktionen påtager sig intet ansvar for manuskripter, fotos og lignende, som indsendes uopfordret. Redaktionen påtager sig intet ansvar for trykfejl eller fejl i prisangivelser. Artikler, fotos og annoncer må ikke eftertrykkes uden skriftlig tilladelse. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


Auping Original Lige nu! Spar kr. 6.000 på alle Original dobbeltsenge. Original dobbeltseng:

NU! KR. 38.995,-

Sengetøj Chronicles kr. 995,Auping Original dobbeltseng Kr. 38.995 (vejl. pris Kr. 44.995) Prisen gælder ved køb af en Original sengeramme, 2 stk. justerbare sengebunde (2-motorer) og 2 stk. Cresto madrasser. Størrelse 160/180/200 x 200/210 cm. Tilbuddet er ekskl. hovedgærde og sengetøj. Gælder tom. d. 31. oktober 2018. Kan ikke kombineres med andre tilbud.


4

KOMMENTAREN

ANSVARSHAVENDE UDGIVER Niels Holm REDAKTØR Brian Kjær Capkan brian@outandabout.dk LAYOUT Mathias Dahl mathias@outandabout.dk ANDRE BIDRAGSYDERE Albert Hangaard Emtoft, Alice Slyngbom, Christian Hoyer, Dan Bowring, Frank Holm, Hans Henrik Hansen, Ian MacManus, Lone Israelsen, Mathias Dahl, Michael Maximilian Hermansen, Pilu Ottosen, Sebastian Soelberg, Simon Verheij, Tina Varde, Tonny Bønløkke Hertz, Ulla Munch-Petersen, Wilfred Gachau. ANNONCER Henrik Vinborg post@vinborg.dk (+45) 53 70 35 88 Priser og vilkår for annoncering kan downloades på: oaonline.dk i bunden under ”Annoncering” DISTRIBUTION Jan M. Kjær jan@outandabout.dk (+45) 27 36 06 11 WEB oaonline.dk APP GAY CPH UDGIVER: Rainbow Media Denmark ApS c/o Sjeldani P. Knudsens Gade 1 2450 København SV mail@outandabout.dk CVR: 39404168 NÆSTE NUMMER Deadline 10. oktober På gaden 28. oktober

Frontkæmpere vs. “influencere” Jeg vil bede dig gøre noget, inden du læser videre. Du skal lukke dit Out & About og tage et godt kig på forsiden. Der finder du 94-årige Doris Pollas, og jeg vil gerne, at du bruger et par sekunder på at se hende i øjnene. Bagefter vender du tilbage hertil. Tak. Doris’ øjne er nok gamle, men de udstråler en styrke og livserfaring, som jeg sjældent har mødt hos andre, og som jeg nu håber at have delt med dig. Det har jeg glædet mig til, for hun er et ganske særligt menneske, som vi alle i LGBT-miljøet i Danmark skylder en stor tak. Hun er nemlig den sidste nulevende af de personer, der stiftede Kredsen af 1948 det nuværende LGBT Danmark. Hun har sat sit aftryk i historien, og det kan du læse om på side 6. Når jeg ser mig rundt i medielandskabet, så foruroliger det mig, at ganske unge mennesker i dag kan samle flere hundredetusinde følgere på sociale medier, hvor de ukritisk ophøjes til “influencere”. Det er med til at forfladige vores kultur, at man kan få så stor en indflydelse som rollemodel, ved at sidde på sit værelse og plapre løs om ligegyldigheder. Læs dog en bog eller se en film i stedet – vel at mærke med indhold der udfordrer dit intellekt og din opfattelse af verden, som det er tilfældet med mange af de udvalgte film ved årets MIX Copenhagen. Se vores anbefalinger på side 18. Mere sex i Out & About – har du lagt mærke til, at vi over de sidste tre udgivelser stille og roligt er blevet lidt frækkere? Det handler ikke om at gøre Out & About til et erotisk magasin, men om at skrive om et emne, som definerer os fra heteronormativiteten. Denne gang møder vi biseksuelle Lone, der fortæller om sine feticher på side 28. God fornøjelse!

Doris Pollas:

PIONEREN

FRA 1948 FORSIDE Doris Pollas FOTO Dan Bowring

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

Brian Kjær Capkan Redaktør

Foto: Pilu Ottosen

Det er med til at forfladige vores kultur, at man kan få så stor en indflydelse som rollemodel, ved at sidde på sit værelse og plapre løs om ligegyldigheder.


5

Vi er Københavns nye frokostrestaurant Vi serverer lækkert smørrebrød i hyggelige rammer og med masser af nærvær Vi glæder os til at se Jer De kærligste hilsener Dan & Peter

Nybrogade 14 1203 København K

Bordbooking på

1733.dk OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


6

LGBT DANMARK 70 ÅR

Den sidste fra Kredsen af 1948

94-årige Doris Pollas er den eneste nulevende af stifterne af Kredsen af 1948, det nuværende LGBT Danmark. I årtier har hun levet et stille liv, men med øget LGBT-aktivitet i Silkeborg er den aldrende frontkæmper igen på barrikaderne. Af Brian Kjær Capkan

Den store festsal på Københavns Rådhus danner i Pride Week rammen om Københavns Kommunes højttidlige fejring af LGBT Danmarks 70-års jubilæum. Overborgmester Frank Jensen, ligestillingsminister Eva Kjer Hansen og LGBT Danmarks forperson Peder Holk Svendsen holder pæne taler, men da dagen er omme, er det en helt anden person, alle husker, Doris Pollas. Men hvem er hun?

En underlig pige

Du kalder dig selv en drengepige, hvordan er ”sådan en”? ”Ja jeg var en underlig pige, for jeg legede ikke med dukker men med tinsoldater, og jeg havde en værktøjskasse, ligesom alle drengene havde. Jeg blev først selv klar over, at der var ”et eller andet”, da jeg var en 14-15 år. Men jeg har haft jordens sødeste forældre, som allerede dengang stod ved mig, og tog mig som jeg var. Vi var fire piger i familien, og jeg kan huske, at vi en dag havde gæster, og så siger en af gæsterne til min far, ”Hr. Aatorp, har De kun piger? Har De ingen drenge?” ”Nææ jo, jeg har hende”, sagde far og pegede på mig. Det var jeg meget stolt af.”

Det forjættede København

”En af mine klassekammerater kom en dag hjem til Ringkøbing efter at have været i København. Hun fortalte måbende om et sted der hed Admiralkroen, hvor pigerne dansede og kyssede med hinanden. Jeg kunne knap tro mine egne ører. Få måneder senere havde jeg fået arbejde på Hotel Terminus ved Hovedbanegården. Lønnen var lav men med kost og logi, og så fandt jeg hurtigt ud af, at portneren kunne bestikkes, så jeg kunne smugle piger med op på værelset”, Doris smågriner ved minderne, og tilføjer at hun intet fortryder fra den tid, og i øvrigt havde alt for mange kærester. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

Kredsen af 1948

Hvorfor du var med til at starte Kredsen af 1948? ”Det skal jeg sige dig. Det var lige efter krigen, jeg var 24 år, og hed i øvrigt Aatorp til efternavn. En dag fik jeg et anonymt brev angående et møde på Amager. Jeg regnede hurtigt ud hvordan det hang sammen, for jeg kom jo meget på Admiralkroen i Boldhusgade, hvor pigerne holdt til. Jeg tænkte, at det skal jeg med til”, fortæller Doris Pollas om den historiske begivenhed.

Æren skal Axel have

Doris Pollas er en beskeden kvinde, når talen falder på hendes indsats i Forbundet af 1948, som navnet hurtigt var ændret til. Hun fortæller om sit tætte forhold til Axel Axgil, som dengang hed Axel Lundahl Madsen, og som var initiativtager til foreningen og dens første formand: ”Axel var jeg meget glad for, og ville ønske han var her, og kunne være med til fejringen på rådhuset, det ville han kunne lide. Det var jo ham der gjorde arbejdet, vi andre hjalp bare til. Selv var jeg kasserer gennem nogle år. Jeg besøgte Axel sidste gang, et halvt års tid inden han døde. Der havde vi en rigtig fornuftig og dejlig snak.

Til møde med Jens Jersild

Politiinspektør Jens Jersild var en frygtet og hadet mand i 50’erne 60’erne blandt homoseksuelle. Han slog hårdt ned på ”utugten” i København, og var arkitekten bag ’Den grimme lov’. Doris Pollas mødte Jens Jersild, og det var ikke en behagelig oplevelse. ”Axel havde fået et møde i stand med politiinspektør Jersild, og han bad mig tage med for at repræsentere pigerne. Der opdagede jeg virkelig, at vi lesbiske ikke blev taget højtideligt. Han nærmest grinede af os, og bagefter tænkte jeg, at det kunne jeg godt have undværet.

”Sådan så man jo ud dengang, da var man ung og smuk.”


7

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


8

LGBT DANMARK 70 ÅR

Han var en skidt mand, men tænker man over det i dag, så var det vel godt nok, at han forsøgte at stoppe alt det med de mange trækkerdrenge.

børn og tænk, hvis der er en der springer ud, og de ikke anede noget om det. Der blev jeg meget glad.”

Kæmpede bøssernes sag

LGBT Silkeborg

Historisk set har det primært været homoseksuelle mænd der har været mål for myndighedernes sanktioner i Danmark. Det bekræfter Doris Pollas. ”Jeg var lige så meget interesseret i sagen for drengenes skyld som for pigernes. Tænk på, at mænd og kvinder er to forskellige ting, men jeg var lige så glad for bøsserne, og det kom sig til udtryk på mødet med Jersild. Ordet lesbisk kendte man i øvrigt slet ikke den gang.”

Den modige tysker

Doris har mange gode minder fra et langt liv, og mange personer har gjort indtryk. En af dem var tyske Adela: ”Adela var meget drenget og meget modig. Hun elskede uniformer og gik rundt blandt de tyske soldater i tysk uniform. Hun var ikke en af besættelsestropperne, men en af os, men hun kunne lide uniformer. Hun var en gæv pige, og jeg havde også kontakt til hende efter krigen, og husker, at hun en gang skrev en fødselsdagssang til mig.

Kæmper stadig for sagen

Hverdagen er mindre dramatisk i dag, men Doris Pollas’ indre frontkæmper rører stadig på sig: ”Jeg går ofte tur med min hund, og er på vejen kommet til lære et ældre ægtepar godt at kende. Efterhånden kom der jo lidt frem om min fortid, og sidst jeg var der, siger de til mig, at de er meget taknemmelige, for det jeg var med til den gang, for de har børn og børneOUT & ABOUT · OKTOBER 2018

I dag er Doris Pollas med, når der holdes møder i nystiftede LGBT Silkeborg. Gruppen består af lokale LGBT’ere, og de mødes jævnligt til hygge og socialt samvær. ”Jeg har i mange år ikke gjort så meget væsen af mig, men så lavede de jo en klub i Silkeborg, og nu er jeg med som støtteparti. Så må de selv finde ud af alt det praktiske”, griner den gamle frontkæmper.

Bragende bifald

Ved receptionen på rådhuset har Peder Holk Svendsen annoncereret en uventet taler, Doris Pollas som medstifter af Kredsen af 1948. Bifaldet er højt i den store sal, og frem træder en lille ældre dame med kridhvidt krøllet hår. Hun finder en håndskrevet tale frem af et omslag og tager mikrofonen. Hun står på gulvet – behøver ingen talerstol for at få opmærksomhed. Der bliver helt stille, da Doris begynder at tale. Fem minutter senere brager et flere minutter langt bifald fra tilhørerne, og mange kniber en tåre eller to. Dette øjeblik er så fint. Så rent. Så ægte. Så historisk. Doris Pollas selv har en tåre siddende i øjenkrogen, og hun tager overvældet og værdigt imod det store bifald. Efter talen er mange henne ved Doris, og mellem de mange selfies med hende hører man igen og igen ordet tak. Og tak skal hun have Doris Pollas for sammen med Axel Axgil og de andre frontkæmpere, at have kastet sig ind i kampen for LGBT-rettigheder i Danmark.

Doris var et populært selfiemotiv ved receptionen på rådhuset. Her er hun i selskab med Copenhagen Prides forperson Lars Henriksen. Foto: Brian Kjær Capkan


Photo by @chrisopandertonnesen

SERVING “SMØRREBRØD” WITH PRIDE 360 DAYS A YEAR OFFICIAL SPONSOR OF COPENHAGEN PRIDE 2018 OPEN 7 DAYS A WEEK · EXTRAORDINARILY OPEN IN THE EVENING ON FRIDAY 17 & SATURDAY 18 AUGUST 2018 LEARN MORE AT RESTAURANTKRONBORG.DK

BROLÆGGERSTRÆDE 12 · 1211 CPH K · TEL +45 3313 0708


10

DEN STORE BAGEDYST

Alberts jagt på kagemanden Årets bøsse i ’Den store bagedyst’ er 21-årige Albert Hangaard Emtoft fra Københavns Nordvestkvarter. Det begyndte som en joke, men endte i kærestejagt foran snurrende kameraer. Af Brian Kjær Capkan

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


11

Når vært Timm Vladimir åbner den nye sæson af ’Den stor bagedyst’ med indledningen ”Klar, parat, bag!” vil deltagerne kaste sig over udfordringerne med stor entusiasme. Også Albert Hangaard Emtoft, der til daglig læser østeuropæiske studier på Københavns Universitet, og fritidsjobber som bartender på Oscar Bar Café i weekenden. Hvorfor er du med i ’Den store bagedyst’? ”Min veninde Anna og jeg var i Rusland, og sad på et lille skod-hostel i centrum af Sankt Petersborg, og havde fået nok af Rusland. Vi gider ikke gå ud, men pludselig får hun den idé, at jeg skal med i ’Den store bagedyst’. Det griner vi en del af, for det skal jeg sgu ikke. Men det ender alligevel med, at vi udfylder den meget lange ansøgning med alle mulige spørgsmål. For eksempel hvem min favorit er blandt tidligere deltagere, og der er jeg ærlig, og skriver Tobias Hamann der vandt i 2014, for han var virkelig lækker”, griner Albert højt, og der kigges lidt fra de øvrige borde udenfor Oscar, hvor vi laver interviewet.

Panikkage

Til sin store overraskelse bliver Albert kaldt til den første audition. Han skal medbringe en kage hjemmefra, som han skal præsentere for en gruppe castere. ”Klokken fire om morgenen, sidder jeg på køkkengulvet og stirrer ind i ovnen, hvor mine første macarons nogensinde ligger. Kagen er en total panikkage, og ambitionen er gået fra et overflødighedshorn til en pænt pyntet æske af kransekage med macarons inden i. Jeg gør den helt færdig i bilen, mens min mor kører mig”, fortæller Albert om den første hektiske audition, hvor han nærmest må løbe ind i lokalet. På vejen ser han en deltager, der har tabt sin kage.

Dramatisk reaktion

Foto: Bjarne Bergius Hermansen / DR

Den surrealistiske optakt endte i jubel, da Albert som den sidste af ti blev udvalgt til næste trin i udvælgelsesprocessen. Han har senere fået at vide, at de nævnte hans navn til sidst, da de fornemmede, at han måske ville reagere ekstraordinært. Fordi du er homo? ”Måske…? De havde en idé om, at jeg ville reagere meget… følelsesladet. Det vil sige…? ”Ja de havde ret. Jeg kastede mig forover, og lå med hovedet mellem benene, og med hænderne for øjnene, og var nærmest i ekstase. Det er vel det, man kalder godt tv?”, fortæller Albert med et blink i øjet. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


12

DEN STORE BAGEDYST

Foto: Albert Hangaard Emtoft

Type casted?

Det virker ret stereotypt, at der altid er mindst én bøsse med i programmet, samt en bedstemor, en hunk omkring 30, en mand omkring 50, og et minoritetsetnisk islæt, og resten unge og modne kvinder. Føler du dig type casted? ”De går meget op i at sige, at det er man ikke. Men de lægger heller ikke skjul på, at de opererer efter et format der hedder BBB, Bedsteforældre, Bøsser og Børn. Hvis de tre grupper kan lide programmet, så favner det automatisk den samlede befolkning. Jeg talte med produceren om det, og grunden til at der altid er en bøsse med er, at langt de fleste mænd der ansøger er homoseksuelle. Burde der så ikke deltage flere end blot én? OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

”Godt spørgsmål… skal programmet repræsentere befolkningen som helhed? Mit indtryk er, at de forsøger at få flere heteroseksuelle mænd til at melde sig.”

Den rigtige vinder

Hvem vinder? ”Det gør jeg da! Haha. Det må jeg ikke sige, og det har jeg faktisk holdt, men jeg kan sige, at vinderen er den helt rigtige. Men jeg er da overrasket over, at folk kan holde mund.” Hvor mange afsnit er du med i? ”Det kan jeg heller ikke sige…”

Drama

Hvad er den største oplevelse ved at være med?


Homoware Larsbjørnsstræde 11 1454 København K 69 69 66 66 info@homoware.dk www.homoware.dk

”Pyyyhhh… der er så mange følelser omkring programmet. De største oplevelser har nok været, når noget er lykkes. Når man har den der ”YES-oplevelse!”. Det giver det største selvtillidsboost, jeg nogensinde har fået. Nu er der jo drama med mig, hver gang jeg er på… fuldstændig drama. Én gang per sæson sker der et drama, hvor der bliver byttet om på ingredienserne. Det laver jeg hver gang, vi bager! Det var en on-going joke til sidst”, griner Albert, og fortæller, hvordan han flere gange overvejede at give op. ”Men det at dumme sig og gøre et comeback i sidste øjeblik gav gejsten, og jeg kæmpede så længe, jeg kunne. Men jeg var ret presset i den periode, og havde ikke tid til at øve mig meget hjemme. Optagelserne lå midt i den periode, hvor jeg blev student, og jeg havde en del vagter på Oscar. Den eneste tid jeg egentlig havde for mig selv, var i bussen.”

Vil du smøre min kageform?

Har du fået reaktioner på din deltagelse? ”Jeg er vågnet op de sidste mange dage til en del venneanmodninger, fra fyre der skriver, at jeg ser sød ud. En skrev, at jeg gerne måtte komme hjem til ham og smøre hans bageform. Så tænker man på, om det mon er den nye virkelighed? Det er ikke til at vide, hvor længe det varer, men det er sjovt og interessant indtil videre.” Har du skrevet tilbage til nogen af dem? ”Nej ikke endnu.” Så der er ikke noget i ovnen? ”Nej, der er ikke nogen, jeg bager på…”

Jagten på kagemanden

u t ik k gb

Ørs

rre

æd

str

s ørn

sbj

Lar

e

Be

træd

ted sp ark en Vo ldg ad e

lejss Lars de

træ

sS

der

t Pe

k San

e

e

æd

er

de ga

ld Vo C H.

tte

su

et

TIVOLI

træ els nd La ve

dh

us

pl

ad

e

.

lvd

sB en ade

og rbr

te Ves

nd

de

ers nd ade

neg

nba

Jer

Ka

e

ad

rg

te

s Ve

.A

d Stu

e

æd

tr ies

en i Larsbjør n s str æd

str

die

Stu

st Ve

”Helt ærligt… det der virkelig fik mig til at være med i ’Den store bagedyst’ er, at jeg gerne vil have en kæreste. Du ved, homomiljøet er så mega småt i København. Alle kender alle på fornavn, efternavn eller pikstørrelse – aij kan jeg sige det? – så jeg tænkte, at jeg kunne komme lidt bredere ud, og tage det som en mulighed. Nogle tager chancen for at kunne bage videre i fremtiden, men jeg tænker, at det kunne være fedt at få en kæreste ud af det – en kagemand”, slutter Albert af med drømmende blik. Hvordan det går Albert i ’Den store bagedyst’, kan du se hver lørdag kl. 20 på DR1.

se

n

H. se

er

nd

A C. ns vd

Bl


14

MUSIK

Saara Aalto besøger Danmark Den finske sangerinde Saara Aalto gør stop i København på sin første Europa-turne hvor hun den 21. oktober indtager DR Koncerthusets Studie 3’s intime rammer. Af Frank Holm | Foto: Ian Mcmanus

Saara Aalto blev for alvor kendt, da hun i 2016 blev nummer to i den engelske udgave af X Factor, hvor hun både blev kendt og elsket for sine vilde outfits men ikke mindst for sin fantastiske stemme, som i den grad imponerede både dommere såvel som publikum.

Eurovision

I maj i år fik hun opfyldt en af sine barndomsdrømme. Hun skulle repræsentere sit hjemland Finland ved Eurovision Song Contest i Lissabon. ”Eurovision var en kæmpe oplevelse for mig, og samtidig var det en god platform for mig for OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

at vise, hvad jeg står for. Og så fik jeg opfyldt en drøm, jeg har haft siden, jeg var ti år”, fortæller den finske sangerinde til Out & About. Hendes Eurovision-sang ”Monsters” placerede sig i top 40 på både Spotify og iTunes i 20 lande – heriblandt Danmark. Direkte efter Eurovision fløj Saara Aalto til Storbritannien, hvor hun hen over sommeren har været med på en stor stadion-turné med den gendannede engelske popgruppe Steps. ”Endnu en fantastisk oplevelse, der har gjort mig endnu mere klar til min første helt egen Europaturné, hvor jeg besøger syv lande før jeg afslutter turnéen i Finland til november”.

Koncertaktuel søndag den 21. oktober kl. 20:00 i DR Koncerthuset Studie 3. Billetsalg billetlugen.dk


Åben lesbisk

Saara Aalto er en af de få åbne lesbiske popstjerner, og er siden hun deltog i X Factor og Eurovision Song Contest, blevet et ikon for mange LGBT-personer. ”Jeg ved godt, der stadig er mange i showbusiness, der ikke er åbne omkring deres seksualitet af forskellige årsager – men jeg tror, verden er klar. Så hvis jeg kan være en rollemodel, er jeg gerne det, men for mig handler det om ærlighed. Det handler om at være ærlig overfor sig selv, og man skylder sig selv at være den man er. Mit motto har altid været, at det er med ærlighed, man kan forandre verden”, fortæller Saara Aalto, der også har sin partner med på denne turné. Det er netop denne åbenhed og ærlighed omkring sin seksualitet, der har været med til at give hende en stor stjerne i LGBT-miljøet.

Først internationale album

I april udkom også Aaltos internationale debutalbum Wild Wild Wonderland. ”Jeg brugte rigtig lang tid på at finde de helt rette sange, så det blev mit album. Et album, som er fyldt med sprudlende og farverige popsange. Men samtidig sange, hvor jeg kunne bruge min stemme. Faktisk var jeg ret nervøs for, hvordan mit album ville blive modtaget. Mine fans pressede meget på, men jeg er meget glad for, at jeg tog mig tid til at lave albummet på min måde”, fortæller Aalto ærligt. Et album hvor hun for første gang også har samarbejdet med andre om at skrive sangene.

Koncert i København

Koncerten i København er Saara Aaltos første på dansk jord. ”Jeg er faktisk ret spændt, for jeg har aldrig optrådt i Danmark, så jeg ved faktisk ikke, hvilke fans jeg har der. Men jeg glæder mig meget. For København er en af mine favoritbyer. Jeg har tidligere været der på en romantisk ferie med min kæreste”, fortæller Saara. Showet i København bliver en blanding af store shownumre med fantastiske kostumer, men der bliver også plads til mere intime sange, hvor Saara sidder ved klaveret, og hendes fantastiske vokal for alvor kommer til sin ret. ”I København er publikum ret tæt på scenen, og den intimitet kan jeg godt lide at have ved mine koncerter, ligesom jeg kan lide at have en dialog med publikum under koncerterne og fortælle små sjove historier.”


16

VESTERBRO DRAG UDLEJNINGSSERVICE

Athena Lady og Kenneth Cockwhore.

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


17

Det har glædet os at møde dem Efter fem år med dragshows, bingo og banko har ”pigerne” i Vesterbro Drag Udlejningsservice smidt stiletterne og lukket biksen. Af Brian Kjær Capkan | Foto Pilu Ottosen

Det er en ganske stilfærdig meddelelse på Facebook, som meddeler lukningen af Vesterbro Drag Udlejningsservice, som vel bedst kan betegnes som et drag-kollektiv uden fysisk adresse. ”Fem år er gået med Vesterbro Drag Udlejningsservice, og det er helt ubeskriveligt, hvor fantastisk en rejse det har været i sådan et godt selskab”, indledes budskabet inden det fortsætter: ”Vi har haft så mange gode oplevelser og arbejdet med en masse skønne mennesker, af hjertet tak til alle jer vi har mødt på vores vej i hæle. Babylonerne, romerne, aztekerne og Spice Girls har alle været igennem det, og nu står turen for Vesterbro Drag Udlejningsservice. Vi har taget beslutningen, og siger tak for denne omgang, og vi lukker imperiet ned.” Beslutningen er ganske udramatisk understreger Chantal al Arab overfor Out & About. “Vi følge alle at det var et godt tidspunkt at prøve noget nyt, og det har også været en meget stor opgave at koordinere ti piger.”

Stor succes

Pigerne i Vesterbro Drag Udlejningsservice har ikke tilhørt den ultra-polerede del af drag-miljøet, men en mere farverig queer-agtig stil. Det har været en utrolig succes, og har gang på gang fyldt større og større lokaler til bristepunktet med leverpostejsdanskere, som ville have en på opleveren, og som alle er blevet mødt med velkomsthilsenen ”Det glæder Dem at møde os” – deraf ordspillet i denne artikels overskrift. Nu fortsætter pigerne hver for sig eller i nye konstellationer. Gruppen ‘Veninderne’ bestående af Athena Lady, Chantal Al Arab, Jumbo Jette og Miss Lucky er klar på nye udfordringer sammen, mens Atlanta Longlegs, Ariel Sharon, Kenneth Cockwhore, Miss Special K, og Rebekkah Phjams Du Nord deler vatrunddeller i gruppen ‘Drag My Party’. Derudover har nogle af pigerne andre projekter kørende, som for eksempel Er Du Sunshine på Radio24syv. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


18

MIX COPENHAGEN

Mød mig i mørket Der er masser af kulturelle og filmiske lækkerier på programmet på dette års MIX COPENHAGEN. Out & About anbefaler en stribe film, du bør se i mørket. Af Simon Verheij

MIX COPENHAGEN blev grundlagt i 1986 og er Danmarks ældste tilbagevendende og aktive filmfestival – og tilmed én af verdens ældste LGBTQ+-filmfestivaler. Fra den 26. oktober til den 4. november kan du boltre dig i et væld af film, du ellers ikke vil have mulighed for at se herhjemme. Årets program præsenterer sædvanen tro nye og spændende spille- og dokumentar-

film. Til sammenligning med tidligere år, så er der i år skruet væsentligt op for antallet af kortfilm, der i år præsenteres i programmerne Nordic Lights, T Time og i et program sammensat i samarbejde med Shanghai Pride Film Festival. Her er fem interessante film, som du kan se på dette års festival, og som du ikke bør snyde dig selv for.

FREAK SHOW

sit gymnasium, er han fast besluttet på at være sig selv, uanset hvad alle andre tænker. Derfor beslutter Billy sig for at stille op til ‘homecoming queen’ for at vise sine mobbere, sit gymnasium, og resten af verden, at modgang gør dig stærkere.

SODOM

lygtepæl i håndjern, indtil Michael tilfældigt kommer forbi og redder ham. Det ene fører til det andet, og Will ender i Michaels lejlighed, hvor tiltrækningen mellem de to ikke har andre steder at løbe hen end i hinandens arme. Denne nat er fyldt med forvirring, refleksioner og nye muligheder.

Skuespilleren Laverne Cox er et powerhouse. Du kender hende fra Netflix’ successerie ’Orange Is the New Black’. Nu kan du opleve hende som Billy Bloom, der synes konformitet er kedeligt, og på trods af chikane fra medstuderende på

Den har været en publikumsmagnet på alverdens filmfestivaler. Det bliver det tyske drama ’Sodom’ uden tvivl også herhjemme. Vi møder Will i slutningen af sin polterabend, hvor hans venner har efterladt ham nøgen og låst fast til en OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


19

DYKES, CAMERA, ACTION

det store lærred, men mellem Stonewall, feministbevægelsen og 1970’ernes eksperimenterende film, har de opbygget synlighed og transformeret den sociale forestilling om lesbiske. Spritny dokumentar der har interviews med flere instruktører.

RAFIKI

hinanden i jagten på deres drømme. Da kærligheden blomstrer mellem dem, bliver de nødt til at vælge mellem kærlighed og sikkerhed i et væld af snæversynet sladder, lokalpolitik og et spirende voksenliv. Filmen er baseret på ‘Jambula Tree’ – en prisvindende novelle af Monica Arac de Nyeko.

Hey, vi er i filmens verden, så her er mulighed for at blive lidt klogere. Her er en dokumentarfilm, der skildrer queer-film og de lesbiske instruktører, der fik det til at ske og brød igennem. Lesbiske har ikke altid kunnet opleve dem selv på

Den er blevet forbudt i sit hjemland Kenya, og den er den første kenyanske film, der har været vist på Cannes. På trods af deres forskelle og den politiske rivalisering mellem deres familier bliver Kena og Ziki tætte venner, som støtter

MARIO

Mario er forelsket. I Leon. Den nye fyr fra Tyskland. Leon er også angriber, og spørgsmålet er: Hvem kommer på klubbens førstehold? Men Mario vil ikke tænke over det. Han vil gerne føle Leon, dufte ham, være tæt på ham. Dette

går ikke ubemærket hen i klubben, og de første rygter spredes. Mario ser sin karriere som professionel fodboldspiller i fare, men vil ikke miste Leon for noget i verden. Han må træffe en beslutning. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


20

I BYEN

Godt nyt til byen Af Tonny Bønløkke Hertz

Den 6. oktober slår vennerne Dan Adelkvist og Peter Vedel Jensen dørene op til byens nye frokoststed ’Restaurant 1733’ i Nybrogade 14 ved Slotsholmens Kanal. Restaurant 1733 vil bære tydeligt præg af, at ejerne er bøsser ligesom størstedelen af serveringspersonalet. ”Men alle må selvfølgelig komme her”, siger Dan Adelkvist til Out & About, og uddyber, at 1733 skal være et hygOUT & ABOUT · OKTOBER 2018

geligt sted, hvor man føler sig hjemme. De to venner har ikke arbejdet sammen før, men Peter var ikke i tvivl, da Dan bød op til dans. De har store ambitioner, og vil være blandt de ti bedste frokostrestauranter inden for et år. Lokalerne har tidligere huset Kay Bojesens legetøjsværksted, samt fiskehandel og vinhandel. Dan og Peter sætter alle sejl ind på, at gøre

Restaurant 1733 har første rigtige åbningsdag lørdag den 6. oktober fra kl. 11-16. Bord kan bookes på 1733.dk. Køkkenet er åbent mandag til lørdag kl. 11-16.


ALLE BØSSER DER SØGER I DENMARK

1733 til en dejlig frokostrestaurant med maritim stemning og udkig på Slotsholmens Kanal.

Kvaliteten i højsædet

Begge lover kvalitetsmad og højt til loftet – et sted med sjæl og varme. ”Vi elsker at have gæster i vores stuer”, siger de samstemmende, og Peter uddyber: ”Det skal være et sted, hvor man både kan komme ind og få to halve stykker smørebrød og en sodavand, eller være et stort selskab, og køre det store program med øl og snaps. Nogle gange har man jo bare lyst til et stykke mad uden, at man behøver åbne en flaske bobler.”

En ny og spændende gruppe for alle bøsser i Danmark der søger...

Venskaber, date, kærligheden, fester, værelse, katte, græsslåmaskiner, traktorer…you name it! Kun fantasien sætter grænser

En gruppe hvor vi kan hjælpe og støtte hinanden, uden drama og hetz mod hinanden

Revy Dan – hvad med ham?

Mange kender bedst Dan Adelkvist som ejer af Ganløse Kro, men han kan også skrive det gamle Madame Arthur og Centralhjørnet på sit cv. Dan fik for alvor sat Ganløse Kro på Danmarkskortet, da han startede Ganløse Revyen. Den voksede fra lille og lokal, til en af mest anerkendte i Danmark i dag – og lidt underholdning følger med til Restaurant 1733, hvor man ved særlige lejligheder kan se entertainer Martin Knudsen optræde. Men det er nu ikke så underligt, for han er kæreste med Peter Vedel Jensen.

Erfaren tjener

31-årige Peter Vedel Jensen er nu medejer af Restaurant 1733, og bag sig har han uddannelse som tjener og 15 års erfaring på højt niveau. Det forhindrer ham dog ikke i at finde plads til sjov og hygge til glæde for gæsterne. ”Det skal ikke være stift, og vi skal også selv hygge os og glæde os til at gå på arbejde hver dag”, fortæller Peter. Både Dan og Peter lægger vægt på, at hos Restaurant 1733 skal man ikke forvente tynde skiver eller smålighed. De to ting bryder ingen af dem sig om.

Åbningsreception

Restaurant 1733 holder åbningsreception fredag den 5. oktober kl. 14-19 for alle, som har lyst til at kigge forbi Nybrogade 14.

I gruppen vil der også afholde arrangementer I hele Danmark, som for eksempel biograf aften , debat aften , Pride fester ,social arrangement i byen osv.

Gruppen skal ses som en gruppe hvor man kan danne relationer og lære nye mennesker at kende om det er på date-fronten eller som venner / bekendte

Ønsker du at være med i en aktiv gruppe, så det bare at ansøg på Facebook

ALLE BØSSER DER SØGER I DENMARK


22

RELIGION

Når god vilje skader Den homoseksuelle præst, ernærings- og psykoterapeut Arno Steen Andreasen har været på en lang og traumatisk rejse mod accept. Af Tina Varde | Foto Hans Henrik Hansen

At blive udstødt og afvist socialt. Føle andre menneskers væmmelse, afsky, afstandtagen… endda i Guds navn. De kristne, der stigmatiserer homoseksuelle, tager fejl! Gud har skabt homoseksuelle, og det er en synd at stigmatisere dem. Det mener den 53-årige frikirkepræst og logoterapeut Arno Steen Andreasen, der har været på en lang rejse for at nå hertil. Nå frem til at acceptere sig selv.

Smidt ud af kirken

Efter 18 år udstationeret som leder og præst i en kirke i England, fortalte han for to år siden de andre præster, at han skulle skilles, fordi han er homoseksuel. Arno Steen Andreasen og hele hans familie blev smidt ud af kirken inden for 48 timer. ”Det var dybt traumatisk. Jeg græd og synOUT & ABOUT · OKTOBER 2018

tes, det var uretfærdigt – følte mig misbrugt. Kirken, som jeg selv havde været med til at skabe, blev også lukket kort tid efter. En sammenlægning kaldte de det. 18 års arbejde blev ødelagt.” ”Kristne homoseksuelle med kirkebaggrund, som bliver smidt ud, når de står frem, risikerer at miste hele deres kontaktflade. Alle, vi holder af, bliver taget fra os. Når kirken på den måde støder os ud, tager den sikkerhedsnettet fra os. Det har vi ellers brug for, når vi går igennem noget svært”, siger præsten.

Jesus dømmer ikke

I dag har han heldigvis fået en ny fred og styrke. Troen overlevede – for som han pointerer: Jesus er jo ikke dømmende. ”Men over hele verden er der præster, som står frem som homoseksuelle, der bliver smidt

”Den fordømmelse, jeg har oplevet, har overbevist mig om vigtigheden af omsorgsfulde, inkluderende kirker, som kan være et positivt alternativ for alle, som oplever misbrug og underrepræsentation. Jesus inkluderede jo hele tiden alle dem, som andre ikke betegnede som det gode selskab”, siger præsten Arno Steen Andreasen.


23

ud af deres kirker. Mange heteroseksuelle kristne har svært ved at støtte os. Der er så meget frygt på området”, fortæller Arno Steen Andreasen. ”Jeg kæmper selv for andres rettigheder. Det er sværere at gøre det, når det er noget, der rammer en personligt – på det dybeste i identiteten. Noget, som er unikt i mit liv, kaldes for syndigt og perverst. Så gør det altså ondt. Derfor gik jeg med i Pride i år og sidste år iført præsteskjorte. Både i Danmark og i England.” ”Herhjemme står frikirkerne heller ikke i kø for at få en bøssepræst. Jeg har jo ikke ligestilling. Så for mig er Pride utrolig vigtig”, forklarer Arno Steen Andreasen, der i dag arbejder som leder af et værested for hjemløse i København.

International kamp mod fordomme

Han har i år været til tre internationale kristne LGBT-konferencer i USA og Europa. Senest var han i Italien for at besøge Metropolitan Community Church – (MCC), der blev startet for 50 år siden af den homoseksuelle pinsepræst Troy Perry. En kirke som, da AIDS-krisen var på sit højeste, hjalp masser af mennesker. ”Her var jeg til en europæisk samling med ledere, som kæmper mod fordomme. Det var utroligt at høre, hvad både kristne og ikke kristne LGBT-miljøer stadig må kæmpe med.” ”I USA deltog jeg i fællesbøn på en konference organiseret af Gay Christian Network med fokus på vold i miljøet. Menigheden råbte i tyve lange minutter navn efter navn op – på ofre for vold… og i denne uge hørte jeg fra en præst i Afrika, som blev forgiftet af en onkel for tre måneder siden, fordi han er bøsse. En i hans menighed har også lige oplevet det, fortalte han mig. I Afrika er nogle kirker medansvarlige for, at det sker, fordi de skaber frygt”, siger Arno Steen Andreasen. Han er lige blevet færdig med første udkast til sin næste bog: ”Desiring God - Meditations for the gay man and other edgy people”. ”Mit kristne forlag vil ikke udgive den, selvom det er som selv-udgivelse, fordi kun visse teologiske holdninger er acceptable. Jeg er derfor blevet henvist til et sekulært forlag i stedet”, fortæller han.

Når god vilje skader

Arno Steen Andreasen blev kristen som 17årig, hvor han kom ind i et folkekirkeligt miljø.

”Allerede som 13-årig vidste jeg, at jeg er bøsse. Dengang føltes det som en forbandelse, for man var lige begyndt at høre om aids. Jeg frygtede at dø, inden jeg fyldte 25.” ”Da jeg blev kristen, oplevede jeg, at kirken også så det som en forbandelse. I 1992 blev jeg voksendøbt, og her ”bekendte” jeg i min dåbstale, at jeg var homoseksuel, og derfor fik jeg tilbudt hjælp fra kirken til at blive helbredt”, fortæller Arno Steen Andreasen og fortsætter: ”Kirkens reaktion var, at Gud kunne skabe et mirakel i mit liv, så jeg kunne ændre mig. Ellers ville jeg få depression, sygdom eller ryge i helvede. I omsorg for mig ønskede man at udfri og helbrede mig til at leve et heteroseksuelt liv. Det var voldsomt, hvad det gjorde ved mig og mit liv.” ”De havde hjerte for at hjælpe, men deres teologi og psykologi skadede mig og min tro i mange år”, siger Arno Steen Andreasen.

Børn og familie

Han blev frikirkepræst, gift og fik to børn. Familien og de mange smukke åndelige oplevelser undervejs, sætter han stor pris på. Men gennem 30 år har præsten flere gange fastet i 40 dage, været til udfrielse, blevet bedt for, modtaget rådgivning, haft åndelige vejledere og deltaget i konferencer om seksuel helbredelse. Det gjorde ingen forskel. ”Selvom jeg levede i et heteroseksuelt forhold, var min tiltrækning stadig til mænd. Kirken sagde ellers: ”Så længe du ændrer din seksuelle praksis, skal det andet nok følge med. Men det er et grusomt menneskesyn. Seksualitet og tiltrækning kan man ikke ændre ved at spille et andet spil”, tilføjer Arno Steen Andreasen. Som logoterapeut/psykoterapeut er han uddannet i at hjælpe andre med at finde helbredelse gennem meningsfyldte beslutninger, arbejde og relationer. Og præsten er nu godt i gang med at bruge sine erfaringer til at skabe forbedringer for andre. Tina Varde er forfatter og har flere nye bøger på vej, blandt andet ’Psykologi og Tro’, hvor Arno Steen Andreasen bidrager fagligt. ’Helbredelse i Naturen’, ’Præster får ordet’ og børnebogen ’Brødrene Dur og Mol’. Bøgerne er færdige, men udgivelsesdatoer endnu ikke fastsat. Tinavarde.dk

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


24

MÅNEDENS PROFIL

Alle bøsser søger Ny dansk facebookside skal styrke sammenholdet, skabe netværk og øge respekten blandt homoseksuelle mænd. Af Frank Holm

”Alle bøsser der søger i Danmark” hedder siden på Facebook, der for ni måneder siden så dagens lys. Siden, der bestyres af Anders Bendiksen og Jeff André-Brylle, har i dag godt 1200 brugere. ”Vi fik ideen til siden, fordi vi gerne ville lave et sted for homoseksuelle mænd, hvor de uden hetz og drama åbent kunne debattere og tale med hinanden på lige fod”, fortæller Jeff André Brylle. ”Al den drama og hetz som vi synes, foregår mange steder på nettet, vil vi ikke have på vores side”, tilføjer Anders Bendiksen. Derfor holder de to meget på, at tonen skal være god, og man skal kunne debattere og diskutere med hinanden uden at svine hinanden til, selv om man er uenige.

Mød nye mennesker

”Vi vil med denne side også gerne prøve at give folk mulighed for at møde nye mennesker, eller give folk mulighed for at skabe sig et godt netværk. Derfor opfordrer vi brugerne til at arrangere biografture, filmaftner eller bare mødes til en øl på den lokale homobar. Vi vil gerne helt ud OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

i de små byer, hvor der ikke er så mange tilbud til bøsser”, fortæller Anders Bendiksen. Selv har de to sideansvarlige arrangeret både by- og biografture. Også til priden i både Aarhus og København var gruppen repræsenteret med en vogn, så de af gruppens medlemmer, der gerne ville deltage i en pride, men ikke havde nogen at gå sammen med også kunne deltage. ”I sommers arrangerede vi også et lille sommermøde på Bornholm. Her var vi meget spændte på, hvor mange der egentlig ville dukke op. For os er Bornholm et lidt glemt sted, når vi taler om homoseksuelle og muligheder for at mødes. Men der dukkede faktisk syv op, og vi fik en kanon hyggelig sommeraften”, fortæller Anders og Jeff. Et eksempel de to håber, de mange brugere følger, og laver deres egne arrangementer. ”Vi ved godt, at det er nemmere at lave arrangementer i København eller de større byer, men vi opfordrer alle til at finde på noget, så også de bøsser, der bor i de mindre byer kan mødes med ligesindede”, lyder det samstemmende fra de to. Et godt eksempel på netop dét var en fyr, der gerne ville arrangere en biograftur i Aalborg.


ok 2018 to be r

free Wi-Fi

sberg ller c arl e g r o b u –18 på t c a menta Fredag 12 r anc a eller br an – g a d n a m , Fernet b lg kr. 15,på Fl aske Frit Va

to tykke med det hele tine & torben

torsdag 18. oktober kl. 21:00

torsdag 4. oktober kl. 21:00

lone & tina Fra bakken tnt – musical- og Filmsange

søndag 21. oktober kl. 16:00

søndag 7. oktober kl. 16:00

”Her dukkede der så fire andre op. Det er for os en succes, for de fire havde jo ellers bare siddet alene derhjemme”, fortæller Anders.

En fed og god tone

Der bliver gjort meget for, at tonen på siden er meget inkluderende, så også bøsser uden det store netværk føler sig velkommen. ”Vi prøver med dagens spørgsmål, hver dag at skabe en debat blandt brugerne, og lægger op til at man udveksler holdninger”. Det kan i længden måske udvikle sig til venskaber. Det håber de to administratorer i hvert fald på. Også brugernes fødselsdag bliver der gjort noget ud af. ”Vi hejser naturligvis flaget for de brugere, der har fødselsdag. Et tiltag vi har fået stor positiv tilbagemelding på”, fortæller Ander Bendiksen. Både Anders og Jeff mener ikke, at siden skal ses som en konkurrent til de mange andre homosider, der findes på Facebook. Den skal mere være et ekstra tilbud til homoseksuelle mænd. Og det at man er en homoseksuel mand, er faktisk også det eneste krav for at være med i gruppen.

sound

ricky & irma

torsdag 25. oktober kl. 21:00

torsdag 11. oktober kl. 21:00

julepynt aFsløres

VFh – Vikarerne Fra helVede

søndag 28. oktober kl. 16:00

søndag 14. oktober kl. 16:00

centralhjornet.dk kattesundet 18, 1458 kbh. k


26

INTERVIEW Marquis Marcel de Sade og Lars Henriksen i en af salonerne i Marquisens 12-værelses lejlighed på Frederiksberg Allé.

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


27

I lære hos Marquis Marcel de Sade Lars Henriksen har kendt Marcel de Sade gennem 30 år, og er bogaktuel med bogen om Maquisens liv. Hvordan de blev venner, nævnes ikke i bogen, og det er ellers en ganske interessant historie. Af Brian Kjær Capkan | Foto Michael Maximilian Hermansen

De fleste kender 47-årige Lars Henriksen som forperson i Copenhagen Pride, men at han også har et nært venskab med Marquis Marcel de Sade, er de færreste kendt. Sammen med kollegaen Thomas Kim Rasmussen har Lars Henriksen netop udgivet en bog om Marcel de Sades liv, som anmeldes på side 35.

Faldt for den sorte Frieser

Hvordan mødte du Marcel de Sade? ”I 1990 var jeg 19, og tjenestegørende ved Gardehusarregimentet, og delte tjansen som pauker med Brovst. Det er den mest pompøse af rytterne, ham der rider forrest, og buldrer løs på trommerne…? ”Ja præcis,” bekræfter Lars Henriksen grinende inden han fortsætter. ”Jeg deltog senere i et stort arrangement, hvor gardehusarerne gav opvisning. En dag kom Marcel med sine to små piger på to og tre år for at se på hestene. Jeg vidste godt, hvem han var, og syntes, han var en interessant karakter. Han faldt fuldstændig for min sorte Frieser, og pigerne kom op på nakken af den, og blev fotograferet”, fortæller Lars Henriksen om sit første møde med Marcel de Sade.

Fornem middagsinvitation

Senere fulgte en fornem invitation med guldtryk på tykt papir og svungen håndskrift til middag i marquisatet på Frederiksberg Allé. ”Jeg var noget duperet, og den dag middagen fandt sted, kom jeg ind i denne kæmpe lejlighed. Jeg kom direkte ind i musiksalon, som var kæmpestor og helt fantastisk, som man ellers kun ser på slotsbesøg”, fortæller Lars Henriksen levende om sit første besøg i sit senere hjem. Middagen blev indtaget i spisestuen med blik ned gennem de mange fine stuer en suite i den 12-værelses store lejlighed. ”Vi havde det simpelthen så hyggeligt, for vi havde mange sammenfaldende interesser som heste, opera, ballet, bøger og teater og så videre. Da klokken blev 23, skulle Marcel på

arbejde, for på det tidspunkt arbejdede han stadig i hjemmeplejen, og havde nattevagt. I mellemtiden kom hans frue hjem, som havde haft aftenvagt på et andet plejehjem.” ”Jeg endte med at sidde og tale med Inge til klokken 4 om morgenen, og da jeg gik derfra, var det med en nøgle til lejligheden i lommen, og et værelse i nordfløjen.” Lars Henriksen boede i alt syv år hos Marcel de Sade af to omgange.

Tillid giver oplevelser

Gennem årene er venskabet vokset, og Lars Henriksen fremhæver Marcel de Sade som et sødt og imødekommende menneske, der har lært ham meget omkring det at have tillid til andre mennesker. ”Når man viser tillid, så lever folk ofte op til det. Min indgang til hjemmet var jo også en enorm tillidserklæring, og det har jeg selv forsøgt at praktisere, for det er et enormt smukt træk, og man får mange flere gode end dårlige oplevelser.

At turde skille sig ud

Marcel de Sade har en meget flamboyant fremtoning, og kan bære at skille sig ud. Det gør du også med din Schnurrbart og farverige jakker, er det noget, du har fra ham? ”Jeg har aldrig været bange for at skille mig ud, men jeg tror, at det mest afgørende for både Marcel og jeg er, at jeg jo ikke kunne være ham, og han ikke kunne være mig. Det handler om at finde den fremtoning eller persona, som stemmer overens med én selv, så det ikke bliver noget gemacht, men noget der i virkeligheden passer med den person man er. Det har Marcel formået. Han ville jo ikke, kunne leve som marquisen uden at være marquisen i de 60 år som han har gjort. Det er jo hele hans personlighed og liv, hele hans verdensopfattelse. De ting han går op i, hører ikke til et moderne liv. Det har han valgt, og det har nogle gange kostet, og andre gange har det beriget.” OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


28

FETICH

Lak, læder og latex – og hvad så? Lone er på overfladen en biseksuel kvinde med karriere og familieliv, men hun har en side, som er tabu for mange. Hun er nemlig fetichist, og giver her et indblik i sit liv. Af Mathias Dahl

Lone er 37 år, har hus, delebørn og en karriere der stryger derudaf, på overfladen en ganske almindelig leverpostejsdansker, hvor livet går sin vante gang. Men når der skal slappes af og hygges uden børn, så er det ikke joggingbukserne, og sutskoene hun finder frem. Hvad er du egentlig til? ”Jeg er blandt andet til latex, lak og læder, og har min interesse fra BDSM, så det er en naturlig del af det. Jeg har altid været fascineret af den visuelle del af det, og alt det tilbehør der er. For mig er det én stor legeplads, som jeg er rigtig glad for at kunne bevæge mig i.”

De første tegn

Hvornår går det op for dig, at du har disse fetichers? ”Jeg har altid været et meget seksuelt menneske, og siden jeg fandt min storebrors pornoblade, da jeg var seks år, har livet aldrig rigtig været det samme. Jeg kan stadig huske, at hvis kvinderne i bladene var i outfits eller stiletter, så blev jeg draget af dem,” fortæller Lone. ”Jeg ønskede mig lakbukser, da jeg var 10 år gammel, for jeg havde set et klip med Naomi Cambell, hvor hun kommer gående i et par lakbukser, hvor jeg bare tænkte ”Waaauw”. Madonnas Erotica har helt klart også inspireret mig. Det var virkelig noget der fængede mig.” Hvornår begynder det at få en seksuel karakter? ”Den har nok altid været der, men jeg har først formået at udleve det efter min skilsmisse. I mit ægteskab var der ingen fetich eller BDSM, det OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

var så vanilla, som det kunne blive. Så da jeg blev skilt, skulle det hele prøves af, og jeg oprettede en profil på BDSM-dating, hvor jeg fandt min første kæreste, som også er til ”den slags”. Det var første gang, jeg fik lov til at udleve min fetich med lak, læder, latex og outfits, og hvad jeg nu kunne finde på.”

Åben omkring sine feticher

Hvornår følte du, at du bliver nødt til at fortælle dine omgivelser om det og springe ud som fetichist? ”Ja det blev jeg nødt til, da jeg levede i et 24/7 BDSM-forhold med min daværende kæreste. Der måtte jeg meddele familien, at de ikke skulle komme på uanmeldt besøg, for så ville de nok se mig i et outfit eller midt i en leg. Det var ikke alle der lige forstod det til at starte med, men nu ved de, at det er en del af mig, og det respekterer de. De ved også, at fetich og BDSM bliver en del af de kommende forhold, jeg får på et tidspunkt.”

Hende den mærkelige

Har dine feticher udfordret dine sociale relationer? ”Det gav nogle problemer, da jeg var yngre, og hvor snakken gik: ”Hende der Lone skal I lige passe lidt på, hun er sådan lidt mærkelig”, så jeg blev dømt på forhånd”, fortæller Lone og fortsætter: ”En gang skulle jeg overnatte hos en veninde sammen med en anden kvinde. Hun havde hørt historierne om mig, og turde derfor ikke sove på

BDSM står for: Bondage, Disciplin, Submission og Dominans Vanilla er en betegnelse for almindelig blid sex.


29

samme sofa. Jeg er jo åben om, at jeg også er til piger, så hun troede, at jeg ville lægge an på hende. Der blev jeg vildt såret, og det var sgu ikke fedt.” ”Da jeg var 18, mødte jeg en hardcore lesbisk kvinde, og vi blev kærester. Når jeg tog hende hjem, var hun ”bare” en veninde, men hun larmede ret meget, når hun fik orgasme, så er jeg ret sikker på, at mine forældre godt vidste, at hun ikke bare var en veninde. Så jeg måtte fortælle dem og mine søskende, at hun var mine kæreste”, fortæller Lone med et smørret grin. ”Jeg sprang ud som biseksuel, da jeg var 18 år, men jeg har altid vidst, at jeg også var til kvinder. I min gamle dagbog fra jeg var 1011 år, kan man læse, at jeg var meget i tvivl om hvorvidt jeg var lesbisk, for mændene var altså også interessante.”

Næsten kun mænd der skilter med det

Hvad synes du om, at det hovedsageligt er mænd, man ser når det handler om feticher? ”For mig at se er der meget stor forskel, når det kommer til mænd og kvinders feticher. For mænd er det den materielle og fysiske del, og de går meget op i, hvad de har på for at tænde. Det er jo definitionen på en fetich, at en given ting eller materiale skal være til stede, og at det er dét, man tænder på. Hos kvinder er der nok en tendens til, at det er en slags tilbehør, og at det ikke er helt så vigtigt, om det lige er latex, lak eller læder. Bare det er i den genre og ”ser pænt ud”. Jeg tror rigtig mange kvindelige fetichister har det sådan.” ”Mange er bange for at blive stigmatiseret, og stemplet på grund af deres fetich, og så tror jeg, at mange ser kvinder, der er til den slags, som værende lidt løse på tråden, eller måske endda lidt ”luderagtige”. Det er jo ikke et prædikat, nogen vil have på sig.” ”Det skal selvfølgelig siges, at det jo slet ikke er sådan, det hænger sammen. Men det er ærgerligt, at det ikke er mere fremme, end det er, for der er mange kvinder, der ser fuckOUT & ABOUT · OKTOBER 2018


30

FETICH

ing lækre ud i diverse outfits.

Fetich i hverdagen

Du er selvstændig, og har børn, hvordan får du din fetich til at passe ind i dit liv? ”Da jeg var i mit 24/7-forhold, var det i de små ting. Jeg kunne tage stiletter på, og så kan man jo få meget frækt lingeri, man kan gemme under tøjet. Det er nogle af de små tricks, jeg benytter til daglig for at få mit ”fix””, griner Lone. ”For nogle år siden kom latex, lak og læder lidt ind i moden, og pludselig var det legalt at gå i lakbukser eller tage et o-ring halsbånd på, og det var en smule grænseoverskridende for mig, for det kunne jeg slet ikke navigere i. Det er et helt specielt signal jeg sender, hvis jeg tager et o-ring halsbånd på, og så bliver det forholdsvis nemt for mig at finde folk med de samme interesser. Det er de små signaler, som ikke-fetichister ikke lægger mærke til. Tager jeg mine 15 cm høje lakstilletter på, er det faktisk nok til at fange de rigtige menneskers opmærksomhed.”

Fællesskabet

Er der et specielt fællesskab, når man er fetichist? ”Der er et virkelig godt fællesskab, både fysisk i klubberne og online på forums som fetlife, hvor folk er rigtig gode til at hjælpe hinanden og komme med gode idéer. ”Jeg har tidligere været aktiv i SMIL, og vil meget gerne være det igen. Det er en fantastisk verden af vildt fede ting med alt mellem himmel og jord, lak, corsage, gummimasker – alt det fede udstyr og tøj. Første gang jeg var der, husker jeg tydeligt. Jeg så en med en fullface gummimaske, og jeg blev fucking bange, men blev tilbudt at prøve en lyserød udgave, og jeg så jo pisse godt ud. Det var en super fed oplevelse, og jeg følte mig fri i det miljø. Min fetich har udviklet sig siden, og det bliver den nok ved med, for der er jo så mange fede ting derude!”

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


Live life - Have sex!

Valby Hallen 5 - 6 - 7 oktober 2018


32

INTERNATIONAL

Succes for hummels russiske LGBT-kampagne Det danske sportsmærke hummel kastede sig i juni ind den globale værdikamp med en kampagne til fordel for det russiske LGBT-miljø. Det skete under VM i Fodbold der blev afholdt i netop Rusland i juni og juli. Af Brian Kjær Capkan | Foto Wilfred Gachau

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


33

Alexander Agapov er formand for den russiske LGBT-organisation The Russian LGBT Sport Federation, og han har i årevis forsøgt at finde en samarbejdspartner blandt internationale sportsmærker, som vil støtte organisationens arbejde. Men det har været en umulig udfordring, fortæller han til Out & About.

Ingen turde samarbejde

”Vi og de fleste af sportsmærkerne arbejder for den samme ide: Udtryk dig selv gennem sport, vær den du er i sport, og at sport er for alle. Mange sportsmærker har kampagner, der viser, at de værdsætter mangfoldighed, og støtter LGBT+ forbrugerne – og her skal jeg tilføje ”i Vesten”. Vi har haft møder med globale sportsmærker både i deres kontorer i Rusland og i udlandet, men lige meget hvor god vores dialog har været, og hvor stort og flot et projekt vi udarbejdede med deres ’mangfoldighedsafdeling’, blev projektet altid begravet af topledelsen. Hvorfor? Fordi vi foreslår et LGBT+-projekt, der skal udføres i Rusland”, fortæller Alexander Agapov, om de udfordringer han har mødt.

Gennembrud med hummel

”Efter de mange skuffelser var vi skeptiske, da danske hummel kontaktede os, og foreslog et samarbejde. Men vi mærkede hurtigt, at de var dybt interesserede i at støtte os, men de var ikke sikre på, hvordan de bedst kunne gøre det, og vi havde ikke meget tid at gøre med. I dag er det svært at overvurdere kampagnens betydning, og hummel hjalp os med et ægte gennembrud”, fortæller Alexander Agapov fra Moskva.

Regnbuekampagne Alexander Agapov er formand for The Russian LGBT Sport Federation, og var inviteret til Copenhagen Pride af hummel. Her diskuterede han blandt andet inklusion af LGBT-personer i sport med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

En del af kampagnen var salget af forskellige fodboldtrøjer – en for hver farve i regnbueflaget. Alexander Agapov havde frarådet hummel at føre en aggressiv kampagne i Rusland, da det ville øge myndighedernes fokus på The Russian LGBT Sport Federation. I Danmark bakkede Out & About op om kampagnen med gratis reklameplads til hummels kampagne. Det skete på baggrund af en vurdering af, at kampagnen ikke var et forsøg på pinkwashing, men en reel kampagne udført på den russiske LGBT-samarbejdspartners præmisser. ”Det har været fantastisk at mærke interesse og støtte fra rainbow-miljøet omkring initiativet. Vi er kommet langt omkring med budskabet, og medier over hele verden har samlet historien op og været med til at sætte fokus

på sagen. Vi har naturligvis været i mange rainbow-medier, men kampagnen har været meget bredt omkring og har sat LGBT-sagen på dagsordenen inden for sport, mode og kultur”, fortæller hummels PR, Karma & Communications Manager, Ulrik Feldskov Juul til Out & About, og tilføjer: ”Vi er glade for – og stolte over – hvordan kampagnen udviklede sig over sommeren. Det var rigtig ikke at lave det store banner-event i Moskva, men i stedet gå ind som sponsor af LGBT-fodboldturneringen og konferencen under VM.”

Fantastisk pride

Hummel inviterede Alexander Agapov til Copenhagen Pride, og besøget har gjort indtryk, fortæller han til Out & About: ”Copenhagen Pride er en vidunderlig begivenhed, der mødte mig med positiv energi. Der er ikke så mange steder, selv i Vesten, hvor LGBT+-personer bliver budt så varmt velkommen som i København. Selvfølgelig er jeg en homoseksuel hvid ciskønnet mand, der besøgte København midt i Pride Week, og som således ikke nåede at opleve hverdagen. Men jeg havde mulighed for at trække vejret frit, og mødte mange hyggelige mennesker, der villigt støttede mig. Copenhagen Pride inspirerede mig, og hjemme igen kan jeg i det mindste dele følelsen af frihed med andre mennesker, som ikke har haft den chance.”

LGBT-snak med Lars Løkke

To ting står særligt klart for Alexander Agapov efter Copenhagen Pride: ”Jeg glemmer aldrig muligheden for at takke tusindvis af mennesker fra Copenhagen Pride-scenen i en vidunderlige atmosfære, og muligheden for at diskutere personligt med Danmarks statsminister. Vi talte om fremme af mangfoldighed og accept af LGBT+-personer i sport”, fortæller Alexander Agapov om sit møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen, inden han til sidst fortæller, at han er rejst hjem til Moskva med en masse gode ideer til sit fremtidige arbejde.

Sekscifret overskud

Det endelige overskud af salget af regnbuetrøjerne er endnu ikke gjort op, men hummel har godt nyt: ”Salget af fodboldtrøjer til støtte for The Russian LGBT Sport Federation er gået over forventning. Vi mangler stadig den sidste opgørelse af salget, men venter at kunne sende en check på et sekscifret beløb til organisationen”, fortæller Ulrik Feldskov Juul stolt. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


34

KULTUR - ANMELDELSER

Vilde med SKAM 2

Et stærkt og meget bevægende stykke om ungdommens problemer. Heldigvis er der også masser af kærlighed og stærke venskaber.

Af Tonny og Claus Bønløkke Hertz | Foto Pernille Kaalund

Skam 2 handler om kærlighed. Alt det der sker med os, når vi møder den første, der sparker benene væk under os. Den tid, hvor vi ikke vil være ved det. Vi skjuler det, og kommer med små hvide løgne til vennerne. Usikkerheden og alle de misforståelser der kan gøre så ondt. Handlingen foregår i klip. Ja nærmest som man kunne forestille sig den klippet på tv. Vi får som publikum hjælp af store lærreder, så vi kan følge med, når de unge sms’er sammen. Det er også her, vi kan følge med, når der deles nøgenbilleder, og fremsættes trusler.

Norsk forbillede

Skam baserer sig på den meget anerkendte norske tv-serie af samme navn. En serie som igennem lang tid har været på manges læber. Vi vil bare slå fast, at det på ingen måde er en forudsætning, at man har set serien. Vi må nemlig med skam melde, at det har vi ikke. Det OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

bliver vi nok nødt til nu. Vi er overbevist. De unge skuespillere gør et formidabelt stykke arbejde, og spiller rundt i hele salen og helt tæt på publikum uden at ryste på fingrene. ”Skam er det bedste vi kan give og vise unge som dig. Rørende, stærk, sjov, nutidig – og lige der, hvor du er i dit liv”, siger Teaterdirektør Jon Stephensen om Skam. Og vi må så melde os i koret af ”unge”. Vi må nok indrømme, at vi nok er det, man vil kalde midaldrende. Men hold nu kæft; vi er solgt til skam. Vi sad begge halvt ude på sæderne med sug i maven det ene øjeblik, en tåre i øjenkrogen det næste og heldigvis også med store smil og et godt grin ind i mellem. Stykket er i den grad også relevant for LGBT’ere. Det er ingen skam at gå på Aveny-T tværtimod, så er det næsten et ”must do”. Skam spiller frem til den 3. november 2018. Instruktør: Martin Lyngbo

Læs anmeldelserne på oaonline.dk/kultur Her finder du også anmeldelser af teater, film opera, musik og bøger samt foromtaler og andre artikler om kultur.


35 SMÅ ANBEFALINGER Kirsten & Kurt

Verden vil betages – og bliver det

Landsturné 9/10 og 1.-27/4 2019 Se turnéplan på louiseschouw.dk/kurt-kirsten No more Jacks Landsturné til 4/11 2018 Se turnéplan på stigrossen. dk/kalender-5.html Forårsnætter

Af Brian Kjær Capkan

Af Danjal Jannik Nyberg Bogen kan købes på bod.dk Fra Libanon til Lærkevej - Samtaler vi aldrig har haft Hans Excellence Marcel de Sade, Marquis de Keriolet – en nærmest mytisk figur i Danmark. Mange har hørt om ham og set ham promenere på Frederiksberg Allé iført kappe om den ranke ryg og højhælede ridestøvler på de slanke ben. Arme og fingre besatte med guld og ædelstene. Men hvem er han egentlig? Det kaster Lars Henriksen og Thomas Kim Rasmussen, som den opmærksomme læser vil genkende som henholdsvis forperson og kommunikationschef i Copenhagen Pride, sig over at afklare. Gennem 30 timers interview med Marcel de Sade har de ladet Nådeskabet fortælle som sit farverige liv. Bogens underliggende tone er let, og hovedpersonens humor brænder igennem. Hans Nåde tager ikke tingene så tungt, bortset fra retssagen i 1963 der sendte ham i fængsel for bedrageri. Som økonomichef havde han stille og roligt taget af kassen, og det vedstår hans sig helt fra start. Der er ingen bortforklaringer, og man fornemmer en grundlæggende ordentlighed i dette menneske. Hans uro går på konsekvenserne for hans nærmeste. Ganske sympatisk. En spændende del omhandler hans virke i homo-nattelivet i København. Vi kommer i glimt med på legendariske Madame Arthur, og møder datidens altoverskyggende drag queen Sandra Day, og får serveret anekdoter på stribe.

Af Abdel Aziz Mahmoud og Souad Taha Projekt Baby Vises på PROUD! Filmfestival i Aarhus 9.10 og MIX Copenhagen i København 29.10.

’Verden vil betages’ er et charmerende kig ind i et liv der er levet – og leves – som få andre, og som sikkert ingen igen vil komme til. Der er ingen anden, og der kommer ingen anden som Hans Excellence Marcel de Sade, Marquis de Keriolet. ’Verden vil betages – Marquisens vidunderlige rejser og eventyr’ / Lars Henriksen, Thomas Kim Rasmussen og Marcel de Sade / Gyldendal / 238 sider. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


36 HOMOLIV AF SEBASTIAN SOELBERG HomoLiv / hverdagsudspring af Sebastian Soelberg En almindelig dag i supermarkedet ...

hvem er fars dreng!

Det må jeg sige .. i er vel nok et flot ægtepar og sikken en yndig søn I har!

Yes ... tilbud på bleer!

Huh?

.. nå ja i disse moderne tider behøver man naturligvis ikke at være gift for at få børn .... din kæreste så!

...åh Gud!

Ægtefolk? Vi er sgu ikke gift ...!

Hey ... hør lige her dame ...

.. det tætteste vi kom på sex i soveværelset, var da jeg onanerede i en kop og bagefter sprøjtede det op i hende !

Oh my god!

... og sådan fik vi lille Hugo her! ... ehh... jeg må hellere ....

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

.. jeg er bøsse! Og hun er hetero ... Vi elsker begge at bolle med mænd!

...åh Gud!

Virkelig! Du ... hvad? kunne ikke bare sige Hun spurgte jo! "tak" da hun sagde Skulle jeg vores barn var lyve? yndigt?

... og hvad sker der for alle de "åh Gud" er du religiøs nu?


37

WWW.BODYBIO.DK - BEST CRUISING PLACE, OFTEN CROWDED IN DAYTIME

Bliv medlem Vi arbejder for: At lave aktiviteter og netværk for hiv-positive At modarbejde diskrimination af hiv-positive Års medlemsskab

Kingosgade 7 - Copenhagen V (off Vesterbrogade 106)

Enkeltmedlem Støtte- eller pårørendemedlem

200,-

Fælleskontigent

300,-

Af Hiv-Danmark og Positivgruppen

Som medlem støtter du hiv-positives rettigheder i Danmark

Entrance KR. 60,All year 12:00-24:00 Fri & Sat -01:00

NAKED NIGHT: Wedensday from 8 pm, very busy Over 30 years and still the best cruising place in Copenhagen Night & Day

Se mere på www.hiv-danmark.dk Eller meld dig ind på medlem@hiv-danmark.dk

Every day all year 12-07 Fri & Sat 12-08

Amigo Sauna Studiestræde 31 A - Copenhagen www.amigo-sauna.dk

oSauna.indd 1

15-04-2015 18:36:28

PRIKTEST for HIV & SYFILIS

Skindergade 21 1159 København K Tirsdag og torsdag 15-22

(+45) 33 32 58 61 www.kafeknud.dk Lokalerne udlejes

udJuli09.indd 1

Stedét for folk berørt af HIV og hvor væggene ikke har ører

Hurtigt, anonymt og gratis Du får svar med det samme København, Aarhus og Odense Læs mere på aidsfondet.dk

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

15-03-2010 14:16:17


38

KORT NYT

Foto Christian Hoyer

Den kærligste weekend i hundrede år 35-årige Abdel Aziz Mahmoud og 39-årige Andreas Gylling Æbelø blev gift på den svenske ø Hven midt i Øresund den 8. september. Afslørede den lykkelige begivenhed på Facebook dagen efter. ”Der var virkelig meget kærlighed i Øresund i den her weekend”, skrev Andreas romantisk, og Abdel fulgte

Ny homo i Folketinget 27-årige Rasmus Vestergaard Madsen har sat sig til rette i Folketingssalen hos partifællerne fra Enhedslisten. Det sker som barselsvikar for Nikolaj Villumsen. Rasmus overtager partiets ordførerskaber som LGBT-ordfører og ligestillingsordfører fra Pernille Skipper, og skal derudover være socialordfører og dyrevelfærdsordfører, hvilket han glæder sig til: ”Det er helt fantastisk, at jeg kan få lov til at arbejde med LGBT-området i Folketinget.” Rasmus Vestergaard Madsen har sat pædagogstudierne i Aarhus på pause, mens han sidder i Folketinget. Derudover er han uddannet økologisk landmand. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

op: ”Den kærligste weekend i hundrede år.” Parret mødte hinanden første gang på en cykeltur, hvor de fik øjenkontakt, og senere fandt Abdel Andreas på Grindr, og tog kontakt, hvorefter tingene udviklede sig. Andreas Gylling Æbelø er direktør i AIDS-Fondet, og Abdel Aziz Mahmoud er journalist på DR og forfatter.


39

YouTube-stjerne springer ud

20-årige Morten Münster er en af Danmarks største youtubere med næsten 300.000 følgere. For et par år siden sprang han ud for familie og venner, og han oplevede, at han blev et gladere menneske. Midt i september kom turen til de mange følgere på YouTube, som han egentlig havde besluttet, ikke behøvede at kende hans seksualitet. ”Jeg er træt af at skulle lyve hele tiden, og skulle lyde heteroagtig, når vi snakker om sex og kærester og den slags. Jeg er træt af at skulle springe ud over for folk hele tiden, så jeg håber, at det her bliver sidste gang”, fortalte Morten Münster, der tilføjede, at han stadig er single.

Millioner til Copenhagen 2021

Josephine Fock forlader Folketinget

Københavns Kommune har afsat 6,5 millioner kroner i 2019 til forberedelserne af Copenhagen 2021. ”Det er helt afgørende for, at vi kan komme i mål med ambitionen om et globalt mega-event, hvor vi inkluderer hele verdens LGBTQ-miljø og hele byen”, lyder det fra Lars Christian Østergreen, der er direktør for Happy Copenhagen der arrangerer eventet på vegne af Copenhagen Pride og Pan Idræt. Copenhagen 2021 er fællesbetegnelsen for WorldPride og EuroGames der afvikles den 12.-22. august 2021. Der forventes op mod 750.000 gæster i København i anledningen.

Alternativet mister en af sine store profiler, når Josephine Fock stopper i Folketinget den 1. november for at hellige sig nye opgaver i Dansk Flygtningehjælp. Her har hun fået nyt job som direktør for Dansk Flygtningehjælps integrationsarbejde. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og i øjeblikket partiets flygtninge-, rets- og finansordfører. ”Efter lange og svære overvejelser har jeg besluttet at forlade et drømmejob til fordel for et andet drømmejob”, udtaler Josephine Fock i forbindelse med beslutningen.

Probably the oldest restaurant in town Anno 1787

BAR & RESTAURANT

Anbefales af de bedste læger i Ydre Mongoli

Åbningstider: Tirsdag-fredag 12-24 lørdag & helligdage 12-22 søndag 12-17

Esplanaden 4 - 1263 København K - Tlf. 33 12 93 31 www.toldbod-bodega.dk

Tirsdag-lørdag 08.00-05.00 • Søndag-mandag 08.00-02.00 Køkken 08.00-23.00 • Happy hour 15.00-19.00 Stor udeservering med 100 pladser www.cafeobelix.dk • Gratis internet • Tlf. 33 31 34 14

Vesterbros Torv • Vesterbrogade 53 • 1620 København V


40

DET SKER

Foto: Pilu Ottosen

Cum@more i Bøssehuset ”Bøssehuset slår dørene op til en koncert med det legendariske teater-drag-band Aupair Outrair. De balstyriske damer og herreløse dyr tænder op for rumraketten, og tager publikum med på en tur i cabaretrutschebanen. Cum@ more og tag kun søde folk med.” Sådan beskriver Bøssehuset selv showet med Aupair Outrair i et opslag på Facebook, og så er

man jo ligesom advaret. Hvis du kender Aupair Outrair på forhånd, behøver du ikke yderligere introduktion, men har du endnu ikke oplevet gruppen, så snyd ikke dig selv. Det er queer, så det batter og vanedannende underholdende. Cum@more med Aupair Outrair i Bøssehuset fredag den 26. oktober kl. 21. Billetsalg hos place2book.com eller i døren.

Nysgerrig på svangerskabsdonation? Malmø er vært for et seminar om svangerskabsdonation søndag den 21. oktober, arrangeret af en komité af forældre via svangerskabsdonation. Dette event styrker homoseksuelle par til at tage det næste trin mod at danne en familie via indsigt fra forældre og professionelle om de lovlige muligheder, der ligger internationalt. Svangerskabsdonation kan være både dyrt og komplekst, så det er vigtigt at vide noget om processen, etikken og mulighederne. Du vil møde homoseksuelle fædre fra Danmark, Sverige, USA og Canada. Programmet rummer blandt andet følgende: OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

• De juridiske forandringer der er angående mulighed for homoseksuelle singler og par at benytte sig af svangerskabsdonation • Homoseksuelle fædre fortæller om deres rejser i USA og Canada • Hvad man bør overveje når man vælger destination • En af USA’s førende eksperter fortæller om Best Practice • En kort dokumentar om svangerskabsdonation i Canada Søndag den 21. oktober. Se mere på familiesthrusurrogacy.com/malmo-seminar-21-oct/


41

HalloQween Lille Vega er igen rammen om årets uhyggeligste dragshow, når ”dragerne” fra Draghouse folder sig ud i anledning af halloween. Makeup-talenterne bruges ved dette show til at skabe de klammeste ogmest uhyggelige drag queens man kan forestille sig. Det normalt så perfekte ydre erstattes af bloddryppende realness og vampyrtænder. De optrædende er Harley Queen, Di Di Cancerella, Karli Kuff, Sascha Holiday, Jaxie, Betty Bitschlap, Annie Rection, Ion, Faux Phoenix, Roxy Thyrune og fem nye up-coming queens som dyster om en plads ved næste show. Lørdag den 13. oktober 2018 kl. 21.00-23.30. Billetsalg på billetto.dk.

Foto: Pilu Ottosen

Sæsonstart på Centralhjørnet Torsdag den 4. oktober er der sæsonstart på Centralhjørnet, når Tine & Torben åbner vintersæsonen med homovenlige hits fra Store Scene. I oktober følger klassiske navne som TNT, Ricy & Irma og VHF – Vikarerne fra Helvede og To Tykke med det hele. Hold øje med underholdningen i kalenderen på side 42. Foto: Pilu Ottosen

Fuck ’n’ Dance hos SLM Under navnet Fuck ’n’ Dance 2018: Flesh & Spirit forvandles SLM København til en natklub. Den britiske DJ Chris Brogan sørger for den fede stemning og sound. Selvfølgelig er SLMs store playarea og darkroom åbne under festen, hvor du kan cruise i mørket, mens du holder en pause fra danse-

gulvet. SLM opfordrer til at tage vennerne med til en fræk og svedig nat i SLM. Dresscode: MASKULINT - (Gerne: Læder, gummi, army, uniform, skinhead, denim, jock strap / harness eller sportstøj). Lørdag den 6. oktober. Døren er åben 22-02, og festen slutter kl. 04. OUT & ABOUT · OKTOBER 2018


42

WHAT’S ON

Events Copenhagen & Zealand 28 September / Friday 18:00 22:00 22:00 22:00 23:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV. Jolene: THROWback x DRAGhouse. Oscar Bar Café: DJ playing. SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

29 September / Saturday 22:00 Oscar Bar Café: DJ playing. 22:00 23:00

SLM Copenhagen: SM Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

30 September / Sunday 13:00 My Fair Ladies: Bingo. 16:00

SLM Copenhagen: Bondage Sunday. Men only.

03 October / Wednesday 18:00 My Fair Ladies: Karaoke Wednesday. 20:00 Body Bio: Naked Night. 04 October / Thursday 18:00 Oscar Bar Café: Cocktail Thursday. 20:00

Men’s Bar: Fetish Social by Copenhagen Fetish Men.

21:00 22:00

Centralhjørnet: Tine & Torben playing gay-friendly hits. Vela Gay Club: Table football tournament.

05 October / Friday 18:00 22:00 22:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV. Oscar Bar Café: DJ playing. SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

23:00 06 October / Saturday 22:00 Oscar Bar Café: DJ playing. 22:00 23:00 23:55

SLM Copenhagen: Fuck n' Dance 2018: Flesh & Spirit. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing. KB18: POPism Closing Party.

07 October / Sunday 16:00

Centralhjørnet: TNT playing musical songs.

10 October / Wednesday 18:00 My Fair Ladies: Karaoke Wednesday. 20:00 Body Bio: Naked Night. 11 October / Thursday 18:00 Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

Centralhjørnet: Ricky & Irma drag show.

21:00

12 October / Friday Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV. Oscar Bar Café: DJ playing. SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

18:00 22:00 22:00

23:00 13 October / Saturday

Masken Bar: Football: Ireland-Denmark (Nations Leauge). Oscar Bar Café: DJ playing. SLM Copenhagen: Blask Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

20:45 22:00 22:00

23:00 14 October / Sunday

Centralhjørnet: VFH Vikarerne fra Helvede. SLM Copenhagen: Hot Sunday. Men only.

16:00 16:00

16 October / Tuesday

Masken Bar: Football: Denmark-Austria (Friendly).

20:45

17 October / Wednesday 18:00 My Fair Ladies: Karaoke Wednesday.

Københavns 3. bedste værtshus

Leif P. & vennner

Fest & farver

7 morgen -2 nat

Live musik

søndag & onsdag

Reventlowsgade 16, Kbh V 3321 6090

FULL CONTENT BUREAU

TRYK/WEB/VIDEO

10% på alle LGBT-relaterede opgaver Tlf.: 42 52 00 51


20:00 Body Bio: Naked Night. 18 October / Thursday 18:00 Oscar Bar Café: Cocktail Thursday. 21:00

Centralhjørnet: To Tykke med det hele.

19 October / Friday 18:00 22:00 22:00 23:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV. Oscar Bar Café: DJ playing. SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

20 October / Saturday 22:00 Oscar Bar Café: DJ playing. 22:00

SLM Copenhagen: Piss Night. Men only. G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

23:00 21 October / Sunday 16:00

SLM Copenhagen: SOS Sex On Sunday. Men only.

16:00

Centralhjørnet: Lone & Tina from Bakken.

24 October / Wednesday 18:00 My Fair Ladies: Karaoke Wednesday. 20:00 Body Bio: Naked Night. 25 October / Thursday 17:30

SLM Copenhagen: Kinky Thursday. Men only.

18:00

Oscar Bar Café: Cocktail Thursday.

21:00

Centralhjørnet: Sound playing.

26 October / Friday 18:00

Kafe Knud: Meet & Greet for people living with HIV.

22:00

Oscar Bar Café: DJ playing.

22:00

SLM Copenhagen: Bar and Cruising Night. Men only.

23:00

G*A*Y Copenhagen: DJ playing.

27 October / Saturday 22:00 Oscar Bar Café: DJ playing. 22:00

SLM Copenhagen: Beards Night. Men only.

23:00 G*A*Y Copenhagen: DJ playing. 28 October / Sunday 16:00

Centralhjørnet: Christmas decorations revealed.

29 October / Monday 20:00 My Fair Ladies: Monday Quiz. 31 October / Wednesday 20:00 Body Bio: Naked Night. OM KALENDEREN Vi tager forbehold for aflysninger og ændringer og henviser til oaonline.dk/event eller appen GAY CPH – calendar for detaljer.

FODBOLD:

HAPPY HOUR PÅ:

Irland - Danmark (Nations League) Lørdag d.13. Oktober kl. 20.45

Fadøl: Vælg mellem Guld Tuborg, Tuborg Classic, Carlsberg. 50 cl. kun kr. 40,-

Danmark-Østrig (Venskabskamp) Tirsdag d. 16. Oktober kl. 20.45 Kom og oplev stemningen A´la Parken på Masken Bar. Shots til alle når Danmark scorer.

HAPPY HOUR PÅ: Shots: Vælg mellem 22 forskellige shots. 10 shots kun kr. 99,-


44

COPENHAGEN LGBT GUIDE

BARS 2 · CAFÉ INTIME B S Allegade 25, Frederiksberg 3 · CENTRALHJØRNET B G E W S Kattesundet 18, City www.centralhjornet.dk Centralhjørnets venner! Sun-Thu 12-02, Fri-Sat 12-03 4 · COSY BAR B D G S Studiestræde 24, City www.cosybar.dk Cosy Bar Mon-Sun 22-06 5 · G*A*Y COPENHAGEN B D G W N Vester Voldgade 10, City GAY Copenhagen Thu 16-03, Fri-Sat 16-05 6 · JAILHOUSE BAR R G W S Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk Jailhouse CPH Sun-Thu 15-02, Fri-Sat 15-05 7 · JERNBANECAFEEN B E O W S Reventlowsgade 16, Vesterbro Jernbanecafeen Daily 07-02 8 · MASKEN B G W S Studiestræde 33, City www.maskenbar.dk Masken Bar Sun-Thu 14-03, Fri-Sat 14-05 9 · MEN’S BAR B G M W S Teglgårdstræde 3, City www.mensbar.dk Mensbarcph Daily 15-02 33 · MY FAIR LADIES B G E S Mikkel Bryggers Gade 11, City www.myfairladies.dk (+45) 60 52 24 36 My Fair Ladies Mon-Thu 16-03, Fri-Sat 12-09, Sun 12-03 10 · OSCAR BAR CAFÉ B C G O W N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 11 · VELA B L N Viktoriagade 2-4, Vesterbro CAFÉS & RESTAURANTS 13 · CAFE OBELIX B C O N Vesterbrogade 53, Vesterbro www.cafeobelix.dk Café Obelix Sun-Wed 08-02, Thu-Sat 08-05 Kitchen 08-23 6 · JAILHOUSE RESTAURANT R G W N Studiestræde 12, City www.jailhousecph.dk/restaurant/ Jailhouse CPH Kitchen Thu-Fri-Sat 17-22.30 14 · KAFE KNUD C N Skindergade 21, City www.kafeknud.dk Kafe Knud Tue and Thu 16-22. Kitchen 18-20.30 15 · LUNA R O W N Sankt Annæ Gade 5, Christianshavn

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

10 · OSCAR BAR CAFÉ B C G O W N Regnbuepladsen 9, City www.oscarbarcafe.dk Oscar Bar Café Sun-Thu 11-00, Fri-Sat 11-02 Kitchen 11-16 and 17-21 17 · RESTAURANT KRONBORG Brolæggerstræde 12, City

RN

TOLDBOD BODEGA B R N Esplanaden 4, City (+ 45) 33 12 93 31 www.toldbod-bodega.dk Toldbod Bodega Mon-Fri 12-15.30 and 17.30-21, Sat 12-15.30 and 17.30-20.30, Sun 12-17 44 · RESTAURANT 1733 Nybrogade 17, City (+45) 3412 1733 www.1733.dk Reataurant1733 Mon-Sat: 11-16

RN

SHOPPING & BUSINESS 38 · ADVOKATFIRMAET KRARUP (Lawyer) Vodroffsvej 61, Frederiksberg (+45) 33 13 45 67 www.kimkrarup.dk Advokatfirmaet Krarup 42 · EMPIRE BIO (Cinema) Guldbergsgade 29 F, Nørrebro (+45) 35 36 00 36 www.empirebio.dk Empire Bio Mon-Sun 12-23 18 · EXUVIANCE (Skin Care) Tornebuskegade 3, City (+45) 33 91 91 96 www.exuviance.eu Exuviance Tue-Fri 09.30-19, Sat 09-15

24 · BODY BIO X Kingosgade 7, Vesterbro www.bodybio.dk BodyBio Daily 12-01 36 · FILMMAGASINET Vesterbrogade 127, Vesterbro (+45) 33 21 03 11 www.filmmagasinet.dk Mon-Tue, Thu-Fri 10-18.30 25 · HOMOWARE.DK G Larsbjørnsstræde 11, kld, City www.homoware.dk Homoware Sun-Thu 12-20, Fri-Sat 12-21 27 · SLM KØBENHAVN B X G M A Lavendelstræde 17, City (back building, ground floor) www.slm-cph.dk slm.cph Fri-Sat 22-? + special parties 28 · ØRSTEDSPARKEN The most central cruising area. ORGANISATIONS 29 · AIDS-FONDET Vestergade 18E, 3rd, City (+45) 88 33 56 00 www.aidsfondet.dk AIDS-Fondet Mon-Thu 10-16, Fri 10-15 35 · COPENHAGEN PRIDE H.C. Andersens Boulevard 27, City www.copenhagenpride.dk Copenhagen Pride (official) 30 · HIV-DANMARK Vestergade 18E, 4th, City www.hiv-danmark.dk Patientforeningen Hiv-Danmark

21 · PLAN E (Sextoys and more) Istedgade 30-32 Vesterbro Mon-thur. 10-24, Fri-sat 10-01, Sun 10-24

31 · LGBT DANMARK Nygade 7, 2nd, City www.lgbt.dk LGBT Danmark

41 · MASSAGEART Sankt Annæ Gade 35, 3., Christianshavn (+45) 24 43 93 00 www.massageart.dk MassageArt Booking times: Daily 8-22

RAINBOW BUSINESS DENMARK www.rainbowbusinessdenmark.dk Rainbow Business Denmark

22 · NORDIC NESTING (Interior) Studiestræde 51, City (+45) 31 41 28 70 Mon-Thu 10-18, Fri 10-19, Nordicnesting Sat 10-17, Sun 11-16 32 · EZZO.DK (Underwear, swinwear and clubwear) Rosengården 3, City Mon-Fri 11-18 Sat 11-16 Facebook: ezzo.dk www.ezzo.dk 39 · SJELDANI (Property management) P. Knudsens Gade 1, SV (+45) 33 24 21 11 www.sjeldani.dk SEX & CRUSING 23 · AMIGO SAUNA X G M Studiestræde 31 A, City Sun-Thu 12-07, Fri-Sat 12-08

BØSSEHUSET / www.boessehuset.dk HOMOGENGRUPPEN www.homogengruppen.dk MIX COPENHAGEN / www.mixcopenhagen.dk PAN IDRÆT / www.panidraet.dk POSITIVGRUPPEN / www.positivgruppen.dk SABAAH / www.sabaah.dk B · BAR C · CAFÉ D · DANCE FLOOR R · RESTAURANT X · SEX CLUB G · GAY L · MOSTLY LESBIANS M· MEN ONLY

O · OUTDOOR SEATING E · EVENT/SHOW W · WIRELESS INTERNET S · SMOKING A · SMOKING AREA N · NON SMOKING

At all locations on this list you can pick up a free copy of Out & About. Advertisers are written in bold types. Please visit them; they make it possible to provide you with a free copy of Denmark’s LGBT magazine.


42

45

18

JAILHOUSE CPH G AY E V E N T BA R

R E S TA U R A N T

32

STUDIESTRÆDE 12

38 28 14 9 6 4 8 22 5

23 25

31 17

30 29 3 33 27

41

44 The largest fetish club in Scandinavia

10

35 2

13 15 24 36 7

11 21 9

39

OUT & ABOUT · OKTOBER 2018

15


46

KLODEN DREJER Indien

Malaysia vil ikke acceptere LGBT-rettigheder Malaysia kan ikke acceptere samkønnede ægteskaber eller LGBT-rettigheder, siger landets premierminister Mahathir Mohamad. ”I Malaysia er der nogle ting, vi ikke kan acceptere, selv om det ses som menneskerettigheder i vestlige lande, og vi skal minde om, at Malaysia har et andet værdisystem end vesterlændinge”, sagde Mahathir til journalister ifølge lokale medier. Han er også citeret for at sige, at en familie kun kan betragtes som en familie, hvis den er sammensat af et heteroseksuelt par og deres børn.

LGBT-samfundet i Malaysia har anklaget Mahathir for en tilbagegang i LGBT-rettigheder, siden han tiltrådte. I de sidste to måneder er to kvinder blevet banket med kæppe for at forsøge lesbisk sex, ligesom politiet har gennemført razziaer på den ældste homoseksuelle klub i landet. Derudover har ministre og politikere talt imod LGBT-samfundet. Malaysisk lov betragter sex mellem to mænd som værende ”mod naturens orden”. Overtrædelse af loven kan give fængsel i op til 20 år.

Indiens 1,34 milliarder indbyggere kan nu trygt finde sig en sexpartner af samme køn. Det står klart, efter landets højesteret har underkendt en lov fra 1861 under det britiske kolonistyre, der kaldte samkønnet sex for ”en unaturlig fornærmelse.” Dommen kan ikke ankes og er en stor sejr for Indiens LGBT-miljø. Næste kamp bliver om retten til ægteskab, som møder stor modstand i parlamentet.

Trinidad and Tobago

Også højesteret i den caribiske østat Trinidad and Tobago har underkendt forbuddet mod sex mellem to af samme køn, hvis begge parter ønsker at have sex. Det sker dog ikke umiddelbart med regeringens accept, som vil anke afgørelsen til Statsrådets Retsudvalg i Storbritannien der er den højeste appelinstans for adskillige uafhængige Commonwealth-stater.

USA

Tag dén nabo! Det lesbiske par Lisa Licata og Sherry Lau i Penn Hills i Pennsylvania i USA har malet deres hus i regnbuens farver for at vise deres homofobiske naboer, Ron Makay og Iolanda Wieczorkowski, at de er homoseksuelle, at de er stolte, og at de ikke har tænkt sig at flytte nogen steder hen. Naboerne har angiveligt chikaneret dem i årevis med homofobiske tilråb, og Makay har endda skudt parrets hund med et luftgevær.

OAA-OKT190-2018

Den har det godt igen, men trods politiets indblanding og en kommende retssag om skyderiet fortsætter chikanen. Efter længere tids chikane malede parret sidste år hegnet ind til naboen i regnbuens farver. Det hjalp ikke, tværtimod. Makay klagede til kommunen, og skruede op for homofobien. Nu kan han så ærgre sig over konsekvensen: Et regnbuefarvet nabohus med et stolt lesbisk par der ikke lader sig kue.

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford bliver ikke blandt demokraternes kandidater til en plads i den amerikanske kongres ved midtvejsvalget til november. Rufus tabte primærvalget i Massachusetts’ tredje distrikt, men lover, at kampen for et bedre USA fortsætter.


Homoware Larsbjørnsstræde 11 1454 København K

lejs

s Lar

Be s

bu

ga

de

det

træ de ls ven

lvd

St

sB

en

La

rs

ud

de

ies

An

træ

C. .

r

Je

de

ga

ne

a nb

sun

Ve s

de

ter

ga

H.

de

tte

de

old rV

te

s Ve

Ka

br

og

e ad

en i Larsbjørnsstræ de

træ

ies

d tu

S

de

de

træ

ss

rn

bjø

rs

tikk

Ørs te

e

nk

Sa

La

Nør

Str

ers

ed tP

øg

æd

dsp arke n re V oldg ade

str

e æd

dh

us

pla

ds

en

69 69 66 66 info@homoware.dk www.homoware.dk


After party:

Official after party for Draghousecph Lørdag d. 13. Oktober

Torsdag tilbud:

2 x Fadøl kr. 60,3 x RTD, (Somersby, Mokai eller Shaker) kr. 100,2 x alm. Flaskeøl kr. 45,4. cl. Husets spiritus m/vand kr. 55,10 x shots kr. 100,-

Di Di Cancerella og Harley Queen Torsdag d. 1. November optræder 14 queens og temaet er Drag my Halloween.

Open: Thursday 18-02, Friday & Saturday 18—05

Profile for Out & About LGBT Magazine

Out & About #190 Oktober 2018  

Out & About er Danmarks månedlige LGBT-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og åbensindede heteroseksuelle.

Out & About #190 Oktober 2018  

Out & About er Danmarks månedlige LGBT-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og åbensindede heteroseksuelle.

Advertisement