Page 18

18

BØNLØKKES BREVKASSE

Bønløkkes Brevkasse Bønløkkes Brevkasse skrives af AIDS-Fondets projektleder for chemsex, Tonny Bønløkke Hertz. Brevkassen er skrevet som led i en skadesreducerende indsats. Du kan skrive til Tonny med dine spørgsmål på tonny@aidsfondet.dk – og du kan ringe til AIDS-Fondet hverdage mellem 10-14 på 33 91 11 19.

KÆRE TONNY,

Jeg har taget stoffer i en hel del år og holder mig mest til de ”gamle stoffer” som MDMA og amfetamin og har altid tænk, at det var sådan relativt sikkert. Men så er der begyndt at komme dødsfald på grund af MDMA, og jeg bliver lidt nervøs. Kan du fortælle lidt om MDMA? Den Nervøse

KÆRE NERVØSE,

Ja de sidste par år har der med jævne mellemrum været historier fremme om overdosis og efterfølgende dødsfald som følge af MDMA. Jeg kender ikke detaljerne i de enkelte sager, så det er svært at sige noget klogt om det. Vi ved dog i det ene tilfælde, at personen havde fået 1 gram, og at det var første gang, vedkommende prøvede stoffet. Skal man prøve MDMA, så bør man starte med meget små mængder, indtil man opnår den ønskede rus. I de andre sager, er man faktisk ikke helt sikkert på, hvilken rolle MDMA har spillet. Der har muligvis været andre stoffer indblandet også – det at blande stoffer bør man altså helt holde sig fra. I manges øjne hører MDMA til et af de mere milde stoffer og er relativt lidt afhængighedsskabende. Mange opfatter MDMA som det samme som ecstasy, men når man taler ecstasy, kan det tit være blandet op med både amfetamin og LSD. Derudover fås ecstasy som piller. MDMA er grundstoffet i ecstasy - eller ren ecstasy om man vil. Man bliver mere vågen, mere aktiv og mange oplever, at man bliver mere social og glad. Det bliver nemmere at overgive sig til musikken, og man bliver mere kælen og kærlig over for både dem, man kender og dem, man ikke kender. Rusen varer mellem halvanden og fem timer. Den indtræffer en halv til halvanden time efter indtagelse, alt efter hvor meget man har taget.

OUT & ABOUT · APRIL 2019

Mange vil opleve, at de sveder ret voldsomt, når de har taget MDMA, og det kan også i værste fald sætte kroppens varmeregulering ud af kraft. Det kan betyde, at man kan komme op over 42 grader. Det bliver altså til en feber, som kan være vanskelig at slå ned igen – og det kan medføre, at man ødelægger de indre organer. Man kan sige, at kroppens termostat går i stykker, hvilket kan betyde, at nyrefunktionen sætter ud, og der kan opstå hævelser i hjernen. Ecstasy er ikke direkte afhængighedsskabende, men man opbygger på kort sigt tolerance over for stoffet, som betyder, at man skal have større og større mængder, før man synes, at det virker. Samtidig vil mange opleve, at bivirkninger tager til i styrke og dagene med nedture vil blive længere. Når man er påvirket af MDMA, svækkes dømmekraften, og det kan betyde, at man måske har sex med personer, man ikke normalt ville have lyst til at have sex med. Eller det kan betyde, at man fejlvurderer dosis og ender med en forgiftning, hvis man forsøger at forlænge rusen. Da energiniveau og kropstemperatur stiger ved indtagelsen af stoffet, er man i særlig stor risiko for at dehydrere og udvikle hedeslag. Hedeslag eller overophedning er den primære årsag til dødsfald i forbindelse med brug af ecstasy/MDMA. Vi opfordrer ikke nogen til at tage stoffer, men hvis du gør det, så hold jævnlige pauser i dansen, find kølige steder at slappe af, undgå at tage ecstasy sammen med alkohol og drik rigeligt med vand. Men samtidig skal man være opmærksom på, at man ikke må drikke FOR MEGET vand. Mange kommer til at drikke alt for meget, fordi de vil være på den sikre side, men ender med at blive indlagt med vandforgiftning. De bedste hilsner, Tonny

Profile for Out & About LGBT Magazine

Out & About #196 April 2019  

Out & About er Danmarks månedlige LGBT-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og åbensindede heteroseksuelle.

Out & About #196 April 2019  

Out & About er Danmarks månedlige LGBT-magasin, målrettet homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og åbensindede heteroseksuelle.

Advertisement