a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Kalenteritytรถt


Kalenteritytöt ENSI-ILTA 29.2.2020 Suurella näyttämöllä Kesto 2 t 20 min sisältäen väliajan näytelmän esitysoikeuksia valvoo näytelmäkulma – nordic drama corner oy

Rooleissa chris annika aapalahti annie annina rokka cora anne syysmaa celia tuula väänänen ruth jaana kahra jessie riitta toropainen marie heli haapalainen brenda hulse lady cravenshire elaine, kosmetologi anneli niskanen john (annien mies) janne raudaskoski lawrence (valokuvaaja) joose mikkonen rod (chrisin mies) liam (mainoskuvaaja) antti launonen kirjeiden äänet taava hakala marika lamberg tiia sillanpää


suomennos aino piirola käsikirjoitus tim firth ohjaus taava hakala lavastus kalle nurminen pukusuunnittelu ulla-maija peltola valosuunnittelu elina romppainen äänisuunnittelu jari niemi kampaukset ja maskit eija juutistenaho näyttämömestari harri homanen valo-operaattori teemu huotari valoteknikot heikki mylly, kyösti niva äänimestari rauno paananen ääniteknikko aleksi karvosenoja tarpeisto merja häcklin, sanna peltola järjestäjä marika lamberg kuiskaaja tiia sillanpää pukijat pirkko hansen-haug, aino kasvi näyttämömekaniikan operaattorit eemeli koret, mikael kovaniemi näyttämöteknikot antti haapsamo, olavi aakko, pasi määttä kampaukset ja maskit pukujen valmistus lavastuksen valmistus lavastemestari lavastemaalari erikoisammattimiehet

eija juutistenaho, minna korhonen, melina matinlompolo, petra karjalainen,  saija mäki, nina haaksila puvustonhoitaja annukka vallan johdolla: arja lehto, marika heikkinen, leena ollikainen, hanna orajärvi, ritva hyttinen, milla peltomaa työnjohtaja hannu kiurun johdolla: jussi hukkanen elisa koivupuro pentti kalaja, johannes puotiniemi, ismo rantala, essi ratilainen, jani turtinen

esityskuvat kati leinonen käsiohjelman toimitus henna ristikangas käsiohjelman taitto kaisa tiri

taiji-opetus merja kallio ja matti toro ääntämisopetus peetu kaan ja georgia younger kiitokset k-citymarket oulu kaakkuri, kukkakauppa kanerva, kreema leipomo-konditoria ja kahvila


Tositarina rohkeista naisista tärkeän asian äärellä Alunperin vitsinä heitetty idea muuttui todeksi 20 vuotta sitten, kun vuonna 2000 Pohjois-Yorkshiressa sijaitsevan Rylstonen naisyhdistyksen jäsenet julkaisivat tyttökalenterin. Yhdistyksen tavoitteena oli kerätä rahaa leukemian tutkimussäätiölle, kunnioittaakseen edesmenneen ystävän muistoa. Lopulta seepian sävyisissä kuvissa poseerasi 11 ystävätärtä erilaisten arkisten puuhien parissa, yllään ainoastaan helminauhat ja hymyt. Kukaan ei osannut odottaa kalenterista syntynyttä suosiota. Jo viikossa kalenterista ja naisista tuli valtava maailmalaajuinen hitti, mikä johti lukuisiin lehti- ja televisiohaastatteluihin ja lopulta elokuvan, näytelmän sekä musikaalin syntymiseen. Julkisuus ja parrasvaloissa eläminen eivät kuitenkaan tulleet ilmaiseksi. Sen myötä syntyneet naisten väliset erimielisyydet johtivat joidenkin ystävyyssuhteiden päättymiseen. Tästä huolimatta kuusi alkuperäisen kalenterin naista julkaisi vuonna 2010 10-vuotisjuhlakalenterin, jossa he poseerasivat tuttuun tapaan vaatteitta - tällä kertaa värillisissä kuvissa. Nyt 20 vuoden jälkeen kalentereilla on saatu kerättyä leukemian tutkimukselle huikeat yli 5 miljoonaa puntaa, eli noin 6 miljoonaa euroa. Myös kylän naisyhdistyksen toiminta jatkuu yhä vahvana, sillä on 30 vakituista jäsentä, joiden joukossa on myös osa alkuperäisistä kalenteritytöistä. Kaikesta tapahtuneesta huolimatta yksikään naisista ei kadu kalenteriin mukaan lähtemistä, osa vain menetettyjä ystäviä. He kertovat pitäneensä hauskaa sen parissa ja tehneensä tärkeää työtä hyvän tarkoituksen vuoksi. Tämä tositarina inspiroi ja kestää aikaa; se on jalo, elämänmakuinen ja voimaannuttava tarina. Mutta ennen kaikkea nämä rohkeat naiset ovat antaneet toivoa jokaiselle leukemiaa vastaan kamppailevalle. Myös Oulun teatteri haluaa olla mukana jatkamassa tätä tärkeää työtä. Siksi lahjoitamme yhden Kalenteritytöt -esityksen lipputulot Syöpäsäätiölle.

LÄHTEET Lorraine -aamutv (10.4.2019), BBC.com (14.7.2018), Dailymail.co.uk (12.5.2009)


Voimaantuminen (voi ei!) Olen aina jostain syystä vierastanut sanaa ”voimaannuttava”, mutta nyt sitä on kerta kaikkiaan pakko käyttää. Tunnustan: Kalenteritytöt -esityksen teko on ollut minulle voimaannuttava kokemus kahdella tapaa. Wikipediassa todetaan, että sana alun perin tarkoitti alistetussa asemassa olevien ihmisryhmien itsetunnon, rohkeuden ja vaikutusvallan lisääntymistä. Kun näytelmässä valokuvaaja Lawrence sanoo ikääntyvälle naiselle tämän olevan kaunis, tuntuu se kuin itsellenikin sanottaisiin niin. Aivan kuin muuttuisin näkymättömästä näkyväksi – voimaannuttavaa! Näytelmä käsittelee useita teemoja, mutta rohkeus on minulle henkilökohtaisesti Tim Firthin käsikirjoituksen tärkein viesti ja rohkeutta on todellakin monenlaista. Toinen minua voimaannuttanut asia on ollut ihastuttava työyhteisö. Tätä esitystä on tehty yhdessä, luovasti ja kannustavassa ilmapiirissä. Toimiva vuorovaikutus voimaannuttaa työyhteisöä, ja vaikka olenkin ollut Oulussa vain vierailemassa, olen kokenut kuuluvani työyhteisöön. Sana ei kuulostakaan enää niin pahalta, kun sitä käyttää. Voima on itseasiassa hieno sana ja yhdessä koettu teatteriesitys parhaassa tapauksessa voimaannuttaa meitä kaikkia – sekin vielä!

Taava Hakala ohjaaja


Pukusuunnittelijan herkut Kun aloimme suunnitella Kalenterityttöjä, olin iloinen, että päätimme pitää tarinan Englannissa emmekä siirtäneet sitä Suomeen. Pukusuunnittelijana näin kiinnostavampana alkaa kehitellä hahmojen englantilaista tyyliä ja käyttää hyväkseni mielikuvia brittiläisestä pukeutumisesta, ja niinpä aloin etsiä puvustukseen erityisiä brittiläisiä piirteitä. Näytelmän naiset asuvat pikkukaupungissa Yorkshiren kauniin maiseman ympäröimänä. Tämä maailma on tullut meille monille tutuksi useista tv-sarjoista. Olemme myös nähneet kuvia kuningatar Elisabethista sekä muista kuningashuoneen jäsenistä ulkoilemassa koirien ja hevosten kanssa. Tähän peribrittiläiseen kuvastoon kuuluvat ulkoiluun sopivat tweedkankaiset jakut, housut ja puolihameet, lippalakit ja burberry-ruudut, kumisaappaat, öljykangastakit, kävelykengät ja huivit. Näin pukeudutaan esimerkiksi kevätmarkkinoille tai maaseutunäyttelyssä vierailuun.


Toinen brittiläinen piirre, jonka halusin tuoda näyttämölle, on yläluokkainen lordien, ladyjen ja kuningashuoneen ym. pukeutumistyyli, josta meillä myös on mielikuvia tv:n, elokuvien ja lehtien ansiosta. Suomessahan meillä ei tällaista niin selkeästi ole, joten pidän tätä erittäin kiinnostavana. Siispä Lady Chravenshire pukeutuu kuin kuningatar Elisabeth ja häntä liehakoiva Mariekin käyttää hattuja ja hansikkaita. Kolmas pukusuunnittelijan kannalta herkullinen kohtaus on joulukulkue, jossa naisyhdistys on päättänyt pukeutua dickensiläiseen tyyliin. Tässä päästään näkemään 1800-luvun viktoriaanisen muodin runsautta. Kuten kaikissa töissä, myös Kalenteritytöissä pukusuunnittelijan perustyö on löytää jokaiselle roolihahmolle ilmiasu, tyyli ja vaatteet, jotka kertovat mahdollisimman hyvin hänen tarinaansa. Tämä tarina kertoo kuudesta tavallisesta, keski-ikäisestä naisesta, jotka kaikki ovat kuitenkin erilaisia ja heillä jokaisella on oma kertomuksensa.

Ulla-Maija Peltola Pukusuunnittelija


Chris pitää kukkakauppaa miehensä Rodin kanssa. Hän on rento ja pukeutuu mielellään farkkuihin, ruutupaitaan ja lenkkareihin. Kuuluisuuden myötä Chris alkaa panostaa ulkonäköön ja vaihtaa hameeseen ja korkkareihin. Toimittajiinhan saattaa törmätä missä vain.


Annie on naimisissa syöpään sairastuvan Johnin kanssa. Hän on hillitty ja pitää tyylikkäistä, klassisista vaatteista. Annie on läheinen ystävä Chrisin kanssa.


Celia pukeutuu näyttävästi ja käyttää rahaa ulkonäköön ja vaatteisiin. Aviomies on hurahtanut golfiin ja Celiakin viettää paljon aikaa viheriöllä tavatakseen miestään edes joskus. Hän viihtyy kuitenkin ehkä paremmin naisyhdistyksen naisten kuin yläluokkaisten golf-rouvien kanssa.


Cora on teini-ikäisen tyttären yksinhuoltaja, kotoisin pappilasta ja seurakunnan kanttori. Coran tyyliin vaikuttaa nuoruuden bänditausta.


Jess on eläkkeellä oleva opettaja, joka näyttää olevan sinut itsensä kanssa.


Ruth on hyvin sovinnainen ja kiltti. Hänen aviomiehensä on alkanut käydä kuntosalilla ja on nykyään paljon poissa kotoa. Ruthin pukeutuminen on säädyllistä ja peittävää.


Auringonkukka julistaa elämäniloaa Auringonkukka (Helianthus annuus) on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Nimestäkin päätellen, sillä on aivan erityinen suhde aurinkoon: ennen kukintaa kasvi kääntyy aurinkoa kohti ja seuraa sitä läpi päivän. Yön aikana kukat kääntyvät jälleen takaisin kohti itää odottamaan seuraavaa auringonnousua. Tätä ilmiötä kutsutaan heliotropismiksi. Myös kasvin latinankielinen nimi viittaa aurinkoon: kreikan kielen sana helios tarkoittaa aurinkoa, annuus yksivuotista. Auringonkukka on levinnyt jo varhain Peruun, jossa siitä tuli auringonjumalan vertauskuva. Auringonkukan kuvia on löydetty inkojen palvontamenojen esineistöstä sekä temppeleiden seinistä. Nykyään auringonkukka toimii myös Iso-Britanniassa Kansallisen sairaalahoidon hyväntekeväisyysjärjestön (Hospice UK) tunnusmerkkinä. Auringonkukat näkyvät myös vahvasti taiteessa. Mm. taidemaalari Vincent van Gogh on maalannut vuosina 1887–89 yksitoista auringonkukkateosta. Jokin aika sitten havaittiin, että maalausten krominkeltaisessa värissä tapahtuu odottamaton kemiallinen reaktio, joka muuttaa kukkien vahvan keltaisen värin vähitellen likaisenruskeaksi, aivan kuin kukat kuihtuisivat. Tutkijat yrittävät nyt löytää keinoja, jotta pilaantuminen voitaisiin ehkäistä ja palauttaa maalauksiin niiden alkuperäiset värit. Kauneutensa lisäksi auringonkukka on myös monikäyttöinen kasvi. Auringonkukkaa viljellään laajalti sekä koristekasvina että tärkeänä öljykasvina. Auringonkukkaöljyä käytetään ruuanlaiton lisäksi biodieselin raaka-aineena. Auringonkukan siemenistä puolestaan löytyy monia terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, eli ne toimivat hyvin välipalana ja ruoanlaitossa. ”Minä ajattelen, että mikään tällä planeetalla ei julista elämäniloa väkevämmin kuin auringonkukka. Se johtuu ilmiöstä, josta se on saanut nimensä. Ei niinkään siitä, että se muistuttaa aurinkoa. Vaan siitä, että se seuraa aurinkoa. - - missä on valoa, vaikka miten heikkoa, nämä kukat löytävät sen. Minä ihailen sitä. Meillä on siinä oppimista.” - John


Knapeleyn naistenkaataja 4 cl Gordon’s Pink Gin Appelsiinituoremehua vadelmasiirappia jäitä appelsiinisiivu

7,50 € Saatavissa väliaikatarjoiluna ennen esitystä, väliajalla ja esityksen jälkeen!


“Tää ystävyys ei raukene vaan kestää ainiaan. On suuri silloin riemumme, kun jälleen kohdataan. Tiet kauas voivat loitota, jää muistot sydämiin. Siis vielä kiitos kaikesta ja terve näkemiin.” alkup. Auld Lang Syne, skotlantilainen kansanlaulu, sanat Robert Burns

Profile for Oulu City Theatre

Kalenterityttöjen käsiohjelma  

Ensi-ilta 29.2.2020 suurella näyttämöllä Kesto 2 t 20 min sisältäen väliajan Rooleissa Annika Aapalahti, Annina Rokka, Anne Syysmaa, Tuula V...

Kalenterityttöjen käsiohjelma  

Ensi-ilta 29.2.2020 suurella näyttämöllä Kesto 2 t 20 min sisältäen väliajan Rooleissa Annika Aapalahti, Annina Rokka, Anne Syysmaa, Tuula V...

Advertisement