Page 1

Kwiek Voorjaar/zomer 2013 no.1 - jaargang 7

Wat gaat u doen deze zomer? 3 generaties aan het woord

‘Samen zijn, is een feest’

Breien voor het goede doel!

Vragen aan de OuderenOmbudsman

Doe je mee?

en natuurlijk de antwoorden!


op de cover

actueel

twitterhoek

zomeruitjes

Recordaantal Zomeruitjes dit jaar

@GerardJoling Voor opnamen in Amsterdam voor @VriendenLoterij voor het Ouderenfonds?

@Ouderenfonds Nóg een BoodschappenPlusBus in Almere! Onze BoodschappenPlusBus verovert Nederland :)

In deze rubriek leest u het verhaal achter de coverfoto. Wie staan erop, wat hebben ze samen en wat maakt hun band zo speciaal?

Lisa Janssen (17 jaar) Ik heb een goede relatie met mijn oma. Ze is er altijd voor me en is super lief en begrijpt veel. Vroeger waren dingen heel anders en dat is erg leuk te horen! Ook over mijn opa, die helaas overleden is, hoor ik graag verhalen. Mijn oma en ik zijn allebei druk. Ik vind het goed dat mijn oma nog veel dingen doet. Het is leuk met haar alleen af te spreken, dan gaan we bijvoorbeeld naar Amsterdam, lekker winkelen.

Meta van Dijk (72 jaar) Lisa is ons eerste kleinkind en daarom heel speciaal. Ze heeft een zonnig humeur en het is een feest om samen te zijn. Als ze haar diploma heeft, gaan we samen iets leuks doen. Zeker in deze snelle internettijd heb ik veel steun aan Lisa, zij legt me goed uit hoe alles werkt. Meningsverschillen hebben we gelukkig nooit, hopelijk blijft dat heel lang zo. 2 kwiek

Het zonnetje schijnt, de dagen zijn lang en de geur van de barbecue hangt in de lucht: het is zomer! Naast de grote groep mensen die op vakantie of op stap gaat, zijn er ook veel ouderen die niet zo makkelijk de deur uit kunnen. Om de zomer voor hen leuk te maken, organiseert het Ouderenfonds Zomeruitjes. Doel: 15.000 ouderen een onvergetelijke dag Dit jaar willen we maar liefst 15.000 ouderen met een onvergetelijk uitstapje verrassen! Veel donateurs en organisaties als ASN bank en Deli XL helpen ons hierbij waardoor we nu al 11.997 ouderen kunnen meenemen. Dit is al een flink aantal maar om ons doel te bereiken, hebben we uw hulp hard nodig! Steun ons daarom met een donatie of meld u aan als vrijwilliger, via www.ouderenfonds.nl/ uitjesbegeleider. Ook mee met een uitje? Wilt u als deelnemer mee met een Zomeruitje? Meld u dan aan via telefoonnummer 030 656 6041, mail naar evenementen@ouderenfonds.nl of kijk op www.ouderenfonds.nl/ zomeruitjes.

Al 15.000 13.000 11.000 9.000 7.000 5.000 3.000 1.000 0

11.997 uitstapjes

@EHollenberg De #geraniums bij #ouderen hebben in ons land de langste tijd gehad: slechts 7% van #gepensioneerden heeft nog geraniums. goed nieuws toch?

@ASNbank Met 11.997 dagjes uit voor het @Ouderenfonds wederom doel behaald: dank klanten! Meedoen kan nog tot 30 juni

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Volg het Ouderenfonds! twitter.com/Ouderenfonds facebook.com/ Ouderenfonds

Overgang nieuwskrant naar nieuwsblad! Voor u ligt de eerste editie van ons nieuwe magazine: Kwiek! Met dit blad willen we u, meer dan in onze krant, meenemen in de wereld achter onze projecten. We gaan dieper in op onderwerpen die onze speerpunten laten zien en ouderen, vrijwilligers, donateurs en bedrijven komen aan het woord. We zijn benieuwd naar uw mening en opmerkingen over ons blad. Laat ons weten wat u vindt via info@ouderenfonds.nl. Veel leesplezier gewenst!

Minimutsjes breien! De Goedgemutste Breicampagne gaat weer van start. Net als vorig jaar is ons doel om meer dan 100.000 mutsjes op de innocent smoothies te zetten. Brei dus mee! Inleveren kan tot 31 november. U kunt een breiboekje opvragen via hallo@innocentdrinks.nl. Stuur uw mutsjes op naar: innocent drinks, Antwoordnummer 1200 BV Hilversum.

Over op IBAN Het IBAN (International Bank Account Number) bestaat al langer voor overschrijvingen naar het buitenland en wordt vanaf 1 februari 2014 standaard voor alle betalingen in Nederland. IBAN bestaat uit uw huidige rekeningnummer, aangevuld met cijfers en letters. Wat betekent dit voor u? In de komende maanden ontvangt u van uw bank informatie over uw IBAN en nieuwe betaalpassen en overschrijfkaarten. Tot 1 februari 2014 zijn zowel gewone acceptgiro`s –voor alleen uw gewone rekeningnummer- als IBAN acceptgiro`s -voor alleen een IBAN rekeningnummer- in omloop. Let dus goed op welke acceptgiro u voor u heeft en vul deze in met het, voor die acceptgiro, juiste rekeningnummer! kwiek 3


reportage ’Vooral het sociale contact is belangrijk’

Stem en help ons om E 50.000,- te w innen voor ons breip roject! www.ouderen fonds. nl/stemmen

Samen breien tegen eenzaamheid Breien. Bij veel oudere dames is het met de paplepel ingegoten. Toch hebben ze al jaren geen breipen meer aangeraakt. Zonde! Want breien is leuk en samen breien helemaal. Tijd dus voor een gezellige breiclub. Zoals in Voorburg. Breit u mee? Het Voorburgse verzorgingshuis is één van de eerste plekken in Nederland waar het project ‘Samen Breien’ van het Nationaal Ouderenfonds van start is gegaan. Het project is opgezet om eenzaamheid tegen te gaan. Daarnaast worden de breiwerken verkocht en van de opbrengst worden uitstapjes georganiseerd.

Niet verleerd In Voorburg zijn de deelneemsters inmiddels razend enthousiast over de breiclub. “Het is ontzettend leuk en gezellig”, vertelt Annie Schuit (94), die er vanaf het begin al bij is. Jarenlang had ze geen breipen meer in handen gehad, maar ze is het niet verleerd. “Ik ken nog alle soorten steken”, lacht de Voorburgse, die al 25 jaar weduwe is. “Mijn drie zoons gingen vroeger in door mij gebreide truien naar school. Nu gaat het breien wel wat stroever: ik heb last van ouderdomsvingers.” Annie 4 kwiek

Schuit zou wel willen dat haar zoons wat vaker kwamen. “Maar die hebben het druk. Dat snap ik wel. Daarom is het zo leuk als er iets te doen is, zoals de breiclub.”

Trots op eigen werk Activiteitenbegeleidster Laura de Vogel zegt ook heel blij te zijn met het initiatief van het Ouderenfonds. “Vooral het sociale contact is belangrijk. Mensen vormen een groepje, hebben weer aanspraak.” Vrijwilligster Anky Weerdenburg, die samen met Marjan Vos het clubje begeleidt, meent ook dat de breiclub een schot in de roos is. “Je ziet de mensen echt genieten. Ze zijn even weg van hun eigen kamer, maken een praatje en zijn trots op wat ze aan het maken zijn.” Volgens haar is er al behoorlijk wat gebreid en gehaakt, zoals een kubus, een bonte lapjesslang, sjaals en babysokjes- en mutsjes voor achterkleinkinderen. “Eén van de dames had net blauwe sokjes gemaakt,

Ook zin om de breipennen uit het vet te halen om een mooie sjaal, muts of trui voor het goede doel te breien? Geef u dan op bij het Ouderenfonds als vrijwilliger! Breiwerken worden verkocht om uitjes voor deelnemers van te organiseren. Uw breidrage is van harte welkom! Aanmelden kan via: 030 656 7774 en www.ouderenfonds.nl/ breivrijwilliger.

maar die bleken toch roze te moeten zijn. Toen moest er snel nog een ander paar komen”, lacht Weerdenburg.

Samen breien Het Ouderenfonds levert de materialen voor het project in samenwerking met Knipmode en Wolplein. Zij zorgen voor patronen en wol. Op de website www.samenbreien.nl vindt u informatie over het project en kunt u zich opgeven voor breiworkshops. kwiek 5


vragen? klachten? zorgen?

Ouderen Ombudsman In iedere editie van dit blad leest u over vragen aan en antwoorden van de OuderenOmbudsman, een initiatief van het Ouderenfonds. Bel ons gerust met uw vragen, zorgen en klachten. De OuderenOmbudsman wijst u de weg in regelgeving en naar instanties en helpt u verder.

U kunt de Ouderen Ombudsman bereiken op telefoonnummer

0900 60 80 100

(5ct/minuut, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur). Wilt u gratis materiaal van onze campagne ‘De OuderenOmbudsman wijst u de weg’ (flyers, posters etc.) voor uw organisatie bestellen? Mail dan naar ouderenombudsman@ ouderenfonds.nl

6 kwiek

OuderenOmbudsman wil duidelijke regels AOW Sinds januari 2013 zijn de AOW-boetes bij fraude sterk verhoogd. Tegelijk zijn de regels over samenwonen van de SVB nog steeds even onduidelijk. De OuderenOmbudsman heeft hier veel berichten over gekregen van bezorgde ouderen en hun kinderen en pleit voor een snelle invoering van duidelijke regels. Een deel van de oplossing is bijvoorbeeld alle ouderen die kosten van een huis en vaste lasten hebben, standaard een alleenstaanden AOW te geven.

Acties OuderenOmbudsman

Tips tegen oplichting Regelmatig krijgt de OuderenOmbudsman mailtjes en bezorgde telefoontjes van mensen die opgelicht zijn of denken dat te zijn via internet, de telefoon of aan de deur. Het is vaak moeilijk een oplichter te herkennen. Toch heeft de OuderenOmbudsman een paar tips: • Banken en verzekeraars vragen nooit via de telefoon of mail naar uw bankgegevens of inlogcodes – alleen oplichters doen dit. • Als mensen (ook van instanties) zonder afspraak bij u op de stoep staan, vraag dan om een afspraak op een ander tijdstip en vraag een bekende hierbij te zijn. • Laat nooit zomaar iemand bij u binnen en teken niets als u niet héél zeker weet dat het te vertrouwen is. • Doe de achterdeur dicht, voor u de voordeur opent. Insluipers kunnen naar binnen als u bij de voordeur staat. • Als u het niet vertrouwt; bel de politie (0900 88 44).

Via de media zoals EenVandaag, het NRC Handelsblad en het radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ heeft de OuderenOmbudsman aandacht gevraagd voor dit probleem. Daarop heeft de SP kamervragen gesteld aan staatssecretaris Klijnsma (PvdA). Zij vond de regels echter duidelijk genoeg. Vervolgens hebben de OuderenOmbudsman en de Nationale Ombudsman de kamercommissie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) voorgelicht. Ook kamerleden vinden dat er iets moet veranderen. De OuderenOmbudsman blijft deze zaak volgen tot de regels wél duidelijk zijn.

Regels U woont samen als u en de ander de meeste tijd samen doorbrengen op één adres én u samen de kosten van het huishouden betaalt óf voor elkaar zorgt. Om samen te wonen hoeft er volgens de SVB dus geen liefdesrelatie te zijn.

Vrijwilligers gezocht De OuderenOmbudsman is op zoek naar vrijwilligers met telefoonervaring. Vindt u het leuk om mensen aan de telefoon te adviseren en informatie op te zoeken en woont u in de buurt van Bunnik, dan kunt u zich als vrijwilliger opgeven via: 0900 60 80 100 of via ouderenfonds.nl/vrijwilligerouderenombudsman

Melden Boete gekregen of is er een inspecteur van de SVB langs geweest? Laat het ons weten via 0900 60 80 100 (5 cent/min.) of via ouderenombudsman@ouderenfonds.nl. kwiek 7


actueel

premieplan

Spetterend optreden Ronnie Tober

dossier

Hoe veilig zijn uw medicijnen? Weet u welke medicijnen u slikt? Heeft u de bijsluiter gelezen en begrepen wat er stond? Soms komt het voor dat verschillende medicijnen niet goed op elkaar reageren. Controleert uw dokter of uw apotheek wat u inneemt?

Jaarbericht 2012 online 22.000 ouderen gingen mee met de BoodschappenPlusBus, 1000 ouderen verrasten we met een Zomeruitje en duizenden mensen belden naar de OuderenOmbudsman. Zomaar een greep uit alles wat het Ouderenfonds in 2012 deed voor ouderen. Ons jaarbericht over 2012 kunt u online bekijken via www.ouderenfonds.nl/jaarverslag.

Zomerpostzegel actie U heeft dit jaar nog niets ontvangen over de Zomerpostzegels, we zijn nog aan het onderzoeken wat we met deze actie gaan doen. U hoort later meer!

8 kwiek

“Voor ons jaarlijkse optreden van een bekend artiest hebben we dit jaar, op speciaal verzoek van de bewoners, Ronnie Tober uitgenodigd”, vertelt Anne-René van Wissen, Teamleider Welzijn bij Laurens Borgsate. Mede dankzij een bijdrage uit het premieplan konden bewoners van Laurens Borgsate, De Wilgenborgh en buurtgenoten genieten van een spetterend optreden. Naast de bijdrage van het Ouderenfonds heeft Laurens Borgsate geld geworven met een eigen Rad van Avontuur. “Het is altijd genieten om te zien dat de mensen het naar hun zin hebben”, zegt Anne-René van Wissen. “Een oudere mevrouw vertrouwde me toe dat ze het optreden ‘zo echt’ vond. Dat vind ik prachtig om te horen!”. *Met het Premieplan steunt het Ouderenfonds samen met Stichting RCOA K en Stichting Sluyterman van Loo projecten voor ouderen. Wegens het grote succes van het premieplan is er op dit moment geen budget meer om nieuwe projecten te ondersteunen. Het Ouderenfonds beraadt zich op nieuwe mogelijkheden om hopelijk later dit jaar wel weer een verdubbeling uit te kunnen keren. Houd onze site in de gaten voor meer informatie: www.ouderenfonds.nl/premieplan.

Jaarlijks belanden tussen de 15.000 en 20.000 mensen in het ziekenhuis door een medicijnvergiftiging. Er zijn hierdoor zelfs 2.000 sterfgevallen per jaar. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico omdat ze vaker een combinatie van medicijnen slikken en hun lichaam deze minder snel afbreekt.

Medicijnen zonder overleg De OuderenOmbudsman startte daarom een enquête naar medicijngebruik onder 55-plussers. Volgens de 1.600 inzendingen blijkt zo’n 30% van de ouderen medicijnen te slikken, waarvan de huisarts en de apotheker niet op de hoogte zijn, zoals ibuprofen,

meer info

i

aspirines of paracetamol. Maar ook bloedverdunners en slaappillen worden zonder overleg met de arts genomen.

Bij een kwart van de 55-plussers ging wel eens iets mis Omdat medicijnen op elkaar kunnen reageren, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Bij 26% van de 55-plussers blijkt er dan ook wel eens iets mis te zijn gegaan: medicijnvergiftiging, verkeerde medicijnen via de weekendarts of een allergische reactie, maar ook ziekenhuisopnames en zelfs zeer ernstige reacties kwamen voor. Opmerkelijk is ook dat 15% van de ouderen auto rijdt én medicijnen slikt die

Aan 1600 mensen vroegen wij: Hoeveel verschillende medicijnen slikt u?

invloed hebben op het rijgedrag. Verder vinden sommige ouderen de bijsluiter niet duidelijk leesbaar: de letters zijn te klein, het taalgebruik te ingewikkeld en het mag volgens de respondenten een stuk beknopter!

Analyse De OuderenOmbudsman gaat de enquête verder analyseren. Meer informatie over deze enquête en andere acties is te lezen via: www.ouderenombudsman.nl.

“Door bètablokkers zakte mijn polsslag enorm. De dosis werd verlaagd naar een halve tablet per dag. De eerst voorgeschreven dosering van vier hele tabletten per dag had voor mij dodelijk kunnen zijn.”

13,07% 25,22%

>5 2 tot 5 61,71%

0 tot 1

kwiek 9


kwiek, kwieker, kwiekst

Wat gaat u doen deze zomer? Heeft u leuke uitstapjes, familiebezoekjes of een vakantie in het vooruitzicht? En wat vindt u van de zomerperiode als u niet weggaat? Deze vragen stelden we aan drie verschillende generaties. Het Ouderenfonds wil deze zomer heel veel ouderen een leuke zomer bezorgen door ze mee te nemen met een Zomeruitje.

10 kwiek

Rineke Post (32) uit Lopikerkapel

I

k ben deze zomer drie weken vrij. Ik ga samen met mijn vriendin en mijn zoontje van 10 een weekje weg naar een vakantiepark in eigen land. Luc kan daar volop spelen, terwijl wij kunnen lezen en relaxen. De andere twee weken blijven we thuis. Dat is ook prima. Zeker als het mooi weer is. We wonen vlakbij de Lek. Dan pakken we de fiets en gaan naar het strandje, waar we ook kunnen zwemmen. De rest van de zomer ben ik aan het werk. Ik kom uit de kinderopvang, maar omdat ik door de recessie bang was dat mijn contract niet zou worden verlengd, ben ik een andere baan gaan zoeken. Ik werk nu op een gesloten afdeling in een zorgcentrum. Het werk met oudere mensen is natuurlijk heel anders dan met kleine kinderen, maar het heeft ook raakvlakken: het contact met mensen, de vrolijkheid om kleine dingen. Ik ben benieuwd naar mijn eerste zomer in de ouderenzorg. Het bezoek zal wel minder worden. Daarom is het fijn om er voor de mensen te zijn.”

Mikkie Schmitz (50) uit Nieuwegein

I

n de zomer ben ik er voor de ouderen. Ik werk als begeleider welzijn bij zorgcentrum Transwijk in Utrecht. Veel mensen krijgen zomers wekenlang geen bezoek omdat familie en kennissen op vakantie zijn. Heel sneu. Mijn kinderen zijn inmiddels zo groot dat ik zelf niet aan de schoolvakantie vast zit. Samen met collega’s maak ik ieder jaar een zomerprogramma vol activiteiten, zoals een barbecue, een tuinfeest en een uitje naar de kinderboerderij. Ook vervullen we iedere week meerdere wensen van bewoners. Zo hebben we voor twee ouderen, die graag nog eens wilden kamperen, eens een overnachting geregeld in een tent in een campingzaak. Ook hebben we ervoor gezorgd dat een terminaal zieke vrouw een volledige metamorfose kreeg en zijn we een keertje met een groepje dames naar Scheveningen gegaan om mannen te kijken. Dat is allemaal mogelijk omdat collega’s en vrijwilligers er gelukkig hetzelfde over denken als ik: de ouderen moeten een leuke zomer hebben. Ik ga daarna wel op vakantie.”

Riet Zandbergen (83) uit Leiden

L

aat de zomer maar komen. Ik zie er niet tegenop. Ik heb genoeg te doen. Iedere week ga ik meerdere keren op pad met de BoodschappenPlusBus. Meestal zijn we met zo’n zeven dames. Die uitjes zijn altijd erg gezellig. Ik ben er heel blij mee. Tweeënhalf jaar geleden is mijn man overleden. Ik zat toen erg in de put. De dokter vond toen dat ik maar eens een keer met zo’n bus van het Ouderenfonds mee moest gaan. Dat was een succes. Sindsdien ben ik van de partij. Maar ook daarnaast heb ik gelukkig genoeg te doen. Ik ga iedere week naar de sportschool. Daar fiets ik, loop ik op een band en doe wat met die gewichten. Zo blijf ik fit. Al die dingen gaan gewoon door in de zomer. En ook ga ik dan nog twee weken gezellig bij mijn dochter in Maartensdijk logeren. Vervelen doe ik me niet. Ik woon nog zelfstandig en heb een fijne tuin. Daar kan ik heerlijk zitten en ook nog tuinieren. Daar houd ik van. Ik heb groene vingers. Ik heb wel 70 verschillende planten staan. Ik ben wel op leeftijd, maar ik geniet nog volop.”

kwiek 11


reportage ‘De BoodschappenPlusBus heeft mij veel goeds gebracht’

‘Voor vele oud eren is de Boodschap penPlusBus de en ige manier er eve n uit te kunnen’

Nieuwe liefde via de BoodschappenPlusBus Annie Zomerman maakte met haar man altijd leuke uitstapjes. Toen hij overleed, wilde ze niet achter de geraniums gaan zitten. Ze meldde zich aan voor de uitjes van de BoodschappenPlusBus en ontmoette zo zelfs een nieuwe liefde. “De BoodschappenPlusBus heeft mij veel goeds gebracht.” Annie Zomerman (84) uit Appingedam zegt het vol overtuiging. In 2007 verloor ze haar man als gevolg van een hersentumor. “Wij trokken er samen altijd veel op uit. Na zijn overlijden, wilde ik nog steeds leuke dingen ondernemen. Maar ik heb zelf geen rijbewijs. Dat maakte het lastig om op pad te gaan. Maar toen ontdekte ik de BoodschappenPlusBus.”

Een bijzondere reis Samen met andere ouderen maakte Annie met de bus veel gezellige uitjes. Maar het hoogtepunt van al die uitstapjes was wel het reisje naar het waddeneiland Borkum op 4 juli vorig jaar. Op de boot, die vertrok vanaf de Eemshaven, raakte de Appingedamse in gesprek met Elte de Vries uit Uithuizen. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk. “Ik kende Elte nog niet. Hij was ook weduwnaar, maar nog niet zo lang. Hij had nog niet zoveel uitstapjes met de 12 kwiek

De mensen op de foto corresponderen niet met de personen in het artikel.

BoodschappenPlusBus gedaan. Maar het klikte heel goed. Hij is gezellig en zorgzaam. Ik wilde hem graag vaker zien”, vertelt Annie Zomerman.

Samen en alleen Gelukkig dacht de 92-jarige Elte de Vries daar hetzelfde over. Inmiddels zien ze elkaar iedere woensdag, zaterdag en zondag. Daarnaast ondernemen ze zowel samen als apart van elkaar nog leuke uitstapjes met de BoodschappenPlusBus. “Zelf ben ik niet meer zo goed ter been, dus met een uitje waarbij veel wordt gelopen, ga ik niet mee. Dan gaat Elte alleen. Maar vaak gaan we samen. Pas hadden we nog een verrassingsuitje. Dat is altijd erg leuk, want dan weten we vooraf niet waar we naartoe gaan. We gingen uiteindelijk naar een kaasboerderij in Tijnje. Dat was erg gezellig en ook nog leerzaam. Verder zijn we bijvoorbeeld wel eens bij Paleis Het Loo geweest.”

Mee met de bus? Veel ouderen kunnen niet meer zelfstandig de deur uit om leuke dingen te ondernemen of gewoon boodschappen te doen. Voor hen is er de BoodschappenPlusBus van het Ouderenfonds om samen gezellig op pad te kunnen. Lees op www.boodschappenplusbus.nl waar de bussen rijden of bel naar 030 656 7774.

Ontmoeting Ook Elte de Vries is zeer enthousiast over de uitjes. “Het is altijd heel gezellig. Ik heb al veel nieuwe mensen leren kennen. En dat ik ook Annie heb ontmoet, is natuurlijk heel fijn. Het is een gezellige, lieve vrouw. Het was geen liefde op het eerste gezicht; maar een liefde die is gegroeid. Nu houden we van elkaar.” kwiek 13


in actie

puzzel mee!

De inzamelacties van dit kwartaal Spaarders bezorgen ouderen een dagje uit Dankzij spaarders van de ASN bank kunnen we voor

Bergen puzzelboekjes uitgedeeld

Met deze slogan begon Nationale Nederlanden een landelijke zoektocht naar ‘oude objecten’ (van mensen tot dieren, een monumentale boom of de geliefde bank in het park). Het doel was ze op hun oude dag de aandacht en erkenning te geven die ze verdienen. Het Nationaal Ouderenfonds werd genomineerd als ‘oud object’ en heeft de prijs van € 2.500,- gewonnen!

Puzzelboeken

1

J 2

3

4

1

J 2

3

4

9

10 E

9

14 10 E

15

16

15

19 16

20 A

17 C K

19

K

5 8 5

B

B

11

8

D

6

I 7

6

I 7

12

D

11

12 18

14

17 C

F

G 13

F

18 H

20 A de letters uit de21hokjes A t/m K in het diagram over naar de H Breng hokjes A hieronder. B C Indien D Ede kruiswoordpuzzel F G H Iis opgelost, J K ontstaat er een trefwoord.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

colofon Kwiek is een uitgave van het Nationaal Ouderenfonds en verschijnt drie keer per jaar.

G 13

21

Nationaal Ouderenfonds Regulierenring 2d, 3981 LB Bunnik Postbus 11, 3980 CA Bunnik Telefoon: 030 656 7774 Fax: 030 657 0441 info@ouderenfonds.nl www.ouderenfonds.nl ING: 25 05 05 Rabobank: 31.19.11.757

Redactie Horizontaal 1 maand 6 ingedikt vleesnat 8 enthousiasme 9 Canarisch Eiland 12 muurholte 14 bid (Lat.) 15 angstaanjagend 17 beroep 19 drooginrichting 20 hemellichaam 21 schrijfmateriaal

Via Sanders Puzzelmedia kregen duizenden ouderen een leuk puzzelboekje uitgereikt toen ze deelnamen aan onze activiteiten. Een bijzonder leuk cadeautje voor thuis!

‘Alles en iedereen verdient een mooie oude dag’ 14 kwiek

meer dan 10.000 ouderen een uitje organiseren. De ASN bank heeft een grote actie opgezet i.s.m. het Nationaal Ouderenfonds. Als mensen een spaarrekening openen of € 1.000 of meer op hun bestaande rekening storten, zorgen zij ervoor dat ouderen een dagje op stap kunnen met Ouderenfonds.

Sanders

Los de kruiswoordpuzzel op en zet de juiste letters in de hokjes. Stuur deze oplossing voor 23 augustus a.s. naar het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 11, 3980 CA Bunnik met de oplossing, uw naam, adres en telefoonnummer. U kunt ook mailen naar info@ouderenfonds.nl.

Verticaal 1 plant 2 mishandelen 3 een en ander 4 gereedschap 5 herkauwer 6 louwmaand 7 eenkleurig 10 strafwerktuig 11 reisbenodigheden 13 lichaamsdeel 16 nieuw (Grieks) 17 soort fiets 18 ratelpopulier

Onder de goede inzendingen verloten we 1x twee vrijkaartjes voor Madurodam en twee grappige kleine spelletjes ‘Racing Granny & Grandad’.

Sabrina van Ravenswaay, Lieke Michiels van Kessenich, Elke van Wageningen

Concept, vormgeving en productie Zorgt Communicatie, Haarlem

Fotografie Edwin Weers, Foto Video de Vries, Zorgcentrum Borgsate Zonder toestemming van de redactie mag er niets uit de inhoud worden overgenomen. De redactie is niet aansprakelijk voor druk- en zetfouten.

kwiek 15


ik geef rubriek

Joke Los

‘Ik geef zodat ouderen naar iets leuks kunnen uitkijken’ “Ik had een hele goede band met mijn oma. Zij was een moderne en ruimdenkende vrouw, daardoor kon ik met haar over alles praten. We deelden veel interesses, ook nam ik haar wel eens mee voor een uitstapje toen ze in een verpleeghuis zat. Ze heeft gelukkig de hoge leeftijd van 94 jaar mogen bereiken, maar ik mis haar nog vaak. Het mooie aan haar vond ik, dat ze in het verpleeghuis voor zichzelf op durfde te komen. Ze zei wat ze wilde. Bijvoorbeeld op zondag wilde ze – tegen de principes van het huis - een voetbalwedstrijd kijken. Ondanks dat het niet mocht, lukte het haar toch. Ze was gek op voetballen.”

Geen familie “Via via hoorde ik een aantal jaar geleden van het Ouderenfonds en de kerstdiners die ze organiseren. Daar heb ik toen iets voor gegeven. Ik vind het belangrijk dat ouderen die geen familie meer hebben, toch af en toe iets leuks kunnen doen. Je ziet dan hoe dankbaar ze zijn met vaak kleine dingen en daardoor weer zin hebben in het leven.”

Wilt u ook in deze rubriek staan? Geef u dan op via info@ouderenfonds.nl of 030 656 7774. 16 kwiek

Kwiek, juni 2013  

Kwiek is hét blad van het Nationaal Ouderenfonds waarin wij u laten zien wat onze activiteiten en projecten betekenen voor ouderen en actuee...