Page 70

Islamilainen kulttuuri

Toimittaneet Heikki Palva ja Irmeli Perho Parhaiden suomalaisten islamin tuntijoiden teos valottaa monipuolisesti islamin maailmaa menneisyydestä nykypäivään. Islamilainen maailma ulottuu kolmeen maanosaan. Vaikka kulttuurien kirjo on suuri, niissä on silti paljon yhteisiä piirteitä. Asiantuntijoiden kirja kertoo historiasta, islamilaisesta identiteetistä, kasvatuksesta, avioliitosta, yhteis­kunnasta, maailmankuvasta, filosofiasta, musiikista ja muista taiteista, arkkitehtuurista, opillisesta sivistyksestä, kirjallisuudesta ja kielestä, lääketieteestä, tähtitieteestä, matematiikasta. Niin ikään tehdään selkoa muun muassa islamin oppisuunnista, uudistusliikkeistä sekä islamin piirteistä eri maanosissa. Kirja ilmestyy nyt päivitettynä laitoksena.

Heikki Palva on Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen emeritusprofessori. FT Irmeli Perho on tutkinut islamin aate- ja yhteiskuntahistoriaa.

Teheranin kodeissa, Kairon kaduilla Nuorten elämää islamin maissa Toimittanut Susanne Dahlgren

Millaiseen arkeen nuoret aikuiset ovat tottuneet islamilaisissa maissa? Kaivattua tietoa maista, joista lähdetään siirtolaisiksi Eurooppaan. Kirja vie kuuteen muslimimaahan, joissa suomalaiset antropologit ovat viettäneet pitkiä aikoja nuorten aikuisten parissa. Nuoret bilettävät, seurustelevat, harrastavat seksiä, osoittavat mieltään ja kokevat seksuaalista häirintää. Kirja porautuu tavallisten ihmisten elämään ja kuvaa haaveita ja vaikeuksia maissa, joissa islaminusko on vallitseva. Uskonto vaikuttaa vahvasti mutta ei kuitenkaan määrittele koko elämää.

Susanne Dahlgren on sosiaaliantropologian yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän on viettänyt pitkiä aikoja tutkimustyössä islamilaisissa maissa, erityisesti Jemenissä. NOIN 300 SIVUA / 140 X 202 MM / 29.7 / ISBN 978-951-1-30645-0 / LOKAKUU

NOIN 528 SIVUA / 167 X 237 MM / KUVALIITTEITÄ / 29.7 / ISBN 978-951-1-30568-2 / 1. PAINOS 1998 / ELOKUU

68

Otavan uutisia SYKSY 2016  
Otavan uutisia SYKSY 2016