Page 7

kuva: pekka holmström

NOIN 300 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-29723-9 / ELOKUU

Pajtim Statovci

Tiranan sydän Palkitun kirjailijan henkeäsalpaava romaani matkasta Euroopan ja ihmisen laidalta toiselle 1990-luvun alun Tiranassa nuori Bujar menettää isänsä, ja hänen paras ystävänsä Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa. Kommunistinen diktatuuri Alba­ niassa on päättynyt, ja maa kurottaa kohti Eurooppaa. Yhteiskunnan romahduksen aikaansaama kaaos saa pojat ottamaan kohtalon omiin käsiinsä: pakenemaan rannikolle aikeenaan päästä länteen. Rooma, vuosituhannen loppu: nuori mies on valmis tekemään ja sanomaan mitä tahansa saadakseen uuden nimen ja uuden alun. Puolen maailmaa kierret­ tyään hän asettuu Suomeen. Mitä kaikkea ihmisen on uhrattava tullakseen omaksi itsekseen? Ja hänen iiriksensä seurasivat sumun kapaloimia taloja jotka näyttivät hukkuvien ihmisten päiltä, ja pilvien välejä joista auringonvalon rippeet roikkuivat kuin naisen hiukset.

Pajtim Statovci (s. 1990) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Kissani Jugoslavia. Kriitikoiden ja lukijoiden rakastama teos on käännetty useille kielille. Tiranan sydän on syvä ja uljas romaani, jonka verevä kieli kiskoo lukijan keskelle mielen kivuliainta ydintä.

Pajtim Statovcin esikoisromaani voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon: Tällaista kirjoittamista ei opeteta missään. Taito joko on kirjoittajassa tai sitten ei. ISBN 978-951-1-28771-1

Kotimainen kaunokirjallisuus

5

Otavan uutisia SYKSY 2016  
Otavan uutisia SYKSY 2016