Page 2

Tarinan voima

Kannessa Neuvosto-Inkeri – Siperia – Suomi

Kun Keppilän Joose löytää köyden keskeltä huoltotietä, ei liikkeelle lähde vain huikea romaani, vaan kokonainen toisiinsa solmiutuvien tarinoiden vyyhti.

– Neuvostoliitto. Jari Tervon Matriarkka on paikoin surrealistisiin korkeuksiin kohoava eepos inkeriläissuvun pitkästä vaelluksesta.

Veijo Meren Manillaköysi sai sytykkeensä tarinoista, joita Meri kuuli kesätöissä polttoturvetyömaalla 40-luvun lopulla.

> Katso sivu 2

’Tarinassa’ on jo sanana miltei taianomainen sävy. Ihmiset ovat kertoneet toisilleen tarinoita kauan ennen kirjoitustaitoa, kirjallisuudesta puhumattakaan.

kannen kuva: pekka holmström

Tarinat ovat erottamaton osa ihmisyyttä. Ne ovat viihdyttäneet, opettaneet, vietelleet, varoittaneet. Niillä on rakennettu, ja hävitetty, identiteettiä, historiaa, muistoja ja kansakuntia. Lopulta tarina voittaa jopa kuoleman, niin kuin Tuhannesta ja yhdestä yöstä muistetaan. Otavan syksyn kustannusohjelma on tarinoiden juhlaa. Enpä muista syksyä jolloin olisimme samassa kaudessa saaneet tarjota uuden, odotetun teoksen näin monelta loistavalta kirjailijalta. Väkevä näyttö tarinankerronnan voimasta on Jari Tervon Matriarkka. Se kuljettaa lukijaansa neuvosto-Inkeristä kauas Siperiaan Jenisein rannoille ja aina nyky-Suomeen, missä vuosikymmenten takaiset asetelmat palaavat pelottavan ajankohtaisin kaiuin. ”Tarinat synnyttävät tarinoita. Ne lisääntyvät silmikoimalla. Ne ovat tukastaan ja sisäelimistään kiinni toisissa tarinoissa”, kirjoitti Tervo jo Troikassa.

anna lehtonen

Tarinan lumo pitää. Kun yksi kirja päättyy, onnea on tarttua uuteen.

antti k asper

kaunokirjallisuuspäällikkö

Otavan uutisia SYKSY 2016