Page 28

kuva: michael lionstar SUOMENTANUT SARI KARHULAHTI / NOIN 350 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS HOMEGOING / 84.2 / ISBN 978-951-1-30478-4 / MAALISKUU

Yaa Gyasi

Matkalla kotiin

”Yksikään romaani ei ole kuvannut paremmin sitä, kuinka rasismi juurtui Yhdysvaltoihin.” – Vogue Yaa Gyasi on syntynyt Ghanassa ja kasvanut Yhdys­ valloissa. Hän on opiskellut yliopistossa mm. kirjallisuutta ja kirjoittamista. Tällä hetkellä Gyasi asuu Kaliforniassa.

26

Ylistetty, kiihkeä esikoisromaani sisarpuolista, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan linnoitukseen 1700-luvun Afrikassa – toinen vaimoksi, toinen orjaksi Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin. Rakkaus kuitenkin kurottaa yli meren, eivätkä sitä pidättele kahleet. Romaani kuvaa mustien amerikkalaisten historiaa orjaplantaaseilta Harlemin jazzklubeille ja nykyhetkeen. Se kertoo niiden tarinoita, joiden ääniä ei yleensä kuulla. Gyasin värikylläinen kerronta tempaa mukaansa ja kulkee Chimamanda Ngozi Adichien ja Toni Morrisonin jalanjälillä. Romaani tunkeutuu ihon alle ja herättää historian henkiin.

Otavan uutisia kevät 2017  
Otavan uutisia kevät 2017