Page 17

Pauliina Haasjoki

Hannu Salama

Lumoavassa runokokoelmassa painovoima ja painottomuus vaihtelevat vuoroveden tavoin.

Illuusioton runokokoelma, jonka mustanpuhuvat säkeet eivät anna armoa

Mantereet, meri, maapallon liike – koko kosmos avautuu kaikessa kauneudessaan ja haavoittuvuudessaan. Missä on maailman ääri, mistä alkaa ääretön? Ovatko nämä todelliset lopun ajat, mistä tiedämme kun aika on kypsä? Onnellisten saari, uusi maailma, on jossain kaiken ulkopuolella, mutta kaipuu tähän planeettaan, sen painovoimaan ja ytimeen, on suuri.

Salama askaroi tuttujen teemojen parissa: suomalainen elämänmeno ja Eurooppa saavat kuulla kunniansa. Runojen otsikot kertovat karua kieltään – Härmän häjyn kehtovirsi, Herääminen lapsuuden unesta, Syyssonaatti Euroopalle, Kuoliaaksi vaiettu syntymä, Viimeinen opetus.

Planeetta

Yön pimetessä ilma ohenee ja taivas nousee tasolle jossa se viettää yön,/ uutta ilmaa virtaa tilalle, ilman solut jakautuvat ja uusiutuvat./ Turkkinen, sileä, vedessä elävä nisäkäs mutkittelee/ läpinäkyvänä huoneesta toiseen.

Pauliina Haasjoki (s. 1976) on runoilija ja kirjallisuudentutkija. Planeetta on hänen seitsemäs runokokoelmansa. Haasjoki on palkittu Einari Vuorela -runopalkinnolla ja Koneen Säätiön Vuoden kynä -palkinnolla. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori.

Hyvästi, kirvesvarsi!

Tämä entinen esiripuksi sovellettu käsikirjoitus on repeämässä pimeän painamaan sanomaan -välisyydestä joka on kansojen lakaistavana kuin kylänluuta kuutamolla eikä kenenkään oma. (Ote kokoelman nimirunosta)

Hannu Salaman (s. 1936) laajaan tuotantoon kuuluu proosaa ja runoja. Salaman romaaneja on dramatisoitu teatteriin sekä tv- ja elokuvakäsikirjoituksiksi, ja hänen teoksiaan on käännetty kymmenelle kielelle. NOIN 100 SIVUA / 167 X 200 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-29588-4 / TAMMIKUU

NOIN 80 SIVUA / 140 X 215 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-29579-2 / MAALISKUU

Kotimainen kaunokirjallisuus

15

Otavan uutisia KEVÄT 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you