211130 Östgötatidningen Business

Page 1

Nr 8 MJÖLBY • ÖDESHÖG • BOXHOLM • MOTALA • VADSTENA

Business

Årgång 2021

Mentorn Mårten guidar adepten Veronica i företagardjungeln Sidan 4

Städ-vd:n om vikten av rätt klädsel på jobbet

Motalabutiken med koll på arbetskläder 1

Förkläde och munskydd på torget i Ödeshög


Business

Mallboden Café & Vandrarhem prisas MJÖLBY. Verksamheter i anslutning till Göta kanal och som särskilt framgångsrikt bidragit med positiva gästupplevelser under turistsäsongen kan prisas som Årets Göta kanalföretag. I år delas utmärkelsen ut för trettonde året i rad och det är Mallboden Café och Vandrarhem som nu tar hem den. Motiveringen för utmärkelsen lyder:

Fakta: Tidigare vinnare: 2020: Forsviks Café och Mat 2019: Brunneby Musteri 2018: Göta Kanal Charter 2017: 5 knop, Forsvik

”Mallboden Café & vandrarhem har under åren utvecklat en fin och omtyckt verksamhet med en tydlig nisch som har kommit att bli en alldeles egen besöksanledning längs Göta kanal. De har en hög aktivitet på såväl gotakanal. se som i sina sociala medier och är en god förebild i nätverket Officiell Partner Göta kanal.”

2016: Kaffeteriet. Borensberg

–Att vara en del av Göta kanal och företagsnätverket längs kanalen betyder mycket för vår verksamhet, vi är stolta över att ha få det här priset, säger Thomas Isaksson, som tillsammans med sin partner Ann Lövgren driver Mallboden Café och Vandrarhem, i ett pressmeddelande.

2011: Norrqvarn Hotell & Konferens

2015: Café Baltzar, Sjötorp 2014: Söderköpings Camping och Vandrarhem 2013: Hajstorps Slusscafe & Vandrarhem 2012: Kapten Bille’s, Norsholm

2010: Göta Travel Center, Borensberg 2009: Sjötorps Upplevelsecenter Verksamheter i anslutning till Göta kanal och som särskilt framgångsrikt bidragit med positiva gästupplevelser under turistsäsongen kan prisas som Årets Göta kanalföretag. Foto: Pixabay.

Text Carolina Fransson

INNEHÅLL – NR 8 2021 2

Mallboden Café & Vandrarhem prisas

4

Mentorn Mårten guidar adepten Veronica i företagardjungeln

6

Från barnmorska till konsult

8

Nästan 8 av 10 i Mjölby kan försörja sig själva

10 De satsar på naturens egenproducerade bränslen 12 Städ-vd:n om vikten av rätt klädsel på jobbet 14 Vinnare fick återigen koras under Motalagalan 18 Motalabutiken med koll på arbetskläder

NÄSTA NUMMER AV

19 Förkläde och munskydd på torget i Ödeshög

Här är tidningen som vill synliggöra lokala entreprenörer och stärka den positiva näringslivsutvecklingen i regionen. Lokalt samarbete för starkare företag

Business KOMMER V 4 2022. BOKNINGS- & MANUSSTOPP FREDAG 14 JANUARI 2021

Ansvarig utgivare: Åsa Brage Säljare: Britt-Marie Oskarsson, Stina Löfberg och Kim Runfeldt Text och foton: Carolina Fransson, Anton Rimstedt och Mia Karlsvärd. Omslagsfoto: Mia Karlsvärd Produktion och grafisk formgivning: Åsa Göransson och Sofia Johansson Nr 8, vecka 48 2021 Kontakt: 0142-48 27 00 • annons@ostgotatidningen.se • redaktion@ostgotatidningen.se • Kungsvägen, Mjölby • www.östgötatidningen.se Tryck: Mjölby Tryckeri & Reklam AB 2


Business

En låda med delikatesser

EN UPPSKATTAD

JULKAPP

Passa på att beställa årets julklapp till anställda, leverantörer, samarbetspartners, vänner och familj. Vi erbjuder färdiga korgar eller lådor fyllda med blandade delikatesser.

STORA OSTLÅDAN

STORA JULLÅDAN

Innehåller 5 st utvalda kvalitetsostar, både klassiska till julen och andra som blir en överraskande smakupplevelse. En burk med lokalproducerad marmelad ingår. Pris i låda 495:- (korg + 30 kr)

En traditionell mixlåda, den perfekta julklappen! Innehåller 3 st utvalda ostar, en flaska glögg, kex, lokalproducerad marmelad samt 2 st olika chokladkonfekt. Pris i låda 450:- (korg + 50 kr)

LILLA OSTLÅDAN

LILLA JULLÅDAN

Innehåller 3 st utvalda ostar och en burk med lokalproducerad marmelad. Pris i låda 295:- (korg + 30 kr)

En traditionell mixlåda, den perfekta julklappen! Innehåller 3 st utvalda ostar, kex, lokalproducerad marmelad samt 1 st chokladkonfekt. Pris i låda 380:- (korg + 30 kr)

Vi har även presentkort!

LOKALA JULLÅDAN

Här har vi valt ut det bästa lokalproducerade produkterna från vår del av Östergötland. Innehåller inga kylvaror. Pris i låda 395:- (korg + 50 kr)

TAPASLÅDAN

En lite mer otraditionell jullåda, en dröm för alla matintresserade. Utvalda produkter för en komplett tapasmåltid med flera spännande smaker. Pris i låda 475:- (korg + 50 kr) Vill du själv bestämma innehållet/prisnivå i lådan/korgen, hör av dig så ordnar vi det!

BESTÄLLNING & MER INFO: Besök oss i butiken, ring oss 0143-100 40 eller skicka ett mejl på info@vadstenasaluhall.se

Öppet: Tisd - fred 10 - 18, lörd 10 - 14. Storgatan 26, Vadstena | 0143 - 100 40 | www.vadstenasaluhall.se | Följ oss på 3


Business

Veronica Frostqvist.

När man är helt ensam företagare är det så himla skönt att veta att det finns någon där som man kan vända sig till med sina frågor, säger Veronica Frostqvist, till sin mentor Mårten Franzén.

Mårten Franzén.

Ger varandra energi BORENSBERG. – Det är otroligt spännande att se dem växa, säger Mårten Franzén, årets mentor. – Man behöver ventilera och reflektera sina företagsidéer, där har Mårten funnits för mig, säger hans nuvarande adept Veronica Frostqvist. Det är en mulen dag i Borensberg när mentorn och hans adept träffas, men kontakten mellan Mårten Franzén och Veronica Frostqvist lyser upp novembermörkret. – Mårten har varit den som jag kunnat stöta och blöta mina idéer med. I och med hans långa erfarenhet och kunskap som företagare har han så mycket att bidra med. Han har delat med sig tankematerial, hur jag ska agera i olika situationer, säger Veronica Frostqvist. Mårten Franzén har vuxit upp med företagande. 1967 startade hans far företag inom broiler och kalkon och gick sedan över till äggproduktion i mitten av

Mentorprogrammet drivs av Nyföretagarcentrum. Som mentor och adept har man kontinuerlig kontakt under ett år. Mårten Franzén har hunnit med fyra adepter. Det var Örvar Kristinsson, Projektkompaniet i Motala AB som nominerat Mårten Franzén till årets mentor.

1970-talet. 1984 startade bröderna Franzén ett eget bolag och fortsatte driva familjens företag inom äggproduktion. 1991 etablerade bröderna Franzén företaget Mixum som de 2015 sålde till ett riskkapitalbolag. Sedan ett år tillbaka är Mårten Franzén pensionär. Varför blev du mentor?

Veronica Frostqvist driver företaget Duraliv. Hon coachar personer som siktar på och vill optimera sin hälsa genom att öka sitt välbefinnande och förbättra sin hälsa. Hon är beteendevetare i grunden och har säljerfarenhet sedan tidigare.

Jag blev tillfrågad av Nyföretagarcentrum i Motala. Det är spännande att få träffa olika nyetablerade företagare och se dem växa. Det är ett stort spann i hur mycket hjälp de vill ha. En del vill ha smådetaljer och andra, som är helt nya inom företagande, vill ha mer råd och stöttning.

– Att växa som företagare påminner mycket om tankarna inom idrott. För att få företag att växa måste man få människan att växa, säger han.

4

Förutom ett 10-tal träffar har hon kunnat ringa Mårten och sms:a. – Han har fått mina meddelanden under de mest omöjliga tider och svarat direkt. Han har bekräftat mig när jag känt mig osäker och fått mig på rätt väg, säger hon.

Vad ger mentorprogrammet dig?

– Jag kan inte allt, men jag kan bidra. Man måste ta till sig nyheter också att inte bara tänka så här gjorde vi förr. Då var då, och nu är nu brukar jag säga. Vi som är mentorer är rådande. Vi ska bli tillfrågade och inte driva, att så här ska du göra. Jag får också impulser. Jag har definitivt lärt mig av mina adepter, säger Mårten Franzén.

–Som egen är man helt plötsligt helt ensam, du har ingen att bol-

Text och foto Mia Karlsvärd

– Jag har alltid varit intresserad av välmående. Man blir lätt påverkad utifrån om hur man ska vara. Det är viktigt att man hittar sin hälsa i många sammanhang, säger hon.

När Mårten Franzéns barn var små var han tränare inom sporterna som de var aktiva i.

la med. Om strategier, framtidsplaner och ingen att prata med i det dagliga arbetet. Man behöver peppas och få hjälp med styrning under vägen. Det funkar inte att ha utvecklingssamtal med sig själv, säger Veronica Frostqvist.


Business

Vinnare! Tack för ert förtroende.

Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda företagskunder för fjärde året i rad inom sakförsäkringar, enligt SKI:s nationella mätning, 2021

vINNARE_hELSIDA.indd 1

5

2021-11-22 15:18:20


Business

Från barnmorska till konsult MOTALA. – Jag är tacksam att jag uppmärksammas för det lilla jag gör och självklart är jag jätteglad för utmärkelsen, säger Lena Vidstige, Vidstiges Vård & Rådgivning AB som utsetts till Årets Nyföretagare i Västra Östergötland 2021.

kunna erbjuda sexologisk rådgivning. Sexologi är läran om människans sexualitet. En sexolog arbetar med rådgivning, terapisamtal och behandling vid olika sexuella problem.

Lena Vidstiges blygsamhet går stick i stäv med hennes CV. Hon är utbildad sjuksköterska, barnmorska och sexolog och har mer än 30 års yrkeserfarenhet. Sedan ett år tillbaka driver hon företaget Vidstiges Vård & Rådgivning AB. Hon erbjuder sina tjänster till kommuner, regioner och arbetar även med rådgivning direkt till privatpersoner.

– När jag väl hade startat min egen verksamhet förstod jag att jag kunde alternera med mina övriga yrkeskunskaper, berättar Lena Vidstige. Är det vanligt med bolag inom din genre? – Nej, det vanligaste är nog att man är timanställd konsult. Vi är fler och fler som startar eget och ser fördelarna i detta. Jag tycker att det är en väldigt rolig form, att arbeta som egen.

Vad fick dig att bli egen företagare? –Tidigare hade jag inte en tanke på att starta eget företag. Helt plötsligt en morgon i februari 2020 fick jag för mig att startat eget, berättar hon. Lena Vidstige berättar att en av de avgörande orsakerna var att hon tröttnade på arbetsvillkoren som fast anställd barnmorska.

Var är ditt konsultuppdrag? – Just nu växlar jag mellan jobb i Karlstad och Motala. På BB i Karlstad jobbar jag framförallt med nyförlösta och oförlösta som behöver vård inför förlossning. Lena Vidstige.

Det som anställda barnmorskor nu strider om, att få bättre arbetsvillkor känner hon väl igen. Det var en av de utlösande faktorerna till att gå över till egen firma.

Vad händer framöver? – Just nu går jag en utbildning i taktil stimulering, det är en beröringsmetod med lätta strykningar för att stimulera kroppens egna lugn- och rosystem och det kan jag erbjuda inom alla mina yrkeskategorier. Jag vill också utveckla rådgivningsdelarna i mitt företag.

– Det är inte roligt att få ägna så mycket tid till att enbart göra punktinsatser som barnmorska. Vårt jobb är att förbereda och skapa en säker förlossning, det är hos oss det börjar. Att få tiden till att prata om förlossningsrädslan och att förbereda inför föräldraskapet. Just nu är det väldigt mycket fokus kring förlossning, men yrket barnmorska är så mycket mer än att bara föda barn. Vi jobbar även med aborter - de har också behov av en närvarande barnmorska. Hon sa upp sig redan några år innan tanken på eget företag. Hon hoppade på en anställning i ett bemanningsföretag och blev där anlitad både som barnmorska och sjuksköterska. När hon startade företaget var hon i slutfasen av sin master i sexologi. Sedan i somras kan hon också titulera sig som Sexolog. – Det var också en stor anledning till varför jag ville starta eget. Att

När Östgötatidningen pratat med Lena ska hon strax ta en stunds vila för att sedan jobba natt som sjuksköterska inom hemsjukvården i Motala.

Lena driver sedan ett antal år ett volontärarbete i Kenya inom mödravård. – Jag hoppas att jag kan engagera mig mer i detta. Det är något jag brinner för, att få dela med mig av min kompetens. En av fördelarna som egen företagare är att jag äger min tid och kan åka till Kenya när det passar mig och mitt företag. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att våga bli egna företagare, säger Lena Vidstige.

Bybarnmorskorna bistod tidigare vid hemförlossningar. Att de nu kommer till kliniken har sänkt mödrar- och barndödligheten. Foto: Privat 6

Text och foto Mia Karlsvärd


Business

Välkommen att kontakta oss både företag och privatpersoner!

Godstransporter

Persontransporter

HogstaBuss & Godstransporter AB Kontakta oss: 0703-18 15 97

hogstabuss@hotmail.com 7

www.hogstabuss.se


Business

Nästan 8 av 10 i Mjölby kan försörja sig själva MJÖLBY. Mjölby är den kommun i Östergötland med näst störst andel självförsörjande invånare. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som Svenskt Näringsliv tagit fram. För att beräkna antalet självförsörjande har endast personer i arbetsför ålder (20–64 år), cirka 5,8 miljoner personer, inkluderats. Samtidigt har personer med studiemedel exkluderats, vilket är cirka 500 000 personer. De som räknas som självförsörjande är personer vars bruttolön är över 186 000 per år (15 500 kronor per månad) eller som är klassade som företagare, cirka 4 miljoner personer, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande. Undersökningen visar att Östergötland ligger något lägre än riksgenomsnittet. Andelen självförsörjande i länet är 74,9 procent

jämfört med 75,1 procent i hela landet. Det skiljer sig också en del mellan kommunerna. Kinda är den kommun i Östergötland där störst andel av befolkningen är självförsörjande - 78, 1 procent. Mjölby hamnar på andra plats på

Fakta: Kommuner: Kinda

Antal som kan försörja sig själva:

Andel självförsörjande:

3741

78,1 procent

77,8 procent.

Mjölby

11 156

77,8 procent

Lägst andel självförsörjande finns i Valdemarsvik, 72,1 procent, och Motala, 72,7 procent. Boxholm, Vadstena och Ödeshög placerar sig ungefär i mitten av undersökningen och över riksgenomsnittet.

Söderköping

5544

77,7 procent

Åtvidaberg

4362

77,4 procent

Ydre

1361

77,2 procent

Boxholm

2093

76,9 procent

Vadstena

2638

76,1 procent

Linköping

62953

75,9 procent

Ödeshög

1948

75,6 procent

8163

74,7 procent

Norrköping

Finspång

54397

73,1 procent

Motala

15975

72,7 procent

2629

72,1 procent

Valdemarsvik

Text Carolina Fransson

VI HÄMTAR DIN SKROTBIL! .............................

LEVERANTÖR AV GARAGE& INDUSTRIPORTAR

Välkommen att höra av er till oss! Edvard Skill

Mattias Holmberg

Kontakta oss så löser vi det enkelt!

.............................

SEG:s Bilskrot

010-220 38 02

0141-23 00 29 · 070-290 79 78

info@skillab.se • www.skillab.se FÖRSÄLJNING • MONTAGE • INSTALLATION • SERVICE 8


Business

Julklappstips!

Beställ den redan idag!

Gör din egen företagspresent! Beställ vår populära jullåda full med närodlade delikatesser!

Extra viktigt i dessa tider med Go-fika! Hos oss kan ni beställa mackor med hemgjorda köttbullar eller exklusiva räkmackor, smörgåstårtor, skinkmackor till fikat eller mötet. Saffransbröd till advent. Ni kan även beställa catering. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mera! 076-805 80 80 | Storgatan 25 A, Boxholm Öppet: Mån- fre 07.00–18.00, Lör 09.00–14.00, Sön stängt

Tel 0142 -101 13. Öppet: Torsd -fred 14-18, lörd 10-14, sönd 13-16

VI LEVERERAR GRUS TILL ALLA DINA PROJEKT! Från trädgården till det stora bygget!

VÄGAR • GÅRDSPLANER • RIDBANOR • DRÄNERING • NATURSINGEL • MATJORD M M

VI HYR UT CONTAINRAR I OLIKA STORLEKAR PÅ KORTARE ELLER LÄNGRE TID.

Till både företags& privatkunder. unicrental.se | 070-875 67 35 | Vi finns i området mellan Boxholm och Linköping | Välkommen att kontakta oss! 9


Business

UF-företaget Farfarsstickan satsar på naturens egenproducerade bränslen MJÖLBY. Det finns många driftiga ungdomar i Mjölby, det blir tydligt när vi minglar bland entreprenörsaspirerande elever på Kungshögaskolan. Där hittar vi bland annat UF-företaget Farfarsstickan som använder tjärstubbar, som naturen själv har fyllt med lättantändliga ämnen, för att tillverka egna tändstickor. – Det viktiga för oss är att vi ska ta vara på restmaterial och att det ska vara miljömedvetet. Det ska vara så klimatrent det kan vara från skog till brasa, säger Gabriel Wittbäck. Bakom idén står Wilhelm Carlander, Gabriel Wittbäck, Fabian Härdelin och Malte Moberg. – Töre bildas i tallen när den blir svampangripen, på grund av att barken försvinner. När man sågar ner träd och trädet dör finns det svamp som vill angripa tallen. Det tallen gör då är att skicka ut koda som ska läka det här. Men ibland hjälper inte det och tallen dör ändå. Men kodan och tören finns ju fortfarande kvar i stammen. Det vi gör är att vi kapar trädet och klyver upp det i små stickor. Sen får det torka och sedan är det klart för att antända, förklarar Gabriel Wittbäck. De kallar företaget Farfarsstickan. – Idén kommer från att Wilhelms farfar gav några såna här stickor till Wilhelms pappa i julklapp förra julen. Så det blir lite personligt så också, och det här är ju ingen industri det här, utan det är ett hantverk som vi själva vill göra,

Wilhelm Carlander, Gabriel Wittbäck, Fabian Härdelin och Malte Moberg på Farfarsstickan.

instagram och där kan man förbeställa, även folk utanför kommunen kan ju nå oss där, säger Gabriel Wittbäck.

säger Gabriel Wittbäck. Men en vacker dag kanske de ändå vill expandera och bli mer industriella i sin produktion.

Östgötatidningen Business hängde på under en kväll och minglade runt bland entreprenörsaspirerande elever på Kungshöga. Konceptet går ut på att UF-företagare, alltså gymnasieelever som i utbildningen startar och driver företag, får möta lokala etablerade företagare för rådgivning och stöd. Detta har utspelat sig på Kungshögaskolan under flera kvällar under hösten.

– På lång sikt, om man nu skulle satsa på det här, så skulle man behöva ta fram en klyv som kan klyva ut perfekta stickor från början. Så att man inte behöver klyva för hand. Då kan vi börja massproducera. Först och främst är det inom Mjölby kommun de tänker sig sin kundkrets. – Vi vill kunna nå ut inom kommunen och sälja stickorna. Men man kan också följa oss på

De flesta eleverna läser ekonomiprogrammets andra år på Kungs-

högaskolan i Mjölby, men några undantag finns där elever som exempelvis har valt UF-företagandet som en valbar kurs. Varje sån här kvällsträff börjar med en inspirationsföreläsning i skolans aula, sedan får eleverna sätta sig i sina företagsgrupper och utifrån en given uppgift arbeta vidare med sin affärsidé. Under tiden går ”mentorerna”, som alltså är lokala etablerade företagare, runt och erbjuder rådgivning och coachning.

Text och foto Anton Rimstedt

Vill du vara med i nästa nummer av Östgötatidningen Business?

Hör då av dig till oss!

Tidningen finns även tillgänglig på strategiska platser och på webben. Kommande utgivningar 2022: Vecka 4, 9, 14, 20, 36, 41, 45 och 49. A

M • MOTALA

Nr 6 MJÖLBY

A•

BY

• ÖD

G•

M•

NA

TE

DS

VA

TAL

MO

OL

XH

BO

ES

• VADSTEN

G • BOXHOL

• ÖDESHÖ

Nr

Business 202

7

MJ

• ÖD

ES

G•

BO

XH

OL

M•

MO

TA

LA

• VA

DS

TE

NA

Årg

ång

202

1

Fossilfria ar åkeriet ria ter nad are Ma plet an rullar vid m komd obe me tik bu

BY

Bu sine ss

ÖL

ss sine Bu

Nr

4 MJ

ÖL

1

ång

Årg

Linda Sta af satsar fort sat hållbar turi t på sm på

Ub våg bes k ond a Omberg: pan r sa ”Privata bokninga dem tsa itori r har öka i t” in Med fokus pås s pår kvinnan. 36 procen t av företagen Ida Dahl lever i Sid

an

Sidan 8

at ut t Östergötland av körkorproffsd jobb römmen Vikten har heten har minst en jlig bil tack vare edts kvinnalär nga mö - Tenho lokala i sin styrels må n Wahlst köra kvar en e rare att sponsorer invand laddar för Fogdegårdens Så mifråa vill ha i höst he ng på restriktionsfr försma talak ymaskin – måer lic r Mo poens framtid Så se uns r ut 2 kommg gåvo an Sid in g kr in om lln rring stä r Bo ts om Pete ruke t tb rit lan ssilf fo till Sidan 6

BOKA DIN PLATS REDAN I DAG!

4

Maria Wallin De kompl ös etterad kultu tgötare sin rstöd na fic unde k r vå ren

Här är som verks framg spås va amhe terna ångs ra rika 2030

Agne hälsa ta sa i Sk tsar sto ännin rt ge på

Kontakta oss på Försäljningsavdelningen Tel 0142-48 27 00 annons@ostgotatidningen.se 10

MJÖLBY • ÖDESHÖG • BOXHOLM • MOTALA • VADSTENA

Business

Lokalt samarbete för starkare företag


Business

Kompetens och engagemang som ger resultat Kund idag?

– Tack för förtroendet

Kund imorgon?

! r e omm . .

– Se möjligheter

k till. n n e r g Vintteman vänder ryg

Vi är bra på branschen och ger breddkompetens från andra branscher.

så for

TVEKA INTE – KONTAKTA OSS www.lr-revision.se

Linköping: Badhusgatan 4, 582 28 Linköping 013-31 60 80, linkoping@lr-revision.se Rimforsa: Kalmarvägen 29, 590 43 Rimforsa 013-31 60 97, rimforsa@lr-revision.se Borensberg: Hamnvägen 7, 590 31 Borensberg 0141-47 21 10, borensberg@lr-revision.se Motala: Drottninggatan 50, 591 27 Motala 0141-47 21 10, motala@lr-revision.se

December i Askersund! THE CHRISTMAS FEELING

4

Whispering band & Peter Asplund i en jazzigt sprakande julshow tillsammans med vokalisterna Vivian Buczek, Isabella Lundgren & Anna Jalkéus.

dec

Spela in eller sänd live på Studio Sjöängen!

KUNG LEAR William Shakespeares klassiker i Örebro Teaters nytappning med Hanna Lekander i huvudrollen.

Du vet väl om att du kan arrangera digitala möten och evenemang på kulturhuset Sjöängen? Studions flexibilitet gör den lätt att anpassa utifrån olika behov och önskemål – från den lilla presentationen till det större evenemanget. Här kan du både spela in och livestreama. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

11 dec

18 dec

SJÖÄNGEN ASKERSUND FÖR HELA FAMILJEN!

INFORMATION & KONTAKT 0583-820 00 sjoangen@askersund.se www.sjoangen.askersund.se

BESTÄLL BILJETTER PÅ WWW.VISITASKERSUND.SE 11


Business

Anna Danckwardt-Lillieström inne på kontoret i Mjölby.

Flera utmaningar kring den optimala klädseln hos Städarna: ”Signalvärdet är jätteviktigt” MOTALA/MJÖLBY. Vilka kläder man ska ha på sig i arbetet är alltid aktuellt och på tapeten, menar Anna Danckwardt-Lillieström, vd för Städarna i Varamon AB. Vikten av att arbetskläderna både ska vara funktionella och sända ut bra signaler är stor.

Själv är hon oftast civilklädd, men att bära exempelvis en jacka med en logga på när man är ute och träffar kunder, det är viktigt.

– Våra medarbetare har allt från tajts till såna snickarbyxor. Det finns många olika uppgifter hos oss. Ligger man mycket på knä och skrubbar till exempel, då behöver man knäskydd.

– Signalvärdet i klädseln är jätteviktigt. Speciellt när man går hem till folk i dessa tider av bedrägerier och så vidare. Att vi då bär vår logga så att de är säkra på att det är vi som kommer.

Att parera det individanpassade med olika typer av massbeställningar är en utmaning när alla ska ha arbetskläder.

Rörd och tacksam. Det är hur Anna Danckwardt-Lillieström känner sig efter att ha blivit nominerad till priset Årets ledare 2021 vid Motalagalan. Hon är sedan ett år tillbaka vd för Städarna i Varamon AB.

– Det är jätteviktigt. Vi är runt 50 medarbetare och vi kommer aldrig kunna ta fram kläder som alla kommer att älska, säger Anna Danckwardt-Lillieström. – Några vill ha mjukare, några vill

Danckwardt-Lillieström var en av de tre nominerade som presenterades på storbildsskärmen innan utdelningen.

ha hårdare. Några vill ha mer slitstarka. Några vill ha fler fickor. Så det är klurigt.

På Motalagalan den 13 november blev det Henrik Håkansson, avgående vd för Arla Plast, som fick pris som årets ledare. Anna

– Otroligt rörd över att de ens har tänkt på mig. Men jag är också tacksam för att man blir uppmärksammad för det man sliter för hela tiden, säger Anna Danckwardt-Lillieström. – Jag har nog varit ganska lugn i stormens öga nu under pandemin. Försökt att prioritera rätt saker. Vara väldigt närvarande. Jag har aldrig gömt mig bakom datorn.

12

Anna Danckwardt-Lillieström har suttit som vd för Städarna i Varamon i ett drygt år, innan dess var hon arbetsledare inom företaget i två år. Tidigare har hon jobbat på Mcdonalds i flera år i olika roller, bland annat som restaurangchef. Anna har också

pluggat företagsekonomi på universitetsnivå. – I min roll är det mycket medarbetarkontakt hela tiden. Det handlar om att rekrytera rätt människor. För att jobba här måste man ha hjärtat på rätt ställe, och alla kan inte städa, som många påstår, säger Anna Danckwardt-Lillieström. Måste man vara lite pedantisk för att vara en bra städare? – Nej, det tror jag inte. Svår fråga, men det viktiga är att man bryr sig om hur andra människor vill ha det. Man gör ju en annan person en tjänst.

Text och foto Anton Rimstedt


Business

Allt inom

ventilation Allmän service samt service av styr och regler, ACJ luft värme, ACF, byte av styr och regler Husventilation OVK besiktningar Injustering av luft Installationer m m Tree Logistics AB arbetar med lagerhantering och logistiklösningar som kunden själv kan anpassa.

20 års erfarenhet i branschen F-skattsedel

Tree Logistics har fokus på kundnöjdhet, miljö och kvalitet. Hör gärna av er för bl a optimering av lagerytor hos er själva. Kontakt Joakim Palm 070-265 89 88 VD Björn Söderberg 070-265 89 97 Arbetsledare

kenneth0142@hotmail.com

Ge bort

Upplevelser • Skratt • Underhållning Tårar • Känslor • Glädje • Teater

i julklapp OSTGOTATEATERN.SE - En del av Scenkonst Öst 13


Business

Vinnare fick återigen koras under Motalagalan MOTALA. Motalagalan var tillbaka! Den 13 november fick entreprenörer, hjältar och förebilder glänsa i strålkastarljuset och vinnare hyllades på scenen i Vätternrundan Arena. 500 festklädda deltagare hade samlats för att mingla, ta del av prisutdelningar, middag och underhållning. Komikern, illussionisten och programledaren Stefan Odelberg var kvällens konferencier och han stod, tillsammans med Linda Bengtzing och Sisters of soul, för underhållningen. Såhär säger Tillväxt Motalas Christina Gyberg som är projektledare för Motalagalan om kvällen: – Det kändes väldigt lyckat och bra. Det var härligt att äntligen få hedra de nominerade och vinnarna. Galan var efterlängtad - det märktes på alla människor som kom och från kommentarer som vi fått från gästerna efteråt. De var väldigt nöjda.

– Det jag minns mest är prisutdelningarna, men också allt jubel och alla applåder. Feststämningen kändes verkligen i luften, fortsätter hon. Årets gala var den åttonde sedan starten 2013. Just nu håller man på att utvärdera hur årets gala var. Samarbetspartners och gäster har fått mailutskick med frågor om hur de upplevde kvällen. – Jag tycker att det fungerade bra med allting. Vi hade gått igenom allt noggrant innan. Våra leverantörer har gjort det här i några år nu och när vi nu arbetat i hop ett tag har vi byggt upp en organisation som vi vet fungerar. Men man kan alltid förbättra saker. Vi får se vad utvärderingen visar, säger hon. Text Carolina Fransson Foto Anton Rimstedt

Årets marknadsförare blev ostbutiken Camarda.

Busfrö fick Årets hållbarhetspris.

Henrik Håkansson, avgående vd för Arla Plast, fick pris som Årets ledare.

Kapten Olaf Svensson på Motala Kanaltrafik M/S Kung Sverker var glad för priset.

En rörd Linda Oskarsson på Bonnie de Luxe tog emot Årets energipris.

Årets motalaförebild blev miljökämpen Mattias Richardsson. 14

Årets handelspris gick till familjen Topal.


Business

DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Så lyckas du med bostadsaffären:

Experterna på Swedbank hjälper dig

FAKTARUTA:

Bostadsköp, steg för steg Skaffa lånelöfte Detta är det allra första steget och kan enkelt göras digitalt eller på plats i en bank.

Rådgivarna i Motala: Malin, Philip och Hilkka.

Att köpa bostad är för de flesta en stor händelse i livet. Därför kan det kännas tryggt att ta hjälp av proffs, inte minst när det gäller den ekonomiska delen. Rådgivarna på Swedbank i Motala hjälper till under hela resan till drömboendet. Är du en av dem som drömmer om hus? Då kan det vara bra att ha en strategi innan du börjar gå på visningar. Det är fortfarande hög aktivitet på husförsäljningar och det är väldigt populärt att låna en slant för renovering hemma, säger Philip. – Under pandemin har vi också sett ett ökat intresse för fritidshus, även där drar budgivningarna ofta iväg vilket betyder att det är viktigt med bra och nära kontakt med banken. Philip är kundrådgivare på Swedbank i Motala och i den rollen möter han ofta kunder som drömmer om att köpa hus. En bostadsaffär kan vara den största affär du gör i livet och Swedbank kan hålla dig i handen hela vägen fram. Det finns en hel del man måste tänka på. – Steg ett är att se till så att man har ett lånelöfte. Det blir också en första kontakt med banken. När man fått ett lånelöfte är det bara att börja leta hus. Räkna ut hur mycket du kan låna hos Swedbank – Det är bra att vara lite påläst på husaffärer men vi hjälper våra kunder hela vägen från lånelöfte till köp och naturligtvis även tiden därefter. Vanliga frågor från husspekulanter handlar om pantbrev och lagfart, men också såklart hur mycket man kan låna. – Jag tycker man istället ska ställa sig frå-

gan hur mycket man är beredd att lägga på sitt boende. Det är bra att göra en budget för själva köpet av huset inklusive lagfart, eventuella pantbrev och renoveringsbehov och göra en annan budget för lån- och driftkostnader. Tänk på att kostnaden för lagfart och pantbrev är kostnader som du som köpare behöver stå för själv. De kan inte bakas in i bolånet. Normalt sett behövs också en femton procents kontantinsats, och de allra flesta får låna 85 procent av husets värde. När det sedan är dags för att gå på visningar, är det bra sätta sig in i prisbilden i det aktuella området. – När man kommit så långt att man vunnit en budgivning är det bra att man stämmer av med banken så att de godkänner just det hus du vill köpa. Att ta en ordentlig titt på objektet man är intresserad av är också väl värt. Att köpa hus är förenat med olika slags kostnader. Kostnader för att köpa och äga huset, drift, reparation och underhåll. Man behöver vara noga med att undersöka huset innan för att uppskatta renoveringsbehoven och kostnaden för att åtgärda eventuella fel och brister. När man ändå är i gång i en process med bank och mäklare ser vi det som jätteviktigt att även se över sitt föräkringsskydd. Vad händer om en part blir sjukskriven eller arbetslös? Vi vill att kunden alltid ska känna sig trygg och veta att man kan bo kvar även om familjen blir av med delar av inkomsten. Swedbanks lokala förankring är en stor styrka. – Vi kan den lokala bostadsmarknaden och vi är engagerade i det lokala samhället. Vi finns här för dig!

15

Hitta bostad Dags att gå på visningar! Skapa gärna en önskelista med saker du inte vill tumma på i en bostad. Räkna på din månadskostnad och glöm inte att ta höjd för pantbrev och lagfart. Kontakta banken Har du vunnit en budgivning är det dags att ta kontakt med banken igen för att stämma av att de godkänner just det hus du vill köpa. Undersök bostaden Som köpare har du undersökningsplikt, det innebär att du själv måste undersöka och hitta eventuella fel. Dolda fel är fel som ligger utanför vad som är rimligt att hitta och mot dem är du skyddad i två år efter köpet. En grundlig undersökning innan du köper görs bäst av en professionell besiktningsman. Skriv kontrakt När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla uppgifter om köpeskilling (priset för bostaden), handpenning och tillträdesdatum. Nu ska du även betala handpenningen, den är oftast 10 procent av bostadens pris. Tillträde På tillträdesdagen träffas du och säljaren igen. Om du köper hus undertecknas köpebrevet, dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån blir lösta. När du har köpt din bostad kan banken dig att se över din ekonomi och hur du kan göra för att få en tryggare vardag, till exempel genom boendekollen som är en rådgivningstjänst där du får överblick över hela din boendeekonomi och vardag.

Varmt välkommen till oss på Swedbank!

Stora Torget 3, Mjölby, 0142-29 88 00 Repslagaregatan 4B, Motala, 0141-20 23 00


Business

Carina Ingesson har varit banken trogen sedan 1980-talet och stortrivs.

Försäkringar ger trygghet genom hela livet Carina Ingesson är problemlösaren som hjälper Vadstena Sparbanks kunder med försäkringar genom hela livet, från vaggan till graven. Att få en helhetsbild av sina försäk försäkringar och att känna till vilket sky skydd som finns när olyckan är framme skapar en värdefull trygghet i vardagen. Det råder inget tvivel om att Carina Ingesson stortrivs på Vadstena Sparbank. Hon har varit banken trogen sedan 1980-talet. – En dag är aldrig lik en annan, tack vare att jag får möta kunder med olika behov. Utmaningen som driver mig är att hjälpa människor och jag trivs med att hantera saker på olika sätt. Närheten till kunderna här i området omkring Vadstena och mina härliga kollegor är också viktiga för mig, berättar hon. Helheten för en kund är det viktiga för Carina.

– Försäkringar är en naturlig del av den. Vi försäkrar våra kunder för att de ska kunna känna sig trygga i sin vardag och förberedda på att det oväntade händer, förklarar Carina. – Vi har ett helt batteri med försäkringar, inklusive barn- och gravidförsäkringar. Från vaggan till graven täcker vi in det allra mesta som behövs för att ge en nödvändig trygghet i livet. Att ha försäkringarna samlade har också sina fördelar, att just få en helhetsbild över hur det ser ut för just mig. Saker förändras över tid och då gäller det att förändras med dem. Att prata om en livförsäkring är en naturlig del av varje samtal vid ett bostadsköp. Vid ett dödsfall för en partner ger försäkringen normalt en inkomst i fem år. – Det gör att den som finns kvar i livet får tid på sig att tänka över hur livet ska se ut framåt. Ska jag bo kvar? Ska jag leta nytt boende? Det är verkligen inga lätta beslut att fatta på kort tid.

Samhället förändras och livet ser ibland annorlunda ut jämfört med hur det såg ut förr. – Relationer och lagar är mer komplexa, vilket gör att våra nära kontakter med jurister kan vara bra att ha till hands. Det bidrar också till att skapa den viktiga tryggheten och minska oron, säger CariCari na. – De digitala verktygen gör samtidigt sak saker smidigare, både när det gäller att teck teck-na försäkringar och vid skadeanmälningskadeanmälning ar när olyckan väl är framme. Carina är en problemlösare som gärna tänker efter lite extra för att förstå saker djupare. – Det gör att jag ofta hittar en långsiktigt bra lösning, just för att jag tar mig den lilla extra tiden. Dessutom bollar jag ofta idéer med mina kollegor, det är ett lagarlagar bete vi håller på med.

Storgatan 14 - 16 Vadstena | Tel 0143-755 00 | www.vadstenasparbank.se 16


Business Din leverantör av formgjutna hörselskydd i Östergötland

Broschyrer · Foldrar · Produktblad · Visitkort Kuvert · Roll-ups · Canvastavlor · mm...

Tryck & Layout Vi trycker er upplaga och hjälper även till med utformningen om så behövs.

Vi kommer ut till er arbetsplats för utprovning! Kontakta: jorgen@hearnordic.com Tel 070-33 11 430 hearnordic.com

0142-185 55 · info@mjolbytryckeri.se www.mjolbytryckeri.se

DENNA ANNONS BIDRAR TILL MÅNS JENNINGERS MINNESFOND

Företagsmassage Skapa en hälsosam arbetsplats med friska och välmående medarbetare

15% rabatt

vid företagsbokning

• Minska spänningar, stress och smärta • 25 min Energimassage på kontoret • Minst sex behandlingar per besök • Erfarna och certifierade terapeuter • Använd ert friskvårdsbidrag hos oss

Använd koden:

Östergötland21

Energimassage är massagen som har tagit företag, mässor, festivaler och torg med storm! Energimassagen är även kallad Japansk Massage eller ”Den offentliga massagen” – just för att den passar sig så bra på offentliga platser. Det är en massageform där du masserar genom kläderna på din klient och använder dig av en tryckteknik som behandlar akupunktur-/meridiansystemet (ett energisystem i kroppen). Massagen är suverän att utföra på företag och offentliga platser även därför att den endast tar ca 20 minuter att utföra.

070-351 38 03 www.energymassage.se info@energymassage.se

DENNA ANNONS BIDRAR TILL MÅNS JENNINGERS MINNESFOND

• DENNA ANNONS BIDRAR TILL MÅNS JENNINGERS MINNESFOND MOT MOBBNING •

• DENNA ANNONS BIDRAR TILL MÅNS JENNINGERS MINNESFOND MOT MOBBNING • 17


Business

Inne på Swedols butik i Motala. Foto: Privat

Swedols yrkesbutik erbjuder skräddarsydda plagg MOTALA. På Mineralvägen 5 i Motala ligger den 1400 kvadratmeter stora Swedols yrkesbutik. Efter att kedjor Swedols, TOOLS och Grolls fick gemensam ägare slogs de samman för att bilda en företagsenhet under samma tak vilket bidrog till ett bredare utbud Både i lokalen och online kan i stort sett alla branscher handla arbetskläder, skor och skyddsutrustning. Men sortimentet lämpar sig framför allt för de som jobbar inom industri, bygg, transport, vård och omsorg. Vilka av era artiklar är mer efterfrågade än de andra? – Det beror på säsong men byxor säljer bäst året runt, säger Sanna Gustafson, butikschef på Swedol i Motala. Säljer ni vanliga klädesplagg som inte är arbetskläder?

– Vi har profilkläder men det är inte lika stort som arbetskläder. Numera används arbetskläder även som fritidskläder då kläderna är inspirerade från den sektorn.

– Vi har allt från enmansföretag till de riktigt stora som Toyota Material Handling (BT) och Samhall. Förutom varuavdelningen har Swedol även tjänstesektion där man kan få hjälp med fotskanning och specialanpassning av kläder. Med hjälp av en modern 3D-skanner görs en avgjutning av kundens fötter för att senare formgjutna unika ortopediska sulor. Sådana 3D-sulor läggs i skor för att förebygga skador och lindra smärta i fötter, knän, axlar och rygg.

Det finns en hållbarhetsgrupp på Swedol som kartlägger hållbarhetsarbete på företaget så att miljöhänsyn och lönsamhet balanseras. Vilka material tillverkas kläder av? – Det är svårt för mig att svara på. Vi köper in våra varor från olika leverantörer och de använder olika material. Är det mest privata personer eller företag som handlar hos er? – Det är främst företag men allt fler privatpersoner hittar till oss. Vilka företag finns bland era kunder?

18

På sömnadsavdelning syr man om plagg utifrån kundens behov, exempelvis, förlänger byxben eller syr fast fickor och reflexer. Företag kan även välja att förmedla sin logotyp genom att trycka den på arbetskläderna vilket är ett ganska billigt sätt att marknadsföra varumärket. Om man är ute efter ett mer exklusivt uttryck med god

hållbarhet passar brodyr, som också erbjuds i Swedolbutiker, bättre. Hur populära är de här tjänsterna? – De är jättepopulära, i första hand transfertryck. Hur tänker ni utveckla butiken i framtiden? – Vi ska fortsätta att hålla hög service och möta våra kunders behov och önskemål.

Text och foto Ksenia Emelianova


Business

Serdars burgare hamnade på torget i Ödeshög via Turkiet och Nyköping ÖDESHÖG. Många av Ödeshögsborna har säkert lagt märke till Serdar Yildiz matvagn på torget. Just den här dagen går försäljningen av burgarna trögt, men vissa dagar ger Ödeshög fin utdelning. – Idag har det inte kommit så många människor, men andra dagar är det bra här, säger Serdar Yildiz. Han har flyttat från hemlandet Turkiet och bosatt sig i Nyköping, där han bor med sin svenska sambo, hon är anledningen till att Serdar Yildiz kom till Sverige. Svenskan är inte den bästa, men under vårt samtal försöker Serdar verkligen sitt allra yttersta för att förstå och för att bli förstådd. Det är inte alltid lätt, men han försöker aldrig fly iväg från det språk han försöker lära sig.

– Jag har alltid på mig det här, det gäller att se proffsig ut, säger Serdar och tar tag i sitt blåa förkläde.

– Vi bor i Nyköping och jag kommer hit till Ödeshög då och då för att sälja på torget. Jag tror att Ödeshögsborna gillar mina burgare.

Sedan vänder han sig om och plockar upp ett munskydd i tyg.

Det är han själv som driver företaget Smashing burgers och han åker omkring i sin foodtruck och säljer sina hamburgare på olika orter. Varför han återkommer till just Ödeshög är lite svårt att få klarhet i, men klart är att Serdar Yildiz uppskattar att få slå upp sin rullande restaurang just här.

– När jag pratar med kunder är det viktigt att jag visar mitt leende och hela ansiktet, säger han och skrattar. – Men munskyddet har jag alltid på mig när jag lagar maten. Även när det inte är pandemi?

– Ja, det är trevligt folk här. Och det är bra att stå just här på torget.

– Ja. Och så har jag de här också, säger Serdar Yildiz och visar upp ett paket med plasthandskar.

Detta Business-nummers tema till ära så frågar vi också om det är något speciellt man måste tänka på vad gäller klädsel i yrket och i försäljningen.

Text och foto Anton Rimstedt

Stora och små möten.

Serdar Yildiz säljer burgare på torget i Ödeshög.

Vi är experter på

Ventilationslösningar • VENTILATIONSMONTAGE • VENTILATIONSSERVICE • OVK-BESIKTNING • BOSTADSVENTILATION • LUFTVÄRMEPUMPAR Kontakta oss på 0141-549 49 LUXORGATAN 4C, MOTALA • VENTTEK.SE 19


Business

Fira julen med hemlagad julmat från Östenssons kök!

Välkommen att beställa på ostenssons.se eller i din butik. Sista dag att lägga din beställning är 19 dec. Kan levereras fram till 25 dec. NYHET

Nu även rade växtbase ! alternativ

495:Östenssons Jullåda

/st

Prinskorv från Stenåkra Lök- och skärgårdssill Kallrökt- och rökt lax Vår egna gravlaxsås Vår egna skagenröra Ädelost Brie Gräddost After eight Hovsenap Kex tuc Vår egna rödbetssallad Glögg från Brunneby

Beställ på www.ostenssons.se/catering 20


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.