__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

ÅRGÅNG 24  VECKA 37  SEPTEMBER 2020

Nytt aktivitetshus för unga i Motala BOSTAD: Höstmagi med stjärnor

Hon har gjort broderier på förskola i Vadstena 2 20

14

MOTOR: Yrkesförare kör för fort vid skolor

 MJÖLBY  BOXHOLM  ÖDESHÖG  VADSTENA  MOTALA

16

DIN LOKALA GRATISTIDNING

Lärare i Motala nominerade till Guldäpplet

4

”Kulorna går att äta, men de är inte så goda” berättar Kim Wall. FOTO: TOBIAS JOSEFSSON

De välkomnar andra med fibromyalgi till gemenskap 10

Siw Green och Rose-Marie Thorn har båda fibromyalgi. av högsta kvalitet!

Stöd livsviktig forskning på cancerfonden.se

av högsta kvalitet!

FOTO: CAROLINA FRANSSON

Kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök!

Växter | Frukt | Dryck GåVoGram | BlommoGram

Tel. 013 - 10 00 16

Växter | Frukt | Dryck

Dackeg 29 Mjölby. Tel 0142-170 20 Tel 0143-108 20 | www.anderssonsel.se

Handla lokalt Stötta våra lokala företagare

6

Läsarnas bilder på Instagram

8

Mjölbyprofil ställer ut foton i Skänninge

26

KÅRES BIL AB

Panasonic Super HZ

www.foretagsvaxter.com

Paintballpopulär sport i coronatider

Brahegatan 13, Mjölby 0142-120 60 www.eataliano.se

Sveriges största inomhus utställning av sten och plattor Öppetider mån - fre 07 - 18, lör 10-14

013-813 22 Fålåsavägen 15, Vikingstad

PLÅT · LACK · PLAST · GLAS Skadeverkstad Mantorp 0142-203 93 karesplat.lack@telia.com www.karesbil.se


2

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

KONTAKTUPPGIFTER Kungsvägen 37 595 51 Mjölby Telefon 0142-48 27 00 www.östgötatidningen.se förnamn.efternamn@ostgotatidningen.se MEDIASÄLJARE (För annons ring:) Britt-Marie Oskarsson 0142-48 27 04 Stina Löfberg 0142-48 27 09 Åsa Göransson 0142-48 27 08 ANNONSBOKNING VIA MAIL annons@ostgotatidningen.se

Aktivitetshus för unga har öppnats i Motala

KA Ungdom vänder sig till unga på högstadiet och gymnasiet

JOURNALIST Carolina Fransson 0142-48 27 07 NYHETSTIPS SKICKAS TILL redaktion@ostgotatidningen.se TIDNINGSCHEF/ANSVARIG UTGIVARE Åsa Brage 0142-48 27 01 FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK.COM Östgötatidningen UPPLAGA Mjölby, Motala, Boxholm, Vadstena, Ödeshög 45.200 ex DISTRIBUTION PostNord

MOTALA. Motala kommun har öppnat ett nytt aktivitetshus, KA Ungdom, i centrala Motala. Det drivs av ungdomar med stöd av projektledare Christian ”Boris” Sjöström Verbenac som tidigare arbetade på numera nedlagda Hallen.

inne samtidigt i lokalen som är stor och har flera rum. –Vi fick jättebra respons. Många var nyfikna på lokalen. Det var kul att se att väldigt många hittade till vår lokal, och att det var många nya som sa att de inte hade besökt någon ungdomsmötesplats tidigare, säger han.

VID UTEBLIVEN TIDNING: PostNord 0771-33 33 10 Mån-Fre 8-19 TRYCKERI Pressgrannar, Linköping

BRA ATT VETA Östgötatidningen ges ut av AsBra Media Management AB. För ej beställt material ansvaras ej. Allt material i tidningen lagras digitalt, publiceras och tillhandahålls i digitala medier liksom i arkivdatabaser. Den som sänder in material anses medge sådan digital lagring och publicering.

Det är bildningsförvaltningen och socialförvaltningen som står bakom projektet som även innebär ett nära samarbete med studieförbund och föreningar. Aktivitetshuset ska under hösten drivas som ett projekt i Kulturakademins lokaler på Urban Hjärnes väg i centrala Motala. Till en början blir det fram till årsskiftet. –Vi kör en prövotid nu för att se hur det mottas. Jag tror det här kommer att bli en kanonsatsning. Jag har mycket idéer, säger Boris.

UNDER PREMÄRKVÄLLEN visades lokalen upp och det var gratis glassbar. Unga träffades för att spela tv-spel, pingis och eller bara för att umgås och prata. Även i lördags, då det var premiär för högstadiekvällarna, var det full rulle i aktivitetshuset. – Riktigt lyckat blev det. Mycket ungdomar och mycket aktivitet i lokalerna, säger Boris. Under högstadiekvällarna arbetar fyra högstadieungdomar och under gymnasiekvällarna arbetar fy-

I det nya aktivitetshuset kan man bland annat spela bordtennis. Foto: Pixabay

PÅ AKTIVITETSHUSET kommer man att arbeta mycket mot problematik kring droger, gängbildning och attityder till andra. Lokalen, som är en gammal teater- och konsertlokal, är i stort sett helt anpassad efter den nya verksamheten nu. Det finns en stor konsertsal, fiket har inretts som ett vardagsrum och en tidigare backstageloge ska bli ett dansrum.

LOKALEN KOMMER att vara öppen två kvällar i veckan för alla som går i högstadiet och gymnasiet. Gymnasieungdomar får komma varannan torsdag och fredag och högstadieungdomar varje lördag. Premiärkvällen var i torsdags och Boris uppskattar att ett 40-50-tal gymnasieungdomar var där under kvällens gång. Ett 20-tal var

ra gymnasieungdomar tillsammans med Boris. Ungdomarna får själva komma med förslag på aktiviteter i aktivitetshuset. Boris berättar att det bland annat kommer att bli lite evenemang som ungdomarna får vara med och planera och arrangera. –Jag driver projektet och de har hand om fiket, idéerna och aktiviteterna, förklarar han. BORIS HAR tidigare arbetat på Hallen, men förtydligar att det här är ett helt nytt arbetssätt och ingen fortsättning på Hallens verksamhet. –Det påminner om Hallen, men för det tränade ögat är det stor skillnad. Vi har ett annat arbetssätt här där unga får ta mer eget ansvar och där vi har andra samarbetspartners, säger han. CAROLINA FRANSSON

Smarta planlösningar & vackra exteriörer!

Husmodell:

Karisma 5A Borohus anpassar alla hus efter behov och önskemål. Hjärtligt välkomna att kontakta oss. Tillsammans tar vi fram det optimala huset för just dig och din familj. Se alla modeller och beställ katalog på www.borohus.se.

7

Villor & Fritidshus · 013-104020

REA-REA-REA STOR SORTERING AV BAGAR från SAMSONITE • EASTPAK • EPIC i olika storlekar med eller utan hjul + många flera märken.

Veckans kupong!

Välkommen till Sveriges största väskbutik

RYGGSÄCK

ÖPPET ALLA DAGAR

RABATT

20–50%

Klipp ur och ta med.

svart

49:-

Vardag 9-18 • Lördag 10-16 • Söndag 11-16 Reservation för vissa helgdagar.

Vi bjuder alltid på kaffe och rulltårta.

(värde 199:-)

Gäller när du handlar för minst 300:-. Max 1/kund. Gäller t o m 16/9.

RIKSBEKANT FÖR STOR SORTERING OCH LÅGA PRISER! Parisvägen • Mantorp • 0142-211 10 www.gunnes.se


Möblera inne och ute med oss i Motala

Vi har möbler för uterummet året runt!

Nu åter i lager!

Kom till oss och köp matgrupp!

Reclinergrupp Två fåtöljer med recliner, en 3-sits soffa med recliner i ytterplatserna, i microtyg. Finns i färgerna brun eller grå. (ord 16.995:-)

NU

14.995:-

Köp sängen hos oss!

I vår stora lampavdelning hittar ni lampor i massor olika färger och modeller

Arizona soffa L 325 Divan 140 cm öppet avslut 210 cm. Finns även spegelvänd alla dynor är vändbara PRIS

Missa inte den!

Välkommen till vår mattavdelning!

3 apor NU

299:-

12.995:-

Plåt katt

Höjd 34 cm

PRIS

149:-

Välkommen till ÖPPETTIDER: FREDAG ......................10–18 LÖRDAG......................10–16 SÖNDAG .....................12–16 MÅNDAG.....................10–18 TISDAG-TORSDAG STÄNGT Eriksbergsgatan 4, Motala (Engelfabrikerna Charlottenborgsleden) • Tel 0141-23 32 90


4

56 procent av de tillfrågade i Östergötlands län oroar sig sällan för snusets negativa hälsoeffekter. Foto: Pixabay

Var tionde snusare oroar sig för snusets hälsoeffekter ÖSTERGÖTLAND. En tiondel av landets snusare oroar sig ganska eller mycket ofta för snusets hälsoeffekter. Var tredje, 34 procent, snusare uppger samtidigt att de aldrig oroar sig. Bland män uppger 39 procent att de aldrig har oroat sig och motsvarande siffra bland kvinnor är 17 procent. 56 procent av de tillfrågade i Östergötlands län oroar sig sällan för snusets negativa hälsoeffekter. Det visar en Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Undersökningen visar även att nästan var tionde rökare, nio procent, i Sverige har börjat använda eller ökat användandet av snus på grund av införandet av rökförbudet 2019. Undersökningen bygger på 2 301 intervjuer och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan den 18 och 25 februari 2020.

Detaljhandeln i Östergötland ökade 2019 ÖSTERGÖTLAND. 29,6 miljarder kronor. Så mycket omsatte handeln i Östergötland 2019. Det visar Handeln i Sverige som är en databas med nyckeltal för detaljhandelns storlek och utveckling i Sverige. Handeln i Sverige produceras årligen av HUI Research och finansieras av handelsrådet. Jämfört med 2018 ökade omsättningen med två procent. Linköping hade mest omsättning i detaljhandeln föregående år med 12,3 miljarder kronor, Norrköping hade näst mest med 9,8 miljarder kronor och Motala kom på tredje plats med 2,6 miljarder kronor.

Rättelse: Årets östgötakock MJÖLBY. Förra veckan skrev vi om tävlingen Årets östgötakock. Rätt datum för tävlingen ska vara den 17 oktober.

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Motalalärare nominerade till Guldäpplet 2020 MOTALA. Motalas digitaliseringspedagoger Gordana Novakovic, Jessica Mårdenfalk Hoppe, Marianne Sjöö Laisio, Therese Berglund Gryvik och Tom Turesson har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2020. Totalt har drygt 100 lärare nominerats i år till priset som ska lyfta fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. Lärarna är spridda över hela landet, från förskola till gymnasium, Svenska för invandrare, SFI, och komvux. – Det är många nomineringar i år, till och med fler än vanligt. Vårens utmaningar har klargjort betydelsen av de digitala möjligheterna. På några månader har lärarna och skolorna tagit stora steg framåt och utvecklat de digitala arbetssätten, både i skolan och på distans, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury i ett pressmeddelande. – När Folkhälsomyndigheten i mars rekommenderade fjärr- och distansundervisning för landets alla gymnasier innebar det att alla gymnasieelever över en natt skul-

GULDÄPPLET:

Fem digitaliseringspedagoger för förskolan har nominerats till priset. Foto: Pixabay

le erbjudas undervisning på distans. Detta har fungerat över förväntan och beror naturligtvis på att skolorna i grunden har tillgång till digital teknik och att lärare och rektorer har en bred digital kompetens. Att många har denna kompetens beror i sin tur på att många duktiga lärare och rektorer varit ”draglok” i den digitala utvecklingen. Några av de duktigaste har lyfts fram via Guldäpplet. Därför är det ex-

tra roligt att så många är nominerade i år, kommenterar Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, Sveriges Kommuner och Regioner. FÖR ANDRA året i rad är Motalas fem digitaliseringspedagoger för förskolan nominerade till priset för sitt arbete med att utveckla lärandet på förskolan med stöd av IT. De samverkar för

att utveckla digitaliseringen i förskolan. I motiveringen står det att deras kompetens, vilja, förmåga att samverka och sprida sin kunskap har lett till att digitaliseringen har fått fäste och man ser en ökad kunskap. De är förebilder i sitt eget arbete som förskollärare. Där prövar de och omsätter teorier i praktik.

CAROLINA FRANSSON

Guldäpplet är en utmärkelse som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer. Lärare som lyfter både sina egna elever och sina kollegor, genom samarbete och delning av erfarenheter. Nomineringar görs av kollegor, skolledare och skolhuvudmän över hela landet. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Regioner, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator. Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras den 25 september i samband med den digitala Bokmässan. Prisutdelningen kommer att ske på Guldäpplets dag i Stockholm senare i höst. Priset består har delats ut sedan 2002 och består, förutom av ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple med inläggning i äkta guld.

Trolig annan dödsorsak bakom flera coronafall ÖSTERGÖTLAND. De flesta som avlidit på sjukhus med bekräftad covid-19 hade betydande skörhet och flera andra sjukdomar. I cirka 15 procent av fallen bedöms dödsorsaken vara en annan än covid-19, enligt en granskning av dödsfallen i regionen som Region Östergötland gjort. Region Östergötland har granskat samtliga journaler för att analysera dödsfallen utifrån ålder, kön, samsjuklighet och vardaglig funktion (skörhet) före covid-19. Ett syfte har också varit att värdera i vilken utsträckning covid-19 orsaka-

de patientens död. Genomgången omfattar 123 patienter med covid-19 som avlidit på något av länets sjukhus fram till den 31 juli. Av dem avled 98 personer på vårdavdelning och 25 på intensivvårdsavdelning. Dödsorsaken har i dödsorsaksintyget uppgetts vara covid-19 men andra sjukdomstillstånd kan ha bidragit eller ibland varit avgörande dödsorsak – exempelvis svår hjärtsjukdom eller avancerad cancer. BLAND DEM som avled på intensivvårdsavdelning bedömdes covid-19 vara den dominerande dödsorsaken i 72 procent av fallen. Bland dem som avled på vårdav-

vårdsavdelning, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Region Östergötland har granskat dödsorsaken bland dem som till och med den 31 juli avlidit på någon av länets sjukhus. Foto: Arkivbild

delning var det vanligare att covid-19 var en bidragande orsak tillsammans med andra sjukdomar. Det gällde för 60 procent av fallen.

– Dödsorsaken bedömdes vara en annan än covid-19 i omkring 15 procent av dödsfallen på sjukhus, både på vårdavdelning och intensiv-

BLAND DEM som avled på vårdavdelning hade fyra av fem patienter minst tre andra sjukdomar. Nio av tio som avled på vårdavdelning hade betydande eller allvarlig skörhet. Medianåldern bland dem som avled på vårdavdelning var 83 år, medan de som avled på intensivvårdsavdelning hade en lägre medianålder på 69 år. Totalt sett avled nio patienter under 60 år på sjukhus. CAROLINA FRANSSON


5

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

- Har du ett designföremål att sälja?

Funderar du på att starta eget? Vi erbjuder rådgivning, seminarier och aktiviteter för dig som nyföretagare. Våra rådgivare är själva egna företagare och tillsammans med experter från våra samarbetspartners ger vi dig råd och tips för ett livskraftigt företagande. Inspireras, nätverka och träffa rådgivare och experter från våra samarbetspartners.

De är på plats för att ge dig som ska starta eller som redan driver företag tips och Välkommen till oss! råd för ett framgångsrikt företagande. Vi bjuder på frukost. Välkommen!

Den 15/9 startar vår Torsdag 5 september populära seminarieserie Kl 8-10, Länsförsäkringar Steget till2,Eget igen. Prästgatan Motala

r! digochhäanmälan mälinfo här! AnMer

nyforetagarcentrum.se/vastraostergotland nyforetagarcentrum.se/vastraostergotland

Studio Designboard AB är ett företag som köper upp alla typer av begagnade möbler, armaturer och inredningsföremål från hela 1900-talet. – Vi betalar och hämtar på plats hos dig inom 7 dagar – Vi täcker hela Sverige.

Smsa eller mejla gärna bild på ditt/dina föremål till oss: info@studiodesignboard.com

Studio Designboard AB Smsa eller ring oss idag!

Tel 0736-10 87 01

NU HÅLLER GALLERIA KVARNEN ÖPPET LÄNGRE VARDAG 10–18 TORSDAG 10–19 LÖRDAG 10–15

(OBS! Avvikelser kan förekomma)

Välkommen till oss i

APOTEK HJÄRTAT • BARBER SHOP • DRESSMANN • DRESSMANN XL • FIX MY PHONE • INTERSPORT • KAPPAHL • KICKS • KLIPPET KONDITORI KVARNEN • METZ • LINDEX • SKÅNSKA LASSE • SPECSAVERS OPTIK • SWEET • SYSTEMBOLAGET • URFIN

ÖPPET: VARDAG 10–18 • TORSDAG 10–19 • LÖRDAG 10–15 (OBS! Avvikelser kan förekomma, se galleriakvarnen.com)

GRATIS

P

Följ oss gärna på Facebook på @galleriakvarnen


6

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Utegymmet ligger i anslutning till motionsspåret. Foto: Carolina Fransson

Nytt utegym SKÄNNINGE. Utegym har blivit populära mötesplatser för träningssugna under coronapandemin. I somras fick Skänninge ett nytt sådant, som ligger i idrottsparken i närheten av motionsspåret. Bakgrunden till utegymmet var ett medborgarförslag som Mjölby kommun fått. Gymmet, som är kommunens första där man anpassar motståndet med hjälp av vikter, är placerat i anslutning till motionsspåret vid idrottsparken i Skänninge. Det har åtta träningsmaskiner och varje maskin har en QR-kod som länkar till en instruktionsfilm som ska visa hur man använder maskinen.

Lalandia kan bli klart 2024 MOTALA. Danmarks ambassadör besökte nyligen Motala för att prata om det planerade bygget av vattenparken Lalandia vid Varamobaden. Planerna för vattenparken, som har danska ägare, har stått stilla ett tag. Detaljplanen har överklagats så många gånger att man nu vill man pröva i domstol om det ens går att överklaga, enligt Sveriges Radio Östergötland. Kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M) ser positivt på parkens framtid. Planerad byggstart är 2022 och då skulle parken vara klar till påsken 2024 säger hon till radion.

Paintball - en färgstark adrenalinkick MJÖLBY. När du spelar paintball kan du träffa nya eller gamla vänner, bokstavligt talat. Östgötatidningen gjorde ett nedslag på en av Östergötlands paintballbanor för att undersöka fenomenet lite närmare. Intresset hos Kim Wall som driver Mjölby Paintball väcktes för drygt ett decennium sedan. I dag har han utrustning så att drygt 20 personer kan spela samtidigt och åldersspannet hos de som deltar varierar väldigt, från ungefär sju år till 60-plussare. – Tanken från början i Hulje där vi finns nu var att bygga flera olika banor, men jag jobbar lite för mycket för att hinna det. Däckbanan som finns kan utökas med att även använda den stora backen bredvid, förklarar Kim. PAINTBALL ÄR som laser-

dome, fast man skjuter kulor på varandra i stället för ljus. Det kan göra lite ont om man har otur, men det behöver inte nödvändigtvis göra det. – En del är lite rädda för det, men man kan gömma sig bra och oftast känns det inte så mycket att bli träffad. Kulorna går att äta men de är inte så goda, berättar Kim med ett leende som antyder att han har erfarenhet av smaken. – Träningen i sig är varierande och annorlunda mot vad folk är vana med. Ibland kommer det vältränade hockeyspelare som får chocka sina kroppar en stund när de spelar paintball, efteråt skulle de vilja komma tillbaka och köra fysträning hos oss varje vecka. I ÅR har fler än vanligt från västra Östergötland hittat till Mjölby Paintball. Det

I år har fler än vanligt hittat till Mjölby Paintball. Foto: Tobias Josefsson

har varit ett bra drag i stort sett varje helg sedan i maj, bland annat tack vare att folk hemestrat och teambuilding av olika slag. – Det finns många olika grupper som kan behöva göra någonting tillsammans. Man håller avstånd till varandra och det är coronavänligt, samtidigt som man är en del av ett lag som gör någonting tillsammans, säger Kim. – När spelet pågår är det väldigt fokuserat, men snacket runt omkring är fascinerande. Jag kan stå och lyssna och bara njuta av att höra hur roligt spelarna har haft. Paintball för människor samman och gör det lättare att umgås både på banan och efter tävlingen.

TOBIAS JOSEFSSON

Två lag tävlar mot varandra i kampen om att stå ensamt kvar. Foto: Tobias Josefsson

BLÅBÄR – LINGON & SYLT Färska hjortron. Nyplockade, rensade bär. Litervis eller hela lådor. Endast svenska bär. Lingon finns till försäljning från mitten/slutet av augusti. Nykokt sylt, flera sorter (60-65% bärhalt). Allt i mån av tillgång. Säljes från lastbil.

VARJE TORSDAG 23/7–17/9: Ödeshög miljöstn C kl 8 Borghamn kiosken 8.45 Vadstena Kungsvalla IP 9.15 Motala Folkets park 10-10.30 Borensberg P vid järnhandeln 11 Ljungsbro Cloettavallen 11.45 Linghem godsmag 12.30

Grebo Q-star 13 Åtvidaberg mittemot Stallet 13.30 Linköping P Folkets park 15-15.30 Vikingstad miljöstn missionshuset 16 Mantorp P travbanan 16.30 Skänninge IP 17 Mjölby mittemot Ingo 17.30

För dagsaktuell info: www.potatisbilarna.se Ej kort, ingen förbeställning. 070-298 39 40

Kim Wall på Mjölby Paintball förbereder utrustningen. Foto: Tobias Josefsson

Nu kan du vaccinera dig både på ICA MAXI i Motala Torsdag 14.30–17.30 samt på Apotek Hjärtat i Mjölby Onsdag 14.30–17.30 Du kan också boka tid för COVID-19 antikroppstest på vår hemsida, pris 550 kr. Läs mer på www.vaccinova.se Varmt välkommen!


OUTLETPRISER! Nu blir vi en 1000 kvm stor

TEAM SPORTIA OUTLETBUTIK

2020 VECKA 37

7

med ännu bättre utbud och ännu lägre priser!

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

er Vi bjud på fika torsdag . söndag

Mängder av fler bra erbjudanden i butiken torsdag-söndag

depotMantorp

VECKA 37

Blomsterhjärtat Floristdesign

OUTLET

Nissan´s

&NYCKELBAR

K LACK

Seniorvänlig smartphone från Doro Vill du ha en mobil med tydligare ljud, större text och trygghetsfunktioner? Låt oss då föreslå Doro 8050.

OUTLETPRISER!

79·

IO CITY GROSS PR

Nu blir vi en 1000 kvm stor

TEAM SPORTIA/st OUTLETBUTIK SPARA 30:-/st

19_ot

der Vi bju på fika torsdag . söndag

Budapeststubbe Prinsesstubbe

Mängder av fler bra erbjudanden i butiken torsdag-söndag

SPARA 4,55/st

500 g Jfr. pris 158:-/kg Ord. pris 109:-/st

Juice

Favorit 1 lit. Olika sorter Ord. pris 24,50+pant Gäller ej blodapelsin och röd grape Priset gäller våra Priokunder Runvägen 2, tel 0142-298200

citygross.se S

Priserna gäller t o m sönd 13/9 2020. Reservation för slutförsäljning och tryckfel. För avvikande helgöppettider, se vår hemsida på citygross.se

20%

seniorrabatt på abonnemang med Tele2!

N VA

ENMÄRK

E

T

Öppet alla dagar 7-22

2.490:-

med ännu bättre utbud och ännu lägre priser!

+pant

Mantorp • Depot Mantorp

Pris:

Gäller för dig som är 65+

Butikskedja 30790654

Välkommen till vår SPORT-OUTLET

Alltid upp till 70% rabatt OUTLET Öppettider: Måndag–fredag 10-19 • Lör 10-17, Sön 11-17 City Gross Alla dagar 7-22 www.depotmantorp.se | Du kan ladda el-bilen hos oss!

Ring 0141-539 50 eller mejla oss på motala@elon.se

eller besök oss gärna, välkomna! ELON I MOTALA

Vintergatan 16, Motala Öppet: Mån–fre 10–18, Lör 10–14

depotmantorp

EN UNIK BUTIK PÅ LANDET

LIFESTYLE • FASHION • FRITID • HUND • KATT HÄST • RYTTARE • JAKT • INREDNING • CAFÉ utrustning-kläder-skor-jodphurs-stövlar-kängor

Sharpman är en 1.500 kvm STOR butik med ett enskilt läge i utkanten av den lilla byn Hogstad 5 km utanför Mjölby.

Höstnytt i butik!

Go’fika!

Njut av frasiga våfflor i vårt café!

naturally comfortable

Välkommen till oss! TITTA GÄRNA IN I VÅR WEBBSHOP! Hogstad – 5 km från Mjölby

www.sharpman.se

För mera info följ oss på:

Hitta hit!

MOT MO MOTALA

VADSTENA DSTENA

Stor avdelning för hund, katt och häst

OMBERG TÅKERN

50

MOT

HOGST HOGSTAD SHARPMAN

VÄDERS DERSTA DERS TAD D E4

MJÖLBY 32

MOT TRANÅS

G

LKP E4


8

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

Läsarnas instagrambilder

@lottaleoalltiallo

@cajsablixta

@countrysided

@jesskalm84

@lilian.osterlund

Tagga dina bilder med #hejöstergötland så har du chans att få din bild publicerad i Östgötatidningen.

@mariasweden_

Vi har flyttat till Ringgatan 1 i Motala

Blomsterhjärtat Floristdesign

Vi hjälper dig med fina blommor för alla tillfällen

- vardag, fest, bröllop och begravning

Vandringens dag lördag 12 september

Invigning av den nya rundslingan på Östgötaleden som går mellan Mjölby och Sya!

Mjölby klockan 10-12 1:a invigningen av ny sträckan på Östgötaleden genomförs vid Vifolkavallen klockan 10.

Sya klockan 11-13 2:a invigningen av ny sträcka på Östgötaleden genomförs vid Sya skidstuga klockan 11. Tipspromenad, grillning och kaffe utefter leden. Mer information www.mjolby.se

Välkommen in i vår fräscha butik i köpcentret Depot Mantorp! Blomsterhjärtat Floristdesign Runvägen 2, Mantorp 0142-210 45 www.blomsterhjartat.se

Ord öppettider: Månd–fred 10–18 Lörd 10–15 Sönd Stängt

Välkommen!

VI SÄLJER OCH REPARERAR. KÖPER/SÄLJER OCH BYTER IN NYTT OCH BEGAGNAT.

Blåsinstrument, gitarr, bas, trummor, klaviatur, studio m m

Öppentider: Mån 14.00-18.00 • Tis stängt Ons 10.00-18.00 • Tors stängt • Fre 14.00-18.00 • Lör stängt

VÄLKOMMEN ATT BOKA TID! Nu har jag återgått till mina ordinarie öppettider: Tis–fre 13–18, lörd 10–13 Pandemirestriktioner gäller. Jag släpper endast in en kund i taget. Dörren är låst under besöket.

Välkommen!

Bismotalagatan 4 Motala | 0141-584 30 | ollesuroptik.se

optikermotala


Invigningsfest Mjölby Med en redan stark position på den lokala marknaden i Mjölby utökar vi verksamheten för att bli ännu starkare. Vår nya hall står redo att ta emot kunder. Med ett ännu bredare sortiment på virke vågar vi lova att vi har något för just ditt projekt. Obehandlat, grundmålat eller mellanstruket, valet är ditt.

1995:-

RABATT PÅ PANEL

10% Grundmålad panel 15% Mellanstruken panel 20% Obehandlad panel

449:Anza penslar

20% rabatt

Beckers Perfekt Plus Facade Hållbar fasadfärg som ger en motståndskraftig yta samt ger mycket bra kulörhållning. Förutom att färgen håller en mycket hög kvalitet är den också lätt att måla med, torkar snabbt och ger ett gott skydd mot påväxt av svartmögel på färgfilmen. 10 liter.

Falu Rödfärg Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Ett lika naturligt val till arkitektritade villor som till sommartorp och sjöbodar. 10 liter, röd.

69:-

Bahco Handsåg Prisvärd kap- och klyvsåg för alla typer av trä. NP-22-U7.

Utvändig skruv

20%

PALL MED PELLETS

2.595:-

rabatt

52 st säckar á 16 kg (6 eller 8 mm) Fri hemkörning* vid köp av fyra stycken pallar. *frakten gäller inom två mil från närmaste K-Bygg-anläggning

KUNSKAP, KOMPETENS OCH KVALITET LINKÖPING • MJÖLBY • MOTALA • RIMFORSA • VADSTENA • ÅTVIDABERG • k-bygg.se Erbjudanderna gäller t.o.m 2020-09-26. Kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter, reservation för slutförsäljning. Lokala avvikelser kan förekomma.


10

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

”Vi märker att det finns ett stort behov av att prata”

Team Nicander, bestående av Peter Nicander och Jan-Erik Johansson från Ödeshög, knep förstaplatsen. Foto: Privat

Trögt fiske och regn på fisketävling i Hästholmen HÄSTHOLMEN. Hästholmens fiskeklubb anordnade sommar-KM i trollingfiske sista helgen i augusti. Tävlingen detta året slutade med trögt fiske och rikligt med regn, men några team lyckades få upp fisk ändå. Etta med 54 poäng blev Team Nicander bestående av Peter Nicander och Jan-Erik Johansson, Ödeshög. Tvåa på 39 poäng blev Team Grip bestående av Jesper Grip, Lionel Whittam, Fabian Petersen, Vikingstad. Trea på 35 poäng blev Team Strand bestående av Henrik Strand och Per Aspemar, Mjölby.

Siw och Rose-Marie lever med fibromyalgi och engagerar sig i Mjölby Fibromyalgiförening MJÖLBY. I 16 år har Mjölby Fibromyalgiförening funnits. Föreningen är en av två i Östergötland där medlemmar kan träffas för att umgås, ta del av föreläsningar och diskutera sin vardag med andra.

Vad händer i din förening? Har du en förening du tycker att vi ska skriva om? Tipsa oss på redaktion@ ostgotatidningen.se

väder har jag i bland gått till gymmet, säger hon.

När Siw Green fick fibromyalgi i början av 2000-talet märkte hon att det var många andra som hade det och att det verkade finnas ett behov hos många att få prata om det med andra. Hon tog kontakt med fibromyalgiförbundet och startade upp föreningen i Mjölby 2004. SIW VAR ordförande i tio år. Nu är det Rose-Marie Thorn som är det. Föreningen har cirka 90 medlemmar från bland annat Linköping, Motala, Mjölby, Boxholm, Kinda och Tranås. De håller till i en stor, handikappanpassad lokal på Högliden 5D i Mjölby. Förening-

Höstnyheter Craft hos Sulverkstan i Mjölby

Första respektive nuvarande ordförandena i Mjölby Fibromyalgiförening, Siw Green och Rose-Marie Thorn. Foto: Carolina Fransson

en har studiecirklar och aktiviteter såsom fester, föreläsningar och utflykter av olika slag. Under det senaste halvåret har mycket varit inställt på grund av corona-

Fönsterputs!

Skor med Sulverkstans formgjutna inlägg

Craft V 175 Fuseknit

Ring 070-233 58 03

Samtidigt bjuder vi på en gratis fotanalys om du önskar. För mera info www.sulverkstan.se

Burensköldsvägen 28C, Källartrappa till höger, Mjölby

www.petersstadoputs.se

Vill du synas här? Ring 0142-48 27 00

Herr och dam! ..........Pris 1.300:-

För utprovning kontakta Sulverkstan 0709-32 32 66

stort behov av att prata. Har jag till exempel en dag då jag inte mår så bra kan jag berätta det för Siv och hon kan säga att hon också känt så. Den bekräftelsen betyder mycket, berättar Rose-Marie.

CAROLINA FRANSSON

Paketpris!

Vridstyv och 3.150:stabil sko med stadig hällkappa perfekt för höstpromenaderna.

pandemin. Nu startar föreningen upp med sina tidigare aktiviteter, till exempel promenader, vattengympa, sittgympa, stickcafé med mera. – Vi märker att det finns ett

HUR DE blir bemötta av omgivningen varierar. – De i min närhet vet att jag tar längre tid på mig i bland och kan erbjuda sig att hjälpa till och bära saker, men när jag träffar andra kan jag i bland märka av lite irritation över att de tycker att gör saker för sakta. Som när jag är på gymmet. Det kan gå långsammare med övningarna om man har ont och är stel, säger Siw. – Många som har fibromyalgi har inte blivit trodda av läkare och myndigheter, men jag tror att det har blivit lite bättre nu, säger Rose-Marie.

VI ÄR EXPERTER PÅ • • • • •

Telefonlösningar Fordonslösningar IT-lösningar Ljud & bild Försäljning & support

Vi är återförsäljare för

Klädbutiken med personlig service

Välkommna hälsar Stefan och Niklas!

Vintergatan 23, Motala • 0141-753535

FIBROMYALGI KAN man få i alla åldrar. – Jag tror att man påverkas på olika sätt av det. Jag kan vara väldigt stel när jag vaknar på morgonen. Jag kan också vara öm i kroppen, få dimsyn och lätt bli trött. Jag reagerar också mycket på växlingar i vädret, berättar Rose-Marie. – Ja, när det blir kallt och ruskväder brukar jag bli stelare, instämmer Siw. Rörelse i lagom mått är det bästa för dem, tycker de. – Går jag en timme varje dag känner jag mig lite mjukare i kroppen. Är det sämre

FIBROMYALGI: Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom som kännetecknas av långvarig, utbredd smärta, ömhet, sömnstörning och trötthet. Det finns i dag ingen botande behandling, men mycket forskning och utveckling pågår inom området. Behandling av fibromyalgi går i dag ut på att hitta sätt att hantera sin sjukdom och lindra symtom. KÄLLA: FIBROMYALGIFÖRBUNDET WWW.FIBROMYALGI. SE

GULD KÖPES Kontant betalning, legitimation måste visas.

50% PÅ ALLT

9K 150:-/gr 23 K 335:-/gr 14 K 235:-/gr Guldtackor 505:-/gr 18 K 305:-/gr Tandguld 245:-/gr 20 K 310:-/gr VI KÖPER ÄVEN DIAMANTER OCH ARMBANDSUR SAMT ALLT I SILVER.

Öppet: Tis-fre 11-18, lör 10-14. Kungsvägen 61, Mjölby • 070-462 30 92

Linköpingsgatan 4, Skänninge. Tel. 0142-401 14

UTFÖRSÄLJNING

nu även höst- & vinterkläder Eva-Lott hälsar er välkomna!


11

2020 VECKA 37

ÖSTGÖTATIDNINGEN.SE

DIN SPECIALIST PÅ HUSDRÄNERINGAR I ÖSTERGÖTLAND! Kampanj!

u! Just n

50%

rabatt på materialkostnaden för dränering

30%

i rotavdrag för arbetskostnaden.

Vi på Villadränering Vadstena AB har ISOCERT! ISOCERT är en certifiering som ISODRÄN AB tagit fram för att säkerställa kvalitén som slutkunden erhåller genom de entreprenörer som utnyttjar ISODRÄN-systemet.

Vi är störst i Sverige på Isodrän villadränering

Villadränering i Vadstena AB är ett företag som är specialiserat på villadräneringar i Östergötland. Vi har allt under samma tak, vilket gör att vi har kontroll över hela entreprenaden. På så vis jobbar vi rationellt och kan hålla bra priser till kund. Inga överraskningar eller mellanhänder.

Kontakta oss gärna för kostnadsfri offert!

Mer info hittar du på www.villadranering.se • tel. 0143-129 44 eller på www.isodran.se

pp! Veckan s kli

KOSTA Linneri

399:-

+ 6 tabletter på köpet

Veckan s kli pp! Speglar

Svart linneduk

30%rabatt

Köpglädje för hela familjen!

(Värde 798:-)

/st

MJÖLBY Galleria Kvarnen Tel. 0142-166 66  Öppet mån-ons 10-18, tors 10-19, fre 10-18, lör 10-15 

Calluna Ljung

29:-

Liljor

Anthurium Flamingo

frå n

59:-

/st

Handsprit

Gröna växter

3 kvistar

39:-

/st

frå n

39:-

89:-

/st

/st

Delia

70% alkohol

Doftolja

Dag- ochnattkräm, rengöring

2 för (39:50)

Veckans Bukett!

Trädgårdsfägring

frå n

50:-

39

50 /st

Marabou chokladkaka

Duc d’o Tryfflar 200 g

20:-

/st

frå n

185–200 g

4 dofter

frå n

/st

Daim

/st

/st

Swiss Alp chokladkakor

4-pack

20:-

15:-

15:-

10:-

/st

3x100 g

20:-

Annonsen gäller 9–16/9 eller så långt lagret räcker. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

/st


Hela denna bilaga är en annons

ÄN L KAOPÅ M NKAOPÅ V Ä L K OVM N F EKROENNFSE R E N S

Konferens Guldkant Konferens medmed Guldkant

Dagkonferens V lkomna att boka in ert Vä nästa möte på Himmelsby SPA & Konferens. Hos oss är ni i centrum under hela vistelsen och vi kommer att göra vårt yttersta fför att överträffa era fförväntningar.

Ingår i alla konferenser: Konferenslokal: • Huvudlokal • Projektor • Blädderblock • Stabilt wifi • Block & pennor • Lån av dator • Kaffe, te, juice & frukt i anslutning till konferenslokalen

Konferens med övernattning vernattning Möten på Himmelsby SPA & Konferens bäddar för succé.. Vacker omgivning i kombination med högklassiga konferensrum, skön relax och gourmémåltider gör att många återkommer gång på gång. Entré till Romerska simhallen & SPA access ingår! Vi erbjuder digitala möten för deltagare som av olika anledningar inte kan närvara vid konferensen.

Vi skräddarsyr konferensen efter era önskemål. Välj mellan följande:

Konferensaktiviteter Entré till den exklusiva Romerska simhallen och SPA avdelningen! – Perfekt avslut på en lyckad konferens.

Gårdskampen

Den optimala aktiviteten för konferensbesökarna. 8-kamp i stallmiljö som lockar fram tävlingsinstinkten hos deltagarna. Vi garanterar en häftig upplevelse! Tidsåtgång: 1-2 timmar.

GULDerbjudande Just nu bjuder vi alla deltagarna som deltar i Gårdskampen på 20 min fiskpedikyr (värde 316:-)

Kontakta oss för offert.

Teambuildningsövningar

som garanterat kommer att få personalgruppen att öppna upp, bjuda på skratt & komma närmare varandra. I paketet anordnas tre valfria samarbetsövningar. Tidsåtgång: 2 timmar.

Jaktsimulator

SimWay HUNT är en av världens ledande jaktsimulatorer. Utvecklad i nära samarbete med Håkan Dahlby, Olympisk medaljör i skytte (dubbeltrap) 2012, har den allt man kan önska. Tidsåtgång: 2 timmar.

Under middagen Handduellen

Hemligt uppdrag

Ni har väl inte missat handduellen? Utslagstävlingen i Mästarnas Mästare som håller alla tittarna på helspänn. Vem tar först den glasstav som slocknar? Mycket spännande tävling som även innehåller överraskningsmoment.

Under kvällen tilldelas alla deltagare ett hemligt uppdrag som de ska göra under middagen. Det kan vara allt ifrån att ge komplimanger upprepade gånger, skåla titt som tätt, berätta ordspråk till att säga att man vill träffa kocken upprepade gånger. Efter middagen får alla Ingår utan gissa vem som hade vilket kostnad vid uppdrag.

Nu finns den på å Himmelsby SPA & Konferens!

konferens

Quiz

Vinprovningar

Vår välrenommerade sommelier Pierre Norrby inbjuder till högklassiga vinprovningar. Missa inte detta!

Vattenvolleyboll Fiskpedikyr Salongsbehandlingar HLR / DHLR

Gratis vid konferens Handduellen ingår utan kostnad vid konferens

Klassisk frågesport. Välj mellan olika områden som Sport, Musik, 50-tal, politik eller låt oss skräddarsy ett Quiz om Ingår utan ert företag. kostnad vid

konferens

K ket erbjuder: Kö • Smörgås vid ankomst, förmiddagsfika eller en dignande frukostbuff frukostbuffé. • Gårdslunch inkl. kaffe & dessert. • Eftermiddagsfika med kaffe och kaka eller vår exklusiva gourméfikabuff med hemlagade läckerheter. buffé • En, två eller tre rätters middag komponerad av vår fantastiske köksmästare Jonny Edepil med team.

Dessa aktiviteter bokas i samband med servicebeställningen.

Himmelsby SPA & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se


Hela denna bilaga är en annons

K O M B I N E R A E F F E K T I VA

Möten & Relax

Vi finns fför er!

Välkomna att besöka Himmelsby för er nästa konferens, kickoff eller personalfest. Här kombinerar ni effektiva möten med skön relax, utsökt mat och spännande aktiviteter.

Hej! Jag heter Ida Sterneling och är Konferenschef på Himmelsby SPA & Konferens.

Vi erbjuder kickoff, afterwork, mingelfester, modevisningar, lanseringar, premiärer och pressträffar.

Vid varje konferens finns en konferensvärdinna/värd närvarande som har som enda uppgift att hålla i trådarna så att allt blir precis så perfekt som det kan bli. Vilka önskemål ni än har kommer vi att göra vårt yttersta för att överträffa era förväntningar.

Kontakta oss för offert.

Moderna konferensrum Rymmer från 5 till 120 personer & är fullt utrustade med den senaste tekniken.

Över 2000 m² Romersk lyx – Ingår vid övernattning

Ring mig gärna: 013-33 12 46

Överträffar det mesta inom spavärlden. 20-meters bassäng, saltgrotta, varma källor, kallbad, flertalet olika bastu samt gym.

E-post: konferens@himmelsbygardshotell.se

Gourmérestaurang

Vi ser fram emot att höra ifrån er!

Vår köksmästare Jonny Edepil och hans eminenta köksteam bidrar till att er konferensupplevelse blir till något alldeles extra.

Ida Sterneling, konferenschef

GULD-erbjudanden under vistelsen Under er vistelse vill vi sätta guldkant på ert besök med oslagbara specialerbjudanden. Se våra GULD-erbjudanden!

GULD-erbjudande vid bokning av konferens med övernattning (Gulderbjudanden gäller vardagar)

Boka Gårdskampen och vi bjuder på å fiskpedikyr – värde 316:- exkl. moms Vickning med ost, kex och snacks i Romerska simhallen eller SPA-avdelningen efter middagen

79:-

per person,

exkl. moms (ord. pris 149:-) Efter avslutad konferens har deltagarna fortsatt tillgång till SPA-avdelningen fram till stängning.

Alla priser är per person.

25%

rabatt

på samtliga behandlingar

50%

rabatt

på torr exklusiv vattenmassage

GULD-erbjudande vid bokning av dagkonferens (Gulderbjudanden gäller vardagar)

Entré till Romerska simhallen & SPA

300:315:-

exkl. moms

inkl. moms

(ord. pris 695:-)

Trerätters middag

396:444:-

25%

rabatt

på samtliga behandlingar

exkl. moms

inkl. moms

(ord. pris 525:-)

Boka Gårdskampen och vi bjuder på å fiskpedikyr – värde 316:- exkl. moms Alla priser är per person.

50%

rabatt

på torr exklusiv vattenmassage

Kickoff, After work & Informella möten Njut av en gourmémåltid & lyxigt SPA samtidigt som ni svetsar samman gruppen. Gårdslunch inkl dessert, Gourméfika & SPA Pris per person Vardag 895:Helg 995:Från Trerätters middag & SPA Pris per person Måndag-torsdag 995:Fredag-söndag 1095:Från Gourméfika, Trerätters middag & SPA Pris per person Måndag-torsdag 1190:Från Fredag-söndag 1390:-

895:995:-

1190:-

Dessa priser är per person inkl. moms.

Himmelsby SPA & Konferens • Mantorp • Boka: 013-33 12 44 • info@himmelsbygardshotell.se • www.himmelsbygardshotell.se


FAMILJENYTT

NÄRA & KÄRA

GRATTIS • NYFÖDD • VIGDA • UPPVAKTNING • ROS

PRIVATANNONSEN

DÖDSANNONS

skapar du själv på östgötatidningen.se

GRATTIS

Izabell blad 5 år Grattis på din stora dag! Önskar mamma o brorsorna!

GRATTIS

Grattis på 1-årsdagen Mollybus,vår solstråle den 7/9 önskar Mormor o Morfar.

GRATTIS

Grattis Linnéa Sjöberg som fyller 1 år den 14 september önskar storasyster Julia, mamma och pappa.

GRATTIS

Stort Grattis Tilde som fyller 12 år den 10/9. Kramar från Tuva, Mamma och Pappa.

GRATTIS

Grattis på 9-årsdagen 13/9 Elmer! Mamma,pappa,farmor,farf ar,farmor o mormor.

KÖPES

Gungstol köpes! Samma modell som på bilden önskas, sannolikt från 1950-talet. Har du en likadan? Smsa gärna en bild eller ring mig: 076-9195201

Personlig begravning Varje människa är unik. Skapa ett minnesvärt sista farväl som speglar den avlidne och hans eller hennes liv. Vi finns när du behöver oss!

NÄRA & KÄRA

FAST PRIS

TILL MINNE SORGTACK

998:-

499:-

(upp till 133 mm)

(upp till 65 mm)

Karolina har skapat väggbonad på Vadstenaförskola VADSTENA. Ett broderi som symboliserar dåtid och ett som symboliserar nutid. Tillsammans vävs de två väggbonaderna, som numera hänger i matsalen i Drottning Blankas förskola i Vadstena, i hop till en helhet. Karolina Johansson heter brodören som gjort väggbonader till förskolan. Förskolan har valt att investera i broderier av henne som en del i den kulturpeng de fått. När Karolina studerade slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet kom hon i kontakt Hemslöjden i Östergötland, som mottog beställningen ifrån förskolan. De frågade henne om hon ville brodera åt förskolan. – Jag sa självklart ja. Det här är mitt första och största beställningsarbete. Vi bokade ett möte där jag fick visa upp vem jag är och hur jag jobbar. Jag jobbar med ull- det

Karolina Johanssons väggbonader hänger i förskolans matsal. Den ena bonaden visar hennes tolkning av Drottning Blanka. Foto: Privat

är det jag broderar på och med. På mötet pratade jag om hur jag tänkte göra och så önskade de vad de ville ha. De ville ha något som tittade tillbaka och något som tittade framåt, säger hon. DET RESULTERADE i två väggbonader- en med Karolinas tolkning av drottning Blanka och en med en friare tolkning med miljö och allas lika värde i fokus. Karolina har arbetat med bonaderna, som är 75x160 centime-

ter stora vardera, under cirka ett års tid. – Det har varit väldigt kul att arbeta med det här. Jag gillar när man får tänka till lite och ha med underliggande budskap i broderierna. Det har också varit väldigt kul att få tänka på hur andra skulle vilja ha det. Jag har haft en bra dialog med förskolan och det har blivit lite ändringar på vägen, säger hon. CAROLINA FRANSSON

Veckans temadagar ÖSTERGÖTLAND. Det finns alltid något att fira. Denna vecka firar vi följande dagar: 11 September 12 September

13 September 15 September

Kebabens dag Geologins dag Programmerarens dag TV-spelsdagen och Vandringens dag Kulturarvsdagen Mor- och farföräldrarnas dag Internationella dagen för demokrati

VÄLKOMMEN till VÄVSTUGA och BUTIK

Gratis ”prova på månad” för ny vävare Vävmaterial - Varpflätor - Lovikka - Broderi m m. Bomullsgarn till dig som virkar.

På lördag är det vandringens dag. Foto: Pixabay

I samarbete med

Väv & Garnbod Djurgårdsvägen 102, Motala Tel 0141-21 01 01 www.gpvavogarnbod.se

Vi nås dygnet runt!

Öppet tis 9-18, ons 9-13, tors 11-15 Litet sortiment hos Slottskistan i Vadstena.

Valfrihet Värdighet Värme

Kommunfullmäktige sammanträder måndag 14/9 kl. 19.00 Riddarsalen, Stora torget 3 Allmänheten är välkommen men tänk på att visa hänsyn och hålla avstånd.

Boxholm 0142-503 83 Mjölby 0142-105 77

Motala 0141-520 15 Vadstena 0143-103 59

Samtliga punkter och handlingar: www.odeshog.se

Ödeshög 0144-108 91 www.fonusost.se

Välkommen till oss I livets alla skeden

0142-164 40

www.hellbergsbegravningsbyra.

Jonny Ståhl, ordf


Ring rätt

Vill du också synas här? Ring 0142-48 27 00 Pris: Helår 3400:Extra rad med t ex hemsidesadress 1340:-/år

PLÅTSLAGERI

BIL & MOTOR BILDEMONTERING/AUKTORISERAD Boets Bildemontering AB . . . . . . . . . . . . . . 0144-200 40 Nya & begagnade bildelar . www .boetsbildemontering .se SEG´s Bil o Husvagnsskrot . . . . . . . . .0141-23 00 29 Utterstad Bilskrot . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-760 17 Med BILRETUR Bilåtervinning i samarbete med Stena

BILVERKSTAD/SERVICE Allbilservice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0141-575 50 Bil-Brodd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0142-29 94 94 Bilhallen i Mjölby . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-166 72 HG Mekano Bilservice . . . . . . . . . . . . . . 0142-176 72 www .hgmekano .se Bosch Car Serviceverkstad I .B . Bensin & Service AB . . . . . . . . . . . . 0142-404 48 Mekonomen, Mjölby . . . . . . . . . . . . . .0142-60 04 11 Tälle Bil Däck & Släp . . . . . . . . . . . . . . . 0141-507 72 Ödeshög Bil & Maskin,Autoexperten .0703-84 33 30 Erik Öhlins Bil & Maskin AB . . . . . . . .070-245 84 84 Lätta transportbilar, husbilar, AC- och hjulinställning

Göta Plåtslageri AB . . . . . . . . . . . . . . .0142-66 18 70 Hallgrens Plåt Mjölby . 0142-170 60, 070-223 05 11 Hallgrens Plåt Motala 070-575 89 98, 070-345 00 96 VR Plåtslageri AB . . . . . . . . 073-589 86 85, 0142-230 09

RÖRMOKARE Viringe Bad&Värme . . . . . . . . . . . . . . .0142-60 02 70

AVLOPPSSPOLNING Skänninge Städ & Service . . . . . . . . . . . . 070-870 27 75 Journummer 070-380 48 48

SECOND HAND Skänninge Second Hand . . . . . . . . . . . 072-5799651

SKORSTENSREP./SPISAR/KAMINER Mur & Puts R . Edlund AB . . . . . . . . . . . .070-582 63 08 Skorstensfolkets Spisbutik . . . . . . . . . . 0141-528 70 www .skorstenimotala .se

SPISBUTIK

TRYGGHET HJÄLP & STÖD Brottsofferjouren Mjölby/Boxh/Ödesh . 0142-880 88 www .boj-mjolby .se

ÖVRIGT ALLSERVICE Arbetskoperativet Rondellen . . . . . . . . . 0142-170 30 www .rondellen .se Servicepoolen, Östergötland . . . . . . . .070-294 30 36 Veteranpoolen AB . . . . . . . . . . . . . . . . . 073-8152285 www .veteranpoolen .se

BEGRAVNINGSBYRÅ Begravningar i Östgötabygd . . . . . . . . . 0142-203 00 Borensbergs Begravningsbyrå . . . . . . . 0141-401 80 Casells Mjölby o Ödeshög 0142-101 80, 0144-319 44 Casells Vadstena o Motala 0143-128 42, 0141-21 03 98 Fonus Öst . . . . . . . . . . . . . . . . .0142-105 77, 503 83 Hellbergs Begravningsbyrå . . . . . . . . . . 0142-164 40 Irenes Begravningsbyrå . . . . . . . . . . . . . 0141-566 50 Motala Begravningsbyrå . . . . . . . . . . . . 0141-574 90 Vadstena Begravningsbyrå . . . . . . . . . . 0143-104 80

DÄCK & FÄLG

Spiskroken Drakvägen 3 Motala . . . . . . . . . . . . . .0730-27 50 55 Skorstensfolkets Spisbutik . . . . . . . . . . 0141-528 70 www .skorstenimotala .se

Aspemars Däck & Bilservice . . . . . . . . . 0142-342 70

TAKVÅRD

Holmers Blomsterhandel . . . . . . . . . . . . 0142-142 20

PLÅT & LACK

LA Takvård . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0762-14 02 76

ÄVENTYR / KONFERENS

Kåres Bilriktning . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-203 93 www .karesbil .se, e-post: karesplat .lack@telia .com

UTERUM & INGLASNING

Driving Event Formula School . . . . . . .0220-77 20 40 www .drivingevent .com

BÄRGNING/TRANSPORT Assistancekåren . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-146 00

UTHYRNING BIL/SLÄP/HÄSTTRANSPORT Bilhallen Mjölby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0142-166 72 www .bilhallenmjolby .se www .budget .se Preem . . . . . . .Bil 0734-21 61 10, Släp 0142-142 85 Preem . . . . . släp 0141-21 70 06, bil 0734-21 61 10

VATTENRENING JMS Vattenrening, Linköping . . . . . . . .013-13 01 45 www .jms-vattenrening .se

VVS Rörkrökarn i Motala . . . . . . . . . . . . . . .0727-33 19 72

DATOR

HUSHÅLLSNÄRA TJÄNSTER

DATORER/TILLBEHÖR/SERVICE Hampas Datameck . . . . . . . . . . . . . . .073-344 94 96 www .datameck .se

HUS & HEM BYGGNATION Bygg &Service i Boxholm . 0142-590 39, 076-391 15 53 IMR Bygg . . 0142-29 75 50, 070-397 32 65, -64, -63 Skänninge Bygg . . . . 070-236 78 37, 070-571 81 05 Torbjörn Gustavsson Bygg i Mjölby AB . 0705-53 89 93 Tranås anläggningsservice . . . . . . . . . . . .0140-130 50 www .tasab .se Marcus Bygg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 076-945 66 60

STÄD/FÖNSTERPUTSNING KB Städservice i Vadstena . . . . . . . . .073-726 Kooperativet KNUT i Boxholm . . . . . .072-911 www .kooperativetknut .se Sjunnes Fönsterputs . . 0142-162 13, 0761-08 Skänninge Städ & Service . . . . . . . . . .070-870 Ödeshögs Kooperativet EF… . . . . . . .070-263

78 85 69 93 99 33 27 75 54 36

RESTAURANG/CATERING AB Restaurang Kings Corner . . . . . . .0142-60 98 10

SOLCELLER

ELINSTALLATIONER Elektro-Pär . . . . . . . . . . . . . . . .0144-100 15, 317 Elinstallationer i Skänninge . . . . . . . . . . 0142-425 J2L Elteknik AB . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0141-419 Mjölby Installation AB . . . . . . . . . . . . . . 0142-101

Starby Uterum AB . . . . . . . . . . . . . . . . 0143-500 00 www .starbyuterum .se

85 60 00 02

FÖNSTERBYTE Morups fönster, Östergötland . . . . . . .073-413 46 65

GARAGE/GARAGEPORTAR Skill Motala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .0709-62 81 89

GOLV & VÅTRUM Davidssons Måleri AB . . . . . . Fredrik 072-184 12 56 www .davidssonsmaleri .se Halvanders Golv . . . . . . . . . . . . Peter 070-557 82 17

MÅLARE Björn Målaren Svensson . . . . . . . . . . .0722-76 93 66 Davidssons Måleri AB . . . . . . . . . Rolf 0142-60 21 10 www .davidssonsmaleri .se M Engstrands Måleri . . . . . . . . Micke 070-696 20 15

ELPRODUKTION DJ’s Sol och Energiteknik AB . . . . . . .070-299 18 81 www .djssol .se Solcellsbyggarna Boxholm AB . . . . . .070-696 49 22 www .solcellsbyggarna .se Östgöta Solel AB . . . . . . . . . . . . . . . . .070-992 68 92 www .ostgotasolel .se

BLOMMOR/BINDERIER


MOTOR

NYTT & BEGAGNAT

SERVICE & BILVÅRD

6 av 10 yrkesförare kör för fort vid skolor MOTOR När försäkringsbolaget Folksam genomförde sin årliga mätning av hastighetsefterlevnaden bland landets yrkesförare visade det sig att de blivit sämre på att följa hastighetsbestämmelserna jämfört med förra året! 80 liv per år skulle kunna räddas om landets bilförare höll hastighetsbegränsningarna. Men trots detta fortsätter svenska bilister och fordonsförare att trotsa begränsningarna, så även landets yrkesförare. Det visar försäkringsbolagets Folksams senaste mätning av yrkesförares hastighetsefterlevnad som genomförts för fjärde året i rad. Totalt sett körde 71 procent av alla yrkesförare för fort, vilket är en ökning med 10 procent sedan 2019! En fjärdedel av dessa körde mer än 10 km/ tim för fort. I ÅRETS undersökningar mätte försäkringsbolaget även hastigheten på vägar utanför skolor, en riskfaktor som dock inte verkar påver-

gränsningarna. 78 procent av lokaltrafikbussarna körde för fort i mätningarna med en snitthastighet på nästan 10 km/tim över den rådande hastighetsbegränsningen.

Skrämmande nog visade undersökningen att även lokaltrafikbussar ofta körde för fort, även utanför skolor. Foto: Patrik Carlberg

ka yrkesförarnas beteende – hela sex av tio yrkesförare körde för fort utanför skolor. – På vägsträckor med lägre hastighetsbegränsningar rör sig ofta oskyddade trafikanter. I år har vi även mätt om det skett fortkörningar utanför skolor. Även om det ser lite bättre ut där än på 30-vägar generellt så är det fortfarande en väldigt hög andel som kör för fort, säger Anders Kullgren.

ALLRA SÄMST på att följa hastighetsbegränsningarna var förarna av tunga fordon där hela åtta av tio valde att inte respektera rådande hastighetsskyltning och den ökade risken med barn intill vägen. – Alla mätningar utanför skolor har skett mellan kl. 10-13, det vill säga tider då barnen är ute och leker på raster och lunch, säger Anders Kullgren.

I SNITT körde yrkesförarna strax över 7 km/tim för fort utanför de mätta skolvägarna, vilket på en vägsträcka med en hastighetsbegränsning på 30 km/tim innebär 70 procents ökad risk för svåra personskador och nästan tre gånger ökad dödsrisk vid påkörning av fotgängare. – Vi vet dessutom från tidigare studier att för barn upp till 14 år är risken ännu

högre. Att då inte respektera 30-gränsen är allvarligt. Kör man dessutom för fort i ett tyngre fordon blir konsekvenserna allvarligare jämfört med för en personbil, säger Anders Kullgren. SKRÄMMANDE NOG visar undersökningen att även lokaltrafikbussar och taxibilar som agerar skolskjuts åt skolbarn delade den dåliga respekten för hastighetsbe-

BILAR MED en så kallad skolskjutsskylt på taket, taxioch färdtjänstbilar, var inte bättre. Totalt sett i alla mätningar, inte bara utanför skolor, körde skolskjutsar för fort i 87 procent av fallen. I snitt körde de nästan 11 km/tim över hastighetsbegränsningen. – Att så många skolskjutsar kör för fort är oförsvarbart. Det handlar om företag som fått i förtroende att köra barn till skolorna. De fortsatt ökade hastighetsöverträdelserna på gator med låga gränser tyder på att den ökade risken det innebär att orsaka skador på oskyddade trafikanter inte ses som särskilt allvarliga hos flertalet transportbolag. Det rimmar illa med FN:s mål om hållbara städer i Agenda 2030.

ANDREAS LINDEGREN

kia.com

Välkommen till sju sköna år Alltid 7-års nybilsgaranti med Kia Körglädje, frikostig utrustning och innovation är egenskaper som många förknippar med Kia. Men även kvalitet. Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, hela sju år. Det är kvalitet på riktigt.

Spara 35.000 kr!

1.6 HYBRID ADVANCE PLUSPAKET 1 REK. PRIS FRÅN 290 800 KR

Kampanjpris från 255 800 kr

Borgmästaregatan 14-16, Skänninge Tel 0142-29 94 90. www.bilbrodd.se Öppettider: Vardagar 9–18 • Lördagar 10–13 Erbjudandet gäller levererade bilar t.o.m. 30/9-2020 eller så långt lagret räcker, begränsat antal. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Niro 4,8 l/100 km, CO2-utsläpp 110 g/km enligt körcykeln WLTP. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


MOTOR MOTOR

NYTT & BEGAGNAT

SERVICE & BILVÅRD

NISSAN QASHQAI & NISSAN LEAF

NISSAN QASHQAI

NISSAN LEAF

212.200 KR

397.000 KR

Från PRIVATLEASING FRÅN 2.499:-/MÅN

www.bilhallenmjolby.se

Från PRIVATLEASING FRÅN 3.199:-/MÅN

Sandkullagränd 1, Mjölby Tel 0142-166 72 Måndag–fredag 9.00 -18.00

Nissan Qashqai: Bränsleförbrukning WLTP blandad körning l/100 km:: 5,3-7,2. CO2-utsläpp g//km:: 140-162. Privatleasingerbjudandet sker i samarbete med Nissan Finans, för villkor kontakta oss.

Kias laddade laguppställning Privatleasa en Kia laddhybrid nu fr. 2 995 kr/mån

Generös familjekombi

Sportig crossover

Rymlig crossover

PRIVATLEASING FR. 3 495 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 3 995 kr/mån

PRIVATLEASING FR. 3 795 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 4 395 kr/mån

PRIVATLEASING FR. 2 995 KR/MÅN* INKL. SERVICEAVTAL Ord. pris 4 095 kr/mån

Kia vill skapa en mer hållbar framtid – där alla barn får spela fotboll på lika villkor och där så många som möjligt kan ställa om till laddbara bilar. Kias laddhybrider – Kia XCeed, Ceed Sportswagon och Niro – gör det möjligt för fler att köra med mindre påverkan på miljön. Nu till ett bra privatleasingpris. Beställ online eller kontakta oss.

Borgmästaregatan 14-16, Skänninge Tel 0142-29 94 90. www.bilbrodd.se Öppettider: Vardagar 9–18 • Lördagar 10–13 Erbjudandena gäller ordertecknade bilar t.o.m. 30/9 -2020 eller så långt lagret räcker. Bränsleförbrukning blandad körning Ceed SW Plug-In Hybrid – XCeed Plug-In Hybrid 1,3–1,7 l/100 km, CO2-utsläpp 29–38 g/km enligt körcykeln WLTP. *Privatleasing: 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.


MOTOR

NYTT & BEGAGNAT

SERVICE & BILVÅRD ID.3 levereras i Sverige

Just nu ingår glasbehandling

MOTOR Lagom till månadsskiftet kom de första exemplaren av Volkswagens nya elbil ID.3 till Sverige. Runt 500 bilar lastades av i början av månaden och som nu ska levereras till kunder runt om i Sverige som förbeställt modellen. Sugen på att provköra? Då får du dock vänta några dagar. Landets återförsäljare får nämligen först tillgång till modellen i mitten av månaden. – Att snart få se ID.3 rulla ute på svenska vägar känns fantastiskt, det här är starten på en ny era för Volkswagen, sa Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, i samband med modellens ankomst till Sverige.

1.195 kr

GE DIN BIL DET BÄSTA!

Ford GT Heritage Edition. Foto: Ford

PREMIUM ®

Historisk specialutgåva

- 100% keramisk lackbehandling - inga efterbehandlingar Industrig. 6, Motala 070-638 31 40 www.polema.se

”Kompistvätten” – Enkel handtvätt av fordonet – Torkar av dörrgångar – Dammsuger/torkar ur kupén

t

Endas

350:-

(ej bagageutrymmet)

En väldigt enkel städ och tvätt, för er som inte har tiden att lämna in bilen i flera timmar men som ändå vill åka i något städat.

BI

MOTOR Har du en stor påse pengar över som du funderar på vad du ska göra med? Kanske är Fords nya specialutgåva av Ford GT något som lockar? Ford lanserar en specialutgåva av Ford GT för att fira 55-årsdagen av segern i Daytona 24 hour continental, vilket var bilmärkets första vinst i ett 24-timmars lopp. Specialversionen är inspirerad av den ursprungliga modellen som vann loppet 1966. – När vi tog fram Heritage edition grävde sig Ford performance-teamet djupt in i Fords GT:s historia och skapade en modell i begränsad upplaga som stilistiskt hedrar 55-årsjubileet av Daytona 24-timmarslopp, som så småningom skulle leda till våra framgångar på Le Mans., säger Mike Severson, programchef för Ford GT. Om den stora pengapåsen räcker återstår dock att se, något pris för specialversionen har ännu inte släppts.

Underredsbehandla din bil nu!

Škodas första MOTOR I månadsskiftet passade Škoda på att lansera sin första elbil som är baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform MEB. Enyaq iV, som är en suv, kommer i fyra olika versioner där den med längst räckvidd tar bilen 510 kilometer enligt WLTP. Modellen går att få som fyrhjulsdriven, men i sådant fall endast med mindre batteripaket. Initialt lanseras två av versionerna i Sverige, Enyaq iV 60 och 80, med preliminär säljstart i början av oktober. Priset för 60-modellen startar på strax över 450 000 kronor, 80-modellen på strax över 550 000 kronor.

Visste du att MOTOR Ett företag i Japan ”testkörde” nyligen en prototyp av en flygande bil.

Tel 0142-127 90 www.dackobilcenter.se

LV Å R D

Vadstenavägen 14, Motala 072-209 31 17, Jeppe

SEG:s Bilservice

0141-23 00 29 · 070-290 79 78

NYA NISSAN JUKE CROSSOVER-COUPÉN

179.900 KR NU INGÅR SERVICEAVTAL 3 ÅR UTAN KOSTNAD!

www.bilhallenmjolby.se

Sandkullagränd 1, Mjölby Tel 0142-166 72 Måndag–fredag 9.00 -18.00

Bränsleförbrukning medium 5,5-5,9, CO2 medium 125-134. Kontakta oss för gällande villkor gällande serviceavtalet. Kampanjen gäller fram till 30.09.2020 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad.


SVERIGEPREMIÄR

Privatleasing Hybrid från

2 988 kr/mån*

Kampanjpris Hybrid från 237 900 kr (ord. rek. pris 247 688 kr)

Har bland annat följande standardutrustning

• 17” aluminiumfälgar • Trådlös laddningsplatta • 8” pekskärm med SYNC 3 & navigation • Parkeringssensorer bak • FordPass Connect • Fullt digitala urtavlor

Extrautrustning för endast 6 900 kr

• Uppvärmbar läderratt • Dödavinkeln-övervakning • Uppvärmbar vindruta • Backkamera • Adaptiv farthållare • Aktivt parkeringssystem med sensorer runt-om m.m.

www.skobes.se

MOTALA Vintergatan 9 Telefon: 0141-22 75 20, 22 75 21, 22 75 27 TRANÅS Ågatan 36 Telefon: 0140-694 51 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-14 (Tranås 10-13)

Bränsledeklaration bl. körning: Puma ST-Line 1.0T EcoBoost, WLTP: 5,6-5,8 l/100 km, CO₂ 127-132 g/km. Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år/1 0 000 mil. *Privatleasing via Skobes Privatleasing. Puma ST-Line 125 hk mHEV, 2 988 kr/ mån. Månadskostnad inklusive service. Finansiering baseras på 10% kontantinsats, 36 månader, 4500 mil samt garanterat restvärde. Kostnader för försäkring, skatt, vinterhjul tillkommer. Går inte att kombinera med andra rabatter och erbjudanden. Med reservation för felskrivningar och eventuella prisjusteringar.


BOSTAD

HUS & HEM

SERVICE & HANTVERK

Höstmagi med stjärnor BOSTAD Med sina stjärnformade, lysande röda högblad är den klassiska julstjärnan en idealisk rumsdekoration i advent och under hela julsäsongen. Men visste du att med denna vackra växt kan du också göra fantastiska höstdekorationer? I laxfärgat, gult, kanel, rosé, vitt eller aprikos förvandlar julstjärnor rum till njutbara oaser för avkoppling när höstrusket tar fart. Dessa höststjärnor har gett inspiration till sådana uttrycksfulla namn som Autumn Leaves, Cinnamon Star, Lemon Snow eller Wintersun. Deras högblad ut-

strålar färgfyrverkerier och påminner om färgsprakande löv i höstskogar. Även utanför julsäsongen är de icke-röda sorterna dekorativa krukväxter. De passar bra in i alla livsstilar och ger en mysig känsla och god atmosfär under kalla, grå höstdagar. NÄR ADVENT kommer smälter de färgglada stjärnor enkelt in i juldekorationerna. För även om rött och grönt alltid kommer att vara julens klassiska färger, har andra kombinationer med tiden blivit nästan lika populära. Nordiskt coolt i blått, silver och vitt, vackert i lila, rött och guld, romantiskt i delikata pastellfärger eller

Minimaskiner uthyres

modernt i koppar och svart. Idag har julens färgkombinationerna inga gränser. Och tack vare sin otroliga mångfald och mångsidighet är julstjärnan en perfekt följeslagare i alla färgvärldar. TROTS ATT de är så vackra och mångsidiga, är julstjärnor i vissa ovanliga färger fortfarande inte särskilt utbredda. Röda julstjärnor är överlägset bästsäljande av alla, följt av vita och krämfärgade sorter, sedan tvåfärgade och fläckiga samt julstjärnor i det rosa sortimentet. Färgnyanser som lax, kanel och gult, å andra sidan, är fortfarande inte särskilt vanligt förekommande. Alla med en förkärlek för jul-

stjärnor i höstnyanser bör inte vänta för länge, eftersom dessa färger vanligtvis främst finns i början av säsongen. Julstjärnor från Princettia-serien är tillgängliga lite tidigare, ofta redan i september. NÄR DET gäller skötsel, är det inte mycket skillnad mellan speciella sorters julstjärnor och de klassiska röda. De trivs alla bra på en ljus, varm plats vid temperaturer mellan 15 och 22 ° C och med regelbunden, måttlig vattning med rumstempererat vatten. Ingen av dem tycker om kyla, drag och för mycket vatten.

Foto: Blomsterfrämjandet/DümmenOrange

BLOMSTERFRÄMJANDET

Höststjärnor i olika nyanser av aprikos, rosa och vitt kommer tidigast på säsongen. Sedan kommer julstjärnorna som inte bara finns i rött och vitt utan i en uppsjö av härliga nyanser. Foto: Stars for Europe

Trångbodd?

– hyr ett förråd Hyr ett lättillgängligt förråd i centrala Motala hos Radiomasten Storage.

Foto: Blomsterfrämjandet/DümmenOrange

0141-518 00 • www.radiomasten.se/storage

Allt inom ventilation Kemtvätt! Allmän service samt service av styr och regler, ACJ luft värme, ACF, byte av styr och regler

Husventilation, OVK besiktningar, Injustering av luft, installationer m m.

Lämna in er kemtvätt hos oss på Colorama! ÖPPET: Vard 7-18, lörd 10-15, sönd 10-14

20 års erfarenhet i branschen F-skattsedel kenneth0142@hotmail.com

MINERALVÄGEN 14 • BRÅSTORPS CENTRUM 0141-545 40 • www.coloramamotala.se

www.svekyl.se

fordonskyla o AC Svensk KYLINDUSTRI AB För mer info ring: 0142-200 35

www.minimaxinglasningar.se

CONTURA 896 Style

Ord pris fr 23.900:Gäller t.o.m 4 oktober 2020.

samt

Vi tillverkar måttanpassade inglasningar för bästa passform. Ring oss för kostnadsfri offert. Tel 0142-723 42, 070-591 88 25 Öppet alla dagar 9.00-18.00

SPARA upp till 8.000:-

Service och installation av

värmepumpar och luftkonditionering

ALTANINGLASNING TILL BRA PRIS

JUST NU fr 21.900:-

SPARA 2.000:Läs mer om kampanjen på contura.se

Vintergatan 10, Motala. 0141-528 70 • 070-527 80 67 Tisd–torsd 16-18

HogstaBuss & Godstransporter AB Persontransporter • Godstransporter Flyttransporter • Möbelmontering

Mer än 50 år i branschen!

för både privatpersoner och företag

www.hogstabuss.se • 070-318 15 97


önster och spara energi!

Just nu!

32% rabatt * * Gäller 7 september–2 oktober 2020 Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

• 10 års garanti J u s t n u ! garanti • Montering ering 3 2 % r a b a t t * • Snickeriarbeten eriarbeten vdrag • ROT-avdrag Slottsgatan 17, Vadstena · www.glasolle.se · info@glasolle.se Per: 070-791 29 50 · Robin: 070-794 29 50


Trött på du mossan? ssa på taket? Det enda behöver göra är att kontakta oss f

HUS & HEM Komplett Service - LA Takvård Prisexempel tar Före

Efter

DETTA ÄR EN ANNONS

1. Kontakta 2. NYA HYRES-oss LÄGENHETER I FANTASTISKT - LA Takvård Komplett Service tar hand om resten! T LÄGE

3650:Max 6800:Kostnadsfri Prise Eft 150m2 tak fr.

er ROT-avdrag

pel: DittPpririse s:xe 4m 90 0k

Det enda du behöver göra är att kontakta oss för kostnadsfri besiktning och offert 1. Kontakta oss

2. Kostnadsfri offert

3. Takbehandling

r

4. Uppföljning

Ditt pris: 4900 k

Det enda du behöver göra är att kontakta oss för kostnadsfri besiktning och offert

- LA Takvård Komplett Service tar hand om resten!

Hittills har intresset för Göta Stenhus hyreslägenheter på Svartå Strand i Mjölby varit mycket stort. Allting talar för att det fortsätter på samma sätt när ytterligare 40 lägenheter ska färdigställas under 1. de Kontakta kommande åren och blir klara för inflyttning. oss 2. Kostnadsfri

1

2

3

4

offert Årligkontroll av ert tak3. Takbehandling

Som namnet antyder uppför Göta Stenhus kundanpassade fristående villor med stor flexibilitet. Företaget har även ca 120 hyreslägenheter i Mjölby, Tranås och Vadstena, med fler hus på gång i bland annat Mantorp.

4. Uppföljning

Svartå Strand i Mjölby är ett område som växer så det knakar. Just här ligger Göta Stenhus bakom den småskaliga bebyggelsen, i ett unikt och lugnt läge vid Svartån.

Kontakta oss - LA Takvård Komplett service sköter resten

– Vi vann en arkitekttävling som kommunen anordnade och det gjorde att vi fick möjlighet att etablera oss just här. Arkitekten Bör Börje Mathiasson ligger bakom idén och vi känner att den har träffat helt rätt, berättar Göta Stenhus vd Karl-Johan Johansson på kontoret i rundlogen i Sörby, där fler andra företag hyr in sig och skapar en speciell känsla.

rik Karstensen -886 62 66 rik@takvard.se

ww.takvård.se

Rent tak med rätt metod!

LA metoden ger mer tak för pengarna LA TAKVÅRD Boka kostnadsfri påväxt besiktining !

– Vi finns i en härlig miljö. Jag kallar det för det kreativa centrumet i Mjölby, för det finns många skapande verksamheter här.

Göta Stenhus första del av Svartå Strand är redan inflyttad och den andra tar vid i höst. Därefter färdigställs ytterligare 20 hyresrätter under 2021 och lika många till under 2022.

Byt inte tak i onödan

– Läget är fantastiskt! Intresset har varit mycket stort och allt som byggs i år är redan uthyrt. I höst börjar arbetet med att erbjuda lägenheter inför de kommande åren. Standarden är hög och alla lägenheter har minst två uteplatser. I nästa etapp ska vi dessutom bygga en relaxavdelning med bastu, avslöjar Karl-Johan.

LA Takvård är störst i Sverige i sin bransch och deras metod ger fräscha tak med en längre livslängd. Många som säljer sina villor för att flytta till ett centralt, smidigt – Påväxt som mossa, lager och alger kan på sikt till fuktskador och stora kostnader, boende vänder sig tillleda Göta Stenhus. Det finns från två till fem rum kök på Svartå Strand, vilket gör attSkåne. många olika typer av per persäger, Jörgenoch Olsson, LA Takvård norra soner och familjer samlas i en bra blandning. En hel del kommer från närområdet, men det sker även inflyttning från till exempel Boxholm och Ödeshög. – I och med att vi har ytterligare 40 lägenheter på gång tror vi att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta. Läget är per perfekt, lägenheterna är otroligt bra och helheten passar för väldigt många.

Kontakta oss på Göta Förvaltning på info@gotastenhus.se • 0142-101 01 • www.gotaforvaltning.se

” Att ta hand om taket förskjuter takbytet fram i tiden ”

TA BORT MOSSAN UTAN HÖGTRYCKSTVÄTT

– Jörgen Olsson

n!

e Mångårig erfarenhet och utbildning har gett mig stor kunskap t en s r om eldstäder och skorstenar. Jag delar gärna med mig o sk a av denna erfarenhet genom att ge goda råd för att göra t ik Kontakta mig es din fastighet säkrare. b t när det gäller: t a

g ih å RENGÖRING AV m ko – VENTILATIONSKANALER OCH FLÄKTAR us rh e p BESIKTNING AV NYINSTALLERADE kö u d SKORSTENAR OCH BRASKAMINER är LA TakvårdNAB BORTTAGNING AV KAJBON & MONTERING AV KAJNÄT Norra Skåne 0731-40 11 50 www.sotoventimotala.se www.takvård.se jorgen.olsson@takvard.se

Telefonnummer kontor: 0141-537 80 Måndag till Fredag 7.30 - 15.30 Mobilnummer: 0706-80 45 01

offe

xempel:

Vi utför byte av trasiga takpannor, borttagning av mossa, tömning av hängrännor samt monterar ventilerande nockband.

Ring för offert.

0762-14 02 76 • roger.lind@takvard.se Läs mer på www.takvård.se

Rent tak med rätt metod!

r


DAGS ATT BYTA GARAGEPORT?

NYBYGGT PARHUS UTHYRES I MJÖLBY

Priser från 13.950:-

(inklusive motor & standardmontering) När du köper en ny garageport får du 10 trisslotter på köpet Erbjudandet gäller t o m 30/9-20.

Oringen, Mjölby

Vi har även ytterdörrar.

5 rum och kök, 123 kvm. Garage 35 kvm Kallhyra: 12.240:- mån.

HÖR AV DIG TILL OSS. VI HJÄLPER DIG GÄRNA!

010-220 38 02

info@skillab.se • www.skillab.se

Intresserad?

Kontakta oss på Göta Förvaltning på info@gotastenhus.se

F ÖRSÄLJNING • MONTAGE • SERVICE

Mattias Holmberg

Energi & Klimatrådgivning

ann-christin.nilsson-cedermo@mjolby.se, 070-60 90 700

Totalentreprenad – mur & stensättning – markentreprenad – markberedning – dränering

0142-101 01 • www.gotaforvaltning.se

Nu har jag också ställt mig i Bostadbolagets kö för lägenheter.” www.mjolbybostad.se

För miljöns skull

Enskilt vatten och avlopp Vi löser dina vatten- och avloppsproblem! Trygg markbaserad rening med infiltration eller markbädd. Renare blir det inte. – Vi kan det här med vattenrening!

MDB Entreprenad

Ring Daniel på telefonnummer 076-177 58 17

Välkommen in i fjärrvärmen – Bli en miljöhjälte du också!

baga.se

ENTREPRENAD

MARK AB

Vill du också vara med på månadstemat Hus & Hem? Kontakta din säljare eller ring oss på 0142-48 27 00


BOSTAD

HUS & HEM

Säljarnas marknad

ALLT INOM BYGG

BOSTAD Trots rådande coronapandemi står sig den svenska bostadsmarknaden stark och nu har säljarna övertaget. Enligt Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel anser många mäklare att det just nu är säljarnas marknad. På frågan ”för vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,42 på en skala mellan 0 och 10 till säljarnas fördel. Resultatet kan jämföras med när samma fråga ställdes i augusti förra året och snittet blev 5,05, varken fördel säljare eller köpare. – Jag tror att de flesta är förvånade över den starka utvecklingen på bostadsmarknaden – mitt under en pågående pandemi. Men i grunden har vi en låg ränta, konsumenterna ser att marknaden fungerar och vi märker av ett större fokus på den egna bostaden. Svenskar har alltid värderat en bra bostad väldigt högt men kanske ännu mer nu när många spenderar mer tid i hemmet, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

HANTVERK • RENOVERING • MONTERING GE • ALTANBYG ”Känn dig trygg GE YG B D • FASA med Figges Bygg” • TAKBYTE ER D A N G YG • TILLB VERING • KÖKSRENO YGGEN SB M RU • BAD YGGEN SB www.figgesbygg.se • LÖSVIRKE Albacksvägen 10, Mjölby 070-839 73 fastighetsägare! 22 • info@figgesbygg.se Villa och fastighetsägare! Villa och• fastighetsägare! Villa och

TILLÄGGSISOLERA TILLÄGGSISOLERA TILLÄGGSISOLERA VINDENVINDEN OCH SPARA VINDEN OCH SPARA OCH SPARA Villa och fastighetsägare! PÅ DIN PÅ VÄRMEKOSTNAD DIN PÅ VÄRMEKOSTNAD DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT... REJÄLT... REJÄLT... TILLÄGGSISOLERA VINDEN OCH SPARA ... och samtidigt ... ochökar samtidigt du ... och värdet ökar samtidigt på dudin värdet ökar fastighet. på dudin värdet fastighet. på din fastighet. PÅ DIN VÄRMEKOSTNAD REJÄLT... Kostnadsfri Kostnadsfri besiktning Kostnadsfri besiktning av vinden. besiktning av vinden. av vinden. ... och samtidigt ökar du värdet på din fastighet. Kostnadsfri besiktning av vinden.

Tel 0142-570 Tel 0142-570 10 0142-570 • hjertqvist@mb-isolering.se Tel 0142-570 1010••hjertqvist@mb-isolering.se 10 • hjertqvist@mb-isolering.se Tel hjertqvist@mb-isolering.se VI STÖDJER

VI STÖDJER VI STÖDJER VI STÖDJER MISSING PEOPLE MISSING PEOPLE SWEDEN

MISSING PEOPLE SWEDEN

2016

2016

MISSING PEOPLE SWEDEN

SWEDEN 2016

2020

Företaget är miljö- och kvalitetscertifierat

Företaget ärFöretaget miljö- ochärkvalitetscertifierat Företaget miljö- ochärkvalitetscertifierat miljö- och kvalitetscertifierat

Vi levererar allt inom grusbranschen!

HULJE SAND & GRUS AB 070-600 19 72 BRASKAMINER MED RÄTT FUNKTION & STIL, TILL RÄTT PRIS!

Välkommen att besöka Spisbutiken Öppet: Mån & ons 16.00 – 17.30 Drakvägen 3 Motala • 0730-27 50 55

Skaffa solceller - bli din egen elproducent

SERVICE & HANTVERK

Bostadsmarknaden i Spanien går trögt, vilket kan leda till riktiga fynd för svenskar som söker semesterbostad. Foto: Daniel Norris

Bostadskap i Spanien BOSTAD En bostadsmarknad som däremot går betydligt trögare är den spanska, dit många svenska bostadsköpare historiskt sett har sökt sig för utlands- och semesterbostad. Enligt nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten minskade antalet bostadsaffärer med hela 41,2 procent under det andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2019. Under perioden köpte endast 384 svenskar bostad i Spanien, vilket är den lägsta siffran sedan 2012! Det minskade intresset lär leda till minskade priser och den som är på tå kan därmed göra en riktigt bra affär. – Efter att det lättats på restriktionerna i landet börjar även bostadsmarknaden komma igång. Vi kan genomföra visningar, både digitalt och på plats, och intresset från svenskar är relativ stort. Viljan att leva i solen finns kvar och många ser möjligheter att göra bra affärer när utbudet är stort och priserna sannolikt kommer sjunka, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Nytt försäljningsrekord BOSTAD Svenskarnas intresse för inredning verkar inte ha någon gräns, detta trots rådande coronapandemi. Men kanske är det just den rådande situationen som får svenskarna att spendera mer pengar på saker till hemmet? En av landets inredningskedjor som vittnar om högtrycket och inredningssuget är Mio som redan passerat 7 miljarder kronor i försäljning under de senaste 12 månaderna – den högsta försäljningssiffran i inredningskedjans historia.

Fler miljömärkta produkter BOSTAD Lagerhaus fortsätter att utöka utbudet av produkter märkta med ”Bra miljöval”. Nyligen lanserades två nya kökshanddukar med märkningen. Handdukarna är tillverkade av ekologisk bomull och ska enligt inredningskedjan ha tillverkats på ett hållbart sätt för både människor och miljö. – Att nu också kunna märka dessa handdukar med ”Bra miljöval”, en tuff märkning som ger trygghet för våra kunder, är vi självklart glada och stolta över, säger Annika Fernerud, sortimentsansvarig på Lagerhaus.

Hos oss köper du både färg, tapeter samt tillbehör!

Flytthjälp?

Nyförsäljning samt auktoriserad service på Nilfisk Alto

Vi löser det mesta så att ni får tid till annat.

Teknos färger för både inne och ute Även Falu Rödfärg hittar du i vår butik Hyr skyliften hos oss!

Stort eller smått, spelar ingen roll.

• PACKNING • TRANSPORTER • MAGASINERAR Självklart kan du nyttja RUT-avdrag vid flytt.

Sanering & färg

Tel 0705-30 07 51, Östanågatan 1, Skänninge Öppet: Vard: 8.00-16.30, Lördag 10.00-13.00 www.sofabskanninge.se

UTFÖR ALLA TYPER AV BYGGJOBB

Gratis 25 öre ex tra/ hembesök såld kWh och offert!

Takbyte, altaner, fönsterbyten, panelbyten, om- och tillbyggnader, staket, köksbyten m.m.

Kontakta Johan Cernvall 070-299 18 81 info@djssol.se

Ringtrastvägen 4, Motala www.djuvfeldtstransport.se

0733-499 260

ROT RUT & rekt di -avdrag an! ur kt fa på

Vi hjälper dig med din trädgård och andra utomhusjobb! Bygga altan, staket, måla om huset, rensa rabatter, kratta samt klippa häckar och buskar.

013 -14 15 10

www.alertsenior.se BYGG 072-58 67 877 www.djssol.se


BOSTAD

HUS & HEM BILSEMESTER

SERVICE & HANTVERK

I SAMARBETE MED

VÅRA ÖPPETTIDER ÄR MÅNDAG-FREDAG

Upplys reskoden ”OSTGOTA” – så får du automatiskt rabattpriset.

ECOCENTER OCH AVFALLSHANTERING

Slott med egen golfbana

Pris per person i dubbelrum

2.099:-

Pris utan reskod från 2.249:Pristillägg t.o.m. 30/9 + 1/5-30/6: 300:-

• 3 övernattningar • 3 frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag på slottsrestaurangen La Grue • Fri greenfee på slottets egen golfbana – också på ankomstoch avresedag

Ankomst: Valfri t.o.m. 16/12 2020 samt sön-onsdag 4/1-28/6 2021. Beställ på:

Miljö- och återvinning är mycket viktigt del. På våra EcoCenter arbetar vi därför till stor del med återvinning, och här hanterar vi en mängd avfallsfraktioner, såsom kompost, asfalt, betong, schaktmassor med mera.

Kom ihåg reskoden: OSTGOTA

Öppet vardagar kl. 9-17.

avhämtning: • Jordmaterial (matjord, planteringsjord, dressjord, anläggningsjord) (plattsättning m.m.)

• Dekorsten

Avbeställningsskydd kan köpas till. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Barnrabatt vid 2 vuxna. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

www.happydays.nu eller 020 79 33 84

Material som vi tillhandahåller i storsäck eller för

• Samkross, stenmjöl

• Kullersten • Grus, makadam

VA D

Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: från 1.349:-

På våra EcoCenter anläggningar tillhandahåller vi närproducerade jordprodukter tillverkade utan några som helst konstgjorda tillsatser, vilket innebär att all jord såsom matjord, dressjord med mera är av allra högsta kvalité. I vårt sortiment erbjuder vi dessutom försäljning av bland annat bergprodukter, sand och dekorsten.

ST EN A

2 nätter fr ån 4 nätter fr 1.449:ån 2.699:-

Hotel und Golf Schloss Krugsdorf i Nordtyskland Här har du en fin möjlighet för att invitera någon du håller av, på en romantisk semester på Schloss Krugsdorf, som ligger naturskönt belägen i utkanten av en liten mecklenburgsk landsby nära gränsen till Polen. Slottets historia går femhundra år tillbaka i tiden, från början fanns det en riddarborg här och senare ett adligt slott i jugendstil ägt av en pommersk adelsfamilj, och år 2009 tillkom den fina golfbanan med internationell standard. Och alla golfentusiaster kan se fram emot att ta den dagliga rundan på mästerskapsbanan med 18 hål, då vistelsen inkluderar gratis greenfee! En unik semesterkombination av golf, gourmetmiddagar och lyxig inkvartering. Du bor i det fina slottsannexet (100 m) med utsikt över slottsparken och golfbanan.

07.00-16.00

(grunder, dränering m.m.) VI FINNS HÄR!

GDL AB . Norrsten . 591 92 Motala 0141-484 15 . www.gdl.se . ecocenter@gdl.se

• Natursingel (gårdsgrus) • Natursand (sandlådor m.m.)

GE DIN TRÄDGÅRD ETT LYFT MED STENLÄGGNING! Välkomna att se vår fina utställning! Vi hjälper dig från inspiration till färdigt resultat!

Sveriges största inomhus utställning av sten och plattor

Öppetider mån-tors 07-18, fre 07–16, lör 10-14

013-813 22 Fålåsavägen 15, Vikingstad


NÖJEN

EVENEMANG

RESOR

Vätternkyrkan - Nytt utställningsstopp på årets konstrunda i Vadstena VADSTENA. Den andra helgen i september äger Vadstena Konstrunda traditionsenligt rum. Kicka Thorsson har tidigare varit på Wasagården, men på grund av restriktioner för Corona kan den lokalen inte användas i år. Nytt utställningsstopp för i år blir rymliga Vätternkyrkan som ligger nära Rödtornet där samlingsutställningen finns, parallellt med Storgatan. Där kommer Kicka Thorsson och Madeleine Swanström visa sina alster och nyutgivna böcker. Kicka håller på med glasfusing, måleri och collografi. Madeleine arbetar med textila alster, både textila tavlor och stickade hattar. Madeleine har skrivit en spänningsroman och Kicka har gjort en barnbok med egna illustrationer och egen text. De finns på plats och signerar sina böcker. I somras ställde de ut tillsammans i Motala konsthall. CAROLINA FRANSSON

Calle Eriksson fotograferar mycket fjärilar. Hans stora musikintresse märks också av i utställningen. Foto: Carolina Fransson

Nyöppnat Välkommen till en orientalisk smakupplevelse gjord på äkta kolgrill. Grand Svecia’s Pizza och Kolgrill i Motala erbjuder dig en fräsch och modern atmosfär med kolgrill, pizza, grillrätter och mycket mer! Maten kan avnjutas i vår mysiga restaurang eller som take-away. Öppettider: Måndag –fredag 10.30–22.00 Lördag–söndag 12.00–22.00 Ulaxgatan 56, Motala

0141-21 31 38 www.grandsvecia.se

Vill du synas här? Ring 0142-48 27 00

Välkommen att boka bord!

”Jag har alltid tyckt att det varit kul att fota” Calle Eriksson ställer ut sina bilder i Skänninge SKÄNNINGE. Musik och fotograferande ligger Calle Eriksson från Mjölby varmt om hjärtat. Han har spelat 30 år i Motala rockers och spelar nu i tre andra band. Han har nu också en fotoutställning på Skänninge bibliotek. Strax innanför entrén till biblioteket hänger Calles canvas och rambilder föreställande fjärilar, naturen och en gitarr. Numera spelar han trummor i de band han medverkar i, bland annat Queen street orange som

har några låtar på Spotify, men det var gitarr han började spela som ung och i utställningen har han en bild av sin första. Intill gitarren står det ”kompledigt”. – Det är ingen som spelar på den just nu, det är göteborshumor, skrattar han. FOTOGRAFERANDET HAR han sett som en bisyssla vid sidan av musiken. – Jag har alltid tyckt att det varit kul att fota. Jag började på 80-talet, men sen la jag ner det då musiken tog över helt. När jag fyllde 50 köpte jag mig en ny kamera och

bestämde mig för att ta upp fotograferandet igen. Nu är jag 65, så det har blivit några år nu, säger han. DE ANDRA bilderna i utställningen är tagna på olika platser i Östergötland och Småland. Bland annat finns det några bilder på Skogssjön. Flera av bilderna föreställer också fjärilar, vilket kan vara lite svårt att fotografera, berättar han. – Det är så rogivande att fotografera ute i naturen. För att fånga fjärilarna har jag använt teleobjektiv. I bland får man ha tålamod. Om en

fjäril har varit på en plats och man inte lyckats fånga den på bild kan man vänta en stund, så brukar den komma tillbaka till samma ställe, berättar han. CALLE HAR tidigare haft flera fotoutställningar runtom i Mjölby kommun. Denna utställning heter ”Blandade ögonblick” och visas på biblioteket under september och oktober.

CAROLINA FRANSSON

Emelie Wedhäll


NÖJEN

EVENEMANG

RESOR

KRYSSET 37 VECKA

Alla lösningar finns på

OMPRÖVNING

ANSIKTE

ÄNGEL

DARRAR

www.ostgotatidningen.se

MAKTLOKAL GRANSKAS SOLITÄRT

IRLAND PÅ WEBBEN

TRÅCKLA

NUMMER

LJUS FR. FJÄRR

TYSKT AB

KROKA BRUN SÅNGERSKA SJUNGER OM IQ

FLYGER I USA

RASK PENSION POLITISKT FÖR KÄND KORREKT KOMMUN- GULEBÖJ TON JOBBARE

SAGOBRÖDER HEDER

SLÄT LJUD FR. NÄSAN SKÄRA

FÖRE DONALD

HETER 91:AN

BIL I UK

EUROPAS STÖRSTA STAD

MÄRKE FÖR HUDVÅRD

FRÅGETECKEN

STORT PAPPER

SERIEN CITYAKUTEN

100 KVM STUPKANT

52 I ROM

IMPERIUM

NICKEL

NEODYM

KOPPAR

GRANSKNING SE HITTADE ALADDIN GRUNKA

AC I BIL

VÅNDA

PÅ BIL I PARIS

BANA & FORD

UTSLAG

TACO

Behöver du hjälp till högtider?

Expressbuss

Vi erbjuder catering, men även div sittningar för olika typer av evenemang.

Torsdag–söndag

BUFFÉ

Stockholm–Östergötland Östergötland–Stockholm

Välj mellan

Pris från

Varmrätter * Bufféer Smörgåstårtor Smörgåsar * Tårtor mm

Kontakta oss gärna för Buffe påbeställning 71:an mer information, vardagar mellan kl. 11–14 eller prisoffert. Pris: 85:- pensionär: 75:-

Får vi fresta med äpple/plommonkaka eller en supergod grillmacka.

Vi behöver din matbeställning minst 1 vecka innan. Smörgåstårtor/tårtor minst 2 dagar innan.

Beställ läckra smörgåstårtor hos oss!

VÄLKOMNA! VÄLKOMNA! Agneshögsgatan 71 Agneshögsvägen 591Motala 71 Motala 0141-573 00 0141-573 00 www.matocafe.se/71 www.matocafe.se/71an

Agneshögsgatan 71• Tel. 0141-573 00

Melodikrysset v.37 - 12 september 1

3

4

2

7

9

10

12 13

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm Namn:..................................................................................................................................................... Adress:................................................................................................................................................... Postadress:...............................................................................................................................................

190:-

Boka din Viking Line kryssning hos oss!

Varmt välkomna ! 076-805 80 80 Storgatan 25 A, Boxholm Öppet: Mån- fre 07.00–18.00, Lör 09.00–14.00, Sön stängt

MUSTA DINA

ÄPPLEN För info se vår hemsida.

8

11

Hos oss kan ni även beställa catering – ring oss så berättar vi mer!

ELLER SÄLJ TILL OSS!

5

6

© Content Central. Halvkrysset 20x13-B37. Foto: Envato

PUSS

Askersund • 0583-100 45 • www.kallestradgard.se

MINNESGÅVA En minnesgåva till IOGT-NTO-rörelsen stärker barn som växer upp i missbruksmiljö och stöttar vuxna att komma ur sitt beroende.

https://bit.ly/minnesblad

Välkommen att boka din resa på www.blaklintsbuss.se Tel 0142-121 50 • info@ blaklintsbuss.se

BOXHOLMS SIMHALLS ÖPPETTIDER: MÅNDAG: 12.00-16.00 TISDAG: 06.00-08.00 12.00-20.00 ONSDAG: 12.00-20.00 TORSDAG: 06.00-08.00 10.00-21.00 FREDAG: 12.00-20.00 LÖRDAG: 09.00-13.00 (SEPT-APRIL) SKOLGATAN 2 59010 BOXHOLM 0142-89564 WWW.BOXHOLMSHUS.SE FÖR MER INFORMATION, SE VÅR HEMSIDA ELLER KONTAKTA OSS!


D I R B Y H D D A L 4 RAV

E B B U D

R Ä I M E LPR

ntligen ä d i r b y Yaris H a y juda? n b t r l e e h n a h k teknik ybrid oc e h t s d a d n a e L ss ölby. j V4 a t A M o R r y e e o l l T d e å otala på vad l när b i M n , B e g k g n i fi n i y l p k n ö hos As , Norrk . Är du g e n g i i r p e ö v k S till kör i Lin v o r kommit p h c en in o m m o k l Vä

A Y N T L E H

Askling Bil AB

LINKÖPING Fröstorpsgatan 2 Tel: 013-35 78 50 Mån-fre 09-18 Lör 11-15

D I R B Y H YARIS

NORRKÖPING Maskingatan 10 Tel: 011-21 17 50 Mån-fre 09-18 Lör 11-15

MOTALA Vintergatan 18 Tel: 0141-20 35 80 Mån-fre 09-18 Lör 10-14

MJÖLBY Kungsvägen 91 Tel: 0142-29 96 90 Mån-fre 09-18 Lör 10-13

/asklingbil


#stadenslag

Ett magasin från Linköping Hockey Club

i samarbete med

Tar med sig vinnarkulturen från Princeton – Sid 8 –

Arvid Costmar från Motala är redo för SHL

HEMMAPREMIÄR

HEMMAPREMIÄR

vs.

vs.

LÖRDAG 12 SEP 12.00

LÖRDAG 26 SEP 15.15

LHC–AIK

LHC–Växjö

NEDSLÄPP 2020/21

– Sid 18 –


Välkommen till en ny säsong med

Linköping Hockey Club En ny uppfräschad version av LHC:s nya magasin #stadenslag håller du i din hand. Jag hoppas verkligen att du tycker om produkten i 2020 års version där vi samlat trevliga intervjuer och fakta om och kring vår kära Club och dess representationslag innan puckarna släpps i SDHL respektive SHL!

hälsa och ett liv i rörelse för barn och ungdomar, ett område som hela LHC dagligen arbetar med och gärna delar med sig av. Nu är det flera av oss som väntar spänt på beskedet om vad som kommer gälla publikfrågan under hösten för våra matcher i Saab Arena och i skrivande stund finns ännu inga klara besked. Men, för oss inom LHC är det glädjande och ytterst motiverande att så många supportrar, medlemmar och partners visar sitt stöd och engagemang för laget som knyter ihop banden i denna del av Sverige.

Näringslivets insatser är helt avgörande för LHC:s utveckling, främst för att skapa de resurser som krävs för att tävla med de bästa. Men för att långsiktigt kunna erbjuda alternativ till traditionell marknadsföring har vi hela tiden ambitionen att ligga i framkant och utveckla våra affärserbjudanden mot en mer modern och hållbar sponsring. Förutom våra exponeringslösningar som finns i arenan, men även på sociala medier, är det vårt arbete inom Tillsammans som sticker ut och som har fått stor uppmärksamhet i hela länet. Vårt fokus är och har varit att bidra till god

Tack! /Michael Sturehed, Kommersiell chef

årrss 0 4 å 0 4garanti ppåå

– DEN OPTIMALA POOLTÄCKNINGEN! – DEN OPTIMALA ©POOLTÄCKNINGEN!

ti en gatoramnm s stommen

AQVISDECK AQVISDECK©

Din lokala poolleverantör Din lokala poolleverantör i Östergötland i Östergötland

20 0% % 2 raab baattt r t på på poolpaket p

a gälleorolp o mket gäller tt o 31/10 m 31/10

BOKA EN POOLKONSULT – KOSTNADSFRITT! Gå in på aqvis.se och boka en tid med en av våra poolkonsulter. BOKA EN POOLKONSULT – KOSTNADSFRITT! Gå in på aqvis.se och boka en tid med en av våra poolkonsulter.

AQVISDECK©© AQVISDECK

DEN OPTIMALA OPTIMALA DEN POOLTÄCKNINGEN POOLTÄCKNINGEN

Höstkampanj Höstkampanj

10% rabatt

10% rabatt på våra Aqvisdeck på våra Aqvisdeck gäller t o m gäller tom 31/10 31/10

2

Bruksvägen 3 Bruksvägen 3 595 93 Mjölby 595 93 Mjölby 0142-230 50 0142-230 50 info@aqvis.se info@aqvis.se www.aqvis.se www.aqvis.se


Välkommen till

SKOBES BIL – ett personligare bilföretag! NYA BILAR Vi är återförsäljare av Volvo Ford, Renault och Dacia. Vad passar dig bäst?

BEGAGNAT Vi har ett stort utbud av begagnade bilar. Hittar du inte det du söker har vi tillgång till hela koncernens lager.

För oss är det självklart att alltid ge dig bästa möjliga och personliga service. På Skobes hjälper vi dig med allt som rör din bil. Från finansiering, försäkring och leasing till service, reparation och underhåll – det kompletta bilägandet.

Välkommen till Skobes!

www.skobes.se

MOTALA Vintergatan 9 Telefon: 0141-22 75 29 TRANÅS Ågatan 36 Telefon: 0140-694 29 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-14 (Tranås 10-13)


”Linköping har alltid varit platsen jag velat komma tillbaka till.”

Hårdskjutande Wakefield tillbaka igen

1998 Kanada Målvakt Vänster 2022 Toronto Aeros

– Det är en stabil och bra liga, inte minst jämfört med CWHL (den kanadensiska damligan, reds. anm.) som lades ner häromåret, menar Jennifer.

– Att spela med män var något jag alltid velat testa och det var en cool erfarenhet, berättar Jennifer. Jag utvecklades mycket både som spelare och människa av det. Det har gått tre år sedan hon lämnade östgötaslätten, men hon berättar att hon hållit kontakten med flera personer i och runt laget. Dessutom är det flera som är kvar sedan dess. – Ja, och det är superkul att komma tillbaka och se hur till exempel Madelen Haug Hansen och Ingrid Morset utvecklats. Och även om det är en omställning att ha Denise Altmann bakom sig och inte bredvid sig på bänken är det jättebra för mig att kunna få lite tips och tankar från henne eftersom jag verkligen respekterade hennes skicklighet som spelare, säger Jennifer.

Presenteras av:

Info Född Nationalitet Position Plockar Kontrakt till Moderklubb

1984 Sverige Målvakt Vänster 2021 Stocksunds IF

som en riktig offensiv spjutspets som skjuter som en häst sparkar. Frågan är om hon är samma spelare nu som då? – Jag hoppas så klart att jag utvecklats lite under de här åren, annars vore det deppigt, säger hon och skrattar till.

– Jag gillar den svenska modellen och har kommit in bra i den svenska kulturen.

– Framförallt har jag nog utvecklat defensiven och tar ett större ansvar över hela banan. Fast jag kommer nog alltid tänka offensiven först, erkänner hon med ett leende.

Det kan hennes nya nordamerikanska lagkamrater bekräfta som använt Jennifer som tolk och lokalguide under första tiden i Linköping.

Några personliga målsättningar har hon inte satt upp, utan vill bidra till att LHC tar sig tillbaka till toppen. Däremot har hon en sak klar för sig:

– Haha, jo men det är klart att jag visat de nya tjejerna stan, skrattar Jennifer. Jag har ändå ganska bra koll på var man äter stans bästa glass och vad som finns att göra vid sidan av hockeyn.

– Jag har skrivit ett kontrakt på 1 + 1 år och hoppas verkligen att jag kommer spela här även det andra året. Gärna ännu längre.

– Samtidigt växer stan och det är kul att upptäcka saker som inte fanns här senast jag bodde här. Jag har ju bara varit här över en helg här och där de senaste åren så lite nytt är det för min del också.

Det lär hon knappast vara ensam om att hoppas på.

Offensiven först – trots allt Text: Johan Haugesund

De flesta LHC-fans minns kanske Jennifer

Info Född Nationalitet Position Plockar Kontrakt till Moderklubb

4

2001 Danmark Målvakt Vänster 2021 Herning

Info Född Nationalitet Position Plockar Kontrakt till Moderklubb

1993 Sverige Målvakt Vänster 2021 Värmdö HC

#35 NIKLAS LUNDSTRÖM

Född Nationalitet Position Plockar Kontrakt till Moderklubb

Foto: David Einar

Info

#31 STephanie neatby

– Det var en utmaning att komma in och ta en plats i det laget, men det blev ett väldigt bra år som slutade med att vi försvarade guldet. Även om vi tillhörde toppen alla de tre åren jag spelade i LHC är det förstås guldåret som står ut som ett extra bra minne, konstaterar Jennifer.

När hon lämnade Linköping har hon hunnit med en säsong i Luleå, en i Djurgården och en i Brynäs. Att hon blivit kvar i SDHL är ingen slump.

#33 EMMA-SOFIE nordstrÖM

Försäsongen är i full gång och SDHL-laget har hunnit med tre träningsmatcher när vi hittar en lucka för att prata om skyttedrottningens återkomst. Första gången hon kom till Linköping och LHC var 2014, strax efter att LHC blivit svenska mästare för första gången.

”Kommit in bra i den svenska kulturen”

På många sätt var och är Jennifer Wakefield en damishockeyns superstjärna. Under åren i Linköping bröt hon ny mark då hon som en av de första damspelarna någonsin spelade med herrlag. Hon gästspelade med i tur och ordning IK Guts, Borås och Nybro under sina tre LHC-säsonger.

Foto: David Einar

– Linköping är platsen jag alltid jämfört andra platser med och som jag känt att jag velat komma tillbaka till. De här åren jag varit borta har varit bra och utvecklande för mig, men jag har också insett vad jag värderar och det är att få vara tillbaka i Linköping.

Bröt ny mark

#50 jonas gustavsson

Hon var en offensiv urkraft när LHC Dam bärgade sitt andra SM-guld säsongen 2014/15. Nu är Jennifer Wakefield den stora profilvärvningen i det lagbygge som ska ta LHC tillbaka till toppen i svensk damhockey. Efter tre år i andra SDHL-klubbar säger hon själv att hon nu kommit hem.


Invigningsfest Mjölby Med en redan stark position på den lokala marknaden i Mjölby utökar vi verksamheten för att bli ännu starkare. Vår nya hall står redo att ta emot kunder. Med ett ännu bredare sortiment på virke vågar vi lova att vi har något för just ditt projekt. Obehandlat, grundmålat eller mellanstruket, valet är ditt.

1995:-

RABATT PÅ PANEL

10% Grundmålad panel 15% Mellanstruken panel 20% Obehandlad panel

449:Anza penslar

20% rabatt

Beckers Perfekt Plus Facade Hållbar fasadfärg som ger en motståndskraftig yta samt ger mycket bra kulörhållning. Förutom att färgen håller en mycket hög kvalitet är den också lätt att måla med, torkar snabbt och ger ett gott skydd mot påväxt av svartmögel på färgfilmen. 10 liter.

Falu Rödfärg Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Ett lika naturligt val till arkitektritade villor som till sommartorp och sjöbodar. 10 liter, röd.

69:-

Bahco Handsåg Prisvärd kap- och klyvsåg för alla typer av trä. NP-22-U7.

Utvändig skruv

20%

PALL MED PELLETS

2.595:-

rabatt

52 st säckar á 16 kg (6 eller 8 mm) Fri hemkörning* vid köp av fyra stycken pallar. *frakten gäller inom två mil från närmaste K-Bygg-anläggning

KUNSKAP, KOMPETENS OCH KVALITET LINKÖPING • MJÖLBY • MOTALA • RIMFORSA • VADSTENA • ÅTVIDABERG • k-bygg.se Erbjudanderna gäller t.o.m 2020-09-26. Kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter, reservation för slutförsäljning. Lokala avvikelser kan förekomma.


”Vi kommer nog kunna ställa till med en del.”

”Folk har förväntningar – det har jag också!”

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1993 Norge Back Vänster 2021 Rosenborg IK

Foto: David Einar

Info

#12 INGRID MORSET

Även om familjen kommer att dela sin tid mellan Linköping och Västerås lär det bli mer familjetid framöver än under den senaste säsongen. Som KHL-proffs i Admiral

Som bäst när det gäller som mest I nästan alla lag han spelat i har Markus blivit tilldelad ett ”A” som assisterande lagkapten.

Flera bekanta ansikten

– Jag har nästan alltid fått höra att jag verkar äldre än jag är, så kanske är det den egenskapen som gjort att jag ofta fått den rollen. Jag försöker bara vara mig själv och säga vad jag tycker om det är något jag tror kan utveckla laget.

Markus är född 1991 i Västerås, precis som LHC-bekantingen Anton Mylläri (det skiljer faktiskt bara någon månad). De gick i samma klass på högstadiet men har inte gjort mer än några juniormatcher ihop. Ett par år yngre än dem är Mikael Frycklund, som nu blir Ljunghs nya lagkamrat i LHC.

En annan egenskap som säkert inte är en nackdel i sammanhanget är Markus dokumenterade förmåga att höja sig när matcherna betyder som mest.

– Ja, precis. Vi har tränat en del ihop på somrarna men har aldrig spelat ihop tidigare så det ska bli kul, säger Ljungh.

– Ja, men det är kul när matcherna får en extra nerv, nickar Markus. Det blir en annan typ av hockey, det blir tightare, tuffare och en annan regelbok. Jag gillar slutspel och hoppas så klart att vi ska få spela många såna matcher framåt vårkanten.

Men det var flera bekanta ansikten som mötte Markus Ljungh i Linköping. Såväl Broc Little som Patrik Lundh har Markus spelat med tidigare. Och under tiden i Västerås hade han faktiskt också LHC:s huvudtränare Bert Robertsson som assisterande tränare under en säsong.

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1997 Sverige Back Höger 2022 Bergsbyns SK

– Jag har tränat hemma i Västerås under sommaren, precis som jag brukar. Jag har kört med en tränare i fem, sex år och hans upplägg funkar bra för min kropp. Just i år har försäsongen varit längre än vanligt så jag har kunnat förbereda mig bra och känner mig i god fysisk form. – Nu ska det bara visa sig på isen också, lägger han till med ett skratt. Om det är någon av hans nya lagkamrater som imponerat på honom hittills? – Vi har ju bara varit på is några gånger så det är lite svårt att bedöma, erkänner Markus med ett skratt, men jag tycker nog att det ser spännande ut överlag. – Vi kommer nog kunna ställa till med en del under säsongen, lovar Markus innan vi avslutar samtalet så att han kan ta ett dopp i Stångån.

Har skött sommarfysen Markus Ljungh har fått beröm av fystränare Lasse Thörnholm för sina prestationer

– Jag minns honom som väldigt engage-

Info

på barmarksträningen. Han har uppenbarligen kunnat sköta sin fysik trots pandemin.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

6

1995 USA Back Vänster 2022 Pittsburgh Pen.

Text: Johan Haugesund

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1992 Sverige Back Vänster 2021 Linköping HC

#5 MATTIAS BÄCKMAN

Mer familjetid att vänta

– Jag ångrar absolut inte att vi som familj tog beslutet att åka, men det är klart att det var tufft att åka iväg på en två månader lång bortaturné och bara kunna kommunicera med familjen via Facetime.

#14 GRACEN HIRSCHY

– Haha, ja, barnen behöver aktiveras samtidigt som det är kul att upptäcka den stad man ska bo i, konstaterar Markus.

rad och med en stark vilja att utveckla laget. Under den korta tid jag varit här tycker jag att det är samma Bert nu som då, säger Markus med ett skratt.

Foto: David Einar

Gamla Linköping, Lill-Valla, Trädgårdsföreningen, Stureforsbadet. Markus Ljungh har inga problem att lista Linköpings-pärlor efter bara ett par månader i staden. Och som småbarnsförälder får man en del upptäckande ”på köpet”.

Vladivostok kunde det gå månader utan att Markus träffade resten av familjen.

#4 FILIP BERGLUND

I början av maj levererade LHC:s sportchef Niklas Persson en värvningsbomb som gav eko i hockeysverige. Markus Ljungh, med fem produktiva SHL-säsonger bakom sig, hade skrivit på ett reårskontrakt med klubben. Förväntningarna är höga på Västeråskillen. Inte minst från honom själv. – Det är klart att jag hoppas få en ledande roll i laget i vinter, konstaterar nyförvärvet i samma stund som han sätter foten i sanden på Stureforsbadet.


Floristdesign

Presenteras av:

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1996 Sverige Forward Höger 2022 Motala AIF

#11 HENRIK TÖRNQVIST

2001 Norge Forward Vänster Jordal IHK

#16 MARTHE BRUNVOLD PABSDORF

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

Foto: David Einar

Info

Vi hjälper dig med fina blommor för alla tillfällen - vardag, fest, bröllop och begravning

Presenteras av:

Partner Linköping

1993 Norge Forward Vänster 2021 IK Comet Halden

Blomsterhjärtat Floristdesign Runvägen 2, Mantorp 0142-210 45

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1985 Kanada Forward Höger 2021 Darthmouth S.

www.blomsterhjartat.se

#13 ANDREW GORDON

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

Foto: David Einar

Info

#21 MADELEN HAUG HANSEN

Välkommen in i vår fräscha butik i köpcentret Depot Mantorp!

est tapetfa t pe Ord öppettider: Månd–fred 10–18 Lörd 10–15 Sönd Stängt

Vi hjälper dig att lyckas.

Just nu

25%

rabatt

Köp tapet för minst

1000:–

VILKEN FÄRG ÄR DU? Få tapetverktyg för

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1998 USA Forward Höger 2022 Blake School

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

2001 Sverige Forward Höger 2021 Motala AIF

Passa på att måla om taket och listerna när du ändå tapetserar. Det är detaljerna som gör helheten. Passa p listerna Det är d

#14 ARVID COSTMAR

Info

#24 CARLY BULLOCK

200:–*

Foto: David Einar

!”

Blomsterhjärtat

Presenteras av:

1.200 m2 fullmatad butik med färg, tapeter, klinker, kakel, golv och fullsortiment av poolkemi!

Öppet hela sommaren!

Kampanjen pågår 12/9- 27/9. *På utvalt tapetersortiment. Verktyg från Embo eller Anza.

Bremers Färg Upptäck vårt breda utbud av tapeter!

Bremers Färg

Mjölby: Ryttarhagsleden Mjölby: Ryttarhagsleden 5 5 Tel: 0142-151 Tel 0142-151 0000 Öppet: Vard7–18, 7–18, 9–13 Öppet: Vard lörlör 9–13 www.nordsjoidedesign.se www.nordsjoidedesign.se 7 7

Ryttarhagsleden 5. Mjölby. Tel 0142-151 00. Öppet vard 7-18. Lörd 9-14 www.nordsjoidedesign.se

Upptäck vårt breda utbud av tapeter!


Stephanie Neatby

Från Princeton till Linköping

– Alla spelar hockey i Minnesota, säger hon. Jag stod på skridskor första gången när jag var ett och ett halvt år och spelade i lag från att jag var fyra år.

– Nä, jag tjatade i fyra år på mina föräldrar för att få bli målvakt, säger hon och konstaterar med ett skratt:

Hösten 2016 korsade deras vägar då båda påbörjade nya kapitel i sina liv: De blev inskrivna på Princeton University i New Jersey, ett så kallat Ivy League-universitet, en grupp om åtta privata skolor med anrik historia.

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1999 Norge Back Höger 2021 Stavanger H.

Foto: David Einar

Info

#11 LENE TENDENES

Hennes pappa var backcoach i laget hon spelade i och hon beskriver sig själv som en lite udda typ. På frågan om den klas-

– Det var samma för mig, instämmer Stephanie som också hade viss press på sig hemifrån när valet av skola skulle göras.

Började åka skridskor som 1,5-åring Carly Bullock växte upp i amerikanska storstaden Minnesota – men hon har inget svenskt påbrå i släkten – och menar att hon knappt hade något val annat än att börja spela ishockey.

– Mina föräldrar sa att om jag skulle flytta till USA för att plugga skulle det vara på en bra skola. Det tycker jag att det blev, haha. Blev historiska mästare Duon hade fyra framgångsrika år på Princeton vilka kröntes med en historisk framgång under fjolårssäsongen. Efter att för första gången någonsin ha tagit laget till slutspel i regionala ECAC-turneringen slog Princeton största rivalen Cornell University, högst rankade laget i hela USA, i finalen.

– Det var mäktigt att kliva in på campus första gången, minns Carly. Jag var runt

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

2000 Sverige Back Vänster 2021 Linköping HC

– Det var helt galet och en otrolig upplevelse, berättar Stephanie.

#3 WILLIAM WORGE KREU

– Femte året gav de upp.

– Utan tvekan! I alla fall är jag det, haha.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

8

1999 Schweiz Back Höger 2022 EHC Uzwil

En annan klassisk rival till Princeton är Yale, men på senare år har rivaliteten svalnat – åtminstone vad hockey anbelangar. Och kanske är det tur det, med tanke på att Broc Little har gått på just Yale. – Haha, ja, men då är Cornell värre så det är nog ingen risk för dålig stämning när vi springer på Broc här i Linköping, skrattar Stephanie som har koll på att även Broc Little blivit ECAC-mästare (säsongen 2008/09). På tal om Linköping. När de fyra åren på Princeton var över var både Stephanie och Carly inställda på att prova på spel i Europa och via Courtney Birchard, assisterande tränare för Princeton och med ett kort förflutet som spelare i LHC, kom de i kontakt med Kim Martin Hasson och sedermera Roger Ekström. – Det visade sig att LHC hade en öppning och när vi fick erbjudande om att komma hit tvekade vi inte en sekund, säger Carly.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1987 Norge Back Höger 2021 Sparta HK

#6 JONAS HOlÖS

Stephanie Neatby är målvakt och kommer ursprungligen från Toronto i Kanada. Ska man tro henne själv var det aldrig tänkt att det var målvakt hon skulle bli.

och besökte några olika skolor men från den stunden jag såg Princeton första gången var jag fast.

#17 Shannon Sigrist

siska klyschan att målvakter behöver vara lite udda nickar hon ivrigt.

Foto: David Einar

Två av SDHL-lagets nyförvärv inför säsongen har, deras ungdom till trots, ett långt förflutet tillsammans. Carly Bullock och Stephanie Neatby, båda födda 1998, har spenderat de fyra senaste åren som lagkamrater på Princeton University men är nu redo att ta steget ut i proffslivet. Det steget har de valt att ta i Linköping.


”Vi båda älskar att vinna och hatar att förlora.”

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1995 Sverige Back Vänster 2021 Linden Hockey

#26 HAMPUS LARSSON

– Carly är en ren målskytt och samtidigt den hårdast arbetande spelaren jag någonsin sett. Förlorar hon pucken går hon

Lär sig hockeyglosor av målvaktskollegan

”Skönt att vara förvirrad i grupp”

För att underlätta den språkliga övergången pluggade Stephanie och Carly lite svenska redan innan de åkte över, och väl på plats har de införskaffat boken ”How to learn complete Swedish”.

De har inte ens varit i Linköping en månad när vi talas vid, men känner sig redan som hemma i stan och i laget. De erkänner att det varit en liten trygghet att ha några andra nordamerikaner att ty sig till i början.

– Så jag förväntar mig att prata flytande svenska inom ett par veckor, skämtar Stephanie.

– Det har absolut varit skönt att kunna vara förvirrad i grupp, skrattar Stephanie. Men framförallt Jenni (Jennifer Wakefield, reds. anm.) har fått fungera som en länk

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1996 Kanada Back Höger 2022 Okanagan HAP

En försvårande omständighet är emellertid att hur ”complete” läroboken än är lär

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

9

1996 Sverige Back Vänster 2021 Partille HK

– Haha, nej, jag har inte hittat något om hur jag klagar på domaren än så länge, bekräftar Stephanie. Fast jag har som tur är hjälp av min målvaktskollega Emma-Sofie Nordström på den punkten. Vi hjälper varandra med språket och har några glosor på respektive språk varje dag som vi tränar på. Siktar högt Om de själva får bestämma lär ordet ”guldhjälm” bli ett användbart substantiv under tiden i Linköping. – Vi båda älskar att vinna och hatar att förlora. Det enda mål vi har här i Linköping är att hjälpa laget vinna guld, slår Carly fast innan vi skiljs åt och de både nordamerikanska nyförvärven tar sikte på Stora torget för att äta en bit mat och lära känna sin nya hemstad närmare. Text: Johan Haugesund

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

2003 Sverige Back Höger Eksjö HC

#61 SOLVEIG GISLER

För Linköpingspubliken är det svårt att veta vad man har att förvänta sig av nytillskotten, så därför fick både Carly och Stephanie i uppgift att beskriva varandra som ishockeyspelare. När Stephanie börjar håller hon inte igen i hyllningarna av lagkompisen:

– Jag är ingen målvaktsexpert men Steph är utan tvekan en av de bästa målvakter jag spelat med eller mot. Hon har en unik förmåga att vinna matcher på egen hand och göra helt sjuka räddningar som skifta matchbilden och ge hennes lag momentum, kontrar Carly.

den inte täcka in de viktiga glosorna i hockeyns ABC.

Foto: David Einar

– Stan är precis lagom stor och det är jättehärligt att sitta på en uteservering och njuta av sommarvädret, fyller Stephanie i och lovordar i nästa andetag Ammos Creperi på Platensgatan.

– För mig har den största omställningen varit att komma in i det metriska systemet, säger Carly och skrattar. Jag skulle aldrig våga mig på att laga ett svenskt recept för jag har ingen aning om hur mycket man ska ha i om det står att man ska använda en centiliter.

#55 MAX LINDROTH

– Men det har varit över all förväntan hittills. Jag älskar det! utbrister Carly.

mellan oss nya nordamerikaner och lokalbefolkningen eftersom hon har varit här förut och vet hur allt fungerar.

#57 CELINE TARDIF

Tack vare svenska Princeton-lagkamraten Solveig Neunzert och research på nätet hade de en liten aning om vad de hade att förvänta sig av Sverige och Linköping.

genom eld för att ta tillbaka den. Dessutom är hon definitionen av ”clutch” (ungefär ”pålitlig”, reds. anm.), om vi behöver ett mål i ett viktigt läge är det hon som gör det.

Foto: David Einar

Trivs i Linköping

Carly Bullock


PREMIÄR FÖR HELT NYA

3,8-4,3l

87-98g

/100 km*

CO2/km*

Fordonsskatt från

360kr/år

Toyota Safety Sense

Alltid automat

som standard

Med över 20 års erfarenhet av elhybridbilar har Toyota nu tagit fram fjärde generationens Yaris. En kompakt elhybrid med mycket kraft för sin storlek och en imponerande bränsleekonomi. Fylld av innovativ design och teknologi som sätter föraren i fokus under varje körning.

PROVKÖR HELT NYA YARIS IDAG HOS ASKLING BIL

* Uppgifter enligt WLTP och kan ändras beroende på körsätt och körförhållande


Askling Bil AB LINKÖPING Fröstorpsgatan 2 Tel: 013-35 78 50 Mån-fre 09-18 Lör 11-15

NORRKÖPING Maskingatan 10 Tel: 011-21 17 50 Mån-fre 09-18 Lör 11-15

MOTALA Vintergatan 18 Tel: 0141-20 35 80 Mån-fre 09-18 Lör 10-14

MJÖLBY Kungsvägen 91 Tel: 0142-29 96 90 Mån-fre 09-18 Lör 10-13

/asklingbil


Oula Palve

Hyvä Suomi

Petteri Nikkilä

”Alla åker mer skridskor vilket gör spelet snabbare”

Många LHC-fans minns med värme tillbaka på åren i början av 2000-talet när bland andra Fredrik Norrena, Jussi Tarvainen och Mikko Peltola tog LHC till toppen och fick kvällstidningarna att utropa Linköping till ”Finnköping”. Inte undra på att förväntningarna på många håll är högt ställda när SHL-laget ånyo har finsk prägel. Två av spetsvärvningarna inför säsongen heter Petteri Nikkilä och Oula Palve.

Säsongen 2015/16 stod Oula Palve för ett genombrott av stora mått i finska Jukurit. Palve noterades för 71 poäng på 43 matcher i Mestis, den näst högsta finska ligan. – Det var en bra säsong för mig personligen och för laget. Efter säsongen skrev tränaren på för HPK i högsta serien. Jag gillade hans stil och visste att han skulle ge mig chansen så till slut var det en no-brainer för mig att följa med honom till HPK, berättar Oula. Vägarna korsades i HPK I HPK fanns sedan tidigare backen Petteri Nikkilä, som växt upp i Hämenlinna och spelat i HPK hela sitt liv. Men inte som back. – Jag var forward tills jag var 16–17 år, berättar Petteri, men en match var vi kort om backar och coachen frågade vem som kunde tänka sig att ställa upp. Jag anmälde mig och gjorde tre assist den matchen. Sen var det ingen som behövde övertyga mig om att fortsätta spela back, fortsätter han och skrattar. – När jag spelade i HPK upplevde jag att Petteri fortfarande var utvecklingsbar och att han hade en växel till att lägga i, säger Oula apropå sina första intryck av lagkamraten. Han var redan då en bra allroundspelare men har haft två riktigt bra säsonger sedan jag lämnade klubben och framförallt utvecklat sin offensiv. ”Stora skor att fylla” Medan Petteri fortsatte utvecklas och

bland annat blev utsedd till assisterande lagkapten i moderklubben HPK flyttade Oula vidare till TPS där han fick Fredrik Norrena som assisterande tränare.

– Jag pratade först med min agent och sen med ”Pajen” och Bert. Jag visste att det var några andra finnar i laget men pratade inte med någon av dem innan jag signade. För mig räckte snacket med ”Pajen” och Bert för att jag skulle känna mig trygg i beslutet att skriva på för LHC.

– När jag skrev på för LHC fick jag ett sms från Fredrik där han skrev att jag hade stora skor att fylla i Linköping, haha. Jag vet att han är något av en legendar här i stan.

När Oula satte namnteckningen på kontrakt innebar det också att han och Petteri Nikkilä återigen blev lagkamrater, för bara någon månad tidigare hade Petteri tagit samma beslut.

Förra säsongen tog Oula chansen att spela i Nordamerika och kommer närmast från spel i AHL med Texas Stars.

– Jag hade en klausul som gjorde det möjligt för mig att bryta kontraktet med HPK för spel utomlands, berättar Petteri. Jag kände mig redo att testa på något nytt och när min agent berättade att LHC hört av sig kändes det som ett lätt beslut för mig, berättar han.

– Jag älskade allt runtomkring hockeyn och ångrar inte för en sekund att jag åkte över, säger Oula och lägger till: – Men rent hockeymässigt var det en besvikelse. Jag blev ofta bänkad och fick inte den roll jag ville ha vilket var frustrerande.

– Att det är flera finnar i laget är en liten trygghet och jag hade också hunnit prata med Jarno Kärkki innan jag skrev på och han hade bara goda saker att säga om Linköping.

Med tanke på hans produktivitet är det lätt att räkna ut att rollen Oula syftar på är en offensiv sådan med mycket istid i powerplay och offensiva situationer, något Petteri Nikkilä skriver under på.

Högre fart i SHL

– Oula är väldigt skicklig i powerplay, en riktig spelfördelare. Han skapar chanser åt andra men kan skapa chanser och göra mål på egen hand också, berömmer han.

Varken Petteri eller Oula har erfarenhet av spel i SHL sedan tidigare, och en konkret skillnad mellan Finland och Sverige är de olika måtten på isytorna. I Finland spelar man på den något mindre hybridrinken.

Lagkamrater på nytt Palves äventyr i Nordamerika blev ettårigt, och när han blickade mot Europa igen föll valet på Linköping HC för den eftertraktade centern.

– Fast det är så pass liten skillnad att jag inte tänkt så mycket på det hittills, menar Oula. Om jag får välja föredrar jag den

12

mindre isytan som de spelar på i Nordamerika, det händer mer i spelet och tvingar dig att fatta snabbare beslut. Jag inbillar mig att det är mer underhållande att titta på. – Och så är det lite mindre yta att försvara, lägger han till med ett skratt. Petteri, som tvärtemot Oula föredrar den stora rinken, tycker snarare att det finns andra utmärkande skillnader mellan spelet i Finland och Sverige. – Alla åker mer skridskor här i Sverige vilket gör spelet snabbare. Det är färre lag som ställer upp med trap-försvar i mittzonen. LHC är ”the real deal” Båda två har kommit till Linköping för att göra avtryck. Målen är högt ställda. – Det är klart att man alltid strävar efter att spela så långt in på säsongen som möjligt, säger Oula. Jag vet att jag kan vara en produktiv spelare i en topproll och förväntar mig en bra säsong. För mig är det ingen tvekan om att LHC är ”the real deal” i år. – Nu i början är det mycket nytt att sätta sig in i men när bitarna faller på plats tror jag på en riktigt rolig säsong, instämmer Petteri. Som LHC-fansen vet brukar det bli bra när Linköping blir Finnköping. Text: Johan Haugesund


Presenteras av: Presenteras av:

Presenteras av:

Nyöppnat Nyöppnat Välkommen tillNyöppnat en orientalisk smakupplevelse

Presenteras av:

Info Född 1987 Info Nationalitet Sverige Född 1987 Position Back NationalitetVänster Sverige Skjuter Position Back Kontrakt till 2024 Skjuter Vänster Moderklubb Linköping HC Kontrakt till 2024 Moderklubb Linköping HC

modern atmosfär med kolgrill, pizza, grillrätter och mycket mer! Grand Svecia’s Pizza fräsch Grand Svecia’s Pizzaoch Kolgrill Motalaerbjuder erbjuder digen en fräschoch och Maten kan avnjutas ioch vårKolgrill mysigai iMotala restaurang eller dig som take-away. modern modernatmosfär atmosfärmed medkolgrill, kolgrill,pizza, pizza,grillrätter grillrätteroch ochmycket mycketmer! mer! Maten Matenkan kanavnjutas avnjutasi ivår vårmysiga mysigarestaurang restaurangeller ellersom somtake-away. take-away. Öppettider: Måndag –fredag 10.30–22.00 Öppettider: Öppettider: Lördag–söndag 12.00–22.00 Måndag Måndag–fredag –fredag10.30–22.00 10.30–22.00 Ulaxgatan 56, Motala Lördag–söndag 12.00–22.00 Lördag–söndag 12.00–22.00

#44 JONAS JUNLAND #44 JONAS JUNLAND

Info Född 2002 Nationalitet Sverige Född 2002 Position Back Nationalitet Sverige Skjuter Vänster Position Back Kontrakt till 2021 Skjuter Vänster Moderklubb Skellefteå AIK Kontrakt till 2021 Moderklubb Skellefteå AIK

Foto: David Einar Foto: David Einar

Info

MALOU BERGGREN #71#71 MALOU BERGGREN

gjord på äkta kolgrill. Välkommen Välkommentill tillen enorientalisk orientalisksmakupplevelse smakupplevelse Grand Svecia’s Pizza och Kolgrill i Motala erbjuder dig en fräsch och gjord på kolgrill. gjord påäkta äkta kolgrill.

0141-21 31Motala 38 Ulaxgatan Ulaxgatan56, 56, Motala www.grandsvecia.se

0141-21 0141-2131 3138 38 www.grandsvecia.se www.grandsvecia.se

Underredsbehandla din bil nu! Vi hämtar din skrotbil!

Info Info

Född 2000 Nationalitet Sverige Född 2000 Position NationalitetBack Sverige Position Back Skjuter Höger Skjuter till 2021 Höger Kontrakt Kontrakt tillIFK 2021 Moderklubb Täby Moderklubb IFK Täby

SEG:s Bilskrot 0141-23 00 29 · 070-290 79 78

#45SIMON SIMONLUNDMARK LUNDMARK #45

Född 1989 Nationalitet Kanada Född 1989 Position Forward Nationalitet Kanada Position Höger Forward Skjuter Skjutertill 2022 Höger Kontrakt Kontrakt till 2022 West Moderklubb Durham Moderklubb Durham West

JENNIFERWAKEFIELD WAKEFIELD #9#9JENNIFER

Info Info

Foto: David Einar Foto: David Einar

Kontakta oss så löser vi det enkelt!

s-���I?! �ec s-���I?! �ec �ec s-���I?!

-:.. �.� -:.. "· �.� "· -:.. �#e,:"· .�.� �#e,:.�#e,:.--· ,oo'"

� � �

L----"'----..,.,_, L----"'----..,.,_, L----"'----..,.,_,

--· ,oo'" --· ,oo'"

LA 55 EEE RD RD OM E( /� LA 5 RD OM OM E( E(/� /�••• LA ._._ ••QQ._ �'M' QQ._ �'M' �'M' ._...., • QQ._ • • -- 't'

o•TT o•TT o•TT

...., • ...., •

• -- 't' • -- 't'

·��-.i...-.l��llli�"" --·· ·��-.i...-.l��llli�"" --·· ·��-.i...-.l��llli�"" --·· llli -�-.1111 �111'&� ill wJllli '"'� llli -�-.1111 �111'&� ill wJllli '"'� llli -�-.1111 �111'&� ill wJllli '"'�

Info Info Född 1992 Född 1992 Nationalitet Finland Nationalitet Finland Position Back Position Back Skjuter Vänster Skjuter Vänster Kontrakt Kontrakttill till2021 2021 Moderklubb ModerklubbHPK HPK

#74 petteri petteriNIKKILÄ NIKKILÄ #74

Foto: David Einar Foto: David Einar

Född 1995 Född 1995 Nationalitet Sverige Nationalitet Sverige Position Position Forward Forward Skjuter Vänster Skjuter Vänster Kontrakt tilltill 2021 Kontrakt 2021 Moderklubb Clemensnäs HCHC Moderklubb Clemensnäs

#10 ISABELL ISABELLPALM PALM #10

Samarbetar med LHC i SDHL med Samarbetar LHC i SDHL

Info Info

� '"� '"'"� Q 0 Q 0

wA ii:crcw-rcn, wA ii:crcw-rcn, ii:crcw-rcn,Q0 wA ������i ���liAniw�� ������i���liAniw�� ���liAniw�� ������i ...., • • • ...., • • • ...., • • •

13 13

�•� _,_ �•�_,_ _,_ ........�•� � � �

4-, 4-,  4-,


”Finns enormt mycket hjärta för LHC”

Förra säsongen måste ha varit en bergoch dalbana rent känslomässigt för dig med ny klubb, tung start på serien, ett mentalt Herkulesjobb som vände på kuttingen och sen – ett abrupt slut? – Jaa… Bert Robertsson andas in och tar liksom sats innan han börjar prata om fjolårssäsongen. – Att tvingas hantera allt det där du nämner, vilket också innefattar en stor omsättning i både ledarstaben och spelartruppen, var mer än jag hade förväntat mig när jag skrev på för LHC. Skador och dåliga resultat tvingade oss att göra förändringar, men när jag skrev på hade jag inte räknat med att Klas Östman skulle försvinna från ledarstaben. Inget snack om att Danne (Daniel Eriksson, assisterande tränare, reds. anm.) kom in riktigt bra, men oavsett kräver ett personalbyte en jäkla energi av alla inblandade. – Mitt i allt det skulle vi sätta en delvis ny träningsmetodik, en ny spelmetodik och lära känna många nya spelare. Det var tufft. Det var jättetufft, fortsätter han. Bert tystnar för en stund, kanske någonstans i höjd med Järva, innan han tar upp tråden igen. – När det gick som sämst resultatmässigt var det många som kavlade upp ärmarna

Och det är? – Enormt mycket hjärta för LHC, svarar Bert på det karaktäristiskt tveklösa sättet många lärt sig att förknippa honom med genom åren.

Någon förklaring till det? – Jaakko och Jappi (Rissanen och Jarno Kärki, reds. anm.) ligger förstås bakom en del av det, svarar Bert. De har berättat vad som väntar här i Linköping och det säger väl en del att de här nya killarna trots det valt att komma hit.

”Vi måste jobba hårt som fan, skiten ska ner i backen!”

En konstpaus senare skrattar Bert till. Exakt ”vad som väntar” må förbli okänt för oss utomstående, men det är nog ingen vild gissning att det innefattar mjölksyra och smärtande muskler. Och försvarsspel. Ni har jobbat en hel del med att sätta försvarsspelet under försäsongen, hur ligger ni till där?

På tal om hjärta för LHC, nu finns Jonas Junland med från start. Vad betyder han för det här laget?

– Egentligen har vi nog mest jobbat med tydligare block, invänder Bert och förklarar:

– Jonas har en naturlig förmåga att få folk runtomkring att lyssna och det tillsammans med hans starka vilja, karaktär och passion för LHC är värt jättemycket för oss.

– Förra säsongen gick vi vidare till en massa andra detaljer i spelet innan vi var helt färdiga med försvarsspelet, och det blev rörigt. I år har vi bestämt oss för att göra saker i rätt ordning och fokusera på en sak i taget och då är försvarsspelet en bra start.

– Han skäms inte för att säga att han kommer hem för att vinna SM-guld. Det är starka ord men jag och många med mig står bakom honom i det. Nu gäller det för oss att omvandla orden till handling och hitta vägen dit.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1999 Sverige Forward Vänster Wings HC Arlanda

#15 MATILDA AF BJUR

Efter en sommar i Västerbotten med fem värdefulla semesterveckor tillsammans med familjen är Bert Robertsson tillbaka i veckopendlandet och har precis satt sig i bilen och ska köra den 24 mil långa vägen från Arlanda till Linköping för en ny intensiv försäsongsvecka. Vårt samtal är tänkt att handla om säsongen som nu, lite corona-yrvaket, startat upp. Men det här samtalet med Bert Robertsson måste börja tidigare. Ganska precis ett år tidigare.

– Faktum är att det mest är tillfälligheter som gjort att tre av våra nyförvärv råkar vara finnar, fortsätter Bert. De besitter egenskaperna vi ville ha in och har dessutom sökt sig till Linköping på ett sätt vi gillar.

Varför? – Försvarsspelet är så mycket mer än att bara hindra ett anfall eller blocka ett skott. Det är karaktär, lojalitet och en ömsesidig förståelse för att vi backar upp varandra där ute på isen. Det är mycket värdegrundsarbete vi ägnar oss åt när vi tränar försvarsspel, konstaterar Bert.

Ni må starta på noll poäng när serien drar igång, men vad kan du och tränarstaben dra nytta av nu när ni nu jobbat tillsammans ett år? – Det är klart att vi alla lärt oss mycket om hur vi arbetar, hur vi blir effektiva och hur vi ska göra för att presentera något trovärdigt för spelartruppen, svarar Bert. Vad gäller samarbetsformerna och förståelsen för vad vi håller på med och vad vi vill uppnå ligger vi naturligtvis mycket längre fram än vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Den här speciella försäsongen har ni inte så många träningsmatcher att testa spelet i skarpt läge, är det en nackdel? – Ja, det är jag faktiskt inte nöjd med, medger Bert. Jag hade gärna sett fler chanser att testa oss själva mot en motståndare innan SHL drar igång, men det är ingenting vi tänker gömma oss bakom utan bara något vi ska hantera.

– Men vi kan inte slappna av och tro att det räcker med det, fortsätter Bert. Vi måste jobba hårt som fan, skiten ska ner i backen. Det spelar ingen roll att vi tycker att vi värvat bra spelare, det är upp till mig, Johan, Danne, Jonas, Martin och Lasse att skapa en grupp som jobbar jäkligt hårt tillsammans – och gillar det.

Bert svarar utförligt på varje fråga. Passionen går inte att ta miste på. Rimligen har vi pratat oss en bit förbi Stockholm när det är dags att säga hej då. En sak återkommer Bert till gång efter annan: Jobbet ska göras. Eller som han själv uttrycker det: ”Skiten ska ner i backen”.

Har ”Pajen” gett er en språkkurs i finska över sommaren? Han sitter ju inne på expertkunskaper där...

Nog för att Linköping HC spelar i rött under de få försäsongsmatcherna, men Bert Robertssons manskap kommer ha blåstället på när det är dags att spela om poäng. Lita på det.

– Haha, jaså? Nej, däremot har vi funderat på att sätta finnarna i hårdträning på svenska, säger Bert som trots ett år som tränare i Finland inte knäckt den finska språkkoden.

Text: Johan Haugesund 14

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1993 Sverige Forward Vänster 2021 VIK Västerås HK

#9 MIKAEL FRYCKLUND

– Vi börjar på exakt samma ställe. Vi har inte tagit en enda poäng innan serien dragit igång den här säsongen heller, slår Bert fast när vi talas vid i telefon sent en söndagskväll i augusti.

och visade karaktär. Vi låg illa till och det är klart att det var ett utsatt läge men vi fick många svar på vad som finns där innanför omklädningsrummets väggar.

Foto: David Einar

Bert Robertsson tillträdde som huvudtränare för Linköping Hockey Club inför säsongen 2019/20 med uppdraget att – tillsammans med Johan Åkerman, Daniel Eriksson, Jonas Fransson, Martin Dendis och Lasse Thörnholm – leda ”det nya LHC” in i framtiden. Första säsongen blev något av en berg- och dalbana av känslor och även om manegen är bättre krattad nu än för ett år sedan vägrar Bert Robertsson själv medge att LHC ligger längre fram inför årets säsong jämfört med fjolårets.

V s

Erbjudandet g kan vara extra


kia.com

Välkommen till sju sköna år Alltid 7-års nybilsgaranti med Kia Körglädje, frikostig utrustning och innovation är egenskaper som många förknippar med Kia. Men även kvalitet. Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, hela sju år. Det är kvalitet på riktigt.

Spara 35.000 kr!

1.6 HYBRID ADVANCE PLUSPAKET 1 REK. PRIS FRÅN 290 800 KR

Kampanjpris från 255 800 kr

Borgmästaregatan 14-16, Skänninge Tel 0142-29 94 90. www.bilbrodd.se Öppettider: Vardagar 9–18 • Lördagar 10–13

Erbjudandet gäller levererade bilar t.o.m. 30/9 2020 eller så långt lagret räcker, begränsat antal. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Niro 4,8 l/100 km, CO2-utsläpp 110 g/km enligt körcykeln WLTP. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


Ovanlig men vanlig silly för ”Pajen” Att bygga ett slagkraftigt SHL-lag kan vara en utmaning. Att göra det mitt under en global pandemi är… tja, en ännu större utmaning. Linköping HC:s sportchef Niklas ”Pajen” Persson berättar här om tankarna kring årets lagbygge, spelsystem och det övergripande målet att pela SM-final våren 2022. Det är en av sommarens varmaste dagar när jag når Niklas Persson per telefon. I stället för att spendera dagen med en paraplydrink i handen sittande på stranden sitter han på sitt kontor, tillsammans med assisterande sportchef Micke Vernblom, och planerar. – Det är lite extra mycket pusslande för att få ihop allt den här säsongen, medger han när vi kommer in på covid-19 och dess effekter på samhället i allmänhet och hockeyn i synnerhet. – Det har framförallt drabbat samhället hårt. För vår del har det inneburit en del justeringar i våra planer för försäsongen och att vi fått arbeta med såväl plan A, plan B som plan C. Ibland har vi fått ihop det som vi velat, och ibland har vi fått skruva på planerna för att följa de direktiv och riktlinjer som råder. Många lag har förstärkt med stora profiler här på slutet, kan pandemin rent av innebära en mer spektakulär SHL-säsong än vanligt? – Jag skulle vilja säga att SHL alltid är en spektakulär, sevärd och otroligt bra hockeyliga, svarar Niklas. – Samtidigt är det klart att en spelare som Markus Ljungh kanske hade stannat utomlands ytterligare något eller några år om allt varit som vanligt, fortsätter han. Nu när NHL-säsongen blir som den blir borgar det för att vi får många profilstarka namn i ligan och det är så klart kul. Berätta lite om dina tankar kring årets truppbygge! – Det är egentligen bara en naturlig fortsättning på den plan vi haft från dag ett kring hur laget ska se ut med olika spelartyper och så vidare. Vi har en övergripande och långsiktig plan som vi arbetar efter, sen är det inte alltid man får in exakt de spelare man önskar direkt, säger Niklas. – Jämfört med förra säsongen ville vi få in fler spelande backar och pucksäkra spelare överlag. Det gäller inte minst centersidan som är en viktig del i laget. Där kände vi efter förra säsongen att vi ville bli starkare. Finns det speltekniska detaljer ni har som ambition att ändra på till årets säsong? – Ja, men det är affärshemligheter! utbrister Niklas med ett skratt. – Skämt åsido, vi har identifierat delar i spelet som vi vill göra annorlunda, men också saker som vi gjorde bra ifjol och vill behålla. Vi kommer skruva lite på delar i anfallsspelet, som varifrån och hur vi tar avslut. Mot slutet av förra säsongen tycker jag att vi hittade mer och mer rätt i försvarsspelet och det kommer vi att fortsätta utveckla i den positiva riktning vi stakade ut då. Kan ni dra nytta av att ni vände på den mentalt tuffa fjolårssäsongen och faktiskt avslutade starkt? – Ja, det är många spelare och ledare kvar som dels börjar på en annan nivå den här säsongen och dels är bättre förberedda på att hantera en motgång, instämmer Niklas. – Samtidigt fanns det detaljer i spelet vi inte var nöjda med i slutet av säsongen heller trots att vi då tog fler poäng, påpekar han. På tal om något annat, hur vass är du på finska? – Haha, ”ei saa peittää” kan jag men inte så mycket mer, erkänner Niklas. Var det de magiska orden som fick Nikkilä, Palve och Ojamäki att krita på för Cluben? – Haha, ja, de blev nog imponerade där. Nej men det är klart att vi hade nytta av att ha Jaakko Rissanen och Jarno Kärki i laget sedan tidigare. Sedan är de spelarna du nämner här för att de är skickliga hockeyspelare som passar in i vårt lagbygge, inte för att de har en viss nationalitet, understryker Niklas.

”Extra mycket pusslande för att få ihop allt”

Vad betyder det för laget att ha en sån som Jonas Junland med i laget (från start) den här säsongen? – Jonas är en Linköpingskille som brinner enormt för den här föreningen och som gillar att ta ansvar och kan leverera under press. Han kan agera som en brygga mellan spelarna och ledarna och stå upp för laget, resonerar Niklas.

16

Inte

– Det är inget snack om att han är viktig, samtidigt är det hela gruppen som ska leverera tillsammans och det är många komponenter som ingår där. Apropå personer som brinner för föreningen finns ju även spelare som Andrew Gordon och Broc Little kvar? – Ja, exakt. Man tänker nog lite slentrianmässigt att det bara kan vara svenskar som är kulturbärare i en svensk klubb, men visst fasen brinner ”Gordo” och Broc lika mycket för LHC som vilken som helst av våra svenska spelare, slår Niklas fast. I andra änden är det flera ungdomar som tar klivet upp från akademin, vad betyder det? – Dels är det viktigt rent ekonomiskt. Får vi upp spelare från akademin som presterar och senare skriver NHL-kontrakt får vi en bra utbildningsersättning. Dels är det ett jättebra kvitto på att vi har en utbildning av hög kvalitet som blir attraktiv för både spelare och ledare att söka sig till. – Vi hade redan förra säsongen en grym utveckling på flera unga spelare. Jag tycker Simon Lundmark tog stora kliv, William Worge Kreü fick en jäkla utveckling efter att ha haft det lite jobbigt med skador säsongen dessförinnan. Nikola Pasic hade ett bra år i Karlskoga som vi ska försöka hjälpa honom ta med sig tillbaka till LHC och Arvid Costmar gjorde det riktigt bra efter jul. Det ska bli väldigt kul att jobba vidare med de killarna. Och fler knackar på underifrån? – Ja, men så är det, instämmer Niklas. Vi har flera lovande 02:or på väg upp och hade ett gäng juniorer iväg med olika landslag under augusti. Det är ett bra skyltfönster för grabbarna själva och det är ett bra skyltfönster för LHC som förening. Jag antar att flera av de här unga killarna ingår i dina lite mer långsiktiga planer där SM-final våren 2022 finns som ett konkret mål? – Absolut! Som sportchef bygger man ett lag man tror på både här och nu och över tid. Som jag var inne på tidigare har jag en grundfilosofi som jag arbetar efter och tanken är att vi ska vara ett topplag under många säsonger, inte bara de närmsta månaderna. Hur lyckas man med det? – Tja, det är väl tiotusenkronorsfrågan, svarar Niklas och garvar till. – Det blir mycket diskussioner med tränarna, både i A-laget och på juniorsidan samt med min assisterande sportchef Micke Vernblom. Vi tittar på spelarnas förmåga här och nu men också på deras kapacitet och utvecklingsbarhet. Vi vill ha en bra åldersstruktur på laget men också en bra mix av olika spelartyper och roller. – Vi värvar i princip aldrig en spelare för bara en säsong, även om det ibland blir så, fortsätter Niklas. Det kan bero på att spelaren inte fick ut max hos oss eller tvärtom att spelaren presterade väldigt bra och sökte sig vidare. Apropå Micke Vernblom – hur ser rollfördelningen er emellan ut?

Presenteras av

– Vi jobbar väldigt nära varandra och tar alla stora beslut ihop, men där är även ledarteamet involverade, svarar Niklas. – Micke har ett lite annat perspektiv än jag eftersom han jobbat med målvakter i många år. Han har ett bra öga för försvarsspel och så gillar han att grotta ner sig i statistik. Om vi ska värva en spelare kanske vi scoutat honom på plats och tycker att han har egenskaperna vi söker. Då kan Micke komplettera bilden med statistik på hur spelaren presterat inom specifika områden vilket antingen stärker vår bild eller ger oss en delvis annan uppfattning. På samma sätt kan den data han plockar fram ge oss en fingervisning om hur väl olika delar i vårt spel fungerar under matcherna. Ditt lagbygge var klart lite tidigare i år än förra året, hur spenderade du den extra ledigheten i sommar? – Med att sakna hockey, haha! – Förutom att sommaren blev alldeles för lång det här året har jag laddat batterierna med familjen upp i Åre. Vi har hajkat, cyklat och spenderat tid ute i naturen. Det låter inte som att du sänkt golfhandicapet? – Nej, det har bara blivit sämre, skrattar Niklas. Och jag hoppas det blir så lite tid till golf som möjligt de kommande somrarna! Text: Johan Haugesund

Info

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb


Inte sista dansen för Haug Hansen U16-lag för killar med spel i damlaget sam samtidigt som jag bodde kvar hemma i Halden.

guldet högre ändå, funderar Madelen vidare. Vi hade en otrolig säsong och förlorade bara en match på vägen fram mot guldet. I avgörande finalmatchen hemma i fullsatta Stångebrohallen kunde man dessutom kosta på sig att njuta de sista minuterna eftersom vi hade en stor ledning. Det var riktigt häftigt!

Innan bytet hade Madelen faktiskt hunnit med en kort sväng i Örnsköldsvik och Modo, men insett att det var ett för stort steg för tidigt. Efter två år i Sparta kände hon sig däremot mogen att återigen ta steget över till den svenska ishockeyn.

När Madelen var 14 år gammal blev hon för första gången uttagen till ett landslagsläger. Då kände hon att hon behövde utmana sig själv mer, träna hårdare och möta bättre spelare för att fortsätta utvecklas. – Ungefär 20 minuter från Halden ligger Sarpsborg och där finns ett lag som heter Sparta som har en elitverksamhet med utbildade tränare – många av dem från Sverige – och även ett damlag. När jag var 16 år bytte jag till Sparta och varvade spel i deras

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1988 USA Forward Vänster 2022 Austin Prep

– Men jag trivdes väldigt snabbt i Linköping, intygar hon. Ingvild Farstad spelade redan i LHC och henne kände jag från norska landslaget, så det var en trygghet. Dessutom lär man känna lagkompisarna fort och inser ganska snabbt vilka man kommer bra överens med och kan hänga med utanför isen.

Tillbaka till toppen Men än är det alltså inte färdigdansat på isen för Madelen Haug Hansen som vuxit ut till en kulturbärare och LHC-ambassadör. Och kanske finns det någonstans där i bakhuvudet att hon har inom räckhåll att bräcka radarpartnern Altmanns 13 raka säsonger i LHC?

– För egen del klickade jag bra med Vendela och Linnea Jonsson och nu när de är tillbaka i stan efter att ha gått på college hänger vi med varandra igen. Dubbel guldmakare Året då Madelen flyttade till Linköping var 2012. LHC hade etablerat sig som ett topplag i det som då kallades Riksserien, nuvarande SDHL. Att få komma till ett guldjagande lag var också en av orsakerna till att Madelen skrev på för just LHC.

– Haha, vi får väl se vad som händer efter den där tionde säsongen, garvar Madelen själv. Oavsett hur lång spelarkarriären blir finns det något att falla tillbaka på. De senaste åren har hon jobbat som lärare på Harvestadsskolan i södra Linköping. Under hösten sätter hon sig återigen i skolbänken för att ta en master i pedagogik. Samtidigt är hon en av de som ska ta LHC tillbaka dit laget hör hemma.

– Och redan under min andra säsong vann vi klubbens första guld, säger Madelen inte utan viss stolthet i rösten. – Det var väldigt otippat, fortsätter hon. Första guldet är ju speciellt och det var så mycket runtomkring. Vi hade chartrat ett plan upp till Örnsköldsvik där vi spelade finalen i en enda match. Allt avgjordes i sudden…

– Vi ska tillbaka till toppen och slåss om guldet, konstaterar Madelen bestämt.

Text: Johan Haugesund

– Å andra sidan rankar jag kanske andra

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1991 Sverige Forward Vänster 2023 VIK Västerås HK

1992 Sverige Forward Vänster 2021 Mora IK

– Vi var riktigt nära i kvalet inför OS 2014, men föll i sista omgången mot Japan, som sedan höll sig kvar i A-gruppen och fick vara med även i OS 2018. Får vi allt att stämma tror jag att vi kan kvala in till OS 2022, det är väl den stora drömmen som är kvar att uppnå innan jag slutar.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1999 Norge Forward Vänster 2021 IK Comet Halden

Presenteras av:

#61 MARKUS LJUN gh

Info

Att byta Norge mot Sverige, herrhockey mot damhockey, Halden mot Linköping blev av naturliga skäl en omställning för Madelen.

Presenteras av:

#41 BROC LITTLE

Presenteras av:

Trivdes direkt i Linköping

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

#36 EMILIE KRUSE JOHANSEN

Spelade med killar upp till J18

Vid sidan av klubblaget har Madelen växt ut till en nyckelspelare för det norska damlandslaget. Hon har vid flera tillfällen blivit utsedd till Norges bästa damspelare och när fortfarande en dröm om att få delta i ett olympiskt spel.

Info

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

17

2002 Sverige Forward Vänster 2021 IF Troja-Ljungby

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1989 Finland Forward Vänster 2021 KalPa

#28 JAAKKO RISSANEN

– Det var jättebra för mig, börjar Madelen berätta. Jag spelade med killar födda -93 men kunde även vara med 92:orna och 94:orna. Jag kunde i princip spela så mycket hockey jag ville.

– Jag åkte runt till olika lag och prov provtränade. När jag kom till Linköping kändes allt rätt med både staden och laget. Jag bestämde mig för att flytta hit och läste in sista året på gymnasiet på distans.

Foto: David Einar

Madelen Haug Hansen växte upp i den lilla gränsstaden Halden i östra Norge, ett stenkast från Svinesundsbron som förbinder Norge och Sverige. Ortens hockeylag heter Comet och det var där ”Madde” började sin hockeyresa.

– Jo, det var nog första gången jag och Denise Altmann spelade ihop hela säsongen, och sedan dess har vi hängt ihop tills nu, skrattar Madelen. Det tar ju ett tag innan man lär känna varandra, men på slutet behövde vi inte ens titta upp för att veta var den andra befann sig på isen, det var ganska häftigt.

#77 LinnÈA JOHANSSON

Sebastian Karlsson och Denise Altmann tackade för sig som spelare i LHC efter förra säsongen. Det innebär att norska 27-åringen Madelen Haug Hansen nu är den spelare som gjort flest säsonger i endera av LHC:s två representationslag. Hon går in på sin nionde raka med lejonet på bröstet och har ingen ambition att låta det stanna där. ”Jag skrev på ett nytt tvåårskontrakt innan sommaren så det blir åtminstone tio säsonger i LHC”, säger trotjänaren.

Madelen gjorde dessutom en individuellt sett stark säsong, delvis tack vare den nya radarpartner hon fick just den säsongen.

Foto: David Einar

Foto: Anne Ruotsalainen/Frilansfotograferna

#27 DAN PETTERSSON

Långvarigt samarbete

– Jag hade hängt med killarna i Sparta upp till J18 men när de skulle ta steget upp till J20 och jag insåg att jag med mina 60 kilo skulle få möta killar som vägde 90 kilo kände jag att det var dags att växla över till damhockey helt och hållet. Då var Sverige det naturliga steget, kon konstaterar Madelen.


Motalas Arvid Costmar är redo för SHL Anton Blomberg har gjort det. Henrik Törnqvist har gjort det. Nu har nästa rightskytt från Motala tagit sig genom LHC-akademin och upp i A-laget. Förra säsongen spelade han i juniorlandslag, LHC:s J20-lag, allsvenska Mora IK och LHC:s A-lag. Den här säsongen är tanken att han ska slå sig in i SHL och föra Clubens Motala-tradition vidare. Arvid Costmar växte upp i Motala, en ort där idrotten betyder mycket för många. Och Arvids familj var inget undantag. – Både min morfar och morbror spelade bandy på elitnivå så jag började åka skridskor väldigt tidigt, berättar Arvid. Förebilder på nära håll Morbror heter Patrik Sandell och har spelat i bland annat Vetlanda, Hammarby och IFK Motala. Han har också vunnit VM-guld. Så visst finns det att brås på. Men förebilder fanns också i form av de Motalabördiga hockeyspelarna Anton Blomberg och Henrik Törnqvist, som båda slog igenom i LHC:s A-lag för några år sedan. – Det är klart att jag såg upp till dem när jag var yngre, och jag gick ganska ofta på LHC:s matcher och kollade på dem när de spelade i A-laget, berättar Arvid.

”Det gäller att vara mentalt stark och fokusera.”

Flyttade till Linköping som 13-åring

– Det var nog ingen som riktigt trodde på oss, vi var underdogs, konstaterar Arvid.

Själv har han gjort en liknande resa. Han var bara 13 år när familjen flyttade till Linköping och han själv bytte MAIF mot LHC, precis som förebilderna Anton och Henrik gjort innan honom.

– Vi var många som hade spelat ihop i landslaget i många år och hade kommit varandra nära, då är det speciellt att få vinna tillsammans. Speciellt eftersom vår årgång inte haft några egentliga framgångar på internationell nivå innan guldet.

– Mamma fick jobb i Linköping så det var ett bra läge att byta, konstaterar Arvid. Första året i Linköping blev en omställning, inte bara för att det var högre nivå på träningarna.

Minnet av turneringen är emellertid bitterljuvt för Arvid som skadade ledbandet några matcher in i turneringen. Skador är en del av spelet, och tyvärr har Arvid fått uppleva mer av den varan. I första bytet i sin hemmadebut i SHL var olyckan framme igen.

– Det var som en annan värld, säger Arvid. Hockeykunnandet är större här i Linköping, organisationen är proffsigare och man har fler ledare som vill hjälpa till att utveckla en som spelare.

– Jag slog i huvudet i kanten mellan plexiglaset och sargen och drabbades av en hjärnskakning, berättar Arvid och fortsätter:

En tidig stöttepelare för Arvid var Rickard ”Lillis” Johansson, hans första tränare i LHC.

– Det är så klart tungt när man råkar ut för en lite allvarligare skada, men det gäller att vara mentalt stark och fokusera på det man kan påverka.

– Ja, Lillis har betytt mycket för mig. Han skapade ett stort lugn i gruppen och var en trygghet när jag kom hit som ny och skulle lära känna ett helt lag med nya killar – som jag dessutom skulle gå i skolan med varje dag. Historiskt VM-guld

Precis som det var en stor omställning att flytta från Motala till Linköping har det varit en omställning att komma upp i SHL för MAIF-talangen. Största utmaningen?

Säsongen 2018/19 blev Arvid och lagkamraterna i Småkronorna historiska när Sverige tog sitt allra första U18 VMguld någonsin.

– Att våga spela sitt spel och göra det man är bra på, tycker Arvid. Det gäller att inte bli ängslig och bara kasta iväg pucken utan tro på sig själv och sitt spel.

– Det var jättekul när Pajen hörde av sig och ville skriva ett SHL-kontrakt. Det är något jag strävat efter sen jag kom till LHC och det är ett tecken på att klubben tycker att jag gjort bra saker. Att sätta namnteckningen på kontraktet var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Arvid med ett leende. Efter en bra försäsong där Arvid kunnat vänja kroppen vid en högre belastning känner han sig redo att ta klivet in i SHL. Målet är att ta en ordinarie plats i LHC, men förutom det finns ett annat tydligt mål som hägrar. – Jag hoppas så klart ta en plats i juniorkronornas lag och få spela JVM vid årsskiftet, berättar Arvid. Till att börja med försöker jag göra mitt bästa varje dag och utvecklas här i LHC så får vi se hur långt det räcker. Text: Johan Haugesund

1988 Sverige Forward Vänster 2021 Lidingö V. HC

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

20 18

1989 Sverige Forward Vänster 2022 Spånga IS

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

1992 Finland Forward Vänster 2022 Palokan Kiekko

#89 OULA PALVE

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

Info

#84 JIMMY ANDERSSON

Info

#79 PATRIK LUNDH

1994 Finland Forward Vänster 2021 Ässät

#67 JARNO KÄRKI

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

Efter en lite ryckig säsong i fjol – spel med LHC J20 varvades med inhopp i A-laget samt en kortare lånesejour i allsvenska Mora – fick han under vårkanten ett efterlängtat samtal från general manager Niklas ”Pajen” Persson.

Presenteras av:

Presenteras av:

Info

”En dröm som gick i uppfyllelse”


Ny kapten på LHC:s SDHL-skuta LHC-produkten Philip Rondahl huserat). Själv började Thomas spela hockey först vid 10–11 års ålder och tvingades dess dessutom lägga av i unga år.

Att ta klivet från norsk ishockey till svensk innebär en viss omställning. För Thomas blir det en utmaning som han är förväntansfull inför att ta sig an.

– Ja, min egen karriär blev kort, konstaterar Thomas. Skador i både knä och höft gjorde det omöjligt att fortsätta, men jag blev ombedd att hjälpa till som tränare och hade turen att få arbeta med tränare som brann för hockey vilket också väckte mitt intresse för tränaryrket.

– Som tränare ställs du alltid inför olika utmaningar och jag tror att de flesta vill se hur långt de kan gå, så även jag. Därför kunde jag inte tacka nej när den här möjligheten dök upp. Det känns väldigt stimulerande att tillsammans med ledarstaben och spelarna utveckla SDHL-laget. Att kunna se och lära av alla kompetenta hockeymänniskor som finns i föreningen i övrigt är en fin bonus.

Fick värdefull erfarenhet direkt

– Och så kittlar det att få pröva vingarna i SDHL som utan tvekan är Europas bästa damliga, lägger Thomas till.

Blott 24 år gammal tog Thomas över som huvud huvudtränare för Vålerengas damlag, där merparten av hans spe spelare var äldre än han själv. Så här i efterhand är Thomas glad att det var där hans tränar tränargärning inleddes.

”Alla vill spela underhållande hockey” På frågan om vilken typ av ishockey

”Det är inte en sprint, utan ett maraton.”

– Den erfarenheten formade nog mig som tränare, funderar han. Jag tycker att alla tränare borde börja med att träna tjejer, för de utma utmanar dig på ett helt annat sätt än killar vil vilket gör att du verkligen måste vara på det klara med varför du gör saker.

1995 Finland Forward Höger 2022 Ässät

– Det viktigaste är att Pernilla blir helt frisk efter sina hjärnskakningar och därför kommer vi bara att stötta henne och ta det som det kommer, säger Thomas men säger i nästa andetag: – Pernilla är en fantastisk spelare som alla lag skulle vilja ha i sin uppställning och den dag hon är redo vill vi så klart se henne ute på isen i en LHC-tröja. Den 22 augusti fyllde Thomas 40 år och att han kastar sig ut på ett helt nytt äventyr just nu är en händelse som liknar en tanke. Men att det skulle röra sig om någon 40-årskris förnekar huvudpersonen själv å det bestämdaste. – Haha, nä, jag bryr mig inte speciellt mycket om födelsedagar, allra minst mina egna, lugnar han. – Hade det inte varit för pandemin hade jag kanske åkt hem till Norge en sväng, men nu blev det ett väldigt stillsamt firande här i Linköping.

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

19

1997 Kanada Forward Vänster Whitby GHA

Text: Johan Haugesund

Info Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

2000 Sverige Forward Vänster 2021 Gislaveds SK

#20 NIKOLA PASIC

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

Efter att ha kompletterat truppen sent med Matilda af Bjur har LHC stängt butiken. Samtidigt lämnas en öppning för en av klubbens stora trotjänare, Pernilla Winberg.

– Jag tycker att vårt lag ser spännande ut och att vi fått ihop en bra grupp tjejer, men det är viktigt att vi som klubb ut-

”SDHL är Europas bästa damliga”

Info

Ingen 40-årskris

Efter en lite tyngre säsong i fjol, där LHC slutade sjua och blev utslagna i kvartsfinal, är ambitionen att laget återigen ska utmana om tabellens topplaceringar.

#28 RHYEN MCGILL

1998 Sverige Forward Vänster 2021 SK Lejon

– Det kan säkert vara en viss fördel att jag känner några av spelarna i laget sedan tidigare, det ger mig möjlighet att spendera lite extra tid med de andra så att vi förhoppningsvis lär känna varandra lite snabbare än om jag varit ny för hela gruppen. Samtidigt är det viktigt att alla känner sig sedda och hörda.

Foto: David Einar

Född Nationalitet Position Skjuter Kontrakt till Moderklubb

#25 MOA WERNBLOM

Info Foto: David Einar

#89 OULA PALVE

Thomas Pettersen har ärvt kärleken till sporten av sin far, en hugad supporter till Fredrikstad-laget Stjernen (där för övrigt

– Det är den klassiska frågan där alla tränare bedyrar att de vill spela en underhållande ishockey med mycket puckinnehav och offensiv. Och det är naturligtvis målet även för oss, men för mig är det viktigt att vi uppträder strukturerat och vet vad vi ska göra i spelet utan puck så att vi är beredda att anfalla när vi vinner den tillbaka.

#17 NIKO OJAMÄKI

Thomas Pettersen. Så heter SDHL-lagets nye tränare. Den nyss fyllda 40-åringen från Oslo har skrivit på ett treårskontrakt med LHC och ska tillsammans med övriga ledarstaben lotsa laget tillbaka till toppen av svensk damhockey. ”Det är viktigt att vi som klubb utvecklar spelare och tar det steg för steg. Det är inte en sprint, utan ett maraton”, säger Pettersen själv.

LHC-fansen kan förvänta sig att se från SDHL-laget under Thomas Pettersen som tränare skrattar han till lite innan han svarar.

Efter att ha tränat killar på junior juniornivå kom Thomas tillbaka till damhockeyn via jobbet som assisterande tränare för Norges U18-landslag. De två senaste åren har han basat för Norges damlandslag och i de två uppdragen har han lärt känna flera LHC-spelare, till exempel Madelen Haug Hansen, Emilie Kruse Johansen, Ingrid Morset och Lene Tendenes.

vecklar spelare och tar det steg för steg. Det är inte en sprint, utan ett maraton, påpekar Thomas.


Hemmamatcher

*STÅNGEBRO Ishall **Protrain arena, Mjölby

LÖR 12/9 Djurgården

kl 12.00

Sön 15/11 Djurgården

kl 15.30

Lör 12/12 Göteborg

Sön 13/9 SDE

kl 15.30

Lör 21/11 Leksand

kl 19.00

Lör

Lör 26/9 Göteborg

kl 19.00

Sön 22/11 Brynäs

kl 15.30

Sön 17/1 Modo

kl 15.30

Ons 30/9 HV 71

kl 19.00

Ons 25/11 AIK

Sön 31/1 Djurgården

kl 15.30

Lör 24/10 Luleå

kl 12.00

Sön 29/11 SDE

kl 12.00

Fre

5/2

Brynäs

kl 19.00

Sön 25/10 Modo

kl 13.00

Ons 9/12 HV 71

kl 19.00

Lör

6/2

Leksands

kl 19.00

kl 19.00**

16/1 Luleå

kl 14.00* kl 19.00

Bortamatcher lör 19/9 sön 20/9 mån 5/10 fre 9/10 lör 10/10 lör 17/10

Modo – LHC Luleå – LHC Djurgården – LHC Brynäs – LHC Leksand – LHC AIK – LHC

kl kl kl kl kl kl

16.00 14.00 19.30 19.00 15.00 15.30

sön lör lör sön lör sön

18/10 31/10 5/12 6/12 2/1 3/1

SDE – LHC Göteborg – LHC Modo – LHC Luleå – LHC Leksand – LHC Brynäs – LHC

kl kl kl kl kl kl

16.10 17.00 16.00 14.00 15.00 15.00

ons fre ons ons lör fre

6/1 8/1 13/1 20/1 23/1 19/2

HV 71 – LHC SDE – LHC HV 71 – LHC AIK – LHC Göteborg – LHC Djurgården – LHC

kl kl kl kl kl kl

19.00 19.30 19.00 19.30 17.00 19.00

Med reservation för ändringar.

Hemmamatcher Lör 26/9

Växjö

kl 15.15

Mån28/12 Djurgården

kl 19.00

Tor 1/10

Brynäs

kl 19.00

Tor 7/1

Brynäs

kl 19.00

Lör 10/10 Leksand

kl 18.00

Tor 14/1

Leksand

kl 19.00

Tor 15/10 Djurgården

kl 19.00

Lör 16/1

Oskarshamn

kl 15.15

Tor 22/10 Oskarshamn

kl 19.00

Lör 23/1

HV71

kl 18.00

Lör 24/10 HV 71

kl 18.00

Lör 30/1

Malmö

kl 15.15

Tor 29/10 Malmö

kl 19.00

Tis

Växjö

kl 19.00

Tis 10/11 Skellefteå

kl 19.00

Lör 6/2

Färjestad

kl 15.15

Lör 14/11 Frölunda

kl 18.00

Tor 18/2

Frölunda

kl 19.00

Lör 21/11 Luleå

kl 15.15

Tis 23/2

Skellefteå

kl 19.00

Lör 28/11 Örebro

kl 18.00

Lör 27/2

Örebro

kl 15.15

Tor 3/12

kl 19.00

Tor 4/3

Rögle

kl 19.00

kl 19.00

Lör 6/3

Luleå

kl 15.15

Rögle

Tor 10/12 Färjestad

2/2

Bortamatcher Lör Tor Lör Tor Lör Tis Lör Tor Tor Tor Tis Lör Lör

19/9 24/9 3/10 8/10 17/10 27/10 31/10 12/11 19/11 26/11 1/12 5/12 12/12

Rögle – LHC Frölunda – LHC Örebro – LHC Färjestad – LHC Skellefteå – LHC Luleå – LHC Oskarshamn – LHC Djurgården – LHC Leksand – LHC HV71 – LHC Malmö – LHC Växjö – LHC Brynäs – LHC

kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl

18.00 19.00 18.00 19.00 18.00 19.00 15.15 19.00 19.00 19.00 19.00 18.00 15.15

Lör Ons Lör Lör Tor Tor Tor Tis Lör Tor Tis Tis Tor

26/12 30/12 2/1 9/1 21/1 28/1 4/2 16/2 20/2 25/2 2/3 9/3 11/3

Frölunda – LHC Färjestad – LHC Luleå – LHC Rögle – LHC Örebro – LHC Skellefteå – LHC Malmö – LHC Leksand - LHC Oskarshamn – LHC Växjö – LHC Brynäs – LHC HV71 – LHC Djurgården – LHC

Med reservation för ändringar.

www.lhc.eu/biljett 20

kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl kl

15.15 19.00 15.15 18.00 19.00 19.00 19.00 19.00 18.00 19.00 19.00 19.00 19.00

#41 BROC LITTLE

*STÅNGEBRO Ishall **Protrain arena, Mjölby

Profile for ostgotatidningen

20200909 Östgötatidningen Mjölby  

20200909 Östgötatidningen Mjölby  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded