Måndagsmarknadsföring

Page 1

M

åndags arknadsföring

Maria Österåker Österåker & Österåker AbDu kanske undrar varför man döper en bok till ’Måndagsmarknadsföring’? Låt mig berätta varför. Jag har nämligen märkt att många företag har dåligt samvete för att de aldrig känner att de satsar tillräckligt på sin marknadsföring. Marknadsföringen liksom försvinner i vardagsrutinerna. Det är synd. Jag har även märkt av att många företag tänker på sin marknadsföring som något väldigt stort, när mycket marknadsföring egentligen handlar om något rätt litet, vardagligt och i mångas ögon något oansenligt. Jag har döpt min bok till måndagsmarknadsföring för att påminna dig om att det är de små sakerna som ofta spelar stor roll. Om du till exempel varje måndag sätter dig ner en stund och funderar på en liten konkret marknadsföringsåtgärd har du på ett helt år åstadkommit mer än vad en enskild, större marknadsföringsåtgärd skulle ha gjort. Samtidigt tar du dig tid. Och vad är det du tar dig tid till? Jo, till att tänka. För om du inte har en smällfet marknadsföringsbudget och följaktligen inte har råd att slänga slantar omkring dig på regelrätta annonser, broschyrer och konsulter blir du tvungen att sätta dig ner och tänka. Många av de bästa tankarna tänker du själv. Så är det. Bara du ger dig tid och utrymme och bara du skapar en vana. De flesta av oss är inte vana att tänka i nya banor. Sorgligt, men sant. För att inspirera dig till att tänka nytt och för att tvinga dig att varje måndag sätta dig ner och tänka har jag skrivit denna bok.

Sade jag förresten regelrätta annonser och broschyrer? Det är ingenting fel med dem, men det är synd om du begränsar ditt marknadsföringstänkande till dem. Idag är det en utmaning att fånga kundens uppmärksamhet bland alla de marknadsföringsbudskap som kunden möter. Tror du att du bäst gör det med en annons? Kanske, men troligtvis inte. Låt måndagen vara en dag när du tillåter tanken att flyga, när du tänker omöjliga tankar och när du mitt i allt upptäcker att ett litet tankefrö börjar gro. Låt måndagen vara den dag när du stärkt av helgen bestämmer dig för att den här veckan skall jag minsann ta plats, jag skall tro på mig själv och jag skall våga tänka annorlunda. Mod är alltid viktigare än talang ... Jag vill med denna lilla bok under några veckors tid ge dig inspiration till att komma igång med ditt företags marknadsföring. Det här är inte en heltäckande bok inom marknadsföring utan se det istället som en spretig amöba som ibland sticker till på ditt företags mest ömma punkt. Lycka till! Maria Österåker


Våga välja Ditt företag består ofta av flera verksamheter, du har ofta flera produkter eller flera tjänster som du erbjuder kunden. Problemet många företag gör är att de vill marknadsföra allt på en och samma gång. Bäst att passa på när man ändå kommer till skott. Bäst att få valuta för pengarna. Men du måste våga välja. Denna måndag sätter du dig ner och listar ner allt du säljer i ditt företag. Sedan väljer du. Vad vill du helst av allt satsa på? Vad är mest unikt? Vad har störst potential till lönsamhet? Och när du gjort ditt val så bestämmer du att under en begränsad tid satsa alla resurser och all energi på detta val. Och så ser du vad som händer ... Våga välja! Våga satsa!


Fokusgrupp Har du någon gång frågat din kund varför hen har valt att köpa av just dig? Många företag glömmer bort att fråga sina kunder. Eller så vågar de inte. Men det svar som dina kunder ger dig är guld värda när det gäller marknadsföringen. Det är här du har dina bästa marknadsföringsargument! Denna måndag blir din uppgift att fundera ut en grupp personer som representerar din målgrupp. Du kan naturligtvis välja bland dina kunder eller så väljer du personer som är i samma ålder och kön, med samma intressen och behov som dina kunder. Fråga om de vill ingå i en fokusgrupp som träffas några gånger per år. Varje gång bjuder du på något gott och så får de möjlighet att ta del av dina nya produkter eller tjänster. I utbyte berättar de ärligt för dig vad de tycker. Är det dyrt? På tok för billigt? Är det rätt färg? Är det något de saknar? Förstår de sig på produkten? Var skulle de vilja se reklam om denna produkt? Tänk vilken lyx att få ärliga svar på de frågor man ofta undrar över. Välj ut en grupp på fem personer och kontakta dem. Idag.


Snöboll Att komma igång med en personlig marknadsföringkampanj kan vara rätt enkelt om du använder snöbollsmetoden. Ibland kan det ju nämligen kännas som ett stort och tidskrävande uppdrag att sätta ihop ett helt marknadsföringsregister. Börja med att tänka ut ett företag/en person som du vill marknadsföra dig till. Tänk gärna att detta skall vara en omtyckt och/eller respekterad person med stort nätverk. Sätt allt krut på att få den här personen att bli intresserad. Får du hen att bli din kund är det naturligtvis bra, men trots att du skulle få ett nej har denna kund en annan viktig funktion -Att tipsa dig om nästa person du skall kontakta. Avsluta nämligen ert samtal/träff med att fråga om hen kan tipsa om någon annan person som hen tror skulle vara intresserad. Och så har du nästa person att kontakta. Fördelen nästa gång är att du kan säga att du blivit tipsad om att hen kanske kunde vara intresserad och då blir du automatiskt mera intressant i din nya potentiella kunds ögon. Uppgiften denna måndag blir att tänka ut personen, hur du får hen att lyssna och skriva in i kalendern hur och när du skall kontakta personen.


Fakturor Kan du använda dina fakturor som en marknadsföringkanal? Erkänn att de flesta fakturor är rätt tråkiga. Om du på nätet söker på t.ex. vackra/roliga fakturor får du få träffar. Men varje gång du fakturerar skapar du kontakt med kunden. Vore det inte dumt att inte utnyttja denna möjlighet? Kan du göra fakturor som mottagaren blir glad av? Kan du sätta med en pralin? Eller en huvudvärkstablett? Kan du använda baksidan av fakturan? Kan du sätta med en post-it lapp? En broschyr med tips och råd? En rabattkupong? En vacker bild?


Issuu.com Denna måndag vill jag tipsa om publiceringsverktyget issuu.com. Här kan du gratis ladda upp kundtidningar, broschyrer, böcker, prislistor och annat material som skulle bli rätt dyrt att trycka upp i tryckt form. Har man material som snabbt blir föråldrat är det även vettigt att trycka upp det endast i elektronisk format. Varje elektroniskt material får en länk som du kan använda på din hemsida, i ditt nyhetsbrev eller i dina mejl. På issuu.com hittar du även många intressanta tidskrifter. Så även om du inte vill publicera något själv kan du ha stor nytta av issuu. Gå in och kolla!


Offerten På samma sätt som få företag utnyttjar sina fakturor när det gäller marknadsföring är det få företag som tänker utseende, färg och form när det gäller sina offerter. Skapa offerter som ger en känsla för vem du är istället för att efterlikna en standardmall. Många företag vill ha en unik samarbetspartner, ingen kopia. Naturligtvis kan du även nu använda tillfället att sätta med annat material du vill visa upp, men det jag här tänkte skriva lite extra om är sättet på hur många företag presenterar sig i sina offerter. Det är rätt vanligt att man sätter med en portfolio där man berättar om vad man tidigare har gjort och namnet på referenser som ett bevis på att man faktiskt redan har haft nöjda kunder. Det som färre företag tänker på är att i offertsituationen beskriva vad man tänker göra för kunden ifråga, d.v.s. att visa upp framtiden istället för det förgångna. Hur skulle du göra om du slutade tänka portfolio och istället började skriva företagsspecifika framgångssagor?


Subgrupper När vi tänker vem vi skall marknadsföra oss till så tänker vi många gånger för brett. Vi vill nå ut till alla på en och samma gång. Risken med den taktiken är att vi skapar en marknadsföring som vi tänker skall passa alla, vilket gör att den blir så neutral att den sist och slutligen inte passar någon. Vi skapar en homogen marknadsföring till en heterogen grupp. Utmaningen blir här att skapa en homogen grupp som känner att marknadsföringen riktar sig specifikt till dem. Det här gör du genom att tänka subgrupper. Ta din målgrupp och börja dela in den i mindre grupper, t.ex. enligt kön, ålder, ort, intressen, civilstatus, utseende, yrke ... Vips har du flera grupper och kan beta av dem en i taget. Varje grupp får sin egen speciella touch på marknadsföringen, vilket gör att de känner att du verkligen bryr dig om dem. Ju snävare du vågar ringa in din dem, desto lättare är det att hitta dem och förstå sig på dem. Vilka tidningar läser de? Vilka sidor besöker de på nätet? Vilka föreningar är de med i? Jag använde ordet ’våga’ för de flesta företag vågar inte rikta in sig till en ”liten” grupp. Men en liten (eller flera) lojal grupp är många gånger mer lönsamma än en stor grupp där du endast täcker några få procent.


Tredje part Kan du använda ett företag, organisation eller förening som samarbetspartner när det gäller marknadsföring? Ordnar du till exempel en helgtillställning och söker deltagare, ta kontakt med lämplig organisation och fråga om de vill gå ut med reklam om evenemanget i sina kanaler, samtidigt som de erbjuder sina medlemmar 20 % rabatt på anmälningsavgiften, gratis lunch eller förmånen att ta med en vän till halva priset. Kanske tänker du att det blir dyrt för dig att ge rabatter, men tänk då på att du får gratis marknadsföring i kanaler som du annars inte skulle ha tillgång till. Tänk även på att du får kunder intresserade på ett annat sätt än tidigare och kanske får fler kunder än vanligt. Fler kunder som betalar lite mindre är många gånger bättre än färre kunder som betalar fullt pris. Förutsatt att man har rum för att ta emot dem förstås. Kanske får du göra reklam i bankens kundtidning om du ger rabatt på julgåvorna till personalen eller så får du sätta in en gratis annons i förenings medlemstidning om du hjälper till vid nästa fotismatch.


Alfa De finns överallt. Männen, kvinnorna, ungdomarna som är förebilder för andra, som påverkar vad som är inne eller ute och som får andra att våga prova på saker som de själva har testat. De finns på arbetsplatserna, i skolorna, på facebook och i pensionärsföreningen. Kanske kan du redan nu säga vem som är en alfahona eller en alfahane bland dina kunder. Var i så fall rädd om dem. Låt dem veta att de är värdefulla för dig. Gör dem till VIP-kunder. Bjud in dem till kundkvällar. Ge dem rabatt. Låt dem ta med en vän gratis. Om du inte ännu har en alfaperson bland dina kunder fundera ut vem i din målgrupp som är en sådan och jobba lite extra för att få hen till din kund. Det lönar sig att ge en alfahane eller alfahona lite extra förmåner. Se det som marknadsföring, för det är precis vad det är. Du skapar inte kunder, sköter du det bra skapar du ambassadörer.


Tävling Tänk om ditt företag skulle ordna en skidtävling för alla förskolebarn i staden. Skulle inte det ge bra marknadsföring? Eller en minigolfturnering. Tänk om du skulle kontakta det stora idrottsevenemanget i staden och fråga om ditt företag får sponsra med gratis kramar åt alla som kommer i mål? Tänk om ditt café ordnar en tävling i vem som bakar godaste kakan för att sedan i en hel månad låta de bästa bidragen pryda kakmenyn. Tror du inte lokaltidningen skulle vilja skriva om tävlingen om det får lov att publicera vinnarreceptet? Tänk om du ber dina kunder fotografera när de använder din produkt och publicera fotografiet med företagets hashtag. Bästa fotografierna vinner ett pris. Samtidigt kan du be om lov eller betala för att du får använda de bästa bilderna på din hemsida eller i din broschyr. Kontakta till exempel en branschtidning, månadstidning eller blogg och fråga om de vill lotta ut tre av dina produkter till sina läsare. På så vis får du in en bild av din produkt i tidningen. Många gånger bättre genomslagskraft än en annons och helt gratis.


Dela med dig Vilken kunskap, talang eller expertis vill du att dina kunder skall veta om att du har? Vill du att ditt företag skall uppfattas som ett givmilt företag? Varför inte dela med dig av det du vet gratis? Är du expert på inredning kan du istället för en företagsbroschyr dela ut tips på vårens inredningstrender. Är du massör kan du dela ut en broschyr med kroppens svaga punkter och hur man underhåller dem genom motion och stretchning. Tillverkar du öl och du inte kan marknadsföra din produkt kanske du kan tipsa om olika tilltugg som passar till öl. Och har du ett café kanske du delar med dig av receptet på era mest sålda bullar. Ja, du fattar ... Visst finns risken att dina kunder åker hem och bara äter hembakta bullar eller massören inte får några kunder eftersom alla tar hand om sig så bra. Men risken är ganska liten. Istället upplevs du som en kunnig person med ett gott hjärta. Och när dina kunder söker en massör eller är sugna på kaffe med dopp har du redan en guldstjärna på deras himmel. Så vad kan du dela med dig av? I en broschyr? På nätet? På en marknad?


Pro bono Den latinska termen pro bono syftar på oegennyttiga handlingar för samhällets bästa. Låt mig med följande exempel översätta termen till strategisk marknadsföring med gott samvete som biprodukt. I österbotten finns ett företag som gör hemsidor. Varje år meddelar de att några procent av deras arbete görs pro bono, alltså gratis. Föreningar och organisationer får ansöka om att gratis få en sprillans ny hemsida. På företagets egen hemsida meddelas varje år vilka som är de lyckliga vinnarna, med länk till deras nya hemsida. Varje potentiell kund som går in på företagets hemsida ser att företaget gör gott ute i samhället = pluspoäng. I många föreningar finns gott om medlemmar eller föräldrar, som äger eller jobbar i företag och som gärna tipsar om företaget när deras företag behöver en ny hemsida = nya kunder. Föreningens medlemstidning tackar företag = marknadsföring via tredje part. De organisationer som sökte om en gratis sida, men inte rymdes med behöver ändå en ny hemsida = potentiella nya kunder. Vem kan du hjälpa gratis? Vem får komma in på en gratis bulle? Vem får gratis ansiktsmassage? Vem får en gratis konsulttimme? Vem får gratis produktfoton?


Irritation Något som är den sämsta tänkbara marknadsföringen är när kunden blir irriterad på dig. Därför skall du ägna denna måndag till att rannsaka dig. Svarar du snabbt på dina mejl? Svarar du trevligt på dina mejl? Svarar du personligt på dina mejl? Hur låter du i telefonen? (Du känner väl till knepet att alltid stå upp när du pratar samtidigt som du ler) Ringer du upp på missade samtal? Är det lätt att hitta kontaktinformation till dig? Är din hemsida uppdaterad? Måste kunden vänta länge på din faktura? (Jo, det finns många kunder som irriterar sig på det)


Bloggar Är det annonsering du är intresserad är annonsering via bloggar ofta ett vettigt alternativ. För det första kostar det ofta mindre, för det andra vet du att de som ser din annons troligtvis är intresserade av ämnet ifråga och för det tredje kan du göra den interaktiv på det viset att kunden genom att klicka på annonsen kommer direkt in på din egen hemsida. Be en blogg ordna en tävling för sina läsare, med dina produkter som pris, eller fråga om du får skicka gratis produkter till bloggaren om hen vill vara så vänlig att skriva om dem i sin blogg. Eller så betalar du en slant för ett marknadsföringssamarbete. Det här kan ju vara ett relativt enkelt och billigt sätt att nå ut till en ny marknad eller en ny region. Bloggar finns det överallt! Finlandssvenska bloggar att samarbeta hittar du till exempel på följande ställen. www.bloggtoppen.fi sevendays.vasabladet.fi www.finlandssvenskabloggare.fi


Oväntade platser Idag möts våra kunder av så många reklambudskap att det blir en rejäl utmaning att konkurrera om deras uppmärksamhet. Därför gäller det att tänka annorlunda. Var kan du dyka upp med din marknadsföring där dina potentiella kunder minst anar det? Var blir de mest tacksamma av att stifta bekantskap med ditt företag? Är det att ditt företag står med vattenslangen och erbjuder efterlängtad svalka under juli månads maratonlopp, att du dyker upp med smakprov i kassakön en jäktig fredag eftermiddag eller att en kör med anställda sjungande framför sitt reklambudskap under styrelsemötet? Känns det inte som din grej, kanske din utmaning istället blir att våga tänka annorlunda i det redan invanda och trygga. Brukar du delta i mässor och marknader kanske du denna måndag funderar ut en mässa eller marknad som egentligen inte hör till din bransch, men där ett deltagande skulle uppmärksammas och sticka ut på ett positivt sätt. Kanske väljer du en helt annan tidning att annonsera i eller bestämmer dig för att besöka en pensionärsförening, möta nyfinländare eller ta kontakt med barnfamiljerna. Utmana tanken!


Hemsidan Många företag informerar ihjäl sina kunder. Redan när kunden öppnar hemsidan möts hen av så många och långa texter av informativ karaktär att kundens intresse sjunker. Visst skall det finnas information på hemsidan, men det är onödigt att information är det första som möter läsaren. Tänk istället på din ingångssida som en sida som väcker känslor och nyfikenhet. Vad är det här? Oj, vad fin! Med en lättnavigerad panel får du kunden att sedan enkelt hitta info om vad de söker. Sätt en halvtimme på att söka reda på hemsidor som du tycker om. Ta gärna inspiration från en helt annan bransch än din egen. Sätt ytterligare en stund på att fundera på varför du tycker om hemsidan ifråga. Vad fastnar du för? Skulle det funka hos dig?


Passiva kunder Många företag har i sina register fullt med personer som tidigare varit aktiva kunder hos företaget i fråga, men av någon anledning blivit passiva och inte köpt något på länge. Och vad gör de företagen med de här registren? I de flesta fall ingenting. Och det är ju lite synd för här har du verkligen en enkel grej att ta itu med. Skicka en hälsning där du berättar att du saknar dem och gärna vill berätta om några nyheter i företaget. Hittar de något intressant får du 20 % på valfri produkt. Många gånger är det mera lönsamt att arbeta med de kunder som man redan känner till än att jobba med okända kunder. Och varför inte jobba med aktiva kunder för att göra dem ännu mer aktiva. Försök se till att få dem att köpa två produkter istället för en, eller få dem att ta med sig en vän. Många företag jobbar hårt för att få nya kunder när de olyckligtvis glömmer bort att det är lika viktigt att inte förlora gamla kunder. Vem känner du att du denna måndag vill värna lite extra om?


Dröm Denna måndag skall du få ägna dig åt till att drömma. Om ditt företag utvecklas precis som du drömmer om vad händer då? Bry dig inte om att tänka att det inte går. Varför börjar du dina drömmar med sådana dystra framtidsutsikter? Skäms! Vem är din drömkund? Vem vill du helst av allt sälja till? Är det till många eller få kunder? Är det till stora eller små kunder? Är det till lokala eller internationella kunder? Är det till privatpersoner eller till företag? Skriv ner dina drömmar och sedan inser du att dem du drömmer om som kunder imorgon är dina marknadsföringsmålgrupp idag. Hur når du dem? Vågar du? Klart du vågar! Vad är det värsta som kan hända? Att de inte är intresserade. Och det är ju sist och slutligen inte så farligt. Det som är desto farligare är att du aldrig vågar testa. Mod är viktigare än talang. Lycka till!


Gillade du vad du läste? Hör gärna av dig till mig om du vill ha mer. Min talang är nämligen att prata marknadsföring och prissättning så att alla förstår och så att varje deltagare efter föreläsningen kan gå hem och konkret jobba vidare. Mer om mig hittar du på www.mariaosteraker.fi Och vill du säga hej får du tag i mig på maria.osteraker@gmail.com Tills dess, tack och hej!