Page 35

N

AG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR ORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL AG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR ORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL AG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR ORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL AG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR NORMAL JAG ÄR

Vem är han därborta - egentligen? Ställ dig framför spegeln och titta på dig själv. Är du vit? Är du man? Är du fri från alla funktionshinder värre än närsynthet och dålig hållning? Är du dessutom heterosexuell och kristen (sekulariserad eller troende)? Grattis! Du har just kvalificerat dig som normativ teknolog och kommer nog inte ha några problem att passa in på KTH. Text: PER PETTERSSON Illustration: HELEN SILVANDER på ovanstående? Givetvis är det väldigt hårt draget, men tanken är relevant. Trots att samhället i stort utvecklas till en större mångfald, tar det längre tid här på KTH innan samma utveckling avspeglas. Fortfarande är genomsnittsteknologen i sanning en Osquar, i betydelsen vit, heterosexuell man med bakgrund i ett svenskt medelklasshem, där det också ofta är så att ena eller båda föräldrarna har akademisk examen. Vilken bakgrund man har är inte bara viktigt för hur man passar in, det spelar också roll i bedömningen av andra. STÄMMER DU IN

TÄNK NU EFTER själv på hur du bedömer andra. Om vi tar ett för mig näraliggande exempel: Du träffar en kille på en fest och börjar snacka lite. Killen berättar om semestern och hur han och partnern drog ut i skärgården en vecka. De planerar också att flytta ihop under hösten i en studentlägenhet, eftersom båda pluggar. Ni snackar vidare och du frågar killen vad hans flickvän pluggar, och får en konstig blick, varefter killen svarar att hans pojkvän pluggar juridik på SU.

Handen på hjärtat nu? Troligen, om du inte är väldigt fördomsfri, i vilket fall jag beundrar dig. Fördomar som skapas utifrån våra egna förutsättningar har vi alla, och det är svårt att inte bedöma människor med hjälp av dem. Jag har själv en hel del fördomar, som jag arbetar aktivt med att få bort och framför allt att inte använda när jag ska lära känna en ny person. Men trots att jag är medveten om problemet är det svårt. Även om jag inte följer den gängse normen så har jag mina egna erfarenheter, en egen norm för hur jag bedömer nya människor.

SKULLE DU BLI FÖRVÅNAD?

NORM är ett ord som du säkert fått höra till leda. Likaså patriarkal, ofta i kombination med ord som förtryck och liknande. Tills för bara ett halvår sen var jag innerligt trött på tjat om patriarkala strukturer jag med. Det kändes så främmande. Men lär man sig vad som menas med det, inser man att det ligger något i det. Det patriarkala handlar inte om att förtrycka kvinnor. Det handlar om ett traditionellt manligt, heterosexuellt synsätt som leder till

omedvetna slutsatser och blinda fläckar. Samhället i allmänhet är inte anpassat för exempelvis kvinnor på samma sätt som det är anpassat till män. KTH är inget undantag. med att komma till rätta med normen på KTH är att få vill se att den överhuvudtaget finns. Man tänker i termer om utbildning och tycker att teknik är könsneutralt, man snackar inte längre om huruvida kvinnor kan eller inte kan jobba med maskinkonstruktion. Isabelle Dussauge, bland andra, har nog en del att säga om just detta, men om vi alldeles bortser från detta för en sekund så har vi fortfarande en norm för hur vi behandlar våra medstudenter eller lärare när vi umgås i plugget eller på fester. Man förutsätter att alla ska följa normen, man blir lätt ställd om någon lämnar ett svar man inte alls förväntar sig. Det behöver inte ens handla om sexuell läggning, det finns säkerligen flera av Osqledarens läsare som skulle bli lika pinsamt tysta om någon berättade att han eller hon var troende kristen och gick i kyrkan minst varje söndag. Att man ofta blir behandlad så här gör att många inte vågar visa vem de egentligen är, om de inte passar in i den rådande normen.

ETT PROBLEM

normerna är svårt. Det första steget är, förutom viljan att utvecklas, att inse att man har fördomar. Stereotyper kan vara praktiska. Fördomar har i mindre liberala samhällen varit praktiska, men i dagens samhälle måste vi kunna se bortom dem. Och om du som läser detta nu kan göra mig en tjänst, har vi kommit långt; Nästa gång du möter en människa du inte känner, dra inga slutsatser. Tjejen som står framför dig kanske har levt med sin flickvän i fem år nu. Den mörkhyade killen i cafét har kanske aldrig varit utanför Sverige. Och han där borta som ser ut att komma från ett arabland är kanske inte alls muslimsk fundamentalist.

ATT KOMMA IFRÅN

TÄNK SÅ, och du kommer inte bara bidra till en bättre värld, du kommer träffa många nya vänner som du förmodligen aldrig ens skulle pratat med annars.

35

OL 05/06 #1  
OL 05/06 #1  
Advertisement