Page 1

MAREC Petek, 1. 3. 2019

Seje 29. občinskega šolskega parlament so se udeležili tudi učenci naše šole. Jan Škof, Loti Čufer, Brina Riznič in Iva Horvat so se pridružili še 11 delegatom drugih šol iz občine Črnomelj. Glavna tema parlamenta je bila »Šolstvo in šolski sistemi.« Razprava je bila zelo zanimiva in izčrpna, slišane so bile mnoge ideje učencev, kako bi lahko spremenili šolski vsakdan, da bi le ta bil bolj prijazen in sprejemljiv za vse. Na koncu so za regijski parlament učenci izbrali štiri delegate, med katerimi je tudi naš Jan Škof.


Gledališka skupina učencev 9. razredov je imela dvodnevne intenzivne vaje intenzivne vaje. Učenci so intenzivno vadili in celo prespali v šoli. To je bilo zanje nepozabno druženje.

Ponedeljek, 4. 3. 2019 Izvedli smo fotografiranje učencev, učiteljev, oddelčnih skupnosti in letošnje generacije devetošolcev.


Folklorniki 1. in 2. razredov so nastopali na osrednji regijski prireditvi ob svetovnem dnevu civilne zaščite dolenjske regije v kulturnem domu Črnomelj pod mentorstvom Katje Kocjan Plut in Bernarde Starašinič.

Torek, 5.3. 2019 V Portorožu je bil dvodnevni seminar za pomočnike ravnateljev, katerega se je udeležila Bernarde Starašinič.


V Mercator centru v Trebnjem je potekalo tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava. Učenci naše šole so se predstavili s projektom Darovi narave in mirnogorskega zmaja in se več kot odlično odrezali. Osvojili so kar tri zlata priznanja – za najboljšo nalogo, za najboljšo turistično tržnico in za celoten projekt. Uvrstili so se na državno tekmovanje, ki bo 24. aprila 2019 v Mariboru.


Pust je čas, ko se napravimo v pustno šemo, ki ima za nalogo odgnati zimo in prebuditi pomlad. Maškare na Osnovni šoli Mirana Jarca so se resno lotile dela – razposajeno so rajale, vriskale in skakale. Gotovo bo lan visok in repa debela.

Sreda, 6.3.2019 V Dolenjskih Toplicah je potekalo območno tekmovanje iz znanja geografije. Iz naše šole so se ga udeležili trije učenci. Živa Veselič je v kategoriji 6. in 7. razred dosegla 14. mesto. V kategoriji 8. in 9.razred je Žiga Forstner dosegel 14. mesto, Luka Vehovec pa 3. Oba sta prejela srebrno priznanje, Luka pa se je uvrstil tudi na državno tekmovanje.

Četrtek, 7.3.2019 Učenci 5. razredov so imeli tehniški dan Toplota in shranjevanje.


Učenci 7. razredov so imeli multimedijsko delavnico s predavanjem Uvod v razumevanje filma - od izuma do umetnosti, na kateri so spoznali, kako se je film razvil, katere so ključne prelomnice v zgodovini filma in kakšen je njegov pomen danes. Skupaj s predavateljem so si ogledali odlomke iz nekaterih pomembnih filmov in jih analizirali.

Petek, 8.3. 2019 Učenci 5. razredov so imeli naravoslovni dan Zdrava šola. Recitatorji Bor Kunič, Špela Škof in Ela Špreizer so na prireditvi Razvajaj se v mestu v starem mestnem jedru recitirali Pavčkove pesmi.

Nedelja, 10.3. 2019

Učitelji naše šole Boris, Eva in Bernarda Starašinič so igrali v predstavi Neila Simona Govorice v Kulturnem domu Črnomelj.


Torek, 12.3. 2019 V popoldanskem času smo imeli sejo učiteljskega zbora s predavanjem Talenti. Predavali sta Mateja Žuželj in Eva Starašinič.

Sreda, 13.3.2019 Imeli smo šolsko tekmovanje iz Vesele šole. Tekmovanja se je udeležilo šest učencev od 4. do 8. razreda. Kriterije za uvrstitev na državno tekmovanje in bronasto priznanje so dosegli vsi: Luka Filak, Iva Horvat, Bor Rjavec, Dimitri Mandič Petraš n Luka Vehovec. Mentorica je Mateja Žuželj.

Četrtek, 14.3.2019 V popoldanskem času je zasedal svet staršev.

Petek, 15.3. 2019

Devetošolci so si v Kulturnem domu ogledali predstavo Zofija Gledališke skupine KBŠ Črnomelj.


Na OŠ Metlika je bila zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli. V pestrem programu, v katerem so se predstavili učenci vseh sodelujočih šol, sta s plesno točko nastopili Hana Muhič in Živa Šikonja. Na natečaju je našo šolo zastopalo 17 učencev. Sedem učencev se je s svojimi deli uvrstilo na državno raven: Pia Žalec (literarni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Maks Bahor (literarni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Ana Šenica (likovni natečaj, mentorica Nevenka Jankovič), Alja Rajf (literarni natečaj, mentorica Agata Cindrič) ter Daša Schweiger, Marina Vrščaj in Eva Gajić (video natečaj, mentorici Natalija Orlič in Tanja Pavlakovič).

Na OŠ Ivana Tavčarja v Gorenji vasi nad Škofjo Loko je potekala podelitev nagrad najboljšim likovnikom mednarodnega natečaja Otroci pomagajo otrokom. Letošnji podnaslov natečaja je bil NASMEH. KER MI JE MAR. POVSOD IN ZA VSAKOGAR. Na natečaj je prispelo 817 likovnih del. Na naši šoli se letos veselimo uspeha kar z dvema učencema. Učenka 7. razreda, Manca Weiss je prejela 2. nagrado, učenec Lukas Ježovita pa je za svoje likovno delo prejel priznanje. Mentorici nagrajenima učencema sta bili Natalija Orlič in Maja Nemanič.

Sobota, 16.3. 2019


Na šolskem lokostrelskem dvoranskem državnem prvenstvu v Horjulu je Vito Dukovčič je v kategoriji od 4. do 6.razreda za dečke z ukrivljenim lokom osvojil 17. mesto.

Ponedeljek, 18.3. 2019 Na šoli gostimo razstavo Extempera. Pri nas bo do 29. marca.

Daša Schweiger

Maša Strmec

Torek, 19.3. 2019 V prostorih Občine Novo mesto je potekal 29. regijski otroški parlament na temo Šolstvo in šolski sistemi. Letos se ga je udeležilo 34 delegatov, ki so zastopali 43 osnovnih šol iz 24 občin širše dolenjske regije. Barve črnomaljske občine so letos zastopali trije predstavniki. Eden izmed njih je bil tudi učenec naše šole Jan Škof.


Izvoljen je bil za delegata na nacionalnem parlamentu. V Ljubljani bo zastopal našo šolo, občino, Belo krajino in širšo dolenjsko regijo.

Sreda, 20.3. 2019 Izvedli smo prvo generalko za osrednja športno-kulturna prireditev 2019. Gabrijela Dražetič se je udeležila državnega tekmovanja iz angleščine na OŠ Dolenjske Toplice. Mentorica učenki je Nada Zupanič. V Kulturnem domu Črnomelj je potekala revija Otroških pevskih zborov Bele krajine. Udeležilo se je je enajst zborov, med njimi tudi OPZ naše šole, ki ga vodi zborovodkinja Judita Ilenič. Zbor je na klavirju spremljal Andrej Kunič, na flavti Ema Franko, na violončelu Marina Vrščaj in na tolkalih Bor Kunič. Zbor je dobil dobre kritike, zato se lahko udeleži regijskega tekmovanja OPZ Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Četrtek, 21.3. 2019 Na šoli smo izvedli matematično Vegovo tekmovanje v znanju matematike Kenguru. Na državno tekmovanje so se uvrstili Aleksej Aš, Nejc Malerič, Luka Filak, Ema Franko, Žiga Forstner in Jan Škof. Za starše učencev 5.razredov so učiteljice izpeljale roditeljski sestanek za plavalno šolo v naravi v Nerezinah.

Petek, 22.3. 2019 Učenci drugih razredov so imeli naravoslovni dan. Odpeljali so se na Lokvico pri Metliki. Obiskali so vrtnarijo Šikonja. Vrtnar Robi jim je razkazal svoje rastlinjake. Posadili so si vsak svojo rožico, katero smo odnesli domov.


Učenci 9. razredov so imeli športni dan. Ogledali so si smučarske skoke v Planici. Zaposleni na belokranjskih šolah so se pomirili v odbojki.

Ponedeljek, 25.3. 2019 V tednu prostovoljstva, ki je trajal od 25. do 29. marca, sta v podaljšanem bivanju pomagala srednješolca Andrej Zupančič in Miha Barič. Izvedli smo različne dneve dejavnosti. Sedmošolci so imeli tehniški dan Življenje v srednjem veku, devetošolci Okrogla telesa, osmošolci naravoslovni dan v Volčjem potoku.


Na šoli smo izdali novo šolsko glasilo Razkošje giba /Teja Svetelšek, Agata Cindrič, Tanja Pavlakovič/


Torek, 26.3. 2019 Učenci so na generalki pridno vadili za šolsko prireditev. V Kulturnem domu je potekala generalka za gledališko revijo.

Sreda, 27.3. 2019 Iz športne dvorane je odmevala športna oddaja “Pripravljeni, pozor, šport” pod novinarskim vodstvom Jana Škofa v studiu ter ob pomoči voditeljic Anke Pezdirc in Daše Schweiger na terenu. Novinarski studio je gostil tri izvrstne mlade športnike: Luko Muhiča, Loti Čufer in Marino Vrščaj. Daša je pred svoj mikrofon ujela Jakoba Kavška, nekdanjega učenca naše šole in trenutnega evropskega podprvaka v hip hopu. V kratkem pogovoru z Anko je ravnatelj šole, gospod Boris Mužar, spomnil vse prisotne, kako pomembna je otroška igra in kako vzpodbujati otroke, da imajo radi šport. V razgibanem programu so se predstavili učenci v najrazličnejših športnih panogah. Najmlajši so plesali in vadili po postajah. Pokazali so, kako spretni so v štafetnih igrah, pri talni telovadbi in z žogo. Učenci od 3. do 7. razreda so ob glasbenih ritmih izvedli aerobiko. Gimnastične prvine je prikazalo Gimnastično društvo Novo mesto. Hip hop plesalki Živa in Hana sta se zopet izkazali. Mažoretno društvo SPIN je pripravilo nastop v twirlingu, kateremu je sledilo presenečenje prireditve, Janov in Jeanov akrobatski vložek.Pred zaključno plesno točko učencev predmetne stopnje je Športno društvo Ninja pokazalo nekaj borilnih veščin. V nabito polni dvorani so uživali starši in drugi obiskovalci v razkošnem programu. Zadovoljni obrazi obiskovalcev so nas vzpodbudili, da bomo tudi v bodoče poskušali uresničevati misli Richa Rolla, ki je rekel: “Sledi tistemu, kar je v tvojem srcu, in vesolje te bo spodbujalo.” Na prireditvi je bil gost tudi župan Andrej Kavšek.


Četrtek, 28.3. 2019 Učenci 4. razredov so imeli tehniški dan. Iz odpadne embalaže so izdelovali avtomobilčke, pujske, hiše, gradove… Nastali so lepi izdelki.


V Kulturnem domu Črnomelj je potekalo Srečanje otroških gledaliških skupin, na katerem so nastopili tudi naši devetošolci, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo interesno dejavnost Igrajmo se gledališče. Predstavo so si ogledali tudi nekateri učitelji in učenci od 5. do 9. razreda. Mladi gledališčniki so svoje vloge odlično odigrali in prejeli pohvale z vseh strani. Mentorica: Eva Starašinič


Petek, 29.3. 2018 Izvedli smo tehniški dan Eksperimentiranja za učence 8. razredov. Folklorniki so pridno vadili za folkorno revijo z novo harmoniko, katere so bili zelo veseli, saj so jo čakali dolgo časa.

Profile for Karmen Golobic

Šolska kronika - marec 2019  

Šolska kronika - marec 2019

Šolska kronika - marec 2019  

Šolska kronika - marec 2019

Profile for osmjc
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded