Page 1

MAJ Ponedeljek, 6. 5. 2019 Po počitnicah spet v šoli. Učenci in učitelji so zakorakali v zaključni del tega šolskega leta.

Torek, 7. 5. 2019 Nacionalno preverjanje znanja se je začelo z današnjim dnem iz slovenščine v 6. in 9. razredih. Recitatorji recitatorskega krožka so se tudi letos prijavili na razpis za Župančičevo frulico v organizaciji ZIK –a Črnomelj. Pridno so se učili pesmi pesnice Andreje Borin iz pesniške zbirke V mesto mravlja se odpravlja. Na šoli smo imeli izbor najboljših. Izbrali smo dve učenki Špelo Škof in Ivo Aščić, ki bosta zastopali našo šolo. Za učence dodatnega pouka biologije so bile v sodelovanju z zunanjim sodelavcem Matejem Simčičem z Zavoda za varstvo narave organizirane terenske vaje v Krajinskem parku Lahinja. Učenci so se sprehodili skozi park in opazovali značilnosti zaščitenega območja: podor, izvir, reko, močvirja, vlažne travnike, botanične posebnosti in živali. V popoldanskem času smo imeli sejo učiteljskega zbora s ponovnimi volitvami predstavnikov šole za v svet zavoda in pridobitvijo mnenja učiteljskega zbora za ravnatelja.

Sreda, 8.5. 2019 Na ŠC Loka je potekalo belokranjsko prvenstvo osnovnih šol v atletiki za starejše in mlajše učence. Tekmovali so učenci iz naslednjih šol: OŠ Vinica, OŠ Dragatuš, OŠ Loka, OŠ Mirana Jarca, OŠ Belokranjskega odreda Semič, OŠ Podzemelj in OŠ Metlika.

Zlato medaljo so osvojili: Eva Mavsar, Muhič Luka, Avguštin Ervin, Teja Dajčman, Jan Škof in Loti Čufer.


V večernem času je zasedal svet staršev.

Četrtek, 9. 5. 2019 Nacionalno preverjanje znanja se je začelo z današnjim dnem iz matematike v 6. in 9. razredih. Špela Škof in Iva Aščić sta se udeležili predizbora za državno srečanje, ki je bil na OŠ Vavta vas. Deklamatorki sta s svojim nastopom navdušili gledalce in mentorico Bernardo Starašinič.


Petek, 10. 5. 2019

V Ljubljani v Festivalni dvorani je potekala zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli, na kateri so podelili priznanja na državni ravni. Prireditve so se udeležili tudi učenci naše šole Daša Schweiger, Eva Gajić, Maks Bahor, Pia Žalec, Ana Šenica in Alja Rajf. Po prireditvi so si ogledali še park Navje in kip Deklice z Rastočo knjigo. Učence je spremljala učiteljica Agata Cindrič.

V športni dvorani smo gostili Big band Glasbene šole Črnomelj. Za učence osnovnih šol naše občine so pripravili koncert s predstavitvijo glasbil – pihal, trobil in drugih. Učenci so z zanimanjem prisluhnili različnim skladbam. Koncert je bil namenjen učencev 1. triade.


Na šoli smo imeli tekmovanje iz logike Logična pošast, katerega se je udeležilo 42 učencev od 1. do 9. razreda. Na državno tekmovanje so se uvrstili Tara Radojčič, Vita Cimerman, Luka Vrlinič, Jan Kuzma, Matic Malerič, Gregor Kmetič, Mila Miketič, Sofija Despotović, Domen Aš, Matic Cimerman, Gašper Spreizer, Nejc Malerič, Luka Filak, Bor Rjavec, Klemen Rožič Šoštar, Žiga Forstner in Luka Vehovec. OPZ OŠ Mirana Jarca Črnomelj je na regijskem tekmovanju OPZ in MPZ Dolenjske, Posavja in Bele krajine v petek v Kulturnem centru Semič prejel ZLATO PRIZNANJE in še POSEBNO PRIZNANJE za najboljši zbor tekmovanja. Na tekmovanju je nastopilo 13 zborov. 5 jih je prejelo zlato in 8 srebrno priznanje. OPZ OŠ Mirana Jarca Črnomelj je dosegel največ točk, zato je dobil poleg zlatega še priznanje za najboljši zbor tekmovanja. Zbor vodi zborovodkinja Judita Ilenič, na klavirju ga je spremljal Andrej Kunič. Zlato priznanje je vstopnica za državno tekmovanje, ki bo drugo leto v Zagorju ob Savi.


Sobota, 11. 5. 2019 Že sedmič smo imeli v okviru projekta ŠPORT in ŠPAS dan druženja in gibanja vseh generacij. Po nagovoru ravnatelja je sledilo tradicionalno razgibavanje, ki so ga letos vodile članice društva Šola zdravja. Skupine udeležencev so odšle na različne lokacije, kjer so potekale dejavnosti. Na Majerju so člani društva upokojencev predstavili balinanje, v sodelovanju z ZD Črnomelj so udeleženci na stadionu v Loki lahko opravili oceno aerobne zmogljivosti. V Kegljaškem klubu Bela krajina so člani društva predstavili svojo dejavnost, udeleženci pa so se lahko preizkusili v podiranju kegljev. Obiskovalci so imeli tudi možnost ogleda stojnice Planinskega društva Črnomelj, kjer so jim predstavili tudi športno plezanje. Župan Andrej Kavšek je skupaj z ravnateljem podelil priznanja. Najstarejša udeleženka prireditve je bila Breda Birkelbach, najmlajša pa sta bila Nik Mirtič in Emilija Despotović. Priznanje za najštevilčnejšo družino je prejela družina Luke Vrliniča.


Ponedeljek, 13. 5. 2019 Nacionalno preverjanje znanja iz angleščine v 6. razredu in fizike v 9. razredu.

Torek, 14. 5. 2019 Ravnatelj Boris Mužar se je danes po malici ob torti iz sladoleda družil z najuspešnejšimi učenci naše šole v tem šolskem letu. V jedilnici je sprejel učenca Luko Filaka, ki je osvojil dve zlati priznanji, in sicer zlato priznanje iz razvedrilne matematike in zlato priznanje iz matematičnega tekmovanja za Vegovo priznanje in Sofijo Despotovič, dobitnico zlatega priznanja na tekmovanju Matemček. Na sprejemu je bil tudi učenec Jan Škof, ki je zastopal našo regijo na nacionalnem parlamentu v Ljubljani kot predstavnik širše dolenjske regije. S torto so se sladkali tudi učenci turističnega krožka, dobitniki zlatih priznaj, ki so tekmovali na tekmovanju Turizmu pomaga glava in prejeli tri zlata priznanja za sodelovanje v projektu, najboljšo raziskovalno nalogo in najboljšo stojnico ter še posebno zlato priznanje za najboljše izvirno povabilo na tržnico. Sprejema so bili deležni tudi učenci gledališčniki, ki so uspešno zastopali našo šoli na regijskem srečanju gledaliških skupin s predstavo Zarja in Svit.

V ljubljanskem živalskem vrtu smo izvedli delavnice za nadarjene učence. Učenci so bili neposredno v stiku z živalmi različnih delov sveta živečih v umetnem okolju živalskega vrta. Sledil je še voden ogled izbranih živali.


Sreda, 15. 5. 2019 V Kulturnem domu Črnomelj potekala Parada učenja, osrednji dogodek Tedna vseživljenjskega učenja, ki ga v Beli krajini koordinira ZIK Črnomelj. Letos ponovno potekala pod sloganom "Najraje plesaje". V kulturnem programu je nastopila mlajša folklorna skupina naše šole. Člani folklornega krožka 7. razredov so ob spremljavi godcev sodelovali v delavnici učenja plesov. Turistični krožek pa je sodeloval z razstavo TPLG.


Učenci 3. razredov naše šole plešejo.

Četrtek, 16.5. 2019 Letos so se učenci šestih razredov s svojimi grafičnimi odtisi udeležili 47. mednarodnega likovnega natečaja Lidice. Sodelovali so s 17 grafikami in animacijo. Mednarodna strokovna žirija je 5 grafik učencev naše šole nagradila z medaljo. Avtorji nagrajene kolekcije grafik so: Hušić Dina, Mišel Raztresen, Strmec Blaž, Vito Štrucelj in Alma Šumar.

Petek, 17. 5. 2019 Učenci 3. razredov so imeli kulturni dan. Obiskali so Muzej domače obrti v Adlešičih in Župančičevo rojstno hišo na Vinici. Z avtobusom so se najprej odpeljali v Adlešiče, kjer jih je gostoljubno sprejela učiteljica Nada Cvitkovič in jim v svojem muzeju domače obrti na zanimiv in privlačen način predstavila delček naše kulturne dediščine. Predstavljena jim je bila predelava lanu, izdelava belokranjskim pisanic ter ogledali so si značilne belokranjske izdelke, ki so v tistem času belokranjski hiši dajali toplino in


domačnost. Nato so se odpeljali v Vinico, kjer so si ogledali še spominsko hišo Otona Župančiča.

Torek, 21. 5. 2019 Učenci prvega razreda so preživeli zanimivo urico v Kulturnem domu Črnomelj na zaključku projekta Pravljični potujoči kovček. Prvošolcem so podelili priznanja. Ogledali so si risani film 1, 2, 3 Maček Muri.


UÄ?enci petih razredom so se z vlakom odpotovali v Metliko, kjer so imeli kulturni dan. Ogledali so si Belokranjski muzej ter Vinsko klet in se nauÄ?ili veliko novega. Nekateri so se z vlakom vozili prviÄ?, zato tega dne zagotovo ne bodo pozabili.


Področno posamično prvenstvo v atletiki za mlajše in starejše učence in učenke je potekalo na atletskem stadionu Portovald v Novem mestu. Na tekmovanje se je iz naše šole uvrstilo 12 tekmovalcev, dva sta že na začetku odpovedala sodelovanje, ostali pa so se potrudili po svojih najboljših močeh.

2. mesto je osvojil Luka Muhič /met vorteksa/.

Sreda, 22. 5. 2019 Učenci 1.razredov so se odpravili na naravoslovni dan. Ogledali so si živalski vrt, se posladkali s sladoledom in se poigrali na igralih.


Petek, 24. 5.2019 Letos so v branju knjig uživali številni učenci naše šole. Na podelitev priznanj učencem za BRALNO ZNAČKO smo povabili dr. Igorja Saksido, uglednega raziskovalca mladinske književnosti, in raperja Roka Terkaja, znanega pod imenom Trkaj, ki je dobro znan med mladimi. Združila sta slovensko klasično poezijo in moderne ritme ter s svojo vrhunsko interpretacijo navdušila mlade bralce in njihove mentorje. Bralno značko je osvojilo 215 učencev, od tega na razredni stopnji 158, na predmetni stopnji pa 57. V 9. razredu je bilo kar 16 zlatih bralcev, kar pomeni, da so ti učenci bralno značko osvojili vseh devet let. Vsi bralci so prejeli priznanja, bralci 1., 4. in 7. razreda pa tudi mape, zlati bralci pa so dobili še dodatno priznanje.


Devetošolci gledališčniki so se še zadnjič predstavili občinstvu s predstavo Zarja in Svit, s katero so se uvrstili tudi na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin in zanjo dobili zelo lepe kritike. Predstava je bila najstniško razigrana in polna humorja, hkrati pa tudi čustvena in ganljiva. Marsikateremu gledalcu je ob gledanju po licu spolzela tudi kakšna solza. V predstavi so mladi igralci pokazali ves svoj igralski talent in kot pravi njihova mentorica Eva Starašinič, je bila to njihova najboljše odigrana predstava doslej.


Sobota, 26.5. 2019 Na šoli smo organizirali državno tekmovanje iz logike Logična pošast. Tekmovalo je 17 naših učencev. Osvojili so 12 srebrnih in 3 zlata priznanja. Dobitniki so Luka Vrlinič (1.b), Matic Malerič (1.b), in Luka Filak (6.a).

Torek, 28. 5. 2019 Učenci 6. razredov so imeli tehniški dan. Najprej so si ogledali industrijsko proizvodnjo v podjetju Adria Dom. Nadaljevali so z ogledom Muzeja rudarstva rjavega premoga v Kanižarici. Spoznali so tudi delovanje sončne elektrarne na Okljuku. Preživeli so lep dan, le na poti domov jim je vreme malo ponagajalo.

Četrtek, 30. 5.2019 Letos je potekala že peta kolonija mladih likovnih ustvarjalcev iz belokranjskih in dolenjskih osnovnih šol. Srečanje se je odvijalo v Italiji, v obmorskem mestu Gradež. Iz OŠ Mirana Jarca se je slikarskega srečanja udeležilo osem učencev: Kaja Kuzma, Zala Pezdirc Burazer, Maša Strmec, Nives Ilinčić, David Brezar, Živa Šikonja, Nadja Kočevar, Kanita Škulj in mentorica Natalija Orlič.


Pomočniki ravnateljic in ravnateljev so imeli na OŠ Dolenjske Toplice svoje drugo srečanje. V popoldanskem času je bila seja učiteljskega zbora.

Petek, 30.5. 2019 Učenci drugih razredov so imeli športni dan – pohod. Odpravili so se proti Vražjemu kamnu.


Učenci 6. razredov so se odpravili na ekskurzijo po Gorenjski. Obiskali so Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, slap Savica in Bled ter blejski grad. Uživali so v lepem vremenu in lepotah Slovenije.

Učenci 7. razreda so si na ekskurziji Ogledali Cankarjevo rojstno hišo na Vrhniki, Predjamski grad, Postojnsko jamo in Cerkniško jezero.


Učenci 8. razreda so se odpravili na ekskurzijo proti Obali. V Luki Koper se jim je pridružil vodič, ki jih je vodil po luki in nam pokazal skladišča in terminale, kjer se zbira različno blago iz vsega sveta in iz luke potuje naprej po morju ali kopnem. Pot jih je nato vodila v Piran, kjer smo si ogledali nekaj znamenitosti. V sečoveljskih solinah so se z vlakcem odpeljali do Muzeja solinarstva in izvedeli marsikaj zanimivega o pridobivanju soli v preteklosti. Nazaj grede smo se še enkrat ustavili v Kopru, kjer so jih pričakali prijatelji, ki so jih spoznali lansko leto v CŠOD-ju.

Devetošolci so imeli ekskurzijo v Posočje. Ogledali so si partizansko bolnico Franja in muzej 1. svetovne vojne v Kobaridu. Ustavili so se na izviru Soče in na Vršiču.

Profile for Karmen Golobic

Šolska kronika - maj 2019  

Šolska kronika - maj 2019

Šolska kronika - maj 2019  

Šolska kronika - maj 2019

Profile for osmjc
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded