Šolska kronika, februar 2018

Page 1

FEBRUAR Četrtek, 1. 2. 2018 Učenci naše šole so se udeležili področnega tekmovanja iz zgodovine, ki je bilo letos na osnovni šoli. Našo šolo sta zastopala Anja Beličič in Žan Belca pod mentorstvom učitelja Borisa Starašiniča. Učenci 1. b razreda so imeli naravoslovni dan s sistematskim pregledom v Zdravstvenem domu Črnomelj. Sobota, 3. 2. 2018 Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci od 1. do 9. razreda, tekmovali v Hitrem in zanesljivem računanju. Najuspešnejši so se uvrstili na državno tekmovanje, ki je bilo na OŠ Litija. Tekmovalci se bodo pomerili v peteroboju. Na državno tekmovanje so se uvrstili tretješolec Izak Bubnjić, četrtošolca Tim Bahor in Adrian Jakša in šestošolka Teja Dajčman.


Ponedeljek, 5.2.2018 V telovadnici smo izvedli vajo za muzikal. Torek, 6.2.2018 Na šoli smo izvedli šolsko tekmovanje iz fizike. Učenci prvih razredov so z Župančičevimi ugankami in godbeniki folklornega krožka so nastopali na občinski proslavi ob kulturnem prazniku v Kulturnem domu.


Sreda, 7.2.2018

8. februarja praznujemo slovenski kulturni in državni praznik. Z njim obeležimo obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ob tej priložnosti smo pripravili krajši radijski program, v katerem sta nastopili Ela Spreizer in Tinkara Kmetič, učenki 5. razreda.

Učenci naše šole so reševali Eko kviz. Tretješolci so imeli kulturni dan. V razredu so si pričarali pravo malo gledališče. Najprej so spoznavali poklice, ki so povezani z gledališčem in se pogovarjali o pravilih obnašanja v kulturnih ustanovah. Nato so učenci dobili dramsko besedilo Čarovnikovo darilo. Skrbno so vadili svoj tekst za vlogo, si sami izdelali lutko ter uprizorili odlično lutkovno predstavo.Petek, 9.2.2018 Za devetošolce in njihove starše so po vseh slovenskih srednjih šolah potekali informativni dnevi. Vrata so jim bila odprta tudi v soboto. V petkovem meglenem jutru so se učenci 6. in 7. razredov odpravili na zasnežene Gače. Tudi tam jih je pozdravila megla, ki se je kasneje umaknila sončnim žarkom. Učenci so uživali v naravi in na snegu, kjer so se sankali, smučali in izvedli pohod.


Tudi učenci 3. in 4. razredov so se sankali.

Torek, 13. 2. 2018 Ljudje so se šemili, da bi pregnali zimo in prebudili naravo. Obisk maškar po hišah prinaša srečo in dobro letino. Star pregovor pravi: Če maškare visoko skačejo, bo lan visok, če divje plešejo, bo repa debela! Tudi na naši šoli so maškare veselo pele, plesale, se vrtele… Bila jih je polna šola.
Sreda, 14.2.2018 Osnovne in srednje šole so bile za učence in dijake zaprte zaradi stavke.

Zaposleni naše šole so se udeležili shoda v Ljubljani ali stavkali v šoli.

Četrtek, 15.2.2018 Starši in učitelji so na roditeljskem sestanku prisluhnili predavanju Delovne in učne navade za boljši uspeh predavateljice Judite Rupnik.

Petek, 16.2.2018 Četrtošolci so imeli tehniški dan. Bili smo zelo ustvarjalni. Sestavljali smo električna vezja, spoznali prevodnike in izolatorje električnega toka ter se igrali z magneti.


Učenci 2. razredov si imeli zimski športni dan. V sončnem in kot se za ta letni čas spodobi mrzlem jutru so odšli na zasnežen Griček, kjer so se veselo sankali, kepali in izdelovali zanimive snežne skulpture.

V avli bivšega Dijaškega doma so na prireditvi ob Energetski sanaciji stavb nastopali recitatorji Bor Kunič in Ema Kavčič, violinist Matevž Štirn Lesica in harmonikar Žan Belca.


Nedelja, 18.2.2018 19. in 20. februarja 1944 je bilo v Črnomlju prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta, s katerim so bili položeni temelji za izgradnjo slovenske narodne oblasti. Občina Črnomelj na ta dan praznuje svoj praznik. Na osrednji prireditvi ob prazniku Občine Črnomelj je naša šola prejela diplomo Občine Črnomelj za vestno vključevanje šole v širše lokalno okolje.


Ponedeljek, 19.2.2018 Nadaljevali smo z vajami za prireditev ob 80. obletnici šolske stavbe, katere so se ponavljale skozi cel teden.

V popoldanskem času smo imeli svet šole. Obravnavali smo samoevalvacijo sodelovanje šole z okoljem, obravnavali letno poročilo in finančni načrt…


Torek, 20.2.2018 Jakob Kavšek in Jan Škof sta se udeležila 28. občinskega otroškega parlamenta v sejni sobi Občine Črnomelj. Mlade parlamentarce sta pozdravili županja občine Črnomelj ga. Mojca Čemas Stjepanovič in predsednica DPM ga. Tanja Vidic. Parlament je vodila učenka iz viniške šole, razpravljali pa so na temo Šolstvo in šolski sistem. Na koncu so izbrali štiri predstavnike, ki jih bodo zastopali na regijskem otroškem parlamentu v Novem mestu. Ponosni smo, da se bo letošnjega parlamenta v Novem mestu udeležil tudi naš Jakob Kavšek.

11. mednarodne kiparske kolonije mladih 2018, ki je potekala na ZIK-u in v OŠ Loka, sta se udeležili 2 učenki naše šole: Kaja Pavše Grabrijan iz 9. razreda in Nives Ilinčić iz 7. razreda. Ustvarjali na temo »utrip«. Strokovna komisija v sestavi akademskega slikarja in dveh akademskih kipark, Roberta Lozarja, Paole Korošec in Tejke Pezdirc, je izbrala najboljše po posameznih delavnicah in skupno zmagovalko. Kaja Pavše Grabrijan, učenka naše šole, je postala zmagovalka delavnice SIPOREKS. Naslov njenega dela je: »Plesalke«, njen mentor pa je bil akademski kipar Boštjan Kavčič.


Kaja Pavše Grabrijan

Nives Ilinčić

Sreda, 21.2.2018 Generalke za prireditev so potekale v polnem teku.


Četrtek, 22.2.2018 Ob 80-letnici stavbe OŠ Mirana Jarca v Črnomlju je v športni dvorani potekala slovesnost pod naslovom "Košček te zvezde sva ti in jaz". Učenci in učitelji so se priprave programa lotili zelo resno in pripravili vrhunsko predstavo, ki se je pričela z državno himno in govoroma ravnatelja Borisa Mužarja in županje Mojce Čemas Stjepanovič. Otroški pevski zbor pod vodstvom Monike Prijanovič je po himni odpel slovensko narodno pesem Stoji učilna zidana. Animacijo "Mojih 80 let" so pod mentorstvom Natalije Orlič pripravili učenci Marina Vrščaj, Ela Kuzma, Živa Šikonja, Nives Ilinčič, Petra Bubnjič, kanita Škulj in Vanja Čemas, besedilo, ki ga je brala Daša Schweiger. Vse to je bilo odličen uvod v muzikal z naslovom Spremeniva svet, v izvedbi MPZ pod mentorstvom Judite Ilenič, Monike Prijanovič, Agate Cindrič in Tanje Pavlakovič. V glavnih vlogah sta se izkazala Sara Banovec in Jan Matotek, za glasbeno podlago pa so poskrbeli Marko Simčič, Jan Gašperič ter naši učenci in hkrati učenci Glasbene šole Črnomelj Jaka Špehar, Luka Jakofčič, Ema Franko in Matevž Lesica Štirn. Jakob Kasvšek se je predstavil kot odličen plesalec. Anka Pezdirc je nastopila v vlogi povezovalke programa, prvošolec Gregor Kmetič pa kot recitator, pod mentorstvom Eve Starašinič.

/Objava v Dolenjskem listu, 1. marca 2018./

Petek, 23.2.2018 V tednu zimskih po훾itnic od 23. 2. do 5. 3. 20018 so u훾enci u탑ivali tako ali druga훾e. Letos je zapadlo veliko snega.