Page 1

APRIL Torek, 2. 4. 2019 V popoldanskem času je zasedal svet šole.

Sreda, 3. 4. 2019 Mlajša in starejša folklorna skupina naše šole sta pod mentorstvom Bernarde Starašinič in Katje Kocjan Plut nastopili na srečanju otroških folklornih skupin Bele krajine v Kulturnem domu Črnomelj. Folklorniki 1. in 2. razreda so se igrali vojske, folklornice pa s punčkami, ki so jim zapele uspavanko. Folklorniki starejše folklorne skupine od 3. do 9. razreda so šli po preste na »plac«. Po pripovedki Črnomaljske preste so ustvarili odrsko postavitev, v kateri so peli in plesali, da jih je bilo veselje gledati. Skupino so spremljali godci naše šole s harmoniko, violino, gudalom, klarinetom in kontrabasom, na katerega je igral Anton Grahek. Skupina se je od 15. belokranjskih folklornih skupin uvrstila na regijski nivo.


Četrtek, 4. 4.2019 V Mokronogu je potekala zaključna prireditev regijskega natečaja Naravne in druge nesreče-Neurje. Na natečaju je sodelovalo 25 osnovnih šol. Pia Žalec je prejela priznanje in nagrado za literarno in likovno delo. Lana Filak je prejela priznanje in nagrado za literarno delo.


Pomočniki ravnateljev belokranjskih šol so imeli prvo srečanje. S srečanji bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Petek, 5. 4.2019 Ravnatelji in pomočniki ravnateljev Dolenjske, Posavja in Bele krajine so se udeležili štiridnevne strokovne ekskurzije na Sicilijo. Obiskali so šolo in si ogledali naravne in kulturne znamenitosti.

Ponedeljek, 8. 4. 2019 V tem tednu je bilo izvedeno testiranje za ŠVZ karton. 29. nacionalnega otroška parlamenta se je kot predstavnik širše dolenjske regije seje udeležil tudi učenec naše šole Jan Škof, ki je aktivno sodeloval v razpravi in na glas povedal svoje mnenje.


Torek, 9. 4. 2018 Pedagoška svetovalka Marta Novak iz Zavoda za šolstvo je imela za učiteljice 1. in 2. razredov predavanje Opismenjevanje.

Sreda, 10. 4. 2019 Učenci mladinskega pevskega zbora in zborovodkinja Judita Ilenič so se udeležili srečanja mladinskih pevskih zborov Bele krajine v KD Črnomelj.


Izrezek iz časopisa

Državno tekmovanje iz Vesele šole je bilo na OŠ Semič. Udeležilo so se ga je pet učencev naše šole Luka Filak, Iva Horvat, Bor Rjavec, Dimitri Mandič Petraš in Luka Vehovec, pod mentorstvom Mateje Žuželj.

Četrtek, 11. 4. 2019 V času od 11. do 12. aprila 2019 je potekala 12. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj. Tema letošnjega ustvarjanja se je imenovala Zelena pozitiva. Skoraj 40 učencev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine je ustvarjalo v 4 delavnicah: keramika, siporeks, montažna plastika in instalacija. Našo šolo sta zastopala David Brezar in Žan Ilc.

Petek, 12. 4. 2019 Državnega tekmovanje v znanju geografije je je udeležil Lika Vehovec. Osvojil je srebrno priznanje.

Učenci 7., 8. in 9. razredov so bili na celodnevni ekskurziji v Gradcu in v čokoladnici Zotter v Avstriji.


Sobota, 13. 4. 2019 Na šoli je potekalo državno tekmovanje v znanju matematike za Vegova priznanja. Državnega tekmovanja se je udeležilo 68 učencev iz 14 osnovnih šol jugovzhodne Slovenije. Našo šolo je zastopalo 6 učencev: Aleksej Aš in Nejc Malerič, Luka Filak, Ema Franko in Jan Škof. V kulturnem delu sta nastopila Iva Pezdirc in Aleks Frfolja.

V soboto in nedeljo je potekalo finale 23. državnega prvenstva v twirlingu, pod okriljem Twirling zveze Slovenije v Kanalu ob Soči. Iz Twirling mažoretnega društva Spin, ki deluje tudi na območju Bele krajine, se je udeležilo 32 deklic. URŠKA KMETIČ je postala državna prvakinja skupaj z Leo Lalić v kategoriji freestyle pari nivo 1 starejše mladinke, TINKARA KMETIČ pa je skupaj z Izabel Najo Muren dosegla odlično 4. mesto v kategoriji freestyle pari starejše deklice in dečki. Tekmovale so tudi v skupinah in sicer v kategoriji TEAM NOVINCI je tekmovala TIA ŠENICA. Deklice so postale državne prvakinje v svoji kategoriji. V kategoriji TEAM MLADINCI pa sta tekmovali URŠKA in TINKARA KMETIČ. Tudi ta skupina se je odlično odrezala. Dekleta so postala državne podprvakinje.


V Varaždinu je naša učenka Anka Pezdirc iz razreda profesorice Mojce Rebolj v kategoriji D (14, 15 let) osvojila III. nagrado. Tekmovala je na mednarodnem tekmovanju pihalcev Varaždin Woodwind and Brass 2019, na katerem tekmujejo učenci, dijaki in študentje pihal in trobil kar iz 9 evropskih držav (Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Slovenija, Slovaška, Srbija). Pri klavirju jo je spremljal Andrej Kunič.


Torek, 16. 4. 2019 Učenci 3., 4. in 5. razreda so imeli kulturni dan. V Kulturnem centru Janeza Trdine so si ogledali predstavo Erazem in potepuh. Učenci 3. razredov so spoznali bogato arheološko dediščino. Učenci 4. razredov so si ogledali likovno razstavo v Jakčevem domu, učenci 5. razredov pa smo se sprehodili po starem mestnem jedru Novega mesta.

Sreda, 17. 4. 2019 Šestošolci in devetošolci so imeli športni dan. Medrazredno so se pomirili v malem nogometu (dečki), odbojki in »med dvema ognjema« (deklice) ter tekli na 600m in 60m.

Četrtek, 18. 4. 2019


Učenci 1., 3. in 8. razredov so imeli športni dan. Tretješolci so se na stadionu Loka pomerili v teku na 60 in 600 metrov. Nato so se odpravili na igrišče na Majer, kjer so se razdelili v skupine in odigrali različne moštvene igre.

Učenci četrtošolci so imeli EKO dan o vodi. Šli do ribnika na Vražjem kamnu, na izvir reke Dobličice in na zajetje v Dobliče.


Na šoli smo izvedli oddelčne roditeljske sestanke, katerim je sledil skupni roditeljski sestanek, na katerem so starši predlagali predstavnike sveta staršev za svet šole. Sledile so govorilne ure.

Petek, 19. 4. 2019 Učenci 7. B razreda so imeli sistematični zobozdravstveni pregled.

Sreda, 24. 4. 2019 Gledališčniki so se udeležili Regijskega srečanja otroških gledaliških skupin Dolenjske, Bele krajine in Posavja, na katero se je uvrstilo od 30 gladaliških skupin naše regije le 5 najboljših. Odigrali so predstavo Zarja in Svit, ki jo je režirala mentorica krožka Eva Starašinič. Mladi gledališčniki so zopet prepričljivo in doživeto odigrali svoje vloge. S svojo igro so navdušili učence in odrasle gledalce v dvorani Kulturnega doma Metlika.

Izvedena je bila akcija pomladanska zbiranja starega papirja. Zbrali smo kar 5838 kg. Skupno je največ zbral 9. a razred, in sicer 1118 kg. Pri zbiranju so pridno pomagali učenci ter učiteljice.


Učenci dramskega krožka so se uvrstili na regijsko srečanje gledaliških skupin Dolenjske, Bele krajine in Posavja, ki je potekalo v Metliki. Predstavili so se z igrico Zarja in Svit. Znova so se odlično odrezali. Mentorica je Eva Starašinič. Učenci turističnega krožka so se udeležili državnega tekmovanja Turizmu pomaga lastna glava v Mariboru, na katerem je sodelovalo več kot 29 šol iz cele Slovenije. Za svoje delo so prejeli nagrado in posebno zlato priznanje za najbolj izvirno povabilo na stojnico. Mentorji so bili Nevenka Jankovič, Palmira Šašek, Eva Starašinič, Mojca Stojanov in Bernarda Starašinič.

Tretješolci so imeli EKO dan na temo ODPADKI. Iz odpadne embalaže so si naredili čudovite uporabne posodice. Ogledali so si poučen film o ločevanju in recikliranju odpadkov in zdelali plakate, na katere so razvrščali sličice in tako utrdili pridobljeno znanje.

Četrtek, 25. 4. 2019 Četrtošolci so imeli športni dan. Najprej smo na stadionu Loka odtekli 600 in 60 m, nato pa smo se podali proti kanižariškem ribniku.


Na šoli smo imeli EKO dan. V 5. razredu so se ukvarjali z ločevanjem odpadkov in recikliranjem. Šivali so eko vrečke iz blaga in si ogledali čistilno napravo v Vojni vasi. V 6. razredu so oblikovali eko koše in čistili okolico šole. V 7. razredu so primerjali običajne in pasivne hiše, izdelali so tudi makete in plakate le-teh. 8. razred se je odpravil v ZC Vranoviči, kjer so jim predstavili ravnanje z odpadki. Ob povratku so si ogledali tudi bioplinarno in Esol.


Petek, 26. 4. 2019 Prvošolci so imeli EKO DAN. Izdelovali smo iz odpadnega materiala.

Tretješolci so imeli EKO dan. V uvodnem delu so se pogovarjali o odpadkih, njihovem ločevanju in recikliranju. Izdelali so zanimive plakate, ki prikazujejo pravilno ločevanje odpadkov. Največ časa so posvetili recikliranju, saj so izdelali uporabne posodice iz odpadnega papirja.


Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal zaključni dogodek natečaja »Periodni sistem elementov – včeraj, danes, jutri«. S predstavitvijo svojega likovnega izdelka, animacije, so se ga udeležili učenci likovnega krožka. Za natečaj so ustvarili animacijo z naslovom Zgodba o nastanku periodnega sistema elementov. Pri krožku so ustvarjali: Nives Ilinčić, Kaja Kuzma, Kanita Škulj, David Brezar, Vanja Čemas, Eva Starešinič iz 8. razreda ter Daša Schweiger iz 9. razreda. Naša animacija je prejela eno od 3 enakovrednih nagrad za skupinski projekt – obisk Kemijskega inštiuta v Ljubljani. Mentorice nagrajenim učencem so bile: Natalija Orlič, Tanja Pavlakovič in Mateja Žuželj.


Sodelovanje na natečaju Slovenskih novic. Mentorica Nada Cvitkovič. Starejša folklorna skupina OŠ Mirana Jarca Črnomelj je kot edina od 15. belokranjskih folklornih skupin nastopila na regijskem srečanju otroških folklornih skupin RINGARAJA Dolenjske, Bele krajine in Posavja v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Predstavili so se z odrsko postavitvijo Po preste na plac. Folkornike od 3. do 9. razreda je spremljal folklorni ansambel, ki ga sestavljajo Matevž Štirn Lesica, David Kočevar, Aleks Frfolja, Iva Pezdirc in Anton Grahek. S prepričljivim nastopom so navdušili gledalce in s tem pokazali, da so iz pravega testa.

V večernem času so imeli zaposleni naše šole zabavo na Butoraju.

Profile for Karmen Golobic

Šolska kronika - april 2019  

Šolska kronika - april 2019

Šolska kronika - april 2019  

Šolska kronika - april 2019

Profile for osmjc
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded