Oskarshamns Annonsblad nr 2 februari 2023

Page 1

Patrik Johansson med en fin Ford Anglia. Den första bil Thelin & Johansson kunnat presentera inne i lokalerna vid Köpmangatan. Foto: J Teiffel. Läs mer på sidan 6.

TAKE AWAY!

MÅNDAG-FREDAG FR. KL. 16

LÖRDAG FR. KL. 13 | SÖNDAG STÄNGT

STORA TORGET | OSKARSHAMN | 0491-704 40 www.oscarsbar.se

Bästa läsare!

Februari innebär sportlovstider för familjer med barn och ungdomar. Förra vintern var glädjen stor för att äntligen ha fått ihop medel till en ny skidlift på Hjortberget här i Oskarshamn. Nu ser det ut som om liften får stå oanvänd hela säsongen. Ingen riktig vinter plus höga elpriser för att producera konstsnö medför att ingen utförsåkare varit synlig på Hjortberget i vinter. Bara att hoppas på bättre förutsättningar i backen nästa vinter.

Många pratar idag om och oroar sig för stigande räntor, inflation och höga energipriser vilket innebär att vår levnadsstandard naggas lite i kanten kanske. Men mot bakgrund av den förödande jordbävningen i Turkiet och i Syrien och också det meningslösa dödandet och lidandet som pågår i Ukraina kan vi ändå skatta oss lyckliga som lever i ett land med fred och frihet och där de allra flesta kan äta sig mätta varje dag. På det lokala planet noterar vi att Annonsbladets Föreningsanslagstavla (se sid 22) är ovanligt välfylld av kommande program och aktiviteter. Ett vårtecken så gott som något annat. Vårtecken också förstås att fotbollen snart rullar igång och att Dackarna verkar har fått ihop ett bra lag inför speedwaysäsongen. Läs mer om detta i månadens nummer av Annonsbladet.

Slutligen har vi förstått att IK Oskarshamns hockeysupportrar börjar tro på slutspel för sitt lag i SHL nu när nedflyttningsspöket verkar vara borta tills vidare. Även Craftstadens supportrar hoppas på kval och avancemang i innebandyns seriesystem.

Annonsbladet önskar alla läsare en fin avslutning på februari.

Redaktionen

ÖPPET ALLA DAGAR 8-22

Se vår stora annons i Mönsteråsbladet.

» Massage för friskvård och avkoppling

» Hälsorådgivning efter dina behov

» För företag och privatkunder

Susanna Engquist

Cert. Massageterapeut Dipl. Kostrådgivare Lic. Livsstilskonsult Dipl. Hormonterapeut

Tidsbokning: bokadirekt.se

Samtal/sms: 070 397 09 19

Mejl: susannaengquist@gmail.com

Följ oss gärna för nyheter och erbjudanden!

Nr 2 • Februari 2023 • Årgång 33 • Tel 134 20 • info@oskarshamnsannonsblad.se Dags för ny bostad? Registrera dig gratis www.sbbnorden.se www.badholmen.se 0491-129 79 info@badholmen.se 24 februar kl. 19.00 Vi flyttar oss tillbaka till början av 90-talet. Maten kommer att bli tidsenlig och består av en smarrig Tacobu é och avslutas med en cheesecake. I baren Cosmopolitan, Ragnar, Isbjörn och hot shot m.m CLUB 40 LUNCH TAKE AWAY Glöm inte att ni kan beställa take-away smidigt via vår QR-kod Följ oss badholmen_oskarshamn LÄS MER PÅ VÅR HEMSIDA! Ska ni få besök? Boka in era gäster på vårt hotell. Måndag - Fredag 11.30 - 14.00 Menyn hittar ni på vår hemsida eller Instagram. Köp biljetter via vår QR-kod! Varje månad i Annonsbladet Algots MÖNSTERÅS
HEMSIDAN!
SE MENYN PÅ
Lunch
Take away Frukost
@thepink_truck
meny
villkor på
sociala
eller ring oss.
E-post:
ÖPPETTIDER måndag-fredag 8:15-13:15 Namn:.............................................................................................................................. ..................................................................................... .............................................................................................................................. .................................................................................... Postnr/Ort .............................................................................................................................. .............................................................................. Tel.............................................................................................................................. ........................................................................................... Lösningenskavaraosstillhandasenast mars 2023: OskarshamnsAnnonsblad,Döderhultsvägen6,57231OSKARSHAMN. Märk kuvertet ”Kryss23/02” MattiasKarlqvist,Oskarshamn Erica Lönnroth, Blomstermåla BirgittaMartinsson,Fågelfors Anna Josefsson, Oskarshamn MargaretaKarlsson,OskarshamnGrattistillvinnarna!FöljandepersonervannvarsinTrisslott förramånadenskryss: Trisslottenkommermedposten. Rättlösningpånovembermånadskryss: NUM- INSTRUFÖDA OCH HÄMNDEN STÄLLERFÖRR LUTETIUM KROPP VINK SEEDVISSA MONARKIMÄTER NOGGAREN NICKEL HALLONPLATSEN BAKVERKET RILLGAMSEKÄRNINGSTVISTSEMESTERMÅL KRITIK LÖDNINGSSTRÄNG SMAL NUMERA NATUR RÖRHETEN MYSTIK- SYN RÖRELSE MED DAGSMEJA TRÖJA STUND UTDRAGET TRÄD FÖRÄNDRINGSKÖTTSTUVOMRÅDE ÖST VIRKE GIGAUND MODOFAN MARK HÖGOSS SKÄRET SLUT MÅNGA TUGGPÅ ÅKERN KLYFTOR BERGET BLOTT PEKAS MÅTT PÅ BADMISSTÄNKVERKTYG OCH SNÄRJMAJEERNAS LANDSKOMMUN BRYTSKT FILOSOFGENEN HÖRS MED TILLADELSÄTT FRAMPARTIBYTSÄTTA FART ÅK BERGEN Femvinner varsin Trisslott! 0731_0460_0106_Eki---R O Ä N A E M A O L Ä M G Ä A A P Ett lyft för hälsan 23/02 Januarikrysset 23/01 Månadens kryss hittar du på sidan 30.
Läs mer om vår
och
våra
medier
Tel. 076 011 64 01
thepinktrucks@gmail.com

Skadebehandling Muskeltöjning

Slottsgatan 3, Oskarshamn Tel. 073-923 17 46

Välkommen till Forum

EPA – populärt transportmedel för ungdomar

FRUKOSTBUFFÉ

Hotell Rum Oscar

Bekvämt boende i centrala Oskarshamn

Enkelrum vardag 890 kr inkl. frukost

Dubbelrum 1080 kr inkl. frukost

STF Vandrarhem Oscar från 225 kr/pers

SENIORTRÄFF 10/3

Plats/tid: Emågården, Högsby kl. 10.00

Tema: Bedrägerier och säkerhet på nätet

THOMAS OLSSON Högsby Sparbank och FREDRIK SKARP Kommunpolis Högsby, berättar om de vanligaste bedrägerierna mot äldre just nu. Vi går igenom vad man ska tänka på och hur man kan skydda sig.

Vi bjuder på kaffe & fralla!

OBS! Anmälan senast 8/3 0491-209 40 eller info@hogsbysparbank.se

Den så kallade EPAtraktorn eller A-traktorn har blivit en alltmer vanlig företeelse i trafiken.

Idag finns det närmare 60 000 registrerade fordon i landet som går under beteckningen A-traktor. Majoriteten av dessa fordon körs och används av ungdomar som inte innehar ”vanligt” körkort för bil (B-behörighet).

Inte minst ett ökande antal olyckor där EPA-fordon varit inblandade, med ibland allvarligt skadade eller dödsfall, har medfört en debatt om hur säkerheten skall kunna förbättras genom ett ändrat regelverk. Därför har Tranportstyrelsen på uppdrag av regeringen analyserat behovet av ett ändrat regelverk och också avlämnat förslag om säkerhetsförbättrande ändringar i trafikförordningen avseende dessa fordon.

Annonsbladet träffade Alex Skoglund som dagligen använder sin EPA för transporter mellan hemmet, och dagliga träningstimmar i tennishallen.

Vi frågar Alex först hur och när han anskaffade sin EPA.

Med hjälp av min pappa Ronnie som äger och driver en bilverkstad här i Oskarshamn köpte vi en ganska risig Audi A 4 med fyrhjulsdrift av årsmodell 2007 som vi renoverade noggrant och som sedan fick en ny lackering. Utrustade den också med ett sportavgassystem och ny ljudanläggning.

Vi frågar vidare hur han ser på de säkerhetsfrågor avseende EPA traktorer som debatteras och hur han själv upplever de risker som förknippas med att vistas i

stadens gränser, berättar Alex.

– Att ge sig ut på E 22:an med min EPA som har 30 km/tim som maxfart innebär förstås risker att bli påkörd bakifrån av fordon trots den trekantiga obligatoriska LGF-skylten baktill på våra fordon. Alltså påkörning av upphinnande bilar bakifrån som kanske kör i 100 km/tim och som för sent upptäcker den stora hastighetsskillnaden mellan fordonen. Särskilt för utländska förare, som inte är vana vid och som inte har motsvarande fordon på sina egna vägar, kan överaskningsmomentet när föraren upptäcker hastighetsskillnaden mot framförvarande fordon innebära stor olycks-

Andra aktuella säkerhetsfrågor frågor som är under utredning handlar bl a om användningen av säkerhetsbälte, krav på vinterdäck, höjd hastighetsgräns samt bestämmelse om antalet pas-

– Beträffande hastighetsdebatten är jag litet kluven. Givetvis skulle en höjning från dagens 30 km/tim till föreslagna 40 eller 45 km/ tim innebära att våra EPA-fordon på ett bättre sätt skulle flyta in i trafikrytmen på våra vägar och därmed minska olycksrisken på så sätt. Samtidigt som den ökade hastigheten skulle medföra en ökad skaderisk för den som råkar ut för en olycka.

Alex har ju en riktigt häftig ljudanläggning i sin bil som han förstås gärna lyssnar på. Också ibland gärna på den musik som går under beteckningen EPA-dunk. Men han undviker att köra runt i innerstaden med EPA-dunk på högsta ljudvolym och nervevade rutor. Något som Alex kan förstå upplevs som störande och som man också kan bli bestraffad med böter för.

Annonsbladet tackar och avslutar pratstunden med att önska Alex lycka till framöver med alla tennisturneringar som väntar och också med ett B-körkort för ”riktig bil” som förhoppningsvis blir verklighet i höst.

• En EPA är en ombyggd bil utan baksäte och med 30 km/tim som högsta hastighet.

0491-209 00 • Storgatan 41, Högsby www.hogsbysparbank.se

Tel. 0491-134 20 info@oskarshamnsannonsblad.se

– Jag insåg för något år sedan att jag skulle ha stor nytta av att ha en egen EPA, då jag varje dag behöver förflytta mig till skolan och till tennishallen, berättar Alex.

trafiken med en EPA. – Jag använder mitt fordon nästan uteslutande innanför

– I mitt fall är jag noga med att använda säkerhetsbälte i min EPA, fortsätter Alex. Förutom att det givetvis är en säkerhetshöjande åtgärd, så skapar det också en god vana inför mitt ”riktiga” körkort att alltid använda säkerhetsbälte.

• EPA-traktor eller A-traktor får framföras av de som fyllt 15 år och som innehar ett körkort med AM-behörighet.

• Ansökan för AM körkort görs hos Transportstyrelsen efter att ha genomgått mopedutbildning hos behörig utbildare samt efter att ha avlagt ett kunskapsprov.

Tryck: Pressgrannar, Linköping Upplaga: ca 25 000 ex. Ansvarig utgivare: Kerstin Ericsson Grundad: 1990

Utgivning: En gång/månad

Distribution: Posten Utgivningsområde: Hushåll och företag i Oskarshamns, Mönsterås och Högsby kommuner.

Reklamationer: Anmärkningar mot införda annonser skall göras inom tre dagar, mot fakturor inom åtta dagar. Tidningens ansvar för fel är begränsad till högst annonskostnaden. För skada, för felaktigt eller uteblivet införande ansvaras ej.

Annonsgranskning: Oskarshamns Annonsblad förbehåller sig rätten att avböja olämpliga annonser. Upphovsrätt: Observera att annonser i Oskarshamns Annonsblad inte får publiceras i annan media utan tillstånd.

2 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
OSKARSHAMNS STADSTEATER & KONFERENS
SÖDRA LÅNGGATAN 15-17 » 572 33 OSKARSHAMN » 0491-15800 » INFO@FORUMOSKARSHAMN.COM » WWW.FORUMOSKARSHAMN.SE
MASSAGE
OBS! Ny adress:
Alex vid sin fina EPA-traktor. Alex redo för ett träningspass i tennishallen. Alex EPA försedd med rejäl ljudanläggning. FAKTA

Livlig verksamhet i Oskarshamns Ridklubb

Vi har idag drygt 400 medlemmar och 250 uppsittningar varje vecka berättar Eva Häll, ordförande i Oskarshamns Ridklubb.

– Majoriteten av våra medlemmar är tjejer under 20 år. Många av dem tillbringar mycket av sin fritid hos oss och tillsammans med våra hästar. Vi fungerar för många av ungdomarna ofta som en fritidsgård, fortsätter Eva, där man också läser sina läxor och har med sig en egen matlåda.

– Även många vuxna, föräldrar och hemvändare, finns bland våra medlemmar. Där man i sin barndom kanske haft ett stort intresse för ridning och i vuxen ålder nu återvänder till oss i ridklubben för att uppleva närheten och samspelet med djur. Samtidigt som ridning ger en fin motion och innebär ett fantastiskt sätt att röra sig på.

I stallet finns det 20 stycken lektionshästar, både stora och små samt 12 stycken hästar som ägs av våra medlemmar berättar Eva Häll. – Och Oskarshamns Ridklubb har i dag fyra ut-

bildade ridinstruktörer samt stallpersonal som under vardagar driver verksamheten tillsammans med frivilliga krafter som bl a bemannar vårt café Havrehörnan.

– Under helgerna sköter vi driften av vår anläggning såväl inomhus som utomhus helt och hållet med ideella krafter. Vi beräknar att alla frivilliga ovärderliga medlemsinsatser motsvarar

med det lilla extra

5-6 heltidstjänster vilket för klubben förstås är ett viktigt bidrag till vår verksamhet.

– Utöver den dagliga ridskoleverksamheten arrangerar vi i samband med helger olika aktiviteter och tävlingar. Också barnkalas i vårt ridhus har blivit en populär aktivitet på senare år.

– Vår anläggning, som vi hyr av Oskarshamns kommun, invigdes redan 1976

som Sveriges modernaste ridhus. Mycket har hänt sedan dess med ökade lagkrav bl a avseende hästarnas tillvaro. Dessa lagkrav tillsammans med stort behov av underhåll innebär att vi har ett stort behov av en nyinvestering för vår verksamhet inför framtiden. Något som vi just nu diskuterar i olika alternativa lösningar med kommunen.

Avslutningsvis berättar Eva att Oskarshamns Ridklubb tacksamt mottagit ett investeringsbidrag från Högsby Sparbank som klubben tänker använda för att byta underlag i ridhusen och på vår ridbana utomhus. Högsby Sparbank delar varje år ut investeringsbidrag till föreningar i bankens verksamhetsområde. Nyligen delades cirka SEK 500.000:- ut fördelat på 22 föreningar som i höstas hade ansökt hos banken om bidrag för olika ändamål berättar Ann-Christin Thörn Håkansson, privatmarknadschef på Högsby Sparbank.

• Oskarshamns Ridklubb grundades 1951 där en ladugård i Sandåsa välvilligt ställdes tills klubbens förfogande av staden

• Nuvarande anläggning invigdes 1976

• Antalet medlemmar ca 400 st

• 4 st ridinstruktörer och stallpersonal anställd i ridklubben

• Ideella medlemsinsatser viktiga för verksamheten

• 20 st egna hästar samt 12 st medlemsägda hästar ryms i anläggningen

Spara

Badrumsrenovering?

Kontakta oss!

Kvalitetsdokument efter utfört arbete är en självklarhet.

Passa på! Utnyttja rotavdraget 30% på arbetskostnaden (max 50 000 kr/person)

Bli jobbonär hos oss!

Nu söker vi fler pensionärer. Hos oss bestämmer du själv hur mycket och vad du vill jobba med, utan att låsa upp dig.

Socialt, aktivt och bra för plånboken

Kontakta oss för att

3 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 Allégatan 21, Figeholm. Tel 0491-315 47 Mån-tors kl 8-17, fre 8-12, lunchstängt 12-13 www.sjokvistmurnings.se
Murnings.
Unika badrum Badrum med Bricmate granitkeramik utfört av Sjökvist Murnings. – montera en Keddy kassett T.v. En Keddy 2002 monterad i en gammal spis som murats om av Sjökvist
pengar i din öppna spis!
veta mer! ����0491-459191 • oskarshamn @veteranpoolen.se
Eva Häll med en av ridskolans hästar, Curre, eller Elmhults Mercur som han egentligen heter.
FAKTA

Veteranvandringar med SOK Viljan

SOK Viljans populära veteranvandringar har pågått i ungefär 25 år. Man vandrar varje torsdag året om – oavsett väder – med undantag för kort uppehåll vid jul och några veckor på sommaren.

Det finns en lång runda (6-9 km) och en kort (4-5 km) samt en grupp med damer som planerar sina vandringar själva. Vandringarna ger förutom motion och frisk luft även social samvaro vid den gemensamma fikarasten på en stubbe i skogen. Herrarnas vandringar (som även är öppna för damer) samlade för ett par år sedan över 40 deltagare varje vecka men har på senare år minskat till under 30 av olika anledningar, bland annat corona.

En solig sensommarvandring längs kusten vid Sörvik och Sandvik.

Nu har Viljan i samarbete med RF Sisu Småland startat ett ”Återstartsprojekt” för att med olika åtgärder öka intresset och deltagarantalet bland både herrar och damer. Det sker genom

marknadsföring i media (lokaltidning, Annonsbladet), Facebook och ”munmot-mun-metoden” eller ”ta med en kompis”. Man satsar på detta under våren och avslutar med en

Aktuellt just nu!

20% rabatt på

Fram till 31/3 gäller 20% rabatt på ordinarie timpris för privatpersoner som anlitar oss för trädgårdsskötsel såsom trädbeskärning, buskklippning m.m. Rutavdrag 50% gäller som vanligt för trädgårdsskötsel. 073-036 21 36 eller monsteras.allservice@mail.com www.monsteras-allservice.se • Storgatan 66, Mönsterås

”bonus” med gratis lunch i Mellingerum kombinerat med guidad fågelvandring runt Målsjön i slutet av maj eller början av juni. Dessutom preliminärt den traditionella Ölandsturen innan sommaren.

Vid herrarnas vandringar kommer alltid att finnas en kortare (och långsammare) runda med ledare om så behövs.

Viljan ser gärna att deltagare i veteranvandringarna blir medlemmar i klubben. Stödmedlemmar betalar 150 kr/år och då ingår RF:s försäkring som är bra att ha om något skulle hända under vandring eller resa till och från.

trädgårdsskötsel

I Franzéns FOKUS O

Vad sägs om att vi drömmer oss fram i tiden en stund?

Jag tänker på juli, denna ljuvliga sommarmånad. Du kanske är ute bland klipporna i Ernemar och det är sådan där strålande dag med klarblå himmel, en sol som kastar glitter på varje krusning på vattenytan. Sjöfåglarna sjunger, ett svanpar simmar förbi med sina ungar guppande efter dem på de mjuka vågorna. Snart kommer både Ölands – och Gotlandsfärjan svepande förbi så nära att du ser alla glada uppspelta människor som står på däck och vinkar till dig och övriga soldyrkare på klipporna. Det är många människor på klipporna, ovanligt många, men också en ovanligt uppsluppen och varm stämning mellan alla som är där.

Så småningom tar du cykeln in mot stan, via brädholmen. Även där är det fullt med glada människor, uteserveringen på Badholmen och nyöppnade Nox är fyllda till brädden, med en salig blandning av besökare i alla åldrar. Du fortsätter uppför Kråkerumsbacken och upp mot Lilla Torget. Varenda uteservering är större än de brukar vara och samtliga är välfyllda. Skratten ekar mellan husen och på ett fullsatt Lilla Torget är Sommartorget uppriggat med scen, aktiviteter och uppträdande.

Du ser att det fortsätter öda in besökare via Köpmangatan så du leder din cykel i riktning mot Ringplatsen. Din ny kenhet på var alla människor kommer ifrån gör att du fortsätter bort mot Maxi och hela tiden möter du allt er människor, så du fortsätter följa ödet tills du når Fredriksbergs Herrgård. När du blickar ut över Döderhultsdalen ser du husvagnar, husbilar, och tält så långt ögat kan nå. Vid Rödsle BK:s och bågskytteklubbens klubblokaler har det växt fram ett stort torg, fyllt med utställare och en scen där en prisutdelning pågår.

Var har du hamnat? Jo, du har precis för yttat dig i tanken till O-Ringen Smålandskusten som gästar Oskarshamn v 30 nästa år – alltså 2024. Vi pratar om VÄRLDENS STÖRSTA orienteringstävling! I snitt attraherar den här familjefesten 18 200 deltagare från drygt 40 länder. Den turistekonomiska e ekten (dvs vad deltagarna spenderar på besöksdestinationen) uppgick förra året, i Uppsala, till 137 miljoner kronor! Det är med andra ord en god ekonomisk a är att vara värd för tävlingen. På den stora campingen i Döderhultdalen kommer ca 10 000 att bo. Resten sprids på andra boendealternativ. Vill du hyra ut ditt hus, lägenhet, eller liknande så är det välkommet. Läs mer om hur du gör och mycket annat på oringen.se

Ett bättre tillfälle att visa upp kommunen får vi knappast, så nu gäller det att vi är förberedda och att vi alla visar upp oss från vår absolut bästa och mest gästvänliga sida. På vår väg mot 30 000 invånare tänker jag nämligen att några av de här snart ska bli oskarshamnare

facebook.com/platsenoskarshamn instagram.com/platsenoskarshamn se/linkedin.com/attraktivaoskarshamn e-nyhetsbrev: oskarshamn.com/nyhetsbrev oskarshamn.com, attraktivaoskarshamn.com

4 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Trädgårdsskötsel • Fastighetsskötsel • Bygg Målning • Tak, fasadrengöring • Snöskottning Montering • Flyttning • Budleveranser
Vi
Vi på Mönsterås Allservice har lång erfarenhet inom Hus & Trädgård.
har försäkringar och de tillstånd som krävs för våra uppdrag. En vandring vid Emån där man beskådar laxvandring.
Attraktiva Oskarshamn AB ska stärka Oskarshamns attraktivitet, skapa utveckling och bidra till tillväxt. Följ oss! MAGNUS FRANZÉN, vd Attraktiva Oskarshamn Foto: Cornelia Höglind

Streaplers gästar Folkets Park

vinstlott, berättar Susanne Fogelqvist, ordförande i Föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn.

För den som vill fylla på med energi innan dansen serveras alltid god mat lagad av Victor Nilsson i samband med danskvällarna i Folkets Park. Självklart kan även den som inte vill stanna på dansen komma på en AW och njuta av Victors välsmakande mat som serveras mellan kl 18-20, dansen startar kl. 21-01.

Folkets Parks musik- och danskvällar har blivit omåttligt populära och besöks också av många långväga gäster med dansintresse, bland annat från Gotland. Därför har Föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn inlett ett samarbete med stadens hotell.

– Det är så roligt att gotlänningarna har hittat till våra danser och passar på att ta en weekend på fastlandet, avslutar Susanne Fogelqvist.

PAKETPRIS

vid beställning av tvättning, målning och montering av solceller

Fredagen den 10 mars

gästar legendariska dansbandsorkestern Streaplers Folkets Park i Oskarshamn och bjuder på en helkväll med sväng.

Streaplers såg dagens ljus redan 1959 och har därmed underhållit svenska folket i mer än 60 år! Allra störst var de på 1970-talet men än har de inte slagit av på takten

utan fortsätter släppa ny musik och turnera till publikens stora förtjusning. Bandet har en blandad publik och även de som inte vill dansa får gärna komma och lyssna till deras karakteristiska sound.

– Egentligen skulle vi ha gästats av Calinaz den 10 mars, men de ställde in pga sjukdom. Att vi fick Streaplers som ersättare var en riktig

för hem och

För mer information och öppettider: WWW.RÖDASTUGAN.SE | LAGMANSKVARN

Antialgbehandling utan extra kostnad vid montering av solpaneler.

Folkets Hus & Park

i Oskarshamn

Vi kör vidare med våra populära Musik-

och danskvällar

24/2 Highlights

10/3 Streaplers

24/3 Jannez 21/4 Sannex

Vi dansar från 21:00 till 01:00, entrén öppnar 20:30

Entré: 230 kr (betalas med kort eller Swish)

I samband med våra danskvällar finns även möjligheten att avnjuta lite god mat och dryck i Parken mellan kl 18-20.

Entré inkl. mat & dryck (1 st 33 cl öl/1 glas vin/alkoholfritt): 350kr (betalas med kort eller Swish)

AW (mat & dryck kl 18-20): 150 kr (betalas med kort eller Swish)

Bordsbokning: info@parkenoskarshamn.se eller 0491-105 21 senast kl 12 dagen innan

Kampanjerna

gäller t.o.m. lördag

5 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 TAKVÅRD UPP TILL GARANTI 10ÅRS 0730-71 08 73 0485-65 85 84 info@n3ntakvard.se www.n3ntakvard.se
på takvård,
Gäller t.o.m.
UPP TILL GARANTI 10ÅRS TAKMÅLNING
VÅRKAMPANJ 30%
taktvätt, takmålning och fasadtvätt.
31/5.
VI GÖR HEMBESÖK UTAN KOSTNAD! UPP TILL GARANTI 10ÅRS ERBJUDANDE!
Varmt välkomna!
INREDNING
TRÄDGÅRD
Sörvikvägen 15A | Oskarshamn | 0491-772 98 | www.haralds.se
Susanne Fogelqvist, ordförande i Föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn.
30% rabatt på alla Nordsjö innefärger Laminatgolv Ek 3-stav ord. pris 452:-/kvm 219:-/kvm
på många
4/3.
30% rabatt

0491-155 05, 0499-144 00 www.samuelssonstak.se

Hushållsnära tjänster...

• Hemstäd

• Storstäd

• Flyttstäd

• Trädgårdsarbete

• Fönsterputs m.m.

Information och bokning:

070-279 90 78 0491-162 18 on-to 9-15

Företagarskolan är en utbildning där du kan testa din affärsidé, arbeta fram din affärsplan och utvecklas som företagare. Genom Företagarskolan får du en bra översikt om hur du startar eget och drivet ett företag.

Start den 28 februari

Anmäl ditt intresse redan nu. Sista anmälningsdag är den 22 februari.

Annonsera lokalt så klart!

Nästa Annonsblad kommer den 23 mars, manusstopp den 9 mars.

Välkommen att boka din annons!

Tel. 0491-134 20 e-post: info@oskarshamnsannonsblad.se www.oskarshamnsannonsblad.se

En skyltning som ger lyft

Mer information hittar du på www.atrinova.se Anmälan till företagarskolan skickas till info@atrinova.se

Om man är på stan i Oskarshamn stannar man gärna till utanför ett och annat skyltfönster. Ett av dem finns på Köpmangatan och tillhör Auktionsfirman Thelin & Johansson.

Skylten visar ett urval av de föremål som är till salu. Den som ansvarar för skyltningen är Malin Hermansson, en av de anställda på firman.

– Det är hon som har idéerna, berättar Patrik Johansson, som tillsammans med Max Thelin äger firman.

Malin blev för åtta år sedan tillfrågad om hon ville börja hos dem. Och det var inget svårt beslut att tacka ja. Att det var rätt kvinna på rätt plats visade sig snart. Malin har alltid haft ett intresse för inredning, färg och form. Samt förstås för antikviteter i allmänhet. För henne handlar det inte ”bara” om att ställa fram

några olika vackra och spännande föremål. Hon strävar efter och skapar ett genomtänkt tema. Helheten är som bekant mer än summan av alla delar. Skyltningen fick därmed ett lyft.

Detta framför allt efter att auktionsfirman kunde ta över de lokaler intill som tidigare inrymde klädbutiken Chic. Därmed fick man tillgång till det stora skyltfönstret.

– Det var då vi började synas på allvar, säger Patrik. På frågan om vilken stilepok som är hennes favorit svarar Malin det är egentligen ingen särskild förutom kanske sådant från förrförra sekelskiftet.

– Men jag gillar lite udda, vackra saker och sådant som sticker ut från mängden.

På tal om skyltningen så har det under februari funnits ett ovanligt objekt i lokalerna. Nämligen en bil, en Ford Anglia av 1957 års

modell i hyggligt bruksskick. Den kunde baxas in genom dörren med några få centimeters marginal. Den var för stor för skyltfönstret men den blev ett blickfång inne i butiken.

Thelin & Johansson säljer ett tiotal bilar om året men det här var första gången man kunde visa någon av dem inne i lokalerna.

Till sist ett tips till alla er som har möbler och föremål hemma som ni funderar på att sälja. Vad som just nu blir mer och mer populärt är sådant från 1970- och 1980-talet. I övrigt kan sägas att designmöbler av till exempel Bruno Mattsson och Carl Malmsten är ständigt efterfrågade. – Bra design har alltid ett värde, säger Patrik Johansson.

6 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 Bli nöjd kund du med på dina.se eller ring 0770-160 500 TACK TILL VÅRA FINA KUNDER SOM RÖSTAT I SVENSKT KVALITETSINDEX UNDERSÖKNING!
 Anmäl
dig till Företagarskolan!
Text & foto: J Teiffel Malin Hermansson är den som ansvarar för den uppmärksammade skyltningen på Auktionsfirman Thelin & Johansson. Servisdelar ur serien ”Vinranka” med design av formgivaren Arthur Percy.

After work med Bob Hansson

Torsdagen den 2 mars är det äntligen dags att återse, och åter få lyssna till, folkkära poeten Bob Hansson i Oskarshamn. Kvällen till ära arrangerar Oskarshamns Teaterförening en after work på Hotel Post med föreläsning av Bob.

Är snällhet underskattat? Hur säger man jobbiga saker på jobbet, hur tröstar man en annan människa och kanske den viktigaste frågan: hur gör man med toalocket på sin arbetsplats? I föreläsningen ”Allvarligt talat: Livet, hur fan gör man?” försöker Bob Hansson ge svar på ett urval frågor från sina radioprogram.

Bob Hansson har skrivit ett flertal diktsamlingar, romaner och intervjuboken ”Kärlek – hur fan gör man?”. Han har länge svarat på lyssnarnas frågor i P1-programmet ”Allvarligt talat” och hans program är omåttligt populära. Senast han besökte Oskarshamn i Teaterföreningens regi var i

samband med Pride-veckan 2019, då han gav en mycket uppskattad föreläsning vid en teaterafterwork på Badholmen. Nu är han alltså tillbaka, den här gången på Hotel Post.

– Teaterafterworken med Bob på Badholmen var en väldigt omtyckt tillställning och vi är mycket glada att kunna arrangera en ny afterwork med Bob, berättar

Vårprimörer

Primula & lökväxter

köp 3 betala för 2

Hannah Brorsson, ordförande i Oskarshamns Teaterförening.

I biljettpriset ingår en buffé och kvällen inleds vid matborden klockan 17:45, vid klockan 19 är det så dags för Bob Hansson att ta över tillställningen.

– Vi ser fram emot att få hälsa välkomna till en mycket trevlig kväll, avslutar Hannah Brorsson.

Provkör nya ID. Buzz

Säsongens fröer köp 5 betala för 4

Såjord 8 liter 4 för 100:(ord. 35:-/st)

Tulpaner 10-pack

59:(ord. 79:-)

Äntligen kan du beställa ID. Buzz. Elbilen som gör vardagen smidigare och äventyren mer lättillgängliga. Snabbladda upp till 170 kW utan kort, bricka eller app med Plug & Charge. Låt ID. Buzz parkera sig själv med minnesfunktionen i Park Assist och upplev en interiör tillverkad av veganska textilier och flera återvunna material. ID. Buzz är en viktig milstolpe i målet mot klimatneutral mobilitet.

7 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
En
Blandad förbrukning enligt WLTP körcykel: Räckvidd 415 km, Energiförbrukning 20,6 kWh/100 km, CO2-utsläpp 0 g/km Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Bilen på bild är extrautrustad.
rymligare elbil
Vetlanda Verkstadsgatan 2 Tel: 0383-46 73 15 Öppettider: Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00 Lör 10.00-14.00 www.be-ge.nu Oskarshamn Södra Fabriksgatan 12 Tel: 0491-76 15 35 Öppettider: Mån-Tors 09.00-18.00 Fre 09.00-17.00 Lör 10.00-14.00
ID. Buzz Pris från 500 000 kr exkl moms
Vid Åsavägen Oskarshamn 0491-151 51
Bob Hansson föreläser på Hotel Post den 2 mars.

Villaägarna söker nya medlemmar

Veteranpoolen på bio

Att äga sitt eget boende på en egen bit mark är för många en välsignelse och för många en form av frihet. Men samtidigt är det också förenat med ett stort ansvar, inte minst ekonomiskt.

Vi är omkring 2,5 miljoner här i landet som hör till denna kategori. Således en inte obetydlig faktor när det gäller att ha samhällelig kontroll över sitt boende. För att kunna ha något inflytande krävs det dock någon form av gemenskap där likasinnade både bevakar sina rättigheter och gör sin röst hörd, vilket medlemmarna i vår organisation är väl medvetna om. Men en detalj i sammanhanget som också inverkar är att det behövs eldsjälar – personer

som “brinner” för att organisationen ska fungera. Således – vi behöver bli fler, och då fler som med förkärlek tar sig an uppgifter i syfte att sträva efter att finna medel och metoder som är gynnsamma för just oss villaägare. Just det – gynnsamma i den alltmer datoriserade världen. Gärna yngre som är vana vid datorer och kan inspirera till kontakt med våra samarbetsparters.

Det är förmånligt att vara medlem. Utöver förmåner och rabatter hos ovan nämnda partners har organisationen ett flertal jurister till sitt förfogande, vilket i olika planer är ovärderligt.

Framför allt – vi är en organisation att räkna med.

Carl Kjellin, Villaägarna

Nyttigt och trevligt för våra veteraner att träffas under lättsamma former berättar Niclas Rehnqvist, platschef för Veteranpoolen i Västervik och Oskarshamn.

– Innan jul träffades vi på Fingerkroken för musikquiz och nu senast senast bjöd vi in alla våra medarbetare till en filmkväll på Sagabiografen där den amerikanska versionen av Fredrik Backmans välkända bok och film

med titeln ”En man som heter Ove” visades.

– Den amerikanska filmatiseringen med Tom Hanks i huvudrollen har fått namnet ”A man called Otto” har blivit en publiksuccé och blev också mycket uppskattad av våra 25 veteraner som hörsammat vår inbjudan, fortsätter Niclas.

– Vi tycker det är viktigt och bra att våra medarbetare som jobbar med väldigt skiftande arbetsuppgifter

och som inte alltid vet vilka kollegor som jobbar för Veteranpoolen får träffas då

och då för att lära känna varandra, säger Niclas Rehnqvist avslutningsvis.

8 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Det var ett 25-tal glada veteraner på plats när Veteranpoolen bjöd alla sina veteraner på bion ”A man called Otto” på Sagabiografen.

Kartcenter bjuder in till företagscup

Dags för företagen att tävla mot varandra! Här har ni chansen att köra race mot andra företag, utmana varandra, skapa nya kontakter och ha roligt på köpet!

– Vi anordnar företagscup i Oskarshamn och Västervik som startar i mars och där vi har som mål att få ihop 20 lag som tävlar mot varandra i i en cup, berättar Fredrik Harai på Kartcenter i Oskarshamn.  Man kommer att samla på sig poäng under deltävlingarna och sen kommer en stor final att köras i slutet på april, fortsätter Fredrik. Efter finalen är körd så kommer vi att avsluta med mat och prisutdelning på Som Hemma i Oskarshamn.

– Vi hoppas att företagen ser det här som en rolig aktivitet och samtidigt har möjlighet att träffa nya kunder eller samarbetspartners i framtiden.  Det blir mycket skratt och prestige även om man aldrig har kört gokart innan så är det en rolig aktivitet att köra, säger Fredrik.

Tävlingen kommer att baseras på att varje lag har två förare och man får ha

två reservförare anmälda ifall någon är sjuk eller inte kan köra vissa datum.

Poängsystemet är upplagt så att båda förarnas bästa tider räknas ihop och efter det så får man poäng där snabbaste lagen får flest poäng såklart. Det roliga är att det

hänger på båda förarna och inte bara en.

Bra att veta! Varje företag är välkomna att anmäla flera lag per företag, hälsar Fredrik Harai på Kartcenter.

Orienterare söker semesterbostad!

Hyr ut ditt boende i Oskarshamn med omnejd under vecka 30 2024

Sommaren 2024 får Smålandskusten besök av O-Ringen. För dig som har ett boende i Oskarshamn med omnejd finns möjlighet att hyra ut det till några av de gästande orienterarna!

O-Ringen är världens största orienteringstävling och förväntas locka upp till 25 000 besökare till Smålandskusten. Alla dessa glada orienterare behöver någonstans att bo. Äger du en villa, lägenhet, föreningslokal eller någon annan typ av boende som du själv inte kommer att använda under vecka 30 2024?

Hyr ut boendet till en orienterare!

Genom att hyra ut din bostad kan du

vara med och bidra till att O-Ringen Smålandskusten 2024 blir en fantastisk folkfest med nöjda deltagare och att arrangemanget lämnar ett positivt avtryck i regionen, både ekonomiskt och genom ett ökat intresse för orientering.

Vill du veta mer eller redan nu registrera ditt boende för uthyrning? Gå in på oringen.se/hyrut2024

9 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 Boka gärna tid på www.magnussons.com Kolmilevägen 6 (V:a Industriområdet), Oskarshamn Tel 0491-106 39 Vimmerby • Oskarshamn • Hultsfred • Mariannelund • Eksjö Däck &fälgar Bil · MC · Lastbil · Entreprenad Sommardäck! Snart dags för Oskarshamn 0491-76 15 12 S:a Fabriksg. 12 Vetlanda 0383-46 73 05 Verkstadsg. 2 Låt din Volkswagen förbli en Volkswagen. Välkommen att boka service hos oss! Ring eller boka på online: pb.be-ge.se Betala smart med Volkswagenkortet! Laga eller byt vindrutan hos oss om du fått stenskott.
En rolig aktivitet med fart och fläkt kommer det att bli när Kartcenter bjuder in till företagscupen som startar i mars.
10 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023

Tomas – en av Annonsbladets nöjda annonsörer

Tomas Ingvarsson startade nyligen sitt företag SARV som är en förkortning av SAmot Remote Vision.

– Med bred erfarenhet och kompetens i ryggen bestämde jag mig förra året för att starta eget berättar Tomas.

– Jag registrerade mitt företag SARV med målsättning och affärsidén att låta företag och privata kunder dra nytta av min breda kompetens inom många tekniska områden.

– En stor målgrupp för mig är människor som kanske behöver hjälp med installation av sin nya TV eller dator, inkoppling av en router och anslutning till bredband. Också alla appar och uppkopplingar, inte minst i samband med begreppet Smarta Hem, är något som skapar problem för många och som jag kan hjälpa till att lösa fortsätter Tomas.

– Det känns mycket tillfredsställande att för en billig penning med Rotavdrag kunna åka ut till

någon, med kanske ofta ett enkelt tekniskt problem, som blir nöjd och glad över att få en snabb hjälp med sitt problem.

– En annan målgrupp är företag, större och mindre, där jag hjälper till med olika lösningar och uppkopplingar för exempelvis ett väl fungerande mobilt bredband eller Wi-Fi nät.

Annonsbladet frågade

Tomas, som när han startade sitt företag valde att annonsera i vår tidning, varför han valde Annonsbladet i sin marknadsföring.

– Jag insåg er förmåga att nå ut till en massa människor som kanske inte vänder sig till Google för att inhämta information.

– Jag har också förstått, fortsätter Tomas, att Annonsbladet genom sin heltäckning är en uppskat-

•Rådgivning

Hans Bolling

tad seriös tidning som man kan lita på med väldigt många trogna läsare.

Annonsbladet frågade också Tomas om hur gensvaret varit på annonseringen och kanske om några råd till dem som tänker starta eget.

– Gensvaret kom direkt efter första annonsen berättar Tomas. Jag nådde ut till en bred kundkrets som jag inte skulle lyckas nå genom internet.

– Min upplevelse är att många tycker att mitt företag upplevs mer seriöst när mina annonser syns i en tidning med bra anseende fortsätter Tomas.

– Nystartade företag behöver förvisso spendera pengar på reklam och marknadsföring. Då är det extra viktigt att synas på rätt ställen där man vet att många nås av det budskap man vill förmedla. Något som jag har uppnått på bästa sätt genom att annonsera i Annonsbladet säger Tomas avslutningsvis.

070-673 27 59

hansbollingholding@telia.com

Polering och vaxning - Helrekonditonering Lackförsegling - Klädseltvätt - tak - golv Heltvätt - Utvändig tvätt - Däckskifte

Väderumsv. 7, Oskarshamn • clean.bilvard@yahoo.se

Tel. 0491-199 00, 072-300 00 10 Öppet: Mån-fre 7-18 • Lör 8-16

Glasräcke inomhus Glasräcke inomhus

med handledare och stolpar i rostfritt eller ek, målat eller kombinerat. Skapa ditt eget alternativ!

Fyra terapeuter i samverkan för bättre vård.

SJUKGYMNASTIK

för dig med psykisk ohälsa och/eller långvarig smärta. Kroppsliga symtom är vanligt vid ångest, depression, utmattningstillstånd, stress, oro, livskriser, PTSD och hälsoångest.

Therese Ekblad

Leg. sjukgymnast

Utbildad i:

• Basal Kroppskännedom, terapeutisk kompetens

• Grundläggande psykoterapi KBT

• Mindfulnessinstruktör

Bruksgatan 5 Oskarshamn

tel: 0491-177 72

therese.ekblad69@gmail.com

Avtal med Region Kalmar. Högkostnadsskydd gäller.

Jonathan Ekblad Leg. kiropraktor och personlig tränare

• Noggrann undersökning och bedömning av skador, smärta och nedsatt funktion i leder och muskler.

• Kiropraktisk behandling.

• Personlig träning, individuellt eller i grupp.

Bruksgatan 5, Oskarshamn Tel. 070-686 27 92

E-post: info@optimaltraningochkiropraktik.se Hemsida: www.optimaltraningochkiropraktik.se

TeamFysio

Camilla Skogh

Malin Eneborg Gränefält

Leg. fysioterapeuter Specialistkompetens i OMT och ergonomi

• Ortopedisk manuell terapi (OMT 3)

• Idrottsmedicin 2

• Rörelseanalys

• Träningsrådgivning

• Ergonomi

Tel: 073-0727952

Drottninggatan 1

Hemsida: www.teamfysio.se camilla@teamfysio.se | malin@teamfysio.se

11 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Avtal med Region Kalmar. Högkostnadsskydd
gäller.
Sandåsavägen 1C, Oskarshamn • www.ostkustglas.se Tel. 070-602 65 92, 076-040 65 92
Åsavägen 45, Oskarshamn
byggnadsplåtslageri •Bemanning •Fastighetsservice

RENAULT CLIO

2 790 kr /mån* från

inkl 3 års service & 3 mån leasingskydd

lägg till vinterhjul för bara 199 kr /mån**

Renault relax privatleasing av Clio Equilibre Tce 90 inkl. 3 års service: 0 kr kontant, 36 mån, rörlig ränta per feb-2023 (Stibor 90 dgr), garanterat restvärde. ingen uppläggnings- eller aviavgift vid e-faktura. kostnad för rabatterad Renault försäkring tillkommer. körsträcka 10 000 km/år inkl. service. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. gäller vid kundor-

der senast 28/2 2023 och registrering senast 30/6. alla priser är inkl. moms. bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,1 l/100 km, CO2-utsläpp 116 g/km (WLTP). Extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2. Skobes reserverar sig för eventuella ändringar och felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad. Observera att det finns begränsningar i antal, färger, utrustning och tillval samt att kostnad och pris varierar beroende på utrustning. **Vinterhjulserbjudandet avser Kumho 15” Stål Friktion.

Renault rekommenderar

RENAULT CAPTUR

2 990 kr/mån* från

inkl 3 års service & 3 mån leasingskydd

lägg till vinterhjul för bara 199 kr /mån**

*Renault relax privatleasing av Captur Equilibre TCe 90. inkl 3 års service: 0 kr kontant, 36 mån, rörlig ränta per feb-2023 (stibor 90 dgr), garanterat restvärde. inga uppläggnings- eller aviavgifter. kostnad för rabatterad Renault försäkring tillkommer. körsträcka 10 000 km/år inkl. service. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. gäller kundorder senast 28/2 2023 och registrering senast 30/6. alla priser är inklusive moms. **vinterhjulserbjudandet avser Kumho 16” stål friktion. bränsleförbrukning vid blandad körning (WLTP): 5,8 l/100 km, CO2-utsläpp 132 g/km. extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2 Skobes reserverar sig för ändringar och eventuella felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad. renault.se

Renault rekommenderar

Oskarshamn Inkörningsvägen 2

Mån-tor 9-18 • fre 9-17 • lör 10-14

12 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
renault.se

På väg mot ljusare tider…

Björn har kört jorden runt flera varv på småländska skogsvägar s. 16

Lövöbryggan i Timmernabben ska rivas s. 17

Algots MÖNSTERÅS

Adde Malmbergs nyskrivna komedi kommer till Mönsterås s. 18 Olof Lövmo Trio – ett välkommet återseende i Mönsterås s. 18

Månadens korsord hittar du på s. 30

Kaffe Arvid Nordquist Classic 500 gr. Gäller ej eko, hela bönor, rättvisemärkt och selection. Jmf.pris 69:-/kg

Erbjudandet gäller t.o.m. 26 februari 2023. Reservation för slutförsäljning.

SPORTLOVSVECKA

vecka 8

VINN PÅ DITT NAMN!

20-25 februari

Under perioden 20-25/2 kan du lämna ditt namn och telefonnummer i kassan när du handlar.

Vinst: Vi lottar bland deltagande kunder ut

Ett gymkort på

Malkars Träningscenter

Mönsterås (värde 1 000:-)

Ett gymkort på

Holistic Performance

Mönsterås (värde 1 000:-)

TIPSPROMENAD

Fre-lör 24-25 februari

Start: Butik Drömhem

Mål: Leksakspalatset

Vinst: Utlottning av tre stycken Mönsterås Handel Presentkort à 500:-

ÖPPETTIDER:

Måndag-fredag 10-18, Lördag 10-14 www.monsterashandel.se

Fler erbjudanden hittar du i vår stora annons.

ÖPPET ALLA DAGAR

8-22

HOTELL MAT KONFERENS

MÖNSTERÅS • FLISERYD • ÅLEM • BLOMSTERMÅLA • TIMMERNABBEN Nr 2 2023 0491-155 05, 0499-144 00 www.samuelssonstak.se med Mönsterås Handel
I samarbete med:
Foto: Claus Kempe Nu drar vi igång med afterwork & quiz igen!
3 mars kl 17.30 - 22.00
i tid quiz startar kl 19.00 Boka bord på 0499-48390
Fredag
Kom
BRA PRIS PÅ MAT & DRICKA!
69:2 för
1 köp/hushåll
När du handlar andra varor för minst 300:-, får du köpa Max

GUIDEN Fackmanna-

Storgatan 23, Mönsterås. Tel. 0499-100 57

Elinstallation och service

Christer Eriksson 070-549 57 56

Butik 0499-120 15

Södra Infartens Bilservice AB

Älgerumsvägen 33, MÖNSTERÅS • Tel. 0499-100 10

Hjälm och lås på köpet!

Shalom Second Hand

Butiken är fylld med kläder, skor, möbler, husgeråd, böcker, glas, porslin, prydnadssaker, lampor och mycket, mycket mer… Välkommen in!

Nu finns vi även på Tradera! För senaste nytt, följ oss på Rössmåla 2, 38493 Ålem E-post: info@hojbiten.se

ÄLGERUMSV. 28

MÖNSTERÅS

EL 75 38 11

VVS 75 38 12

0499-126 70

Markgatan 1, Timmernabben 070-572 92 24

- din återförsäljare på kakel & klinker

Habbestorp, Mönsterås Tel. 070-306 15 20

Tel. 070-544 04 20

Tel. 070-248 72 29

Din lokala elektriker

Kontakt: Avd Mönsterås 0499-101 80 www.elajo.se

Kvarngatan 38 • Mönsterås 070-041 50 06

monsterasbilvard@gmail.com monsterasbilvard.se @monsterasbilvard

MÖNSTERÅS 0499-430 32

Öppettider: Mån-fre 8-16 Specialister på mopeder, ATV, promenadscooter och elfordon

Tel: 0499-100 52

Anders Johansson

Våra patienter blir allt friskare!

Vi har nu möjlighet att ta emot nya patienter. I en lugn och avslappnad miljö kommer vi att ta väl hand om dig. Som introduktion bjuder jag på halva undersökningskostnaden!

Om du som redan är god kund hos oss vill rekommendera oss till någon du känner, så får du vårt stora tack och en gåva.

Ni når oss på tel. 0499-236 17 eller e-mail: nabbetandl@outlook.com

Öppet: måndag-torsdag 07:00–16:30

Hälsningar Anders och Maia

”Leendet är det kortaste avståndet mellan två människor”

Annonsera lokalt så klart!

Nästa Mönsteråsblad kommer 23 mars, manusstopp 9 mars Välkommen att boka din annons: 0491-134 20 info@oskarshamnsannonsblad.se www.oskarshamnsannonsblad.se

Present & konfektyrbutik

Öppettider:

& 15.00-18.00

MÖNSTERÅS

vid Smålandskusten

Annonsera i Mönsterås kommuns egen turistbroschyr!

Utdelning till hushåll 22 maj Manusstopp för annonser 13 april

Ring 0491-134 20 eller maila info@oskarshamnsannonsblad.se

Registrera ditt evenemang till kommunens evenemangskalender senast den 19 april så kan det synas i årets turistbroschyr. minasidor.monsteras.se/evenemang

14 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023
göra jobbet!
Låt en fackman
FOTO: ALEXANDER HALL
Viktor Borge
Storgatan 1, Mönsterås. Tel. 072-245 40 52
Butik CILLAS HEM
Onsdag-fredag
6 Mönsterås tel. 0499-65 91 10 ÖPPET: ONSDAG 1018, LÖRDAG 1014 Shalom Second Hand drivs helt
Överskottet
Shaloms hjälp- och ungdomsarbete.
10.00-14.00
lördag kl. 10.00-14.00 Torggatan
ideellt.
går till

Rostbiff

ICA, plånboksförpackad.

Jmf.pris 290:-/kg

Algots

Öppet alla dagar

Södra vägen i Mönsterås

Just nu sänkt pris på maten du handlar ofta. Upptäck en billigare vardag med oss.

För dig som är stammis. Läs mer på ica.se/supermarket/sanktpris

Finkrossade tomater

ICA, 390 gr, gäller naturella och smaksatta. Jmf.pris 25:64/kg

Tortillachips, Nachoschips, Vetetortilla

Santa Maria, 185 gr, 8-pack. Gäller 8-p medium och small. Tortillachips 185 gr. Jmf.pris 31:25-54:05/kg

Följ oss på Facebook för fler erbjudanden.

När du handlar andra varor för minst 300:-, får du köpa...

Kaffe Arvid Nordquist Classic

fläskkarré ICA, ursprung Sverige, ca 1100 gr. Jmf.pris 69:90/kg

2 köp/hushåll

Creme Fraiche Arla, 2 dl, flera olika sorter. Gäller ej gourmet eller ekologisk. Jmf.pris 50:-/liter Glass 6-pack flerpack, GB Glace. Päronsplitt, Piggelin, Nogger, 88:an, Sandwich. 6:66/st

Välkommen till vår Förbutik, där du kan spela både ATG & Svenska spel.

Räkor med skal ICA, 500 gr, frysta. Jmf.pris 99:80/kg Priserna gäller t.o.m 26 februari 2023. Reservation för slutförsäljning.

Välkommen till din ICA-handlare i Mönsterås! Lotta & So e med personal

15 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023
8-22
10:Gäller 20/2 – 19/3 /st 4990 Gäller 20/2 – 19/3 /st 16:/st Gäller 20/2 – 19/3 29:Gäller 20/2 – 19/3 /st Ärtor ICA, 600 gr, frysta Jmf.pris 26:67/kg
500
Jmf.pris
69:2 för Max 1 köp/hushåll
Gäller
Jmf.pris
49:Max 2 köp/hushåll /st
gr. Gäller ej eko, hela bönor, rättvisemärkt och selection.
69:-/kg
Smör Arla, 500 gr.
ej eko.
98:-/kg
Halländskt bondbröd ICA Selection,
20:-
Superklipp!
i
Jmf.pris
Superklipp!
29:-
30:3
Superklipp! 20:2
Superklipp!
Max 1
3995 /förp
/st
Färgmixade småtomater
ask, ICA, Spanien/Marocko, 350 gr, klass 1.
57:14/kg 6990 /kg
Max
Benfri
/st
för
för
Max 1 köp/hushåll
köp/hushåll

Björn har kört runt jorden fl era varv på småländska grusvägar

100 som är ett biobaserat oljefritt alternativ till fossilbaserad diesel.

Södra har för övrigt som mål att köra helt fossilbränslefria transporter år 2030. Men redan i dagsläget visar en undersökning från Världsnaturfonden (WWF) att Mönsterås kommun i stor omfattning minskat sina koldioxidutsläpp. Detta torde till stor del bero på att Södra jobbar med att minska sina koldioxidutsläpp. För närvarande har Södra närmare 20 egna timmerbilar som vanligtvis körs i skift.

– Hur många lass man hinner med på ett arbetspass är givetvis beroende på avståndet till platsen där man hämtar. Vårt upptagningsområde är max 20 mil från Mönsterås bruk så det brukar bli mellan två och tre lass på en dag.

När vi närmar oss platsen för dagens tredje lass har regnet övergått i snö och när vi svänger in på skogsvägarna är de helt vita. Vägarna blir dessutom allt smalare ju längre vi kör in i skogen och något möte är överhuvudtaget inte att tänka på eftersom däcken i det närmaste hänger utanför stigen vi kör på. Tillslut dyker timmertravarna upp och på något märkligt sätt lyckas Björn vända hela ekipaget och han nyttjar då också de sandaggregat som finns monterade under drivaxlarna på dragbilen.

Klockan har just passerat 04.00 och nattmörkret är kompakt då Björn Bäckström startar upp timmerbilen för ännu en dag i de småländska skogarna.

I över 20 år har Björn kört timmerbil och han trivs med sitt yrke. Han kör en

Volvo för Södra skogsägarnas räkning och allt timmer han hämtar körs till Södras skogskombinat i Mönsterås kommun. Efter att ha kontrollerat datorn i bilen står det klart att det första lasset ska hämtas i skogarna kring Förlösa i Kalmar kommun.

– Det är egentligen den

som avverkar träden som via sin skogsmaskin lägger in var timret ligger samt om det är lövved, barrved, massaved eller sågtimmer i buntarna, förklarar Björn.

Väl ute på E22 ökar Björn farten på det 24 meter långa ekipaget som utan last väger närmare 20 ton. Under

motorhuven på timmerekipaget finns en 6-cylindrig motor som utvecklar hela 750 hästkrafter och den mullrar tyst då lastbilen kör i 80 km. Växellådan är en 12-stegs automatlåda vilket underlättar körningen.

– Vi kör med ett miljövänligt bränsle kallat HVO

Förutom avståndet får en förare inte köra längre än nio timmer på ett arbetspass. Lägger man sedan till tid för lastning och lossning blir en arbetsdag normalt runt 12 timmar.

– Jag brukar säga att en chaufför på en timmerbil ska kunna hantera bil och släp samt köra kranen vid lastning. Dessutom måste man vara lite av en problemlösare och kunna göra lite reparationer om något händer när man står mitt ute i skogen.

Rent formellt måste en lastbilsförare också inneha körkort klass CE samt ett bevis om att man genomgått utbildning kallat yrkesförarkompetens (YKB). Viss vana kommer också med åren och Björn Bäckström uppskattar att han kör minst 12 000 mil per år med sin lastbil.

– Det har blivit några varv runt jorden om man räknar ut den totala milsträckan och den här Volvon har faktiskt gått 88 000 mil.

Snart sommar

Nu är det hög tid att lämna in ditt sommarevenemang till årets upplaga av Mönsterås vid Smålandskusten!

I evenemangskalendern hittar du mycket av det som händer i kommunen – konserter, teater, barnaktiviteter, festivaler, föredrag, utställningar, mässor med mera.

Har du någon aktivitet på gång i sommar? Anmäl ditt evenemang till evenemangskalendern via kommunens hemsida: minasidor.monsteras.se/evenemang

Du kan också maila: evenemang@monsteras.se

– Värsta tiden att köra är faktiskt vintern och allra helst om det snöat mycket. Tjällossningen är också problematisk och brukar komma i april, men redan nu är det ordentligt mjukt, säger Björn med ett leende och kliver ur bilen.

I nästa stund sitter Björn i korgen på kranen och börjar lasta virket på platsen. För att veta hur mycket last han lyft på finns också en våg på kranen och fullastad ligger totalvikten normalt på 64 ton.

– Vissa av de större vägarna får man inte belasta med mer än 50 ton och de vägar som har högst klassning klarar upp till 70 tons vikt.

Väl ute på E22 känns det att bilen är tungt lastad med omkring 60 kubikmeter massaved och då är det åtgång på bränslet. Efter ett arbetspass har det vanligen gått åt kring 300 liter bränsle. Även sandaggregaten måste då fyllas för att klara ännu en dag i skogens tjänst.

– Man måste vara lite udda för att trivas med jobbet. Men det är skönt att få jobba själv under ansvar och sommardagarna ute i skogen är fantastiska och då kan man också se en hel del djur på nära håll, säger Björn avslutningsvis.

Sista inlämningsdag: 19 april

16 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023
I 20 år har Björn Bäckström kört timmerbil. Ett jobb han trivs med och som innebär frihet under ansvar.
Text och foto: Claus Kempe
Jobbet som timmerbilsförare har givetvis både för och nackdelar. Men Björn konstaterar att en tidig soluppgång ute i skogen är något som väger upp dagarna med snö, is och tjällossning.
monsteras.se BLOMSTERMÅLA • FLISERYD • MÖNSTERÅS • TIMMERNABBEN • ÅLEM
MÖNSTERÅS vid Smålandskusten
Mönsterås kommun • Växel 0499-170 00 • monsteras.se INFORMATION MÖNSTERÅS KOMMUN

Lövöbryggan i Timmernabben ska rivas

av i väntan på rivning. Målsättningen var att behövliga rivningstillstånd skulle införskaffas och anbud på själva rivningen tas in. Senast år 2023 skulle bryggan tas bort i sin helhet.

I slutet av förra året ifrågasatte Timmernabbens samhällsförening varför bryggan skulle rivas istället för

Rivningen kommer att ske under innevarande år

I samband med att rivningen av Lövöbryggan skulle verkställas i december 2022 lyftes frågan om Lövöbryggans framtid av Timmernabbens samhällsförening.

Redan i december år 2020 togs frågan om vad som skulle hända med Lövöbryggan upp till politiskt beslut. Bryggan uppfördes redan 1937 och ligger på privat mark och var främst avsedd för att underlätta för yrkesfiskarna på Lövö. Med tiden har bryggan utsatts för väder och vind och en utredning av bryggans status visade på stora renoveringsbehov, främst under vattenytan. Markägaren ville inte ta på sig ansvaret för bryggan och de fritidsbåtsägare som nyttjade bryggan var inte heller intresserade av

Tekniska chefen, Anette Elmgren Petersson, konstaterar att alla tillstånd är klara för att slutligen riva Lövöbryggan.

att bilda en bryggförening. Inte heller i den ortsanalys som gjorts över Timmernabben framfördes Lövöbryggan som viktig för orten. I en tjänsteskrivelse belystes slutligen Lövöbryggans framtid och då fanns alternativen rivning eller renovering. – Vi bedömde att en rivning av bryggan skulle kosta minst 300 000 kr medan en renovering beräknades till cirka 800 000 kr, förklara Anette Elmgren Petersson, teknisk chef.

Utifrån fakta som presenterats tog politikerna beslut år 2020 att bryggan skulle rivas och den stängdes då

att upprustas. Föreningen ansåg att bryggan i sig är en tillgång för Timmernabben i form av plats för fiske och som rastplats, samt att bryg-

gan i sig har ett värde rent historiskt. Med anledning av samhällsföreningens synpunkter stoppades rivningen av bryggan och frågan togs på nytt upp för beslut i februari 2022. Men inte heller denna gång såg politikerna någon anledning till att ändra sitt tidigare beslut varför planerna på en rivning av Lövöbryggan ligger fast. – Vi har allt klart för att påbörja rivningen och det kommer att ske under innevarande år, säger Anette Elmgren Petersson, teknisk chef i Mönsterås kommun.

Salongen är tillgänglighetsanpassad, hiss finns på baksidan. 9-12

Pensionärsrabatt mellan klockan

17 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023
Tekniska förvaltningen bedömer att Lövöbryggan, som byggdes år 1937, kommer att rivas under innevarande år. Nu har frågan åter tagits upp för politiskt beslut och det står än en gång klart att bryggan ska tas bort.
Text och foto: Claus Kempe
Vi finns för er när ni som mest behöver det.
Jennie www.ivarssonsbegravning.se • info@ivarssonsbegravning.se Mönsterås 0499-100 55 • Högsby 0491-200 59 HÄRADSHÖVDINGEG. 9, MÖNSTERÅS ☎0499-445 46 Vi gör vardagdin vackrare! Jenny
Sandra
Vi ger medlemmar i Holistic Performance Boka tid hos oss på 10 % RABATT
Jimmie och
Carp
Idberg Zane Audere

Olof Lövmo Trio – ett välkommet återseende i Mönsterås

Nyskriven komedi om

politik och vänskap till Mönsterås

Det är med glädje som Mönsterås Jazz & Kammarmusikförening ännu en gång välkomnar Olof Lövmo Trio till Hotell Munken i Mönsterås den 28 februari. Trion spelade första gången i Mönsterås 2019.

Trion startade 2011 och har turnerat i Tyskland och Sverige. Förutom pianisten

Olof Lövmo består trion av batteristen Adam Ross och bassisten Vlado Markovic.

Olof Lövmo, piano, har sedan ett tiotal år spelat med olika musiker av hög klass i sin trio-konstellation.

Många av låtarna skrevs av Olof när han studerade vid Conservatorio F. Morlacchi och reflekterar hans behov av att få uttrycka sig i en situation där språket och orden inte fanns tillgängliga. Olof har tidigare varit verksam som jazzlärare vid Oskarshamns Folkhögskola,

men är nu biträdande enhetschef på Kalmar Kulturskola. Adam Ross, trummor, fick redan som 17-åring utmärkelsen “Mest värdefulla musiker” under SM i storbandsjazz för unga och 2021 fick han Jazz i Alingsås trumslagarpris med motiveringen “För sitt energifyllda spel och sin musikaliska nyfikenhet.” Adam har studerat på bl.a. Fridhems Folkhögskola och Högskolan för Scen och Musik. Han har turnerat runt om i världen med olika jazzgrupper och undervisar regelbundet på diverse folkhögskolor.

Vlado Markovic, bas, kom till Sverige från forna Jugoslavien som 14-åring och är utbildad jazzmusiker vid Skurups Folkhögskola. Han är verksam som baslärare på Oskarshamns Folkhögskola.

Trion har hörts ackompanjera bl a. Svante Thuresson och Mollie Minott. Olof

Lövmo Trio har två skivor med sig i bagaget. Den första “Wood Songs” släpptes 2014 på norska etiketten KKV och fick ett varmt mottagande bland kritiker både i Sverige och Europa. Den har bl.a hörts i SR P2, NRK P2 och Global Village i Australien. Den andra skivan “Bli Kvar Hos Mig” släpptes 2016 och var en del i det arbete med att tolka svenska psalmmelodier i jazzformat som trion utforskat under snart tio år. Trions lekfullhet och tajta sound gör dem kanske till Sveriges nästa stora jazzexport. Både låtmaterial och spelkvalitet håller hög klass. Nästa konsert i vår blir En strimma natt, måndag 13 mars kl. 19:00, Munken Hotell. Göran Fröst viola, Jacob Kellerman gitarr och Etienne Glaser recitatör.

Tandläkare i vackra Nabben

Jag utbildade mig till tandläkare 1984 och jag har min verksamhet här i min villa på Skepparvägen i vackra Timmernabben sedan 1993 berättar Anders Johansson.

– Jag arbetar med allt inom tandvård förutom implantat. Kan också konstatera att många människor fortfarande idag lider av tandläkarskräck trots utvecklad och modern utrustning som gjort all form av tandläkarvård mindre smärtsam jämfört med tidigare.

– Här har jag, tillsammans med min tandsköterska utvecklat något som blivit litet av vår specialité. Nämligen att hjälpa och lindra oron hos människor med tandläkarskräck och rädsla för tandläkarbesök.

– På så sätt har vi inte bara patienter inom närområdet berättar Anders Johansson med stolthet avslutningsvis.

– Det kommer också många patienter med tandläkarskräck utifrån som fått

rekommendationer att anlita tandläkaren i Timmernabben.

Stolarna vid havet är en nyskriven föreställning av Adde Malmberg om två äldre män - en moderat och en socialdemokrat - som av en slump köper husen bredvid varandra vid havet på Österlen. En varm komedi om ideologiska motsättningar men också om åldrande och känslan av att vara passé och inte längre ha någon roll att spela. Torsdag 9 mars kl 19 kommer föreställningen till hotell Munken i Mönsterås.

Allan, en pensionerad politiker sitter vid sitt fritidshus, i sin favoritträdgårdsstol på sin favoritplats, en kulle med utsikt över havet. Snart visar det sig att hans nya granne är hans tidigare politiske motståndare Rutger! Även han är pensionerad

och vill njuta av den fina utsikten. I varsin stol, målad i varsin färg – röd respektive blå – och på varsin sida av tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt som de tycker olika om. Stolarna vid havet är en varm komedi om meningsskiljaktigheter och likheter där vi kanske inte visste att de fanns.

– Jag fick idén till pjäsen när jag gick förbi en rödmålad och en blåmålad stol som stod vid en tomtgräns vid havet på Österlen. Jag visste att där bodde två pensionerade landshövdingar –en moderat och en socialdemokrat – och jag började fundera på och fantisera över vad dessa två herrar pratade om när de satt där, säger Adde Malmberg som står för manus och regi.

Stolarna vid havet är skriven och regisseras av Adde Malmberg som länge varit en av Sveriges mest älskade komiker, skådespelare och regissörer med över 40 års erfarenhet från scen och TV. Senast aktuell på Riksteatern med Man får väl ställa upp och Pang i bygget på Fredriksdalsteatern, samt Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage på Cirkus i Stockholm.

Allan spelas av Ralph Carlsson, känd från Mitt liv som hund, Fucking Åmål och Solsidan. I rollen som Rutger ser vi Gustav Levin känd från TV-serien Träpatronerna, Lars Molins Tre kärlekar och Skärgårdsdoktorn.

Arrangerande Riksteatern Mönsterås hälsar välkomna.

Biljetter Tickster, Coop Mönsterås och vid entrén. Pris 200 kr, med scenpass 150 kr. Ungdomar 75 kr

18 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023
Olof Lövmo Trio består av Olof Lövmo piano, Vlado Markovic bas och Adam Ross trummor.
Stolarna vid havet AV ADDE MALMBERG MED RALPH CARLSSON & GUSTAV LEVIN
19:00 HOTELL MUNKEN MÖNSTERÅS
9/3 |
Foto: Patrick Miller

Hem, garage & verkstad!

19 mönsteråsbladet nr. 2 – 2023 Södra vägen 3, Mönsterås Vardagar 8-17 Lördag, söndag Stängt 0499-143 19 kontakt@duab.se duab.se Priser inkl. moms. Med reservation för slutförsäljning, tryckfel samt prisförändringar. Tiger King Dieselkanon TK-50K 4795 kr Drivkälla El 230V / Diesel Värmeeffekt 50kW Bränsleförbrukning 5l/h Artikelnummer 4000015439
Genzo Värmehandskar Arctic 995 kr Batteri 2200mAh Li-ion Drifttid Upp till 4h Batteri & laddare Ja, ingår Storlekar XS-XXL Lavor Varmvattentvätt Rio-R 1108 8995 kr Genzo Värmeväst Arctic Original 1295 kr Batteri 6000mAh Li-ion Drifttid Upp till 18h Batteri & laddare Ja, ingår Storlekar XXS-5XL Tiger King Dieselkanon TK-20K 3395 kr Drivkälla El 230V / Diesel Värmeeffekt 22kW Bränsleförbrukning 2l/h Artikelnummer 4000015437 3995 kr Drivkälla El 230V / Diesel Effekt 2,3kW Maxflöde 7,5l/min Artikelnummer 2000000808 Hos oss hittar du det mesta för LavorPro Högtryckstvätt Tormenta 28 3695 kr Drivkälla El 230V Effekt 2,8kW Maxflöde 9,3l/min Artikelnummer 1000480863 5595 kr Drift-Air Kompressor 2 hk 12 l 173 l/min 230 V 1995 kr Spänning 230V Fri avg. luft 173l/min Tankvolym 12l Artikelnummer 4000026916 Hikoki Borrskruvdragare DS18DJL 1190 kr Spänning 18V Max moment 53Nm Batteri & laddareJa, två st 1,5Ah Artikelnummer 3000014721
Välkommen in i butiken eller scanna QR-koden för att besöka duab.se!

Elsa, 12 år, har designat årets majblomma

Fred på jorden Majblomman 2023 är grön och blå med en orange prick i mitten. Den är formgiven av Elsa Schymberg som är 12 år och kommer ifrån Karlstad. Hon har döpt årets majblomma till Fred på jorden. Tanken bakom färgerna är lika allvarlig som aktuell. Så här förklarar Elsa själv hur hon tänkte när hon designade blomman: – Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det orange alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu.

Vilken färg?

Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut – alla färger är tillåtna. Varje år kommer

många tusen förslag in till Majblomman via vår app och med post. Genom omröstningar på hemsidan

bestämmer barn vilken blomma som vinner.

Så tillverkas blommorna

Tillverkningen sker vid två fabriker i Kina. Båda har goda arbetsvillkor och marknadsmässiga löner. Det sker löpande utvärderingar och Majblomman får varje år en uppdaterad rapport om bland annat arbetsmiljö, arbetsförhållanden, produktion och löner. Fabrikerna är

Försäljningen

pågår 18 april – 3 maj!

tillverkar metallpins och klistermärken.

För att säkerställa kvaliteten på produkterna gör representanter för Majblomman besök på fabrikerna minst tre gånger per år, innan och under själva produktionen. Blommorna skickas sedan till Sverige med båt. Majblomman undersöker löpande hur blommorna kan produceras så hållbart som möjligt – såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt.

Pianisten Peter Jablonski till Ceciliakapellet

väl insatta i Majblommans arbete, vad produkterna används till och vår värdegrund. Majblomman kan avbryta samarbetet om de inte uppfyller våra krav. Pappersblommor, metallpins och klistermärken tillverkas på två olika fabriker. Sunbeauty är specialister på pappersprodukter och tillverkar pappersblommorna. Jian är specialister på bland annat metallprodukter och

- Stina och Lova... vem av er kör värmefläkten i tältet på verandan?

Ett av tio barn i Sverige lever i familjer där pengarna inte räcker till. Majblomman delar ut ekonomiskt stöd lokalt för till exempel fotbollsskor, avgiften till fritidsaktiviteter eller en jacka. Hur många barn vi kan hjälpa är helt beroende av hur mycket pengar som samlas in varje vår. Genom att sälja majblommor samlar ni in pengar till barn i ekonomiskt utsatta hem, samtidigt som du får pengar till egen kassa.

Säkert har ni hört talas om konsertpianisten och dirigenten Peter Jablonski som föddes i Lyckeby utanför Karlskrona för ett 50-tal år sedan. Han och hans yngre bror Patrik förekom tidigt som musikaliska fenomen i tidningar och på TV. Patrik är också pianist.

Peter är internationellt namnkunnig och prisbelönt. Redan när han var 17 år fick han ett kontrakt

med skivbolaget Decca och har spelat med många av världens ledande orkestrar och dirigenter. Nu kommer han alltså till Oskarshamn. De många förväntansfulla åhörarna kommer att få lyssna till verk av Haydn, Chopin, Gershwin och Valborg Aulin, en av flera svenska, komponerande kvinnor runt sekelskiftet 1900. Torsdagen den 23 mars klockan 19:00 i Ceciliakapellet!

20 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Elsa Schymberg, 12 år Foto: Renato Bianchini
”Tänk på att varje kilowattimme räknas”

Sprakande färger och former i Konstföreningens vårutställning

Kontakta Brottsofferjouren i Oskarshamn

Anonyma Alkoholister

Har du en önskan om att sluta dricka?

Möten måndag och torsdag kl. 19.00, lördag kl. 11-12.

Öppet möte för anhöriga/intresserade första veckan i varje månad.

Oskarshamnsgruppen

Dammgatan 9, Oskarshamn tel. 072-721 49 91

Vi ger kostnadsfritt medmänskligt stöd och hjälp till dig som är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Tel. 0491-176 00

Telefontid: ti 9-11, to 17-19

Dagtid: 116 006 info@oskarshamn.boj.se www.oskarshamn.boj.se

Konstutställning

Art Hedin & Skog

Måleri, textil och skulptur

Adam Hedin, Mona Hedin, Pekka Hedin och Ulrika Skog

Naturens former och färger, gräsets rörelse och fåglarnas kroppsspråk ges uttryck i Oskarshamns konstförenings vårutställning “Art Hedin & Skog”, som öppnar i Oskarshamns konsthall lördagen den 4 mars.

Utställningen sammanför konst av fyra konstnärer, som alla inspireras av naturen; Pekka Hedin, måleri, Mona Hedin, textil, Adam Hedin, grafik, måleri och skulptur och Ulrika Skog, skulptur. Tekniker och uttryck skiljer sig åt, men beröringspunkterna är många.

Adam Hedin söker ständigt efter form och volym, linjer som fångar upp en

Lottas Akupunktur & Shiatsu

076-172 84 30 lottasakupunktur.se

rörelse, som övergår i måleri, grafik och skulptur. Det kan vara skärfläckor vid havsstranden eller gråtrutar grälande om en matbit som väcker hans intresse.

– Gestaltningen av fågelformen är för mig outtömlig, förklarar Adam Hedin.

Även skulptören Ulrika Skog fascineras av fåglarnas kroppsspråk, rörelser och uttryck, men också av hästar.

Ulrika Skog arbetar huvudsakligen i stengodslera, men kombinerar gärna med andra material, som trä och metall. Hon är återhållsam med glasyr och låter lerans råa yta ta plats.

– Jag lockas av att arbeta fram karaktärer i uttryck och

CRESCENDOKÖREN

hållning, menar Ulrika Skog. Pekka Hedin har varit yrkesverksam konstnär i över 40 år. För honom är måleriet centralt. Han söker under sina vandringar på Alvaret efter nya bilder som kan förmedla den magi han ofta upplever i naturen. Han har också skrivit ett flertal böcker som beskriver natur­ och kulturvärden i den svenska naturen.

Mona Hedin är textilkonstnär och arbetar med textila objekt, främst gobelänger, ofta i oregelbundna

former.

– Vävningen är mitt långsamma språk, som kräver mycket förarbete av skisser, val av material och färg, det är en långsam process, berättar Mona Hedin.

Hon utgår ifrån det textila materialets förutsättningar, ofta ull, lin och silke, men kan också ta in andra typer av material för att skapa en tredimensionell bild.

Utställningen “Art Hedin & Skog” pågår 4 mars till 2  april i Oskarshamns konsthall.

Torghandel Högsby - Mönsterås

4 mars – 2 april

Oskarshamns Konsthall

Välkommen på vernissage lördag 4/3 kl. 11.00.

Kulturhusets öppettider gäller.

Hjälp med digital teknik i hemmet!

Installation, hemkörning och service av TV, bredband, Wi-Fi m.m.

375:-/timme

Pris efter RUT-avdrag. 15 km framkörning från Oskarshamn ingår, därutöver 15:-/km

Tomas Ingvarsson 073-508 07 09 tomas@sarv.nu www.sarv.nu

Nu börjar vi med vårblommor!

Bäckströms Frukt & Grönt

Shalom Second Hand

Butiken är fylld med kläder, skor, möbler, husgeråd, böcker, glas, porslin, prydnadssaker, lampor och mycket mycket mer…

Öppet: tisdag-fredag 10-18, lördag 10-14

Oskarshamn

Förhandsbokning på: crescendokoren@outlook.com

Shalom Second Hand drivs helt ideellt. Överskottet går till Shaloms hjälp- och ungdomsarbete.

Döderhultsvägen 10 Oskarshamn 0491-144 74

VÅRKAMPANJ

20% på alla utomhusprodukter 27/1-31/3

Exempel: Terass- och fönstermarkiser, zip-screen m.m.

Sun O Mönsterås, Sandgatan 9, 383 33 Mönsterås 0499-75 30 30, 070-600 77 05, par.ragnarsson@suno .se www.suno .se

SHOWROOM på Sandgatan 9 i Mönsterås Öppet tors 16-18, lörd 10-14 eller efter ök.

21 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Välkommen in!
Nu
finns vi även på Tradera! För senaste nytt, följ oss på
ger i samarbete
Sigvardsson Entré: 150 kr, betalas på plats. Vi tar Swish. Lördag 1 april kl. 16:00 Frälsningsarmén
med Johan & Gunilla
King
99:Ölandslök 5 kg 49:Evas kroppkakor & isterband m.m.
Högsby fredagar
Torget Mönsterås lördagar 9-13
070-28 38 411 Fin Ölandspotatis
Edvard mjölig, Satina fast 10 kg
Torget
9-15
Färska Lantägg från frigående höns, Högerås Nybro Följ oss på Facebook
Blomsterspråk, Mona Hedin. På höga höjder, Ulrika Skog.

Föreningsanslagstavlan

23 FEBRUARI – 23 MARS

Nästa utgivning 23 mars, manusstopp 9 mars

Återkommande

Måndagar kl 18-20 Körsång

Kom och prova på blandad körsång.

Kontakt: ordf. Bengt-Olof Davidsson

070-205 53 54, kassör Jenny Sjösten

073-326 15 48

Plats: Frälsningsarmén/Kikebokyrkan

Arr: Crescendokören

Måndagar kl 16:30-18:30 Skytteträning luftgevär Ungdom och äldre

Plats: Be-Ge:s väg 2 (intill jem & x)

Arr: Oskarshamns Skytteförening

Tisdagar och söndagar kl 17-18

Fläskboll Alla välkomna

Plats: Åsaskolans gymnastiksal

Arr: Norra Kalmar läns Lokalförening

i Personskadeförbundet RTP

Onsdagar kl 18 Bad

Plats: Oskarshamns sjukhus

Arr: Norra Kalmar läns Lokalförening

i Personskadeförbundet RTP

Onsdagar kl 19-21 Prova på squash

Begränsat antal deltagare - föranmälan

krävs. Gratis. Du får låna racket.

Kontakt: Lars-Erik Svensson

070-693 74 89 Plats: Oskarshamns

Squashhall (vid tennishallen)

Arr: Oskarshamns Squashklubb

Torsdagar kl 8 Luftgevärsskytte

Veteraner, träning och tävlan

Plats: Be-Ge:s väg 2 (intill jem & x)

Arr: Oskarshamns Skytteförening

Torsdagar kl 13:30 Bowling

Allmän träning för pensionärer. Nya medlemmar särskilt välkomna

Plats: Oskarshamns Bowlinghall, Stengatan 21 (Oscarsgymnasiet)

Arr: Oskarshamns Pensionärsbowling

Torsdagar kl 18:30-21 Schack

Kontakt: Magnus Spång 076-135 77 78, magnus.spang@gmail.com

Stefan Fransson 073-968 35 20, u2stefan@hotmail.com

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

Lördagar kl 10-12 Schackskola

Schackskola för alla åldrar.

Kontakt: Josip Vrabec 070-56 111 23, josip@oskarshamnsschacksallskap.se

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

Februari

To 23/2 - sö 26/2 Sportlov/Schack

Tid/plats: Föreningshuset, Åsaskolan, Hantverksgatan 64: 23-26/2 kl 10-12

Stadsbiblioteket: 23/2 kl 16-18, 24/2

kl 14-16, 26/2 kl 13-15 (ej 25/2)

Kontakt: Josip Vrabec 070-56 111 23 josip@oskarshamnsschacksallskap.se

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

Lö 25/2 kl 15 Jazzkonsert

Mars

On 1/3 kl 19-21 Öppet hus Conny Nilsson berättar om hantverksbyn Lilläng som ligger vid Möckhult samt visar bilder. Vi serverar ka e med fralla och kaka.

Plats: Naturcenter, Lilla Hycklinge

Arr: Döderhults Naturskyddsförening

To 2/3 kl 17:45 After work med Bob Hansson Middagsbu é samt ka e och efterrätt ingår i biljettpriset.

Plats: Clarion Collection Hotel Post

Arr: Oskarshamns Teaterförening

To 2/3 kl 18:30-21 Schack/ Fluxkuppen 2

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Kontakt: Magnus Spång 076-135 77 78, magnus.spang@gmail.com

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

Lö 4/3 kl 11 Vernissage konstutställn.

Art Hedin & Skog. Utställningen

pågår 4 mars – 2 april

Meddelande till alla föreningar i Oskarshamns kommun: Var med i Annonsbladets egen evenemangskalender! Vi erbjuder föreningar att utan kostnad publicera sitt evenemang i Oskarshamns Annonsblad. Behöver din förening mer utrymme nns det också möjlighet att annonsera till ett reducerat pris. Maila ditt evenemang till evenemang@oskarshamnsannonsblad.se Bifoga gärna ett foto att publicera i mån av utrymme, men tänk på upphovsrätten.

förening och Jazzklubb

On 8/3 kl 14 Medlemsmöte

Pär-Olof Högstedt berättar om sin farfar Pälle Nävers säregna liv varvat med dikter i ord och ton. Fika, lotteri

Plats: Kyrkans Hus Oskarshamn

Arr: RPG-föreningen Oskarshamn

On 8/3 kl 18 Festligt rande av Internationella kvinnodagen

Dansuppvisning samt ”prova på” med Magica Dance Art. ”Jämställdhethur långt har vi kommit?” föredrag av Ann-So e Lagercrantz. Sång av Ladies Only. Smårätter och ka från olika länder. Inträde: 50 kr/person.

Plats: Folkets park Arr: OliviA

On 8/3 kl 19-21 Öppet hus Niina Nordlund visar bilder och pratar om projektet ”mera ut”, ett samarbete mellan DNF och kommunen med syfte att göra Ostkustleden mer attraktiv. Vi serverar ka e med fralla och kaka.

Claes Janson och Christina von Bülow

Plats: Forum, Bankettsalen

Arr: Oskarshamns Kammarmusikförening och Jazzklubb

Lö 25/2 kl 16-18 Knatteridning

Plats: Konsthallen, Kulturhuset

Arr: Oskarshamns Konstförening

Sö 5/3 kl 10-15 Allsvenskan Div II/7

Oskarshamns SS - Hultsfreds SK

Kontakt: Stefan Fransson 073-968 35 20, u2stefan@hotmail.com

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

Sö 5/3 kl 14-17 Ka eservering

Gör gärna söndagsut ykten till Lilla Hycklinge, vi serverar ka e och vå or. Serveringen är öppen söndagar framöver.

Plats: Naturcenter, Lilla Hycklinge

Arr: Döderhults Naturskyddsförening

Prova på ridning för barn 3-6 år

Pris: 150 kr Anm.: www.timecenter.se

Frågor: Madeleine Dunsäter 070-321

18 32 Plats: Oskarshamns Ridklubb

Arr: Ungdomssektionen

Sö 26/2 kl 9 Fågelexkursion

Nötö/Påskallavik. Är kungs skare och strömstare på plats? Flyger grågässen, starana och tofsviporna redan mot norr?

Medtag ka, kängor rekommenderas.

Anmälan: Åke 070-461 49 38

Plats: Samling Arenans parkering

Arr: Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Ti 28/2 kl. 18:30 Klubbmöte

Möte med mindre medlemsauktion

Kontakt: 076-171 29 30

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns latelistförening

Må 6/3 kl 18 Årsmöte Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Fika samt utlottning av teaterbiljetter.

Anmälan: senast 27/2 till teaterforeningoskarshamn@gmail.com

Plats: Forum Oskarshamn

Arr: Oskarshamns Teaterförening

Ti 7/3 kl 18:30 Årsmöte

Anmälan: senast 1/3 till Yvonne

Loman, tel. 070-621 05 48 eller

Mona Höglander 073-986 55 21

Plats: Åsaskolan, Hantverksg. 64

Arr: Bröstcancerför. Blåkulla O-hamn

Ti 7/3 kl 19 Camerata Nordica

Emil Jonason: klarinett, Colin Scobie: violin/ledare

Plats: Oskarshamns kyrka

Arr: Oskarshamns Kammarmusik-

Plats: Naturcenter, Lilla Hycklinge

Arr: Döderhults Naturskyddsförening

Sö 12/3 kl 8 Fågelexkursion

Ernemar/Gunnarsö. Nu kan skäggdoppingarna vara på plats och kanske får vi höra ejdrarna och alfåglarnas karakteristiska vårsång. Medtag ka.

Anmälan: Anneli 073-070 37 46

Plats: Samling parkeringen till bron

vid Ernemar

Arr: Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Må 13/3 kl 14-16 Öppen gemenskap

Evalott Harrysson berättar om Fredriksbergs Herrgård och gamla

Oskarshamn. Plats: Hamnkyrkan

Må 13/3 kl 18-21 Månadsmöte

Hasse Broms berättar om vår skärgård och visar bilder. Fika.

Avgift: 50 kr Plats: Kikebokyrkan

Arr: Hörselföreningen Oskarshamn

Må 13/3 kl 18:30 Medlemsmöte

Underhållning av Erling “Elvis” Lundberg. Smörgås, ka e och kaka.

Lotteri. Plats: Folkets park

Arr: Reumatikerför. Oskarshamn i samarbete med ABF

Ti 14/3 kl 14-16 Gra ska Museum

och bokbinderi öppet för besök

Frågor: jean_v @hotmail.com, 0491-184 28 Plats: Åsaskolan, Hantverksg. 64 Arr: Föreningen

Oskarshamns Gra ska Museum

Ti 14/3 kl. 18:30 Klubbmöte

Möte med mindre medlemsauktion

Kontakt: 076-171 29 30

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns latelistförening

On 15/3 kl 19-21 Öppet hus Julia Lindhag visar bilder och berättar om vårens odlingar i Mellingerum. Vi serverar ka e med fralla och kaka.

Plats: Naturcenter, Lilla Hycklinge Arr: Döderhults Naturskyddsförening

To 16/3 Schack-Årsmöte/Blixt

Kontakt: Stefan Fransson 073-968 35 20, u2stefan@hotmail.com

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns Schacksällskap

To 16/3 kl 14, 19 Frikyrkans historia

Filmskaparen Fredrik Lindé besöker Oskarshamn och visar sin dokumentär lm ”Frikyrkans historia”. Frivillig avgift. Plats: Stadsbiblioteket kl 14:00, Sagabiografen kl 19:00

Arr: Frikyrkorna i Oskarshamn

On 22/3 kl 19-21 Öppet hus Patrik Waernbaum visar sin lm om solitärbin (35 min) sedan diskuterar vi binas nytta. Vi serverar ka e med fralla och kaka.

Plats: Naturcenter, Lilla Hycklinge

Arr: Döderhults Naturskyddsförening

To 23/3 kl 19 Konsert

Peter Jablonski, piano

Plats: Ceciliakapellet, Folkhögskolan

Arr: Oskarshamns Kammarmusikförening och Jazzklubb

Ti 28/3 kl. 18:30 Klubbmöte

Möte med mindre medlemsauktion

Kontakt: 076-171 29 30

Plats: Åsaskolan, Hantverksgatan 64

Arr: Oskarshamns latelistförening

On 29/3 kl 19 Camerata Nordica

Chamber Ensemble

Bartók och Brahms pianokvintetter

Plats: Oskarshamns kyrka

Arr: Oskarshamns Kammarmusikförening och Jazzklubb

Låt dina val avspeglas genom att ge en testamentsgåva som ett skydd för hemlösa katters framtid.

22 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 nytt från KATTHEMMET Oskarshamn Testamentera till Katthemmet
Frida & Kitty Lugnt hem tillsammans Findus Ensamkatt, lugnt hem, inne/ute Gustav Ensamkatt, inne/ute Innekatt Pickan & Chanelle Lugnt hem tillsammans som innekatter Katthemmet Oskarshamn Pg 498 92 96-1. Swish 123 033 14 88. Tel. 0491-188 15. E-post: katthemmetoskarshamn @outlook.com katthemmetoskarshamn.se

Gudars skymning – vi fick visst till en revy igen!

Ja ännu en revy kommer snart se dagens ljus, konstaterar vi med stolthet. Och en del förvåning. Ja, vi som arbetat med revyn är inte förvånade men det är istället våra sambor och makar. Eller i alla fall min.

För en tid sedan smög min sambo upp bakom mig och läste över axeln medan jag arbetade med en särskilt svår revytext på vers.

– Stopp och belägg! skrek hon. Du kan väl inte rimma Stefan Ingves med “oxragu”?!

Då kommer folk tro du är dum i huvudet!

– Vik hädan, eländiga kvinna och stör mig inte när jag skapar konst! svarade jag inte alls. Skapande är (som ni säkert förstår) ett hårt, ensamt och mycket otacksamt arbete. Hemma hos oss.

Men en liten tröst för mig är att det förmodligen är

ännu värre att heta Mats Sandelius och vara regissör för det här gänget. Toppregissören från Karlshamn arbetar med oss för femte året i rad; han blir lite tunnhårigare för varje säsong och det kan inte bara bero på åldern. Det är troligtvis lättare att hålla ordning på ett gäng fruktflugor jämfört med att regissera vår ensemble.

Ta det här med dans och koreografi exempelvis. En

del av oss tycks ha rytmen i blodet, medan andra tycks ha rytmen ivägskickad på semester i fjällen.

Sång? Vi har i ena änden riktiga guldstrupar i ensemblen – i den andra har vi dem som bara öppnar munnarna och sen går flyglarmet. Tänk er att hantera detta som regissör!

Och det är just det han gör, vår gode Mats. Han får alltid ihop oss till en sammansvetsad och tight enhet.

Efter några veckors slit och repetitioner händer det något. Dans, sång och skådespeleri sitter plötsligt som en smäck – magi uppstår.

Tjejerna sjunger som sopraner, grabbarna dansar som spanjorer och Uffe, han ... han ... tja, Uffe är Uffe helt enkelt.

Snart är vi där, gott folk! Med snudd på 30 nummer har vi en fullspäckad show åt er. Gör er redo för inflation, skatteplaneringar, vinprovningar, gamla rockhjältar, barnvakter, händiga kalmariter, nakenchocker, Oktoberfest och faktiskt mycket, mycket mer!

Missa inte detta! Vi lovar

att inte en näsa kommer vara torr efter föreställningen!

Och du – en brokigare skara än vår har väl aldrig skådats på Forum! Ja, det skulle väl vara Camerata Nordica i så fall.

Vi är Oskarshamnsrevyn och den 3:e mars har vi

premiär för På tapeten! Vi ses!

Joacim för Oskarshamnsrevyn

23 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Jenny-Ann, Jossan, Mettie och Evalott kollar in vad som är På Tapeten hos Harald Svenssons. Uffe, Krister, Joacim, Peter och Janne prövar manliga verktyg på XL-Bygg. Jannes rekvisita är inte på plats ännu, men man tager vad man haver.
24 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 ICA Maxi Oskarshamn är billigast på Bregott! ICA Maxi Oskarshamn Matbutik Handelsområdet 6590 /st Matbutik Åsaområdet 6590 /st Matbutik Kristineberg 6890 /st Matbutik Södertorn 6995 /st Matbutik Centrum 6950 /st Matbutik Åsaområdet 6995 /st Jämförelsen baseras på: • Bregott normalsaltat 600 g • Ordinariepris • Butiker runt om ICA Maxi Oskarshamn • Prisjämförelse är gjord måndag 9/1 2023 * *Bregott Normalsaltat 600 g i jämförelse med 6 andra matbutiker i närområdet av ICA Maxi Oskarshamn. Prisjämförelsen gäller ordinariepris på Bregott Normalsaltat 600 g. Jämförelsen gjordes 9/1 2023. 3 2 LÄGG TILL PÅ HEMSKÄRMEN FÖR IPHONE:
Klicka på
här symbolen:
Välj sedan alternativet ”Lägg
på hemskämen”
ANDROID:
Klicka på de tre små prickarna
Välj sedan alternativet ”Lägg
på startskärmen” KLART!
uppdateras
vecka. SCANNA QR-KODEN Scanna QR-koden med din att komma till Veckans reklamblad 1 3 steg som förenklar din vardag: LÅGA PRISER Ladda ner vårt reklamblad dateras /st 6195
den
till
FÖR
till
Nu kan du enkelt ta del av alla strålande erbjudanden direkt i mobilen. Och du, reklambladet
automatiskt varje

1960-tal

Det finns en bok av författaren Jeppe Wikström som heter ”Tråkiga vykort”. Detta vykort skulle platsa där. Det är kanske inte ett som man skickar om man vill göra tydligt att ”jag har varit i Oskarshamn”. Långe soffan eller Besvärsgatan är i så fall ett mer gångbart och representativt motiv.

Men dock: Vykortet visar ”Nya Läroverket” och är poststämplat 1976. Men fotografiet bör vara taget långt innan dess, förmodligen kort efter att läroverket tog emot sina första elever till skolstarten 1959.

Läroverket blev senare Vallhallaskolan med elever från förskoleklass till och

med årskurs nio. För alla dem – och de är många –som varit elever här kan det kanske vara intressant att se förändringen. Till höger gymnastiksalsbyggnaden som tidigare hade ett mer estetiskt utseende med stora fönster. Förmodligen byggdes de igen av energibesparingsskäl. Byggnaden

Högsby Sparbank och Företagarna i Högsby hälsar alla varmt välkomna till:

INSPIRATIONSKVÄLL

Torsdag 16/3 | Högsby

Föreläsare: Günther Mårder

VD på Företagarna och sparproffs.

Günther Mårder – Sveriges sparsammaste person. Han har gjort sund snålhet till en livsstil och han är idag ekonomiskt oberoende. Den 16 mars delar han med sig av sina tips och erfarenheter.

HÖGSBY

del 62 – Vallhallaskolan

till vänster har byggts ut men annars är det tämligen sig likt. Staden förändras.

Text och foto 2023: J Teiffel Foto 1950-tal: Vykort. Förlag AB Axel Melchiors Bokhandel, Oskarshamn.

16 mars kl. 18.30 på Stabygården, Högsby Vi bjuder på enklare förtäring!

ANMÄLAN SENAST 13/3: 125@hogsbysparbank.se Först till kvarn!

25 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
2022

Nallefirande med bok och sjöfartsdag

hamns kulturhus. Sjöfartsföreningen medverkar och ställer ut målningar hämtade från sina samlingar. Temat är förstås marin- och hamnmotiv.

Till sommaren sker det stora 100-årsfirandet. Lördagen den 12 augusti

anordnas en sjöfartsdag då Nalle kommer att gå till sjöss. De som så önskar har möjlighet att få gå ombord och följa med på en tur i hamnområdet. Det övriga programmet för dagen är i skrivande stund inte fastställt men troligt är att det

blir en rad aktiviteter med anknytning till skepp och sjöfart.

Oskarshamnsfartyget Nalle firar 100 år i år. Under året uppmärksammas detta jubileum på olika sätt, bland annat genom en bok om fartyget och dess historia.

Boken produceras av Föreningen S/S Nalle. Redaktionskommittén består av Anders Österman och Thomas Gren som under flera års tid har samlat material till boken. Till sin hjälp har de föreningens eget omfattande arkiv, Folkrörelsearkivet för mellersta Kalmar län samt inte minst ett stort antal minnesgoda privatpersoner.

Boken med titeln ”100 år med S/S Nalle” beräknas

vara klar till i början av april och kommer att tryckas i 600 exemplar. Det blir en bok på 96 sidor med såväl spännande fakta som ett delvis unikt bildmaterial.

Nalle byggdes 1923 vid Oskarshamns Mekaniska Verkstad. Den fungerade här som isbrytande bogserbåt under drygt fyra decennier. År 1965 såldes Nalle till Stockholm och gick skiftande öden till mötes innan den år 2000 köptes tillbaka till Oskarshamn av en nybildad intresseförening i staden. Fartyget var då i nedgånget skick. Men efter en omfattande restaurering är Nalle nu ett museifartyg i toppskick med hemma-

hamn i inre hamnen vid Båt- och maskinmuseet.

Inom föreningen S/S Nalle finns en grupp som ansvarar för fartygets renovering och underhåll. Allt arbete utförs med största möjliga hänsyn till traditionella hantverksmetoder och tekniker. Under arbetsdagarna nere vid kajen är det många förbipasserande som stannar till och vill prata en stund.

– Det märks att det är många här i stan som har en hågkomst och en relation till fartyget, säger Anders Österman.Förutom med boken kommer jubileet att uppmärksammas med en Nalle-utställning i Oskars-

26 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 En
bild från den kommande boken. Nalle sjösätts den 28 mars 1923.
Anders Österman och Thomas Gren i Föreningen S/S Nalle är huvudförfattare till boken om fartyget som i år firar 100 år. När fartyget återbördades till Oskarshamn år 2000 var det i nedgånget skick. Text: J Teiffel Foto: J Teiffel/Föreningen S/S Nalles arkiv

Knappt tre månader kvar till premiärmatchen i Bauhausligan 2023 för Dackarna. Säsongen för Dackarna startar med hemmamatch mot Indianerna den 9 maj på Skrotfrag Arena.

Min tredje säsong

Jag startar nu min tredje säsong som lagledare för Dackarna, jag kom in i klubben i november 2020 och har haft en fantastisk tid med Målilla-klubben.

Jag fick en drömstart med SM-guld 2021 och sedan var 2022 en tuffare säsong, där vi som regerande mästare hade mycket att leva upp till. Efter en trög start lossnade det under säsongen och vi nådde en semifinal där Lejonen blev för tuffa för oss.

Fina nyförvärv Känslan är god inför säsongen 2023, vi har gjort ett par fina nyförvärv i framför allt engelsmannen Daniel Bewely som tog speedwayvärlden med storm 2022.

Han vann två GP-tävlingar under sin debutsäsong och slutade sexa totalt, endast 23 år gammal.

Andzejs Lebedevs från Lettland är en förare som jag haft ögonen på under flera år, jag hade bl a Andzejs i Rospiggarna 2014-2015. Då ung och lovande har nu blivit en etablerad förare i yppersta världseliten. Kommer att bli en viktig kugge för Dackarna 2023.

Vi har även värvat Noel Wahlqvist från Västervik, endast 19 år gammal, men en av Sveriges mest lovande

juniorförare.

SGP Speedway i sommar 14-15 juli kommer det köras GP Speedway i Målilla, efter ett lyckat GP 2022 så fick Dackarna förnyat förtroende av Discovery Sports Event att arrangera Sveriges enda GP-tävling 2023.

Nyhet för i år är att det även kommer att köras Ungdoms-VM 14-16 år under fredagskvällen. GPtävlingen körs på lördagskvällen. Biljettförsäljningen startade innan jul och har kommit igång bra, datumet för tävlingen är gynnsamt med många människor på

plats i Småland under högsommartid.

Marknadsarbetet

Marknadsarbetet är inne i ett intensivt skede med avtalsförhandlingar och nya avtal som ska göras eller förnyas. Intresset för Dackarna är stort i Smålandsregionen

och många av våra samarbetspartners är från Oskarshamn-Mönsteråsområdet.

Vid pennan: Micke Teurnberg Lagledare/Marknadsansvarig Dackarna.

27 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Följ oss på Facebook! Välkommen till Norra Strandgatan 5, Oskarshamn. Tel. 0491-137 59 Service och reparationer för både bil- och bodel. Däckservice – Däckhotell Se över din husbil innan säsongen börjar - service och kamremsbyte! Husbilar i alla storlekar upp till 8 ton.
Micke Teurnberg tillsammans med Elajos VD Stefan Svensson som är ny samarbetspartner till Dackarna 2023.
Speedwaysäsongen närmar sig för Dackarna

Månadens boktips

Boys run the riot (2021) av Keito Gaku

Boys run the riot slog mig med häpnad när jag första gången läste den. Jag hade köpt in boken efter att ha läst ett tips på de fyra bästa manga enligt en barn- och ungdomsbibliotekarie på Södertälje bibliotek. Jag hade relativt nyligen börjat köpa in manga till stadsbiblioteket och brottades med känslan att det endast var äventyr och slagsmål i de som vi köpte in. Jag ville ha karaktärer som jag kunde relatera till, historier om personer jag kunde se upp till på grund av deras mentala styrka. Spännande berättelser men med riktiga personer i handlingen.

Det var precis vad jag hittade i Boys run the riot. Komplexa karaktärer med trovärdiga skildringar av unga transpersoner. Det märks att författaren har använt sin egen historia och erfarenhet för att ge en stadig

grund för karaktärerna att stå på. Boys run the riot handlar om Ryo som är en transkille i en japansk high school. Boken börjar med dessa ord: “I hate my uniform. It’s stiff and annoying…

Hot in the summers, cold in the winters.

But the biggest reason… Is that every morning, it reminds me that I’m female.”

Tillsammans med en annan elev startar han ett klädmärke för att äntligen få känna frihet. Frihet från skoluniformen och frihet att utrycka vem han är.

De som gillade Heartstopper, rekommenderar jag att läsa Boys run the riot också. De har båda starka karaktärer och situationer som många tonåringar känner igen sig i.

Stadsbiblioteket har de första fyra delarna på engelska. Ni hittar dem på Mangahyllan!

Unik och bred kompetens

På Bruksgatan 5 i Oskarshamn driver Therese Ekblad leg sjukgymnast sin verksamhet, Mittlänets rehab, inriktad mera på psykisk ohälsa.

– Psykisk ohälsa ger ofta kroppsliga symptom och funktionsnedsättningar som kan vara en tydlig signal att vi behöver ta hand om oss själva och där kan sjukgymnasten vara till hjälp att hitta vägen till självomsorg, menar Therese. En sjukgymnast som är specialiserad på mental hälsa har även en fördjupad kompetens för att göra en bedömning av de mer psykologiska och beetendemedicinska aspekterna av individens problematik som kompletterar

Månadens tipsare:

Namn: Nathalie Nilsson

Yrke: Bibliotekarie

Vem/vad gjorde mig till läsare: Harry Potter! Jag gick i fjärde eller femte klass när någon i min omgivning gav mig Harry Potter och de vises sten. Jag älskade den! Jag kunde inte sluta läsa, det tog vad som kändes som en evighet att läsa klart den men till slut gjorde jag det och ville ha nästa. Jag hade tidigare alltid haft svårt med läsningen, gick på extrahjälp och det fanns en misstanke om att jag hade dyslexi.

Döm därför om min förvåning och glädje när jag läste om Harry Potter och hemligheternas kammare för andra gången och det endast tog två dagar istället för två veckor. Jag minns fortfarande känslan av frihet som det gav mig. Det var som att en ny värld öppnade sig.

bedömningen av ett kroppsligt funktionsstatus.

– Jag tycker det är viktigt att nå ut med att även sjukgymnaster arbetar med psykisk ohälsa, säger Therese.

I samma lokaler huserar även Jonathan Ekblad leg kiropraktor under namnet Optimal Träning & Kiropraktik. Jonathan som också är utbildad personlig tränare berättar att han kan hjälpa såväl idrottare som vill anpassa sin träning efter en skada som människor som mer vill ha hjälp med träning för en bättre hälsa eller en förbättrad funktion i vardagen.

– Jag har märkt av att en stor del av patienterna som jag behandlar som kiro-

praktor även vill få hjälp med träning, både förebyggande och prestationsinriktad, utöver den kiropraktiska behandlingen, säger Jonathan. Jag strävar också efter att vara lättillgänglig och erbjuda korta väntetider för att patienterna så snabbt som möjligt ska kunna få hjälp med sina besvär säger Jonathan. Avslutningsvis säger de fyra terapeuterna samstämmigt att med våra olika inriktningar och kunskap har vi förutsättningar att kunna hjälpa våra kunder och patienter med råd och behandling som leder till en förbättrad livssituation och hälsa.

Samarbetet mellan TeamFysio, Mittlänets rehab och

Optimal Träning & Kiropraktik innebär en möjlighet att slussa klienter rätt för bästa möjliga vård då vi har så olika inriktningar på rehabilitering. Det ger oss unika resurser och en bredd avseende lämpliga behandlingsformer och träning för ett friskare och mer rörligt liv inleder Camilla Skogh.

Camilla Skogh och Malin Eneborg Gränefält har nu drivit mottagningen TeamFysio tillsammans under två år.

– Det har varit två fantastiska år och vi trivs väldigt bra tillsammans. Vi har samma synsätt och fysioterapeutisk inriktning och brinner båda för det kliniska patientnära arbetet. Vi genomför alltid en grundlig undersökning för att kunna hitta bakomliggande orsaker till besvären och för att sätta in rätt behandling eller träning, säger Malin Eneborg Gränefält. – Till oss kan man söka för hjälp med rehabilitering av både motions- och idrottsskador. Likväl akuta som mer långvariga besvär från leder, muskler och nervsystem.

Även barn och ungdomar är välkomna till oss vilket många inte vet, säger Camilla Skogh som nyligen blev klar med sin specialistutbildning inom rörelseanalys och OMT (Ortopedisk Manuell Terapi).

Parallellt med arbetet på TeamFysio arbetar Malin som fysioterapeut för Svenska Skidlandslaget i puckelpist och OS guld-medaljören

Walter Wallberg. Hon har precis kommit hem från en världscuptävling i Italien. Nu väntar ett VM och sedan bär det av för världscupavslutning i Kazakstan.

28 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Jonathan Ekblad, Optimal Träning & Kiropraktik och Therese Ekblad, Mittlänets Rehab. Camilla Skogh och Malin Eneborg Gränefelt driver TeamFysio tillsammans.

Friskvårdsspalten

FLYTTNING BUD - GODS

Hej!

Februarisolen kikar fram och det har blivit ljusare längre på eftermiddagarna, härligt. Naturen bjuder oss till att komma ut och ta del av allt det vackra. Har du hört ordet hjärnträning någon gång? Kanske har du även hört att t ex korsord och sudoku är bra hjärnträning. I dag pratar vi mer om hjärnträning, så häng med. Specificitetsprincipen, har du hört det ordet tidigare? Det betyder helt enkelt att du, och vi, blir bra på det som du/vi övar på. Detta gäller inte endast inom fysisk träning och motion, utan för de flesta områdena i våra liv. Vi återgår till korsord och sudoku, då innebär det att om vi regelbundet löser korsord och/eller sudoku, så kommer vi att bli bättre på att lösa korsord och/eller sudoku – det är Specificitetsprincipen. Det är dock ingen hjärnträning. För att det ska vara hjärnträning så krävs det spridningseffekt, dvs det du gör ska ha effekt på hjärnan. Du gör en sak och blir samtidigt bra på något annat; det är spridningseffekt. Visst är det spännande?! Något annat som är minst lika spännande är att motion leder till att det bildas fler hjärnceller. För att de nybildade hjärncellerna ska överleva behöver de stimulans och nya intryck. Vi behöver alltså motion, stimulans och nya intryck för att optimera våra hjärnor. När vi åldras så avstannar cellförnyelsen, motion hjälper till att motverka detta. Vår kognitiva nivå och cellförnyelsen förbättras och motion tycks även göra, eller medverka till, att att vi är bättre förberedda för inlärning och öka neuroplasticiteten (hjärnans förmåga att förändras och anpassas). Visst vill du, och vi, ge våra hjärnor de bästa förutsättningarna för att må bra och för att fortsätta utvecklas under hela våra liv? En annan sak som är viktig för att hjärnan ska må bra är sömn. Nya minnen kan t ex inte skapas utan sömn. Våra hjärnor tycker även om att utmanas. Utmaningar gör våra hjärnor dynamiska och mer komplexa, tänk på det nästa gång du ska lösa ett klurigt problem. Vi styr våra hjärnor, inte tvärtom. Oavsett om vi är 10 eller 100 år, så kan vi förändra hjärnan.

I länkarna nedan kan du ta del av Anders Hansen som berättar mera om vår föränderliga hjärna, men också samtliga säsonger och avsnitt av serien ”Din hjärna”. Här kan du också läsa mer om just neuroplasticitet och om berikad miljö, vad som ingår och hur det påverkar våra hjärnor:

Hyr lägenhet hos oss

Registrera dig gratis på vår hemsida: www.sbbnorden.se

info.oskarshamn@sbbnorden.se

0200-22 72 00

Från ett kuvert till 17 pallplatser!

Oskarshamn Sverige Europa

Oskarshamn 0491-108 78 • Växjö 0470-922 00 E-post: info@kungsflytt.se

HIPP HIPP HURRA!

Vill du ra någon?

Skicka ett mail med foto och text till info@oskarshamnsannonsblad.se eller skicka in ditt material via post till Oskarshamns Annonsblad, Döderhultsvägen 6, 572 31 Oskarshamn. Märk kuvertet ”Firardags”. Det kostar ingenting att vara med och ra!

https://www.svtplay.se/video/8yXGq6n/din-hjarna/var-foranderliga-hjarna

https://www.svtplay.se/din-hjarna

https://www.anahana.com/sv/physical-health/neuroplasticity

https://brainathletics.se/wp-content/uploads/2018/10/hja%CC%88rnan-och-berikad-miljo%CC%88_ba.pdf

Må väl, ta hand om dig och din hjärna, lycka till!

Har du några frågor eller funderingar så är du välkommen att höra av dig till Annonsbladet med dessa så ska jag svara efter bästa förmåga. För speci ka diagnoser och liknande problem rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av mina sjukgymnastkollegor i Oskarshamn; du vet väl att det inte krävs någon remiss från läkare för sjukgymnastik?!

29 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
GRATTIS IRIS Iris fyllde fem år den 2 januari. Grattiskramar från farmor.
LÄS MER: video/8yXGq6n/din-hjarna/ https://www.svtplay.se/ var-foranderliga-hjarna LÄS MER: https://www.svtplay.se/din-hjarna LÄS MER: physical-health/neuroplasticity https://www.anahana.com/sv/
PREMIÄRHELG för ATV Vi kan nu erbjuda ATV i form av SEGWAY och GOES. Kolla in våra 4-hjulingar, tillbehör, kampanjer m.m. Vi startar med tre dagars firande! FREDAG 3 MARS kl. 10-17 SÖNDAG 5 MARS kl. 10-17 LÖRDAG 4MARS kl. 10-17 Förutom fina premiärerbjudande så bjuder vi på soppa, bröd & kaffe! Välkomna! Tel. 076-309 73 33 Sandåsavägen 1c Oskarshamn werlingsbil.se

Lösningen ska vara oss tillhanda senast 9 mars 2023: Oskarshamns Annonsblad, Döderhultsvägen 6, 572 31 OSKARSHAMN. Märk kuvertet ”Kryss 23/02”

Namn: Adress Postnr/Ort

Grattis till vinnarna!

Följande personer vann varsin Trisslott i förra

Mattias Karlqvist, Oskarshamn Erica Lönnroth, Blomstermåla

Birgitta Martinsson, Fågelfors Anna Josefsson, Oskarshamn

30 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Tel
Margareta Karlsson, Oskarshamn
månadens
Trisslotten
Rätt lösning på november månads kryss: KORT NUMMER HAWAIIINSTRUMENT 107-15 FÖDA OCH DIKT KAN HÄMNDEN BLI GLES STÄLLER UPP FÖRR LUTETIUM HIMLAKROPP VINK SEEDNINGARNA KNAS MONARK I VISSA MONARKIER MÄTER NOG JOGGAREN NICKEL HALLONPLATSEN I BAKVERKET MAKRILLARNA GAMMAL SEKTION ÄR TIDNINGSRUBRIK I DRYCK TVIST OM SEMESTERMÅL KRITIK LÖDNINGSSTRÄNG ÄR SMAL NUMERA NATUR RÖRELSEFRIHETEN MYSTIKEN UPPSYN IGNORANSRÖRELSE MED BORT DAGSMEJA I VISS TRÖJA ALLDENSTUND UTDRAGET TRÄD FÖRÄNDRINGSSKEDE TON KÖTTSTUVNING DERAS OMRÅDE ÄR I ÖST VIRKE GIGASEKUND MODOFAN SUMPMARK HÖGTIDEN UN HOS OSS SKÄRET NYSTANSSLUT SPEL VILL MÅNGA SE I VINTER KAN LINJE VARA TUGG VID TITT PÅ RYSARE ÅKERN PUTSAT KLYFTOR I BERGET BLOTT PÅPEKAS MÅTT PÅ YTA BADFLICKA MISSTÄNKER VERKTYG OCH SNÄRJGRÄS MAJESTÄTERNAS VÄRMLANDSKOMMUN BRYTER IS FART LJUSNA & UNGE ITALIENSKT TVBOLAG FILOSOFERAR MAKAK HALOGENEN HÖRS MYGGA VINDPINAD ORT MED SKUTA TILLTALAD ADELSÄTT ITU OCH HUR SA? IHOP VILL FRAMÅT PARTIBYTARE SÄTTA FART PÅ ÅK FRÅN BERGEN
vinner varsin Trisslott! MATLAGNING ARMENISKA PLOM0731_215 ÄGG DÅ JULEN ÄR ÖVER SOM MOT- FRÅN KARIBISK Ö MÅNGEN FORNKUNSKAPEN GRUNDA REGEL VRIDA RUNT ES UNGE UPPREPA FÖRLEGAD PORTRÄTT KLAPPA GAMMALT MÅTT LOUFIGUR ÖVER- VÄNDES IN MYNFÖRNÖJA TRA- FÖRE CISCO SLÅ GRÄS OFTA SITTA BUREN TUSEN UTSLAG MYCKET TÅG SKÅDISFIGGE STRECKFRÄTA KÄRNTRUPP BOR VI PÅ VETTVILLINGEN GEMEN SPÄKTE SIG GROVT GRUS TORDE TVÅ STRECK AB ÅBO GAMMAL STÖDET MAGEN GREPP PÅHÄRSKSTARTAR SCHACK HÖRNA ABBOT SMS TILL VARDAGS PROFIT STRIPPA NATRIUMFINNS KLOK SVAMPEN OCH KALCIKATER DJURISK KLINTEN PÅ HAAGÅK ÄR PEPPAD PÅ SYRE LARNA V D A K T I V A R E P O R T V E V A A R K E O L O G I N I T R A G G L A K U T G A L N F O T O S M E K A S E N A T O S F L K D R I V M H Ä R Ä R S O L E N F R A M M E M N O R A M I T Ä R A K A D E R G A L E N P A N N A N F A S T A D E U S L I G O O Y G Ö R D E L N P L Ä N G S T F R A M D R A R M E S T A R G A T O R N E M E T A A V A L P S A T S N I N G A Ä R V I S A S T R A N I M A L S K A R N D O N L O R Å A B E R G S T O P P E N Ett lyft för hälsan 23/02 Januarikrysset 23/01
kryss:
kommer med posten.
Fem

MITT OSKARS HAMN

I varje nummer av Annonsbladet presenterar vi personer som är inflyttade till Oskarshamn. Vi har ställt ett antal frågor om vad de tycker om sin hemstad. Den här gången har vi intervjuat Patricia Carlberg, som jobbar hos Butik Majne.

Hur hamnade du i Oskarshamn?

Är uppvuxen i grannkommunen. Träffade kärleken & fick drömjobbet här.

Vad tycker du är det bästa med stan?

Det är en fin och lagom stor hamnstad där nästan allt finns. Naturen och havet är ju en klar favorit, speciellt på sommaren.

Vad tycker du skulle kunna bli bättre och vad saknar du?

Namn: Patricia Carlberg

Familj: Sambo

Bor: Sekelskifteslägenhet i stan, som vi stormtrivs i, men vi letar även efter vårt drömhus.

Jobb: Butik Majne, inredning & blommor.

Fritid: Mina största intressen är inredning, odla, men även fota natur, familjer, bröllop, promenader m.m. Lägger ner mycket tid på min instagram, @vartneutralahem.

Utbud utav allt man behöver finns ju faktiskt. Om man fick önska något skulle jag sakna en skönhetsbutik med parfym och smink. Gärna lite mer folk på stan.

Vad vill du tipsa andra om att göra här?

Självklart så tycker jag ju att man ska besöka Butik Majne. Sen att man ska stötta alla lokala butikerna i vår fina stad. Vi har ju även otroligt bra resturanger & fik. Fallebo gård, Ernemar är också platser värda att besöka.

Framgång med begagnat

Amel Ulic är mycket nöjd med framgången för sitt företag Amkoo’s Bilar.

– Jag kom till Oskarshamn 2010 och startade min firma Amkoo’s Bilar för tre år sedan berättar Amel Ulic.

– Jag har haft intresse för bilar ända sedan barnsben och började först efter min ankomst hit att sälja en och annan bil privat. Då efterfrågan på begagnade personbilar ökade kraftigt för några år sedan kom jag till en punkt där jag fick möjlighet

att öppna egen firma för begagnade bilar. Vilket visat sig framgångsrikt då begagnat ju ligger helt rätt i tiden.

– För Amkoo’s Bilar köper och säljer endast bra begagnade bilar, fortsätter Amel.

Eftersom den svenska kronan just nu står lågt och är billig går en stor del av mina bilar på export till länder som exempelvis Polen, Ukraina och Frankrike.

– Amel berättar vidare att

han själv jobbar med försäljning i sitt företag medan två anställda sysslar med reparationer och rekonditionering.

– Vi har kommit igång bra och jag tycker det är jättekul att redan ha fått många nöjda kunder som återkommer, säger Amel avslutningsvis.

31 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023 Nu har C More tagit fram ett erbjudande riktat till våra IK-fans som vill stötta oss på bortaplan! C More Premium Plus för halva priset i 3 månader. Ordinarie pris 549 kr/mån. Boka här -----> bit.ly/VIPCMORE 100 kr/abonnemang går direkt till IK Oskarshamn Efter avslutad rabattperiod löper tjänsten vidare till ordinarie pris ikoskarshamn.se närStötta du streamar! Bortamatch på hemmaplan! DAGS ATT BYTA FÖNSTER? Vi säljer Fönster • Altandörrar Ytterdörrar • Innerdörrar Förrådsdörrar • Garageportar Vikdörrar • Skjutdörrar sorbo.nu 0491-188 80 EKONOMITJÄNSTER Biogränd 1, Oskarshamn | Tel. 0491-44 40 40 www.solkustensekonomi.se Bokslut Skatter Löner lokalt och digitalt Redovisning Rådgivning
Amel
för

– För en bättre cancersjukvård

MÅNADENS KRÖNIKA

Klas Häll

Vad glad jag blir när det går mot vår och jag får läsa om lokalfotbollen i tidningen.

Extra kul är det att IFK

Oskarshamn har lyckats att avancera i divisionerna. Det ska bli intressant att se hur Eric Persson & co kommer att lyckas med sitt lagbygge.

Att de fått med sig Anton

Agebjörn på tåget gör det hela ännu mer spännande.

Anton har spelat i ettan med OAIK hur många säsonger som helst och kommer att kunna bidra med otroligt mycket fotbollsmässigt. Jag tror att hans inställning och attityd

kommer att resultera i minst lika mycket. För hur det än är, så har de som spelat lite högre upp i seriesystemet en annan inställning till sporten. De tar i lite mer på träningarna, de underkastar sig tränarnas idéer och instruktioner. Jag tror att de har en helt annan inställning till att ”göra jobbet”. Jag minns när jag själv var engagerad i OAIK och vi slussade killar från pojklagen till juniorlagen och sedan till a-lagstruppen. De som inte ville, eller kunde, satsa fullt ut och avancera inom klubben gav sig ofta iväg till någon klubb i de lägre divisionerna. Det är det som är det na med fotboll, det nns en klubb för alla. Vill, eller kan du, bara träna en dag i veckan så nns det någon klubb vars b-lag du kan vara med i. Har du däremot ambitionen att träna er gånger i veckan nns det klubbar som tar emot dig med öppna armar.

Så när våra killar lämnade

OAIK för andra klubbar bidrog de inte alltid mest rent fotbollsmässigt, men de höjde kvaliteten och intensiteten på träningarna. De hade skolats i en stenhård konkurrens och var alltid villiga att göra det lilla extra. De var ganska unga och inte lika tunga som många av sina nya medspelare. De hade förmågan och inställningen att springa hela tiden. Oavsett övning. Killarna gick in för träningarna på ett helt annat sätt än vad de etablerade spelarna var vana vid. Lagen höjde sig ganska ofta tack vare dessa nyförvärv. Även om de inte alltid tog en plats i startelvan, kunde de vara en av de viktigaste spelarna för laget. Det är så det borde vara för att skapa tillväxt och framgång i den regionala fotbollen. Att talanger ute i klubbarna med rätt inställning tar sig till en fotbollsakademi där spelarna får utvecklas under ett antal år, antingen så mycket att de blir klara för a-lagsspel eller

att de ansluter till lokalklubbarna runt om och höjer kvaliteten och inställningen där. Det är då klubbarna tillsammans utvecklar fotbollen.

Det ska bli spännande att följa IFK i division tre. Serien startar i början av april. Men notera gärna fredagen 26 maj, då kommer den svartvita rivalen från Högsby på besök. Räkna med ett hett derby. Då gäller det att ha rätt attityd och inställning.

Cancerstiftelsen i Kalmar lan

Sälj genom oss, vi är anslutna till auctionet.com med fler än 20 000 unika besökare från fler än 50 länder varje dygn vilket medför att ni får bra betalt för era objekt. Vi hämtar och packar hela hem eller delar därav, samt ombesörjer flyttningar, röjningar och flyttstädning.

Bankgiro 5305-7881

Swish 123 221 04 90

Tack för Din gåva!

Din gåva gör nytta till hela sitt belopp! www.cancerstiftelsen-kalmar.se

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

Folkhögskolan 30/3 2023 kl. 18:30

Med anledning av en fråga vid föregående årsmöte gällande motion till årsmöte föreslår styrelsen en stadgeändring gällande tid för motioner. Underlag i form av bokslut och budgetunderlag samt förslag på styrelse finns tillgängliga via nedanstående e-postadress respektive telefonnummer.

Underhållning

Till årets möte har vi engagerat spelmansgruppen Gubbaspel från Kalmar som underhåller med musik ur svenska, irländska och amerikanska musiktraditioner. För planering av servering behöver vi föranmälan. Anmäl senast den 20 mars till e-post: carlsoldan@telia.com eller till tel. 072-230 12 65

Välkomna - Styrelsen

32 oskarshamns annonsblad nr. 2 – 2023
Måndag 13-18 • Onsdag 13-17 • Lördag 10-13 • Övrig tid enligt överenskommelse WWW.THELINJOHANSSON.SE En förmögenhet på vinden? VI HJÄLPER DIG ATT SÄLJA Köpmangatan 2B | Oskarshamn | 0491-160 00 | www.thelinjohansson.se
ÖPPET för in- och utlämning samt visning i våra lokaler på Köpmangatan 6 (granne med Electroluxbutiken)
1. Ka eset, 3 delar, silver, GEWE, 1963. 8 663 SEK* 2. Prydnadsägg, porslin, Fabergéstil, Ryssland. 12 280 SEK* 3. Sejdel, silver, London, 1800-tal. 7 246 SEK* 4. John Rose Miles, olja på duk, signerad, England. 31 264 SEK* 5. Maskintelegraf, 1900-tal. 8 205 SEK*
2 3 1 4 5
6. Bestick, 84 delar, silver, ”Kungsholm”, GAB. 15 774 SEK*
6
* Samtliga priser är inklusive avgifter Klas Häll

Articles from Oskarshamns Annonsblad nr 2 februari 2023