Mönsterås vid Smålandskusten 2022

Page 1

MÖNSTERÅS vid Smålandskusten

BLOMSTERMÅLA � FLISERYD � MÖNSTERÅS � TIMMERNABBEN � ÅLEM

monsteras.se


Öppettider:

DAGS FÖR EN PAUS?

(27 juni - 6 augusti 2022)

Mån-fre 10.00-17.00 Lördag 10.00-14.00 Ord. öppettider: Mån-fre 10-16, lör 10-13 Timmernabben 0499-230 08

www.karamellan.se

Fiske & Bete Sport & Fritid Cyklar Träningskläder Skor Profilkläder Kemtvätt monsterassport.se Öppet: Må-fr 10-18, lö 10-14

Storgatan 47, MÖNSTERÅS Tel. 0499-100 70

Guidade visningar på Södra i Mönsterås

Vid E22 i Mönsterås ligger Munken Hotell där det erbjuds allt från frukostbuffé och lunch till à la carte, fika och catering. Här finns 35 hotellrum, väl tilltagen parkering, restaurang och en utelounge för avkopplande stunder. Munken Hotell erbjuder även goda konferensoch eventmöjligheter.

Välkommen att pausa, luncha, övernatta eller bara umgås! För bokning och mer information: munkenhotell.se Munken Hotell Timmernabbsvägen 2 | Mönsterås info@munkenhotell.se | 0499-483 90

Öppet hela sommaren: Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-14

Välkommen att besöka ett av Europas största massabruk och sågverk i sommar. Massabruket Tisdagar 19 och 26 juli och 30 augusti kl. 17.00-19.00. Sågen Torsdagar 30 juni och 25 augusti kl. 17.00-18.30. Anmälan – ring receptionen 0499-152 77, senast dagen innan aktuell visning.

rbutik! te s m lo b a tt le p m o k Din • Blommor till bröllop, begravning och fest • Snittblommor • Krukväxter • Krukor • Uteblommor • Inredning m.m.

Begränsat antal besökare, åldersgräns: 10 år. Samling utanför respektive anläggning. Vi bjuder på fika! Vid besök gäller heltäckande klädsel – långärmat, långbyxor samt heltäckande skor. Vi förmedlar blommor till hela Sverige och resten av världen genom Euroflorist!

sodra.com

2

Älgerumsv. 24 B, Mönsterås Tel. 0499-441 00 e-post: blommorblandannat@telia.com

Följ oss för inspiration:


Foto: angeliqa daldorpH

INNEHÅLL 4 Många och stora gäddor i Norregöl Har du koll på fiskereglerna? 7 Till fots i naturskönt naturreservat på Lövö Vandringsleder 8 Golf året runt? Javisst! Mountainbike för stora och små 11 Träning på semestern 12 Tips på cykeltur för hela familjen 15 Ruin som berättar om femhundra år av historia 16 Utforska industrihistoria och vacker natur längs Emån Trehundraåriga Modéerska är äldsta trähuset i Mönsterås Upplev mer med appar som sällskap 19 Museum och guidningar 20-21 Evenemangskalender 22 Nära till personligt och varierat handelsutbud 23 Kör på skattjakt och fynda från förr Hallå där! Handlare 27 Liten köping med storslagen historia 28 Mat & café 29 Boende 33 Inomskärsleder som välkomnar till unik skärgård Oknö – Sommarpärlan som lockar året om 34 Gästhamnar 35 Sommarkryss 37 Populär paddling bland piratskrönor Paddla säkert 39 Bästa badplatserna

Mönsterås vid Smålandskusten 2022 är producerad av Mönsteråsbladet i samarbete med turistbyrån i Mönsterås. Projektledare Mönsterås kommun: Mahlin Karlsson Ansvarig utgivare: Kerstin Ericsson Tryck: H2 Print. Upplaga: 10.000 ex TILLFÄLLIG PAPPERSBRIST: Just nu råder det pappersbrist i Europa vilket medför att årets Mönsterås vid Smålandskusten är tryckt på en annan papperstyp än tidigare år.

Varmt välkommen till Mönsterås vid Smålandskusten! En semester i Mönsterås kan innehålla allt från vandring bland troll, kanotpaddling genom vacker natur, fartfylld cykling i skog och mark till konserter och evenemang. Hit ska du komma om du längtar efter lugn och ro, unika naturupplevelser och personlig service utöver det vanliga – samtidigt som du har resten av Kalmar län med Öland, Vimmerby och glasriket nära! Närheten till resten av länet gör att du enkelt kan besöka Mönsterås över dagen. Vill du stanna lite längre finns flera möjligheter till övernattning, allt från hotell till camping och bed & breakfasts. I turistbroschyren du håller i har vi valt ut ett axplock av allt som finns att göra i kommunen. Missa till exempel inte Kronobäcks klosterruin, den fantastiska naturen i Lövö naturreservat eller Sveriges minsta köping Pataholm. I år gläds vi extra åt att många efterlängtade evenemang är tillbaka. Bluesfestivalen. Allsång på torget. StrandBanken. Marknader. Vill du vara med där det händer hittar du sommarens höjdpunkter på mittuppslaget, och resten av året finns aktuella arrangemang från lokala företag och föreningar i evenemangskalendern på monsteras.se. Det är på sommaren som de flesta hittar hit, kanske du också, men du har lika många anledningar att besöka oss året om. Vår natur och allemansrätt är fantastisk och finns alltid att uppleva utan extra kostnad – den bjuder på frisk luft, tystnad och lugn. Kika in på turistbyrån och hämta ett exemplar av vår nya naturguide, eller få fler tips på sevärdheter, besöksmål, restauranger och mycket annat. Välkommen att upptäcka Mönsterås!

omslagsFoto: alexander Hall

Tel 0491-134 20 info@oskarshamnsannonsblad.se

monsteras.se 3


FARTFYLLT FRILUFTSLIV

Foto: Claus K empe

Många och stora gäddor i Norregöl I den nordvästra delen av Mönsterås kommun, strax utanför Blomstermåla, ligger sjön Norregöl. Miljön runt sjön är naturskön och utgör en sällsynt oas i den annars sjöfattiga regionen. Här kan du fiska efter gädda, abborre och ål samt utplanterad karp. Sjön är tio hektar stor och har ett meddeldjup på 80 centimeter, och som mest är den 3,5 meter djup. Gäddfisket i sjön är mycket bra både vad gäller antal och storlek. Genom att spinnfiska med grundgående beten kan du effektivt fiska av de grunda vegetationsrika områdena i sjön. Både spinnare, skeddrag och wobblers fungerar bra. På grund av sjöns storlek kan du enkelt fiska av hela sjön relativt snabbt och fångster på över tio gäddor per dag är vanliga!

Karpfisket bedrivs i princip uteslutande i form av bottenmete. Vanliga beten är boilies, majs och olika former av nötter. Oftast används så kallade nappalarm som ger ifrån sig ett pip när fisken tar betet. Detta underlättar fisket betydligt eftersom det oftast är lång väntan mellan nappen. Karpfisket sker på fiskeplatser som Mönsterås specimenklubb anlagt. Vid sjöns östra ände finns en timrad övernattningsstuga som är fri att använda för förbipasserande. I området finns dessutom ett friluftsområde med motionsspår, MTB-spår, utomhusgym och grillplats. Vintertid fryser sjön och brukar lämpa sig bra för skridskoåkning för den som har erfarenhet och kunskap. För att fiska i Norregöl behöver du köpa fiskekort.

Sjöns stora grundområden med gott om växtlighet bådar gott för de utplanterade karparna att växa sig stora.

Har du koll på fiskereglerna? Det finns en mängd bestämmelser kring fritidsfiske och var, när och hur du får fiska. Reglerna är främst till för att skydda lek- och uppväxtområden för gädda, abborre och havsöring. I hela Kalmarsund gäller fiskeförbud mot gädda och abborre mellan den 1 mars till och med den 31 april. I inre delen av Timmernabbsviken, Mönsteråsviken och Lervik i Mönsterås gäller utvidgat fiskeförbud för allt fiske mellan den 1 januari till och med den 31 maj. 4

Vid Alsteråns mynning är allt fiske förbjudet mellan den 1 oktober till och med den 31 maj. Vid Emåns mynning är allt fiske förbjudet året runt. Surfa in på svenskafiskeregler.se för att läsa om vad som gäller. Dessutom behöver du köpa fiskekort för att fiska i åar och sjöar. Det kan du bland annat göra på turistbyrån.


EN PÅ ITA TT NT NL ! SÄ KA – A AFÉ LD EN S C GU AG ON D SS R VA NEL

CATERING LUNCH | CAFÉ

OSTAR - DELIKATESSER - HUSGERÅD Vi har godsaker som hjälper till att göra sommarkvällarna perfekta!

LOKALT och DAGSFÄRSKT

ÖPPETTIDER Mån - Fre 08:00-18:00 Lördag 08:00-15:00

från egen odling

! Välkommen

Storgatan 26-28 Mönsterås

0499-103 80

Koverhultsv., Elgerum, Mönsterås. Tel. 0499-105 04

www.nelssons-cafe-konditori.com

• Sommarbuffé alla dagar • à la Carte meny • Fika & Glass • Öl & Vin • 18-håls bangolfbana

Öppettider: Mån-Fre 10-18 Lör 10-14 Välkomna till en lite godare butik! Storgatan 45, Mönsterås Tel 076-00 66 717

”Livets Goda Ting” @livetsgodatingdelikatessbutik

Sommar i HEMBYGDSGÅRDEN

Musikunderhållning 19-21 Varje torsdag v. 26-32. Musikavgift 100:-. Välkommen!

30 juni Mönsterås Bluesband 7 juli Kenn Bäckström 14 juli Bluesettes

21 juli Ingegerd Wessel 28 juli Zimsala Bim 4 augusti Thunderbay Bluesband

0499-104 45 www.nynascafe.se

Välkommen till Hojbiten i Ålem!

Vår vackra hembygdspark är fin att vistas i.

Specialister på mopeder, ATV, promenadscooter och elfordon

Ta med en fikakorg, kanske!

Örtagården är som vackrast under sommaren. Husen i parken är försedda med QR-koder. Fordonsträffar tisdagar kl 18.00, 14/6 – 16/8 En av våra byggnader är öppen för visning, kaffeservering, varmkorv och musik.

Hembygdsfesten 6/8 klockan 13.00 Sång och musik, uppträdanden, skattjakt för barn, kaffe, korv… Se vår hemsida för mer information.

Vi visar gärna våra byggnader och samlingar. Kontakta oss och boka en tid. En visning pågår c:a 2 timmar.

Stranda Hembygdsförening E-post: strandahem@telia.com Kvarngatan 26, Mönsterås, 0499-100 01 www.hembygdsmuseum-monsteras.se

kade Nu i utö lokaler! Rössmåla 2, 38493 Ålem E-post: info@hojbiten.se Tel: 0499-100 52 5


DJURTILLBEHÖR • FODER • AKVARIEFISKAR

Stor sortering av tillbehör för ditt husdjur Hundcafé & SPA-avdelning Vi har även rasthage till hund i anslutning till butiken. ÖPPET: MÅNDAGFREDAG 1018 • LÖRDAG 1014 Blanka ängars väg 1 i Mönsterås, tel. 0499-447 70

HAR DU SETT VÅRA ERBJUDANDEN? Är du mellan 18-25 år? Då bor du för halva hyran de tre första månaderna. En gratishyra när du tecknar kontrakt i våra fina lägenheter i Blomstermåla. Vi står för flytt- och städkostnader när du flyttar från villa till oss.

Din lokala elektriker Om du tänker bygga ut, bygga nytt eller renovera. Kanske vill du bara byta kontakt eller uttag. Vi utför alla typer av elinstallationer. GLÖM INTE BORT ROTAVDRAGET!

Ett tryggt hem, nära till allt, i regionens mitt.

Ringer du så kommer vi. Peter Wilhelmsson 070-756 66 49 Jutevägen 9 384 40 Ålem

SOMMAR PÅ CIRCLE K MÖNSTERÅS

Dagsfärska frallor och smörgåsar gjorda i butik. Kombinera din egen meny med korv eller hamburgare. Många bra erbjudanden på glass, bullar, godis, snacks och dryck. Välkomna in!

6

Storgatan 21, Mönsterås tel. 0499-100 40

Vardagar 05:30-24:00 Helger 06:00-24:00

måndag - fredag 10:00-18:00, lördag 10:00-14:00

MÖNSTERÅS 0499-105 76


FOTON: ALEXANDER HALL

FARTFYLLT FRILUFTSLIV

s g n i r d Van leder Forsa - Elmhult natur- och kulturstig, 4,2 km. Led i skog och hagmark i lantlig miljö, nordost om Mönsterås Hammarglo - Källarholmen natur- och kulturstig, 2 km. Led i skog och hagmark, vid fågelrika strandängar och fornlämningar Jungnerholmarna strövområde. Vandringsstigar med natur- och kulturinformation längs vägen Kevershäll, 2,5 km. Omtyckt vandring för små i familjen i skog och berg med vissa branta partier. Och troll!

Till fots i naturskönt naturreservat på Lövö I Mönsterås kommun finns gott om vandringsmöjligheter i varierad miljö – från branta klipphällar till fågelrika sjömarker och artrik lövskog. I Lövö naturreservat hittar du vandring som passar de flesta. Lövö naturreservat ligger cirka 15 kilometer från centrala Mönsterås i en genuin skärgårdsmiljö med en välbevarad by, fiskelägen, åkrar, hagar, strandängar och hav. Här växer grova hamlade lindar i de vackra hagmarkerna och de många välskötta gärdesgårdarna för tankarna till Bullerbyn! I dag finns fortfarande en välbevarad by på Lövö med många kulturhistoriskt intressanta och vackra byggnader. Namn som Vaktegrundet, Vaktlinden och Kasen på Lövös östra sida skvallrar om gamla tiders hårda bevakning mot Kalmarsund.

I de södra delarna av naturreservatet finns tre vandringsleder att välja mellan: Jösholmsstigen, Applenabben och Lövögrenar. Vandringslederna är väl uppmärkta och du hittar lätt på grusvägar och stigar. På delar av Lövö betar djur så var beredd på att möta får och kor längs din vandring, och ibland behöva klättra över gärdesgårdar på stättor. Om du åker till Lövö när det är fint väder, ta med badkläder! Längs vandringslederna finns två badplatser – den ena på en ö du får vada ut till. Dessutom finns tältplatser, grillplatser och toaletter. Tänk på att särskilda ordningsregler gäller för naturreservat. Från Mönsterås centrum kör du mot Oknö, och efter cirka två kilometer svänger du av åt höger mot Lövö. Därifrån är det cirka sju kilometer till naturreservatets parkering söder om byn.

Kronobäcksleden, 2,4 km. Vandringsled, delvis på spänger, i Kronobäcks våtmark med gäddfabrik och fornlämningar Långnäs natur- och kulturstig, 11 km. Vandringsled i odlingslandskap förbi bland annat klosterruin och gravfält, mellan Mönsterås och Timmernabben Mönsteråsleden, 80 km. Går genom hela Mönsterås kommun och ansluter till Ostkustleden i norr och Högsbyleden i sydväst Sandvadsbäcken-Emån, 3,4 km. Vandringsled längs vattendrag och våtmarker vid Kylleholm nordväst om Fliseryd Svartö naturstig, 2,3 km eller 5 km. Havsnära vandringsled med vacker utsikt över Kalmarsund Oknöleden, 8 km. Vandringsspår längs strandlinjen på Oknö 7


FARTFYLLT FRILUFTSLIV

Golf året runt? Javisst! Vår, sommar, höst eller vinter. Det spelar ingen roll. Nu går det att spela golf året om i Mönsterås. Bara en kilometer från centrum, och ett stenkast från E22, ligger Mönsterås golfklubb och en lugn och lummig niohåls fullängdsbana med ett sammanlagt par på 36. Här kan du gå några avkopplande rundor golf i typisk småländsk lövskog under vår, sommar och höst. Golfbanan är öppen för såväl duktiga och erfarna golfare som nybörjare utan grönt kort, här finns en utmaning för alla! Du som inte har grönt kort är välkommen att spela pay and play tillsammans med en spelare som har officiellt handicap.

FOTO: ANGELIQA DALDORPH

Golfbanan har nio hål, men med sina 45 olika tees har du alla möjligheter att spela 18 hål eller fler. Banan är cirka 2 800 meter lång från gul tee, cirka 2 400 meter från röd tee, och hållängden varierar mellan 481 och 77 meter. Förutom detta finns en stor driving range med utslagsplatser från gräs, övningsområde för chipping och en putting green.

I Långehäll utanför Blomstermåla finns en av södra Sveriges mest unika anläggningar för cykling – perfekt för dig som vill göra en fysisk aktivitet på din semester! Ett större spårutbud är svårt att hitta i Småland, och i Kalmar län är området det absolut största för mountainbike. Totalt finns fyra spår uppmärkta för mountainbikecyklister i Långehäll: 4 km, 6 km, 14 km och 20 km. Spåren är uppdelade efter svårighetsgrad och utmärkta med färgade pilar märkta MTB, och de många små tekniska stigarna och härliga slingrande grusvägarna lämpar sig utmärkt för så väl nybörjare som avancerade åkare. Förutom mountainbikelederna finns en stor bikepark med maskin- och handbyggda leder för cykel i Långehäll, och en 150 meter lång asfalterad rundbana där du kan cykla, åka kickbike, skateboard och inlines. Långehäll bjuder dessutom in till fler friluftsaktiviteter. Du kan klättra på klippor och stenar, och vid den så kallade predikstolen vid elljusspåret finns fästen för repklättring. I området hittar du även motionsspår, skidspår vid snö, utomhusgym, vindskydd och grillplatser. 8

FOTO: ALEXANDER HALL

Mountainbike för stora och små

I Mönsterås finns dessutom indoor golf, där du spelar på bana eller range i en golfsimulator i en inomhusstudio. Perfekt för dig som tycker att golf ska upplevas utan regn eller som vill kunna spela året om!


För elfte gången bjuder vi på

Allsång på Torget i Mönsterås onsdag 20 juli kl. 19.00 Allsångsledare är den alltid populäre Peje Johansson.

Magnus Carlsson

Dotter

Staffan Hellstrand

Sommarmarknad kl. 10.00-19.00

Evelyne

Medarrangörer:

kl. 15.00. Allsång till kända barnvisor

• Godisregn • Ballonger

• Glass

Fritt inträde! OBS! Begränsat antal sittplatser. Medtag gärna egen ”Brassestol”. Mediapartner:

• Allsång för barn

9


Välkomna till en riktig

Antikt Antikt Antikt • •Retro •Retro Retro Design Design Design • •Vävmateriel •Vävmateriel Vävmateriel

LEKSAKSAFFÄR!

Välkommen Välkommen Välkommen tilltilltill en en en mysig mysig mysig butik butik butik i centrum! i centrum! i centrum!

Storgatan Storgatan Storgatan 52, 52, 52, Mönsterås Mönsterås Mönsterås 0499-108 0499-108 0499-108 1010•10•070-7664145 •070-7664145 070-7664145

Butiken du inte vill missa!

LEKSAKER

Det bästa inom

Mode & Inredning

Storgatan 55,

för alla åldrar: •Trädgårdsspel •Pussel •Uteleksaker •Sällskapsspel •Pyssel- & målarböcker m.m.

Öppet hela sommaren: Måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Häradshövdingegatan 7 i Mönsterås Tel: 0793-33 51 50

(mittemot Sparbanken)

Mönsterås tel. 0499-101 19

Följ oss på Facebook, Instagram och TikTok @leksakspalatset

Många fräscha skonyheter! Hos oss kan du ALLTID handla

hos Rör-Karlsson AB i Mönsterås

FÖR

32

SoommarS t i de r

(gäller butiken i Mönsterås)

Välkomna till en välsorterad skoaffär i Mönsterås!

Butik juli: tis-fre 13.00-16.00 Butik augusti: mån-fre 13.00-16.00 Kontor juli-augusti: mån-fre 13.00-16.00

lunchstängt 12.00-13.00 OBS! Lördagsstängt under juli och augusti!

Se vårt stora sortiment på

skohornan.com

Alltid fri frakt inrikes

Auktoriserad VVS-installatör

Storgatan 27, Mönsterås, tel. 0499-141 00 www.skohornan.com 10

MÖNSTERÅS

OSKARSHAMN

MÖNSTERÅS 0499-430 32 • OSKARSHAMN 0491-189 91


FOTO: ANGELIQA DALDORPH

FARTFYLLT FRILUFTSLIV

FOTON: OSCAR EKSTAM

Träning på semestern Nu är det slut på lata dagar på semestern – åtminstone för dig som vill! I Mönsterås finns det flera motionsspår, ett unikt område för mountainbikecykling och flera ställen där du kan styrketräna ute i friska luften…

Beachvolleyboll

Motionsspår

Utomhusgym

Mönsterås golfklubb, Högemåla, är en 9-håls fullängdsbana i typisk småländsk lövskogsnatur. Här finns en stor drivingrange, golfsimulator och frisbeegolf – oavsett vad du föredrar så hittar du det här. Q monsterasgk.se Q indoorgolfmonsteras.se

Blomstermåla: elljusspår 1,25 km och 2,5 km, sju motionsspår med längd mellan 3,6-12,2 km

Långehäll friluftsområde, Duveströmsvägen, Blomstermåla

Padel

Timmernabben: elljusspår 2,5 km

Vid Nynäs idrottsplats och badplatsen vid färjeläget på Oknö hittar du beachvolleybollplaner med sand.

Golf

I Mönsterås och Timmernabben finns ett tiotal padelbanor för både dubbel- och singelspel, inomhus och utomhus. Q matchi.se Q playtomic.io

I Mönsterås kommun finns ett motionsområde i varje tätort där du kan promenera eller springa. Vintertid spåras motionsspåren för längdskidåkning när vädret tillåter.

Fliseryd: elljusspår 2,5 km och motionsspår 6,3 km Mönsterås: elljusspår 2,6 km och motionsspår 5,4 km och 11,3 km

Ålem: elljusspår 1,1 km och 1,9 km

Utomhusgymmen är byggda i trä eller stål och såklart gratis att använda. Du kan till exempel välta traktordäck, göra sit-ups eller göra övningar med din egen kroppsvikt som motstånd – ute i det fria.

Idrottsplatsen, Sportvägen, Fliseryd Hamnparken, Hamngatan 29, Mönsterås Elljusspåret, Smittegårdsvägen, Timmernabben Elljusspåret, Kaggetorpsvägen 18, Ålem Gamla färjeläget, Oknö

11


FARTFYLLT FRILUFTSLIV

Tips på cykeltur

för hela familjen

Foto: Anna Broette

Ge dig ut på en trevlig cykeltur längs med både landsbygd och hav. Starta i centrala Mönsterås, fortsätt genom Boslät, Torp och Forsa och därefter tillbaka igen. Det ger en runda på cirka 16 kilometer. Längs vägen passeras ett flertal ställen där det är perfekt att göra stopp för fika eller kika på djur. Cykelturen är inte skyltad men är enkel att följa med kommunkartan. Cykel kan du hyra på turistbyrån.

Foto: Anna Broette Foto: Angeliqa Daldorph

Börja cykelturen längs vattnet i Mönsterås centrum, och sväng av ut mot Kråkerum och Boslät. Här cyklar du längs slingrande vägar kantade av stenmurar, genom Carl Bobergs hembygd. Vem det är? Han skrev den världs­kända psalmen O Store Gud som är översatt till många språk. Mest känd är kanske Elvis Presleys inspelning av psalmen. Sväng av mot Torp och korsa E22 försiktigt, för att cykla vidare genom Älmhult och Forsa. I augusti-september planerar du in ett stopp vid de blommande solrosfälten som är ett mycket populärt uflyktsmål. Fyll cykelkorgen med blommor, packa upp den medhavda fikakorgen. Och glöm inte kameran, du vill garanterat ta en bild i det gula havet av blommor. Fortsätt turen tillbaka till Mönsterås centrum, över E22 och längs den tidigare landsvägen som numera går genom bostadsområdet gamla Mölstad. I höjd med kyrkogården kan du vika av ner mot en grusväg och cykla en kort sträcka längs våtmarken Sylten. Här finns ett fågeltorn värt ett stopp.

Foto: Alexander Hall

Därefter går turen mot Mönsterås centrum och hamnen igen, med möjlighet till stopp vid den båtinspirerade lekplatsen där barnen kan leka medan du kopplar av i den lilla trädgården med pergola precis intill. Här ­blommar det från vår till höst! Vill du cykla längre? Fortsätt då turen vidare längs med havet och njut av vyn ut mot Mönsteråsviken medan du cyklar de fem kilometrarna till Oknö. Avsluta cykelturen vid någon av badplatserna på ön (kanske vågar du hoppa från tornet?) eller en glass från någon av öns glasskiosker. 12


Vänd dig till oss med ditt renoveringsprojekt! VARDAGAR LÖRDAGAR

07:00-17:30 09:00-14:00 För golv, kontakta: Magnus Björnholm Telefon: 072 - 050 73 65 magnus@harryssons.com

För måleri, kontakta: Erik Olsson Telefon: 070 - 667 79 50 erik@harryssons.com

När du ska bygga bra, ja då är BOLIST att föredra. Här finns alla tillbehör och material till dina projekt. Förutom ett brett sortiment av bra produkter erbjuder vi också kunskap, service och goda råd. Kom till din lokala bygg- och järnhandel, Byggvaruhuset i Mönsterås.

Storgatan 23, Mönsterås • Tel. 0499-100 57 www.harryssons.com

Västra Oknebäcksvägen 5, Mönsterås | Tel. 0499-448 25 info@byggvaruhusetab.se

ALGOTS MÖNSTERÅS TEL 0499-441 40 ICA Algots på Södra vägen i Mönsterås – Vi vill vara Ditt enda alternativ!

ÖPPET ALLA DAGAR 8-22 Välkommen till vår Förbutik, där du kan spela både ATG & Svenska spel. Följ oss på Facebook för fler erbjudanden.

till ossllt!id

n Välko, sömder,möset eller väst,rhdosuomssaäterndutilla vardaegt

r hitta r och d Från norr gäst. Hä bäst. Me n t e e d mm a o h en välk du ska år affär! alltid i v llt för att a u , d t r s a e f itt h h oc t här, sonal töver de med per e fi o mesta u S h c o

Lotta

13


Sommarens bästa fynd gör du hos oss!

Butiken är fylld med kläder, skor, möbler, husgeråd, böcker, glas, porslin, prydnadssaker, lampor och mycket, mycket mer… Välkommen in!

Möbler - Inredning - Tyger Vi finns i f.d. Ålems Möblers lokaler, granne med Preem. Vi kan erbjuda både inredningshjälp och gardinsömnad.

ÖPPET: ONSDAG 1018, LÖRDAG 1014

Allmogevägen å ter

en väg

missio gästas Mönsterås hamn av sik! Välkommen! mu som bjuder på sång och

WMöbler WSängar WMattor WLampor WInredning WTyger m.m.

Här finns vi!

n

ge

te

Ju

Als

KL . 18:00 TORSDAGEN DEN 21 JULInsbåten Shalom

Här hittar du allt till hemmet:

Mot Kalmar

Shalom Second Hand drivs helt ideellt. Överskottet går till Shaloms hjälp- och ungdomsarbete.

Mot Mönsterås

ä ve n p å Vi finns ör senaste !F Tradera ss på lj o ny tt, fö

E22

Pata

holm

Besök också vår butik på Döderhultsvägen 10 i Oskarshamn! Öppet: tis-fre 10-18, lördag 10-14 Torggatan 6 Mönsterås tel. 0499-65 91 10

sväg

Alsteråvägen 3, Ålem 0499-238 53 073-829 44 70 strandamobleroinredning.se

Glad sommar!

önskar Ditt byggföretag i Mönsterås! Byggentreprenad i Mönsterås AB | 0499-126 70 | bim.bygg@gmail.com | bim-ab.se BIM AB är ett av Mönsterås största byggföretag med stor erfarenhet och ett brett kunnande. Vi arbetar såväl mot industri, den offentliga sektorn som mot privatpersoner. Vi utför villabyggnation, industrilokaler, om- och tillbyggnader, reparationsarbeten, fastighetsservice, murning, kakel och klinkerarbeten, kakelugnar, öppna spisar, våtrumsarbeten etc.

Reparation, om och tillbyggnad (ROT-arbeten)

av bostäder, industri och i den offentliga sektorn.

Mur och puts

Vi murar såväl grunder som fasader och utför även putsarbeten på fasader. Kakelugn och öppna spisar. Montering av kakelugn såväl nya som gamla. Vi utför även arbeten med köksspisar, murspisar och insatser. 14

Kakel och klinker

Vi har behörighet för våtrumsarbeten och alla arbeten utförs av egna murare och plattsättare med stor erfarenhet. Vi lägger mycket stor vikt vid underarbeten (under tätskiktet).

Villa

Uppför enfamiljshus i lösvirke. Trä, mur eller putsad fasad kan erbjudas. Alla arbeten utförs i egen regi förutom VVS och elarbeten där etablerade underentreprenörer anlitas.

Industri

Nybyggnation, till- och ombyggnad.

Plattsättning

Vi på Byggentreprenad i Mönsterås AB har plattsättare som är erfarna, kompetenta och noggranna och vi utför arbeten i Kalmar, Mönsterås och Oskarshamn.

Byggentreprenad i Mönsterås AB - ett företag i byggbranschen med lokal anknytning

en


HISTORISKA MÖNSTERÅS FOTON: ANGELIQA DALDORPH

Ruin som berättar om femhundra år av historia Söker du upplevelser i en historisk miljö ska du bege dig till Kronobäcks klosterruin strax söder om Mönsterås. Här hittar du spännande historia, ett vackert kulturlandskap och kanske en och annan Johannitermunk om du har tur. Du får förflytta dig tillbaka till 1400-talet för att placera klosterruinen i rätt tid. Ruinen är i själva verket resterna av en stor klosterkyrka som Johanniterna grundade. På medeltiden var Kronobäck ett landmärke som resenärerna kände igen och stannade till vid för att vila. Än idag är klosterruinen en rofylld upplevelse och ett populärt besöksmål. Sommartid kan du boka in dig på en guidning i ruinen. Utställningen däremot är öppen dygnet runt, året om, och förnyas varje år. Klosterruinen är plats för flera arrangemang, såsom utomhusbio, konserter och Kronobäcksdagen som är en populär familjedag med medeltidstema där både barn och vuxna kan delta i medeltida lekar, prova medeltida kläder eller måla sköldar. På senhösten bjuds det vanligtvis in till stämningsfull skymningskväll med eldshow och marschaller i ruinen. Du hittar Kronobäcks klosterruin strax söder om Mönsterås utmed den gamla kustvägen mot Timmernabben – och inte ens fem minuter från E22. 15


FOTO: ALEXANDER HALL

HISTORISKA MÖNSTERÅS

Foto: K erstin eriCsson

Utforska industrihistoria och vacker natur längs Emån

Trehundraåriga Modéerska är äldsta trähuset i Mönsterås

Jungnerholmarna i Fliseryd är en oupptäckt juvel, där Emåns kvillar bäddar för högklassiga naturupplevelser kantade av spännande industrihistoria.

Längs norra delen av den gemytliga centrumgatan Storgatan i Mönsterås hittar du Modéerska huset, som är det äldsta bevarade trähuset i Mönsterås. Det är ett kulturmärkt köpmannahus från 1700-talet och klassat som byggnadsminne.

Från mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet fanns här ett av Kronans sex krutbruk. Idag kan du se husgrunder, ett krutmagasin och andra rester från krutbruket i området. Därefter startades en batterifabrik på Jungnerholmarna. När fabriken lades ner 1974 var området fullt med nedslitna byggnader, skräp och giftiga tungmetaller som hotade ett av Sveriges mest artrika fiskliv. Tack vare en omfattande sanering efter den giftiga industriverksamheten har dörrarna öppnats till ett stycke unik industrihistoria och ett vackert naturområde omgivet av Emåns forsande vatten. Här finns gott om skyltning för dig som vill upptäcka området på egen hand, och ställplatser för husbilar, badplats och grillplatser. Missa inte att besöka Patron Gustavs trädgård med den så kallade bagarstugans populära söndagscafé sommartid, alldeles intill Jungnerholmarna.

Huset består av en huvudbyggnad med handelsbod, två bostadslägenheter och en brygghuslänga, och är ett mycket väl bevarat exempel på hur en handelsgård kunde se ut på 1800-talet. Den officiella dateringen för när Modéerska huset byggdes är mellan 1748 och 1778, men utifrån gamla kartor är det sannolikt att huset uppfördes redan under 1720-talet. Idag visas unika föremål tillverkade av lokala hantverkare i huset, men du som går in kan också se många detaljer som minner om husets långa historia, bland annat kakelugnar från trakten, äldre dörrar och en bevarad bodkammare.

Upplev mer med appar som sällskap Visste du att du kan få veta mer om våra kulturhistoriska platser, offentlig konst, friluftsområden och andra sevärdheter i en app? Runt om i kommunen hittar du QR-koder, som du skannar och kan läsa eller få texter upplästa för dig direkt i mobilen som handlar om platsen. Appen heter InfoJee och finns att ladda ned där du hittar andra appar. Vi lägger till fler platser och koder hela tiden, men några intressanta besöksmål där du ska ha mobilen redo är: • Fliseryds kyrka • Hembygdsparken i Fliseryd • Hembygdsparken i Mönsterås • Kronobäcks klosterruin 16

• Modéerska huset i Mönsterås • Mönsterås kyrka • Nyebo hembygdsgård • Pataholms köping • Skytteanska skolan i Ålem • Ålems kyrka Det finns också QR-koder vid våra friluftsområden och idrottsanläggningar, vid skateparken i hamnen i Mönsterås och vid kommunal konst inomhus och på allmänna platser.

fem ar d u t it h r om t yspo khistorie urliga St o r ö p n a s e n t över s sn a I app digitala och an ly r k e t la loka läskighe erås. Du m du ut t o s s la n ö t m ga e. n M amtidig r frå s h än d my te ån eller r d et r ä d hitta ifr na hem r platser r du u på ä d a n d forsk appe en söker . ner pp ås” a r a I e d . t r d s n pa La g Mö a ap andr kvandrin ö ” Sp


FLISERYD

Vi renoverar fönster och dörrar från förr och nytillverkar när det behövs. Välkommen till fönsterverkstan i Fliseryds gamla mejeri, Krutkvarnsvägen 10. Här finns fönsterbeslag, linoljefärg, penslar, munblåst glas och svar på frågor kring fönsterrenovering. Mer information finns på www.fonsterhantverk.com Tel. 0733-96 08 76

Örnebäck 401, Fliseryd. Tel. 0491-767 100

Krutkvarnsvägen 8, Fliseryd • Robin 072-212 76 74

ICA Nära Fliseryd Välkomna till butiken på landet med det stora och breda sortimentet av livsmedel!

Ring gärna och beställ så är det klart när ni kommer och hämtar!

DAGENS LUNCH 100:-

Kl. 12:00-13:30, pizza 1-18 ÖPPET ALLA DAGAR 12:00-21:00 Åbyvägen 8, Fliseryd • Tel. 0491-920 25

ÖPPET

ALLA DAGAR

8-20

Hos oss bokar och betalar du ställplats på härliga Jungnerholmarna. Ombud för

s! Välkomna dtipellrsoosnal hälsar Anu me

Mobil 070-68 920 66, 070-68 920 67, 070-68 920 68

Fliseryd

ICA Nära Fliseryd • Kyrkvägen 22, Fliseryd • 0491-920 03

GRUS - MATJORD BERG & GRUSKROSSNING SORTERING SCHAKT & PLANERING LASTMASKINER • GRÄVMASKINER • LASTBILAR 17


AFTER BEACH FÖR HELA FAMILJEN

Kl 16.00 – 21.30 lördagen den 23 juli vid hamnen i Timmernabben

Kl. 16.30

Megatrack, testa graffiti, ansiktsmålning, succén pricka en bankdirektör, käpphästhoppning och andra roliga aktiviteter!

Kl. 19.30

Kl. 18.00

T RÄFFA SP U R R E!

Chris Kläfford Evenemanget är kostnadsfritt! Läs mer på www.alemssparbank.se

V

älkomna till

NABBEDAGEN

En heldag i Nabben

23 juli 2022 kl 10-14

En familjedag arrangerad av Timmernabbens Samhällsförening

Lilla Gymmet

#nabbedagen

18


HISTORISKA MÖNSTERÅS

u att … Visste d 0 över 100 s n …det fin i r a g in n fornläm nen? kommu på rn Fo sök G enom etets b m kvarieä ka Riksanti sö u d n a k hemsida r. e ts a pla fram all

Foto: marita eriKsson

Museum och guidningar

Runt om i Mönsterås finns gott om intressanta platser och utställningar som väntar på att berätta sin historia för dig, oavsett om du föredrar att strosa runt på egen hand eller föredrar en guidad tur. Carl Boberg på Mönsterås bibliotek På biblioteket kan du exempelvis lyssna på Carls Bobergs sånger i en musikdusch. O Store Gud-sällskapet ordnar ibland guidningar. Q bibliotek.monsteras.se

Lanthandel och Esso-mack i Ödebo Mitt inne i den lilla byn Ödebo i Ålem finner du en lanthandel och konstutställning tillsammans med en Esso-mack från 1950- och 60-talet. Q ingbrittlundqvist.se

Industri- och sopbilsmuseum i Blomstermåla

Modéerska huset I detta kulturmärkta köpmannahus från 1700-talets Mönsterås finns slöjd- och hantverksföreningen Månsken som visar upp traditionsenligt slöjdhantverk. Q maansken.se

guidning

Följ den mekaniska industrins utveckling från 1920-talets hästdragna vagnar till dagens moderna sopbilar. Q alemshembygdsforening.se Kronobäcks klosterruin guidning

Förflytta dig till 1400-talet med ruinen efter en stor klosterkyrka som på sin tid var ett landmärke där resenärer kunde stanna till vid och vila på sina resor. Q kronoback.org

Pataholms hembygdsgårdar guidning

I Pataholm finns flera hembygdsgårdar du kan besöka för att uppleva 1800-talets blomstrande handel, sjöfart och varvsindustri. Q alemshembygdsforening.se

Sjöhistoriska rummet i Timmernabben guidning

I korsvirkeshuset vid hamnen i Timmernabben finner du Sjöhistoriska rummet. Här kan du se en utställning över samhällets varvs- och sjöfartshistoria. Q alemshembygdsforening.se Stranda hembygdsmuseum guidning

Är du nyfiken på 1800- och tidiga 1900-talet? Här kan du bland annat se hur ett apotek såg ut och hur det var att gå till frisören förr i tiden. För de minsta finns en brandstation och skolsal. Erbjuder även kulturvandringar i olika miljöer. Q hembygdsmuseum-monsteras.se Visningar på Södra guidning

Sommarvisning på Södra Cell och Södra Wood där du får se hur ett modernt massabruk eller sågverk fungerar. Q sodra.se

19


EVENEMANG

Sommare

K RONOBÄCKDAGEN FOTO: ANNA B ROETTE

K ronoBÄCKdagen Foto: anna Broette

MÖNSTERÅS B LUES & ROOTS FESTIVAL. FOTO: MAGNUS LEQVISTE

23 maj-11 juni The Quill-utställning i Mönsterås bibliotek

20

25 maj

Jubileumskonsert med The Quill i bluespalatset

26-27 maj

Bluesfestivalen Bluesfestivalen återvänder i år med två dagars bluesfest i centrala Mönsterås. På dagarna är det Bluesfest längs med Storgatan i Mönsterås med livemusik och knallar. På kvällarna slår portarna upp till Bluespalatset nere i Multihallen i hamnen där bluesartister i internationell toppklass uppträder.

19 juni

Kronobäckdagen Kronobäckdagen är en medeltida dag för hela familjen med gycklare, riddare och medeltida lekar. Calmar Renässansgille gästar, och visar fäktning och hur en fältskär arbetade. Knallar och förtäring.

24 juni

Midsommarfirande i Hullgrensgårdens trädgård i Pataholm

24 juni

Midsommarfirande vid Kaffetorpet på Oknö

25 juni

Allsång och musikquiz vid Kaffetorpet på Oknö

28 maj

Loppis i Blomstermåla Folkets hus

27 juni-2 juli

4 juni

The Quill unplugged på Mönsterås bibliotek

Konstutställning Nilsson-Bjerkenfors på Mönsterås bibliotek

30 juni

Mönsterås Bluesband på Nynäs café

6 juni

Nationaldagsfirande i hembygdsparken i Mönsterås

1 juli

Allsångskväll med Östanhavs orkester vid Kaffetorpet på Oknö

11 juni

Ålems marknad

2 juli

Oknöfestivalen

11 juni

Nostalgidag och bilträff vid Essomacken i Ödebo

4 -23 juli

Konstutställning Wilma H på Mönsterås bibliotek

18 juni

Bokloppis i biblioteksparken i Mönsterås

5 juli

Cirkusskola för barn med Cirkus Roman i Kronobäcks klosterruin

12 juli

Promenadteater för barn med Teater Carpa i Kronobäcks klosterruin


EVENEMANG

evenemang

SOMMARMARKNAD. FOTOGRAF OKÄND

STRANDBANKEN. FOTO: ÅLEMS SPARBANK

ALLSÅNG PÅ TORGET. FOTO: HÄRADSSPARBANKEN

Vi reserverar oss för ändringar i sommarens aktiviteter och evenemang.

19 juli

Barn- och familjekonsert, We love rock’n’roll i Kronobäcks klosterruin

6 juli

Lillelördag med musikunderhållning i Hullgrensgårdens trädgård i Pataholm

7 juli

Kenn Bäckström på Nynäs café

13 juli

Lillelördag med musikunderhållning i Hullgrensgårdens trädgård i Pataholm

14 juli

Bluesettes på Nynäs café

20 juli

Mönsterås sommarmarknad och Allsång på torget i Mönsterås Mönsterås välbesökta sommarmarknad avslutas i år med allsång på torget för en härlig heldag på köpingen! Allsången går av stapeln för elfte gången, med den populäre Peje Johansson som allsångsledare precis som tidigare. Årets artister Magnus Carlsson, Dotter, Staffan Hellstrand och Mönsteråsbandet Evelyne bidrar till en härlig fest och ett välfyllt torg på kvällen. På eftermiddagen är det allsång för barnen.

20 juli

Lillelördag med musikunderhållning i Hullgrensgårdens trädgård i Pataholm

21 juli

Ingegerd Wessel på Nynäs café

22 juli

Logdans på Kaffetorpets camping på Oknö till orkestern Spectrum

23 juli

Nabbedagen och Strandbanken i Timmernabben I år blir Nabbedagen och Strandbanken till en heldag i Timmernabben. På dagen är det familjeaktiviteter, och på kvällen blir det afterbeachhäng för hela familjen intill havet vid hamnen med Spara och Slösa-musikal, Chris Kläfford och 100% Uggla på scen.

28 juli

Zimsala Bim på Nynäs café

31 juli

Lillelördag med musikunderhållning i Hullgrensgårdens trädgård i Pataholm

1-6 augusti

Konstutställning med Moa Melkersson på Mönsterås bibliotek

4 augusti

Thunderbay Bluesband på Nynäs café

6 augusti

Loppis i Blomstermåla Folkets hus

6 augusti

Speedbump på Kaffetorpets camping på Oknö

8-13 augusti

Konstutställning med Matilda Karlsson på Mönsterås bibliotek

18 augusti

Barnfestival med bland annat Kapten Sabel i hamnen i Mönsterås

27 augusti

Drängarna på Kaffetorpets camping på Oknö

3 september

Lifvens på Kaffetorpets camping på Oknö 21


CHARMIGA KÖPINGAR

Foto: Alexander Hall

Foto: Alexander Hall

Foto: Anna Broette

Nära till personligt och varierat handelsutbud När du besöker Mönsterås går du inte på stan för att shoppa – här går du på köpingen. Här hittar du små butiker i en vacker miljö och med personlig service utöver det vanliga. I Mönsterås hittar du unika, personliga butiker som drivs av butiksägare som alltid sätter kvalitet och service i första hand. Här handlar du i ditt eget tempo och kan strosa längs Storgatan och botanisera i de välsorterade småbutikerna utan trängsel – i ”en galleria med himlen som tak”, som handelsföreningen själva gärna beskriver det. Blir du sugen på något gott att äta eller dricka gör du ett stopp på ett café. Hela utbudet hittar du på monsterashandel.se. 22

Köping är en gammal nordisk beteckning för handelsplatser som var viktiga förr. I kommunen var både Mönsterås och Pataholms köpingar stora, och än idag är den gamla tidens charm bevarad med kullerstensgator, träkåkar och lugn atmosfär. Men – den lugna atmosfären till trots är köpingen plats för gott om aktiviteter under året. Söker du liv och rörelse ska du komma hit en marknad, bluesfestival, cruising, julskyltning eller vid någon av alla flertalet populära evenemang som ordnas under året.


Är du en av alla dem som gillar att åka runt bland loppisar, gårds­ auktioner och second hand-butiker och leta potentiella fynd? Det finns flera butiker med ett spännande och unikt utbud av second hand, retro och prylar från förr i kommunen. Turistbyrån håller koll på var du kan göra fina fynd! Att ge sig ut på en loppis- eller auktionsrunda är att förena nytta med nöje. Det är ett miljövänligt sätt att handla på, och dessutom kan du spara mycket pengar genom att köpa begagnat. Men det kanske allra roligaste med att handla åter­

CHARMIGA KÖPINGAR

Kör på skattjakt och fynda från förr brukade saker är att du kan hitta unika, vackra prylar – som kanske ingen annan har en likadan av. Dessutom får du ofta se roliga och udda saker och besöka platser du annars inte skulle ha åkt till. ­ Kombinera gärna din skattjakt på loppis, auktion eller second hand med ett besök på ett charmigt café för en mysig dagsutflykt. Under sommaren drar säsongen för loppisar och gårdsauktioner igång på allvar. Hör av dig till turistbyrån för att få tips om tillfälliga loppisar och auktioner som dyker upp i sommar!

! r ä d å Hall

Marina Karlsson

Malin Reffel

Livets goda ting

Harryssons konfektion

Vad är det som gör handeln i Mönsterås till något extra? – Att det är nära till allt och en så genuin miljö.

Vilket är ditt smultronställe ­häromkring? – Oknö på sommaren, med härliga badplatser.

Ditt bästa tips till någon som besöker kommunen, vad får man inte missa? – Köpingen, det är så rofyllt och gemytligt att strosa längs Storgatan och besöka butikerna. Nynäscaféet är ett smultronställe också.

Har du något besöksmål eller utflykt att tipsa om inför ­sommaren? – En paddeltur på Alsterån ner till den vackra miljön vid Pataholm är något särskilt. Är det lunchtid så avsluta med ett besök på Café Förlig Wind.

Vad är det som gör handeln i Mönsterås till något extra? – Den personliga servicen, här blir varje kund sedd, och butikernas unika sortiment.

Nelssons café

Linda Nilsson

Vad får man inte missa i sommar? – Rökeriet och Karamellan i ­Timmernabben, och evenemang som sommarmarknaden, allsången och Nabbedagen eller StrandBanken!

23


Suzuki Hayabusa -21 199 900:-

Suzuki V-Strom 1050XT -22

159 900:-

Suzuki GSX-S1000 -22

144 900:-

Suzuki V-Strom 650XT -21

94 900:-

! t e h y N

Suzuki SV650 -22

79 900:-

Rieju DRAC SM Explosion -22 47 990:-

Suzuki GSX-S1000GT-22

159 900:-

Rieju MRT Supermotard -22 41 990:-

Peugeot Kisbee Icy white -22

27 990:-

Peugeot Speedfight 4 Mad Black -21

38 490:-

Suzuki Kingquad -22 LT-A750XPZS2

134 900:Vi erbjuder finansiering genom Wasa Kredit med 3,95% i ränta.

Vill du ha hjälp med att sälja din hoj? Vi ordnar det genom vår förmedlingsverksamhet!

BUTIK mån-fre 10-17 (lunch 12-13), lör 10-13 • VERKSTAD mån-fre 8-17 (lunch 12-13) MTL Powersport AB • V. Oknebäcksv. 1 • Mönsterås, tel. 0499-131 70 • www.mtlpowersport.se • www.mtlcustom.se • E-post: info@mtlpowersport.se 24


POWERSPORT PÅ HAV OCH LAN Linder Sportsman 445 Catch + Suzuki DF30 - 2022 Pris från 176 900 kr

HR 480SC + Suzuki DF80A - 2022 Pris från 229 855kr

POWERSPORT PÅ HAV OCH LAND! HR480BR med Suzuki DF80A 235 255:HR 392 STD med Suzuki DF9,9 45 700:POWERSPORT PÅ HAV OCH LAND! Linder Sportsman 445 Catch + Suzuki DF30 - 2022 Pris från 176 900 kr

Linder Sportsman 445 Catch + Suzuki SV650 Suzuki DF30 - 2022 Pris Pris 79 900 frånkr176 900 kr (Finns även i svart)

Suzuki DL1050XT Pris 159 900 kr

HR 480SC + Suzuki DF80A - 2022 Pris från 229 855kr HR 480SC + Suzuki DF80A - 2022 Pris från 229 855kr

Suzuki SV650 Pris 79 900 kr (Finns även i svart)

Linder 440 Fishing med Suzuki DF5 50 700:utan motor

Kanot Linder Inkas 525 20 400:-

35 600:-

Suzuki SV650 Pris 79 900 kr (Finns även i svart)

Suzuki DL1050XT Pris 159 900 kr

Suzuki GSX-S1000 Pris 144 900 kr (Finns även i blå)

FISKEAVDELNING

Suzuki GSX-S1000 Pris 144 900 kr (Finns även i blå)

BÅTMOTORER

Besök vår nya fiskeavdelning! Besök vår nya fiskeavdelning!

DF2,5 .............. 8 900:-

Suzuki HAYABUSA Pris 199 900 kr

Allt som behövs Suzuki ditt HAYABUSA för just fiske! Pris 199 900 kr Elektronik från Minn Kota, Humminbird.

Suzuki GSX-S1000 Pris 144 900 kr (Finns även i blå)

Rieju DRAC SM EXPLOSION Pris 47 990 kr

Suzuki HAYABUSA Pris 199 900 kr

Besök vår nya

Allt somditt behövs förATL just 220 ditt fiske! AlltLinder som 460 behövs just fiske! Arkipförmed Suzuki DF50 100:Elektronik från Minn Kota, Humminbird. Elektronik från Minn Kota, Humminbird. Besök vår nya fiskeavdelning! Båt monterad och klar med 9” Garmin GPS, givarfäste

Rieju DRAC SM EXPLOSION Pris 47 990 kr

Suzuki DL1050XT Pris 159 900 kr

DF4A ............. 12 900:Peugeot KISBEE STREETLINE

Pris 28 490 kr DF5A .............. 100:(Finns15 i flera färger)

DF6A .............. 16 500:-

Peugeot SPEEDFIGHT 4 SPORTLINE MAD BLACK Pris 38 490 kr (Finns i flera färger)

PRODUKTER FRÅN:

PRODUKTER FRÅNFRÅN: PRODUKTER

PRODUKTER FRÅN:

Peugeot KISBEE STREETLINE Pris 28 490 kr (Finns i flera färger)

Peugeot SPEEDFIGHT 4 SPORTLINE MAD BLACK Pris 38 490 kr (Finns i flera färger)

Allt som behövs för just ditt fiske! och givare.

Elektronik från Minn Kota, Humminbird.

Vill du ha hjälp Vi erbjuder med att sälja din finansiering hoj? Vi ordnar genom Vill duVill haduhjälp ha hjälp Vifinansiering erbjuder genomWasa Vi erbjuder Wasa det genom vår BUTIK mån-fre 10-17 (lunch 12-13), lör 10-13 VERKSTAD mån-fre Kredit 8-17 (lunch 12-13) att sälja finansiering förmedlingsmed 3,95% Kredit med 3,95% i ränta. med attmedsälja dindin fi MTL Powersport AB V. Oknebäcksv. 1 Mönsterås, tel. 0499-131genom 70 hoj? Vi ordnar verksamhet! i ränta. hoj? Videtordnar www.mtlpowersport.se www.mtlcustom.se E-post: 12-13) info@mtlpowersport.se genom vår BUTIK mån-fre Wasa Kredit BUTIK mån-fre 10-17 (lunch 12-13) , lör 10-13 • VERKSTAD mån-fre8-17 8-17 (lunch 10-17 (lunch 12-13) , lör 10-13 VERKSTAD mån-fre (lunch 12-13) förmedlingsmedinfo@mtlpowersport.se 3,95% detMTL genom vår AB • V. Oknebäcksv. W Powersport 1 • Mönsterås, tel. 0499-131 70 • www.mtlpowersport.se • www.mtlcustom.se • E-post: Oknebäcksv. 1 Mönsterås, tel. 0499-131 70 12-13) (lunch 12-13) Villverksamhet! du ha hjälp med att MTL säljaPowersport AB V.(lunch Vi erbjuder f i ränta.

förmedlingsverksamhet!

BUTIK mån-fre 10-17 , lör 10-13 VERKSTAD mån-fre 8-17 www.mtlpowersport.se www.mtlcustom.se E-post: info@mtlpowersport.se MTL Powersport AB V. Oknebäcksv. 1 Mönsterås, tel. 0499-131 70

25


Välkommen till Be-Ge koncernen - med verksamhet i sju europeiska länder

Be-Ge Seating Division

Be-Ge Component Division

Inom Be-Ge Seating Division utvecklas, tillverkas och marknadsförs fjädrande och fasta förarstolar, passagerarstolar, bevaknings- och kontorsstolar, support- och sadelstolar samt ljudabsorbenter och tillbehör för stolsprodukterna.

Be-Ge omponent Division är koncernens legotillverkande enheter med produktion av plåtkomponenter, pressdetaljer och verktyg. Härutöver utförs sömnads- och monteringsarbeten samt lackeringstjänster.

Be-Ge Vehicle Division Be-Ge Vehicle Division marknadsför och säljer last- och personbilar. Divisionen representerar Scania lastbilar och bussar, Volkswagen personbilar, Volkswagen lätta lastbilar och Skoda samt tillhandahåller service, reparation och tjänster inom respektive segment.

Våra företag i Mönsterås

Huvudpartner för IK Oskarshamn

26

www.be-ge.se


CHARMIGA KÖPINGAR FOTO: ANNA B ROETTE

FOTON: ALEXANDER HALL

Liten köping med storslagen historia Pataholm är Sveriges minsta köping och en charmig kullerstensidyll som du inte får missa! Här möts du av små prydliga trähus runt ett stenlagt torg på en egen udde mot Kalmarsund. Bakom husen möter du havet med bryggor och fritidsbåtar, och runtom kantar lantbrukslandskap och skog.

närmare inblick i livet i Pataholm på 1800-talet, när köpingen myllrade av liv. På den tiden var Pataholm Smålandskustens största marknadsplats med egen varvsindustri och en utskeppningsplats för småländskt timmer. Runt om kullerstenstorget finns än idag flera välbevarade byggnader från storhetstiden.

I den stilla köpingen bor ett tjugotal året-runt-boende. Desto fler är besökarna sommartid när caféet i den gamla handelsboden i ett av husen slår upp portarna, med servering i den vackra trädgården bakom husen. Vissa kvällar bjuds det dessutom på musikunderhållning – och om du är i krokarna vid midsommar kan vi tipsa om midsommarfirandet på Hullgrensgårdens innergård.

När julen nalkas ordnar hembygdsföreningen en härligt gammaldags julmarknad i hembygdsgårdarna och utomhus i den gamla köpingen – en garanterad stämningshöjare i juletid!

I Pataholm kan du besöka hembygdsgårdarna Hullgrensgården och Harbergska gården som ger dig en

Pataholm ligger längs kustvägen, som till stor del följer den gamla landsvägen längs gamla alléer, stenmurar och stundtals havsutsikt över Kalmarsund. En brun vägskylt med en vit blomma markerar ut kustvägen, oavsett om du kommer från norr eller söder. 27


Foto: Angeliqa Daldorph

Mat & café

Runt om i kommunen finns små mysiga restauranger och caféer, alla med sin speciella charm. Här hittar du gott fika och härliga uteserveringar, perfekt för att njuta av både mat och sköna sommarkvällar.

Restauranger

Carinas Kök Verkstadsgatan 2, Mönsterås Q carinas-kok.se Frasses Hamburgare Älgerumsvägen 24, Mönsterås Fliseryds pizzeria Åbyvägen 6, Mönsterås Q fliserydspizzeria.se

PG Pizzeria Torggatan 19, Mönsterås Q pgpizzeria.se Pizza Molto Bene Boslät 108, Mönsterås Pizzeria Leonore uteservering

Folkets Hus pizzeria och restaurang Storgatan 83, Blomstermåla

Storgatan 12, Mönsterås

Glada kocken

uteservering

Pizzeria Napoli

uteservering

Strandavägen 71, Timmernabben

Nabbens rökeri och fisk

Pizzeria Estelle Sjögatan 27, Mönsterås Q estellepizzeria.se

Storgatan 75, Mönsterås Q gladakocken.org uteservering

havsutsikt

Fiskarevägen 2, Timmernabben Q nabbensrokeri.se Mönsterås pizza & kebab Storgatan 59, Mönsterås Nabbens pizzeria Strandavägen 28, Mönsterås Nynässerveringen uteservering

havsutsikt

Nynäs, Mönsterås Q nynascafe.se

Oknö restaurangen uteservering

havsutsikt

Oknövägen 14, Mönsterås Q firstcamp.se 28

Ouyang Sushi Storgatan 53, Mönsterås

Pizzeria Hamnen havsutsikt

Sjögatan 23, Mönsterås Q pizzeriahamnen.se Thai chili AB Storgatan 30, Mönsterås Vass Oknö Krog uteservering

havsutsikt

Nynäsvägen 88, Mönsterås Ålems pizzeria Alsteråvägen 53, Mönsterås Älgerums pizzeria Älgerumsvägen 24, Mönsterås

Caféer

Anettes kakeri sommarcafé

Norra Bäckebo, Ålem Q anetteskakeri.se Bagarstugan sommarcafé

Patron Gustavs väg, Fliseryd Q fliseryd.nu Café i det enkla sommarcafé

Lövö 203, Mönsterås Förlig Wind sommarcafé

Pataholm 402, Ålem Q forligwind.com Lilla bageriet uteservering

Kyrkogatan 14, Mönsterås Q lillabagerietmonsteras.se Nelssons café uteservering

Storgatan 26-28, Mönsterås Q nelssonscafe.se Strandfiket sommarcafé havsutsikt

Varvsvägen, Timmernabben


Foto: Alexander Hall

Tips!

ö ra Löv I vack nns fi t a serv natur­re ser la ­tältp t ed utmärkta m r ä som b t för dig e d n e o marb dig som . ke n ryggsäc i

Boende

Här får du en överblick över de boenden som finns runtom i kommunen. Bland alla hotell, bed & breakfast och campingar hittar du enkelt något som passar just din smak.

Bed & breakfast

Hotell

Stugor och lägenheter

Villa Löfström Strandavägen 38, Timmernabben 072-3787 566 Q villalofstrom.se

Höjdens lågprishotell Storgatan 61, Mönsterås 0499-120 80 Q hojdenslagprishotell.se

Grönskogs gård Grönskog 203, Fliseryd 070-694 43 25 Q gronskogsgard.com

Camping

Ställplatser

Nygårds herrgård Nygård 106, Mönsterås 0499-400 31 Q nygardsherrgard.com

Caravan Club Camp Varvsvägen 29, Timmernabben 070-602 38 61 Q caravanclub.se First camp Oknövägen 12, Mönsterås 0499-449 02 Q firstcamp.se Kaffetorpets camping Oknövägen 86, Mönsterås 070-965 13 00 Qkaffetorpetscamping.com

Hotell Munken Timmernabbsvägen 2, Mönsterås 0499-483 90 Q munkenhotell.se

Blomstermåla ridklubb Norbavägen 30, Blomstermåla 070-556 00 07

Fliseryds SFK:s fiskecamp Troilius väg 2, Fliseryd 070-588 11 16 Q fliserydsfk.se

Ramshults gård Ramshult 301, Ruda 0499-310 75 Q ramshult.se

Högemåla golf Högemålavägen, Mönsterås 070-521 46 49 Jungnerholmarna Jungnerholmarna, Fliseryd 0491-920 03 Hamnparken i Mönsterås Hamnen, Mönsterås 0499-178 00 Timmernabbens festplats Båtmansvägen, Timmernabben 070-303 14 30 29


Välkommen till Mönsterås – gemytligt och personligt

I Mönsterås kommun finns fem orter, och på alla dessa orter finns en levande bygd med butiker och personlig service. Tillsammans finns det ett stort antal företagare som jobbar med handel och service. Detta gör Mönsterås kommun till en stark handelsplats där utbudet och närheten är det unika! 45

14

MÖNSTERÅS Vi finns på Storgatan med omnejd: Storgatan

n ta ga Sjö

Sjö ga ta

n

n

ge svä

g tor Sjö

ata sg ek ot Ap

n

n

ta sga

rd gå

ta ga mn Ha

n

d Trä

g. are lag

45.

ps Re

40. 41. 42. 43. 44.

Ankarstens eftr. Apoteksgruppen Blommor Bland Annat Butik Cillas Hem/CE Massage & Stresshantering Butik Drömhem Byxshop Circle K Pråm COOP grän d Direkt Optik Industrig. El-Center/Electrolux Home 3 Lagmansgatan 31 44 Emida-Fridas Fönster 13 Fastighetsbyrån 32 E22 Frasses 30 Allégatan Glada Kocken 7 Gott Gott Gott Tor Harryssons Golv & Måleri gga Ljungnäsvä tan gen Harryssons Konfektion Hela Kroppen 27 20 Hydropool NY! 5 To rg et Häradssparbanken 40 22 37 Intermezzo 11 Karlbergs Måleri Kvarngata 25 n Klänningshop Västgötagatan Leksakspalatset Torget Polisgränd B Lilla Bageriet Livets Goda Ting Delikatessbutik NY! 33 35 LR-Installation Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Ky rko 26 Malkars Träningscenter ga tan Mekonomen Bilverkstad M Fritid Moppes Bildelar 6 A Mönsterås Bostäder 28 Mönsterås Elman/Elon 23 Mönsterås Sport 21 Nelssons Café 15 Nick Sushi Pizzeria Hamnen NY! 41 C 18 39 Praktik & Butik 36 38 9 8 Kropp & Själ 16 D 29 Rör-Karlsson 34 12 17 1 Skohörnan atan Studio 1 NY! . Storg eg 43 4 g Swedish Agro in vd ö 19 Vävboden i h ds A. Mönsterås kyrka ra 10 2 Backspegeln Hä 24 B. Torget Åsens Blommor 42 C. Systembolaget D. Hamnen/Turistbyrå Älgerumsv ägen

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39.

VI FINNS OCKSÅ I MÖNSTERÅS: Byggvaruhuset NY!

First Camp

Oknövägen 12

Södra vägen 17

ICA Supermarket Algots

Mönsterås Bio

Champex Animal

Holistic Performance

Munken Hotell

Nynäs Café & Restaurang

Västra Oknebäcksvägen 5 Blanka ängars väg 1 30

Mileksvägen 5

Timmernabbsvägen 2

Sandgatan 1 Långåsen 8


För att enkelt hitta bland utbudet finns mer information på Mönsterås Handels hemsida;

48

WWW.MONSTERASHANDEL.SE

l in Til

n ge vä be

där du kan läsa mer om varje butik samt hitta adresser och kontaktuppgifter.

v. ge

b Na

46

PARKERING

TIMMERNABBEN en väg Sjö

46. Kebab-House NY! 47. Nabbens Rökeri & Fisk 48. Råsnäs Konfektyrer

I Mönsterås kommun är det gratis att parkera! I Mönsterås centrum gäller P-skiva kl. 10-17 (1013) på anvisade parkeringplatser, P-skiva hämtar du kostnadsfritt i butikerna.

Välkommen till Mönsterås kommun!

Varvsvägen

gen ndvä Stra

47

Foton: Anna Borefur Hyckenberg

HUS & HEM/ELEKTRONIK/VITVAROR HEMINREDNING/BLOMMOR SKÖNHET/HÄLSA/FRISKVÅRD KLÄDER/SKOR/OPTIK RESTAURANG/CAFÉ/NÖJE LIVSMEDEL/DELIKATESSER FORDON/SERVICE BANK/ÖVRIGT

BLOMSTERMÅLA 49. Blomstermåla Folkets Hus Prom e

nade

n ge vä s rå ste

n

Alg ata

ön M

n

Storg a

tan

49

Sk olg ata

n

å ter

Hojbiten Stranda Möbler och Inredning Ålems Järnhandel NY! Ålems Sparbank

E22

e väg n 53

v.g. Järn

Vardagar .................10:00-18:00 Lördagar ................ 10:00-14:00 Lokala avvikelser kan förekomma.

51

. ev og

50

lav.

m All

Rössm å

50. 51. 52. 53.

52

Als

ÅLEM

31


! e d o m r Somma Välkommen till en lit

e trevligare butik

Hos oss hittar du välkända varumärken som Lee, Erla of Sweden, Fransa, Meyer, Björn Borg, Lindbergh, Soyaconcept och Jack & Jones. Välsorterad jeansavdelning med något för alla!

Följ oss: Missa inte vår webbshop:

byxshop.se

Storgatan 39, Mönsterås Tel. 0499-108 89 Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14

tivalen s e f ö n k O l il t n e Välkomm ca 23.00 0 .0 0 1 l k li ju 2 Lördag råde:

gande om FÄRJEL0ÄGFrEukT ocoshtsinertilveligring

ed efest m Familj hela er för t e t i v i t ak n! familje

10:00-11:0 elodikrysset v utställare 10:00-11:00 M ing, blåljus + di dn äd ör Sj 0 kt för barnen 11:00-17:3 Mike och skattja n ne ow Cl 0 t + First Camp 11:30-13:0 vering Färjeläge er hs nc Lu 0 12:00-14:0 rst Camp uleturnering Fi 13:00-17:00 Bo g opedutställnin mp 13:15-14:00 M nieks) First Ca am N lin (E le el am N 5 14:00-14:4 kki Danielsson 17:30-18:30 Ki e område:

LOGEN och inMtilopligedgandutställning

et Oscarsgymnasi 14:30-15:00 från ES musik er t ev tis El ar 0 st :3 gä l+ 15:00-15 Ingegerd Wesse g ån ls Al 0 :3 15:30-16 område: och intilliggande elyne 19:00-19:45 Ev ) nna Inget (duo 20:15-21:00 Vå irty Dogs 21:30-22:45 D ré!

STORA SCENEN

Huvudsponsor:

32

Guldsponsor:

Fri

ent

Sponsorer: Triumfglass | Ica Supermarket Algots | XL Bygg Oskarshamn | Skohörnan | M Fritid | Ankarbloms Tandvård | Malkars | ABC Karossen | First Camp Mönsterås Handel | Länsförsäkringar fastighetsförmedling | Rekordfabriken | Coop Mönsterås | Alvinssons | Mönsterås kommun | Nostalgia af Oknö Musikkompaniet | Kaffetorpets Camping | Colorama Oskarshamn | Oknö Stugförening | Sensus | MTL Powersport


HÄRLIGT VID HAVET

FOTO: L ARS ARONSSON

FOTO: ALEXANDER HALL

FOTO: ALEXANDER HALL

Inomskärsleder som välkomnar till unik skärgård Mönsterås kommun har en 15 mil lång kuststräcka som väntar på dig med fina badplatser och trevliga gästhamnar. Längs farlederna kan du hitta naturhamnar här och var. I skärgården finns 300 öar och många mindre kobbar och skär. För dig som vill upptäcka den vackra kusten på din färd genom Kalmarsund finns tre inomskärsleder som de lokala båtklubbarna märkt ut: den södra leden från Törneskär, Ljungnäs, till Väderöbåden, Timmernabben, den mellersta leden från Timmernabben till Oknö, Mönsterås, och den norra leden från Oknö till Svartö strax norr om Mönsterås.

Skärgården i kommunen är helt uppbyggd av morän (sand, grus och sten) som inlandsisen lämnat efter sig. Ren moränskärgård är sällsynt i Sverige. Det finns faktiskt bara här och i Haparanda skärgård! Därför skyddas ett 80-tal öar, holmar och skär i Vållö naturreservat i norra skärgården. Har du båt och är på jakt efter badplatser är de långa härliga sandstränderna på Vållöromp och Sandö värda ett stopp. Att köpa de lokala båtklubbarnas sjökort kan vara en bra idé för dig som vill upptäcka den vackra kusten på din färd genom Kalmarsund. Det finns bland annat på turistbyrån.

Oknö – Sommarpärlan som lockar året om Bara några kilometer utanför Mönsterås centrum hittar du skärgårdsön Oknö. Vandring, löpning, bad, lekplatshäng, fiske, fågelskådning eller en bit mat i sommarsolen – oavsett om du föredrar avkoppling, lugn och ro eller en aktiv semester nära naturen kan du hitta det här. Oknö ligger i skärgården utanför Mönsterås, precis vid vattnet, omgivet av små vikar, skogsstigar och ängar, och med Öland i horisonten. Oknö och Oknöskär är de yttersta utlöparna av Mönsteråsåsen mot Kalmarsund, med broförbindelse från fastlandet. Här blandas åretruntbostäder med sommarstugor och campingar, många vackert belägna med utsikt över havet.

Letar du badplatser så har du hittat rätt. Oknö erbjuder barnvänliga stränder, hopptorn, trampolin, bryggor, soldäck och sandstränder, perfekt för dig som är badsugen! Ett tips på en ovanlig badplats är det gamla färjeläget, som förr var hamn för bland annat färjor till Öland, där du kan bada från de gamla dykdalberna en bit ut till havs. Ön är ett populärt utflyktsmål året om. Den karakteristiska furuskogen är bevarad och skapar skyddande ridåer ner till stränderna, och skydd mot vinden. Skogen är också trevlig att motionera i – och längs vattnet finns över åtta kilometer vandringsled att upptäcka för den som vill promenera eller springa en tur. 33


HÄRLIGT VID HAVET

För dig som kommer till Mönsterås med båt är gästhamnarna både en viloplats för natten och en bra startpunkt för upptäcktsfärder på land. Södra kajen, Mönsterås Populär gästhamn vid södra kajen i hamnen, bara 100 meter från Mönsterås köping (centrum). Nära caféer, restauranger, butiker och sommaröppen turistbyrå. Cykeluthyrning. Servicehus och latrintömningsstation. Hamndjup: 3 m. Antal gästplatser: 9 samt långskepps. Förtöjning: Bom/långsides. Viss byggnation kan förekomma intill gästhamnen. Varvet, Nynäs Gästhamnsplatser vid Mönsterås segelklubbs båtvarv på södra sidan av Mönsteråsviken. Sjösättningsramp i betong och lyftkran. Toalett och dusch. Hamndjup: 2-4 m. Antal gästplatser: 20. Förtöjning: Bom/ ankare/långsides.

34

Lakhamn, Oknö Välordnad och skyddad gästhamn på Oknö på södra sidan av Mönsteråsviken. Nära till camping, restaurang och minigolfbana. Fina promenadstråk och badplatser i närheten. Sjösättningsramp. Toalett och dusch. Hamndjup: 1,5-2,3 m. Antal gästplatser: 18-20. Förtöjning: Boj. Timmernabben Båthamn intill gamla färjeläget i Timmernabben. Rökeri, restauranger och butiker i närheten, bland annat lokalproducerade karameller. Sjösättningsramp. Toalett och dusch. Hamndjup: 2,5 m. Antal gästplatser: 5 samt anvisade, tillfälligt lediga platser. Förtöjning: Bom/långsides.

Foto: angeliqa daldorpH

Gästhamnar


Trevlig Sommar! Vi önskar er alla en riktigt Råsnäs 103, Timmernabben 0499-223 62

Hos oss är alla bilar välkomna Service och reparation av alla bilmärken Nu även husbilar och lätta transportbilar Mån-tors 7 17 Fredag 7 16 Lunchstängt 11:45 12:30 Semesterstängt v. 27 29 SödrSaöIdnrfaaIrntefanrsteBnislsBeirlsveicrveiAceBAB ÄlgeÄrulgmersuvm. 3s3v,.M33Ö, MNÖSTNESRTÅERSÅS Tel: 0T4el9: 09-419090-11000 10

Originaldelar med 3-års garanti

Sommarkryss

KAN DU VACKER NATUR LÄNGS EMÅN? KAMRAT FRÅN ÄLDRE DAGAR ALBANSK ETTA TÄTT

LOTT OSKARS- TACKOR

UTAN HAMNA- KRE-

VINST

RE

ERA

BRYSKA

BRÖST- SKA MAN FRAMKON- KUNNA RÖSTATROLL LITA PÅ DE KÅLLES STORA KÄRLEK SKIDORT

BARA STAMMEN KVAR

PRINCIP KVINNA NR 1?

TVUNGEN ÄNGSLAS BLEV ZEUS KÄR I

5

UN HÄR

0

DYRKAR

0

VISSA SPEL

INDISKT BRÖD

DESCENDENT

BESKRIVA

Fem vinner Mönsterås Handels presentkort à 100 kr.

OXUDDE 44-22 GULD

UPP-

BE-

STÅR I SPOR- STÄMMA

SAM- TAR ÖVER AR-

SPEL

BETSLAG

PUHKOMPIS

LEJER

BALJVÄXT Å & BILMÄRKE

ÄR UTE I MENADE

UR OCH SKUR

BÄCKMAN I MUSIKEN

STADGAR

SAMVERKAN

UTFÖRS AV YRKESFOLK TILL SJÖSS LÄGGER ÅDAN YTMÅTT

OGHUZER ARABNAMN

FÖRBUNDS- KANSLER SCHOLZ GAMLA I GAMET

TILLSPETSADE RHODE ISLAND VARNA UTAN IN- LEDNING

SÄNDER RADIO LÄNSTYRELSEN TJUSIGA FÖR DET MESTA VITAMIN

Skicka lösningen till: Oskarshamns Annonsblad, Döderhultsvägen 6, 572 31 Oskarshamn. Oss tillhanda senast den 31 augusti. Märk kuvertet ”Sommarkryss MvSmk-22”. Namn: ......................................................................................................... Postnr/Ort............................................................................................. Adress ........................................................................................................ Tel........................................................................................................... 35


att stanna VÄLKOMMEN

Här i Mönsterås är du omgiven av hav, skogar och sjöar. Du som bor här får naturupplevelser, kultur och historia i ett paket. Och dessutom finns här sedan många år tillbaka regionens bästa näringslivsklimat.

Ordet livskvalitet sammanfattar på ett enkelt sätt hur många upplever sin vardag i Mönsterås kommun. Här finns det mesta nära och det finns egentligen inga avstånd att tala om. Du kan bo nära havet med tillgång till vår skärgård eller i vacker kulturbygd med tillgång till skog och mark. Vi har bra kollektivtrafik mellan orterna i kommunen och mellan de större orterna i länet samt nära till flygplatsen i Kalmar. Det gör det lätt för dig att kombinera arbete och studier med ett bra boende och tid för familjen. Kontakt Flytta hit: Thomas Björklund, tel. 0499-178 01, e-post: thomas.bjorklund@monsteras.se Lediga tomter: Henrik Eriksson, tel. 0499-171 56, e-post: henrik.eriksson@monsteras.se Företagsetableringar: Cecilia Drehmer, tel. 0499-171 32, e-post: cecilia.drehmer@monsteras.se

monsteras.se

36


HÄRLIGT VID HAVET

Paddla säkert

Paddling innebär, precis som egentligen vilken aktivitet som helst, vissa risker. Var medveten och planera för att undvika dem!

Planera en rimlig färdväg

Se till att ni kan ta er fram till lä vid starka vindar. Undvik helt öppna vatten. Håll er så nära land att ni kan orka simma i land om något händer.

Foto: alexander Hall

Populär paddling bland piratskrönor Två åar, flera mindre sjöar och vattendrag samt den örika skärgården gör att Mönsterås kommun är fantastiskt att utforska från vattnet. Varför inte ge dig ut i kajak eller kanot för en härlig upplevelse tillsammans med vänner och familj? Ett stenkast från Pataholm mynnar Alsterån ut i Kalmarsund. Här går ett populärt paddlingsstråk längs orörd natur i ett lummigt grönskande landskap. Och miljön runt ån är kantad av spännande, men inte lika idyllisk, historia. Delar av året kan du paddla uppströms längs ån från Pataholm, medan andra delar av året passar det bättre att paddla medströms. Längs ån passerar du bland annat Strömsrums träslott från mitten av 1700-talet, som idag är i privat ägo. Det räknas som landet största träslott, men är kanske mest känt för sina sjörövarhistorier. Gustav Adolf Skytte använde slottet som bas för

sina sjörövareskapader på Östersjön under 1600-talet. Enligt myterna är det hans nedgrävda skatt som gett namnet till Skyttes kulle, vid ruinerna av ett medeltida bevakningstorn. Undvik att stiga i land där det är privat mark. Vill du uppleva enkelheten och närheten till åarna, skärgården, tältplatser och stränder – kommunen från vattnet helt enkelt – finns flera mindre företag som hyr ut kanoter och kajaker. Tack vare allemansrätten har du rätt att paddla praktiskt taget överallt i svenska vatten. Fråga gärna om tips på fler paddelturer där du hyr!

Ha stenkoll på vädret

Kolla aktuellt hav- och kustväder på smhi.se

Var uppmärksam på kollisionsrisken

Som kanotist är du liten och svår att upptäcka för både större och snabbare båtar. Paddla närmare land och på andra ställen där större båtar inte får plats. Paddla gärna i grupp för att synas bättre. Det råder högertrafik till sjöss.

Lär dig navigera

För att hitta och navigera på vattnet är det viktigt att ha tillgång till sjökort, och kanske kompass, så att du vet var ni är.

Ha alltid flytväst på dig!

Meddela gärna någon på land vart ni tänkt bege er och när ni kommer tillbaka. Se till att ha din mobiltelefon packad i ett vattentätt fodral för att höra av dig vid en olycka eller eventuell försening. 37


Vi håller tempot för dig!

Ölandsfärjjan Turlista 2022

18 juni – 14 augusti

Oskarshamn - Byxelkrok avgång 08:00 och 14:00

Byxelkrok - Oskarshamn avgång 11:00 och 18:00

Välkommen att kontakta oss för ett lånelöfte

www.olandsfarjan.se PRISLISTA Vuxen Barn 7-16 år Husdjur

Enkel 150:100:Gratis

Dagstur 200:150:Gratis

Barn under 7 år i målsmans sällskap åker gratis.

Bil + 1 pers Bil + 5 pers Husbil (max 7 m) inkl. förare+passagerare Husvagn (max 7 m) inkl. bil, förare, passag. El-laddplats MC inkl. förare Moped Cykel

Enkel 400:550:750:1 500:290:50:Gratis

Bokning: www.olandsfarjan.se eller tel. +46 411 55 87 07 (09.00-17.00 helgfria vardagar). Biljetter säljes även direkt på kajen i mån av plats. Husbilar och husvagnar kan ej bokas online skicka ett sms om platsförfrågan till: 0721-77 77 32 (obs ring ej) Restid: 2 timmar och 20 minuter. Vid hög sjögång kan trafiken ställas in.

Tel. 0499-452 00 haradssparbanken.se

Maskiner & verktyg till rätt pris!

Allt för trallbygget!

Grillsäsong!

Hos oss på Duab hittar du, förutom det mesta för garage & verkstad, även massor av produkter för skog, hem & trädgård. Är det kanske dags att investera i en ny grill? Eller en kraftfull högtryckstvätt? Du kanske ska bygga trädäck i sommar? Hos oss hittar du verktygen, maskinerna & tillbehören!

Se alla grillar & tillbehör.

Vi tillhandahåller ett stort utbud av maskiner och verktyg på nätet, och i butik, till rätt pris! Skog- & trädgårdsmaskiner

Rent med högt tryck! Högtryckstvättar från varumärken som bl.a. Husqvarna, Stihl, Nilfisk, Kärcher & Lavor!

Välkommen in i butiken eller till duab.se! W duab.se T 0499-143 19 E kontakt@duab.se

38

Duab Södra vägen 3 Mönsterås Öppettider: Vardagar 8-17 Lör-Sön Stängt

Se alla högtryckstvättar.


Foto: angeliqa daldorpH

HÄRLIGT VID HAVET

Bästa badplatserna Inget slår en dag på stranden en härlig sommardag. I Mönsterås är det aldrig långt till en badplats och här finns platser som passar alla: lugnare badvatten för dig som badar med barn, hopptorn för den äventyrliga och badplatser där brygga och stege ligger i året om för den som gillar ett uppiggande vinterbad.

Skiren, Finsjö Barnvänlig, långgrund och tillgänglighetsanpassad badplats vid insjön Skiren utanför Fliseryd med sandstrand. Här finns badbrygga, lekplats och stora gräsytor. Omklädningsrum, utomhustoalett, campingmöjligheter. Jungnerholmarna, Fliseryd Badplats i fridfullt och naturskönt läge med brygga vid Emån. Ingen strand. Grillplats och toalett i närheten. Kan vara strömt vid höga flöden. Ta en tur i området kring den gamla batterifabriken. Gamla färjeläget, Oknö Havsbad med badbrygga på djupt vatten, och bad från dykdalber till havs. Grillplats och beachvolleybollplan, sandbunkrar. Toaletter, utomhusdusch. Utegym. Boulebana. Möjligt att vinterbada. Nära till lekplatsen Friskefloe. Promenadavstånd till kiosk och restaurang. Kaffetorpet, Oknö Populär badplats med sandstrand och brygga längst ut på Oknö. Långgrunt och barnvänligt med stora gräsytor. Grillplats och toalett i närheten. Lillöbadet, Oknö Barnvänlig och tillgänglighetsanpassad badplats med två bryggor. Sandstrand, lekplats och stora gräsytor. Toalett, dusch. Grillplats. Promenadavstånd till kiosk och restaurang. Oknöström (hopptornet), Oknö Populär badplats med brygga, soldäck och hopptorn precis intill Oknöström. Toalett. Grillplats i närheten. Möjligt att vinterbada. Promenadavstånd till kiosk och restaurang.

Rotholmsudden, Oknö Badplats med brygga och avskilt läge. Ingen strand. Möjligt att vinterbada. Stenskärsbadet, Oknö Barnvänlig badplats med brygga och mindre strand. Lekplats. Toalett i närheten. Promenadavstånd till kiosk och restaurang. Nynäsbadet, Mönsterås Brygga och enkel strand nära centrum. Promenadavstånd till kiosk och restaurang. Skällerydsbadet, Blomstermåla Barnvänlig badplats vid lugnt läge vid Alsterån, med brygga. Mindre strand. Grillplats. Danska varvet, Timmernabben Barnvänlig och tillgänglighetsanpassad badplats med sandstrand, beachvolleybollplan, badbrygga och ramp ner till vattnet. Lekplats, grillplats. Omklädningsrum med toaletter, utomhusdusch. Sommarcafé. Möjligt att vinterbada. Gamla stugbyn, Timmernabben Badplats vid lugnt läge med brygga. Mindre strand. Skansenbadet, Ålem Badplats i Alsterån med brygga. Stenigt. Omklädningsrum. Kan vara strömt vid höga flöden.

39


Hej!

Söker du turistinformation, broschyrer och kartor till ditt besök? Kontakta Mönsterås turistbyrå! 0499-178 00 turism@monsteras.se Turistbyrån hittar du i det gula stationshuset på Sjögatan 29 i Mönsterås, ett stenkast från hamnen och mitt i centrum. Turistbyrån ger dig personlig service och information om evenemang, sevärdheter och var du kan bo och äta gott. Här kan du hyra cykel eller köpa fiskekort och lokala sjökort.

»

Juni och augusti Vardagar 10-17 Helger 10-14

Juli Vardagar Helger

10-19 10-17

Våra digitala infopoints är utrustade med surfplattor där du enkelt själv kan hitta den information du behöver. Årets infopoints finns hos: » Cirkle K, Älgerumsvägen 35 i Mönsterås » M Fritid, Älgerumsvägen 29 i Mönsterås » Munken hotell, Timmernabbsvägen 2 i Mönsterås

» Folkets Hus restaurang och pizzeria, Storgatan 83 i Blomstermåla » Coop, Mönsteråsvägen 8 i Blomstermåla » Ica Nära, Kyrkvägen 22 i Fliseryd

» OKQ8, Storgatan 90 i Mönsterås

visitmonsteras.se Mönsterås turistbyrå

40

Mönsterås kommun