DET ER MED STOLTHET VI INVITERER TIL GIMLEVEIEN 28

Page 1

Livet på Lund GIMLEVEIEN 28 VÅREN 2021

Grønne tips til terrassen

BLI MED PÅ TUR!

Utsikten. Solforholdene. Parkene. Naboskapet til Gimle gård.


DET ER MED STOLTHET VI INVITERE Oksøy Eiendom jobber med flere utviklingsprosjekter på Sørlandet, med både bolig- og næringsformål. Uavhengig av målgruppe er beliggenhet det som hyppigst blir nevnt når det kommer til avgjørelsen om å velge det ene fremfor det andre. Gimleveien 28 er i så måte et prakteksempel på viktigheten av beliggenhet, og den store interessen for leilighetene viser at nettopp beliggenheten har vært avgjørende. Prosjektleder Fredrik Jacobsen er glad for å kunne tilby moderne leiligheter i et attraktivt område, som er skreddersydd for «det gode liv». Vi møter Fredrik på det som skal bli det nye parkanlegget foran bygget. Det er en tydelig stolt prosjektleder som forteller om leilighetsbygget som er i ferd med å reise seg og området rundt. –Jeg gleder meg veldig til å ønske velkommen når praktbygget står klart, til noen av byens fineste leiligheter på en av de fineste tomtene. Men du kan allerede nå se at dette kommer til å bli noe helt spesielt.

2

Det er ikke vanskelig å dele Fredriks begeistring. Området oser av historie, og de store trærne som omfavner området vitner om fokus på estetikk mer enn hundre år tilbake i tid. Er det spesielle ting ved området som du mener tilfører prosjektet en merverdi? –Parken foran leilighetsbygget skal opparbeides på nytt med en fruktlund, møteplasser og grønne plener.

Når vi har ferdigstilt uteområdet overtar kommunen driften av parken, og sameiet får på mange måter parken på kjøpet. –Videre er det godt å vite for boligkjøperne at de flytter til et område med en blandet aldersgruppe, hvor det er liv i gatene. Nedre Lund er viden kjent for sitt gode naboskap, og Gimleveien 28 blir nå en del av dette.


ER TIL GIMLEVEIEN 28 Prosjektleder Fredrik Jacobsen, Oksøy Eiendom

Hva med tilstøtende områder? Er det noen spesielle steder du vil nevne? –Nedre Lund er et grønt og frodig område, med flere grønne lunger i umiddelbar nærhet. Rett over veien finner vi kanskje den fineste parken i byen, Gimle Gård; med både parkanlegg og botanisk hage. UiA er kun et steinkast unna, og i forlengelsen av universitetet finner vi det populære turområdet Jegersberg. Kombinasjonen svært gode solforhold og kort avstand til både rekreasjons- og treningsområder, gir grobunn for en helt spesiell stemning på tomten. Ta en spasertur innom området og prøv selv, oppfordrer Fredrik. Alt dette rimer godt med måten Oksøy Eiendom har som filosofi; nemlig det å sørge for fornøyde kjøpere.

Hvilke kvaliteter med bygget er verdt å merke seg? –På denne tomten hadde vi muligheten til å reise et leilighetsbygg med gode kvaliteter inkludert i salgssummen. Det har vi også gjort, og rapportene forteller oss at vi har truffet svært godt på innholdet i leilighetene. Vårt valg av Accoya på balkongene, stilfulle og moderne kjøkkenløsninger, smakfulle fliser, lys kvalitetsparkett og Bora benkeventilator har gitt oss meget gode tilbakemeldinger. Det er mange av kjøperne som understreker fordelen ved at de ikke trenger å legge til mye i tilvalgene den enkelte ønsker. –Leilighetene får boder i kjelleren som er godt over kravet, og vi har i tillegg bygget ekstra boder som er tilgjengelige for kjøpere. Ønsket vårt om å bygge uten svalganger har ført til at bygget får tre heiser. Det gir økt tilgjengelighet og mindre avstander

for den enkelte beboer, i tillegg til at det blir svært lite trafikk i gangene utenfor leilighetene. Fellesarealene blir forøvrig flotte, med belysning levert av Louis Poulsen. Denne kvalitetsbelysningen er gjennomgående også på balkonger, terrasser og i parken, og er et bevisst valg ettersom vi vet av det vil bidra til å heve kvaliteten ytterligere i bygget. Hva er interessentene opptatt av før de eventuelt bestemmer seg for å flytte til Gimleveien 28? –Det enkle svaret er beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. I tillegg omtaler mange av interessentene dette som byens beste tomt. Det er solrikt og luftig, og mange av leilighetene har en fantastisk utsikt. –En annen ting som blir verdsatt er at det vil være ro og stillhet i området når bygget står klart ettersom det ikke

3


kommer andre leilighetsbygg i dette området. –Og så er det mange som er begeistret for at turområdene er tilgjengelig rett utenfor døren. Hvem er den typiske beboeren i Gimleveien 28, og hvor bor de i dag? De som tiltrekkes av fordelene ved å bo her er godt voksne, som ofte kommer fra eldre eneboliger eller leiligheter andre steder i byen. Et flertall av kjøperne er fra Lund, Gimlevang og gamle Søm.

4

Har dere fått noen reaksjoner fra naboene som allerede er etablert i området? –Ja, og reaksjonene har vært utelukkende positive så vidt meg bekjent. Bygget har tilsvarende høyde som det gamle aldershjemmet, og parken skal beholde sitt grønne uttrykk. Velforeninger og naboer setter pris på den nye parken og oppgraderinger av lekeparker. Vi sender forøvrig ukentlige oppdateringer fra byggeplassen til naboene, med varsler om eventuelt støyende arbeid i forkant. Dette er noe som har blitt tatt godt i mot.

Beliggenhet er, som du selv sier, noe av det aller viktigste ved valg av bosted. Hvilke andre salgsargumenter løfter du fram for potensielle kjøpere? –Luftig, og med god avstand til naboer, er informasjon som interessentene er opptatt av å høre om. Andre ting er, som allerede nevnt, at det vil bli et område helt uten bygging så snart prosjektet er ferdigstilt. Kun 26 leiligheter, fordelt på 3 heiser og innganger, gir eksklusive fellesareal.


–Til tross for stor byggeaktivitet i byen, spesielt når det gjelder nye leilighetsbygg, vil Gimleveien 28 være en sjelden perle som alltid vil være ettertraktet. Når kan vi forvente å se den første flyttebilen utenfor Gimleveien 28? –Målet vårt er å ferdigstille bygget slik at det blir innflytningsklart innen januar 2022.

Vi ser på boligvelgeren på nettsiden deres at salget har gått bra. Har dere andre tilsvarende prosjekter på Nedre Lund, slik at de som eventuelt ikke får kjøpt leilighet her får nye muligheter? –Vi skulle gjerne hatt flere prosjekter av dette kaliberet i dette området, men det tror jeg både vi og andre utviklere må lete lenge etter å finne.

“Personlig tror jeg ikke det kommer leiligheter til salgs i dette området som kan måle seg med dette.”

GIMLEVEIEN 28 Bygget sett fra sør. Se mer på gimleveien28.no Ferdige løsninger kan avvike fra illustrasjonene.

5


Tips til uterom Hvis du flytter fra en enebolig med hage, til en leilighet med veranda, hva gjør du? Du kan sette inn de gamle hagemøblene. Men hvor gøy er det? De kan settes sammen i system, de kan bygge grønne vegger, og de er lette å kombinere med møbler. Det finnes også lysende krukker, som gir en deilig stemning når mørket siger på.

Tenk muligheter! Tenk funksjon! Tenkt stil!

Og når vi er inne på deilig stemning, så trekker Katarzyna frem fontener. Lite er så beroligende som lyden av rislende vann. Fontener til balkongbruk trenger strøm, men ikke vanntilkobling.

Tenk på hva du ønsker deg! helt annet? Når du har bestemt deg for hva verandaen eller terrassen skal være for deg, begynner du enten med plantene og tilpasser møbelvalget til plantene, eller så begynner du med møblene, og tilpasser plantevalgene til møblene. KRUKKER

Krukker kommer i alle slags former og farger. Er du ute etter wow-effekt, så velger du en rund krukke med en Vi har tatt en tur til Hageland Oddernes Gartneri for å få noen tips og inspirasjon. Der treffer vi Katarzyna Rabeszko som mer enn gjerne prater om uterom. En god start, forteller Katarzyna, er at du først bestemmer hva uterommet skal være for deg. En fargefest som gir energi? En grønn oase som gir ro i sjelen? Et uterom med plass til å flate ut i solseng? En utendørs spisestue? Så tenker du stil. Ønsker du klassisk stil, lounge stil, norsk kos, kompromissløs modernisme eller middelhavstema? Eller kanskje noe

6

stor, flott plante. Men på en veranda er det ofte mer praktisk med firkantede kasser. Disse gir bedre plassutnyttelse.

PLANTER

Her blir Katarzyna entusiastisk. Det er så mye å velge mellom. Og så mye


Middelhavet? Oliventrær og sitrontrær kan trives godt på balkonger. Spesielt hvis de får stå i le. På gartneriet har de smarte systemer som fikser vanningen når du er på ferie.

Vil du se litt mer om hva som finnes av muligheter, så finner du mye på hagelandoddernes på facebook og Instagram. BLOMSTER

NYTTEPLANTER

Mange av oss liker planter som både ser fine ut, lukter godt og smaker godt. Det finnes etter hvert mange bærtyper som er dyrket frem for å trives i krukker. Ja, til og med frukttrær, som søyleepler, kan du ha på verandaen.

Og når vi først er på et gartneri, så ser vi jo et fantastisk utvalg av flotte blomster. Og da sier vi som Linda Nordaunet på Oddernes Gartneri;

Happy wife - Happy Life

fint. Mange velger eviggrønne planter. Men det betyr ikke at de må være grønne. Pieris for eksempel, kommer i mange varianter, med flotte, fargerike blader. Vil du skjerme for innsyn, anskaffer du gjerne noen litt omfangsrike planter, og setter dem i avlange, firkantede potter. Da er et godt valg laurbærhegg. Vil du ha noe mer skulpturelt, kan du velge nåletrær som er stylet og beskåret i japansk stil. Bambus bringer også tankene østover. Mange liker lyden av vind i bambus. Tomatplanter kan du få i egne potter med espalier. Av urter er det mange som trives godt i kasse. Mynte, rosmarin, timian og lavendel er blant de mest villige. Hvis du virkelig vil ha en oase, kan du dekke hele vegger med deilige urter og blomster. HAGEMØBLER

Det høres ut som suset fra havet når du er på stranden. Eller kanskje vil du drømme deg til

Skal du kose deg i uterommet, må du ha gode utemøbler. Utvalget strekker seg fra digre loungemøbler til små smijernstoler. Finn ut hva du vil med uterommet, tenk på hvilken stil du ønsker, så finner du de rette møblene.

7


Lise Pettersen og Paal Hermansen er et aktivt par som gleder seg til å flytte inn i Gimleveien 28.

VI ER OPPTATT AV LIVSKVALITET. DET ER DERFOR VI VELGER Å BO PÅ LUND. –Det er en kombinasjon av flere ting, sier Paal, når han skal beskrive hvorfor de valgte Lund som sitt neste bosted. Han hadde hørt nyss om prosjektet før det ble lagt ut for salg, og han tok derfor kontakt med én gang det første

8

prospektet ble lagt ut. Motivasjonen for å være tidlig ute var basert på muligheten til å kunne velge leilighet. –Vi fikk heldigvis tilslag på en leilighet som passer perfekt til våre ønsker og behov. Lise og Paal opplever at de får mye for pengene, både når det gjelder praktiske kvaliteter og ikke minst livskvalitet. Paret er opptatt av å kunne bo

uten innsyn fra naboer. I ettertid fant de ut at alle leilighetene har begrenset innsyn og stort tilfang av sollys. –Det tror jeg folk verdsetter høyt, sier Lise. Vi opplever hele dette området som et sted hvor man får mange kvaliteter på kjøpet. De senere årene har Gimleveien blitt opprustet, med nye boliger og flotte fellesarealer. –Vi velger Lund fordi vi er opptatt av kvalitet.


GIMLEVEIEN 28 Fasade mot øst. Se mer på gimleveien28.no Ferdige løsninger kan avvike fra illustrasjonene. GODE UTSIKTER FOR ET GODT LIV

Paal tilbrakte hele sin oppvekst på Sødal, og han gleder seg derfor ekstra mye til å komme «hjem» igjen. Han har utelukkende gode minner fra området, og han opplever Lund som perfekt tilrettelagt for mennesker i alle aldre. Paal har selv vært elev på Lovisenlund skole Snart kan han nyte morgenkaffen på terrassen, med panoramautsikt til grøntarealene som omkranser det flotte området. Det er ikke ofte det blir lagt ut helt nye leiligheter i dette området. –Jeg synes Gimleveien er det fineste området på Lund, med skog og mark på den ene siden og utsikt over byen på den andre, fortsetter Lise. –Det skal bli godt å kunne spasere rett ut i naturen, direkte

fra ytterdøren. Hele Jegersberg er tilrettelagt for både trening og rekreasjon, og det er helt klart noe vi vil benytte oss av flere ganger i uken. FRILUFTSLIV FORANKRET I EN URBAN LIVSSTIL

For Lise og Paal er det viktig å kunne låse døra og dra på tur, uten å måtte bruke tid på verken vedlikehold eller andre gjøremål knyttet til boligen. De er et aktivt par, med stor sans for friluftslivets gleder. Det urbane går ofte hånd i hånd med friluftsliv, først og fremst fordi begge deler gir opplevelsen av frihet. Nærheten til det aller meste er viktig i hverdagen. Med båten liggende i Kuholmen er det kun en kort spa-

sertur før de kan kaste loss og dra ut i skjærgården. Ettersom begge er opptatt av å leve et aktivt liv var Gimleveien 28 et opplagt valg. –Vi ble ikke mindre begeistret da vi fikk vite materialvalgene, sier Paal. –Lise og jeg har tenkt å bli gamle her, og da er det fint å vite at bygget ikke trenger nevneverdig vedlikehold de neste tiårene. Det å bo i leilighet er perfekt, også når det gjelder reiser. Følelsen av å kunne låse døren og bare dra, uten å tenke på verken snømåking eller plenklipping, er veldig befriende. Nå gleder vi oss bare til å få nøkkelen, slik at vi kan starte på neste kapittel, med Gimleveien 28 som adresse.

9


Sivilarkitekt Tørres Grønningsæter har tegnet nybygget Gimleveien 28. Siden han flyttet hjem igjen til Kristiansand i 1999, har han vært involvert i en rekke prosjekter i byen.

Utsikten. Solforholdene. Parkene. Naboskapet til Gimle gård. Dette er hva arkitekt Tørres Grønningsæter mener var de viktigste rammefaktorene da han tegnet Gimleveien 28.

10


GIMLEVEIEN 28 Bygget sett fra nordøst. Se mer på gimleveien28.no Ferdige løsninger kan avvike fra illustrasjonene.

Søyler og partier med liggende, hvit kledning binder nybygget sammen med Gimle gård.

Vi møter Grønningsæter på kontoret hans i lokalene til Oksøy Eiendom på Tangen. Grønningsæter gjør mye for Oksøy eiendom, men har også andre oppdragsgivere. For Oksøy eiendom har han blant annet jobbet med den prisvinnende oppussingen av gamle Kongensgate skole, hvor restauranten Smag & Behag nå holder til i den gamle gymnastikksalen. Restauranten har vært en suksess fra dag én, ikke minst takket være de flotte lokalene.

har gjort det maksimale ut av plasseringen. Bygget åpner seg med store terrasser og balkonger mot syd. Også de som har østvendt balkong, får med seg utsikt over byen i tillegg til morgensolen. Leilighetene i 1. og 2. etasje har utsikt mot parken. Leilighetene fra 3. etasje og oppover ser over bebyggelsen og ut mot Odderøya og havet. Store, solvendte vindusflater gjør at lyset og utsikten kommer helt inn i leilighetene.

bruk av miljøgifter, og skal holde i femti år uten behov for vedlikehold. Gimleveien 28 får utebelysning fra Louis Poulsen, som også har designet og levert utebelysning av Gimle Gård. Dette binder Sammen Gimle Gård og Gimleveien 28. Bygget har også flere referanser til den erverdige nabo bygget rett over gaten. Fasaden mot nord, altså mot Gimleveien og Gimle gård, er preget av søyler og av partier med liggende hvit kledning.

Men tilbake til Gimleveien 28. på toppen av Gimleveien kneiser bygget over Flaten, med Gimle gård og botanisk hage i ryggen, en park i front og sydvendt utsikt over byen. Denne plasseringen har vært styrende for utformingen av bygget. Grønningsæter

Den åpne parken foran bygget gjør Gimleveien 28 til et landemerke i området. Det stiller krav til et harmonisk eksteriør som passer inn i det grønne landskapet. Bygget er kledd med Accoya, en kledning som bare blir vakrere med årene. Den produseres helt uten

Trafikken i Gimleveien, som skiller nybygget fra Gimle gård, er nesten helt strupet for biltrafikk. Gimleveien 28 vil ytterligere heve inntrykket av denne delen av Lund, som virkelig har kommet til heder og verdighet igjen, etter at E18 ble lagt under lokk.

11


Opplev nye steder og bli kjent med nye mennesker

Tid for nye vaner og nye venner? Når oppussing og vedlikehold av hus og hage går fra å være en glede til å bli et ork, har tiden kommet for å vurdere å flytte i leilighet. Da kan du bruke tiden på ting du vil gjøre, i steden for ting du må gjøre. Kanskje har tiden også kommet for å få noen nye vaner og noen nye venner? På Lund har vi både tennisklubb og badmintonklubb, og flere treningsstudioer med tilbud til alle aldersgrupper. Og begge golfklubbene i Kristiansand tar i mot nye medlemmer. Men har du ikke begynt med noen av disse aktivitetene før du ble godt voksen, kan det være tungt å komme i gang. Derfor vil vi slå et slag for en aktivitet som ikke krever nye ferdigheter, ikke krever at du kjenner noen, ikke krever medlemskap, og ikke koster noe. Bli med på tur! De aller fleste av oss har gått langs en tursti, tydelig merket med de ikoniske røde “T-merkene” Og kanskje har du en eller annen gang overnattet på en

12

Vi har tatt turen ned til DNTSør i Gyldenløvesgt 2B, og slått av en prat med prosjektleder Hanne C. Jensen. Hva finnes det av tilbud, lurer vi på , til voksne folk som ikke er superaktive friluftsmennesker, men gjerne vil komme seg ut og kanskje attpåtil få noen nye venner? Da er det to typer tilbud, forteller Hanne. For det første er det organiserte turer - tilrettelagt for dem som har mulighet til å være med på dagtid. Aldri smaker kaffen så godt som når man er ute på tur. turisthytte? Da har du nytt godt av innsatsen til Den Norske Turistforening.

Den andre typen aktiviter DNT tilbyr, er frivillig arbeid. Det er meningsfylt, og de som deltar opplever hygge og et godt, sosialt fellesskap.


Organiserte turer - som passer for godt voksne Tur i skog og mark er noe av det sunneste og tryggeste man kan gjøre i koronnatider. Turene legges opp så alle kan følge smittevernreglene. Alle er velkomne. Man trenger ikke være medlem i DNT for å bli med. TUR PÅ DAGTID - TIRSDAGER Er du hjemme på dagtid? Bli med DNT Sør på tur i sentrumsnære områder. På turene legges det vekt på det sosiale og gleden ved å være ute i naturen, og tempoet tilpasses turgåernes fysiske nivå. Kle deg etter været, ha gode sko å gå i og ta med deg mat og drikke. Det legges inn matpause på turen, hvis været tillater det. Turene har en varighet på 1,5 - 2 timer, og er DNT Sørs tilbud til de som ønsker å gå på tur sammen med andre i et hyggelig turfellesskap. TURGRUPPE FOR KVINNER Turgruppe for kvinner i alle aldre. Vi går korte og hyggelige turer. Ta med sitteunderlag, niste og drikke. Vi spiser lunsj sammen ute!

SENIORTURER Turene er organisert slik at en turleder går først og en går sist. Ta med matpakke og termos til en hyggelig rast. Spørsmål vedrørende turene rettes til de aktuelle turlederne. Torsdagsturene er vanligvis på 6-9 km og går i skogsterreng. Onsdagsturene har enklere løyper og en kortere distanse. Vær- og føreforhold kan gjøre det nødvendig å endre turopplegget. Vi er vanligvis tilbake ved startstedet innen kl 14.00. Alle er velkomne på seniorturene. Foto: Ellen Øyehaug

Frivillig arbeid - som passer for alle som vil bidra Turistforeningens fantastiske tilbud er basert på frivilliges innsats. Tusen takk til deg som legger ned dugnadstimer for fellesskapet, og hjertelig velkommen til deg som ønsker å bidra. DNT har oppgaver til alle! HYTTEDUGNADER Hyttevakt sommer, malegjenger, rundvask, vedlikehold, vår- og høstklargjøring av hyttene. I tillegg har DNT Sør tre kystledhytter, to på Tømmerstø og en på Gammeløya ved Flekkerøya. På dntsor.no kan du finne dugnadsturer som arrangeres både vår og høst. LØYPER DNT Sør har 350 km merkede løyper og disse skal re-merkes, merkekurs ar-

rangeres hver vår. Løypene må kloppes(legge treverk over myrer) enkelte steder - vi har egen kloppegruppe og egen løypegruppe. STYREARBEID DNT Sør har et eget overordnet styre bestående av styreleder, styremedlemmer og varamedlemmer. AKTIVITETER DNTSør tilbyr aktiviteter for alle, barn til seniorer. Vi trenger frivillige til å være med på dagsarrangementer, bli turleder for barn, ungdom, voksne og eldre - turlederutdanning tilbyr DNT Sør. DNT trenger alle som har lyst til å bidra i turistforeningen, både unge og eldre, ta kontakt!

Høres dette ut som noe for deg? Les mer på dntsor.no eller besøk DNTSør i Gyldenløvesgate 2B, hvor du treffer hyggelige DNT-folk, som gjerne slår av en prat.

Hos DNTSør i Gyldenløvesgt 2B kan du treffe Hanne C. Jensen.

13


GIMLEVEIEN 28

Stue i leilighet 301-C. Store vindusflater bygger sammen ute- og innerommene. Ferdige løsninger kan avvike fra illustrasjonene. Se mer på gimleveien28.no

14


15


Umiddelbar nærhet til villaksen

Drøye to hundre meter fra balkongen i Gimleveien 28 svømmer små villaks, eller smolt om du vil, ut i det store Atlanterhavet. Samtidig finner noen blanke, vakre villaks veien hjem etter noen år på verdens farligste reise. ET LITE EGG UNDER EN STEIN

Noen få slukkast unna Gimleveien 28 renner Otra. Ja, etter noen minutters gange eller et par minutter på sykkel kan du oppleve en lakseførende elv der mang en fisker har hatt sine aller villeste naturopplevelser. Nå har snøen smeltet på Nedre Lund, og asfalten er allerede knusktørr. Inntil husveggen blomstrer snart syrinene, dyra på Gimle gård er våryre og naturen gir deg mange opplevelser og overraskelser. Villaksen er som nevnt på vei hjem til den bekken eller den grunna der

16

de en gang var et lite egg under en stein. Det kan være Sødalsstrømmen, Gillsteinen eller til steder lengre nord i Otra som Haus, Kvarstein og Vigeland. Det ligger an til nye morgener eller ettermiddager med skrikende sneller eller høylydte forbannelser når villaksen går av med seieren. KORT VEI TIL ELVA

Otra er 245 kilometer lang, renner ut av Sessvatnet helt nord i fylket vårt og snirkler seg nedover Setesdal. Otra er Norges åttende lengste elv, og den største elva på Sørlandet. Elva er lakseførende fra Tangen og opp

til Vigeland i Vennesla, og i 2020 ble otrafiskerne velsignet med 4,7 tonn villaks. Har du oppdaget denne naturskatten? Har du vandret langs bredden mens villaksen viser seg? Nå har du muligheten, og hvis villaksen ikke viser seg kan det jo hende at en andefamilie svømmer langs bredden på jakt etter mat. Du kan legge deg ned i gresset og nyte at kveldssola speiler seg i vannet. HISTORIENE ER MANGE

I Otra har mennesker fisket etter laks i


Otra er lakseførende fra Tangen og opp til Vigeland i Vennesla. mange år. Historiene er flere enn fiskerne, og i forskjellig litteratur om elva kan du finne gode historier om fisket allerede før andre verdenskrig. For fram til etterkrigstida var Otra en skikkelig storlakselv. Det fortelles blant annet om en villaks på 28 kilo som ble

Finn fram, kjøp eller lån en helt vanlig, men solid fiskestang, kjøp deg en sluk eller to, kjøp et fiskekort, sett på et snøre som holder og ta turen oppover langs elva.

tatt på Egsbryggen i 1949, og vi vet at mang en fisker har vandret fornøyd hjem fra Otra i hver eneste sone hvert eneste år. PRØV LYKKEN

Så en forsommerdag etter morgenkaffen på trappa i Gimleveien må du ta turen vestover og la fiskelysten ta tak i deg. Finn fram, kjøp eller lån en helt vanlig, men solid fiskestang, kjøp deg en sluk eller to, kjøp et fiskekort, sett på et snøre som holder og ta turen oppover langs elva. Lær deg hvor laksen står, og etter hvert hvor den tar. Ta med naboen på tur i idylliske, kortreiste omgivelser. Tenk om en av dere fikk et napp eller plutselig fikk muligheten til å kjempe mot villaksen i strømmene, og kanskje noen minutter miste helt kontrollen; Da kan livet ta en ny vending og den tørre kjeksen vil smake som en klem etter en pandemi eller som saltsmaken i munnen på vei hjem fra din favorittholme.

Trenger du fisketips eller utstyr, så er Stein på Grønberg Sport din mann.

17


fruktt rær

plass e k e l g øte- o

m

åpent gressfelt

LANDSKAPSARKITEKTENS TANKER Vi har tatt en prat med Landskapsarkitekt MNLA, Gøril Mortensen i Rambøll, for å høre mer om hvilke planer som ligger til grunn for utarbeidelsen av uteområdene. Hun har, i samarbeid med kollegene Silje Aasgrav og Jostein Rykkelid, prosjektert parkanlegget og tilstøtende områder. Rambøll er en global samfunnsrådgiver innen Bygg & Arkitektur, Samferdsel & Byutvikling, Energi, Vann, Miljø & Helse og Management consulting. 1500 medarbeidere, fordelt på 15 kontorer, leverer kvalitetsløsninger i Norge. På verdensbasis har Rambøll totalt 15500 medarbeidere, lokalisert i 35 land. Hvordan vil du beskrive området? Området ligger i en sørvendt skråning, omgitt av en park både på sør- og nordsiden. I parken mot sør har vi planlagt en møte- og lekeplass med ulike aktiviteter, blomstrende frukttrær og en stor gressflate. Parken ved Gimle gård er jo en perle, som de fleste kjenner til, og behøver derfor

18

ikke nærmere omtale. Er det noe som har vært viktig å videreføre når dere har utviklet planene for området? Et overordnet mål for oss har vært å ivareta parkens åpne karakter. Kan du fortelle litt om hvilke overordnede tanker som ligger til grunn for utarbeidelsen av parkanlegget foran bygget? Parken er inndelt i ulike soner, med utgangspunkt i en sentral ganglinje som ivaretar forbindelsen mellom Gimleveien i nord og Flaten i sør. Øst for ganglinjen vil det åpne gressfeltet for ballspill bli bevart. Vest for ganglinjen og bebyggelsen vil det bli

opparbeidet en møte- og lekeplass som henvender seg mot sør, og mot eksisterende bebyggelse. Som en buffer mot nabobebyggelsen i vest er det plantet frukttrær. Er det noe spesielt som er viktig å ta hensyn til når du utvikler et område som skal tåle mye bruk? Robuste materialer og gode kantavgrensinger gir et bestandig uttrykk, og et anlegg som vil vare over tid. Ellers er jo vegetasjon et levende materiale som er avhengig av noe skjøtsel og stell for å utvikle seg på best mulig måte.


ballspill

Har du noen tips til beplantning for beboerne i området? Det er alltid hyggelig med spiselige planter som frukttrær, bærbusker og flerårige grønnsaker. For tiden er det stort fokus på å bruke planter som er gunstig for bl.a. bier og humler. Dette er gjerne planter med blomstring til ulike årstider og dermed også til berikelse for oss mennesker. Klikk deg gjerne inn på blomstermeny.no for inspirasjon og tips til hagen. Unngå å bruke arter fra fremmedartslista som er forbudt, eller har høy risiko for spredning. Spør etter norskproduserte planter i hagesenteret. Mange er engstelige for å få soppsykdommen Phytophthora, som har blitt innført med jord fra utenlandske planter. Soppsykdommen kan spre seg i naturen og medføre sykdom og død på naturlig lyngvegetasjon. Er det noe som har vært spesielt krevende med utforming av

beplantning og anleggelse av plener i dette området? I dag er det krav til mest mulig lokal fordrøyning av overvann slik at man unngår å belaste det kommunale avløpsnettet. Terrengforming som ivaretar tilstrekkelig volumer for fordrøyning, og som samtidig er funksjonelle for andre formål, kan være krevende. Har du tatt hensyn til floraen på Gimle Gård under planleggingen, eller lever de to eiendommene uavhengig av hverandre? I prinsippet lever områdene hver for seg, men blomstrende frukttrær og blomstereng gir jo en form for sammenheng. Men det vil ikke bli plantet bøketrær, som kanskje er det mest karakteristiske i parken ved Gimle gård. Hvilket inntrykk ønsker du at beboerne, naboer og de som besøker parkanlegget skal sitte igjen med?

Vi håper at parken skal være åpen og inkluderende og bidra til å skape et godt naboskap for både eksisterende og nye beboere. Er det spesielle elementer med utformingen som du ønsker å fremheve som særlig vellykket? Parkens opprinnelige særpreg – åpenheten – er ivaretatt. Bruk av trær og særlig blomstrende trær tror vi vil gi parken et preg av fornyelse og tiltrekke seg både fugler, bier, humler, barn, ungdommer, voksne og kanskje en og annen hund.

19


07 Sør

GIMLEVEIEN 28 Kontakt Fredrik Jacobsen på fredrik@oksoyeiendom.no / tlf. 996 95 779 eller Arild Skeie på arild@oksoyeiendom.no / tlf. 901 45 943