Page 31

3x

kirja ◆ Pasi Pekkola Lohikäärmeen värit

Tämä on taitava historiallinen tietokirja, mutta myös koukuttava ja tunteita herättävä tositarina, jota ei malta laskea käsistään. Vuonna 1942 natsimiehittäjät veivät jugoslavialaisen Erikan vanhemmiltaan, tuhosivat henkilötiedot ja antoivat hänet kasvattilapseksi saksalaiseen perheeseen. Lebensborn oli Heinrich Himmlerin hanke, jonka tavoitteena oli kasvattaa arjalaisten määrää. Oelhafen sai selville todellisen taustansa 1990-luvulla, minkä jälkeen hän jäljitti 20 vuotta historiaansa. (Atena, 2015)

KIRJASI KÄSITTELEE ESIMERKIKSI KIINAN KULTTUURIVALLANKUMOUSTA. MITEN PÄÄDYIT VALITSEMAAN AIHEEN? Asuin Kiinassa kolme vuotta ja matkustelin paljon. Minulle avautui kuva hyvin ristiriitaisesta maasta, johon samalla sekä rakastuin että vihastuin. Minua kiinnosti erityisesti se, miten julma maa Kiina on ollut tyttölapsille. Heitä on hylätty ja jopa surmattu yhden lapsen politiikan vuoksi. Halusin kirjoittaa pienen kiinalaistytön selviytymistarinan ja pohtia, miten maaseudulla köyhissä oloissa kasvava tyttö taistelee itselleen sijan suuressa maassa. KIRJOITAT NIIN NAISEN, MIEHEN, KUIN LAPSENKIN NÄKÖKULMASTA. MITEN HEITTÄYDYT ERI HENKILÖHAHMOJEN NAHKOIHIN? Havainnoin oikeita ihmisiä ja kuvittelen kirjan henkilöt viimeistä piirtoa myöten eläviksi. Välillä henkilöt muuttuvat päässäni niin todellisiksi, että tuntuu kuin he istuisivat vieressäni kun kirjoitan. He kommentoivat ja vitsailevat, osaavat olla ärsyttäviäkin. Naisista kirjoittaminen kiehtoo minua erityisesti. Nainen on loputon mysteeri, jonka haluan kirjoittamalla selvittää. Tuskin tämä mysteeri koskaan minulle täysin avautuu, mutta jo yrittäminen on palkitsevaa. MISTÄ AIOT KIRJOITTAA SEURAAVAKSI? Mielessäni pyörii parikin kirjaideaa. Jossain vaiheessa haluan ilman muuta kirjoittaa vielä lisää Kiinasta. Maa ja sen lähihistoria ovat täynnä kiehtovia tarinoita. Muun muassa vuoden 1989 tapahtumat Tiananmenin aukiolla kiinnostavat paljon. Haluan käsitellä myös kotimaatani ja suomalaisia. Haaveilen kirjoittavani vielä joskus suuren kotimaisen romaanin, joka onnistuisi tavoittamaan meistä jotain oleellista. ❙

JUSSI RATILAINEN

◆ Ingrid von Oelhafen Kolmannen valtakunnan kadotetut lapset

PASI PEKKOLAN kirja Lohikäärmeen värit kertoo kolmekymppisen Kimin ja tämän salaperäisesti Kiinaan kadonneen äidin tarinan. Jännittävässä ja koskettavassa teoksessa yhdistyvät niin yhteiskunnallinen sanoma kuin suuret tunteetkin.

festivaali

Alkoholisoitunut Rachel matkustaa junalla joka arkipäivä Lontoon esikaupunkialueella. Junan ikkunasta hän näkee täydelliseksi uskomansa pariskunnan, jonka elämää hän alkaa seurata. Pariskunnan nainen katoaa salaperäisesti, ja Rachel alkaa selvittää mysteeriä. Paula Hawkinsin Nainen junassa on ollut maailmanmenestys. Jännityskirja on hieman yllätyksetön, mutta tarjoaa sopivasti koukkuja. (Otava, 2015)

1x

◆ Paula Hawkins Nainen junassa

MIRKA KLEEMOLA/OTAVA

(Otava, 2015)

Valoa pimeimpään vuodenaikaan Lux Helsinki tuo kauniit valotaideteokset keskelle talvista Helsinkiä. Valofestivaalin teoksista pääsee nauttimaan ilmaiseksi pimeän tullen ympäri Helsingin keskustaa. Teosten toteutuksesta vastaavat kiinnostavimmat suomalaiset ja ulkomaalaiset media- ja valotaiteilijat. | Lux Helsinki 6.10.1.2016 luxhelsinki.fi

Expressi 4 | 15

31

Expressi 4/2015  

Lehti matkalle ja kotiin

Expressi 4/2015  

Lehti matkalle ja kotiin

Advertisement