Page 30

MATKAEVÄS

5x

kotimaan matkakohde

KOONNUT MARI KUUSINEN, PIRKKO SOININEN KUVAT KOHTEET JA TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄJÄT

Arkkitehtikolmikon

erämaa-ateljee

HVITTRÄSK ON arkkitehtikolmikko Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin itselleen rakentama ateljee- ja asuinrakennus Kirkkonummella. Kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu ateljeetalo valmistui vuonna 1903. Talo ehti olla pystyssä vain muutaman vuoden ennen kuin arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarinen hajosi ja Armas Lindgren muutti perheineen pois talosta. Yleisölle Hvitträsk avattiin kunnostettuna vuonna 1971. Museoateljee on talvella avoinna yleisölle 20.12. asti. | kansallismuseo.fi/fi/hvittrask

Kahville Lappeenrantaan LAPPEENRANNASSA vierailevien kannattaa pistäytyä Suomen parhaimpien kahviloiden joukkoon tituleeratussa Kahvila Majurskassa. Upseeriperheen vanhassa asuinrakennuksessa toimiva kahvila tarjoaa suolaisten ja makeiden kahvilaherkkujen lisäksi laajan valikoiman erilaisia teelaatuja. Kuutostien varrella sijaitsevassa kahvilassa on helppo pistäytyä myös läpikulkumatkalla, sillä kahvilan edustalla on hyvin parkkitilaa. | majurska.com

| oldrauma.fi

Tonttuseikkailua ja lähiruokaa

Runebergin koti Porvoossa

MIKKELISSÄ SIJAITSEVAN Kenkäveron pappilan historia ulottuu yli 550 vuoden taakse. Ensimmäinen papin asumus rakennettiin silloiselle saarelle 1400-luvun puolivälissä, ja paikalla toimi pappila vuoteen 1969 asti. 1990-luvulla Kenkäveron päärakennus restauroitiin ja paikasta tuli museo ja kulttuurikohde. Nykyisin elävästä pappilamiljööstä löytyy lähiruokaa tarjoava ravintola, käsityöläisten verstasmyymälä ja siellä järjestetään monia tapahtumia. Joulun aikaan Kenkäverossa järjestetään muun muassa Jouluherkkumarkkinat. Lapsia ilahduttaa puolestaan Tonttuseikkailu-esitys.

KANSALLISRUNOILIJA J. L. Runebergin ja Fredrika Runebergin Porvoon koti on Suomen ensimmäinen kotimuseo. Perhe muutti taloon vuonna 1852 ja kotimuseo avattiin yleisölle 1880, vain kolme vuotta runoilijan kuoleman jälkeen. Runebergit olivat aikansa julkkiksia, joten heidän elämästään tiedetään melko paljon. Monet heidän käyttämistään esineistä ovatkin säilyneet nykypäivään asti. Esillä on alkuperäisten huonekalujen ja astiakomeron posliinien lisäksi muun muassa kauppakuitteja ja Fredrikan keskeneräiseksi jäänyt sukankudin.

Kenkäverossa

| kenkavero.fi

30 Expressi 4 | 15

SILJA VEPSÄNREPO

RAUMAN SYDÄMESSÄ sijaitseva kaupungin vanha osa on UNESCO:n maailmaperintökohde. Tunnelmallinen, hyvin säilynyt puutalokokonaisuus ei ole vain pala historiaa, vaan elävä kaupunginosa. Puutalojen keskeltä löytyy lukuisia pieniä putiikkeja, tori ja kahviloita. Suomalaisesta designista pitävän kannattaa vierailla Busstopissa, ja luomutuotteista innostuvan Lumossa. Kontion kahvilassa voi levähtää nauttimassa kahvin ja siilileivoksen.

ILARI JÄRVINEN

Idyllinen Vanha Rauma

| runeberg.net/runeberginkoti

Expressi 4/2015  

Lehti matkalle ja kotiin

Expressi 4/2015  

Lehti matkalle ja kotiin

Advertisement