Page 1

EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI 3/10

Anders M책rdin

Pietari Auttamista suurella syd채mell채

Vaasan

saaristossa

Pikkubussi Roope Lipastin kolumni

Vauhdissa viisikymppisen채 Juha Itkosen matkamuistot

PIPSA HURMERINTA Matka mallista kokiksi


n lve ! a t a si iss n e jo aa asi a r Va om l

AURINKOMATKALAISEN MIELIPITEELLÄ ON VÄLIÄ. Yli 150 000 vinkin avulla seikkailunhaluinenkin löytää lomansa. Anna Aurinkomatkalla käyneiden lomalaisten suositella juuri sinulle sopivia kohteita osoitteessa aurinkomatkat.fi tai poimi omasi näistä ensi talven matkoista: 2 | expressi

Cancún, Meksiko 2 vk 16.1. alk. 1930 € Patong Beach, Thaimaa 2 vk 9.12. alk. 1415 € Phan Thiet, Vietnam 2 vk 3.3. alk. 1320 € Sharm el Sheikh, Egypti 1 vk 18.11. alk. 590 € + 15 € viisumikulu Playa del Inglés, Gran Canaria 1 vk 6.4. alk. 665 €

Varaa matkatoimistostasi, www.aurinkomatkat.fi tai soita 0600 060606. Puhelun hinta 1,97 €/vastattu puhelu + pvm.

Suositellaan lämpimästi.


Raoul Björkenheim Kuva: Maarit Kytöharju

evääksi

PIPSA HURMERINTA ILOISET AUTTAJAT MATKAEVÄSTÄ SATA LASISSA

22 22

Tampere Jazz Happening tuo Suomeen jälleen upean kattauksen jazztaivaan tähtiä. ExpressBussilla pääset mukaan svengaamaan.

Oulun Uuden Seurahuoneen Tiernashow yhdistää tiernapoikanäytökseen tanssiin, lauluun ja musiikkiin.

21

Kirjailija ANDERS MÅRD tuntee kanavien, palatsien, siltojen ja museoiden Pietarin. Hän kertoo parhaat tärppinsa kotikaupunkiinsa.

18

JUHA ITKONEN pakkaa matkoille mukaan liikaa kirjoja ja unelmoi Afrikasta.

16 expressi | 3


Päätoimittajalta Saara Remes

Lentokentälle ilman pysäköintihuolia Viime aikojen uutisoinnissa on kannettu suurta huolta lentoyhteyksien katkeamisesta kolmeen maakuntakeskukseen sen jälkeen, kun lentoyhtiö Finncomm ilmoitti lakkauttavansa näiltä paikkakunnilta reittiliikenteen. Huoli nopeiden lentoyhteyksien katkeamisesta on ymmärrettävä, vaikka lentomatkan kokonaismatkaaika turvatarkastuksineen ja lentokenttätoimintoineen onkin jatkuvasti kasvanut. ExpressBus on tarjonnut jo vuosia nopeat ja kattavat yhteydet HelsinkiVantaan lentokentältä niin kyseisiin maakuntakeskuksiin kuin muihinkin kaupunkeihin. Päivittäin on päätiesuunnille kymmeniä edestakaisia vuoroja. Lentomatkustaja voi jo heti lentoasemalla nousta bussin kyytiin ja paluumatkalla päästä matkatavaroineen suoraan lentoaseman oven eteen. Oman auton vaihtoehtona matka EeBeellä poistaa pysäköintihuolet ja ajamisen vaivan. Ratin takana oleva

ammattilainen huolehtii turvallisesta matkan etenemisestä. Helteisen ja valoa täynnä olleen kesän jälkeen on siirrytty ajanjaksoon, jolloin pimeää aikaa vuorokaudesta on taas paljon. Pimeä heikentää monella tavalla näkyvyyttä, myös pysäkillä. Kuljettajan on vaikea havaita katettujen bussipysäkkien suojasta ilman heijastinta olevaa ja pysähtymismerkin unohtavaa matkustajaa. Näe ja näy pysäkillä! Uuden opinahjon aloittavilla ja opiskelijaelämässä jo olevilla on edullinen mahdollisuus kotona käyntiin tai jonkin muun syyn takia matkustamiseen. Opiskelijakortin esittämällä alennuksen saa myös silloin, kun ostaa lipun kuljettajalta. Nettilipunmyynti palvelee entiseen tapaan. Reittitarjonta ja lipputarjoukset ovat kätevästi saatavilla verkkosivuilta, www.eb.fi. Mukavia ja turvallisia matkoja!

Expressi – paras matkakumppani Tavoita lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa! 2/1 410 x 260 mm 5.000,- • 1/1 205 x 260 3.000,- • 1/1 vuosisopimus 10.000,- (sis. 4 kpl sivun ilmoituksia) • 1/2 100 x 260 mm pysty 1.600,- • 1/2 205 x 120 mm vaaka 1.600,- • Kaikkiin hintoihin lisätään alv.

Aikataulu 2010 No Ilm.pvm Aineisto 4/10 3.12. 12.11.

ExpressBus on vuonna 1991 perustettu 15 suomalaisen pikavuoroyrityksen markkinointiyhteenliittymä. Suomen poikki kulkee yli sata reittiä, joita ajaa 220 ExpressBussia. Päivittäisiä vuoroja on yli 350 ja bussit pysähtyvät noin 2 500 pysäkille. Viime vuonna kuljetimme noin 2,4 miljoonaa matkustajaa ja bussimme ajoivat 25 miljoonaa kilometriä. EXPRESSI-LEHTI: Julkaisija ExpressBus, Lauttasaarentie 8, 00200 Helsinki, 020 710 5000, päätoimittaja Saara Remes. Toimitus & taitto OSG Viestintä, PL 280, 20101 Turku, puh. 0207 806 839. Kannen kuva Nina Merikallio. Ilmoitusmarkkinointi Maritta Humala, palmera@kotiposti.net, puh (03) 2533940, 040 7099856, Saara Remes puh. 020 710 5000 ja OSG Viestintä puh. 0207 806 882. Ilmoitusliikenne OSG Viestintä, PL 280, 20101 Turku, pekka.eskelinen@osg.fi, puh. 0207 806 853. Painopaikka Forssan Kirjapaino. Painosmäärä 45 000 kpl.

4 | expressi


Quentin Tarantinon elokuvissa on kuollut kaikkiaan 315 roolihahmoa. 350 elokuvaa saa Suomen TV-ensi-iltansa

ENEMMÄN ENSI-ILTOJA KUIN TARANTINON TUOTANNOSSA RUUMIITA

CANAL+:lla. Myös Kunniattomat paskiaiset.

Tohtori House syö päivässä

CANAL+ tuo kotiisi arvostetuimpien studioiden elokuvat. Vuoden aikana kanavalla näytetään peräti 350 elokuva-ensi-iltaa. Runsaalle TV-sarjojen tarjonnalle ominaista on jo laatusertifikaatiksi muodostuneen HBO:n vahva läsnäolo sekä TV-sarjojen tuoreus: monet huippusarjat saavat Suomen ensiesityksensä juuri CANAL+ -kanavilla. Antennikodit saavat nämä kanavat hintaan alk. 15,02Ð €/kk, kaapeli- ja IPTV-kodit alk. 24,01ÐÐ €/kk, satelliittikodit alk. 27,12 €/kk. Hinnat eivät sisällä operaattorikohtaisia avaus- ja korttimaksuja. Tilaa CANAL+ kätevästi osoitteesta canalplus.fi/tilaa.

expressi | 5

keskimäärin kahdeksan pilleriä. CANAL+ ensiesittää vuodessa kymmenen HBO- ja muuta TV-sarjaa.

USEAMPIA HUIPPUSARJOJA KUIN HOUSELLA PÄIVITTÄISIÄ LÄÄKKEITÄ.


matkaeväs KOONNUT: Pirkko Soininen

Herkkuja lähiruokatorilta 4Heinolassa sijaitseva Heila Lähiruokatori tarjoaa ohikulkijoille päivittäin suomalaisen maaseudun herkkuja laidasta laitaan. Heilasta löytyy palveleva liha- ja kalatiski, tilaviinimyymälä, tuoretta leipää ja pullaa monelta leipurilta, pienjuustoloiden tuotteita, myllytuotteita, marjajatkojalosteita ja yrttimausteita. – Esimerkiksi ruisleipämme ovat aitoja, kokonaan rukiista tehtyjä ja todella suosittuja, kertoo toriemäntä TITTA PIHAMAA. Samassa talossa toimii myös Cafe Heila. Heilan taustalla on kaksi perhettä; Eerolat Iitistä ja Pihamaat "Ruisleipämme Kalkkisista. ovat aitoja, kokonaan Molemmilla perheillä on rukiista tehtyjä ja ollut omien sekä muiden todella suosittuja." yhteistyökumppaneiden lähiruokaherkkujen myyntiä jo pitkään. Benjamin maatilatori palvelee Kausalassa ja Viini- & Puutarhatila Pihamaa Kalkkisissa. Avoinna Ma–pe 9–20 La 9–18 Su 12–20

www.heilan.fi

Oma valokuva koruun 4Kuvataiteilija JENNI KANKAAN Anna Pusu Design tekee tilauksesta kauniita koruja, joihin upotetaan asiakkaan oma valokuva. Korut tehdään käsinhiotusta kristallista ja lasista. Korujen lisäksi Jenni valmistaa käsin esimerkiksi myös kalvosinnappeja. Verkkokauppa osoitteessa www.annapusu.com

Eetu Aombe ryhmän naiset punovat kiondoja mangopuun alla Tawan kylässä. Kiondo korit on punottu muovipussitehtaan leikkuujätteestä.

Sinun Afrikkasi 4Mifuko on kahden suomalaisen Taideteollisen korkeakoulun kasvatin, MINNA IMPIÖN ja MARI MARTIKAISEN, yritys, joka toimii Suomi-Nairobi-akselilla. – Kaikki alkoi nähtyämme miten paljon Keniassa on taitavia käsityöläisiä, neuvokasta kierrätysmateriaalien käyttöä ja mielenkiintoisia tekniikoita. Täällä on kuitenkin paljon työttömyyttä ja käsityöläisiltä puuttuvat taloudelliset mahdollisuudet investoida käsityöalan kehittämiseen, kertoo Minna Impiö. – Suunnittelemme uudelleen perinteisiä kenialaisia käsitöitä vastaamaan eurooppalaisia makutottumuksia. Kutsumme sitä afrofusioksi, yhdistämme rikasta afrikkalaista käsityöperinnettä suomalaiseen muotoilun. Valikoimissa on muun muassa kierrätetyistä autonrenkaista tehtyjä sandaaleja, sähköjohdoista ja hakaneuloista valmistettuja koruja ja muovipusseista solmittuja värikkäitä koreja. Mifukolla on nettikauppa www.mifuko.fi

Kolme hyvää 4Neurotieteiden tohtori Lisa Genova on kirjoittanut fiktiivisen ja koskettavan teoksen Alicesta, joka sairastuu viisikymppisenä Alzheimerin tautiin. Kertoja on itse Alice, psykologian LISA GENOVA: tohtori. Kirja on silmät Edelleen Alice avaava ja lohdullinenkin WSOY, 2010. syväsukellus muistisairauden maailmaan.

6 | expressi

ASLAM NADEEM: Elävältä Haudatut Like, 2010

4Moniin suuntiin polveileva tarina sodan runtelemasta Afganistanista. Lääkäri Marcus Caldwellilta konfliktit neuvostoarmeijan ja talibanien kanssa ovat vieneet vaimon, tyttären ja toisen käden. Häneen taloonsa kokoontuu sekalainen joukko ihmisiä, joiden tarinoita Nadeem kertoo riipaisevan kauniilla kielellä.

4Kaunis ja herkästi kerrottu tarina Uudessa-Seelannissa asuvasta säveltäjä Adam Ankerista, joka lähtee etsimään omaa menneisyyttään Krakovasta. Laulaisin sinulle lempeitä lauluja esikoiskirjallaan LINDA OLSSON: ihastusta herättänyt Linda Sonaatti Olsson kertoo herkkävireisesti Miriamille menetetystä rakkaudesta, Gummerus, kaipauksesta ja raskaista 2010 perhesalaisuuksista.


: ICELLA O V Ä V I ARKIPÄ A K O J 14-18 IÄ KLO

IM

P VAPPU

Apulanta

Paramore, Paloma Faith, Green Day, Him, Jenni Vartiainen,

aa,

Madonna, Kings of Leon, Pink, Linkin Park, Maija Vilkkum

Happoradio, PMMP, Poets Of The Fall, Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams, U2, Irina... Tämä kaikki radiossa, TV:ssä ja netissä. voice.fi


TEKSTI: Johanna Pelto-Timperi

KUVAT: Dreamstime

Vapaaehtoistyötä

suurella sydämellä

Ilkka Kalmanlehto on vakuuttunut, että meissä kaikissa asustaa omantunnon vieressä pieni otus, joka haluaa auttaa muita. Suurellasydamella.fi-sivuston kautta voi helposti ilmoittautua mukaan vapaaehtoistyöhön. Tampereelta alkanut toiminta on laajentunut jo lähes kahdellekymmenelle paikkakunnalle.

SUURELLA SYDÄMELLÄ on nettiin rakennettu valtakunnallinen vapaaehtoisen auttamisen kanava. Palvelu on joustava, helppo ja kekseliäs tapa koota yhteen eri paikkakuntien auttamistyö ja apua tarvitsevat. Toiminta keskittyy auttamiseen ja ihmisten kohtaamiseen.

8 | expressi


S

uurella Sydämellä -palvelun toiminnasta vastaava Ilkka Kalmanlehto innostui vapaaehtoistyöstä, kun itse auttoi vanhuksia. – Ei sitä voi edes kuvailla, kuinka mukavalta tuntui, kun sai korjattua repsottavan kaapinoven tai teki jonkun muun korjaustyön vanhukselle. Työssä saattoi mennä viisi minuuttia, mutta sitten juotiin kahvit ja juteltiin. Siitä tuli ihan mahdottoman hyvä olo, Ilkka Kalmanlehto kertoo. Hän uskoo, että vapaaehtoistyöstä saatava energia vie ihmistä eteenpäin omalla polullaan.

Juostavaa ja helppoa

Kun Suurella Sydämellä -palvelu aloitettiin Tampereella 2006, oli lähtökohtana se, että auttamisen pitää olla mahdollisimman helppoa ja joustavaa. Uutta toiminnassa oli se, että vapaaehtoistyöhön ilmoittautuminen tapahtui netin kautta. – Nykyään ihmiset ovat kiireisiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihmisillä olisi halu auttaa vähäosaisia. Auttamistyöhön ei kuitenkaan voida välttämättä sitoutua säännöllisesti. Suurella Sydämellä -palvelun idea on, että vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikkapa vain kerran vuodessa tai harvemminkin. Mutta kun tulee halu auttaa, se on mahdollista ja ilmoittautuminen on helppoa, tiivistää Ilkka Kalmanlehto. Osalle vapaaehtoistyöntekijöistä auttaminen on harrastus ja siihen osallistutaan säännöllisesti. Toisilla taas auttamisen halu nousee välillä pintaan ja silloin on helppoa ilmoittautua mukaan toimintaan vaikka vain yhdeksi kerraksi. – Joskus tarvitaan autokuskia, joskus keittiöhenkilökuntaa ja toisinaan taas vanhuksen digiboxia pitää säätää. Digiboxien ja muun tekniikan ja elektroniikan käytön neuvominen onkin tyypillistä vanhustyötä. Kaikki mahtuvat mukaan

Suurella Sydämellä -palveluun on kerätty erilaisia töitä ja palveluja, joita vapaaehtoiset voivat tehdä. Sivuilla voi ilmoittautua joko suoraan johonkin työhön tai ilmoittaa olevansa kiinnostunut yleisesti auttamisesta. Halukkaat haastatellaan ja yhdessä mietitään, mikä voisi olla kenellekin sopivaa työtä. – Haastattelu ei ole mitenkään virallinen, mutta me olemme vastuussa työntekijöistä, joten perusasiat pitää olla kunnossa. Auttamiseen ei tarvita mitään erityisosaamista, vaan jokainen tekee sitä, mikä tuntuu sopivalta. Vähäosaisten kohtaaminen ei aina ole helppoa. Meidän tehtävämme onkin miettiä, sopiiko työ vapaaehtoiselle vai tarvitseeko ihminen ammattiapua. – Vanhustyöhön ja asunnottomien auttamiseen löytyy helpoiten työntekijöitä. Myös ruoka-avun antaminen on yleistä. Mielenterveysongelmista kärsivien kohtaaminen on vaikeampaa. Yksinäisyys on kuitenkin suuri ongelma

ja monille ihmiskontaktien saaminen olisi tärkeää, Kalmanlehto miettii. Hän on mielissään siitä, että toiminnassa on mukana nuoria. – Auttaminen ei katso ikää tai koulutustaustaa. Meillä on mukana nuoria ja vanhoja, on tohtoreita ja työttömiä. On ollut hienoa huomata, kuinka valveutuneita ja fiksuja parikymppisiä nuoria on innostunut toiminnasta. Toiminta laajenee

4.

Tampereella Suurella Sydämellä -palvelu on tavoittanut noin 800 kaupunkilaista, jotka ovat kiinnostuneita vapaaehtoistyötä. Halu auttaa on ilmeistä, koska suurellasydamella.fi-sivuston Tampereen osiossa vierailee kuukaudessa 2 000–3 000 kävijää. Kuluvan syksyn aikana Suurella Sydämellä -palvelu aloitetaan Liedossa, Raumalla ja Turussa. Loppuvuodesta kokeillaan myös sitä, että nettisivujen kautta voi lähettää organisoijille viestin siitä, millaista apua tarvitsee. Netti kokoaan näin kätevästi niin auttajat kuin avuntarvitsijatkin. – Vapaaehtoistyö jotenkin tasapainottaa tätä postmodernin yhteiskunnan teknistä ja itsekeskeistä aikaa, Ilkka Kalmanlehto miettii.

Ei autolla töihin 22.9.! Liikkujan Viikkoa vietetään 16.–22.9.2010. Viikko huipentuu Autottomaan päivään 22.9. Seuraa paikkakuntasi tapahtumailmoittelua.

Kerro positiivinen joukkoliikennekokemuksesi ”Kuljettajan kuulutukset saivat minut hyvälle tuulelle.” ”Kuski pysäytti bussin ja jäi odottamaan. Ehdin mukaan ja ajoissa tenttiin.” ”Iloinen päiväkotiseurue piristi sateista aamua metrossa. Lasten ihmettely ja selitykset ovat mahtava voimavara!” Joukkoliikenne on elävää elämää. Kerro meille kokemuksistasi parhaat ja hauskimmat. Voit voittaa ExpressBussien ja VR:n matkalahjakortteja. Löydät kilpailun osoitteesta: www.liikkujanviikko.fi

expressi | 9


TEKSTI: Pirkko Soininen

KUVAT: Mikael Soininen

Mallikas kokk Maailmalla menestynyt huippumalli Pipsa Hurmerinta palasi Suomeen muutama vuosi sitten, opiskeli kokiksi ja pyörittää nyt omaa catering-alan yritystä sekä kirjoittaa ruokaaiheista blogia.

10 | expressi


4 Pipsa Hurmerinta on kotiutunut Suomeen yli kymmenen maailmalla vietetyn vuoden jälkeen. Talvella hän tosin ikävöi Pariisia.

ki >> expressi | 11


>>

P

ipsa Hurmerinta, 32, on palannut edellisenä yönä lomamatkalta Etelä-Ranskasta. Väsymyksestä ei enää näy merkkiäkään. – Se oli sellainen riemuloma Rivieralla. Juhlimme ystävien kanssa synttäreitäni ihanassa ravintolassa Marseillesissa. Le Corbusierin 1940-luvun lopulla suunnittelema betonilähiö tarkoitettiin alun perin uuden maailman airueeksi, paikaksi josta ei ikinä tarvitse lähteä mihinkään. 1600 ihmisen rakennuskompleksissa on asuntojen lisäksi muun muassa kaupat, lasten päivähoito, hotelli ja pelkistetysti sisustettu ravintola, jossa söin yhden elämäni unohtumattomimmista aterioista. Kahteen mennessä iltapäivällä Pipsa ei ole ehtinyt syödä vielä aamiaista, saatikka lounasta. Kaksi näkkileipää on tänään saanut ajaa aamiaisen virkaa ja Cafe Ursulassa hän tilaa parsapiirakan. – Yleensä syön kunnon aamiaisen, 12 | expressi

4 – Olen aina tykännyt tehdä ruokaa. Jo lapsena olin paljon itsekseni ja kokkasin. Kun mietin mitä haluan tehdä malliuran jälkeen, kokiksi opiskeleminen tuntui kovin luontevalta.

lounaan ja päivällisen. Opin jo Ranskassa asuessani, että päivässä on syötävä kolme kunnon ateriaa ja sen lisäksi pari välipalaa. Jos jättää jonkun aterian väliin, on lopulta ihan tolkuton nälkä. Mallina maailmalla

Pipsa on pukeutunut mustaan lyhythihaiseen ja minihameeseen. Hiukset ovat auki. Kun häntä katselee, ei yhtään ihmettele, että kaunis nainen teki yli kymmenen vuotta töitä huippumallina Pariisissa ja New Yorkissa. – Niin nuorena sitä ei tajua, kuinka etuoikeutettua työtä saa tehdä. Lennät ykkösluokassa ja nukut huippuhotelleissa. Sitä alkaa pitää jotenkin normaalina. Vasta nyt ymmärtää, että olihan se aikamoista. Mallivuosista Pipsalla ei ole mitään pahaa sanottavaa, vaikka huippumallin työ on kaikesta glamouristaan huolimatta fyysisesti ja henkisesti raskasta. – Olihan se mahtavaa. Näkee maailmaa, tapaa huipputyyppejä ja työstä vielä maksetaankin hyvin. Eihän enempää voisi toivoa.

Haaveista totta

Pipsalla on tapana toteuttaa haaveet. 10-vuotiaana Pariisissa hän totesi äidilleen asuvansa vielä joskus kaupungissa. 16-vuotiaana New Yorkin vierailulla hän tunsi samoin ja päätti, että jonain päivänä hänellä vielä on asunto Isossa Omenassa. Kummatkin haaveet toteutuivat. – Mallin urasta haaveilin pikkutytöstä asti. Silloin elettiin hippumallien, Christy Turlingtonin, Linda Evangelistan ja Cindy Crawfordin, aikaa. 17-vuotiaana vaasalaistyttö marssi Paparazziin ollessaan isosiskon luona kyläilemässä Helsingissä. – Jännitti, mutta sisko kannusti, että hoida nyt se alta pois. Sitten tiedetään, onko minusta työhön. Riski kannatti, sillä siitä lähtien Pipsa on tehnyt mallin töitä ja seuraavana keväänä hän matkusti jo Pariisin. Mallista kokiksi

– Ehkä jaksoin tehdä mallin työtä pitkään juuri siitä syystä, että työ oli niin upeaa. Lopulta piti tehdä päätös. Teenkö


loppuelämäni mallin työhön ja muotiin liittyviä juttuja vai rupeanko tekemään jotain ihan muuta. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon. Pipsa palasi kolme ja puoli vuotta sitten Suomeen ja opiskeli kokiksi Espoossa Omnian aikuislinjalla. Iltaopiskelu sopi elämään hyvin, päivät hän saattoi tehdä mallin töitä. Silmiä avaavaa oli harjoittelujakso hotelli Klaus K:n aamiaistarjoilijana. – Ihan pakosti sitä mielessään laski, kuinka monta tuntia tarjottimia joutuu kantamaan tienatakseen yhden mallikeikan ansiot. Sen jälkeen arvostin entistä

hän ymmärtää kasvisruokailijoita. – Olin ihan että yes. Moni ajattelee edelleen, että kasvisruoka on jotain harmaata mössöä. Terveellistä ruokaa

Pipsa vannoo makrobioottisen ruokavalion nimiin. Säännölliset ruoka-ajat, täysjyvävilja, kasvispainotteinen sekä mahdollisimman puhdas ja käsittelemätön ruoka ovat sen perusta. Hän karsastaa laihdutuskuureja. Kuurit eivät laihdutuksessa auta kuin ehkä hetkellisesti. Pipsa käykin yrityksissä luennoimassa terveellisistä elinta-

– Ruoan pitäisi antaa virkeyttä ja energiaa. Jos ruokailun jälkeen väsyttää, jotain on vialla. Oma blogi ja ruokapalsta Oman yrityksen ja mallin töiden lisäksi Pipsa kirjoittaa myös Elle-lehteen Bistro-palstaa ja blogia Malli, joka söi kaiken. Blogissaan hän kertoo eläväisesti mukavista ruokakaupoista, ravintoloista ja tuotteista. Hän antaa myös paljon hyvien ruokien reseptejä. –  Joku nainen kirjoitti minulle, että blogini on kaikkien naisten pelastus, koska annan niin hyviä ja helppo-

"Ruoan pitäisi antaa virkeyttä ja energiaa. Jos ruokailun jälkeen väsyttää, jotain on vialla." enemmän tarjoilijan työtä. Muutenkin minusta on hyvä, että kokkikin ymmärtää sen päälle, mitä salissa tapahtuu. Pipsa perusti oman catering-alan yrityksen viime syksynä. Hän tekee tarjoiluja yritysten tilaisuuksiin. – Jos ruokailijoita on alle kymmenen, teen kaiken itse, muuten minulla on kaksi työntekijää. Pipsa suosii menuehdotuksissaan kasvispainotteista ruokaa, mutta tekee toki asiakkaan toiveiden mukaan mitä tahansa. Hän on keitrannut monenlaisia yritysjuhlia, coctail- ja iltatilaisuuksia. Parhaan palautteen Pipsa on saanut nuorelta mieheltä erään keitraamansa tilaisuuden jälkeen. Mies totesi, että nyt

voista, jonka jälkeen nautitaan hänen valmistamansa terveellinen ateria. – Muutoksen täytyy lähteä koko elämäntapojen muuttamisesta. Pitäisi syödä vain käsittelemättömiä ruokia. Jos ruoka näyttää siltä, ettei siitä tiedä, mitä se sisältää, sitä ei pidä syödä. Pyrin itsekin syömään terveellisesti. Sokeria en syö juuri ollenkaan, sillä siitä tulee riippuvaiseksi. Pipsa on perehtynyt kiinalaiseen lääketieteeseen, jonka mukaan ihmisen tulee syödä niin, että jin ja jang pysyvät tasapainossa. Toisessa ääripäässä on sokeri, toisessa suola. Pitäisi syödä siitä keskeltä, mahdollisimman tasapainoisesti.

ja reseptejä. Olin ihan ällikällä päähän lyöty. Pipsan ruokaohjeet ovat hyviä. Toimittaja testaa kesäistä salaattia ja nauttii. Pipsa pyrkii antamaan ohjeita, jotka on helppo muistaa jopa kertalukemalta ulkoa. Myös ruoka-aineet hän pyrkii pitämään mahdollisimman yksinkertaisina, vaikka mukana onkin jotain eksoottisempia vivahteita Pipsan monilta ulkomaanmatkoilta. Tällä hetkellä Pipsa unelmoi oman kahvilan perustamisesta Helsinkiin. Kun hiukankin tuntee tämän naisen tekemisiä voi vain arvata, että unelma tulee piankin toteutumaan.

expressi | 13

>>


14 | expressi

expressi | 14


matkaan PIETARI • VAASA • OULUN SEURAHUONE • ELOKUVAA KARJALASSA

1

Kuninkaan kaupunki

STRÖMSÖ. Tv:stäkin tuttu Strömsö kaupungin ulkoilualueella Västervikissä on kesäisin ihana paikka piknikille. Siellä on puisto, pienvenesatama, uimaranta ja matonpesulaituri. Ulkoilualueella voi kävellä tai sinne voi mennä uimaan. Talvisin paikalle voi kävellä jäätä pitkin, hiihdellen tai kelkalla.

2

rausta kokous- ja koulutuskäyttöön, tilausruokailuja ja A -oikeudet sekä ohjelmapalveluita ryhmille – Samassa talossa sijaitseva Taito Shop Loftet myy tuotteita kodin käyttöesineiksi ja sisustukseen. Loftet on tunnettu ja arvostettu lahjojen ostopaikka ja kuuluisa upeista lahjapakkauksistaan, Sanna Arai vinkkaa. www.loftet.fi.

VAASAN SAARISTO. Oma mökki saaristossa on kaikista rakkain paikka, mutta saaristossa on myös paljon ihania kahviloita ja ravintoloita, joihin pääsee omalla veneellä tai saaristoristeilijällä, moneen myös autolla. Saaristoristeilyjä kannattaa tutustua Vaasan kaupungin nettisivuilla. www.vaasa.fi

3

Kuva : Gus tav W asa

Kuva: Käsityön Talo Loftet

Vinkit Vaasan vierailulle tarjoilee Käsityön Talo Loftetin ravintola Konsulinnan Kahvihuoneen ravintolapäällikkö Sanna Arai. Kahvila on kuuluisa tyrnileivonnaisistaan, Konsulinnan omenaunelmasta ja porkkanakakusta. Entiseen porvariskotiin restauroidussa kahvilassa on upeat tammiset puolipaneelit ja nahkajäljitelmätapetit. Talossa on myös upea tilausravintola 1880-luvun miljöössä, tilojen vuok-

GUSTAV WASA. Ihanan tunnelmallinen, palkittu ravintola, jossa ruoka ja palvelu ovat aina yhtä moitteettomia. Entiseen hiilikellariin sisustetussa ravintolassa on rentouttava tunnelma. Puhtaita, tuoreita ja paikallisesti tuotettuja raaka-aineita. Vaasan ravintoloista ehdoton lemppari! www.gustavwasa.com

4

expressi | 15


matkamies Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Otava

4Juha Itkosen neljäs romaani Seitsemäntoista on osin omaelämänkerrallinen tarina nuoruudesta, unelmista ja kirjoittamisen seurauksista.

Afrikkaan haluaisin palata 1. Unohtumaton matkakokemuksesi? Tuoreessa muistissa on kesällä perheen kanssa tehty matka Kaliforniaan. Siellä kiinnostivat niin maisemat, kirjallisuus kuin musiikkikin. Oli mukavaa lähteä kolmestaan matkalle. Näimme paljon ja mieleen jäävintä oli ehkä se, että maisemat vaihtuivat nopeasti lyhyellä matkalla. 2. Minne haluaisit matkustaa uudelleen? Olin yhdeksän vuotta sitten Afrikassa lyhyellä työmatkalla, ja toivon pääseväni uudelleen jonnekin päin Saharan eteläpuoleista Afrikkaa. Haluaisin tutustua tarkemmin kolmanteen maailmaan. 3. Mitä sinulta löytyy aina matkalaukusta? Minulla on paha tapa pakata turhan paljon kirjoja mukaan. Minulla on bussissakin aina lukemista mukana. Lähtiessä miettii, mikä kirja sopisi tunnelmaan, ja sitten niitä tulee kahmittua hyllystä liikaa

16 | expressi

mukaan. Pitäisi muistaa, että matkalla on usein muutakin tekemistä kuin lukeminen. Kerran Espanjassa olimme niin pienessä ja rauhallisessa kylässä, että mukaan otetut kirjat loppuivat kesken. 4. Etsitkö matkoilta uusia aiheita kirjoihin? Ulkomailla ja matkalla aistit ovat valppaina ja muistikuvia syntyy paljon. Kaikkea ei seuraa tietoisesti, mutta paljon jää mieleen niin työ- kuin lomamatkoiltakin. Vuonna 2005 olin Apu-lehden työmatkalla Thaimaassa tsunamin jälkeen ja sieltä siirtyi maisema Kohti-kirjaan. 5. Haluatko matkustaa yksin vai seurassa? Kyllä porukassa on mukavampi matkustaa kuin yksin. Tosin yksin lentokoneessa syntyy kirjakelpoisia ajatuksia. Ja ulkomailla kirjoittaminen sujuu hyvin. Porukalla reissuun lähteminen on yksi hienoimmista asioista elämässä.

JUHA ITKONEN helsinkiläinen kirjailija ikä 35 vuotta vaimo ja yksi lapsi kuuluu nykykirjailijoiden kärkikaartiin, julkaissut teokset Myöhempien aikojen pyhä (2003), Anna minun rakastaa enemmän (2005), Kohti (2007), Huolimattomia unelmia (2008) ja elokuussa ilmestynyt Seitsemäntoista sekä lastenkirja Topsi ja tohtori Koirasson yhdessä vaimonsa Maija Itkosen kanssa (2007) on yksi käsikirjoittaja KOM-teatterin 13.10. ensi-iltaan tulevassa Konenäytelmässä.


VATSAVAKUUTUS UU

! S U TU

Ota matkakumppaniksi uudet kesäisen mansikan makuiset Relatabs-purutabletit. Relatabs tasapainottaa vatsasi toimintaa ja vahvistaa vastustuskykyä. 1 tabletti päivässä riittää. Apteekista. expressi | 17


1. Pietarin kanavat tuovat mieleen Venetsian ja Amsterdamin. Kanava- ja jokiristeily kuuluu kesäisen matkan kohokohtiin.

TEKSTI: Pirkko Soininen

KUVAT: Anders Mård, Dreamstime

Anders Mårdin

Pietari 4Anders Mård on kirjailija ja toimittaja. Hän

raportoi Pietarista moniin pohjoismaisiin medioihin. Mård on kirjoittanut kirjat Pietari – metropoli nurkan takana (Tammi, 2003), Takaisin Viipuriin (Tammi, 2005) ja Tallinn – sagostadens revansch (Söderströms, 2007)

2

18 | expressi

Kirjailija ja toimittaja Anders Mård on asunut Pietarissa pysyvästi seitsemän vuotta. Useita matkaoppaita kirjoittanut mies antaa parhaimmat vinkkinsä palatsien, kanavien ja puistojen kaupunkiin.


2

4

3 2. Pietari Suuri perusti kaupungin Nevan suistoon 1703. Ensimmäinen tulva oli kolme kuukautta linnoituksen rakennustöiden alkamisesta. 3. Ylösnousemuskirkko eli Kirkko veren päällä on Pietarin kuuluisia maamerkkejä. Se rakennettiin sille paikalle, missä tsaari Aleksanteri II murhattiin 1881.

1

P

ietari yllättää kauneudellaan. Sehän on kuin kanavien Venetsia ja häikäisevä Pariisi samassa kaupungissa. Täällä voi kulkea Dostojevskin jalanjäljissä, kuunnella Anna Ahmatovan runojen kaikuja Krestyn vankilan seinissä ja rakastua kaupunkiin kuin romantiikan lähettiläs Puskin. Pietari on täynnä muistoja dramaattisesta historiasta, mutta se on myös tätä päivää sykkivä särmikäs metropoli. Pietarissa riittää hyvinkin katsottavaa viikoksi tai kahdeksi tai vaikka loppuelämäksi.

6

– Olen viihtynyt Pietarissa hyvin. Venäläisillä on positiivinen asenne Suomea ja suomalaisia kohtaan, joten täällä on helppo olla suomalainen. Tosin olen täällä edelleen ulkomaalainen ja saan jatkuvasti kamppailla erilaisten kulttuurierojen vuoksi, Anders Mård kertoo. Anders Mårdin vaimo on pietarilainen. Vuosina 1999-2002 pariskunta sukkuloi Helsingin ja Pietarin väliä, usein bussilla, mutta pysyvästi he muuttivat kaupunkiin 2003. Jo tuolloin heillä oli kolme lasta, joten kahden kaupungin välillä kulkeminen ei tuntunut enää järkevältä. – Nyt meillä on jo neljä lasta. Journalistille Pietari on tavattoman mielenkiintoinen ja merkittävä kaupunki toimia.

4. Mariinksi-teatterissa voi nauttia maailmanluokan baletista. Baletti tunnetaan edelleen maailmalla monesti vanhalla nimellään Kirov.

Kaupunki on ulkoilmamuseo

– Kaupungin yhtenäisenä säilynyt klassinen arkkitehtuuri kuuluu yhteen maailman kauneimmista. Pietarilla on dramaattinen historia, sekä poliittisesti että kulttuurillisesti. Tämä on myyttinen paikka, joka ei koskaan lakkaa kiehtomasta, listaa Mård syitä, joiden takia hän on viihtynyt Pietarissa. Mårdin perhe asuu Petrogradskajan puolella. He elävät Pietarissa lapsiperheen kiireistä arkea. – Aamuisin vien lapset kouluun ja nuorimman päivähoitoon. Sitten tulen takaisin kotiin tekemään töitä. Joko kirjoitan kotona tai sitten lähden kaupungille haastattelemaan ihmisiä. Yritän lopettaa päivän viiden maissa, mutta usein iltaisin joudun tasapainottelemaan

expressi | 19

>>


>>

7

7

5

ANDERSIN SUOSIKKIRAVINTOLAT • TSEHOV. Tarjoaa venäläisiä ruokia mukavassa miljöössä. Petropavlovskaja 4. • KET. Georgialainen pieni ravintola keskustassa, jossa saa aina hyvälaatuista ruokaa. Stremjannaja 22. • KNIGI. Minimaalinen kahvila sympaattisessa kirjakahvilassa Petrogradskajan puolella. Kamennoostrovski pr 13. • BLINIT. Venäläisiä lettuja voi ostaa kaikkialta kaupungista, katukioskeista ja ketjuravintoloista, muun muassa Teremokista. www.teremok.ru • STOLLE. Ketjuravintola, joka tarjoaa kaupungin parhaat venäläiset piirakat. Sympaattinen sisustus ja kaikuja jugendista. www.stolle.ru

5. Eremitaasi on häikäisevä palatsi, jonka suojissa on yksi maailman arvokkaimmista taidekokoelmista. 6. Muodin pääkaupungiksi Pietarista ei vielä ole, mutta kaupunki sykkii tätä päivää ja uudet muotisuunnittelijat perustavat kaupunkiin myymälöitä. 7. Votka ja kaviaari ovat venäläisen keittiön kulmakiviä. Kaviaari maistuu myös blinien kyytipoikana.

6 7 perheen ja työn välillä. Kotona työskentelemisessä on sekä hyvät että huonot puolensa. Upeaa kulttuuria ja taidetta

Kulttuuritarjonta Venäjän kulttuuripääkaupungissa on valtaisa. Satunnaisen turistin on vaikea päättää, mihin hakeutua nauttimaan taiteesta. – Mariinski-teatteriin oopperaan tai balettiin meneminen ei ole koskaan virheliike. Myös Filharmonisen orkesterin konsertteja voi varauksetta suositella. Kummatkin tarjoavat maailmanluokan musiikkia. Kesällä on ehdottomasti lähdettävä risteilylle kanaaleja pitkin. Talvisin voi vaikkapa lähteä Jelaginsaarelle kaupungin pohjoispuolella, missä voi vuokrata luistimia ja potkukelkkoja. Myös klubielämä on vilkasta. Mård suosittelee undergroudklubi Gribojedovia ja rockia livenä tarjoavaa Glavklubia. Museoiden parhaat

Eremitaasi eli Talvipalatsi on yksi maailman tärkeimmistä taidemuseoista kolmen miljoonan taide-esineen kokoel20 | expressi

mallaan. Häikäisevän loistokas palatsi on jo itsessäänkin vierailun arvoinen. – Jos haluat syventää tietämystäsi venäläisestä taiteesta, vieraile Venäläisessä museossa. Kaupungista löytyy myös monta mielenkiintoista kotimuseota, muun muassa Dostojevskin, Pushkinin, Ahmatovan, Rimski-Korsakovin, Nabokovin ja Shaljapinin museot, Anders Mård vinkkaa. – Minulle kotimuseoiden helmi on Jelizarovin kotimuseo. Tässä talossa asui vuodesta 1913 lähtien Leninin sisko yhdessä puolisonsa Mark Timofejevitšin sekä Leninin äidin Maria Aleksandrovnan kanssa. Lenin ja hänen vaimonsa Krupskaja pitivät myös kortteeria täällä huhtikuusta heinäkuuhun 1917. Sisustus on alkuperäinen kaikkine huonekaluineen, astioineen ja parketteineen. Jopa kylpyhuoneen kuparikylpyamme on paikoillaan, puhumattakaan Leninin vanhasta hammasharjasta. Tuliaisiksi porsliinia

– Venäjällä valmistetut lelut, porsliini, kengät ja liinavaatteet ovat hyviä tuliaisia, Mård vinkkaa. Suurimmat ostoskadut ovat Nevski, Vladimirskij ja Sadovaja. Kaupungin suurin ostoskeskus on Gostinyi Dvor Nevskin varrella. Se on ollut kaupankäynnin sydän jo 1700-luvun lopulta

alkaen. Julkisivun kokonaispituus lähentelee kilometriä. Matkamuistoja voi ostaa matkamuistotorilta Ylösnousemuskirkon takaa Gribojedova-kanaalin varrelta. – Kirpputori Udelnaja luoteessa on suuri telttakylä, jossa tavalliset ihmiset myyvät kaikkea maan ja taivaan väliltä. Sieltä voi tehdä löytöjä, Mård kertoo.

ANDERSIN LEMPIPAIKAT • PIETARI-PAAVALIN LINNOITUS. Tänne kaupunki perustettiin 1703. Saari keskellä kaupunkia, hiekkaranta ja hienot näköalat kaupunkiin. • SENAATINTORI, jolla kuuluisa Pietari Suuren patsas. Kaupungin kuuluisin patsas ja yksi pyhimmistä palatseista. • KONJUSJENNAJA-KADUN pohjoinen puoli. Monet suomalaiset asuivat Pietarissa 1800-luvulla. Täältä kaupunginosasta löytyy edelleen yksi suomalainen ja yksi ruotsalainen kirkko. Suomitalo avattiin hiljattain täällä. • NEVSKIJ PROSPEKT. Kaupungin pisin ja tärkein katu, jolla on pituutta 4,5 kilometriä. Täältä löytyy kaikkea ja kaikki. • VASILINSAAREN itäinen puoli on täynnä kaunista arkkitehtuuria. • KESÄPALATSIT kaupungin ulkopuolella. Erityisesti Pietarhovi, Puskinin palatsi ja Pavlovskin puutarha.


makumatka TEKSTI: Kaisa Riikilä

KUVAT: Oulun Uusi Seurahuone

Suomalaisia herkkuja ja oululaista viihdettä

O

ulun Uuden Seurahuoneen Hugo-ravintolaan kannattaa lähteä herkuttelemaan matkojenkin takaa. Lähiruokatrendin innostamana keittiömestari Tommi Tuhkanen on nostanut listalleen kiinnostavia suomalaisia tuotteita. Muun muassa Bovikin kyyttö, ilmajokilainen luomupossu, Peltolan kirnuvoi ja Inarin taimen ovat saaneet kunniapaikan à la carte -listalla. Uuden Seurahuoneen historiaan liittyy mielenkiintoisia ihmisiä ja tapahtumia. Vuonna 1832 Ouluun saapui ensimmäistä kertaa teatterinjohtaja Carl Wilhelm Westerlund. Hänen seurueensa tähti oli hänen vaimonsa, hehkeä ja uhkea Maria Silfvan, joka oli Suomen ensimmäinen ammattinäyttelijätär. Hän toimi myös Oulun ensimmäisen varsinaisen Seurahuoneen valovoimaisena emäntänä. Tämän ehtoisan emännän kunniaksi Uudella Seurahuoneella on kehitetty käsin leivottava Maria Silfvanin suklaakakku. – Suklaakakkumme on kuin Maria Silfvan, tumma, uhkea, primadonna, kuvaavat oululaiset kakkuaan Uusi Seurahuone sijaitsee yli sata vuotta vanhassa rakennuksessa, merenrannan tuntumassa. Vuonna 1882 Oulun keskusta tuhoutui suurtulipalossa. Uusi Seurahuone sijaitsee talossa, jonka merikapteeni Johan Petrell rakennutti palon jälkeen yksityistalokseen. Sen suunnitteli arkkitehti Hugo Neumann uusrenesanssin tyyliin. Monenlaista elämää nähnyt talo käänsi uuden lehden historiassaan vuonna 1999, kun sen omistaja jälleen vaihtui: Head Invest Oy aloitti talon mittavat kunnostus- ja entisöintityöt. Uusi Seurahuone toivotti ensimmäiset vieraansa tervetulleiksi nauttimaan ravintolapalveluistaan vuonna 2001. Syksyn kohokohtana Tiernashow

Uusi Seurahuoneella jatkuu oululaista perinnettä rohkeasti uudistava Tiernashow & Dinner, joka on tarkoitettu pikkujoulukauden viihde-elämykseksi. – Tiernashow & Dinner on aivan uudenlainen versio perinteisestä näytelmästä. Show yhdistää tiernapoikanäytöksen tanssiin, lauluun, musiikkiin ja uskomattomia juonenkäänteitä sisältävään tarinaan. Vauhtia ei showsta puutu, siitä pitävät huolen päähenkilömme. Kuningas Herodes on nyt Kuningatar Herodes ja hänen roolissaan nähdään Merja Satulehto. Murjaanien Kuningas on Janne Pekkala, knihtinä Aki Louhela ja mänkkinä Lauri Salovaara. Shown on käsikirjottanut Juha Virranniemi, kertoo myyntisihteeri Satu Hemmi Seurahuoneelta. Tiernashow & Dinner on koettavissa perjantaisin ja lauantaisin 19.11.–18.12.2010 välisenä aikana.

expressi | 21


ajassa

KOONNUT: Pirkko Soininen

Kuvat: Tapahtumien järjestäjä

Trilok Gurtu Kuva: Elio Guidi

Jazzia Tampereella Intiimejä klubikeikkoja, maailmanluokan esiintyjiä ja unohtumaton tunnelma. Tampere Jazz Happening on vakiinnuttanut asemansa. Telakalla nähdään muun muassa brittiläinen Portico Quartet, Sun Trio, kuubalainen pianisti Roberto Fonseca ja chicagolainen People, Places & Things -orkesteri. Tampere Jazz Happening 29.10.–1.11. www.tampere.fi/jazz

KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSMESSUT

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Messut avoinna pe 11–18, la 9–17, su 10–17

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Liput

Soitto lankapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 7 snt/min ja matkapuhelimesta 8,28 snt/puhelu + 17 snt/min

Aikuiset 12 e, alle 15 v aikuisen seurassa maksutta Opiskelijat ja eläkeläiset 10 e (voimassa olevalla kortilla) Messuranneke 16 e (sis. kaikki messupäivät) Pysäköinti 4/6 e

33900 Tampere 22 Ilmailunkatu | expressi20,puh. Asiakaspalvelu, 0207 701 222


Kuva: Heidrun Lohr

Elokuvaa Karjalassa Nurmeksen ensimmäisillä Elokuvajuhlilla nähdään mielenkiintoinen kattaus suomalaista ja venäläistä elokuvaa. Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -trilogian toinen osa saa ensi-iltansa Nurmeksessa pari viikkoa ennen teatteriesityksiä. Esityspaikkoina mm. entinen VR:n tavaramakasiini, Autolautta Pielinen sekä Bomban karjalaiskylä. Nurmeksen Elokuvajuhlat 9.–12.9. www.nurmeksenelokuvajuhlat.fi

Kuoro soikoon! KuoroEspoo kokoaa kuoromusiikin ystävät Club Gor Fiven johdolla Espooseen lokakuussa. Club For Fiven konsertissa voi kuulla kaikkea sähkökitaroista rumpusooloihin, vaikkei lavalla olekaan yhtään soitinta. Mukana myös Lauluyhtye Talla, jonka kymmenen mieslaulajan ääniala kattaa täydet neljä oktaavia. Lavalla nähdään myös Nagoya Children´s Choir Japanista. KuoroEspoo 20.–24.10 www.kuoroespoo.fi

Merkkaa kalenteriin: TURKU: Tehdasmanifesti 9.–19.9. Nykytanssia, uutta sirkusta, nukketeatteria, performanssia ja kuvataidetta. www.manillantehdas.fi

Art Festival 29.9.–3.10. Nykytaidefestivaali, joka keskittyy julkisiin tiloihin tehtyihin teoksiin. www.antifestival.com

KUOPIO: Anti – Contemporary

OULU: Kesäaika Päättyy -nukke-

teatteritapahtuma 28.–31.10. www.akseliklonk.fi JYVÄSKYLÄ: Tanssin aika –festivaali 23.–26.9. Ennakkoluuloton ja näyttävä tanssifestivaali. www.ismodance.fi/tanssinaika

expressi | 23


TEKSTI: Johanna Pelto-Timperi

KUVAT: Eeva-Leena Vaahtio ja Dreamstime

Sata lasi Eeva-Leena Vaahtio ei ymmärrä, miksi perinteisessä elämänkaaressa korkein kohta on 50 ikävuodessa, jonka jälkeen alkaa alamäki. – Eihän se niin mene. Viisikymppisillä on viisikymmentä aktiivista vuotta vielä edessäänkin, hän toteaa. Eeva-Leena Vaahtio kiinnostui viisikymppisistä, kun väitöskirjatutkimuksessaan huomasi, että yli 50-vuotiaita rekrytoitiin tarkemmalla seulalla kuin nuorempia. Ikäsyrjintään työnantajat eivät sortuneet, mutta harva palkkasi enää uudeksi työntekijäksi 50 vuotta täyttänyttä. – Viisikymppisyys osoittautui

”Uskon, että työvoimasta tulee oikeasti vielä pulaa.” niin haastavaksi aiheeksi, ettei se ole jättänyt minua rauhaan. Analysoin jatkuvasti päivälehtien ikäpuheita ja kuuntelen korvat höröllä ihmisten ikäkeskusteluja busseissa ja kahviloissa. Vaahtion uusin kirja Tsemppiä, viisikymppiset! (Tammi 2010) tarttuu kielteisiin ikäkäsityksiin ja tarjoaa vaihtoehdoksi ”Minä voin, minä osaan” -puhetta. Hän kannustaa ihmisiä rohkeasti vaihtamaan työpaikkaa ja alaa, vaikka kalenteri-ikä alkaisikin vitosella. 24 | expressi

– Kun työnantajat rekrytoivat yli 50-vuotiaan, he perustelivat valintaa sillä, että työntekijä on osaava ammattilainen. Motivoitunut työnhakija saattoi nuorentaa näin itsensä kymmenellä vuodella. Kalenteri-ikä sai väistyä ja tilalle tuli työmarkkinaikä. Ikälukot estävät näkemisen Eeva-Leena Vaahtio on kirjoissaan ja esitelmissään tarttunut myös ageismiin eli ikään kohdistuviin perusteettomiin ennakkoluuloihin ja syrjintään. Käsite on ollut käytössä jo pitkään, mutta suuri yleisö ei ole ottanut sitä omakseen. Vaahtio puhuu itse ikälukoista. – Ikälukot estävät meitä näkemästä ihmisen yksilöllisyyden ja ainutlaatuisuuden. Kun nähdään vain ikä, luokitellaan ihminen sen mukaisesti. Ja puhutaan ”ikääntyneistä” ja ”senioreista”. Ikä on Vaahtion mielestä yksilöllinen asia, eikä voida ajatella, että se on jokin ominaisuus, joka ihmiseen tarttuu kuin sairaus, kun on täyttänyt 50 vuotta. – Ennen, kun ihmisten elinaika oli lyhyempi, 50 vuotta olikin jo saavutus. Mutta nykyään 50-vuotiailla on 50 vuotta vielä

edessäänkin. Usein olemme itse jarruna ja alamme ajatella ”Ei tässä iässä enää”. Uskotaan, että jos vielä ei mene huonosti, niin pian menee. Näin ihminen syrjäyttää itse itsensä. Jos ihminen ei välitä opetella uusia asioita tai jättää sairaudet hoitamatta, koska on jo ”tässä iässä”, on ajattelu jo perustaltaan kielteistä. Se saa pohjan perinteisestä länsimaisesta ikäkäsityksestämme. – Nimitän tätä kulttuuriseksi töhnäksi! ”Kannustan positiivisuuteen”

– Tiedän, että saatan olla ylioptimistinen, mutta kannustan ihmisiä positiivisuuteen. Jos haluaa esimerkiksi pysyä työelämässä, kannattaa kehittää jatkuvasti omaa osaamistaan ja osoittaa olevansa tarpeellinen työpaikalla. Omasta terveydestä ja työkunnosta tulee pitää huolta, koska kukaan muu ei voi tehdä sitä puolestasi. Työpaikalla kannattaa näkyä, käyttää ääntä palavereissa ja tukea muita. Vaahtio myöntää, että virkamies ja tutkija voivat pysyä työelämässä pidempään kuin esimerkiksi metsuri tai muu fyysistä työtä te-


issa

viisikymppisillä

kevä ammattilainen. Työssäjaksaminen on yksilöllistä. – Ymmärrän hyvin, jos joku on uupunut ja odottaa viisikymppisenä eläkeputken aukeavan. Mutta joku muu samanikäinen kiipeää omassa uraputkessaan huimaa vauhtia ylöspäin. Vaahtion mielestä viisikymppisten ei kannata suostua työpaikan dinosauruksiksi ja suojautua kokemuksen viitan alle. Voi olla, ettei kokemuksesta ole hyötyä huomenna. Työelämässä ei siis pidä leimautua vain yhden asian asiantuntijaksi, koska se alue saatetaan huomenna ulkoistaa. Osaamista tulisikin laajentaa koko ajan. – Uskon, että työvoimasta tulee oikeasti vielä pulaa, ja silloin ageismi vähenee. Jos työuria halutaan pidentää, tulee myös työnantajien rohkeasti rekrytoida 50+ ja 60+ -ikäisiä. Vaahtion mielestä ikäsyrjintää ei kannata etsimällä etsiä, koska joskus nuori voi ihan oikeasti olla pätevämpi. Sama pätee siinä, että mies voi olla naista pätevämpi ja päinvastoin. – Mutta jos koet, että sinua on syrjitty iän vuoksi, pitää siitä nostaa meteli. Muuten ikäsyrjintää ei saada ikinä loppumaan. Omannäköinen elämä

Mutta ei elämä ole pelkästään työelä-

mää. Jos taloudellinen tilanne sallii, voi viisikymppinen hyvinkin tarttua tilaisuuteen ja jäädä vuorotteluvapaalle tai tehdä töitä osa-aikaisesti. – Olen aina ihmetellyt, miksi sanotaan, että vapaa-ajalla ladataan akkuja. Aivan kuin valmistauduttaisiin johonkin tärkeämpään. Mikä voi olla tärkeämpää kuin perheen ja läheisten kanssa oleminen? Elämästä tulee tehdä omannäköinen. Toiset saavat voimia liikunnasta, kulttuurista tai muista harrastuksista. Toiset taas viihtyvät yksikseen kirjojen ja pohdiskelun parissa. Hän korostaa, ettei työelämä ole itseisarvo. Täyttä elämää on sen ulkopuolellakin. – Mikä estää meitä panostamasta vaikkapa vapaaehtoistyöhön. Näin voi olla arvokas itselle ja muille. Eeva-Leena Vaahtio toimi pitkään työhallinnon virkamiehenä. Vajaat kaksi vuotta sitten hän päätti vielä tsempata uudessa työssä ja jäi freelanceriksi. Nyt hän kirjoittamisen lisäksi luennoi johtamisesta ja esimiestyöstä. – Se on aivan ihanaa. Saan sydämeni kyllyydestä puhua niistä asioista, joita pidän tärkeinä. On hienoa huomata, että tapaamisista oppii myös itse. Olen sitä mieltä, että hyvä johtaminen on parasta työhyvinvointityötä ja samalla tehokkain tapa pidentää työuria.

4Eeva-Leena Vaahtio toteaa, että nykyiset viisikymppiset voivat näyttää kolmi- tai nelikymppisiltä, mutta silti joskus tulee se aika, ettei enää tunne itseään nuoreksi. Toisia tämä havainto masentaa, toisista se on jopa vapauttavaa.

expressi | 25


Kuva Anni Hanen-Kajander
Kuvankäsittely Marko Kovero

expressit

Teatterimatka Helsinkiin ExpressBussit vievät sinut ketterästi vaikka viikonloppumatkalle pääkaupunkiin. Kansallisteatterin Globen uupuneet on esitys ilmastoahdistuksesta. Olemmeko todella valmiit luopumaan elintasostamme, kuten ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää? Kantaesitys Willensaunassa 8.10.2010. Esitys siirtyy kiertueelle marraskuussa.


Matkapassi yksin liikkuville lapsille Lasten matkapassin avulla aikuinen voi lähettää lapsen turvallisesti yksin matkaan. Passin saa linja-autoasemilta tai sen voi tulostaa myös EB:n nettisivuilta. Matkapassissa on oma kappaleensa matkaan lähettäjälle, lapselle kaulaan ripustettavaksi sekä bussinkuljettajalle. Passiin täytetään lapsen, saattajan sekä vastaanottajan yhteystiedot sekä bussin puhelinnumero, mikäli se on mahdollista. Kuljettaja huolehtii siitä, että lapsi pääsee turvallisesti perillä matkapassin tiedoissa olevan vastaanottajan luo. Passissa olevien tietojen perusteella aikuiset voivat seurata matkan edistymistä ja kuljettaja puolestaan olla tarvittaessa yhteydessä vanhempiin. Lapsen matkapassin käytölle ei ole ikärajoja.

Kännykkäetiketti

Matkapuhelimen käyttö on entistäkin mukavampaa, kunhan muistaa pari käytännön asiaa.

Ota toiset huomioon Julkisen liikenteen välineissä tai muilla yleisillä paikoilla käytävät puhelinkeskustelut on tyylikästä hoitaa hillitysti ja ottaen muut ihmiset huomioon.

Älä paljasta liikesalaisuuksia Julkisilla paikoilla kannattaa välttää luottamuksellisten työasioiden käsittelyä. Mieti, mitä ja missä puhut.

26 | expressi

Kunnioita ympäristöäsi

Keskity liikenteeseen

Puhelin kannattaa laittaa äänettömälle tai pois päältä, jos on paikassa, jossa puhuminen ei ole suotavaa.

Puhelimen käyttö voi häiritä keskittymiskykyäsi, olitpa liikkeellä sitten kävellen, pyörällä tai autolla. Liikenteessä puhelimen käyttö vaatii erityistä tarkkaavaisuutta.

Kiinnitä huomiota soittoääniin Kovaääniset soitto-, näppäily- ja tekstiviestiäänet voivat häiritä muita ihmisiä. Laita tarpeen mukaan puhelin äänettömälle tai käytä värinähälytystä. Tekstiviestilläkin voi hoitaa monia asioita äänettömästi.

Pidä huolta puhelimestasi Matkapuhelin sisältää usein paljon tietoa käyttäjästään, joten ole tarkkana, ettei puhelimesi jää matkan varrelle. Käytä puhelimessa turvakoodeja.


KOONNUT: Jukka Jokioinen ja Saara Remes

ExpressBussin markkinointi-ilme uudistuu EB:n uusi mainoshahmo Busso tulee näkymään jatkossa muun muassa televisio- ja lehti-ilmoituksissa, nettisivuilla sekä kuulumaan radiomainoksissa. Keväällä tehtiin useita uusia Bussokeskeisiä TV- ja radiomainoksia, joita esitetään syksyn aikana esimerkiksi MTV3:ssa, SBS:llä sekä Iskelmäradioissa.

Uusi työsuhdematkalippu Vuoden alusta käyttöön otettu uusi työsuhdematkalippu muutti työnantajan maksaman matkalipun kokonaan verovapaaksi luontaiseduksi tiettyyn enimmäismäärään saakka. Työnantaja voi halutessaan maksaa työntekijän työmatkakuluja verovapaasti 300 euroon saakka sekä 600 euroa ylittävältä osalta 3 400 euroon asti vuodessa. Verovapaan edun määrä on siis parhaimmillaan 3 100 euroa vuodessa. Matkahuollolla on useita työsuhdematkalipuksi soveltuvia lipputuotteita. Tällaisia lippuja ovat muun muassa seutuliput, kaupunkiliput, kuntakeskusten väliset työmatkaliput, henkilökohtaiset 44 ja 22 matkan vuosiliput sekä henkilökohtaiset CityCity-liput. Työsuhdematkaliput ladataan Matkahuollon matkakortille, jolla on helppo ja nopea maksaa matka bussissa. Työsuhdematkalipun käyttöönotto on helppoa. Työnantaja solmii työsuhdematkalipusta sopimuksen Matkahuollon kanssa, jonka jälkeen työntekijä voi käydä ostamassa työsuhdematkalipun Matkahuollosta. Työsuhdematkaedun myöntämisestä päättää aina työnantaja.

CityCity-lipulla edullisesti kaupunkien välillä Matkahuollon CityCity-lippu on kaupunkien väliseen bussimatkustukseen suunniteltu erityisen edullinen lipputuote. CityCity-lipun voi ostaa 23 eri yhteysvälille. Lippu ladataan Matkahuollon matkakortille ja se sisältää yhteysvälistä riippuen 8–36 matkaa, jotka ovat voimassa 120 päivää ostohetkestä. Lippu maksaa kaikille yhteysväleille 230 €. CityCity-lippua voi käyttää useampi henkilö, ei kuitenkaan samanaikaisesti. CityCity-lipun voi ostaa Matkahuollon toimipaikoista. Lipun voi lisäladata myös kaikissa CityCity-yhteysväleillä liikennöivissä busseissa. Lisätietoja CityCity-lipusta saa Matkahuollon internetsivuilta osoitteesta matkahuolto.fi sekä Matkahuollon asiakaspalvelukeskuksesta 0200 4000 ma–pe klo 8–17. Muina aikoina palvelunumerossa aikataulutiedusteluihin vastaa Eniro. Puhelun hinta 1,70 € / min + pvm.

Matkustajat lisääntyneet alkuvuonna ExpressBusseissa tehtiin tammi–maaliskuussa 2010 yli 580 000 matkaa, missä on lisäystä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan 3,2 prosenttia. Matkustus ei ole lisääntynyt tasaisesti kaikilla vuoroilla, vaan se painottuu tietyille matkaosuuksille.

Talvikauden aikataulut astuneet voimaan Koulut ovat alkaneet ja niiden mukana on siirrytty kesäaikatauluista talvikauteen. Kannattaa tarkistaa aikataulut ennen matkaa. Ne löytyvät EB:n sivuilta www.eb.fi, Matkahuollon sivuilta www. matkahuolto.fi tai soittamalla Matkahuollon Asiakaspalvelukeskukseen 0200 4000 (1,50 €/min +pvm). Pikavuoroliikenteessä muutokset ovat vähäisempiä kuin muussa bussiliikenteessä kesäajasta syksyyn siirryttäessä. ExpressBussin oma aikatauluvihkonen on painettu Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden liikenteestä. Lisäksi aikataulut ovat saatavissa EB-järjestelmään kuuluvien bussiyritysten omista aikatauluvihkoista, joita on jaossa Matkahuolloissa ja busseissa.

Seuraa EB-tarjouksia – se kannattaa ExpressBussilla on jälleen lähes viikoittain edullisia tarjouksia. Ne löytyvät ExpressBussin nettisivuilta sekä kaupunkien ilmaisjakelulehdistä. Perinteinen viikkotarjous ostetaan Matkahuollosta. Busseista ei tarjousta voi ostaa. Menomatka on käytettävä tarjousviikon aikana. Myös tarjoushintaiseen paluumatkaan on mahdollisuus, kun se ostetaan samaan aikaan. Tarjoushintaisen paluumatkan voi käyttää kuukauden kuluessa ostopäivästä. Syksyn aikana EB-reiteille on tulossa myös uudentyyppisiä tarjouksia. Niitä kannattaa seurata EB:n nettisivuilta.

expressi | 27


kolumni

Roope Lipasti Kirjoittaja on lastenkirjailija, joka katsoo televisiosta vain mainoskatkot.

O

ttaen huomioon kuinka hyviltä ja puhtailta naiset tuoksuvat, mainosten perusteella he vuotavat erilaisia töhniä hirmuisesti enemmän kuin oma romuautoni, joka päästää aina suuren läikän siihen, mihin se on parkkeerattu. Koska sama pätee varmaan myös miehiin, ovathan he perinteisesti se haisevampi sukupuoli, olen mainosten kannustamana ja varmuuden vuoksi ottanut tavaksi tuoda mukanani tuolisuojuksen aina kun menen kyläilemään. Vaikka voihan se olla niinkin, etteivät mainokset ihan aina anna totuudenmukaista kuvaa maailmasta. Ainakin automainoksia tekevät mitä ilmeisimmin jotkut sellaiset tyypit, jotka ovat niin sekaisin koko ajan, että heiltä on otettu korttikin pois jo aikoja sitten. Ajatellaan nyt vaikka sitä, jossa auto onkin transformers-ukko joka muuttaa tarpeen vaatiessa muotoaan. Minua ainakin pelottaisi olla sellaisen kyydissä, kun ei koskaan tietäisi, mitä se seuraavaksi saa päähänsä. Toisessa rainassa lapset näkevät hallusinaatioita takapenkillä, kun iskä ajaa merenpohjassa. Huhhuh, lastensuojeluviranomaisille pitäisi ilmoittaa. * Ja sitten ovat nämä kauneudenhoitotuotteet. Että kun käyttää tätä shampoota, hiuksista tulee 77 % tuuheammat. Miten ne sen ovat muka laskeneet? Onko sieltä tehtaalta tullut joku tiedemies ennen iltapesua mittanauhan kanssa ja sitten uudestaan suihkun jälkeen? Kenties vielä vaatinut, että saa istua katsomassa, että shampoota myös käytetään tarpeeksi. Hiuslakkamainoksessa puolestaan taataan 24 tunnin silkinpehmeä pito ja tämä on todettu laboratoriomittauksessa. Laboratoriomittauksessa? Onko tämä ymmärrettävä niin, että joku akka on mennyt laboratorioon, hänen päähänsä on sumutettu Studio Silk&Glossia ja sitten on laitettu sekuntikello käymään. 24 tunnin jälkeen olo ei enää ole ollut silkinpehmeä ja kampaus on romahtanut kuin pankkijärjestelmä, mutta siihen saakka kaikki on ollut täydellistä, sisältäähän aine silkkiuutetta. Hei, yksi kysymys: mitä ihmeen silkkiuutetta? Ja ne voiteet! Kvanttifysiikka on lasten leikkiä verrattuna siihen, kun tehdään kosteuttava ihorasva. Siinä on ainesosia enemmän kuin avaruusaluksessa nippeleitä. Ja jokainen kuulostaa niin tieteelliseltä, että niille voisi antaa tohtorinhatun: ACB Equalizing complex, Dermo Expertise Revitalift ja muita. Ei kuulkaa: kyllä paras olisi vain laittaa yksivärisen pakkauksen kylkeen isolla, että ”Ihorasvaa” erotukseksi ”Konerasvaa”-purkista. Ei hämmentäisi ihmistä kaupassa niin kauheasti. * Kuitenkin: mainosten antamat ratkaisumallit maailman ongelmiin ovat kiehtovia. Ajatellaan nyt vaikka yhteiskuntamme yhtä kipupistettä, kaalia. Mainoksen mukaan se turvottaa vatsaa. Ja ratkaisu? Ei ainakaan se, että (i) älä välitä tai (ii) älä syö kaalia, vaan että (iii) syö tabletteja, joissa on alfagalaktosidaasia. Vatsan turvotus on sentään vielä kaunis kiertoilmaisu sille, että naiset kertovat omilla kasvoillaan ja nimillään kaalin pierettävän heitä. Oman lukunsa muodostavat ne tyypit, jotka kärsivät peräaukon kutinasta ja joutuvat kyhnyttämään itseään lähimpään koivuun. Olen koettanut kovasti kuikuilla puistoissa kävellessäni, olisiko siellä paljonkin tästä vaivasta kärsiviä, mutta eipä ole näkynyt. Malttamattomana olen myös odottanut, koska joku soittaisi ja kysyisi, haluaisinko tulla kertomaan teeveemainokseen intiimialueen kuppaspitaalitartunnastani. En minä haluaisi, mutta olisi erinomaisen hauska kuulla, miten hän asian esittäisi: että kuule kun meillä ois tällainen uusi hassu kamppis, johon sinä sopisit mainiosti… Tosin mitäs ne nyt meikäläiselle soittaisivat. Paras olisi saada joku kuuluisa. Vaikka Peter Franzén ja sen nätti eukko yhdessä kyhnyttämään puita vasten. Myynti räjähtäisi pilviin, kun vielä painaisi siihen purkin kylkeen, että ”Koska me ollaan tän persrasvan arvoisia”.

Mainosten orja

28 | expressi


Pikkubussi on touhuikäisten oma osasto. Voit lähettää meille omia vitsejä, tarinoita, leikkejä ja muuta mukavaa osoitteeseen ExpressBus, ”Pikkubussi”, Lauttasaarentie 8, 00200 Helsinki.

Tunnistatko marjoja? Yhdistä marja ja sen nimi. Ensin sinun tulee selvittää, mitä marjoja sanasokkelot pitävät sisällään.

LUK KA PUO TIK KA MUS LO KAR PA LA JAN JA MAR PIH SEN VA MAR RIK JA

Hännät hukassa. Yhdistä eläin ja häntä.

Ainon sadetakki on kadoksissa. Autatko hänet löytämään sen?

expressi | 29


ristikko

Kun olet t채ytt채nyt ristikon, otathan lehden mukaasi.

30 | expressi


Matkalla uuteen kotiin? Anna me autamme. Koti jota etsit lÜytyy meiltä - yhkodit.fi

Aleksis Kiven katu 26 33200 Tampere www.yhkodit.fi puh. 010 227 3000


Voit ladata matkakortin myös R-kioskissa

Voit ladata Matkahuollon matkakortin myös kaikissa R-kioskeissa kautta maan. Missä tahansa oletkin, löydät latauspisteen läheltäsi – seitsemänä päivänä viikossa, aamusta iltaan. Lue lisää osoitteessa matkahuolto.fi

Profile for OSG Viestintä

Expressi 3/2010  

ExpressBus asiakaslehti

Expressi 3/2010  

ExpressBus asiakaslehti

Advertisement