Page 1

EXPRESSBUSSIN ASIAKASLEHTI 2/10

Minna Hepburnin

Lontoo

Luostarissa porisee borssi-keitto Tossun alla? Kun koira sai kodin

Lappeenrannan

torilla

Pikkubussi Roope Lipastin kolumni

SAARA CANTELL ja unohtumattomia Kohtaamisia


t ka t ma yt! n e sä n v l a i t nnis s En myy

”Tällä rannalla ei mattokauppiaat häiritse.” Ulla, Rovaniemi

AURINKOMATKALAISEN MIELIPITEELLÄ ON VÄLIÄ. Lähes 100 000 vinkin avulla rauhaa rakastavakin löytää lomansa. Anna Aurinkomatkalla käyneiden lomalaisten suositella juuri sinulle sopivia kohteita osoitteessa aurinkomatkat.fi tai poimi omasi näistä ensi talven matkoista: 2 | expressi

Patong Beach, Phuket, Thaimaa 2 vk 9.12. alk. 1205 € Goa, Intia 2 vk 3.3. alk. 1085 € + 60 € viisumikulu Sharm el Sheikh, Egypti 1 vk 16.12. alk. 535 € + 15 € viisumikulu Madeira, Portugali 1 vk 10.1. alk. 675 € Playa del Inglés, Gran Canaria 1 vk 30.10. alk. 695 €

Varaa matkatoimistostasi, www.aurinkomatkat.fi tai soita 0600 060606. Puhelun hinta 1,97 €/vastattu puhelu + pvm.

Suositellaan lämpimästi.


Carl Knif: Hologram Walls Kuva: Charlotte Estman-Wennström

evääksi

SAARA CANTELL KOTI KATUKOIRALLE MATKAEVÄSTÄ LIIAN KILTTI?

22 22

Helsingin Juhlaviikot tarjoilee elo–syyskuun vaihteessa herkullisen kattauksen kuvataidetta, elokuvaa, teatteria, tanssia ja musiikkia.

Kirkkonummella sijaitsevan POKROVAN luostarin borssikeitto ja kaalipiirakat tuovat veden kielelle. Kerran kuussa keittopata porisee.

21

Muotisuunnittelija MINNA HEPBURN on asunut kymmenen vuotta Lontoossa. Minna kertoo parhaimmat tärppinsä kotikaupungistaan.

18

JOEL AHOLA vaeltaa Suomen halki kävellen, hiihtäen, soutaen ja meloen.

16 expressi | 3


Päätoimittajalta Saara Remes

Suomen suvi tutuksi bussipassilla Kesäiseen Suomeen voi löytää uuden näkökulman hyppäämällä bussin kyytiin – eikä hauskin reitti aina ole suorin. Kotimaan kesämatkalla on nyt helppo nähdä enemmänkin kuin lähtöpiste ja määränpää. Bussipassilla voi kiertää Suomea rajoituksetta viikon tai kahden ajan, jolloin matkan varrella on helppo antaa suunnitelmien elää ja Suomen suven yllättää. Bussipassi on edullinen ja helppokäyttöinen matkalippu, jolla voi matkustaa sen voimassaoloaikana rajoituksetta ExpressBussissa ja muillakin Suomen bussivuoroilla. Bussipassin voi ostaa muiden bussilippujen tapaan Matkahuollon toimipaikoista. Kesä on paitsi lomailun myös matkustamisen aikaa. Matkat lukuisiin kesätapahtumiin, festareille, kesäteattereihin, konsertteihin, oopperajuhlille tai mummolaan sujuvat vaivattomasti ExpressBussilla. Kesällä matkustaessa mukaan voi ottaa myös polkupyörän, jolle on kuitenkin hyvä varmistaa etukäteen tila bussista. Perhematkailuakaan ei ole unohdettu. Vauhdikkaaseen kesäpäivän viettoon Linnanmäelle on ExpressBus rakentanut matkapaketin. Edullinen yhdistelmäpaketti sisältää mukavat ExpressBus-matkat Tampereelta, Valkeakoskelta tai Hämeenlinnasta aina

Linnanmäen portille ja portilta illalla takaisin kotikaupunkiin, sekä tietysti Linnanmäen isohupi- tai pikkuhupirannekkeet. Rannekkeella saa rajoittamattoman käyttöoikeuden huvipuiston laitteisiin. Tallinnan ja Tukholman suosio matkakohteina jatkuu. Vanha kaupunki molemmissa paikoissa on täynnä toistaan viehättävämpiä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Kruunun viime aikojen vahvistumisesta huolimatta herkuttelu ja ostokset Ruotsissa ovat edullisia. Samoin Viron hintataso on Suomen hintoihin verrattuna vielä kohtuullinen. Osalla ExpressBus-vuoroista on suorat yhteydet Kampin kaukoliikenneterminaalista ja Turun linja-autoasemalta laivasatamiin. Lomamatkan suuntautuessa ulkomaille kymmenet päivittäiset lentokenttävuorot ovat käytettävissä lähes kaikilta tiesuunnilta. Lomatunnelmaan voi latautua jo kotimaassa, kun nojatuolimatkasta lentokentälle ja takaisin on huolehtimassa oma kuljettaja. Nautinnollista kesää!

Expressi – paras matkakumppani Tavoita lähes 2,5 miljoonaa matkustajaa vuodessa! 2/1 410 x 260 mm 5.000,- • 1/1 205 x 260 3.000,- • 1/1 vuosisopimus 10.000,- (sis. 4 kpl sivun ilmoituksia) • 1/2 100 x 260 mm pysty 1.600,- • 1/2 205 x 120 mm vaaka 1.600,- • Kaikkiin hintoihin lisätään alv.

Aikataulu 2010 No Ilm.pvm Aineisto 3/10 3.9. 13.8. 4/10 3.12. 12.11.

ExpressBus on vuonna 1991 perustettu 15 suomalaisen pikavuoroyrityksen markkinointiyhteenliittymä. Suomen poikki kulkee yli sata reittiä, joita ajaa 220 ExpressBussia. Päivittäisiä vuoroja on yli 350 ja bussit pysähtyvät noin 2 500 pysäkille. Viime vuonna kuljetimme noin 2,4 miljoonaa matkustajaa ja bussimme ajoivat 25 miljoonaa kilometriä. EXPRESSI-LEHTI: Julkaisija ExpressBus, Lauttasaarentie 8, 00200 Helsinki, 020 710 5000, päätoimittaja Saara Remes. Toimitus & taitto OSG Viestintä, PL 280, 20101 Turku, puh. 0207 806 839. Kannen kuva: Mikael Soininen. Ilmoitusmarkkinointi Maritta Humala, palmera@kotiposti.net, puh (03) 2533940, 040 7099856, Saara Remes puh. 020 710 5000 ja OSG Viestintä puh. 0207 806 882. Ilmoitusliikenne OSG Viestintä, PL 280, 20101 Turku, pekka.eskelinen@osg.fi, puh. 0207 806 853. Painopaikka Auranen Oy. Painosmäärä 50 000 kpl.

4 | expressi


expressi | 5


matkaeväs Koonnut: Helena Hujala ja Pirkko Soininen

Bussimatkalle seuraksi äänikirja

Jalavan kaupassa

Samassa pihapiirissä palvelevat myös Pirttikahvila ja Suolahuone.

4Äänikirjan voi ostaa MP3-muodossa suoraan netistä. Osoitteessa www.aanikirjakauppa. fi on kymmeniä eri kustantajien äänikirjoja, jotka voi ladata suoraan tietokoneelle tai MP3soittimeen. Ostoksen voi maksaa luottokortilla tai verkkomaksuna.

Kuva: Unto Rautio

4Stephan Jakowleff, vienankarjalainen laukkukauppias, perusti kauppakartanon Taivalkosken kirkonkylään Koillismaalle vuonna 1883. Jalavan kaupan perinteitä jatkaa jo neljännessä polvessa nykyinen kauppias ARI JALAVA.            Tarjolla on perinnevaatteita, -päähineitä ja jalkineita. Tuotteiden valmistajia ovat muun muassa Redi-tuote sekä Parkanon ja Töysän kenkätehtaat. – Suosituimpia ovat ehkä pussihousut ja flanellipaidat sekä tietysti jatsarit ja ajurinlakit, jotka ovat myös motoristien suosiossa. Myymme myös paljon persoonallisia naisten vaatteita ja kenkiä, jotka ovat uusinta muotia. Vaatteet tulevat meille eri puolilta Eurooppaa, kertoo AIRI JALAVA.

Hienosti hampusta 4SAANA ja OLLI ovat tekstiilisuunnittelijapariskunta, jonka ekologiseen hamp-

Jalavan kauppa, Mikonkuja 2, Taivalkoski P. (08) 841 005. www.jalavankauppa.net

Kolme hyvää

pumallistoon kuuluu keittiöliinoja, kaitaliinoja sekä kauppakasseja. – Uudella hamppumallistollamme haluamme nostaa hamppukankaiden arvostusta ja imagoa. Hamppu ei vaadi keinokastelua, keinolannoitteita tai torjuntaaineita, suunnittelijat kertovat. – Mallistossa käytettyyn painokuosiin piirsimme keksittyjä tuotepakkauksia jollaisia haluaisimme nähdä kauppojen hyllyillä myös tosielämässä. Suunnittelijapariskunnan ensimmäinen mallisto syntyi sähköttömällä erämökillä Padasjoella. Piirtää saattoi vain hämärään tuloon asti, jonka jälkeen aikaa vietettiin saunoen ja nuotion ääressä ruokaa laittaen. – Toisen kuosimme suunnittelimme länsirannikon kirpputoreilta löytämiemme menneiden aikojen (1906–1944) postikorttien innoittamina. Saana ja Olli on valittu mukaan Hirameki Design × Finland suomalaisen muotoilun vientinäyttelyyn Tokioon. www.saanajaolli.com

4Riemastuttava tarina

MIRJANEH BAKHTIARI: Toista maata Otava, 2010

6 | expressi

kahden Ruotsissa asuvan iranilaistytön matkasta vanhempien synnyinmaahan. Jatkoa kirjalle Mistään kotosin. Hersyvän hauskoja sattumuksia, herkullisia ihmiskuvauksia ja osuvaa parodiaa. Bakhtiari kyseenalaistaa jälleen pinttyneet ennakkoluulomme ja näkemyksemme kulttuurieroista.

KREETA ONKELI: Kutsumus Sammakko, 2010

4Kreeta Onkelin iskevä lause on ennallaan. Kutsumus on tarina siitä, miten sattumanvaraista kirjailijaksi pääseminen on. Se on tarina Sanelmasta ja Gunnevista, kahdesta kirjailijasta. Onkeli ravistelee suomalaista kustannusmaailmaa, kriitikkoja ja kirjailijoita. Tällaista ironista herkkua on harvoin tarjolla.

4Eläkkeellä alkaa vapaus ja sitten voi tehdä mitä haluaa, ottaa riskejä ja elää täyttä elämää! Vai onko eläkeläinen kuitenkin sivuun sysättävä surkimus, jonka harvoja oikeuksia on nukahtaa MERETE konsertissa? Merete MazzaMAZZARELLA: rella pohdiskelee eläkeläisen Matkalla puo- elämää monista näkö- ja aileen hintaan kakulmista. Tuttuun tapaansa Tammi, 2010 lempeästi ja lämpimästi.


Lauri Tähkä & ELonkErjuu | Yö PoPEda | ju ha TaPio | anna Eriksson

Paula Koivuniemi | laura vo utilainen | vicKy rosti & menneisyyden vangit | charle s Plogman | anna Puu | suvi teräsnisKa | Pasi vainionP erä | mamba | osmo’s cosmos

...YLi 30 EsiinTYjää koLmELLa La vaLLa koLmEn Päivän aikana varaa majoitusPaKettisi nyt 014-717 5500 lisätiedot isKelmafestivaa li.fi liPut: isKelmafestivaali.fi ja liPPuPalvelu


Adoptio

Suomessa on useita yhdistyksiä, jotka välittävät adoptiokoiria Espanjasta, Romaniasta, Venäjältä tai Virosta. Ainakin näiden yhdistysten kautta voi tutustua toimintaan: www.kodittomat-koirat.com www.viipurinkoirat.fi www.rekkurescue.com www.pelastetaankoirat.com www.koirienystavat.com www.espanjankoirat.com www.kulkukoirat.com www.animalsrescue.fi

8 | expressi


TEKSTI: Pirkko Soininen

KUVAT: Dreamstime ja Anne Mäkelä-Virtanen

Koti koiralle

4.

– Muska on tuonut paljon iloa perheeseemme. Minulla ei ole koirien ulkomailta adoptoimisesta kuin hyvää sanottavaa, hymyilee porilainen Anne Mäkelä-Virtanen.

A

nne adoptoi venäläisen katukoiran vuosi sitten Kodittomat Koirat ry:n kautta. Perheessä oli ennestään parivuotias sekarotuinen Moppe-uroskoira, jolle etsittiin kaveria. – Kuulin yhdistyksestä nettipelikaverilta. En ollut aikaisemmin tiennyt tämäntyyppisestä toiminnasta ja innostuin heti. Lähdimme katsomaan Muskaa yhdistyksen puheenjohtajan kotiin, jossa se jo oli kotihoidossa. Ei meidän pitänyt sitä saman tien adoptoida, mutta niin vain tulimme koiran kanssa kotiin. Muska sopeutui uuteen kotiin nopeasti. – Pidän sekarotuisista koirista, sillä niillä on vähemmän jalostetuille roduille ominaisia sairauksia. Anne innostui toiminnasta niin paljon, että hänellä on ollut vuoden sisällä jo neljä yhdistyksen hoitokoiraa väliaikaisessa sijoituksessa. Koirat kotiutuvat hyvin

Kodittomat Koirat ry on yksi niistä organisaatioista, jotka auttavat suomalaisia adoptoimaan hylättyjä koiria ulkomailta. Yhdistys tuo koiria Suomeen Venäjältä, lähinnä Pietarista. – Perustimme yhdistyksen, jotta pystyisimme auttamaan niitä koiria, joita muut eivät halua auttaa. Eläinrakkautemme ei tunne valtion rajoja, kertoo Sonja Jalonen, joka on yhdistyksen perustajajäsen ja puheenjohtaja. Hänel-

lä itsellään on viisi koiraa, mutta aikaa ja sympatiaa löytyy myös yhdistyksen kautta tuleville hoitokoirille. Yhdistyksen toiminta käynnistyi 2007, jolloin kodin sai 25 koiraa. Seuraavana vuonna Suomeen adoptoitiin 135 koiraa ja viime vuonna 114. Tänä vuonna kodin on saanut jo 61 koiraa.  Osa koirista tulee perheistä, mutta pääsääntöisesti ne on löydetty kaduilta. Venäjälläkin eläimiä otetaan pentuina ja hylätään, kun ne kasvavat isoiksi. Yhdistyksellä on Pietarissa kotihoitajia ja muutama koiratarha, jotka huolehtivat koirista sen jälkeen, kun ne on löydetty. Koirien menneisyys on yleensä täysin hämärän peitossa. Koirat ovat pääsääntöisesti sekarotuisia ja jo täyskasvuisia. Koiria adoptoivat kaikenlaiset ihmiset, yleensä adoptiokoira ei kuitenkaan ole perheen ensimmäinen koira. – Suurin osa koirista kotiutuu suhteellisen helposti. Muutamalla prosentilla kotiutuminen vaatii erityisen paljon tukea ja vajaat pari prosenttia ei kotiudu. Niille haetaan uusi koti sen jälkeen, kun ongelmat on kartoitettu.    Yhdistys hoitaa paperisodan Yhdistys hoitaa kaikki rajamuodollisuudet ja koirat toimitetaan uusille omistajille Vaalimaalla sirutettuina, madotettuina ja rokotettuina. Kulukorvaus on 180 euroa. – Ennen kuin koirat tulevat, teemme Eviralle viralliset paperit niistä ja varaamme rajaeläinlääkärin Vaalimaan rajalle. Kuljetusvastaava tekee myös tul-

lille paperit valmiiksi. Pietarin puolella koirat käyvät eläinlääkärillä, joka täyttää jokaisesta koirasta paperin, joka tulee koiran mukana rajaeläinlääkärille. Rajalla eläinlääkäri tarkastaa koirien rokotukset sekä paperit ja yhdistyksen edustaja tekee koirista omistajien kanssa luovutussopimuksen.   – Säälistä ei missään nimessä saa koiraa ottaa. Ulkomailta koira kannattaa ottaa vain, jos ihmisellä on siihen mahdollisuus, ja haluaa auttaa edes yhtä koiraa, Sonja toteaa. 

(kuvateksti)

4Muskassa on ainakin huskya ja saksanpaimenkoiraa. Luonteeltaan iloinen veijari on sopeutunut loistavasti porilaisen Anne Mäkelä-Virtasen perheeseen.

expressi | 9


S TEKSTI: Pirkko Soininen

KUVAT: Mikael Soininen

aara Cantellin Helsingin Kalliossa sijaitseva työhuone on luovassa kaaoksessa. – Pystyn keskittymään vaikka missä. Ihan puhdas pöytä voisi olla luotaantyöntävä, Cantell naurahtaa ja näyttää mieheltään lahjaksi saamaansa kirjaa Täydellinen sekasotku, epäjärjestyksen piilevät hyödyt. Työpöytä on sotkuinen ja kirjahyllyyn on kerääntynyt sekalainen seurakunta opuksia unien tulkinnasta psykoanalyysiin ja elokuvien historiaan. Komeuden kruunaavat kultaiset siivet. Cantell kävelee villasukissaan betonilattian poikki ja istahtaa tuolille. Viereisen hyllyn päällä on Lyypekin elokuvajuhlien pääpalkinto, joka ojennettiin Cantellille marraskuussa hänen käsikirjoittamastaan ja ohjaamastaan elokuvasta Kohtaamisia. – Kyllähän se hyvältä tuntui. Kohtaamisia on vasta toinen pitkä elokuvani, lettipäinen ohjaaja sanoo hymyillen.

Kohtaamisia ja valintoja

Kohtaamisia-elokuvan kohtaukset on kuvattu kaikki yhdellä otolla ja käsivarakameralla. Yhden kuvan tyyli ja elokuvan episodimainen rakenne tuo mieleen monia elokuvia: Paul Thomas Anderssonin Magnolian, John Carneyn Oncen ja Rodrigo Garcian Nine Livesin. – En niinkään saanut vaikutteita elokuvaani muista episodielokuvista, vaan novelleista. Erityisesti Alicia Munron ja Elizabeth Stroutin novelleista, käsikirjoittaja-ohjaaja sanoo. Alun perin Cantell kirjoitti käsikirjoitusta lyhytelokuvaan, jonka piti kertoa tytöstä, joka muuttuu linnuksi. – Tein monta versiota, mutta ei siitä tullut mitään. Aihe alkoi tuntua keinotekoiselta. Samaan aikaan kirjoitin muita tarinoita, muun muassa tätä isoäiti Martan ja lapsenlapsi Emmin tarinaa, jossa on mukana paljon erään tuntemani ihmisen elämää. Yhtäkkiä tajusin, että tarinat nivoutuvat toisiinsa. Lentämisestä haaveilevan tytön tarinasta

10 | expressi

Näki

Elokuvaohjaaja Saara Cantellin kohtaaminen on kuin virkistävä kesäsade. Se puhdistaa, virkistää ja antaa oivalluksia. Sen jälkeen maailma tuoksuu ihan erilaiselle kuin ennen.


4Saara Cantellin Kohtaamisia on

elokuvavuoden valopilkku: rehellinen, syv채llinen ja oivalluksia tarjoava. Episodimaisessa elokuvassa n채kyy ohjaajan rakkaus lyhytelokuvaan.

ij채

>> expressi | 11


>>

4

4– Olen lukenut viime aikoina paljon

1940-luvun lehtiä ja kirjoja, kun olen tehnyt uusinta käsikirjoitustani. Lehtiä löytyy onneksi vielä melko hyvin divareista ja Kirjamessuilta. 1940-luvulla ihmiset puhuivatkin ihan eri tavalla.

unelmaa UNELMIEN PAIKKA – sukumme kesäsaari Punkaharjun ja Savonlinnan välillä. Saaressa sijaitsee vanha kaunis jugendhuvila, joka valitettavasti meinaa lahota käsiin. Edessä on piakkoin alimpien hirsien ja katon uusiminen. UNELMIEN PÄIVÄ – toisaalta se voisi olla perinteinen pyjamapäivä sängyssä hyvän kirjan kanssa, mutta mukava olisi myös hemmotella itseään ihanissa hoidoissa. UNELMIEN MATKA – teimme juuri miehen kanssa kahdestaan aika ihanan viikonloppumatkan Pariisiin. Kohtaamisia esitettiin Suomen suurlähetystön tilaisuudessa. UNELMIEN ATERIA – eiköhän se ole uudet perunat, savukala, salaatti ja valkoviini nautittuina ystävien seurassa.

12 | expressi

tuli elokuvan Nooran hahmo, jota näyttelee Rosa Salomaa. Cantellilla on usein jo kirjoittaessaan mielessään näyttelijä, jonka hän haluaa tekevän roolin. Kohtaamisia-elokuvan Merin roolin hän kirjoitti Meri Nenoselle ja Emmin roolin Jenni Banerjeelle. Jenni Banerjeesta hän Minusta lyhytelo- oivalsi, että Anneli Saulihan näyttää ihan Jennin isoäidilkuva on elokuvan tä. vaativin muoto. – Oli ihanaa, että sain mukaan Anneli Saulin, jolla on 55 vuoden kokemus elokuvasta. Hän on upea luonnenäyttelijä, joka on teknisesti todella taitava. Yhdellä otolla

Elokuvaa edelsi harvinaisen pitkä harjoittelurupeama, lähes kolme viikkoa. Nykyään harjoituksiin ei yleensä uhrata arvokasta kuvausaikaa. Erityisesti tv-sarjoja kuvataan lähes kokonaan harjoittelematta ja elokuvien kohtauksia harjoitellaan kustannussyistä yleensä hyvin vähän. – Meillä jäi aikaa harjoituksille, koska kuvaukset tehtiin hyvin tiiviissä tahdissa reilussa parissa viikossa. Yhtä kohtausta kuvattiin yleensä kaksi päivää. Ensimmäinen päivä harjoiteltiin ja toinen päivä kuvattiin. Kun kohtaukset kuvataan ilman leikkauksia, niiden koreografia on harjoiteltava todella tarkasti. On varmistettava, ettei

missään kuvassa vain näy mikrofoni tai valot, vaikka kamera kiertääkin ympäri. Marita Hällforsin käsivarakuvaus ja yhden kuvan tekniikka tuovat elokuvaan dokumentin tunnelman. Kohtaamisia on rehellinen ja paljas. Elokuvateatterin pimeydessä unohtaa katsovansa fiktiota. Kaikki elokuvan naiset ovat vahvoja roolitöitä. Cantellin kyky ohjata näyttelijöitään on ilmiömäisen hienovarainen. Näkee, että näyttelijät ovat luottaneet ohjaajaan ja tehneet kaiken täysillä. Cantell itse melkeinpä vähättelee osuuttaan, kehuu taitavia näyttelijöitä ja pitkää harjoitusaikaa. Rakkaus lyhytelokuviin Helsingissä lapsuuden ja nuoruuden asunut Cantell tiesi jo yläasteella, että haluaa isona elokuvaohjaajaksi. Hän oli mukana lastenteatteriryhmässä 8-vuotiaasta 16-vuotiaaksi. Kovatasoinen ryhmä kiersi Pohjoismaita myöten esiintymässä. – Yläasteella teimme kavereiden kanssa kaitafilmejä. Olen myös aina katsonut paljon elokuvia. Aiemmin Helsingissäkin oli paremmin tarjolla vaihtoehtoelokuvaa pienissä teattereissa. Nyt monet niistä ovat menneet nurin ja isoissa teattereissa pyörivät vain kassamagneetit. Cantell pääsi Taideteollisen Korkeakoulun elokuvataiteen linjalle toisella yrittämällä vuonna 1989. Samalla vuosikurssilla opiskelivat ohjaajiksi myös Kaija


4– Sain tämän kirjan lahjaksi

mieheltäni, miksiköhän? On ollut lohduttavaa ja mukavaa lukea, että siisteys ei välttämättä olekaan hyvä asia. Sekasotkussa voi piillä luovuuden siemen.

Juurikkala ja J-P Siili. Nyt ohjaaja viimeistelee TAIKiin väitöskirjaansa lyhytelokuvista. Cantell rakastaa intohimoisesti lyhytelokuvia. Hän on ohjannut kaikkiaan 18 elokuvaa, joista 16 on ollut lyhytelokuvia. – Usein puhutaan, että lyhytelokuvia tehdään harjoitusmielessä oppilaitoksissa tai jollei ole rahaa ja resursseja tehdä pitkää leffaa. Minusta lyhytelokuva on elokuvan vaativin muoto. Siinä tarina pitää tiivistää muutamiin minuutteihin. Minä taidan olla siitä harvinainen elokuvaohjaaja, että olisin halunnut tehdä lyhytelokuvia, mutta minut "pakotettiin" tekemään pitkiä. Cantell kertoo, että kaksi lyhytelokuvaa on seurannut häntä koko hänen aikuiselämänsä ajan. Ne ovat Pirjo Honkasalon 11-minuuttinen Matka ja unkarilaisen Marcell Iványin 6-minuuttinen Tuuli. Cantell harmittelee sitä, ettei lyhytelokuvia nykyään nähdä muualla kuin lyhytelokuvafestareilla. – Olemme monien elokuvaohjaajien kanssa miettineet, miksei lyhytelokuvia voisi näyttää elokuvateattereissa ennen pitkiä leffoja. Totta kai se vie arvokasta mainosaikaa, mutta olisihan se hienoa. – Jos ajattelee, että lyhytelokuva

kestää viisi minuuttia, mutta säilyy mielessä kaksikymmentä vuotta, siinä täytyy olla jotain erityistä. Sukupolvien naiset

Cantell kirjoittaa parhaillaan seuraavan pitkän elokuvan käsikirjoitusta, joka käsittelee kolmen naisen elämää samalla sukutilalla 1940- ja 1970-luvuilla ja nykyaikana.

4– Sain tämän unisiepparin ystävältä

Unnan ja Nuukin ensi-illassa. Tämän pitäisi siepata pahat unet pois, samanlaisia taikaesineitä on ollut myös Pohjois-Amerikan intiaaneilla. Olen kiinnostunut unista.

– Pidän siitä ajatuksesta, kuinka tuollaisella sukutilalla jotkut asiat säilyvät samoina. Arkiset askareet, joita naiset tekevät, ovat sukupolvesta toiseen samoja. Mutta maisema ja yhteiskunta ympärillä muuttuvat. – Vaikka olen itse ihan paljasjalkainen helsinkiläinen, olen viettänyt kaikki lapsuuden kesäni Savossa perheen sukuhuvilalla. Olen kantanut vesiä ja polttopuita. Olen nähnyt, miten maisema muuttuu. Cantell tekee mielellään sekä käsikirjoituksen että ohjaa. Hän nauttii hiljaisista kirjoituspäivistä ja toisaalta ryhmähengestä, joka kuvausporukan kesken vallitsee. Hänellä on valmiina myös yhdessä Leena Virtasen kanssa tehty käsikirjoitus 1660-luvun noitavainoista Ahvenanmaalla. Epookkielokuvalle on vain ollut vaikea löytää rahoitusta. Kun Cantell on jättänyt väitöskirjansa esitarkastukseen kesäkuussa, hän suuntaa miehensä ja kolmen poikansa kanssa Saimaan sukuhuvilalle. – Tällä hetkellä unelmoin pienestä lomasta. Viimeiset kuukaudet ovat olleet niin työntäyteisiä. Muuten minulla ei ole ihmeellisiä unelmia. Toivon, että saisin tehdä nämä kaksi suunnitelmissa olevaa elokuvaa ja perhe pysyisi terveenä, ohjaaja sanoo.

expressi | 13

>>


Poimimme vihannekset tuoreina pellolta pakkaseen. Siksi niissä on kaikki tallella: maku, rakenne ja vitamiinit. Katso tuoreet ideat www.apetit.ďŹ

14 | expressi

expressi | 14


matkaan LONTOO • LAPPEENRANTA • POKROVAN LUOSTARI • TAMPEREEN TEATTERIKESÄ

1Saimaan helmi Kuva: Lappeenrannan matkailu

Vinkit Lappeenrannassa vieraileville tarjoilee Jaana Kuokka, Linnoituksessa sijaitsevan tunnelmallisen Kahvila Majurskan omistaja. Kahvila on kuuluisa marja- ja rahkatortustaan ja erittäin suositusta Sacher-kakustaan. Leivonnaiset valmistetaan omassa keittiössä. – Suosittelen ehdottomasti osallistumista parituntiselle maisemaristeilylle. Laivoilla on yleensä reittiselostus ja useimmiten myös mahdollisuus

Lappeenrannan Linnoitus kannattaa kiertää kävellen ja pistäytyä museoissa ja ortodoksikirkossa. Lukuisat käsityöläisputiikit ovat piipahtamisen arvoisia. Linnoituksen valleilla voi istua piknik-eväiden kanssa ja seurata paraatipaikalta sataman vilkasta vesiliikennettä.

2

ruokailla tai nauttia pientä purtavaa. Satamatorilta lähtee lukuisia risteilyaluksia, joiden kannelta voi tutustua kaupunkiin ja sen lähialueisiin järviperspektiivistä. Toinen vaihtoehto on lähteä päivän kanavaretkelle Lappeenrannasta Saimaan kanavan kautta Viipuriin. Sulkuportteineen ja upeine maisemineen se on hieno elämys, Jaana Kuokka vinkittää. www.gosaimaa.fi

Vety tai Atomi -ateria joko Kauppatorilla tai alatorilla sataman kahvikioskeilla on Lappeenrannan vierailun ehdoton PAKKO. Mistä klassikot erottaa? Atomissa on lihapiirakan välissä keitetty kananmuna lisukkeineen ja vetyyn laitetaan vielä savutai keittokinkkua.

3

Kasinon terassilla syödään illallinen. Sinne paistaa ilta-aurinko myöhään ja Linnoituksen kaunis siluetti näkyy kokonaan. Illan hämärtyessä kannattaa piipahtaa Prinsessa Armadan tai Suvi-Saimaan terasseille – sillä siellä ovat kaikki – niin lappeenrantalaiset kuin turistitkin.

4

expressi | 15


matkamies Teksti: Johanna Pelto-Timperi

Kuva: Joel Ahola

4Joel Ahola alkoi vuosi sitten vaelluksensa Suomen poikki. Matkaan kuuluu 22 vajaan viikon mittaista etappia. ExpressBussit ovat matkassa mukana.

Vaeltaen halki Suomen 1. Unohtumaton matkakokemuksesi Suomessa ja maailmalla? Olen vaeltanut monissa paikoissa niin Himalajalla kuin Australiassakin, mutta kahden kuukauden tutkimusmatka Etelämantereelle on ylitse muiden. Suomessa unohtumaton kokemus oli ensimmäinen vaellukseni Lappiin vuonna 1997, sillä reissulla moni asia meni pieleen, mutta innostus ja rakkaus retkeilyyn syttyi.

kulttuuri- ja retkeilyaluetta yhteensä 2 500 kilometrin taipaleella. Matkaa taitetaan kahden vuoden aikana eri vuodenaikoina kävellen, hiihtäen, meloen tai soutaen. Vierailen matkan varrella kulttuuri- ja historiakohteissa kuten Salpalinjan bunkkereissa, Olavinlinnan tyrmässä ja Lapin kultapaikoilla. Vaellukseen voi tutustua osoitteessa: www.retkeilymediaahola.fi/ kulttuurivaellus.html tai lukea Retki-lehdestä.

2. Mitä sinulta löytyy aina rinkasta? En koskaan lähde minnekään ilman karttaa, mutta se ei varsinaisesti ole rinkassa. Siellä on ehdottomasti oltava ensiapuvälineet, vaikka aina tietysti toivoo, ettei niitä koskaan tarvittaisi. Lisäksi minulla on aina lankaa ja neula sekä nauloja, rautalankaa ja muuta tarpeellista pikkukorjauksia varten.

4. Pidätkö enemmän erämaavaelluksista vai kulttuurimaisemaan tutustumisesta? Ihminen on osa luontoa. On riemullista löytää erämaasta ihmisen tekemä jälki, esimerkiksi kalliomaalaukset ovat hienoja. Elämyksellisiä ovat myös vanhat uittopadot, seidat ja lentokoneenhylyt. Tietysti pidän myös koskemattomasta luonnon rauhasta.

3. Millä perusteilla olet valinnut kulttuurivaelluksesi kohteet? Idea on kulkea Suomi päästä päähän vaellussarjana: seuraava etappi alkaa siitä mihin edellinen päättyy. En etene suoraan pohjoiseen, vaan kiertelen ja kaartelen retkeilyllisesti ja historiallisesti mielenkiintoisten kohteiden kautta. Nyt mukana on 22 arvokasta luonto-,

5. Haluatko vaeltaa yksin vai seurassa? Tykkään patikoida seurassa. Silloin on turvallisempaa ja valokuvauskin onnistuu paremmin. Tärkeintä on kuitenkin se, että saa jakaa toisen kanssa luonnon tarjoamat kokemukset, saa nauttia auringonlaskuista ja eläinten jäljistä. Pitää paikkansa, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo.

16 | expressi

JOEL AHOLA ikä 33 vuotta vaimo Terhi ja tytär Tuuli retkeilytoimittaja ja tietokirjailija, maanmittauksen DI retkeillyt kaikilla mantereilla Etelämanner mukaan lukien viettää vuosittain 50–70 yötä maastossa julkaisuja: Pallas–Yllästunturi Retkeilyopas ja kartta (2010), Lounais-Suomen retkeilyopas (2009), Nuuksio Retkeilyopas ja kartta (2008) Retki-lehden vakituinen avustaja: kirjoittanut ja kuvittanut yli 160 retkeilyyn liittyvää artikkelia.


VATSAVAKUUTUS UU

! S U TU

ILMOITUS 6.

Ota matkakumppaniksi uudet kesäisen mansikan makuiset Relatabs-purutabletit. Relatabs tasapainottaa vatsasi toimintaa ja vahvistaa vastustuskykyä. 1 tabletti päivässä riittää. Apteekista. expressi | 17


1. Lontoossa on aina jotain kiinnostavaa meneillään. Nähtävää jo koettavaa riittää kokeneellekin konkarille lähes ympäri vuorokauden. 2. Minna Hepburn antaa Lontoo vinkkejä kymmenen Englannin vuoden kokemuksella. Lontoon muotiviikoilla Minna esittelee oma mallistoaan.

TEKSTI: Kaisa Riikilä

KUVAT: Anthropologie, National Theatre, Minna Hepburn, Dreamstime

Minna Hepburnin

Lontoo 2 18 | expressi

Muotisuunnittelija Minna Hepburn on asunut Englannissa kymmenen vuotta. Hän opastaa meidät Lontoon suosikkikohteisiinsa.


3

5

4 3. Portobellon markkinoilla tehdään kauppaa perjantaina ja lauantaina. 4. Minna Hepburnin suosikkikauppoihin kuuluu muun muassa Anthropologie, joka on jännittävien somistustensa ansiosta elämys itsessään. 5. Lontoossa ei oikein voi käydä pistäytymättä pubissa.

6

1

J

oensuulaistytön mieli on aina palanut maailmalle. Parikymppisenä ylioppilaana Minna tapasi mukavan englantilaisen Mr. Hepburnin Helsingissä, lähti tämän luokse vierailulle Englantiin ja jäi sille tielle. Hän opiskeli Lontoossa sotatieteitä, mutta sattumien kautta päätyi muodin pariin. Tällä hetkellä Minna Hepburn -nimeä kantava, ekologisiin, vintage-henkisiin vaatteisiin erikoistunut vaatemerkki on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu. Suunnittelu- ja markkinointityöt pitävät Lontoossa miehensä ja kahden lapsensa kanssa asuvan Minnan

kiireisenä. Toisinaan hän ehtii kuitenkin nauttimaan suurkaupungin mahdollisuuksista, joita hän kuvaa runsauden sarveksi. Markkinoita ja putiikkeja

– Rakastan antiikkimarkkinoita. Portobellon markkinat eivät petä ikinä. Perjantaisin tarjolla on vintage-vaatteita aamusta alkaen ja lauantaina sekä uutta muotia että vintage-vaatteita. Sieltä löytyy myös kivoja putiikkeja. Jos jaksaa kävellä kulman taakse, Wesbourne Groven ja Ledbury Roadin kulmassa on ihania putiikkeja sekä kahviloita. Kannattaa tsekata ainakin Daylesford

6. Teatterin ystävälle Lontoo ei tuota pettymystä. Suurten tuotantojen lisäksi voi nauttia kokeellisemmasta teatterista.

Organic tai pistäytyä lounaalle Nicole Farhille, jossa voi saman tien hypistellä Nicolen matkoiltaan löytämää antiikkia, sisustustavaroita ja vaatemallistoja, Minna suosittelee. Suosikkeihin lukeutuu myös Spitalfieldin markkinat, jolta löytyy sekä vintage-vaatteita että nuorten, "up and coming" -suunnittelijoiden kojuja. Lähistöllä sijaitsee myös Brick Lane, jossa on kivoja putiikkeja. Antiikkimarkkinoilla Minna itse käy usein etsimässä inspiraatiota omiin töihinsä. – Näkemisen arvoinen tapahtuma on myös Bermondseyn antiikkimarkkinat. Paikalla täytyy olla perjantaina

expressi | 19

>>


>>

7

7. Minnan tämän hetken teatterivinkki on National Theaterin War Horse.

7

OSTOKSIA • www.liberty.co.uk • www.anthropologie.com • www.visitspitalfields.com • www.portobellomarket.org • www.bermondseyvillage.org. uk

8. Nicole Farhin kahvila-putiikki 202 on yksi Minnan suosikkipaikkoja.

• www.selfridges.com • www.boroughmarket.org.uk

LOUNASPAIKKOJA

9. Puistot ovat paikallisten asukkaiden olohuoneita, joissa vietetään aikaa ystävien kanssa ja nautitaan monenlaisesta ohjelmasta.

• www.daylesfordorganic.com • www.nicolefarhi.com • www.lepainquotidien.com

GASTROPUBIT • www.squaremeal.co.uk • www.thecowlondon.co.uk • http://thewestbourne.com/

TEATTERIT JA MUSEOT • www.nationaltheatre.org.uk • www.royalcourttheatre.com • www.oldvictheatre.com/ • www.ftmlondon.org

9 aamuvarhain, jo neljän, viiden aikaan, päästäkseen käsiksi parhaisiin löytöihin. Markkinakierroksen jälkeen voi kävellä Zandra Rhodesin tekstiilimuseoon. Lähellä on myös Lontoon kuuluisat Borough-ruokamarkkinat. Sinne kannattaa mennä nälkäisenä, sillä tarjolla on monenlaista herkullista naposteltavaa, hinnat tosin ovat aika kalliita. – Loistavia paikkoja shoppailuun ja ihmisten katseluun ovat myös Kings Road ja Marylebone High Street. Siellä on paljon putiikkeja, ihania kahviloita ja ruokapaikkoja. Kummallakin kadulla on Le Pain Quotidien -ketjun ravintola. Ne ovat minun lempparilounaspaikkojani, joista saa luomuruokaa, hyvää kahvia ja herkullisia salaatteja. Tarjolla on myös spelttijauhoista tehtyjä mustikka-muffinsseja, joihin olen tällä hetkellä aika pahasti koukussa. Kiinnostavia tavarataloja

– Shoppailuintoisten ykköspaikka on Liberty-tavaratalo, joka on todella kallis. Minä tykkään kuitenkin käydä siellä, koska sieltä voi ammentaa inspiraatiota omiinkin tekemisiinsä. Minna neuvoo pistäytymään myös Anthropologien liikkeeseen, joka on Ame20 | expressi

rikasta rantautunut Lontooseen. Ketjun myymälät ovat somistukseltaan ihastuttavan elämyksellisiä. Liikkeen valikoimista löytyy vaatteita – myös Minnan mallistoa – , sisustustavaroita ja -tekstiilejä, koriste-esineitä ja kirjoja. Myös Selfridges-tavaratalossa kannattaa pistäytyä. Sieltä löytyvät yhtä hyvin kalleimmat brändit kuin halvemmat high street -merkitkin. Puistojen Lontoo

Minna muistuttaa, että Lontoon lukuisat puistot erottavat sen monista muista suurkaupungeista. Ihmiset viihtyvät niissä vapaa-aikoinaan, ja niihin myös Hepburnin perhe hakeutuu usein viettämään aikaa ystävien kanssa. – Paras paikka piknikille on vanha kunnon Hyde Park. Viikonloppuisin se on aina täynnä ihmisiä. Kauniina kesäiltoina sinne on mukava mennä lasten ja kavereiden kanssa nauttimaan eväskorin antimista. Myös Regent Park kuuluu omiin suosikkeihini, mutta se ei ole kovin lapsiystävällinen. Battersea Parkissa Thamesin etelärannalla Minna käy lenkkeilemässä. Tiistai- ja perjantai-iltaisin siellä järjestetään myös mukavia ulkoilmakonsertteja.

– Puistot ovat täällä tärkeä henkireikä. Meillä on aivan kulman takanakin oma puisto, jossa on lapsille kaikenlaista kivaa. Se oli varmasti yksi keskeinen syy asuinpaikan valintaankin. Gastropubiin syömään

– Rakastan lontoolaisia pubeja. Niistä löytyy mieleinen varmasti jokaiselle. Ruuan ystäville oivallisia valintoja ovat niin kutsutut gastropubit. Omia suosikkejani ovat Anchor & Hope, The Cow ja The Westbourne. Niissä saa hyvää ruokaa ja ne tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet aina yhtä mukavaan ihmisten katseluun. Teatterin herkkupalat

– Teatteriharrastajille Lontoo on taivas. Itse jättäisin väliin kaikkein tunnetuimmat turistirysäpaikat, joissa pyörivät ne monivuotiset klassikot. Tällä hetkellä suosittelen National Theatressa menevää War Horsea ja Noel Coward Theatressa esitettävää Enronia. – The Old Vic -teatterissa näyttelevät  kaikki julkkikset ja se on ihan mustpaikka teatterin ystäville. Liput kannattaa hankkia ajoissa, Minna neuvoo.


makumatka TEKSTI: Kaisa Riikilä

KUVAT: Pokrovan veljestö

Borssia Pokrovasta

K

irkkonummella, aivan Länsiväylän tuntumassa pitää majaansa ortodoksinen Pokrovan veljestö, joka on kunnostanut käyttöönsä vanhan Dannebrogin nimellä tunnetun kartanokiinteistön rakennukset ja puutarhan. Kartanon vanhaan hevostalliin rakennettu kirkko vihittiin 2001 ja siellä järjestetään säännöllisesti kaikille avoimia jumalanpalveluksia. Muissa rakennuksissa veljestö tarjoaa juhla- ja kokouspalveluja. Tilan on rakennuttanut vuonna 1911 Kyösti Vilkuna. Tilalla on ollut useita omistajia ja värikkäitäkin historian vaiheita. Tila sijaitsee sodan jälkeen Neuvostoliiton vuokramaaksi päätyneellä Porkkalanniemellä. Miehitysaikaan pääsalissa toimi sotatuomioistuin. Tilan hankki Pokrovan veljestölle isä Hariton vuonna 1996. Isä Hariton vietti nuoruutensa luostarissa, mutta hän on tehnyt sen jälkeen pitkän työuran kokkina ja ravintolayrittäjänä. Tähän taustaan perustuu varmasti se, että Pokrovakin on tullut tunnetuksi muun muassa ruuastaan. Juhla- ja kokousvieraille tarjoillaan tuhtia slaavilaista ruokaa ja kerran kuussa lauantaisin Pokrovassa valmistetaan myyntiin borssi-keittoa. – Meiltä voi hakea omiin astioihin keittoa ja kaalipiirakoita. Toivomme aina ennakkovarausta torstaihin mennessä, jotta voimme varmistaa, että keittoa riittää kaikille halukkaille. Keiton myynnistä saadut varat käytetään kirkon kaunistamiseen, Isä Hariton kertoo. Borssi on saavuttanut suuren suosion. Vakioasiakkaita tulee lähialueiden lisäksi jopa Keski-Suomesta asti. Vuoden aikana Pokrovassa vierailee noin 10 000 ihmistä. Kiireisin päivä on perinteisesti elokuun viimeinen sunnuntai, jolloin tilalla on avoimet ovet yleisölle. Silloin järjestetään konsertteja, tarjolla on ruokaa ja kahvia ja tilan alueella ja rakennuksissa pääsee vapaasti kulkemaan. Parhaimmillaan avoimien ovien päivänä veljestön vieraana on käynyt noin 2 000 ihmistä. www.pokrova.fi

expressi | 21


ajassa

Koonnut: Pirkko Soininen

Kuva: Emilia Ikäheimo

Taiteen juhlaa Helsingin Juhlaviikoilla Kansainvälisiä uutuuksia, ainutlaatuisia kokoonpanoja ja joukko kantaesityksiä. Helsingin Juhlaviikot vyöryttää pääkaupunkiin huimaavan ohjelmiston tanssia, teatteria, elokuvaa, musiikkia ja kuvataidetta. Ranskalainen nykysirkusryhmä Les Colporteurs tuo Suvilahden telttaan nuorallatanssiin perustuvan esityksensä. Painovoimaa uhmaa myös sveitsiläisen taiteilijaduon Zimmermann & de Perrot’n marokkolaisille katuakrobaateille luoma esitys. Stage esittelee 12 kansainvälistä teatteriryhmää ja suomalaisen teatterin katselmuksen. Kansainvälisessä ohjelmistossa

nähdään muun muassa englantilaisen Tim Etchellsin, venäläisen Andrey Moguchyn ja puolalaisen Grzegorz Jarzynan ohjaukset. Klassisen musiikin ohjelmiston avaa yksi aikamme hohdokkaimmista laulajista, Suomi-debyyttinsä tekevä Magdalena Kožená. Huvilassa Lisa Nilsson juhlii 20-vuotista taiteilijauraansa ja Martha Wainwright tulkitsee Edith Piafin lauluja. Myös Anna Puu nähdään Juhlaviikoilla. 20.8.–5.9. www.helsinginjuhlaviikot.fi

Kuva: Jill O´Malley

Kuva:

Kirjoja, kirjoja! Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä 2.–3.7. pääosassa on runo. Seminaarissa mukana muun muassa Chisu, Jörn Donner, Vilja-Tuulia Huotarinen, Maarit Hurmerinta, Anna Kortelainen, Eppu Nuotio, Panu Rajala ja Ilpo Tiihonen. Tarjolla pursuilevia kirjatiskejä ja harvinaisuuksien huutokauppa. Huudettavana esimerkiksi Kalevalan ensipainos vuodelta 1835. www.vanhankirjallisuudenpaivat.com

22 | expressi

Brokentalkers: In Real Time

Tampereen Teatterikesä 2.–8.8.

Marce

llo No

EMILIA ROMA Le sig norin GNA TEATR e di W e: ilko

Tampereen Teatterikesän upeassa ohjelmistossa mm. 1. Teater Mestola: Eugen Schaumann Millainen mies oli Bobrikovin murhaaja? Teater Mestolan ilmaisuvoimainen esitys ei anna mustavalkoisia vastauksia. 2. Pushkin Drama Theatre: Ukkosmyrsky Magnitogorskilainen Pushkin Drama Theatre on hätkähdyttänyt upeilla esityksillään Venäjän teatteriyleisöä. 3. Brokentalkers: In Real Time Näyttelijä Dublinissa etsii yhteyttä näyttelijään Tampereella, ja yleisö elää mukana kaukorakkaudessa.

rbeth


Suomessa on satoja kesäteattereita, joista suurin osa toimii harrastajavoimin. Tässä muutamia tärppejä kesän tarjonnasta: Pappilan piha, Pieksämäki: Lumikki ja seitsemän kääpiötä Sylvi Kekkosen synnyinpappilassa nuorten teatterintekijöiden esitys. Ensi-ilta 15.6. Teatteri Tuli, Helsinki: Pikku Pietarin Piha Työväenmuseon pihalla nähdään Aapelin klassikkonäytelmä harrastajavoimin toteutettuna Ensi-ilta 23.6.

Varkaudessa vekarat ovat jälleen pääosassa. Osallistu vaikka HirVärjärikil lan järjest nuvan hevosen vankkuriajelulle ämä kesätapa h tu tai Galilein kaukoputkipajaan. Tai ma Punk aharjun Vaahersa lossa 29.7 mittelöi taitojasi Tarzan-köysihy.–1.8.201 0. w w w .varjarikil pyssä tai Kuperkeikan SM-kisoissa. ta.fi Vekara-Varkaus 14.–20.6. www.vekara-varkaus.fi

Värjäripä ivät 2010

Kuva: Jari Tolvanen, Studio Elite

Kuva: Varkauden kulttuuritoimisto/Mari Petäjä

Vekarat juhlivat

Kesäteatteriin Imatran kesäteatteri: Säkkijärven polkka Riemukas musiikkikomedia Vili Vesterisestä, joka karkaa 15-vuotiaana Viipuriin. Rooleissa mm. Sami Uotila ja 7 seinähullua veljestä. Ensi-ilta 1.7.

Teatteri Kolme Welhoa, Heinävesi: Onnen maa Karmankosken lavalla Markku Pölösen nostalginen komedia. Ensi-ilta 24.7. Valkeakosken kesäteatteri: Pirkko & Åke, Vuosisadan rakkaustarina Apianniemen luonnonkauniiseen maisemaan valmistuneen kesäteatterin musikaali rakastetusta parista. Pääosissa Iina Kuustonen ja Ilkka Koivula. Ensi-ilta 17.6.

Harrastaja-teatterikesä, Seinäjoki: Näe yhden viikonlopun aikana Suomen harrastajateattereiden parhaimmisto. 27.–29.8. www.teatterikesa.fi

expressi | 23


Kiltteys TEKSTI: Johanna Pelto-Timperi

KUVAT: Jaana Valtari

– Kiltteys on positiivinen ominaisuus, mutta se vaatii ihmiseltä rohkeutta, toteaa opettaja ja tutkija Liisa Huhta. Kiltteyttä tulisi arvostaa enemmän, koska se on yksi yhteiskunnan peruspilareista. Tosin näkymätön sellainen.

L

iisa Huhta ei halua korostaa ajatusta liiallisesta kiltteydestä. Hänen mielestään avuliaisuus, myötäeläminen ja toisten kunnioittaminen ovat kiltteyteen kuuluvia asioita. Ennemminkin tulisi kyseenalaistaa se, osaako työ- ja perheyhteisö tai kaveripiiri arvostaa näitä positiivisia piirteitä. – Ei kai kiltteyttä voi olla koskaan liikaa, mutta se voi koitua joillekin taakaksi. Lähipiirin pitää katsoa peiliin, jos avuliaasta kollegasta tai sukulaisesta on tullut marttyyri. Mitä on tapahtunut ennen muutosta, miettii Liisa Huhta. Yhteiskunnan voimavara

Lasten maailmassa kiltteys on hyvätapaisuutta ja toiset huomioon ottavaa käyttäytymistä. Aikuisten maailmassa se alkaakin kääntyä negatiivisuuden puolelle, kun tunnollisuudesta tu-

24 | expressi

lee ihmiselle taakka tai toiset alkavat käyttää hyväkseen alituista joustamista. Pahimmillaan kiltteys voi johtaa loppuun palamiseen. Kiltteyttä ei saa latistaa, koska se saa aikaan paljon hyvää. Pitää kuitenkin tiedostaa kiltteyteen liittyvät ansat. Ja toisinaan tarvitaan tervettä tottelemattomuutta ympäristön herättämiseksi. – Kiltteys on näkymätöntä toimintaa. Varsinkin naiset tekevät tällaista työtä esimerkiksi päiväkodeissa, vanhustyössä ja sairaaloissa. Siihen liittyy halu auttaa ja hoivata. Tästä työstä maksetaan vähemmän, vaikka oikeasti tällaiset kiltit, tunnolliset ihmiset pitävät yhteiskunnan toiminnassa ja perusasiat pyörimässä. Kiltteyden kuvat

Liisa Huhta ei halua rajata kiltteyttä pelkästään naisiin, vaikka

onkin yhdessä Rosa Meriläisen kanssa kirjoittanut aiheesta kirjan naisnäkökulmasta. Kirjassa, Kilttien kapina – tottelemattomuuden alkeet naisille (Edita 2008), mietitään kiltteyden syitä, lajeja ja seurauksia. – Kiltteys ei ole sukupuolitai ikäsidonnainen. Suhtautuminen kiltteyteen on kuitenkin sellaista, että jos mies pyytää palkankorotusta, hänen ajatellaan arvostavan omaa työtään ja osaamistaan. Naisen kohdalla palkankorotustoiveita pidetään helpommin röyhkeytenä. Yhteisö asettaa edelleenkin tietynlaisia odotuksia tyttöjen, poikien sekä naisten ja miesten käyttäytymiseen. – Aika on kuitenkin muuttanut käsityksiä. Suurten ikäluokkien lapsuudessa tytöt kasvatettiin hiljaisiksi, kuuliaisiksi ja nöyriksi. Minun ikäpolveni tyttöjä on ohjattu reippaiksi suorittajiksi. Nykyäänkin nuo-

va


aatii rohkeutta ret tytöt elävät ristiriitaisten odotusten keskellä: tulee näyttää hyvältä, mutta ei liian laitetulta. Kirjaa tehdessään Liisa Huhta ja Rosa Meriläinen alkoivat miettiä kiltteyden stereotyyppistä kuvastoa. Mieleen tulivat sairaanhoitajat ja nunnat. – Oli outoa, kun tajusimme, että pornoteollisuus on ominut nämä kuvat itselleen. Ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin se, että kiltteys näkyy näkymättömyytenä. Vanhemmuuden haaste

Kiltteys on osa arjen toimintaa, jota ei saisi pitää itsestäänselvyytenä. Liisa Huhta korostaa, että kiltteys vaatii rohkeutta ja on vaativa laji. – Vanhemmuudessa kiltteyttä koetellaan monin tavoin. Murrosikäisen vanhemman kiltteyteen kuuluu olla tarvittaessa se ikävä ihminen, joka asettaa rajat. Jos tässä kohtaa on väärällä tavalla kiltti, tekee vahinkoa lapsilleen. Aina ei riitä pelkkä halu tehdä hyvää. Kiltteys voi myös kirpaista ja vaatia kovia tekoja.

Liisa Huhta korostaa kiltteyden positiivisuutta. Hänen mielestään esimerkiksi ongelmatilanteissa nuorten kanssa tulisi nähdä nuoren sisällä oleva hyvä ja kasvattaa sitä, eikä vain keskittyä pahan poiskitkemiseen. Tärkeää on kuitenkin huomata myös ne koulun kympintytöt, jotka puurtavat tunnollisesti uupumisen rajalle asti. Kiltteyden lajit

Jos miettii omaa tai lähipiirinsä käyttäytymistä, havaitsee monenlaista kiltteyden ilmentymää. Kiltteys on ihmissuhteissa avuliaisuutta, myötäelämistä, tukemista ja kannustamista. Kun lähipiiri otetaan huomioon, tervehditään esimerkiksi linja-auton kuljettajaa ja kiitetään matkasta – arvostetaan yhteisön toimintaa ja saavutuksia. Kilttien tekojen voi antaa kasvaa ja lisääntyä. Kiltteydellä on monta tunnistettavaa muotoa. Tunnollisuuskiltit ottavat huomioon muut, vaikka itselläkin olisi kiire. Tottelevaisuuskiltit laittavat likoon kekseliäisyytensä ja

sosiaalisuutensa, jotta kaikki tulisivat toimeen keskenään. Kuuliaisuuskiltti antaa tilaa kaikille ja nostaa muita esiin. Velvollisuuskiltti pitää suhteet yllä myös epämieluisiin sukulaisiin, jotta perheellä ”Kiltteys on näkymätöntä olisi laaja turvatoimintaa. Varsinkin verkko. Miellyttänaiset tekevät tällaista miskiltti muistaa aina kehua muita. työtä esimerkiksi päiväPahiskiltti isotte- kodeissa, vanhustyössä ja lee, mutta antaa toissairaaloissa.” tenkin nauttia siitä. – Hyvyyskiltteys on positiivisinta. Silloin ihminen auttaa auttamisen halusta, kun pystyy ja apu on tarpeen. Nämä ihmiset ovat aktiivisia, he jaksavat toimia järjestöissä ja ajatella niin lähipiirin, ihmiskunnan, maapallon kuin luonnonkin parasta. Yhteiskunnan kannalta kiltteys on älyttömän tärkeä asia, painottaa Liisa Huhta, ja kertoo olevansa tunnollisuuskiltti.

expressi | 25


expressit Imatra Big Band Suuntautuuko unelmamatkasi Imatralle? ExpressBussilla pääset svengaamaan Imatra Big Bandin tahtiin. Kamerunilaisen, afro-beatin suuren nimen Manu Dibango lisäksi festereilla mm. Pink Cadillac, Joe Lovano, Buddy Guy, Maija Vilkkumaa. 2.–10.7. www.ibbf.fi

ExpressBus on myös festaribussi Suurimpien kaupunkien välillä on myös yövuoroja, jolloin ei välttämättä tarvitse jäädä festaripaikkakunnalle yöksi jos mieli tekee palata suoraan omaan turvalliseen vuoteeseen. Tutustu aikatauluihin ExpressBussin nettisivuilta tai soita Matkahuollon asiakaspalvelukeskukseen 0200 4000 (1,50 €/min). ExpressBus oli mukana toukokuun ajan Radio Voicen Festaripassi ohjelmassa, missä arvottiin myös vapaalippuja festarimatkoille.

Kuva: Imatra Big Band Festival

EB-ammattilaisvalinnassa runsaasti palautteita ExpressBus valitsi jälleen Vuoden EB-ammattilaisen. Vuoden 2009 EB-ammattilainen on Teemu Hyytiä Väinö Paunu Oy:stä. Hänet esiteltiin Expressi-lehden vuoden 2010 ensimmäisessä numerossa. Vuoden ammattilaisen lisäksi palkittiin kunniamaininnalla viisi muuta EB-ammattilaista, jotka olivat saaneet hyviä palautteita matkustajilta: Jouni Asikainen, Linja-Karjala

26 | expressi

Oy, Minna Kulta, J. Vainion Liikenne Oy, Eero Lindqvist, Pekolan Liikenne Oy, Katja Mattila, Länsilinjat Oy, Laura Niskanen, Pohjolan Liikenne Oy. Kaikkien EB-ammattilaisehdotuksia tehneiden kesken arvottiin viisi vapaavalintaista meno-paluu ExpressBus -matkaa. Onnetar suosi seuraavia henkilöitä: Jan Finne, Lohja, Ulla Haukilahti, Pirkkala, Marja-Leena

Heiskanen, Turku, Eija Ristiranta, Savonlinna, Sirkka Varpula, Jyväskylä. Ehdotuksia tuli 505 kappaletta, noin 100 enemmän kuin viime vuonna. Ehdotuksia EBammattilaiseksi sai kaikkiaan 239 kuljettajaa tai autoemäntää. Tämä kertoo autohenkilökunnan tasokkuudesta.

E


s-

u B s s re

Exp

ei

at k k i t ra

Koonnut: Jukka Jokioinen ja Saara Remes a suss Reis e EeBe

n lo

issa Stad ra spå

e itiovaunu. e B e a E pattu ra

ssväreihin tei u s s i – re ressBus- .

orilamestynyt TEVx-pmainoksessa p s sa n on yös

m is a Setlasindgin katutkuuleveanäkymään H unu iova Rait

issa

Stad

jo

ri lin

uu e

ikk Se li

Bee

a Ee

suss

Reis

a

spår

Etäkortti nopeuttaa bussimatkustamista Matkahuolto ottaa syksyllä käyttöön uudet etäluettavat matkakortit. Etäkortin etu on se, että sillä maksaminen on huomattavasti nopeampaa kuin nykyisin käytössä olevalla kontaktikortilla. Maksu suoritetaan näyttämällä etäkorttia bussissa olevalle maksupäätteelle muutaman sentin päässä laitteesta. Etäkortit otetaan ensimmäiseksi käyttöön suurimpien kaupunkien alueilla. Etäkorttien myötä Matkahuollon lipputuotteiden käytön laajentaminen on mahdollista varsinkin kaupunkiliikenteessä.

Bussosta uusi mainoshahmo ExpressBussille tulee uusi mainoshahmo, Busso, joka seikkailee TV- ja radiomainoksissa yhdessä Pellen kanssa. Uusi EB-mannekiini tavataan sekä luonnollisena hahmona että fiktiivisenä olentona. Busso esitellään tarkemmin seuraavassa Expressissä.

Varmista pyörän paikka

Kesän vinkit

kuu

oka illa l

ti.

e as

olell

pu ppu

Kesällä haluat ehkä viedä polkupyöräsi kesänviettopaikkaan. Kuljetus onnistuu myös bussissa. Varaa paikka hyvissä ajoin ennen matkaa siitä yrityksestä, minkä vuorolla matkan teet. Samalla kannattaa selvittää, paljonko kuljetus maksaa.

Aikataulut kännykkään Matkahuollon internetsivujen aikatauluhaku osoitteessa matkahuolto.fi on korvaamaton apu unelmareitin laatimisessa. Tien päällä suunnitelmia on myös helppo muuttaa, sillä kaikki aikataulut ovat puhelinsoiton päässä 0200 4000 (1,50 €/min). Kännykän käyttäjää palvelevat myös mobiiliaikataulut osoitteessa m.matkahuolto.fi.

Bussipassilla tien päälle Kotimaan kesämatkalla on nyt helppo nähdä enemmänkin kuin lähtöpiste ja määränpää. Matkahuollon Bussipassi on edullinen ja helppokäyttöinen matkalippu, jolla voi matkustaa rajoituksetta viikon tai kahden ajan Suomen kaikilla bussivuoroilla lukuun ottamatta pääkaupunkiseudun ja Turun paikallisliikennettä. Bussipassi ladataan Matkahuollon matka-

kortille. Valittavana on kaksi vaihtoehtoa: 7 pv/149 € ja 14 pv/249 €. Bussipassi aktivoituu lataushetkellä ja on voimassa myyntipäivän sekä sitä seuraavat seitsemän tai 14 päivää. Latauspäivä tulee kaupan päälle. Bussipasseja myyvät Matkahuollon toimipaikat. Bussipassin voi lisäladata Matkahuollon toimipaikoissa ja R-kioskeissa. Lisätiedot osoitteesta matkahuolto.fi.

Millainen on unelmareittisi Suomen suvessa? Osallistu Matkahuollon Bussipassi -kesäkilpailuun 28.6. mennessä internetissä osoitteessa matkahuolto.fi. Kilpailun voittaja saa kahdelle hengelle viikon Bussipassit, hotelliviikonlopun, Canon PowerShot A495 -digikameran ja Matkaopas -lehden vuosikerran.

expressi | 27


kolumni

Roope Lipasti Kirjoittaja on toimittaja-kirjailija, joka nimestään huolimatta samastuu vahvasti Aku Ankkaan.

K

aikkien suomalaisten varhaisin muisto munaamisesta on se sekunnin sadasosa, kun on tunkenut kielensä keinun metalliosaan 15 asteen pakkasella ja käsittää ettei pääse irti. Siinä kun sitten aikansa killuu, syntyy eräänlainen suomalaisuuden peruskokemus, joka seuraa kuin varjo koko loppuelämän: tunne, jossa samassa paketissa ovat hätäännys, hämmennys, häpeä sekä lopuksi vielä kipu kun repäisee itsensä irti. Onneksi kyseessä on virhe, jota ei tee toista kertaa. Ja miksi tekisikään, sillä maailma on täynnä uusiakin virheitä! Niitä on niin paljon, ettei yhden elämän aikana millään ehdi tehdä niitä kaikkia. Parhaansa voi silti yrittää niin kuin ainakin itse olen tehnyt. Sitä paitsi vaikka ihmiselämä on universumin näkökulmasta vain silmänräpäys, niin kyllä siinäkin aika paljon ehtii. Myönteistä munaamisessa on, että ne hetket ovat samalla kasvun paikkoja. Itse olen tällä hetkellä 4,2 kilometriä pitkä ja mikä parasta, kasvu jatkuu. Täällä ylhäällä on tosi yksinäistä, joten jos joku haluaa tulla seuraksi, oheiset elämän nk. klassikko-oppitunnit ovat vapaasti hyödynnettävissä.

1.§ Jos on epävarma sen suhteen, onko olohuoneessa pönöttävä palkki kantava rakenne vai ei, asiaa ei kannata tutkia sahaamalla, paitsi jos saa esteettisiä kiksejä siitä, että katonrajassa on seuraavat kaksi vuotta saha. 2.§ Kun tyhjentää tuhkaa takasta, kannattaa varmistua, että joukossa ei ole mitään palavaa ennen kuin lapioi sen muovipussiin ja lähtee kuljettamaan valkoisen maton yli. 3. § Sähkökaapeli sijaitsee aina kaksi metriä vasemmalle siitä, mistä sitä etsii tai vastaavasti juuri siinä, missä pitäisi olla turvallista kaivaa. Niinikään on tosi vaikea ehtiä huutaa kaivinkonekuskille siinä välissä, kun havaitsee päävesiputken ja kun kauha jo rikkoo sen. 4. § Jos laittaa pakettiauton perään tolkuttoman pitkiä kattopalkkeja, mutta ei kuitenkaan kiinnitä niitä mitenkään, ei kannata ajaa kovin jyrkkää ylämäkeä ainakaan erityisen liikennöidyllä tiellä. 5.§ Autonrenkaita vaihtaessa ei kannata tunkata autoa ylös pehmeällä alustalla niin että tunkki jo alun alkaen on hiukan vinossa. 6 § Jos laittaa laudankappaleen kompostiin, se ei lahoa ikinä, mutta jos sen laittaa talon tukirakenteeksi, se mätänee parissa viikossa. 7 § Superhaisevaa kompostijätettä ei kannata kuljettaa pihan paraatipaikan läpi kottikärryillä, joiden rengas on irtoamaisillaan, minuuttia ennen vieraiden tuloa. Vähintäänkin kannattaa sitten odottaa, että on saanut löyhkäävän ruokatöhnän lapioitua takaisin kärryihin ennen kuin kutsuu vieraat syömään. 8 § Mikäli vaimo on valinnut kahdelle eri kaakelille erivärisen saumausaineen, ne menevät lähes jumalallisella varmuudella väärinpäin ja niiden poisrapsuttamisessa on pirunmoinen homma. 9 § Koskaan, milloinkaan, ei kannata pyyhkiä märkää uretaania pois paljain käsin, eikä etenkään koskea sen jälkeen tukkaansa. Ja jos koskeekin, ei ole hyvä idea painaa sen jälkeen lippalakkia päähän.

Tee-se-itse -munauksia

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta tilanpuutteen takia on tyydyttävä vain toteamaan, että jos jostain löytyisi tee-se-itse-mies tai -nainen, joka olisi niin tomppeli, että tekisi nuo edellä mainitut asiat, hänen kannattaa muistaa lohdutuksen sanat: pää pystyyn, hopeamitali kaulaan ja kohti uusia vastoinkäymisiä!

28 | expressi


Pikkubussi on touhuikäisten oma osasto. Voit lähettää meille omia vitsejä, tarinoita, leikkejä ja muuta mukavaa osoitteeseen ExpressBus, ”Pikkubussi”, Lauttasaarentie 8, 00200 Helsinki.

Mitä kukkia piiloutuu näihin tavuihin?

LEI KI TY NIIT NIK MA TO MAI HORS PI LA NA A PU KI NOK KAU RUIS Tunnistatko ötököitä? Yhdistä oikein.

Ulla on kadottanut uimalelunsa. Autatko hänet löytämään sen?

Vaaksiainen, vesimittari, sarvijaakko, saunamaija

Kukat näyttävä samanlaisilta, mutta yksi eroaa muista. Mikä? Alisa on lähtenyt retkelle metsään. Mitkä asiat ovat hassusti?

expressi | 29


ristikko

C C

Kun olet t채ytt채nyt ristikon, otathan lehden mukaasi.

30 | expressi


Matkalla uuteen kotiin? Anna me autamme. Koti jota etsit lÜytyy meiltä - yhkodit.fi

Aleksis Kiven katu 26 33200 Tampere www.yhkodit.fi puh. 010 227 3000


oma ittele iikon n n u Su ita v loppu ja vo i s i t viikon 95 i l l e reit t it, ho rShot A4 ipass e s ss u B n Pow atkaopa o n a C M t sekä at ja amer uosikerra k i g i -d v n ssa lehde ittee o s o * elle kahd olto.fi u h a k mat

Mutkien tekeminen kannattaa myös kesälomalla. Matkahuollon Bussipassilla matkustat Suomessa minne haluat – viikon ajan 149 eurolla tai kaksi viikkoa 249 eurolla. * Kilpailuaikaa on 28.6.2010 asti. Bussipassin voi hankkia ympäri vuoden.

Profile for OSG Viestintä

Expressi 2/2010  

ExpressBus asiakaslehti 2 2010

Expressi 2/2010  

ExpressBus asiakaslehti 2 2010

Advertisement